район „Студентски“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 206 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 288 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 21 Гласове)
  • Нови избори. (28%, 228 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 58 Гласове)
Общо гласували: 801 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 4186
Студенти се цанят като хамали в Студентски град

Студенти се цанят като хамали в Студентски град

Студентски град не е опустял въпреки затворените ВУЗ-ове и ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19. Онлайн обучението е в разгара си и издръжката за живот в столицата не е станала по-малка. Кандидат висшистите са си в студентски град и комбинират онлайн лекции с работа. "Студенти извършват коректно хамалски и транспортни услуги в София", съобщи пред Столица.bg Надя Маркова. Младежите взимат по 20 лв. на час за човек за хамалски услуги. тарифата им за транспорт пък е 50 лв. за до 2 часа и само на територията на София. Желаещите за пренасяне на мебели, багаж и транспорт могат да се обадят на тел. 0893480394. Нощните заведения в Студентски град са затворени, но младежите сами заработват за издръжката си.

comment 0
visibility 1868
Изграждат трети паркинг за свободно ползване в „Дървеница“

Изграждат трети паркинг за свободно ползване в „Дървеница“

В столичния квартал „Дървеница“ ще бъде изграден трети паркинг за свободно ползване. В момента районната администрация работи над стартиране на процедурата по изграждане на проекта. От общината обясниха, че ако метеорологичните условия позволяват, ще стартира работата на терен. Припомняме ви, че досега в район „Студентски“ има изградени два паркинга за свободно ползване. Първият се намира срещу 55-о СУ в кв. „Дървеница“. Вторият паркинг се намира зад блок № 9 и е с капацитет над 60 места.

comment 0
visibility 1715
За 15 минути махнаха опасен стълб на кръстовището на ул. „8-ми декември“ с

За 15 минути махнаха опасен стълб на кръстовището на ул. „8-ми декември“ с ул. „Акад. Сте...

Служители от дирекция „Аварийна помощ и превенция" на Столичен инспекторат отстраниха  отстраниха за 15 минути опасен метален стълб с указателни табели. Той беше на кръстовището на ул. „8-ми декември“ с ул. „Акад. Стефан Младенов“ в район „Студентски“. Съоръжението е паднало след силна корозия в основата и е създало предпоставка за пътно транспортно произшествие. Благодарение на светкавичните действия на служителите на Аварийното звено, опасността от инциденти е предотвратена.

Реклама
comment 0
visibility 1947
type-photo.svg
Още 40 незаконни постройки са махнати в "Малинова долина"

Още 40 незаконни постройки са махнати в "Малинова долина" (СНИМКИ)

Поредната акция за махане на незаконни постройки се направи тази седмица в "Малинова долина".     Екипите на терен успяха да съборят и извозят 40 различни по големина бараки. Това съобщиха от администрацията на "Студентски" в социалната мрежа.    Район "Студентски" премахна 34 ромски колиби в Малинова долина (СНИМКИ)В района акции срещу незаконни постройки, населявани предимно от роми, имаше и  миналата година. 

comment 0
visibility 14678
Мъж закла и одра агне в "Мусагеница" пред стотици свидетели

Мъж закла и одра агне в "Мусагеница" пред стотици свидетели

Кадър на заклано агне, закачено на оградата на игрище в "Мусагеница", отприщи вълна от недоволство в социалните мрежи.    Животното е било окачено на метри от прозорците на два блока. Според очевидци "жертвоприношението" е станало пред очите на многобройна публика, излязла по терасите на близките сгради, разказват от Нова телевизия. Подобни ситуации оказва се не са рядкост в квартала.   „Предполагам, че много хора са видели това действие. Явно човекът си е заклал агне за празниците”, обясни очевидец пред камерите. „Подобни дейности не трябва да се случват на публични места, на метри от детска градина. В социалните мрежи има стотици коментари по темата, но няма нито един подаден сигнал в общината или на 112”, коментира пред медията зам.-кметът на район „Студентски” Искрен Арабаджиев.   Той отправи апел към гражданите да сигнализират за нередности, дори това да е в извън работно време или в почивен ден.      

comment 0
visibility 2057
Глоба за строители в "Студентски: Без ограда на места и натрупване на матер

Глоба за строители в "Студентски": Без ограда на места и натрупване на материали

Строители от ул. "Проф. Стоян Кирчев" в район "Студентски"  бяха глобени от Столичен инспекторат. Техническият ръководител на обекта получи санкция заради следните неща: Замърсяване на територии извън границите на имота, както и натрупване на материали. На места липсва плътно изградена строителна ограда, което  също е нарушение.    Инспекторите ще дойдат отново на проверка след съставения акт и дадените предписания.  

comment 0
visibility 2407
Премахнат бе изоставен павилион в "Дървеница"

