Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 115 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 175 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 37 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 68 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 609 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1013
-

Започна строителството на моста на улица “Блян” в Банкя

Започна строителството на моста на улица “Блян”, съобщиха от районната администрация на столичния район "Банкя". Старият мост бе компроментиран по време на големите дъждове и прииждане на реката през 2021 година. Кметът на района Рангел Марков, заместник-кметът Николай Димитров и главният инженер Асен Георгиев посетиха мястото на строителните дейности, за да видят как вървят те. Очаква се до три месеца мостът да бъде завършен и пуснат в експлоатация.

comment 0
visibility 1269
Деца от Банкя ще докажат, че „вярват, искат и могат“

Деца от Банкя ще докажат, че „вярват, искат и могат“

Осмото издание на Детския фестивал „Вярвай, искай, можеш” ще събере млади таланти в район Банкя. Събитието ще се проведе от 23 до 5 юни в парк „Ротонда“. И в трите фестивални дни програмата ще започва в 17:00 ч. Организатор на инициативата, която има конкурсен характер, е Център за изкуство „Зорница” с директор Галина Иванова. Фестивалът се реализира с подкрепата на район „Банкя” и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година. В продължение на три вечери посетителите ще имат възможност да се насладят на изпълненията на деца и младежи на възраст от 4 до 18 години. Изпълненията ще се оценяват от компетентно жури в състав: певицата Тони (Антоанета Георгиева), музиковедът Розмари Драгнева и дует Димитър и Христо. Водещ в първия фестивален ден ще бъде актьорът Евгени Будинов, а след това мястото му ще заеме Наско от БГ радио. Специални гости на фестивала ще бъдат Братя Аргирови. Те ще се включат в гала концертът, който ще се проведе на 25 юни. На сцената ще се качат и порасналите вече момичета от Център за изкуство "Зорница" – трио VIVA. Част от фестивалната програма е и Авто ретро парад, който ще се проведе на 25 юни в парк „Кестените”.  

comment 0
visibility 943
Храм „Всех Светих“ в Банкя кани всички на своя празник

Храм „Всех Светих“ в Банкя кани всички на своя празник

Храм „Всех Светих" в кв. „Вердикал“ в гр. Банкя ще отбележи утре – 19 юни, своя празник, който се чества в първата неделя след Петдесетница, съобщават от районната администрация. Църковното настоятелство кани всички жители и гости на района на храмовия празник. Той ще се проведе при следната програма: - 09:00 ч. - Утреня - 10.00 ч. - Празнична Света Литургия - 11.00 ч. - Водосвет и освещаване на даровете на празничната трапеза.  История на храма Старинната църква в кв. Вердикал "Всех Светих" е най-старият християнски храм в района на Банкя и в нея са се черкували всички околни села. Счита се, че е построен веднага след Боянската църква (Х-ХІ в.). Но сградата е характерен образец на култова архитектура от XVII в. в Западна България. Основният строителен материал е необработен, еднороден ломен камък с хоросанна спойка – без външна мазилка, с каменни квадри. Стените са с масивен градеж – около 1 м. дебелина. Автентичното покритие при апсидата е от едноулучни турски керемиди. С художествена стойност е скромното декоративно оформление на фасадите: подпокривен корниз, опасващ всички стени, декоративни резета с кръст на източната фасада и плитка, полуобло-засведена ниша със замазано патронно изображение над главния вход на църквата. За храма се знае, че е обновен през Възраждането, от един нaдпис на царските двери се чете: "1852 ктиторьi Младен Алексо, Атанасъ па....". След Освобождението е преосветена от Екзарх Йосиф, в присъствието на княз Александър Батенберг. А в двора на църквата, опрени до камбанарията, се намират два каменни кръста, по които не личат никакви имена, но се предполага че са на служители от църквата. В интериора на църквата има иконостас, декориран с живопис и частична резба – „Венчилката”. Датира от 1382 год., ако се съди по надписа при Разпятието. Единствената икона, запазена от времето преди реставрацията, е тази на „Божия Мати”. В регистъра на царските икони са и „Богородица Елеуса”, „Христос Вседържител”, „Йоан Предтеча” и „Св. Неделя”. Царските двери са рисувани, както и останалите декоративни фризове.      Архиепископският трон е резбован с икона на Христос Вседържител. Върху старите стенописи през ХХ в.са правени нови- 42 на брой. През 2004 г., с помощта на спонсорство и средства, събрани от жителите на кв. Вердикал, е направен ремонт на покрива и частичен ремонт в сградата на църквата.  Отец Петър Василев

