Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2928
Продължава ужаса в бл. 272 в Люлин с мъжа, които се барикадира

Продължава ужасът в бл. 272 в Люлин с мъжа, които се барикадира

Подписка срещу агресивен съсед събират живеещите в бл. 272 , Люлин 7, защото агресивният мъж продължава да тормози целия блок. Става въпрос за мъжа, които се барикадира в началото на май и 4 дни полиция не успя да влезе в апартамента му и да го изведе. Той е пуснат от психиатрията и отново е агресивен и продължава да хвърля предмети от апратамента. В началото на май то мяташе мебели от терасата си, а в понеделник е хвърлял чаши и е изпочупил скътлата на паркираните автомобили, разказаха хора от блока пред Нова телевизия. Над 37 часа наркозависим е барикадиран в Люлин С чаши е целил и майка с деца. Съседите му се притесняват, че той продължава да хвърля предмети, много е агресивен и застрашава живота на всички в блока. В началото на седмицата отново е задържан като сам извикал линейка и полиция, след като е посегнал и с нож е порязал ръката на съсед. При идването на полиция и линейка той крещеше, че  иска да изкара жълта книжка, за да може да убие целия вход, разказа пред Нова телевизия жена от блока. Обитателите на бл. 727 са направили подписка с искане мъжът от ап. 97 да бъде изведен, тъй като живее в общински апратамент. по заповед в това жилище са настанени той, баща му и двамата му братя, които обаче не живеели там. 30-годишен от София от 20 часа е барикадиран в апартамента си в Люлин Хората са подали сигнал до Столична община през ноември 2021 г. за неплатени сметки за асансьор и нарушаване на реда. От район Люлин са предприели мерки и се съобразяват с психичното състояние на агресивния мъж, че не удачно да остане на улицата. Сигналът е изпратен до Социални грижи, за да поемат случая, каза служителка на администрацията на район Люлин. Агресивният мъж е наркозависим, съден и очевидно с психическо разстройство.  

comment 0
visibility 2109
-

Детска градина №197 в Люлин вече има изцяло нови сгради

Детска градина №197 в район „Люлин“ вече има изцяло нови сгради на мястото на старите постройки на гредоред. Това съобщава кметът на София Йорданка Фандъкова. Разширен е и капацитетът на детската градиня - тя вече разполага с 6 групи, в които са приети 139 деца. Заедно със строителството на сградите е подменено и отоплението на нафта с инсталация на пелети. Столичният кмет благодари на кмета на район "Люлин" Милко Младенов за добрата организация на работата. В момента в столицата се изграждат 20 нови сгради на детски градини, съобщи още Фандъкова. Очаква се 14 от тях да бъдат завършени до края на годината. С тях в София ще бъдат разкрити над 1500 нови места за обучение на деца.

comment 0
visibility 2799
-

"Мисия кестен" спасява дърветата в столичния район "Лозенец"

Инициативата „Мисия кестен“ в столичният район "Лозенец" вече няколко години се старае да опази един от символите на София – кестеновите дървета. В събота, 21 май, предстои най-веселата част от мисията - поставянето на капани за молци по дърветата. Това съобщи кметът на района Константин Павлов. Мисията тази година преминава под мотото "Постоянството е сила". Най-сериозният враг на кестеновите дървета остава насекомото Cameraria ohridella (Кестенов листоминиращ молец), чиито ларви всяко лято унищожават листата им. В резултат те пожълтяват рано, а самото дърво става уязвимо към болести. „Мисия кестен“ има за цел редуцирането на популациите на кестеновия молец в квартала чрез поставяне на капани с феромони напролет. Капанът е абсолютно екологичен, в него няма отрова или химически вещества, той съдържа съвсем натурален феромон. През есента пък се провежда кампания по поставяне на хранилки за птици, които да поддържат числеността на естествения враг на молеца – градския синигер. Засега обхватът на мисията е само няколко улици от квартала, но от районната администрация имат амбицията с всяка година той да се увеличава. Тази година над 200 дървета ще бъдат обработени с двойни дози феромони срещу Cameraria ohridella, което е около седем пъти повече в сравнение с миналата 2021г. Кампанията ще започне в 10:00 в събота на ул “Васил Кирков” до градинката, и ще продължи също в 10:00 в неделя, на ъгъла на “Милин Камък” и бул. “Джеймс Баучер”. От районната администрация ще осигурят стълба, но ако някой реши да се присъедини със собствена стълба, ще помогне да се ускори темпото на поставяне на капаните, отбелязва Константин Павлов. Кметът на района кани всички, които имат желание, да се присъединят към мисията за спасяването на кестените. На 29 май предстои поставянето на капани за молци и в Борисовата градина. Акцията е под патронажа на кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя ще започне в 14,00 часа, като ще има специални пунктове, където ще хората ще се обучават как да си направят сами капаните. Това ще бъде един хепънинг с много музика, едно хубаво пролетно събитие, на което хората не само да се информират, но и да се забавляват и да се включат с ентусиазъм в инициативата. Общо в столицата кестеновите дървета са около 7 000, но за съжаление малка част от тях ще могат да се възползват от защитата.  

