Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 31 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
  • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 115 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1369
Премахната 17 гаражни клетки в Люлин 2

Премахнаха 17 гаражни клетки в Люлин 2

Нов терен се разчисти от ръждясали гаражни клетки в столичния район Люлин. Премахнати бяха 17 гаражни клетки в Люлин 2, а мястото приличаше на сметище от натрупаните с години в тях боклуци. От районната администрация освен премахването на желязните "кутии" изчистиха и терена. "Мърлячи! Който го е ползвал, трябва да почисти вътре! Никой й не им е длъжен да им чисти боклука!", възмущаваха се жители на гледката. Според тях на мястото на гаражните клетки ще има нов строеж, но засега се надяват теренът да остане чист. Жителите имат и други притеснения, че след разчистването и изникването на нов жилищен блок, нови паркоместа не се осигуряват, а това ще задълбочи проблема с паркирането.

comment 0
visibility 2096
Война за пракоместа в Люлин? Над 10 коли осъмнаха с нарязани гуми

Война за паркоместа в Люлин? Над 10 коли осъмнаха с нарязани гуми

Над 10 автомобила осъмват надраскани и с нарязани гуми в столичния Люлин в последните дни. Проблемът е от няколко седмици и пострадалите собственици смятата, че това е война за паркоместа. При последния вандалски акт охранителна камера заснема един от автомобилите, но потърпевшите са много повече, съобщи bTV.  Това се е случило на 28 април. На охранителната камера на терасата ми видях младеж, който мина, наведе се и надупчи гумата, разказа пред bTV Ивелина Тошева. Тя е качила клипа в социалните мрежи, защото не е разпознала лицето. След това нея се свързват и други потърпевши собственици. На 8 април е спукана и гума, с шило, на автомобила на Бисер Тошев. "Може би от година и половина това се случва тук. Има и ударени автомобили с камъни", допълва той. Други потърпевши твърдят, че това е война за паркоместа. "За последната седмица има един сигнал за пет автомобила с нарязани гуми. Образувано е досъдебно производство, извършителите се издирват", казват от СДВР.

comment 0
visibility 1408
Премахнаха незаконни гаражи в район Люлин

Премахнаха незаконни гаражи в район Люлин

Започна принудително премахване на незаконни гаражни клетки в столичния район „Люлин“, зад бл. 235, съобщава БНР. До действията се стигна, след като главният архитект на района Поля Божкова е издала заповед за принудително преместване, на база на влязла в сила Заповед от 4 февруари 2022 г. на главния архитект на Столичната община. Незаконните гаражи зад бл. 235 в „Люлин“ 2 стоят от години. До момента собствениците им не са ги преместили доброволно.

Реклама
comment 0
visibility 27007
-

Ужасна миризма се носи около къща в столичния "Люлин-10"

За неприятна миризма, която се носи около къща в столичния "Люлин - 10" сигнализират в социалните мрежи граждани, живеещи в района. Къщата, която буди въпроси в съседите, се намира на метри от ДГ Панорама. Около нея постоянно се носи непоносима миризма на мърша. "Не се виждат хора, заградено е като затвор и мирише ужасно", казват гражданите. Те се съмняват, че къщата е нерегламентиран приют за животни, в който условията не са на необходимото ниво и искат проверка. 

comment 0
visibility 1668
Започна косенето на тревните площи в Люлин

Започна косенето на тревните площи в Люлин

Започна първото за тази година косене на тревните площи в столичния район "Люлин". „Близо 1500 дка са зелените площи за косене в междублокови и паркови пространства на територията на района. От 11 април стартираха дейностите по косене, като до момента са обработени ж.к. "Люлин" 6 и 7“, посочват от районната администрация. От вчера – 18 април, се косят тревните площи в ж.к. "Люлин" 4 и 5, след което работниците ще преминат към ж.к. "Люлин" 3, 2, 1, Комплекс на слепите, кв. "Филиповци", ж.к. "Люлин" 8, 9 и 10. Косенето се извършва по предварително изготвен график, който може да бъде променен при неблагоприятни метеорологични условия. Очаква се до началото на месец май да приключат всички дейности по косене в района.

comment 0
visibility 955
-

И тази година в столичния Люлин доброволци ще зарадват хората в неравностойно положение

