Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (11%, 66 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (16%, 102 Гласове)
  • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (49%, 307 Гласове)
  • Не мога да преценя (9%, 53 Гласове)
Общо гласували: 621 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 6639
Тийнейджъри в Люлин 7 се събират редовно и не спазват мерките

Тийнейджъри в Люлин 7 се събират редовно и не спазват мерките

Тийнейджъри в Люлин 7 не издържат на стриктните мерки срещу епидемията от COVID-10 и редовно се разнообразяват в кварталната градинка. За редовните сбирки сигнализираха живеещи в съседен блок.   Учениците всеки ден са на групи в градинката при блок 704. На няколко пъти хората им правят забележки, но те не разбират от дума и пак са цялата тайфа. Дори не ползват маски и ръкавици и са съвсем близо един до друг, разказаха пред Столица.bg очевидци на редовните сбирки.   Често и възрастни сядали по пейките на детската площадка и пиели бира, а малчуганите са по пързалката. 

comment 0
visibility 2086
Излъскаха и дезинфекцираха улици в Люлин 5 (СНИМКИ)

Излъскаха и дезинфекцираха улици в Люлин 5 (СНИМКИ)

Изчистиха, измиха и дезинфекцираха улиците в Люлин 5. Работата на фирмата за чистота в район Люлин бе забелязана от журналиста Карина Караньотова от БНТ, която се включи наживо в социалната мрежа. По-чисто никога не е било в тези улици! Тя сподели, че работниците също са доволни от заплащането и отношението към тях, но и затова, че имат работа. Дезинфектантът се разтваря във водата и при миенето улиците се третират срещу коварната зараза. Дезифектантите не са опасни за хората и животните. До обяд днес бяха обработени улици „501“, „504“, „Мичман Светогорски“, ул.“Поручик Григории Загорски“, „Зидар“ и др. От Столичен инспекторат съобщиха, че продължава ежедневното третиране на спирки на градския транспорт. Почистват се регули на улични платна от наноси и отпадъци и след това се мият с дезинфектанти. Вчера екипите на фирмите за чистота са работили в "Илинден", "Красно село", "Сердика" и "Триадица". Обработени са улиците "Г. Измирлиев", "К. Ботев", "К. Тулешков" и бул."Петко Каравелов" в район "Триадица". Дейността миене ще се извършва по график и при подходящи метеорологични условия. Къде и кога ще се мие, столичани могат да видят в сайта на Столичен инспекторат в секция "Миене".

comment 0
visibility 4662
В "Люлин" набират доброволци срещу коронавируса

В "Люлин" откриват център за доброволци срещу коронавируса

В "Люлин" откриват център за  набиране на доброволци срещу разпространението на COVID-19 при необходимост. Новината съобщи в социалната мрежа кметът на района Милко Младенов. Който иска да се включи, трябва да остави  трите си имена, телефон, адрес, информация за професионалните си компетенции и в коя сфера би могъл да бъде полезен.   Ето и как могат да се запишат желаещите:    телефони 02/92 37 286 – Стела Цветкова, 02/92 37 234 – Владимир Панев (от понеделник до петък, от 8:30 – 17:00 ч.), 02/92 37 209 – оперативен дежурен (за събота и неделя от 8:30 – 17:00 ч.) е-mail lyulin@sofia.bg; лично съобщение – в социалната мрежа или на страницата на Район „Люлин“ - Столична община.   "Вярваме в доброто и ще разчитаме на Вашата помощ при влошаване на моментната ситуация! Заедно ще се справим!", апелира кметът.     

Реклама
comment 0
visibility 6739
type-photo.svg
скъсани табели

В "Люлин" слагат втори път предупредителни табели- първите скъсани (СНИМКИ)

На администрацията в "Люлин" се е наложило втори път да слага предупредителни табели по детски и спортни площадки в района заради коронавируса. Просто поставените преди два дни табели се оказали скъсани. Това съобщи в социалната мрежа кметът на района Милко Младенов.  В табелите се казва,че заради извънредното положение и заразата се спира провеждането на всякакви спортни занимания и се ограничава достъпът до общинските спортни обекти и площадки.    Ето какво написа кметът на района в социалната мрежа по случая:   Уважаеми съграждани,   След като поставените преди два дни от районната администрация предупредителни табели бяха скъсани, днес отново поставихме съобщения на по-големите спортни и детски площадки, с които указваме временно да се преустанови използването на местата за отдих и игра на открито. Апелираме да избягвате събирането с повече хора на едно място, с цел да се ограничи разпространението на COVID-19.   Важно е да бъдем отговорни и дисциплинирани, за да съхраним живота и здравето на нас и нашите близки!          

