Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 27 Гласове)
  • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 233 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1703
Топлофикация София ще взима заем от 40 млн. лв.

Топлофикация София ще взима заем от 40 млн. лв.

Топлофикация София иска да вземе нов заем от 40 млн. лв.  за оборотни средства с цел възстановяване иприхващане на суми по изравнителни сметки на клиенти. Парите са необходими на общинското дружество след направени нормативни промени. Внесеният доклад бе разгледан днес на онлайн заседание на Постоянната комисия за инженерна инфраструктура и енергийно планиране. От гласувалите 11 общински съветници, членове на комисията, 7 бяха "За", а 4 се въздържаха. До момента задлъжнялостта на Топлофикация София е над 500 млн. лв. Кредитът е за 36 месеца с 12 месеца гратисен период при лихва от 3%. Изпълнителният директор на Топлофикация Александър Александров вече е провел разговори с банка. За да се одобри кредитът докладът трябва да се приеме на сесия на СОС.   В Комисията пак със 7 гласа "за" бе приет и доклада, отнасящ се за  актуализиран Бизнес-план на  Топлофикация-София за 2020 година. "Плановете са от септември т. г., когато започва интензивния отоплителен сезон дружеството да продължи с борсата и да купуват от там газ. До края, ако реализираме 5 млн. лв. по-добър разход за газ, 2,5 млн. лв. ще се дадат към потребителите, а 2,5 млн. лв. ще покрият финансовото състояние на дружеството. Това не са радикални неща, но капка по капка вир прави", обясни пред комисията Александров.  

comment 0
visibility 2750
Столицата със "Зелени улици" и повече пешеходни пространства за 10 уикенда

Столицата със "Зелени улици" и повече пешеходни пространства за 10 уикенда през лятото

Повече пешеходни пространства и улици без автомобили като връзка с паркове и градини в центъра ще имат столичани през лятото. През всички уикенди от 17 юли до 22 септември т. г. три столични улици от историческия център ще бъдат затворени за движение на автомобили. Проектът, който е продължение на познатата иницатива "София диша" е на общински съветници. Докладът за пилотния проект "Зелени улици" влиза в СОС на 9 юли. Три улици - "Шишман" от ул. Граф Игнатиев до ул. Юрий Венелин, "Сан Стефано" от бул. Цариградско шосе до бул. Янко Сакъзов и "Ангел Кънчев" от ул. Уилям Гладстон до пл. Гарибалди ще бъдат без автомобили всеки уикенд от 19.30 часа в петък до 18 часа в неделя. Пилотният проект днес бе представен от председателя на Постоянната комисия по култура и образование в СОС Малина Едрева, зам.-председателя на Комисията по транспорт и туризъм Зафир Зарков и Симеон Колев в Докторската градина.  Всъщност затварянето на тези улици осигурява пешеходни зони и свързва столични паркове и градини. Така през уикендите като се тръгне от парка "Заимов" по "Сан Стефано" се минава през Докторската градина и от там директно в Борисовата градина. "Това е поредната стъпка към превръщането на София в пешеходен град за хората и осигуряваме повече време да прекарват на открити и зелени пространства", каза Малина Едрева. Проектът е получил и подкрепата на районните кметове - на Средец Трайчо Трайков и на Оборище Николай Александров. По него също така работят и в Столична община, както и от ЦГМ. В момента се изработват схемите за автомобилите. "Поставих три условия и те се изпълняват. Първото бе да се спазват чосавете за почивка през нощта и ще има контрол за шума. Второ всяка събота вечер ще се почистват улиците и трето да има условия за паркиране на автомобилите, каза Трайков. Трите улици са избрани след анализ, който показва, че и в момента от 70 до 80% по тях се движат пешеходци. Живеещите по улиците, които ще се затварят през следващите уикенди, и имат винетни стикери ще могат да пракират безплатно на ст. "Васил Левски" или на съседни улици. Живеещите ще бъдат информирани с sms от ЦГМ, а при проблем могат да получат информация на тел. 0700 13 233.

comment 0
visibility 1857
Напомняне: На 30 юни изтича срокът за първата вноска на местните данъци и т

