Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
  • Притеснявам се и стоя вкъщи (36%, 213 Гласове)
  • Мисля, че се преувеличава (20%, 120 Гласове)
  • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 190 Гласове)
  • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 58 Гласове)
  • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 7 Гласове)
Общо гласували: 588 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 614
Национален стадион "Васил Левски"

Футболна среща на Националния стадион променя движението

Футболната среща на 17 февруари, понеделник, на Национален стадион „Васил Левски” ще наложи промяна в организацията на движение в района. От 14.00 до 21.00 часа на 17.02.2020 г. се забранява престоят и паркирането на автомобили, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието на моста пред Национален стадион „Васил Левски”;   От 17.00 часа на 17.02.2020 г. до приключване на футболната среща, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по:   - ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”;   - бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между пл. „Орлов мост” и бул. „Черни връх”;   - бул. „Драган Цанков” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Пейо К. Яворов”.    

comment 0
visibility 508
Национален стадион "Васил Левски"

Организация на движението за дербито на Националния стадион

Заради дербито на Националния стадион в столицата на 15 февруари, събота, се налага промяна в организацията на движение в района. От 08.00 до 17.00 часа на 15.02.2020 г. се забранява престоят и паркирането на автомобили, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието на моста пред Национален стадион „Васил Левски”.   От 13.30 часа на 15.02.2020 г. до приключване на футболната среща, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР се забранява влизането на автомобили в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по:   -  ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”;   -  бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между пл. „Орлов мост” и бул. „Черни връх”;   -  бул. „Драган Цанков” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Пейо К. Яворов”.

comment 0
visibility 2410
задръстване

Задръстване по столичния бул.“България“ (СНИМКИ)

Огромно задръстване има по бул. „Булгария“ в столицата от НДК към „Гешов“, видя Столица.bg. Колоната от коли е около един километър. Бус лентата, обаче, е свободна и автобуси № 76, 604 и 204 се движат безпрепятствено и бързо. Нека шофьорите да избират алтернативан маршрут, ако е възможно, за да избегнат задръстването.

Реклама
comment 0
visibility 543
искане за камера

Искане: Да се сложи камера за скорост в "Княжево"

Камери да следят шофьорите, които преминават по булевард „Цар Борис III" в “Княжево” искат от Българската асоциация на пострадали при катастрофи. Те алармират, че пътят е опасен, колкото този край Своге, на който през 2018г. автобус се преобърна и отне живота на 17 души. От асоциацията са изпратили писма до всички отговорни институции за проблемния участък, разказват от БНТ. Булевард "Цар Борис III" е входът към столицата откъм Перник. Движението в този момент е много засилено. Две са лентите пуснати в посока София, една е в посока Перник. Проблемът на жителите е, че движението тук се осъществява с голяма скорост, въпреки че е населено място и има ограничение на скоростта. "Въпрос на време е тук да стане тежка катастрофа като тази в Своге. Причините за това са няколко - първо, този път е изключително натоварен, по някаква причина магистрала "Люлин" не изпълнява функциите си и не поема трафика. Всъщност този път е много по-натоварен от магистралата. Единственото място, където има повече трафик, е магистрала "Тракия". Лентите са доста тесни, ограниченията които са поставени, не се спазват. Заедно с натовареността на пътя, заедно с това че тук минават градски автобуси и тежки камиони, това са предпоставки за тежък инцидент. Надявам се, че този път институциите ще вземат мерки преди това да се случи. Мерките, които трябва да се направят, са много - камерата е първото", каза пред камерите Илия Тодоров - Асоциация на пострадалите при катастрофи: Сред останалите мерки той посочи да се премахне реверсивното движение, да се разширят платната или да се отделят с мантинела, да се поставят светофари и др. Камера за скорост искат и останалите жителите на "Княжево", за да се ограничи скоростта на пътя по "Цар Борис III" на входа на столицата.

comment 0
visibility 402
забранено паркирането

Снимки на рекламен клип променят движението в София

Снимките на рекламен клип налагат въвеждане на временна организация на движението в столицата, съобщават от пресцентъра на Столична община. От 07.00 до 19.00 часа на 12 февруари 2020 г. ще бъде забранен престоят и паркирането на автомобили, с изключение на автомобилите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент“ на ул. „Ангел Кънчев“ между ул. „Солунска“ и ул. „Иван Денкоглу“.

comment 0
visibility 622
акция

Акция на ЦГМ и Общинска полиция в района на Женския пазар

Екипи на Центъра за  градска мобилност съвместно с  Общинска полиция през днешния ден ще предприемат акция срещу неправилно паркирани автомобили в района на Женския пазар.Това съобщиха от Столична община.     Мерките се изпълняват  по нареждане на зам.-кмета на Столичната община Кристиян Кръстев и целят да облекчат трафика и най-вече придвижването на пешеходците  в натоварената зона.  

