Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
  • Собствения си автомобил (32%, 31 Гласове)
  • Отполение на дърва и въглища (10%, 10 Гласове)
  • Градския транспорт (57%, 55 Гласове)
  • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 97 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 774
блокиран център

Протест блокира Ларгото

Протест срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор на страната парализира движението в центъра на София, видя Столица.bg. Протестиращите не желаят Президента да подпише Указа за назначаването му. Блокирано е движението от „Раковска“ по „Цар Освободител“ в посока Президентството. Автомобилният поток заобикаля през „Екзарх Йосиф“, за да излезе на „Мария Луиза“. На практика е блокиран целия район на Ларгото.

comment 0
visibility 1994
type-photo.svg
задръстване

Солидни задръствания блокират София, избягвайте "Цариградско шосе" (СНИМКИ)

Всеки, който има възможност, нека не минава тази вечер по бул. "Цариградско шосе" с колата си. Задръстванията в града са повече от солидни. И са в няколко посоки, видя Столица.bg.   Първата тапа започва от кръстовището на бул. "Христофор Колумб" и улица "Капитан Д. Списаревски" в посока "Младост" и към "Цариградско". Колите по бул. "Александър Малинов"  въобще не мърдат. Както и по самото "Цариградско" в посока центъра. Три колони от автомобили са спрели на мола и няма мърдане.  Тапи има и  по бул. "Г.М. Димитров" и на колелото на 4-ти километър.   

comment 0
visibility 370
паркиране

Вдигат колите по "Будапеща" и "Гладстон" заради снимки на игрален филм

Заснемането на игрален филм доста ще обърка графика на живеещите и работещите в централната част на столицата. Промените влизат в сила от днес и ще продължат на 1 и 3 ноември, съобщават от Столична община. За това време са забранени престоят и паркирането на пътни превозни средства (с изключение на колите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент“).   Ето и точните места и дати, за които ще важат промените:   1. От 12:00 до 14:30 часа на 30.10.2019 г. на ул. „Будапеща“ № 23 – 19 – 2 (две) паркоместа;   2. От 08:30 до 18:30 часа на 01.11.2019 г. на ул. „Уилям Гладстон“ № 7 – 4 (четири) паркоместа;   3. От 19:00 до 21:00 часа на 01.11.2019 г. на ул. „Екзарх Йосиф“ № 71 – 3 (три) паркоместа;   4. От 17:30 до 20:00 часа на 01.11.2019 г. на ул. „Г. Бенковски“ – 3 (три) паркоместа;   5. От 18:30 до 21:30 часа на 03.11.2019 г.:   - на ул. „11-ти август“ № 48 – 36 – 4 (четири) паркоместа;   - на ул. „Цар Симеон“ № 25 – 21 – 1 (едно) паркомясто.  

Реклама
comment 0
visibility 3103
Кръстовището на Цар Борис III, Житница и Гоце Делчев

Новото кръстовище на Красно село разтовари трафикът по "Т. Каблешков" и "Гешов"

Край на задръстванията по столичния булевард "Цар Борис III" на кръстовището на Красно село с ул. Житница и "Гоце Делчев". Движението там е пуснато от понеделник и вече 3 дни трафикът е нормален без чакане, а колоните от автомобили се изтеглят бързо, видя Столица.bg. След около 3 години строителство на метрото и цялостно обновяване на улици вече движението се нормализира и е адекватно на съоръжението. Така вместо две, трасетата са три в посока към бул. България. В понеделник бе отворено новото кръстовище, което категорично разтовари трафикът по "Гешов" и "Тодор Каблешков". Това показват анализите на експерти в движението в Столична община. Пред Столица.bg те коментираха, че сега вече много по-бързо се стига до "България" от Овча купел и Красна поляна. По ремонтираната "Житница" през кръстовище и от там по "Гоце Делчев", както и в обратна посока към Овча купел и Красна поляна. Обновеното трасе поема адекватно броят автомобили, дори имало още по-голям капацитет. В момента трафикът няма нищо общо с този преди да започне строежът на метрото и реконструкцията на едно от възловите и най-натоварени кръстовища в София, коментираха експерти. В социланата мрежа се появиха коментари на недоволство заради промената посока на движение в карето между бул. "Цар Борис ІІІ" – бул. "Гоце Делчев" - ул. "Дойран" и ул. "Пирински проход", както и други улици в района. Това бе решено след обществено допитване на живеещите в района. Но тогава, когато това е обсъждано са се явили не повече от 50 души, припомниха пред Столица.bg хора, участвали в допитването.

comment 0
visibility 11409
Пробив в Люлин 5 към Околовръстното

Кметовете на Банкя и Люлин провериха работата по новия пробив към Околовръстното (СНИМКИ)

