Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате Коледните и Новогодишни празници?
  • София! (56%, 74 Гласове)
  • В България с роднини (22%, 29 Гласове)
  • На почивка в България (3%, 4 Гласове)
  • В чужбина (6%, 8 Гласове)
  • На работа съм (5%, 6 Гласове)
  • Не съм решил (9%, 12 Гласове)
Общо гласували: 133 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2283
В район Люлин вече онлайн се проверяват подадените документи

В район Люлин вече онлайн се проверяват подадените документи

Всички подадени документи в кметството на район Люлин-Столична община, след 13 октомври т. г. могат да се проверяват онлайн. За новата дигитална услуга съобщи кметът Милко Младенов в социалната мрежа. Чрез онлайн платформата всеки гражданин може да провери статуса на документа си и вече не се налага да ходи до кметството, за да проверява. Проверката се прави на 77.70.114.60:8088/acsdocrep/Home/Login. За да се направи справка,  е необходимо, да въведе личен код, който се получава при регистрацията на вашите документи от деловодството на районната администрация и да се въведете автоматично генерирания 8-цифрен код за сигурност, показан под полетата за въвеждане.

comment 0
visibility 2594
Вандали четири пъти режат с флекс спирка на трамвая на метростанция "Люлин"

Вандали четвърти път повреждат спирка на трамвая на метростанция "Люлин"

Спирковият знак на метростанция "Люлин" е отрязан за четвърти път с флекс от неизвестни злосторници. За това съобщиха в социалната мрежа от ЦГМ. Полицията работи по случая. Пострадалата спирка е на трамвай 8. "За четвърти път стотици хора са оставени без информация. За четвърти път ще инвестираме в неговото възстановяване. И това са парите на всеки от нас. И не са малко. И да, полицията работи по случая. Но с вандализма никой не бива да се примирява!", казват във Фейсбук от дружеството.

comment 0
visibility 2747
Обсъждат застрояване на междублоково пространство в Люлин

Обсъждат застрояване на междублоково пространство в Люлин (СНИМКИ)

Столичани от “Люлин ” ще се събират днес на обществена дискусия по повод застрояване на междублоково пространство в столичния квартал. На срещата от 17:30 ч. в 90 СУ Ген. „Хосе де Сан Мартин“ ще бъде дискутиран плана за регулация и режим на застрояване на кв. 73 (междублоково пространство на бл. 007, бл. 008, бл. 014, бл. 015 и бл. 027).Планът за регулация и режим на застрояване за преструктуриране на жилищен комплекс за м. „ж.к. Люлин – 1 м.р.“ също ще е на дневен ред по време на срещата.

Реклама
comment 0
visibility 9373
Обновиха паркинг за близо 100 коли в "Люлин"

Обновиха паркинг за близо 100 коли в "Люлин"

Реновиран е паркинг за близо 100 коли в ж.к. „Люлин – център“. Мястото е при бл. 788 и бл. 789.  Докато траеха строително-монтажните работи бе положена и нова асфалтова настилка с обща площ 1500 кв. м. За това съобщи в социалната мрежа кметът на района инж. Милко Младенов.    "През последните години изградихме или реновирахме още седем паркинга с основа и асфалтова настилка, с което бяха подсигурени над 350 паркоместа за живущите в района", допълни инж. Младенов.  

comment 0
visibility 11640
Недоволство в Люлин 1 срещу застрояване на голяма поляна с жилищни блокове

Недоволство в Люлин 1 срещу застрояване на голяма поляна с жилищни блокове и МОЛ

Недоволни столичани от “Люлин 1” събират днес подписи срещу предстоящ проект за засторяване в столичния квартал. Според възмутените граждани се планира там да има няколко жилищни блока и МОЛ.  Според плана за регулация голямата поляна, която ще бъде засторена се намира в границите бул. „Сливница“, бул. „Добринова скала“, ул. „Проф. Александър Станишев“ и бул. „Панчо Владигеров“. Живущите в квартала са категорични, че ще направят всичко възможно, за да спрат бъдещия проект и да се включат активно в обществената дискусия срещу предвижданите промени. До 9 октомври пък е срокът за възражения и становища по проекта. На алеята до блок 009 в Люлин днес ще има представители на фейсбук групата Люлин, които ще събират подписи срещу предвиденото застрояване. Обсъждане на инвестиционния проект е насрочено за 19 октомври 2020 г. от 17.00 ч. в заседателна зала на Район ”Люлин” на адрес: гр.София, ж.к. “Люлин–3м.р.”, бул.”Захари Стоянов” №15. Писмените становища по проектите да се адресират до кмета на район “Люлин” и да се подават в срок до дата 17.00 ч. на 9 октомври2020г. включително, казват от кметството в Люлин.

