район „Студентски“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 148 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 967 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 21 Гласове)
Общо гласували: 1136 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1583
район Студентски

Ден на отворените врати в район „Студентски” на 12 октомври

Ако през настоящата учебна година сте студент и проявявате интерес към работния процес в общината, екипът на район "Студентски", кани гражданите да се включат в деня на отворените врати в районната администрация. Той ще се проведе на 12 октомври по случай Деня на българската община, съобщават от администрацията на район „Студентски”. В рамките на няколко часа ще имате възможност да се запознаете с хората, които всекидневно общуват с вас и другите жители на района, да се потопите в динамичния работен процес и да зададете въпросите, свързани с местното управление, които ви вълнуват най-много, добавят от администрацията.  Подробности как да се включите в инициативата на: https://studentski.bg/den-na-otvorenite-vrati-v-raion-stud…/

comment 0
visibility 1939
Представиха иновативна система за смяна на адресна регистрация в "Студентск

Представиха иновативна система за смяна на адресна регистрация в "Студентски град"

Нова система за смяна на адресна регистрация представи зам. кметът по дигитализация, иновации и икономическо развитие Генчо Керезов, съобщиха от Столична община. Тя ще бъде тествана най-напред в "Студентски град", след което предстои поетапно да се въведе във всички райони на общината. Събитието се проведе в блок 42 Б, където се намира центърът за настаняване в общежитията в 11.00 часа, там Керезов демонстрира работата с новата система. Иновативната система ще намали драстично времето за смяна на адресна регистрация до няколко минути.

comment 0
visibility 2585
Граждани организират "Да изчистим Дървеница" на 12 септември

Граждани организират "Да изчистим Дървеница" на 12 септември

Живеещите в столичния "Дървеница", район Студентски-Столична община, Александър Градинаров и Мария Димова организират почистването на квартала. Двамата призоваха съкварталците си да се включат в инициативата.  "На 12 септември 2021 г. (неделя) ще се проведе гражданската акция „Да изчистим Дървеница“", съобщиха организаторите пред Столица.bg с надеждата, че повече хора ще излязат и ще се пирсъединят към гражданската енергия. Точно в 10:30 ч. пред Дома за възрастни хора "Дълголетие" ще бъдат раздадени всички чували и ръкавици, осигурени от партньорите на акцията – Район Студентски и Ардес информационни технологии. "Създадена е организация за всички, които искат да помогнат с почистването на дворовете на Дома за възрастни хора и на 55-о СУ „П. Каравелов“, да го направят. Директорите на двете заведения ни чакат, за да им помогнем“, обявиха организаторите. Приоритетни точки за почистване са: Парк "Въртопа" -кучешка поляна -под моста -боклук в реката Дворът на 55-о СУ "П. Каравелов" -боклуци около оградите -боклуци в двора -опасни растения Дворът на Дом за възрастни хора "Дълголетие" -изпочупени стъкла -отпадъци „Помогнете ни да почистим Дървеница. Чакам Ви в неделя - 12 септември 2021 г., 10:30 ч. пред дома за възрастни хора на ул. Пловдивско поле“, призова Александър Градинаров.

Реклама
comment 0
visibility 2781
3 вечери безплатно лятно кино в столичния Студентски град

3 вечери безплатно лятно кино в столичния Студентски град

Район "Студентски" съвместно с "Кинематограф" пак организират кино на открито "Лятно късо кино" в три поредни вечери - 3, 4 и 5 септември, в столичния Студентски град.  Процекциите ще са на голямата поляна в Студентски град, а зрителите могат да си вземат нещо удобно за сядане и да се насладят на събитието. Входът е свободен. “Програмата това лято, както винаги, е изключително разнообразна, като въведохме това лято една нова експериментална схема на програмиране. Тъй като летните кина имат една от най-разнообразните публики - от възрастни хора до деца, това е най-предизвикателното, как да покажеш филми и програма, която да бъде достъпна за всички групи. Започваме с детски филм или два и завършваме с филм, който може да не е подходящ за деца", казва организаторът на събитието Юлиан Спасов пред Радио "София". През трите септемврийски вечери в програмата са включени прожекции на български и чужди заглавия от 10 държави. Продължителността на фирма тази вечер е 90 минути. Лентите са жанрово разнообразни, но ще има много интересни и актуални сюжети, разказани с майсторство на световно ниво. За малчуганите всяка вечер първите 1-2 филма ще са детски, а последният филм е възможно да е неподходящ за лица под 12 годишна възраст. Сред българските заглавия са победители и номинирани на София филм фест, като "Дишай" на Бисер Джонев, "Скок" на Петър Вълчанов, а също и филмът от последния конкурс на фондация Стоян Камбарев - "Насред бетона" на Йордан Михайловски, съобщава kinematograf.bg.

