Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 478 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 241 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 182 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1146 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2077
Ще има пролетно почистване в квартал "Вердикал" на Банкя

Ще има пролетно почистване в квартал "Вердикал" на Банкя

Задава се пролетно почистване в квартал "Вердикал" на Банкя. Сборният пункт е утре- 10 април, в 10:30 ч. при моста към църквата във "Вердикал".От администрацията на "Банкя" са осигурили ръкавици, щипки за отпадък и чували с различни размери, както и организация по извозването на битовия и органичния отпадък с подкрепата на Инспектората и фирмата за почистване.   Мостът към църквата се намира на пряката на бул. "Варна" точно до магазина за хранителни продукти преди центъра на "Вердикал" и малко след читалище "Светлина".   "Надяваме се тази инициатива да даде добър пример на онези, които решат отново да хвърлят своя боклук в реката, за да се преустанови с тази грозна и порочна практика", допълват във Фейсбук от администрацията на района.  

comment 0
visibility 2350
type-photo.svg
Счупени са дузина осветителни тела в центъра и в парковете на Банкя

Счупени са дузина осветителни тела в центъра и в парковете на Банкя (СНИМКИ)

Счупени са поне дузина осветителни тела на пешеходната зона в центъра на Банкя. Поражения има и в парк „Ротонда”, и в парк „Кестените”. Неизвестни вандали дори са изскубнали осветителното тяло на минералната чешма. За това съобщават в социалната мрежа от администрацията на Банкя.   "И сега вместо да вървим напред и надграждаме, ние сме крачка назад в естетизацията на нашия град.  Знаем има хора с голяма обществена рефлексия, които ги боли за общото. И както се радваме домът ни да е уютен светъл и красив, нека се опитаме да почувстваме и Банкя като наш общ дом", допълват от района във Фейсбук.  

comment 0
visibility 1862
Двама виртуози от Банкя покориха Испания

Двама виртуози от Банкя покориха Испания

Стоян Пасков и Роберто Илиев от столичния район Банкя покориха с музикалните си умения Испания, съобщиха от районната администрация. Стоян покорява сърцата на журито на известния традиционен конкурс за класическа музика  Intercentros Melómanos в испанския град Аликанте. В момента учи едновременно две висши образования - право и музика във Висшето музикално училище в Сарагоса. Роберто, младият пианист от Банкя, удивлява всички с блестящите си изпълнения на пиано. И той подобно Стоян е без конкуренция на много музикални форуми. От българските си учители, Роберто откроява Антонина Бонева и Русалина Ламбова.

Реклама
comment 0
visibility 2769
"Разходка с находка" почисти "Пътеката на здравето" в Банкя

"Разходка с находка" почисти "Пътеката на здравето" в Банкя

Една чудесна инициатива, която събира в едно здравето и чистотата на природата, се проведе отново в Банкя. Това е акцията  "Разходка  с находка" на младата жителка на курортния град  Олга Димитрова. Този път разходката бе по "Пътеката на здравето".     От район "Банкя" за втори път подкрепят прекрасната инициатива. Страстта по събиране на боклучени "находки" събра не само участници, които редовно откликват на еко акцията, но и случайни разхождащи се, които сами пожелаваха да получат ръкавици и чували, за да допринесат в борбата за по-чиста природа.    Въпреки, че „Пътеката на здравето“ се поддържа ежеседмично от Звеното за зелените площи на „Банкя“, недобросъвестните посетители успяват да оставят боклук не само на видни места, но и на такива, за които човек и не подозира. "Невидими" на пръв поглед отпадъци затрудниха, но и мотивираха доброволците. Повечето от участниците намериха и събраха своите „находки“ в самото начало на „Пътеката“. За това разказаха от администрацията на "Банкя" в социалната мрежа.   Част от чувалите са събрани разделно и ще бъдат изхвърлени на подходящите за целта места. Останалите боклуци са в и около контейнерите на входа и в понеделник ще бъдат извозени с помощта на Инспектората на Район „Банкя“.     

comment 0
visibility 2707
В Банкя разширяват детска градина №25 „Изворче”

В Банкя разширяват детска градина №25 „Изворче”

