Отбелязваме Световния ден на сестринството

Отбелязваме Световния ден на сестринството

Снимка: pixabay

На днешната дата – 12 май, отбелязваме Световния ден на сестринството и отдаваме почит и уважение към труда на медицинските сестри.

Първоначално денят е честван в началото на месец май. През 1974 г. се избира датата 12 май, тъй като тогава е родена сестра Флоранс Найтингейл, която се счита за основателка на сестринската професия. Найтингейл сформира група санитарки, с които да оказват помощ на ранените по време на Кримската война.

Благодарение на нейните умения и нови техники на грижи към болните смъртността в лазаретите спада драстично.

През 1859 г. Флорънс Найтингейл издава книгата „Бележки за болниците“, в която разграничава основните принципи и стандарти на болниците и грижите за пациентите. След войната тя пише още няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

През 1907 г. тя става първата жена, която получава ордена за специални заслуги, наричана „Дамата с лампата“, защото смята, че работата на медицинската сестра продължава и нощем. Флоранс Найтингейл успява сама да набере средства за построяването в Лондон на първото училище за милосърдни сестри към болницата "Свети Тома".

За съжаление у нас недостигът на медицински сестри днес е сериозен. Броят на работещите тази професия в България е над два пъти по-малък от нуждите на родното здравеопазване. Сходни са проблемите и при акушерките.

По информация на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи през последните 10 години медицинските сестри са намалели с близо 15%, средната възраст на работещите сестри се е увеличила с 4 години. Почти 30% от тях са на възраст над 60 години, на 31% от тях предстои пенсиониране в следващите 10 години.

Екипът ни поздравява всички отдадени на призванието „медицинска сестра“ професионалисти и им пожелава да бъдат здрави, щастливи и дълголетни, за да даряват здраве и на другите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Уникален диамантен катетър за лечение на аритмии прилага столична......

Отделението по Електрофизиология и кардиостимулация в столичната Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център с ръководит...

Прочети още keyboard_arrow_right