comment 0
visibility 488
нова услуга

От ЦГМ пращат SMS на водачите преди абонаментът им за синя или зелена зона да изтече

  Център  за градска мобилност от днес, 10 февруари, дава още една възможност на водачите, които ползват услугата за платено локално паркиране да не пропуснат срок за подновяването му. Вместо съобщения по електронна поща, те ще получават напомнителен  SMS преди да изтече срокът за приключване на правото за паркиране по този ред. Така водачът ще има време не само да реши дали иска да продължи услугата, но ще има време и да подаде документи в срок.  SMS за напомняне ще се изпраща и в случай, че наближава време за доплащане на остатъка по договора за платено локално паркиране.   Номерът, от който ще се получават кратките мобилни съобщения е 1902. Това е същият номер, който ЦГМ вече използва за изпращане на съобщения, когато автомобил е бил санкциониран от екипите по контрол.   Допълнителна услуга за уведомяване на водачите, които ползват услугата платено локално паркиране е с цел максимално удобство за тях.  До момента ЦГМ изпращаше напомнителни мейли, но се получаваха сигнали, че част от тях не достигали по различни причини до водачите. Очакванията са, че с допълнителната и подсещаща информация ще се спестят време и притеснения на шофьорите.   Само за този месец стикерите за  платено локално паркиране, които изтичат, са над 700.  

comment 0
visibility 580
специална кола

Специална кола на ЦГМ следи дистанционно за платеното паркиране в София

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) пуска от днес специално оборудвана кола, която от разстояние ще засича дали паркираните автомобили са заплатили престоя си в синята и зeлената зона в София.Това съобщават от bTV.   Компютър в колата показва дали и как е платено паркирането. Ако машината отчита неплатено паркиране, служителите на ЦГМ ще проверяват и допълнително автомобила. При липса на плащане се поставя скоба, чието премахване струва 30 лв. и допълнително за всеки час престой според зоната.  ЦГМ въвежда и нова услуга – изпращане на есемес на хората, на които абонаментът за синя или зелена зона изтича.   Вече работи и още една услуга на ЦГМ- SMS известяване  за водачите, чиито автомобили са принудително преместени на наказателен паркинг. Услугата стартира от 22 януари 2020 година. Шофьорите, на които колите са преместени на наказателен паркинг, получават кратко съобщение от номер 1902, че колата е на наказателен паркинг, адресът на паркинга и връзка със сайта и контактния телефон на ЦГМ.    

comment 0
visibility 364
забранено паркирането

Събитие на Руското посолство налага промени в движението в София

Заради събитие на посолството на Руската федерация в София се налага временна промяна в организацията на движението, съобщават от пресцентъра на Столична община.  От 12.00 до 21.00 часа на 20 февруари 2020 г. ще бъде забранен престоят и паркирането на автомобили, с изключение на колите на гостите на събитието, по ул. “Никола Мирчев” между бул. “Драган Цанков” и ул. “Ф. Ж. Кюри”. От 18.00 до 21.00 часа на 20 февруари 2020 г. ще бъде забранено влизането на автомобили в двете посоки по ул. “Никола Мирчев” между бул. “Драган Цанков” и ул. “Ф. Ж. Кюри” с изключение на колите на гостите на приема, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР.

comment 0
visibility 457
пуснато движение

Движението на "Орлов мост" и Софийския университет вече е отворено

Възстановено е движението на кръстовището на Ректората и "Орлов мост", съобщиха от Столична община. По рано днес във връзка с преминаване на шествие, кръстовищата бяха затворени за движение. Градският транспорт се движеше с променени маршрути. Автобусите в посока „Младост“ и „Дружба“ бяха отклонени през бул.“Драган Цанков“, ТВ кула, „Цариградско шосе“. Тролейбусите по линии 4, 5, 8 и 11 и автобус 280, 306, 84 и 184 обръщаха преди "Орлов мост".

comment 0
visibility 1356
Орлов мост, София

Шествие спря движението от Орлов мост към Софийски университет

Шествие създава затруднения в движението в центъра на София. Временно е затворено движението на Орлов мост и Ректората. Причината е преминаване на шествие. Автобусите в посока „Младост“ и „Дружба“ са отклонени през бул.“Драган Цанков“, ТВ кула, „Цариградско шосе“. Тролейбусите по линии 4, 5, 8 и 11 и автобус 280, 306, 84 и 184 ще въртят преди Орлов мост.

