За първи път в България: Във ВМА София извършиха лапароскопски една от най-сложните операции на панкреас

photo_library
 • За първи път в България: Във ВМА София извършиха лапароскопски една от най-

  Снимка: ВМА

 • За първи път в България: Във ВМА София извършиха лапароскопски една от най-

  Снимка: ВМА

Оперирана е 49-годишна жена с установен карцином в областта на главата на панкреаса

Във ВМА-София извършиха една от най-сложните оперативни интервенции в коремната хирургия. Екип на Военна болница за първи път в България направи операция на главата на панкреаса - лапароскопска тотална панкреато-дуоденална резекция със запазване на слезката, бе извършена за първи път в България от екипа на Първа клиника по коремна хирургия на болницата, съобщиха от Военномедицинска академия.

Успешното реализиране на такава операция изисква както изключително опитен екип – хирурзи, анестезиолози-реаниматори и специалисти по здравни грижи, така и наличието на съвременно технологично оборудване.

„Пациентката е млада 49-годишна жена с установен карцином в областта на главата на панкреаса и преканцерозни кистични изменения в тялото и опашката на жлезата. Лапароскопският подход за планирания обем на операцията бе най-подходящ за нея. В сравнение с конвенционалната хирургия той е по-щадящ, намалява системните ефекти и осигурява по-бързо и пълноценно възстановяване“, коментира доц. Ивелин Такоров, ръководител на клиниката.

Продължилата няколко часа интервенция бе последвана от неусложнен постоперативен период и възстановяване – ранно раздвижване, захранване и по-скорошно изписване спрямо стандартната отворена намеса.
С този вид операция се обогати палитрата от извършвани във ВМА стандартни лапароскопски процедури в областта на общата коремна, жлъчно-чернодробната и панкреатична хирургия – щадящи пациента, гарантиращи неговото бързо възстановяване с минимална травма и болка и следоперативен контрол.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Екипите на ВМА София с отличие за поставени над 107 000 ваксини с......

Военномедицинска академия (ВМА) бе отличена с грамота от Министерство на здравеопазването за постигнати високи резултати...

Прочети още keyboard_arrow_right