район „Студентски“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (11%, 66 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (16%, 102 Гласове)
  • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (49%, 307 Гласове)
  • Не мога да преценя (9%, 53 Гласове)
Общо гласували: 621 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2368
"Патиланско царство" на гости в детските градини в Студентски град (СНИМКИ)

"Патиланско царство" на гости в детските градини в Студентски град (СНИМКИ)

Куклен театър Мале-мале / Puppet Theatre Malle-malle зарадва децата от ДГ 72 "Приказка без край" и ДГ 10 "Чебурашка" в Студентски град, съобщиха от общината на официалната страница в социалната мрежа. По време на театралната постановка с кукли, малчуганите се насладиха на едно от най-обичаните детски произведения - "Патиланско царство." Възпитаниците на детските градини също се включиха в представлението. Част от вълнуващата програма днес беше и шоу със сапунени мехури - "Балон като слон". Утре и в петък кукленият театър отново ще бъде на гости на децата в район "Студентски" - в ДГ 79 "Слънчице" и ДГ 12 "Лилия".

comment 0
visibility 3038
Дончо Барбалов: Започва изграждането на 3 нови детски градини в София

Дончо Барбалов: Започва изграждането на 3 нови детски градини в София

Още 3 нови детски градини ще има София. Започва сторителството две нови сгради в районите Люлин и Витоша и разширението на една във Вазраждане. И трите обекта са включени в капиталовата програма на Столична община и ще се финансират с парите отпуснати от МС за детски градини и училища. Това съобщи днес зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов пред журналисти на представянето на анализа на Института за пазарна икономика за връзката на икономиката и бюджета на София. Строителството на тези детски заведения е заложено в подготвяната втора актуализация на Бюджет 2020 на Столична община. До края на седмицата докладът за промените ще бъде внесен за разглеждане и обсъждане в комисиите на СОС. Със започването на строителството на детски градини от Московска 33 за пореден път доказват, че решаването на недостига на места в ясли и градини в София е приоритет.  В момента се работи и по още 8 нови детски градини и ясли, които също ще бъдат включени в бюджета, заяви Барбалов. Причината за актуализацията на бюджета е известна - пандемията от COVID-19. Първата бе направена в края на юни. Тя бе наложителна заради извънредното положение в страната от март до края на май. Във втората ще бъдат предложени да се дадат допълнителни пари на най-пострадалите сектори. 4 млн. лв. ще бъдат насочени към транспорта и ще има вътрешно разместване. Допълнителни средства - 1,2 млн. лв., ще се дадат за улично осветление и маркировка. Намаляване в касата на Московска 33 има при неданъчните приходи, като например от приватизацията. С 3,8 млн. лв. по-малко са влезли в бюджета от разрешителните за строителство. Застой се е наблюдавал през пролеттат, през лятото е имало раздвижване и вече се стабилизира дейността по издаване на строителни разрешителни, обясни Дончо Барбалов. Той каза, че целта на актуализацията на Бюджет 2020 на Столична община е приходите и разходите да се доближат до нивата от 2019 г.  

comment 0
visibility 2420
Засилват контрола за паркиране в Студентски град, паякът не прощава

Засилват контрола за паркиране в Студентски град, паякът не прощава

Засилват контрола за паркиране в Студентски град, район Студентски-Столична община, защото безразборно и навсякъде се спират автомобили. Доказателство е и днешната акция, в която паяк поразчисти задръстеното от спрели коли на пътното платното. В ЦГМ е подаден сигнал, че автомобилите пречат на движението по улица "Акад. Борис Стефанов" пред зала "Христо Ботев". И в двете посоки бяха спрели много автомобили. Ежедневно в Студентски град ще има паяк, за да разчиства улиците, научи Столица.bg. Пробелмът с паркирането там е от години и все повече се задълбочава заради недостига на места. Друг е въпросът, че не се спазват правилата и всеки спира на аварийки и "за малко".