comment 0
visibility 8189
type-photo.svg
предупредителни табели

В "Люлин": Предупредителни табели на площадките заради заразата (СНИМКИ)

От район "Люлин" са поставили предупредителни табели на по-големите детски и спортни площадки в района. В тях се казва,че заради извънредното положение и заразата се спира провеждането на всякакви спортни занимания и се ограничава достъпът до общинските спортни обекти и площадки.    "Въпреки че местата за отдих и игра на открито са предназначени за обществено ползване, Ви препоръчаме временно да преустановите посещенията им, с цел да се избегне струпването на много хора на едно място! Информираме Ви, че СО – район „Люлин“ постави предупредителни табели на по-големите детски и спортни площадки на територията на района. Нека спазваме всички препоръки на Националния щаб за борба с разпространението на COVID-19! Нека всеки един от нас прояви лична отговорност към създалата се ситуация!". Така се обърна в социалната мрежа към хората кметът на района Милко Младенов. 

comment 0
visibility 1907
потрошени

Вандали потрошиха пейки до спортно игрище в "Люлин" 5

Вандали за пореден път са потрошили в София неща, които са направени за ползване от всички граждани. В случая са изпочупени пейки до спортно игрище зад магазин "Билла" в "Люлин" 5. За грозната постъпка съобщи кметът на района Милко Младенов в социалната мрежа.    Отново в "Люлин", но в 8 част, само няколко месеца след изграждането на детската площадка зад бл. 881, едно от съоръженията за игра бе отчупено и откраднато.  

comment 0
visibility 2519
открадната люлка

Вандали потрошиха детска площадка зад бл. 881 в "Люлин"

  Вандали за пореден път са потрошили място за игри на малчуганите в столицата. Само няколко месеца след изграждането на детската площадка зад бл. 881 в "Люлин", едно от съоръженията за игра е отчупено и откраднато. За това алармира кметът на района в социалната мрежа.   Той апелира гражданите да бъдат по-бдителни и непримирими към вандалските прояви, унищожаващи общинската собственост и по-специално – детски площадки и спортни игрища – те са на децата.   Милко Младенов моли ако някой стане свидетел на подобни недобросъвестни действия, веднага да сигнализира органите на реда от 09 РУ – СДВР.  

comment 0
visibility 10191
отрова

Отрова за кучета пръсната около училище в "Люлин"

Жители на столичния квартал „Люлин” сигнализират за системен проблем с поставена отрова в близост до училище. Това притеснява хората с домашни любимци в района, разказват от Нова телевизия.    „Притеснени сме, защото проблемът е системен. Има случаи на поставени колбаси с кабърчета и игли, включително и прах срещу растителни паразити. Много е важно стопаните да бъдат наясно как една отрова може да бъде неутрализирана. В повечето случаи няма необходимото време да се търси помощ от ветеринар”, каза пред камерите стопанката на куче Виктория.   „Близо до моя вход имаше поставена отрова с неясен произход. Съседи ми сигнализираха, че няколко котки са намерени отровени. Всички са притеснени от случващото се”, добавя Константин,също стопанин на куче.  

comment 0
visibility 9508
Паяк в Люлин

Паяк разчиства столичния Люлин

Няколко паяка вършеят в столичния Люлин в момента, сигнализираха очевидци в социалната мрежа. Колите на Центъра за градска мобилност разчистват от нарушители, паркирали на непозволени места. Първо паяците минаха през "Царица Йоанна". Местните жители пък искаха да отидат и на успоредната улица, тъй като там от паркирани коли не може да се мине и да се излезе от локалното. Акцията за прочиставне е около пазара в Люлин и около пощата, където редовно има паркирани автомобили, които пречат на движението. "Ако може по три пъти на ден да минават паяците, за да се научат къде се спира и къде  не в Люлин", коментира местен жител.

comment 0
visibility 3766
ликовете

Ликовете на Кирил и Методий озариха фасадата на бл. 227 в "Люлин"

