Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (18%, 96 Гласове)
  • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 533 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3692
ликовете

Ликовете на Кирил и Методий озариха фасадата на бл. 227 в "Люлин"

Ликовете на Св. Св. Кирил и Методий се появиха върху фасадата на блок 227 в "Люлин". С изрисуването образите на светите братя, район „Люлин“ продължава своята инициатива за изобразяване на бележити българи по обновените жилищни сгради. Тя стартира през 2018 г. с изображенията на Апостола (бл. 317 и бл. 423) и Христо Ботев (бл. 604), като продължаваме да работим усилено това да се превърне в традиция.   Блок 227 е поредната обновена жилищна сграда в район „Люлин“ по „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”. Сградата е въведена в експлоатация през 1975 г., а през 2019 г. по нея са приложени всички мерки за енергийна ефективност с цел да се осигурят по-добри условия за живот на живущите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.  

comment 0
visibility 6735
кмет Люлин

Кметът на "Люлин" обясни кои са основните задачи през новия му мандат

Кметът на "Люлин" Милко Младенов описа пред БНР неотложните задачи, с които той и администрацията на района ще се заемат през новия мандат.    "Това, което беше приоритет и ще продължим да инвестираме в него, е санирането на училища и детски градини. В "Люлин" има повече от 30 такива сгради и те не са ремонтирани над четири десетилетия. Приключваме санирането на 79-о училище "Индира Ганди", подготвяме проекти за 40-о училище, за 97-о училище и се надявам в този ред да санираме всички училища и детски градини", обясни Младенов.   Кметът на "Люлин" посочи, че ще заложи като приоритет по време на мандата ремонтирането на вътрешнокварталните улици, изграждане на паркинги и реновиране на тротоари. Жилищният комплекс вече е на 50 години и инфраструктурата, без сериозни инвестиции през годините, вече е значително увредена.   Сред приоритетите ще бъде и изграждането на спортни обекти и зони за отдих. Мултифункционални спортни зали в отделни сгради ще бъдат изградени в прилежащите територии на две люлински училища и те ще могат да се използват както от учениците, така и от всички желаещи граждани.    

comment 0
visibility 3146
болен

Болен мъж от "Люлин" заплашва съседи с пистолет и мачете

Мъж с психични отклонения е подложил на сериозен тормоз съседите си от столичния квартал "Люлин". Най-"невинното" нещо за него е да ги заплашва с мачете и газов пистолет, разказват от Нова телевизия.    Хората от блока обясниха пред камерите,че Валентин Ставрев се разхожда със спринцовки, нунджако и противогаз. Правил си и самоделни ножове. Около 70 души са се оплакали колективно от него, но мъжът не е настанен за лечение. Валентин страда от параноидна шизофрения. За него се грижи само леля му. Мъжът за малко не я удушил при поредния скандал в сряда. „Явно си въобразява, че е полицай. Една вечер ми звъни на вратата и през шпионката видях, че ми показва карта на ФБР. Обикновено иска пари. Звъни ни и през нощта, тормози ни”, споделят хората.  Една от жените разказа,че тя и дъщеря ѝ били нападнати от Валентин. Той се появил от нищото и им се нахвърлил на няколко крачки от входа. Сбили се и той избягал.       

Реклама
comment 0
visibility 5201
нападение

Мъж проси пари и напада минувачи в "Люлин"

Мъж проси пари от случайни минувачи и напада хора в столичния квартал "Люлин". Агресорът е висок и слаб, маскиран с черен суичър, съобщиха от полицията. Последната жертва на непознатия е от понеделник. Около 17 часа поискал пет лева от случаен минувач. Получил отказ, ударил с юмрук човека и му разкървавил слепоочието. Очевидци твърдят,че бандитът е държал в ръката си и бокс. След нападението маскираният побяхнал към 90-о СОУ. Жители на квартала разказват, че мъжът често е виждан около детска площадка. Искал от 2 до 5 лв. и нападал, когато е стъмни. Подаден бил сигнл в 9-о РУ. Преди няколко месеца в района била обрана жена, а чужденец бил пребит за скъп телефон, припомниха жители на квартала.

