Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
  • Собствения си автомобил (32%, 26 Гласове)
  • Отполение на дърва и въглища (10%, 8 Гласове)
  • Градския транспорт (57%, 47 Гласове)
  • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 82 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 498
Карти, табло

Срив в системата на ЦГМ за зареждане на карти (СНИМКИ)

В Центъра за градска мобилност (ЦГМ) има срив в системаата за зареждане на картите. Не работят и електронните табла за информация в Дружба 1, видя Столица.bg. И в момента техниката е угаснала на спирка 0184, през която минават автобусите 604, 84, 184, 384, и 88. Имаме срив на системата и на много места в София не работят електронните табла по спирките. Има и проблем при зареждането на картите, обясниха от ЦГМ пред Столица.bg По спирките хората безпомощно чакат да научат разписанието, но на таблата единствено свети информацията за часа. От ЦГМ съобщават, че всеки, който се обади в централата, ще получи информация кога точно ще пристигне неговото презвозно средство. Все още не се знае причината за срива. Това вече не е инцидент, а практика, тъй като вчера по целия бул. Цар Борис III таблата не работеха.

comment 0
visibility 302
Къща паметник на културата

Започна приемането на заявления за финансиране по "Културно наследство"

Столична община започва изпълнението на програмата "Културно наследство", която стартира като пилотен проект с бюджет от 300 000 лв. за 2019 г. Средствата са от бюджета на Московска 33. От днес започва приемането на заявления, продължаващо до 31 октомври т. г., за финансиране по програмата на старинни сгради - паметници на културата, съобщиха от НАГ на Столична община. С програмата се подпомагат собствениците на недвижими културни ценности за извършване на необходимите дейности по опазването, реставрацията, консервацията и социализацията им. Право да кандидатстват за финансиране имат собственици на имоти, които са частна, общинска и държавна собственост. Сградата трябва да е недвижими културни ценности с категория "национално значение", "местно значение", "ансамблово значение" и "за сведение". Насоките за кандидатстване и пакета от необходими документи са публикувани на сайта на Направление „Архитектура и градоустройство“ в раздел „Културно наследство“. Заявленията се подават лично или чрез упълномощен представител, пощенска или куриерска услуга в деловодството на Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община, адрес: гр. София 1000, ул. "Сердика" № 5 до 17,30 часа на 31 октомври 2019 г. Собствениците на исторически сгради няма да получават пари, а екип от архитекти, ще изготви проект за възстановяване и цялата проекта документация за ремонта. По "Културно наследство" ще се реставрират много старинни сгради в София, за които до момента собствениците не са предприели мерки за опазване.

comment 0
visibility 337
скейт парк, място, глоби

Sofia Skate City иска парк за екстремния спорт до езерото „Баба Яга“

Скейт парк ще бъде изграден в парка около паметника на Съветската армия. Продължават обсъжданията за мястото му. Има варианти той да бъде на езерото „Баба Яга“, около „Ариана“ или на пространство към бул. „Цар Освободител“. Едно от предложенията е съоръжението за екстремни спортове да е на голямата рампа пред паметника. От гражданската организация Sofia Skate City, която вече има идеен проект, настояват скейтпаркът да бъде край пустеещото езеро „Баба Яга“. Министерството на културата също трябва да си каже тежката дума, защото подобно застрояване се допуска само ако обслужва основната паркова функция. През пролетта на т. г. възникна проблем с практикуващите екстремния спорт, след като няколко души бяха глобени от полицията пред НДК и на Ларгото. Тогава служителите на МВР се позоваха на наредба на СОС за обществения ред. Оказа се, че няма забрана за каране на скейтборд, но не е разрешено това да се прави по парапети, стълби и друга публична собственост, тъй като се рушат. След възникналия спор представители на скейтспорта в София и общински съветници седнаха и обсъдиха необходимостта от създаване на място за практикуване на този спорт. Идеята за скейт парк е още от 2016 г. Сега е ред местната власт и почитателите на скейтборда да стигнат до консенсус за мястото. В скейт парка трябва да има специална рампа за атрактивни елементи със скейтборд, но може да се използва и за други екстремни спортове - ролери и велосипеди.

Реклама
comment 0
visibility 274
среща

Главният архитект се среща със стопани на стари сгради заради Програма "Културно наследств...

