Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (11%, 26 Гласове)
  • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 232 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2282
Неизползваеми рампи в люлин в подлеза до Била

Парапетите на подлеза на метростанция "Люлин" са неизползваеми

Възрастни, хора с увреждания и майки с колички не биха могли да слязат или излязат от подлеза на метростанция "Люлин" в едноименния столичен квартал. За проблема с достъпността на съоръжението сигнализираха препатили граждани пред Столица.bg. На изхода на метростанцията от страната на Била наклонът на стълбите е доста голям и това н апрактика не позволява на хора с двигателни проблеми за използват парапета или рампата, обясняват столичани. Очевидно металните релси са поставени допълнително, за да се каже, че е осигурен достъп. В същото време обаче те пречат човек да ползва парапета, разказват хората. За асансьор те не смеят и да мечтаят. Със сигурност обаче стръмните стълби стават доста опасни през зимните месеци, когато замръзват. Трябва да се намери някакво решение, категорични са граждани с двигателни проблеми, които и до днес изпитват трудности при слизане и излизане от подлеза.

comment 0
visibility 2025
Нов физкултурен салон в 37 училище "Райна Княгиня" в Люлин

И 37-о училище с нова спортна зала до края на месеца (СНИМКИ)

Поредно столично училище ще има нов, просторен и голям физкултурен салон до края на юли. От новата учебна година учениците на 37 училище "Райна Княгиня" в Люлин ще карат часовете си по физическо в модерна спортна зала. Досега децата влизаха час в пригодена класна стая с 3 шведски стени и мрежа на прозорците. Изграждането на спортна зала е започнало през декември 2018 г., а до края на юли ще има акт 15 на сградата, казаха пред Столица.bg представители на изпълнителя ЕТ "Металик". В училището учат 320 деца. "Само в Люлин за детски градини и училища Столична община е инвестирала 5 млн. лв. За тази година строим 10 училища, а 5 от тях са със физкултурни салони. През 2019 година имаме рекорден бюдежт за модерницазия и строителство на детски градини и училища. С последно одобрените 2 млн. лв. от приватизационния фонд, общо инвестираме 82 млн. лв.", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Днес тя провери как върви изграждането на физкултурния салон в 37 училище "Райна Княгиня" в Люлин.  Тя бе посрещната от малчугани, които бяха доволни, че вече ще има къде да спортуват. В училището учат 320 деца, но освен те новата зала за спорт ще може да се ползва и от деца, живеещи в квартала, уточни директорът Цветомира Георгиева. "Много сме доволни от процеса на строителството, защото не се наруши учебният процес. Обектът беше обезопасен и по време на матурите работниците проявиха разбиране и спряха работа", каза Георгиева. Просторният физкултурен салон е с височина 8 м и е 500 кв. м. Сградата е свързана с топла връзка към основната. Децата ще имат съблекални, бани и тоалетни, а общо РЗП-то е 700 кв. м. Средствата от 1,136 млн. лв. са осигурени от Столична община. Гаранцията за покрива е 5 години, а за конструкцията е 10 години. През 2017 г. е сменена дограмата на училището. В момента се прави шпакловка в салона, приключват строително-монтажните дейности и остава до края на седмицата да се боядиса, обясни пред столичния кмет техническият ръководител на обекта.

comment 0
visibility 551
училище

Закуските на ученици - на стол в коридора вместо в лафката (СНИМКИ)

Хранителни продукти, предназначени за децата от столичното 27 СУ "Акад.Г. Караславов" в "Люлин", се съхраняват не в лафката, а на стол във фоайето. За абсурда сигнализират разтревожени родители, цитирани от БНТ. Според тях нещата са пазят в касетка при портиера на сградата. А самата храна представлявала кисело мляко и филия с маргарин. И някое дете не би поискало да се храни с подобни неща. Освен това месец преди края на учебната година- на 30 май, училището останало и без фирма, която да стопанисва лафката. А учениците без място, от което да се хранят. Родителите са подали сигнал за неправилното съхранение на закуските и до Атенцията по безопасност на храните. От там не констатирали нарушение. Пред камерите директорката на училището Рилка Иванова обясни нейната верси за абсурда със закуските. След като начален курс приключили учебнатна година в школото останали само 71 деца. И вероятно намалелият брой ученици е довел до решението на фирмата. Ръководството разговаряло с фирмата да доставя на децата закуски по предварителна заявка. Първият ден в тази заявка се включили 4 деца, през втория- нито едно.

