Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 4102
В "Люлин" останаха без ток заради пожар в подстанция

В "Люлин" останаха без ток заради пожар в подстанция

Жителите на "Люлин" останаха вчера вечерта без ток заради пожар в подстанция, съобщават от Нова телевизия. Подадени са десетки сигнали за липсата на електрозахранване около 21.00 ч.    Малко след 22:30 ч. от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са съобщили през медията, че аварията е отстранена.

comment 0
visibility 10142
Междусъседска война избухна в „Люлин“ заради паркоместа (СНИМКИ)

Междусъседска война избухна в „Люлин“ заради паркоместа (СНИМКИ)

Съседи, разделени на два лагера, воюват в столичния квартал „Люлин“ 10. Те воюват за правото да се разпореждат с два декара апетитно пространство пред блок 170, съобщи Нова телевизия. Хората в единия лагер искат междублоковото пространство да бъде засадено с цветя, а тези от другия да паркират автомобилите си пред входовете. Един ентусиаст е готов да сложи точка на войната под сянката на цъфналите джанки. Насипаха зелените площи с чакъл. Изсякоха дърветата, за да си направят паркинг. Те паркират директно пред входа вече,“ сподели столичанинът Найденов. Той обясни, че тревните площи са превърнати в автосервиз-сменя се масло, антифриз. Живущите в блока са подали множество сигнали до Столична община, но и това не спира нарушителите. За да спрат нарушителите, живущите в блока са поставили съоръжения на тротоара. „Това е пародия на антипаркинг колчета. Но сме ги сложили, за да не паркират в зелените площи.   От Столичен инспекторат заявиха, че става въпрос за тревни площи и не е редно там да паркират коли.

comment 0
visibility 2996
С дарителски средства ще се гради втори православен храм в "Люлин"

С дарителски средства ще се гради втори православен храм в "Люлин"

Храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ ще бъде построен изцяло с дарителски средства в  „Люлин“ 9, на ъгъла на ул. „Димитър Талев“ и бул. „Луи Пастьор“. Преди ден се проведе и работна среща с инициативния комитет, който бе направен за градежа на втория православен храм в района. За това разказа в социалната мрежа кметът на "Люлин" инж. Милко Младенов.  На срещата бяха обсъдени ангажиментите на всеки един от дарителите, които са част от комитета, както и съществени въпроси, касаещи изготвянето на проекта. След изработването му ще бъде проведено и обществено обсъждане.      

Реклама
comment 0
visibility 4049
Вандали потрошиха уред на детска площадка в "Люлин"4

Вандали потрошиха уред на детска площадка в "Люлин" 4

Вандалска проява на детска площадка в "Люлин"4. Посегателството върху общинска собственост е направено на площадката при блок 413, информира в социалната мрежа кметът на район инж. Милко Младенов. Уредът за игра на децата от 3 до 12 години е грубо изкъртен и счупен.  "Апелирам всички Вас, ако станете свидетели да подобни недобросъвестни действия да сигнализирате веднага органите на реда от 9 РУ на СДВР", написа във Фейсбук кметът.     

comment 0
visibility 4524
Антипаркинг колчетата се спират автомобили да спират по тротоарите в Люлин

Антипаркинг колчетата се спират автомобили да се качват по тротоарите в Люлин (СНИМКИ)

Антипаркинг колчетата се оказват лесно преодолими за шофьори и те продължават да паркират лъскавите си возила по тротоарите. Тази тенденция се забелязва в столичния район Люлин. И днес, за пореден ден, притежател на джип се качи и паркира на тротоара, въпреки поставените колчета. Снимката бе публикувана в социалната мрежа от живеещи в Люлин, възмутени от наглостта. Джипът е паркиран срещу известно заведение за бързо хранене, чиято локация е между два от най-оживените булеварди в Люлин - "Царица Йоанна" и "Джавахарлал Неру". Преди половин година от ЦГМ всеки ден имаше дежурни паяци и вдигаха нарушителите, паркирали където им падне и пречещи на движението в района. Целта бе да се дисциплинират шофьорите и да спират само на позволените места. От ЦГМ ремонтираха разбитите от автомобили тротоари и поставиха антипаркинг колчета, за да се опазят и да могат пешеходците спокойно и свободно да се придвижват. Очевидно в Люлин трудно ще се дисциплинират, което означава, че е време за солидни глоби.

comment 0
visibility 4168
Напрежение във "Филиповци": Родители алармират за тормоз над децата им

