Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
  • Собствения си автомобил (32%, 26 Гласове)
  • Отполение на дърва и въглища (10%, 8 Гласове)
  • Градския транспорт (57%, 47 Гласове)
  • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 82 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1426

Кой ще спаси 25-метровия басейн на училище "Ген. Хосе де Сан Мартин"

Басейнът в 90 СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин" е в лошо състояние, има нужда от сериозен ремонт и отдавна не работи. Спортното съоръжение е много пострадало от земетресението в Перник преди години. Тогава сериозни щети имаше и по сградата на самото училище. Инсталации, покрив, стени и коритото са за ремонт, научи Столица.bg.  Решението е да се отдаде под наем и срещу ремонт и ползване да се спаси от разрухата. Басейнът е 25-метров и десетки български плувци са тренирали на него. Отдаването му под наем обаче трябва да стане с благословията на СОС. Затова докладът на районния кмет Милко Младенов е включен като 25 точка в дневния ред на сесията в четвъртък -  Доклад вх.№ СОА18-ВК08-11239/2/26.10.2018 г. относно провеждане на публично оповестен конкурс за отдаване под наем на част от имот – публична общинска собственост, представляващ обект от образователната инфраструктура – плувен басейн и прилежащите спомагателни помещения в сграда на 90-то СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ с идентификатор 68134.4356.424.3 по КККР, находящ се в гр. София, жк „Люлин 2 м.р.“, ул. „Стефана Клинчарова“ № 3, за срок от 10 /десет/ години. Ако СОС приеме доклада басейнът ще бъде отдаден чрез конкурс за 10 години. В районната администрация са добре запознати със състоянието на съоръжението и вече подготвят документацията, научи Столица.bg. Направена е оценка на имота, както и технически анализ на състоянието.  "Кагот имаме проект за решение от СОС тогава ще подготвим условията за конкурса", казаха от район "Люлин" пред Столица.bg.

comment 0
visibility 2046

Трето обществено обсъждане на ПУП в "Люлин"

Трето обществено обсъждане на проект за Подробен устройствен план (ПУП) ще има в "Люлин". За събитието информира районният кмет Милко Младенов в социалната мрежа. Проектът представя изменение на план за регулация и застрояване на местност  „Люлин-център“ и местност  „Люлин – главен център“. Зоната е с граници: бул. „Панчо Владигеров“, бул. „Царица Йоана“ и бул. „Джавахарлал Неру“, по плана на град София. Представянето на проекта е в сряда на 7 ноември от 17:30 ч., в актовата зала на 79 СУ „Индира Ганди“. Обществената дискусия и предложения могат да се дават на 28 ноември пак от 17:30 ч. в същата зала, съобщават от район "Люлин".

comment 0
visibility 1453

Затварят пътя между София и Перник през Владая заради ремонт

Агенция "Пътна инфраструктура" ще затвори пътя между София и Перник през Владая заради ремонт. По него ще могат да преминават само автобусите от градския транспорт. Ремонтът ще започне на 23 октомври и трябва да приключи до началото на ноември. Ще се ремонтира около 1.5 км. пътна настилка. За улеснение на трафика в пиковите часове  по магистрала "Люлин" ще има промяна в движение в отсечката в района на свлачището при 9-ти километър. От 7 ч. до 13 ч., когато трафикът от Перник към София е по-интензивен, ще има една лента в посока Перник и две ленти за София. От 13 ч. до 7 ч. на следващата сутрин ще има две ленти за Перник и една за София. Ще има и ограничение на скоростта на движение в този участък от автомагистралата - до 50 км/час. Движението по магистрала "Люлин" няма да бъде пуснато на 22 октомври, защото продължава монтажът на анкери и мрежи на свлачището при 9-ти километър. Очаква се предвидените аварийно-възстановителни дейности да завършат до 26 октомври.

