район „Студентски“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (14%, 697 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (3%, 143 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (32%, 1644 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (51%, 2563 Гласове)
  • Не мога да преценя (0%, 15 Гласове)
Общо гласували: 5062 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 406
бързай бавно

Проектът "Бързай бавно"-2 учи децата на безопасно колоездене

Как да карат колелета без да станат жертва на пътни инциденти. На това ще се научат децата от район "Студентски". Инициативата ще се проведе на 30 май от 11.30 часа. Мястото- площадката по безопасност на движението на 8 СУ "Васил Левски". Участници в събитието ще са децата от 5-те класове на двете общински училища в района, съобщават от Столична община. Проявата се прави за втора поредна година от администрацията на района.  Проектът ще бъде разделен на две части. Първата е практическата. Младежите ще бъдат обучавани на приложно колоездене. Във втората специалисти от "Пътна полиция" ще дават изпитни ситуации на всеки един участник. Децата ще трябва да се справят с тях на база познаването на правилата за безопасност на движението по пътищата. "Бързай бавно"-2 е финансиран от Програма за опазване на живота и здравето на децата като участници в пътното движение на Столична община.

comment 0
visibility 451
класика

Моцарт и Парашкев Хаджиев звучат в детските градини на район "Студентски" (СНИМКИ)

Класическа музика звучи през целия месец май в детските градини на район "Студентски". Инициативата се нарича "Музиката на Европа". Сред авторите, с които малките се запознават, са Моцарт, Карл Мария фон Вебер, Антонин Дворжак, Антонио Вивилди, Камий Сен Санс и Парашкев Хаджиев. Момчетата и момичетата от подготвителните групи се запознаха с музикалните ноти и музикалните знаци и кои са класическите инструменти. Научиха интересни неща за композиторите и за техните най-популярни творби. Малчуганите получиха книжки с нотите и музикален диск, за да запазят и обогатят на него вече наученото.

comment 0
visibility 892
зала

Зала за психомоторика отвори врати в 79 ДГ "Слънчице"

Психомоторна зала, намираща се в сградата на 79 ДГ "Слънчице", в район "Студентски", отвори врати. Тя работи по метода SIMPLE. Той е особено ефективен при децата със специални образователни потребности, обяснява психологът Виолета Андреева. Психомоториката използва удоволствието от играта и изследването за формиране на умения за лидерство и следване. Методът учи децата да бъдат толерантни и да се съобразяват с възможностите и орграниченията на другите.    

Реклама
comment 0
visibility 584
доказателства

Ученици от 55 СУ станаха следователи (СНИМКИ)

Младежите от 55 СУ "Петко Каравелов" в район "Студентски" станаха следователи. Не, не наистина, а само за Деня на отворените врати в Националната следствена служба. Децата бяха посрещнати от директора на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов и екипа му. Те научиха и как се събират доказателства за един случай, както и начините за провеждане на разпити. Младите хора видяха отблизо и бусовете, снабдени с необходимото техническо и криминологично оборудване. Визитата в Националната следствена служба е част от програмата на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в район "Студентски".

comment 0
visibility 532
Деца на посещение в РИМ

Дечица от ДГ 78 ''Детски свят'' и ДГ 72 посетиха РИМ София

Възпитаниците на детските гради от район “Студентски” посетиха Регионален музей за история на София. Те се запознаха с историята на града и видях уникални експонати характерни за различните епохи. Децата задаваха въпроси на експертите на музея и останаха много доволни от това което видяха. Също така споделиха, че искат отново да отидат там. В края на посещението те получиха специални подаръци осигурени от кмета на район “Студентски” Димитър Дилчев.

comment 0
visibility 933
Кампус в студентски град

10 000 лв. е наградата за идеен проект за кампус в Студентски град

Първият затворен кампус в Студентски град в София е на път да се реализира. От Столична община е пуснат конкурс за идеен проект за затворен комплекс. В обособения кампус ще влизат 1, 2,3 и 4 блок на ул. Проф. Боян Каменов в район Студентски. Победителят, чийто порект ще се реализира ще получи 10 000 лв. За автора на второ място -  5000 лв., а за трето - 2500 лв. Проектът предвижда в обособената част да се изгради алейна мрежа, велоалея, а също и да има достъп с автомобил, но с маркировка и знаци. Ще има пропусквателен режим с бариера и видеонаблюдение. Идеята е да стане като затворено миниградче с ниско строителство на сгради за магазини, заведения и  многофункционални помещения за услуги. Много е вероятно да се направи и подземен паркинг, който ще реши категорично проблемът с паркирането около четирите студентсдки блока. До момента районният кмет Димитър Дилчев не успява да се справи с автомобилите в Студентски. Преди седмици постави огромни камъни на зелена площ, за да спре автомобилите. Студентите обаче продължиха да паркират, където си искат. Според кмета на Студентски с този проект ще започне постепенно решаването на проблеми в района. Всичко е съгласувано с ВУЗ-а, чиято събственост са общежитията, както и с МОН. Според информация на Столица.bg финансирането на проекта ще е от образователното министерство. Министър Красимир вълчев подробно е запознат с идята и е дал съгласие да се започне процедурата за реализирането на кампус в Студентски град. Повече от 15 години се очаква в Студентски град да се обособят затворени комплекси - общежития, което да гарантира сигурността на студентите.    

