Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (38%, 70 Гласове)
  • На българското черноморие (22%, 40 Гласове)
  • Гърция или чужбина (28%, 51 Гласове)
  • На село (7%, 12 Гласове)
  • Не съм решил (5%, 10 Гласове)
Общо гласували: 183 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 405
Банкя книги

Две книги с проза представят в Банкя

Двете последни книги с проза на писателката от Банкя Цвета Велинова ще бъдат представени утре в ритуалната зала на района от 18 часа. Редакторът и издател на вестник "Банкя днес" Станислав Милев ще сподели своите впечатлени от творбите на Велинова- "Пътешествие на чувства" и "Житейски страници". Писателката е съумяла да събере в двете томчета най-ценните си преживявания и да поднесе храна за размисъл, който ще обогати индивидуалните човешки пътувания по коловозите на душата.  

comment 0
visibility 464
Банкя и изложба

72-годишна художничка с първа изложба в Банкя (СНИМКИ)

72-годишната Трендафилка Василева подреди своята първа самостоятелна изложба в галерия "Банкя" в курортния град. Василева е доказателство, че за таланта възраст няма. На 69 години тя се записва на курс по рисуване в галерия "Тандра"и вече има своя първа изложба.На събитието Трендафилка чу много мили дума за себе си и картините си от близки, познати, приятели. Жената бе дълбоко развълнувана. И сподели пред всички, че като малка не е можела и един морков да нарисува, съобщават от администрацията на района. Преди време с подобна изложба изненада всички и Ани Бояджиева, чийто талант също дълго време бе заспал. В галерия „Банкя”, където ще се помещава клуб за хора от третата възраст, ще имат възможност да се изявят и други белязани с таланти мъже и жени, които ще обогатяват културния живот на града.      

comment 0
visibility 395
художник

Художникът Стоян Мирчев оцени картини в 25 ДГ "Изворче" (СНИМКИ)

Художникът Стоян Мирчев остана очарован от таланта на малчуганите от 25 ДГ "Изворче" в Банкя. Там бяха подредени картините на децата от групите "Звънче", "Калинка" и "Пчелица". Творбите на момчетата и момичетата участват в конкурс за рисунка "Детство мое". Мирчев, директорът на градината Милена Джолева и главният учител Нели Сиракова решиха като победители в конкурса да бъдат отличени всички деца. Големите останаха възхитени от енергията на малките, които твориха, вдъхновени от идеята за красотата, свободата и радостта на детството.  

Реклама
comment 0
visibility 390
Варианти за съоръжения на нови детски площадки

Обсъдиха какви да са уредите на три нови площадки в Банкя (СНИМКИ)

Обществено обсъждане се проведе в Банкя на 3 юни между районната и администрация и жителите на града, относно изграждането на три детски площадки. На събитието бяха показани различните видове уреди и градинска мебел която може да бъде поставена. Новите площадки ще бъдат изградени на ул.”Бор”, на ул.”Ропотамо” и на ул.”Н. Й. Вапцаров”. От администрацията ще разгледат всички предложения на гражданите за подмяна на някой от съоръженията с други.

comment 0
visibility 481
победител

Кучето Бдин спечели състезание в Банкя

Кучето Бдин от Видин стана големият победител в Специализираната изложба за български овчарски кучета в град Банкя. Участваха клубове от Видин, Монтана, Враца, София- клуб "Сердика", село Първомайци, Берковица, Русе, клуб "Банкя". Изложбата се провежда за трета поредна година. Тя започна с водосвет и освещаване новите знамена на няколко клуба. Председателят на Българския киноложки клуб за българско овчарско куче Аврам Петков оповести и една хубаво новина. На международна изложба в Молдова от 38 участвали породи българско овчарско куче е станало шампион.

comment 0
visibility 1147
площадка

Правят три нови детски площадки в Банкя

В град Банкя предстои да се направят още три нови детски площадки. За да бъдат по-безопасни за децата, от администрацията на района канят всички майки и татковци, които имат какво да кажат по темата, на 3 юни от 15 часа в ритуалната зала на районната администрация. Ще бъдат чути исканията им за настилка на площадките, за вида на уредите и дори за боята, с която те да бъдат боядисани.  

comment 0
visibility 574
Банкя

Пожарен автомобил стана атракция за децата в Банкя (СНИМКИ)

