Скринингова програма на Столична община: 40% от прегледаните жени страдат от миома

Резултати от скрининговата програма за миомна болест

Снимка: Столица.bg

Практиката на Столична община с профилактични прегледи на миомната болест може да послужи, като модел в системата на здравеопазването. Този модел може да се прилага за различни типове заболявания. Това коментира представителят на здравното министерство д-р Белишев пред журналисти. На пресконференция днес бяха отчетени резултатите от кампанията за превенция и профилактика на миомната болест.

Скринингът стартира на 5 февруари т. г. и продължи месец. Жените имаха възможност да минат безплатно през лекарските кабинети на две общински болници - Първа АГ "Св. София" и Втора АГ "Шейново" и държавната "Майчин дом". Общо 337 са били прегледани по програмата "Скрининг на миомната болест". От тях 84 са насочени за медикаментозно лечение, а 62 за операция. Резултатите сочат, че 40% от всички дами имат симптомите на заболяването.

"За първи път трите болници се включват в обща информационна кампания по инициатива на Столична община. Скрининг на мимомната болест е петата профилактична програма на Московска 33. Превенцията и пролактиката са особено важни, тъй като това намалява нуждата от средства за лечение", каза кметът на София Йораданка Фандъкова. На персконференцията присъстваха и директорите на трите болници, в които са проведени профилактичните прегледи - д-р Костов от "майчин дом", д-р Велев на "Шейново" и д-р Гергана Коларова от "Св. София".

"През нашата болница са минали 125 жени, но има голям интерес към програмата и има записани за още няколко седмици напред. Очертаха се две групи жени - едната са в репродуктивна възраст, а втората в менопауза, които имат миоми от години и не са лекувани. 50% от прегледаните са насочени  към медикаментозно лечение", каза д-р Костов.

От 115 прегледани в "Шейново" 76 са имали направление за операция. Сега те са на медикаментозно лечение. Това е социално значимо заболяване. и кампанията показа, че е правилният модел за превенция и профилактика", коментира д-р Велев.

21 жени пък са насочени за операция от 97 прегледани в Първа АГ "Св. София", каза д-р Гергана Коларова. Всички специалисти бяха едонодушни, че превенцията и профилактиката са изключително важни за навременното лечение. Миомните възли, доброкачествени образования, са резултат от хормонален дисбаланс и се появяват във фертилна възраст. Лечението е много разностранно и индивидуално. То зависи от възрастта, симптоматиката и желанието на жената. Оперативна намеса се предприема при размер над 10 см на миомата, разясниха лекарите.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 29 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 109 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ВМА-София с апел: Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!...

Столичната ВМА отново организира кръводарителската кампания „Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!&ldqu...

Прочети още keyboard_arrow_right