Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (27%, 15 Гласове)
  • На българското черноморие (25%, 14 Гласове)
  • Гърция или чужбина (33%, 18 Гласове)
  • На село (5%, 3 Гласове)
  • Не съм решил (9%, 5 Гласове)
Общо гласували: 55 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 265
пътека на здравето

Детски песни огласиха "Пътеката на здравето" в Банкя (СНИМКИ)

Малчуганите от детска градина "Изворче" огласиха с песни "Пътеката на здравето" в Банкя. Те тръгнаха на "Поход с мама и татко", научиха интересни неща за дърветата, животните, птиците. Кметът на района Рангел Марков обясни на малките, че за да са здрави и силни, трябва да познават и да се разхождат по "Пътеката на здравето". Инициативата бе организирана от "София- Европейска столица на спорта". Сред събитията, подкрепени от фондацията, бяха спортен празник в центъра на Банкя през 2017 година, поход с учениците от 78 СУ "Христо Смирненски" до Дивотинския манастир "Света Троица" през 2018  година.

comment 0
visibility 1189
78 СУ

Сменят директорката на 78 СУ в Банкя

Новата учебна година за 78 СУ "Христо Смирненски" в Банкя ще започне с нов директор. Досегашната Весела Неделчева е дала много на училището, но когато един човек прекара твърде дълго време на един и същ пост под огромно напрежение, той се изчерпва, съобщи кметът на района Рангел Марков  в социалната мрежа. Както Столица.bg съобщи, родители на ученици в "Христо Смирненски" отдавна алармираха за нередности в общинското училище. Там се провеждали частни уроци от учители, които преподават на децата. Също така базата на училището се използвала от регистрирана школа за допълнителни уроци и се развивала търговска дейност. Напоследък в училище "Христо Смирненски" се създаде напрегната обстановка около личността на г-жа Неделчева. Наесен занятията ще започнат с нов директор, който да обедини усилията на деца, учители и родители да се вдигне нивото на образованието в училището, категоричен е кметът на район "Банкя". Записванията за новата учебна година продължават. Родителите могат спокойно да изберат за децата си школото, което е най-близо до дома им. Работи се и за бъдещето на най-малките жители на Банкя. Администрацията на общината е задвижила проект който, ако се реализира, от есента ще бъдат приети всички чакащи за детска градина малчугани.  

comment 0
visibility 967
Банята в Банкя

Обновяването на банята в Банкя стигна до покрива (СНИМКИ)

Реставрацията на минералната баня в град Банкя е стигнала до градежа на покрива. Това е много важен етап в реновирането на цялата балнеолечебница. Когато покривът бъде приключен, всички ангажирани с обекта, ще бъдат малко по-спокойни, каза пред Столица.bg кметът на район "Банкя" Рангел Марков. Сменени са настилките вътре на по-голяма част от помещенията, прокарани са нови ел.инсталации, измазани и боядисани са и повечето стени. Марков допълни, че настилките, които са вътре, ще бъдат реставрирани във вида, в който  са били преди повече от сто години. Това е  огромно предизвикателство, защото някои дървени елементи са запазени в добро състояние, въпреки че са на повече от столетие. В случая не става дума за обикновен строителен обект, а за паметник на културата. И още повече, за първата европейска баня в България. Реставрационните процеси трябва да бъдат направени перфектно. С тях компромиси не може и няма да има, каза кметът на район "Банкя". Строителите от "Консорциум 2020" работят рамо до рамо с екипите на реставраторите. Проектът "Консервация, реставрация и социализация на централната минерална баня "Банкя" тръгна на 2 ноември 2018 г., когато бе открита и строителната площадка. Срокът за изпълнение е 500 дни. Това означава, че май месец следващата година реставрацията трябва да бъде финализирана.