Ликовете на Св. Св. Кирил и Методий се появиха върху фасадата на блок 227 в "Люлин". С изрисуването образите на светите братя, район „Люлин“ продължава своята инициатива за изобразяване на бележити българи по обновените жилищни сгради. Тя стартира през 2018 г. с изображенията на Апостола (бл. 317 и бл. 423) и Христо Ботев (бл. 604), като продължаваме да работим усилено това да се превърне в традиция.   Блок 227 е поредната обновена жилищна сграда в район „Люлин“ по „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”. Сградата е въведена в експлоатация през 1975 г., а през 2019 г. по нея са приложени всички мерки за енергийна ефективност с цел да се осигурят по-добри условия за живот на живущите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.  

comment 0
visibility 6915
кмет Люлин

Кметът на "Люлин" обясни кои са основните задачи през новия му мандат

Кметът на "Люлин" Милко Младенов описа пред БНР неотложните задачи, с които той и администрацията на района ще се заемат през новия мандат.    "Това, което беше приоритет и ще продължим да инвестираме в него, е санирането на училища и детски градини. В "Люлин" има повече от 30 такива сгради и те не са ремонтирани над четири десетилетия. Приключваме санирането на 79-о училище "Индира Ганди", подготвяме проекти за 40-о училище, за 97-о училище и се надявам в този ред да санираме всички училища и детски градини", обясни Младенов.   Кметът на "Люлин" посочи, че ще заложи като приоритет по време на мандата ремонтирането на вътрешнокварталните улици, изграждане на паркинги и реновиране на тротоари. Жилищният комплекс вече е на 50 години и инфраструктурата, без сериозни инвестиции през годините, вече е значително увредена.   Сред приоритетите ще бъде и изграждането на спортни обекти и зони за отдих. Мултифункционални спортни зали в отделни сгради ще бъдат изградени в прилежащите територии на две люлински училища и те ще могат да се използват както от учениците, така и от всички желаещи граждани.    

comment 0
visibility 3248
болен

Болен мъж от "Люлин" заплашва съседи с пистолет и мачете

Мъж с психични отклонения е подложил на сериозен тормоз съседите си от столичния квартал "Люлин". Най-"невинното" нещо за него е да ги заплашва с мачете и газов пистолет, разказват от Нова телевизия.    Хората от блока обясниха пред камерите,че Валентин Ставрев се разхожда със спринцовки, нунджако и противогаз. Правил си и самоделни ножове. Около 70 души са се оплакали колективно от него, но мъжът не е настанен за лечение. Валентин страда от параноидна шизофрения. За него се грижи само леля му. Мъжът за малко не я удушил при поредния скандал в сряда. „Явно си въобразява, че е полицай. Една вечер ми звъни на вратата и през шпионката видях, че ми показва карта на ФБР. Обикновено иска пари. Звъни ни и през нощта, тормози ни”, споделят хората.  Една от жените разказа,че тя и дъщеря ѝ били нападнати от Валентин. Той се появил от нищото и им се нахвърлил на няколко крачки от входа. Сбили се и той избягал.       

comment 0
visibility 5268
нападение

Мъж проси пари и напада минувачи в "Люлин"

Мъж проси пари от случайни минувачи и напада хора в столичния квартал "Люлин". Агресорът е висок и слаб, маскиран с черен суичър, съобщиха от полицията. Последната жертва на непознатия е от понеделник. Около 17 часа поискал пет лева от случаен минувач. Получил отказ, ударил с юмрук човека и му разкървавил слепоочието. Очевидци твърдят,че бандитът е държал в ръката си и бокс. След нападението маскираният побяхнал към 90-о СОУ. Жители на квартала разказват, че мъжът често е виждан около детска площадка. Искал от 2 до 5 лв. и нападал, когато е стъмни. Подаден бил сигнл в 9-о РУ. Преди няколко месеца в района била обрана жена, а чужденец бил пребит за скъп телефон, припомниха жители на квартала.