За четвърта поредна година от фейсбук групата "Люлин" организират дарителски акции по повод християнските празници. Днес, на Разпети Петък, 90 семейства в затруднено положение от столичния район "Люлин" ще получат пакети с хранителни продукти за светлия празник. Инициативата е на администраторите на групата "Люлин", както и на техните  съмишленици от района. Акцията се провежда благодарение на множеството постъпили дарения от доброволци в квартала, които са се отзовали.  Даренията са предназначени изцяло за социално слаби хора и инвалиди в 10-те микрорайона, както и на хора със зрителни увреждания от 1-ви микрорайон в Люлин. Списъкът е съставен от районната администрация.

comment 0
visibility 1279
-

Председателят на СОС: Ново футболно игрище в Люлин и 28 часа седмично безплатен достъп до ...

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев провери заедно с кмета на Люлин Милко Младенов и председателя на Комисията по спорт Татяна Георгиева как върви изграждането на ново футболно игрище в района. Инициативата е част от Програмата за изграждане на спортни обекти, която градският парламент прие. По този начин се предоставят общински терени на спортни федерации и клубове, върху които след публичен конкурс, да бъдат изградени модерни спортни съоръжения. „В конкретния случай Българският футболен съюз вече изгради дренаж и ново игрище, което 28 часа седмично ще се ползва безплатно от учениците и младите хора в района, по график, който районният кмет одобрява. Очаквам до края на пролетта обектът да бъде готов и младите футболни таланти да могат да практикуват любимия си спорт.“, коментира Георгиев.  

comment 0
visibility 2106
-

Нова маркировка на пътищата в столичния "Люлин"

Сезонните ремонти в столичния "Люлин" стартират с полагане на нова пътна маркировка. Процесът вече започна, съобщи кметът на района инж. Милко Младенов. Маркировката не е била опреснявана от две години. Сега в боята ще се поставят и светлоотразителни перли, които ще я направят видима и в тъмната част на денонощието. Използва се методът шприц-пластик, при който пластът боя, положен от машините, е по-тънък и изсъхва по-бързо и лесно. Такава маркировка предстои да бъде положена на около 10 000 кв.м от пътищата в цяла София. Вчера е била положена маркировка по южното платно на бул. "Царица Йоанна", а днес ще се продължи със северното платно. Вече с нова маркировка е и бул. "Петър Дертлиев", нова пешеходна пътека има и на входа на Западния парк. По думите на районния кмет този участък е изключително натоварен заради новите детски площадки след ремонта на парка. Ремонтират се и компроментирани през зимата пътни участъци, по които се движи градския транспорт. Кметът увери, че предстои изкърпване и на по-малките вътрешноквартални улици. В участъците, в които се работи, трафикът е леко затруднен. От района се стремят да извършват обновяването между 9 и 11 часа, когато трафикът вече е намалял.

comment 0
visibility 2469
-

В "Люлин": Семейство тормози съседите с боклук, воня и шум

Живущите в блок 911 в столичния квартал "Люлин" се оплакаха от постоянен шум, крясъци, ужасна миризма и боклуци, с които семейство с две деца тормози целия вход. Семейството живее под наем, имат и домашни любимци, разказаха съседите. Отглеждат и две момичета на 8 и 13 години, за които съседите се съмняват, че не посещават училище, защото ги виждат постоянно. Във входа вече има въшки и бълхи заради лошата хигиена, оплакват се хората. Вече три години се подават сигнали до различни институции, но до момента няма резултат. „Ежедневно тези хора ни натоварват с постоянен стрес, шумна музика и миризми. Имат животни, които никога не са извеждани и разхождани. Миризмата от фекалиите попива във фугите на панела. Живея под тях и имам две малки деца. Апартаментът ми е като градска тоалетна от миризмата на урина от животните над нас. Чува се непрестанен шум от викове и тропане”, оплака се пред Нова телевизия Пламен Иванов. „Наскоро разбрахме, че семейството се е вързало към общия електромер на входа, който отчита тока на входното помещение и стълбищното осветление. Оказа се, че не са си плащали тока в продължение на 3-4 месеца”, разказа домоуправителят на входа Костадин Янчев. Съседите са водили многократно разговори с наемателите, но не са намерили разбиране. Сигнали са подавани включително и до Агенция за закрила на детето. Хората от входа събират подписка и се надяват институциите да вземат отношение по въпроса и ситуацията да се нормализира.    