Реклама
comment 0
visibility 532
Фестивал на уличните артисти в Банкя

Фестивалът на уличните артисти превърна Банкя в приказка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Уличните артисти превзеха днес Банкя. Десетки талантливи жонгльори и приказни герои, участници във Фестивала на уличните артисти завладяха центъра и улиците в курортното градче. Те пристигнаха от София с ретро локомотива „Баба Меца”, посрещнати лично от кмета на Банкя Рангел Марков и заместника му Пламен Симеонов. Артистите заеха ключови позиции в центъра на града и привличаха вниманието на стотици малчугани и техните родители. Децата стояха омагьосани от сръчните ръце жонгльори, клоуни. Театър на куклите пък пренесе малчуаните в приказни светове. Мимове със сърцераздирателни жестове разказваха истории. Фермерският пазар бе огласен от звуците на тъпан и гайда. Под фенерите на моста романтична китара разпръскваше трели, а царствена статуя край часовниковата кула се покланяше галантно на хората, оценили очарованието й. Организаторите и спонсорите се бяха подготвили и всеки, пуснал своята лепта в кутията на актьорите, получаваше безплатно талонче за освежителна напитка. Актьорът и депутат Евгени Будинов, един от двигателите на събитието, обяви, че с набраните средства ще се закупят маси за шах-кът в парк „Кестените”. Банкя се превърна в място на чудесата през любопитните детски очи, които ще запомнят този слънчев и приказен ден. Празникът продължава и на 19 май.

comment 0
visibility 270
поход

Малчуганите от ДГ "Изворче" тръгват на поход с мама и тате

Момчетата и момичетата от детска градина "Изворче" от Банкя ще тръгнат по Пътеката на здравето заедно с родителите си на 21 май от 10 часа. "Поход с мама и тате" е в контекста на "София- Европейска столица на спорта" и се осъществява с подкрепата на администрацията на район "Банкя". Най-малките жители на курортния град ще се радват на природата в компанията на най-близките си хора. Ще научат интересни неща за дърветата, тревите и животните в гората. И ще разберат, че трябва да пазят "белите дробове" на планетата.    

comment 0
visibility 331
засаждане на дървета

31 нови дървета засадиха в Банкя

31 нови дървета, сред които няколко липи, засадиха вчера в Банкя на улица "Цар Освободител" №104 пред новия блок. Става дума за т.нар. компенсаторно засаждане на дървета. С две думи поставят се три нови дървета на обществено място, ако при стоителни работи се наложи отсичане на едно дърво. Залесяването бе предшествано от изготвяне и одобряване на проект от администрацията на района. В общинския терен пред сградата скоро ще закрепнат боровите, кедровите, брезовите насаждения и червенолистния явор.  От администрацията на района апелират към всички жители на район "Банкя" ако в топлото време видят дърво от компенсаторното засаждане да линее, да го полеят. Често пъти след засаждане дървото изкарва само до първото по-голямо засушаване. Грижата за дърветата е важна, защото проучване е показало, че хората в зелените зони живеят по-щастливо.

comment 0
visibility 452
Банкя фестивал

Фестивал на уличните артисти чака своите зрители в Банкя

Курортният град Банкя ще бъде домакин на Фестивал на уличните артисти. Той ще се проведе на 18 и 19 май. Над 30 атрактивни творци ще радват жителите и гостите на Банкя с музика, театър, циркови номера и пантомима. Местата на проявите са в централната градска част- парк "Ротонда", Централен парк "Кестените" и Пешеходната зона. Началото на фестивалната програма и в двата дни ще бъде в 11 часа с изпълнения на открито. На 18 май в 17 часа ще гостува Импровизационен театър „ХаХаХа“ (открита сцена в парк „Ротонда“). На следващия ден пак в 17 часа е състезателният концерт с всички артисти. Събитието има и благотворителна кауза- събраните суми ще отидат за построяване на място за шах с три маси и места за сядане в Централния парк.

comment 0
visibility 309
рисунки

Трима искат да купят детска рисунка на търг в Банкя (СНИМКИ)

Търг за детски рисунки се проведе в Банкя на самия Гергьовден в парк "Кестените". Творбите, които се разиграваха, бяха направени от двадесетина деца под вещото ръководство на маестро Иван Яхнаджиев. Малката художничка, за чиято картина имаше трима купувачи на един път, предложи да играят на "Онче- Бонче" и така да се реши кой взима творбата. Навръх именния си ден рапърът Георги Енчев откупи 10 от картините на децата. Атрактивният Яхнаджиев започна рисунките, а децата ги завършиха. Всяко според собственото си виждане. Голяма част от малките са възпитаници на творците от Банкя Марисиана Влашева и Стоян Мирчев. Актрисата Димитрина Василева разведряваше атмосферата с щедри усмивки, шеги и песни. Проявата бе организирана от администрацията на район "Банкя" и Теофана Лилкова от галерия "Тандра".  

