Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (37%, 82 Гласове)
  • На време (17%, 37 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (19%, 42 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 57 Гласове)
  • Не мога да преценя (3%, 6 Гласове)
Общо гласували: 224 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1212
type-photo.svg
пейки

Възстановиха и лакираха 10 счупени пейки в Банкя (СНИМКИ)

Изпочупени пейки в Банкя получиха шанс за нов живот. Служителите от Звеното по озеленяване Иван Владов и Юлиян Александров възстановиха и лакираха около 10 броя. Те се намират на Пешеходната зона - срещу Банка ДСК, пред сладкарница „Коколино”, на спирката до сградата на районната администрация, две перголи в квартал Градоман.   От администрацията на района апелират  към гражданите в социалната мрежа да се пазят нещата, направени за ползване от жителите и гостите на курортния град дълго време.         

comment 0
visibility 1207
награди

Куп награди за малка танцьорка от Банкя

Яница Бобева от Банкя, част от „Лира денс”, участва в тазгодишното издание на конкурса "Път към славата" на Арт Център "Кърнолски”. Момичето се представи повече от добре. Тя спечели приза „Златен дебют” и награда за характерен танц, както и трето място за класически танц. Яница получи и Награда от Руския културен център.   Двата ѝ танца обраха наградите благодарение и на упоритата работа на г-жа Галина Сребрева и г-жа Лорета Димитрова.  

comment 0
visibility 1159
Алеко

Ученици от Банкя почетоха Алеко с интерактивен урок

Учениците от ПГТ „Алеко Константинов” в Банкя подготвиха открит интерактивен урок под ръководството на преподавателката Ваня Харизанова. Поводът е 157 години от рождението на писателя Алеко Константинов. Пътеписът „До Чикаго и назад” и цикълът фейлетони „Бай Ганьо” бяха литературната основа на часа.   Преживяванията на Щастливеца в Париж, Ню Йорк и Чикаго бяха визуализирани и с табла, подготвени от възпитаниците на гимназията. Музика, слово, визуализации, театър – всичко бе преплетено в урока, призван да разкрие вътрешния свят на един творец, наричан Щастливеца. За него се каза, че умее да е щастлив и в своето нещастие и чийто девиз е „Свобода, честност, любов”.   Подходът в този урок бе издържан в съвременните тенденции – обучение чрез преживяване. Вероятно учениците няма да забравят преживяванията на Алеко край Ниагарския водопад и изводите от поведението на Бай Ганьо, материализирал се в образа на техен съученик.         

Реклама
comment 0
visibility 2403
Предложение за платено паркиране в БАнкя

В Банкя представиха проект за платено паркиране в центъра

В Банкя се състоя представяне на идея за платено паркиране в курортното градче пред местните жители. Снощи в Туристическия информационен център кметът Рангел Марков и общински служители разясниха подробности около идеята за платен паркинг в централната градска част.  Инж. Кирил Акълиев направи презентация на проекта. Марков изложи предложението и даде думата на присъстващите за мнения, съображения и идеи, които да послужат за основа за обединяване на жителите на Банкя при вземане на едно или друго решение. Кметът на Банкя: Искам да чуя гражданите за платено паркиране Идеята е платеното паркиране да е с гратисен период от 30 минути. Това е с цел местните, които пазаруват в центъра или имат ангаживенти да не заплащат в първите минути. Курортът стана доста населен рез почивните дни и вече има сериозен проблем с паркирането. А потокът от туристи ще се увеличи доста и с отварянето на минералната баня в парка. На 26 февруари от 18:00 часа в Туристическия информационен център в Банкя ще има обществено обсъждане на всички предложения за платено паркиране. Дотогава местните могат да подават своите мнения, предложения и идеи в деловодството на район „Банкя” или на имейла bankya@bankya.bg.  