Напомняне: На 30 юни изтича срокът за първата вноска на местните данъци и такси

Напомняне за всички столичани! Утре- 30 юни е последния срок за плащането на първа вноска на данък "сгради" и данък МПС , както и на таксата "смет". Ако  в рамките на утрешния ден платите цялата сума на данъка за имота или колата, ще имате 5 процента отстъпка, припомня в социалната мрежа заместник- кметът на Столична община по финанси Дончо Барбалов.    Ако ще се плащат нещата на части, сроковете за първа и втора вноска са 30 юни и 31 октомври.   За такса смет крайните дати на отделните вноски са: 30 юни, 30 септември и 30 ноември. След тези дати започват да текат лихви. Срокът за ползване на 5% отстъпка в предишни години беше 30 април, но тази година той бе удължен с два месеца заради коронавируса.   Столичани могат да плащат местните си данъци и такси във всеки от 22-та отдела "Общински приходи" в София, независимо в кой район се намира имотът им. Има вариант и за издължаване по банков път или чрез финансови посредници.   Най-бързо и удобно това става през електронния портал на Столична община: https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf. За да се ползва тази онлайн услуга трябва да има издаден ПИН -код от Столична община, или ПИК от НАП.    

Реклама
comment 0
visibility 2111
Близо 4,4 млн. лв. са приходите в ЦГМ от скоби и 2,6 млн. лв. от паяк

Близо 4,4 млн. лв. са приходите в ЦГМ от скоби и 2,6 млн. лв. от паяк

Центърът за градска мобилност в Столична община е реализирал приходи от 4,4 млн. лв. от скоби, поставени на автомобили в зоните за платено паркиране. 2,6 млн. лв. са пък приходите от колите вдигнати с паяк през 2019 г. Това показва справка на ЦГМ, която е отговор на въпросите на общинсикя съветник Симеон Ставрев. 5 млн. лв. са парите, събрани от sms в синя зона, от талони за почасово паркиране 3 млн. лв. - общо със зелена зона, и 577 000 лв. от винетни стикери, които са от живеещите в зоните за платено паркиране. От зелена зона приходите от sms са 8.6 млн. лв, от винетни стикери са 2.1 млн. лв. За 2,6 млн. лв. ЦГМ е изградил буферния паркинг на метрото на Националния стадион - срещу БНР и 1,2 млн. лв. са инветирани в ремонт на тротоари и поставяне на антипаркинг колчета.   През 2019 г. Центъра е платил 8 млн. лв. за новата тикет система, като за нея се ще плаща 10 години по 8 млн. лв - общо над 80 млн. лв., обяснява Ставрев. Новата тикет система трябва да заработи до края на 2021 г., като до момента има доста оборудвани превозни средства от градския транспорт с новите валидатори, камери, таблети и касови апарати. Както е известно времето на перфораторите отмина, а и новата технология за таксуване в градския транспорт ще има функционалната възможност да брои пътниците. Относно платеното паркиране в София, справката на ЦГМ посочва, че има зони, в които заетостта на паркоместа достига до 90 - 97%. Очевидно е, че има недостиг на места за автомобилите в столицата и ще има разширяване на зелената зона към кварталите, прогнозират столичани.

comment 0
visibility 1672
56-те общински дружества представят финансовите си отчети пред комисии в Ст

Общинските дружества представят отчетите си пред комисии в Столична община

Финансовите резултати на 56-те общински търговски дружества за 2019 г. ще бъдат обсъждани по време на заседанията на балансовите комисии в Столична община. В комисиите има представители на всички политически групи в СОС. Заседанията вече започнаха и ще продължат до 2 юли, включително. И ще се спазват всички необходими мерки за безопасност и дистанция. Това съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на Столична община по направление "Финанси" Дончо Барбалов.    На заседанията директорите на дружествата представят резултатите на своите предприятия за миналата година и отговарят на въпросите на общинските съветници, включени в комисиите.   Днес с обсъждат финансовите отчети на едноличните акционерни дружества: "Пазари Възраждане"; "Пазари Запад"; "Пазари Юг"; "Пазари Изток"; "Пазари Север" "Егида-София" „Метрополитен”; „Център за градска мобилност”; „Столичен автотранспорт”; „Столичен електротранспорт” .   В следващите дни на групи са разпределени останалите 46 дружества, в това число и всички общински лечебни заведения. След приключване на заседанията на балансовите комисии ще бъде внесен доклад за обсъждане в Столичния общински съвет.  

