Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 631 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1050 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1428
нови комисии

Ето новите председатели на комисии в Столичния общински съвет

Избор на ръководства и попълване на поименния състав на постоянните комисии на Столичния общински съвет бе една от точките в днешното заседание на градския парламент. Друга точка имаше за избор на работна група за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Столичния общински съвет.  Двете точки бяха оповестени пред общинските съветници с доклади на председателя Елен Герджиков.   Ето и кой общински съветник коя  постоянна комисия оглавява:      Постоянна Комисия по инженерна структура и енергийно планиране  председател Прошко Прошков    Постоянна Комисия по обществен ред и сигурност  председател Борислав Иванов    Постоянната Комисия по икономика и собственост председател Николай Стойнев    Постоянна Комисия по транспорт и туризъм  Председател Карлос Контрера    Постоянна Комисия за децата, младежта и спорта  председател Таня Георгиева    Постоянна Комисия за връзки с гражданското общество  Председател Веселин Милев    Постоянна Комисия по Европейски програми, проекти и международно сътрудничество  Председател Екатерина Йорданова    Постоянна Комисия съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество  Председател Ботьо Ботев    Постоянна Комисия по местно самоуправление и нормативна уредба  Председател Ботьо Ботев    Постоянна Комисия по образование, култура, наука и културно многообразие  Председател Малина Едрева    Постоянна Комисия по финанси и бюджет Председател Георги Георгиев    Постоянна Комисия по здравеопазване и социална политика  Председател Антон Койчев    Постоянна Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори Председател Лорита Радева    Постоянна комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика  Председател Силвия Христова                    

comment 0
visibility 450
СОС

"Топлофикация София" ще обяснява пред СОС подробности по отоплителния сезон

Ръководството на "Топлофикация София" ще бъде изслушано от СОС за това как е осигурен новият отоплителен сезон. И естествено какви са плановете за бъдещо развитие, тъй като СОС е принципал на дружествата от общинската икономика. Това обясни пред журналисти новоизбраният председател на постоянната Комисия по икономика и собственост в СОС Николай Стойнев във връзка с оставката на директора на „Топлофикация-София“ инж. Кремен Георгиев, съобщи "Фокус".     Според Стойнев приемането на оставката на инж. Георгиев е изцяло в правомощията на Надзорния съвет на дружеството, както и да назначи изпълняващ длъжността директор. Той обаче напомни, че основните задължения на „Топлофикация-София“ са към „Булгаргаз“. Винаги, особено в есенния период, има определена сума задължения, които „Топлофикация“ дължи на „Булгаргаз“. С изравнителните сметки част от тези задължения се покриват. Но проблемът съществува и не може да се каже, че е решен напълно.Но СОС, заедно с ръководството на дружеството ще работи, за да търси решение на тези проблеми, допълни още Николай Стойнев пред медиите.     

comment 0
visibility 577
Общинският съветник от Атака Борислав Иванов

Избират още един зам.-председател на СОС на сесията утре

Още един заместник председател трябва да изберат утре общинските съветници на Столичния общински съвет. В състава на местния парламент има обособена нова група. Тя е на ВМРО, които има 4 съветника, но към тях се присъедини и Борислав Иванов от "Атака". С пет души те вече имат група, както изисква правилника. Избраните вече зам.-председатели са Проф. д-р Иво Петров от ГЕРБ, Мюристът Милка Христова от БСП и арх. Борислав Игнатов от Демократична България. Новият заместник председател ще бъде от групата на "Патриоти за София" и се очаква това е Борислав Иванов от "Атака". Както Столица.bg писа миналата седмица в групата е бил поканен и Волен Сидеров. Той обаче е предпочел да остане независим общински съветник, за да има свобода при предложението си. Заедно с Борис Бонев от Спаси София двамата остават независими. Дневният ред на заседанието във вторник е само от 3 точки. Първата е избор на зам.-председател на СОС, втора и трета точка са доклади на председателя Елен Герджиков. Втора точка е за относно избор на ръководства и попълване на поименния състав на постоянните комисии на Столичния общински съвет, а третата е избор на работна група за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Столичния общински съвет.