comment 0
visibility 3317
Обсъждане за платено паркиране в Банкя

Кметът на Банкя: Искам да чуя гражданите за платено паркиране

Ще има ли в Банкя платено паркиране? Това ще трябва да решат живеещите в курортното градче. Те ще са тези, които ще дават идеи, предложения и решения за съществуващия вече проблем с паркирането в града. Днес, 11 февруари т. г. ще има събиране с местните и пред тях ще се представи проект за въвеждане на платено паркиране в центъра на курорта. В събота и неделя, празнични и почивни дни в Банкя идват много хора и тогава става проблем с паркирането. Трябва да го решим, но първо искам да чуя гражданите. Не искам да налагам нищо, трябва с хората да направим обсъждане, защото при нас има специфика. Банкя е курорт, но има и хора, които си живеят тук", коментира пред Столица.bg кметът на района Рангел Марков. След 6 месеца врати ще отвори и реставрираната и изцяло обновена минерална баня, която също е в центъра, в парка, на града. С функционирането на обекта се очаква още по-голям поток от курортисти.  Вече има готов проект за организацията на движението в центъра на Банкя  при платено паркиране. А предложения и становища могат да се внасят в деловодството на районното кметство, както и на електронната поща. Представянето на проекта за платено паркиране е днес, а на 26 февруари от 18 часа ще бъде общественото обсъждане в Информационния център. В края на месеца ще се разгледат всички предложения от гражданите, които ще бъдат направени днес или до 26-и. Идеята е да се въведе платено паркиране в центъра на Банкя. то обаче няма да бъде както е синята или зелена зона в столицата, а съобразено със спецификата на града и местните хора. Единият вариант е да има 30 минути безплатни, което ще даде възможност на местните, които  пазаруват да не плащат.  "Още не знаем при какви условия ще бъде това платено паркиране и затова очакваме местните хора да предложат варианти", категоричен е кметът на Банкя Рангел Марков.

comment 0
visibility 1271
Кметът на Банкя Рангел Марков

Обсъждат 4 варианта за управление на минералната баня в Банкя

Четири са вариантите за стопанисване и управление на минералната баня в Банкя. Ремонтът, реставрацията и социализацията на обекта са към края и вече е време да се реши как ще се управлява. Първият вариант е общинско предприятие, вторият - общинско дружество, третия - концесия за строителство и управление и четвъртия е отдаване под наем, каза кметът на Банкя Рангел Марков. За управлението на минералната баня има запитване и от чуди оператори - Италия, Франция и Турция. Вторият вариант не е много добър, защото за дружество ще трябва да се апортира сградата, което не е приемливо и носи изключително много рискове и има недобри практики назад във времето (б. р. апортираната къпалня Мария Луиза в борисовата градина е безвъзвратно изгубена от Столична община), обясни Рангел Марков. Апорт няма да допуснем, категоричен бе и кметът на София Йорданка Фандъкова.  "Нашето голямо желание е веднага след приключването на реставрация този обект да започне да работи, защото това е крайната ни цел - да посреща клиентите и така както преди повече от 110 години, от 1910 г, когато е заработила банята. Ще изберем най-подходящата процедура", каза Рангел Марков. Той припомни, че се предвижда и построяването на 25-закрит плувен басейн с минерална вода. Съоръжението ще бъде под паркинга зад банята и с топла връзка ще се стига до СПА центъра. Инвестицията за 25-метровия басейн е около 1,8 млн. лв. с оборудването. Капацитетът на минералната баня заедно с басейна е 200 души едноврменно да посещават обекта. Възстановяването и ремонта на минералната баня стана възможно благодарение на публично-частно партньорство след решение на СОС. През 2017 г. Алианц плати за 9,7 млн. лв. за общински терен от 7,4 декара, на гърба на банята, през улицата, на който ще построй хотел и с топла връзка под земята ще се стига до банята. Договорът бе финализиран декември 2019 г. и имат 3-годишен срок, в който трябва да изградят хотел. Между хотела и банята ще има топла връзка, която да даде функционалност на двата обекта", обясни кметът на Банкя.   Възстановяването на  минералната баня излиза малко над 7 млн. лв. Трябва да подсигурим ефективно управление на банята, защото това е важно за устойчивото развитие на обекта.

