Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кога мислите, че ще бъдат облекчени мерките срещу Covid-19?
  • Седмицата след Великден (21-28 април) (5%, 32 Гласове)
  • Началото на Май (01-07 април) (9%, 58 Гласове)
  • След Гергьовден (07-13 май) (18%, 112 Гласове)
  • След края на извнредното положение (След 13-ти май) (31%, 199 Гласове)
  • Извънредното положение ще бъде удължено заради лошата дисциплина по Великден (37%, 236 Гласове)
Общо гласували: 637 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1880
Ремонт на басейна на 90 СОУ "Хосе де Сан Мартин"

Около 300 000 лв. ще струва ремонтът на басейна в 90 СОУ

Избран е изпълнител на ремонта на 25-метровия закрит плувен басейн на столичното 90 СОУ "Хосе де Сан Мартин" в Люлин, научи Столица.bg.  Това ще е четвъртият басейн в района, които ще заработи и деца и ученици ще имат възможност да спортуват.  Обновени и функциониращи са басейните в 33-то училище, 97-о и 56-о. Сега е ред и на 90-о, а там изпълнител на ремонта ще е фирма "Прогрес прес" ЕООД, съобщиха от районното кметство. В момента се работи по проекта и най-вероятно ще е готов до края на май.  След като бъде завършен, ще се остойности и тогава ще стане ясно колко пари трябва да се инвестират. Според първоначалните огледи, за да започне да функционира спортното съоръжение ще са необходими около 300 000 лв. Единственото, което не се нуждае от ремонт на басейна е покривът. Той е обновен при санирането на сградата на училището с европейски средства. За да заработи басейнът трябва да се укрепи коритото, да се премахнат старите фаянсови плочки по стените, да се подменят инсталациите, както и настилките в басейна, съблекалните и баните. Амбициите на районният кмет Милко Младенов са на 15 септември т. г. басейнът да работи и учениците да могат да плуват в него.  

comment 0
visibility 820
циментови плочи и кошчета

Циментови плочи затвориха кошчета за боклук в "Люлин" 9 (СНИМКИ)

Две кошчета за боклук в столичния район "Люлин" 9 са затворени с циментови плочи в буквалния смисъл. И така практически хората и да искат, няма как да си изхвърлят ненужните неща в тях. За това сигнализираха жители на района в социалните мрежи. "Иновативният" начин за борба със замърсяването е забелязан зад 12 ДКЦ, в близост до пункта за раздаване на бебешки и детски храни. Гражданите се чудят кой и защо е решил да превърне в нещо неизползваемо съоръжения, сложени от общината, за да бъдат в услуга на населението.  

comment 0
visibility 2306
Фандъкова в 35-а детска градина Щастливо детство в Люлин

Йорданка Фандъкова подари люляково дърво за юбилея на 35-о ОДЗ в Люлин (СНИМКИ и ВИДЕО)

