Столичната болница „Пирогов“ продължава да търси доброволни кръводарители

Столичната болница „Пирогов“ продължава да търси доброволни кръводарители

Снимка: Столица.bg

Столичната болница „Пирогов“ продължава активно да търси доброволни кръводарители за нуждите на своите пациенти, съобщават от лечебното заведение. Кампанията продължава до края на тази седмицата.

Всички желаещи граждани могат да дарят кръв в Национален център по трансфузионна хематология на ул. Братя Миладинови номер 12 в работно време, но и в почивните дни от 9.00 до 15.00 часа.

Важно е изрично да се упомене, че даряването е безвъзмездно за болница „Пирогов“. Всеки гражданин в добро здравословно състояние, който е на възраст между 18 и 65 години, е подходящ за кръводарител, съобщават от болницата. Преболедувалите от Covid-19 могат да дарят кръв 40 дни след последния положителен тест.

Ваксинираните против коронавирус свободно могат да дарят кръв 28 дни след поставяне на втората доза. Гражданите на които им предстои имунизиране с втора доза не са подходящи кръводарители в момента, допълват още от лечебното заведение.

През декември 2021 г., Националният център по трансфузионна хематология предостави повече от 120 литра кръв и 52 литра плазма за пациентите на болница „Пирогов“. Лечебното заведение се нуждае от всекидневно кръводаряване за да окоже навременна помощ на тежко пострадали пациенти. Всеки кръводарител, независимо от неговата кръвна група, е ценен и помага най-малко на двама пациенти.

Актът по кръводаряване е напълно безопасен и не крие никакви рискове за самия кръводарител. Нормалното количество кръв се възстановява напълно за 24 часа от самия организъм, допълват още от болницата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Във ВМА София спасиха живота на жена, като ѝ трансплантираха чере......

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) в София извършиха поредна чернодробна трансплантация. Тя е пета от начало...

Прочети още keyboard_arrow_right