район „Студентски“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (40%, 166 Гласове)
  • На време (13%, 53 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 418 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1963
type-photo.svg
книги

Библиобусът зарадва с любими книги учениците от 8 СУ и 55 СУ (СНИМКИ)

  Библиобусът на Столична библиотека гостува в дворовете на две столични училища- 8 СУ „Васил Левски“ и 55 СУ „Петко Каравелов“. Децата имаха възможност да се запознаят с богатия фонд от класическа и съвременна литература и да изберат своя любим жанр книги. А всички желаещи се сдобиха и с безплатни, едногодишни, читателски карти.    Предстои кампанията на Столична библиотека да посети и висшите училища в район "Студентски".               

comment 0
visibility 2487
type-photo.svg
общежития

Падаща мазилка, хлебарки и дървеници в студентските общежития на Лесотехническия (СНИМКИ)

Ужасяваща мизерия среща младежите в студентските общежития на Лесотехническия университет в София. Младите хора живеят сред падаща мазилка, хлебарки и дървеници.    Често пред учебното заведения могат да бъдат засечени студенти родители, въоръжени с куп материали, с които да потегнат  стаите в общежитията. Пред камерите на Нова телевизия част от студентите разказват за ужасяващите условия, в които живеят.   Весела дели стая с две приятелки. Момичето обяснява, че банята е била в покъртително състояние. Влагата е в излишък, хлебарките са били навсякъде. Настилката е ужасна, тя почти се разгражда. Нищо не може да бъде почистено, просто защото основно трябва да смени.    Момичето потърсило управата на университета. Тя видяла, че има ремонтирани стаи и поискала и нейната да бъде реновирана. Отговорено ѝ било, че ремонтът го правят самите студенти. От управата нищо до този момент не били реновирали те.         

comment 0
visibility 2634
Откриха басейна на 55 СУ Петко Каравелов

С щафета откриха ремонтирания басейн на 55 СУ "Петко Каравелов" (СНИМКИ)

След 9 месеца от завършването на ремонта кметът на район Студентски Димитър Дилчев откри обновеният 25-метров басейн в 55 училище "Петко Каравелов". Заедно с директорът Таня Иванчева двамата прерязаха лентата на новото спортно съоръжение. Ремонтът на басейна приключи още през декември, но не можеше да бъде отворен, тъй като имашепроблеми след ремонта. Финансирането на ремонта е от Столична община - 230 000 лв. Басейнът е подменена облицовка, нови съблекални и инсталации. "Сигурен съм, че с този басейн часовете по физическо ще станат още по-приятни за учениците", каза Дилчев. Плувците на спортното училище „Ген. Владимир Стойчев“ демонстрираха пред малките ученици четирите стила, плувни упражнения и щафета. А желаещите след това получиха взеха първия си урок във водата. Стопанисването на басейна занапред е изцяло работа и грижа на училището. Планираме догодина за започнем строителството и на спортна зала в двора на "Петко Каравелов". С 1400-те си ученици то е едно от най-големите и ще е за пример и със спортната си база, коментира районният кмет. Директорът обясни, че има много ученици, чийто часове и занимания ще запълнят изцяло графика на басейна.

Реклама
comment 0
visibility 1926
type-photo.svg
шевици

В детска градина 12 "Лилия" правиха кърпички с шевици (СНИМКИ)

Малчуганите от детска градина 12 "Лилия"  в "Студентски" се запознаха с чудния свят на българските шевици. Те научиха много за нашенските традиции, символите на шевицата и обичаите в различните градове на България.    Децата направиха за близките си хора кърпички с български мотиви, съобщават от администрацията на района.  За сръчността и уменията всички момчета и момичета бяха възнаградени с книжки за оцветяване на тема „Разходка в София“.    

comment 0
visibility 1832
София Студентски град Измами

Мними брокери обират новите студенти

Мними брокери шетат из Студентския град. Те предлагат услугите си за подсигуряване на квартири през новата учебна година, прибрират капарото и изчезват, алармират потърпевши. Наглостта им стигала до там, че посочват точен адрес на новоприетите студенти от провинцията. На него живущите се оказва, че нито са видели подобни лица, нито са чували за дадено име, нито има квартири под наем. Освен олекнали с определена сума, бъдещите обитатели на Студентския град оставали с целия си багаж на улицата. Често срещана измама в навечерието на учебната година е и качването от брокери на снимки на впечатляващи имоти на ниски цени. Обаждането на дадения телефон е само за неговата регистрация и след това наемателят е подложен на телефонен терор за огледи на апартаменти. Метод да се разбере дали дадена обява е фалшива, за съжаление, няма. Все пак е хубаво да се знае, че в дадена обява трябва да присъства точен адрес на агенцията и телефонен номер, съветват от сериозни брокерски фирми.  