Реклама
comment 0
visibility 528

Приключват ремонтите на АМ "Люлин"

Ремонтните дейности на АМ "Люлин" ще приключат на 22 октомври, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. В момента там се укрепва свлачището на 9-и километър, което тормози стотици шофьори ежедневно. Обезопасяването на това свлачище продължава с месеци. След отварянето на двете платна за движение ще започне ремонтът на пътя Перник – София през Владая. През септември приключи и ремонтът на 7-ия километър на АМ "Люлин", който отново беше заради активирало се свлачище.  

comment 0
visibility 4057

В „Люлин“ вече има площадка за кучета

Първата площадка, предназначена за разходка и тренировки на кучета в район „Люлин” е вече функционира! Тя е позиционирана в ж.к. „Люлин” 5, на кръстовището на бул. „Панчо Владигеров” и бул. „Петър Дертлиев”. Нека да я ползваме по предназначение, с грижа на добри стопани и да бъде любимо място за забавление на домашните любимци, апелират всички стопани на домашни любимци.

comment 0
visibility 774

Нови покриви за поликлиниките в "Орландовци" и "Люлин"

Две нови общински поликлиники в София са с нови покриви. За приключилия ремонт се похвали зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов в социалната мрежа. С нов покрив са Медицински център 9 в Орландовци и на втората база на 12 ДКЦ, бивша 26 поликлиника, жк Люлин. За обновяването Столична община отпусна общо 263 хил. лв. -170 хил. лв. за първия обект и 93 хил. лв. за другия. В медицинското заведения в "Орландовци" е отводнена сградата и са обновени лекарските кабинети, които бяха пострадали от течове от покрива. Още няколко общински поликлиники и лечебни заведения трябва да приключат ремонтите , като например в Панчарево. Председателят на здравната комисия в СОС д-р Веселин Милев повече от месец обикаля всички общински болници и поликлиники и следи как за качеството на ремонтите. Около 6 млн. лв. отпусна Столична община за ремонти и нова апаратура в лечебните заведения и консултативни центрове.

comment 0
visibility 692

Столична библиотека и "Споделени книги" в "Люлин"

Столична библиотека ще бъде в парк „Люлин" със своята „Зелена библиотека" на 15 септември 2018 г. от 10:00 до 13:00 по повод първия учебен ден, съобщиха от Столична община. Поканени са всички деца и възрастни да вземат участие в инициативата "Споделени книги" - "Вземи, прочети, върни". Библиобусът на Столична библиотека също ще бъде сред жителите на квартала, за да ги покани да станат читатели на библиотеката и да си изберат любимата книга за четене. Читателските карти  на този ден ще бъдат безплатни. Станете наш читател, прочетете хубава книга сред природата и оцветявайте книжки с децата си.

comment 0
visibility 779

СО ще получи социални жилища като обещетение от строеж в "Люлин"

Столична община ще получи 22% обещетение, социални жилища, от строеж в Люлин 10, научи Столица.bg. Това стана ясно на заседание на постоянната комисия по архитектура и градоустройство към СОС днес. Беше гласувано право на строеж на сградата, за която общинският съветник Войслав Тодоров алармира за презастрояване в най-големият в София жилищен комплекс. За решението на комисията последната дума ще кажат общинските съветници на сесия на СОС. Още: Общински съветник алармира за презастрояване в „Люлин“ За Люлин планът е влязъл в сила. Този терен е бил паркинг и при обсъждането на плана през 2012 година гражданите не са изразили недоволство към този терен, а към друг, обясни кметът на Люлин Милко Младенов пред комисията по архитектура и градоустройство. Постът на Войслав Тодоров бе коментиран на комисия.

comment 0
visibility 923

Общински съветник алармира за презастрояване в "Люлин"

Презастрояването в големите столични квартали става епидемия. Освен недоволните граждани, за проблема сигнализира и общинският съветник Войслав Тодоров. Той изрази недоволството си в социалната мрежа. Мнението му е по-скоро упрек упрек към Столична община. "Презастрояването на София не спира. Още на първото заседание след лятото Общинският съвет ще гласува даването на право на строеж на 8-етажен блок точно под прозорците на бл. 112, 143, 144 в Люлин 10 (теренът в червено). Това означава по-малко слънце, по-лоша гледка, по-малко места в съседните детски градини. А по настоящем теренът от години е паркинг за около 90 автомобила, което гарантира влошаване и на ситуацията с паркирането", написа Тодоров. И всичко това се позволява за 3 апартамента в новата сграда за социални жилища, възмущава се общинският съветник. След протестите на жители на "Младост" и "Овча купел" скоро може и от "Люлин" да се организират и да протестират под прозорците на "Московска" 33.

comment 0
visibility 713

Днес Блок кино гостува в столичния квартал „Люлин“

Днес, 20 август, от 20.45 ч. в парк „Люлин“ ще се прожектират пълнометражния филм Подслон - Shelter и късометражния "Грозна приказка". Припомняме, че инициативата Блок кино гостува това лято на 10 столични квартала. Входът за всички е свободен, а мебелите за импровизираното кино се осигуряват от ИКЕА, информира sofia.utre. За най-малките има детски кът, в който да се забавляват, докато родителите се наслаждават на филмите.