Реклама
comment 0
visibility 2226
свободен паркин в района

Първият свободен паркинг в район „Студентски“ е готов

Първият паркинг за свободно ползване, изграден от район „Студентски“, вече е функционира. Той е разположен срещу 55-о СУ в кв. „Дървеница“ и ще бъде много полезно при безопасното оставяне на децата в училище от родители, които пътуват с коли. Ще бъде прекратено и паркирането на аварийни светлини на ул. "Белимел" както се случваше редовно до момента. Днес на паркинга вече има паркирани коли. След като асфалтовата настилка се стегне, паркоместата ще бъдат старателно разграфени. Също така, екипи по озеленяване към районната администрация ще се погрижат за облагородяване на тревните площи около паркинга.

comment 0
visibility 2218
type-photo.svg
Спряха достъпа на бездомници до постройките на „Трайко Станоев и „Пловдивск

Спряха достъпа на бездомници до постройките на „Трайко Станоев и „Пловдивско поле“ (СНИМКИ...

Администрацията на "Студентски" е направила необходимото, за да спре постоянното присъствие на бездомници в едноетажните тухлени постройки на ъгъла на улиците „Трайко Станоев и „Пловдивско поле“, срещу Дома за възрастни хора и бл. 1. За операцията съобщи в социалната мрежа  кметът на "Студентски" Петко Горанов.    Той обясни, че ще поиска от районното полицейско управление да прави всеки ден обход и наблюдение на мястото. Просто  защото е възможно скоро отново хора без дом да се опитат да махнат огражденията и пак да влязат вътре.    Скоро от мястото ще се изчисти и натрупания боклук във вътрешния двор. Един самосвал може и да не стигне.    

comment 0
visibility 3084
Студентски град дочака кадастрална карта след 8 години

Студентски град дочака кадастрална карта след 8 години

Студенски град вече има Кадастрална карта. За това се похвали районният кмет Петко Горанов пред радио София. Този документ ще позволи по-добре да се търгуват имотите в този район на Столична община. До момента липсата на Кадастрална карта е създавало предпоставка за недобро търгуване на имотите и за неясно разпределение на самите сгради в Студентски град. През 2012 г. Студентски град е имал кадастрална карта, но е била отменена и така 8 години, до настоящия момент, обясни кметът. Дълго чакан държавен документ и след 8 години има Кадастрална карта на Студентски град, което е от местно значение, коментира районният кмет на Студентска. Той прогнозира, че документът ще е непълен, но ако трябвало да се чака да е в завършен вид, не е ясно, кога ще е готов документът. Без Кадастрална карта собствениците трудно могат да реализират собственическите си интереси. Притежателите на имоти са и обект на "ухажването" от хора с различни интереси, които ги убеждават, че трябва да се разделят с имотите си, защото там дълго време няма да могат нищо да направят, разказва кметът на Студентски.

comment 0
visibility 3225
Район "Студентски" пусна мобилно приложение за новини, кампании и анкети

Район "Студентски" пусна мобилно приложение за новини, кампании и анкети

От кметството на район Студентски пуснаха мобилно приложение от началото на тази седмица. Желаещите да получават актуална, адекватна и постоянна информация за Студентски вече могат да си изтеглят приложението, съобщават от кметството в социалната мрежа. Приложението е безплатно от Google Play за Android и от App Store за iOS под името "Студентски". Чрез него ще може да се получава информация ежедневно за новини, кампании и събития свързани с района. Има възможности за участия в анкети. Приложението ще се надгражда и в бъдеще ще бъде разработена и контактна форма. Линк в Google Play: play.google.com/store/apps/details?id=com.demokrati.studentski&fbclid=IwAR020LNpPpDepTyuO5QAGAgCPeSiRmwuSkwLjkSt_H8JhDO2PoN5z8XB9YA Линк в App Store: apps.apple.com/us/app/studentski/id1511762065    

comment 0
visibility 2594
Глоба за строителни материали на тротоара и течаща вода на "Г. Русев" (СНИМ