Премахнат бе изоставен павилион в "Дървеница"

В рамките на днешния ден беше вдигнат поредният изоставен и неизползваем павилион на територията на "Студентски", който се намираше пред магазин "Фантастико" в кв. "Дървеница". За това съобщават от администрацията на района в социалната мрежа.    В неделя е планирано да се махне и павилионът до метростанция "Г.М. Димитров". Дейността ще бъде извършена в почивен ден, когато трафикът е по-слаб и най-вече с оглед на безопасността на преминаващите пешеходци.

comment 0
visibility 2139
Работят данъчните инспектори в Студентски,  касите временно затворени

Работят данъчните инспектори в Студентски, касите временно затворени

Пълна дезинфекция се извършва днес в данъчната служба в район "Студентски"-Столична община. Обработват се всички помещения, тъй като вчера службата бе затворена, заради заразен служител с COVID-19. Касите на отдел "Общински приходи" няма да работят следващите дни, но данъчните инспектори вече са на работните си места. Желаещите, да си извадят удостоверение или данъчна оцента от район "Студентски", могат да го направят на място в бл. 5 в Студентски град. COVID-19 затвори данъчната служба в район Студентски Плащането на местни данъци и такси може да се прави във всеки от останалите 21 районни данъчни отдела в София, по банков път или чрез финансови посредници. Най-лесен и безопасен начин за плащане е през електронния портал на Столична община.

comment 0
visibility 2969
COVID-19 затвори данъчната служба в район Студентски

COVID-19 затвори данъчната служба в район Студентски

Данъчната служба в район "Студентски" е затоворена и временно спира работа, съобщиха от "Общински приходи" на Столична община. Причината е заболял с COVID-19 служител. Жителите на района, които трябва да се срещнат с данъчен инспектор и да си вадят удостоверения или данъчни оценки, могат да отидат в отдел "Общински приходи" в район "Младост". Офисът се намира в сградата на община Младост - жк "Младост" 3, бул. "Свето Преображение"№1, ет. 1 /западен вход/, а работното време е от 8,30 ч до 17,00 ч. За плащането на местни данъци и такси столичани могат да ползват във всеки от от останалите 20 районни данъчни отдела в София. препоръчително е дори да превеждат парите по банков път или чрез финансови посредници. Най-удобният и безопасен начин за плащане е през електронния портал на Столична община, припомнят от Московска 33.  

comment 0
visibility 1779
Отпушиха 16 шахти в "Студентски"

Отпушиха 16 шахти в "Студентски"

16 шахти бяха отпушени в район "Студентски", за повечето в администрацията има и сигнали от граждани. Екипите на отдел „Одит и контрол“ към администрацията, заедно със Столичен инспекторат и фирмата „Евроканал“, действаха на терен на улиците „Акад. Николай Стоянов“, „Димитър Стефанов“ и „Акад. Стефан Младенов“.   Част от шахтите бяха запушени освен по вертикала, но и по хоризонтала . Очаква се "Софийска вода" да ги почисти съвсем скоро. За съжаление екипите намериха големи количества битов отпадък в шахтите, който няма как да попадне там, освен с човешка намеса. Това съобщават от администрацията на район "Студентски" в социалната мрежа.   

comment 0
visibility 3499
Изолацията на бл. 9 в "Студентски град" се разпада за втори път

Изолацията на бл. 9 в "Студентски град" рухва за втори път

Бл. 9 в "Студентски град" за втори път има проблем с изолацията си. Както стана ясно вчера тя се срути от силния вятър в София. Първият подобен инцидент е от декември 2017 г. Това припомнят в социалната мрежа жителите на квартала. Тогава отново при силен вятър изолацията се е откъртила. Блокът се оказва саниран по Програмата за енергийна ефективност през 2015 г., коментират граждани във Фейсбук.    И при двата инцидента е имало сериозна опасност за преминаващите около блока хора и паркираните в района коли.    Изолацията на бл.9 в Студентски град полетя след силен вятър (СНИМКИ) Кой е отговорен за асансьорите в Студентски град (ВИДЕО)Блок 9 е общежитие към УНСС. Това значи, че ръководството на университета трябва да потърси изпълнителите за ремонт. Особено след като два пъти се получава един и същ проблем.    Въпросният бл. 9 има и още проблеми. Асансьор в блока не е ремонтиран от години. И самото качване в машината си е жив риск за обитателите на сградата. 

comment 0
visibility 2276
„Студентски град“ в столицата е най-рисков район за дрогирани шофьори

