Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1048
-

Трамвай 22 ще се движи по скъсен маршрут заради ремонт на релсовия път

Поради ремонт на релсовия път на трамвайното движение по трамвайна линия № 22 се въвежда временна организация на движението за времето от 00.00 часа на 07.04.2023 г. /петък/ до 24.00 часа на 09.04.2023 г. /неделя/, съобщават от Столична община. От 04:30 часа на 07.04.2023 г. (петък) до 24:00 часа на 09.04.2023 г. (неделя) трамвайна линия № 22 ще се движи по скъсен маршрут от автостанция „Изток“ до метростанция „Опълченска“ (крайна спирка на трамвайна линия № 20). От 04:30 часа на 07.04.2023 г. (петък) до 24:00 часа на 09.04.2023 год. (неделя) се разкрива временна автобусна линия № 22ТМ. Тя ще се движи със следния маршрут - от ж.к. „Западен парк“ до метростанция „Опълченска“ (бул. „Христо Ботев“): · в посока бул. „Христо Ботев“: от ж.к. „Западен парк“ (крайна станция на автобусни линии № 72 и 77) по ул. „Западна“, ул. „Кубан“, бул. „Възкресение“, бул. „Константин Величков“, по ул. „Пиротска“, по бул. „Христо Ботев“ и по бул. „Тодор Александров“ до спирка с код 6405 „Бул. Христо Ботев“ за нощните автобусни линии Н1 и Н2 (крайна и начална); · в посока ж.к. „Западен парк“: от спирка с код 6405 „Бул. Христо Ботев“ по бул. „Тодор Александров“, по ул. „Одрин“, по бул. „Александър Стамболийски“ и по бул. „Константин Величков“ до ж.к. „Западен парк“. Автобусите ще спират на: · съществуващите автобусни спирки по маршрута от ж.к. „Западен парк“ до кръстовище бул. „Александър Стамболийски“/бул. „Константин Величков“; · на трамвайните спирки по ул. „Пиротска“ и бул. „Александър Стамболийски“; · на спирките на нощните линии; · временно разкрита сп. „Метростанция Константин Величков“, разположена на бул. „Константин Величков“ след бул. „Тодор Александров“ в посока бул. „Христо Ботев“; · временно разкрита сп. „Ул. Овче поле“, разположена на бул. „Тодор Александров“ преди ул. „Овче поле“ в посока ж.к. „Западен парк“.

comment 0
visibility 1269
-

Голямо задръстване на изхода на София при "Църна маца" (СНИМКИ)

Изходът на столицата в района на "Църна маца" е задръстен, видя Столица.bg. Изчакващите коли са до разклона за Нови хан, има и много тежкотоварни камиони. Причината за затрудненото движение е ремонтни дейности на асфалтовата настилка при км 9 на АМ „Тракия“ в посока Бургас. Целия горен слой на асфалта е изкъртен и ще бъде положен наново. Движението се осъществява само в едната лента, но както винаги има "бързащи", които предпочитат да минат в аварийната лента, вместо да изчакат като всички останали. Движението в активната лента на платното ще бъде ограничено до 16 часа, съобщават от АПИ. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци, но водачите трябва да карат с повишено внимание, припомнят от агенцията.

comment 0
visibility 1754
Оставиха в ареста домашната помощница, крала от работодатели в София

Оставиха в ареста домашната помощница, крала от работодатели в София

По искане на Софийска районна прокуратура, съдът остави в ареста 44-годишната домашна помощница, която обра свои работодатели в София, съобщават от обвинението. Както Столица.bg вече писа К.Л. е обвинена за това, че за времето от неустановена дата през декември 2022 г. до 24 март 2023 г. е крала от апартамент на ул. „Райко Алексиев“ в столицата. Жената е посещавала жилището 4 пъти и е отнела сумата от 2755,83 лева, слънчеви очила и сенки за очи на скъпа световна марка. Освен това за времето от 12 до 29 март от жилище в ж.к. „Манастирски ливади” в София К.Л. е отнела парична сума на обща стойност 2 092, 73 лева от владението на К.О. и А.О. Обвиняемата е била наета за домашна помощница от пострадалите. По случая са образувани две досъдебни производства. Жената беше задържана за срок до 72 часа. Състав на Софийски районен съд се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че К.Л. може да извърши друго престъпление и постанови спрямо нея най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“. Мярката за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