Пожарен автомобил се превърна в голямата атракция за децата на Банкя, излезли да празнуват с родителите си. Колата на огнеборците бе заобиколена от ята момчета и момичета. Всеки искаше да се качи в кабината, да се снима пред него. А смелчаците дори дадоха заявка да пуснат и сирените. Имаше много игри, танци, рисунки по лицата. А песните на банкянския славей Емилиян Бърдарски разтопиха и най-коравите сърца. В Банкя празнуваха и деца в неравностойно положение от град Роман и дома "Сава Филаретов". Те пристигнаха в курортния град с влак, теглен от атрактивен парен локомотив. Малки сръчни ръчички превзеха лятната творческа работилница, изнесена в Туристическия информационен център от Народно читалище „Отец Паисий”. Децата сами правиха различни предмети и картички за близките си. Пред центъра се състоя и награждаването и на участниците в конкурса за рисунка „Банкя в моите мечти” по проекта „Про-Банкя” с финансовата подкрепа на Програма „Европа” 2019 на Столична община. Първа награда - велосипед, бе спечелена от Александър Чешанков.

comment 0
visibility 472
ученици

Учениците от 78 СУ "Христо Смирненски " разбраха защо в Банкя живеят най-щастливите хора

Учениците от горния курс на 78 СУ "Христо Смирненски" се срещнаха с кмета на район "Банкя" Рангел Марков и коментираха с него бъдещето на град Банкя. Срещата е част от проекта "Про-Банкя”, който се изпълнява от Сдружение „Форум за европейско бъдеще” в партньорство със Столична община район „Банкя”, 78 СУ „Христо Смирненски” и ПГТ „Алеко Константинов”. Кметът обясни на младежите защо в град Банкя живеят най-щастливите хора. Според изследване отпреди няколко години наличието на многократно над нормата кислород във въздуха на града влияе на жизнеността на хората. Така може да се обясни и големият процент таланти в областта на театъра, музиката, спорта, политиката, които са доразвили потенциала си.Освен това в Банкя хората се познават, а това прави възможно обединяването за не една или две каузи.

comment 0
visibility 1419
Басейн

Отварят басейна в Банкя за Деня на детето (СНИМКИ)

Най-модерният минерален басейн с олимпийски размери до София ще бъде открит на 1 юни за Деня на детето. Минералната вода, чистият въздух позволяват на хората да избягат от натовареното ежедневие и да дори да се погрижат за здравето си. Посетителите ще мога да ползват и множество удобства като детски басейн, джакузи, зона за масаж, ресторант и шатри за релакс. Освен всичко специално за децата ще има място за спорт и детски кът. Той ще бъде отворен от 8 часа до 22 часа всеки ден. Цената за шезлонг и чадър от понеделник до петък е 15 лв, а събота и неделя 20 лева. За децата до 110 см входа е безплатен за тези от 110 до 140 см е с 50% отстъпка. Предлага се и 50% отстъпка за хората в неравностойно положение.  

comment 0
visibility 443
изложба

Изложба в Банкя очарова посланика на Северна Македония

21 художници от Република Северна Македония и от България откриха съвместна изложба в арт център "Банкя". Тя се нарича "Интеграция на идентичности". Голям принос за създаването на изложбата има Културно-информационният център на Северна Македония в България с директор Сашко Насев. Събитието е част от проекта "Свързване", по който центърът работи от доста време. На изложбата присъства и посланикът на Северна Македония Негово Превъзходителство Марян Гьорчев. Той не скри възхитата си от подредените платна. На 7 юли изложбата ще отпътува за Скопие.    

comment 0
visibility 335
арт вечер

Младежка арт вечер в 78 СУ "Христо Смирненски" ще покаже бъдещи таланти (СНИМКИ)

Младежка арт вечер в сградата на 78 СУ "Христо Смирненски" в Банкя ще изкара на светло бъдещи таланти в различни области. Проявата е последната от дългата поредица Майски дни на културата. На 30 май от 17 часа ще има музикална продукция на учениците по пиано на Елисавета Попова. В 78 СУ ще бъдат наредени и картини на учениците на художниците Стоян Мирчев и Марисиана Влашева, както и картини на децата от 25 ДГ "Изворче" – Банкя със съдействието на галерия „Тандра”. Не са забравени и бъдещите акьори. От 18.30 часа започва постановката на тийн театъра "Приключения опасни със герои сладкогласни". Ръководител на децата е Петър Върбанов.

