Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (11%, 67 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (17%, 103 Гласове)
  • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (49%, 308 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 53 Гласове)
Общо гласували: 624 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1950
В Банкя сложиха метална патерица на смърч (СНИМКИ)

В Банкя сложиха метална патерица на смърч (СНИМКИ)

В столичния район „Банкя“ наклонен  към тротоара смърч, здраво подпрян с метална „патерица” изумява пешеходците. „Сянката на вековен, мощен чинар тежи върху  значително по-младия смърч  и той потегля към светлината, на юг, и  пуска всичките си клони натам. Северната му страна остава оголена. Достигнал на почтено разстояние от чинара, смърчът изведнъж прави завой и се устремява нагоре,“ обясниха в социалната мрежа от районната администрация. За да укрепи дървото, ландшафният дизайнер Веселинка Петрова използва укрепление, което видяла в Кралската ботаническа градина Кю гардънс в Лондон. Петрова намери начин да приложи видяното и да укрепи  смърча, за  да продължи той своя поход към светлината, без да бъде заплаха за гражданите, минаващи край него.

comment 0
visibility 1785
Опасен мост  над река Банска притеснява жителите на Банкя

Опасен мост над река Банска притеснява жителите на Банкя

Пропадане на пътен участък и аварийното състояние на мост над река Банска притесняват жителите на Банкя. Съоръжението от години било нестабилно, но от облините валежи преди седмица вече е опасен, тъй като една от подпорите му също пропада.  Повече от 10 години го къпря, каза пред bTV Данчо Спасов, местен жител, който доброволни се грижи за моста. Мостът е връзка на живеещите с жп гарата и основния хранителен магазин в района. На съоръжението има предупредителни и ограничителните ленти, но гражданите продължават да го ползват и да рискуват. Отново ще направим проверка, знаям за проблема. До дни ще бъде пусната обществена поръчка за избор на изпълнител. Имаме пари и готовност да започне строителство за изграждане на нов мост, каза пред Столица.bg кметът на район Банкя Рангел Марков.  

comment 0
visibility 1891
Параклисът „Свети Стефан” в Банкя е отворен за столичани (СНИМКИ)

Параклисът „Свети Стефан” в Банкя е отворен за столичани (СНИМКИ)

В квартал „Свети Стефан” в Банкя се намира едноименният параклис, достъпът до който е свободен, обясниха от районната администрация. Параклисът се намира в паркова среда с детска площадка. Архитектурата, както и вътрешната уредба и цялостната естетика са съобразени с православния канон. В духа на старите православни традиции и образци иконостасът е изработен от мрамор. Иконите на иконостаса са направени специално за храм „Свети Стефан” в най-престижната иконописна школа в Света Гора – килията на Стареца Янис  в скита „Света Анна”. Божествена Света Литургия в параклиса се извършва на празника на първия християнски мъченик - свети Стефан на 27 декември.

Реклама
comment 0
visibility 1729
type-photo.svg
Строеж в Банкя замърси няколко улици

Строеж в Банкя замърси няколко улици (СНИМКИ)

Строеж на улица "Бреза" в Банкя  замърси няколко улици. Направена е глоба на техническия ръководител на обекта, информират от Столичен инспекторат.  А защо се е стигнало до замърсяването? При започване на изкопни работи екипите са допуснали излизането на транспортните средства от строителния обект с непочистена от кал ходова част. Това е довело до замърсяване на пътното платно пред строежа и на съседните улици.     

comment 0
visibility 1754
Традиции и честване на Бабинден в Банкя

Традиции и честване на Бабинден в Банкя

От администрацията на Банкя и Седянка Българка избраха да разкажат как честват Бабинден в курортния град с видео в социалните мрежи. Това видео е първата част от поредица материали, инициирани от  "Банкя" и посветени на лица, събития и места, които имат значение за развитието на културния, курортния и туристическия дух на града.   За традицията на отбелязване на Бабинден в Банкя разказва Павлинка Герина - председател на Алианса на българските акушерки. За да отбележат празника, Седянка Българка в лицето на няколко дами (Поли, Веси и Стойна), с любезното домакинство на Павлинка Герина, канят всички да станат съпричастни към традицията - макар и в интернет среда. Специално за празника към Седянката се присъединява Мария - действаща акушерка и млада майка на две деца, която от първо лице разказва за призванието "акушер".    