Реклама
comment 0
visibility 941
Никола Георгиев разказва в Банкя историята на една „Последна любов“

Никола Георгиев разказва в Банкя историята на една „Последна любов“

Литературна среща с поета-белетрист Никола Георгиев ще се състои утре в клуб „Дълголетие“ в столичния район „Банкя“. Събитието е с начален час 17:30 ч., съобщават от местната администрация. Пред публиката авторът ще представи новата си книга „Последна любов”. Присъстващите ще станат част от затрогваща житейска история, разказана в поезия и проза. Творбата разкрива дълбочината на една истинска любов, дошла с красивия залез на един човешки живот. Събитието ще е със специалното участие на актрисата Димитрина Василева и пианиста Христо Рашеев.

comment 0
visibility 818
Състезание по планинско бягане събира малки и големи в Банкя

Състезание по планинско бягане събира малки и големи в Банкя

Състезание по планинско бягане – Крос Люлин, ще се проведе в Банкя тази неделя – 12 юни, съобщават от районната администрация. Стартът ще бъде даден в края на ул. „Китката“, кв. „Михайлово“. Целта на инициативата е да популяризира любителското бягане и да привлече към спорта хора от всички възрасти. Организатор е сайтът за любителско бягане runbg.net съвместно с район „Банкя“. Ето и пълната програма на събитието: 07:30 – 8:45 ч. - Регистрация на участниците и получаване на състезателните номера. Инструктаж преди старта. 9:00 ч. – Старт на надпреварата 12:00 – Награждаване на победителите в различните дистанции 12:30 ч. - Закриване на мероприятието и почистване на района около старт/финала Организаторите съобщават, че трасето ще бъде обозначено с временна маркировка (табелки и сигнални ленти). Предварително ще има разположени съдии на всички ключови участъци, за да се гарантира безопасност на всички участници и преминаващи пешеходци и туристи. Ще бъде осигурено и медицинско лице.

comment 0
visibility 1468
Депо „Враждебна“ вече не приема смесени отпадъци

Район "Банкя": Депо „Враждебна“ вече не приема смесени отпадъци

Депото в кв. „Враждебна” прекрати приемането на смесени отпадъци, съобщават от администрацията на район „Банкя“. От Столичния инспекторат към района са уточнили, че депото подлежи на санкции, ако приема несепариран едрогабаритен отпадък – строителен, мебели, плоскости, матраци, фаянс. Зелените отпадъци се извозват до площадка „Хан Богров“, а битовите в ОП "СПТО" площадка Садината. „Това обяснява защо се бави напоследък извозването на боклука от Банкя. За една точка със смесен отпадък, трябва да се пратят различни камиони, които да извозят отделните видове отпадъци, които на място трябва да се сепарират“, уточняват от администрацията на район „Банкя“. От Инспектората подчертават, че битовият отпадък трябва да се слага само в кофите за боклук пред домовете, а зелената маса да не се смесва с никакъв друг отпадък. За извозване на едрогабаритен отпадък се прави заявка на телефона на Инспектората 029977235, като се спазва определения график. При установено смесване на различни видове отпадък, ще бъдат налагани санкции.

