За дезинфекция: Агенция "Митници" дава над 158 000 л. спирт на РЗИ и Пожарната

Агенция "Митници" предоставя над 158 000 л. спирт на РЗИ и Пожарната

Снимка: Столица.bg

 
Агенция „Митници“ издаде заповеди за безвъзмездно предоставяне на Регионалните здравни инспекции и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР на общо 158 343,2 л. етилов алкохол за дезинфекция, отнет в полза на държавата.  Етиловият алкохол се предоставя с цел предпазване, ограничаване и преодоляване на последствията от разпространение на заразата с вируса на COVID – 19. 
 
Предоставянето се прави в изпълнение на § 30, ал. 4 от преходни и заключителни разпоредби на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.
 
Спиртът е с действително алкохолно съдържание по обем, превишаващо 90 % vol, и представлява количества отнети или изоставени в полза на държавата, на които са направени лабораторни експертизи и е потвърден техният състав. Предоставеният етилов алкохол ще се използва само за дезинфекция, за която употреба не е опасен за живота и здравето на хората или за околната среда.
 
По голямата част от предоставянето количество е отнето с влезли в сила наказателни постановления в периода 2016-2019 г. от териториални дирекции Югозападна, Тракийска, Дунавска и Южна морска.  
 
Разпределението на количествата е извършено на база предоставена информация от Логистично-координационния център към Националния оперативен щаб,  съгласно заявените пред него потребности от регионалните здравни инспекции. 20 000 литра ще бъдат предадени на ГД ПБЗН, а останалото количество от около 138 000 л се предоставят на Регионалните здравни инспекции в цялата страна.
 
Етиловият алкохол се съхранява в различни складове на Агенция „Митници“ в цялата страна и ще остане на разпореждане на РЗИ и ГД ПБЗН.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Направено е мобилно приложение, с което ще съобщаваме здравния си......

„Реализирали сме мобилна апликация, която е насочена проактивно за това гражданите да информират за текущото си зд...

Прочети още keyboard_arrow_right