Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 631 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1050 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 13556
Делинеатори по Цариградско шосе

Заради задръстването слагат ограничители на Цариградско шосе и "Ал. Малинов" (`СНИМКИ)

Ограничители тип "делинеатор" ще се монтират на пътния възел на Цариградско шосе и "Александър Малинов", съобщиха от "Транспорт" на Столична община. Те ще бъдат поставени в зоните, които са забранени за движение и преминаване в рамките на пътния възел на бул."Цариградско шосе" и бул."Ал.Малинов". Целта движението на автомобили в тези зони да бъде ограничено, за да се избегне образуването на задръствания - "тапи" и "засичане" между автомобилите, каквито се наблюдават постояно по Цариградско шосе. С делинеаторите ще се повиши пътната безопасност и ще се осигури по-добро изтегляне на трафика през този пътен възел. Решението е взето след анализи в последните няколко месеца и наблюдения на транспортните потоци в пътния възел. Не без значение е и поведението на водачите. През този период на мониторинг са установени няколко блокирания, както на бул."Александър Малинов", така и на Цариградско шосе. Забелязани са много нарушители. Точно в маркираните - забранените и защриховани острови, те засичат останалите участници в движението. Това увеличава риска от ПТП и образува колони от чакащи автомобили, поради необходимостта от често спиране, за да могат нарушителите да се "включат" обратно в движението, коментират експерти в движението.

comment 0
visibility 251
катастрофи празници

Полицията със строги мерки срещу катастрофите за идващите празници

Във връзка с очаквания интензивен трафик преди и след поредицата почивни дни е изготвен план и създадена организация за осигуряване безопасността на движението по основните пътни артерии на територията на ОДМВР- София.Ще има засилен контрол над водачите на МПС, неспазващи Закона за движение по пътищата и неизпълняващи разпорежданията на контролните органи.Няма да се толерира и движение на МПС в лентата за аварийно спиране на автомагистралите.   По автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ и главните пътища на обслужваната територия ще бъдат разположени максимален брой полицейски екипи, в това число и служители на дирекция „Жандармерия“, които да подпомагат движението и да следят за недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението. Служебните автомобили ще се движат в аварийната лента с включена светлина сигнализация.   Наред с това нарядите ще следят и контролират и забраната за движение на МПС над 12 тона на 23 декември, за времето от 14 до 21 часа и на 26 декември, за времето от 12 до 20 часа, съгласно заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“, като обезпечават безопасността на движението чрез регулиране и подпомагане на автомобилния трафик.   В пътните участъци със стеснения поради ремонтни дейности също ще има полицейски екипи, които ще обезпечават пропускателната възможност.   Сформирани са мобилни групи с необозначени автомобили по всички основни направления, които ще документират пътната обстановка и извършените нарушения от водачите.   С превантивна цел ще се извършват и обходи на трасетата в района на прилежащите търговски обекти и бензиностанции.    

comment 0
visibility 249
влакове

Над 28 000 допълнителни места във влаковете за Коледа и Нова година

БДЖ ще осигури над 28 000 допълнителни места за идващите Коледни и Новогодишни празници. Заради това ще бъдат увеличени с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната.    От утре (20-и декември) до 6-и януари включително, с увеличени състави ще пътуват някои влакове по следните маршрути: София-Варна-София; София-Бургас-София; София-Пловдив-София; София-Свиленград-София; София-Горна Оряховица-София; София-Русе-София; София-Лом-София; София-Видин-София; София-Благоевград-София; София-Петрич-София; Пловдив-Варна-Пловдив.   От началото на седмицата в билетните каси е в ход и предварителна продажба на билети за седящи места във всички бързи влакове, които ще пътуват през празничния период. Обичайният срок за предварителната продажба на билети за седящи места в билетните каси е 5 дни, но националният железопътен превозвач има практиката да удължава този срок, в случаите когато предстоят по-дълги празнични периоди.    Клиентите на националния железопътен превозвач могат да закупуват билети за своето пътуване и онлайн, като системата позволява 30 дневна предварителна продажба  

Реклама
comment 0
visibility 275
катастрофа

Заради гъста мъгла: Катастрофа между ТИР и три коли на "Тракия" към София

На магистрала “Тракия“, в района на Пловдив - посока София, са възникнали няколко катастрофи. Една от тях е между ТИР и три леки автомобила, при която тежко са пострадали двама. По първоначални данни, причината за инцидентите е падналата в района на магистралата мъгла и шофирането с несъобразена с обстановката скорост. Това съобщиха от МВР.    Екипи на полицията са на място, движението в района е спряно.   По данни на АПИ, с цел намаляване на трафика, допълнително се въвежда пренасочване на движението през пътен възел Оризово - път III-666 - път II- 66.  