comment 0
visibility 2632
Детска градини Люлин

36 нови детски и спортни площадки радват децата в Люлин

36 нови детски и спортни площадки са изградени в най-многолюдния столичен район Люлин. Това показват данните за обновяването на този район в София. За последните 4 години там изцяло са  реконструирани сградите на 2 детски градини и една детска ясла. Обновяването включваше конструктивно укрепване, премахване на старите ентернитови стени и модернизиране на детските заведение. Освен това в две от най-големите училища в района са приложени най-модерни мерки за енергийна ефективност в 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ и 79 СУ „Индира Ганди“. В момента продължават довършителните работи в "Индира Ганди" като там продължава ремонтът, който ще доведе до 50% намаляване на енергийните разходи.  Моделът е взет от Германия и енергиини екипи от ученици и учители са обучени да прилагат мерки за спестяване на енергия. Проектът н 79-о училище в Люлин е за 1,4 млн. лв. 85% от парите са осигурени от Националния доверителски екофонд и 15% от Столична община.  В Люлин бяха изградени и 28 нови детски площадки към детски градини и площадка за игра и тренировка на кучета, а също и повече от 6 км канализация в местност „Бул. Сливница“. По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са санирани 6 жилищни сгради – бл. 317, бл. 604, бл. 227, бл. 423, бл. В, бул. „Европа“ №128, бл. 106.  В района успяха да направят и отворят  45 социални жилища по Оперативна програма „Регионално развитие“, за което обектът беше отличен с награда „Високо оценена номинация“ в конкурс „Сграда на годината“ – бл. 959. Безспорно най-ефективният от всички ще е дългоочакваният пробив на бул. "Д-р Петър Дертлиев" към кръговото на Околовръстното. това ще разтовари значително трафикът в Люлин 5 и ще улесни движението от и към Банкя и обиколното трасе.

comment 0
visibility 1579
люлка

И в "Люлин" вече има люлка за деца с двигателни проблеми

Децата от "Люлин", които имат различни двигателни проблеми, вече ще могат да играят по площадките като своите връстници. Поставена е първата люлка за подрастващи със специални потребности. Тя е монтирана на новата площадка за игри до блок 959.   От администрацията на района апелират към всички съоръжението да се пази и да се ползва по предназначение. И да няма вандалски прояви.     

comment 0
visibility 3485
ремонтирани басейни в училищата в Люлин

От 7 басейна в Люлин три са обновени, а четвъртият се ремонтира

Три плувни басейна са обновени, работят и стотици деца в Люлин тренират и се учат да плуват, установи проверка на Столица.bg. Обновените спортни съоръжения са в три училище - 56 СУ "Проф. Константин Иречек", 97 СУ "Братя Миладинови" и 33 ОУ "Санкт Петербург". Четвъртият - в 90 СУ "Хосе де Сан Мартин" е в ремонт и най-вероятно ще заработи до началото на втория срок на учебната 2019/2020 г. Преди 4 години състоянието на плувната база в училищата в Люлин бе в плачевно състояние. От общо 7 басейна 4 бяха затворени, а другите 3 с предписание за затваряне, спомня си кметът Милко Младенов. С много усилия и осигурено финансиране от Столична община и по проекти, басейните бяха възстановени и обновени. Сега на тях учениците могат да тренират напълно безплатно, като някои се ползват и от УСШ на Столична община. В 97-о и 33-то училище басейните се стопанисват от директорите. Продължава обновяването на басейна в 90-о училище "Хосе де Сан Мартин". Обектът е отдаден на частник за 10 години, тъй като инвестицията е доста голямо. Целият ремонт ще излезе между 400 000 и 500 000 лв., обясниха пред Столица.bg от район Люлин. Инвестицията е изцяло частна, но след възстановяването базата ще се ползва безплатно от училището, както и учениците.  

comment 0
visibility 2149
Паркирани автомобили в Люлин

Стари коли и паркиране в лентата за движение тормозят шофьори в Люлин

Стари автомобили, които не се движат, са паркирани през блокове и по улици, и тормозят жителите и шофьори в Люлин. Освен това по улици и булеварди също се паркира и пречат на движението, което води до опасност от ПТП-та и задръствания. За проблема алармира жителка на Люлин, която в писмо до Столица.bg разяснява подробности. Най-сериозно било положението на бул. "Царица Йоанна", тъй като само там имало нотариус и през седмицата автомобилите са паркирани в две редици в лентата за движение, паркирани, пише госпожа Иванова. Затруднено били и придвижването по бул. "Панчо Владигеров". Там също спрелите коли са в две колони. На метри от автобусна спирка на 111 пък автомобилите спирали, за да си мелят грозде. Градският транспорт също се движил трудно, защото през седмицата около сградата на община "Люлин" е препълнено с неправилно паркирали, които пречат, обяснява Иванова. В Люлин продължава да са проблем и изоставени коли, които не се движат, а заемат паркоместа, допълва тя. Проверка на Столица.bg установи, че ЦГМ праща паяк и то доста често по основните булеварди, които са блокирани от коли и пречат на градския транспорт. А паяците разчистват, ако спрелите автомобили пречат на гравския транспорт, по сигнал на граждани и на КАТ.