comment 0
visibility 1131
Безразборно паркиране в Студентски град

И камъните не помагат на Дилчев за паркирането в зелени площи (СНИМКИ)

В район Студентски трудно ще се справят с безразборното паркиране. В градчето на кандидат висшистите цари безредие и хаос. С проблема се е заел сериозно районният кмет Димитър Дилчев. Засега обаче опитите му да превъзпита студентите и да ги дисциплинира са безуспешни. В Студентски град продължава да се паркира върху зелени площи и нищо не може да ги спре. Преди месец кметът Дилчев, незнайно от коя кариера взети, постави огромни камъни около бл. 50. Целта му беше да се преустанови спирането на автомобили върху отредената за градинка площ. Освен спасяването на зелената площ, той искаше да предотврати и разнасянето на кал от автомобилите по улиците в Студентски град. Засега студентите печелят битката срещу кмета и продължават да правят каквото и когато си поискат. Дали пък една "зелена" зона и санкции няма да дисциплинира кандидат висшистите. А не е ли това повод за визита на представители на Столичен инспекторат? В студентски град много кръстовища са ужасно натоварени, а общината бездейства и не поставя светофарни уредби. Давам само за пример кръстовището при "Joy station$ и кръстовището на "Иван Странски" пред Зимния дворец и студентска аптека, сигнализираха пред Столица.bg живеещи в Студентски град.

comment 0
visibility 629
кмет и зам.-кмет

Кмет и зам.-кмет питат за проблемите им медиците от "Студентски" (СНИМКИ)

Как да се подобри работната им среда и как медицински сестри да отиват с желание в ясли и градини. Това бяха две от нещата, които кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев и неговият заместник Велина Белева дискутираха с медицинските лица от "Студентска поликлиника" и 69-а детска ясла. Според Дилчев е добре медици и администрация стъпка по стъпка да стигнат до решаване на проблемите в здравеопазването. За Дилчев трудно се намират сестри, които да искат да отидат в яслите и градините. А той иска там да има млади хора.Които да са отворени за промени.   Зам.-кметът Белчева каза,че доста се инвестира в обучението на медицински лица чрез квалификационни семинари. Да чуят проблемите на лекари и сестри от района, на срещата присъстваха и председателят на комисия “ Здравеопазване“ към Столичен Общински Съвет д-р Веселин Милев, общинският съветник Михаела Иванова и директорът на дирекция “Здравеопазване” към Столична Община г-жа Моника Чеуз.

comment 0
visibility 916
Балони за Велина Влахова

Кабинетът на зам.-кмета на Студентски преля от балони и цветя (СНИМКИ)

Голяма изненада и празнично настроение създадоха служителите в администрацията на район Студентски на зам.-кметът Велина Белева-Влахова. Днес тя има рожден ден, но очевидно, че със сюрприза ще й е доста трудно да си седне на стола. Тази сутрин кабинетът й беше пълен с балони, а огромни, красиви букети я очакваха в сградата на район Студентски.  Изненадата и засвидетелстваното уважение към една от най-чаровните кметици в столицата създаде празнично настроение в кметството. Тя не скри емоциите си и пусна в социалната мрежа снимки от преливащия с балони и цветя кабинет. "Днес така ще се работи. Благодаря на най-якия екип на район Студентски! Колеги страхотни сте!", написа ражденичката. Тя е зам.-кмет от 2008 г. и отговаря за образованието. Днес тя навършва 39 години, които ще и проличат след още 20. Столица.bg й пожелава да е все така усмихната, лъчезарна и сили да се справя с проблемите в Студентски. 

comment 0
visibility 475
Представяне на проект „Европа в София/София в Европа“

Евродепутат и кмет се включиха в дискусията на стартиращия „Европа в София/София в Европа“