Децата от 35-а ДГ "Щастливо детство" превърнаха рождения ден на градината в голям празник с много емоции и вълнения. Днес заведението навършва 40 години от отварянето на врати. То е в Люлин 2 и 39 от 40-годишната история сградата е била с интернитови стени. На гости за юбилея пристигна и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подари люляково дърво, за да ухае и да е красиво на децата и учителите им. "За рождения си ден получих много дървета и реших, че всички ще ги засадим в детските градини", призна кметът. Фандъкова бе посрещната вълнуващо от момченце и момиченце в народни носии, с китка здравец и пита със сол. Тя приклекна до децата и с усмивка ги разговори. Днес детската градина с яслени групи има модерна, приветлива и уютна сграда, която е ремонтирана. Обновяването е струвало 2 млн. лв. на Столична община. Малчуганите се радват на перфектно обзаведени стаи, шарени коридори и лицензирани детски площадки. Гарантирано им е модерно обучение, забавления и безопасни игри. "Когато дойдох в тази детска градина бях впечатлена от красивите рози в двора, дървената дограма и металните решетки по прозорците. Но това вече е останало в миналото", спомни си директорът на "Щастливо детство" Пепи Асенова. "Инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето на града. Условията и дейностите, които предлагат нашите детски градини, повярвайте ми, са сред най-добрите в Европа и света. Задачата ни е да създадем условия, а вашата да подготвяте децата и да има щастливи родители", каза пред гостите Йорданка Фандъкова. Деца от трета и четвърта група танцува и пяха, а накрая се събраха около огромната торта и духнаха свещичките. На празника бяха и районният кмет Милко Младенов, директорът на "Образование" на Столична община Мария Минчева, зам.-кметът на Люлин, директори и учители на детски градини в София. В последните години Столична община е отделила от 15 млн. лв. за разширени, престроени и построени детски градини в Люлин. За 2019 г. са предвидени 75 млн. лв. за детски градини и е започнало обновяването на седем, уточни столичният кмет. Следващият ремонт ще бъде на 31-ва детска градина в Люлин. Идеиният проект е готов и в момента е пусната процедура за избор на изпълнител. Надявам се, че ремонтът ще стартира през септември т. г. и ще продължи от 9 до 12 месеца. През това време обещавам, че нито едно дете няма да остане място и нито един учител без работа, обяща районният кмет Милко Младенов.  

Реклама
comment 0
visibility 677
Опасни отпадъци

Организират мобилен пункт за предаване на опасни отпадъци в Люлин

Столичната община и Балбок Инженеринг АД, организират специален пункт за предаване на опасни отпадъци в Люлин днес. Той ще бъде разположен пред сградата на районната администрация на бул. „Захари Стоянов“ 15 в Люлин 3 от 8.30 до 14.30 ч., съобщават от районната администрация. Гражданите ще могат да предават безплатно опасни отпадъци като живак и живакосъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи , лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, а също и лекарства с изтекъл срок на годност.  

comment 0
visibility 726
Стоп кадър

Жител на „Люлин“ сам ремонтира дупките по пътя

Жител на столичния квартал „Люлин“ е решил да не разчита на институциите за поддръжката на улиците около блока, в който живее. Кристиян сам се заема със запълването на дупките, информира Нова ТВ. Пред репортер на Нова мъжът споделя как ден след ден пред очите му дупката до болка се увеличава и колите се затрудняват с преминаването през участъка, особено в пиковите часове. В един момент му писва, запретва ръкави и сбира материали – чакъл, изхвърлени около кофите за смет строителни материали и започва да запълва огромната дупка. Той е на мнение, че не е редно да се оставят пътните настилки в такова състояние в малките пресечки на столицата и в крайните квартали. Кристиян споделя, че е направил това не само за себе си, но и за всички коли, които водят децата до близката детска градина и училището. Така поне малко ще се облекчи движението в пиковите часове. Хората, които го видели какво прави, реагирали различно. Едни го порицали, други го похвалили. Той, обаче, не се притеснява от това. Запълването на дупката не е първият проблем по пътя, с който се правя. Кристиян споделя и за друг случай, при който преметени части от бордюр затруднявали достъпа до Банкя. Той сам преместил парчетата и никой дори не се опитал да му помогне. Кристиян си мечтае хората да бъдат по-добри и пътищата да са малко по-добри.

comment 0
visibility 1415
мият улиците в Люлин

Затвориха тунела на "Люлин", мият го

Затвориха временно за движение бул. "Царица Йоанна" от Люлин в посока центъра. По-късно се очаква ограничението да бъде и в двете посоки. Причината е механизирано измиване на улиците, което планово се извършва в късните часове, за да не предизвиква затруднения в движението. Отцепено е движението в близост до "Mega Mall" в Люлин, както е видно от снимката, която бе публикувана в социалната мрежа.  

