София ще е домакин на международна конференция, посветена на децата с аутизъм

-

Снимка: unsplash

Първата по рода си международна конференция, посветена на децата с аутизъм, ще се проведе в столичния хотел „Рамада София“ на 9 и 10 юни, съобщават организаторите.

Събитието „Аутистичен спектър – съвременни диагностични и терапевтични насоки“ ще даде възможност на медицински специалисти, родители и близки на деца с когнитивни и поведенчески разстройства, асоциирани с аутизма, да се срещнат с изявени български и международни учени, които развиват терапии в областта.

Проектът е иницииран от най-голямата българска тъканна банка „Биорегенерация“ и Балканската асоциация по неврофийдбек, биофийдбек и невромодулация (БАНБН), в партньорство със Здравен информационен портал „Медикъл Караджъ“ и Българското сдружение по пробиотична медицина. Той е провокиран от нарастващия брой български семейства, които търсят терапевтични начини за справяне с разстройствата в поведенческия и когнитивния спектър при деца с аутизъм.

Научен и медицински консултант е д-р Димитър Колев – началник на отделение към клиника „Нервни болести“ на ВМА.

Сред лекторите на двудневната конференция, е проф. д-р Ердал Карайоз, който е специалист по трансплантация и лечение със стволови клетки, специалистът по хематология д-р Мария Савчева, доц. д-р Екатерина Иванова-Тодорова – гл. асистент към Катедра по клиничната лаборатория и клинична имунология на МУ в София, проф. д-р Пламен Божинов – началник на Клиника по неврология във високотехнологичната болница „Сърце и Мозък“, гр. Плевен, проф. д-р Ярослав Михалек от Чехия, проф. Душан Марич от Войводинския институт за детско здраве в Нови Сад, д-р Джихан Абазович от Сърбия, терапевтът от САЩ Чад Хъникът, който е лицензиран и сертифициран анализатор на поведението и др.

Последната лекция от програмата на конференцията е „Мозъчна алергия и разстройство в аутистичния спектър“ на проф. д-р Теохарис Теохаридес от САЩ. Той има над 470 публикации с 41 853 цитирания, което го нарежда в топ 2% от най-цитираните автори в света и е най-високо оцененият експерт по мастоцитите от Expertscape.

Събитието е двудневно и е осигурена грижа за децата, чиито родители искат да чуят лекциите, но не могат да разчитат на чужда помощ.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Нови апарати за образна диагностика получава столичната "Александ......

Нови апарати за образна диагностика - компютърен томограф от последно поколение и рентгенов апарат, ще получи столичната...

Прочети още keyboard_arrow_right