Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина?
  • Да, спира строителството и запазва зеленината (5%, 54 Гласове)
  • Не, ще има много паркинги (1%, 13 Гласове)
  • Да, да се премахне Мамунарника, Веселото село и Капитолия (2%, 17 Гласове)
  • Да се строи нов стадион на ЦСКА в сегашните граници (89%, 908 Гласове)
  • Да заработи къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър (3%, 28 Гласове)
Общо гласували: 1020 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 396
Пешеходна пътека, мерки за безопасността на пешеходците

Осветяване и специална настилка ще пазят пешеходците в София

Специална настилка, която убива скоростта да се постави около пешеходните пътеки, за да бъдат предпазени хора. Това предложение бе направено днес на Консултативен съвет по пътна безопасност към Столична община. На събирането участваха представители на дирекция "Анализ и управление на трафика", неправителствени организации, служители на Пътна полиция - СДВР, експерти от Института по пътна безопасност и др. Всички те дискутираха и обсъдиха какви мерки да се приложат в София, за да се предотвратят пътните инциденти в града. На столичния кмет бе предложено да се постави настилка с по-голямо сцепление, което ще намалява скоростта на автомобилите и спирачния път при пешеходните пътеки. Също така може да се монтират ограничители, непозволяващи паркиране на коли в зоната на пешеходна пътека, което ще гарантира добра видимост на пешеходците. Една от най-съществените мерки е осветяването на зоните за пресичащите улици. В столицата има осветени 220 пешеходни пътеки и до края на годината ще има още 100", обеща директорът на "Анализ и управление на трафика" инж. Димитър Петров. Освен по Цариградско шосе и Алея Яворов делниеатори, срещу отнемане на предимство, ще бъдат поставени и на други натоварени софийски пътни артерии. Такива ограничители има и по бул. Сливница при излизане от тунела на Лъвов мост.

comment 0
visibility 360
ул. Ген. Гурко

Събитие в посолство на Кралство Швеция променя движението по ул. „Ген. Гурко"

Временна организация на движението ще бъде въведена в центъра на столицата. Причината е провеждането на събитие в посолство на Кралство Швеция. От 16.00 до 20.00 часа на 13.06.2019 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на гостите поканени на приема в югозападната част на ул. „Ген. Гурко" между ул. „Дякон Игнатий" и ул. „Кн. Александър І", от страната на хотела. Столична дирекция на вътрешните работи ще осигури постове за контрол и регулиране на движението.

comment 0
visibility 924
Зала Арена Армеец

Концерт променя движението по бул. „Асен Йорданов”

Концерт в зала „Арена Армеец” ще промени движението в района на бул. „Асен Йорданов”. От 19 часа до 23 часа на 16 юни, се забранява движението се разрешава паркирането на автомобили в крайната дясна лента на пътните платна на бул. „Асен Йорданов” между бул. „Шипченски проход” и „Площад на авиацията”. Спирките на масовият градски транспорт няма да се засягат.

Реклама
comment 0
visibility 635
Трафик

Без камиони по главните пътища в петък и неделя до септември

Камионите няма да се движат по главните пътища и магистрали около столицата и в цялата страна от днес до края на месец септември. Мярката ще ограничи всички превозни средства над 12 тона, съобщават от АПИ. Часовият диапазон за спиране е различен за всеки от дните, като ограничението ще важи главно в следобедните часове, когато трафика е най-засилен. Вчера пък започна ремонта на фугите на 3 километра след София на магистрала ''Хемус''. Очаква се заедно с другите ремонти и този да предизвика задръствания и блокиране на движението.

comment 0
visibility 450
Забрана бул. „Янко Сакъзов“

Заснемането на рекламен клип променя движението по бул. „Янко Сакъзов“

Заради знаснемането на рекламен клип се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент“ на бул. „Янко Сакъзов“. - от 06.00 до 11.00 часа на 08.06.2019 г. на бул. „Янко Сакъзов“ между ул. „Кракра“ и ул. „Васил Априлов“, от страната на парка „Заимов“; - от 08.00 до 19.00 часа на 11.06.2019 г. на ул. „Шипка“ между ул. „Сан Стефано“ и ул. „Проф. Асен Златаров“. - от 00.00 до 04.00 часа на 12.06.2019 г. се забранява влизането на пътни превозни за заснемане на кадър по ул. „Проф. Георги Брадистилов“ между ул. „Проф. Боян Каменов“ и ул. „Росарио“.

