От 1 юни само с електронна рецепта се взимат лекарствата по Здравна каса

От 1 юни само с електронна рецепта се взимат лекарствата по Здравна каса

Снимка: Столица.bg

Остават и хартиените рецепти за препарати, които пряко се заплащат от пациента

От утре, 1 юни 2021 г., електронната рецепта става задължителна. За гарантиране на достъпа на пациентите до лекарства, в това число заплащани напълно или частично от НЗОК трябва да има електронна рецепта, предупредиха от Министерство на здравеопазването.

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) също информират своите договорни партньори, изпълнители на извънболнична медицинска помощ и аптеки, че съгласно Наредба за изменение на Наредбата за допълнение на Наредба № 4 от 4 март 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти (Обн. ДВ, бр.37 от 07.05.2021 г.), от 01.06.2021 г. че предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, се извършва само с електронни предписания.

Здравното министерство е изготвило и изпратило за обнародване в Държавен вестник Наредба за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. Според промяната лекарствени продукти, заплащани пряко от пациента (т.нар. бяла рецепта), ще могат да се издават и изпълняват и на хартиена, и на електронна рецепта. По този начин ще се обезпечат възможностите за предписване на лекарствени продукти от съответните медицински специалисти, независимо дали същите притежават внедрен специализиран медицински софтуер.

Рецептурните книжки по чл.42 от НРД 2020-2022 и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства следва да преминат напълно в електронен вариант от 1 юни 2021 г. Допуснатото забавяне в електронната трансформация на тези два документа се дължи на прехвърлянето на проекта през миналата година от бившето ръководство на Министерство на здравеопазването към фирмата изпълнител „Информационно обслужване“ АД и забавяне в техните действия, обясняват от здравното министерство с имейл до медиите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичното ДКЦ ХII ще извършва изследване на Антигенен SARS-COV-2...

Освен през делничните дни, от тази събота и неделя, 7 и 8 август, в Диагностично консултативен център XII /ДКЦ XII/ в Со...

Прочети още keyboard_arrow_right