comment 0
visibility 1013
Деца от Банкя тренираха с Тервел Пулев

Деца от Банкя тренираха с Тервел Пулев

Деца от столичния район „Банкя“ имаха възможност да се запознаят лично и да направят тренировка с боксьора Тервел Пулев. Той беше официален гост на спортния празник, който се проведе на 1 юни в частното училище в града. Спортистът разказа какъв е бил пътят му към успеха и как е намирал мотивация. Всяко дете имаше възможност да се снима с него и да вземе автограф. „Щастлив съм да видя толкова млади хора, които са жадни за спорт. За мен винаги е чест да съм сред младежи, които се интересуват от здравословен начин на живот. Много е важно образованието за изграждането на една нация, на един народ, на една държава. Ние като най-малката градивна единица - семейството - имаме за цел да изградим едни подрастващи, които да учат с желание”, каза пред присъстващите Тервел Пулев. Той демонстрира различни хватки от бокса, а в ролята на негови „противници“ бяха ученици от 5, 7 и 9 клас. „Определено ще запомня днешния ден с възможността да тренирам с Тервел Пулев! Много го харесвам и съм много щастлив, че бе гост в нашето училище. Надяваме се да ни посети отново, защото с моите съученици имаме още много въпроси за спорта, които искаме да му зададем”, сподели развълнуваният деветокласник Стелян. Празникът в образователния комплекс продължи с най-различни спортни активности като зумба, йога, футбол, баскетбол, тенис и бойни изкуства, в които се включиха ученици, родители и учители. В програмата беше включена и викторина за здравословния начин на живот. Празникът завърши със забавни щафетни игри.

comment 0
visibility 2345
Със забавления за малки и големи Банкя посреща 1 юни

Със забавления за малки и големи Банкя отбелязва 1 юни

Най-малките жители и гости на столичния район Банкя ще имат възможност да отбележат Деня на детето – 1 юни, с атрактивна празнична програма, съобщават от районната администрация. Тържествата ще се състоят в парк „Ротонда“. Първата порция забавления ще бъде от 11:00 до 13:00 ч. ще се проведе музикална фиеста „Детство мое“. Участие в нея ще вземат Боряна Попова, Анета Кедева, Никол Веселинова, Дара Дебрюне и Център за изкуство „Зорница“, както и много други таланти. Малчуганите ще развихрят своето въображение в работилницата на маестро Стоян Мирчев, които е обявен за вдъхновител на Банкя за 2022 година. Заниманията са под надслов „Рисуваме мечти“. Целта е да се провокира фантазията на младите таланти и те да изобразят своите най-съкровени желания върху белия лист. Още едно творческо предизвикателство е планувано за същия ден. Децата ще създават арт графити върху платно. Заниманията ще води Елица Велкова (още един „Вдъхновител на Банкя“ за 2022 г.). В инициативата ще се включат и ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“. Предвидени са занимания и за цялото семейство. Родителите и децата ще могат да се забавляват с любими настолни игри. Пространството около Часовниковата кула ще се превърне в сцена за часа за забавни мимове. В 12:00 ч. всяко дете, което мечтае да разгледа истински противопожарен автомобил, ще може да го направи. От 16:00 – 18:30 ч. в парк „Ротонда” следва втора порция забава. Програмата продължава с изявите на талантите от школа за изкуства „Есенс“. На сцената ще се качат още Емилиян Бърдарски и Мишел Петрова. Актрисата Маргарита Костова ще покани децата на празнично пътешествие със спектакъла „Улица Радост”. Безспорно една от атракциите за малки и големи ще бъде пътуването с ретро мотриса, което ще се реализира със съдействието на БДЖ. Събитието е част от Календара с културните събития на Столичната община за 2022 г.  

comment 0
visibility 2518
Празнично шествие и алея на занаятите на 24 май в Банкя