Реклама
comment 0
visibility 2536
-

Район "Люлин" ще отбележи 24 май с литературно четене в парка

Район "Люлин" организира празник по случай 24-ти май, съобщават от районната администрация. Отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще се състои в парк "Люлин-център" на 23 май от 16,00 часа. Точно в 16,00 ще започне "Изложение на образованието" - училища от район „Люлин“ ще представят своите бъдещи паралелки и специалности за новата 2022/2023 учебна година. От 17,00 часа програмата предвижда "Книга срещу усмивка" - събитие, превърнало се в традиция, в рамките на което жителите от района и администрацията даряват нов живот на старите книги, като ги подаряват, и то само срещу една усмивка. Също от 17,00 часа на откритата сцена в парк „Люлин-център“ поети и писатели от Литературния клуб към Културен център – „Люлин“ ще четат свои произведения. Всеки един от Вас е добре дошъл да прочете или рецитира своя любима творба, а защо не и авторска такава.

comment 0
visibility 4837
-

В Люлин засадиха мини гора

В жк. „Люлин“ 9 днес беше засадена мини гора - общо 40 дръвчета, 20 липи и 20 кестена. Това съобщи във Фейсбук кметът на района инж. Милко Младенов. Акцията беше част от инициативата „Залесяваме активно“ на Nestlé - партньор на Столична община във втория етап на кампанията Новата гора на София. Зам.-кметът на район „Люлин“, г-жа Мила Ганозова, заедно с главния изпълнителен директор на компанията, Петър Стоилов, доброволци от Нестле България и служители от районната администрация облагородиха пространството при бл. 958 и бл. 959. През 2019 г, в тази зона от район "Люлин" изградиха нови площадки за стрийт фитнес и две детски площадки, на едната от които беше монтирано специализирано съоръжение за деца с двигателни проблеми, припомня районният кмет. Новата мини гора ще въздейства благоприятно върху замърсяването с фини прахови частици, които са особено завишени през зимния сезон. През лятото дърветата ще помагат за овладяване на повишаването на температурата, а през зимата ще смекчават най-студените ветрове. Сянката на всяко едно от 40-те дръвчета спестява приблизително толкова електроенергия, колкото биха похарчили 10 големи стайни климатика, ако работят цяло денонощие.  

comment 0
visibility 4316
Милко Младенов, кмет на район „Люлин“: Проектът „Западна порта“ е иновативе

Милко Младенов, кмет на район „Люлин“: Проектът „Западна порта“ е иновативен и практичен