comment 0
visibility 6786
Общински съветник представи проект за модерно междублоково пространство в Л

Общински съветник представи проект за модерно междублоково пространство в Люлин 6 (СНИМКИ)

Мръсно и западнало междублоково пространство може да се превърне в модерно, красиво и функционално място. Такъв проект за трансформация на терен между блоковете в Люлин 6 представи днес независимият общински съветник Борис Бонев и архитекти от Спаси София. С детайли от разработения идеен проект и процеса на обновяване днес бяха запознати живеещи в квартала. Екипът се е спрял на едно от най-големите междублокови пространства в район Люлин, съобразявайки се със сигналите и потребностите на местните жители. Архитекти и урбанисти обясняват, че разработката на "Люлин градина", продължила около година, е на базата на анкета за нуждите и очакванията на хората. Мястото в Люлин 6 е сред най-западналите, занемарено и разрушено, каквито има в много столични квартали. Живеещите там редовно споделят за  разбита настилка и пейки, неподдържана зеленина, липсващо осветление и опасни детски площадки. Това пространство има огромен потенциал на едно от най-големите междублокови терени. Именно затова се спряхме на "Люлин градина" и правим предложение за цялостно обновяване и превръщането му в съвременна градска градина с мисъл и фокус върху хората, коментираха архитекти пред живеещите в квартала. "Люлин градина" е комплексно решение за облагородяване на мястото, фокусирано в четири функционални зони: детска игра, спорт, отдих и мултифункционална. Част от конкретните предложения в идейния проект са създаване на нови, безопасни и интелигентни детски площадки за различни възрастови групи, изграждане на нови пешеходни алеи, осветление и градска мебел, увеличаване и разнообразяване на озеленяването, фитнес площадка и спортно игрище и др. "Искаме да обърнем внимание върху грозната и опасна градска среда в кварталите и да покажем, че единственото решение за тяхното облагородяване е цялостният подход. Само така можем да подобрим живота там и да променим изгледа на големите периферни квартали", коментира арх. Димитър Механджиев. Дошлите хора да се запознаят с идеята за трансформация на пространството, попълниха стотици анкети и даваха допълнителни идеи и предложения, които да бъдат включени в окончателния проект. "Крайно време е Общината наистина да влезе в кварталите, но с интегриран подход за едновременно и качествено обновяване на цялото междублоково пространство", коментира и независимят общински съветник Борис Бонев.

comment 0
visibility 3535
type-photo.svg
Отворени шахти в кв. Филиповци могат да погълнат човек

Отворени шахти в кв. Филиповци могат да погълнат човек (СНИМКИ)

Отворени шахти могат да погълнат не само дете, но и възрастен човек. За късмет досега няма инцидент, но никой не гарантира, че няма да се случи. пасното място е в квартал Филиповц, район Люлин-Столична община. Дупките убийци са отворени от много време и изобщо не са били покривани с капаци. Те са част от довеждащия колектор Банкя - Какач, през който минават отпадните води на курортното градче и прилежащите села и местности. За проблема пред Столица.bg сигнализира софиянец, който е карал АТV през уикенда. Колекторът е изграден през 2010  от Trace Group Hold и видимо досега капаци на шахтите не са поставяни. Опасният участък се намира в кв. Филиповци зад бившото ТКЗС и e в непосредствена близост до игрището на квартала, на което всекидневно играят деца.  Трасето на колектора е около 8 км, успоредно на Банско шосе, зауства в съществуваща шахта на колектор „Какач” по десния бряг на р. Какач в близост до бул. “Европа” и Околовръстното шосе. "Карам ATV и в събота реших да мина през част от тази отсечка, като алтернативен път, който трябва да използвам, като практикуващ този спорт. За малко не уцелих първата шахта. Kогато продължих видях, че те са много и видимо, никога, не са били затворени с капаци", разказват от колоната с ATV-та. Само силния предупредителен вик на водача на колоната е спасил от пропадане един от ченовете на групата. "Кой е отговорен за тези необезопасените шахти-убийци?", питат хората, които ползват алтернативния маршрут.