Празнично шествие и алея на занаятите на 24 май в Банкя

С богата празнична програма столичният район „Банкя“ ще отбележи 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщават от местната администрация. Деца и младежи ще се включат в пъстро шествие, което ще премине през центъра на Банкя. Сборният пункт ще бъде в 10:30 ч. в двора на 78. СУ „Христо Смирненски“. В празничната процесия могат да се включат всички жители и гости на района, които искат да станат част от тържествата. Точно в 11:00 ч. шествието ще тръгне по улица „Петко Д. Петков“ в посока ул. „Св. св. Кирил и Методий“, ще пресече ул. „Ал. Стамболийски“ и ще се насочи към парк „Ротонда“. Именно там ще се проведе церемонията по връчване на отличията „Учител на годината” и „Вдъхновители на Банкя 2022”. Ще бъдат наградени и лауреатите в конкурсите за есе „Светлината на писмената“ и за рисунка „Радостен миг в Банкя“. В празнична програма ще вземат участие талантливи деца и младежи от град Банкя, сред които: Емилиян Бърдарски, Ралица и Яница Бобеви, Дара Стейн Дебрюне, Лира Денс Груп, Мишел Петрова, Танцов клуб „Пъстра китка“ и др. През целия ден на пешеходната зона в Банкя ще бъде разположена и Алеята на занаятите, която традиционно се радва на голям интерес. От 17:00 ч. в центъра на село Иваняне ще се проведе тържествен концерт по повод Празника на „буквеното“ село – единственото в България с Паметник на буквите. Събитията на 24 май са част от Културния календар на Столичната община за 2022 г. и са по инициатива на районната администрация и на общинското 78. СУ „Христо Смирненски“.

comment 0
visibility 2285
Временно променят движението в Банкя на 24 май

Временно променят движението в Банкя на 24 май

Във връзка с отбелязването на празника 24 май, временно се променя организацията на движението в район „Банкя“, съобщават от Столична община. От 11:00 часа до 11:20 часа на 24 май се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. „Петко Д. Петков“ в Банкя. От 11:20 часа до 11:50 часа в същия ден се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на градския транспорт по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в участъка между ул. „Петко Д. Петков“ и ул. „Ал. Стамболийски“ в Банкя. От 11:50 до 12:00 часа се забранява влизането на пътни превозни в двете посоки на ул. „Ал. Стамболийски“ през кръстовището с ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в Банкя.

comment 0
visibility 5204
Санаториумът на ВМА в Банкя разширява водолечението с нови процедури (СНИМК

Санаториумът на ВМА в Банкя разширява водолечението с нови процедури

Новоизграденият външен басейн с минерална вода и съоръжение за подводна лечебна физическа култура в Болница за продължително лечение и рехабилитация в Банкя беше тържествено осветен вчера – 19 май. Басейнът е част от структурата на Военномедицинска академия (ВМА) - София. На събитието присъстваха представители на ръководството на ВМА, началниците на военните болници в страната, представители на Столична община - район „Банкя“, генералният директор на БЧК и други. „Това е поредното съоръжение, което ще допълни комплекса на лечение на пациентите в най-стария военен санаториум, имайки предвид, че водолечението е основен метод за лечение тук в Банкя. Благодаря на всички, които спомогнаха за изграждането му“, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Санаториумът съчетава ведно климатичните условия, минералната вода, съвременната апаратура за физиотерапия и рехабилитациязаедно и екип от високоспециализирани медицински специалисти. „А с изграждането на басейна възможностите за рехабилитация с минерална вода се разширяват“, подчерта управителят на болницата д-р Георги Давидов. Новото съоръжение е част от стратегията за развитието на водолечението в най-стария военен санаториум у нас. Целта е да се подобри и издигане на по-високо ниво не само на лечението, но и на профилактиката и възстановяването на пациентите. „Тук се лекуват пациенти със сърдечно-съдови заболявания, заболявания на централната и периферната нервна система, както и на опорно-двигателния апарат, включително с луголечение“, уточняват от ВМА-София. Басейнът ще бъде експлоатиран единствено за нуждите на лекуващите се в БПЛР-Банкя пациенти.