comment 0
visibility 1925
Млад мъж запълва дупки в Люлин

Млад мъж запълва дупките около блока си в Люлин

Млад мъж реши да запълни дупките пред блока си в столичният квартал "Люлин". Причината за инициативата му се оказва голяма дупка която, нанася щети по автомобила му. За това той не губи време да сигнализира институциите, а започва сам да оправя улицата, съобщава Bulgaria ON AIR. Той купува материали и започва да запълва голямата дупка, която потрошава автомобилите в района. Споделя, че е намерил по-едри камъни, след което е забъркал цимент с подръчни материали до кофите за боклук. Той обясни, че е взел чакъл от съседен паркинг, от където е получил разрешение да вземе няколко кофи. Това не е първата му инициатива пред блока. Преди близо 5 години отново е запълнил подобно голяма дупка в района. За съжаление той отбелязва, че каквото и да прави, винаги ще се намери някой, който да го критикува. Точно това се е случило и при инициативата му да запълва на дупки, живеещи го обвинявали, че спира движението и пречи на преминаващите коли. Мъжът обаче е категоричен, че вече е много по-лесно да се мине по улицата.

comment 0
visibility 1128
137 СОУ

Изграждат нов тротоар около 137-мо СОУ в "Люлин"

Ще бъде изграден тротоар при 137-о училище "Ангел Кънчев" в "Люлин". Това е обявил кметът на района Милко Младенов по БНР. Изграждането стартира след сигнал на жителка на квартала. Тя сигнализира за липсваща и лоша инфраструктура около училището. Тя казва, че пътят от метростанция "Сливница" до учебното заведение е кален, а пътеката тясна и неудобна за преминаване заради паркиралите коли. Кметът казва, че пречка са били частните терени, в които районният кмет не може да инвестира общински средства. Той добави, че нова инфраструктура може да бъде изградена, когато бъде приет Подробния устройствен план на Първи микрорайон на "Люлин". Скоро предстоят няколко публични обществени обсъждания на подробния устройствен план на "Люлин" 1. Милко Младенов обяви, че след приемането на ПУП от Столичния общински съвет, може да се пристъпи към отчуждаването на терените, и ремонт на цялата инфраструктура около Метростанция "Сливница".

comment 0
visibility 1432
КФС

KFC-Люлин с коледно тържество за децата в нужда

KFC-Люлин, разположен в ж.к.“Люлин 6“ бул. „Джавахарлал Неру“, е организирал Коледно тържество за социално слаби деца от софийското 97 СУ „Братя Миладинови“ днес в 12.00 ч. Това са деца, които участват в програмата „Топъл обяд“ на БЧК. Програмата „Топъл обяд“ вече 15 години предлага топла храна в училище на учениците в нужда. Всеки ден 1600 деца в цялата страна получават безплатнта топла храна всеки учебен ден, пише Фокус. KFC е дългогодишен партньор на БЧК и днес ще бъде домакин на Коледното тържество. Аниматори ще забавляват децата, а подаръците са осигурени от БЧК и KFC. Национални коледни благотворителни кампании се организират вече осем години. От 8 ноември до 4 яниари всеки клиент на KFC и Dunkin’Donuts&Nordsee може да дари желана сума на касата. Процент от продажбите на веригите също отива за даренеи за кампанията.

comment 0
visibility 1253
Коледен базар - Люлин

Учениците от 137 СУ "Ангел Кънчев" организираха благотворителен базар (СНИМКИ)

Благотворителен коледен базар се провежда в 137 СУ "Ангел Кънчев", което се намира в "Люлин" Стартира от днес  (17 декември) и ще продължи до 19 декември 2018 г. Възпитаници на училището от първи до дванадесети клас се включиха в него. Те участват с ръчно изработени от тях изделия.   Учениците са приготвили коледни играчки, сладки и още много изненади.    

comment 0
visibility 938
коледна украса пред бл. 226  в Люлин

Дядо Коледа пристигна пред бл. 226 в столичния "Люлин"