comment 0
visibility 3169
Люлин

Балони с вода хвърляла по децата от "Люлин" майката на изоставеното бебе

Прояви на жестокост към децата от квартала имала майката на изоставеното бебенце от "Люлин". Тя замеряла играещите малчугани с балони, пълни с вода, информира "Монитор". Според съседи и двамата родители били повече от агресивни. Майката и таткото на изоставеното детенце бяха освободени днес от ареста и са се върнали в дома,където са живели до този момент- с майката и сестрата на мъжа.    Пред властите родителите обяснили като причина за постъпката си огромния тормоз от двете жени, с които делели една къща,защото бебето ревяло.    Хора от входа, където живеят родителите на майката на пеленачето, обясниха пред медията, че докато тя живеела там, те подавали сигнали до полицията постоянно.     

comment 0
visibility 2758
Проверка паркинг

Столична община с 6 паркинга в Люлин

В район „Люлин“ – девети микрорайон на площ от 1000 кв.м до жилищни блокове се изгражда наземен паркинг с места за 50 коли. Това е поредният проект на Столична община с район „Люлин“. Мястото на паркинга беше проверено от кмета на столицата Йорданка Фандъкова и районния кмет Милко Младенов. Асфалтира се до бл. 982 в „Люлин“ след премахването на няколко незаконни гаражни клетки. В последните 4 години в „Люлин“ са направени 6 наземни паркинга. Спортно игрище се гради в шести микрорайон на „Люлин“. Вече има 4 игрища за футбол, 2 от тях се довършват сега. Направени са и 13 детски площадки от общо 30 в района.

comment 0
visibility 3819
Проект "Западна порта към Западен парк" за пешеходен достъп на Люлин до Зап

Нова зелена зона свързва Люлин със Западен парк (СНИМКИ)

Ново парково пространство ще свързва 200-хилядния Люлин с Западен парк и съседния район Илинден. Добрата новина съобщи кметът Милко Младенов в социалната мрежа. Вече е изработен идеен проект "Западна порта към Западен парк". Люлин има и готов ПУП и след влизане в сила може да се започне реализацията на новото парково пространство. В новия парк ще има детска и спортна площадка, пешеходни алеи, площадка за разходка на кучета, осветление и видеонаблюдение, пейки и разбира се и много зеленина. Ще се изгради и пасарелка, която ще свързва тази новата зелена зона със същинския Западен парк, в район Илинден. Инициативата за директен достъп на Люлин до Западен парк е още от 2013 г. Зелената зона обхваща площ от 10 декара и е разположена между бензиностанция Shell и автомобилен център Peugeot, бул. "Петър Дертлиев". цялото това пространство е отредено за зелено според ПУП. В момента от кметството в Люлин са пуснали процедура за избор на изпълнител на проекта. Офертите вече са подадени и предстои разглеждането им и избора. Според районния кмет Милко Младенов строително-монтажните дейности могат да започнат през късната есен или късно през пролетта на 2020 г. Реализирането на проекта "Западна порта към Западен парк" ще осигури на люлинчани нови зелени територии за разходки, игри, забавления и най-вече пешеходен достъп до Западен парк. И тъй като проектът за реконструкция на Западен парк бе объркан и ремонтът е спрян, може да се окаже, че новият парк на Люлин ще е готов преди, започналото  от 2 години обновяване на Западен парк!

comment 0
visibility 3880
type-photo.svg
вандали

Вандали повредиха бетона на новострояща се площадка до бл. 531 в "Люлин" (СНИМКИ)

Вандали повредиха бетона на новострояща се детска площадка до блок 531 в "Люлин" 5. На снимки, които пусна в социалната мрежа кмета на района, се виждат  множество стъпки по все още  пресния материал. Така практически отново трябва да се слага бетон, да се заравнява и да се изчака пак да стегне преди да се положи отгоре настилката и уредите.     Столица.bg  припомня, че отново на същото място преди дни баскетболния кош точно срещу блока бе счупен. И това само няколко дни, след като бе ремонтиран и поставен за пореден път.    В интернет кметът на района обяснява, че за коша получил доста коментари,че е счупен, защото е китайски и не е професионален. "Сега и бетонът ли е китайски?", пита той.     

comment 0
visibility 1396
type-photo.svg
празник

Фокусници и дресьори радват "Люлин" за Деня на столицата (СНИМКИ)

