Последен клас бипланов ангиограф заработи в болница "Св. Иван Рилски"

Последен клас бипланов ангиограф заработи в болница "Св. Иван Рилски"

Снимка: МЗ

Министър Ангелов: МЗ и болницата ще си сътрудничат за изграждането на мрежа от центрове за интервенции на мозъчно-съдови заболявания

Супермодерен бипланов ангиограф заработи от днес в софийската болница "Св. Иван Рилски". Апаратурата Azurion 7 Biplane е от последно поколение на фирмата Philips, модел 2019 г. До този момент в света има около 250 такива машини, от тях 80 са в Европа.

Апаратът е закупен със средства от Министерството на здравеопазването, в размер на близо 2,4 млн. лв. Днес здравният министър д-р Костадин Ангелов лично преряза лентата на модерната техника, с която ще се извършват на всички видове едноваскуларни мозъчни процедури.

При тях под рентгенов контрол мозъчни аневризми, мозъчни кръвоизливи, артериовенозни малформации и др. тежки патологии в мозъка се третират през вена, най-често на крака.

Друга полезна функционалност е специализираната програма за анализ на аневризми – Aneurysm Flow. С нея се прави анализ на състоянието на аневризмата, типа на потока, главния съд, преди поставяне на устройство за затваряне – т.нар. флоу дивертор. След поставяне на устройството програмата дава прецизен анализ на резултата и количествени стойности за оценка на този резултат.

В България годишно се откриват около 250-300 аневризми. 211 пациенти с такава диагноза са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. От началото на 2020 година до сега случаите са над 150. Само 2 от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.
Процедурите, които ще се извършват с новата апаратура, са безплатни за пациентите и се поемат от НЗОК.


"Като здравен министър съм изключително щастлив, че лечебните заведения в България се обновяват постоянно с апаратура. В университетската болница „Св. Иван Рилски“ вече работи единственият на Балканския полуостров последен модел бипланов ангиограф. Благодарение на него повече от 500 пациента годишно ще могат да получават медицинска помощ на световно ниво тук, в България", каза д-р Ангелов.

Ангиографът е окомплектован с всички програми и пособия за невро-насочени интервенции, позволяващи извършването на целия спектър ендоваскуларни мозъчни процедури. До този момент в света има около 250 такива апарата, от които 80 в Европа, а на Балканите и в Югоизточна Европа само на две места – в България и Словения.

С уникалната технология се получават най-прецизни висококачествени образи при възможно най-ниска радиационна доза, което е особено важно при дълги и сложни процедури, при които рентгеновото натоварване за пациентите и персонала се увеличава, стана ясно от думите на здравния министър.

Със супермодерен ангиограф в "Св. Ив. Рилски" лекуват мозъчно-съдови заболявания

„Освен за пациентите, тази нова уникална придобивка е от ключово значение и за професионалното развитие на медицинските специалисти. Чрез закупуване на фантоми доц. Станимир Сираков и екипът му биха могли да създадат център за обучение на територията на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.На тях ще бъдат обучени специалисти от цялата страна, което в последствие ще позволи развиването на мрежа от центрове за интервенции на мозъчно-съдови заболявания навсякъде в България. Министерството на здравеопазването ще съдейства с варианти за осигуряване финансирането на фантомите“, допълни още проф. Ангелов.

„Нашата цел е да създадем такъв център, за да обучим повече кадри и българският пациент да има максимално бърз достъп до този вид лечение, тъй като при острия мозъчен инсулт времето е от изключително значение. Географското положение на България не позволява да се транспортира всеки пациент от всеки край на страната навреме, така че е важно да развием мрежа от центрове, за да гарантираме качественото лечение на пациентите с мозъчно-съдови заболявания“, посочи доц. Станимир Сираков, ръководител на центъра по мозъчно-съдови заболявания на университетската болница.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (37%, 82 Гласове)
 • На време (17%, 37 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 42 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 57 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 6 Гласове)
Общо гласували: 224 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

341 от 523 заразени с COVID-19 в София са настанени в болница, 47......

Повече от половината заразени с COVID-19 в София са настанени в болница. 341 от 523 с положителни тестове за инфекцията,...

Прочети още keyboard_arrow_right