Детска градина №25 „Изворче” в столичния район Банкя ще бъде разширена с още три групи. Ремонтните дейности по преустройството на част от Жълтия корпус в 78. СУ „Христо Смирненски” започнаха, благодарение на което детската градина ще бъде разширена. Всяка една от трите групи ще разполага със свой отделен вход , а на двора всяка група ще си има и собствена детска площадка, съобщиха от районната администрация. Кметът на столичния район Рангел Марков, общинският съветник Анна Стойкова, заместник-кметовете инж. Николай Димитров и д-р Александра Александрова и гл. инженер Асен Георгиев проведоха работна среща на мястото на строителните дейности, за да уточнят детайли от проекта.

comment 0
visibility 2620
Почистват "Пътека на здравето" в Банкя

Почистват "Пътека на здравето" в Банкя

Столичният район "Банкя" за втори пореден път подкрепя инициативата на Олга Димитрова "Разходка с находка". Тя е свързана с почистване „Пътеката на здравето“. Ако не вали дъжд, почистването ще се състои на 3 април, събота, от 10:30 до 12:30 часа. Желаещите да се включат в инициативата трябва да носят чували/торби (по възможност хартиени или биоразградими) и ръкавици или щипки за събиране на отпадъци. Организаторите предупреждават всички участници в акцията да бъдат изключително внимателни при събирането на отпадъци, за да избегнат вероятност от нараняване(убождане с остри предмети, стъкла, спринцовки и т.н.).

comment 0
visibility 2736
Нова паркинг зона за 200 коли се прави в центъра на Банкя

Нова паркинг зона за 200 коли се прави в центъра на Банкя

Започна изграждането на нова зона за свободно паркиране в центъра на Банкя. Строителните дейности са на улица „Разтоварище”, в района на бившето „Топливо”. Капацитетът на зоната ще е около 200 паркоместа. Въвежда се еднопосочно движение по улица „Разтоварище”, заложено вече в приетата организация на движението в централната градска част. Това съобщават от администрацията на "Банкя" в социалната мрежа.  Новото място за паркиране е резултат от поет ангажимент от кмета Рангел Марков към гражданите на Банкя още през февруари миналата година при разговори за регулирането на трафика в курортния град.      

comment 0
visibility 1996
Изолационни материали засипаха пътя към село Клисура

Отпадъци засипаха пътя към село Клисура

Много жители и гости на Банкя останаха изумени от засипването на пътя към махала Витковица в село Клисура с изолационния материал фибран и други отпадъци. Пътят до  Витковица е изпитание/засега/ за всеки  автомобил, но жителите на махалата бяха стресирани и при вида на камарата. За случката разказват от администрацията на "Банкя" в социалната мрежа.  "Тъжно и жалко е, че с този и други подобни актове се впряга обществен ресурс, за  да се отстранят пораженията в природата, а и хората напоследък станаха още по-чувствителни към подобни прояви. И кой ще отстрани пораженията в техните души!", добавят от "Банкя" във Фейсбук. 

comment 0
visibility 1777
В Банкя 434 кандидати получават екологични уреди за отопление

В Банкя 434 кандидати получават екологични уреди за отопление

В столичния район Банкя утре стартира подписване на договорите с одобрените потребители по проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. От районната администрация обясниха, че през 2020 г. по ОПОС кандидатстваха над 440 физически и юридически лица от Банкя и прилежащите ѝ села, като 434 от кандидатите са одобрени и ще получат своите екологични уреди за отопление. По инициатива на Анна Стойкова, Рангел Марков и на Ресор „Екология“ в Столична община беше проведена поредица от информационни срещи на открито на различни места - в центъра на Банкя, в кварталите Градоман, Михайлово и Вердикал, и в селата Клисура и Иваняне. Над 44 млн. лв. инвестира Столичната община във всички райони по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ - Приоритетна ос „Подобряване качеството на атмосферния въздух“.

comment 0
visibility 2166
Иван Йовчев - бронзовата значка на Банкя в АТП

Иван Йовчев - бронзовата значка на Банкя в АТП (СНИМКИ)

