район „Студентски“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (34%, 56 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
  • Нямам дете/деца (14%, 23 Гласове)
Общо гласували: 164 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1054
кампуси

Избраха проектант за първия кампус в Студентски град

Избран е проектантът, който ще прави първия кампус в Студентски град. Това е ЕТ „ПИТАЛ – Александър Петров“.Името на одобрения кандидат стана ясно след обявяване на резултатите от оценяването и класирането на конкурсните проекти за изготвянето на жилищен комплекс от затворен тип в "Студентски град" в столицата. На публичното заседание на журито присъстваха представители от Министерството на образованието и науката, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, Технически университет – София, Националното представителство на студентските съвети в Република България, представители на Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България, Направление „Архитектура и градоустройство“ при Столична община и районната администрация.

comment 0
visibility 647
Погром в Студентски град

Хулигани обърнаха контейнери за смет в Студентски град

На хулиганска или пиянска проява станаха свидели граждани в Студентски град тази сутрин. Вероятно доста почерпени или афектирани младежи са обърнали контейнери за смет, след което боклука е разпилян навсякъде. За неприятна находка, съобщиха граждани в социалната мрежа. Същото се оказва и положението в района на бившият хотел Плиска. Според живеещи в района провята е извършена от почерпени абитуриенти или студенти. Кой обаче ще почисти все още не е ясно.

comment 0
visibility 535
бързай бавно

Проектът "Бързай бавно"-2 учи децата на безопасно колоездене

Как да карат колелета без да станат жертва на пътни инциденти. На това ще се научат децата от район "Студентски". Инициативата ще се проведе на 30 май от 11.30 часа. Мястото- площадката по безопасност на движението на 8 СУ "Васил Левски". Участници в събитието ще са децата от 5-те класове на двете общински училища в района, съобщават от Столична община. Проявата се прави за втора поредна година от администрацията на района.  Проектът ще бъде разделен на две части. Първата е практическата. Младежите ще бъдат обучавани на приложно колоездене. Във втората специалисти от "Пътна полиция" ще дават изпитни ситуации на всеки един участник. Децата ще трябва да се справят с тях на база познаването на правилата за безопасност на движението по пътищата. "Бързай бавно"-2 е финансиран от Програма за опазване на живота и здравето на децата като участници в пътното движение на Столична община.

Реклама
comment 0
visibility 597
класика

Моцарт и Парашкев Хаджиев звучат в детските градини на район "Студентски" (СНИМКИ)

Класическа музика звучи през целия месец май в детските градини на район "Студентски". Инициативата се нарича "Музиката на Европа". Сред авторите, с които малките се запознават, са Моцарт, Карл Мария фон Вебер, Антонин Дворжак, Антонио Вивилди, Камий Сен Санс и Парашкев Хаджиев. Момчетата и момичетата от подготвителните групи се запознаха с музикалните ноти и музикалните знаци и кои са класическите инструменти. Научиха интересни неща за композиторите и за техните най-популярни творби. Малчуганите получиха книжки с нотите и музикален диск, за да запазят и обогатят на него вече наученото.

comment 0
visibility 1201
зала

Зала за психомоторика отвори врати в 79 ДГ "Слънчице"

Психомоторна зала, намираща се в сградата на 79 ДГ "Слънчице", в район "Студентски", отвори врати. Тя работи по метода SIMPLE. Той е особено ефективен при децата със специални образователни потребности, обяснява психологът Виолета Андреева. Психомоториката използва удоволствието от играта и изследването за формиране на умения за лидерство и следване. Методът учи децата да бъдат толерантни и да се съобразяват с възможностите и орграниченията на другите.    

comment 0
visibility 802
доказателства

Ученици от 55 СУ станаха следователи (СНИМКИ)

Младежите от 55 СУ "Петко Каравелов" в район "Студентски" станаха следователи. Не, не наистина, а само за Деня на отворените врати в Националната следствена служба. Децата бяха посрещнати от директора на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов и екипа му. Те научиха и как се събират доказателства за един случай, както и начините за провеждане на разпити. Младите хора видяха отблизо и бусовете, снабдени с необходимото техническо и криминологично оборудване. Визитата в Националната следствена служба е част от програмата на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в район "Студентски".