В "Люлин" за поредна година радват хората с нестандартни прояви за Деня на София. Празничен флашмоб срещна минаващите граждани на метростанции „Сливница“, „Люлин“ и „Западен парк“. Циркови артисти, фокусници, музиканти и дресьори показаха най-интересните си номера. А хората забравяха за проблемите си, усмихваха се широко и се снимаха с артистите.    За пъстрото отбелязване на празника Вяра, Надежда и Любов разказа в социалната мрежа кметът на района.   

comment 0
visibility 1693
вандалска проява в Люлин

За 3 дни за втори път вандали чупят баскетболно табло

Милко Младенов, районен кмет на Люлин, излезе с обръщение в социалната мрежа към съгражданите си да бъдат непримирими към вандалските прояви в района. Баскетболният кош срещу бл.531, който е бил възстановен преди дни, пак е счупен. Младенов припомня, че за няколко години са изградени над 3 спортни и детски площадки. ДО края на септември ще са готови още 13 нови детски площадки, разположени в междублоковите пространства  бл. 909 и бл. 910, бл. 881 и 883, бл. 119 и 120, бл. 205 и 206, бл. 982, бл. 158, бл. 301, бл. 531, зад бл. 718, зад бл. 413, зад бл. 432, зад бл. 706 и до бл. 959. Жителите на района ще се радват на 4 нови спортни площадки – футболно игрище зад бл. 615 и в междублоково пространство на бл. 137 и бл. 140, стрийт фитнес площадка бл. 718 и в кв. „Филиповци“. Това е основателна причина да не се допуска разрушаването на това, което е направено с толкова труд и средства и е изключително полезно за жителите на района. Кметът призовава всеки, който забележи подобна проява, да подаде сигнал веднага в 09 РУП – СДВР.

comment 0
visibility 1632
Стоп кадър

Няма да махат пясъчниците от площадките в София

Не се предвижда премахване на пясъчниците от детските площадки в район „Люлин“, сподели пред Нова ТВ кметът на района. По повод разисквания въпрос дали няма да е добре да се премахнат пясъчниците от детските площадки, кметът на столичния район „Люлин“ Милко Младенов каза, че общината се грижи за поддръжката на всички над 200 междублокови пространства. Поддръжката на пясъчниците е качествена и е еднаква за всички райони на столицата. Неприятно е, че на места жители на столицата използват пясъка за нуждите на домашните си любимци или за строителни нужди. Предвидени са глоби за тези нарушители, но установяването на нарушителите е доста трудно, споделя Младенов. От Столична община не предвиждат премахването на пясъчниците и ще направят всичко възможно, за да ги поддържат. Експерти твърдят, че пясъкът трябва да се дезинфекцира минимум два пъти годишно, за да няма опасност за здравето на децата, които си играят в него.

Район Люлин

Територия на район Люлин

Територия на район Люлин

Столичният район Люлин се намира в северозападната част на София. В неговите предели влиза най-големия в страната жилищен комплекс „Люлин“, Филиповци и Република. Район Люлин заема площ от 22,22 кв. км. Населението в район Люлин наброява над 115 000 души.

Транспорт в район Люлин

Транспорт в район Люлин

Логично е, в един от най-големите столични райони, какъвто е район Люлин, да има достатъчно добре развита мрежа на градския транспорт. На разположение на жителите на район Люлин са метростанции „Люлин”, „Западен парк” и „Сливница”. Трамвайният транспорт в район Люлин е представен от Трамвай №8. В район Люлин пътуват тролеи 6 и 7.

Автобусите, които обслужват жителите на район Люлин са 309, 310, 111, 108, 42, 43, 54, 82, а маршрутките - 1, 3, 6, 14, 16, 23, 25, 32, 35, 38, 39.

История на район Люлин

Историята на район Люлин започва през 60-те години на миналия век. „Софпроект“ получава задачата да проектира голям жилищен район в северозападната част на столицата, който да побере приблизително 120 000 души. Проектът за бъдещия район Люлин е готов през 1969 г. Планирано било на мястото да се изградят 11 микрорайона, ориентирани около днешните булеварди „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“. Предвидено е жилищните сгради да са едропанелни и да са на 9 и повече етажа.

Строителството в бъдещия район Люлин започва през 1973 г. През 1977 г. започват да настаняват първите жители в готовите блокове. Тръгват и първите автобуси в район Люлин. Не всичко от направения проек се реализира. Част от микрорайоните остава неизпълнена, няма ги спортните съоръжения и паркингите на много етажи.

Образование в район Люлин

Образование в район Люлин

На разположение на жителите на район Люлин са 17 детски градини. В района има само една детска ясла. Училищата в район Люлин са 13, едно от тях е частно.

