район „Студентски“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1051
Малчугани заедно с Кобрата откриха фитнес в детска градина "Слънчице"

Малчугани заедно с Кобрата откриха фитнес в детска градина "Слънчице" (СНИМКИ)

Допълнителни емоции, радост и усмивки внесе Кубрат Пулев в детска градина "Слънчице" в район Студентски-Столична община, вчера. Боксьорът бе заобиколен от малчуганите на откриването на детския фитнес в градината, където бе гост. За посещението си съобщи самият той в социалната мрежа. Изненадата бе голяма за дечицата, които искрено го прегръщаха и се радваха, че големият шампион е при тях. В "Слънчице" вече футкционира детски фитес, съобразен с всички изисквания за деца. Той е изграден по програма на Столична община за развитие на спорта. В градината има плувен басейн от много години и децата там могат да се учат да плуват. А сега до него помещение стана фитнес - прекрасна спортна база. А пък, знае ли човек, Кобрата може да повлече крак и от "Слънчице" да излезе следващият шомпион на родното плуване!  Детската градина е кандидатствала по програмата на Столична община за 2900 лв., получили за 2145 лв. и имат съфинансиране. "Радвам се, че това свободно помещение вече е ефективно ще се използва - за спорт на децата. Кандидатствахме с проект "Спортувам активно, за да съм здрав" и беше одобрен. Радваме се всички, че детска градина "Слънчице" става по-добро място за нашите деца. Родителите са млади, спортуват, ходят на фитнес и ние се постарахме да сме адекватни и децата да имат възможност да спортуват. За нас е от голямо значение малчуганите от 3 до 6 години да придобият навика да спортуват. Прекрасно е, че Столична община има програма, която ни позволява да надграждане спортната база и да създадем условия за спорт, да са здрави децата", каза пред Столица.bg директорът на "Слънчице" Калина Иванова.  

comment 0
visibility 833
За две години: Близо 300 дръвчета направиха район Студентски по-зелен (СНИМ

За две години: Близо 300 дръвчета направиха район Студентски по-зелен (СНИМКИ)

Общо 297 дръвчета са били засадени на територията на столичния район „Студентски“ за периода от 2020 г. до ноември 2022 г., съобщават от местната администрация. Сред новозасадената растителност са плачеща черница, липа, бреза, японска вишна, декоративна ябълка, магнолия, гинко билоба, дъб, бук, бор, а сред храстите пираканта и много други. За грижите на младите дървета Звено „Зелена система“ внедри иновативна система. По време на засаждането до всяко дърво се вкопава специална тръба за поливане. Чрез нея водата се инжектира директно до корените, спомагайки за бързото развитие на растенията и тяхното укрепване. Грижите за новите дървета не спират с поливането. В края на есента пространството около тях се окопава и се хвърля компост, който ги подхранва. Такива дейности предстоят още този месец. Къде са новите дървета? Малинова долина Живущите в кв. „Малинова долина“ се радват на нови декоративни, широколистни и иглолистни дървета, а също и храсти. Такива са засадени от Звено „Зелена система“ при бл. 29, бл. 26 бл.27, до оградата на НСА, зад бл. 60 – 6 бр., новия линеен парк и др. Мусагеница Кв. „Мусагеница“ може да се похвали с не по-малко нови декоративни, широколистни и иглолистни дървета. Новите фиданки са засадени при бл. 80, бл. 91, бл. 97, бл. 99, бл. 103, 8-о СОУ „Васил Левски“ и др. Дървеница Кв. „Дървеница“ също може да се похвали с нова растителност – декоративни, широколистни, иглолистни дървета и храсти. Те красят пространствата около ул. „Пловдивско поле“, ул. „Софийско поле“, ул. „Дъбница“, също при ОДЗ-78, 55-о СУ „Петко Каравелов“, бл. 13, бл. 18, бл. 46. Нови насаждения са направени на популярната като „кучешка полянка“ в парк „Въртопо“ и др. Студентски град Зеленината в жк. „Студентски град“ се радва на не по-малко грижи. Нови насаждения на декоративни, широколистни, иглолистни дървета и храсти могат да бъдат открити около сградата на СО-район „Студентски“, по заобикалящите ул. „Акад. Стефан Младенов“ зелени площи, при бл. 5, в близост до Националната спортна академия „Васил Левски“ и др.