comment 0
visibility 3805
нова схема на движение на т=образното кръстовище

Промяна на Т-образното кръстовище на бул. „д-р Петър Дертлиев“ и бул. "Джавахарлал Неру"

Направена е промяна в организацията на движение на  Т-образното  кръстовище на бул. д-р Петър Дертлиев и бул. "Джавахарлал Неру" в жк.  „Люлин“, става ясно от публикация в групата Безумията в София в социалната мрежа. Владимир Христовски съобщава, че е променен редът на преминаване през кръстовището. Шофьорите трябва да следят внимателно знаците на кръстовището, за да се избегнат инциденти.

comment 0
visibility 3894
В "Люлин"9 : Откачи се кабел от тролейбусната мрежа

В "Люлин" 9 : Откачи се кабел от тролейбусната мрежа

В столичния "Люлин" 9 кабел от контактната мрежа на тролейбусите се е откачил, съобщава БГНЕС. Инцидентът е станал на булевард "Луи Пастьор", където върви тролей 7.   Аварията е предпоставка за инцидент, повечето от колите минават върху откачения кабел. При падането му той е нанесъл щети върху паркираните близо до него автомобили.   Чака се авариен екип, който да отстрани повредата.      

comment 0
visibility 2079
В "Люлин" и "Банкя" мобилен пункт ще събира опасни битови отпадъци

В "Люлин" и "Банкя" мобилен пункт ще събира опасни битови отпадъци

Опасни отпадъци от домакинствата ще бъдат събирани в мобилен пункт в два района- "Банкя" и "Люлин" Той ще работи на 7 август от 8.30 до 11.30 часа на бул. "Захари Стоянов" 15, пред районна администрация "Люлин". След това от 12:30 до 15:30 часа ще се премести на улица "Цар Симеон" 1 пред сградата на районната администрация в Банкя. Това съобщават от Столичен инспекторат.   Ето и какви точно отпадъци могат да предават гражданите:   Живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни)  Лакове и бояджийски материали  Домакински препарати и химикали  Мастила и замърсени опаковки  Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност)    

comment 0
visibility 2365
Започна разширението на 197 детска градина във Филиповци

Започна разширението на 197 детска градина във Филиповци

Детската градина във Филиповци, район Люлин, ще бъде разширена с още една група, при това тя ще е яслена. Днес бе направена символична първа копка, с която стартира строителството на нова сграда за детската градина. Според проекта 197 детска градина "Китна градина" трябва да бъде с капацитет за 1 яслена и 4 градински групи. В момента детското заведение има 4 групи - "Калинка", "Горски рай", Бреза и Лебедите. Поради очакване да влезе в сила нова наредба, според която разпределението на пространството в детските заведения ще се промени, ще работим за поместването на още една група, написа в социалната мрежа кметът на пайон Люлин инж. Милко Младенов. Новата сграда ще бъде енергийно ефективна, а на покрива ще се поставят слънчеви колектори за топла вода. Специално съоръжение ще пречиства отпадните води, които ще се използват за поливане на растителността в детското заведение. Дворът на детското заведение ще се облагороди изцяло, за да се превърне в зона за почивка, игри и спортни дейности за децата. Проектът предвижда да се изградят обща спортна площадка и 5 нови детски площадки – по една за всяка група. Сградата ще има по-малки енергийни разходи и ще отговаря на всички съвременни изисквания за експлоатационна годност, убеден е кметът на район Люлин.

