район „Студентски“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (36%, 84 Гласове)
  • На време (16%, 37 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 42 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 60 Гласове)
  • Не мога да преценя (3%, 8 Гласове)
Общо гласували: 231 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 842
СО - район "Студентски"

Откриха инициативата “Ваканцията на отличниците 3“

За трета поредна година днес бе открита инициативата “Ваканцията на отличниците 3“. В нея участват 33 - ма ученика завършили 4 клас с най-висок успех от двете общински училища в района- 8 СУ „Васил Левски“ и 55 СУ „Петко Каравелов“.  Децата ще се радват на разнообразна и много интересна програма през цялата седмица. За всички тях са предвидени занимания по спорт, изкуства, екология и др. Те ще посетят зоологическата градина, където ги очакват множество занимания свързани със защитата на животните, ще могат да прочетат книжки, а също и да спортуват бейзбол, крикет, хокей на трева. Малчуганите ще имат възможност да участ и в игри на открития и събиране на нови знания в интерактивен музей и др. Проектът е финансиран от Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община.

comment 0
visibility 948
кран

Кран блокира "Студентски", опашка до "Околовръстното (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кран силно затрудни влизането на автомобили към "Студентски град" от бул. "Симеоновско шосе" по ул. "Иван Странски" при Кауфланд, видя Столица.bg. Причината за спирането на машината точно там е неясна, но вероятно е повреда. Просто няма строителен обект в близост.Заради тонажното возило опашката от коли в час пик стигна до Околовръстен път. Не е препоръчително минаването по направление Симеоново-Център.    

comment 0
visibility 1191
Трева в колата в Студентски град

Фолксваген осъмна разбит и пълен с трева в Студентски град

В Студентски град лек кола осъмна пълна с трева на предните седалки. За безумието собственикът на возилото се оплака и публикува снимката в социалната мрежа. Ако някой нещо е видял да се обади, написа младежът в мрежата. Не получи никаква подробна информация, но за сметка на това безброй докадки за случилото се и шеги на негов гръб. "Прилича ми на кокошарник", забавляваха се с гледката в мрежата. Явно това е нова мода в отмъщенията в Студентски град. Фолксвагенът е с разбита врата на шофьора, натъпкан с прясно откъсната трева и отгоре хвърлена ръкавица. Кой, както иска да го тълкува - отмъщение, предупреждение за паркиране в зелени площи, любовна драма и какво ли не. Щетите обаче са факт, а за намеците може само да се гадае. Със сигурност обаче случаят е доста нецивилизован и брутален. През зимата беше модерно да се хвърля жълта боя върху автомобилите, ако са паркирали на чуждо място. Преди два - три месеца пък кметът Димитър Дилчев предприе сериозни мерки срещу паркирането на автомобили по зелените площи в район Студентски. Той постави огромни камъни, които играеха ролята на антипаркинг колчета. Така се опита да спре на някои места паркирането по тревата и разнасянето на кал по улиците в Студентски град.

Реклама
comment 0
visibility 725
безплатни книги

Студентка дарява книги за безплатна читалня

Студентката Мариана Иванова е един от добрите ангели на район "Студентски". Младата дама, която учи в МГУ “Св.Иван Рилски”, много пъти е дарявала безвъзмездно книги за безплатната читалня, която се намира в сградата на район "Студентски". Преди ден кметът на общината Димитър Дилчев връчи благодарствена грамота на момичето за просветителската ѝ дейност. Иванова смята, че четенето на книги отваря пред хората нови хоризонти, които не могат да бъдат заменени с нищо друго.  

comment 0
visibility 894
мисия спорт

Анимационни герои разказват за футбол и бокс в 72 ДГ

Любими анимационни герои ще запознаят малчуганите от ДГ 72 "Приказка без край" в "Студентски град" с основите на различни спортове: футбол, волейбол, баскетбол, карате, бадминтон, художествена гимнастика, тенис на маса, бокс, борба, тенис на корт, модерен петобой, лека атлетика, джудо. Дребосъчетата ще научат колко е важна физическата активност заедно с Калинката и черния котарак, Маша, Мики Маус и още рисувани идоли от малкия екран. Става дума за провеждане на Националната кампания "Мисия спорт на любимите герои". Проектът е дело на сдруженията „Асоциация „Докосни дъгата“ и „Пазарджик спортува“. Обхванати са децата от 6 до 10 години. Целта на кампанията е подпомагане личностно развитие, повишаване на качеството на живот на децата и заедно с това популяризирането на физически активния начин на живот. Важните послания са поднесени с помощта на любими герои от анимационните филми и комиксите.  

comment 0
visibility 864
Чебурашка

Децата от 10 ДГ "Чебурашка" мериха сили в бягане с чували (СНИМКИ)