comment 0
visibility 1560
Още един кът за игра очаква малчуганите в кв. Малинова долина

Още един кът за игра очаква малчуганите в кв. Малинова долина

Приключи още един етап от изграждането на новия линеен парк в столичния кв. „Малинова долина“. Новата детска площадка е напълно готова да приеме своите нови приятели, съобщават от администрацията на район „Студентски“. Пространството е оборудвано с 12 пейки, няколко кошчета за отпадъци и весела шарена ограда. Детските катерушки и съоръжения за игра са създадени по поръчка от специализирана френска компания с дългогодишна експертиза в изработката на обзавеждане за детски площадки. Съоръженията са направени и доставени специално за новата площадка в кв. „Малинова долина“. В рамките на проекта е засадена и нова растителност – трева, дървета и храсти, за които Звено „Зелена система“ при СО-район „Студентски“ полага грижи.

Реклама
comment 0
visibility 938
-

Сигнал: "Студентски град" в столицата се е заринал в отпадъци

За купчина отпадъци на централния бул. "Акад. Борис Стефанов" в столичния Студентски град сигнализираха читатели на Столица.bg, живеещи в района. Видимо отпадъците не са събирани няколко дни, за да препълнят контейнерите и да "тръгнат" по тротоара. Или пък количеството контейнери, определени за конкретното място, не са достатъчни. Струпването е срещу една от най-новите сгради в района, в непосредствена близост има и магазин на "Т маркет", възмущават се гражданите. Те се надяват от районната администрация на "Студентски" или Столичен инспекторат да вземат мерки, преди боклуците да са се разнесли в околността и да са замърсили още повече.

comment 0
visibility 1046
-

Разширяват сградата на 55 СУ "Петко Каравелов" в "Студентски"

На заседанието си миналата седмица Столичният общински съвет одобри предложение за разширено с изграждането на нова училищна сграда за 55 СУ "Петко Каравелов" при намалени отстояния. Така капацитетът на училището ще бъде увеличен с нови класни стаи за обучението на над 330 ученици от район „Студентски“ в начален етап на обучението. Теренът, в който се предвижда да се реализира инвестиционното намерение, представлява УПИ I-"за училище", кв. 12, м. "Дървеница". В него има две сгради, чието предназначение е за образование. Пристройката, предмет на проекта, е близо до западната граница на имота и свързва две сгради, които са продължение на едната от съществуващите сгради. Имотът има изградена инфраструктура – улична мрежа, водоснабдяване, канализация, електрозахранване, топлозахранване и слаботокови мрежи. Архитектурният проект за изграждане на новата пристройка е изготвен от ръководството на 55 СУ в съответствие с нуждите на училището и е финансиран със средства от училищния бюджет. С реализирането му от ръководството на училището се надяват да бъдат постигнати следните цели: изграждане на "топла" връзка между двете сгради и свободен достъп на учениците от "малка" сграда до училищния стол, бюфет, плувен басейн и СТЕМ център, намиращи се в "голяма" сграда; -обособяване на нови учебни помещения и творчески работилници за театрални, музикални, танцови и арт занимания; -изграждане на концертна зала с директен достъп от двора на училището за изява на талантите на нашите ученици. Проектът ще бъде предложен за финансиране по Национален план за възстановяване и устойчивост, Компонент 1:Образование и умения. Училищното ръководство благодари на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, по чиято инициатива беше внесен докладът в Столичния общински съвет.

comment 0
visibility 723
Иновация в район Студентски:  На пясъчници монтираха ароматни бариери срещу

Иновация в район Студентски: На пясъчници монтираха ароматни бариери срещу животни