comment 0
visibility 1889
-

Започват ремонти в кварталите на Банкя

И през тази година в столичният район Банкя са предвидени ремонти на инфраструктурата. Това каза в ефира на БНР кметът Рангел Марков. Времето вече позволява, така че дейностите започват от следващата седмица, каза той. Общинската администрация е изготвила програма, по която ще се извършват ремонтите, като първо ще се обърне внимание на улиците, по които минава градския транспорт. След това ще се работи и във вътрешността на квартала, до където стигнат средствата. За съжаление, бюджетът, предвиден за ремонти, и тази година е същият, както през 2021г., въпреки повишението на цените на суровини и материали, отбеляза Марков. Очаква се през есента да започне и голям проект за изграждане на нови над 23 км канализационна мрежа в района. Ще бъде подменен и водопроводът, който е стар и има необходимост. Срокът за завършване на проекта е следващата година и е важно той да бъде приключен навреме, тъй като се реализира с европейски средства. Другият проект, който кметът се надява да стартира тази година, е ремонтът на тротоарите. Кметът се надява част от средствата по новия проект на Столична община да стигнат до Банкя и да бъдат подменени настилките в града. На 31 май т.г. изтича срокът, в който се приемат кандидатури за получаване на концесия на реставрираната Централна баня, допълни кметът. Сградата е реставрирана от района за близо 8 млн. лева, тъй като е била в изключително тежко състояние. Възстановена е по- най-добрия начин и има интерес към нея, каза кметът, като добави, че в момента тече процедура по избор на концесионер. Следващата стъпка е сградата да започне да функционира, заяви Рангел Марков.  Футболният отбор на Банкя е може би единственият, който си няма игрище, отбеляза още Марков. Още преди 2000 г., заради реституция е разрушен прекрасен спортен комплекс с леглова база и тренировъчни терени. След 2007 г. са започнали процедури по отчуждаване и вече има 22 дка общинска собственост. "Завършваме регулационен план, в който предвиждаме тези терени да бъдат предназначени за спорт", отбеляза Марков, като добави, че се надява планът да бъде готов до края на годината.  

comment 0
visibility 2275
Банкя обявява конкурс за есе, посветено на 24 май

Банкя обявява конкурс за есе, посветено на 24 май

Столична община район „Банкя“ обявява конкурс за есе на тема „Светлината на писмената“. Инициативата е посветена на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщават от районната администрация. Събитието е част от Календара с културните събития на Столичната община за 2022 г. В конкурсът могат да участват всички деца и младежи на възраст от 8 до 18 г. от учебните заведения в гр. Банкя, както и такива, които са жители на Банкя, но учат на друго място. Есето трябва да е с дължина до 3 стандартни страници (т.е. до 5400 символа, но не по-малко от 1800 символа). Задължително е текстовете да бъдат предадени в електронен формат, а не ръкописно. При изпращането на творбата трябва да се посочат три имена, възраст, учебно заведение, клас, телефон за връзка, кратка информация за автора. Крайният срок за изпращане на текстовете е 19 май 2022 г. (четвъртък) на мейл bankya@bankya.bg. Участниците ще бъдат оценени от 5-членна комисия с по един представител от 78. СУ „Христо Смирненски“, ПГТ „Алеко Константинов“, двама от район „Банкя“.  Удостоеният с първа награда ще получи плакет, грамота и участие в семинар по творческо писане. Наградените участници ще бъдат обявени на 24 май на церемония в парк „Ротонда“ от 12:30 ч.

comment 0
visibility 1994
-

В Банкя деца и възрастни боядисаха 2022 яйца

Десетки деца и възрастни се включиха в боядисването на великденски яйца в парк „Кестените” в Банкя, разказаха от районната администрация. Организаторите от район „Банкя” подготвиха условията за това. 2022 яйца, дарени от частна фирма, бяха сварени в местните заведения и почивни бази. Акцията, която донесе много въодушевление сред малки и големи, е по идея на презвитера Йоанна Василева. Децата от групите „Мечо Пух” и „Мики Маус” от 25. ДГ „Изворче” и 1а клас от 78. СУ „Христо Смирненски” бяха особено радостни да се включат в боядисването на яйцата. Случайно преминаващи или нарочно доведени от родителите си малчугани също се включиха в събитието. Сред желаещите да усетят удоволствието от подготовката за празника бяха и украински деца, които също се наслаждаваха на красивите резултати от своето творчество. "Дори и за преминаващите граждани гледката на боядисващи яйчица деца и тяхната глъч бе особено приятна, защото се случваше по алеята с Галерията на открито, приютила прекрасни фотоси от най-знаковите места в Банкя", разказват още от района. В края на яйчената фиеста, след игра с децата с водещ актрисата Димитрина Василева, заместник-кметът Александра Александрова връчи поздравителни адреси на участниците от името на кмета Рангел Марков и за всеобща радост им подари по една красива поставка за великденски яйца. И сега възниква въпросът: какво ще се правят тези яйца. Те ще се раздават по Великденските празници в местния храм в Банкя „Св. Кирик и Юлита”. Вече с тях бяха зарадвани домуващите във Военно-инвалидния дом и потребителите на „Топъл обяд” от Банкя.  