comment 0
visibility 1227
обсъждане

Обсъдиха бъдещето на Балнеолечебницата в Банкя

В Туристическия информационен център на Банкя се състоя заседание на Разширения консултативен съвет. В него влизат общественици, представители на бизнеса, главни лекари.Всички те заедно с ръководство на район "Банкя" обсъдиха теми, свързани с управлението и стопанисването на Голямата балнеолечебница, след дейностите по реставрацията и социализацията ѝ.   Разгледана бе и темата за организацията на движението в централната градска част и регламентирането на паркирането в нея.   Обществеността на Банкя ще се запознае с тези теми на предстоящото обществено представяне на бъдещото управление на Балнеолечебницата и на общественото обсъждане, свързано е паркирането в центъра на Банкя.  

comment 0
visibility 1942
Пътека на здравето

От "Банкя" обясняват как се грижат за "Пътеката на здравето"

Мнозина жители и гости на Банкя се питат защо не се отстраняват падналите дървета около „Пътеката на здравето”. Своевременно се отстраняват тези, които са надвиснали над Алеята и създават предпоставки за инциденти. Екологичната политика на общината обаче е да се съхранява природата в нейния автентичен вид. Пътеката се вие през подстъпите на Люлин планина, а не през парк, белязан с култивиращата дейност на човека. Това обясняват в социалната мрежа от администрацията на района.    Стремежът е всичко да бъде в естественото му състояние. Така не се нарушава екологичното равновесие, което предполага и процеси на гниене. Падналите дървета са дом и хранителна среда на много видове организми, необходими за биоразнообразието на системата. А това е свързано и с уникалния въздух на Банкя.      

comment 0
visibility 2251
вина

Майстори на вина от Банкя си свериха часовника в парк "Кестените"

Единадесетата традиционна среща на винопроизводителите от Банкя изпълни с много усмивки и позитивни емоции парк „Кестените” край заведението „Чучулигата”. Култовата кръчма даде гостоприемството си на празнуващите този ден от цяла Банкя. Собственикът ѝ Милан Зарчев и Данчо Борисов са инициаторите за този фестивал. Освен уникални вина имаше и невероятни мезета. Разнообразието им за сетен път показа мераклийската жилка на винарите.   Кметът Рангел Марков, представители на различни институции от града уважиха събитието, което даде цвят и придава атмосфера на зимна Банкя. Акордеон и тъпан създаваха музикалната среда, наситена с песни за вино и любов.   

comment 0
visibility 1203
Банкя нова техника

Строителна фирма дари копирна техника на пенсионери в Банкя

Строителна фирма направи дарение на пенсионерския клуб "Дълголетие" в Банкя, похвалиха се от районното кметство. Така възрастните хора вече ще могат да се възползват от удобството и да комбинират приятното кафе със свършена работа. Дарители са семейство Зина и Светослав Глосови от Ротари клуб Банкя. Те са собственици на строителна фирма. Техника ще улесни пенсионерите, тъй като няма да обикалят да търсят копирна машина.  

comment 0
visibility 1690
type-photo.svg
Сократ

Репетират "Последната нощ на Сократ" в Банкя (СНИМКИ)

В Актовата зала на 78 СУ „Христо Смирненски” в Банкя се състоя генерална репетиция на спектакъла „Последната нощ на Сократ” по Стефан Цанев. Премиерата на тази пиеса е на 16 януари 2020г. в Шуменския драматичен театър. Причината генералната репетиция да се състои на най-голямата сцена в Банкя, е, че режисьор на спектакъла е актьорът и депутат Евгени Будинов, който е от курортния град.   В ролята на Сократ вълнува актьорът Филип Аврамов. В образа на пазача се превъплъщава по един неповторим начин Валентин Танев. Ксантипа, жената на Сократ, е актьорското предизвикателство за Милена Аврамова, сляла в себе си мъдростта на текста с вродената си женската мъдрост и интуиция. Ролята на мечтаната жена - Мирто е поверена на Кристина Константинова.   Авторът на творбата, големият български писател Стефан Цанев, присъства на генералната репетиция. Заместник-кметът по културата на Банкя Пламен Симеонов, в разговор преди репетицията, накратко запозна авторът на пиесата с някои факти от миналото на курорта ни и му подари книга за Банкя, за да почувства още по-близък града, в който е израсла неговата съпруга Доротея Тончева.  

