Първият у нас Панкреасен център ще е столичната болница „Лозенец“

Първият у нас Панкреасен център ще е столичната болница „Лозенец“

Снимка: Столица.bg

Здравното заведение започва нова инициатива – Клинични дни „Лозенец“. Първият е посветен на рака на панкреаса

Университетска болница „Лозенец“ в София започва нова инициатива, наречена Клинични дни по различни теми. Първото събитие,  което ще се състои на 20 януари, поставя фокуса върху рака на панкреаса, съобщават от здравното заведение.

Успоредно с това, болницата разкрива първия у нас Панкреасен център. Хирургията на панкреаса е най-сложната висцерална хирургия и се извършва във високоспециализирани центрове, каквато е практиката в Европа и света. Такъв ще бъде и новосъздаденият център с ръководител доц. д-р Олег Чолаков, който е и модератор на първите Клинични дни „Лозенец“.

Той е доказан специалист с над 25-годишен опит в панкреасната хирургия, специализирал и работил в двата най-големи немски панкреасни центрове в Хайделберг и Бохум, както и в Панкреасния център в Берн, Швейцария.

Гост-лектор на събитието е проф. д-р Валдемар Уул – директор на Хирургичната клиника в болница „Сейнт Йозеф“, Бохум и професор по хирургия в Рур университет, Бохум, президент на Немското хирургично дружество и почетен член на Българското хирургично дружество.

Темата на неговата лекция е „Мултимодална терапия на карцинома на панкреаса“. Проф Уул ще проведе и дискусия със студенти, по време на която ще представи добри практики от своя опит.

За проф.  д-р Валдемар Уул

Проф. д-р Валдемар Уул е роден през 1960 г. Завършва медицина през 1987 г. в Университет Улм, Германия.

През периода 1988 – 1993 г. е  асистент в Университетската хирургична клиника Улм.

От 1993  до 2001 г. работи в Университетската болница Инзелшпитал - Берн, Швейцария, а през периода 2001-2003 г.  -  в Университетската хирургична клиника, Хайделберг, Германия.

От 2004 г. насам  е директор на Хирургичната клиника в болница Сейнт Йозеф, Бохум, Германия и професор по хирургия в Рур университет, Бохум.

През октомври 2022 г. е избран за Президент на Немското хирургично дружество с мандат 2024-2025 г.

Проф. д-р  Уул е почетен член на Българското хирургично дружество от 2006 г.

Първото идване на проф. д-р  Уул в България е през 2004 г. като впоследствие той посещава многократно страната за участие в научни форуми на Българското хирургично дружество, УМБАЛСМ „Пирогов“ и извършване на редица оперативни интервенции на български пациенти. Визитите му в страната  направиха възможно у нас развитието на съвременната панкреасна хирургия.

Проф.д-р Уул в лично качество и институциите, в които е работил - Университетската болница Инзелшпитал – Берн, Университетската хирургична клиника, Хайделберг и   Болницата Сейнт Йозеф – Бохум,   имат съществен принос за развитието на българската хирургия и медицина. С  неговото лично съдействие и подкрепа  през годините в тях са преминали обучение повече от 30 наши специалисти – хирурзи, гастроентеролози, травматолози и медицински сестри.   

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 90 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 49 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 391 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Лекари от столичната болница „Проф. Ал. Чирков“ спасиха пациент в......

Лекари от УМБАЛ „Проф. Д-р Александър Чирков“ спасиха живота на 71-годишен пациент. Стефчо Илиев страда от П...

Прочети още keyboard_arrow_right