В 4 столични училища заедно с болници "Пирогов" и "Св. Анна" се реализира пилотен проект за телемедицина

В 4 столични училища заедно с болници "Пирогов" и "Св. Анна" се реализира п

Снимка: МЗ

Министрите на здравеопазването и образованието представиха проекта в 55 СУ „Петко Каравелов”

Министрите на здравеопазването Асен Меджидиев и на образованието и науката Сашо Пенов представиха пилотен проект за въвеждането на телемедицина в българските училища. В столичното  55 СУ „Петко Каравелов” в кв. Дървеница бяха показани възможностите на телемедицината в училищна среда.

Целта на проекта е изграждането и поддържането на комуникационна свързаност между здравни кабинети в училищата и лечебни заведения, чрез което в случай на необходимост да бъде осигурена навременна медицинска помощ.

„Убеден съм, че този проект ще бъде надграден и възможностите на телемедицината ще се ползват във всички училища. Амбицията на екипа ми е до един месец да финализираме документите, свързани с телемедицината в училищна среда, което е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост“, посочи здравният министър. Той беше категоричен, че проектът е от изключително значение за опазване здравето на ученици и учители в контекста на необходимостта от навременно оказване на медицинска помощ, в т.ч. чрез консултация и диагностика.

Недостигът на медицински кадри в училищата е друга причина, обуславяща необходимостта от въвеждането на комуникационна свързаност между здравните кабинети на територията на училищата и лечебни заведения.

Образователният министър проф. Сашо Пенов каза, че пилотният проект е със срок на действие 3 месеца, като за реализацията му държавата не е изразходвала финансов ресурс. На този етап проектът се реализира в четири столични училища - 55 СУ „Петко Каравелов“, 25 ОУ „Д-р Петър Берон“, ПГТЕ „Хенри Форд“ и II АЕГ „Томас Джеферсън“, а лечебните заведения, включени в проекта са УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и УМБАЛ „Св. Анна“.

По думите на образователния министър последващото развитие на проекта ще бъде съобразено с мерките, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост.

„Училищата, които участват в проекта, могат по всяко време да се свържат със съответното лечебно заведение, да бъде извършена консултация и да се вземе решение как да се процедира по-нататък – необходимо ли е изпращането на спешен медицински екип, следва ли детето да бъде насочено към болница, към общопрактикуващия лекар или друго“, обясни министърът на здравеопазването д-р Меджидиев.

Той посочи, че телемедицината в училищата функционира в редица европейски държави. В тази връзка усилията на служебния кабинет са насочени към въвеждането ѝ и у нас, в т.ч. и в училищата, намиращи се в труднодостъпни и отдалечени райони, където достъпът до навременна медицинска помощ е затруднен.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 228 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1271 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1535 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичната ВМА отбеляза тържествено своята 131-ва годишнина...

Военномедицинска академия в София отбеляза тържествено 131-вата годишнина от създаването си. Церемонията днес, 1 декемвр...

Прочети още keyboard_arrow_right