Иновативни ароманти прегради на пясъчници за деца монтираха в райн Студентски - Столична община. Те са срещу набезите на животни, които замърсяват съоръженията за малчугани. Преградите са поставени от "Зелена система" на пясъчниците на три детски площадки. Преди това  са почистени и обезпаразитени от екипа на "Зелена система" в район „Студентски“. Със специален, натурален и безвреден - базиран на етерично масло от чесън, препарат срещу кучета и котки е обработен пясъкът. Разработен е  за прогонване на животни чрез обонятелна бариера. Ароматни прегради са монтирани на детските площадки на ул. „21-ви век“ в кв. „Витоша ВЕЦ-Симеоново“, между блокове 38 и 40 в кв. „Дървеница“ и между блокове 28, 33 и 34 в кв. „Дървеница“, съобщават от район Студентски. При почистването на пясъчниците са използвани щадящи препарати и обезмирисител, който премахва неприятните миризми. От районната администрация призовават гражданите да подават сигнали за нередности на имейла на район Студентски.  

comment 0
visibility 1151
Частична за авария на Топлофикация София в „Студентски град“

Частична авария на Топлофикация София в „Студентски град“

За частична авария в жк. "Студентски град", съобщава Топлофикация София. Тя е на адреси бл.55, бл.56 Б. От дружеството информират, че очакват възстановяване на топлоподаването днес в 13:00 ч.

comment 0
visibility 663
Библиобус ще чака децата в район "Студентски"

Библиобус ще чака децата в район Студентски

Продължава кампанията „Студентски чете“, която има за цел да засили интереса на младите хора към книгите и литературата. Инициативата се организира от СО-район „Студентски“ и филиал „Студентски“ на Столична библиотека, съобщават от местната администрация. Мисията на „мобилната библиотека“ е не само физически да доближи учениците до книгите, но и да спомогне за формирането на култура на четене у подрастващите. Първата спирка на Библиобусът ще бъде в 8 СУ „Васил Левски“. Утре – 7 ноември (понеделник), от 12:30 ч. учениците ще имат възможност да се запознаят с богатия фонд от детска художествена и научно-популярна литература от български и чуждестранни автори. Всеки, който желае, ще може да получи безплатна читателска карта и веднага да вземе любима книжка. Обиколката на мобилната библиотека ще продължи на 21 и 24 ноември, от 13:30 часа в 55 СУ „Петко Каравелов“.

comment 0
visibility 900
Пенсионерски клуб „Детелина“ в кв. „Мусагеница“ отново отвори врати

Пенсионерски клуб „Детелина“ в кв. „Мусагеница“ отново отвори врати

След двегодишно прекъсване Пенсионерски клуб „Детелина“ в столичния кв. „Мусагеница“ поднови своята дейност, съобщават от администрацията на район „Студентски“. На 27 октомври 20 от членовете му се събраха в ремонтираното общинско помещение, което се намира до блок 100 в квартала. Председател на организацията е Стефка Чапрашикова. Членуващите в клуба са около 125 души, регистрирани към Националния клуб на пенсионерите в България. Те развиват различни дейности – организират концерти, здравни лекции, чествания на годишнини и национални празници. Със съдействието на екипа на СО-район „Студентски“ пенсионерският клуб вече разполага с помещение, в което тези инициативи могат да бъдат реализирани.

comment 0
visibility 725
Няма да има „зелена зона“ в кв. Мусагеница

Няма да има „зелена зона“ в кв. Мусагеница

При изключително слаб интерес завърши анкетното проучване в кв. „Мусагеница“, свързано с идейния проект за нова транспортна схема и въвеждане на зона за платено паркиране. Съгласно регламента на анкетата и резултатите от нея предложението за „зелена зона“ отпада и такова няма да бъде внесено в Столичния общински съвет, съобщават от администрацията на район „Студентски“. Анкетата се проведе в периода 17-31 октомври. На 1 ноември комисия от трима служители на СО-район „Студентски“ и един доброволец от кв. „Мусагеница“ отвориха кутията с попълнени анкети и обработиха данните от тях. Лицата, които имаха право да вземат участие в допитването, са 9903 души. Общият брой на участниците в допитването е 250. Проведената анкета завършва с 2,52% активност.