Банкя няма нужда от реклама, защото има достатъчно известни личности, които са най-доброто за популяризирането по света на курортното градче на Столична община. Освен природните дадености и известни личности с различни професии правят Банкя още по-известна по света. Сред тези хора е и тенис съдията Иван Йончев, гордеят се от община Банкя. Иван Йовчев е съдия на турнирите на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) и е свирил мачове на Григор Димитров и много от елита на световния тенис. Той  е завършил Завършва НГДЕК (Националната гимназия за древни езици и култури) в един клас със сегашния заместник-кмет на града ни д-р Александра Александрова. От 2001 година започва да тренира тенис на кортовете в Банкя с първи треньор Рангел Марков, който четвърти мандат е кмет на Банкя и е зам.-председател на УС на Българска федерация по тенис. Именно в родния град пламва любовта на Иван към този спорт. В състезателната кариера най-доброто му представяне е шести до 16 години в България през 2009 г., затова пък е на път да достигне върха на професионален тенис съдия. Йовчев не изневерява на фамилната традиция и се насочва към правото, но също и на тениса. Завършва първия си курс за съдия през 2009 г. и взима категория Бяла значка през 2015 г.. Същата година той е съдия на стол на демонстративния мач на стол между Григор Димитров и Гаел Монфис в „Арена Армеец“. Амбицията ме не спира дотук и през 2019 година получава и Бронзова значка, като последната получена от българин е през 1999 г., т.е. преди 20 години. На съдийския стол съда още през 2013 г. на мачовете на Мастърс 1000 в Мадрид от календара на АТП, следват АТП 500 в Токио през 2016 г., три поредни години на „Уимбълдън“, 2017 г., 2018 г., 2019 г.), на финали на „Купа Дейвис“ през 2019 г. През 2021 г. Иван Йовчев е съдия на квалификации на „Австралия Оупън“ в Доха, на АТП 500 в Мексико на турнира „Abierto Mexicano Telcel presentado por HSBC“ три години подред (2019 г., 2020 г., 2021 г.), като през 2021 г. съдийства на стол мача на двойки на Григор Димитров /Томи Пол срещу Раджий Рам/ Джо Солсбъри. Момчето от Банкя ще бъде и сред съдиите на стол на олимпийския турнир по тенис в Токио т. г. "Радваме се за успехите на Иван Йовчев и имаме още един случай да се замислим, че макар и малка по брой официално регистрирани жители - Банкя отдавна вече се е превърнала в инкубатор на успешни хора, които прославят града ни по света", гордеят се от администрацията на район Банкя.

comment 0
visibility 2102
Таланти от Банкя грабнаха три награди на конкурса "Път към славата" 2021

Таланти от Банкя грабнаха три награди на конкурса "Път към славата" 2021

Яница и Ралица Бобеви от столичния район Банкя спечелиха 3 поредни награди само за две седмици от тазгодишния национален конкурс "Път към славата" 2021. След дебюта си през 2020 г. и трето място в раздел "Класически балет" дуетът дръзна да се яви тази година в цели три раздела, съобщиха от районната администрация. След силен старт и трето място в раздел "Фолклор", сериозна заявка и второ място в раздел "Инструментал струнни", дуетът финишира категорично със златен приз и първо място в раздел "Характерен танц". Децата успяват да се борят за златото в условия на постоянно отваряне и затваряне на залите благодарение на техните педагози Лидия Радионова-Кантарджиева - музикален педагог и Лорета Димитрова - хореограф.

comment 0
visibility 2313
София, Банкя, боклуци

Организират „Разходка с находка” в Банкя

Столичният район „Банкя” подкрепи инициативата „Разходка с находка”. На 14 март от 10:00 до 12:00 часа, ще се проведе „Разходка с находка” - акция за разделно събиране на отпадък в района на ДГ №25 „Изворче”  и 78 СУ „Христо Смирненски”. Столичани, които желаят да се включат ще трябва да си носят ръкавици /щипка за събиране на отпадъци, чували/пликове - по възможност от хартия или естествен материал. Организаторите призоваха да се събира разделно. „Целта е да изхвърлим в контейнери за разделно събиране стъклото, хартията и пластмасата, които са годни за рециклиране (не прекалено замърсени и без остатъци от храна). Останалия отпадък ще изхвърлим в стандартните контейнери,“ обясниха от екипа на инициативата.

comment 0
visibility 2649
От 6 март отново ще работи обществената тоалетна в парк "Кестените" в Банкя

От 6 март отново ще работи обществената тоалетна в парк "Кестените" в Банкя

Обществената тоалетна в парк "Кестените" в Банкя, която временно не работеше, от утре, 6 март, ще бъде отворена ежедневно. Ползването ѝ е безплатно и ще се поддържа от специално назначен за целта  хигиенист. Информацията съобщават в социалната мрежа от администрацията на района.       