-Г-н Младенов, строително-монтажните дейности по изграждането на 197 ДГ „Китна градина“ са към своя край, кога ще бъде въведена в експлоатация и колко деца ще приеме градината? - Дейностите приключиха и децата вече се радват на новата детска градина. Тя е проектирана за 6 групи, вместо досегашните 4, или за общо 143 деца. По време на реализацията на проекта по сградата са приложени всички мерки за енергийна ефективност, на покрива има изградени слънчеви колектори за топла вода. Изградени са една обща спортна площадка и шест нови детски площадки – по една за всяка група. Най-иновативното при този проект е монтираното специално съоръжение за пречистване на отпадните води, които след това ще се използват за поливане на растителността в детското заведение. - Ремонтират ли се други детски градини? - Да! В момента работим по два проекта за реконструкция на сградите и връщане предназначението на бившите 23 ОДЗ (в ж.к. „Люлин“ 3) и 41 ОДЗ (в ж.к. „Люлин“ 6). С изпълнението на тези проекти ще подсигурим близо 350 нови места за децата от района. - Продължава ли борбата с незаконните постройки? - Да, разбира се! Ежедневно работим по тези проблеми, но административна процедура е доста дълга. Към момента сме премахнали близо 200 незаконни обекта, като имаме още 120 влезли в сила заповеди на Главния архитект на СО за премахване на незаконни гаражи и постройки. - Завършил ли е изцяло проекта Западна порта и какво бе направено в него? - Да, с гордост мога да кажа, че проект „Западна порта“ е завършен и новото парково пространство вече е факт. Започнахме работа по този проект още през 2013 г., когато поехме инициативата да изградим пряк и съвременен достъп на ж.к. „Люлин“ към Западния парк. Тогава разработихме и защитихме подробен устройствен план (ПУП), обхващащ огромен ареал от над 10 дка, който отредихме за паркова зона и озеленяване. Проектът, който реализирахме е иновативен и практичен. Изградени са пешеходни алеи, велотрасета, детски площадки, кучешка площадка, площадка за стрийт фитнес. Едновременно с това изпълнихме проекта за изграждане на пешеходен мост с велоалея, който свързва предпарковото пространство със Западен парк.. На практика това място представлява зона, която е в абсолютен синхрон със Западния парк откъм предназначение за ползване, но е във физическите граници на територията на „Люлин“. -Днес е празникът на район „Люлин“ какво е предвидено в програмата? - Ще започнем с празнично шествие парад по бул. „Захари Стоянов“. В него по традиция участва Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част и деца от всички училища и детски градини от района. Разбира се, ще продължим с празничен концерт на открито в жк. „Люлин – център“, който ще е с участието на Георги Пеев, Трио цигулки и виолончело, Драго Дръмс Скул, творци от Културен център „Люлин" и много други. Щастлив съм, че след двугодишно прекъсване, поради COVID-19, тази година отново ще можем заедно да отбележим празника на района. Автор: Валентина Георгиева

comment 0
visibility 6240
-

Честит празник на район Люлин!

Столичният район "Люлин" отбелязва своя празник днес, 9 май, в Деня на Европа, след двугодишно прекъсване. Район "Люлин" е проектиран в средата на 60-те години на миналия век. Съгласно плана, комплексът е трябвало да се състои от 11 микрорайона, организирани около две взаимно перпендикулярни главни пътни артерии (днешните булеварди „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“) и централна зона, в която да бъде построен главният административен и културен обществен център на района. В отделните микрорайони е предвидено изграждането на многоетажни паркинги за автомобилите на жителите. Предвижда се и изграждането на редица магазини, училища, детски градини, спортни и пътни съоръжения. Голяма част от първоначалните проекти не се осъществява. Районът носи името "Люлин" от 1976 г. Днес ж.к. „Люлин“ се състои от 10 микрорайона. Микрорайони 1-5 са разположени до Околовръстния път, микрорайони 6 и 7 са южно от булевардите „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“, а микрорайони 8-10 са между бул. „Сливница“ и бул. „Царица Йоанна“ (бивш бул. „Пиротски“), под който минава Линия 1 на софийското метро. По данни от 2011г., в района са регистирани 114 910 души. Той е и най-големият жилищен район в София, а според данните, е и най-младият район - в него живеят и най- много млади хора. Празникът на района ще бъде отбелязан с шествие и концерт на открита сцена в парк Люлин-център, съобщават от общината. Район „Люлин“ ще отбележи своя празник на 9 май  Столица.bg честити празника на района!  

comment 0
visibility 4703
-

Район „Люлин“ ще отбележи своя празник на 9 май

След двугодишно прекъсване районът отново ще отбележи своя празник и Деня на Европа, съобщават от районната администрация. Проявите започват на 9 май от 17:00 часа с традиционното шествие-парад по бул. „Захари Стоянов“. В него участие ще вземат Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част и деца от всички училища и детски градини от района. Тържеството ще продължи с празничен концерт на открита сцена в парк Люлин-център (на ъгъла на бул. „Панчо Владигеров“ и бул. „Дж. Неру“), който ще започне в 17:15 ч. и ще е със специалното участие на: Георги Пеев, Трио цигулки и виолончело, Драго Дръмс Скул, творци от Културен център „Люлин" и много други.