comment 0
visibility 2597
сметки за ток и вода

Четворна такса за общежитие на студентите в София заради тока и водата

Четири пъти по-висока става таксата за общежитията на студентите в столицата заради сметките за ток и вода. Това показва проучване на "Монитор". Месечната сума на човек от общежитие на Техническия университет може да стигне до 150 лева заради водата и тока. Студент, който живее в един от по-старите блокове, обяснява пред медията, че наемът е 45 лева, но зимата сметките стават солидни. И в УНСС сумата се вдига заради битовите сметки. Наемът там е 46 лв. на човек в стая за трима. Но общата сума зависи от това колко ще бъдат начислени сметките. Тогава, когато младежите са по 10 дни в стаята, токът е най-солен, разказват възпитаници на икономическия ВУЗ. За студенти, които са в блоковете на Софийския университет, месечната такса може да е само 30 лв. Толкова се плаща за сметки и наем от 18 лева в тройна стая, оборудвана с легло и бюра, в един от хубавите блокове. Има обаче и възпитаници на ВУЗ-а, които плащат малко повече и издръжката им може да излезе по 80 лв. заради по-високи сметки. Новоприетите младежи в Медицинския университет спешно се ориентират към търсене на квартира, ако не попаднат в някой от хубавите блокове на учебното заведение. Момичетата,които не са от София, са подали молба за общежитие. Но ако стаите не са хубави или поне приемливи, те ще се съберат по четири- пет и ще си търсят да наемат апартамент. Един от новопостъпилите в Технически университет - София пък ще се спасява при по-голям роднина от същия ВУЗ. Става дума за братовчед четвъртокурсник. Той вече е направил ремонт на стаята в общежитието. И двамата ще делят една стая.  

comment 0
visibility 1729
Кметът на район Студентски Димитър Дилчев

Липсата на кадастрална карта бави строежа на училище в Студентски град

Следващата година се предвижда изграждането на училище в Студентски град. Благодарение на министъра на образованието Красимир Вълчев вече има два терена. Това заяви кметът на район Студентски Димитър Дилчев в интервю пред телевизия Bulgaria ON AIR. Засега обаче имало процедурни проблеми, не толкова с терените, колкото заради липсата на  кадастрална карта. "Студентски град е единствения квартал в София, в който няма кадастрална карта и никой не може да свърши нищо когато касае терените", обясни Дилчев. За кандидатурата са кмет той обясни, че още е рано, защото е концентриран към ремонтите и разширенията на детски градини.  В момента в Студентски продължава обновяването и разширението на детски градини. "Ще се откриват нови крила с 3 групи и физкултурен салон. Искаме да ги свършим в срок, за да посрещнем новата учебна година. Преди 12 години в Студентски град започна процес, който до известна степен успя да спре планираното още през 2000 година. Към края сме на този процес, но остава още малко, за да видим реалната картина, кой какво стопанисва и какво притежава.Предвиждаше се засторяване на целия двор на НСА, на Минногеоложки университет и на Техническия университет. На УНСС също беше предвидено застрояването на двора", каза Дилчев. През септември т. г. ще е готов техническия проект на първия кампус в Студентски град. "Има 3 варианта за стопанисване на всеки капус, в зависимост от характеристиките им ще се избере варианта на управление. Важно е да започнем изграждането на първия. За 12-те кампуса срокът ще с определи след първия. Работим в места където инсфраструктурата е от преди 50 години. Вече е избран проекта за кампуса, който ще отдели общежитията 1, 2, 3 и 4 и ще бъде с ограничение за достъпа. Засега там се предвижда да има 160 паркоместа", коментира районният кмет. Обособяването на студентски лагер ще е до сградата на общината. Два блока са на Техническия университет и един на Минногеоложкия университет . Предвижда се в Студентски град да има дванадесет такива кампула. Според кмета това е модел, с който да се успокои транспортно района. Търговските площите около общежитията и парка ще дадат сигурност на младите хора и условия да живеят в действително добре структурирана, поддържана и чиста градска среда.

comment 0
visibility 1547
доклад

Доклад показва проблемите, с които се сблъскват младежите в "Студентски град"

