Травматолозите на ВМА работят с 3D-революционна технология

photo_library
 • -

  Снимка: ВМА

 • -

  Снимка: ВМА

Революционна технология в персонализираната медицина и по-конкретно костната хирургия подсилва „арсенала” на специалистите от Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия на Военномедицинска академия, съобщават от здравното заведение.

"Навлизаме в нова ера на хирургията, а с използването на 3D-очилата ние превръщаме всеки случай в уникален", коментира проф. Неделчо Цачев, ръководител на катедрата.

С помощта на смесена реалност, софтуерният продукт пренася предоперативния план върху оперативната среда. Благодарение на специален алгоритъм, смесването на виртуалния и реалния свят става много точно. На практика 3D-холограмата, получена от компютърен томограф, се смесва с реалната геометрия на увредената става. 3D-холограмните модели носят със себе си всички елементи на операцията, като например стари импланти, формата на увредените кости, нови импланти, оси на пробиване, равнините на разрязване, елементи за отстраняване и други.

Имплантите трябва да бъдат монтирани в човешкото тяло много прецизно, за да имат отлична функция и дълъг живот. Благодарение на революционната технология Holo Medical Assistant ние можем да видим истинския проблем на пациента с точност до милиметър, подчертава проф. Цачев. По думите му, така се намаляват рисковете за пациента от грешки, освен това се придава по-голяма сигурност и комфорт както за пациента, така и за лекарите по време на оперативната интервенция.

"За около месец, откакто разполагаме с 3D-очилата, сме направили четири операции – все на усложнени пациенти. При трима от тях се налагаше хирургична намеса след вече сменяна тазобедрена става. Четвъртият случай касаеше пациент с настъпили усложнения след счупване на гривнената става, пояснява специалистът и уточнява, че новата технология се прилага при тежки фрактури и деформации при пациенти от различни възрастови групи.
Изключително подходяща е за ревизионна хирургия, когато трябва да бъдем максимално точни при поставянето на имплантите, за да избегнем нови и нови усложнения. Във ВМА разполагаме с два комплекта от този вид очила, за да може хирургът и асистиращият му лекар да са в тотален синхрон по време на операцията", подчертава проф. Неделчо Цачев.

.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 120 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 845 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 17 Гласове)
Общо гласували: 982 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Пациентка от Велико Търново благодари на хирурга д-р Д. Пейчинов ......

Благодарствено писмо изпрати жена от Велико Търново до столичната болница "Царица Йоана - ИСУЛ". Тя е била оперирана и л...

Прочети още keyboard_arrow_right