comment 0
visibility 9291
-

Отворен е мостът между "Люлин" и "Западен парк"

Най-сетне мостът между столичния квартал "Люлин" и "Западен парк" е отворен за пешеходци и колоездачи, съобщава "Сега". Функционират и трите площадки, които също са част от линейния парк - две детски и една спортна. Отворени са и велоалеите в района.  Пешеходният мост над река Суходолска е с дължина 31 м., а проектирането и изграждането му преминаха през множество перипетии. Първоначално фирмата-изпълнител на проекта обяви, че изграждането му е невъзможно, а впоследствие цената му нарастна от близо 64 000 лева на около 300 000. Но към днешна дата мост има! През ноември 2021г. Столична община обяви съоръжението за готово, като отбеляза: "Благоустрояване на над 10 декара паркова територия и нов пешеходен мост осигуряват удобна връзка от район „Люлин“ към Западен парк. Оформени са зелени площи, алеи, две детски и спортна площадка, както и велоалеи./.../Изградени са тротоари, пешеходни алеи и ново осветление. Места за почивка с пейки и кошчета. Поставено е и видеонаблюдение." Часове след инспекцията на столичния кмет обаче мостът отново беше преграден и затворен, за да се пусне в експлоатация преди дни.  Според първоначалният проект, мостът трябваше да бъде завършен заедно с мащабния ремонт на парка, започнал през 2018 г. Строителството му обаче започна няколко месеца след края на ремонта на парка, припомнят от "Сега". След неколкократно отлагане Западния парк в столицата беше обявен за  окончателно реновиран през март миналата година. Оказа се обаче, че мостът може да се ползва по предназначение едва от няколко дни, като откриването му премина без обичайните официални церемонии.

comment 0
visibility 2413
Незаконни строителство и сметище тормозят жителите на "Филиповци"

Незаконни строителство и сметище тормозят жителите на "Филиповци"

Незаконно строителство и сметище продължават да тормозят жителите на столичния жк "Филиповци", район Люлин. За проблема писа Столица.bg още миналата седмица по сигнал на Силвия Йорданова. Проблемъг е дългогодишен, но до момента очевидно не са предприети мерки. Всъщност със затоплянето на времето боклуците от незаконното сметище, планина от отпадъци, започва на вони ужасно. Още по-ужасно е, че вечер в района на жилищния комплекс се горят стари и гуми, а миризмата в квартала е непоносима. След много сигнали, подавани от живеещи във Филиповци, от район Люлин не са предприели никакви действия. Пред bTV Силвия Йорданова обясни, че проблемът е от много дълго време - вече 10 години.  През 60-те години там са построени блокчета за 300 ромски семейства, но след това има бум на незаконно строителство и се е образувало "гето на общински и частни терени". Една от причините за образуване на незаконно сметище е малкият брой на съдове за отпадъци във Филиповци, казват хората от квартала. Там живеят не предвидените 300 души, а над 10 000. Огромно незаконно сметище се шири в ж.к. "Филиповци" (СНИМКИ) "У кофата си изхвърляме, обаче много народ сме и няма къде да се хвърля. Тук от 3 години никой не идва, никой не идва да чисти. Никой не се интересува от този квартал… Обаждаме се постоянно, дойдоха събраха боклука и така го оставиха", казва пред bTV Найден, който живее във Филиповци. Хората са категорични, че във Филиповци ромите редовно изхвърлят боклуците си на полето и привечер горят гуми. Заради камарите от боклуци между местните жители и ромите има напрежение. Ромите на плащат данъци, твърдят местинте.   До момента никой не е поел отговорност за незаконното сметище, мърсотията и непоносимата смрад в района. Началникът на отдел „Контрол по строителството“ в район „Люлин“ Петя Тодорова заяви, че незаконното застрояване на това място се допуска от 30-40 години. Глоби могат да се налагат само когато незаконното строителство се хване в момента на извършване, в останалите случаи има дълги процедури с издирване на собственика на постройката, обяснява общинският служител на район Люлин пред bTV. "Контейнерите за боклук в района се обслужват редовно, правени са и няколко кампанийни почиствания на незаконното сметище, но ефектът е бил краткотраен", казва и началникът на инспекторат „Люлин“ Михаил Николов.  