Различни проблеми, свързани с финанси, поставят бариери пред достъпността до образование за мнозина от обитателите на "Студентски град" в София. "Препъни камъните" са описани в специалния доклад "Нали знаеш как е" на "Университетски клуб за равенство". За компромисите, които младите хора правят с образованието си или пък с начина на живот, разказва Владислав Петков, цитиран от БНР. Една от анкетираните студентки иска да се премести от "Студентски" заради лошите условия там. Не може да се издържа сама, ако отиде на квартира. Близките ѝ нямат финансовата възможностите да пращат пари. Тя започва работа. И заради това прекъсва следването си. Този случай показва как икономическите фактори са тясно свързани с образованието. След другите сериозни проблеми за младите хора са: хлебарките, липсата на сапун, хартия и кошчета в тоалетните на университета. Освен чисто битовата страна в "Студентски град" друг основен проблем е чувството за безопасност. Има и няколко плюса в отговорите на студентите: В квартала можеш 24 часа да намериш каквото ти трябва. Пълно е с много млади хора, има условия за социализация. Пък и е доста евтино- сравнено с това да плащаш квартира в други квартали на столицата.

comment 0
visibility 1262
type-photo.svg
шахта

Обезопасиха шахта пред поликлиниката в "Студентски" (СНИМКИ)

Шахта пред поликлиниката в "Студентски град" от дълго време стоеше без капак. И така се създаваха предпоставки за много инциденти и с млади, и с по-стари минувачи. От Столичния инспекторат подадоха сигнал за проблема след множество оплаквания от граждани. Екип на "ЧЕЗ Електро България" възстанови капака незабавно. И сега пациентите на поликлиниката може да не се притесняват от инциденти.  

comment 0
visibility 2047
type-photo.svg
ясла

Ремонт за близо 200 хил. лв. на детска ясла 69 в "Студентски" (СНИМКИ)

Детска ясла 69 в "Студентски" е готова да посрещне малчуганите след мащабен ремонт. Вложените пари за всички подобрения в постройката са близо 200 хиляди лева. След обявяването на обществена поръчка е направен конструктивен проект на сградата и са укрепени източната и южната ѝ страна. Отстранени са всички пукнатини, съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на столицата Дончо Барбалов. През миналата година е ремонтиран и покривът на яслата, за да се отстранят всички течове. Стаите на групите са боядисани, а кухнята допълнително е оборудвана с конвектомати. Сложени са навеси на терасите, за да има достъп до тях и когато вали, а площадките са освежени, настилката там е антитравматична.  

comment 0
visibility 2315
type-photo.svg
Манджа стрийт

Заградиха "Манджа стрийт" в "Студентски" (СНИМКИ)

Огради опасват мястото, където до преди месец се намираше емблематичната "Манджа стрийт" в "Студентски". От павилионите и уредите за приготвяне на храна няма и помен, видя Столица.bg. Парцелът е почти разчистен. Най-вероятно ще има строителни дейности върху него. Просто се чакат документи, които да разрешат старта на бъдещия градеж. Както Столица.bg съобщи новината, че "Манджа стрийт" отива в историята, за първи път се появи в публичното пространство в началото на този месец. Тогава в социалната мрежа част от собствениците на заведенията за дюнери, сандвичи и палачинки си взимаха довиждане с района. А на самите обекти имаше обяснения къде е новата локация, на която могат хората да ги намерят.Пред медиите кметът на "Студентски" обясни, че на мястото на обектите за бързо хранене ще се прави общежитие с подземни гаражи и търговски площи. Разрешението за строеж върху парцела било издадено още март тази година.  

comment 0
visibility 1486
type-photo.svg
състезание

Отличници от "Студентски" участваха в състезание по фехтовка (СНИМКИ)

Децата, които участват в летния лагер на "Студентски" "Ваканцията на отличниците 3", попаднаха в истинско състезание по фехтовка. Те преминаха един ускорен инструктаж за това какво и как се прави, докато си лице в лице с противника. Усвоиха основни стойки и тактики. И след това решиха да видят какво са научили в реални срещи, съобщават от администрацията на района. Финалистите получиха грамоти и медали от Декана на Педагогическият факултет към НСА, проф. Красимир Петков, г-жа Ани Тодорова, началник отдел „Образование, социални дейности, култура и спорт“ и Секретаря на МКБППМН към район “ Студентски” г-жа Невин Шеремед.