Двама районни кмета и старият нов общински съветник Екатерина Йорданова бяха забелязани на проверка в Люлин 5. Новият кмет на Банкя Рангел Марков и колегата му от Люлин Милко Младенов, който в неделя е на балотаж провериха как върви разчистването на трасето, по което ще бъде изграден новият пробив от Люлин 5 към кръговото на Околовръстното.   Компанията се допълваше и от депутата Христо Гаджев. Този пробив се чака от много години, но ето, че се реализира през управлението на Младенов в Люлин. В момента се прави подготовката на трасето. Разчистването започна преди седмица, за което Столица.bg. Готови са строителните книжа и е въпрос на дни за започне изграждането.   Багерите влязоха по новото трасе и само за седмица вече е разчистено и подготвено за строителните дейности. Пробивът е отклонение от бул. "Д-р Петър Дретлиев" в Люлин 5. Това ще спести време и нерви на много шофьори, които директно ще излизат на Околовръстното, а също и ще улесни отдващите от Околовръстния път и Банкя.    С новото трасе ще се разтовари трафикът и ще се улесни пътуването до Банкя. В момента автомобилите слизат по "Добринова скала", за да стигнат до кръгово движение и след това трябва да се върнат нагоре, за да тръгнат към Банкя.    

comment 0
visibility 340
тротинетки

Тийнейджъри над 14 години ще карат тротинетки само в парковете и по велоалеите

Новите правила, които ще регламентират кой, как и къде може да кара тротинетките в София, влизат за обсъждане в парламента. Сред предвидените ограничения са тези за скоростта, с която да се управляват двуколесните. Предложението е максималната такава да бъде 25 км/ч. Това обясни пред Нова телевизия Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи   Възможно е да бъде забранено карането на тротинетки по пътища с разрешена скорост над 50 км/ч. Управляващите ги трябва да бъдат на възраст над 16 години. По велоалеите и в парковете скутерите ще могат да управляват и тийнейджъри над 14 години. В момента, в който тротинетката влезе в паркова зона, скоростта автоматично пада на 5 километра, припомнят от "Зелена София".    Според Тодоров идеята е тротинетките да могат да се движат по велоалеи, а когато няма такива – в дясната част на пътното платно.   

comment 0
visibility 5935
метро

Край на задръстванията: Пуснаха движението край Медицинска академия в София

Различни улици и булеварди в София, които бяха затворени заради строежа на третия лъч на метрото, ще бъдат освобождавани на етапи, съобщи пред bTV Radio директорът на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.   Трасето при Малък градски театър „Зад канала“ ще бъде пуснато за коли и автобуси на градския транспорт до два дни. През ноември ще бъде махнато стеснението на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ при Военна академия. Там се прокопава шахта за отклонението на метрото към  „Слатина“. Ноември изцяло ще бъде освободено минаването през кръстовището на кино „Одеон“, а в началото на декември – и на бул. „Витоша“ при НДК.   В отсечката от 8 километра с 8 метростанции вече е пуснато движението при Медицинска академия и бул. „България“. Днес трафикът се освобождава  и в  "Красно село". До декември строителството ще завърши. Ще има организирани още Дни на отворените врати по готовите метростанции.    Съвсем скоро ще почне монтирането на преградни врати на пероните на 12-те най-натоварени станции от първите участъци на метрото. Влаковете са три типа според отстоянието на вратите. Заради това преградите ще се вдигат вертикално. Такава технология вече е въведена в Япония и Южна Корея, обясни инж. Стоян Братоев.  

comment 0
visibility 294
без коли

Събитие в Турското посолство разчиства от коли ул. "Княз Борис I"

Събитие в посолството на Република Турция променя днес трафика по бул. "Мария Луиза" и още няколко улица в централната част на града. Измененията влизат в сила от 12 часа и ще траят до приключване на мероприятието, съобщават от Столична община.    Ето и какво се променя:    Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства по западното локално платно на бул. „Кн. Мария Луиза” между ул. „Струга” и ул. „Клокотница” и по ул. „Клокотница” между бул. „Кн. Мария Луиза” и ул. „Кн. Борис І”.          

comment 0
visibility 832
катастрофа

Задръстване на "Цариградско шосе" към "Орлов мост" заради катастрофа

Сериозно задръстване има на бул. "Цариградско шосе" посока "Орлов мост". И причината е катастрофа, съобщват шофьори в социалната мрежа. Тапата започва от 7 км. Според  очевидци в ПТП-то са участвали три автомобила.  Съветът към шофьорите е, ако могат да ползват алтернативни маршрути. Екипи на "Пътна полиция" са нясто и се опитват да регулират движението.  

comment 0
visibility 476
Буферен подземен паркинг

Буферни паркинги улесняват ползването на метрото

Откритият преди два дни буферен паркинг на метростанция Васил Левски вече работи и улеснява столичани за ползване на метрото. Сега София разполага с 5 буферни паркинга с капацитет 2200 коли. За поддръжката на четири от тях отговорност има ЦГМ. Паркингът на метростанция „Джеймс Баучер” предоставя 577 паркоместа. Двата, които са на метростанция „Бели Дунав”, разполагат с общо 467 места за паркиране. Паркингът на метростанция ”Цариградско шосе”  осигурява място за паркиране на 1253 коли. 75% е средната им запълняемост. Най-натоварен е паркинг „Бели Дунав“. Паркинг „Джеймс Баучър“ се пълни на 80%, а най-ниска е запълняемастта на „Цариградско шосе“, където паркоместата се използват на 50%. Очаква се през 2020г. да бъдат довършени шест нови, които ще осигуряват 1200 паркоместа. На бул. „Сливница“, при Централна гара и метроспирка „Надежда“ ще са първите три. Другите ще са на Околовръстното при Горна Баня и на улиците „Монтевидео“ и „Централна“. Буферните паркинги ще улесняват ползването на метрото.  

