В "Александровска" болница ще преглеждат хора с висок риск от диабет

болница

Снимка: Столица.bg

 
Екип от медицински специалисти в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Университетската болница "Александровска" планира да проведе широкомащабен скрининг за хора с висок риск за развитие на захарен диабет тип 2 с цел превенция на заболяването.
Във фокуса на вниманието са и хората с наличен, но недиагностициран до момента диабет, за да започне възможно най-ранно лечение и забавяне на диабетните усложнения.
 
Проектът "Спри диабета навреме!" е част от тазгодишната дарителска кампания "Избери, за да помогнеш", разказват от БНР. Планира се проектът да продължи 10 месеца. Тестовете за установяване на риска и телефоните за записване за изследвания в центъра могат да се открият на интернет страницата на лечебното заведение. 
 
В първия етап от проекта всеки желаещ да се включи ще трябва да попълни специален въпросник, чрез който може да определи дали попада в групата на хората с повишен риск от развитие на диабет.
Следващата стъпка е хората от рисковата група да се подложат на изследвания в уникалния за страната Център за превенция на диабета в "Александровска" болница, който работи и по проблемите на затлъстяването.
 
Идентифицираните пациенти с повишен риск от диабет ще бъдат включени и в Европейска програма за превенция на диабета, за да бъдат обучени как да се справят със своето състояние, уточнява проф. Здравко Каменов -началник на Клиниката по Ендокринология в "Александровска" болница и ръководител на катедра "Вътрешни болести" в Медицинския университет в София.  
 
Няма ограничения за включване в проекта. Може да се запише всеки, който установи, че попада в рисковата група и има възможност да посещава регулярно Центъра в "Александровска" болница за изследвания и обучения.
 
Пациентите обаче трябва от сега да знаят, че всички усилия на лекарите да предотвратят развитие на болестта ще бъдат напразни, ако и те самите не положат усилия за това, предупреждава проф. Каменов.
 
 
 
 
 
 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
 • Притеснявам се и стоя вкъщи (37%, 206 Гласове)
 • Мисля, че се преувеличава (21%, 116 Гласове)
 • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 181 Гласове)
 • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 54 Гласове)
 • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 7 Гласове)
Общо гласували: 564 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 50 магистрати и съдебни служители в акцията по кръводаряване......

  Над 50 прокурори, следователи и служители на администрацията и на Бюрото за защита на свидетелите към главния пр...

Прочети още keyboard_arrow_right