comment 0
visibility 5403
type-photo.svg
През ноември в "Студентски град" отваря врати 16 ДГ "Приказен свят" за нови

Ноември в "Студентски" отваря врати 16 ДГ "Приказен свят" за нови над 120 деца (СНИМКИ)

  На финала е строителството на ДГ 16 "Приказен свят" в "Студентски град". Тя ще отвори врати през ноември и ще приема както децата, които са били преразпределени и нови над 120 малчугани. Общината е инвестирала в новите сгради там над 3,8 млн. лв. Към днешната дата в столицата се строят 15 детски градини и ясли. Това каза кметът на града Йорданка Фандъкова, която на място отиде да провери строителството на детската градина. На проверката присъстваха зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов и зам.-кметът на район „Студентски“ Искрен Арабаджиев. "Това беше една стара детска градина с етернитови плоскости и за 7 групи. Реално отново се построи старата сграда. Заедно с нея се построи и нова сграда. На практика след приключването в тази детска градина ще има пет нови групи. Благодаря на колегите от район "Студентски" за добрата организация. Те са направили така, че децата от групите, които вече са били тук, да бъдат преразпределени в други детски градини и да няма проблем с настаняването им", обясни Фандъкова   След това тя допълни, че всички районни кметове, които имат готовност за строителство на детски градини, имат гарантирани от Столичната община средства. "В момента в София се строят 15 детски градини и ясли. Очаквам до дни 3 от тях да получат удостоверение за ползване и да отворят. Те са в "Лозенец", "Овча купел" и "Подуяне". До края на годината в "Надежда" ще започне изграждането на нова детска градина. В район "Студентски" имаме решение за строителство на нова детска градина, която ще е много голяма, за 15 групи. Очаква се до края на годината да има избран изпълнител и да започне проектирането. Изграждането на тази детска градина ще помогне да се преодолее чувствително недостига на места в района", обясни пред журналисти Фандъкова.   Тя подчерта, че преди години е заварила 20 етернитови детски градини. В момента вече тече преизграждането на последната такава в "Люлин". Действа се и по идеята за изграждане на детските градини на партерните етажи в частни сгради. Фандъкова е предложила на екипа от "Студентски" да разговаря с инвеститори в района за изграждане на детски градини срещу обезщетение.    

comment 0
visibility 2176
Глоба за горене на гуми на открито в "Малинова долина"

Глоба за горене на гуми на открито в "Малинова долина"

  Близо до бл. 26 в "Малинова долина" е открито лице, което гори без разрешение излезли от употреба гуми на открито в частен имот. Наложена му е глоба от екипи на Столичен инспекторат при обща проверка с администрацията на "Студентски".   Това е четвъртият акт от началото на месец юли за нерегламентирано изгаряне на отпадъци – изгаряни са стърнища, зелени отпадъци, стари гуми и дървени плоскости. Установените нарушения са в районите: „Кремиковци“, „Надежда“ и „Студентски“. От началото на месец юли за замърсяване на атмосферния въздух при транспортиране на строителни отпадъци и земни маси са съставени 3 акта за установяване на административно нарушение по Закона за чистотата на атмосферния въздух.  

comment 0
visibility 3113
type-photo.svg
От ДНСК: Изкопът на „Осми декември“ няма документи за строеж трета категори

От ДНСК: Изкопът на „Осми декември“ няма документи за строеж трета категория (СНИМКИ)