comment 0
visibility 3364
Рентгенови снимки на зъби в Банкя

В Банкя вече има зъболекарски дигитален рентген със скенер

На нов модерен ретгенов апарат за зъбни снимки се радват жителите на район Банкя. Високотехнологичната техника е сред топ 3 на света, похвалиха се от районното кметство. Оборудването на частна стоматологична практика с модерния апарат слага край на висенето пред кабинетите, чакането на рентгеновата снимки и време за носене до лекуващия зъболекар. В частен стоматологичен кабинет вече има последно поколение конфигурация на дигитален рентген със скенер, който сканира фосфорни плаки. Готовите визуализации могат след секунди да бъдат видени на компютъра и изпратени по електронната поща на лекуващия ви специалист. Новата медицинска услуга за денталното и общото здраве ще създава предпоставки за по-високо качество на живот в Банкя, доволни са местните жители.

comment 0
visibility 1038
дълголетници

Билети за Мариус Куркински и народни песни за пенсионерите от Банкя

На сладка раздумка и на сериозна почерпка седнаха пенсионерите от Банкя в клуб „Дълголетие”. Те се събраха предколедно да си поговорят, да споделят част от нещата, които ги вълнуват.   Своеобразната домакиня на клуба Ирина Атанасова поздрави хората, дошли да бъдат част от събитието и ги информира, че благотворително са осигурени за тях 40 билета за сборния моноспектакъл „Мариус 50”на Мариус Куркински в зала „Арена Армеец” по повод неговия 50-ти рожден ден.   Изпълнителката на народни песни Кина Вълчева се постара да създаде с песните си атмосфера, необходима хората да се почувстват добре и уютно.  

comment 0
visibility 1074
награди на маратона в Банкя

Приключи коледния маратон в Банкя

Традиционният коледен маратон на „Пътеката на здравето“ „Christmas Run” внесе празнично настроение в Банкя, съобщава БТВ. Събитието стартира в 11 ч. и в него участваха повече от 100 ентусиасти в бяганията на разстояния 15.11 и 5.5 км. Участниците бяха със забавни костюми на Дядо Коледа, Снежанка, джуджета, елени и др. Някои от маратонците бягаха с домашните си любимци. Награди имаше не само за победителите в маратона, но и за тези с най-забавен костюм. Вече функционира и коледното градче в Банкя, където гражданите могат да се повеселят слушайки празнична музика, похапвайки вкусна храна и вкусвайки гряно вино.

comment 0
visibility 1144
коледни празници

Квартет "Славей", Фермерски пазар, юнашки тиган с боб- на Коледните празници в Банкя