comment 0
visibility 1197
Столичното СУ „Луи Пастьор“ ще бъде санирано по Плана за възстановяване

Столичното СУ „Луи Пастьор“ ще бъде санирано по Плана за възстановяване

Столичното 40 Средно училище „Луи Пастьор" в район „Люлин“ ще бъде изцяло санирано по Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщи кметът Милко Младенов пред БНР. Той уточни, че вече е изготвено енергийно обследване на сградата на учебното заведение. След санирането се очаква разходите за електричество да спаднат с над 40%, като спестените средства ще се използват за нови интерактивни кабинети и за различни пособия, които да подобрят образователния процес. СУ „Луи Пастьор“ ще бъде четвъртото енергийно обновено училище в район „Люлин“. Към момента подобни дейности са проведени в 56-о СУ, 79-о СУ, 90-о СУ и 37-о училище.  Предстои изграждането и на ново спортно игрище в двора на училището, което ще бъде финансирано от МОН. Преди дни 40 СУ „Луи Пастьор" отпразнува 40 години от създаването си.

comment 0
visibility 3330
-

В Люлин: Вандали трошат спирки и детски площадки (СНИМКИ)

Зачестиха вандалските прояви в столичния район "Люлин", оплака се кметът инж. Милко Младенов. "Случайност или не, винаги, когато има предизборна кампания, ставаме свидели на множество счупени спирко-навеси, детски площадки, изкъртени пейки, кошчета и пр.", написа районният кмет във Фейсбук. Той илюстрира думите си със снимки, на които се виждат пораженията, нанесени от вандалите. Инж. Младенов призова всеки, който стане свидетел на недобросъвестни действия, да се обръща към органите на реда, за да бъде потърсена отговорност на извършителите.

comment 0
visibility 2118
Двама обраха магазин в столичния Люлин

Двама обраха магазин в столичния Люлин

Разплащателно устройство е било изкъртено от денонощен магазин за хранителни стоки в столичния район „Люлин“, съобщава Нова телевизия. Сигналът е подаден около 5 часа тази сутрин. Парите от устройството са откраднати. Все още не е ясно какъв е размерът на сумата. По предварителна информация обирът е извършен от двама мъже, които са били с черни качулки. Според разказа на една от служителките в търговския обект, те са напръскали със спрей камерите, а малко по-късно са откраднали и парите. След това са избягали с кола.

comment 0
visibility 1829
-

Отново гонка с мигранти, този път в столичния "Люлин"

Петима  са задържани пред блок в "Люлин" след поредна гонка с мигранти в столичния квартал, съобщава БНР. Преследването започнало в района на Банкя, където полицаите засякли два буса. Единият е бил спрян там, но няма информация дали вътре е имало мигранти. С другия бус започнала гонка, която приключила в столичния квартал „Люлин - 6“. Шофьорът минал по малките улички, слязъл от превозното средство и се опитал да избяга между блоковете. След кратко преследване обаче полицаите успели да го заловят. В буса е имало четирима пакистанци без документи, които също са задържани.  

comment 0
visibility 1851
Мъж нападна и рани свой съсед в Люлин, после се барикадира в дома си

Мъж нападна и рани свой съсед в Люлин, после се барикадира в дома си

Агресивен мъж нападна с нож и рани свой съсед в столичния район Люлин. За това сигнализира съпругата на пострадалия пред Нова телевизия. Случаят е от 24 януари, когато 53-годишният мъж издебва жертвата си и го ранява, а след това се барикадира в дома си. „На 24 вечерта съпругът ми излезе до кварталното магазинче за цигари. След 10-15 минути се върна, цялото му лице беше в кръв, видях и нож. Обадих се на 112 да повикам линейка и полиция. Той ми разказа, че въпросният съсед се е опитал да го наръга, заплашил го е, че ще му отреже гърлото. Казал му е, че ще избие семейството му. Нападнал го е в гръб, надупчил го е. Лекарите казаха, че го е пробол близко до артериите. Разрязал му е устата. Оказа се, че има доста дълбоки прободни рани около врата, едната е 8 см, другата е 4 см.”, обясни съпругата на пострадалия мъж. На място идват полиция и Бърза помощ. Нападателят е задържан с прокурорска мярка за 72 часа. По думите на жената и други съседи са страдали от агресията на въпросния човек. Тя твърди, чеагресивният съсед е рязал гуми на автомобили пред блока. Освен това замерял с шишета и буркани минаващи хора. „Удрял ме е в главата с чадър. Писали сме многократно жалби. Преди 1-2 години се опита да запали входа. Беше прибран за лечение, но го пуснаха, с прокурорско решение, че не е опасен вече”, обясни съпругата на ранения човек. Въпросният съсед живее с възрастната си майка, която не може да се грижи за него. От прокуратура в София са обяснили, че на мъжа ще бъде повдигнато обвинение за опит за убийство. Ще бъде поискана мярка „задържане под стража”.