comment 0
visibility 2869
Ужас в "Люлин": Мъж с нож преследва съседите си

Ужас в "Люлин": Мъж с нож преследва съседите си

Хората от столичния квартал "Люлин" са принудени да живеят в постоянен страх заради свой съсед. Той е въоръжен с нож и преследва млади и стари. Само за една нощ, нападнатите от него са около четирима.   От Нова телевизия разказват,че и преди са правили репортаж за този човек. Тогава съседи се оплакали, че  се разхожда с газов пистолет, мачете, нунджако и противогаз. След намесата на телевизията мъжът отиде в психиатрия. С днешна дата обаче пак си е у дома и очевидно не си взима хапчетата.    Според съседите мъжът е бил задържан временно от цивилен полицай, както и от охранителите, докато не са пристигнали полицаи от 9-то РПУ. "Разказаха, че през нощта мъжът е нападнал трима души, които са пазарували в денонощен магазин. Вероятно е искал пари, тъй като той няма средства. Блокът е потрошен, стъклото е счупено, механизмът на вратата също”, сподели съсед.   В края на ноември 2019 година мъжът е диагностициран с шизофрения и е настанен в психиатрия за три месеца. След това отново е пуснат. Хората от квартала обясняват,че той "влиза" в различни образи – на барета, охранител и други. За него се грижи леля му, тъй като баща му и брат му отказват да поемат отговорност. Съседите също са вдигнали ръце. Подавани са много жалби, но без резултат.     

comment 0
visibility 1969
Столичен инспекторат бързо организира почистването на "Христо Фотев" в Люли

Столичен инспекторат бързо организира почистването на "Христо Фотев" в Люлин

Столичен инспекторат предприе бързи почисване след сигнал на граждани за замърсяване на ул. Христо Фотев в Люлин-център. Веднага беше създадена организация и се изхвърлиха отпадъците по улицата. Не беше премахнат обаче счупения контейнер, на който липсват колела и при препълване се обръща. Подмяната ще стане през тази седмица.  Дупки и боклуци по ул. Христо Фотев в Люлин-център (СНИМКИ)От Инспектората предупреждават гражданите да следят графика за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци и да не затрупват пространствата около съдовете за смет с боклуци. Също така строителните отпадъци трябда да са в чували. 

comment 0
visibility 2113
Дупки и боклуци по ул. Христо Фотев в Люлин-център

Дупки и боклуци по ул. Христо Фотев в Люлин-център (СНИМКИ)

Дупки, локви, миризма, счупени контейнери и много разпилени отпадъци е гледката по ул. Христо Фотев в столичния Люлин. Улицата попада в зоната на Люлин-Център. За проблемите сигнализираха пред Столица.bg живеещи в района. Дупките са огромни и при най-слабия дъжд се образуват локви, контейнерите са изпочупени, без колела и лесно се обръщат. Отпадъци се разпиляват по цялата улица. Живеещите живеят с постоянно носещите се гадни миризми, а като допълнение около контейнерите има и купчина със строителни отпадъци. Хората се надяват най-после да започне ремонт, но преди това да се подменят съдовете за отпадъци и да не се разпиляват чак до съседната улица. "Скоро беше приет ПУП и трябва да влезе в сила уличната регулация, за да започнат отчуждителни процедури", казаха от район Люлин и обясниха, че са запознати с проблема. Амбицията на районната администрация е да започнат отчуждителни порцедури, за да се изградят тротоари, бордюри и улично осветление по люлинската "Христо Фотев". До тогава ще се предприемат действия за запълване на дупките и подмяната на контейнерите.

