ВМА-София: Над 50% от курсантите искат да са военни лекари

ВМА-София: Над 50% от курсантите искат да са военни лекари

Снимка: ВМА - София

Подновен е и проектът за обучение на военни медицински сестри

През последните две години над 50% от курсантите избират специалността „Военен лекар“ във ВМА-София като първо желание. Това заяви в отчета си за 2023 г. генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. директор на здравното заведение.

Той не скри гордостта си от успешното дипломиране на първия в историята на страната випуск военни лекари, които вече са разпределени във военните формирования, както и от следващите 116 курсанти, които продължават по пътя на „Първите”. Подновен е и проектът за обучение на военни медицински сестри.

Като успешен проект проф. д-р Мутафчийски определи и изградения през 2021 г. Военномедицински симулационен тренировъчен център. До момента в него са обучени 263 бойни санитари, 18 парамедици и 18 „военни парамедици”, както и 98 медицински специалисти по програмата за спешна помощ по въздух.

От насоките за развитие за столичната военна болница генерал-майор проф. Мутафчийски изтъкна изграждането на нов клиничен тренировъчен център със специални симулатори, внедряването на роботизирана хирургия, реновация на клиники и на спешния център, изграждането на хеликоптерна площадка.

По отношение на останалите лечебни заведения, част от структурата на ВМА, са предвидени извършване на ремонтни дейности в редица звена, подмяна на амортизирана апаратура, акцент върху персонала и в частност върху новозавършващите офицери-военни лекари.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Със 7% се вдигат заплатите на лекарите в столичната „Пирогов“...

Новият Колективен трудов договор (КТД) в „Пирогов" беше подписан днес, съобщават от пресцентъра на болницата. Спор...

Прочети още keyboard_arrow_right