Евродепутатът Андрей Ковачев и кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев се включиха в представянето и дискусията на стартиращия „Европа в София/София в Европа“ по Програма „Европа“ 2019 на Столична община. Проектът официално бе представен на 29 март т. г. В административната сграда на район „Студентски“ се събраха представители на партньорите, целевите групи и официални гости. Събитието бе открито от Христо Ковачев, председател на Фондация РЕГИОН.БГ, която изпълнява проекта. Мария Йорданова, ръководител на екипа, разказа за предвидените дейности и резултати като постави дискусионните теми. Партньори в реализирането на проекта, който е за 10 000 лв. са район „Слатина“, район „Студентски“ и 157 ГИЧЕ „С. Вайехо“. Целта на „Европа в София/София в Европа“ е с иновативни дигитални инициативи да се участва в изследователския процес за активизиране на синергията между представители на местната власт, гражданското общество, стартъп екосистемата. Вече заработи и предстои да се утвърждава онлайн платформа YOUrope във видеопортала YouSofia, главният инструмент за ефективно взаимодействие между целевите групи. Започва изработване на предавания и видеопродукти за онлайн платформата. Обявен е конкурс за видео „Европа в София/София в Европа“, като негови инициатори са ученици от 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“. В YOUrope се представят проекти от Програма „Европа“ 2019 в хода на тяхното изпълнение за обмяна на добри практики. Мария Йорданова акцентира на темата за човешките измерения на европейската интеграция. „Често, когато става въпрос за ролята на Европа в нашия живот, първите асоциации са с европейски фондове и инфраструктурни проекти. Целта ни е да допринесем за преодоляването на това клиширано разбиране за европейската ни принадлежност и да дискутираме темата за положителните промени в живота и мисленето ни през последните 12 години, откакто сме членове на европейското семейство“. Пръв в дискусията се включи евродепутатът Андрей Ковачев. „Съединението прави силата важи и за Европейския съюз, особено днес. Ако не сме обединени, няма да сме силни, ако не сме силни няма да можем да се справяме със сериозните предизвикателства", каза евродепутатът. Едно от тях борбата с фалшивите новини и дезинформацията, които изместват фокуса от положителните тенденции и постиженията ни с подкрепата на европейската солидарност. Безспорна истина е, че европрограмите дават големи възможности да достигнем по-развитите европейски страни. Сред тях една от най-успешните е програмата „Еразъм“, по която хиляди млади хора обменят опит по вълнуващите ги теми. За следващия програмен период в Европейския парламент сме предложили тройно увеличение на нейния бюджет, коментира Ковачев. Андрей Ковачев представи и друга младежка инициатива – „Училища – посланици на Европейския парламент“, която през последните години предизвиква голям интерес и у нас. Той влезе в диалог с представителите на 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ и те разказаха за техните европоекти и предстоящи инициативи. Преподавателят Мартин Хаджидимитров говори за силния интерес на ученици и учители към проекта „Европа в София/София в Европа“. Дария Ковачева, председател на ученическия съвет, представи гимназията си и участието им в конкурса за видео в платформата YOUrope. Оригинално мнение изрази десетокласничката Ана-Мария Тулилова – ще уча и ще работя в България, след като съм опознала Европа; дигиталните технологии, колкото и да са модерни и полезни, крият опасности от дехуманизация, затова държа на човешките ценности и истинската култура… В дискусията се включиха и домакините на събитието Димитър Дилчев, кмет на Район Студентски и Велина Белева, заместник-кмет. „Вече дотолкова свикнахме с хубавото, което постигнахме благодарение на евроинтеграцията, че го смятаме за даденост и понякога не го ценим, каза кметът. Много хубаво е, че младите са проевропейски настроени, което се вижда и от днешната среща, и имат критично отношение към проблемите ни", каза районният кмет. Земестникът му Велина Белева изрази подкрепата си за изпълнението на проекта и предложи в YOUrope младите хора активно да изразяват своите послания и да водят диалог за това как по-добре да живеем в София като граждани на Европа.

comment 0
visibility 1525
С камъни ограничават паркирането в Студентски град

Община Студентска с камъни спира паркирането в зелени площи (СНИМКИ)

Огромни камъни са подредени в Студентски град на терен край блок 50. Паркираните автомобили няма как да излязат, ако не се преместят камъните. Преди дни там е имало разлепени бележки, че на това място не трябва да се спира и скоро ще бъде ограничено. Вместо антипаркинг колчета или кашпи с цветя над 20 огромни камъка затвориха площа. На това място не трябва да паркира, защото  е зелена площ. Няколко пъти предупреждаваме и продължават да си оставят там автомобилите. След това разнасят калта по улиците. Затова предприехме мерки и поставихме камъните, за да ограничим паркирането. Един ден, ако имаме пари тази площ ще се затреви, защото е отредена за зелена, коментира пред Столица.bg кметът на район Студентски Димитър Дилчев. Не за първи път от кметството поставят камъни. Такива драстични мерки бяха предприети и преди време, когато на пътя, на завоя при Клуб 35 се появиха 40-сантиметрови бордюри със залепен отгоре конус. Това също беше, за да се ограничи паркирането. Студентите в блок 50 и зоната около оградената с огромните камъни площ вече са измислили вариант, да се отърват от кметската забрана. Те можели да преместват по два камъка, за да отворят място колкото да мине автомобила и отново да ги върнат на мястото си, след като паркират. Поставените камъни породиха десетки студентски коментари. "Кметът ни върна при Флинстоун" и "Който не слуша, ще носи камъни в Студентски град" е само част от хумора на кандидат висшистите. Ако паркирането не зелени площи не бъде преустановено там всеки ден ще има инспектори и ще се започне с глобите.