Дребосъчетата от 10 ДГ "Чебурашка" в квартал "Мусагеница" участваха в пъстър спортен празник. Те мериха сили в състезания по точна стрелба, бягане с чували, теглене на въже и много други дисциплини. Гостуващи отбори в надпреварата бяха децата от подготвителните групи в 6 ОУ- ПУГ в Стара Загора. На състезанието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на район "Студентски". Събитието е насочено към изграждане на трайни здравословни навици, ценности и повече отделено време за спортни занимания. След раздаването на наградите и малки, и големи пяха и танцуваха с детски рок състави.

comment 0
visibility 1185
детски лагер

Започнаха записванията за летния детски лагер в район "Студентски"

Детски летен лагер по изкуства и спорт организира за поредна година район "Студентски". Тазгодишното издание ще се проведе от 1 юли до 19 юли на територията на Национална спортна академия (НСА). А мотото е "Една незабравима лятна ваканция" 2019. Заниманията за децата са безплатни и се осъществяват с финансовото рамо на „Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни“ към район „Студентски“ и със съдействието на НСА. Документи се приемат от 10 юни до 14 юни. Лагерът е за деца от 8 до 13 години, които живеят на територията на район "Студентски". Дейностите се провеждат всеки ден от 9 до 16 часа. Всяко дете се води от родител в 8:30 ч. пред централния вход на Национална спортна Академия (Бялата арка) и се взима от него в 16:00 ч.

comment 0
visibility 786
красиво

В 12 ДГ "Лилия" знаят добре правилата за движение (СНИМКИ)

Малчуганите от 12 ДГ "Лилия" в район "Студентски" показаха на възрастните, че знаят добре как да се пазят на пътя. Те участваха в инициативата "Пътешествие към красивото". Тя е част от Националната Стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта. След като демонстрираха, че са научили какво е светофар и какво пешеходна пътека, момчетата и момичетата участваха в няколко състезания. Там си пролича, че не само обичат да слушат приказки, но и са фенове на тичането и скачането. Накрая и малки, и големи участваха в тържеството за изпращане на бъдещите първолаци от градината.

comment 0
visibility 1155
Празник

ДГ „Чебурашка“ бе домакин на празника „Не подминаваме, а опознаваме и обичаме“ (СНИМКИ)

За поредна година детска градина №10 „Чебурашка“ в район ''Студентски'' бе инициатор и домакин на празника „Не подминаваме, а опознаваме и обичаме“. Целта е да се провокира чувството на толерантност и приемане на децата с проблеми в развитието, и страхът и предразсъдъците да отстъпят място на желанието за опознаване. Малките домакини изненадаха своите приятели от Центъра за деца с проблеми в развитието със богата програма на песни и танци. Те за пореден път доказаха , че могат да бъдат приятели и заедно да се радват на детството. Събитието бе част от дългогодишната работа на екипа на районната администрация.  

comment 0
visibility 641
каски

Ученици усвоиха правилата за безопасно колоездене (СНИМКИ)

Учениците от – 8 СУ „Васил Левски“ и 55 СУ „Петко Каравелов“ в район "Студентски" научиха правилата за безопасно поведение като участници в движението. Те бяха част от инициативата "Бързай бавно"2. Тази година фокусът бе върху правилата за безопасно колоездене в градски условия. Уроците се проведоха на площадката по пътна безопасност на 8 СУ "Васил Левски". Инспектор Лъчезар Близнаков от КАТ показа на младежите пътните знаци и маркировките, за които да следят, докато карат велосипед в града. Децата получиха светлоотразителни жилетки и книжки с правила за движение по пътищата. А за всяко от училищата бяха дарени по три велосипеда и каски.

comment 0
visibility 1144
кампуси

Избраха проектант за първия кампус в Студентски град

Избран е проектантът, който ще прави първия кампус в Студентски град. Това е ЕТ „ПИТАЛ – Александър Петров“.Името на одобрения кандидат стана ясно след обявяване на резултатите от оценяването и класирането на конкурсните проекти за изготвянето на жилищен комплекс от затворен тип в "Студентски град" в столицата. На публичното заседание на журито присъстваха представители от Министерството на образованието и науката, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, Технически университет – София, Националното представителство на студентските съвети в Република България, представители на Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България, Направление „Архитектура и градоустройство“ при Столична община и районната администрация.

comment 0
visibility 749
Погром в Студентски град

Хулигани обърнаха контейнери за смет в Студентски град

На хулиганска или пиянска проява станаха свидели граждани в Студентски град тази сутрин. Вероятно доста почерпени или афектирани младежи са обърнали контейнери за смет, след което боклука е разпилян навсякъде. За неприятна находка, съобщиха граждани в социалната мрежа. Същото се оказва и положението в района на бившият хотел Плиска. Според живеещи в района провята е извършена от почерпени абитуриенти или студенти. Кой обаче ще почисти все още не е ясно.

