Пета градска купува нова CR-система, отваря трето ковид отделение

Пета градска купува нова CR-система, отваря трето ковид отделение

Снимка: Столица.bg

Общинската болница получи зелена светлина от Постоянната комисия по здравеопазване към СОС

Най-голямата общинска болница в страната и София - Пета градска, ще закупи със собствени средства нова, втора CR-система за образните изследвания. Докладът на директора на болницата д-р Борил Петров получи зелена светлина днес на онлайн заседанието на Постоянната комисията по здравеопазване към СОС.

Общинското лечебно заведение има такава система от 4 години, но тя е доста натоварена. Годишно се извършват средно над 13 000 образни изследвания.

"Понякога има проблем и докато се отстрани повредата болницата остава по 2 - 3 дни без образни изследвания", аргументира се пред комисията д-р Борил Петров. В момента в Пета градска има две ковид отделения с по 35 легла, които са пълни и се налагало да поставят кошетки и в коридорите. До дни ще се открие и трето с още 35 легла, каза д-р Петров.

Към болницата има и медецински център и системата поема и допълнителното натоварване. ОПределено има нужда от нова, втора CR-система, която да поеме натоварването и от пациентите с COVID-19.

Тази система позволява образните изследвания  като рентген да се изпращат по електронен път до отделения, лекари и специалисти и се прави запис на диск за пациента. С новата система ще се гарантират образните изследвания в болницата, както е известно всеки пациент с грипоподобни симптоми минава на рентген на бял дроб.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спират плановите прием и операции в столичните болници...

Около една трета от заразените с COVID-19 за последното денонощие в страната са в София. Заради нарастващия брои на зара...

Прочети още keyboard_arrow_right