Собственици на стари сгради, обявени за паметници на културата,ще имат среща с главния архитект Здравко Здравко на 26 септември в сградата на на Направление „Архитектура и градоустройство" – София, ул. „Сердика" № 5, зала на третия етаж. Причината- Програмният съвет на Програма "Културно наследство" на Столична община прие образците на документи за кандидатстване по Програмата и определи срока за приемане на заявления – от 1 до 31 октомври 2019 г. Здравков ще се види с хората и ще даде обстойни разяснения за документите и ще отговори на всички въпроси, информират от район "Средец". Столица.bg припомня, че Програма "Културно наследство" цели да помогне на собствениците на недвижими културни ценности да ги запазят, реставрират, консервират и ремонтират.

comment 0
visibility 6217
Трамваен ринг

Разширяват трамвайното трасе в ринг, който ще свързва с метрото

Трамвайното трасе в София ще бъде разширено и ще се образува своебразен наземен релсов ринг. Това предвижда проект, по който отдавна работят в НАГ. Проектът е обвързан със зеления ринг, който бе представен през миналата седмица от кмета Йорданка Фандъкова и арх. Здравко Здравков. Трамвайното трасе ще започва от бул. Овча купел. по ул. "Тодор Каблешков", където ще започне разширение. То включва 2 платна с по 3 ленти и еднопосочни велоалеи, а трамвайните релси ще са по средата, разясни пред Столица.bg арх. Здравко Здравков. Маршрутът по проект е от бул. "Овча купел" през бул. "Цар Борис III" и по продължението, което е ул. "Тодор Каблешков". После минава през бул. "България", пак по "Тодор Каблешков" и  до Хладилника. В тази част релсовият път може да се обвърже с трамвай 10. После продължава по ул. "Филип Кутев", към зоопарка и от там към "Г. М. Димитров", където отново ще направи връзка с метрото. Трасето продължава по същата улица през НСЛС до колелото на 4-ти километър. Важен момент е преминаването на трасето през кръговото на 4-ти километър. Вариантите са два - подземен и наземен. Главният архитект арх. Здравко Здравков е възложил на "Софпроект" да направят проучване, защото там има река, а и ще минава метрото. Ако връзката е наземна пък ще се затрудни движението в посока "Мусагеница", а то и сега е достатъчно натоварено. От кръговото релсовият път продължава през зала "Арена Армеец" към "Шипченски проход", където ще има връзка за Дружба и Слатина. "Задачата е да се започне процесът по отчуждаване на терени по ул. "Филип Кутев", зоопарка, "Тодор Каблешков" и "Луи Айер" до бул. "Черни връх", обясни арх. Здравков. Трамвайното трасе ще се изгражда на етапи, като първият може да започне от бул. "България" до "Черни връх" като продължение на релсовата линия 7. Целият трамваен ринг ще служи като напречна връзка с трите линии на метрото.

comment 0
visibility 935
Последна сесия на СОС

СОС гласува 40 000 лв. за пострадалите семейства от пожара в Бухово

Столичният общински съвет гласуха 40 000 лв. да се отпуснат на семействата пострадали от хожара в Бухово. Всяко домакинство ще получи по 1000 лв., с които ще може да си купи вещи от първа необходимост. Докладът за финансовата подкрепа бе внесен от кмета на София Йорданка Фандъкова. Средствата ще се осигурят от бюджета на Столична община. Преди 10 дни в Бухово се запали и изгоря жилищна кооперация. Над 200 души останаха без покрив. Столична община по насотяване на кмета Фандъкова предприе незабавни мерки и хората бяха настанени в общински жилища и в общински социални заведения. Други от потърпевшите все още са при близки и роднини. Почти всеки ден Фандъкова ходеше в Бухово, зада проверява от какво имат нужда хората от изгорелялата сграда. Тя осигури и по 200 лв. на семействата, които имат ученици, за да подготвят децата за новата учебна година. "До 5 - 6 дни очаквам да е готов проекта за ремонтиране на покрива и ще кандидатствамеза финансиране от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии", каза столичният кмет. На сградата бе направено обследване от експерти на НАГ, което показа, че няма конструктивни увреждания на сградата. Пак в НАГ се прави и проекта. "Благодаря на СОС за единодушното приемане на доклада. Това е знак, че помагаме на хората в нужа", коментира Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 253
Боклуци Сметище Доброволци

12 доброволци изхвърлиха над 200 гуми от нерагламентирано сметище

Боклуци над 1700 кг, надхвърлящи 200 м по права линия почистиха от нерагламентирано сметище 12 доброволци, съобщават от Световрачене. Над 200 гуми, електрически уреди, обувки, матраци, сандъци, дрехи, дори детски играчки и др. са били струпани под един от мостовете на река Искър. Изключително неприятна гледка, споделят оцевидци. При много от отпадъците изваждането е било затруднено. Един камион не е бил достатъчен, за да извози боклуците.

