Светила в неврохирургията ще оперират в „Св. Иван Рилски“

доц. Станимир Сираков

Снимка: УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Двама пациенти, мъж и жена, с огромни аневризми, ще бъдат оперирани на 15 август, четвъртък, от проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, информират от лечебното заведние.

Мъжът, на 54 години, и жената, на 61 години, са с редки и изключително рискови и сложни за третиране аневризми в мозъка. Обработката на анервизмите ще се извърши през артерия в единия крак на пациента. Ще се използват специални катетри и ще се извършва рентгенов контрол, за да се разширят судовите стеснения и да се постави стент.

Мъжът е с огромна аневризма и налага използването на особено сложен метод, изискващ поставянето на 10-12 станта, за да се провокира изграждането на нов съд в центъра на аневризмата и да няма животозастрашаваща опасност за пациента.

Поискани са 150 000 лв от НЗОК за три от медизинските изделия, които ще се поставят. Останалите пари ще се дадат от фармацевтичната компания, която произвежда стентовете. Тя плаща и пребиваването в България и хонорара на проф. Хенкес, световноизвестен германски неврорентгенолог. Цената на операциите е 150 000 лв, а в чужбина ще е повече от 500 000 за единия пациент.

Интервенциите ще бъдат предавани наживо в аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, за да се гледат от медици от болнични заведения в страната с цел обучение.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В "Света Екатерина" спасиха мъж с прободна рана в сърцето...

Пациент с прободна рана в сърцето е бил опериран по спешност от лекарите в болница "Света Екатерина". Първоначално човек...

Прочети още keyboard_arrow_right