Преглеждат безплатно за хепатит С в София

Преглеждат безплатно за хепатит С в София

Снимка: Столичен общински съвет

В столицата беше даден старт на кампанията „София – град без хепатит С“. инициативата се реализира съвместно от Столична община и „АбВи България“, под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова, съобщават от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Гражданите ще могат да се изследват за хепатит C безплатно и анонимно в девет столични общински лечебни заведения. Осигурени са общо 5500 теста. Целта е превенция на заболяването сред медицинския персонал и пациентите на общинските здравни заведения.

Засега изследвания се правят в Първа Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) – София „Св. Йоан Кръстител“, Втора МБАЛ – София ЕАД, Пета МБАЛ „София“, Първа акушеро-гинекологична болница „Света София“, Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Шейново", 22 Диагностичен консултативен център (ДКЦ), 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 17 ДКЦ.

Д-р Антон Койчев – председател на Комисията по здравеопазване, обясни, че изследването става чрез взимане на капилярна кръв. Резултатите от тестването излизат в рамките на един ден в направените лечебни заведения, които са част от кампанията за безплатно тестване.

Всички граждани, които бъдат анонимно изследвани и се окажат положителни, ще бъдат насочени (по желание) за лечение към специализираните центрове.

По думите на проф. Красимир Антонов – председател на Българското дружество по гастроентерология и главен координатор на Експертния съвет по гастроентерология към министъра на здравеопазването,  заболеваемостта от хепатит С в България варира между 0,9 % до 1,5 %.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Д-р Ренета Пелтегова, кардиолог: Ежедневната употреба на електрон......

Ежедневната употреба на електронни цигари повишава риска от инфаркт на миокарда. Това предупреди пред Столица.bg кардиол...

Прочети още keyboard_arrow_right