Правят центрове за телемедицина в софийски училища и детски градини

Телемедицина в софийските училища

Снимка: Столица.bg

Идеята за бърза и адекватна помощ на децата е на Столична лекарска колегия, проведени са разговори с кмета Йорданка Фандъкова и в СОС

В софийските училища да има центрове за телемедицина. Това означава светкавична и адекватна медицнска помощ при инциденти и спешни случай с деца. Новината съобщи пред Столица.bg председателят на Столичната лекарска колегия д-р Аден Меджидиев на семинара "Лекарска грешка или неблагоприятен изход от лечение?" в Правец през уикенда.

"В момента преговаряме и сме почти готови за едно събитие, за което сме разговаряли с кмета на София Йорданка фандъкова и СОС. Това е да вкараме телемедицина в училищата, детските градини и яслите. Да изградим такива центрове и да помогнем да имат много бърза и адекватна медицинска помощ", обясни д-р Меджидиев.

Първоначално това ще бъде пилотен проект и ще се изградят такива центрове в 1 или 2 софийски училища. Когато има спешен случай чрез таблет и онлайнвръзка със специалист, ще може да се дават напътствия и какви действия да се предприемат. Предвидено е в медицинския кабинет на училището да има таблет и той да има онлайн връзка със спешния център на детското в "Пирогов" както и с детската травматология, обясниха от Столична община.

Така медицинската сестра ще реагира адекватно на ситуацията. Това е много ценно особено при инциденти. В техникумите в столицата учат деца от цяла България. Технологичният проект ще обхване училища, детски градини и ясли.

В "Пирогов" вече бе тествана 5G връзка на наш телеком, което осигурява ползването на телемедицината и в софийски учебни заведения. Както е известно много от болниците в София отдавна излъчват в реално време уникални операции - "Пирогов", Сити клиник, "Св. Иван Рилски" и др.

През 2019 г. Столична лекарска колегия и Столична община съвместно направиха безплатни, профилактични и високоспециализирани прегледи на децата в софийските яслите. През тази година същите прегледи ще се извършат в детски градини и училища, каза д-р Меджидиев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

„Александровска“ отбелязва Световния ден на донорите на стволови ......

На 18 септември в 10.00ч. в сградата на Клиника по клинична имунология на УМБАЛ „Александровска“ по случай С...

Прочети още keyboard_arrow_right