Глоба за строителни материали на тротоара и течаща вода на "Г. Русев" (СНИМКИ)

Строителна фирма в София бе санкционирана вчера при проверка на Столичен инспекторат. При контрол по строителство е установено нарушение на строителен обект в район "Студентски", съобщават от Столичен инспекторат. Нарушителят е на обект на фирма Слав Строй ООД на ул. "Георги Русев". На тротоара на улицата са били струпани строителни материали. От обекта и излизала течаща вода, която е замърсила улицата. В хода на проверката е констатирано още, че нама изградено устройство за измиване на ходовата част на камионите, които излизат от строителния обект. На техническия ръководител на фирмата е съставен акт за административно нарушение, защото той е допуснал нарушенията. Проверките продължават и в другите софийски райони.

comment 0
visibility 1926
опасни отпадъци

Мобилният пункт за опасни отпадъци ще бъде в "Дървеница"

Опасни отпадъци от домакинствата ще могат да се предават и в район "Студентски". Това ще стане на 15 ноември от 8.30 до 14.30 ч., съобщават от "Зелени решения за София".    Пунктът ще бъде разположен в жк. "Дървеница", пред читалище „Възраждане“ на ул. „Иван Боримечката“ № 6. Безвъзмездно ще се приемат живачни термометри, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, лекарства с изтекъл срок на годност.  

comment 0
visibility 6118
Опожарени коли в Студентски град

Опожариха две коли в Студентски град, оставили и надпис

Два автомобила са напълно опожарени тази нощ пред жилищна кооперация в Студентски град. От записа на камерите на съседна сграда се вижда, че палежът е умишлен. Двама мъже с качулки са заснети и се вижда как се приближават към автомобилите. В следващия момент колите вече са сред огромни пламъци. Вероятно са били залети със запалителна течност. След огнените кълба подпалвачите побягват. Пред жилищната кооперация, където са били автомобилите мъжете оставят надпис: "Хълтъков парите". "Легнах си около два часа, чух пукане и когато погледнах колата ми гореше. не съм имал проблеми с никого", разказва пред bgonair.bg единият от собствениците на изгорялата кола. Окозва се, че Халтъков е инвеститор в съседен строеж до мястото на инцидента, но пострадалите нямат нищо общо с него.

comment 0
visibility 2145
Кампус в Студентски град

Проектът е одобрен, чака се финансирането от МОН за първия модерен кампус в Студентски гра...

Първият кампус, по западен модел, в Студентски град ще бъде реализиран през 2020 г., научи Столица.bg. Идейният проект вече е одобрен. Очаква се до средата на следващата година да бъде осигурено финансирането на строителството от Министерство на образованието и науката. Най-трудното вече мина - идеята, идейния проект и убеждаването на ВУЗ-овете, че това моделът, по който трябва да се обособят зоните в Студентски град. Това ще даде възможност за ред и решаването на много от проблемите на студентите, коментираха пред Столица.bg запознати с проекта. След осигуряване на финансирането ще се пусне обществена поръчка за избор на изпълнител. Оказа се, че в Студентски град има терени, които по същия модел могат да бъдат превърнати в модерни и красиви студентски кампуси. Проектът на първия такъв е изготвен в партньорство и с финансиране от Министерството на образованието и науката. Той ще обхваща от 1 до 4 блок - общежитията на Минно-геоложкия и Техническия университет. Проектът предвижда изграждане на зони за активен и пасивен отдих, спорт, места за паркиране, алеи и озеленяване, места за срещи и събития на учащите се. Целта е да се обособи затворен комплекс с общежития, в който да се осигури необходимият комфорт и спокойствие на студентите. С изграждането на първия кампус ще се постави и началото на решаването на проблема с паркирането, защото е предвиден двуетажен паркинг за 140 автомобила. Очаква се този пилотен проект да се превърне в работещ модел за стопанисване и урегулиране на зоните около студентските общежития, като се постигне успокояването им в транспортно и търговско отношение, коментираха пред Столица.bg от район Студентски.     