Изкопът на улица "Осми декември" в район "Студентски" не разполага с документи за строеж трета категория. Това е заключението на ДНСК след направена проверка и анализ на цялата информация по случая.  В Дирекцията е получено писмо от главния архитект на Столична община Здравко Здравков за извършена проверка на строежи, намиращи се на улица "Осми декември" в район "Студентски". Към писмото има приложена и Заповед от 15.07.2021г. на Кмета на Столична община и констативен протокол с дата 21.07.2021г. от извършената на място проверка. ДНСК е сезирана от Столична община за незаконно строителство на обект в "Студентски"Софийска градска прокуратура иска отмяна на разрешения за строеж на изкопа в Студентски градДНСК: Строежът, затворил ул. "Осми декември" в Студентски няма проект, разрешителното е само за изкопСпоред констативния протокол е започнато незаконно строителство в УПИ I - 5448, 5449, изразяващо се в излят бетон на дъното на изкопа, положена армировка за фундаментна плоча и други строителни елементи. В протокола и писмото на арх. Здравков е посочено, че извършените строително- монтажни работи са без одобрени проекти и разрешение за строеж. Арх. Здравков също така е отбелязал, че незаконният строеж е отнесен към трета категория, с което аргументира насочването на сигнала към ДНСК.   ОТ ДНСК припомнят, че строежите от трета категория са описани изчерпателно в т.3 на ал.1 от чл.137 ЗУТ. Определянето на категорията на описаното незаконно строителство само и единствено на базата на приет ПУП е недопустимо.   В тази връзка от Дирекцията напомнят, че според разпоредбата на чл.137, ал.1 от ЗУТ, строежите се категоризират в зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация. Тези условя се изпълват със съдържание и придобиват конкретни параметри при наличието на инвестиционно намерение обезпечено с проектна документация за строеж, съответно съгласувана и одобрена. Към настоящия момент ДНСК не разполага с проект за бъдещо строителство от трета категория на ул. „Осми декември“. Поради, което следва Столична община да упражни вменените и по чл. 225а от ЗУТ правомощия.   Издадената заповед от Кмета на Столична община е на основание чл.196, ал.1 ЗУТ, като в нея са дадени задължителни указания за работата на проверяващата комисия и предприемане на последващи действия в т.ч. и издаване на заповед по чл.195, ал.4 ЗУТ.                  

comment 0
visibility 2605
В "Студентски": Глобени двама водачи на камиони за транспортиране на земни

В "Студентски": Глоби за двама водачи на камиони- карали земни маси без направление

Двама шофьори на камиони са глобени днес на територията на район "Студентски"- на улица "Осми декември". Причината се оказала транспортиране на земни маси без издадено направление. На водачите са съставени актове за установяване на административно нарушение за неспазване на разпоредбите на чл.61 т.6 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО, съобщават от Столичен инспекторат.  Проверката бе извършена от съвместни екипи на  Столичен инспекторат, сектор "Общинска полиция" към СДВР и район "Студентски".    

comment 0
visibility 4666
В столичния Студентски град: Момичета обвиняват служителка на БАН в серийни

В "Студентски град": Момичета обвиняват служителка на БАН в серийни нападения

Млади момичета от "Студентски град" обвиняват служителка на БАН в нападения. За това разказаха пред камерата на Нова телевизия потърпевшите. Две от тях признават, че жената се е опитала да ги души. С други е стигала до саморазправа на улиците и в обществения транспорт.    Има и жалби - в полицията и прокуратурата. От Българската академия на науките съобщиха пред медията, че се разграничават от действията на тяхната служителка и че тя сама трябва да поеме отговорност за постъпките си. „Нападна ме в асансьора. Както се прибирах една  вечер. И просто започна да скача върху мен и да ме души. Беше много страшно”, разказва пред камерата една от потърпевшите - студентката Даяна Иванова. Момичетата посочват като  автор на нападенията Галя Господинова- архивист  в отдел „Комплектуване и научно- техническа обработка” в Българската академия на науките. Жената живее в 58-ми блок на Студентския град. Страда от параноя, че я преследват, обясняват пострадалите жени.  

comment 0
visibility 5469
ДНСК:  Строежът, затворил ул. "Осми декември" в Студентски няма проект, раз

ДНСК: Строежът, затворил ул. "Осми декември" в Студентски няма проект, разрешителното е с...

