Специалисти от столичната "ИСУЛ" представиха съвременно лечение на рядък тумор

Д-р Самуил Кътов, д-р Йоана Милушева и д-р Кремена Василева от Клиниката по

Снимка: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

По традиция Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ отбеляза много силно участие на провелия се наскоро Национален конгрес по имуноонкология в София. Това съобщават от пресцентъра на болницата.

В Отделението по медицинска онколгия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се лекуват най-голям брой пациенти от цялата страна с редкия Меркел-клетъчен карцином и малигнен меланом, при които се прилага съвременно лечение с имуно- и таргетна терапия.

Д-р Йоана Милушева представи опита на клиниката в лечението на Меркел-клетъчен карцином и уникален случай на високо агресивното заболяване, при който онколозите на ИСУЛ са успели да осигурят максимално дълга преживяемост както и добро качество на живот на пациента. Това е станало възможно благодарение прилагането на имунотерапия както и комплексен адекватен подход към лечението, заедно с другите клиники от болницата.

Меркел-клетъчният карцином представлява рядък, агресивен и често фатален кожен рак, който обикновено не се подозира по време на биопсията и в 80% от случаите се причинява от полиомавирусна инфекция. В клиниката до този момент са лекувани над 50% от пациентите с тази диагноза в България.
На същото събитие бяха представени данни и споделен клиничен опит на съвременните подходи за лечение на малигнен мезотелиом (рак на плеврата) и тимусни тумори, които са също редки, и с които екипът от ИСУЛ вече има опит. В дискусиите се споделиха различни становища и опит от другите онкологични звена в страната.

Д-р Самуил Кътов описа възможностите на имунотерапията, която се превърна в нов стандарт за лечение на малигнен мезотелиом, докато за тимусните тумори, все още не се е наложила. Младият лекар представи и клинични проучвания за нови методи на имунотерапия (дендритноклетъчна терапия) при пациенти с тимом и тимусен карцином, които са с много обнадеждаващи резултати и загатват бъдещи възможности.

Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е една от малкото в страната, която е в състояние да предложи на своите пациенти напълно завършен цикъл на лечение и проследяване (диспансеризация). От поставянето на диагнозата, през провеждането на химио и лъчетерапия, включително и най-съвременната имунотерапия, до оперативно лечение там, където се налага. Тя работи в тясно сътрудничество с всички клиники и отделения в болницата. Този мултидисциплинарен подход осигурява на пациентите преживяемост и качество на лечение, съпоставими с развитите в тази област страни. За УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ това е рутинна практика.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (43%, 187 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 160 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 440 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН в центъра на София...

Столичната Регионална здравна инспекция организира анонимен и безплатен пункт за всички желаещи да се изследват за ХИВ/С...

Прочети още keyboard_arrow_right