comment 0
visibility 1374
съвети

Деца научиха от ГДБОП кои са рисковете в мрежата

Ваканцията е време, в което повечето деца се заседяват пред компютрите. Но така те могат и да попаднат на лоши хора, които да им навредят. Момчетата и момичетата от "Студентски" участваха в среща с експерти от ГДБОП, сектор "Киберпрестъпност". Те им споделиха ценни съвети за защита в интернет пространството. Спецовете напомниха рисковете и заплахите, които се крият в мрежата.Те посъветваха децата да не разговарят с непознати, да не споделят предизвикателни снимки и съдържане, както и да не издават лична информация.

comment 0
visibility 1624
type-photo.svg
Музейко

Отличници от "Студентски" с научни мисии в "Музейко" (СНИМКИ)

Момчетата и момичетата, които участват в програмата "Ваканцията на отличниците 3" от "Студентски", имаха невероятни научни мисии. Те прекараха незабравими моменти в детския научен център "Музейко". Малките умници трябваше да открият вкаменелост на праисторическа буболечка, научиха как се вижда света през очите на един ястреб, една риба и един скакалец. Подрастващите откриха интересни неща и за космонавтите. Разходката из миналото, настоящето и бъдещето обогати децата. Те покориха нови научни върхове и се справиха перфектно с всички задачи, съобщават от администрацията на района.    

comment 0
visibility 1415
Стоп кадър

Първото място за споделено учене се създава в София

Амбициозни студенти създават първото споделено пространство за учене в страната. То се обособява в столичния Студентски град и доказва, че в там освен за купони, може да се мисли и за сериозно учене, информира БТВ. Две от студентките, заели се с нелеката задача, изучават молекулярна биология, а специалността изисква добра концентрация. Това трудно се получава в стаите на общежитията, където живеят по трима. Без да искат, неминуемо си пречат. Момичетата стигат до извода, че трябва да се обособи място, което да е достъпно непрекъснато за желаещите да учат на спокойствие. Започват събирането на пари за проекта си с концерт, но по-късно спечелват проект от СО. Очаква се това споделено място за учене да е готово до началото на учебната година. Момичетата споделят, че помощ са им оказали социални предприемачи и студенти. Нямат подкрепата на университета. Има плам до 3 години да се създаде още едно такова пространство.

Район Студентски

Територия и население на район Студентски

Столичният район Студентски е разположен на площ от 9,135 кв. км. Това е почти 2% от площта на столицата. В пределите на район Студентски влизат  пет жилищни комплекса: ж. к. „Младост 1”,„Дървеница”,„Студентски град”, „Малинова долина”, „Мусагеница“ и „Витоша”.

Район Студентски е официално обособен през 1995 г. Населението в него е над 72 000 души. Както се вижда, район Студентски е един от новите столични райони.

Образование в район Студентски

В район Студентскиза нуждите на живеещите там, функционират шест детски градини, една ясла, една млечна кухня, 5 училища, от които две частни, едно държавно училище и две общински.

Университети в район Студентски

Логично е, че в район Студентски има голяма концентрация на висши учебни заведения.

район Студентски УНСС

В район Студентски е разположен Университетът за национално и световно стопанство, който има вече 100 годишна история. Днешният УНСС в район Студентские наследник на Свободния университет за политически и стопански науки, създаден през 1920 г.  Това е най-стария икономически университет не само в страната и в район Студентски, но и в Югоизточна Европа. През 1940 г. Свободния университет за политически и стопански науки в район Студентски става Държавно висше училище за финансови и административни науки. През 1947 г. се трансформира във Факултет за стопански и социални науки при Софийския университет.Едва през 1990 г. учебното заведение се нарича Университет за национално и световно стопанство.

На територията на район Студентски се намира и Техническия университет. Техническият университетв район Студентскинаследява първото висше техническо училище у нас. То е в групата на висшите училища, които се ползват от дарението на Евлоги Георгиев. През 1941 г. е основано Държавното висше техническо училище.

В Техническия университет в столичния район Студентски днес учат повече от 10 000 български и 1000 чужди студенти. В университета, освен традиционното редовно и задочно обучение, има и е-обучение. Много от специалностите там се изучават на английски език. Студенти и преподаватели от университета участват в редица международни конкурси и често печелят призови места.

Безспорно Техническия университет в район Студентски  има водеща роля в сферата на нанотехнологиите, енергийната ефективност, инженерния дизайн и др.

В пределите на район Студентски е разположен и Химикотехнологичния и металургичен университет. В него се обучават високо квалифицирани специалисти в сферата на химичните технологии и металургията, екологията и биотехнологиите. Университетът има модерна база за обучение.