Напрежение във "Филиповци": Родители алармират за тормоз над децата им

Напрежение в столичния "Филиповци". Жители разказват пред Нова телевизия, че децата им са подложени на системен тормоз от страна на други хора от квартала. За последния конфликт причина станала направена забележка за счупена люлка. Последвали и заплахи. Потърпевшите са подали жалба и в полицията. "Бях в колата с приятелките ми. Видяхме група от майки от ромски произход, които вдигаха скандал. Решихме да видим защо. Поискахме да снимаме кой е счупил люлката. Те видяха, че ги снимаме и започнаха да ни удрят и заплашват”, разказа пред камерата една от потърпевшите. "Има доста отправени заплахи, придружени от физически контакт. Независимо от какъв етнос си, не е нормално да посягаш на деца и да ги заплашваш. И всичко това е заради забележка”, коментира и Силвия Йорданова.  

comment 0
visibility 3226
Градинка до автобусна спирка и училище в "Люлин" превърната в тоалетна

Градинка до автобусна спирка и училище в "Люлин" превърната в тоалетна

  Градинка до автобусна спирка и на стотина метра от училище в "Люлин" е превърната в тоалетна. Торбички, пълни с урина, са закачени върху клоните на дръвчета. Това е абсурдно, но е истина, сигнализират в Нова телевизия възмутени столичани. От медията провериха дали става въпрос за абсурден протест на шофьори заради липса на нормален санитарен възел или за опит за злепоставяне. „Дружеството е осигурило санитарен възел. Не мога да коментирам кой е закачил торбичките. Нашите шофьори са професионалисти”, каза пред камерата инж. г-н Павлин Василев, ръководител отдел „Експлоатация“ към Столичния автотранспорт.  

comment 0
visibility 2597
В "Люлин 3" протест за момента няма да има: Почнат е ремонт на пешеходната

В "Люлин 3" протест за момента няма да има: Почнат е ремонт на пешеходната алея

Насроченият за 5 юни от 14 часа протест на хората от "Люлин 3" заради разбитата пешеходна алея няма да се състои за момента. Днес на мястото са почнати ремонти дейности, съобщиха пред Столица.bg Калоян Янев и Ваня Пандиева- двама от организаторите на протеста.   От "Люлин 3" излизат на протест заради разбита пешеходна алея   Сборният пункт на недоволните от ситуацията с алеята трябваше да бъде на кръстовището на бул. Панчо Владигеров и бул. Царица Йоанна. Пешеходната алея се намира пред  южната страна на блокове 305, 306 и 306, свързваща квартала с метрото и градския транспорт.      

comment 0
visibility 4949
От "Люлин 3" излизат на протест заради разбита пешеходна алея

От "Люлин 3" излизат на протест заради разбита пешеходна алея

Протест заради разбита пешеходна алея организират хората от "Люлин 3" на 5 юни събота от 14 часа. Сборният пункт е на кръстовището на бул. "Панчо Владигеров" и бул. "Царица Йоанна". За проявата има надлежно подадено уведомление и до Столична община.  Гражданите не са съгласни с  бездействието и неспазените обещания на управляващите за оправяне на пешеходната алея от южната страна на блокове 305, 306 и 306, свързваща квартала с метрото и градския транспорт.   "Живущите изпитват неудобство и затруднения при придвижването си, а проблемът за хората с увреждания и тези с инвалидни колички е огромен. Те са подложени на явна дискриминация от страна на Общината, тъй като същата не полага и не желае да положи грижи алеята да бъде ремонтирана. Преминаването за хората в неравностойно положение е несигурно и опасно. Придвижването е трудно с нестабилен и застрашителен наклон на количката, което води до крайно затрудняващо самостоятелното придвижване. Всичко това коства невероятни усилия, за да бъдат преодолени множеството неравности, вдлъбнатини и корени, когато е сухо, а е напълно невъзможно, когато завали дъжд или сняг". Това споделиха пред Столица.bg двама от протеста Ваня Пандиева и Калоян Янев    

comment 0
visibility 3188
Добротворци с 4 кампании: "Приятели на Люлин" подготвят дарения на нуждаещи

Добротворци с 4 кампании: Люлински дарители подготвят храна за нуждаещи се за 2 юни

