Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (40%, 167 Гласове)
  • На време (13%, 53 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3746
type-photo.svg
вандали

Вандали повредиха бетона на новострояща се площадка до бл. 531 в "Люлин" (СНИМКИ)

Вандали повредиха бетона на новострояща се детска площадка до блок 531 в "Люлин" 5. На снимки, които пусна в социалната мрежа кмета на района, се виждат  множество стъпки по все още  пресния материал. Така практически отново трябва да се слага бетон, да се заравнява и да се изчака пак да стегне преди да се положи отгоре настилката и уредите.     Столица.bg  припомня, че отново на същото място преди дни баскетболния кош точно срещу блока бе счупен. И това само няколко дни, след като бе ремонтиран и поставен за пореден път.    В интернет кметът на района обяснява, че за коша получил доста коментари,че е счупен, защото е китайски и не е професионален. "Сега и бетонът ли е китайски?", пита той.     

comment 0
visibility 1274
type-photo.svg
празник

Фокусници и дресьори радват "Люлин" за Деня на столицата (СНИМКИ)

В "Люлин" за поредна година радват хората с нестандартни прояви за Деня на София. Празничен флашмоб срещна минаващите граждани на метростанции „Сливница“, „Люлин“ и „Западен парк“. Циркови артисти, фокусници, музиканти и дресьори показаха най-интересните си номера. А хората забравяха за проблемите си, усмихваха се широко и се снимаха с артистите.    За пъстрото отбелязване на празника Вяра, Надежда и Любов разказа в социалната мрежа кметът на района.   

comment 0
visibility 1500
вандалска проява в Люлин

За 3 дни за втори път вандали чупят баскетболно табло

Милко Младенов, районен кмет на Люлин, излезе с обръщение в социалната мрежа към съгражданите си да бъдат непримирими към вандалските прояви в района. Баскетболният кош срещу бл.531, който е бил възстановен преди дни, пак е счупен. Младенов припомня, че за няколко години са изградени над 3 спортни и детски площадки. ДО края на септември ще са готови още 13 нови детски площадки, разположени в междублоковите пространства  бл. 909 и бл. 910, бл. 881 и 883, бл. 119 и 120, бл. 205 и 206, бл. 982, бл. 158, бл. 301, бл. 531, зад бл. 718, зад бл. 413, зад бл. 432, зад бл. 706 и до бл. 959. Жителите на района ще се радват на 4 нови спортни площадки – футболно игрище зад бл. 615 и в междублоково пространство на бл. 137 и бл. 140, стрийт фитнес площадка бл. 718 и в кв. „Филиповци“. Това е основателна причина да не се допуска разрушаването на това, което е направено с толкова труд и средства и е изключително полезно за жителите на района. Кметът призовава всеки, който забележи подобна проява, да подаде сигнал веднага в 09 РУП – СДВР.

Реклама
comment 0
visibility 1535
Стоп кадър

Няма да махат пясъчниците от площадките в София

Не се предвижда премахване на пясъчниците от детските площадки в район „Люлин“, сподели пред Нова ТВ кметът на района. По повод разисквания въпрос дали няма да е добре да се премахнат пясъчниците от детските площадки, кметът на столичния район „Люлин“ Милко Младенов каза, че общината се грижи за поддръжката на всички над 200 междублокови пространства. Поддръжката на пясъчниците е качествена и е еднаква за всички райони на столицата. Неприятно е, че на места жители на столицата използват пясъка за нуждите на домашните си любимци или за строителни нужди. Предвидени са глоби за тези нарушители, но установяването на нарушителите е доста трудно, споделя Младенов. От Столична община не предвиждат премахването на пясъчниците и ще направят всичко възможно, за да ги поддържат. Експерти твърдят, че пясъкът трябва да се дезинфекцира минимум два пъти годишно, за да няма опасност за здравето на децата, които си играят в него.