Реклама
comment 0
visibility 844
Къде в София е забранено спиране и паркиране

Къде в София е забранено спиране и паркиране

Направена е промяна в организацията на движението в София за парламентарните избори. От 08.00 часа до приключване на изборния ден на 02.04.2023 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства. Разрешено е спиране  ипаркиране само на автомобилите обслужващи изборите. Забранено е на: - на бул. „Шипченски проход“ между ул. „Акад. Людмил Стоянов“ и ул. „Александър Жендов“; - на паркинга на ул. „Александър Жендов“ , при кръстовището с бул. „Шипченски проход“ /до зала „Универсиада“/. От 20.00 часа на 02.04.2023 г. до приключване на изборния ден се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Шипченски проход“ между ул. „Акад. Людмил Стоянов“ и ул. „Александър Жендов“, с изключение на колите на обществения транспорт. Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища за горепосоченото време и места.

comment 0
visibility 990
Трамвай №5 в столицата вече се движи по-бързо

Трамвай №5 в столицата вече се движи по-бързо

Движението на трамвай №5 по обновеното трасе до ж.к. „Бъкстон“ от вчера е ускорено и пътниците пристигат до крайната точка с 6 минути по-бързо. Това съобщи във Фейсбук зам.-кметът в Столична община Дончо Барбалов. Той уточнява, че през 2020 г. трамваят е изминавал маршрута от Съдебна палата до ж.к. „Бъкстон“ за 19 минути, а след ремонта на релсовия път и въведената нова координация на светофарните уредби, същото трасе се изминава за 13 минути. „Благодарение на новата аналитична система се получават данни за натовареността на обществения транспорт в града и реалното движение на превозните средства по разписание. Това дава възможност за адекватни промени: добавяне на превозни средства, където е необходимо, ускоряване на линии с промени в разписанията“, посочва зам.-кметът. В последните месеци в разписанията на Столичния градски транспорт са направени над 100 промени, за да се подобри обслужването и софиянци да имат по-добри и бързи връзки с обществените превозни средства.

comment 0
visibility 985
Общински съветник се похвали: Трамвай 5 се движи с 6 минути по-бързо по "Ца

Общински съветник се похвали: Трамвай 5 се движи с 6 минути по-бързо по "Цар Борис III"

По правите релси, 6 минути по-бързо се движи трамвай номер 5 от днес, похвали се въ фейсбук общинският съветник Замфир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС. "В последните месеци направихме над 100 промени в разписанията на градския транспорт в София. От днес пускаме ускорено разписание на трамвай номер 5", написа общинският съветник. Той припомня, че през 2020 г. трамваят е изминавал маршрута от Съдебна палата до ж.к. Бъкстон за 19 минути, а след пускане на обновеното трасе и след проведена светофарна координация, трамваят изминава същия маршрут за 13 минути. "Благодарение на новата електронна билетна система се получават данни за натовареността на обществения транспорт в града. Това дава възможност за адекватни промени, например за добавяне на превозни средства където е необходимо, ускоряване на линии с промени в разписанията", доволен е свършената работа Зарков.    