comment 0
visibility 2241
Боядисват 2022 яйца за Великден в парка на Банкя

Боядисват 2022 яйца за Великден в парка на Банкя

Дни преди най-светлия пролетен празник – Великден, жителите на столичния район „Банкя“ ще се включат в боядисването на 2022 яйца, съобщават от местната администрация. Инициативата ще се състои в два дни – както традицията повелява – на Велики четвъртък и на Велика събота – 21 и 23 април, от 10:00 до 12:00 ч. в парк „Кестените“, край Галерията на открито.Преди това яйцата ще бъдат сварени в кухните на местни заведения, които са изявили желание да се включат безвъзмездно в празничното събитие. „Яйцата, които ще боядисаме заедно, ще бъдат раздавани в църквата на Банкя „Свети Кирик и Юлита” на Великденските празници. В акцията ще се включат ученици от 78. СУ „Христо Смирненски“ и дечица от 25. ДГ „Изворче“, обясняват от районната администрация.

Район „Банкя“

Представяне на район Банкя

Представяне на район Банкя

Град Банкя е известен освен като международен балнео курорт, и като район на София. Район „Банкя“ се намира в подножието на Люлин планина, непосредствено до международния път Белград – Истанбул.

Район „Банкя“ има статут на център за рехабилитация на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и профилактика на същите заболявания. В раойон „Банкя“ не само минералната вода е целебни свойства. Факт е, че и въздухът в района е лечебен. Точно затова район „Банкя“ да е известен в национален мащаб като най-доброто място за балнео и климатолечение. Доказано е, че въздухът над район „Банкя“ е богат на озон. Особено полезни са фитонцидите, които идват от боровите насаждения.

Някогашното село Банкя става град през 1969 г. За район „Банкя“ официално се споменава през 1979 г. То се обединява с околните му села, а по-късно район „Банкя“ увеличава територията си с кварталите Градоман, Вердикал и Михайлово, както и със селата Иваняне и Клисура.

Район „Банкя“ се оприличава на „перлата“ на Люлин планина.

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Район „Банкя“ е разположен на около 14 км от столицата. Освен че е в полите на Люлин планина, Банкя се намира на брега на река Банкя на 630 -800 м. надморска височина. Район „Банкя“ е включен електрифицирана линия в националната железопътна мрежа.

Градът има централна част и три квартала - Вердикал, Михайлово и Градоман. Климатът, характерен за район „Банкя“,  е умереноконтинентален. Чистият планински въздух, пълен с озон, и лековитата минерална вода правят Банкя желан балнео курорт. Почивната база и отлично квалифициарния медицински персонал в район „Банкя“, както и всичко изброено по-горе, е предпоставка да се лекуват успешно редица инсултни и сърдечно-съдови заболявания.

Минералните извори в район „Банкя“ са на приблизително 850 мм дълбочина. Водата, която блика от тях е със слаба минерализация с температура 36,5 градуса. Голям плюс е това, че няма мирис, напълно бистра е и е много мека. На територията на район „Банкя“ функционират 6 лечебни заведения. В тях се рехабилитират болни с различни сърдечно-съдови и неврологични заболявания, инсулти, заболявания на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния тракт и др.