„Студентски град“ в столицата е най-рисков район за дрогирани шофьори

Един от най-рисковите райони за дрогирани шофьори в София е "Студентски град". Причината е голямата концентрация на нощни заведения в столичния район. От МВР затягат контрола и проверките на водачите на автомобили. Закупени са 44000 полеви теста, съобщиха от Нова телевизия. За последния месец тестовете са отчели положителни проби за наркотици при над 200 шофьори. Над 1700 водачи са били хванати след употреба на наркотици от началото на годината. Най-често направените тестове показват наличие на канабис и метаамфетамин, обясняват от Пътна полиция.

comment 0
visibility 12043
Студентски град опустя заради пандемията

Студентски град опустя заради пандемията

Студенти масово се изнасят от Студентски град в столицата. Заведенията за бързо хранене, книжарниците, копирните центрове и общежитията пустеят. Заради преминаването на дистанционно обучение, студентите в София стегнаха куфарите и се отправиха към родните места. Висшистите предпочитат да са при родителите си. Студентски град е доста празен, обясни Румен Бахов в „Здравей, България.“ Спирките на градския транспорт са пълни с чакащи студенти да се отправят към Централна гара. От медицинска гледна точка и в условията, в които се намираме в момента, е по-добре студентите да си заминат по родните места. Високата концентрация на хора на малко място в общежитията, повишава риска от разпространение на коронавирус, коментира управителят на ДКЦ 5 – Студентска поликлиника Вихрен Заяков.

comment 0
visibility 2534
Столичани затънаха в боклуци в Студентски град (СНИМКИ)

Столичани затънаха в боклуци в Студентски град (СНИМКИ)

Кофите за боклук на улица Проф. Атанас Иширков в Студентски град преляха, видя Столица.bg. Тревните площи срещу фитнес 33 също са покрити с отпадъци. Затънахме в мръсотия, възмущават се живущи в столичния квартал. 

comment 0
visibility 2541
Изградиха безплатен паркинг с над 60 места в „Дървеница“ (СНИМКИ)

Изградиха безплатен паркинг с над 60 места в „Дървеница“ (СНИМКИ)

Жителите на столичния квартал „Дървеница“ ще могат да ползват  новоизграден от район „Студентски“ паркинг. Той е с капацитет над 60 места и е предназначен за свободно ползване, обясниха от общината на официалната страница в социалната мрежа. Паркингът се намира зад блок № 9. От общината се похвалиха, че от страната на улица „Бели мел“  е ремонтиран тротоарът, както и е изграден джоб за контейнери на сметоизвозването. От районната администрация информираха, че плануват да изградят паркинги за свободно ползване и в кварталите „Студентски град“ и „Витоша ВЕЦ-Симеоново“.

Район Студентски

Територия и население на район Студентски

Столичният район Студентски е разположен на площ от 9,135 кв. км. Това е почти 2% от площта на столицата. В пределите на район Студентски влизат  пет жилищни комплекса: ж. к. „Младост 1”,„Дървеница”,„Студентски град”, „Малинова долина”, „Мусагеница“ и „Витоша”.

Район Студентски е официално обособен през 1995 г. Населението в него е над 72 000 души. Както се вижда, район Студентски е един от новите столични райони.

Образование в район Студентски

В район Студентскиза нуждите на живеещите там, функционират шест детски градини, една ясла, една млечна кухня, 5 училища, от които две частни, едно държавно училище и две общински.

Университети в район Студентски

Логично е, че в район Студентски има голяма концентрация на висши учебни заведения.

район Студентски УНСС

В район Студентски е разположен Университетът за национално и световно стопанство, който има вече 100 годишна история. Днешният УНСС в район Студентские наследник на Свободния университет за политически и стопански науки, създаден през 1920 г.  Това е най-стария икономически университет не само в страната и в район Студентски, но и в Югоизточна Европа. През 1940 г. Свободния университет за политически и стопански науки в район Студентски става Държавно висше училище за финансови и административни науки. През 1947 г. се трансформира във Факултет за стопански и социални науки при Софийския университет.Едва през 1990 г. учебното заведение се нарича Университет за национално и световно стопанство.

На територията на район Студентски се намира и Техническия университет. Техническият университетв район Студентскинаследява първото висше техническо училище у нас. То е в групата на висшите училища, които се ползват от дарението на Евлоги Георгиев. През 1941 г. е основано Държавното висше техническо училище.

В Техническия университет в столичния район Студентски днес учат повече от 10 000 български и 1000 чужди студенти. В университета, освен традиционното редовно и задочно обучение, има и е-обучение. Много от специалностите там се изучават на английски език. Студенти и преподаватели от университета участват в редица международни конкурси и често печелят призови места.

Безспорно Техническия университет в район Студентски  има водеща роля в сферата на нанотехнологиите, енергийната ефективност, инженерния дизайн и др.

В пределите на район Студентски е разположен и Химикотехнологичния и металургичен университет. В него се обучават високо квалифицирани специалисти в сферата на химичните технологии и металургията, екологията и биотехнологиите. Университетът има модерна база за обучение.