comment 0
visibility 564
София Тротинетки Правила

Тротинетките ще се третират като велосипеди

Тротинетките ще се третират като велосипеди, съобщи в сутрешния блок на bTV председателят на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата" Калина Крумова. С новото превозно срество столичани ще могат да се движат по велоалеите и в зоните с движение до 50 км/ч.  Не е задължително да се притежава книжка, а санкциите ще бъдат както при велосипедистите. По пътищата електрическите тротинетки ще бъдат незаконни и веднага може да последва санкция. Разрешенета скорост е до 25 км/ч., но не е уточнено как ще се контролира.  Има и възрастово ограничение. От 14-16 годишните тийнейджъри тротинетките ще се използват само по велоалеите, а над тази възраст - по пътищата с ограничена скорост до 50 км/. Задължително е наличието на светлоотразители върху дрехите или раниците, както и на каските. За момента тротенетките няма да се регистрират.Прави неприятно впечатление, че за сега тротинетките не се оставят на оказаните места - намерени са в реки, по тротоари, в парка "Заимов" и т.н.

comment 0
visibility 537
ПУП на Столичен зоопарк

Готов е проектът на ПУП на зоопарка в София (СНИМКИ)

Подробният устройствен план (ПУП) на столичния зоопарк вече е готов. Предстой финално обществено обсъждане на проекта, научи Столица.bg. След като бъдат направени корекции, ако има предложения и забележки, Планът ще се приеме от СОС. Изработването на ПУП ще даде въззожност за цялостна реконструкция на софийския зоопарк, а и да се кандидаства с проект за финансиране. В момента се извършват ремонти на отделни сектори и то със собствени средства или с пари от бюджета на Столична община. Реновирани бяха клетките на големите котки. Ремонт бе започнат и на сектора "Примати". Засега обаче маймуните нямат нови клетки, тъй като реконструкцията беше спряна през май. През уикенда бяха поставени над 20 чисто нови хранилки от доброволци на TELUS. ОБновени бяха пейки, беседки, огради и бе почистено около зоната на слона.  Амбицията на ръководството е софийската зоологическа градина да стане сред най-добрите в Европа. Преди 10 дни там са се излюпили черни лебеди. Бебетата вече са добре и плуват в езерото. 

comment 0
visibility 569
Нов корпус в Първа английска гимназия

Около 12 000 първолаци тръгват на училище в София (СНИМКИ)

Около 12 000 деца тръгват в първи клас тази година в София. Това показват данните на Регионалния инспекторат по образованието в столицата. През миналата учебна година училищният праг са прекрачили с 1000 деца по-малко, сочи справка. Точният брой на първокласниците за учебната 2019/2020 ще бъде окончателен в края на септември. До тогава е срокът за подаване на справките от директорите, научи Столица.bg. Свободните места за първокласници в София са 1077. "Да, има свободни места. Често желанието на родителите и възможностите на системата се разминават", коментира пред Столица.bg директорът на Инспектората по образование в София Ваня Кастрева. На откриването на учебната година - 16 септември т. г. В Първа английска гимназия ще бъде кметът на София Йорданка Фандъкова, директорът на инспектората Ваня Кастрева и други официални лица. Причината е, че втора поредна година в уччилището се открива нов корпус от цялостното разширение. С година по-рано врати отваря новата пристройка. В новопостроената сграда, с топла връзка към основната, има 41 нови кабинета и физкултурен салон, а на последния, трети етаж, многофункционална спортна зала. Там ще бъдат специализираните лаборатории по физика и химия, а ще има и асансьор за децата с увреждания. Новият корпус ще даде възможност учениците от двете училища в сградата - Първа английска и 112-о училище, да преминат на едносменен режим.

comment 0
visibility 553
ПУП на Борисовата градина

Преработват ПУП на Борисовата градина, има над 400 жалби

Подробният устройствен план (ПУП) на Борисовата градина ще бъде преработен от автора арх. Ковачев, съобщи главният архитект на София арх. Здравко Здравков. До момента са получени над 400 жалби от граждани и организации със забележки и предложение. Борисовата градина е разположена на територията на 3 общински района - Средещ, Изгрев и Лозенец. Районните администрации трябва да разгледат жалбите, да ги върнат в НАГ и да бъдат обсъдени на Експертен съвет, за да се уточни къде и какви промени ще се направят в ПУП-а. Проектът на Подробния план на най-големия парк в София бе представен в края на юни т. г. След това имаше и обществено обсъждане. Окончателното му приемане ще стане от новия състав на Столичен общински съвет. Следващата година трябва да бъде приет и Общия устройствен план на София. През тази година повечето райони на Столична община изработиха и представиха ПУП-ове.

