Разрушават старата, вдигат чисто нова сграда за Национална педиатрия в София

Разрушават старата, вдигат чисто нова сграда за Национална педиатрия в Софи

Снимка: Министерство на здравеопазването

Одобрените средства от Министерски съвет са 93 млн. лв., Ананиев подписа и договор

В София ще има национална Педиатрична болница и тя няма да е в старата, недовършена и започната през 70-те години сграда, в двора на Александровска болница, а ще се построи нова сграда на същия терен. Това бе решено днес на общественото обсъждане и министър Костадин Ангелов се съгласи с новия вариант.

Решението е успех за граждански сдружение, родители и Камарата на архитектите в България, които още преди година се обявиха срещу преустройството на запустялата сграда в национална детска болница в София. 

Премиерът: Събаряме старата сграда за Педиатрия, ще построим нова

"Разрушаваме старата сграда за детска болница в карето на Медицинска академия. Това ще стане в рамките на подписания договор, без промени в сроковете и бюджета, изграждаме нова модерна детска болница", каза здравният министър Костадин Ангелов, бивш директор на Александровска болница.

България е от малкото държави, които нямат Национална педиатрия. Детските болници са пръснати по други столични лечебни заведения. Вече втора година се водят спорове къде и кога ще бъде построено лечебно заведение за децата.

Строежът на изцяло нова Национална многопрофилна детска болница ще бъде в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, подписан от предшественика на д-р Ангелов - Кирил Ананиев за 93 млн. лв., отпуснати от Министерски съвет. Няма да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора, категоричен е Костадин Ангелов.

До 2 години в София ще има Национална педиатрична болница

Той съобщи, че има уверението на изпълнителя, че разрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително шест месеца, а то няма да повлияе на крайния срок за реализиране на проекта. "Сградата ще бъде съборена по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения, а живущите в района да не търпят вреди", обещават от фирмата изпълнител.

Всички дейности и изпълнението в срок ще се наблюдават от Обществен съвет. "Наша обща отговорност е да създадем такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти в сферата на детското здравеопазване.

Столичната "Лозенец" става Национална педиатрична болница

А за диагностиката, лечението и възстановяването им ще се работи по европейски стандарти. Не искам българските деца да се лекуват в чужбина – имаме апаратура, имаме специалисти, но нямаме всичко това на едно място", каза министърът на здравеопазването.

Общественият съвет ще бъде консултативен орган към министъра на здравеопазването, а не структура на бюджетна издръжка. В него ще влязат представители на всички заинтересовани страни.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (11%, 26 Гласове)
 • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 232 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Последен клас бипланов ангиограф заработи в болница "Св. Иван Рил......

Супермодерен бипланов ангиограф заработи от днес в софийската болница "Св. Иван Рилски". Апаратурата Azurion 7 Bipl...

Прочети още keyboard_arrow_right