История на район Банкя

История на район Банкя

Много преди да стане район „Банкя“, на тази територия са живели тракийски племена. Намерени са археологически находки от римски стени и сгради, канализация, предмети от 4 – 5 век от н.е. Когато става дума за писмени доказателства, за селище на територията на днешния район Банкя се споменава в турски данъчен регистър от 15 век. Рашид бей получил в наследство земята на селището предществало днешния район Банкя, а в чифлика си наел за ратаи хора от местното население. В турския чифлик извирала лечебна минерална вода. Ратаите, които работели там, имали правото само по време на Горешляците да се потопят във водата. Тогава се смятало, че е най-лековита водата. Още тогава тези дни се считали за празнични и хора от цялата околия се събирали край извора. И днес тези дни се наричат така и жителите на район Банкя ги отбелязват като празнични.

След като натъпило Освобождението, селяните от бъдещия район Банкя купили бейските земи. Майстор Коста Паница пръв купил земя в Банкя и издигнал хотел и малка вила. Право над извора с минерална вода получил Рашко Нешев – бивш опълченец. Веднага се заел да разшири банята, която бея имал, направил елементарни басейни и обособил женско и мъжко отделение. Минералната вода бързо се прочула сред населението. Банята в бъдещия район Банкя просперирала.

В началото на 20 век Банкя вече била достатъчно известна, за да се заинтересува държавата от нея. Минералните извори били каптирани. Малката баня била открита през 1907 г. Веднага след това стартирали строителните работи на Голямата балнеолечебница в бъдещия столичен район Бнакя, която е известна и с името Царската баня. Тя получила това прозвище заради това, че в нея имало царски вани, които се използвали от царското семейство. В Европа рядко се срещали подобни бани. Постепенно около нея се оформя и град Банкя, който по-късно става софийски район Банкя. Много жители на Югозападна Македония се заселват в града след като Македония е отделена от България.

Днес район Банкя продължава да привлича туристите с лечебната сила на минералната си вода, с чистия въздух и красотата си. Визията на столичния район Банкя значително се променя след като се извършва ремонт на градския парк „Ротонда“. Часовниковата кула и водните ефекти събират жителите и гостите на район Банкя в центъра на града.

Политика на район Банкя

Политика на район Банкя

Район Банкя е доста предпочитан и оживен. Още Цар Фердинанд и семейството му предпочитали градчето. На теериторията на район Банкя се намирала и резиденцията на Тодор Живков. Общинската администрация на район Банкя се стреми да поддътжа имиджа на града като туристически и балнеологичен център.

Икономика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Определено район Банкя разчита основно на балнеолечението и туризма, за да се издържа. На територията му се намира и завод за бутилиране на минерална вода „Банкя“. В район Банкя се намира и завода за производство на разтворими напитки и хранителни продукти „Кенди“. В него се произвеждат известнитеStep, Frutti и Picantina. Район Банкя се гордее с Отделението по кардиология и кардиологична рехабилитация към Национална кардиологична болница. Плажът в центъра на район Банкя има огромен олимпийски басейн, джакузи и детски басейн. Привлекателни са и хотелите в града.

Институции в район Банкя

Институции в район Банкя

Район Банкя разполага със свое кметство, което функционира завидно добре, според жителите на района. В район Банкя има професионална гимназия по туризъм, която подготвя кадри за основните дейности в района. Освен това има частни училища и детска градина, както и районна пожарна.

Забележителности на район Банкя

Забележителности на район Банкя

Район Банкя може да се похвали с ценни забележителности, една от които е старта баня, която е била посроена през 1907 г. Днес сградата се реконструира. За ремонта на банята в район Банкя са предвидени 8 млн. лв. Минералната вода ще се използва за балнеолечение и за спа-процедури. Бяната се предвижда да стане модерен спа център и да увеличи потока от туристи в район Банкя.

„Вазовият дъб“ в район Банкя е мястото, където патриархът на българската литература е обичал да си почива. В кв. „Вердикал“ в район Банкя се намира църквата „Св. мчци Кирик и Юлита“. Тя е издигната в 10 - 11 век, което е почти веднага след Боянската църква.

Представяне на район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

История на район Банкя

Политика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Институции в район Банкя

Забележителности на район Банкя

Прочетете още