Съдов хирург с уникална техника спаси пациент с напреднал карцином на бъбрека

Съдов хирург с уникална техника спаси пациент с напреднал карцином на бъбре

Снимка: Фейсбук

Д-р Асен Тодоров извърши уникална онкологична операция за първи път у нас

Д-р Асен Тодоров извърши уникална онкологична операция за първи път в България. Младият съдов хирург спаси пациент с напреднал карцином на бъбрека чрез техника, която се прилага в САЩ и само няколко страни в Европа.

Съдовият хирург от Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология в София д-р Асен Тодоров спаси живота на 40-годишен пациент с агресивен бъбречен тумор, след като приложи иновативна техника, която е чисто нова за Европа. Засега тя се използва само в най-модерните медицински центрове на САЩ.

„Бъбречният карцином е третият най-често срещан рак в малкия таз и пикочо-половата система и един от най-злокачествените. Той има „интересно“ биологично поведение, защото засяга не само единия бъбрек и застрашава другия, ами плъзва по вени и артерии, а през голямата празна вена достига до дясното предсърдие и прораства там“, разкри д-р Асен Тодоров.

За жалост, този сценарий за развитието на тумора се среща при около 10 на сто от диагностицираните. А до скоро единственият начин да се спаси пациента е бил… да го "убият".

Ето какво разказа д-р Тодоров: Напредъкът на медицината, на новите трансплантационни техники позволява в подобни случаи да се извърши радикално оперативно лечение, да се махнат съдовете заедно с тумора и да се даде реален шанс за оздравяване. Обикновено тези пациенти се явяват при онко- или съдовите хирурзи с оттекъл крак в напреднала фаза на болестта.

Допреди десетина години при операцията на такъв вид рак трябваше да се направи кръвообращение извън тялото и машина да замести функциите на сърцето и на белия дроб.

Да се изкара цялата кръв да минава през апаратура и да се намали до такава степен температурата на тялото, че да спрат да функционират всички органи, включително и мозъка, това беше опцията, която доскоро предлагаше хирургията.

Да се умъртви един човек и да се пробва да бъде съживен - рисковете са огромни. Температурата се понижава толкова много, че на апарата следящ мозъчната функция практически се вижда, че мозъкът не функционира. Той умира. Пациентът се съживява като го затоплят и стимулират сърцето му през цялото време. Кръвта му е много разредена и тялото страда.

През 80-те години на ХХ век смъртността при тази операция е била 22%, а през 2015 година в големите медицински центрове по света тя вече е 2-3 на сто.

При нашата операция ние резицирахме целия тумор заедно със съдовете и направихме байпас от дясното предсърдие към долните крайници. Реимплантирахме черния му дроб и десния му бъбрек вътре в протезата, с която заменихме пострадалата от тумора вена и вързахме здравия бъбрек.

Тази техника, при която не се замразява и не се "убива" пациента, е въведена от американците преди няколко години. У нас за първи път я прилагаме. При нея черният дроб остава да виси само на три вени.

Изключваме черния дроб и бъбрека, но не прикачваме към машина цялото тяло. Това е магията! Танцуваш постоянно около тумора, леко-леко стъпваш, за да можеш да си направиш поле на действие, да клампираш и да извършиш тази сложна интервенция. Изключително важна е образната диагностика, която ти помага да си начертаеш предварително план.

Огромна е ролята и на анестезиолозите-реаниматори, защото когато си клампирал сърцето те трябва да направят така, че организмът да не разбере, че е изключена голяма част от него, а да продължи да си работи на същите обороти.

Това е голям пробив в онкохирургията, извършва се за първи път у нас. Целият институт участваше в тази операция. Дори и онези, които не бяха в залата, мислите им бяха с нас.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори 2021?
 • ГЕРБ-СДС (31%, 282 Гласове)
 • БСП (4%, 39 Гласове)
 • Има такъв народ (18%, 161 Гласове)
 • ДПС (1%, 5 Гласове)
 • Демократична България (28%, 253 Гласове)
 • ВМРО (7%, 62 Гласове)
 • Изправи се! Мутри вън! (3%, 28 Гласове)
 • Воля-НФСБ (1%, 6 Гласове)
 • Друга партия/коалиция (1%, 12 Гласове)
 • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (6%, 58 Гласове)
Общо гласували: 906 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Бъбрек и черен дроб на 29-годишен спасиха два живота на пациенти ......

Успешно е направена трансплантация на бъбрек на в александровска болница тази нощ, съобщиха от лебното заведение. Освен ...

Прочети още keyboard_arrow_right