comment 0
visibility 2028
СОС прие решение за облекчаване на такситата в София

СОС прие решение за облекчаване на такситата в София

Столичният общински съвет прие решение, с което да облекчи таксиметровия бранш в София. Това е като компенсация за месеците на извънредно положение зарази COVID-19, през които жълтите автомобили в столицата нямаха работа.  "Превоз на пътници респективно издаване на дубликат на разрешение, холограмен стикер и 2 броя светлоотразителни идетнификационни номера и издаването на дубликат на разрешение да бъде освободено от дължимите такси, определени в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община", гласи решението на СОС. Докладът бе внесен от председателя на транспортна комисия Карлос Контрера и двамата му заместници Зафир Зарков и Калоян Паргов. Освобождаването от такси е за срок от година и половина. Докладът бе приет с 57 гласа "за". Разумът надделя и СОС прие облекчения за такситата в София. Тази мярка беше нужна, за да се подпомогне бранша в столицата, след като беше силно засегнат", коментира Калоян Паргов.  

comment 0
visibility 1634
Дават 500 хил. лв. заеми на общински медицински центрове в София

Дават до 500 хил. лв. заеми на общински медицински центрове в София

Одобрени са документите на общо 10 диагностично-консултативни, медицински и дентални центъра, отчели сериозно спадане на приходите заради COVID-19  от Комисията за оценка на предложенията за отпускане на целеви заем за общински лечебни заведения за извънболнична помощ.   Органът ще предложи да се сключат договори за заеми между Столична община и лечебните заведения, които ще възлизат на общо до 500 хил. лв. Това съобщи в социалната мрежа заместник- кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов.    С кредитите управителите на общинските заведения за доболнична помощ ще могат да финансират изплащането на заплати на медиците, работили по време на извънредната обстановка в София. През април и май т.г. приходите на тези дружества рязко спаднаха заради намаления обем на работа. Спадът в дейността води до финансови затруднения и условия за последваща задлъжнялост.   Всички подали документи общински заведения за доболнична помощ отговарят на условията и заявените критерии по одобрената от СОС методика, реши оценяващата комисия.  

comment 0
visibility 10445
В София: До края на месеца без глоби за нередовни пътници в транспорта

В София: До края на месеца без глоби за нередовни пътници в транспорта

Пътниците в столичния градски транспорт няма да бъдат глобявани  ако са нередовни от днес до края на месеца. Това съобщи пред БНР Карлос Контрера, председател на комисията по транспорт на Столичния общински съвет.   3 акта и 4 протокола за липса на маски в градския транспорт до обяд   Днес цял ден има засилени проверки по рейсове, трамваи, тролеи и метро дали гражданите носят маски. Глобата за липса на предпазното средство е 300 лева.    "Може би 15-20% от пътниците нарушават изискването за носенето на предпазни маски. Но има значителен брой хора, които са стриктни и спазват тези правила, включително се опитват да поддържат и препоръчаната дистанция от метър и половина. Броят на актовете не е отправна точка за анализ на ситуацията. Важни са предупредителните протоколи, съставени на пътници", поясни Контрера.   От следващата седмица билети за пътуване ще могат да се купуват и в тото пунктовете, и пунктовете на българските държавни пощи.   

comment 0
visibility 1992
1050 бебета са се родили в общинската АГ "Шейново"

1050 бебета са се родили в общинската АГ "Шейново" (СНИМКИ/ВИДЕО)