comment 0
visibility 299
паркиране

Снимки на рекламен клип променят движението по ул. „Добруджа“

Заради знаснемането на рекламен клип се забранява престоят и паркирането по ул. „Добруджа“ за два дни. От 09.00 до 20.00 часа на 08.06.2019 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент“, както следва: - на ул. „Добруджа“ между ул. „Аксаков“ и ул. „Славянска“; - на западната част на паркинга на пл. „Народно събрание“. От 09.00 до 19.00 часа на 09.06.2019 г.: - на ул. „Лавеле“ между ул. „Алабин“ и ул. „Иван Денкоглу“; - на ул. „Иван Денкоглу“ между ул. „Цар Асен I“ и ул. „Кн. Борис I“ – 6 /шест/ паркоместа. Забранява се влизането на пътни превозни средства за по-няколко минути заснемане на кадър, както следва: - От 12.00 до 20.00 часа на 08.06.2019 г. по ул. „Добруджа“ между ул. „Аксаков“ и ул. „Славянска“. - От 13.00 до 19.00 часа на 09.06.2019 г. по ул. „Лавеле“ между ул. „Алабин“ и ул. „Иван Денкоглу“.

comment 0
visibility 404
Стадион Васил Левски табела

Мач на националния отбор по футбол променя движението в центъра на София

В понеделник, 10 юни, на стадион „Васил Левски“ ще се проведе квалификацията за Европейското първенство по футбол между България и Косово. Това налага организация на движението в района, за да се избегнат неприятни инциденти. Забранява се престоят и спирането на автомобили - от 08.00 часа на 07.06.2019 г. до 24.00 часа на 10.06.2019 г. при сектор „Г” на Националния стадион „Васил Левски” , а също и от 10.00 до 24.00 часа на 10 юни в района на моста пред Национален стадион „Васил Левски” и на ул. „Ген. Гурко“ между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Васил Левски“. От 22.30 часа на 10.06.2019 г. до приключване на футболната среща, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по: - ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”; - бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между пл. „Орлов мост” и бул. „Черни връх”; бул. „Драган Цанков” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Пейо К. Яворов”.

comment 0
visibility 285
Багер

Кална маса затруднява движението по пътя Драгоман – Сливница

Кална маса затруднява движението от км 16 до км 28 на път I-8 Драгоман – Сливница. Преминаването през този участък трябва да e със съобразена скорост и повишено внимание, съобщават от АПИ. Екипи на агенцията в момента работят по изчистване на калта. Все още не е ясно каква е причината за струпването ѝ на пъното платно.

comment 0
visibility 451
Спирка

За постоянно преместват автобусната спирка на ул. „д-р Атанас Москов“

За постоянно бе преместена автобусната спирка с код 1918 Метростанция „Академик Александър Теодоров - Балан“ намираща се на ул. „д-р Атанас Москов“, съобщават от ЦГМ. От 12 часа днес тя е изместена с 6 метра метра назад към бул. „Александър Малинов“. Тя обслужва линиите 4, 305, 413 и N1. Разписанието на автобусите в района вижте тук  

comment 0
visibility 396
Хемус

Ремонт на мост променя движението по "Хемус"

Заради ремонтиране фугите на моста над река Лесновска в платното за Варна се променя движението в първите три километра от магистрала "Хемус". Изменението ще важи до 18 юни. Трафикът ще се осъществява двупосочно в платното за София, съобщават от АПИ. От Агенцията съветват шофьорите да карат с особено внимание и съобразена скорост. И да спазват сложената сигнализация в участъците с ремонти.

comment 0
visibility 349
ул. “Никола Мирчев”

Събитие променя движението по ул. “Никола Мирчев”

Временна организация на движението ще бъде въведена в центъра на столицата. Причината е провеждането на събитие в Посолство на Руска Федерация. От 12.00 до 21.00 часа на 11.06.2019 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на гостите поканени на приема, по ул. “Никола Мирчев” между бул. “Драган Цанков” и ул. “Ф. Ж. Кюри”. От 18.00 до 21.00 часа на 11.06.2019 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. “Никола Мирчев” между бул. “Драган Цанков” и ул. “Ф. Ж. Кюри” с изключение на автомобилите на гостите поканени на приема, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР. Столична дирекция на вътрешните работи ще осигури постове за контрол и регулиране на движението.