comment 0
visibility 305
катастрофа

Катастрофа между товарен и лек автомобил на "Тракия" към София

Малко преди 10 часа днес на магистрала "Тракия" в посока към София е станала катастрофа между товарен и лек автомобил, при който има теч на гориво по пътните платна. При произшествието няма пострадали, но се налага почистване на пътя.   В този участък движението временно ще бъде временно ограничено в двете посоки, съобщават от МВР.   Обход на движението: посока Бургас- през с. Поповица; посока София – през с. Шишманци.   Екипи на "Пътна полиция" регулират движението.    

comment 0
visibility 974
новото метро

Заради новото метро: Затварят "Евлоги и Христо Георгиеви" между "Мизия и "Шипка"

Строежът на третия метродиаметър ще внесе изменения в трафика в центъра на столицата. Става дума за бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", съобщават от Центъра за градска мобилност.    От днес до 16 януари няма да може да се навлиза по лявата пътна лента от южното пътно платно на булеварда в участъка между ул. „Мизия” и ул. „Шипка”.   Движението ще се извършва еднопосочно в две пътни ленти от южното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в същия участък в посока ул. „Оборище”    

comment 0
visibility 260
забранено паркирането

Промяна в движението заради концерт в зала „България”

Провеждането на концерт в зала „България“ в петък, 20 декември, ще наложи промяна в организация на движение в района, съобщават от Пресцентъра на Столична община.   От 13.00 до 19.30 часа на 20.12.2019 г. ще бъде забранен   престоят и паркирането на автомобили, с изключение на колите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”, както следва:   - на ул. „Георги Бенковски” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Аксаков”;   - на ул. „Аксаков” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Дякон Игнатий”.

comment 0
visibility 428
Арена Армеец

Спектакъл в „Арена Армеец” променя организацията на движението

Спектакъл, който ще се състои в четвъртък, 19 декември, в зала „Арена Армеец“ ще наложи някои промени в движението в столицата, съобщават от пресцентъра на Столична община. От 19.00 до 22.00 часа на 19.12.2019 г. ще бъде забранено движението и ще се разреши паркирането на автомобили в крайна дясна лента на бул. „Асен Йорданов” между бул. „Шипченски проход” и „Площад на авиацията”,  без да се засягат спирките на масов градски транспорт.

comment 0
visibility 2827
Светофар на пешеходната пътека на Софийския университет

Сложиха светофар на пешеходната пътека на Софийския университет (СНИМКИ)

Повече от седмица движението за пешеходци на бул. "Васил Левски" при Софийския университет се регулира от светофар. Уредбата беше монтира още през октомври, но отскоро работи, видя Столица.bg. Това е една от зоните за пешеходци с най-малко поризшествия. Шофьорите там винаги са внимателни, тъй като е една от най-натоварените. Преди години е имало инциденти, но за щастие леки.  Регулирането на движението със светофар при Софийския университет вече дава ефект и автомобилите по-бързо се изтеглят от кръстовището на бул. "В. Левски" с "Цар Освободител", коментираха шофьори. По тази пешеходна пътека постоянно минават пешеходци. Студентите се движат в непрестанно и е трудно преминаването на автомобилите, особено идващите от паметника "Левски". В обратната посока пък вместо да се изтеглят бързо от кръстовището на "Левски" и "Цар Освободител" се получава колона. Постоянното преминаване в индианска нишка по пешеходната пътека блокира движението на кръстовището, което е едно от най-натоварените в София и там постоянно, в индианска нишка, се нижат пешеходци. Именно затова се наложи да се постави светофар, за да се регулира движението и да не се образуват задръствания, коментира пред Столица.bg експерт от Столична община.

comment 0
visibility 831
спирка

Възстановяват автобусната спирка на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"

Възстановява се постоянното местоположение на автобусната спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, на 100 метра назад от настоящото местоположение. Това ще стане от утре- 17 декември от 04.30 часа натам, съобщиха от Центъра за градска мобилност.      Спирката с код  1289 “Пл. Орлов мост” е възлова за хората, които ползват автобусни линии 9, 72, 75, 76, 84, 94, 184, 204, 304, 505 и 604.     

comment 0
visibility 333
ул. "Аксаков"