comment 0
visibility 1060
8 СУ „В. Левски“ е първенец по шахмат в район „Студентски“

8 СУ „В. Левски“ е първенец по шахмат в район „Студентски“

Възпитаниците на 8 СУ „Васил Левски“ станаха победители в районното състезание по шахмат, което е част от Ученическите игри 2022/2023. На второ място се класираха децата от ЧОУ „Азбуки“, а трети стана тимът на 55 СУ „Петко Каравелов“, съобщават от администрацията на столичния район „Студентски“. Състезанието се проведе между учениците от 5 до 7 клас. Домакин на състезанието беше 8 СУ „Васил Левски“. Срещите бяха вълнуващи и децата показаха интерес и умения в този спорт.

comment 0
visibility 1148
Район студентски продължава борбата с неправилното паркиране (СНИМКИ)

Паяк вдигна 40 коли, в Студентски продължава борбата с неправилното паркиране (СНИМКИ)

Общо 40 автомобила бяха репатрирани на наказателен паркинг в столичния район „Студентски“ при поредната акция по премахване на неправилно паркирани автомобили, съобщават от местната администрация. Дейностите се извършват със съдействието на Център за градска мобилност, Общинска полиция, Регионална дирекция „Автомобилна администрация“- София, район „Студентски“ и Столичен инспекторат. По време на акцията са заплатени 20 такси на място, съставени са 25 фиша от Общинска полиция, 150 неприсъствени фиша от инспекторите и два акта. Предприетите действия към неправилно паркирани автомобили са общо 237. Акции по премахване на неправилно паркирани автомобили в ж.к. „Студентски град“ ще се извършват регулярно, уточняват от районната администация. С цел облекчаване на трафика и намаляване броя на неправилно паркираните автомобили СО-район „Студентски“ е възложил изготвяне на нова транспортна схема на кв. „Студентски град“ и „Витоша ВЕЦ-Симеоново“. До дни тя ще бъде публикувана на страницата на района и всички граждани ще могат да дадат своите мотивирани предложения за подобряването ѝ.

comment 0
visibility 1091
Започнаха Ученически игри 2022/2023 в район „Студентски“

Започнаха Ученически игри 2022/2023 в район „Студентски“

Районно първенство по футбол се проведе на игрището на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ в София. Мачовете бяха част от първият етап на „Ученически игри 2022/2023“ в СО-район „Студентски“, съобщават от местната администрация. След оспорвана надпревара във възрастова група 5-7 клас на първо място се класираха учениците от 8-о СУ „Васил Левски“. Втори стана отборът на ЧОУ „Проф. д-р Васил Златарски“, а трети е тимът на 55-о СУ „Петко Каравелов“. Учениците от ЧОУ „Азбуки“ останаха на четвърто място. При юношите 8-10 клас на първи се класира отборът на Професионална гимназия по телекомуникации, второ място зае съставът на ЧЕГ „Проф. Иван Апостолов“, а трети е тимът на 55-о СУ „Петко Каравелов“.  При най-големите ученици 11-12 клас отборът на ЧЕГ „Проф. Иван Апостолов“ надделя над учениците от ПГТК.

comment 0
visibility 969
Маси за тенис привличат спортуващи в „Дървеница“ и „Мусагеница“

Маси за тенис привличат спортуващи в „Дървеница“ и „Мусагеница“

Жителите и гостите на столичния район „Студентски“ ще имат възможност да играят тенис на маса на открито, съобщават от местната администрация. Две нови спортни съоръжения бяха монтирани на ул. „Перперикон“ 9 в кв. „Дървеница“ и до блок 91 в кв. „Мусагеница“. Масите са поставени миналата седмица. Те са масивни, изработени от високоякостен бетон с хомогенна мозаечна структура.    

comment 0
visibility 576
Филиал „Студентски“ на Столична библиотека организира Ден на отворените вра