Във Втора АГ болница в София от началото на годината са се родили 1050 бебета. Това е с около 10% повеече от същия период на м.г. Това съобщи управителят на общинската болница "Шейново" д-р Румен Велев. Днес на проверка там бе ресорният зам.-кмет по здравеопазване на Столична община Дончо Барбалов. С него бяха и директорът на "Здравеопазване" д-р Моника Чеуз и експерта Ралица Драгоева. Той провери как се спазват всички мерки срещу разпространението на COVID-19. Лично се убеди, че работата в болницата върви в нормален режим при стриктен контрол. Ораничен е и достъпът на придружители на родилките и болните. Отдавна са възстановени планови операции. По време на извънредното положение е имало е лек отлив на пациенти с други заболявания, но това вече е преодоляно. Ражданията пък продължават в нормален ритъм. Към момента дори има повече родилки от обикновено, защото по време на ковид-кризата жените се чувствали по-спокойни в общинската болница, отколкото в частната. Ръководството на общинската АГ болница е забранило свиждания и заради коронавирусната инфекция съпрузите не могат да присъстват на раждането на децата си. "Столична община много помогна болницата да се превърне в съвременно и модерно лечебно заведение с отлични условия за пациентките", каза д-р Велев. Мерките за дезинфекция стриктно се спазват и строго се следи за дистанция. Всички влизащи в болницата се дезинфекцират и минават през триаж, преди да влязат Багажът на родилките и пациентките се носи с колички, за да няма придружители. Затворени остават все още училищата за родители, както и дните на отворени врати. Те ще бъдат възстановени, след като отпадне опасността от разпространение на ковид. Секторът за пациентки със съмнение за ковид е с отделен вход, изолиран е целия сектор. Стаите за такива жени са общо 3, има помещение за почивка и на лекарите, които се грижат за тях, без да се смесват с останалия персонал. В този сектор има оборудвана операционна с най-модерна техника и апаратура. Имало е случаи на заразени с коронавирус, но те отдавна са здрави и изписани. С инфекциозния сектор има и специална стая на медиците, тъй като те също остават там до пълното им излекуване. Миналата година болницата беше санирана за над 855 000 лв., отпуснати от Столична община и беше подменена и отоплителната инсталация. Тази година акушерките казаха, че през зимата е имало седмици, в които изобщо не са пускали парното, толкова топла била сградата.

comment 0
visibility 1747
Столична община ще подкрепи със 170 000 лв. 4 църкви в София

Столична община ще подкрепи със 170 000 лв. 4 църкви в София

Със 170 000 лв. общо Столична община ще подкрепи финансово четири църкви в София. Докладът бе разглредан и приет днес от Псотоянната комисия по култура и образование на СОС и е в дневния ред на сесията на СОС в четвъртък, 25 юни. Докладът е за финансова подпомагане на църкви предложения и анализи за реалните нужди. Четири са православните храмове, към които ще се насочат средства от резерва на Московска 33. Това са Курилския манастир "Свети Иван Рилски" - 30 000 лв., "Св. пророк Илия" в кв. Княжево - 50 000 лв., страящата се църква "Свети Пимен Зографски" в район Изгрев - 50 000 лв. и Арменската Апостолическа православна църква в Красно село - 40 000 лв. Курилският манастир "Свети Иван Рилски" е на брега на р. Искър до кв. Курило район Нови Искър. На мястото е имало манастир още през Първото българско царство, но в началото на османското робство е разрушен. През 1593 г манастирът е възстановен със пари на живеещите от околните села Кумарица, Доброславци и Требич. Тогава е издигната и сегашната църква. Поставиха основния камък за издигането на храм "Св. Пимен Зографски" `(СНИМКИ и ВИДЕО)В началото на XX век Курилският девически манастир е в разцвета си и е обитаван от 45 монахини. В него е имало действаща печатница за християнска литература. В момента монаси в Курилския манастир няма, но е действащ. През 2013 г. след съгласуване със Софийска митрополия и НИНКН започва реставрация на храма. За да бъде завършен, са необходими средства за реставрация изцяло на иконостаса. Храм "Свети пророк Илия" в Княжево е в тежко състояние. Основният камък на църквата е поставен на 4 юли през 1888. В резултат на високите подпочвени води влагата прониква в стените и зидовете на църквата. Това е и причината за рушенето на основите на сградата. Сериозни щети има и по иконописите вътре. Църковното настоятелство се обръща за финансова подкрепа за защита и възстановяване на външните основи на църквата. От финансова помощ се нуждае и най-новата църква в София, единствената в район Изгрев, в градинката до КАТ, "Свети Пимен Зографски". Продължава нейния градеж, който започна през 2019 г. когато бе поставен основния камък. Подкрепа очакват и от Арменската Апостолическа Православна църква в Красно село. Тя има нужда от финансова помощ за довършване на строежа на новата сграда на църквата "Света Богородица, започната през 2006 г. Очаква се църквата да е готова до края на годината. Само преди дни от църквата организираха доброволци за почистване на съседната градинка.      

comment 0
visibility 1823
Общинският съветник в СОС Калоян Паргов: Тестът ми за COVID-19 е отрицателе