Реклама
comment 0
visibility 1666
мигранти

Мъж дели апартамента си с мигранти без да знае

Мъж от столичния квартал "Люлин" дели апартамента си с мигранти и то без да подозира за това нещо. Става дума за водещият от Нова телевизия Христо Калоферов. На неговия адрес са регистрирани африкански и сирийски мигранти без те да живеят там. И да са се срещали с новинаря. Той пробвал няколко пъти да ги отпише от адреса си, но ударил на камък. Става дума за сириец и семейство африканци от Мали, разказват пред Нова телевизия от община "Люлин". Там са се запознали с абсурдния казус на Христо. Хората са проверени в агенцията за бежанци. Хуманитарен статут са имали всички. Но на единият той вече е прекратен, заради изтичане на срока. А на другите двама е в процедура, обяснява кметът на "Люлин" Милко Младенов. За изненадващите си съквартиранти Калоферов разбира, след като униформени започват да му звънят на вратата и да питат къде са мигрантите. Той купил апартамента от българка с мъж арабин. По всяка вероятност мъжът е регистрирал близки и приятели на този адрес. Калоферов е собственик на дома от пет години. За това време при важни посещения на световни личности в София, проверките на полицията се увеличавали. Последно журналистът е питан къде са му "съквартирантите" преди идването на папа Франциск.  

comment 0
visibility 644
деца

Малки парламентаристи дискутират безопасни ли са асансьорите

Детска парламентарна сесия по асансьорна безопасност организират районите "Люлин" и "Подуяне" в сътрудничество със Столична община. Събитието ще се проведе на 28 май от 14 часа в зала №5 на Столична община. В разговорите освен малчуганите могат да участват родители, съседи, дори и домоуправители. Дискусията е част от проекта "Детски асансьорен парламент" на фондация "Асансьорна безопасност". Ето и част от темите, които ще бъдат дискутирани по време на срещата: "Какви са сградите, в които живеем?", "Знаем ли как да се придвижваме безопасно между етажите?", "Как нашите деца биха променили всичко това, ако имаха вълшебна пръчица само за ден". Ще бъдат представени най-добрите рисунки послания за безопасно ползване на асансьори и ескалатори. Ще бъдат прочетени няколко от най-добрите "Без!-Опасни асансьорни приказки". В проявата участват деца от 8 училища от районите "Люлин" и "Подуяне".

comment 0
visibility 1481
Нова детска площадка

Район „Люлин“ има нова детска площадка (СНИМКИ)

Район „Люлин“ се сдоби с чисто нова модерна детска площадка. Съоръженията са предназначени за различни възрастови групи – 0 -3 и 3 – 12 години. Тя се намира пред блок 330 в ж.к. Люлин 3. Детската площадка е оборудвана със здрави и цветни съоръжения за игра, които гарантират безопасността на децата. Настилката е специална, за да не се нараняват малчуганите при падане. Преди да бъде изградена, мястото пред блока бе изоставено и запустяло. А сега децата вече има къде да играят безопасно. Важно е обаче живеещите в района да я пазят.

comment 0
visibility 2214
Махат незаконни ромски постройки

Премахнаха 20 незаконни постройки във „Филиповци“ (СНИМКИ и ВИДЕО)