Филиал „Студентски“ на Столична библиотека организира Ден на отворените врати

Филиал „Студентски“ на Столична библиотека организира Ден на отворените врати. Поводът е 94-ата годишнина от създаването на културната институция. Събитието ще се състои на 24 октомври, от 10:00 до 18:00 ч. Входът е свободен за всички желаещи да се запознаят с правилата на обслужване в библиотеката и да станат нейни читатели, като получат едногодишна безплатна карта. Филиалът се намира на адрес: ж.к. “Студентски град“,  ул. „проф. Боян Пенев“,  Стол 17, София 1700. Всички жители на района са поканени да го посетят и да станат част от семейството на четящите в Столичната библиотека. От филиал „Студентски“ приканват своите досегашни читатели да напишат отзиви или „Любовно писмо до библиотеката“ и да посочат как тя е променила техния живот. Приемат се предложения и препоръки за подобряване на работа ѝ. Мнения и идеи могат да се изпращат на страницата във Фейсбук.

Район Студентски

Територия и население на район Студентски

Столичният район Студентски е разположен на площ от 9,135 кв. км. Това е почти 2% от площта на столицата. В пределите на район Студентски влизат  пет жилищни комплекса: ж. к. „Младост 1”,„Дървеница”,„Студентски град”, „Малинова долина”, „Мусагеница“ и „Витоша”.

Район Студентски е официално обособен през 1995 г. Населението в него е над 72 000 души. Както се вижда, район Студентски е един от новите столични райони.

Образование в район Студентски

В район Студентскиза нуждите на живеещите там, функционират шест детски градини, една ясла, една млечна кухня, 5 училища, от които две частни, едно държавно училище и две общински.

Университети в район Студентски

Логично е, че в район Студентски има голяма концентрация на висши учебни заведения.

район Студентски УНСС

В район Студентски е разположен Университетът за национално и световно стопанство, който има вече 100 годишна история. Днешният УНСС в район Студентские наследник на Свободния университет за политически и стопански науки, създаден през 1920 г.  Това е най-стария икономически университет не само в страната и в район Студентски, но и в Югоизточна Европа. През 1940 г. Свободния университет за политически и стопански науки в район Студентски става Държавно висше училище за финансови и административни науки. През 1947 г. се трансформира във Факултет за стопански и социални науки при Софийския университет.Едва през 1990 г. учебното заведение се нарича Университет за национално и световно стопанство.

На територията на район Студентски се намира и Техническия университет. Техническият университетв район Студентскинаследява първото висше техническо училище у нас. То е в групата на висшите училища, които се ползват от дарението на Евлоги Георгиев. През 1941 г. е основано Държавното висше техническо училище.

В Техническия университет в столичния район Студентски днес учат повече от 10 000 български и 1000 чужди студенти. В университета, освен традиционното редовно и задочно обучение, има и е-обучение. Много от специалностите там се изучават на английски език. Студенти и преподаватели от университета участват в редица международни конкурси и често печелят призови места.

Безспорно Техническия университет в район Студентски  има водеща роля в сферата на нанотехнологиите, енергийната ефективност, инженерния дизайн и др.

В пределите на район Студентски е разположен и Химикотехнологичния и металургичен университет. В него се обучават високо квалифицирани специалисти в сферата на химичните технологии и металургията, екологията и биотехнологиите. Университетът има модерна база за обучение.

Лесотехническият университет също се намира на територията на район Студентски. В началото е бил катедра по Частно лесовъдство към Агрономичския факултет на Софийския университет. Едва през 1953 се обособява Висш лесотехнически институт в район Студентски. От 1996 г. Лесотехническият университет разполага с  Факултет Горско стопанство, Факултет Екология и ландшафтна архитектура, Факултет Горска промишленост, Агрономически факултет, Факултет Ветеринарна медицина, Факултет Стопанско управление, Факултет Задочно и следдипломно обучение.

В район Студентски можете да намерите и Минно-геоложкия университет, който съществува от 1953 г.