comment 0
visibility 3643
-

Огромно незаконно сметище се шири в ж.к. "Филиповци" (СНИМКИ)

За огромно незаконно сметище в столичния ж.к. "Филиповци" сигнализира читателка на Столица.bg. Жителите на квартала настояват от район "Люлин" да бъдат взети мерки за контрол. "Гетото, което се намира до квартала ми е разположено на общинска земя в специално построени през 1960г. блокчета. Поради безконтролното поведение на район Люлин към собствеността му, тези блокчета се пристрояват и надстрояват абсолютно незаконно. Улиците също са застроени, а фекалните води се изливат в полето. Гетото не плаща вода и данък смет. Жителите му нарастват със скоростта на светлината и в момента на тази ограничена площ пребивават повече от 8000 човека", разказва Силвия Иванова, която живее в квартал "Филиповци", район "Люлин". По думите ѝ, в гетото навсякъде цари мръсотия, а в задната му част се простира огромно, незаконно сметище. Боклуци вече се изсипват и на полето, което се вижда и от околовръстният път. Всеки ден се палят гуми и целият ми квартал тъне в задушлива миризма. Боклуците са на крачка да блокират река Шеовица и водата да се върне към квартала, притеснена е гражданката. Хората от квартала се опитват да организират живота си и да пазят, но това се оказва невъзможно заради близостта на гетото. "Постоянно звъним на 9-то РПУ, но никой не се отзовава на сигналите", казва още Иванова. Тя добавя, че многократно са отправяни сигнали към районната администрация на "Люлин", но резултат няма.  "Жителите от кв. Филиповци се страхуват за здравето и живота си. Ако се запали това сметище, фактът, че тези хора са си построили незаконни къщи и на улиците, ще е пречка пожарните коли да стигнат до горящите боклуци", пише в сигнала си гражданката.

comment 0
visibility 3332
Продължава вдигането на незаконни гаражи в „Люлин“

Продължава вдигането на незаконни гаражи в „Люлин“

Дейностите по премахването на незаконни гаражни клетки в столичния район „Люлин“ продължава и през месец април. За това съобщава кметът Инж. Милко Младенов във Фейсбук. Към вдигането на незаконните обекти се пристъпва след влезли в сила заповеди на Главния архитект на град София. Само през месец март в района бяха премахнати близо 100 незаконни гаража.  По думите на районния кмет след отстраняването на две гаражни клетки, в места, които са отредени за паркиране, се освобождава място за три автомобила. След приключване на дейностите по премахване, локациите ще бъдат почистени, съвместно със Столичен инспекторат - район "Люлин“.

comment 0
visibility 3863
Продължава премахването на незаконни гаражи в столичния район Люлин

Продължава премахването на незаконни гаражи в столичния район Люлин

Продължават дейностите по премахване на незаконните постройки в столичния район „Люлин“, съобщават от районната администрация. През изминалата седмица бяха вдигнати общо 49 незаконни гаражни клетки в ж. к. "Люлин" 9 и 10. Това се случи след влезли в сила заповеди на Главния архитект на град София за премахване на незаконни сгради и постройки. „Към момента има още 50 издадени заповеди за принудително премахване и инициирани от районната администрация над 100 административни производства по процедура, съгласно чл. 225а от Закон за устройство на територията“, съобщава от страницата си във Фейсбук кметът на район „Люлин“ инж. Милко Младенов. С отстраняването на още две гаражни клетки, в места, които са отредени за паркиране, се освобождава място за три автомобила. След приключване на дейностите по премахване на незаконните постройки, локациите ще бъдат почистени, съвместно със Столичен инспекторат - район "Люлин".

comment 0
visibility 2766
12 ДКЦ в „Люлин“ иска да закупи апаратура за до 70 000 лв.

12 ДКЦ в „Люлин“ иска да закупи апаратура за 70 000 лв.