comment 0
visibility 1120
-

Ограничават движението в Обеля за изграждане на канализация

Във връзка с изграждане на канализационна мрежа на кв. „Обеля”, се налага въвеждането на временна организация за движение в квартала, съобщават от Столична община. От 29.03.2023 г. до 27.04.2023 г. /включително/ се забранява влизането на пътни превозни средства по ул.„Акад. Дмитрий Лихачов“ между ул. „24-та“ и ул. „14-та“ в кв. „Обеля“ във връзка с изграждане на канализация. За същия период от време се поменят част от маршрутите на градския транспорт: Автобусни линии № 26 и 150: - в посока ж.к. „Обеля 1“: от кв. „Гниляне“ и с. Волуяк по маршрутите до кръстовище ул. „115“ - ул. „8“, по ул. „8“, по ул. „14“ и по ул. „Акад. Дмитрий Лихачов“ по маршрутите до ж.к. Обеля 1;- в посока кв. „Гниляне“ и с. Волуяк: от ж.к. „Обеля 1“ по маршрутите до кръстовище ул. „Акад. Дмитрий Лихачов“ - ул. „14“, по ул. „14“, по ул. „11“, по ул. „115“ и от спирка с код 0163 „Бл. 207 ж.к. Обеля 2“ по маршрутите. За линиите се разкриват временни спирки: - с код 6647 „Бл. 202 ж.к. Обеля 2“ – временна“ на ул. „14“ след кръстовището с ул. „102“ в посока ж.к. „Обеля 1“;- с код 6645 „Ул. 2 – временна“ на ул. „Акад. Дмитрий Лихачов“ след левия завой от ул. „14“ на 05.00 метра преди изхода от автобусното обръщало в посока ж.к. „Обеля 1“;- с код 6646 „Ул. 2 – временна“ на ул. „Акад. Дмитрий Лихачов“ на 30.00 метра преди ул. „14“; Автобусни линии №№ 30 и 31 (в посока кв. „Обеля“) ще се движат със скъсен маршрут до автобусното обръщало на ул. „Акад. Дмитрий Лихачов“. Автобусите ще спират на временната спирка с код 6646 „Ул. 2-ра – временна“ за автобусни линии №№ 26 и 150. Разкрива се временна крайна и начална спирка с код 6658 „Ул. Обелски могили“ в обръщателното колело. Автобусна линия № 81 (в посока Северна промишлена зона) ще се движат: от с. Иваняне по действащия маршрут до кръстовище ул. „Акад. Дмитрий Лихачов“ - ул. „Обелски могили“, по ул. „Обелски могили“, по ул. „24“, по ул. „4“ и по ул. „Ефрем Чучков“ по маршрута двупосочно. Автобусите ще спират двупосочно на временната спирка с кодове 6645 и 6646 „Ул. 2 – временна“ за автобусни линии №№ 26 и 150. За линията се разкриват временни спирки както следва: - двупосочна „Ул. Обелски могили – временна“ както следва:- с код 6656 на ул. „24“ на 10.00 метра преди левия завой към ул. „Обелски могили“ в посока с. Иваняне;- с код 6657 на ул. „24“ на 30.00 метра след десния от ул. „Обелски могили“ в посока Северна промишлена зона.- двупосочна „Ул. 4 – временна“ както следва:-с код 6654 на ул. „24“ на 20.00 метра след ул. „25“ в посока с. Иваняне;-с код 6655 на ул. „24“ на 05.00 метра преди пешеходния мост на р. Какач в посока Северна промишлена зона.- двупосочна „Гара Обеля – временна“ както следва:- с код 6652 на ул. „4“ на 30.00 метра след ул. „21“ в посока с. Иваняне;- с код 6653 на ул. „4“ на 10.00 метра преди ул. „Ефрем Чучков“ в посока Северна промишлена зона. Разкрива се временна автобусна линия № 19, която ще се движи с маршрут от ж.к. „Обеля 1“ до кв. „Обеля“ както следва: - в посока кв. „Обеля“: от ж.к. „Обеля 1“ по маршрута на автобусни линии №№ 26 и 150 до кръстовище ул. „Акад. Дмитрий Лихачов“ - ул. „14“, по ул. „14“, по ул. „11“, по ул. „115“, по ул. „10“ и по ул. „13“ до временна крайна и начална спирка с код 6648 „Кв. Обеля – временна“ на ул. „13“ на 25.00 метра преди ул. „5“; - в посока ж.к. „Обеля 1“: от спирка с 6648 по ул. „13“, по ул. „5“, по ул. „12“, по ул. „8“, по ул. „14“ и по ул. „Акад. Дмитрий Лихачов“ по маршрута на автобусни линии №№ 26 и 150 до ж.к. „Обеля 1“. Автобусите да спират: - на съществуващите автобусни спирки по маршрута;- на временните спирки:- с код 6647 „Бл. 202 ж.к. Обеля 2 – временна“ за автобусни линии №№ 26 и 150;- двупосочната с кодове 6645 и 6646 „Ул. 2 – временна“ за автобусни линии № 26 и 150. Разкриват се временни спирка както следва: - с код 6650 „Ул. 9 – временна“ на ул. „13“ след кръстовището с ул. „9“ в посока кв. „Обеля“;- с код 6651 „Ул. 7 – временна“ на ул. „13“ след кръстовището с ул. „7“ в посока кв. „Обеля“;- с код 6648 „Кв. Обеля – временна“ на ул. „13“ на 25.00 метра преди ул. „5“ – крайна и начална;- с код 6649 „Ул. 7– временна“ на ул. „12“ след кръстовището с ул. „7“ в посока ж.к. „Обеля 1“

comment 0
visibility 681
-

Сменят аварийното осветление в тунел Мало Бучино на АМ "Струма"