Още дълго време, 5, 10 или 100 години, може да си стои затворен участъкът на ул. "Осми декември" в Студентски град и това предвещава огромният 30-метров изкоп, заради който отсечката е затворена вече 8 месеца. След сигнали на граждани и питането на инфлуенсъра Любомир Жечев в изборния 11 юли към политически лидери, от ДНСК днес изпратиха имейл до медиите с резултатите от извършената проверка. Оказва се, че обектът има разрешително за изкоп, но не и за сграда, а също така е представен инвестиционен проект, но не и проект за изпълнение. Тоест след завършване на изкопа, ако не бъде представен и одобрен порект, обектът може да си соти незавършен, заграден със затворена улица още много години. А разрешителните за строеж са двете, тъй като терените са два, един до друг, уточниха от ДНСК. Столична община е сезирала прокуратурата за опасния 30-метров изкоп в Студентски град в София Според ЗУТ имало изключение, в което се изполва тази процедура - първо разрешително за изкоп, но само когато теренът попада в хипотезата за археологическа зони, където могат да бъдат открити артефакти, обясниха пред Столица.bg ДНСК. И тъй като този обект не е в тази хипотеза не е ясно, защо е разрешено да се прави изкоп, след като няма проект и този изкоп не е самостоятелен обект, според инвестиционните намериния.  ОТ РДНСК са извършили проверка на строеж “Укрепване на изкоп и изкопни работи“, находящ се в УПИ І-5448, 5449 и ІІ-5448, който е точно между известната спортна зала "Бонсист" и улица "Осми декември". Намеренията са там да се издигне гигантска сграда „за жилищно строителство, магазини, офиси, обществено обслужване, медицински център, учебен център, подземни гаражи и трафопост“ в кв. 170а по плана на гр. София, район „Студентски град“, с административен адрес: гр. София, район „Студентски“ СО, ул. „8 декември“. "В хода на проверката, която е назначена с писмо на началника на ДНСК от 9 юни 2021 г., бе установено свличане на земни маси в изкоп с дължина около 25 – 30 м. заедно със строителната ограда и част от тротоара по ул. „8 декември“. Съставен е констативен акт и е издадена заповед №ДК-09-С-1/13.01.2021 г., с която е спряно изпълнението на всички видове строително монтажни работи на строежа, с изключение на дейностите за незабавно обезопасяване на строежа и укрепителните мерки, предписани от квалифицирано правоспособно техническо лице, с оглед локализиране на аварията и недопускане на увреждане на трети лица и съседни имоти", съобщават от ДНСК. Става ясно, че вече има одобрени преработки по реда на чл. 154, ал. 5 от ЗУТ от главния архитект на Столична община и са предприети мерки по локализиране на аварията. От установените нарушения на виновните лица са издадени наказателни постановления и са наложени глоби. Със същата заповед е наредено „незабавно да бъдат предприети действия по преработка на инвестиционните проекти, така, че да не се засягат имоти общинска собственост, какъвто е улицата и тротоара. "До настоящия момент не са установени действия в тази посока. С няколко писма от м. юни ДНСК е изискала изпълнението на горното от главния архитект на СО и от Възложителят на строежа", категорични са от ДНСК. "При извършените от служителите на РДНСК София проверки е установено, че издадените от главния архитект две разрешения за строеж не са издадени в условията на Закона за устройство на територията (ЗУТ). В частта от закона касаеща издаването на разрешения за строеж за отделни етапи, се изисква те да могат да се изпълняват и използват самостоятелно. Разрешеното изпълнение на изкопи не представлява самостоятелен строеж по смисъла на §5, т. 38 от Допълнителните разпоредби на ЗУТ. Разрешаването на изкопи и укрепителни работи винаги е съпроводено от проект за изпълнение на сграда. В този случай такъв проект липсва", коментират от ДНСК. След извършената проверка от ДНСК сезират ВАП на 11 юни 2021г. с предложение да протестира издадените от главния архитект на Столична община разрешения за строеж като нищожни. Както е известно опасният изкоп можеше да предизвика срутване, което да засегне пътното платно и да стане трагедия. Улица "Осми декември" е сред най-натоварените в Студентски град, тъй като е една от входно изходните артерии от Младост и Дървеница.

comment 0
visibility 7010
Столична община е сезирала прокуратурата за опасния 30-метров изкоп в Студе

Столична община е сезирала прокуратурата за опасния 30-метров изкоп в Студентски град в Со...