Лесотехническият университет също се намира на територията на район Студентски. В началото е бил катедра по Частно лесовъдство към Агрономичския факултет на Софийския университет. Едва през 1953 се обособява Висш лесотехнически институт в район Студентски. От 1996 г. Лесотехническият университет разполага с  Факултет Горско стопанство, Факултет Екология и ландшафтна архитектура, Факултет Горска промишленост, Агрономически факултет, Факултет Ветеринарна медицина, Факултет Стопанско управление, Факултет Задочно и следдипломно обучение.

В район Студентски можете да намерите и Минно-геоложкия университет, който съществува от 1953 г.

район Студентски Национална спортна академия

Националната спортна академия също е разположена на територията на район Студентски. От 1942 г., когато се създава Висше училище за телесно възпитание до днес тук се подготвят изявени спортисти.

Подготовката на студнетите в Националната спортна академия в район Студентскисе извършва в три факултета: Учителски, Тренцорски и Факултет по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация.

В район Студентски се намира Висшето училище по телекомуникации и пощи. Учебното заведение е наследник на Държавното телеграфопощенско училище, основано през 1881 г. с указ на княз Александър I. Днес във висшето учебно заведение в район Студентски учат над 1100 студенти, разпределни в няколко специалности, а именно: Безжични комуникации, Софтуерно проектиране, Компютърно администриране на софтуерни приложения, Киберсигурност на високите технологии, Мениджмънт и информационни технологии в телекомуникациите и пощите, Информационни технологии, Мобилни комуникации и Интернет,Управление на услуги, Смарт лидерство.

На територията на район Студентски се намират и филиалите на Националната художествена академия и Американския университет.

Културни забележителности в район Студентски

В район Студентски се намира църквата „Св. Георги Победоносец”. Тя е разположена на територията на ж.к. „Дървеница“. Предполага се, че храмът в район Студентские издигнат в периода 1888 – 1889 г. върху основите на стар храм или древно светилище. Иконите, които били предназначени за олтара са дело на майстори от Самоковската иконописна школа.

Друг православен храм в район Студентски е параклис „Свети Иван Рилски“. Той се намира в парка срещу УНСС.

Транспорт в район Студентски

Транспорт в район Студентски

В район Студентски се движат автобуси – № 94, 102, 280, 294 (връзка с метростанция ''Г.М. Димитров''), 413;

Извънградски автобуси – №69

Здравеопазване в район Студентски

В район Студентски функционират две поликлиники и две лаборатории. Едната поликлиника е в Студентска поликлиника, която се намира в центъра на Студентски град.

В район Студентски работи и 15 ДКЦ – Дианабад. Там е и една от най-популярните в столицата.

Спортни съоръжения в район Студентски

На територията на район Студентски се намират редица спортни обекти, които се използват активно не само от жителите на района, но и от всички столичани.

Зимния дворец на спорта в район Студентски

В район Студентски е разположен Зимния дворец на спорта. В него се практикуват зимни спортове на лед. Залата отваря врати през 1982 г. Може да поеме 4600 души. На двете ледени пързалки се провеждат тренировки и състезания по хокей на лед, фигурно пързаляне, шорттрек и др. Точно тази зала се счита за най-важния хокеен стадион в България. На него тренират клубовете по хокей на „Академик“, „Левски“, ЦСКА и др.

Скейт Парк София в район Студентски

На територията на район Студентски се намира и най-големия на Балканите Скейтпарк - "Скейт Парк София". Намира се в парк „Студентски“. В направата му Столична община инвестира 700 000 лв. Има скейт смарт покритие. На площадката могат да бъдат практикувани всички видове екстремни спортове.

В пределите на район Студентски е разположена зала „Христо Ботев“. В нея често се организират състезания и се практикуват 26 вида спорт, някои от които баскетбол, волейбол, хандбал, бадминтон, футзал, танци, спортна и художествена гимнастика, бойни изкуства, борба, вдигане на тежести и др. В спортната зала има съблекалня с гардероби и отделна зала за тенис на маса.   

Уникална картинг писта се намира в Картинг център "Дунев мотор спорт" в район Студентски. Пистата притежава специална апаратура за измерване на времето, като тази на най-известните писти за състезания.

В район Студентски има и Тенис клуб, който разполага с 12 корта. Кортовете са с разнообразни настилки. Треньорите са отлични професионалисти. Предлагат се групови и индивидуални тренировки както за деца, така и за възрастни. Всяка седмица на кортовете се организират различни турнири.

Територия и население на район Студентски

Образование в район Студентски

Университети в район Студентски

Културни забележителности в район Студентски

Транспорт в район Студентски

Здравеопазване в район Студентски

Спортни съоръжения в район Студентски

Прочетете още