район Студентски Национална спортна академия

Националната спортна академия също е разположена на територията на район Студентски. От 1942 г., когато се създава Висше училище за телесно възпитание до днес тук се подготвят изявени спортисти.

Подготовката на студнетите в Националната спортна академия в район Студентскисе извършва в три факултета: Учителски, Тренцорски и Факултет по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация.

В район Студентски се намира Висшето училище по телекомуникации и пощи. Учебното заведение е наследник на Държавното телеграфопощенско училище, основано през 1881 г. с указ на княз Александър I. Днес във висшето учебно заведение в район Студентски учат над 1100 студенти, разпределни в няколко специалности, а именно: Безжични комуникации, Софтуерно проектиране, Компютърно администриране на софтуерни приложения, Киберсигурност на високите технологии, Мениджмънт и информационни технологии в телекомуникациите и пощите, Информационни технологии, Мобилни комуникации и Интернет,Управление на услуги, Смарт лидерство.

На територията на район Студентски се намират и филиалите на Националната художествена академия и Американския университет.

Културни забележителности в район Студентски

В район Студентски се намира църквата „Св. Георги Победоносец”. Тя е разположена на територията на ж.к. „Дървеница“. Предполага се, че храмът в район Студентские издигнат в периода 1888 – 1889 г. върху основите на стар храм или древно светилище. Иконите, които били предназначени за олтара са дело на майстори от Самоковската иконописна школа.

Друг православен храм в район Студентски е параклис „Свети Иван Рилски“. Той се намира в парка срещу УНСС.

Транспорт в район Студентски

Транспорт в район Студентски

В район Студентски се движат автобуси – № 94, 102, 280, 294 (връзка с метростанция ''Г.М. Димитров''), 413;

Извънградски автобуси – №69

Здравеопазване в район Студентски

В район Студентски функционират две поликлиники и две лаборатории. Едната поликлиника е в Студентска поликлиника, която се намира в центъра на Студентски град.

В район Студентски работи и 15 ДКЦ – Дианабад. Там е и една от най-популярните в столицата.

Спортни съоръжения в район Студентски

На територията на район Студентски се намират редица спортни обекти, които се използват активно не само от жителите на района, но и от всички столичани.

Зимния дворец на спорта в район Студентски

В район Студентски е разположен Зимния дворец на спорта. В него се практикуват зимни спортове на лед. Залата отваря врати през 1982 г. Може да поеме 4600 души. На двете ледени пързалки се провеждат тренировки и състезания по хокей на лед, фигурно пързаляне, шорттрек и др. Точно тази зала се счита за най-важния хокеен стадион в България. На него тренират клубовете по хокей на „Академик“, „Левски“, ЦСКА и др.

Скейт Парк София в район Студентски

На територията на район Студентски се намира и най-големия на Балканите Скейтпарк - "Скейт Парк София". Намира се в парк „Студентски“. В направата му Столична община инвестира 700 000 лв. Има скейт смарт покритие. На площадката могат да бъдат практикувани всички видове екстремни спортове.

В пределите на район Студентски е разположена зала „Христо Ботев“. В нея често се организират състезания и се практикуват 26 вида спорт, някои от които баскетбол, волейбол, хандбал, бадминтон, футзал, танци, спортна и художествена гимнастика, бойни изкуства, борба, вдигане на тежести и др. В спортната зала има съблекалня с гардероби и отделна зала за тенис на маса.   

Уникална картинг писта се намира в Картинг център "Дунев мотор спорт" в район Студентски. Пистата притежава специална апаратура за измерване на времето, като тази на най-известните писти за състезания.

В район Студентски има и Тенис клуб, който разполага с 12 корта. Кортовете са с разнообразни настилки. Треньорите са отлични професионалисти. Предлагат се групови и индивидуални тренировки както за деца, така и за възрастни. Всяка седмица на кортовете се организират различни турнири.

Територия и население на район Студентски

Образование в район Студентски

Университети в район Студентски

Културни забележителности в район Студентски

Транспорт в район Студентски

Здравеопазване в район Студентски

Спортни съоръжения в район Студентски

Прочетете още