comment 0
visibility 599
тротинетки

Карлос Контрера скочи срещу глобите за тротинетките

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера защити публично електрическите тротинетки. Преди ден  той е изпратил писмо до Директора на Главна дирекция „Национална полиция“ с настояване да се спре порочната практика в нарушение на закона да се съставят актове на хората, които управляват електрически скутери, съобщават от ВМРО.   Ето част от изявлението пред медиите на Контрера за скутерите:  "Министерството, създадено и съществуващо с цел да опазва закона и да следи за неговото съблюдаване, го нарушава по най-безцеремонен и арогантен начин. При наличие на толкова много проблеми, свързани с безопасността на движението по пътищата в столицата и страната, да се отделя и без това оскъден ресурс за реално незаконна борба с тротинетките, е престъпно. Не може да се налага наказание за нарушение, че едно превозно средство не е регистрирано, при положение че законът не предвижда неговата регистрация".   Общинският съветник допълва, че в поне два европейски регламента в други страни, електрическият скутер или тротинетка е приравнен на велосипеда. Да се глобяват хората за нерегистрирана тротинетка значи да има санкции и за нерегистриран велосипед. А това граничи с абсурда.             

comment 0
visibility 896
Християн Петров и Йорданка Фандъкова на проверка в буферния паркинг до метр

ЦГМ с още 3 паркинга на Централна гара, бул. Сливница и Надежда

Още три буферни паркинга ще изгради Центърът за градска мобилност в София. Те ще са готови през 2020 година стана ясно днес. Те ще са два подземни на Центарлна гара, бул. Сливница и наземен в "Надежда", обясни директорът на ЦГМ Християн Петров. На Централна гара е за 93 места , а на "Сливница" за 150 - 160 места. Анализите показват, че до момента буферните паркинги се пълнят на 65%, а през зимата на над 90%, коментира Петров. Днес Петров заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова провериха подземния паркинг на три нива със 193 место до метростанция ст. "Васил Левски". Други три паркинга пък изгражда столичният "Метрополитен". Така през 2020 г. столичани ще имат 6 паркинга за общо 1200 места. Целта е да се разтовари автомобилния трафик, да се стимулира ползването на метрото  и да не се влиза с автомобили в центъра на София.

comment 0
visibility 1096
Йорданка Фандъкова внася два доклада на последната за този мандат сесия на

На последната за мандата сесия на СОС влиза докладът за "Младост"

Последната за този мандат сесия на СОС ще бъде на 17 септември т. г. след официалната за празника на София, научи Столица.bg. Сесията ще е сравнително кратка от 25 - 30 точки в дневния ред, потвърдиха от СОС. Два важни доклада ще бъдат внесени от кметът Йорданка Фандъкова. Единият е за замяна на пет имота в район Младост. Тези терени са частни и след продължителни преговори на работна група от общински съветници и експерти собствениците са се съгласили да бъдат заменени. Така пет терена в междублокови пространства ще бъдат запазени за зелени площи. Другият доклад е за отпускане на еднократни помощи на пострадалите от пожара в Бухово. Преди две седмица там се запали покривът на жилищна кооперация и обитателите останаха без домове. Столична община вече отпусна еднократна помощ на семействата, които имат ученици, за да се подготвят за началото на учебната година. Днес младото семейство Любомира, Красимир и 9-месечният им син Захари бяха настанени в общинско жилище в Люлин.  Те са поредните, за които общината се погрижи да имат дом и покрив над главата си.

comment 0
visibility 343
Мобилен пункт събира опасни отпадъци

Мобилен пункт събира опасни отпадъци в "Лозенец" и "Триадица"

Мобилен пункт за опасни отпадъци ще бъде в "Лозенец" и "Триадица" на 13 септември т. г., петък. За втори път живеещите в двата района ще могат да изчистят домовете си от стари лекарства, битова химия и други отпадъци, които не трябва да се изхвърлят в конетйнерите за битови отпадъци. За осма поредна година Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата е резултат на съвместните усилия на Столична община и БалБок Инженеринг А и се прилага успешно в София. Пунктът ще бъде разположен от 8.30 до 14.30 часа на бул. „Арсеналски" № 97, на паркинга до светофара на кръстовището с ул. „Богатица". Гражданите могат да изхвърлят следните опасни отпадъци:-Живак и уреди, съдържащи живак - живачни термометри, прекъсвачи и други подобни,-Лакове и бояджийски материали,-Домакински препарати и химикали,-Мастила и замърсени опаковки,-Фармацевтични продукти - лекарства с изтекъл срок на годност. На телефон 0700 11 750 гражданите могат да получат повече информация, отговор на въпроси свързани с опасните отпадъци и дадат заявки. Допълнителна информация можете да намерите на интернет страниците на БалБок.