comment 0
visibility 924

Авария остави квартал „Люлин“ 1 и 2 без топла вода

От "Топлофикация София" ЕАД съобщиха, че заради авария жк "Люлин" 1 и жк "Люлин" 2 в момента са без топла вода. От дружеството уверяват, че е създадена организация за бързо отстраняване на повредата, информира Дарик. Твърди се, че ще се работи до крайното възстановяване на топлата вода на абонатите.

comment 0
visibility 2883

Вход за пример в столичния квартал Люлин

В социалните мрежи от няколко дни всички говорят за приказния вход в столичния квартал Люлин, който жителите са успели да създадат и съхранят. Входът за пример се намира в бл. 226. Огромна роля за сегашното му състояние играе художник, живеещ в същия вход. Пред екип на Нова ТВ живущите показаха какво са създали за техния комфорт и удобството на техните деца. Стълбището е постлано с червен килим. В главния вход до пощенските кутии има поставени огледала, както и чадъри, с които живущите да изпращат гостите си в дъждовно време. За да придобие модерно и същевременно ретро излъчване, има поставена шевна машина и стар, но запазен радио апарат. Асансьорът е облепен с красиви цветни фигурални и флорални мотиви, за да създава впечатление и положителни емоции в посетителите. В задния вход е поставена маса и диван. Там се събират живущите на общи събрания или мероприятия, а в дъждовните летни дни децата играят игри. На масата има бисквити и мед, които са на разположение за всички. Има и малка обособена кухня, с достъп до малка мивка, от която децата да пият вода. Има също и хладилник, в който всеки може да оставя или да ползва напитки и храна. Жителите на нестандартния вход в Люлин са се погрижили и за междублоковото пространство. Засадили са цветя, има и поставени са хамаци за отдих. Предстои изграждане на беседка по проект "Зелена София". За всички удобства, които са си осигурили, живущите в блока са ползвали лични средства. Информация за това столично бижу беше дадена от актьора Борис Кашев, който е направил рожден ден там. [embed width="" height=""]https://www.youtube.com/watch?v=mRY8jhwMVDU[/embed]

comment 0
visibility 740

Взривен е банкомат в софийския квартал „Люлин“

През нощта е взривен банкомат в квартал „Люлин“ в столицата. Информацията е, че пари не са взети. За взрива се предполага, че престъпниците са използвали бутилки със сгъстен въздух или газ, коментира topnovini.bg. Взломеният банкомат е в хипермаркет в „Люлин“. Извършителите се издирват.

comment 0
visibility 901

Забавна детска площадка в София ще учи децата на безопасност на движението

Вчера, 18 май, в ДГ №152 "Люляче" в столичния кв. „Люлин”1 бе открита уникална детска площадка. Тя е построена по проект на общината, заедно с Дирекция ПИСТ към СО и Съвета по безопасност на децата в София. [caption id="attachment_19944" align="alignnone" width="650"] източник: 24 часа[/caption] Целта на площадката е под формата на игра да създаде необходимите знания у децата за безопасно движение по пътя. [caption id="attachment_19945" align="alignnone" width="650"] източник: 24 часа[/caption] На нея децата ще научат значението на всички пътни знаци, светлинните сигнали на светофара, видовете кръстовища. Малчуганите ще влизат в реални ситуации, свързани с движението, които ще помогнат на децата да избегнат опасни инциденти на пътя, коментира 24 часа. Директорката на ДГ №152 "Люляче", Мария Хаджидимитрова, бе поздравена от гостите на събитието.

comment 0
visibility 852

Многократните прекъсвания на електричеството дневно в „Люлин“ тормозят столичани

Заради кражби на жици жителите на квартал „Люлин“ са принудени да се примиряват с многократни прекъсвания на електричеството през деня. Така обясняват от ЧЕЗ честото спиране на тока в квартала. Жителите, обаче смятат, че дружеството стопанисва зле съоръженията си.   Столичани твърдят, че в някои дни прекъсванията са поне 10. Така мнозина засядат в асансьорите, изгарят електроуреди, съсипва се храната в фризерите и хладилниците, коментира topnovini.bg.   Подадени са множество жалби до ЧЕЗ,  КЗП и  омбудсмана. Жителите на квартала предупреждават, че ако не се промени положението, ще блокират тунела в „Люлин“.