Управителят на 12 „Диагностично-консултативен център XII - София“ ЕООД” в „Люлин“ – Васил Василев, е изпратил заявление до Столична община, в което иска Столичният общински съвет (СОС) да даде съгласие за закупуване със собствени средства на медицинска апаратура – остеодензитометър. Техниката е на стойност до 70 000 лева, се посочва в доклада до СОС, който беше приет на днешното онлайн заседание на местния парламент. Д-р Васил Василев аргументира искането си с това, че дружеството вече има назначен специалист - ревматолог на трудов договор. До момента лечебното заведение не е използвало такава апаратура, но сега има нужда от техниката, за да се извършва измерване на костната плътност.В доклада се посочва още, че остеодензитометрията е метод, който се прилага в цял свят.

comment 0
visibility 4743
-

Предложение: Да бъдат променени маршрутите на автобусни линии 42, 48 и 81

Комисията по транспорт и пътна безопаснот при СОС направи предложения за промяна маршрутните разписания на превозните средства от обществения транспорт. Това съобщават от район "Люлин" в София. Предложенията са на базата на проведен обстоен анализ на пътно-транспортната обстановка в посочения район – пътникопоток (обем, дневно и часово разпределение, търсени връзки, осъществени прекачвания), натоварване на цялостния трафик, време за пътуване в определени дестинации, интервали на движение на автобусите и регулярност. Предложението предвижда: - Автобусите от линия № 48 да преустановяват движението си по настоящия маршрут: МС „Сливница“ – бул. „Сливница“ – път 802 (Банско шосе, ул. „Стефан Стамболов“) – центъра гр. Банкя – кв. „Михайлово“ ида се движат по нов маршрут: от обръщателно колело „ж.к. Люлин 8“ по ул. „Търново“, надясно по ул. „Ген Асен Николов“, надясно по бул. „Царица Йоанна“, наляво по бул. „Панчо Владигеров“, надясно по бул. „д-р Петър Дертлиев“ до новоизграденото кръгово кръстовище с бул. „Добринова скала“, наляво по пътя за изход от ж.к. „Люлин“ до пътен възел „Люлин“, продължава по път 189 (ул. „Цар Освободител“) до центъра на град Банкя, ул. „Александър Стамболийски“, ул. „Никола Й. Вапцаров“ до крайна/начална спирка „Края на кв. Михайлово“, двупосочно. Същата да бъде с експлоатационните показатели на автобусна линия № 42. - Линията да осигурява ученическия курс от кв. „Михайлово“ до 78 СУ „Христо Смирненски“, като съответния курс да бъде извършван от автобус с минимум 50 броя седящи места, а останалите обслужващи автобуси да бъдат оборудвани с действащи рампи за обслужване на хора в неравностойно положение, съгласно изразено становище от кмета на район „Банкя“. - По линията да бъдат разкрити нови спирки в района на новоизграденото кръгово кръстовище на бул. „Добринова скала“ с пътя/изход от ж.к. „Люлин“ до пътен възел „Люлин“. Да бъде разкрита и нова двупосочна спирка в гр. Банкя на ул. „Александър Стамболийски“ след централното кръгово кръстовище (ул. „Стефан Стамболов“ – ул. Цар Освободител“ – ул. „Александър Стамболийски“) в посока кв. „Михайлово“. - Автобусна линия № 42 с маршрут: от обръщателно колело „ж.к. Люлин 8“ на ул. „Търново“, ул. „Ген. Асен Николов“, бул. „Царица Йоанна“, бул. „Панчо Владигеров“, бул. „Захари Стоянов“ (в обратна посока бул. „Райко Даскалов“), Филиповско шосе, кв. „Филиповци“, път 189 (ул. „Цар Освободител“), центъра на град Банкя, ул. „Стефан Стамболов“, автостанция „Банкя“, двупосочно - да се преустанови експлоатация ѝ, като спестения маршрутен пробег да компенсира увеличения такъв по линиите, засегнати от промяната. - Автобусни линии № 47 (МС „Сливница“ – бул. „Сливница“ – път 802 (Банско шосе, ул. „Стефан Стамболов“) – центъра гр. Банкя – кв. „Градоман“) и № 49 (МС „Сливница“ – бул. „Сливница“ – път 802 (Банско шосе, ул. „Стефан Стамболов“) – центъра гр. Банкя – кв. „Вердикал“ – кв. „Клисура“) : Внедряване на ускорени разписания – за целта с по една целодневна кола да се увеличи броя на обслужващите автобуси по всяка линия, като се осигурят интервали на движение: – делник – през деня 35 минути (при досегашни 54 мин.) и запазване на синхронизираното им движение в общия участък с интервал от 17/18 минути;– предпразник/празник – интервала на движение на всяка от двете линии става от 53/105 на 50 минути. Ученическият курс от кв. „Клисура“ да се извършва от линия № 49, като съответния курс да бъде обслужван от автобуси с минимум 50 броя седящи места, съгласно изразено становище от кмета на район „Банкя“ . - Автобусна линия № 81: линията да се движи от ж.п. гара „Обеля“ направо по ул. „Ефрем Чучков“ през ж.п. прелез „Обеля“, надясно по ул. „Обелско шосе“, ул. „Ефрем Карамфилов“, надясно по ул. „Веселин Ханчев“, ул. „Георги Караславов“, ул. „Ефрем Карамфилов“, ул. „Обелско шосе“, ул. „Ефрем Чучков“, ж.п. гара „Обеля“ и по маршрута си до кръстовището бул. „Панчо Владигеров“ и бул. „Сливница“, продължава (посока кв. „Иваняне“) по бул. „Панчо Владигеров“, бул. „Захари Стоянов“, наляво по бул. „Добринова скала“, ул. „Филиповско шосе“ (обратна посока Северна Индустриална зона – от кръстовището на ул. „Филиповско шосе“ и бул. „Добринова скала“, направо по бул. „Райко Даскалов“, наляво по бул. „Панчо Владигеров“ до кръстовището с бул. „Сливница“) и по маршрута си до кв. „Иваняне“, двупосочно. - Да се въведе нова организация за движение в прилежащия район на Северна индустриална зона, заключен в карето между ул. „Ефрем Карамфилов“, ул. „Веселин Ханчев“ и ул. „Георги Караславов“ - Да се извърши рехабилитация на пътната мрежа в Северна индустриална зона „Обеля“ по маршрута на автобусна линия № 81. Подробно предложените промени могат да се разгледат в сайта на район "Люлин". Гражданите могат да изпращат своите въпроси и мнения по предложените промени нa имейл: lyulin@sofia.bg, съобщават от районната администрация.