Общинският съветник в СОС Калоян Паргов: Тестът ми за COVID-19 е отрицателен

Общинският съветник и председател на групата на БСП в Столичния общински съвет Калоян паргов е с отрицателна проба за COVID-19. това заяви лично той пред Фокус. Вчера стана известно, че Янаки Стоилов, бивш депутат на БСП и член на Националния съвет на пратията е приет в болница с коронавирус. Той  е присъствал на заседанието на Градския съвет на БСП миналия понеделник. Днес всички членове на софийската структура на Столетницата ще бъдат тествани за коронавирус. От 8.30 часа тази сутрин членовете на Градската организация, които са около 80 са на изследване. Сред тях са и общинските съветници на СОС. Няма опасност от разпространяване на заразата на Московска 33, тъй като и тази седмица заседанията на комисиите и сесията на СОС са онлайн. Калоян Паргов изрази надежда всички тестове да се окажат отрицателни, за да може членовете на Градския съвет на БСП да продължат работата си по-важните задачи, които имат и в партиен, и в обществен план.

comment 0
visibility 1795
Допитване: Столичани решават как да изглежда площада пред НАГ

Допитване: Столичани решават за визията на площада пред НАГ

Два проекта за превръщането на паркинга на улица "Искър" 1, зад Централна минерална баня, в красив площад и облагородяването на пространството между улиците "Сердика" и "Искър" ще бъдат представени днес и утре на столичани. Това се случва на уличния фестивал Urbathon fest, който вече тече на ул. "Искър" 1, пред сградата на НАГ. Събитието е дело на Направление „Архитектура и градоустройство“ и главният архитект на София Здравко Здравков. Всеки може да дойде, да се запознае с проектите, да поговори с младите експерти и да си каже мнението. В момента пространството на улица "Искър" 1 е паркинг за близо 20 коли.    Двата проекта бяха избрани по време на първата работилница за градски намеси Urbathon 2020, организирана от арх. Здравко Здравков и гражданската организация "Спаси София". В работилницата взеха участие млади архитекти, урбанисти, ландшафтни архитекти и артисти, които разработиха решения за подобрение на градската среда.  

comment 0
visibility 2881
Предложения: "Синята" зона разширена двойно, работи и в неделя

Предложения: "Синята" зона в София разширена двойно, работи и в неделя

Промени в работата на платените зони за паркиране в София предлагат група общински съветници. Идеята е "синята" зона в центъра на града да бъде разширена повече от двойно в сравнение със сегашните си граници и да работи и в неделя. "Зелена" зона пък ще има в събота.   Вносители на предложението са  общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС Зафир Зарков, Христиан Петров и Стефан Марков и председателят на транспортната комисия към Общинския съвет Карлос Контрера от ВМРО, пише от "Монитор". А нещата, които те внасят, са предлагани изменения в Наредбата за организация на движението в Столичната община, които бяха публикувани за обществено обсъждане вчера.    Новите граници на "синята" зона се планира да бъдат между бул. „Евлоги Георгиев“, бул. „Пенчо Слвейков“, бул. „Тотлебен“, бул. „Сколбелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“, бул. „Данаил Николаев“ и ул. „Проф. Милко Бичев“. Така паркоместата в зоната, които сега са около 5000, ще се увеличат на 12 000.   Работното време на "синята" зона в делнични дни се предвижда да бъде между 8:30 и 20:30 ч., а в събота и неделя от 10:00 до 18:00 ч. "Зелената" зона също ще работи от 8:30 до 20:30 ч. от понеделник до петък и от 10:00 до 18:00 ч. в събота, а в неделя ще остане безплатна.      

comment 0
visibility 1704
Напомняне за софиянци: Остават 7 дни за плащане на местните данъци и такси

Напомняне за софиянци: Остават 7 дни за плащане на местните данъци и такси

Напомняне за всички столичани! Остават 7 работни дни до крайния срок за плащане на първата вноска за такса смет, както и за 5% отстъпка при плащане в пълен размер на данък "сгради" и този за колите. Срокът беше удължен до 30 юни заради пандемията от COVID-19. Това припомни в социалната мрежа заместник-кметът на София Дончо Барбалов.   Ако се плащат на части, сроковете за данък сгради и МПС са: 30 юни - за първа вноска и 31 октомври - втора вноска.   За такса смет тази година сроковете на вноските са: 30 юни, 30 септември и 30 ноември. След тези дати започва да се начислява съответната лихва по закон, припомнят от Дирекция "Общински приходи" на Столична община.   Плащане на местните данъци и такси може да се прави във всички 22 районни данъчни отдела в София, независимо в кой район се намира имотът. Столичани могат да се издължат и по банков път или чрез финансови посредници.   Най-бързият и удобен начин за плащане е през електронния портал на Столична община: https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf   За да ползвате тази онлайн услуга е необходимо да имате издаден ПИН -код от Столична община, или ПИК от НАП.   ПИН-код, с който да си правите справки или да плащате онлайн местните си данъци и такси през е-страницата на Столична община може да бъде издаден във всяка от районните данъчни служби, след представяне на документ за самоличност.  