comment 0
visibility 589
бързай бавно

Проектът "Бързай бавно"-2 учи децата на безопасно колоездене

Как да карат колелета без да станат жертва на пътни инциденти. На това ще се научат децата от район "Студентски". Инициативата ще се проведе на 30 май от 11.30 часа. Мястото- площадката по безопасност на движението на 8 СУ "Васил Левски". Участници в събитието ще са децата от 5-те класове на двете общински училища в района, съобщават от Столична община. Проявата се прави за втора поредна година от администрацията на района.  Проектът ще бъде разделен на две части. Първата е практическата. Младежите ще бъдат обучавани на приложно колоездене. Във втората специалисти от "Пътна полиция" ще дават изпитни ситуации на всеки един участник. Децата ще трябва да се справят с тях на база познаването на правилата за безопасност на движението по пътищата. "Бързай бавно"-2 е финансиран от Програма за опазване на живота и здравето на децата като участници в пътното движение на Столична община.

comment 0
visibility 662
класика

Моцарт и Парашкев Хаджиев звучат в детските градини на район "Студентски" (СНИМКИ)

Класическа музика звучи през целия месец май в детските градини на район "Студентски". Инициативата се нарича "Музиката на Европа". Сред авторите, с които малките се запознават, са Моцарт, Карл Мария фон Вебер, Антонин Дворжак, Антонио Вивилди, Камий Сен Санс и Парашкев Хаджиев. Момчетата и момичетата от подготвителните групи се запознаха с музикалните ноти и музикалните знаци и кои са класическите инструменти. Научиха интересни неща за композиторите и за техните най-популярни творби. Малчуганите получиха книжки с нотите и музикален диск, за да запазят и обогатят на него вече наученото.

comment 0
visibility 1395
зала

Зала за психомоторика отвори врати в 79 ДГ "Слънчице"

Психомоторна зала, намираща се в сградата на 79 ДГ "Слънчице", в район "Студентски", отвори врати. Тя работи по метода SIMPLE. Той е особено ефективен при децата със специални образователни потребности, обяснява психологът Виолета Андреева. Психомоториката използва удоволствието от играта и изследването за формиране на умения за лидерство и следване. Методът учи децата да бъдат толерантни и да се съобразяват с възможностите и орграниченията на другите.    

Район Студентски

Територия и население на район Студентски

Столичният район Студентски е разположен на площ от 9,135 кв. км. Това е почти 2% от площта на столицата. В пределите на район Студентски влизат  пет жилищни комплекса: ж. к. „Младост 1”,„Дървеница”,„Студентски град”, „Малинова долина”, „Мусагеница“ и „Витоша”.

Район Студентски е официално обособен през 1995 г. Населението в него е над 72 000 души. Както се вижда, район Студентски е един от новите столични райони.

Образование в район Студентски

В район Студентскиза нуждите на живеещите там, функционират шест детски градини, една ясла, една млечна кухня, 5 училища, от които две частни, едно държавно училище и две общински.

Университети в район Студентски

Логично е, че в район Студентски има голяма концентрация на висши учебни заведения.

район Студентски УНСС

В район Студентски е разположен Университетът за национално и световно стопанство, който има вече 100 годишна история. Днешният УНСС в район Студентские наследник на Свободния университет за политически и стопански науки, създаден през 1920 г.  Това е най-стария икономически университет не само в страната и в район Студентски, но и в Югоизточна Европа. През 1940 г. Свободния университет за политически и стопански науки в район Студентски става Държавно висше училище за финансови и административни науки. През 1947 г. се трансформира във Факултет за стопански и социални науки при Софийския университет.Едва през 1990 г. учебното заведение се нарича Университет за национално и световно стопанство.

На територията на район Студентски се намира и Техническия университет. Техническият университетв район Студентскинаследява първото висше техническо училище у нас. То е в групата на висшите училища, които се ползват от дарението на Евлоги Георгиев. През 1941 г. е основано Държавното висше техническо училище.

В Техническия университет в столичния район Студентски днес учат повече от 10 000 български и 1000 чужди студенти. В университета, освен традиционното редовно и задочно обучение, има и е-обучение. Много от специалностите там се изучават на английски език. Студенти и преподаватели от университета участват в редица международни конкурси и често печелят призови места.

Безспорно Техническия университет в район Студентски  има водеща роля в сферата на нанотехнологиите, енергийната ефективност, инженерния дизайн и др.

В пределите на район Студентски е разположен и Химикотехнологичния и металургичен университет. В него се обучават високо квалифицирани специалисти в сферата на химичните технологии и металургията, екологията и биотехнологиите. Университетът има модерна база за обучение.