comment 0
visibility 6347
премахване на гаражни клетки в Люлин

Нов паркинг замества незаконните гаражни клетки в Люлин

Кметът на район Люлин Милко Младенов сподели в социалната мрежа за днешната акция по премахване на незаконни гаражни клетки, намиращи се пред бл. 982 в Люлин. На тяхно място ще бъде построен нов паркинг. Жителите на квартала го чакат вече 30 години. В квартала има повече от 900 подобни незаконни клетки, които се явяват съществена пречка за поддръжката или изграждането на инфраструктура, паркинги или детски площадки. Административните производства по премахването им са тромави. Освен паркинга за бл. 982, в междублоковото пространство ще се направи детска площадка, казва Младенов. Той се гордее, че това е шестия паркинг, с чието построяване се заемат.

comment 0
visibility 3586
гледка

В "Люлин" се пазят със свирки и пръчки от бездомните кучета

Хората, които живеят в блокове 958 и 959 в квартал "Люлин", тръгват на работа, въоръжени със свирки или пръчки. Така те се пазят от глутница бездомни кучета, която тормози района. Атаката е основно нощно време. Стигало се е до нападения над стопани на домашни кучета, докато те разхождат любимците си. Хората искат спешна нощна акция от "Екоравновесие". За проблема им разказва Нова телевизия. Директорът на "Екоравновесие" Веселин Асенов обясни, че не могат да ловят през нощта животните, защото може да бъде уцелен човек. Освен това кучетата се крият много добре в тъмната част на денонощието. Заместник на Асенов- д-р Габриела Пенкова допълни, че мобилни екипи са идвали в района над 10 пъти. Но не е намерена глутница кучета през деня. Имало е само две четириноги с противопаразитни каишки, за които хората са казали,че се грижат.  

comment 0
visibility 1367
измиване

Затварят тунела на "Люлин" в събота през нощта за измиване

Тунелът на "Люлин" ще бъде измит в събота през нощта, което налага да бъде затворен от 24.00 часа на 24.08.2019 г. до 05.00 часа на 25.08.2019 г., съобщават от Столичната община. За този период се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Царица Йоана“ в участъка от бул. „Д-р Петър Дартлиев“ и бул. „Вардар“. Тунелът ще бъде измит през нощта, за да не се пречи на движението, казват от Общината.

comment 0
visibility 2085
Филиповци

Катастрофа във "Филиповци" заради липсата на пътни знаци

Катастрофа е станала преди два дни на главната улица в квартал "Филиповци". Причината е липсата на каквито и да е пътни знаци по трасето. За това разказа пред Нова телевизия Румен Балканджиев. Неговият син е потърпевш от ПТП-то. Инцидентът за късмет е без пострадали хора, щетите са само по машините. Синът му пътувал от "Люлин" към център на квартала. Возилото излизало от улица "Крайречна", а на моста имало друга кола. Шофьорката не я е забелязала и така се стигнало до удара. Според полицията виновен се оказал синът му. А цялата улица не е регулирана с пътни знаци. Оказва се, че въпросното трасе не е направено нито по регулация, нито има габарит да изпълнява съответните функции. В момента то е нещо като проход към дворовете и гаражите в района. Това обясни пред камерите инж. Димитър Петров от Столична община.    

comment 0
visibility 1423
мобилен пункт

Мобилен пункт ще приема опасните отпадъци на "Люлин" и "Банкя"

В два столични района- "Люлин" и "Банкя" на 23 август ще има мобилен пункт, където хората ще могат да предадат опасните си битови отпадъци, съобщават от "Зелени решения за София". Пунктът ще работи от 8.30 до 11.30 часа пред районната администрация на "Люлин" на бул. „Захари Стоянов“ № 15. От 12.30 до 15.30 часа ще се премести пред общината на Банкя на ул. „Цар Симеон“ № 1. Ето и какво ще могат да предадат хората: Живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни) Лакове и бояджийски материали Домакински препарати и химикали Мастила и замърсени опаковки Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност)  

comment 0
visibility 1397
МВР

Куфар с жици събра полицията в Люлин 4

Рано сутринта куфар, от който излизали жици, стреснал жителите на блок 409 в Люлин 4 в столицата. Сигналът за намерения куфар е подаден от минувачи. Веднага на място са дошли екипи на полицията и ДОТИ. Районът е бил отцепен, за да бъде направена проверката. В куфара не е имало взривно устройство. Не е съдържал нищо опасно. Проверката е била направена според изискванията в подобни случаи, споделят за Столица.bg от СДВР. Тъй като случаят се появи и в социалната мрежа, кментарите там сочат, че наблизо се намирал дома на известен бос от криминалния контингент. Потребителите подозират опит за сплашаване на възпросния човек.