comment 0
visibility 755
Деца на посещение в РИМ

Дечица от ДГ 78 ''Детски свят'' и ДГ 72 посетиха РИМ София

Възпитаниците на детските гради от район “Студентски” посетиха Регионален музей за история на София. Те се запознаха с историята на града и видях уникални експонати характерни за различните епохи. Децата задаваха въпроси на експертите на музея и останаха много доволни от това което видяха. Също така споделиха, че искат отново да отидат там. В края на посещението те получиха специални подаръци осигурени от кмета на район “Студентски” Димитър Дилчев.

comment 0
visibility 1175
Кампус в студентски град

10 000 лв. е наградата за идеен проект за кампус в Студентски град

Първият затворен кампус в Студентски град в София е на път да се реализира. От Столична община е пуснат конкурс за идеен проект за затворен комплекс. В обособения кампус ще влизат 1, 2,3 и 4 блок на ул. Проф. Боян Каменов в район Студентски. Победителят, чийто порект ще се реализира ще получи 10 000 лв. За автора на второ място -  5000 лв., а за трето - 2500 лв. Проектът предвижда в обособената част да се изгради алейна мрежа, велоалея, а също и да има достъп с автомобил, но с маркировка и знаци. Ще има пропусквателен режим с бариера и видеонаблюдение. Идеята е да стане като затворено миниградче с ниско строителство на сгради за магазини, заведения и  многофункционални помещения за услуги. Много е вероятно да се направи и подземен паркинг, който ще реши категорично проблемът с паркирането около четирите студентсдки блока. До момента районният кмет Димитър Дилчев не успява да се справи с автомобилите в Студентски. Преди седмици постави огромни камъни на зелена площ, за да спре автомобилите. Студентите обаче продължиха да паркират, където си искат. Според кмета на Студентски с този проект ще започне постепенно решаването на проблеми в района. Всичко е съгласувано с ВУЗ-а, чиято събственост са общежитията, както и с МОН. Според информация на Столица.bg финансирането на проекта ще е от образователното министерство. Министър Красимир вълчев подробно е запознат с идята и е дал съгласие да се започне процедурата за реализирането на кампус в Студентски град. Повече от 15 години се очаква в Студентски град да се обособят затворени комплекси - общежития, което да гарантира сигурността на студентите.    

comment 0
visibility 1343
Безразборно паркиране в Студентски град

И камъните не помагат на Дилчев за паркирането в зелени площи (СНИМКИ)

В район Студентски трудно ще се справят с безразборното паркиране. В градчето на кандидат висшистите цари безредие и хаос. С проблема се е заел сериозно районният кмет Димитър Дилчев. Засега обаче опитите му да превъзпита студентите и да ги дисциплинира са безуспешни. В Студентски град продължава да се паркира върху зелени площи и нищо не може да ги спре. Преди месец кметът Дилчев, незнайно от коя кариера взети, постави огромни камъни около бл. 50. Целта му беше да се преустанови спирането на автомобили върху отредената за градинка площ. Освен спасяването на зелената площ, той искаше да предотврати и разнасянето на кал от автомобилите по улиците в Студентски град. Засега студентите печелят битката срещу кмета и продължават да правят каквото и когато си поискат. Дали пък една "зелена" зона и санкции няма да дисциплинира кандидат висшистите. А не е ли това повод за визита на представители на Столичен инспекторат? В студентски град много кръстовища са ужасно натоварени, а общината бездейства и не поставя светофарни уредби. Давам само за пример кръстовището при "Joy station$ и кръстовището на "Иван Странски" пред Зимния дворец и студентска аптека, сигнализираха пред Столица.bg живеещи в Студентски град.

comment 0
visibility 815
кмет и зам.-кмет

Кмет и зам.-кмет питат за проблемите им медиците от "Студентски" (СНИМКИ)

Как да се подобри работната им среда и как медицински сестри да отиват с желание в ясли и градини. Това бяха две от нещата, които кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев и неговият заместник Велина Белева дискутираха с медицинските лица от "Студентска поликлиника" и 69-а детска ясла. Според Дилчев е добре медици и администрация стъпка по стъпка да стигнат до решаване на проблемите в здравеопазването. За Дилчев трудно се намират сестри, които да искат да отидат в яслите и градините. А той иска там да има млади хора.Които да са отворени за промени.   Зам.-кметът Белчева каза,че доста се инвестира в обучението на медицински лица чрез квалификационни семинари. Да чуят проблемите на лекари и сестри от района, на срещата присъстваха и председателят на комисия “ Здравеопазване“ към Столичен Общински Съвет д-р Веселин Милев, общинският съветник Михаела Иванова и директорът на дирекция “Здравеопазване” към Столична Община г-жа Моника Чеуз.

