Национално проучване: 68% от софиянци са готови да купуват лекарства с рецепта онлайн

Национално проучване: 68% от софиянци са готови да купуват лекарства с реце

Снимка: Столица.bg

Необходими са промени в регулациите, които да отговорят на нуждите на пациента и темпа на развитие на бизнеса и дигитализация на здравеопазването у нас

Почти 2/3 от живеещите в София - 68% и над половината българи са готови за купуват лекарства с рецепта онлайн. Това сочи национално проучване, чиито резултати бяха обявени вчера по време на уебинара „Дигитална трансформация в обслужването на здравните потребности на българските пациенти“, посветен на дигиталната трансформация в обслужването на здравните потребности на българските пациенти.

Разбира се, медикаментите трябва да са по лекарско предписание по модела Click & Collect. Тази услуга е по-предпочитана сред по-младите потребители на възраст 18 и 59 г., но сериозен процент се наблюдава и сред по-възрастните пациенти – около 35%. Ако продажбата на лекарства по лекарско предписание онлайн бъде разрешена у нас, по модела на много други европейски държави, то Click& Collect епредпочит от 68% от жителите на София и големите градове, както и за 39% от живеещите в селата.

По отношение на модела за онлайн покупка и доставка до дома интерес към него са декларирали 65% от живеещите в София и големите градове и 40% в селата, показва още проучването.

Конференцията, организирана от в. Капитал, откри бившият eвродепутат и първи министър на дигиталната трансформация в Източна Европа д-р Михаил Бони. Той обясни, че въвеждането на електронната рецепта е много добра стъпка в България, защото позволява да се включат всички участници в процеса – лекарят, пациентът, фармацевтът, търговците на лекарства.

Дейвид Коулс, водещ експерт по лекарствоснабдяване от Великобритания, представи опита на страната във въвеждането на електронна рецепта и покупката на лекарства по лекарско предписание онлайн, техния успех към момента и ползите за пациента. Лука Чичов, генерален мениджър на IQVIA, даде примери и разкри добри практики при ползването на гъвкави модели в редица европейски страни, сред които и Click&Collect и онлайн покупка на лекарства.

В рамките на събитието представители на държавата, лекарите и пациентите, както и здравни експерти, се обединиха около необходимостта от промени в регулациите, които да отговорят на нуждите на пациента и темпа на развитие на бизнеса, както и надпартиен консенсус с план в конкретни стъпки за дигитализация на здравеопазването у нас.

Сред тях бяха д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание; проф. д-р Николай Габровски, председател на Българското дружество по неврохирургия; Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България; адв. Пламен Таушанов, председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите; д-р Али Пирзада, директор в Ernst & Young за България, Северна Македония, Албания и Косово; Боряна Маринкова, PR експерт в здравния сектор; адв. Мария Шаркова, управляващ съдружник в Адвокатско дружество "Шаркова и партньори"; Радомир Миланов, управляващ директор в SAP за България.

ПРОУЧВАНЕТО

68% от населението в София и другите големи градове биха купували лекарства по лекарско предписание чрез услугата Click&Collect, при която се избира и поръчва онлайн, а получаването става в най-близката аптека. Това може да е възможно, ако регулациите позволят на бизнеса да предостави услугата на пациентите. Преобладаващата част от тях са между 18 и 59 г., но и при по-възрастните (60г. +) има сериозен интерес – 35% от тях биха купували лекарства по лекарско предписание онлайн по този начин, а 36% от тях дори предпочитат поръчка онлайн и доставка до дома.

Това представи Станислава Чипова, директор "Пазарни проучвания" в Маркет Линкс, на уебинара „Дигитална трансформация в обслужването на здравните потребности на българските пациенти“, организиран от в. „Капитал“. Онлайн събитието е част от поредица, посветена на дигитализацията на здравеопазването у нас.

Участниците се обединиха около извода, че е необходим надпартиен консенсус и план с конкретни стъпки за развитие на е-здравеопазването в следващите 5 г., както и промяна в регулациите, която да отговори на нуждите и търсенето от пациентите и да догони развитието на частния сектор.

Проучването за нагласите към онлайн покупката на лекарства по лекарско предписание обхваща представителна извадка от лица над 18 г. на територията на цялата страна. Услугата Click&Collect за лекарства е по-предпочитана в София и големите градове, но и голяма част от живеещите в селата показват голям интерес.

Над 65% от живеещите в големите градове и 40% от жителите на селата предпочитат онлайн покупка на лекарства с доставка до дома. Сред най-младите и живеещите в София предпочитанията към този модел са по-слаби, допълни Чипова. Предимствата на онлайн снабдяването с лекарства включват удобство и спестяване на време, както и намален риск от заразяване с инфекциозна болест включително COVID-19 в търговски обект и поръчване на медикаменти за близки.

Продажбата онлайн на лекарства по лекарско предписание има значителен потенциал на пазара, хората искат да се възползват от такава услуга, като към момента вариантът Click&Collect е с предимство, са изводите от проучването.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (11%, 67 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 103 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (49%, 308 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 53 Гласове)
Общо гласували: 624 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Оборудваха УМБАЛ "Св. Анна"- София с 4 мултифункционални столове ......

Столичната УМБАЛ "Св. Анна"-София АД закупи модерни мултифункционални столове за кръводаряване. От болничното заведение...

Прочети още keyboard_arrow_right