comment 0
visibility 404
изложба

Изложба на български овчарски кучета организират в Банкя

Изложба на български овчарски кучета ще се проведе на 2 юни в парк "Ротонда" на град Банкя. В проявата ще бъдат представени част от най-класните кучета от породата. Турнирът е за Купата на кмета на град Банкя, съобщават от администрацията на района.  Четириногите приятели на човека ще се представят в няколко кръга- външен вид и стойка, основни команди, специална програма и послушание.След края на състезанието стопани и кучета ще се насладят на прекрасното време, страхотните лакомства и споделените емоции.

comment 0
visibility 854
Дечица

Банкя кани всички деца на голям купон за Деня на детето

Район ''Банкя'" всички деца и родители на големия забавления на 1-ви юни Деня на детето. От администрацията са подготвили специална програма за малките. В нея са включени пътуване с ретрожелезницата „Баба Меца“, музика, анимации, игри, концерт, работилници и др. Специални гости на събитието ще бъдат и пожарникарите, като децата ще могат да се качат на пожарната кола. В празника ще участвът и кметът на Банкя Рангел Марков, както и актьор и депутат Евгени Будинов. Ето и събитията по часове:10:00 ч. Тръгва Ретрожелезница „Баба Меца“ от Централна гара (София) към Банкя; 10:30 ч. Специално посрещане на железницата на гара „Банкя“10:00 ч. Фонова музика за деца в Парк „Ротонда“11:00 – 12:00 Започва анимация за деца със специални потребности в пространството на парк „Кестените“11:00 – 12:30 Стартират анимации, игри и фейспейнтинг в района на парк „Ротонда“ 12:30 – 14:00 Започва концерта ''Детсво мое - Шепа Светлина'' първа с участието на солистите на музикална къща ''А Камертон'' София с песни на Хайгашот Агасян 11:00 – 18:00 – Стартира ''Дъга от усмивки в Банкя" - включва Лята работилница с с НЧ „Отец Паисий“ – Банкя в парк „Ротонда“, както и кът за най-малките с образователен детски център ''Балбук''. 17:00 - На децата гостуват Пожарникари и пожарна кола на ул. „Княз Борис I“17:00 - Започва концерта ''Детство мое - Шепа Светлина'' част 2 отново в парк „Ротонда“- Учаастват ДВГ ''Даймънт'' - Емилиян Бърдарски- Пианистите от кабинета по пиано на Марио Спасов(НЧ„Отец Паисий“ - Банкя)- Желязков Денс Груп След 18:00 ч. Кметът на район Банкя, Рангел Марков и Евегени Будинов ще прочетат по една любима своя детска приказка като част от мероприятието ''И възрастните четат приказки''. Водеща на събитията ще бъде Александра Александрова.

comment 0
visibility 498
Празник на село Иваняне

Село Иваняне отпразнува своя празник (СНИМКИ)

Единственото село в България с Паметник на буквите в центъра отпразнува своя празник 24 май. Гостите и жителите на китното селце бяха поздравени от кмета на селото Мария Павлова, кмета на Банкя Рангел Марков и общински съветници. За настроението на площада пък се погрижиха от фоклорен клуб „Пъстра китка”. Празника бе изпълнен с много музика, хора и настроение. Хората от това село определено могат да се горят с него. В него бяха инвестирани средства за детски площадки, стрийт фитнес, озеленяване, инфраструктура и ново кмество.

comment 0
visibility 705
Засаждане на дървете в село Иваняне

Село Иваняне стана по-зелено за своя празник (СНИМКИ)

Село Иваняне стана по-зелено и по красиво след засаждането на 10 броя розовоцъфтящи кестени по линия на компенсаторното залесяване. Те бяха засадени навръх празника на селото 24 май. Дърветата ще правят сянка близо до детската площадка, стрийт фитнеса и новостроящото се кметство на селото. В акцията се включиха кметът Рангел Марков, общинският съветник Анна Стойкова, главният архитект Милена Будинова, Веселинка Петрова от отдел ИИБЕ. Тя е продължение на нициативата, довела и до засаждането неотдавна на 31 дървета на улица „Цар Освободител” от жителите на новоизграден блок. В засаждането на фиданките се включиха и деца, за които примерът на големите по отношение на екологията е от особено значение. Кметът Марков апелира грижата за дърветета да не се ограничава само до засаждането им, а и да се поливат в жегите. Розовоцъфтящите кестени са изключително красиви и устойчиви на вредители и ще създадат една красива среда на хората от селото, което се гордее със своя уникален Паметник на буквите.