comment 0
visibility 426
Зареждане на електромобил

Автопаркът на оператора на електромобили достигна 350 София

Автопаркът на първия оператор за споделена мобилност - елетромобили, в България достигна до 350 в София, похвалиха се от компанията. Последната доставка е 80 нови електромобила и те са добавени в платформата за споделено пътуване  тази нощ. Очаква се в столицата да се увеличава потреблението на алтернативните автомобили. Компанията предлага достъп до 9 различни модела електромобила през мобилно приложение за своите клиенти. Операторът е доволен, че е сред първите, които предлага модерно транспортно решение в София и пряко допринася за решаването на някои от значимите проблеми в столицата. Ползването на електромобили подобрява трафика в София и с това се намаляват и вредните емисии от автомобилния поток, особено в центъра на София. Електромобилите са освободени от заплащане в синя и зелена зона. В столицата вече са увеличени и зоните за наем и освобождаване. Плановете на компанията са през 2020 г. да продължи да увеличава сериозно автопарка и зоните, както и добавянето на изцяло нови модели електромобили към автопарка си.

comment 0
visibility 283
авария

Авария на "Софийска вода" скъсява временно маршрута на автобус 70

Маршрутът на автобусна линия № 70 от градския транспорт временно се скъсява до Турмачка махала, вместо до с.Плана. Това съобщиха от Столична община.   Причината за изменението е авариен ремонт на „Софийска вода“.  

comment 0
visibility 349
лошо време

11 железопътни гари по линията София- Плевен и София- Видин без ток заради лошото време

Поради усложнена метеорологичната обстановка и обилния снеговалеж в страната движението на влаковете се осъществява при тежки зимни условия. На много места липсва напрежение в контактната мрежа. Причините са паднали далекопроводи на електрозахранващата мрежа и дървета, съобщават от БДЖ.    11 гари по направленията София-Плевен и София-Видин са без ток, поради тази причина системите за осигуряване на движението там се управляват от дежурния персонал.   Аварийните екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ работят по отстраняване на авариите и осигуряване на проходимостта, а железопътната мрежа е под непрекъснато наблюдение.   Поради динамичната обстановка националният железопътен превозвач призовава своите клиенти да се информират предварително при планиране на своето пътуване, да търсят съдействие от персонала във влака в случай на забелязани нередности като например: незатворени преходни врати, липса на отопление във вагоните или възникнали принудителни престои.    

comment 0
visibility 912
трамваи

Трамваи блокираха движението в района на площад "Славейков"

Силният снеговалеж направи придвижването на пешеходците в София повече от трудно. Но явно лошото време се е отразило и на градския транспорт. Няколко трамвая са спрели в района на площад "Славейков" в столицата, съобщават от БНР. Движението по няколко линии е преустановено.    Засега не е ясна причината за блокираните трамваи.    

Трафик

Когато става дума за трафик в София, със сигурност мнозина ще махнат с ръка и ще заключат, че това е някакъв ад. Нормално е в милионен град трафикът да е изключително натоварен, особено в пиковите часове. Това е и причината Столична община да прави всичко възможно да се промени начина на придвижване на хората в столицата. Трафикът може да се разтовари значително, ако хората осъзнаят, че градския транспорт е отлична алтернатива. Той е достатъчно бърз и модерен, за да може всеки да достигне до дестинацията си навреме. Няма да се губи време за търсене на място за паркиране, няма да се притеснявате ще ви стигне ли горивото в резервоара и не на последно място – няма да се замислите дали да не изпиете по питие с приятели след работа.

Ако поне половината от хората, които всяка сутрин се качват в личния си автомобил, решат да пътуват с градския транспорт, трафикът ще се разтовари наполовина.

Ремонти, затрудняващи трафика

Ремонти, затрудняващи трафика

В последните години София се променя кардинално. Многото ремонти определено затрудняват трафика в различни моменти, но няма как това да бъде избегнато. Всеизвестно е, че водопроводната мрежа в столицата е на преклонна възраст, което предполага редица аварии. При намесата на аварийни екипи, трафикът веднага бива затруднен. Налага се частично или пълно затваряне на някое платно, за да може проблемът да се отстрани възможно най-бързо.

Обновяването на облика на столицата, на ВИК мрежата и канализацията са в основата на редицата мащабни ремонти, които се предприеха и ще продължават да се извършват. Това неминуемо влияе на трафика и допълнително изнервя шофьорите.

Футболните срещи и трафика

Футболните срещи и трафика

Феновете на футбола добре знаят какво се налага да търпят, за да могат да гледат срещата на любимите си отбори. За да се гарантира безопасността на зрителите, особено на срещите на Националния стадион, често се ограничава трафика в района. Разбира се, гражданите приемат с разбиране тези ограничения и се съобразяват стриктно с тях.

