Втори приемен кабинет отваря Клиниката по урология и андрология в столичната "ИСУЛ"

-

Снимка: Столица.bg

Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ открива втори приемно-консултативен кабинет, съобщиха от болницата. Новият кабинет се намира в сградата на поликлиниката (над Спешно отделение).

Причината за откриването на още един кабинет е увеличения поток от пациенти, които преминават за лечение в клиниката и необходимостта от по-бързото им обслужване. Така местата за амбулаторно лечение, консултации, както и прием в клиниката, стават общо три:
- Приемно-консултативен кабинет едно
- Приемно-консултативен кабинет две
- Функционален кабинет

Работното време на Втория приемно-консултативен кабинет, който е с номер 217 и се намира срещу първия, е от 8:00 до 14:00 часа. Записването за преглед става на тел. 02 94 32 611. Приемат се и пациенти без записан час, както и такива със спешни състояния.

Освен прием и консултации, в двата амбулаторни кабинета се осъществява амбулаторно лечение на:
- Възпалителни заболявания на мъжките гениталии (простатити, орхити, епидидимити и др.);
- Възпалителни заболявания на пикочния мехур при жени;
- Уролитиаза (песъчинки или камъни в бъбреците);
- Метаболитен синдром, свързан с понижени нива на тестостерон;
- Вродени и придобити заболявания на пикочните пътища, при които е затворен цикълът диагностика-лечение (вкл. чрез извършване на реконструктивна хирургия, за която Клиниката по урология и андрология е Референтен център за България).

Функционалният кабинет, който се намира в непосредствена близост с другите два, е дооболудван с последно поколение апарати за урологична диагностика:
- 5-канален апарат за уродинамика, който се използва за изследване на долните пикочни пътища при мъже и жени при обструкция на долните пикочни пътища, заболявания на простатната жлеза, инконтиненция на урина при мъже и жени.
- Флексибилен уретроскоп за безболезнено извършване на амбулаторни цистоскопии (оглед на долните пикочни пътища – уратра, пикочен мехур).
- Урофлоуметър – за измерване на скоростта на изпразване на пикочния мехур.
- Спермограф за извършване на спермален анализ при мъже с репродуктивни проблеми.
Около 100 пациента с различни урологични и андрологични заболявания минават през Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ всеки месец. „Използваемостта на леглата ни е 80-90%, а на моменти и 100%, което е много висок коефициент“, обяснява началникът на клиниката акад. проф. д-р Чавдар Славов.

Миналата година в Клиниката по урология и андрология на болницата, за първи път в България, беше въведена Нискодозова брахитерапия при рак на простатата. Методът е безопасна и много ефикасна алтернатива на радикалното отстраняване на простатната жлеза при мъжете, при който се осъществява вътретъканно облъчване на засегнатия орган. Нискодозовата брахитерапия позволява при тези пациенти да се съхрани еректилната функция. Помага да се избегне и друго усложнение, което макар и рядко (в около 5-10% от случаите) може да се наблюдава при радикално отстраняване на простатата – неволното изпускане на урина.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София е домакин на Международен форум за борба със сколиозата...

В рамките на Международния месец за информираност за сколиоза София става домакин на значимо събитие - Международен фору...

Прочети още keyboard_arrow_right