Нова кампания стартира групата "Люлински дарители", за да зарадват нужадещи се от храна хора в тези трудни дни. До момента те направиха четири дарителски кампании - за Никулден, Бъдни вечер, 3-ти март и Великден в този район на Столична община. Добротворците дариха пакети с храна и продукти на хората в беда  и затруднение. И всичко това го организираха благодарение на добри хора, които даряваха продукти за кампанията. "Сега отново имаме нужда от вас! Организираме даряване в жк Люлин, за да зарадваме хората на 2 юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата инезависимостта на България! Този път ще приготвим пакети с храна от първа необходимост за 80 домакинства в нужда в Люлин", съобщиха добротворците. Списък с необходими продукти:- 1 кг боб, 80 пакета- 1 кг леща, 80 пакета- Фиде, 80 пакета- Макарони, 80 пакета- Олио, 80 бр.- Сол, 80 пакета- Захар, 80 пакета- Брашно, 80 пакета- Консерва домати, 80 бр.- Буркан Гювеч, 80 бр.- Буркан зелен фасул, 80 бр.- Лютеница голям буркан, 80 бр.- Пастет 300 гр., 80 бр.- Русенско варено, 80 бр.- Консерва скумрия, 80 бр.- Прах за пране, 80 бр.- Веро за съдове, 80 бр.- Тоалетна хартия, 80 пакета- Чай, 80 кутии- Кафе, 80 бр.- 1 кг Ориз, 80 пакета- Спагети, 80 пакета- Юфка, 80 пакета- Буркан грах, 80 бр.- Консерва боб Всеки, който има желание и възможност нека дари от изброените хранителни продукти, призовават организаторите на кампанията. Продуктите ще се събират от 17 май до 2 юни в следните пунктове:-Люлин център, ул. Архитект Георги Ненов алкохол и цигари Spirito с/у зала Сиконко, 0883 467 799-Люлин 2, блок 276, 0876 717 870-Люлин 3 и 4, блок 321, магазин Фрея, 0883 467 799-Люлин 5, блок 549, магазин за матраци, 0897 783 276-Люлин 6 и 7 - магазин Кауфланд, 0876 683 311, от 19 до 20 часа всеки ден на паркинга-Люлин 9 и 10, магазин Суши Кинг, ул. Орион 33А, 0876 717 870 Списъкъ с продуктите ще се актуализира постоянно, за да се вижда от какво има нужда за кампанията. Благодарим ви от сърце за всяко дарение и на всеки, който ни помага!, написаха организаторите.

comment 0
visibility 2551
Мобилен пункт в "Люлин" приема опасни отпадъци от домакинствата

Мобилен пункт в "Люлин" приема опасни отпадъци от домакинствата

  На 9 април, петък, мобилен пункт ще приема опасни отпадъци от домакинствата в "Люлин". Той ще работи от 8.30 до 14.30 часа. Ще бъде разположен на бул. "Захари Стоянов" 15, пред сградата на районната администрация. За това съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на Столична община по "екология" Десислава Билева.  Ето и какви опасни отпадъци от домакинствата могат да предават столичани:  -лекарства с изтекъл срок на годност; -бои и лакове от домакинствата; -мастила и почистващи препарати; -живаксъдържащи уреди (термометри).    

comment 0
visibility 3553
Търсят кой и защо реже здрави дръвчета в "Люлин"

Търсят кой и защо реже здрави дръвчета в "Люлин"

От няколко дни в "Люлин" неизвестни злосторници са започнали да режат здрави дръвчета. "Зеленият тероризъм" е открит от екипи на  Столичен инспекторат - район „Люлин“. Много е вероятно набезите да са направени в сутрешните часове, според свидетели. По случая работят и служителите на реда от 9 РУ на СДВР. За проблема съобщи и в социалната мрежа и кметът на района инж. Милко Младенов.  Всеки, който стане свидетел на подобни деяния, и е от района, може да позвъни на 0889044804, 02/92 37 220, 02/ 824 22 34 (телефони за спешни сигнали на район „Люлин“) или 02/925 15 81 (Столичен инспекторат - район „Люлин“).

comment 0
visibility 7379
Ще има нов храм в "Люлин"- кръстен на Патриарх Евтимий

Ще има нова църква в "Люлин"- кръстена на Патриарх Евтимий

В столичния "Люлин" ще има нова църква. Идейният проект за храма представи в социалната мрежа кметът на района инж. Милко Младенов.  Църквата ще бъде изградена в "Люлин" 9, върху общински терен. Него районна администрация е предоставила безвъзмездно на БПЦ - Българска патриаршия.  Божият дом ще носи името на видния български средновековен духовник и книжовник - Патриарх Евтимий Търновски.  "През 2019 г., по идея на инициативния комитет, който сформирахме, поехме ангажимента да изградим втори православен храм в многобройния "Люлин", написа във Фейсбук инж. Младенов.     След завършване на необходимите административни процедури ще започнат и строително-монтажните дейности.      

