Начална страница / Местна политика / Калоян Паргов, БСП: Проведохме анкети сред гражданите на София, които показват, че те искат паркинги, а не увеличаване на обхвата на Зелената зона
снимка: БСП София

Калоян Паргов, БСП: Проведохме анкети сред гражданите на София, които показват, че те искат паркинги, а не увеличаване на обхвата на Зелената зона

Днес се състоя пресконференция на общинските съветници от БСП на Столичен общински съвет. Темата е „Проблемите на транспорта в София. Как Столична община се опитва да финтира съда“. Калоян Паргов – председател на софийската структура на БСП, член на Изпълнителното бюро на БСП и председател на групата на БСП в СОС казва, че са анкетирали жители на столицата. Анкетата показва, че хората искат повече паркинги, а не увеличаване на Зелената зона, съобщава Агенция „Фокус“.

Той подчерта, че темата за увеличаване на зоните през последните години е много актуална и трябва да бъде обсъждана. Кметовете на районите „Възраждане“, „Лозенец“, „Оборище“ и „Красно село“ са предложили да се установят зелени зони в определени улици. Те са се аргументирали, че хората, живеещи на тези улици искат сигурни места за паркиране, защото сега имало „пришълци“.

БСП – София за последните две седмици е направила две анкети. Едната е проведена в интернет, а другата сред гражданите по местоживеене. Хората участвали във втората анкета са съгласни с въвеждането на зелена зона. Но тези пък, които обитават околните улици се опасяват, че онези, които не искат да плащат за зоната, ще паркират колите си на улиците им. Паргов допълни, че опасенията им са, че това ще доведе до „ефекта на почистването на снега – взимаш от едно място и трупаш на друго“.

Анкетираните чрез интернет – а в нея са участвали хора от цялата столица, не подкрепят разширението на зоната. 80 % от тях смятат, че това няма да разреши проблема с паркирането и посочват като добра алтернатива паркингите. И според Калоян Паргов, действията за непрекъснато увеличаване на Зелената зона от Столична община и Център за градска мобилност, показва че непрекъснато ще се заплаща, но „няма да се знае къде отиват парите“.

Паргов каза, че има много въпроси, като нужно ли е ЦГМ да се възползва от желанието на хората да имат свои паркоместа и така да увеличават приходите си? Не е ли – пита той, по-добре да се реализира планът за нови паркинги, който е приет преди няколко години и който е за 2 млн. лв.? И въпросът за инфраструктурата. Според него „ЦГМ е една неясна структура, която се е превърнала в бирник“ за софиянци и те не виждат дали парите им се връщат.

БСП иска ЦГМ да стане общинско дружество и така получените от тях пари да бъдат вложени в инфраструктурата, каза Паргов. Той изказа мнението на общинските съветници от БСП на СОС, които считат, че трябва да се създадат надземни и подземни паркинки. Тяхната цена ще е каквато е сега в синята и зелената зона и колите няма да са спрени по улиците.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Приключиха ремонти на училища и детски градини в 18 столични района

Летните ремонти на учебни и детски заведения завършиха в предвидения срок и сградите са готови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *