Министерството на здравеопазването не е искало становище от Камарата на архитектите за изграждането на детска болница в Южния парк

-

Снимка: КАБ

Във връзка с тиражираната през последните дни информация, че Камарата на архитектите в България подкрепя изграждането на Национална детска болница в двора на Правителствена болница, от камарата разпространиха отворено писмо, в което опровергават твърдението.

"На този етап Министерството на здравеопазването (МЗ) не е искало официално становище от КАБ във връзка с решението за изграждане на детската болница на територията на Южния парк, както и за трансформацията на болница “Лозенец” в Национална детска болница. Поради това до момента КАБ не се е ангажирала с конкретна позиция относно решението на МЗ", се казва в писмото, адресирано до Министерство на здравеопазването и до медиите.

"Продължаваме да настояваме за провеждането на открит архитектурен конкурс за бъдещата сграда. Смятаме, че по този начин ще има по-голяма конкуренция на проектантски идеи, въз основа на които ще бъде избрано най-оптималното решение", пишат още архитектите.

Практиката при планирането на детски болници по света изисква построяването на такава болница да се предхожда от задълбочено прединвестиционно проучване, на базата на което да бъде създадено подробно задание за проектиране. Заданието следва да бъде изготвено от експерти, притежаващи нужните знания и опит в планирането на здравни заведения от подобен тип и мащаб. В него трябва също да бъдат разписани конкретните изисквания и параметри на сградата, определени на базата на актуална информация и анализ на детската заболеваемост в България, поясняват от Камарата на архитектите в България.

Организацията е готова да съдейства с експертиза в процеса по създаване на бъдещата Национална детска болница, се отбелязва още в писмото.

Междувременно лекари и медицински сестри от болница "Лозенец", както и студенти от медицинския факултет на Софийския университет излязоха днес на протест пред Народното събрание срещу подписаното от здравния министър Кацаров протоколно решение, което гласи, че педиатричната болница ще бъде слята с бившата правителствената болница. Те изразиха притесненията си, че студентите няма да има къде да учат, а много от сестрите и лекарите ще останат без работа. Протестиращите поискаха оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, символично му връчиха розова маска и блокираха за кратко с линейки на бул. "Цар Освободител" пред парламента.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 816 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 944 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Фондация „Данък добро“ събра 14 000 за 6-годишно дете с ДЦП да п......

На благотворителен коктейл в софийско заведение, под надслов „Подай ръка на Даниел“, фондация „Данък д...

Прочети още keyboard_arrow_right