В столичната ИСУЛ поставиха слухови импланти на две деца от Плевен (ВИДЕО)

-

Снимка: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Рядък случай, при който и двете деца от едно семейство са със загуба на слуха, при положение, че нито родителите, нито някой назад в рода е имал този проблем, представиха от Клиниката по УНГ на столичната УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

И на двете деца е бил поставен слухов имплант и то в рамките на една седмица. За каката – Сияна, която е на 11 години, това е втори имплант, а за 6-годишната Никол, която досега е имала остатъчен слух и е ползвала слухови апаратчета – първи. И двете деца се чувстват отлично. Сияна вече е изписана за домашно лечение, а Никол ще остане в болницата до четвъртък, казват от клиниката.

„Сияна беше на 6 месеца, когато забелязахме, че нещо със слуха ѝ не е наред. Отне ни близо 3 години, за да разберем какъв е проблемът“, разказва майката на момиченцето.

През това време на няколко пъти детето е изследвано и са успокоявали родителите, че всичко е наред. Поставени в безизходица, те са започнали дори да го изследват за аутизъм, тъй като детето е имало странно поведение и е пищяло. Диагнозата поставя проф. д-р Диана Попова, началник на Референтния център по кохлеарна имплантология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, която дава надежда на родителите, че на момиченцето им може да се помогне. Така когато е само на 2 години и 10 месеца, на Сияна е поставен първият имплант, който дава страхотен резултат. Преди няколко дни беше поставен такъв и на другия слухов нерв. Той ще помогне на момиченцето да чува съвсем пълноценно.

„При децата, които са родени глухи, колкото по-рано се постави имплантът, толкова по-добре се повлиява детето. Проблемът е, че ние изоставаме драстично от световните стандарти, според които това трябва да се случи до края на първата годинка“, обяснява проф. д-р Попова.

За съжаление за семейството от Плевен ужасът се повтаря отново след раждането на второто им дете. От родилното отделение, където задължително се прави скрининг на слуха при новородени, ги успокояват, че Никол няма проблеми със слуха. Бебето обаче расте, и въпреки че повтаря по някоя дума, родителите забелязват, че нещо не е наред. Новият тест показва, че има остатъчен слух, който е доста понижен, но при нея ще помогнат и слухови апаратчета. До момента, в който коварна инфекция не отнема и малкото остатъчен слух в едното ухо. Така се налага да бъде поставен имплант на нечуващото ухо и при Никол.

„Операциите минаха много добре. В нашия център използваме утвърден в цял свят стандарт, който е атравматичен, тъй като електродът се поставя точно в определена сублокализация на вътрешното ухо, наречена scala tympani, без да се разкъсва мембраната“, разказва доц. д-р Тодор Попов, един от водещите УНГ хирурзи на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Той пояснява, че макар и рядко, се случва на двама нормално чуващи родители да се родят две глухи деца. В този случай майката и бащата поотделно са носители на рецесивен ген, който се проявява само, ако попадне на друг такъв рецесивен ген.

„За нас тези операции са рутинни. Просто си свършихме работата. Истинският герой в тази история е майката на Сияна и Никол, която изцяло се е посветила на тяхното обучение. Без нея резултатът при Сияна едва ли щеше да е толкова добър, а и малката Никол щеше вече сериозно да е изостанала от връстниците си“, посочва доц. д-р Попов.

След като разбира, че има проблем със слуха и на малкото ѝ дете, 41-годишната жена напуска работа и се заема изцяло с дъщерите си. „В България тези неща не са уредени. Съобщават ти, че детето ти е глухо и те оставят сам да се оправяш“, разказва тя. За да може пълноценно да помогне на децата си, тя е прекарала стотици часове в четене, предимно в чуждестранни групи. Защото нищо при глухите деца или тези със силно намален слух, не е като при останалите. За да възприемат нова информация майката я изобразява с картинки, правят и специални лингвистични упражнения.

„В града, в който живеем, Плевен, няма нито един слухов рехабилитатор. Наложи се сама да си разработя система, по която да ги обучавам. Гордея се, че и Сияна, и Никол, ходят в нормално училище (малката е в предучилищна група). Огромни благодарности на учителката на Никол, която се отнася с много разбиране към нашия проблем. Вчера, например, децата записаха специален поздрав към Никол за имения й ден, който да пуснем в болницата. Със Сияна пък, за да не изостава от останалите деца в училище, всеки урок го разработваме предварително“, разказва майката.

Тя споделя и за друг проблем: тъй като е личен асистент и на двете си дечица, обезщетението, което се получава за тях от ТЕЛК е намалено наполовина. Това поставя в много затруднено положение младото семейство, в което само таткото, който е пожарникар, работи. Въпреки оскъдните средства обаче, те се стремят да осигурят най-доброто за децата. Слуховите апаратчета, които са купили за Никол преди инфекцията да отнеме слуха в едното ѝ ухо, са най-добрите и струват 8000 лв. Едното обаче вече е неизползваемо. Но там, където има любов и уважение, всичко може да бъде преодоляно, е отсъдил мъдро народът ни. Родителите на Сияна и Никол не молят за помощ и казват, че макар и с доста лишения, се оправят. „По-добре да не живеем толкова добре, но децата ни да вървят напред“, казва тихо майката.

От Инициативата „Българската Коледа“ са изразили желание да помогнат за слуховата рехабилитация на децата. Лекарите благодарят на г-жа Дарина Владова, която веднага е откликнала и лично е поела ангажимент да разясни на родителите как могат да кандидатства за подкрепа.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 116 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 175 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 39 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 68 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 21 Гласове)
Общо гласували: 613 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Лекарите от ИСУЛ – София с практички съвети как сами да открием о......

Нестандартен начин, по който да отбележат Световния ден за борба с рака – 4 февруари, избраха лекарите от Клиникат...

Прочети още keyboard_arrow_right