Шофьорите ще трябва да се движат с повишено внимание през тунел „Мало Бучино“ при седми километър на автомагистрала „Струма“ утре, 30 март, от 10:00 ч. до 14:30 ч. Ще бъде извършена подмяна на аварийното осветление в двете тръби на съоръжението, съобщават от АПИ. От 10 ч. до 12:15 ч. движението ще се осъществява в една лента в тръбата в посока Перник. От 12:30 ч. до 14:30 ч. движението ще се осъществява в една лента в тръбата за София. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват пътната сигнализация и указанията на контролните органи, припомнят от Агенцията. За лошото състояние на осветлението в тунел "Мало Бучино" сигнализира експертът Диана Русинова преди месец.  Започват спешни проверки на тунелите в Софийско

comment 0
visibility 641
-

Предстои профилактика на тол рамките по АМ "Хемус"

Шофьорите да се движат с повишено внимание между 6-ти и 39-ти км на АМ "Хемус" поради профилактика на тол рамките в двете посоки на движение, предупреждават от АПИ. Профилактиката ще се извърши утре, 30 март, от 9:00 ч. до 17:00 ч. В една лента ще се осъществява движението в посока Варна и поетапно ще се ограничава преминаването по активната и изпреварващата лента при 6-ти, 26-ти и 39-ти км на АМ "Хемус". В една лента ще се осъществява и движението в посока София, като поетапно ще се ограничава преминаването по активната и изпреварващата лента при 6-и, 27-и и 39-и км на АМ "Хемус". От АПИ предупреждават водачите да карат внимателно, като спазват пътната сигнализация и указанията на контролните органи.

comment 0
visibility 1404
В час пик: Огромно задръстване в центъра на София

В час пик: Колони от коли блокираха центъра на София

Огромни колони от автомобили блокираха центъра на София този следобед. Причината не е катастрофа, а фактът че в пиков час хиляди жители на столицата се прибират от работа към домовете си. Задръстването е основно в района на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Спортната палата. „Колоната от Софийския университет продължава по бул. „Васил Левски“ и стига чак до пресечката с ул. „Гурко“, разказаха пред Столица.bg шофьори, попаднали в трафика. Хората си задават въпроса дали след като има Дирекция за управление на трафика с видеонаблюдение, някой следи какво се случва по кръстовищата по това време на деня.

comment 0
visibility 850
Верижна катастрофа на Южната дъга, има задръстване до Драгалевци

Верижна катастрофа на Южната дъга, има задръстване до Драгалевци

Поредна верижна катастрофа затруднява движението по Околовръстното- Южна дъга в София. Инцидентът е станал при Икеа около 8 часа тази сутрин, съобщават във фейсбук групата Катастрофи в София. По първоначална информация няма пострадали хора. Шофьори предупреждават, че трафикът и силно затруднен и задръстването стига до кръговото на ДРагалевци.

comment 0
visibility 1115
-

Влиза в сила новата наредба за санкции по пътищата

Новата наредба, с която се отнемат повече контролни точки при нарушение по пътищата, влиза в сила от днес, 28 март. Промените са обнародвани в Държавен вестник на 24 март. Промените предвиждат увеличени санкции за нарушения, които водят до висок пътно-транспортен травматизъм по пътищата. Това са основно неосигуряване на предимство, превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици, използване на мобилен телефон по време на шофиране. Нови водачи, получили шофьорска книжка до 2 г., в случай че допуснат в рамките на година два пъти превишение на скоростта над 50 км/ч в населено място, остават без книжка. Максималният размер на контролните точки за отчет на извършваните нарушения на Закона за движението по пътищата е 39 т.. С промените се дава възможност да бъде отнета книжката на шофьор, който системно извършва нарушения. „Тези рестрикции ще доведат до малко по-голяма дисциплинираност на водачите. Повече санкции и повече контрол и нещата ще влязат в необходимите релси”, коментира бившия шеф на КАТ-София Тенчо Тенев.

comment 0
visibility 1433
Йонко Иванов: От София до Владая шофьорите могат да останат без точки зарад

Йонко Иванов: От София до Владая шофьорите могат да останат без точки заради лоша организа...