comment 0
visibility 2891
Нова детска площадка в м. Витоша ВЕЦ Симеоново

Във Витоша ВЕЦ Симеоново изникна приказна детска площадка (СНИМКИ)

Шарена, красива, функционална и приказна детска площадка вече има в м. Витоша ВЕЦ Симеоново, район Студентски в София. Новоизградената детска площадка е на ул. "проф. Христо Вакарелски". Малки и по-големи деца ще се радват и забавляват на новите къщички, люлки, беседки и др. съоръжения за игра. Там има и специална люлка за деца със специални потребности. Те също има къде да се люлеят и да играят заедно със своите връстници. Настилката е противоударна и площадката отговаря на всички изисквания за безопасност. Красивото съоръжение е предназначено за малчугани от 0 до 3 години.  

comment 0
visibility 3241
StudyHub за подготовка на студентите за изпити

В StudyHub студентите могат денонощно да се подготвят (СНИМКИ)

Студентите в район Студентски имат своето пространство, където денонощно могат да учат и да се подготвят за изпитите. Това е StudyHub, което работи без почивен ден. Пространството е модерно обзаведено и създава приятна атмосфера за младите хора, за да могат да се подготвят за изпити и лекции. Изграждането на StudyHub на ул. Акад. Жак Натан 10 е финансирано по програма Социални иновации на Столична община и множество социално отговорни компании Днес заместник кметът на район "Студентски" Велина Белева обсъди с един от създателите на проекта Мартина Георгиева необходимостта и възможностите за бъдеща съвместна работа.    

comment 0
visibility 1776
70 нови места в разширената детска градина в Студентски

С 14 нови групи се увеличиха местата за детска градина в "Студентски"

С 14 нови групи в детските градини са се увеличили местата за малчуганите в столичния район "Студентски" през последнте години, сочи проверка на Столица.bg. В понеделник бяха осветени новооткритите три групи в новата пристройка на детска градина "Лилия". Едната група е яслена, а малчуганите вече имат и физкултурен салон. Градина прие още 70 деца след отварянето на новата сграда. Освен това заведение беше изградена и нова детска градина - 72-ра "Приказка без край" с 9 групи. Раширена с нова сграда е и 79 ДГ "Слънчице" с 2 нови групи.  В кварталите на район "Студентски" бяха построени 17 и реновирани над 10 детски площадки. Също така бяха ремонтирани 4 спортни игрища, 5 стрийт фитнес и модернизиран и обновен 25-метровия закрит басейн в 55 СУ "Петко Каравелов". Приложени са мерки по енергийна ефективност в малката сграда на 55 СУ "Петко Каравелов", 78 ДГ "Детски свят", 10 ДГ "Чебурашка" и 12ДГ "Лилия", които намаляват значително режийните разходи, категорични са от районното кметство. Цялостен ремонт е извършен и на дворни площадки и нови съоръжения в 3 детски градини - 79-а, 12-а и 78-а. За последните години живеещите в район "Студентски" получиха и нови услуги, като една от тях е разкритият филиал на Столична библиотека в Студентски град, а също така беше укрепена и основно ремонтирана сградата на читалище "Елин Пелин" в кв. Мусагеница. Беше разкрита и детска млечна кухня с капацитет за 250 деца. Продължава и 10-годишната традиционна за безплатна, двуседмична, лятна ваканция с над 200 деца за отличници и много други.

comment 0
visibility 4350
Осветиха новата детска градина 12 "Лилия" в арйон Студентски

Още 70 деца тръгнаха на градина след откриването на 3 нови групи в "Лилия" (СНИМКИ)