comment 0
visibility 2499
Ученичка от Банкя - Посланик за един ден в  посолството на Германия

Ученичка от Банкя - Посланик за един ден в посолството на Германия

Ванеса Филипова- ученичка от 78  СУ „Христо Смирненски”  в Банкя стана посланик за един ден в посолството на Германия. Това не е първото докосване на младото момиче до властта. През 2019 година Ванеса бе Кмет за един ден в район „Банкя”. Преди време тя стана една от победителките в инициативата на Британското посолство в София „Посланик за един ден“.    Именно инициативата ѝ даде възможност да съпреживее посланическите отговорности заедно с Негово Превъзходителство Кристоф Айххорн посланик на Германия в България. След разговора си с него младият посланик за един ден инспектира строителната площадка на новата сграда на Немското посолство и обмени информация с ръководителката на Гьоте Институт в България Марина Лудеман. За това разказват в социалната мрежа от администрацията на Банкя.    Като ученичка Ванеса вече се ангажира в обществени каузи за образованието и участието на младежите в политическите процеси, като нейната мотивация е: "Политиците трябва да ни чуват!“          

comment 0
visibility 2057
За 3 март: В Банкя организират Алея на занаятите

За 3 март: В Банкя организират Алея на занаятите

За Националния празник 3 март жителите и гостите на Банкя ще бъдат изненадани приятно с Алея на занаятите. Тя се организира от Регионалната занаятчийска камара - София, с подкрепата на Столична община и район "Банкя", съобщават от БТА. От 10 до 18 часа на Пешеходната зона в близост до парк "Ротонда" млади и стари ще могат да се порадват на пъстра палитра от традиционни художествени занаяти със съвременен привкус, обясняват от администрацията на "Банкя" в социалната мрежа.    Ще бъдат представени художествено плетиво, изделия от дърво, сувенири и предмети за бита, скулптура и каменоделство, везбарство, рисуване и гравиране върху стъкло, изработка на народни ризи и сувенири, художествено леене, художествена, градинска керамика и други. От 13.00 до 14.00 ч. ще има атрактивни демонстрации. Ще бъдат представени занаятчийски техники като гравиране върху кожа, изработване на плетени играчки, рисуване върху стъкло, художествена обработка на камък и други, информират от общината.

Район „Банкя“

Представяне на район Банкя

Представяне на район Банкя

Град Банкя е известен освен като международен балнео курорт, и като район на София. Район „Банкя“ се намира в подножието на Люлин планина, непосредствено до международния път Белград – Истанбул.

Район „Банкя“ има статут на център за рехабилитация на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и профилактика на същите заболявания. В раойон „Банкя“ не само минералната вода е целебни свойства. Факт е, че и въздухът в района е лечебен. Точно затова район „Банкя“ да е известен в национален мащаб като най-доброто място за балнео и климатолечение. Доказано е, че въздухът над район „Банкя“ е богат на озон. Особено полезни са фитонцидите, които идват от боровите насаждения.

Някогашното село Банкя става град през 1969 г. За район „Банкя“ официално се споменава през 1979 г. То се обединява с околните му села, а по-късно район „Банкя“ увеличава територията си с кварталите Градоман, Вердикал и Михайлово, както и със селата Иваняне и Клисура.

Район „Банкя“ се оприличава на „перлата“ на Люлин планина.

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Район „Банкя“ е разположен на около 14 км от столицата. Освен че е в полите на Люлин планина, Банкя се намира на брега на река Банкя на 630 -800 м. надморска височина. Район „Банкя“ е включен електрифицирана линия в националната железопътна мрежа.

Градът има централна част и три квартала - Вердикал, Михайлово и Градоман. Климатът, характерен за район „Банкя“,  е умереноконтинентален. Чистият планински въздух, пълен с озон, и лековитата минерална вода правят Банкя желан балнео курорт. Почивната база и отлично квалифициарния медицински персонал в район „Банкя“, както и всичко изброено по-горе, е предпоставка да се лекуват успешно редица инсултни и сърдечно-съдови заболявания.

Минералните извори в район „Банкя“ са на приблизително 850 мм дълбочина. Водата, която блика от тях е със слаба минерализация с температура 36,5 градуса. Голям плюс е това, че няма мирис, напълно бистра е и е много мека. На територията на район „Банкя“ функционират 6 лечебни заведения. В тях се рехабилитират болни с различни сърдечно-съдови и неврологични заболявания, инсулти, заболявания на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния тракт и др.