Район Люлин

Територия на район Люлин

Територия на район Люлин

Столичният район Люлин се намира в северозападната част на София. В неговите предели влиза най-големия в страната жилищен комплекс „Люлин“, Филиповци и Република. Район Люлин заема площ от 22,22 кв. км. Населението в район Люлин наброява над 115 000 души.

Транспорт в район Люлин

Транспорт в район Люлин

Логично е, в един от най-големите столични райони, какъвто е район Люлин, да има достатъчно добре развита мрежа на градския транспорт. На разположение на жителите на район Люлин са метростанции „Люлин”, „Западен парк” и „Сливница”. Трамвайният транспорт в район Люлин е представен от Трамвай №8. В район Люлин пътуват тролеи 6 и 7.

Автобусите, които обслужват жителите на район Люлин са 309, 310, 111, 108, 42, 43, 54, 82, а маршрутките - 1, 3, 6, 14, 16, 23, 25, 32, 35, 38, 39.

История на район Люлин

Историята на район Люлин започва през 60-те години на миналия век. „Софпроект“ получава задачата да проектира голям жилищен район в северозападната част на столицата, който да побере приблизително 120 000 души. Проектът за бъдещия район Люлин е готов през 1969 г. Планирано било на мястото да се изградят 11 микрорайона, ориентирани около днешните булеварди „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“. Предвидено е жилищните сгради да са едропанелни и да са на 9 и повече етажа.

Строителството в бъдещия район Люлин започва през 1973 г. През 1977 г. започват да настаняват първите жители в готовите блокове. Тръгват и първите автобуси в район Люлин. Не всичко от направения проек се реализира. Част от микрорайоните остава неизпълнена, няма ги спортните съоръжения и паркингите на много етажи.

Образование в район Люлин

Образование в район Люлин

На разположение на жителите на район Люлин са 17 детски градини. В района има само една детска ясла. Училищата в район Люлин са 13, едно от тях е частно.

27 Средно училище „Академик Георги Караславов“ в район Люлин отваря врати през 1978 г. От началото на тои век училището има изцяло спортна и хореографска насоченост.

33 ОУ „Санкт Петербург“ в район Люлин е основано орез 1977 г. В него днес учат 700 ученицидо 7 клас.