Няма как да не се ограничи натоварения трафик в зоната, в която се очаква увеличен поток от футболни фенове. Дори и при положение, че трафикът максимално се ограничава, пак има безотговорни фенове, които създават напрежение, рушат и се отнасят агресивно към гражданите. Намесата на полицията в организацията на футболните дербита е добра идея поне за момента.

Трафик в пиковите часове

Трафик в пиковите часове

Както вече споменахме, трафикът е изключително натоварен сутрин, когато всички отиват на работа или на училище и вечер, когато всички са се устремили към дома. Модернизираният градски транспорт е чудесна алтернатива и начин да се разтовари столичния трафик. Столична община инвестира много средства в доизграждане на метрото в София. Автопаркът на градския транспорт се обновява непрекъснато. Старите автобуси се заменят с нови електорбуси. Подмяната на трамвайните мотриси също е в ход. Те предлагат удобно придвижване и намалено замърсяване на околната среда. Освен за разтоварване на столичния трафик, модернизирането на градския транспорт допринася за по-чист въздух за столичани.

Трафик и инциденти

Трафик и инциденти

Неразумното шофиране в натоварения трафик в столицата по всяко време на денонощието често води до неприятни инциденти. Собственици на мощни автомобили смятат, че им е позволено всичко и предизвикват катастрофи, последвани от кошмарни задръствания. Други пък, за да избегнат задръстванията, си позволяват да използват бус лентите и затрудняват трафика на градския транспорт. За тези „хитреци“ вече са сложени камери, които да ги улавят, след което да им бъдат налагани солени глоби. Факт е, че много шофьори не се интересуват от натоварването на трафика и метеорологичните условия и карат с висока скорост. Така застрашават всички останали участници в трафика. 

Градски транспорт и трафик в София

Градски транспорт и трафик в София

Столична община има последователна политика по отношение на модернизиране на градския транспорт и превръщането му в удобен начин за придвижване в натоварения трафик.Може би дългите ремонти, свързани с изграждането на метрото в София, затрудняват допълнително трафика, но всичко е в името на удобството. Всички вече са се убедили, че пътуването с метрото е бързо и удобно и е чудесен начин да се отървете от наземния трафик и нервите в него. За улеснение на пътуващите са изградени паркинги, на които да оставят автомобилите си, за да продължат придвижването си с метро. Все повече столичани използват метрото за придвижване, което неминуемо се отразява добре на трафика в града.

До всички части на столицата достигат различни видове градски транспорт – автобусен, тролейбусен, трамваен и метро. Всеки може да направи своя избор и да използва най-удобния за него и да избегне главоболието от тежкия трафик в пиковите часове.

Събития и трафик

Събития и трафик

Често трафикът в столицата се затруднява или блокира заради провеждането на различни събития. Снимките за някой филм или реклама редовно дразнят столичани, тъй като се блокира трафика в някои райони в София или пък не могат да намерят място за паркира.

Разбира се, софиянци не са толкова сърдити на фермерските пазари, заради които също се случва да се забранява трафика по някои от централните улици. Мисълта, обаче, че ще си купят нещо вкусно и истинско лесно ги омилостивява.

Дипломатическите събития в София, които не са рядкост, обикновено за кратко „объркват“ трафика.  В София се намира всички дипломатически  посолства и събитията, които организират налагат понякога намеса в правилата за трафик в столицата.

Времето и трафика

Времето и трафика

Със сигурност трафикът през зимния сезон е най-тежък заради тежките метеорологични условия, които шофьорите подценяват. От друга страна, понякога техниката, която поддържа пътищата през зимата, не смогва да се справи със снега и леда и това определено създава големи неудобства за трафика в града. Все пак, Столична община се стреми да осигури достатъчно добри услови за пътуване по столичните улици и булеварди, да не се затруднява трафика от екстремни условия. Понякога се налага машините да работят денонощно, за да може трафикът в началото на работния ден да е възможно най-нормален.

Ако някой досега не се е изнервял, попадайки в задръстване, значи има много здрава нервна система или просто не е влизал в сериозния столичен трафик. Там е нужно внимание, спокойствие и толерантност. В противен случай последствията са за всички участници. Пътна полиция следи непрекъснато трафика в столицата и глобява нарушителите. Всеки ден по няколко подвижни камери, които снимат нарушителите в трафика и накрая всеки трябва да се ядосва единствено на себе си. На пътя има правила, които трябва да се спазват стриктно.

Ремонти, затрудняващи трафика

Футболните срещи и трафика

Трафик в пиковите часове

Трафик и инциденти

Градски транспорт и трафик в София

Събития и трафик

Времето и трафика

Прочетете още