comment 0
visibility 581
Район Банкя

Банкя празнува Майските дни на културата 2019 (СНИМКИ)

Банкя празнува Майски дни на културата. Това става в годината, в която курортът отбелязва своята полвинвековна исторя на град, превръщайки събитието в още по специално. В майските дни попадат храмовите празници 6 май, Гергьовден, празнуват три църкви в града, а на 11 май е празникът на храма „Свети Свети Кирил и Методий“ в село Иваняне. На 6 май в парк "Кестените" големият български художник маестро Иван Яхнаджиев подари на децата открит урок по рисуване. Като тогава бе и последния ден от Фестивала "Банкя Мези". Основният акцент в празниците е Фестивалът на Уличните Артисти, който е премиерен за Банкя. Той ще се състои на 18 и 19 май. Тогава курорта ще се превърне в една голяма сцена на открито с над 30 музикални, циркови и театрални артисти и др. Основен спонсор на събитието е Младежкият съвет на американския посланик в България. То е подкрепено и от актьора (и депутат) Евгени Будинов и под егидата на кмета на район „Банкя“ Рангел Марков. От БДЖ и НКЖИ пускат атрактивната ретро железница, с която всеки може да придружи артистите до Банкя на 18 май от 9 ч. сутринта.  На 23 май в навечерието на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура в парк "Ротонда" от 11:00 ч. ще се състои концерт с участието на деца от 25 Детска градина "Изворче". На 24 май пък гостите на града ще имат възможност да участват в празнично хоро, придружено от фолклорна програма с участието на актрисата Димитрина Василева и Танцов клуб „Пендари“. От 17 часа в същия ден ще започне и съборът на село Иваняне. Празниците ще продължат с открита изложба на Арт Център Банкя“, която ще се проведе на 28 май. Тя е част от проекта "Свързване" на Културно-информационния център на Р. Северна Македония. Тя ще остане в Банкя до 7 юли, след което ще замине за Скопие. На 30 май от 17:00 часа ще стартира експериментална Младежка Арт Вечер - синтез между музика, театър и изобразително изкуство. В нея ще участват най-талантливите деца-пианисти от Банкя (от класа на Е. Попова) на фона на изложба на открито с картини на учениците на художника и скулптор Стоян Мирчев и на други деца ще бъдат представени в парк „Ротонда“. След това ще бъде представена постановка на открито поставена от талантливите младежи от трупата към ОКИ "Средец". Всички събития са с вход свободен. Майските дни на културата са и част от Календара на културните събития на Столична община и част от програмата, посветена на 50-годишния юбилей на Банкя като град.

comment 0
visibility 417
курбан

Песни спряха дъжда за курбана на квартал в Банкя (СНИМКИ)

Прекрасните гласове на певиците от Женския хор при читалище "Отец Паисий" в квартал "Градоман" на Банкя разпръснаха облаците и дори укротиха дъжда днес. Песните бяха част от магията на днешния курбан за здраве в храма "Свети Георги" в квартала.Хората не се уплашиха от дъжда, който се изсипа над Банкя при старта на молитвата. След Божествената света литуругия, докато отец Петър навън освещаваше водата, питите и курбана, и хората се поздравяваха, времето се укроти и дъждът отстъпи място на слънцето. Кметът на общината се включи в празничната литургия. По стара традиция всяка година курбанът се приготвя от един градомански род. Тази година ред се падна на фамилията на Златко Иванов. Той е един от малкото останали животновъди в района.

comment 0
visibility 360
Иван Яхнаджиев

Иван Яхнаджиев с урок по рисуване за децата на Банкя

Открит урок по рисуване ще имат малките жители на Банкя навръх Гергьовден. Това ще стане на Детската сцена в парк "Кестените", а в ролята на учител ще бъде колоритният художник и преподавател в Италианския лицей Иван Яхнаджиев. Рамо за открития урок дават от галерия "Тандра" в града, съобщават от администрацията на района. Яхнаджиев е подготвил грундирани картони и бои. С тях той ще нарисува по един орнамент на всяко дете. А как то ще го разгърне и доразвие-зависи от неговия полет на въображението. След края на урока ще бъде направен търг за всяка от картините. Те ще бъдат подписани от маестрото и от неговия сътворец- детето.  