В район Люлин се намира 37. СУ „Райна Княгиня“. Това е едно от старите училища в столицата. Основано е през 1924 г. За изграждането на учлището заслуга имат само жителите на столичния квартал „Модерно предградие“.

56 СУ "Проф. К. Иречек" в район Люлин е открито през 1985 г. Училището има специализирани паралелки областта на съвременните информационни и комуникационни технологии и в сферата на икономиката и стопанското управление, както и на чуждите езици.

77 ОУ “Св.св.Кирил и Методий” в район Люлин е открито през 1875 г. В началото сградата е на едн етаж. През 1911 жителите на кв. Филиповци доброволно работят за издигането на още два етажа на училището.

В район Люлин се намира 79 СОУ „Индира Ганди”. То отваря врати през 1982 г. През 1983 г. в училището се порвежда първият в страната първият урок, в който се използва компютър. През 1985 г училището приема името „Индира Ганди“. В училището сега се изучават хинди, английски език и информационни технологии.

  1. СУ "Лев Николаевич Толстой" с изучаване на чужди езици е разположено в район Люлин. То отваря врати през 1982 г. В началото в него се изучава само руски език. Постепенно се превръща в едно от най-авторитетните училища в район Люлин. Днес в него освен руски, се преподават английски, немски и испански език.

В район Люлин се намира и друго престижно училище - 137 СУ „Ангел Кънчев“. Неговата история започва от 1957, когато се отделя от 37 средно смесено училище. От 1992 г. то е училище с ранно обучение по чужди езици. Днес в това училище учат почти 1000 ученика, разпределени в 40 паралелки, обучавани от 66 педагози. То е едно от елитните училища в район Люлин.

Частно немско училище „Ерих Кестнер“ в район Люлин отваря врати през 1996 г. В момента в него се обучават 300 ученика, които не са само от България, а и от още 10 държави.

Читалища и библиотеки в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

В огромния район Люлин е разположено Читалище „Просвета 1925“. То е основано през 1925 г. в момента в него функционират школи за народни танци, модерен балет, английски език и танцов състав.

Народно читалище „Константин Величков-1979“ в район Люлин е основано през 1979 г. В началото се помещава в един голям апартамент, а библиотеката му има само 800 тома. Сега е голямо читалище, в което кипи културна дейност.

ОКИ "Столична библиотека"- Филиал "Люлин" също се намира в район Люлин. Той отваря врати през 1984 г. В него има читалня, детски отдел и заемна за възрастни. Във филиала има около 104 000 библиотечни документа. Електронният каталог е голямо предимство за фонда. Така много по-лесно се намират търсените заглавия.

Здравеопазване в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

За здравето на жителите на район Люлин се грижат два Диагностично-консултативни центъра. Тук са ДКЦ 12 и ДКЦ 26, познати като База 1 и База 2.

Спорт в район Люлин

Спорт в район Люлин

Район Люлин се гордее с модерния си спортен център Сиконко. В миналото се е наричал Спортен център Левски Сиконко. Тук се намира първата частна зала за волейбол в страната. Спортният център се намира на удобно за жителите на район Люлин място. Близо до комплекса са разположени метростанция Люлин, спирки на градски транспорт и удобни площи за паркиране.

Спорният център в район Люлин разполага с огромна зала за спортни игри, прекрасно заведение, фитнес зала, зала за бокс, зала за танци.

В район Люлин се намира и открития басейн „Люлин бийч“. Силвър Център е първата сграда в столицата, наподобяваща МОЛ. Повечето от известните големи търговски вериги имат свои обекти в район Люлин. Тук свои магазини са разположили Била, Технополис, Арон, Европа, Фантастико, „Техномаркет“ и „Техномикс“, Мосю Бриколаж и МЕТРО, Кауфланд, Лидл и др.

Логично е огромният район Люлин да е толкова добре устроен във всяко едно отношение . Той е с размерите на един средно голям български град и трябва жителите му да се чувстват добре. Градският транспорт е изключително удобен и разнообразен. Освен многото магазини, заведения и кафенета, в район Люлин се намират и МЕГА МОЛ, който е първият подобен търговски център в западните части на столицата и Мега Ексртийм център.

Територия на район Люлин

Транспорт в район Люлин

История на район Люлин

Образование в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

Спорт в район Люлин

Прочетете още