comment 0
visibility 2781
Детска градини Люлин

36 нови детски и спортни площадки радват децата в Люлин

36 нови детски и спортни площадки са изградени в най-многолюдния столичен район Люлин. Това показват данните за обновяването на този район в София. За последните 4 години там изцяло са  реконструирани сградите на 2 детски градини и една детска ясла. Обновяването включваше конструктивно укрепване, премахване на старите ентернитови стени и модернизиране на детските заведение. Освен това в две от най-големите училища в района са приложени най-модерни мерки за енергийна ефективност в 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ и 79 СУ „Индира Ганди“. В момента продължават довършителните работи в "Индира Ганди" като там продължава ремонтът, който ще доведе до 50% намаляване на енергийните разходи.  Моделът е взет от Германия и енергиини екипи от ученици и учители са обучени да прилагат мерки за спестяване на енергия. Проектът н 79-о училище в Люлин е за 1,4 млн. лв. 85% от парите са осигурени от Националния доверителски екофонд и 15% от Столична община.  В Люлин бяха изградени и 28 нови детски площадки към детски градини и площадка за игра и тренировка на кучета, а също и повече от 6 км канализация в местност „Бул. Сливница“. По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са санирани 6 жилищни сгради – бл. 317, бл. 604, бл. 227, бл. 423, бл. В, бул. „Европа“ №128, бл. 106.  В района успяха да направят и отворят  45 социални жилища по Оперативна програма „Регионално развитие“, за което обектът беше отличен с награда „Високо оценена номинация“ в конкурс „Сграда на годината“ – бл. 959. Безспорно най-ефективният от всички ще е дългоочакваният пробив на бул. "Д-р Петър Дертлиев" към кръговото на Околовръстното. това ще разтовари значително трафикът в Люлин 5 и ще улесни движението от и към Банкя и обиколното трасе.

comment 0
visibility 1651
люлка

И в "Люлин" вече има люлка за деца с двигателни проблеми

Децата от "Люлин", които имат различни двигателни проблеми, вече ще могат да играят по площадките като своите връстници. Поставена е първата люлка за подрастващи със специални потребности. Тя е монтирана на новата площадка за игри до блок 959.   От администрацията на района апелират към всички съоръжението да се пази и да се ползва по предназначение. И да няма вандалски прояви.     

Район Люлин

Територия на район Люлин

Територия на район Люлин

Столичният район Люлин се намира в северозападната част на София. В неговите предели влиза най-големия в страната жилищен комплекс „Люлин“, Филиповци и Република. Район Люлин заема площ от 22,22 кв. км. Населението в район Люлин наброява над 115 000 души.

Транспорт в район Люлин

Транспорт в район Люлин

Логично е, в един от най-големите столични райони, какъвто е район Люлин, да има достатъчно добре развита мрежа на градския транспорт. На разположение на жителите на район Люлин са метростанции „Люлин”, „Западен парк” и „Сливница”. Трамвайният транспорт в район Люлин е представен от Трамвай №8. В район Люлин пътуват тролеи 6 и 7.

Автобусите, които обслужват жителите на район Люлин са 309, 310, 111, 108, 42, 43, 54, 82, а маршрутките - 1, 3, 6, 14, 16, 23, 25, 32, 35, 38, 39.

История на район Люлин

Историята на район Люлин започва през 60-те години на миналия век. „Софпроект“ получава задачата да проектира голям жилищен район в северозападната част на столицата, който да побере приблизително 120 000 души. Проектът за бъдещия район Люлин е готов през 1969 г. Планирано било на мястото да се изградят 11 микрорайона, ориентирани около днешните булеварди „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“. Предвидено е жилищните сгради да са едропанелни и да са на 9 и повече етажа.

Строителството в бъдещия район Люлин започва през 1973 г. През 1977 г. започват да настаняват първите жители в готовите блокове. Тръгват и първите автобуси в район Люлин. Не всичко от направения проек се реализира. Част от микрорайоните остава неизпълнена, няма ги спортните съоръжения и паркингите на много етажи.

Образование в район Люлин

Образование в район Люлин

На разположение на жителите на район Люлин са 17 детски градини. В района има само една детска ясла. Училищата в район Люлин са 13, едно от тях е частно.

27 Средно училище „Академик Георги Караславов“ в район Люлин отваря врати през 1978 г. От началото на тои век училището има изцяло спортна и хореографска насоченост.

33 ОУ „Санкт Петербург“ в район Люлин е основано орез 1977 г. В него днес учат 700 ученицидо 7 клас.