Нова наредба за движението по пътищата влиза в сила от 28 март т. г., вторник и според новите правила  КАТ ще отнемат повече контролни точки за определени нарушения на пътя. Йонко Иванов - председател на преподавателите по авто-мото подготовка коментира наредбата и предупреди, че заради лошата организация на движението в участъка от София до Владая, шофьорите  могат да останат без контролни точки. "Ако няма организация на движението, по-лошото е да има лоша организация на движението, каквато съществува в България", коментира Йонко Иванов пред Радио София, БНР. "На Околовръстния път има 4 или 5 капана, при които има скорост от 40 км/ч, която никой не я спазва, защото така е организирано движението, че няма как тази скорост да се спазва. Там става една печатница за пари. Това означава, че за 5 километра, на вас ви взимат тези 39 точки", добави Йонко Иванов. Той допълни, че поради лошата организация на движението, е възможно от София до Владая на даден шофьор да му бъдат отнети всичките 39 точки. По отношение на открития мото сезон, Иванов обясни, че има мото клубове в страната, в които има много добра организация и членовете на тези клубове стриктно спазват всички правила за движение. „Но има и неорганизирани водачи на двуколесни превозни средства, които изкарват адреналина си, когато се качат на мотора. Оттук идва начина, поведението, предвиждането на ситуацията, не само на хората, които управляват автомобилите, а и тези, които управляват тези двуколесни превозни средства“, уточни Йонко Иванов. По думите му, неслучайно моторът е шумен, за да може да се чува отдалеч. Има обаче и задължителни правила, които хората, които управляват мотори трябва да спазват. „Да включват светлините, когато наближават или изпреварват лек или товарен автомобил, да се съобразяват с „мъртвата“ точка и да бъдат активни участници, за да запазят първо собствения си живот и живота на останалите, защото мотористите са уязвимата част от участниците в движението“, коментира Йонко Иванов пред РАдио София.

comment 0
visibility 936
Задръстване на Ломско заради верижна катастрофа

Задръстване на Ломско заради верижна катастрофа

Голямо задръстване има на столичното Ломско шосе в Надежда. Причината е верижна катастрофа, съобщиха в Катастрофи в София. Шофьори препоръчват да се избягва трасето. Инцидентът е станал около 9 часа, посока Околовръстното, в стеснението преди Обеля. По първоначална информация няма пострадали хора. Според очевидци причината е неспазване на дистанция.

comment 0
visibility 797
-

Започва ремонт на тротоарите на ул. Дякон Игнатий в столицата

Във връзка с ремонт на тротоарите на ул. „Дякон Игнатий“ между ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Стефан Караджа“ се променя организацията на движение, съобщават от Столична община. От 27.03.2023 г. до 04.04.2023 г. (включително) се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на пътното платно от южната страна на ул. „Дякон Игнатий“ между ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Стефан Караджа“. От 05.04.2023 г. до 13.04.2023 г. (включително) се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на пътното платно от северната страна на ул. „Дякон Игнатий“ между ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Стефан Караджа“.

Трафик

Когато става дума за трафик в София, със сигурност мнозина ще махнат с ръка и ще заключат, че това е някакъв ад. Нормално е в милионен град трафикът да е изключително натоварен, особено в пиковите часове. Това е и причината Столична община да прави всичко възможно да се промени начина на придвижване на хората в столицата. Трафикът може да се разтовари значително, ако хората осъзнаят, че градския транспорт е отлична алтернатива. Той е достатъчно бърз и модерен, за да може всеки да достигне до дестинацията си навреме. Няма да се губи време за търсене на място за паркиране, няма да се притеснявате ще ви стигне ли горивото в резервоара и не на последно място – няма да се замислите дали да не изпиете по питие с приятели след работа.

Ако поне половината от хората, които всяка сутрин се качват в личния си автомобил, решат да пътуват с градския транспорт, трафикът ще се разтовари наполовина.

Ремонти, затрудняващи трафика

Ремонти, затрудняващи трафика

В последните години София се променя кардинално. Многото ремонти определено затрудняват трафика в различни моменти, но няма как това да бъде избегнато. Всеизвестно е, че водопроводната мрежа в столицата е на преклонна възраст, което предполага редица аварии. При намесата на аварийни екипи, трафикът веднага бива затруднен. Налага се частично или пълно затваряне на някое платно, за да може проблемът да се отстрани възможно най-бързо.

Обновяването на облика на столицата, на ВИК мрежата и канализацията са в основата на редицата мащабни ремонти, които се предприеха и ще продължават да се извършват. Това неминуемо влияе на трафика и допълнително изнервя шофьорите.

Футболните срещи и трафика

Футболните срещи и трафика

Феновете на футбола добре знаят какво се налага да търпят, за да могат да гледат срещата на любимите си отбори. За да се гарантира безопасността на зрителите, особено на срещите на Националния стадион, често се ограничава трафика в района. Разбира се, гражданите приемат с разбиране тези ограничения и се съобразяват стриктно с тях.