Продължава масово събаряне на незаконни къщи и постройки в район „Люлин“. Днес бяха съборени 20 незаконни ромски постройки в самия квартал „Филиповци“. Всички сгради са с влезли в сила заповеди, издадени от Директора на общински строителен контрол. За да не се стигне до ексцесии на място бяха изпратени екипи на жандармерията който да пазят машините. На място бе и кметът на район ''Люлин'' Милко Младенов. Това е поредното събаряне на незаконни постройки в района. Преди близо месец бяха съборени незаконни ромски постройки в местността „Смърдана“ и "фургоните" на изхода на София и голяма част от незаконните постройки по бул. „Сливница“ и вътрешността на комплекса. Събарянето на постройки ще продължи и в други части на район „Люлин“.  

comment 0
visibility 1142
Градинките в Люлин

Излъскаха мръсните градинки до кметството в "Люлин" (СНИМКИ)

Преливащите от боклуци градинките до районното кметство "Люлин" вече са излъскани и светят. Вчера те приличаха на квартално сметище с отрупани с отпадъци кошчета и пространството около тях, за което Столица.bg писа. Тази сутрин градинките бяха излъскани до блясък. От Стоичен инспекторат веднаха са предприети мерки, създадена е организация и зелените площи бяха почистени, потвърдиха от инспектората пред Столица.bg. Пространствата пред блоковете бяха с пластмасови опаковки, празни бутилки от алкохолни и безалкохолни напитки, остатъци от храна и фасове. Неприятното е, че градинките са обновени с нови пейки и кошчета, а не се поддържа елементарна хигиена. Остава въпросът кой не си е свършил работата на време, за да се изхвърлят кошчетата с отпадъци? 

comment 0
visibility 1190
боклуци

Градинки на метри от общината на "Люлин" превзети от отпадъци (СНИМКИ)

Междублокови пространства и градинки на около 50 метра от общината на район "Люлин" са буквално превзети от отпадъци. За това сигнализират граждани, публикувайки снимки в социалната мрежа. Пространствата пред блоковете са потънали в камари от пластмасови опаковки, празни бутилки от алкохолни и безалкохолни питиета, остатъци от храна и цигарени фасове. Неприятното е, че тази ситуация е комбинирана с нови пейки и кошчета в междублоковите пространства. В градинките положението с господството на боклука е същото.Жители на "Люлин" заформиха дискусия в интернет дали оправянето на тези места е грижа на Столичния инспекторат или чистотата е задължение на живеещите в посочените на снимките райони.

comment 0
visibility 2196
Ремонт на басейна на 90 СОУ "Хосе де Сан Мартин"

Около 300 000 лв. ще струва ремонтът на басейна в 90 СОУ

Избран е изпълнител на ремонта на 25-метровия закрит плувен басейн на столичното 90 СОУ "Хосе де Сан Мартин" в Люлин, научи Столица.bg.  Това ще е четвъртият басейн в района, които ще заработи и деца и ученици ще имат възможност да спортуват.  Обновени и функциониращи са басейните в 33-то училище, 97-о и 56-о. Сега е ред и на 90-о, а там изпълнител на ремонта ще е фирма "Прогрес прес" ЕООД, съобщиха от районното кметство. В момента се работи по проекта и най-вероятно ще е готов до края на май.  След като бъде завършен, ще се остойности и тогава ще стане ясно колко пари трябва да се инвестират. Според първоначалните огледи, за да започне да функционира спортното съоръжение ще са необходими около 300 000 лв. Единственото, което не се нуждае от ремонт на басейна е покривът. Той е обновен при санирането на сградата на училището с европейски средства. За да заработи басейнът трябва да се укрепи коритото, да се премахнат старите фаянсови плочки по стените, да се подменят инсталациите, както и настилките в басейна, съблекалните и баните. Амбициите на районният кмет Милко Младенов са на 15 септември т. г. басейнът да работи и учениците да могат да плуват в него.  

comment 0
visibility 944
циментови плочи и кошчета

Циментови плочи затвориха кошчета за боклук в "Люлин" 9 (СНИМКИ)