comment 0
visibility 13830
type-photo.svg
магазин КИК

Втори магазин KiK у нас отвори врати в Mega Mall в ж.к. „Люлин“

Германската верига за облекло и стоки за дома KiK открива своя втори магазин у нас с тридневна програма на 1-ви, 2-ри и 3-ти юли. Магазинът вече работи в Mega Mall в софийския жилищен комплекс „Люлин“. Другият обект на компанията, която е сред най-големите търговци на дребно в Германия, се намира в The Mall. За първите клиенти на KiK в Mega Mall са предвидени отстъпки от 10 на сто за всички стоки в новия магазин. Намалението е в сила до 3-ти юли включително. След  официалното откриване на 1-ви юли Управителя на KiK за България, Анастасия Пеева, сподели: „Убедени сме, че нашата ценова политика отговаря на очакванията на българските потребители. В KiK можете да намерите качествени стоки, преминали през стриктен вътрешен контрол. 70 на сто на нашите продукти са от текстил, а 40 на сто от тях отговарят на престижния екологичен стандарт Öko-Tex Standard 100.“ На 2-ри и 3-ти юли програмата е с времетраене от 10:00 до 21:00 ч. и включва музика с DJ Супер Любо (актьора Иван Матев), колело на късмета с награди и други атракции. KiK е синоним на богат асортимент от мъжĸи, дaмcĸи и дeтсĸи дpexи и paзлични cтoĸи зa бита. Компанията oпepиpa в ĸaтeгopиятa „диcĸayнтъp", пpи ĸoятo фокусът е върху максималното оптимизиране на цените. Моделът се основава на гoлeми пo oбeм пpeдвapитeлни пopъчĸи, диpeĸтнa paбoтa c дocтaвчиците бeз ocĸъпявaнe oт пocpeдници, минимизиране на транспортните разходи и др. Досега KiK има открити 3900 магазина в Европа. Площта на всеки от тях надхвърля 600 кв. м. Годишният оборот на компанията е над 2 млрд. евро Веригата магазини KiK е основана в Германия през 1994 г. и днес е сред най-големите търговци на дребно и номер 1 в Европа. Веригата има 3 900 магазина в 12 европейски държави, в които работят общо над  24 000 души, 19 000 от които само в Германия. KiK е семеен бизнес, чиито основни ценности са честност, справедливост и уважението към служителите. Компанията инвестира регулярно в каузи, свързани с устойчиво развитие. В магазините KiK се продават мъжки, дамски и детски дрехи, както и стоки за дома. Германски гигант за дрехи и стоки за дома стъпи в София

Район Люлин

Територия на район Люлин

Територия на район Люлин

Столичният район Люлин се намира в северозападната част на София. В неговите предели влиза най-големия в страната жилищен комплекс „Люлин“, Филиповци и Република. Район Люлин заема площ от 22,22 кв. км. Населението в район Люлин наброява над 115 000 души.

Транспорт в район Люлин

Транспорт в район Люлин

Логично е, в един от най-големите столични райони, какъвто е район Люлин, да има достатъчно добре развита мрежа на градския транспорт. На разположение на жителите на район Люлин са метростанции „Люлин”, „Западен парк” и „Сливница”. Трамвайният транспорт в район Люлин е представен от Трамвай №8. В район Люлин пътуват тролеи 6 и 7.

Автобусите, които обслужват жителите на район Люлин са 309, 310, 111, 108, 42, 43, 54, 82, а маршрутките - 1, 3, 6, 14, 16, 23, 25, 32, 35, 38, 39.

История на район Люлин

Историята на район Люлин започва през 60-те години на миналия век. „Софпроект“ получава задачата да проектира голям жилищен район в северозападната част на столицата, който да побере приблизително 120 000 души. Проектът за бъдещия район Люлин е готов през 1969 г. Планирано било на мястото да се изградят 11 микрорайона, ориентирани около днешните булеварди „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“. Предвидено е жилищните сгради да са едропанелни и да са на 9 и повече етажа.

Строителството в бъдещия район Люлин започва през 1973 г. През 1977 г. започват да настаняват първите жители в готовите блокове. Тръгват и първите автобуси в район Люлин. Не всичко от направения проек се реализира. Част от микрорайоните остава неизпълнена, няма ги спортните съоръжения и паркингите на много етажи.

Образование в район Люлин

Образование в район Люлин

На разположение на жителите на район Люлин са 17 детски градини. В района има само една детска ясла. Училищата в район Люлин са 13, едно от тях е частно.

27 Средно училище „Академик Георги Караславов“ в район Люлин отваря врати през 1978 г. От началото на тои век училището има изцяло спортна и хореографска насоченост.

33 ОУ „Санкт Петербург“ в район Люлин е основано орез 1977 г. В него днес учат 700 ученицидо 7 клас.

В район Люлин се намира 37. СУ „Райна Княгиня“. Това е едно от старите училища в столицата. Основано е през 1924 г. За изграждането на учлището заслуга имат само жителите на столичния квартал „Модерно предградие“.