comment 0
visibility 1291
Балони за Велина Влахова

Кабинетът на зам.-кмета на Студентски преля от балони и цветя (СНИМКИ)

Голяма изненада и празнично настроение създадоха служителите в администрацията на район Студентски на зам.-кметът Велина Белева-Влахова. Днес тя има рожден ден, но очевидно, че със сюрприза ще й е доста трудно да си седне на стола. Тази сутрин кабинетът й беше пълен с балони, а огромни, красиви букети я очакваха в сградата на район Студентски.  Изненадата и засвидетелстваното уважение към една от най-чаровните кметици в столицата създаде празнично настроение в кметството. Тя не скри емоциите си и пусна в социалната мрежа снимки от преливащия с балони и цветя кабинет. "Днес така ще се работи. Благодаря на най-якия екип на район Студентски! Колеги страхотни сте!", написа ражденичката. Тя е зам.-кмет от 2008 г. и отговаря за образованието. Днес тя навършва 39 години, които ще и проличат след още 20. Столица.bg й пожелава да е все така усмихната, лъчезарна и сили да се справя с проблемите в Студентски. 

comment 0
visibility 639
Представяне на проект „Европа в София/София в Европа“

Евродепутат и кмет се включиха в дискусията на стартиращия „Европа в София/София в Европа“

Евродепутатът Андрей Ковачев и кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев се включиха в представянето и дискусията на стартиращия „Европа в София/София в Европа“ по Програма „Европа“ 2019 на Столична община. Проектът официално бе представен на 29 март т. г. В административната сграда на район „Студентски“ се събраха представители на партньорите, целевите групи и официални гости. Събитието бе открито от Христо Ковачев, председател на Фондация РЕГИОН.БГ, която изпълнява проекта. Мария Йорданова, ръководител на екипа, разказа за предвидените дейности и резултати като постави дискусионните теми. Партньори в реализирането на проекта, който е за 10 000 лв. са район „Слатина“, район „Студентски“ и 157 ГИЧЕ „С. Вайехо“. Целта на „Европа в София/София в Европа“ е с иновативни дигитални инициативи да се участва в изследователския процес за активизиране на синергията между представители на местната власт, гражданското общество, стартъп екосистемата. Вече заработи и предстои да се утвърждава онлайн платформа YOUrope във видеопортала YouSofia, главният инструмент за ефективно взаимодействие между целевите групи. Започва изработване на предавания и видеопродукти за онлайн платформата. Обявен е конкурс за видео „Европа в София/София в Европа“, като негови инициатори са ученици от 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“. В YOUrope се представят проекти от Програма „Европа“ 2019 в хода на тяхното изпълнение за обмяна на добри практики. Мария Йорданова акцентира на темата за човешките измерения на европейската интеграция. „Често, когато става въпрос за ролята на Европа в нашия живот, първите асоциации са с европейски фондове и инфраструктурни проекти. Целта ни е да допринесем за преодоляването на това клиширано разбиране за европейската ни принадлежност и да дискутираме темата за положителните промени в живота и мисленето ни през последните 12 години, откакто сме членове на европейското семейство“. Пръв в дискусията се включи евродепутатът Андрей Ковачев. „Съединението прави силата важи и за Европейския съюз, особено днес. Ако не сме обединени, няма да сме силни, ако не сме силни няма да можем да се справяме със сериозните предизвикателства", каза евродепутатът. Едно от тях борбата с фалшивите новини и дезинформацията, които изместват фокуса от положителните тенденции и постиженията ни с подкрепата на европейската солидарност. Безспорна истина е, че европрограмите дават големи възможности да достигнем по-развитите европейски страни. Сред тях една от най-успешните е програмата „Еразъм“, по която хиляди млади хора обменят опит по вълнуващите ги теми. За следващия програмен период в Европейския парламент сме предложили тройно увеличение на нейния бюджет, коментира Ковачев. Андрей Ковачев представи и друга младежка инициатива – „Училища – посланици на Европейския парламент“, която през последните години предизвиква голям интерес и у нас. Той влезе в диалог с представителите на 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ и те разказаха за техните европоекти и предстоящи инициативи. Преподавателят Мартин Хаджидимитров говори за силния интерес на ученици и учители към проекта „Европа в София/София в Европа“. Дария Ковачева, председател на ученическия съвет, представи гимназията си и участието им в конкурса за видео в платформата YOUrope. Оригинално мнение изрази десетокласничката Ана-Мария Тулилова – ще уча и ще работя в България, след като съм опознала Европа; дигиталните технологии, колкото и да са модерни и полезни, крият опасности от дехуманизация, затова държа на човешките ценности и истинската култура… В дискусията се включиха и домакините на събитието Димитър Дилчев, кмет на Район Студентски и Велина Белева, заместник-кмет. „Вече дотолкова свикнахме с хубавото, което постигнахме благодарение на евроинтеграцията, че го смятаме за даденост и понякога не го ценим, каза кметът. Много хубаво е, че младите са проевропейски настроени, което се вижда и от днешната среща, и имат критично отношение към проблемите ни", каза районният кмет. Земестникът му Велина Белева изрази подкрепата си за изпълнението на проекта и предложи в YOUrope младите хора активно да изразяват своите послания и да водят диалог за това как по-добре да живеем в София като граждани на Европа.