Концерт в зала „България” променя организацията на движение

Заради концерт в зала „България“ на 20 декември се налагат някои промени в движението в района, съобщават от Пресцентъра на Столична община. От 13.00 до 19.30 часа на 20.12.2019 г. ще бъдат забранени престоя и паркирането на автомобили, с изключение на автомобилите на снимачния екип на БНТ и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”, както следва:   - на ул. „Георги Бенковски” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Аксаков”;   - на ул. „Аксаков” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Дякон Игнатий”.

comment 0
visibility 255
Московска

Снимки за телевизионна продукция затрудняват трафика по „Московска“

Снимките за телевизионната продукция „Абсентия“ ще наложат някои промени в организацията на движение по ул. „Московска“ в София, съобщават от Пресцентъра на Столична община. От 10.00 до 16.00 часа на 17.12.2019 г. ще бъде забранен престоят и паркирането на автомобили, с изключение на колите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент“ на ул. „Московска“, в частта пред ресторант „Къщата с часовника“. От 10.00 до 17.00 часа на 17.12.2019 г. се забранява влизането и паркирането на пътни превозни средства на ул. „Московска“, от страната на градинката при Национална художествена галерия .

comment 0
visibility 4300
Ломско шосе

Протест блокира столичния бул. „Ломско шосе“

Протест ще блокира днес,15 декември, бул. „Ломско шосе“ при ул. „Лазарица“ след 14 ч, съобщават от Офнюз. Недоволни от отчуждаване на земите им граждани ще протестират. Предлагат им цена от 0.15 лв и 25 лв на кв.м., за да бъде разширен булевард „Ломско шосе“ от метростанцията до околовръстния път. Някои от собствениците са обжалвали вече оценките на земите им, но съдът е потвърдил предложените суми.

comment 0
visibility 392
Затварят Леге

Затварят „Леге” заради връчване акредитивни писма

Софийската улица "Леге" ще бъде затворена в понеделник, 16 декември т. г. От 9.30 до 12.30 часа се забранява престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства по улицата в участъка между ул. "Съборна" и пл. "Атанас Буров". Създава се организация на движението за връчване на акредитивни писма на Президента на Република България. От 9.30 часа до приключване на церемониите в понеделник се осигурява паркирането на автобусите на участниците в церемонията на бул. "Цар Освободител" до сградата на Народно събрание 2.  

comment 0
visibility 460
забранено паркирането

Провеждане на фестивал променя движението в центъра

Провеждането на Фестивал ще наложи някои промени на движението в София в събота, 14 декември, съобщават от Пресцентъра на Столична община. От 08.00 часа на 14.12.2019 г. до 22.00 часа на 15.12.2019 г. ще бъде забранен престоя и паркирането на автомобили на ул. „Иван Вазов“ между ул. „Г.С.Раковски“ и ул. „Г.Бенковски“. От 12.00 часа на 14.12.2019 г. до 22.00 часа на 15.12.2019 г. ще бъде забранено влизането на коли по ул. „Иван Вазов“ между ул. „Г.С.Раковски“ и ул. „Г.Бенковски“

Трафик

Когато става дума за трафик в София, със сигурност мнозина ще махнат с ръка и ще заключат, че това е някакъв ад. Нормално е в милионен град трафикът да е изключително натоварен, особено в пиковите часове. Това е и причината Столична община да прави всичко възможно да се промени начина на придвижване на хората в столицата. Трафикът може да се разтовари значително, ако хората осъзнаят, че градския транспорт е отлична алтернатива. Той е достатъчно бърз и модерен, за да може всеки да достигне до дестинацията си навреме. Няма да се губи време за търсене на място за паркиране, няма да се притеснявате ще ви стигне ли горивото в резервоара и не на последно място – няма да се замислите дали да не изпиете по питие с приятели след работа.

Ако поне половината от хората, които всяка сутрин се качват в личния си автомобил, решат да пътуват с градския транспорт, трафикът ще се разтовари наполовина.

Ремонти, затрудняващи трафика

В последните години София се променя кардинално. Многото ремонти определено затрудняват трафика в различни моменти, но няма как това да бъде избегнато. Всеизвестно е, че водопроводната мрежа в столицата е на преклонна възраст, което предполага редица аварии. При намесата на аварийни екипи, трафикът веднага бива затруднен. Налага се частично или пълно затваряне на някое платно, за да може проблемът да се отстрани възможно най-бързо.

Обновяването на облика на столицата, на ВИК мрежата и канализацията са в основата на редицата мащабни ремонти, които се предприеха и ще продължават да се извършват. Това неминуемо влияе на трафика и допълнително изнервя шофьорите.