56 СУ "Проф. К. Иречек" в район Люлин е открито през 1985 г. Училището има специализирани паралелки областта на съвременните информационни и комуникационни технологии и в сферата на икономиката и стопанското управление, както и на чуждите езици.

77 ОУ “Св.св.Кирил и Методий” в район Люлин е открито през 1875 г. В началото сградата е на едн етаж. През 1911 жителите на кв. Филиповци доброволно работят за издигането на още два етажа на училището.

В район Люлин се намира 79 СОУ „Индира Ганди”. То отваря врати през 1982 г. През 1983 г. в училището се порвежда първият в страната първият урок, в който се използва компютър. През 1985 г училището приема името „Индира Ганди“. В училището сега се изучават хинди, английски език и информационни технологии.

  1. СУ "Лев Николаевич Толстой" с изучаване на чужди езици е разположено в район Люлин. То отваря врати през 1982 г. В началото в него се изучава само руски език. Постепенно се превръща в едно от най-авторитетните училища в район Люлин. Днес в него освен руски, се преподават английски, немски и испански език.

В район Люлин се намира и друго престижно училище - 137 СУ „Ангел Кънчев“. Неговата история започва от 1957, когато се отделя от 37 средно смесено училище. От 1992 г. то е училище с ранно обучение по чужди езици. Днес в това училище учат почти 1000 ученика, разпределени в 40 паралелки, обучавани от 66 педагози. То е едно от елитните училища в район Люлин.

Частно немско училище „Ерих Кестнер“ в район Люлин отваря врати през 1996 г. В момента в него се обучават 300 ученика, които не са само от България, а и от още 10 държави.

Читалища и библиотеки в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

В огромния район Люлин е разположено Читалище „Просвета 1925“. То е основано през 1925 г. в момента в него функционират школи за народни танци, модерен балет, английски език и танцов състав.

Народно читалище „Константин Величков-1979“ в район Люлин е основано през 1979 г. В началото се помещава в един голям апартамент, а библиотеката му има само 800 тома. Сега е голямо читалище, в което кипи културна дейност.

ОКИ "Столична библиотека"- Филиал "Люлин" също се намира в район Люлин. Той отваря врати през 1984 г. В него има читалня, детски отдел и заемна за възрастни. Във филиала има около 104 000 библиотечни документа. Електронният каталог е голямо предимство за фонда. Така много по-лесно се намират търсените заглавия.

Здравеопазване в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

За здравето на жителите на район Люлин се грижат два Диагностично-консултативни центъра. Тук са ДКЦ 12 и ДКЦ 26, познати като База 1 и База 2.

Спорт в район Люлин

Спорт в район Люлин

Район Люлин се гордее с модерния си спортен център Сиконко. В миналото се е наричал Спортен център Левски Сиконко. Тук се намира първата частна зала за волейбол в страната. Спортният център се намира на удобно за жителите на район Люлин място. Близо до комплекса са разположени метростанция Люлин, спирки на градски транспорт и удобни площи за паркиране.

Спорният център в район Люлин разполага с огромна зала за спортни игри, прекрасно заведение, фитнес зала, зала за бокс, зала за танци.

В район Люлин се намира и открития басейн „Люлин бийч“. Силвър Център е първата сграда в столицата, наподобяваща МОЛ. Повечето от известните големи търговски вериги имат свои обекти в район Люлин. Тук свои магазини са разположили Била, Технополис, Арон, Европа, Фантастико, „Техномаркет“ и „Техномикс“, Мосю Бриколаж и МЕТРО, Кауфланд, Лидл и др.

Логично е огромният район Люлин да е толкова добре устроен във всяко едно отношение . Той е с размерите на един средно голям български град и трябва жителите му да се чувстват добре. Градският транспорт е изключително удобен и разнообразен. Освен многото магазини, заведения и кафенета, в район Люлин се намират и МЕГА МОЛ, който е първият подобен търговски център в западните части на столицата и Мега Ексртийм център.

Територия на район Люлин

Транспорт в район Люлин

История на район Люлин

Образование в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

Спорт в район Люлин

Прочетете още