На 3 нови групи в детска градина "Лилия" вече се радват родителите в район Студентски. Новата сграда на общинското детско заведение бе осветено вчера с водосвет и тържество. Малчуганите пяха и се забавляваха за радост на гостите, които им се отблагодариха с бурни аплодисменти. От вчера детска градина "Лилия" има общо 13 групи. От трите нови едната е яслена. Така според всички изисквания в двора на общинската градина има 13 детски площадки, за всяка група по една.  Малчуганите се радват и на физкултурен салон, какъвто доскоро нямаше, както и на открито пространство за тържества, спортна площадка. Общо "Лилия" прие 70 нови деца в трите групи.Децата бяха пирети чрез електронната система на Столична община. За учителите пък вече имат учителска стая. На освещаванета свещички за здраве на всички деца запалиха кметът на район Студентски Димитър Дилчев, заместникът му Велина Белева и директорът на градината. Гости на тържеството бяха и представители на Столична община.

Район Студентски

Територия и население на район Студентски

Столичният район Студентски е разположен на площ от 9,135 кв. км. Това е почти 2% от площта на столицата. В пределите на район Студентски влизат  пет жилищни комплекса: ж. к. „Младост 1”,„Дървеница”,„Студентски град”, „Малинова долина”, „Мусагеница“ и „Витоша”.

Район Студентски е официално обособен през 1995 г. Населението в него е над 72 000 души. Както се вижда, район Студентски е един от новите столични райони.

Образование в район Студентски

В район Студентскиза нуждите на живеещите там, функционират шест детски градини, една ясла, една млечна кухня, 5 училища, от които две частни, едно държавно училище и две общински.

Университети в район Студентски

Логично е, че в район Студентски има голяма концентрация на висши учебни заведения.

район Студентски УНСС

В район Студентски е разположен Университетът за национално и световно стопанство, който има вече 100 годишна история. Днешният УНСС в район Студентские наследник на Свободния университет за политически и стопански науки, създаден през 1920 г.  Това е най-стария икономически университет не само в страната и в район Студентски, но и в Югоизточна Европа. През 1940 г. Свободния университет за политически и стопански науки в район Студентски става Държавно висше училище за финансови и административни науки. През 1947 г. се трансформира във Факултет за стопански и социални науки при Софийския университет.Едва през 1990 г. учебното заведение се нарича Университет за национално и световно стопанство.

На територията на район Студентски се намира и Техническия университет. Техническият университетв район Студентскинаследява първото висше техническо училище у нас. То е в групата на висшите училища, които се ползват от дарението на Евлоги Георгиев. През 1941 г. е основано Държавното висше техническо училище.

В Техническия университет в столичния район Студентски днес учат повече от 10 000 български и 1000 чужди студенти. В университета, освен традиционното редовно и задочно обучение, има и е-обучение. Много от специалностите там се изучават на английски език. Студенти и преподаватели от университета участват в редица международни конкурси и често печелят призови места.

Безспорно Техническия университет в район Студентски  има водеща роля в сферата на нанотехнологиите, енергийната ефективност, инженерния дизайн и др.

В пределите на район Студентски е разположен и Химикотехнологичния и металургичен университет. В него се обучават високо квалифицирани специалисти в сферата на химичните технологии и металургията, екологията и биотехнологиите. Университетът има модерна база за обучение.

Лесотехническият университет също се намира на територията на район Студентски. В началото е бил катедра по Частно лесовъдство към Агрономичския факултет на Софийския университет. Едва през 1953 се обособява Висш лесотехнически институт в район Студентски. От 1996 г. Лесотехническият университет разполага с  Факултет Горско стопанство, Факултет Екология и ландшафтна архитектура, Факултет Горска промишленост, Агрономически факултет, Факултет Ветеринарна медицина, Факултет Стопанско управление, Факултет Задочно и следдипломно обучение.

В район Студентски можете да намерите и Минно-геоложкия университет, който съществува от 1953 г.

район Студентски Национална спортна академия

Националната спортна академия също е разположена на територията на район Студентски. От 1942 г., когато се създава Висше училище за телесно възпитание до днес тук се подготвят изявени спортисти.