comment 0
visibility 1817
С камъни ограничават паркирането в Студентски град

Община Студентска с камъни спира паркирането в зелени площи (СНИМКИ)

Огромни камъни са подредени в Студентски град на терен край блок 50. Паркираните автомобили няма как да излязат, ако не се преместят камъните. Преди дни там е имало разлепени бележки, че на това място не трябва да се спира и скоро ще бъде ограничено. Вместо антипаркинг колчета или кашпи с цветя над 20 огромни камъка затвориха площа. На това място не трябва да паркира, защото  е зелена площ. Няколко пъти предупреждаваме и продължават да си оставят там автомобилите. След това разнасят калта по улиците. Затова предприехме мерки и поставихме камъните, за да ограничим паркирането. Един ден, ако имаме пари тази площ ще се затреви, защото е отредена за зелена, коментира пред Столица.bg кметът на район Студентски Димитър Дилчев. Не за първи път от кметството поставят камъни. Такива драстични мерки бяха предприети и преди време, когато на пътя, на завоя при Клуб 35 се появиха 40-сантиметрови бордюри със залепен отгоре конус. Това също беше, за да се ограничи паркирането. Студентите в блок 50 и зоната около оградената с огромните камъни площ вече са измислили вариант, да се отърват от кметската забрана. Те можели да преместват по два камъка, за да отворят място колкото да мине автомобила и отново да ги върнат на мястото си, след като паркират. Поставените камъни породиха десетки студентски коментари. "Кметът ни върна при Флинстоун" и "Който не слуша, ще носи камъни в Студентски град" е само част от хумора на кандидат висшистите. Ако паркирането не зелени площи не бъде преустановено там всеки ден ще има инспектори и ще се започне с глобите.

comment 0
visibility 864
Кметът на Студентски Димитър Дилчев

Студенти обсъдиха с кмета развитието на Студентски град (СНИМКИ)

Каква трансформация е необходима на Студентски град  за развитието му, дискутира кметът на район Студентски Димитър Дилчев със студенти. Той присъства на среща с кандидат висшистите в УНСС вчера. Дилчев бе там по покана на ръководителя на катедра  “Национална и регионална сигурност “ проф. Димитър Димитров. Засегнаха се много теми свързани със Студентски град и ролята на младите хора в развитието и преобразяването на квартала. На срещата присъства и председателят на студентския съвет към висшето учебно заведение Ангел Стойков. Той също заяви подкрепа и готовност за тясно сътрудничество. Всички бяха единодушни, че ще има постоянен диалог с местната администрация при решаването на конкретни въпроси, засягащи младежите.    

comment 0
visibility 720
Среща с комисар Мария Габриел

Мария Габриел пред студенти: “Цифровизацията не е в бъдещето, тя е тук в настоящето ни” (С...