На дядо Коледа, джудже, зимна къщичка и шейна вече радват малчуганите пред бл. 226 в столичния "Люлин". Семейството на домоуправителя Георгиеви сътвориха цяло чудо като изработиха дрехите на дядо Коледа, направиха къщичка и шейна. А всеки ден там се събират десетки деца с родителите си да се снимат, съобщи Нова телевизия. Заради коледната украса блокът бе наречен "Бижуто на Люлин".  Плъзгачите на шейната са уникални, тъй като в тях има надпис ЧНГ. Това било по проект на съпругата на домоуправителя Георгиев. Инициативата им да създадат коледно насторение на хората е доста успешна. Пред блока малки кипариси за превърнати в джуджета с червени шапки. Интересното е, че вечер нищо не се прибира, тъй като има осигурена охрана и видеонаблюдение. Всичко е изработено от нас, купухме дървен материал и направихме шейната, каза домоуправителят. Сега се търси спонсор, който да осигури елен да тегли шейната. Така малчуганите ще могат да се разхождат с дядо Коледа в шейната из "Люлин"..  "Трябва да си създаваме настроение, това което правим ние да му се радваме", коментира съпругата на домоуправителя.

comment 0
visibility 1192
запален огън до Околовръстното

Роми пак горят кабели край "Филиповци"

Роми запалиха кабели на открито край Околовръстното в района на Люлин. За пламъците сигнализираха граждани, които са минали от там. Пожарът бил в близост до Околовръстния път и това веднага изстреля пожарникарски екипи натам. На мястото е имало няколко души от "Филиповци", които горели кабели. Огънят веднага е загасен от огнеборците. Групата мъже се разминали без санкции, защото нямали документи са самоличност. След тръгването на екипите ромите отново запалили огън.   В тази част на столицата редовно се горят кабели и отпадъци на открито. Ромите сякаш дават дежурства да поддържат огъня.

comment 0
visibility 951

Изкоп в „Люлин“ повреди съседни къщи

Жители на „Люлин“ алармираха за започнал строеж на метри от къщите им. Изкопът за основите на строежа, който е направен в началото на месеца, предизвиква свлачище. Това е опасно за имотите им, информира БТВ. Стопаните споделят, че имотите им са увредени от направени изкоп. Стоян Стефанов има къща наблизо. Той разказва, че след началото на изкопните дейности дворната мивка, едно дърво на 60 години и люляк са се свлекли един метър. Друг съсед споделя, че още с първите действия на багера, са се е усетило тресене в къщата му. Разговарял е със собственика на терена и строителя за проблема, но те му заявили, че сам трябва да се справи с проблема, тъй като неговите основи не са здрави. Два дена след това се появили и пукнатини по стените на къщата му. Подал е жалба в община „Люлин“. Застрахователите, огледали пораженията, са категорични, че имотът е увреден от направения изкоп. Дошли архитекти, след подадената жалба в общината, и съставили актове. Според пострадалия стопанин, изкопът вече е укрепен. Собственикът на терена е изразил готовност да компенсира пострадалите си съседи. Обяснил, че изкопът е останал неукрепен заради липса на материали и неподходящи метеорологични условия.

comment 0
visibility 1412

Кметът на "Люлин" призова гражданите да подават сигнали за нередности

Кметът на "Люлин" Милко Младенов незабавно е реагирал и счупените капаците на шахтите в района са подменени, а където на мястото на откраднатите са поставени нови. Преди дни в "Люлин" жена падна в шахта и си нарани колената. За инцидента тя сподели в социалната мрежа. От общината са забелязали и веднага са реагирали. Пострадалата Цветелина Първанова е добре. Няма счупено, разминах се само с ожулване и натъртване на двете колена, обясни тя пред Нова телевизия. "След като видяхме за случая във фейсбук разпоредихме на поддържащата фирма  да предприеме мерки. Този капак беше счупен, но имаше и още един капак, който липсваше. Имаме сериозен проблем и съм сигурен, че той е не само за "Люлин", а за цялата Столична община. Масово се крадат капаците и се чупят. Хващаме от ромския етност. Тежки автомобили чупят бетоновите капаци, а металните се крадат, коментира пред Нова районният кмет Милко Младенов. Най-важното е да няма други пострадали, от тук минават деца и възрастни. Очевидно, че бързо се взеха мерки, за което благодаря. Нямаше и осветление., каза пострадалата жена. "Да, има участък без осветление, подали сме сигнал и е оправен. Молбата ми е гражданите да подават сигнали. Ние наблюдаваме и социалната мрежа и скорострелно реагираме", обеща Младенов.