Две кошчета за боклук в столичния район "Люлин" 9 са затворени с циментови плочи в буквалния смисъл. И така практически хората и да искат, няма как да си изхвърлят ненужните неща в тях. За това сигнализираха жители на района в социалните мрежи. "Иновативният" начин за борба със замърсяването е забелязан зад 12 ДКЦ, в близост до пункта за раздаване на бебешки и детски храни. Гражданите се чудят кой и защо е решил да превърне в нещо неизползваемо съоръжения, сложени от общината, за да бъдат в услуга на населението.  

comment 0
visibility 2775
Фандъкова в 35-а детска градина Щастливо детство в Люлин

Йорданка Фандъкова подари люляково дърво за юбилея на 35-о ОДЗ в Люлин (СНИМКИ и ВИДЕО)

Децата от 35-а ДГ "Щастливо детство" превърнаха рождения ден на градината в голям празник с много емоции и вълнения. Днес заведението навършва 40 години от отварянето на врати. То е в Люлин 2 и 39 от 40-годишната история сградата е била с интернитови стени. На гости за юбилея пристигна и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подари люляково дърво, за да ухае и да е красиво на децата и учителите им. "За рождения си ден получих много дървета и реших, че всички ще ги засадим в детските градини", призна кметът. Фандъкова бе посрещната вълнуващо от момченце и момиченце в народни носии, с китка здравец и пита със сол. Тя приклекна до децата и с усмивка ги разговори. Днес детската градина с яслени групи има модерна, приветлива и уютна сграда, която е ремонтирана. Обновяването е струвало 2 млн. лв. на Столична община. Малчуганите се радват на перфектно обзаведени стаи, шарени коридори и лицензирани детски площадки. Гарантирано им е модерно обучение, забавления и безопасни игри. "Когато дойдох в тази детска градина бях впечатлена от красивите рози в двора, дървената дограма и металните решетки по прозорците. Но това вече е останало в миналото", спомни си директорът на "Щастливо детство" Пепи Асенова. "Инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето на града. Условията и дейностите, които предлагат нашите детски градини, повярвайте ми, са сред най-добрите в Европа и света. Задачата ни е да създадем условия, а вашата да подготвяте децата и да има щастливи родители", каза пред гостите Йорданка Фандъкова. Деца от трета и четвърта група танцува и пяха, а накрая се събраха около огромната торта и духнаха свещичките. На празника бяха и районният кмет Милко Младенов, директорът на "Образование" на Столична община Мария Минчева, зам.-кметът на Люлин, директори и учители на детски градини в София. В последните години Столична община е отделила от 15 млн. лв. за разширени, престроени и построени детски градини в Люлин. За 2019 г. са предвидени 75 млн. лв. за детски градини и е започнало обновяването на седем, уточни столичният кмет. Следващият ремонт ще бъде на 31-ва детска градина в Люлин. Идеиният проект е готов и в момента е пусната процедура за избор на изпълнител. Надявам се, че ремонтът ще стартира през септември т. г. и ще продължи от 9 до 12 месеца. През това време обещавам, че нито едно дете няма да остане място и нито един учител без работа, обяща районният кмет Милко Младенов.  

comment 0
visibility 791
Опасни отпадъци

Организират мобилен пункт за предаване на опасни отпадъци в Люлин

Столичната община и Балбок Инженеринг АД, организират специален пункт за предаване на опасни отпадъци в Люлин днес. Той ще бъде разположен пред сградата на районната администрация на бул. „Захари Стоянов“ 15 в Люлин 3 от 8.30 до 14.30 ч., съобщават от районната администрация. Гражданите ще могат да предават безплатно опасни отпадъци като живак и живакосъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи , лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, а също и лекарства с изтекъл срок на годност.  

