В София и страната: Лични лекари искат потребителска такса от 1% от МРЗ

В София и страната: Лични лекари искат потребителска такса от 1% от МРЗ

Снимка: Фейсбук

НЗОК и МТСП да поемат таксите на освободените пациенти

Да се вдигне потребителската такса при посещение при личните лекари, поискаха общопрактикуващите медици. В онлайн дискусия за специалисти в професионалната медицинска платформа CredoWeb те се обединиха около позицията, че тя трябва да е 1% от минималната работна заплата за страната.

Лекарите предлагат НЗОК или социалното министерство да започнат да покриват пълната сума на таксата за социалните групи, като децата, пенсионерите, хората с ТЕЛК и др. Темата на дебата е „Каква потребителска такса при лекаря е реална, допустима и справедлива“, съобщи БНР.

Общопрактикуващите лекари смятат, че освобождаването от такса на тези групи в момента води до прехвърляне на социални дейности към лекарите. 

Нашата работа е диагностика и лечение, а не да компенсираме работата на институциите, коментира педиатър. А негов колега допълни: Като педиатър с над 1000 деца в практиката бих коментирала, че сме крайно ощетени. Едно дете идва от един до три пъти на преглед за едно заболяване, а платен е само профилактичният преглед – веднъж годишно за деца над 7 години. Лично не одобрявам наличието на касичка в лекарски кабинет. Би трябвало здравната каса да заплаща всеки преглед с различна сума според типа на прегледа.

Мнението на лекарите е, че в гилдията тлее натрупано недоволство през годините заради факта, че социална политика се прави чрез лекарите, които в доболничната дейност са принудени да се регистрират по търговския закон и да реализират приходи. Участниците изказват дори готовност за протести, ако проблемът с потребителската такса не намери решение в обозримо бъдеще, предаде БНР.

В дискусията предишният председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев напомня, че потребителската такса е замислена като форма за co-payment - вид доплащане, с което да се саморегулира желанието за ползване на услуга, за да не се стига до свръх-употреба. Според него трябва да има плавно повишаване на таксата, което да стане на няколко стъпки.

Сред неговите колеги обаче преобладава мнението, че таксата няма за цел да регулира потока на пациенти, към кабинетите, а има дофинансираща функция. Медиците отбелязват, че без тези пари заплащането им би било прекалено ниско и не би покрило разходите им. Те напомнят, че през последните години цените на режийните, като ток и вода, са се вдигнали многократно, увеличени са и данъците.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 3700 деца бяха прегледани безплатно от офталмолози в София...

Общо 3752 първокласници от 62 софийски училища бяха прегледани безплатно от специалисти по очни болести в периода 10 фев...

Прочети още keyboard_arrow_right