Лесотехническият университет също се намира на територията на район Студентски. В началото е бил катедра по Частно лесовъдство към Агрономичския факултет на Софийския университет. Едва през 1953 се обособява Висш лесотехнически институт в район Студентски. От 1996 г. Лесотехническият университет разполага с  Факултет Горско стопанство, Факултет Екология и ландшафтна архитектура, Факултет Горска промишленост, Агрономически факултет, Факултет Ветеринарна медицина, Факултет Стопанско управление, Факултет Задочно и следдипломно обучение.

В район Студентски можете да намерите и Минно-геоложкия университет, който съществува от 1953 г.

район Студентски Национална спортна академия

Националната спортна академия също е разположена на територията на район Студентски. От 1942 г., когато се създава Висше училище за телесно възпитание до днес тук се подготвят изявени спортисти.

Подготовката на студнетите в Националната спортна академия в район Студентскисе извършва в три факултета: Учителски, Тренцорски и Факултет по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация.

В район Студентски се намира Висшето училище по телекомуникации и пощи. Учебното заведение е наследник на Държавното телеграфопощенско училище, основано през 1881 г. с указ на княз Александър I. Днес във висшето учебно заведение в район Студентски учат над 1100 студенти, разпределни в няколко специалности, а именно: Безжични комуникации, Софтуерно проектиране, Компютърно администриране на софтуерни приложения, Киберсигурност на високите технологии, Мениджмънт и информационни технологии в телекомуникациите и пощите, Информационни технологии, Мобилни комуникации и Интернет,Управление на услуги, Смарт лидерство.

На територията на район Студентски се намират и филиалите на Националната художествена академия и Американския университет.

Културни забележителности в район Студентски

В район Студентски се намира църквата „Св. Георги Победоносец”. Тя е разположена на територията на ж.к. „Дървеница“. Предполага се, че храмът в район Студентские издигнат в периода 1888 – 1889 г. върху основите на стар храм или древно светилище. Иконите, които били предназначени за олтара са дело на майстори от Самоковската иконописна школа.

Друг православен храм в район Студентски е параклис „Свети Иван Рилски“. Той се намира в парка срещу УНСС.

Транспорт в район Студентски

Транспорт в район Студентски

В район Студентски се движат автобуси – № 94, 102, 280, 294 (връзка с метростанция ''Г.М. Димитров''), 413;

Извънградски автобуси – №69

Здравеопазване в район Студентски

В район Студентски функционират две поликлиники и две лаборатории. Едната поликлиника е в Студентска поликлиника, която се намира в центъра на Студентски град.

В район Студентски работи и 15 ДКЦ – Дианабад. Там е и една от най-популярните в столицата.

Спортни съоръжения в район Студентски

На територията на район Студентски се намират редица спортни обекти, които се използват активно не само от жителите на района, но и от всички столичани.

Зимния дворец на спорта в район Студентски

В район Студентски е разположен Зимния дворец на спорта. В него се практикуват зимни спортове на лед. Залата отваря врати през 1982 г. Може да поеме 4600 души. На двете ледени пързалки се провеждат тренировки и състезания по хокей на лед, фигурно пързаляне, шорттрек и др. Точно тази зала се счита за най-важния хокеен стадион в България. На него тренират клубовете по хокей на „Академик“, „Левски“, ЦСКА и др.

Скейт Парк София в район Студентски

На територията на район Студентски се намира и най-големия на Балканите Скейтпарк - "Скейт Парк София". Намира се в парк „Студентски“. В направата му Столична община инвестира 700 000 лв. Има скейт смарт покритие. На площадката могат да бъдат практикувани всички видове екстремни спортове.

В пределите на район Студентски е разположена зала „Христо Ботев“. В нея често се организират състезания и се практикуват 26 вида спорт, някои от които баскетбол, волейбол, хандбал, бадминтон, футзал, танци, спортна и художествена гимнастика, бойни изкуства, борба, вдигане на тежести и др. В спортната зала има съблекалня с гардероби и отделна зала за тенис на маса.   

Уникална картинг писта се намира в Картинг център "Дунев мотор спорт" в район Студентски. Пистата притежава специална апаратура за измерване на времето, като тази на най-известните писти за състезания.

В район Студентски има и Тенис клуб, който разполага с 12 корта. Кортовете са с разнообразни настилки. Треньорите са отлични професионалисти. Предлагат се групови и индивидуални тренировки както за деца, така и за възрастни. Всяка седмица на кортовете се организират различни турнири.

Територия и население на район Студентски

Образование в район Студентски

Университети в район Студентски

Културни забележителности в район Студентски

Транспорт в район Студентски

Здравеопазване в район Студентски

Спортни съоръжения в район Студентски

Прочетете още