comment 0
visibility 3588
type-photo.svg
Хубава придобивка: Нова детска площадка в "Люлин" 1

Хубава придобивка: Нова детска площадка в "Люлин" 1 (СНИМКИ)

Хубава новина за децата от столичния "Люлин" 1. Направена е нова площадка за игри до бл. 006. Тя е за малчугани от 3 до 12-години. Положена е ударопоглъщаща настилка и са монтирани комбинирани детски уреди. Цялото пространство е облагородено, засадена е нова дървесна и храстова растителност. Сложени са  нови пейки, кошчета за отпадъци и антипаркинг колчета.  За хубавата придобивка съобщи в социалната мрежа кметът на "Люлин" инж. Милко Младенов.   

comment 0
visibility 5868
В "Люлин": Полугол мъж тормози с нож и отвертки съседите си

В "Люлин": Полугол мъж тормози с нож и отвертки съседите си

Жители на столичния "Люлин" са подложени на тормоз от страна на свой съсед. Човекът се разхождал полугол по стълбите, сочат записите от камерите във входа. Той имал в себе си нож и дебнел зад входната врата на блока. Неколкократно опитвал да нахлуе в апартаменти на комшии, забравили да заключат. За неприятната ситуация разказват от Нова телевизия.    „Когато отворите входната врата на блока, може да ви очакват дълги отвертки или ножове. Носи по две отвертки в джобовете си. Стои неподвижно, лампата спира и хората се страхуват да излизат вечер от домовете си”, обясни пред камерите живущ в блока.   Всички сигнали, които са подавани, са обработвани от органите на реда. Когато екипи на полицията пристигнат на място, мъжът показвал нормално поведение.   Полуголият съсед носел ябълки и мед посред нощ на своите комшии. „Идва готов да поднесе даровете по бельо. Това е един непрестанен стрес”, каза потърпевша съседка.

Район Люлин

Територия на район Люлин

Територия на район Люлин

Столичният район Люлин се намира в северозападната част на София. В неговите предели влиза най-големия в страната жилищен комплекс „Люлин“, Филиповци и Република. Район Люлин заема площ от 22,22 кв. км. Населението в район Люлин наброява над 115 000 души.

Транспорт в район Люлин

Транспорт в район Люлин

Логично е, в един от най-големите столични райони, какъвто е район Люлин, да има достатъчно добре развита мрежа на градския транспорт. На разположение на жителите на район Люлин са метростанции „Люлин”, „Западен парк” и „Сливница”. Трамвайният транспорт в район Люлин е представен от Трамвай №8. В район Люлин пътуват тролеи 6 и 7.

Автобусите, които обслужват жителите на район Люлин са 309, 310, 111, 108, 42, 43, 54, 82, а маршрутките - 1, 3, 6, 14, 16, 23, 25, 32, 35, 38, 39.

История на район Люлин

Историята на район Люлин започва през 60-те години на миналия век. „Софпроект“ получава задачата да проектира голям жилищен район в северозападната част на столицата, който да побере приблизително 120 000 души. Проектът за бъдещия район Люлин е готов през 1969 г. Планирано било на мястото да се изградят 11 микрорайона, ориентирани около днешните булеварди „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“. Предвидено е жилищните сгради да са едропанелни и да са на 9 и повече етажа.

Строителството в бъдещия район Люлин започва през 1973 г. През 1977 г. започват да настаняват първите жители в готовите блокове. Тръгват и първите автобуси в район Люлин. Не всичко от направения проек се реализира. Част от микрорайоните остава неизпълнена, няма ги спортните съоръжения и паркингите на много етажи.

Образование в район Люлин

Образование в район Люлин

На разположение на жителите на район Люлин са 17 детски градини. В района има само една детска ясла. Училищата в район Люлин са 13, едно от тях е частно.

27 Средно училище „Академик Георги Караславов“ в район Люлин отваря врати през 1978 г. От началото на тои век училището има изцяло спортна и хореографска насоченост.

