НДК в червено в Европейския ден на донорството

НДК светва в червено

Снимка: Столица.bg

12 донорски ситуация от началото на 2019 г. са спасили живота на 36 българи и 7 чужденци

НДК ще бъде изцяло обляна в червена светлина тази вечер. В 19.00 часа сградата ще бъде червено в знак на солидарност и в подкрепа на донорството в страната. 12-часовото оцветяване ще продължи до 7 ч. сутринта в неделя.

Инициативата е на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" съвместно с НДК и ще отбележат Европейския ден на донорството и трансплантацията. Целта е да се привлече вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от цяла Европа към голямото значение на животоспасяващото донорство и трансплантиране.

Основната цел е да се отдаде уважение, признание и почит към всички донори на органи и техните семейства, спасили животи, както и да се благодари на специалистите по трансплантация в цяла Европа. 1153 български граждани живеят с очакването и надеждата за нов орган, който да им позволи да продължат. От началото на година до момента в България са реализирани 12 донорски ситуации. Те са спасили 36 наши сънародници и на 7 чужденци.

Преди 23 години в Женева Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като домакин е различна държава. Тази година официалната проява е в Лондон.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Две общински АГ болници с дарена апаратура от Университетската Пъ......

Университетската Първа МБАЛ "Св. Йоан Кръстител" в столицата е дарила неонатологична апаратура на стойност 450 хил. лв н...

Прочети още keyboard_arrow_right