comment 0
visibility 1496
Кино

Лятно кино на открито в "Люлин"

В понеделник (12 август), от 20:45 часа, жителите на "Люлин" ще могат да гледат два филма на открито, на сцената в парк "Люлин". Инициативата е част от програмата на Блок Кино. Посетителите ще могат да видят българските филми „Малко късмет за по-късно“ и късометражният „34“. Входът е свободен. "Блок кино" предлага прожекции на съвременно българско кино в междублокови пространства. През месеците юли и август, 10 столични квартала се превръщат в киносалони под звездите.

comment 0
visibility 5967
Детска площадка до бл. 710 в Люлин 7

Старата градинка стана приказно градче за деца в Люлин 7 (СНИМКИ)

В приказно място е превърнато междублоково пространство в столичния квартал Люлин 7. От старата детска площадка, със занемарени метални съоръжения, днес до бл. 710 има чудно място за игри и забавления на малчуганите. Родители и доброволци са се постарали да съживят градинката, която е превърната не само в площадка, а като шарено градче за децата. Междублоковото пространство е цветно и има различни кътчета за забавление. От улица за пазар, през забавления и кът за отдих. Само стара метална катерушка в далечината напомня за предишното запустяло място. С дървено влакче, красиви табели, шарени чадъри, масички, цветя и ръчно изработена паркова мебел и съоръжения за забавления, мястото сбъдва мечтите на децата и ги пренася в приказен свят. Градината, както е наречено мястото има и свои правила. Те са красиво изписани, а едно от тях е "Послушай песента на птиците" ,както и "Прочети книга". Така детската площадка е уютно и красиво място и родители.

comment 0
visibility 1108
практики

От "Люлин" показаха на немци добри практики за енергийна ефективност

Успешни практики за подобряване на енергийната ефективност в училищата на район "Люлин" бяха представени на конференция в Хайделберг, Германия. Покана към администрацията на района дойде на база работа на общината с четири училища в проект за промяна поведението на подрастващите към пестене на енергия в училище. 79 СУ „Индира Ганди“ е третото училище в „Люлин“, в което с подкрепата на Националния доверителен екофонд, ще бъдат приложени едновременно три подхода, свързани с енергийната ефективност, съобщават от администрацията на района.Това са ремонт на сградата, прилагане на протоколите за верификация на спестяванията и продължаващата вече трета година инициатива за пестене на енергия в училището чрез промяна поведението на учениците и учителите.  

comment 0
visibility 2492
Неизползваеми рампи в люлин в подлеза до Била

Парапетите на подлеза на метростанция "Люлин" са неизползваеми

Възрастни, хора с увреждания и майки с колички не биха могли да слязат или излязат от подлеза на метростанция "Люлин" в едноименния столичен квартал. За проблема с достъпността на съоръжението сигнализираха препатили граждани пред Столица.bg. На изхода на метростанцията от страната на Била наклонът на стълбите е доста голям и това н апрактика не позволява на хора с двигателни проблеми за използват парапета или рампата, обясняват столичани. Очевидно металните релси са поставени допълнително, за да се каже, че е осигурен достъп. В същото време обаче те пречат човек да ползва парапета, разказват хората. За асансьор те не смеят и да мечтаят. Със сигурност обаче стръмните стълби стават доста опасни през зимните месеци, когато замръзват. Трябва да се намери някакво решение, категорични са граждани с двигателни проблеми, които и до днес изпитват трудности при слизане и излизане от подлеза.

comment 0
visibility 2279
Нов физкултурен салон в 37 училище "Райна Княгиня" в Люлин

И 37-о училище с нова спортна зала до края на месеца (СНИМКИ)