comment 0
visibility 672
Кметът на Студентски Димитър Дилчев

Студенти обсъдиха с кмета развитието на Студентски град (СНИМКИ)

Каква трансформация е необходима на Студентски град  за развитието му, дискутира кметът на район Студентски Димитър Дилчев със студенти. Той присъства на среща с кандидат висшистите в УНСС вчера. Дилчев бе там по покана на ръководителя на катедра  “Национална и регионална сигурност “ проф. Димитър Димитров. Засегнаха се много теми свързани със Студентски град и ролята на младите хора в развитието и преобразяването на квартала. На срещата присъства и председателят на студентския съвет към висшето учебно заведение Ангел Стойков. Той също заяви подкрепа и готовност за тясно сътрудничество. Всички бяха единодушни, че ще има постоянен диалог с местната администрация при решаването на конкретни въпроси, засягащи младежите.    

comment 0
visibility 556
Среща с комисар Мария Габриел

Мария Габриел пред студенти: “Цифровизацията не е в бъдещето, тя е тук в настоящето ни” (С...

Цифровизацията е тук в настоящето ни, това каза комисар Мария Габриел на срещата - дискусия организирана от екипа на район” Студентски” по инициатива на кмета Димитър Дилчев. Еврокомисарят посочи, че едва 44 % от европейските граждани имат основни цифрови умения и след 2020г. 90 % от работните места предстои да се изискват. Габриел разказа на студентите за проекта „Цифрова възможност“, чрез който се предвиждат платени от Европейската комисия стажове за до 6 хил. студента до края на 2020г. Тя отбеляза, че в Европа има сериозен недостиг наIT специалисти, като към момента се търсят над 350 хил. Вече има и предложение за старт на нова програма „Цифрова Европа“ с бюджет от 9 млрд. за пет области – изкуствен интелект, кибер сигурност, супер компютри, цифрови умения, дигитални иновационни хъбове. Според комисаря киберсигурността е приоритет за ЕК и тя и нейният екип са направили първото законодателно предложение през септември миналата година в областта за киберсигурността, което ще влезе в сила през месец май 2019г. Вече има четири проекта с българско участие във връзка със създаване на европейски кибер център в Брюксел. На събитието бе разискана и темата с фалшивите новини. Мария Габриел отбеляза, че има създаден Кодекс за борба с дезинформацията, като подчерта и необходимостта от медийна грамотност. Днес младите хора на възраст от 15 до 24 години все още не могат да отличат фалшивата от истинската новина, като в тази посока през следващите дни се организира европейска седмица на медийната грамотност. Една от големите инициативи е намаляването на цените на роуминга между Западните Балкани и ЕС.” На срещата присъстваха председателят на ДА “Електронно управление” Атанас Темелков, заместник кмета на София, Дончо Барбалов, общински съветници, председателят на Съвета на ректорите и ректор на МГУ проф.Тотев, както и всички ректори на всички висши учебни заведения в района, директори на училища, студенти и младежи.

comment 0
visibility 528
Празнуване на Трифон зарезан

С тематична празнична програма отбелязаха Св. Трифон Зарезан в район Студентски

С празнична програма започнаха празнества послучай Св. Трифон Зарезан в район Студентски. В дом Дълголетие на кв.Дървеница възрастни хора разказваха легенди за празника и изнесоха специална програма за всички присъстващи на събитието. Кметът на район Студентски Димитър Дилчев поздрави всички с пожелания за здраве, късмет и берекет.  

comment 0
visibility 933
Автомобил навлезе в насрещното в Студентски град

"Майстор" на волана влезе в насрещното в Студентски град

Безумен шофьор обърка посоката на движение и влезе в насрещното в Студентски град. "Майсторлъка" му стана обект на подигравки в социалната мрежа. От селянин до сомаубиец бе наречен в гневни коментари. Шофьорът вероятно за първи път вижда бетови разделители на платната и се нахакал точно, където не трябва. Ниската скорост на движещите се автомобили го е спасила от размазване и инцидент с жертви, коментират в мрежата. "Ми кой сложи този бетон", пита друг шегаджия. Там в студентски град няма правила нито за паркиране нито за каране, смятат много от столичани. По-лошото е, че не е извикана полиция, която да го санкционира. Като му бръкнат в джоба веднъж, следващият път ще си отваря очите, надяват се шофьори, участинци в изненадата.