Стартира информационна кампания „Не на шега за употребата на райски газ“

-

Снимка: ПИЦ по ПН - София

Активно употребяващите райски газ са изложени на риск от сериозни увреждания

Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите към Столична община стартира информационна кампания „Не на шега за употребата на райски газ“, съобщават от центъра.

Кампанията за по-добра осведоменост на обществеността относно негативните ефекти от употребата на райски газ стартира утре, на 27 септември. Между 12:00 ч. и 18:00 ч. на откритата сцена на ул. „Алабин“ 39 (градинката пред х-л „Рила“) психолози от Превантивно-информационния център ще провеждат безплатни консултации по темата.

Лесният достъп на младежите до веществото, познато още като диазотен оксид и митовете, че ефектите от употребата му са краткотрайни и безопасни предизвикват загриженост сред лекари и психолози.

Вдишването на диазотен оксид може да доведе до интоксикация както и до респираторни, сърдечносъдови, неврологични и психиатрични увреждания. Ако потребителите вдишват газът директно от капсули или флакон има опасност от изгаряне на устната кухина и белия дроб.

Наблюдаваме увеличаване на случаите, при които след продължителен и многократен прием на райски газ от младежи възникват сериозни последици, включително загуба на памет, проблеми с концентрацията и възприятията, дезориентация. Те се проявяват дълго след първоначалните 30-40 секунди, през които обичайно трае ефектът от употребата на веществото. Зачестяват случаите на комбинирането му с алкохол и наркотици, което крие сериозни рискове и дългосрочни последици за здравето“, коментира д-р Цветелина Петкова, директор на столичния ПИЦ по ПН.

Информационният ден е особено подходящ за родителите и учители, които желаят да получат достоверна информация свързана с превенцията на употребата на психоактивни вещества.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичната ВМА отбеляза тържествено своята 131-ва годишнина...

Военномедицинска академия в София отбеляза тържествено 131-вата годишнина от създаването си. Церемонията днес, 1 декемвр...

Прочети още keyboard_arrow_right