Няма как да не се ограничи натоварения трафик в зоната, в която се очаква увеличен поток от футболни фенове. Дори и при положение, че трафикът максимално се ограничава, пак има безотговорни фенове, които създават напрежение, рушат и се отнасят агресивно към гражданите. Намесата на полицията в организацията на футболните дербита е добра идея поне за момента.

Трафик в пиковите часове

Трафик в пиковите часове

Както вече споменахме, трафикът е изключително натоварен сутрин, когато всички отиват на работа или на училище и вечер, когато всички са се устремили към дома. Модернизираният градски транспорт е чудесна алтернатива и начин да се разтовари столичния трафик. Столична община инвестира много средства в доизграждане на метрото в София. Автопаркът на градския транспорт се обновява непрекъснато. Старите автобуси се заменят с нови електорбуси. Подмяната на трамвайните мотриси също е в ход. Те предлагат удобно придвижване и намалено замърсяване на околната среда. Освен за разтоварване на столичния трафик, модернизирането на градския транспорт допринася за по-чист въздух за столичани.

Трафик и инциденти

Трафик и инциденти

Неразумното шофиране в натоварения трафик в столицата по всяко време на денонощието често води до неприятни инциденти. Собственици на мощни автомобили смятат, че им е позволено всичко и предизвикват катастрофи, последвани от кошмарни задръствания. Други пък, за да избегнат задръстванията, си позволяват да използват бус лентите и затрудняват трафика на градския транспорт. За тези „хитреци“ вече са сложени камери, които да ги улавят, след което да им бъдат налагани солени глоби. Факт е, че много шофьори не се интересуват от натоварването на трафика и метеорологичните условия и карат с висока скорост. Така застрашават всички останали участници в трафика. 

Градски транспорт и трафик в София

Градски транспорт и трафик в София

Столична община има последователна политика по отношение на модернизиране на градския транспорт и превръщането му в удобен начин за придвижване в натоварения трафик.Може би дългите ремонти, свързани с изграждането на метрото в София, затрудняват допълнително трафика, но всичко е в името на удобството. Всички вече са се убедили, че пътуването с метрото е бързо и удобно и е чудесен начин да се отървете от наземния трафик и нервите в него. За улеснение на пътуващите са изградени паркинги, на които да оставят автомобилите си, за да продължат придвижването си с метро. Все повече столичани използват метрото за придвижване, което неминуемо се отразява добре на трафика в града.

До всички части на столицата достигат различни видове градски транспорт – автобусен, тролейбусен, трамваен и метро. Всеки може да направи своя избор и да използва най-удобния за него и да избегне главоболието от тежкия трафик в пиковите часове.

Събития и трафик

Събития и трафик

Често трафикът в столицата се затруднява или блокира заради провеждането на различни събития. Снимките за някой филм или реклама редовно дразнят столичани, тъй като се блокира трафика в някои райони в София или пък не могат да намерят място за паркира.

Разбира се, софиянци не са толкова сърдити на фермерските пазари, заради които също се случва да се забранява трафика по някои от централните улици. Мисълта, обаче, че ще си купят нещо вкусно и истинско лесно ги омилостивява.

Дипломатическите събития в София, които не са рядкост, обикновено за кратко „объркват“ трафика.  В София се намира всички дипломатически  посолства и събитията, които организират налагат понякога намеса в правилата за трафик в столицата.

Времето и трафика

Времето и трафика

Със сигурност трафикът през зимния сезон е най-тежък заради тежките метеорологични условия, които шофьорите подценяват. От друга страна, понякога техниката, която поддържа пътищата през зимата, не смогва да се справи със снега и леда и това определено създава големи неудобства за трафика в града. Все пак, Столична община се стреми да осигури достатъчно добри услови за пътуване по столичните улици и булеварди, да не се затруднява трафика от екстремни условия. Понякога се налага машините да работят денонощно, за да може трафикът в началото на работния ден да е възможно най-нормален.

Ако някой досега не се е изнервял, попадайки в задръстване, значи има много здрава нервна система или просто не е влизал в сериозния столичен трафик. Там е нужно внимание, спокойствие и толерантност. В противен случай последствията са за всички участници. Пътна полиция следи непрекъснато трафика в столицата и глобява нарушителите. Всеки ден по няколко подвижни камери, които снимат нарушителите в трафика и накрая всеки трябва да се ядосва единствено на себе си. На пътя има правила, които трябва да се спазват стриктно.

Ремонти, затрудняващи трафика

Футболните срещи и трафика

Трафик в пиковите часове

Трафик и инциденти

Градски транспорт и трафик в София

Събития и трафик

Времето и трафика

Прочетете още