Цифровизацията е тук в настоящето ни, това каза комисар Мария Габриел на срещата - дискусия организирана от екипа на район” Студентски” по инициатива на кмета Димитър Дилчев. Еврокомисарят посочи, че едва 44 % от европейските граждани имат основни цифрови умения и след 2020г. 90 % от работните места предстои да се изискват. Габриел разказа на студентите за проекта „Цифрова възможност“, чрез който се предвиждат платени от Европейската комисия стажове за до 6 хил. студента до края на 2020г. Тя отбеляза, че в Европа има сериозен недостиг наIT специалисти, като към момента се търсят над 350 хил. Вече има и предложение за старт на нова програма „Цифрова Европа“ с бюджет от 9 млрд. за пет области – изкуствен интелект, кибер сигурност, супер компютри, цифрови умения, дигитални иновационни хъбове. Според комисаря киберсигурността е приоритет за ЕК и тя и нейният екип са направили първото законодателно предложение през септември миналата година в областта за киберсигурността, което ще влезе в сила през месец май 2019г. Вече има четири проекта с българско участие във връзка със създаване на европейски кибер център в Брюксел. На събитието бе разискана и темата с фалшивите новини. Мария Габриел отбеляза, че има създаден Кодекс за борба с дезинформацията, като подчерта и необходимостта от медийна грамотност. Днес младите хора на възраст от 15 до 24 години все още не могат да отличат фалшивата от истинската новина, като в тази посока през следващите дни се организира европейска седмица на медийната грамотност. Една от големите инициативи е намаляването на цените на роуминга между Западните Балкани и ЕС.” На срещата присъстваха председателят на ДА “Електронно управление” Атанас Темелков, заместник кмета на София, Дончо Барбалов, общински съветници, председателят на Съвета на ректорите и ректор на МГУ проф.Тотев, както и всички ректори на всички висши учебни заведения в района, директори на училища, студенти и младежи.

Район Студентски

Територия и население на район Студентски

Столичният район Студентски е разположен на площ от 9,135 кв. км. Това е почти 2% от площта на столицата. В пределите на район Студентски влизат  пет жилищни комплекса: ж. к. „Младост 1”,„Дървеница”,„Студентски град”, „Малинова долина”, „Мусагеница“ и „Витоша”.

Район Студентски е официално обособен през 1995 г. Населението в него е над 72 000 души. Както се вижда, район Студентски е един от новите столични райони.

Образование в район Студентски

В район Студентскиза нуждите на живеещите там, функционират шест детски градини, една ясла, една млечна кухня, 5 училища, от които две частни, едно държавно училище и две общински.

Университети в район Студентски

Логично е, че в район Студентски има голяма концентрация на висши учебни заведения.

район Студентски УНСС

В район Студентски е разположен Университетът за национално и световно стопанство, който има вече 100 годишна история. Днешният УНСС в район Студентские наследник на Свободния университет за политически и стопански науки, създаден през 1920 г.  Това е най-стария икономически университет не само в страната и в район Студентски, но и в Югоизточна Европа. През 1940 г. Свободния университет за политически и стопански науки в район Студентски става Държавно висше училище за финансови и административни науки. През 1947 г. се трансформира във Факултет за стопански и социални науки при Софийския университет.Едва през 1990 г. учебното заведение се нарича Университет за национално и световно стопанство.

На територията на район Студентски се намира и Техническия университет. Техническият университетв район Студентскинаследява първото висше техническо училище у нас. То е в групата на висшите училища, които се ползват от дарението на Евлоги Георгиев. През 1941 г. е основано Държавното висше техническо училище.

В Техническия университет в столичния район Студентски днес учат повече от 10 000 български и 1000 чужди студенти. В университета, освен традиционното редовно и задочно обучение, има и е-обучение. Много от специалностите там се изучават на английски език. Студенти и преподаватели от университета участват в редица международни конкурси и често печелят призови места.

Безспорно Техническия университет в район Студентски  има водеща роля в сферата на нанотехнологиите, енергийната ефективност, инженерния дизайн и др.

В пределите на район Студентски е разположен и Химикотехнологичния и металургичен университет. В него се обучават високо квалифицирани специалисти в сферата на химичните технологии и металургията, екологията и биотехнологиите. Университетът има модерна база за обучение.

Лесотехническият университет също се намира на територията на район Студентски. В началото е бил катедра по Частно лесовъдство към Агрономичския факултет на Софийския университет. Едва през 1953 се обособява Висш лесотехнически институт в район Студентски. От 1996 г. Лесотехническият университет разполага с  Факултет Горско стопанство, Факултет Екология и ландшафтна архитектура, Факултет Горска промишленост, Агрономически факултет, Факултет Ветеринарна медицина, Факултет Стопанско управление, Факултет Задочно и следдипломно обучение.