Поредно столично училище ще има нов, просторен и голям физкултурен салон до края на юли. От новата учебна година учениците на 37 училище "Райна Княгиня" в Люлин ще карат часовете си по физическо в модерна спортна зала. Досега децата влизаха час в пригодена класна стая с 3 шведски стени и мрежа на прозорците. Изграждането на спортна зала е започнало през декември 2018 г., а до края на юли ще има акт 15 на сградата, казаха пред Столица.bg представители на изпълнителя ЕТ "Металик". В училището учат 320 деца. "Само в Люлин за детски градини и училища Столична община е инвестирала 5 млн. лв. За тази година строим 10 училища, а 5 от тях са със физкултурни салони. През 2019 година имаме рекорден бюдежт за модерницазия и строителство на детски градини и училища. С последно одобрените 2 млн. лв. от приватизационния фонд, общо инвестираме 82 млн. лв.", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Днес тя провери как върви изграждането на физкултурния салон в 37 училище "Райна Княгиня" в Люлин.  Тя бе посрещната от малчугани, които бяха доволни, че вече ще има къде да спортуват. В училището учат 320 деца, но освен те новата зала за спорт ще може да се ползва и от деца, живеещи в квартала, уточни директорът Цветомира Георгиева. "Много сме доволни от процеса на строителството, защото не се наруши учебният процес. Обектът беше обезопасен и по време на матурите работниците проявиха разбиране и спряха работа", каза Георгиева. Просторният физкултурен салон е с височина 8 м и е 500 кв. м. Сградата е свързана с топла връзка към основната. Децата ще имат съблекални, бани и тоалетни, а общо РЗП-то е 700 кв. м. Средствата от 1,136 млн. лв. са осигурени от Столична община. Гаранцията за покрива е 5 години, а за конструкцията е 10 години. През 2017 г. е сменена дограмата на училището. В момента се прави шпакловка в салона, приключват строително-монтажните дейности и остава до края на седмицата да се боядиса, обясни пред столичния кмет техническият ръководител на обекта.

Район Люлин

Територия на район Люлин

Територия на район Люлин

Столичният район Люлин се намира в северозападната част на София. В неговите предели влиза най-големия в страната жилищен комплекс „Люлин“, Филиповци и Република. Район Люлин заема площ от 22,22 кв. км. Населението в район Люлин наброява над 115 000 души.

Транспорт в район Люлин

Транспорт в район Люлин

Логично е, в един от най-големите столични райони, какъвто е район Люлин, да има достатъчно добре развита мрежа на градския транспорт. На разположение на жителите на район Люлин са метростанции „Люлин”, „Западен парк” и „Сливница”. Трамвайният транспорт в район Люлин е представен от Трамвай №8. В район Люлин пътуват тролеи 6 и 7.

Автобусите, които обслужват жителите на район Люлин са 309, 310, 111, 108, 42, 43, 54, 82, а маршрутките - 1, 3, 6, 14, 16, 23, 25, 32, 35, 38, 39.

История на район Люлин

Историята на район Люлин започва през 60-те години на миналия век. „Софпроект“ получава задачата да проектира голям жилищен район в северозападната част на столицата, който да побере приблизително 120 000 души. Проектът за бъдещия район Люлин е готов през 1969 г. Планирано било на мястото да се изградят 11 микрорайона, ориентирани около днешните булеварди „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“. Предвидено е жилищните сгради да са едропанелни и да са на 9 и повече етажа.

Строителството в бъдещия район Люлин започва през 1973 г. През 1977 г. започват да настаняват първите жители в готовите блокове. Тръгват и първите автобуси в район Люлин. Не всичко от направения проек се реализира. Част от микрорайоните остава неизпълнена, няма ги спортните съоръжения и паркингите на много етажи.

Образование в район Люлин

Образование в район Люлин

На разположение на жителите на район Люлин са 17 детски градини. В района има само една детска ясла. Училищата в район Люлин са 13, едно от тях е частно.

27 Средно училище „Академик Георги Караславов“ в район Люлин отваря врати през 1978 г. От началото на тои век училището има изцяло спортна и хореографска насоченост.

33 ОУ „Санкт Петербург“ в район Люлин е основано орез 1977 г. В него днес учат 700 ученицидо 7 клас.

В район Люлин се намира 37. СУ „Райна Княгиня“. Това е едно от старите училища в столицата. Основано е през 1924 г. За изграждането на учлището заслуга имат само жителите на столичния квартал „Модерно предградие“.