Реклама
comment 0
visibility 2398
детски градини

Нови пет детски градини в София до края на годината

До края на тази година да бъдат построени 5 нови детски градини, започва строителството на още 8, а още 9 са планирани.Това обясни пред камерите на Нова телевизия Деница Сачева, зам.-министър на образованието. Тя допълни,че се предвиждат инвестиции от 70 милиона лева годишно в следващите три години, за да се преодолее недостигът на места в детските градини.    Сачева гостува в "Събуди се " по Нова телевизия, за да коментира предложението за задължителна детска градина за 4-годишните. Тази идея е била приета на коалиционния съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Тя ще е безплатна за децата от "ниските социални слоеве", по думите на Валери Симеонов. Държавата ще покрива таксите за децата от тези семейства. Сачева подчерта,че законовото предложение все още не е подготвено, затова и дебатите не са стартирали.   В момента 78% от децата на 4-годишна възраст ходят на детска градина, а при 5 и 6-годишните обхватът е почти 95%.    

comment 0
visibility 488
Карлос Контрера

Карлос Контрера: Групата е ефективен инструмент за определянето на Дневния ред в СОС

Идеята ни е да запазим групата от предишния, успешен за патриотите, мандат и новата група, която създадохме с Борислав Иванов от "Атака" е естествено продължение за следващите 4 години. Това коментира пред Столица.bg председателят на "Патриоти за София" Карлос Контрера. Още на 13 ноември т. г., ден след положената клетва на общинските съветници, патриотите са взели решение за създаването. Групата запазва името си - "Патриоти за София". "Разговоряхме с Волен Сидеров, но той обясни, че предпочита да е извън групата. Така щял да се чувства свободен в темите и предложенията, по които ще работи и ще прави в Столичния общински съвет", обясни Контрера. Той допълни, че другият общински съветник на "Атака" Борислав Иванов е преценил, че е добре да бъде в група. "Той смята, че от политическа гледна точка е добре да има група, за да се отстояват от формацията внесените предложения", казва Контрера. Наличието на група е ефективен инструмент за определянето на Дневния ред на Столичния общински съвет. Много хора смятат, че тук е като в парламента, но в СОС е малко по-различно, коментира лидерът на групата "Патриоти за София".

comment 0
visibility 903
Волен Сидеров става независим общински съветник

Сидеров става независим общински съветник, ВМРО прави група с Борислав Иванов

Волен Сидеров става независим общински съветник като Борис Бонев в новия Столичен общински съвет. Другият представител на Атака Борислав Иванов, който влезе в СОС се присъединява към четиримата от ВМРО и правят група. Новината съобщи зам.-председателят на СОС арх. Борислав Игнатов в социалната мрежа. Два дни след положената клетва на общинските съветници в София вече се оформят групи. Изискването за група е да има 5 съветници. Председател на групата на ВМРО ще е досегашният общински съветник Карлос Контрера. 

comment 0
visibility 566
Елен Герджиков

Новият председател на СОС: Целта е да намираме консенсус по значимите теми за София

Ще направя всичко възможно, за да убедя всички, че СОС наистина може да работи по открито и по-добре през този мандат. Първата работа, която трябва да свърши Столичният общински съвет е да започне работа по новия си правилник. Това заяви новият председател на СОС Елен Герджиков пред журналисти, минути след като бе избран да ръководи местния парламент на столицата. "Вярвам, че този нов правилник ще даде базата, това което твърдя, че СОС може да работи по-добре, стъпвайки на един по съвременен правилник и отговаряйки на очакванията на хората. Цебта е да работим в посока на повече прозрачност, по открита работа и повече участие, предимно на гражданите, в работата на СОС, както и при разглеждането на отделните теми и доклади в него", коментира Герджиков. За заместници на Столичния общински съвет бяха избрани проф. д-р Иво Петров, ГЕРБ, Милка Христова, БСП и арх. Борислав Игнатов, Демократична България. Единственият общински съветник, който не гласува при вота за председател на СОС бе Волен Сидеров, който си тръгна. Герджиков обаче получи два гласа повече - 33, от очакваните - 31. Вероятно, освен ГЕРБ и ВМРО, за него са гласували общински съветник от Атака и независимият Борис Бонев. "Аз не мога да гадая откъде са гласовете, нямам представа. Но това няма и голямо значение, защото след като изборът е зад гърба ни, основната цел е да работим всички заедно", коментира новият председател на СОС. Той каза, че няма пречки в новия правилник да се направят пормени, който ще позволят и независим кандидат , като Борис Бонев да може да бъде избиран за зам.-председател. "Това ще бъде и една от темите на новия правилник и личното ми мнение че няма никаква пречка това да се случи. Опозицията винаги е била сериозна в местния парламент. Виждаде как е структуриран, ние нямаме абосолютно мнозинство. Когато се подготвят идеите и проектите, така че да бъдат общоприети, мисля, че няма да имаме никакъв проблем в намирането на консенсус, така както междудругото правихме и в изтеклия мандат. За големите и важни теми за София намирахме консенсус в приемането им, това ще бъде нашата цел и сега", заяви Елен Герджиков. 