comment 0
visibility 1933
Софийски имоти си върна терена на "Македонска среща" в парк "Възраждане"

Софийски имоти си върна терена на "Македонска среща" в парк "Възраждане"

Емблематичният столичен ресторант Македонска среща, който е любим на полицаите от СДВР може да бъде преместен. Дали обаче това ще стане зависи от преговорите с общинското дружество "Софийски имоти". "Битката приключи и миналата седмица ВКС отхвърли последната жалба. И тази съдебна битка е спечелена", каза директорът на дружеството Димитър Шивачев при откриването на 25-метровия закрит басейн в Аквапарка.  9 лв. за час плуване в новия закрит басейн в парк "Възраждане" (ВИДЕО/СНИМКИ) Теренът, на който се намира ресторанта в парк "Възраждане", е около 800 кв. м и за него са се водили дълги съдебни битки, за да си го върне  общинското дружество. Както е известно на 7 от стотте декара площ в парка е разположено новото бижу на София - Аквапаркът. Заведението вече е в границите на парк "Възраждане".  Собствениците на заведението са имали договор за наем на терена. Той обаче е прекратен от "Софийски имоти", а от ресторанта започват да обжалват в съда. Кучешка площадка и чешма с минерална вода ще има в парк "Възраждане""Този ресторант ще си остане тук", отсече категорично човек от управата пред Столица.bg, убеден, че заведението няма да се премести. Всичко обаче зависи от предстоящите разговори, които ще започнат между собствениците и шефовете на общинското "Софийски имоти" за освобождаване на терена. 

Местна политика

Основният орган на местната политика в Софийска община е Столичния общински съвет. В състава на Столичния общински съвет влизат 61 общински съветници, представители на местната политика

Състав на Столичния общински съвет като орган на местната политика

Състав на Столичния общински съвет като орган на местната политика

Столичният общински съвет има 61 члена, в позиция на общински съветници, упражняващи местна политика. Те се избират от гражданите, живеещи в Столична община, за да участват в осъществяването на местната политика

Дейност на Столичния общинския съвет като орган на местната политика

Дейност на Столичния общинския съвет като орган на местната политика

Столичният общинския съвет има правомощията да ръководи местната политика според Конституцията на страната, Европейската харта за местно самоуправление, Закона за местното самоуправление и местната администрация, актуалното законодателство, Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет за местната политика.

Основните цели в дейността на Столичния общински съвет, в качеството му на орган на местната политика, са да съблюдава законността и колегиалността. Като основен представител на местната политика Столичният общински съвет се стреми да взима решенияа си самостоятелно, без намесата на държавни органи. 

Представлявайки местната политика, Столичният общински съвет гарантира и  защитава интересите на столичани. Съблюдава взимането на решения за местната политика да става публично и те реално да се изпълняват.  Избран от СОС обществен посредник съдейства за спазаване интересите и правата на гражданите. 

Заседанията на Столичния общински съвет, на които се взимт решениа за местната политика, се провеждат през седмица и по-точно втория и четвъртия четвъртък в месеца във времето от 10 до 14 ч. 

Шестмесечна оперативна програма определя дейността на Столичния общински съвет като орган на местната политика. Тя се прави от председателя на СОС по предложения, направени от общинските съветници, районните кметове и столичния кмет. 

Правомощия на Столичния общински съвет в изпълнение на местната политика

Правомощия на Столичния общински съвет в изпълнение на местната политика

 

СОС има правото да изгражда и развива местната политика. По предложение на столичния кмет може да одобрява структурата на администрацията на общината.  СОС има законното право да освобождава и да избира районни кметове и педседател на съвета. 

Друго важно право на Столичния общински съвет като орган на местната политика е да преценява какви да са заплатите на районните кметове и на персонала по предложение на столичния кмет. 

Сблюдавайки интересите на гражданите и прилагането на местната политика, СОС има правомощието да приеме бюджета за годината на Столична община и да следи и приема отчета за осъществяването му. В правото на СОС като орган на местната политика е да определя какъв ще е размера на местните такси и данъци. 