Футболните срещи и трафика

Феновете на футбола добре знаят какво се налага да търпят, за да могат да гледат срещата на любимите си отбори. За да се гарантира безопасността на зрителите, особено на срещите на Националния стадион, често се ограничава трафика в района. Разбира се, гражданите приемат с разбиране тези ограничения и се съобразяват стриктно с тях.

Няма как да не се ограничи натоварения трафик в зоната, в която се очаква увеличен поток от футболни фенове. Дори и при положение, че трафикът максимално се ограничава, пак има безотговорни фенове, които създават напрежение, рушат и се отнасят агресивно към гражданите. Намесата на полицията в организацията на футболните дербита е добра идея поне за момента.

Трафик в пиковите часове

Както вече споменахме, трафикът е изключително натоварен сутрин, когато всички отиват на работа или на училище и вечер, когато всички са се устремили към дома. Модернизираният градски транспорт е чудесна алтернатива и начин да се разтовари столичния трафик. Столична община инвестира много средства в доизграждане на метрото в София. Автопаркът на градския транспорт се обновява непрекъснато. Старите автобуси се заменят с нови електорбуси. Подмяната на трамвайните мотриси също е в ход. Те предлагат удобно придвижване и намалено замърсяване на околната среда. Освен за разтоварване на столичния трафик, модернизирането на градския транспорт допринася за по-чист въздух за столичани.

Трафик и инциденти

Неразумното шофиране в натоварения трафик в столицата по всяко време на денонощието често води до неприятни инциденти. Собственици на мощни автомобили смятат, че им е позволено всичко и предизвикват катастрофи, последвани от кошмарни задръствания. Други пък, за да избегнат задръстванията, си позволяват да използват бус лентите и затрудняват трафика на градския транспорт. За тези „хитреци“ вече са сложени камери, които да ги улавят, след което да им бъдат налагани солени глоби. Факт е, че много шофьори не се интересуват от натоварването на трафика и метеорологичните условия и карат с висока скорост. Така застрашават всички останали участници в трафика.

Градски транспорт и трафик в София

Столична община има последователна политика по отношение на модернизиране на градския транспорт и превръщането му в удобен начин за придвижване в натоварения трафик. Може би дългите ремонти, свързани с изграждането на метрото в София, затрудняват допълнително трафика, но всичко е в името на удобството. Всички вече са се убедили, че пътуването с метрото е бързо и удобно и е чудесен начин да се отървете от наземния трафик и нервите в него. За улеснение на пътуващите са изградени паркинги, на които да оставят автомобилите си, за да продължат придвижването си с метро. Все повече столичани използват метрото за придвижване, което неминуемо се отразява добре на трафика в града.

До всички части на столицата достигат различни видове градски транспорт – автобусен, тролейбусен, трамваен и метро. Всеки може да направи своя избор и да използва най-удобния за него и да избегне главоболието от тежкия трафик в пиковите часове.

Събития и трафик

Често трафикът в столицата се затруднява или блокира заради провеждането на различни събития. Снимките за някой филм или реклама редовно дразнят столичани, тъй като се блокира трафика в някои райони в София или пък не могат да намерят място за паркира.

Разбира се, софиянци не са толкова сърдити на фермерските пазари, заради които също се случва да се забранява трафика по някои от централните улици. Мисълта, обаче, че ще си купят нещо вкусно и истинско лесно ги омилостивява.

Дипломатическите събития в София, които не са рядкост, обикновено за кратко „объркват“ трафика. В София се намира всички дипломатически посолства и събитията, които организират налагат понякога намеса в правилата за трафик в столицата.

Времето и трафика

Със сигурност трафикът през зимния сезон е най-тежък заради тежките метеорологични условия, които шофьорите подценяват. От друга страна, понякога техниката, която поддържа пътищата през зимата, не смогва да се справи със снега и леда и това определено създава големи неудобства за трафика в града. Все пак, Столична община се стреми да осигури достатъчно добри услови за пътуване по столичните улици и булеварди, да не се затруднява трафика от екстремни условия. Понякога се налага машините да работят денонощно, за да може трафикът в началото на работния ден да е възможно най-нормален.

Ако някой досега не се е изнервял, попадайки в задръстване, значи има много здрава нервна система или просто не е влизал в сериозния столичен трафик. Там е нужно внимание, спокойствие и толерантност. В противен случай последствията са за всички участници. Пътна полиция следи непрекъснато трафика в столицата и глобява нарушителите. Всеки ден по няколко подвижни камери, които снимат нарушителите в трафика и накрая всеки трябва да се ядосва единствено на себе си. На пътя има правила, които трябва да се спазват стриктно.

Прочетете още