comment 0
visibility 839
Стоп кадър

Жител на „Люлин“ сам ремонтира дупките по пътя

Жител на столичния квартал „Люлин“ е решил да не разчита на институциите за поддръжката на улиците около блока, в който живее. Кристиян сам се заема със запълването на дупките, информира Нова ТВ. Пред репортер на Нова мъжът споделя как ден след ден пред очите му дупката до болка се увеличава и колите се затрудняват с преминаването през участъка, особено в пиковите часове. В един момент му писва, запретва ръкави и сбира материали – чакъл, изхвърлени около кофите за смет строителни материали и започва да запълва огромната дупка. Той е на мнение, че не е редно да се оставят пътните настилки в такова състояние в малките пресечки на столицата и в крайните квартали. Кристиян споделя, че е направил това не само за себе си, но и за всички коли, които водят децата до близката детска градина и училището. Така поне малко ще се облекчи движението в пиковите часове. Хората, които го видели какво прави, реагирали различно. Едни го порицали, други го похвалили. Той, обаче, не се притеснява от това. Запълването на дупката не е първият проблем по пътя, с който се правя. Кристиян споделя и за друг случай, при който преметени части от бордюр затруднявали достъпа до Банкя. Той сам преместил парчетата и никой дори не се опитал да му помогне. Кристиян си мечтае хората да бъдат по-добри и пътищата да са малко по-добри.

comment 0
visibility 1576
мият улиците в Люлин

Затвориха тунела на "Люлин", мият го

Затвориха временно за движение бул. "Царица Йоанна" от Люлин в посока центъра. По-късно се очаква ограничението да бъде и в двете посоки. Причината е механизирано измиване на улиците, което планово се извършва в късните часове, за да не предизвиква затруднения в движението. Отцепено е движението в близост до "Mega Mall" в Люлин, както е видно от снимката, която бе публикувана в социалната мрежа.  

Район Люлин

Територия на район Люлин

Територия на район Люлин

Столичният район Люлин се намира в северозападната част на София. В неговите предели влиза най-големия в страната жилищен комплекс „Люлин“, Филиповци и Република. Район Люлин заема площ от 22,22 кв. км. Населението в район Люлин наброява над 115 000 души.

Транспорт в район Люлин

Транспорт в район Люлин

Логично е, в един от най-големите столични райони, какъвто е район Люлин, да има достатъчно добре развита мрежа на градския транспорт. На разположение на жителите на район Люлин са метростанции „Люлин”, „Западен парк” и „Сливница”. Трамвайният транспорт в район Люлин е представен от Трамвай №8. В район Люлин пътуват тролеи 6 и 7.

Автобусите, които обслужват жителите на район Люлин са 309, 310, 111, 108, 42, 43, 54, 82, а маршрутките - 1, 3, 6, 14, 16, 23, 25, 32, 35, 38, 39.

История на район Люлин

Историята на район Люлин започва през 60-те години на миналия век. „Софпроект“ получава задачата да проектира голям жилищен район в северозападната част на столицата, който да побере приблизително 120 000 души. Проектът за бъдещия район Люлин е готов през 1969 г. Планирано било на мястото да се изградят 11 микрорайона, ориентирани около днешните булеварди „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“. Предвидено е жилищните сгради да са едропанелни и да са на 9 и повече етажа.

Строителството в бъдещия район Люлин започва през 1973 г. През 1977 г. започват да настаняват първите жители в готовите блокове. Тръгват и първите автобуси в район Люлин. Не всичко от направения проек се реализира. Част от микрорайоните остава неизпълнена, няма ги спортните съоръжения и паркингите на много етажи.

Образование в район Люлин

Образование в район Люлин

На разположение на жителите на район Люлин са 17 детски градини. В района има само една детска ясла. Училищата в район Люлин са 13, едно от тях е частно.

27 Средно училище „Академик Георги Караславов“ в район Люлин отваря врати през 1978 г. От началото на тои век училището има изцяло спортна и хореографска насоченост.

33 ОУ „Санкт Петербург“ в район Люлин е основано орез 1977 г. В него днес учат 700 ученицидо 7 клас.

В район Люлин се намира 37. СУ „Райна Княгиня“. Това е едно от старите училища в столицата. Основано е през 1924 г. За изграждането на учлището заслуга имат само жителите на столичния квартал „Модерно предградие“.