33 ОУ „Санкт Петербург“ в район Люлин е основано орез 1977 г. В него днес учат 700 ученицидо 7 клас.

В район Люлин се намира 37. СУ „Райна Княгиня“. Това е едно от старите училища в столицата. Основано е през 1924 г. За изграждането на учлището заслуга имат само жителите на столичния квартал „Модерно предградие“.

56 СУ "Проф. К. Иречек" в район Люлин е открито през 1985 г. Училището има специализирани паралелки областта на съвременните информационни и комуникационни технологии и в сферата на икономиката и стопанското управление, както и на чуждите езици.

77 ОУ “Св.св.Кирил и Методий” в район Люлин е открито през 1875 г. В началото сградата е на едн етаж. През 1911 жителите на кв. Филиповци доброволно работят за издигането на още два етажа на училището.

В район Люлин се намира 79 СОУ „Индира Ганди”. То отваря врати през 1982 г. През 1983 г. в училището се порвежда първият в страната първият урок, в който се използва компютър. През 1985 г училището приема името „Индира Ганди“. В училището сега се изучават хинди, английски език и информационни технологии.

  1. СУ "Лев Николаевич Толстой" с изучаване на чужди езици е разположено в район Люлин. То отваря врати през 1982 г. В началото в него се изучава само руски език. Постепенно се превръща в едно от най-авторитетните училища в район Люлин. Днес в него освен руски, се преподават английски, немски и испански език.

В район Люлин се намира и друго престижно училище - 137 СУ „Ангел Кънчев“. Неговата история започва от 1957, когато се отделя от 37 средно смесено училище. От 1992 г. то е училище с ранно обучение по чужди езици. Днес в това училище учат почти 1000 ученика, разпределени в 40 паралелки, обучавани от 66 педагози. То е едно от елитните училища в район Люлин.

Частно немско училище „Ерих Кестнер“ в район Люлин отваря врати през 1996 г. В момента в него се обучават 300 ученика, които не са само от България, а и от още 10 държави.

Читалища и библиотеки в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

В огромния район Люлин е разположено Читалище „Просвета 1925“. То е основано през 1925 г. в момента в него функционират школи за народни танци, модерен балет, английски език и танцов състав.

Народно читалище „Константин Величков-1979“ в район Люлин е основано през 1979 г. В началото се помещава в един голям апартамент, а библиотеката му има само 800 тома. Сега е голямо читалище, в което кипи културна дейност.

ОКИ "Столична библиотека"- Филиал "Люлин" също се намира в район Люлин. Той отваря врати през 1984 г. В него има читалня, детски отдел и заемна за възрастни. Във филиала има около 104 000 библиотечни документа. Електронният каталог е голямо предимство за фонда. Така много по-лесно се намират търсените заглавия.

Здравеопазване в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

За здравето на жителите на район Люлин се грижат два Диагностично-консултативни центъра. Тук са ДКЦ 12 и ДКЦ 26, познати като База 1 и База 2.

Спорт в район Люлин

Спорт в район Люлин

Район Люлин се гордее с модерния си спортен център Сиконко. В миналото се е наричал Спортен център Левски Сиконко. Тук се намира първата частна зала за волейбол в страната. Спортният център се намира на удобно за жителите на район Люлин място. Близо до комплекса са разположени метростанция Люлин, спирки на градски транспорт и удобни площи за паркиране.

Спорният център в район Люлин разполага с огромна зала за спортни игри, прекрасно заведение, фитнес зала, зала за бокс, зала за танци.

В район Люлин се намира и открития басейн „Люлин бийч“. Силвър Център е първата сграда в столицата, наподобяваща МОЛ. Повечето от известните големи търговски вериги имат свои обекти в район Люлин. Тук свои магазини са разположили Била, Технополис, Арон, Европа, Фантастико, „Техномаркет“ и „Техномикс“, Мосю Бриколаж и МЕТРО, Кауфланд, Лидл и др.

Логично е огромният район Люлин да е толкова добре устроен във всяко едно отношение . Той е с размерите на един средно голям български град и трябва жителите му да се чувстват добре. Градският транспорт е изключително удобен и разнообразен. Освен многото магазини, заведения и кафенета, в район Люлин се намират и МЕГА МОЛ, който е първият подобен търговски център в западните части на столицата и Мега Ексртийм център.

Територия на район Люлин

Транспорт в район Люлин

История на район Люлин

Образование в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

Спорт в район Люлин

Прочетете още