В столичната ИСУЛ оперират още две пациентки с проблеми на колянната става

-

Снимка: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Още две операции за ендопротезиране на колянна става с помощта на компютърна навигационна система ще бъдат направени днес в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София, съобщават от болницата.

Двете пациентките са на по 71 години. Първата жена, чиято операция всеки момент ще приключи, е пенсионер от софийското село Негован, а втората дама е от Враца. Общото между двете е, че от години имат проблем с износена става на коляното и въпреки че са почти обездвижени, досега не са се решавали на операция.

„Едно от нещата, за които компютърно-асистираната хирургия е много полезна е подобряване на баланса на колянните връзки. Именно от този фин механизъм зависи до колко операцията ще бъде успешна и кога пациентът ще може да ходи отново. Новата технология намалява изключително много риска от интраоперативни грешки“, обяснява началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Пламен Кинов.

Той изтъква, че навигацията е и чудесен инструмент за обучение на младите ортопеди от София, Перник, Враца и Пазарджик, които дойдоха в столичната болница да проследят на живо, стъпка по стъпка как преминават операциите.

В ИСУЛ – София сменят ставите на пациенти с помощта на компютърна навигация

Пациентката от Хасково, на която вчера беше подменена колянна става (68-годишна), беше на крака по-малко от 6 часа след операцията, съобщават още от болницата. Тя вече се опитва да прави първите си крачки.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отлага се въвеждането на електронните рецепти за две групи лекарс......

Измененията в условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти ще влязат в сила с точно посочена дата...

Прочети още keyboard_arrow_right