В район Студентски можете да намерите и Минно-геоложкия университет, който съществува от 1953 г.

район Студентски Национална спортна академия

Националната спортна академия също е разположена на територията на район Студентски. От 1942 г., когато се създава Висше училище за телесно възпитание до днес тук се подготвят изявени спортисти.

Подготовката на студнетите в Националната спортна академия в район Студентскисе извършва в три факултета: Учителски, Тренцорски и Факултет по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация.

В район Студентски се намира Висшето училище по телекомуникации и пощи. Учебното заведение е наследник на Държавното телеграфопощенско училище, основано през 1881 г. с указ на княз Александър I. Днес във висшето учебно заведение в район Студентски учат над 1100 студенти, разпределни в няколко специалности, а именно: Безжични комуникации, Софтуерно проектиране, Компютърно администриране на софтуерни приложения, Киберсигурност на високите технологии, Мениджмънт и информационни технологии в телекомуникациите и пощите, Информационни технологии, Мобилни комуникации и Интернет,Управление на услуги, Смарт лидерство.

На територията на район Студентски се намират и филиалите на Националната художествена академия и Американския университет.

Културни забележителности в район Студентски

В район Студентски се намира църквата „Св. Георги Победоносец”. Тя е разположена на територията на ж.к. „Дървеница“. Предполага се, че храмът в район Студентские издигнат в периода 1888 – 1889 г. върху основите на стар храм или древно светилище. Иконите, които били предназначени за олтара са дело на майстори от Самоковската иконописна школа.

Друг православен храм в район Студентски е параклис „Свети Иван Рилски“. Той се намира в парка срещу УНСС.

Транспорт в район Студентски

Транспорт в район Студентски

В район Студентски се движат автобуси – № 94, 102, 280, 294 (връзка с метростанция ''Г.М. Димитров''), 413;

Извънградски автобуси – №69

Здравеопазване в район Студентски

В район Студентски функционират две поликлиники и две лаборатории. Едната поликлиника е в Студентска поликлиника, която се намира в центъра на Студентски град.

В район Студентски работи и 15 ДКЦ – Дианабад. Там е и една от най-популярните в столицата.

Спортни съоръжения в район Студентски

На територията на район Студентски се намират редица спортни обекти, които се използват активно не само от жителите на района, но и от всички столичани.

Зимния дворец на спорта в район Студентски

В район Студентски е разположен Зимния дворец на спорта. В него се практикуват зимни спортове на лед. Залата отваря врати през 1982 г. Може да поеме 4600 души. На двете ледени пързалки се провеждат тренировки и състезания по хокей на лед, фигурно пързаляне, шорттрек и др. Точно тази зала се счита за най-важния хокеен стадион в България. На него тренират клубовете по хокей на „Академик“, „Левски“, ЦСКА и др.

Скейт Парк София в район Студентски

На територията на район Студентски се намира и най-големия на Балканите Скейтпарк - "Скейт Парк София". Намира се в парк „Студентски“. В направата му Столична община инвестира 700 000 лв. Има скейт смарт покритие. На площадката могат да бъдат практикувани всички видове екстремни спортове.

В пределите на район Студентски е разположена зала „Христо Ботев“. В нея често се организират състезания и се практикуват 26 вида спорт, някои от които баскетбол, волейбол, хандбал, бадминтон, футзал, танци, спортна и художествена гимнастика, бойни изкуства, борба, вдигане на тежести и др. В спортната зала има съблекалня с гардероби и отделна зала за тенис на маса.   

Уникална картинг писта се намира в Картинг център "Дунев мотор спорт" в район Студентски. Пистата притежава специална апаратура за измерване на времето, като тази на най-известните писти за състезания.

В район Студентски има и Тенис клуб, който разполага с 12 корта. Кортовете са с разнообразни настилки. Треньорите са отлични професионалисти. Предлагат се групови и индивидуални тренировки както за деца, така и за възрастни. Всяка седмица на кортовете се организират различни турнири.

Територия и население на район Студентски

Образование в район Студентски

Университети в район Студентски

Културни забележителности в район Студентски

Транспорт в район Студентски

Здравеопазване в район Студентски

Спортни съоръжения в район Студентски

Прочетете още