comment 0
visibility 860

Библиотека в класна стая

Учениците от 11-A клас в 90-то средно училище „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в столичния квартал „Люлин“ си имат библиотека в тяхната класна стая от началото на тази учебна година. Идеята възниква спонтанно при разговор на класната ръководителка Иванка Мирчева с учениците за социалната ангажираност. Първоначално те решават да изрисуват класната стая с графити споделя класната пред "Радио София". Тя сe свързва с графити артистите Жельо и Георги, известни в средите като Arsek & Erase и те преобразяват класната стая. Парите за материалите са събрани с благотворителен базар и от съмишленици. На едната стена може да се прочете надписа Заедно сме по-силни. Малко след това възниква и идеята за събиране на библиотека в класната стая. Учителката веднага прегръща идеята и кани приятели от Фейсбук да дарят книги, които да са подходящи и интересни за нейните възпитаници. Успява да събете над 100 заглавия за много кратко време. Инициативата е под мотото: Вземи, прочети, върни, сподели. Иванка Мирчева преподава за втора година в 90-то училище и е учител от програмата „Заедно в час”. Признава, че и тя е научила нещо от своите ученици - да бъде по-търпелива.    

Район Люлин

Територия на район Люлин

Територия на район Люлин

Столичният район Люлин се намира в северозападната част на София. В неговите предели влиза най-големия в страната жилищен комплекс „Люлин“, Филиповци и Република. Район Люлин заема площ от 22,22 кв. км. Населението в район Люлин наброява над 115 000 души.

Транспорт в район Люлин

Транспорт в район Люлин

Логично е, в един от най-големите столични райони, какъвто е район Люлин, да има достатъчно добре развита мрежа на градския транспорт. На разположение на жителите на район Люлин са метростанции „Люлин”, „Западен парк” и „Сливница”. Трамвайният транспорт в район Люлин е представен от Трамвай №8. В район Люлин пътуват тролеи 6 и 7.

Автобусите, които обслужват жителите на район Люлин са 309, 310, 111, 108, 42, 43, 54, 82, а маршрутките - 1, 3, 6, 14, 16, 23, 25, 32, 35, 38, 39.

История на район Люлин

Историята на район Люлин започва през 60-те години на миналия век. „Софпроект“ получава задачата да проектира голям жилищен район в северозападната част на столицата, който да побере приблизително 120 000 души. Проектът за бъдещия район Люлин е готов през 1969 г. Планирано било на мястото да се изградят 11 микрорайона, ориентирани около днешните булеварди „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“. Предвидено е жилищните сгради да са едропанелни и да са на 9 и повече етажа.

Строителството в бъдещия район Люлин започва през 1973 г. През 1977 г. започват да настаняват първите жители в готовите блокове. Тръгват и първите автобуси в район Люлин. Не всичко от направения проек се реализира. Част от микрорайоните остава неизпълнена, няма ги спортните съоръжения и паркингите на много етажи.

Образование в район Люлин

Образование в район Люлин

На разположение на жителите на район Люлин са 17 детски градини. В района има само една детска ясла. Училищата в район Люлин са 13, едно от тях е частно.

27 Средно училище „Академик Георги Караславов“ в район Люлин отваря врати през 1978 г. От началото на тои век училището има изцяло спортна и хореографска насоченост.

33 ОУ „Санкт Петербург“ в район Люлин е основано орез 1977 г. В него днес учат 700 ученицидо 7 клас.

В район Люлин се намира 37. СУ „Райна Княгиня“. Това е едно от старите училища в столицата. Основано е през 1924 г. За изграждането на учлището заслуга имат само жителите на столичния квартал „Модерно предградие“.