Коледните празници в Банкя обещават изненади както за малките, така и за големите. Ще има неща дори и за тези, които са с най-претенциозния вкус, обещават от администрацията на курортния град.    А началото на празничните купони е на 14 декември 2019г., събота. Тогава тръгват и петите поред Коледни празници в Коледното градче  в Банкя. Две съботи и недели - 14, 15, 21 и 22 декември между 13:00 и 17:00 часа празничната програма, подготвена от Столична община район „Банкя“ съвместно с  Ротари Клуба в града , ще зареди хората в Банкя с добро настроение. Ще го носят изпълненията на Гвардейския духов оркестър, Квартет „Славей“, Дует Димитър & Христо, Държавен куклен театър – Видин, Център за изкуство „Зорница“, ДВГ „Даймънт“, Никола Чочев, Емилиян Бърдарски, Роман и Георги Гьолски.         Фолклорни състави ще създават коледно настроение в сърцето на Банкя. Огнено шоу на Театрално студио „Смехурко” ще прикове вниманието на гостите в Коледното градче. Ще има място и за спортни изяви с  традиционния вече за Банкя Коледен маратон Christmas Run. Неизменният Юнашки тиган с боб на шеф Ангелов, греяно вино и кулинарни изненади в коледните къщички ще бъдат част от атмосферата на курортното градче. На 14 и 15 декември едната от тях ще бъде предоставена на ученици 78 СУ „Христо Смирненски“  и на ЧСУ „Цар Симеон Велики“ за коледен базар  с благотворителна цел.      На 14 и 15 декември ще долети самият Дядо Коледа чак от Северния полюс, за да раздаде подаръци на децата, а на 21 и 22 декември ще изяви и някои свои скрити таланти.Тогава ще доведе и прекрасната си Снежанка. Специален фото кът до сцената ще даде възможност на всеки, който носи в себе си усещането за значимост на моментите, да запечата мигове коледно настроение от Банкя.   Традиционният Фермерски пазар в Банкя на 21 и 22 декември ще работи с удължено работно време и предколедно ще включи повече български производители.    Събитието е част от календара с културните събития на СО и е част от календара с културните събития на район „Банкя“ по повод 50-годишния юбилей на града.    

Район „Банкя“

Представяне на район Банкя

Представяне на район Банкя

Град Банкя е известен освен като международен балнео курорт, и като район на София. Район „Банкя“ се намира в подножието на Люлин планина, непосредствено до международния път Белград – Истанбул.

Район „Банкя“ има статут на център за рехабилитация на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и профилактика на същите заболявания. В раойон „Банкя“ не само минералната вода е целебни свойства. Факт е, че и въздухът в района е лечебен. Точно затова район „Банкя“ да е известен в национален мащаб като най-доброто място за балнео и климатолечение. Доказано е, че въздухът над район „Банкя“ е богат на озон. Особено полезни са фитонцидите, които идват от боровите насаждения.

Някогашното село Банкя става град през 1969 г. За район „Банкя“ официално се споменава през 1979 г. То се обединява с околните му села, а по-късно район „Банкя“ увеличава територията си с кварталите Градоман, Вердикал и Михайлово, както и със селата Иваняне и Клисура.

Район „Банкя“ се оприличава на „перлата“ на Люлин планина.

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Район „Банкя“ е разположен на около 14 км от столицата. Освен че е в полите на Люлин планина, Банкя се намира на брега на река Банкя на 630 -800 м. надморска височина. Район „Банкя“ е включен електрифицирана линия в националната железопътна мрежа.

Градът има централна част и три квартала - Вердикал, Михайлово и Градоман. Климатът, характерен за район „Банкя“,  е умереноконтинентален. Чистият планински въздух, пълен с озон, и лековитата минерална вода правят Банкя желан балнео курорт. Почивната база и отлично квалифициарния медицински персонал в район „Банкя“, както и всичко изброено по-горе, е предпоставка да се лекуват успешно редица инсултни и сърдечно-съдови заболявания.

Минералните извори в район „Банкя“ са на приблизително 850 мм дълбочина. Водата, която блика от тях е със слаба минерализация с температура 36,5 градуса. Голям плюс е това, че няма мирис, напълно бистра е и е много мека. На територията на район „Банкя“ функционират 6 лечебни заведения. В тях се рехабилитират болни с различни сърдечно-съдови и неврологични заболявания, инсулти, заболявания на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния тракт и др.