comment 0
visibility 2010
Протест в „Люлин“ заради съдебно решение за убийство

Протест в „Люлин“ заради съдебно решение за убийство

Жителите на столичния район „Люлин“ излязоха на протест, заради решението на Софийския апелативен съд да освободи под домашен арест задържания за убийството на 32-годишния Илиян Илиев, съобщава bTV. Припомняме, че Денис Ал Газзи беше задържан преди година. Във фаталния ден Илиян Илиев и приятелите му празнували раждането на дете, като в по-късните часове отбелязали щастливия повод и със заря. Това ядосало Ал Газзи и той вдигнал скандал на празнуващите. При разгорелия се спор Илиев беше намушкан смъртоносно с нож. 23-годишният тогава криминално проявен Денис Мустафа Камал Ал Гази сам се предаде в полицията след двудневно укриване. „Исканията ни са мярката да бъде променена. Не е нормално, реално и човек с присъда за разпространение на наркотици, да извърши убийство и да бъде пуснат под домашен арест“, коментира Мартин Грозданов, приятел на Илиян. „За пореден път се убеждаваме, че съдебната система не работи както трябва и нещо трябва да се промени. Ако трябва, всеки ден и вечер ще сме тук“, добави той. Обвинителният акт не е внесен, тъй като адвокатът на Денис не се е запознал с материалите по делото, а също така е поискал отвод на прокурора.

Район Люлин

Територия на район Люлин

Територия на район Люлин

Столичният район Люлин се намира в северозападната част на София. В неговите предели влиза най-големия в страната жилищен комплекс „Люлин“, Филиповци и Република. Район Люлин заема площ от 22,22 кв. км. Населението в район Люлин наброява над 115 000 души.

Транспорт в район Люлин

Транспорт в район Люлин

Логично е, в един от най-големите столични райони, какъвто е район Люлин, да има достатъчно добре развита мрежа на градския транспорт. На разположение на жителите на район Люлин са метростанции „Люлин”, „Западен парк” и „Сливница”. Трамвайният транспорт в район Люлин е представен от Трамвай №8. В район Люлин пътуват тролеи 6 и 7.

Автобусите, които обслужват жителите на район Люлин са 309, 310, 111, 108, 42, 43, 54, 82, а маршрутките - 1, 3, 6, 14, 16, 23, 25, 32, 35, 38, 39.

История на район Люлин

Историята на район Люлин започва през 60-те години на миналия век. „Софпроект“ получава задачата да проектира голям жилищен район в северозападната част на столицата, който да побере приблизително 120 000 души. Проектът за бъдещия район Люлин е готов през 1969 г. Планирано било на мястото да се изградят 11 микрорайона, ориентирани около днешните булеварди „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“. Предвидено е жилищните сгради да са едропанелни и да са на 9 и повече етажа.

Строителството в бъдещия район Люлин започва през 1973 г. През 1977 г. започват да настаняват първите жители в готовите блокове. Тръгват и първите автобуси в район Люлин. Не всичко от направения проек се реализира. Част от микрорайоните остава неизпълнена, няма ги спортните съоръжения и паркингите на много етажи.

Образование в район Люлин

Образование в район Люлин

На разположение на жителите на район Люлин са 17 детски градини. В района има само една детска ясла. Училищата в район Люлин са 13, едно от тях е частно.

27 Средно училище „Академик Георги Караславов“ в район Люлин отваря врати през 1978 г. От началото на тои век училището има изцяло спортна и хореографска насоченост.

33 ОУ „Санкт Петербург“ в район Люлин е основано орез 1977 г. В него днес учат 700 ученицидо 7 клас.