В район Люлин се намира 37. СУ „Райна Княгиня“. Това е едно от старите училища в столицата. Основано е през 1924 г. За изграждането на учлището заслуга имат само жителите на столичния квартал „Модерно предградие“.

56 СУ "Проф. К. Иречек" в район Люлин е открито през 1985 г. Училището има специализирани паралелки областта на съвременните информационни и комуникационни технологии и в сферата на икономиката и стопанското управление, както и на чуждите езици.

77 ОУ “Св.св.Кирил и Методий” в район Люлин е открито през 1875 г. В началото сградата е на едн етаж. През 1911 жителите на кв. Филиповци доброволно работят за издигането на още два етажа на училището.

В район Люлин се намира 79 СОУ „Индира Ганди”. То отваря врати през 1982 г. През 1983 г. в училището се порвежда първият в страната първият урок, в който се използва компютър. През 1985 г училището приема името „Индира Ганди“. В училището сега се изучават хинди, английски език и информационни технологии.

  1. СУ "Лев Николаевич Толстой" с изучаване на чужди езици е разположено в район Люлин. То отваря врати през 1982 г. В началото в него се изучава само руски език. Постепенно се превръща в едно от най-авторитетните училища в район Люлин. Днес в него освен руски, се преподават английски, немски и испански език.

В район Люлин се намира и друго престижно училище - 137 СУ „Ангел Кънчев“. Неговата история започва от 1957, когато се отделя от 37 средно смесено училище. От 1992 г. то е училище с ранно обучение по чужди езици. Днес в това училище учат почти 1000 ученика, разпределени в 40 паралелки, обучавани от 66 педагози. То е едно от елитните училища в район Люлин.

Частно немско училище „Ерих Кестнер“ в район Люлин отваря врати през 1996 г. В момента в него се обучават 300 ученика, които не са само от България, а и от още 10 държави.

Читалища и библиотеки в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

В огромния район Люлин е разположено Читалище „Просвета 1925“. То е основано през 1925 г. в момента в него функционират школи за народни танци, модерен балет, английски език и танцов състав.

Народно читалище „Константин Величков-1979“ в район Люлин е основано през 1979 г. В началото се помещава в един голям апартамент, а библиотеката му има само 800 тома. Сега е голямо читалище, в което кипи културна дейност.

ОКИ "Столична библиотека"- Филиал "Люлин" също се намира в район Люлин. Той отваря врати през 1984 г. В него има читалня, детски отдел и заемна за възрастни. Във филиала има около 104 000 библиотечни документа. Електронният каталог е голямо предимство за фонда. Така много по-лесно се намират търсените заглавия.

Здравеопазване в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

За здравето на жителите на район Люлин се грижат два Диагностично-консултативни центъра. Тук са ДКЦ 12 и ДКЦ 26, познати като База 1 и База 2.

Спорт в район Люлин

Спорт в район Люлин

Район Люлин се гордее с модерния си спортен център Сиконко. В миналото се е наричал Спортен център Левски Сиконко. Тук се намира първата частна зала за волейбол в страната. Спортният център се намира на удобно за жителите на район Люлин място. Близо до комплекса са разположени метростанция Люлин, спирки на градски транспорт и удобни площи за паркиране.

Спорният център в район Люлин разполага с огромна зала за спортни игри, прекрасно заведение, фитнес зала, зала за бокс, зала за танци.

В район Люлин се намира и открития басейн „Люлин бийч“. Силвър Център е първата сграда в столицата, наподобяваща МОЛ. Повечето от известните големи търговски вериги имат свои обекти в район Люлин. Тук свои магазини са разположили Била, Технополис, Арон, Европа, Фантастико, „Техномаркет“ и „Техномикс“, Мосю Бриколаж и МЕТРО, Кауфланд, Лидл и др.

Логично е огромният район Люлин да е толкова добре устроен във всяко едно отношение . Той е с размерите на един средно голям български град и трябва жителите му да се чувстват добре. Градският транспорт е изключително удобен и разнообразен. Освен многото магазини, заведения и кафенета, в район Люлин се намират и МЕГА МОЛ, който е първият подобен търговски център в западните части на столицата и Мега Ексртийм център.

Територия на район Люлин

Транспорт в район Люлин

История на район Люлин

Образование в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

Спорт в район Люлин

Прочетете още