Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (38%, 70 Гласове)
  • На българското черноморие (22%, 40 Гласове)
  • Гърция или чужбина (28%, 51 Гласове)
  • На село (7%, 12 Гласове)
  • Не съм решил (5%, 10 Гласове)
Общо гласували: 183 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 657

Столична библиотека и "Споделени книги" в "Люлин"

Столична библиотека ще бъде в парк „Люлин" със своята „Зелена библиотека" на 15 септември 2018 г. от 10:00 до 13:00 по повод първия учебен ден, съобщиха от Столична община. Поканени са всички деца и възрастни да вземат участие в инициативата "Споделени книги" - "Вземи, прочети, върни". Библиобусът на Столична библиотека също ще бъде сред жителите на квартала, за да ги покани да станат читатели на библиотеката и да си изберат любимата книга за четене. Читателските карти  на този ден ще бъдат безплатни. Станете наш читател, прочетете хубава книга сред природата и оцветявайте книжки с децата си.

comment 0
visibility 737

СО ще получи социални жилища като обещетение от строеж в "Люлин"

Столична община ще получи 22% обещетение, социални жилища, от строеж в Люлин 10, научи Столица.bg. Това стана ясно на заседание на постоянната комисия по архитектура и градоустройство към СОС днес. Беше гласувано право на строеж на сградата, за която общинският съветник Войслав Тодоров алармира за презастрояване в най-големият в София жилищен комплекс. За решението на комисията последната дума ще кажат общинските съветници на сесия на СОС. Още: Общински съветник алармира за презастрояване в „Люлин“ За Люлин планът е влязъл в сила. Този терен е бил паркинг и при обсъждането на плана през 2012 година гражданите не са изразили недоволство към този терен, а към друг, обясни кметът на Люлин Милко Младенов пред комисията по архитектура и градоустройство. Постът на Войслав Тодоров бе коментиран на комисия.

comment 0
visibility 845

Общински съветник алармира за презастрояване в "Люлин"

Презастрояването в големите столични квартали става епидемия. Освен недоволните граждани, за проблема сигнализира и общинският съветник Войслав Тодоров. Той изрази недоволството си в социалната мрежа. Мнението му е по-скоро упрек упрек към Столична община. "Презастрояването на София не спира. Още на първото заседание след лятото Общинският съвет ще гласува даването на право на строеж на 8-етажен блок точно под прозорците на бл. 112, 143, 144 в Люлин 10 (теренът в червено). Това означава по-малко слънце, по-лоша гледка, по-малко места в съседните детски градини. А по настоящем теренът от години е паркинг за около 90 автомобила, което гарантира влошаване и на ситуацията с паркирането", написа Тодоров. И всичко това се позволява за 3 апартамента в новата сграда за социални жилища, възмущава се общинският съветник. След протестите на жители на "Младост" и "Овча купел" скоро може и от "Люлин" да се организират и да протестират под прозорците на "Московска" 33.

Реклама
comment 0
visibility 671

Днес Блок кино гостува в столичния квартал „Люлин“

Днес, 20 август, от 20.45 ч. в парк „Люлин“ ще се прожектират пълнометражния филм Подслон - Shelter и късометражния "Грозна приказка". Припомняме, че инициативата Блок кино гостува това лято на 10 столични квартала. Входът за всички е свободен, а мебелите за импровизираното кино се осигуряват от ИКЕА, информира sofia.utre. За най-малките има детски кът, в който да се забавляват, докато родителите се наслаждават на филмите.

comment 0
visibility 886

Авария остави квартал „Люлин“ 1 и 2 без топла вода

От "Топлофикация София" ЕАД съобщиха, че заради авария жк "Люлин" 1 и жк "Люлин" 2 в момента са без топла вода. От дружеството уверяват, че е създадена организация за бързо отстраняване на повредата, информира Дарик. Твърди се, че ще се работи до крайното възстановяване на топлата вода на абонатите.

comment 0
visibility 2752

Вход за пример в столичния квартал Люлин

В социалните мрежи от няколко дни всички говорят за приказния вход в столичния квартал Люлин, който жителите са успели да създадат и съхранят. Входът за пример се намира в бл. 226. Огромна роля за сегашното му състояние играе художник, живеещ в същия вход. Пред екип на Нова ТВ живущите показаха какво са създали за техния комфорт и удобството на техните деца. Стълбището е постлано с червен килим. В главния вход до пощенските кутии има поставени огледала, както и чадъри, с които живущите да изпращат гостите си в дъждовно време. За да придобие модерно и същевременно ретро излъчване, има поставена шевна машина и стар, но запазен радио апарат. Асансьорът е облепен с красиви цветни фигурални и флорални мотиви, за да създава впечатление и положителни емоции в посетителите. В задния вход е поставена маса и диван. Там се събират живущите на общи събрания или мероприятия, а в дъждовните летни дни децата играят игри. На масата има бисквити и мед, които са на разположение за всички. Има и малка обособена кухня, с достъп до малка мивка, от която децата да пият вода. Има също и хладилник, в който всеки може да оставя или да ползва напитки и храна. Жителите на нестандартния вход в Люлин са се погрижили и за междублоковото пространство. Засадили са цветя, има и поставени са хамаци за отдих. Предстои изграждане на беседка по проект "Зелена София". За всички удобства, които са си осигурили, живущите в блока са ползвали лични средства. Информация за това столично бижу беше дадена от актьора Борис Кашев, който е направил рожден ден там. [embed width="" height=""]https://www.youtube.com/watch?v=mRY8jhwMVDU[/embed]

comment 0
visibility 700

Взривен е банкомат в софийския квартал „Люлин“

През нощта е взривен банкомат в квартал „Люлин“ в столицата. Информацията е, че пари не са взети. За взрива се предполага, че престъпниците са използвали бутилки със сгъстен въздух или газ, коментира topnovini.bg. Взломеният банкомат е в хипермаркет в „Люлин“. Извършителите се издирват.

