Със супермодерен ангиограф в "Св. Ив. Рилски" лекуват мозъчно-съдови заболявания

photo_library
 • Супермодерен бипланов ангиограф в "Св. Ив. Рилски" подобрява диагностиката

  Снимка: УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

 • Със супермодерен ангиограф в "Св. Ив. Рилски" лекуват мозъчно-съдови заболя

  Снимка: УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

С бипланов ангиограф Azurion 7 Biplane разполагат около 250 болници в света, от тях 80 са в Европа

Още един супермодерен апарат ече е монтиран в столичната болница "Св. Иван Рилски". Последното поколение медицинска техника е резултата от един дълго готвен проект. Лечебното заведение вече разполага с  бипланов ангиограф, който е монтиран в Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в болницата.

Официалното откриване на ангеографа е на 24 септември от 10:00 часа, на церемонията се очаква министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. Инсталиранията бипланов ангиограф Azurion 7 Biplane е от последно поколение на фирмата Philips, модел 2019 г. До този момент в света има около 250 такива машини, от тях 80 са в Европа.

На Балканите и в Югоизточна Европа подобен апарат има само на две места – в България и Словения. Единственият друг бипланов ангиограф в България отново се намира в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и заработи преди точно 10 години.

Новият апарат Azurion 7 Biplane е окомплектован с всички програми и пособия за невро-насочени интервенции, което позволява извършването на всички видове едноваскуларни мозъчни процедури. При тях под рентгенов контрол мозъчни аневризми, мозъчни кръвоизливи, артериовенозни малформации и др. тежки патологии в мозъка се третират през вена, най-често на крака.

С модерната апаратура многократно се намалява риска за пациента и се скъсява периодът за възстановяване. Ендоваскуларните процедури понякога са единствен вариант, когато проблемът е много сложен и не може да се оперира чрез класическата неврохирургия.

Новата апаратура позволява по-високо ниво при диагностицирането и лечението на пациенти като в най-големите европейски центрове в областта на мозъчно-съдовите заболявания, убеден е доц. Станимир Сираков, началник на Референтния център.

Инвестицията в новото съоръжение възлиза на 2,4 млн. лева и е финансирана със средства, отпуснати от Министерство на здравеопазването.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Три от клиниките в "Иван Рилски" с безплатни консултации по докум......

За да отбележат днешния 19 октомври – Денят на Св. Йоан Рилски Чудотворец, три от клиниките в болница „Св. И...

Прочети още keyboard_arrow_right