ВМА в София благодари на своите кръводарители

ВМА в София благодари на своите кръводарители

Снимка: Столица.bg

Ежедневно десетки пациенти на Военномедицинска академия (ВМА) в София се нуждаят от кръвопреливане. Затова лечебното заведение продължава кръводарителската си инициатива.  

„Насърчаване на безвъзмездното кръводаряване е една от нашите мисии.  През последните години нашата общност от кръводарители нараства все повече и достига до над 6000 души на годишна база. Половината от тях са част от военните формирования на Българската армия.“, съобщават от лечебното заведение.

От кръводаряване се нуждаят най-често: пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми; хора, които са с тежки изгаряния; при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, за лечение на злокачествени заболявания, както и за поддържане живота на пациенти, пострадали при пътно-транспортни произшествия и при чернодробни трансплантации.

„Благодарим на всички, които ни помагат в битката за човешкото здраве и живот! Радващо е, че в Кръвния център на ВМА ежедневно идват хора, които даряват за първи път. Хора от всякакви възрасти. Хора с големи сърца, готови да спасят някой непознат... Това са нашите нови приятели, нашите съмишленици“, казват още от ВМА.

Даряването на кръв отнема около 30 минути. Какви са стъпките:

Попълва се въпросник относно здравословното състояние на кръводарителя;

Преглед и личен разговор с лекар;

Кандидат-донорът не трябва да крие своите здравословни проблеми, за да се гарантира безопасността на дарената кръв;

Предварително изледване на кандидат-кръводарителя – вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин;

Кръводаряване – количеството на дарената кръв е между 450 ± 10%. Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба;

Кръводаряването се осъществява под непрестанното наблюдение и контакт с квалифицирани медицински специалисти;

Ако по време на даряването дарителят получи неприятно усещане или слабост, задължително трябва да информира медиците, за да бъдат предприети необходимите мерки.

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, тежащ над 50 кг и намиращ се в добро здраве. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

„Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!” – всеки ден, от 08:30 до 16:00 часа, Кръвен център-ВМА. Допълнителна информация може да се получи на тел.: 02/ 92 25 506.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 31 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 115 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Безплатни прегледи за глаукома в столичната ИСУЛ...

Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира безплатни очни прегледи за глауко...

Прочети още keyboard_arrow_right