comment 0
visibility 782
type-photo.svg
община

Избраха Елен Герджиков за председател на СОС (СНИМКИ)

Елен Герджиков отново бе избран за председател на СОС. След тайно гласуване той получи 33 гласа от общо гласувалите 60 общински съветника. Предложеният от БСП председател Милка Христова получи 15, а представителят на "Демократична България" Методи Лалов остана с 12 гласа.    Неочаквано Елен Герджиков е получил подкрепа от 2 гласа, които са извън коалицията ГЕРБ -СДС и считания за техен партньор ВМРО. Двете политически сили имат общо 31 общински съветници в СОС. Герджиков ще бъде председател през мандата 2019-2023 година. Преди минути той пое председателството на първата сесия на местния парламент в София.    Предстои избор на заместник-председатели.   

comment 0
visibility 587
Избор на председател на СОС

Трима са кандидатите за избор на председател на СОС /СНИМКИ/

Трима са кандидатите за председател на Столичния общински съвет - досегашния Елен Герджиков от ГЕРБ-СДС, Милка Христова от БСП и Методи Лалов от Демократична България. Изборът започна и общинските съветници вече гласуват за нов председател на местния парламент на София. Изборът е с тайно гласуване, като преди беше избрана комисия от 7 човека, а председател общинсикят съветник от ГЕРБ Силвия Христова, която е юрист. Изборът на председател на СОС се извършва с интегрална бюлетина, подпечатана с печата на СОС, в която се изписват имената на кандидатите. Всеки съветник отбелязва предпочитания кандидат с поставяне на "Х" в квадратчето пред съответния кандидат по начин, който не засяга друго квадратче, сгъва я и я поставя в урната. За избран са смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на общия брой съветници. Ако при първото гласуване никой от кандидатите не получи необходимото мнозинство, изборът се повтаря в същия ден, като в него участват двамата кандидати, получили най-много гласове. В този случай за избран се смята този, който е получил повече от половината от гласовете на общия брой съветници. Ако и при повторното гласуване нито един от кандидатите не бъде избран, процедурата по избора започва отначало и се провежда на следващото заседание.На днешната първа сесия на СОС приключи церемонията по встъпване в длъжност и клетвата на кметът на София Йорданка Фандъкова, която ще управлява столицата за четвърти мандат. Заклех се!, произнесоха и районни кметове, на кметства, както и общинските съветници. 

comment 0
visibility 874
Калоян Паргов

Калоян Паргов преодоля конкуренция, пак ще води групата на БСП в СОС

Лидерът на софийското БСП Калоян Паргов отново ще е председател на групата в новия СОС. Това обяви той самият пред Нова телевизия. Рeзултaтът нa БCП в Coфия уплaши мнoгo хoрa, заяви той. Това пък "вдъхновило" нови общински съветници, които решили да си опитат късмета за лидери на групата. Наложило се да има гласува сред социалистите. Паргов с лекота преодолял конкуренция и пак ще е лидер в групата на петнадесетте общински съветници на БСП. Сред социалистите е имало издигнат и друг кандидат  за председател на групата - Диана Томов. "Ниe нe cмe ce cъбрaли дa ce хaрecвaмe, a дa вършим oпрeдeлeнa рaбoтa. Тoвa e нaшaтa зaдaчa", категоричен е Паргов и заяви готовност за сериозна работа в СОС. "Първата зaдaчa нa БCП в Coфия ceгa e дa рeши кaк дa кaпитaлизирa пocтигнaтитe дoбри рeзултaти нa мecтнитe избoри, зa дa мoжe дa нaдгрaди в прeдcтoящитe и нa нaциoнaлнo рaвнищe. В мoмeнтa aз мoгa дa пocтигнa тoвa, ръкoвoдeйки БCП нa грaдcкo нивo и тoвa e ocнoвнaтa ми зaдaчa", сигурен е лидерът на столичните социалисти.