История на район Банкя

История на район Банкя

Много преди да стане район „Банкя“, на тази територия са живели тракийски племена. Намерени са археологически находки от римски стени и сгради, канализация, предмети от 4 – 5 век от н.е. Когато става дума за писмени доказателства, за селище на територията на днешния район Банкя се споменава в турски данъчен регистър от 15 век. Рашид бей получил в наследство земята на селището предществало днешния район Банкя, а в чифлика си наел за ратаи хора от местното население. В турския чифлик извирала лечебна минерална вода. Ратаите, които работели там, имали правото само по време на Горешляците да се потопят във водата. Тогава се смятало, че е най-лековита водата. Още тогава тези дни се считали за празнични и хора от цялата околия се събирали край извора. И днес тези дни се наричат така и жителите на район Банкя ги отбелязват като празнични.

След като натъпило Освобождението, селяните от бъдещия район Банкя купили бейските земи. Майстор Коста Паница пръв купил земя в Банкя и издигнал хотел и малка вила. Право над извора с минерална вода получил Рашко Нешев – бивш опълченец. Веднага се заел да разшири банята, която бея имал, направил елементарни басейни и обособил женско и мъжко отделение. Минералната вода бързо се прочула сред населението. Банята в бъдещия район Банкя просперирала.

В началото на 20 век Банкя вече била достатъчно известна, за да се заинтересува държавата от нея. Минералните извори били каптирани. Малката баня била открита през 1907 г. Веднага след това стартирали строителните работи на Голямата балнеолечебница в бъдещия столичен район Бнакя, която е известна и с името Царската баня. Тя получила това прозвище заради това, че в нея имало царски вани, които се използвали от царското семейство. В Европа рядко се срещали подобни бани. Постепенно около нея се оформя и град Банкя, който по-късно става софийски район Банкя. Много жители на Югозападна Македония се заселват в града след като Македония е отделена от България.

Днес район Банкя продължава да привлича туристите с лечебната сила на минералната си вода, с чистия въздух и красотата си. Визията на столичния район Банкя значително се променя след като се извършва ремонт на градския парк „Ротонда“. Часовниковата кула и водните ефекти събират жителите и гостите на район Банкя в центъра на града.

Политика на район Банкя

Политика на район Банкя

Район Банкя е доста предпочитан и оживен. Още Цар Фердинанд и семейството му предпочитали градчето. На теериторията на район Банкя се намирала и резиденцията на Тодор Живков. Общинската администрация на район Банкя се стреми да поддътжа имиджа на града като туристически и балнеологичен център.

Икономика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Определено район Банкя разчита основно на балнеолечението и туризма, за да се издържа. На територията му се намира и завод за бутилиране на минерална вода „Банкя“. В район Банкя се намира и завода за производство на разтворими напитки и хранителни продукти „Кенди“. В него се произвеждат известнитеStep, Frutti и Picantina. Район Банкя се гордее с Отделението по кардиология и кардиологична рехабилитация към Национална кардиологична болница. Плажът в центъра на район Банкя има огромен олимпийски басейн, джакузи и детски басейн. Привлекателни са и хотелите в града.

Институции в район Банкя

Институции в район Банкя

Район Банкя разполага със свое кметство, което функционира завидно добре, според жителите на района. В район Банкя има професионална гимназия по туризъм, която подготвя кадри за основните дейности в района. Освен това има частни училища и детска градина, както и районна пожарна.

Забележителности на район Банкя

Забележителности на район Банкя

Район Банкя може да се похвали с ценни забележителности, една от които е старта баня, която е била посроена през 1907 г. Днес сградата се реконструира. За ремонта на банята в район Банкя са предвидени 8 млн. лв. Минералната вода ще се използва за балнеолечение и за спа-процедури. Бяната се предвижда да стане модерен спа център и да увеличи потока от туристи в район Банкя.

„Вазовият дъб“ в район Банкя е мястото, където патриархът на българската литература е обичал да си почива. В кв. „Вердикал“ в район Банкя се намира църквата „Св. мчци Кирик и Юлита“. Тя е издигната в 10 - 11 век, което е почти веднага след Боянската църква.

Представяне на район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

История на район Банкя

Политика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Институции в район Банкя

Забележителности на район Банкя

Прочетете още