56 СУ "Проф. К. Иречек" в район Люлин е открито през 1985 г. Училището има специализирани паралелки областта на съвременните информационни и комуникационни технологии и в сферата на икономиката и стопанското управление, както и на чуждите езици.

77 ОУ “Св.св.Кирил и Методий” в район Люлин е открито през 1875 г. В началото сградата е на едн етаж. През 1911 жителите на кв. Филиповци доброволно работят за издигането на още два етажа на училището.

В район Люлин се намира 79 СОУ „Индира Ганди”. То отваря врати през 1982 г. През 1983 г. в училището се порвежда първият в страната първият урок, в който се използва компютър. През 1985 г училището приема името „Индира Ганди“. В училището сега се изучават хинди, английски език и информационни технологии.

  1. СУ "Лев Николаевич Толстой" с изучаване на чужди езици е разположено в район Люлин. То отваря врати през 1982 г. В началото в него се изучава само руски език. Постепенно се превръща в едно от най-авторитетните училища в район Люлин. Днес в него освен руски, се преподават английски, немски и испански език.

В район Люлин се намира и друго престижно училище - 137 СУ „Ангел Кънчев“. Неговата история започва от 1957, когато се отделя от 37 средно смесено училище. От 1992 г. то е училище с ранно обучение по чужди езици. Днес в това училище учат почти 1000 ученика, разпределени в 40 паралелки, обучавани от 66 педагози. То е едно от елитните училища в район Люлин.

Частно немско училище „Ерих Кестнер“ в район Люлин отваря врати през 1996 г. В момента в него се обучават 300 ученика, които не са само от България, а и от още 10 държави.

Читалища и библиотеки в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

В огромния район Люлин е разположено Читалище „Просвета 1925“. То е основано през 1925 г. в момента в него функционират школи за народни танци, модерен балет, английски език и танцов състав.

Народно читалище „Константин Величков-1979“ в район Люлин е основано през 1979 г. В началото се помещава в един голям апартамент, а библиотеката му има само 800 тома. Сега е голямо читалище, в което кипи културна дейност.

ОКИ "Столична библиотека"- Филиал "Люлин" също се намира в район Люлин. Той отваря врати през 1984 г. В него има читалня, детски отдел и заемна за възрастни. Във филиала има около 104 000 библиотечни документа. Електронният каталог е голямо предимство за фонда. Така много по-лесно се намират търсените заглавия.

Здравеопазване в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

За здравето на жителите на район Люлин се грижат два Диагностично-консултативни центъра. Тук са ДКЦ 12 и ДКЦ 26, познати като База 1 и База 2.

Спорт в район Люлин

Спорт в район Люлин

Район Люлин се гордее с модерния си спортен център Сиконко. В миналото се е наричал Спортен център Левски Сиконко. Тук се намира първата частна зала за волейбол в страната. Спортният център се намира на удобно за жителите на район Люлин място. Близо до комплекса са разположени метростанция Люлин, спирки на градски транспорт и удобни площи за паркиране.

Спорният център в район Люлин разполага с огромна зала за спортни игри, прекрасно заведение, фитнес зала, зала за бокс, зала за танци.

В район Люлин се намира и открития басейн „Люлин бийч“. Силвър Център е първата сграда в столицата, наподобяваща МОЛ. Повечето от известните големи търговски вериги имат свои обекти в район Люлин. Тук свои магазини са разположили Била, Технополис, Арон, Европа, Фантастико, „Техномаркет“ и „Техномикс“, Мосю Бриколаж и МЕТРО, Кауфланд, Лидл и др.

Логично е огромният район Люлин да е толкова добре устроен във всяко едно отношение . Той е с размерите на един средно голям български град и трябва жителите му да се чувстват добре. Градският транспорт е изключително удобен и разнообразен. Освен многото магазини, заведения и кафенета, в район Люлин се намират и МЕГА МОЛ, който е първият подобен търговски център в западните части на столицата и Мега Ексртийм център.

Територия на район Люлин

Транспорт в район Люлин

История на район Люлин

Образование в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

Спорт в район Люлин

Прочетете още