comment 0
visibility 420
Елен Герджиков

Елен Герждиков: Време е да работим по реализирането на конкретни идеи

Когато се интерпретират резултатите от балотажа в София, се допуска една голяма грешка, че има отлив от гласовете за г-жа Фандъкова. Това заяви в ефира на Нова Елен Герджиков, досегашен председател на СОС и номиниран от ГЕРБ отново за поста. "През 2015-а година на първи тур тя събира 230 хиляди гласа, сега на втори тур печели с 210 хиляди гласа. Да, разбира се тези избори бяха по-трудни. От една страна ГЕРБ присъства 12 години в местната власт на София. Освен това имаше и качествени кандидати в дясно като арх. Борислав Игнатов от Демократична България и независимия кандидат Борис Бонев. В техните програми наистина има качествени идеи", коментира Герджиков. По отношение на Мая Манолова, той каза, че не е срещнал конкретни идеи за развитието на София в нейната програма. "Състезание имаше и г-жа Фандъкова спечели. От тук насетне е важно да се работи по реализирането на конкретни идеи и да оставим тази кампания зад гърба си", препоръча номинираният за председател на СОС общински съветник. Елен Герджиков коментира, че кампанията е била използвана за други цели. "Г-жа Манолова достатъчно ясно дефинира още от самото начало, че цели промяната на България или деструктурирането на някакъв модел. Очевидно това беше рестарт на нейната политическа кариера." Той обясни, че ГЕРБ ще търси принципна подкрепа от други политически групи в СОС на база на общи идеи и цели. "Вече проведохме срещи с представените партии в съвета, предстоят и още разговори. Не става въпрос за политическо коалиране, а на реализиране на общи идеи. С ВМРО например, имаме такива в сферата на сигурността и транспорта. Ние ще работим заедно с тях по тези теми, но ще търсим подкрепа и от останалите групи." По отношение на състава на общинския съвет, номинираният за негов председател посочи, че предходният състав е бил доста по-шарен, но въпреки това не малко работа е свършена. "Работата на СОС е да дискутира. Аз не мога да предпоставя решение на нито един въпрос, защото съветът решава. Единственото сигурно нещо в общинския съвет е, че когато се приема бюджетът, БСП принципно гласува против, без конкретни предложения."

comment 0
visibility 871
Политически консултации в новия СОС

С консултации ГЕРБ-СДС намери допирни точки с политическите сили в СОС

Най-многобройната група в Столичния общински съвет на ГЕРБ-СДС продължава разговорите по общи теми с другите политически сили в местния парламент. Политическите консултации са стартирали с Демократична България, съобщи председателят на групата на ГЕРБ-СДС Малина Еврева. Нейн заместник ще бъде д-р Антон Койчев от СДС. С Демократична България са намерили общи теми като електрононто управление, прозрачносдтта в Столична община, дигитализиация и възможностите за превръщането на Витоша в най-големия природен парк у нас. Обща е и темата им за чистия въздух в София. С ВМРО вече са разговаряли по темата за транспортна инфраструктура. Консултациите продължават с БСП и Борис Бонев от Спаси София. С единствения независим общински съветник консултациите ще бъдат по тема транспорт, транспортно обслужване и градска среда. В новия СОС ГЕРБ-СДС имат 27 общински съветника от общо 61. БСП е с 15, Демократична България - 12, ВМРО - 4, Атака - 2 и независимия Борис Бонев.

comment 0
visibility 1468
Брифинг на ГЕРБ-СДС

Нов правилник и публикуване на поименно гласуване в новия СОС

Прозрачността в новия Столичен общински съвет ще бъде още по-голяма. Освен достъпа на граждани до комисии и сесии, ще се публикува, на сайта на СОС, и поименно гласуването на общинските съветници за всяко решение. Това съобщи днес общинският съветник и председател на групата на ГЕРБ-СДС Малина Едрева. Заедно с колегите си Елен Герджиков и Николай Стойнев дадоха брифинг на ет. 5 в Столична община На сайта на общината ще се качват и въпросите и отговорите към кмета, уточниха съветниците. Електронната система за гласуване, която бе въведена в началото на тази година има възможности да се види кой как е гласувал по дадено решение. Досега това можеше да се види само в архива на излъчваните на живо заседания на местния парламент. Новият общински съвет ще има и нов правилник и нови комисии. Това обаче ще стане на втората сесия. На първата, която е тържествена, на 12 ноември т. г. ще се избере работна група от всички политически сили в СОС. Тя ще подготви промените по правилника за работа на местния парламент. Новите комисии пък ще бъдат в съответствие с приоритетие, които кметът Йорданка Фандъкова обяви в предизборната си кампания, а също и с новата структура на Столична община. Заради дигитализацията и електронното управление в СОС ще има комисия за "Иновации и електронно управление". Вероятните други две ще са "Транспорт и пътна безопасност" и "Инфраструктура и проекти", обясни Николай Стойнев. Първото заседания на новия СОС е на 12 ноември т. г. от 10 ч. в сградата на Столична община. На него кметът на София, районните кметове и на кметства ще се закълнат. След това предстои избор на председател и зам.-председатели на СОС, както и създаване на работна група за правилника.

