Със сложна операция спасиха мъж с бъбречен тумор и аневризми на бъбречна артерия

Със сложна операция спасиха мъж с бъбречен тумор и аневризми на бъбречна ар

Снимка: Аджибадем Сити Клиник

В частна столична болница оперираха екип от съдови хирурзи, уролози и гостуващ лекар от Виена

За първи път в България бе извършена сложна органосъхраняваща операция, при която се прилага едновременно оперативно лечение на рядка комбинация от съдово и неопластично заболяване на бъбрек. С нея бе спасен млад мъж с бъбречен тумор и аневризми на бъбречна артерия. Операцията бе извършена Аджибадем Сити Клиник в София.

Екип от съдови хирурзи, воден от доц. Стефан Стефанов, завеждащ Клиника по Съдова хирургия заедно с проф. Калоян Давидов, ръководител на Клиника по Урология и гостуващия специално за интервенцията проф. Томас Холценбайн, завеждащ клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в Клиника “Донаущат” във Виена, Австрия, извършиха рядко и нестандартно оперативно лечение на млад мъж и му дадоха шанс за пълноценен живот, съобщиха от частната болница.

Пациентът постъпва в болницата в Младост с доказани две аневризми на дясна бъбречна артерия и с тумор на същия бъбрек. След редица консултации със специалисти от няколко водещи болници, мъжът първоначално получава негативна прогноза, отхвърляща шанса за запазване на органа. Но екипът на доц. Стефан Стефанов поема риска да извърши органосъхраняващата операция по нетрадиционен за страната метод.

Екипът от специалисти извършва успешно изваждане на бъбрека и отстраняване на двете аневризми. Следва успешна съдова реконструкция на артерията и клоновете ѝ, както и пълно премахване на тумора от екипа уролози, водени от проф. Давидов. В края на сложната процедура, продължила над 5 часа, бъбрекът е успешно имплантиран обратно в областта на таза. Благодарение на точната диагностика и смелата оперативна интервенция, след стандартен реанимационен период, в който бъбречната функция се възстановява напълно, пациентът е изписан без усложнения.

“Тази операция бе уникална за страната, а всичко това нямаше да бъде възможно без новата хирургична техника, която дава нов шанс и възможности за пациенти с подобна комбинирана патология по отношение на комплексност, радикалност и съхраняване на органните функции при млади пациенти”, сподели радостта си от успешната операция доц. Стефан Стефанов.

Лекарите за пореден път показаха експретност на световно ниво и доказаха силата на обединените усилия. A плодът на съвместния труд е един спасен човешки живот. Първата по рода си интервенция за България фокусира вниманието към важността от съвременна хирургична техника и възможностите, които тя предоставя на екипа от лекари да разгърнат потенциала си, за да продължават да спасяват животи и да дават шанс, там където такъв напълно отсъства. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 193 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1155 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1379 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започва кампания за борба с рака на гърдата, безплатни прегледи в......

Десетата информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата, която се организира от Първа САГБАЛ „С...

Прочети още keyboard_arrow_right