Няколко системи за сигурност пазят е-сертификата за ваксинация

Няколко системи за сигурност пазят сертификата за ваксинация

Снимка: Кадър от Нова телевизия

Направени са няколко системи за сигурност, които пазят от злоупотреби e-сертификата за ваксиниране срещу коронавирус. Това каза пред журналисти здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той посочи още, че е важно да се каже, че на сертификата няма печат и подпис. Той се генерира от системата автоматично.  „Ако някой се опита да направи злоупотреба, тя е невъзможна”, добави проф. Ангелов. Заедно със сертификата бе представена и функционалността на електронното здравно досие, информират от Нова телевизия. 
 
Сертификатът се връчва при поставяне на втората доза от препарата. В него се вижда кой е поставил ваксината и на коя дата се е случило това. Имената на човека са изписани на кирилица и на латиница. Той показва още кода, партидния номер на ваксината, нейното търговско наименование и в коя държава е поставена. Сертификатът може да бъде проверен от мобилен телефон чрез QR код. 
 
Той разполага с уникален номер не само за България, а и за целия ЕС.
 
„Това, което е важно днес, че електронният сертификат вече е факт. Всеки един ваксиниран български гражданин може да го получи по два начина. Единият от тях е чрез електронен подпис. Тези, които нямат електронен подпис, от 1 февруари - могат да получат сертификата от личните си лекари, които имат достъп до пациентското им досие”, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.
 
 
Относно електронното направление той каза, че ще бъде надградено в края на март. Така ще е възможно издаване на електронно направление за всички диагностични процедури, които са в обхвата на доболничната медицинска помощ.
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Учредиха Сдружение на младите лекари към Столична лекарска колеги......

Лекари до 35-годишна въраст учредиха Сдружение на Младите Лекари към Столична Лекарска Колегия на Българския Лекарски Съ...

Прочети още keyboard_arrow_right