comment 0
visibility 846
Първа - тържествена сесия на СОС

Тържествената сесия на СОС и клетвата на кметовете във вторник

Първата сесия на Столичния общински съвет ще е във вторник, 12 ноември 2019 г., потвърди пред Столица.bg областият управител на София град Николай Пехливанов. Както е по закон той е издал заповед, с която е насрочено първото заседание - тържество, на местния парламент на София. То ще бъде открито от най-възрастния новоизбран общински съветник. Сред 61-амата съветници в столицата това е Грети Стефанова от Демократична България. Местните избори отредиха в СОС да има представители на 5 политически сили, но без нито една да има мнозинство. Най-много мандати спечели ГЕРБ-СДС - 27, БСП - 15, Демократична България - 12, ВМРО - 4, Атака 2 и независимя Борис Бонев от Спаси София. На 12 ноември ще се избере председател и зам.-председатели на СОС. След това общинските съветници, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и районните кметове и на кметства полагат клетва. "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от Столична община и да работя за тяхното благоденствие", произнасят новите кметове в столицата. Полагането на клетва се удостоверява с подписване на клетвен лист. Изборът на председател е с тайно гласуване, като преди това се избира комисия от 7 човека за провеждане на вота по предложения на общинските съветници. Следват следват предложенията и разискванията за избор на председател на СОС. Избраният с тайно гласуване председател поема ръководството и предлага избор на зам председатели. Процедури: Комисията за тайни гласувания утвърждава образец на бюлетина. Изборът на председател на СОС се извършва с интегрална бюлетина, подпечатана с печата на СОС, в която се изписват имената на кандидатите. Всеки съветник отбелязва предпочитания кандидат с поставяне на "Х" в квадратчето пред съответния кандидат по начин, който не засяга друго квадратче, сгъва я и я поставя в урната. За избран са смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на общия брой съветници. Ако при първото гласуване никой от кандидатите не получи необходимото мнозинство, изборът се повтаря в същия ден, като в него участват двамата кандидати, получили най-много гласове. В този случай за избран се смята този, който е получил повече от половината от гласовете на общия брой съветници. Ако и при повторното гласуване нито един от кандидатите не бъде избран, процедурата по избора започва отначало и се провежда на следващото заседание. Процедурата се прилага и в случаите, когато е издигнат само един кандидат. Избор на зам.-председателите: В деня на избор на председател на СОС, а при невъзможност, в срок до 14 дни след избора на председател, СОС избира с явно гласуване от състава на общинските съветници заместник-председатели на СОС. Всяка политическа група в СОС може да издигне свой кандидат за заместник-председател на СОС. Предложения могат да бъдат правени и от отделни общински съветници. Гласуването за избор на заместник-председатели се извършва поотделно за всеки предложен кандидат. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на общия брой съветници. Ако кандидатът за заместник-председател на някоя политическа група не получи необходимите гласове, тази политическа група има право да предложи същия или нов кандидат. За предложения кандидат се провежда ново гласуване, като се прилага същата процедура.

comment 0
visibility 341
кучета

От началото на годината 717 кучета от общинските приюти са намерили стопани

Нов дом и нови стопани са намерили 717 кучета от приютите на ОП „Екоравновесие". Данните са от началото на 2019 година до края на октомври. За сравнение  през  цялата минала година осиновените кучета са 600. За същия период кастрираните животни са 2260, а  в общинската ветеринарна клиника „Връбница“ за лечение са постъпили 286 кучета.   По кампанията за кастрация на дворни кучета са кастрирани 374 кучета. Всеки, който желае да осинови куче, може да отиде и да се запознае с кучетата от общинските приюти в с. Горни Богров, където са настанени кучета над 1 година и в кв. „Слатина“, ако иска да осинови малко кученце.    „Осиновявай, не купувай” e кампания на  ОП „Екоравновесие" и Столична община за насърчаване на осиновяванията и намиране дом на кучетата,  настанени в общинските приюти.   Кампанията се провежда от  2017 г. и вече трета година в рамките на инициативата се провеждат различни събития и мероприятия, като кучетата се извеждат извън общинските приюти на различни обществени места. По време на инициативите, всеки желаещ може да види, разходи, погали и ако желае да осинови куче от приют.   Осиновяването може да се извърши веднага, на място, за което е необходимо единствено лична карта. В рамките на кампанията през 2019 г. кучета от общинските приюти бяха представени в четвъртото издание на Sofia Green Fashion Days и в два столични парка – на 8 юни в „Борисова градина“ и на 6 юли в парк „Заимов“.    Съгласно сключено споразумение за сътрудничество между Столична община и германската неправителствена организация „Щройнерхилфе Булгариен“ от 31 юли 2019 г. за осиновяване на кучета от общинските приюти в 43 кучета са осиновени в Германия.