Лесотехническият университет също се намира на територията на район Студентски. В началото е бил катедра по Частно лесовъдство към Агрономичския факултет на Софийския университет. Едва през 1953 се обособява Висш лесотехнически институт в район Студентски. От 1996 г. Лесотехническият университет разполага с  Факултет Горско стопанство, Факултет Екология и ландшафтна архитектура, Факултет Горска промишленост, Агрономически факултет, Факултет Ветеринарна медицина, Факултет Стопанско управление, Факултет Задочно и следдипломно обучение.

В район Студентски можете да намерите и Минно-геоложкия университет, който съществува от 1953 г.

район Студентски Национална спортна академия

Националната спортна академия също е разположена на територията на район Студентски. От 1942 г., когато се създава Висше училище за телесно възпитание до днес тук се подготвят изявени спортисти.

Подготовката на студнетите в Националната спортна академия в район Студентскисе извършва в три факултета: Учителски, Тренцорски и Факултет по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация.

В район Студентски се намира Висшето училище по телекомуникации и пощи. Учебното заведение е наследник на Държавното телеграфопощенско училище, основано през 1881 г. с указ на княз Александър I. Днес във висшето учебно заведение в район Студентски учат над 1100 студенти, разпределни в няколко специалности, а именно: Безжични комуникации, Софтуерно проектиране, Компютърно администриране на софтуерни приложения, Киберсигурност на високите технологии, Мениджмънт и информационни технологии в телекомуникациите и пощите, Информационни технологии, Мобилни комуникации и Интернет,Управление на услуги, Смарт лидерство.

На територията на район Студентски се намират и филиалите на Националната художествена академия и Американския университет.

Културни забележителности в район Студентски

В район Студентски се намира църквата „Св. Георги Победоносец”. Тя е разположена на територията на ж.к. „Дървеница“. Предполага се, че храмът в район Студентские издигнат в периода 1888 – 1889 г. върху основите на стар храм или древно светилище. Иконите, които били предназначени за олтара са дело на майстори от Самоковската иконописна школа.

Друг православен храм в район Студентски е параклис „Свети Иван Рилски“. Той се намира в парка срещу УНСС.

Транспорт в район Студентски

Транспорт в район Студентски

В район Студентски се движат автобуси – № 94, 102, 280, 294 (връзка с метростанция ''Г.М. Димитров''), 413;

Извънградски автобуси – №69

Здравеопазване в район Студентски

В район Студентски функционират две поликлиники и две лаборатории. Едната поликлиника е в Студентска поликлиника, която се намира в центъра на Студентски град.

В район Студентски работи и 15 ДКЦ – Дианабад. Там е и една от най-популярните в столицата.

Спортни съоръжения в район Студентски

На територията на район Студентски се намират редица спортни обекти, които се използват активно не само от жителите на района, но и от всички столичани.

Зимния дворец на спорта в район Студентски

В район Студентски е разположен Зимния дворец на спорта. В него се практикуват зимни спортове на лед. Залата отваря врати през 1982 г. Може да поеме 4600 души. На двете ледени пързалки се провеждат тренировки и състезания по хокей на лед, фигурно пързаляне, шорттрек и др. Точно тази зала се счита за най-важния хокеен стадион в България. На него тренират клубовете по хокей на „Академик“, „Левски“, ЦСКА и др.

Скейт Парк София в район Студентски

На територията на район Студентски се намира и най-големия на Балканите Скейтпарк - "Скейт Парк София". Намира се в парк „Студентски“. В направата му Столична община инвестира 700 000 лв. Има скейт смарт покритие. На площадката могат да бъдат практикувани всички видове екстремни спортове.

В пределите на район Студентски е разположена зала „Христо Ботев“. В нея често се организират състезания и се практикуват 26 вида спорт, някои от които баскетбол, волейбол, хандбал, бадминтон, футзал, танци, спортна и художествена гимнастика, бойни изкуства, борба, вдигане на тежести и др. В спортната зала има съблекалня с гардероби и отделна зала за тенис на маса.   

Уникална картинг писта се намира в Картинг център "Дунев мотор спорт" в район Студентски. Пистата притежава специална апаратура за измерване на времето, като тази на най-известните писти за състезания.

В район Студентски има и Тенис клуб, който разполага с 12 корта. Кортовете са с разнообразни настилки. Треньорите са отлични професионалисти. Предлагат се групови и индивидуални тренировки както за деца, така и за възрастни. Всяка седмица на кортовете се организират различни турнири.

Територия и население на район Студентски

Образование в район Студентски

Университети в район Студентски

Културни забележителности в район Студентски

Транспорт в район Студентски

Здравеопазване в район Студентски

Спортни съоръжения в район Студентски

Прочетете още