comment 0
visibility 417
Ограничение в движението

Заради изборите променят движението в София

В София се въвеждат временни ограничения в движението заради провеждането на изборите за местна власт в неделя, 27 октомври, съобщават от Столична община. Още от 19 часа в събота до края на извозването и предаването на изборните книжа и материали от РИК в ЦИК, поетапно ще се спира движението по бул. "Цар Освободител" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Княз Дондуков". В неделя, 27 октомври, от 7 часа приключване предаването на изборните документи са забранени престоят и паркирането на автомобили на ул."Княз Александър I" между ул. "Московска" и бул. "Цар Освободител".

comment 0
visibility 307
Знак забранено спирането и паркирането

Местните избори затварят улици около Арена Армеец

Движението около зала Арена Армеец ще бъде спряно заради местните избори на 27 октомври т. г. В най-голямата столична зала се намира Общинската избирателна комисия на София и там ще се предават бюлетини и документация. От Столична община съобщиха, че се създава организация на движение. Край зала Арена Армеец движението ще бъде спряно от 18.00 часа на 27 октомври до приключване на транспортирането и предаването на изборните материали. Там ще бъдат забранени престоят и паркирането на пътни превозни средства, както и по бул."Асен Йорданов", между Площад на авиацията и бул."Шипченски проход". От 20.00 часа на 27 октомври до приключване на транспортирането и предаването на изборните материали ще се ограничи движението по бул. "Асен Йорданов" между Площад на авиацията и бул. "Шипченски проход", предупреждават от Московска 33.

comment 0
visibility 328
изборите

Без коли по "Московска" и "Цар Освободител" заради изборите

Провеждането на местните избори ще промени доста движението в столицата  в събота и неделя. Измененията ще важат и при провеждане на втори тур на 3 ноември, съобщават от Столична община.    Ето и конкретните промени:     От 19:00 часа на 26.10.2019 г. (при провеждане на втори тур – на 02.11.2019 г.) до приключване на транспортирането и предаването на изборните книжа и материали от районните избирателни комисии в страната в ЦИК, поетапно ще се ограничава движението по бул. „Цар Освободител” между ул. „Г. С. Раковски” и бул. „Княз Ал. Дондуков”.   От 07.00 часа на 27.10.2019 г. /при провеждане на втори тур на 03.11.2019 г./ до приключване на транспортирането и предаването в ЦИК на изборните книжа, ще се забрани престоят и паркирането на пътни превозни средства на ул. „Княз Александър І” между ул. „Московска” и бул. „Цар Освободител”.     

comment 0
visibility 393
движение

Пуснаха движението по "Орлов мост"

Движението на автомобили и на градския транспорт по "Орлов мост" е възстановено. Това съобщиха за Столица.bg от МВР. Трафикът там бе блокиран почти цяла нощ, защото протестиращи срещу избора на Иван Гешев за нов главен прокурор прекараха едно денонощие по улиците в района.      Блокадата на "Орлов мост" продължи около 20 часа. Леките коли и градския транспорт се пренасочваха по други маршрути. Заради протеста се образуваха зверски тапи по почти всички възлови артерии на столичния град. Минаването на самото "Цариградско" от колите и градския транспорт бе мисия невъзможна. Стигна се дори до сблъсъци между две жени по време на събитието. По време на протеста в столичния град имаше  свободно трасе само за линейките.       

comment 0
visibility 2358
Протест на Орлов мост срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор

Изборът на Гешев блокира столицата, градският транспорт е спрян на Орлов мост (СНИМКИ)

Продължава блокадата на Орлов мост. Спрян е и градския транспорт по Цариградско шосе и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". По двата възлови булеварда на София движението е изцяло спряно, пропускат се да минават само линейки. Полиция е отцепила възловите трасета в София. На Орлов мост са протестиращите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. От 10 часа цялата столица е блокирана от недоволства. Както Столица.bg по-рано съобщи движението е спряно и по Цариградско шосе от Алея Яворов към центъра.  Затруднено и движението по "Янко Сакъзов" от паметника Левски в посока Подуяне. Сутринта за пешеходци бе затворена и ул. Пиротска.  10 минути след като започна изслушването на Иван Гешев във ВСС на телефона на главния прокурор Сотир Цацаров пристигнал sms, че в сградата има поставена бомба. Магистратите взели решение да не се прекъсва изслушването, предаде bTV. Около сградата на ВСС полиция също е отцепила района. До там се допускат само живеещи и работещи, както и журналисти.