Топ ортопед от Германия ще оперира в столичната УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

-

Снимка: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Курс по ревизионно ендопротезиране (заместване на изкуствена тазобедрена или колянна става) ще се проведе на 4 юли 2022 г. в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, съобщиха от столичната болница.

Гост-лектор на курса ще бъде световноизвестният проф. Д-р Хайнц Рьотингер, ръководител на Центъра по артропластика на тазобедрената и колянната става, Chirurgisches Klinikum München, Университетската болница за медицинско обучение към Университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен.

В рамките на събитието той ще участва заедно с проф. д-р Пламен Кинов, началник на клиниката, в операция по смяна на изкуствената тазобедрена става на две български жени.

Ревизионното ендопротезиране (смяна на протезата) е изключително сложна и трудна хирургична интервенция, която понякога се налага при пациенти, претърпели ендопротезиране на колянна или тазобедрена става. Такъв тип хирургия се прилага при настъпило усложнение на ендопротезираната става: разхлабване, инфекция около протезата, перипротезна фрактура и др. Годишно в клиниката на столичната болница се извършват около 100 такива интервенции.

Проф. д-р Рьотингер, който е един от топ ортопедите в света, идва у нас по покана на проф. д-р Пламен Кинов. Гостът има над 30-годишен опит в ендопротезирането. Той е създател на предно-латералния достъп за ендопротезиране на тазобедрена става. Този иновативен достъп прави интервенцията миниинвазивна, без да се увреждат мускулите и тъканите, което помага за по-бързо възстановяване на пациента. Професорът ще направи поредната си визита в България абсолютно безвъзмездно, като ще сподели своя опит и ще обучи свои по-млади български колеги.

В симпозиума ще участват 12 водещи български ортопеди. Поканени са и лекари от чужбина с интереси в областта на ревизионната хирургия на тазобедрената става.

Операциите ще се предават на живо в Рапортната зала на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Ще бъдат представени лекции по проблема, а в дискусия участниците в курса ще могат да зададат своите въпроси и коментират случаи от практиката си. На част от участниците ще бъде предоставен уникалния шанс да участват в операциите, извършени от проф. д-р Кинов и проф. д-р Рьотингер. Проявата е незаменима възможност да бъде почерпен опита от водещи световни специалисти. 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 141 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 935 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1095 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Два случая на маймунска шарка са потвърдени, болните се лекуват в......

Към днешна дата, 23 юни, у нас са потвърдени два случая на маймунска вариола, съобщават от пресцентъра на министерство н...

Прочети още keyboard_arrow_right