56 СУ "Проф. К. Иречек" в район Люлин е открито през 1985 г. Училището има специализирани паралелки областта на съвременните информационни и комуникационни технологии и в сферата на икономиката и стопанското управление, както и на чуждите езици.

77 ОУ “Св.св.Кирил и Методий” в район Люлин е открито през 1875 г. В началото сградата е на едн етаж. През 1911 жителите на кв. Филиповци доброволно работят за издигането на още два етажа на училището.

В район Люлин се намира 79 СОУ „Индира Ганди”. То отваря врати през 1982 г. През 1983 г. в училището се порвежда първият в страната първият урок, в който се използва компютър. През 1985 г училището приема името „Индира Ганди“. В училището сега се изучават хинди, английски език и информационни технологии.

  1. СУ "Лев Николаевич Толстой" с изучаване на чужди езици е разположено в район Люлин. То отваря врати през 1982 г. В началото в него се изучава само руски език. Постепенно се превръща в едно от най-авторитетните училища в район Люлин. Днес в него освен руски, се преподават английски, немски и испански език.

В район Люлин се намира и друго престижно училище - 137 СУ „Ангел Кънчев“. Неговата история започва от 1957, когато се отделя от 37 средно смесено училище. От 1992 г. то е училище с ранно обучение по чужди езици. Днес в това училище учат почти 1000 ученика, разпределени в 40 паралелки, обучавани от 66 педагози. То е едно от елитните училища в район Люлин.

Частно немско училище „Ерих Кестнер“ в район Люлин отваря врати през 1996 г. В момента в него се обучават 300 ученика, които не са само от България, а и от още 10 държави.

Читалища и библиотеки в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

В огромния район Люлин е разположено Читалище „Просвета 1925“. То е основано през 1925 г. в момента в него функционират школи за народни танци, модерен балет, английски език и танцов състав.

Народно читалище „Константин Величков-1979“ в район Люлин е основано през 1979 г. В началото се помещава в един голям апартамент, а библиотеката му има само 800 тома. Сега е голямо читалище, в което кипи културна дейност.

ОКИ "Столична библиотека"- Филиал "Люлин" също се намира в район Люлин. Той отваря врати през 1984 г. В него има читалня, детски отдел и заемна за възрастни. Във филиала има около 104 000 библиотечни документа. Електронният каталог е голямо предимство за фонда. Така много по-лесно се намират търсените заглавия.

Здравеопазване в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

За здравето на жителите на район Люлин се грижат два Диагностично-консултативни центъра. Тук са ДКЦ 12 и ДКЦ 26, познати като База 1 и База 2.

Спорт в район Люлин

Спорт в район Люлин

Район Люлин се гордее с модерния си спортен център Сиконко. В миналото се е наричал Спортен център Левски Сиконко. Тук се намира първата частна зала за волейбол в страната. Спортният център се намира на удобно за жителите на район Люлин място. Близо до комплекса са разположени метростанция Люлин, спирки на градски транспорт и удобни площи за паркиране.

Спорният център в район Люлин разполага с огромна зала за спортни игри, прекрасно заведение, фитнес зала, зала за бокс, зала за танци.

В район Люлин се намира и открития басейн „Люлин бийч“. Силвър Център е първата сграда в столицата, наподобяваща МОЛ. Повечето от известните големи търговски вериги имат свои обекти в район Люлин. Тук свои магазини са разположили Била, Технополис, Арон, Европа, Фантастико, „Техномаркет“ и „Техномикс“, Мосю Бриколаж и МЕТРО, Кауфланд, Лидл и др.

Логично е огромният район Люлин да е толкова добре устроен във всяко едно отношение . Той е с размерите на един средно голям български град и трябва жителите му да се чувстват добре. Градският транспорт е изключително удобен и разнообразен. Освен многото магазини, заведения и кафенета, в район Люлин се намират и МЕГА МОЛ, който е първият подобен търговски център в западните части на столицата и Мега Ексртийм център.

Територия на район Люлин

Транспорт в район Люлин

История на район Люлин

Образование в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

Спорт в район Люлин

Прочетете още