Прокуратурата е сезирана и се очакват резултати от проверката за огромния изкоп в Студентски град в София, който застраши пропадането на пътя на бул. "8 декември", научи Столица.bg. Строежът е в долната част на булеварда към Дървеница и е точно между пътя и зала "Бонсист".   Почти година булевардът покрай от УНСС в посока Дървеница, който е входно изходна артерия за Студентски град, е затворен, тъй като може да пропадне и да се случи голяма трагедия. За опасността сигнализира публично инфлуенсърът Любомир Жечев, като потърси нестандартен начин да реши проблема с ремонта.   Кметът на Студентска издаде заповед за премахването на грозните павилиони пред УНСС (СНИМКИ)   Той иска изкопните дейности да приключат, защото смята, че на пътя му няма нищо. А оградите са заради строежа до платното, разказа той пред bTV. В изборния 11 юли Жечев застана с плакат зад гърба на някои от политическите лидери в страната, докато те даваха изявления. А надеждата му бе да намери разрешение на казуса и получи отговор от институциите.   Най-напред Жечев потърси помощ от Корнелия Нинова, а след това се нареди и зад Христо Иванов. Те му обещаха да се запознаят с проблема. Жечев постави въпроса си и лично пред премиера Стефан Янев, който го посъветва да се обърне към Столична Община.   Според Жечев ДНСК е затворила пътя, защото имало 30-метров изкоп и опасност да пропадне трасето в посока "Студентски град"- "Дървеница" след УНСС.   По споменатия участък всичко е започнало с обяснението, че се прави  изкоп за подмяна на кабели. Но заради дълбочината е имало опасност да пропадне пътя. Обектът е под контрола на ДНСК, но пътят е общински и от "Московска 33" са сигнализирали в ДНСК и в прокуратурата, научи Столица.bg.   Според неофициална информация разрешителните за строеж на инвеститора не са изрядни и за там имат намерение да строят жилищна кооперация.   Студентски град: Грозно, строително, хаотичен автомобилен трафик (СНИМКИ)   Столична община е изпълнила задълженията си и е уведомила контролните институции за опасността. В момента вариантът е да се зарови изкопа, за да се гарантира сигурността на бул. "8-ми декември" и на преминаващите автомобили.   През есента на 2020, когато затвориха пътя и отбиха движението - двупосочно, в едната лента, пред изкопа имаше тежка механизация. Само месец след това техниката изчезна, а 7 месеца по-късно стои временната маркировка, а в пиковите часове са безкрайни колони от излизащи и пътуващи към Студентски град автомобили. Засега официално не е съобщено кой  е собственик и инвеститор.   Изкопът с пропадналата кола е до бл. 412 в "Овча купел"Столица.bg припомня, че през септември 2018 г. в "Овча купел" се срути дълбок и необезапасен изкоп за жилищна кооперация и погълна паркиран наблизо автомобил.      

comment 0
visibility 2244
Кампанията "Зелено четене" стигна и до парк "Студентски

Кампанията "Зелено четене" стигна и до парк "Студентски"

Прекрасни български книги очакват своя нов притежател на различни места в парк "Студентски" в столицата. Това не е дело на непознат дарител, а е част от Национална кампания "Зелено четене", по време на която книги на български автори са поставени в паркове и градинки в различни градове и очакват своя нов притежател. Кампанията има за цел да популяризира четенето на обществени места, да вдъхновява и да изненадва читателите с творчеството на български автори в различни жанрове на художествената литература и с поезия. Творбите ще се намират в паркове и градини в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Плевен и Благоевград. Това обясняват създателите на инициативата в интернет.  В парка на "Студентски" на някои ключови места има произведения, които очакват да бъдат разлистени и да пренесат читателите си в магичния свят на думите. За прекрасната инициатива съобщават от администрацията на "Студентски" в социалната мрежа.   

comment 0
visibility 3005
Недостиг на места за първокласници в „Дървеница“ възмути родители

Недостиг на места за първокласници в „Дървеница“ възмути родители

Родители от столичния квартал „Дървеница“ се притесняват, че децата им ще трябва да учат далеч от дома. Столичани разказаха за „Нова телевизия“, че много от първокласниците не са приети в близките до домовете им училища и ще трябва да пътуват всеки ден до "Горубляне", например. „Бяха обявени 168 свободни места при 222 записани деца. Вече второ класиране няма място в нито едно от четирите заявени от нас училища”, обясни един от родителите. От Столичната община обясниха, че е направен подробен анализ на децата, които не са приети след второто класиране. Изискани са документи за увеличаване на местата в паралелките, така че живеещите в прилежащия към училището район деца да бъдат приети. Представител на РУО-София също съобщиха , че ще има места за бъдещите ученици от района, а родителите трябва да бъдат търпеливи. Очаква се разкриването на нова паралелка.