27 Средно училище „Академик Георги Караславов“ в район Люлин отваря врати през 1978 г. От началото на тои век училището има изцяло спортна и хореографска насоченост.

33 ОУ „Санкт Петербург“ в район Люлин е основано орез 1977 г. В него днес учат 700 ученицидо 7 клас.

В район Люлин се намира 37. СУ „Райна Княгиня“. Това е едно от старите училища в столицата. Основано е през 1924 г. За изграждането на учлището заслуга имат само жителите на столичния квартал „Модерно предградие“.

56 СУ "Проф. К. Иречек" в район Люлин е открито през 1985 г. Училището има специализирани паралелки областта на съвременните информационни и комуникационни технологии и в сферата на икономиката и стопанското управление, както и на чуждите езици.

77 ОУ “Св.св.Кирил и Методий” в район Люлин е открито през 1875 г. В началото сградата е на едн етаж. През 1911 жителите на кв. Филиповци доброволно работят за издигането на още два етажа на училището.

В район Люлин се намира 79 СОУ „Индира Ганди”. То отваря врати през 1982 г. През 1983 г. в училището се порвежда първият в страната първият урок, в който се използва компютър. През 1985 г училището приема името „Индира Ганди“. В училището сега се изучават хинди, английски език и информационни технологии.

  1. СУ "Лев Николаевич Толстой" с изучаване на чужди езици е разположено в район Люлин. То отваря врати през 1982 г. В началото в него се изучава само руски език. Постепенно се превръща в едно от най-авторитетните училища в район Люлин. Днес в него освен руски, се преподават английски, немски и испански език.

В район Люлин се намира и друго престижно училище - 137 СУ „Ангел Кънчев“. Неговата история започва от 1957, когато се отделя от 37 средно смесено училище. От 1992 г. то е училище с ранно обучение по чужди езици. Днес в това училище учат почти 1000 ученика, разпределени в 40 паралелки, обучавани от 66 педагози. То е едно от елитните училища в район Люлин.

Частно немско училище „Ерих Кестнер“ в район Люлин отваря врати през 1996 г. В момента в него се обучават 300 ученика, които не са само от България, а и от още 10 държави.

Читалища и библиотеки в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

В огромния район Люлин е разположено Читалище „Просвета 1925“. То е основано през 1925 г. в момента в него функционират школи за народни танци, модерен балет, английски език и танцов състав.

Народно читалище „Константин Величков-1979“ в район Люлин е основано през 1979 г. В началото се помещава в един голям апартамент, а библиотеката му има само 800 тома. Сега е голямо читалище, в което кипи културна дейност.

ОКИ "Столична библиотека"- Филиал "Люлин" също се намира в район Люлин. Той отваря врати през 1984 г. В него има читалня, детски отдел и заемна за възрастни. Във филиала има около 104 000 библиотечни документа. Електронният каталог е голямо предимство за фонда. Така много по-лесно се намират търсените заглавия.

Здравеопазване в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

За здравето на жителите на район Люлин се грижат два Диагностично-консултативни центъра. Тук са ДКЦ 12 и ДКЦ 26, познати като База 1 и База 2.

Спорт в район Люлин

Спорт в район Люлин

Район Люлин се гордее с модерния си спортен център Сиконко. В миналото се е наричал Спортен център Левски Сиконко. Тук се намира първата частна зала за волейбол в страната. Спортният център се намира на удобно за жителите на район Люлин място. Близо до комплекса са разположени метростанция Люлин, спирки на градски транспорт и удобни площи за паркиране.

Спорният център в район Люлин разполага с огромна зала за спортни игри, прекрасно заведение, фитнес зала, зала за бокс, зала за танци.

В район Люлин се намира и открития басейн „Люлин бийч“. Силвър Център е първата сграда в столицата, наподобяваща МОЛ. Повечето от известните големи търговски вериги имат свои обекти в район Люлин. Тук свои магазини са разположили Била, Технополис, Арон, Европа, Фантастико, „Техномаркет“ и „Техномикс“, Мосю Бриколаж и МЕТРО, Кауфланд, Лидл и др.

Логично е огромният район Люлин да е толкова добре устроен във всяко едно отношение . Той е с размерите на един средно голям български град и трябва жителите му да се чувстват добре. Градският транспорт е изключително удобен и разнообразен. Освен многото магазини, заведения и кафенета, в район Люлин се намират и МЕГА МОЛ, който е първият подобен търговски център в западните части на столицата и Мега Ексртийм център.

Територия на район Люлин

Транспорт в район Люлин

История на район Люлин

Образование в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

Спорт в район Люлин

Прочетете още