comment 0
visibility 1357
Паякът вдига коли в  жилищните квартали

Внимавайте с паркирането, паяците вдигат и в жилищните квартали

Строг  контрол се упражнява за пракирали върху тротоари автомобили, а също и на непозволени места в жилищните квартали в София. Тази сутрин урожаят на паяка беше в Дружба 1. Леки коли, които са спрели на забранени места и пречат на пешеходците и движението се вдигат от ЦГМ. Това се служва вече във всички жилищни квартали, без значение дали в района има или не зона за платено паркиране. Не можем да смогнем на сигналите на гражаданите за автомобили, които пречат в жилищните квартали, съобщиха пред Столица.bg от Центъра за градска мобилност. Гражданите показват голяма нетърпимост към нарушителите, констатираха служители на общинското дружество. "Събираме сигналите по квартали и изпращаме паяк, правим акция за разчистване. Нямаме график, а се съобразяваме със сигналите", обявиха от ЦГМ.  Повечето паяци приоритетно са в центъра на София, защото там се упражняма железен контрол на платеното паркиране и неправилно спрелите пречат най-много на движението и гражданите. Цялата платена зона е разделена на 5 подзони и паяците редовно разчистват от нарушители. Най-много клиенти на паяка в жилищните квартали обикновенно има около хипермаркети и пазари. Вдигат се и автомобили, които са върху тротоар и ограничават достъпа до входовете, но това по-рядко се случвало. Обикновенно във всеки жилищен квартал има две, три големи и възлови улици и именно там има най-много нарушителите. Проверка на Столица.bg установи, че движението в Дружба1 е ужасно и затруднено от спрели автомобили по ул. Тирана, която тръгва от езерото и стига до бул. Христофор Колумб. Около Фантастико се паркира, кой където намери, въпреки съществуващия паркинг. Другата лудница, която паякът разчиства е по бул. Кръстю Пастухов, където се намира и метростанцията. Пред жилищните блокове със седмици се оставяли автомобили на хора, които не живеят в квартала. За да не плащат паркинг на летището, те си оставят колите пред блоковете, отиват с метрото на летището и след завръщане си се качват в колата, оплакаха се живеещи в блоковете по бул. Кръстю Пастухов.  

comment 0
visibility 827
Трафик

Трафикът в София по-тежък от този в Caн Фpaнциcĸo, Taйпe и Cидни

Трафикът в София е по-тежък от този в Caн Фpaнциcĸo, Taйпe и Cидни. Столицата ни се намира на 21-во място в Европа по отношение на средното прекарано време в задръстване, в глобален мащаб пък заема 56-то място, сочи ново проучване на агенция ТомТом. Така най-големият град в България изпреварва градове като Mapcилия, Бyдaпeщa и Бopмнът. Най спокойният ден по родните пътища е бил първи януари. Най-натоварено пък е било на 26-ти февруари понеделник. По традиция в столицата най-натоварените дни от седмицата са понеделник и вторник. Сериозни задръствания обикновено има ранно сутрин и вечер. Според изчисленията софийският шофьор седи средно по 20 минути в задръстване на 30 минути изминат път сутрин и 21 минути вечер. В глобален мащаб най-натоварени са градове като Myмбaй, Бoгoтa и Лимa и Москва.

comment 0
visibility 328
магистрала Тракия

Ремонт на пътя променя движението по "Тракия" към София

Ремонт на асфалтовата настилка ще промени движението по магистрала "Тракия" в посока София през днешния ден. Ограничава се движението в активната лента от километър 9 до километър 10. Трафикът е пренасочен в изпреварващата лента, съобщават от АПИ. Ремонтът на платното ще продължи до 16 часа днес. От Пътната агенция напомнят на водачите да спазват ограниченията на скоростта в участъците с ремонти дейности. И да не предприемат рискови маневри в отсечките, където има изкопна техника.  

comment 0
visibility 324
знаци

Неокастрени дървета крият пътни знаци в столицата (СНИМКИ)

Неокастрени дървета скриват пътни знаци по столичните улици и така създават проблеми на шофьорите. За ситуацията сигнализират граждани в платформата HelpBook. Първата "изненада" очаква водачите на улица "6 септември", срещу главния вход на училището. И най-примерният водач няма как да види от дърветата и храстите, че има знак за платено паркиране. Този за служебния паркинг обаче е доста по-видим от него. Знак, който оказва, че улицата е еднопосочна, се намира на  "Янко Софийски Войвода" и кръстовището с ул. "Криволак". Той обаче не може да се забележи от шофьорите заради неокастрените дървета.