56 СУ "Проф. К. Иречек" в район Люлин е открито през 1985 г. Училището има специализирани паралелки областта на съвременните информационни и комуникационни технологии и в сферата на икономиката и стопанското управление, както и на чуждите езици.

77 ОУ “Св.св.Кирил и Методий” в район Люлин е открито през 1875 г. В началото сградата е на едн етаж. През 1911 жителите на кв. Филиповци доброволно работят за издигането на още два етажа на училището.

В район Люлин се намира 79 СОУ „Индира Ганди”. То отваря врати през 1982 г. През 1983 г. в училището се порвежда първият в страната първият урок, в който се използва компютър. През 1985 г училището приема името „Индира Ганди“. В училището сега се изучават хинди, английски език и информационни технологии.

  1. СУ "Лев Николаевич Толстой" с изучаване на чужди езици е разположено в район Люлин. То отваря врати през 1982 г. В началото в него се изучава само руски език. Постепенно се превръща в едно от най-авторитетните училища в район Люлин. Днес в него освен руски, се преподават английски, немски и испански език.

В район Люлин се намира и друго престижно училище - 137 СУ „Ангел Кънчев“. Неговата история започва от 1957, когато се отделя от 37 средно смесено училище. От 1992 г. то е училище с ранно обучение по чужди езици. Днес в това училище учат почти 1000 ученика, разпределени в 40 паралелки, обучавани от 66 педагози. То е едно от елитните училища в район Люлин.

Частно немско училище „Ерих Кестнер“ в район Люлин отваря врати през 1996 г. В момента в него се обучават 300 ученика, които не са само от България, а и от още 10 държави.

Читалища и библиотеки в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

В огромния район Люлин е разположено Читалище „Просвета 1925“. То е основано през 1925 г. в момента в него функционират школи за народни танци, модерен балет, английски език и танцов състав.

Народно читалище „Константин Величков-1979“ в район Люлин е основано през 1979 г. В началото се помещава в един голям апартамент, а библиотеката му има само 800 тома. Сега е голямо читалище, в което кипи културна дейност.

ОКИ "Столична библиотека"- Филиал "Люлин" също се намира в район Люлин. Той отваря врати през 1984 г. В него има читалня, детски отдел и заемна за възрастни. Във филиала има около 104 000 библиотечни документа. Електронният каталог е голямо предимство за фонда. Така много по-лесно се намират търсените заглавия.

Здравеопазване в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

За здравето на жителите на район Люлин се грижат два Диагностично-консултативни центъра. Тук са ДКЦ 12 и ДКЦ 26, познати като База 1 и База 2.

Спорт в район Люлин

Спорт в район Люлин

Район Люлин се гордее с модерния си спортен център Сиконко. В миналото се е наричал Спортен център Левски Сиконко. Тук се намира първата частна зала за волейбол в страната. Спортният център се намира на удобно за жителите на район Люлин място. Близо до комплекса са разположени метростанция Люлин, спирки на градски транспорт и удобни площи за паркиране.

Спорният център в район Люлин разполага с огромна зала за спортни игри, прекрасно заведение, фитнес зала, зала за бокс, зала за танци.

В район Люлин се намира и открития басейн „Люлин бийч“. Силвър Център е първата сграда в столицата, наподобяваща МОЛ. Повечето от известните големи търговски вериги имат свои обекти в район Люлин. Тук свои магазини са разположили Била, Технополис, Арон, Европа, Фантастико, „Техномаркет“ и „Техномикс“, Мосю Бриколаж и МЕТРО, Кауфланд, Лидл и др.

Логично е огромният район Люлин да е толкова добре устроен във всяко едно отношение . Той е с размерите на един средно голям български град и трябва жителите му да се чувстват добре. Градският транспорт е изключително удобен и разнообразен. Освен многото магазини, заведения и кафенета, в район Люлин се намират и МЕГА МОЛ, който е първият подобен търговски център в западните части на столицата и Мега Ексртийм център.

Територия на район Люлин

Транспорт в район Люлин

История на район Люлин

Образование в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

Спорт в район Люлин

Прочетете още