comment 0
visibility 789

Забавна детска площадка в София ще учи децата на безопасност на движението

Вчера, 18 май, в ДГ №152 "Люляче" в столичния кв. „Люлин”1 бе открита уникална детска площадка. Тя е построена по проект на общината, заедно с Дирекция ПИСТ към СО и Съвета по безопасност на децата в София. [caption id="attachment_19944" align="alignnone" width="650"] източник: 24 часа[/caption] Целта на площадката е под формата на игра да създаде необходимите знания у децата за безопасно движение по пътя. [caption id="attachment_19945" align="alignnone" width="650"] източник: 24 часа[/caption] На нея децата ще научат значението на всички пътни знаци, светлинните сигнали на светофара, видовете кръстовища. Малчуганите ще влизат в реални ситуации, свързани с движението, които ще помогнат на децата да избегнат опасни инциденти на пътя, коментира 24 часа. Директорката на ДГ №152 "Люляче", Мария Хаджидимитрова, бе поздравена от гостите на събитието.

comment 0
visibility 800

Многократните прекъсвания на електричеството дневно в „Люлин“ тормозят столичани

Заради кражби на жици жителите на квартал „Люлин“ са принудени да се примиряват с многократни прекъсвания на електричеството през деня. Така обясняват от ЧЕЗ честото спиране на тока в квартала. Жителите, обаче смятат, че дружеството стопанисва зле съоръженията си.   Столичани твърдят, че в някои дни прекъсванията са поне 10. Така мнозина засядат в асансьорите, изгарят електроуреди, съсипва се храната в фризерите и хладилниците, коментира topnovini.bg.   Подадени са множество жалби до ЧЕЗ,  КЗП и  омбудсмана. Жителите на квартала предупреждават, че ако не се промени положението, ще блокират тунела в „Люлин“.

comment 0
visibility 1401

"Люлин" останал без ток в навечерието на уикенда

Читатели на БЛИЦ са сигнализирали, че след срив на Булсатком най-големият квартал в София - „Люлин“, е останал без интернет и телевизия. Жители от различни части на квартала са се оплакали в социалните мрежи от това. Проблеми в мрежата настъпват когато спира токът, а през нощта това е станало. С „Булсатком“ е невъзможно да се установи връзка. Отговорът на дружеството е, че всичките им оператори са ангажирани. Жена от квартала е успяла все пак да се свърже с компанията и от там са й отговорили, че тази сутрин в 7.00 часа е станал проблемът. Техниците са уведомени и трябва да се чака. От „Булсатком“ са уточнили, че по договор срокът за изпълнението е 72 часа, но от фирмата правят всичко възможно за да отстранят проблема.

comment 0
visibility 1632

Обновеният „Практикер“ в „Люлин“ вече работи

Вчера, 29 март 2018, отвори врати ремонтирания „Практикер“, разположен в „Люлин“, информира 24chasa.bg.   Обновяването на хипермаркета протече в продължение на пет месеца и бе модернициран и значително разширен. Откриването направиха Тодор Белчев, председател на съвета на директорите на "Видеолукс, заедно с изпълнителния директор Божидар Колев.   Разширението е на площ от над 3500 кв.м., а търговската зала вътре е напълно обновена. Вече има удобна каса за клиентите, закупили строителни материали, с лесен достъп за автомобилите. [caption id="attachment_14612" align="alignnone" width="300"] източник: 24chasa.bg[/caption] Обновеният търговски обект вече се разпростира на 12 000 кв.м. и предлага 50 000 продукта. Предлагат се и 3D проекти на бани. Така клиентите могат да си купят всичко, необходимо за ремонта на банята.

comment 0
visibility 1152

Възстановиха движението на магистрала Люлин

Възстановено е вече движението за всички автомобили по АМ "Люлин". Информацията беше съобщена от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Напомняме, че ограничението важеше за всички автомобили по автомагистрала "Люлин" по посока София заради снегопочистване. Шофьорите временно се налагаше да преминават през обходен маршрут по път I-1 Владая - София. Снегопочистването и обработването на маршрута от почистващите фирми срещу заледяване продължава.

comment 0
visibility 1642

Възможно е удължение на метрото в столичните квартали „Люлин“ и Студентски град след 10 го...

Директорът на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев каза, че близо 40% от изпълнението на новите метростанции от последната метролиния са готови. Отсечката от „Попа“ до квартал „Красно село“ ще бъде готова за местните избори през 2019-а година. Но в столичните квартали „Люлин” и „Студентски град” удължение на подземната железница може да има след 10 години. Тогава София ще изпревари град като Виена, т. к. ще обслужва 60% от населението. Инж. Братоев отбеляза, че през септември 2019 година ще бъде готова част от третата линия на метрото, която се изгражда в момента, а за края на годината ще остане част към „Владимир Вазов“. „Виждам едно допълнително удължаване евентуално в „Люлин“ по посока Околовръстното, защото „Люлин“ е 140-хиляден квартал и има само 2 станции“, коментира инжинера. За 2020 година остават участъците  към „Овча Купел“ и „Хаджи Димитър“. В дългосрочен план се предвижда разширение до квартал „Слатина” и зала Арена Армеец. Предвиждат се и станции в „Люлин” и „Студентски град“. Квартал „Люлин“ е със 140-хилядно население, а има само 2 метростанции.