Проф. д-р Валдемар Уул в София: Увеличават се случаите на рак на панкреаса

Проф. д-р Валдемар Уул в София: Увеличават се случаите на рак на панкреаса

Снимка: Столица.bg

Решението е в прилагането на мултимодална терапия и в Центровете за лечение, какъвто вече има в столицата

Растат случаите на рак на панкреаса в световен мащаб. За тази тревожна тенденция алармира проф. д-р Валдемар Уул – директор на Хирургичната клиника в болница „Сейнт Йозеф“, Бохум /Германия/, по време на първото събитие от инициативата „Клинични дни „Лозенец“. Кампанията се организира от столичната болница „Лозенец“.

Проф. Уул е президент на Немското хирургично дружествояя почетен член на Българското хирургично дружество и ръководител на втория по големина център за лечение на панкреасни заболявания в Германия. Той е в България по покана на болница „Лозенец“ и във връзка с откриването на Панкреасен център в здравното заведение.

Според проф. Уул бъдещето при лечението на рака на панкреаса е в прилагането на мултимодалната терапия, която включва наблюдение на пациента, предоперативна химиотерапия, операция и постоперативна химиотерапия или радиотерапия. Според него трябва да се обърне сериозно внимание на връзката с пациента в постоперативния период.

Първият у нас Панкреасен център ще е столичната болница „Лозенец“

„Нарастването на случаите на заболявания на панкреаса доказва, че има смисъл от откриване на високоспециализиран панкреасен център, каквато е добрата практика в Европа и в света“, подчерта доц. д-р Олег Чолаков – началник на Отделението по жлъчно-чернодробна и панкреасна хирургия в болница „Лозенец“.

Той оглави и новия Панкреасен център, който вече прие първите си пациенти. По време на първото събитие от инициативата „Клинични дни „Лозенец“ беше проведена и демонстрационна операция с пациент от Центъра пред лекари, специализанти и студенти.

„Идеята е „Клинични дни „Лозенец“ да се превърнат в традиция. Те са в помощ както на лекарите, така и на студентите“, посочи при откриването д-р Христо Стоянов – директор на болница „Лозенец“. Той съобщи и следващата тема от инициативата: „Планинска медицина“. Планирано е събитието да се проведе през месец март.

На откриването днес присъстваха и доц. д-р Анета Антонова – заместник-ректор по учебната дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Дорина Асенова, декан на Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и др.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 90 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 49 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 391 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Втори випуск парамедици се обучават във ВМА – София...

14 души са подали документи за обучение по професия „Парамедик”, специалност: „Транспортиране на постр...

Прочети още keyboard_arrow_right