comment 0
visibility 5117
Косачка подлуди бебета и деца в 14.30 ч., в неделя, в Студентски град

Косачка подлуди бебета и деца в 14.30 ч., в неделя, в Студентски град (СНИМКА/ВИДЕО)

Сръчен косач подлуди живеещите в бл. 36 в Студентски град. Точно в 14.20 ч. днес, в неделя той запали косачката и почна да коси под дъжда, сигнализираха възмутени граждани пред Столица.bg. Възрастните някак си преглътали следобедната почивка, но бебета и малки деца са се разплакали от досадния шум на косачката. Според наредбата на Столична община за обществения ред между 14 и 17 часа в събота и неделя трябва да се спазва тишина. Недоволни от шума са направили забележка, но мъжът с косачката дори не ги е чул.   

comment 0
visibility 5884
Отново "Парк фест" в "Студентски" с Дара, Били Хлапето, Гъмзата и Дичо

Отново "Парк фест" в "Студентски"- гостуват Дара, Били Хлапето, Гъмзата и Дичо

Пъстрият фестивал в парк „Студентски“ се завръща с ново и по- интересно издание. Богата програма, специални гости и изненади очакват посетителите от 13 до 16 май. Сред звездите, които ще радват жителите на района, са Дара, Дичо, Гъмзата и Били Хлапето. Входът на фестивала е свободен. Ще има изненади и за малките, и за големите:  Открити уроци по танци и различни видове спорт, Лунапарк  Прекрасни изпълнения на децата от детските градини и училищата в район „Студентски“. Вечерта-концерти на някои от най-обичаните изпълнители на родната сцена Обособена арт зона, за да събудим творческото в себе си  Вкусна храна за ценители      

Район Студентски

Територия и население на район Студентски

Столичният район Студентски е разположен на площ от 9,135 кв. км. Това е почти 2% от площта на столицата. В пределите на район Студентски влизат  пет жилищни комплекса: ж. к. „Младост 1”,„Дървеница”,„Студентски град”, „Малинова долина”, „Мусагеница“ и „Витоша”.

Район Студентски е официално обособен през 1995 г. Населението в него е над 72 000 души. Както се вижда, район Студентски е един от новите столични райони.

Образование в район Студентски

В район Студентскиза нуждите на живеещите там, функционират шест детски градини, една ясла, една млечна кухня, 5 училища, от които две частни, едно държавно училище и две общински.

Университети в район Студентски

Логично е, че в район Студентски има голяма концентрация на висши учебни заведения.

район Студентски УНСС

В район Студентски е разположен Университетът за национално и световно стопанство, който има вече 100 годишна история. Днешният УНСС в район Студентские наследник на Свободния университет за политически и стопански науки, създаден през 1920 г.  Това е най-стария икономически университет не само в страната и в район Студентски, но и в Югоизточна Европа. През 1940 г. Свободния университет за политически и стопански науки в район Студентски става Държавно висше училище за финансови и административни науки. През 1947 г. се трансформира във Факултет за стопански и социални науки при Софийския университет.Едва през 1990 г. учебното заведение се нарича Университет за национално и световно стопанство.

На територията на район Студентски се намира и Техническия университет. Техническият университетв район Студентскинаследява първото висше техническо училище у нас. То е в групата на висшите училища, които се ползват от дарението на Евлоги Георгиев. През 1941 г. е основано Държавното висше техническо училище.

В Техническия университет в столичния район Студентски днес учат повече от 10 000 български и 1000 чужди студенти. В университета, освен традиционното редовно и задочно обучение, има и е-обучение. Много от специалностите там се изучават на английски език. Студенти и преподаватели от университета участват в редица международни конкурси и често печелят призови места.

Безспорно Техническия университет в район Студентски  има водеща роля в сферата на нанотехнологиите, енергийната ефективност, инженерния дизайн и др.

В пределите на район Студентски е разположен и Химикотехнологичния и металургичен университет. В него се обучават високо квалифицирани специалисти в сферата на химичните технологии и металургията, екологията и биотехнологиите. Университетът има модерна база за обучение.

Лесотехническият университет също се намира на територията на район Студентски. В началото е бил катедра по Частно лесовъдство към Агрономичския факултет на Софийския университет. Едва през 1953 се обособява Висш лесотехнически институт в район Студентски. От 1996 г. Лесотехническият университет разполага с  Факултет Горско стопанство, Факултет Екология и ландшафтна архитектура, Факултет Горска промишленост, Агрономически факултет, Факултет Ветеринарна медицина, Факултет Стопанско управление, Факултет Задочно и следдипломно обучение.