comment 0
visibility 365
храм 1

Три храма в Банкя празнуват на Гергьовден (СНИМКИ)

Три храма, кръстени на свети Георги, ще посрещнат празнично на 6 май миряните от Банкя. Светецът, убил ламята, има особено място в сърцата на хората от града и от район "Банкя".   От 9 до 11 часа Празнична Света литургия ще има в църквите с името на светеца в квартал "Грандоман" и в квартал "Изгрев"/малкото кръгово/. След водосвета и на двете места ще има курбан за здраве. В "Грандоман" женският хор на певиците от читалище "Отец Паисий" ще зарадва присъстващите с най-доброто от репертоара си, съобщават от администрацията на района. В параклиса "Свети Георги" на СБР "Ясен" от 13 часа ще има освещаване на курбана за здраве и водосвет.

comment 0
visibility 2272
Банкя Мези

Банкя Мези продължава с големите концерти (СНИМКИ)

Фестивалът на Балканската музика и кулинария Банкя Мезивече трети ден привлича огромен брой хора край Ротондата и в парка на града. През вчерашният ден самодейците от читалище „Отец Паисий” подгряха атмосферата с изпълнения на самобитните си песни и танци. От днес до 6 май пък местните жители и гостите ще имат възможността да се насладят на вечерните концерти от 20:00 до 22:00 часа на сцената в парк „Ротонда“. Програмата продължава със следните концерти: 30.04.Стенли с песните на „Тангра“ / Обратен Ефект01.05.  Dolap Dere Big Gang (Турция)02.05. Тита / Монти03.05. Краси Радков / Виво Монтана04.05.Поли Паскова / Танцова формация „Гераци“05.05. Тея Тайрович / Андреас и Люси06.05. Годжи / Millenium BandОсвен с много музика гостите могат да се заситят и с огромното разнобразие от храни и напитки.

comment 0
visibility 333
великденско дърво

Дечица накичиха с 250 яйца Великденско дръвче (СНИМКИ)

Дечицата от градина "Изворче" в Банкя направиха 250 шарени яйца, с които ще украсят дърво в централния парк. Приказното Великденско дърво ще представи труда на над 100 малчугани.В близост до него има поставени пластики на приказни герои. И така децата ще имат ново място за снимки и забавления, съобщиха от администрацията на район "Банкя". В момента дръвчето се кичи, то ще е напълно готово на 25 април.Тогава ще го видят и невръстните майстори на яйцата. А ето и кои са спецовете в направата на великденските яйца от градина "Изворче": група „Калинка“ с учители Нели Сиракова и Катя Свиленова, група „Пчелица“ с учители Валентина Гълъбова и Цветелина Маркова – Пъшева, група „Слънчице“ с учители Янка Ханджиева и Екатерина Каранова и група „Под гъбата“ с учители Ирина Кръстанова и Оля Аткова. Неразривна част от процеса са и помощник-възпитателите Петрана Бошнакова, Диана Денкова, Светла Стоименова и Ирина Белева.

comment 0
visibility 319
Децата и Великден

Запознаха децата от ЧДГ „Дъга” с празника ''Великден'' (СНИМКИ)

Дечицата от ЧДГ „Дъга” в район Банкя бяха запознати с празника ''Великден''. Събитието е част от проект за учене чрез преживяване. Така децата запознават с традициите и значимите обекти в Банкя. Малките любознайковци посетиха и храм „Св.Св.Кирик и Юлита”, библиотеката, пожарната. Малчуганите бяха включени и запознати с празничния цикъл Лазаровден, Цветница, и Великден. За да сподели с децата свещените усещания, свързани с боядисването на червените яйца и месенето на великденските козунаци бе поканена Светла Маркова от Седянка "Българка". Тя бе облечена с народна носия и предварително бе направила заготовката за козунак. Това предизвика небивало оживление сред малчуганите. Всяко дете се включи в размесването и оформянето на козунака, след изпичането на който всички си хапнаха с удоволствие. Етнологът доц.д-р Йорданка Манкова също се включи като приобщи децата към атмосферата на празниците Лазаровден, Цветница и Великден с интересните си разкази за тях. Следващата учебна година занимания ще проведат в различни музей, на стадион "Васил Левски" и в залата по бокс и художествена гимнастика към него, а също зоологическата градина и др.