Подготовката на студнетите в Националната спортна академия в район Студентскисе извършва в три факултета: Учителски, Тренцорски и Факултет по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация.

В район Студентски се намира Висшето училище по телекомуникации и пощи. Учебното заведение е наследник на Държавното телеграфопощенско училище, основано през 1881 г. с указ на княз Александър I. Днес във висшето учебно заведение в район Студентски учат над 1100 студенти, разпределни в няколко специалности, а именно: Безжични комуникации, Софтуерно проектиране, Компютърно администриране на софтуерни приложения, Киберсигурност на високите технологии, Мениджмънт и информационни технологии в телекомуникациите и пощите, Информационни технологии, Мобилни комуникации и Интернет,Управление на услуги, Смарт лидерство.

На територията на район Студентски се намират и филиалите на Националната художествена академия и Американския университет.

Културни забележителности в район Студентски

В район Студентски се намира църквата „Св. Георги Победоносец”. Тя е разположена на територията на ж.к. „Дървеница“. Предполага се, че храмът в район Студентские издигнат в периода 1888 – 1889 г. върху основите на стар храм или древно светилище. Иконите, които били предназначени за олтара са дело на майстори от Самоковската иконописна школа.

Друг православен храм в район Студентски е параклис „Свети Иван Рилски“. Той се намира в парка срещу УНСС.

Транспорт в район Студентски

Транспорт в район Студентски

В район Студентски се движат автобуси – № 94, 102, 280, 294 (връзка с метростанция ''Г.М. Димитров''), 413;

Извънградски автобуси – №69

Здравеопазване в район Студентски

В район Студентски функционират две поликлиники и две лаборатории. Едната поликлиника е в Студентска поликлиника, която се намира в центъра на Студентски град.

В район Студентски работи и 15 ДКЦ – Дианабад. Там е и една от най-популярните в столицата.

Спортни съоръжения в район Студентски

На територията на район Студентски се намират редица спортни обекти, които се използват активно не само от жителите на района, но и от всички столичани.

Зимния дворец на спорта в район Студентски

В район Студентски е разположен Зимния дворец на спорта. В него се практикуват зимни спортове на лед. Залата отваря врати през 1982 г. Може да поеме 4600 души. На двете ледени пързалки се провеждат тренировки и състезания по хокей на лед, фигурно пързаляне, шорттрек и др. Точно тази зала се счита за най-важния хокеен стадион в България. На него тренират клубовете по хокей на „Академик“, „Левски“, ЦСКА и др.

Скейт Парк София в район Студентски

На територията на район Студентски се намира и най-големия на Балканите Скейтпарк - "Скейт Парк София". Намира се в парк „Студентски“. В направата му Столична община инвестира 700 000 лв. Има скейт смарт покритие. На площадката могат да бъдат практикувани всички видове екстремни спортове.

В пределите на район Студентски е разположена зала „Христо Ботев“. В нея често се организират състезания и се практикуват 26 вида спорт, някои от които баскетбол, волейбол, хандбал, бадминтон, футзал, танци, спортна и художествена гимнастика, бойни изкуства, борба, вдигане на тежести и др. В спортната зала има съблекалня с гардероби и отделна зала за тенис на маса.   

Уникална картинг писта се намира в Картинг център "Дунев мотор спорт" в район Студентски. Пистата притежава специална апаратура за измерване на времето, като тази на най-известните писти за състезания.

В район Студентски има и Тенис клуб, който разполага с 12 корта. Кортовете са с разнообразни настилки. Треньорите са отлични професионалисти. Предлагат се групови и индивидуални тренировки както за деца, така и за възрастни. Всяка седмица на кортовете се организират различни турнири.

Територия и население на район Студентски

Образование в район Студентски

Университети в район Студентски

Културни забележителности в район Студентски

Транспорт в район Студентски

Здравеопазване в район Студентски

Спортни съоръжения в район Студентски

Прочетете още