Няма да има PCR тестове при прием в болница

Министерство на здравеопазването

Снимка: Столица.bg Зорница Митин

Министерството на здравеопазването не одобрява идеята за въвеждане на задължителен PCR тест при прием на пациенти в болнично заведение, съобщават от Пресцентъра на министерството.

Категорично е мнението на институцията по повод изпратена до Министерството на здравеопазването позиция на Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници в България.

По отношение на критерии за изследване за COVID-19 се прилагат насоките на Световната здравна организация, а по-конкретно при симптоми на остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане), близък контакт с вероятен или потвърден случай на COVID-19 или анамнеза за пътуване в държави с регистрирано вътрешно разпространение на COVID-19. Кирил Ананиев припомня, че назначаването на PCR тест за COVID-19 се прави по преценка на лекуващ лекар или на съответната регионална здравна инспекция.

От медицинска гледна точка няма нужда всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, ако няма медицински основания за това. Това на практика не се прави за нито едно заболяване.

Ако бъде въведено подобно изискване, значително ще се  затрудни навременния достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи.

В анекса към НРД фигурира „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19”. Тази дейност могат да изпълняват лечебните заведения и лаборатории, които имат договор с НЗОК и фигурират в заповедта на здравния министър, с която се определят лечебните заведения за лабораторно потвърждение на COVID-19 по PCR метода.

Приемът за диагностика и лечение се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия, припомнят от Пресцентъра на министерството.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Нова апаратура за чернодробна хирургия помага на лекарите от ВМА ......

Апаратура от най-висок клас помага на лекарите от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ...

Прочети още keyboard_arrow_right