История на район Банкя

История на район Банкя

Много преди да стане район „Банкя“, на тази територия са живели тракийски племена. Намерени са археологически находки от римски стени и сгради, канализация, предмети от 4 – 5 век от н.е. Когато става дума за писмени доказателства, за селище на територията на днешния район Банкя се споменава в турски данъчен регистър от 15 век. Рашид бей получил в наследство земята на селището предществало днешния район Банкя, а в чифлика си наел за ратаи хора от местното население. В турския чифлик извирала лечебна минерална вода. Ратаите, които работели там, имали правото само по време на Горешляците да се потопят във водата. Тогава се смятало, че е най-лековита водата. Още тогава тези дни се считали за празнични и хора от цялата околия се събирали край извора. И днес тези дни се наричат така и жителите на район Банкя ги отбелязват като празнични.

След като натъпило Освобождението, селяните от бъдещия район Банкя купили бейските земи. Майстор Коста Паница пръв купил земя в Банкя и издигнал хотел и малка вила. Право над извора с минерална вода получил Рашко Нешев – бивш опълченец. Веднага се заел да разшири банята, която бея имал, направил елементарни басейни и обособил женско и мъжко отделение. Минералната вода бързо се прочула сред населението. Банята в бъдещия район Банкя просперирала.

В началото на 20 век Банкя вече била достатъчно известна, за да се заинтересува държавата от нея. Минералните извори били каптирани. Малката баня била открита през 1907 г. Веднага след това стартирали строителните работи на Голямата балнеолечебница в бъдещия столичен район Бнакя, която е известна и с името Царската баня. Тя получила това прозвище заради това, че в нея имало царски вани, които се използвали от царското семейство. В Европа рядко се срещали подобни бани. Постепенно около нея се оформя и град Банкя, който по-късно става софийски район Банкя. Много жители на Югозападна Македония се заселват в града след като Македония е отделена от България.

Днес район Банкя продължава да привлича туристите с лечебната сила на минералната си вода, с чистия въздух и красотата си. Визията на столичния район Банкя значително се променя след като се извършва ремонт на градския парк „Ротонда“. Часовниковата кула и водните ефекти събират жителите и гостите на район Банкя в центъра на града.

Политика на район Банкя

Политика на район Банкя

Район Банкя е доста предпочитан и оживен. Още Цар Фердинанд и семейството му предпочитали градчето. На теериторията на район Банкя се намирала и резиденцията на Тодор Живков. Общинската администрация на район Банкя се стреми да поддътжа имиджа на града като туристически и балнеологичен център.

Икономика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Определено район Банкя разчита основно на балнеолечението и туризма, за да се издържа. На територията му се намира и завод за бутилиране на минерална вода „Банкя“. В район Банкя се намира и завода за производство на разтворими напитки и хранителни продукти „Кенди“. В него се произвеждат известнитеStep, Frutti и Picantina. Район Банкя се гордее с Отделението по кардиология и кардиологична рехабилитация към Национална кардиологична болница. Плажът в центъра на район Банкя има огромен олимпийски басейн, джакузи и детски басейн. Привлекателни са и хотелите в града.

Институции в район Банкя

Институции в район Банкя

Район Банкя разполага със свое кметство, което функционира завидно добре, според жителите на района. В район Банкя има професионална гимназия по туризъм, която подготвя кадри за основните дейности в района. Освен това има частни училища и детска градина, както и районна пожарна.

Забележителности на район Банкя

Забележителности на район Банкя

Район Банкя може да се похвали с ценни забележителности, една от които е старта баня, която е била посроена през 1907 г. Днес сградата се реконструира. За ремонта на банята в район Банкя са предвидени 8 млн. лв. Минералната вода ще се използва за балнеолечение и за спа-процедури. Бяната се предвижда да стане модерен спа център и да увеличи потока от туристи в район Банкя.

„Вазовият дъб“ в район Банкя е мястото, където патриархът на българската литература е обичал да си почива. В кв. „Вердикал“ в район Банкя се намира църквата „Св. мчци Кирик и Юлита“. Тя е издигната в 10 - 11 век, което е почти веднага след Боянската църква.

Представяне на район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

История на район Банкя

Политика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Институции в район Банкя

Забележителности на район Банкя

Прочетете още