В район Люлин се намира 37. СУ „Райна Княгиня“. Това е едно от старите училища в столицата. Основано е през 1924 г. За изграждането на учлището заслуга имат само жителите на столичния квартал „Модерно предградие“.

56 СУ "Проф. К. Иречек" в район Люлин е открито през 1985 г. Училището има специализирани паралелки областта на съвременните информационни и комуникационни технологии и в сферата на икономиката и стопанското управление, както и на чуждите езици.

77 ОУ “Св.св.Кирил и Методий” в район Люлин е открито през 1875 г. В началото сградата е на едн етаж. През 1911 жителите на кв. Филиповци доброволно работят за издигането на още два етажа на училището.

В район Люлин се намира 79 СОУ „Индира Ганди”. То отваря врати през 1982 г. През 1983 г. в училището се порвежда първият в страната първият урок, в който се използва компютър. През 1985 г училището приема името „Индира Ганди“. В училището сега се изучават хинди, английски език и информационни технологии.

  1. СУ "Лев Николаевич Толстой" с изучаване на чужди езици е разположено в район Люлин. То отваря врати през 1982 г. В началото в него се изучава само руски език. Постепенно се превръща в едно от най-авторитетните училища в район Люлин. Днес в него освен руски, се преподават английски, немски и испански език.

В район Люлин се намира и друго престижно училище - 137 СУ „Ангел Кънчев“. Неговата история започва от 1957, когато се отделя от 37 средно смесено училище. От 1992 г. то е училище с ранно обучение по чужди езици. Днес в това училище учат почти 1000 ученика, разпределени в 40 паралелки, обучавани от 66 педагози. То е едно от елитните училища в район Люлин.

Частно немско училище „Ерих Кестнер“ в район Люлин отваря врати през 1996 г. В момента в него се обучават 300 ученика, които не са само от България, а и от още 10 държави.

Читалища и библиотеки в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

В огромния район Люлин е разположено Читалище „Просвета 1925“. То е основано през 1925 г. в момента в него функционират школи за народни танци, модерен балет, английски език и танцов състав.

Народно читалище „Константин Величков-1979“ в район Люлин е основано през 1979 г. В началото се помещава в един голям апартамент, а библиотеката му има само 800 тома. Сега е голямо читалище, в което кипи културна дейност.

ОКИ "Столична библиотека"- Филиал "Люлин" също се намира в район Люлин. Той отваря врати през 1984 г. В него има читалня, детски отдел и заемна за възрастни. Във филиала има около 104 000 библиотечни документа. Електронният каталог е голямо предимство за фонда. Така много по-лесно се намират търсените заглавия.

Здравеопазване в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

За здравето на жителите на район Люлин се грижат два Диагностично-консултативни центъра. Тук са ДКЦ 12 и ДКЦ 26, познати като База 1 и База 2.

Спорт в район Люлин

Спорт в район Люлин

Район Люлин се гордее с модерния си спортен център Сиконко. В миналото се е наричал Спортен център Левски Сиконко. Тук се намира първата частна зала за волейбол в страната. Спортният център се намира на удобно за жителите на район Люлин място. Близо до комплекса са разположени метростанция Люлин, спирки на градски транспорт и удобни площи за паркиране.

Спорният център в район Люлин разполага с огромна зала за спортни игри, прекрасно заведение, фитнес зала, зала за бокс, зала за танци.

В район Люлин се намира и открития басейн „Люлин бийч“. Силвър Център е първата сграда в столицата, наподобяваща МОЛ. Повечето от известните големи търговски вериги имат свои обекти в район Люлин. Тук свои магазини са разположили Била, Технополис, Арон, Европа, Фантастико, „Техномаркет“ и „Техномикс“, Мосю Бриколаж и МЕТРО, Кауфланд, Лидл и др.

Логично е огромният район Люлин да е толкова добре устроен във всяко едно отношение . Той е с размерите на един средно голям български град и трябва жителите му да се чувстват добре. Градският транспорт е изключително удобен и разнообразен. Освен многото магазини, заведения и кафенета, в район Люлин се намират и МЕГА МОЛ, който е първият подобен търговски център в западните части на столицата и Мега Ексртийм център.

Територия на район Люлин

Транспорт в район Люлин

История на район Люлин

Образование в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

Спорт в район Люлин

Прочетете още