СОС има правото да решава дали да се ползват кредити от банки, дали да се предоставят безлихвени заеми или да се емитират облигации. За да може да прилага максимално ефективно местната политика, СОС взима решения за приемане на различни прогнози и стратегии, програми и планове, касаещи териотрията на Столична община и жителите ѝ. 

Отново с оглед правилното прилагане на местната политика, СОС преценява какви да са изискванията за осъществяване на дейността на юридическите и физическите лица в Столична община. Основната цел е да се съхранят всички екологични, исторически, социалните особености на общината, както и  състоянието на инженерната и социалната инфраструктура като местна политика.

Като орган на местната политика Столичният общински съвет решва какво ще е участието на общината в различни сдружения на местаната власт в страната, в чужбина, в юридически лица с нестопанска цел. Същот така има правото да опредли своите представители там. 

Столичният общински съвет като орган на местната политика според закона може да взима решение за смяна на имената на улици, паркове, площади, вилни зони, инжемерни съоръжения и всякакви обекти с общинско значение.

Друго важно законово право на Столичния общински съвет в качеството му на орган на местната политика е да взима решения за организиране и провеждане на общи събрания и референдуми на жителите на Столична община за въпроси, касаещи неговата компетентност. 

Правилник за организацията и дейността на Столичния общински съвет като орган на местната политика

Правилник за организацията и дейността на Столичния общински съвет като орган на местната политика 

Според Правилника на органа на местаната политика Председателски съвет, в чийто състав влизат заместник-председателите на СОС и председатели на политическите групи или упълномощени от тях заместници подпомага Председателя на Столичния общински съвет.

Този председателски съвет се свиква за консултации по програмата и дневния ред на заседанията на СОС, касаещи местната политика, от Председателя, както и по други въпроси от дейността на СОС.

Права на Председателя на СОС като орган на местната политика

Права на Председателя на СОС като орган на местната политика

Председателят на СОС има правото да прави проект на дневния ред за заседанията на съвета за местаната политика. Може да организира и прави срещи и консултации с председателите на различните постоянни комисии и на групи общински съветници, с граждани, представители на различните политически партии и обществени организации. 

За да се прилага правилно и съразмерно местната политика, Председателят на СОС има ангажимента да разпределя работните материали, които касаят дейността на СОС между неговите комисии базирано на компетентността им.

Председателят е ангажиран също така да гарантира добри условия за работата на различните комисии на СОС и на общинските съветници, упражняващи местна политика

Длъжен е да контролира разходването на средствата, предвидени в бюджета на СО за издръжка на СОС и правилно прилагане на местната политика.

Промяна на Правилника за дейсността на СОС като орган на местната политика

Промяна на Правилника за дейсността на СОС като орган на местната политика

Спед провеждане на изборите за местна власт, новият Столичн общински съвет предвижда промени в Правилника за дейността на СОС. Целта е той да направи работата на СОС като орган на местната политика достатъчно прозрачна и ефективна. 

СОС ще се стреми към по-удобен и лесен достъп на обществеността до информация каква дейност извършва СОС. Гражданите трябва да са наясно какви решения се взимат и какви предложения се дават, касаещи местната политика

Специално назначена работна група изготвя новия Правилник за местна политика, с който ще се съобразява СОС през настоящия си мандат. Очаква се на сайта на Столичния общински съвед да започнат да се качват всички доклади с проекти за решения, касаещи местната политика и дейността на комисиите на СОС. Има голяма вероятност на сайта да се предават заседанията на СОС, а записите да могат да се гледат в специално направен архив на сайта. 

Очаква се публично достъпни да станат протоколите от заседанията на различните комисии, касаещи местната политика, както и как са гласували съветниците поименно, да се качват на сайта на СОС.

Важна промяна, която засяга метната политика, е възможността гражданите да отправят в писмен вид предложенията и въпросите си до дадена работна група, като председателят на конкретната група ще преценява дали тези предложения да бъдат включени като точка от дневния ред на поредното заседание на СОС за местната политика

Състав на Столичния общински съвет като орган на местната политика

Дейност на Столичния общинския съвет като орган на местната политика

Правомощия на Столичния общински съвет в изпълнение на местната политика

Правилник за организацията и дейността на Столичния общински съвет като орган на местната политика

Права на Председателя на СОС като орган на местната политика

Промяна на Правилника за дейсността на СОС като орган на местната политика

Прочетете още