В район Студентски можете да намерите и Минно-геоложкия университет, който съществува от 1953 г.

район Студентски Национална спортна академия

Националната спортна академия също е разположена на територията на район Студентски. От 1942 г., когато се създава Висше училище за телесно възпитание до днес тук се подготвят изявени спортисти.

Подготовката на студнетите в Националната спортна академия в район Студентскисе извършва в три факултета: Учителски, Тренцорски и Факултет по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация.

В район Студентски се намира Висшето училище по телекомуникации и пощи. Учебното заведение е наследник на Държавното телеграфопощенско училище, основано през 1881 г. с указ на княз Александър I. Днес във висшето учебно заведение в район Студентски учат над 1100 студенти, разпределни в няколко специалности, а именно: Безжични комуникации, Софтуерно проектиране, Компютърно администриране на софтуерни приложения, Киберсигурност на високите технологии, Мениджмънт и информационни технологии в телекомуникациите и пощите, Информационни технологии, Мобилни комуникации и Интернет,Управление на услуги, Смарт лидерство.

На територията на район Студентски се намират и филиалите на Националната художествена академия и Американския университет.

Културни забележителности в район Студентски

В район Студентски се намира църквата „Св. Георги Победоносец”. Тя е разположена на територията на ж.к. „Дървеница“. Предполага се, че храмът в район Студентские издигнат в периода 1888 – 1889 г. върху основите на стар храм или древно светилище. Иконите, които били предназначени за олтара са дело на майстори от Самоковската иконописна школа.

Друг православен храм в район Студентски е параклис „Свети Иван Рилски“. Той се намира в парка срещу УНСС.

Транспорт в район Студентски

Транспорт в район Студентски

В район Студентски се движат автобуси – № 94, 102, 280, 294 (връзка с метростанция ''Г.М. Димитров''), 413;

Извънградски автобуси – №69

Здравеопазване в район Студентски

В район Студентски функционират две поликлиники и две лаборатории. Едната поликлиника е в Студентска поликлиника, която се намира в центъра на Студентски град.

В район Студентски работи и 15 ДКЦ – Дианабад. Там е и една от най-популярните в столицата.

Спортни съоръжения в район Студентски

На територията на район Студентски се намират редица спортни обекти, които се използват активно не само от жителите на района, но и от всички столичани.

Зимния дворец на спорта в район Студентски

В район Студентски е разположен Зимния дворец на спорта. В него се практикуват зимни спортове на лед. Залата отваря врати през 1982 г. Може да поеме 4600 души. На двете ледени пързалки се провеждат тренировки и състезания по хокей на лед, фигурно пързаляне, шорттрек и др. Точно тази зала се счита за най-важния хокеен стадион в България. На него тренират клубовете по хокей на „Академик“, „Левски“, ЦСКА и др.

Скейт Парк София в район Студентски

На територията на район Студентски се намира и най-големия на Балканите Скейтпарк - "Скейт Парк София". Намира се в парк „Студентски“. В направата му Столична община инвестира 700 000 лв. Има скейт смарт покритие. На площадката могат да бъдат практикувани всички видове екстремни спортове.

В пределите на район Студентски е разположена зала „Христо Ботев“. В нея често се организират състезания и се практикуват 26 вида спорт, някои от които баскетбол, волейбол, хандбал, бадминтон, футзал, танци, спортна и художествена гимнастика, бойни изкуства, борба, вдигане на тежести и др. В спортната зала има съблекалня с гардероби и отделна зала за тенис на маса.   

Уникална картинг писта се намира в Картинг център "Дунев мотор спорт" в район Студентски. Пистата притежава специална апаратура за измерване на времето, като тази на най-известните писти за състезания.

В район Студентски има и Тенис клуб, който разполага с 12 корта. Кортовете са с разнообразни настилки. Треньорите са отлични професионалисти. Предлагат се групови и индивидуални тренировки както за деца, така и за възрастни. Всяка седмица на кортовете се организират различни турнири.

Територия и население на район Студентски

Образование в район Студентски

Университети в район Студентски

Културни забележителности в район Студентски

Транспорт в район Студентски

Здравеопазване в район Студентски

Спортни съоръжения в район Студентски

Прочетете още