comment 0
visibility 1684
В Баня откриха годишната изложба "Съвременна живопис"

В Банкя откриха годишната изложба "Съвременна живопис"

В Банкя вече е открита годишната изложба „Съвременна живопис“. Тя се намира в Арт център Банкя. Изложбата може да бъде разгледана до 19 март 2021г.   Ето и какво сподели кураторът на експозицията Генади Гатев: "Въпреки че използват различни медии и изразни средства, участниците в изложбата, се оказват обединени именно от тази поетика на възприятието, проектирайки фундаментални човешки копнежи и същевременно отваряйки ново и различно пространство. Самите образи са ситуирани в индивидуалното съзнание, между субекта и обекта, но авторът остава в своята цялост на същество, което мисли, чувства и мечтае.”               

comment 0
visibility 2867
От "Банкя" напомнят: Идва сняг, чистете пред домовете си

От "Банкя" напомнят: Идва силен сняг, чистете пред домовете си

От администрацията на район "Банкя" отправиха в социалната межа апел към хората от града във връзка с очакваните силни снеговалежи в близките дни.  За да бъдат избегнати инциденти, свързани със силния сняг, от Столичния инспекторат напомнят, че почистването на прилежащите тротоарни площи пред частните домове е ангажимент на стопаните им.    Търговците почистват снега пред своите обекти. Снегопочистващите машини и служители почистват първо трасетата на масовия градски транспорт, спирките, пред заведенията с обществена значимост, след което при нужда се преминава към вътрешнокварталните улици.  

comment 0
visibility 1720
"Поетика на пространството" събира съвременни художници в Банкя

"Поетика на пространството" събира съвременни художници в Банкя

В залите на Арт Център Банкя съвременни художници си дават среща във вернисажа „Поетика на пространството“. Той ще бъде открит на 15 януари от 17 часа. Ще може да бъде разглеждан до 19 март.    „Поетика на пространството“ се явява продължението на проекта "Съвременна живопис – Банкя" в неговото пето поредно издание. Куратор на събитието е Генади Гатев. В изложбата участват авторите: Атанас Атанасов, Валентина Шара, Георги Донов, Гълъб Гълъбов, Долорес Дилова, Иван Костолов, Иван Кюранов, Иглика Христова, YO \ KO + INA, Калоян Богданов, Косьо Минчев, Светлана Мирчева, Свилен Стефанов, Стела Василева, Трендафила Трендафилова, Харита Асумани.  

comment 0
visibility 1579
В Банкя: Укрепват моста в квартал "Вердикал", възстановяват ул. "Родолюбие"

В Банкя: Укрепват моста в квартал "Вердикал", възстановяват ул. "Родолюбие"

От администрацията на "Банкя" следят всички сигнали, които хората им подават в социалната мрежа. И реагират светкавично на тях. Особено след силни дъждове или снегове, като тези от изминалата седмица.   От общината имат предвид състоянието на големия мост в квартал "Вердикал". Направен е и проект през 2019 и към момента е осигурено финансиране за укрепването му. Чака се само подходящи атмосферни условия, за да се започне работа по него.    Относно моста на ул. „Липа”-според общинарите там има нужда от ново, стабилно инфраструктурно съоръжение. Предприемат се действия и ще търси финансиране за изграждането му. Ул. „Родолюбие” е включена в програмата за възстановяване на щетите от поройните дъждове.   Колкото до падналите дървета на пътя към махала Витковица, кметът на село Клисура Камелия Димитрова е сигнализирала на тел. 112 още на 12 януари и проблемът е разрешен.    

comment 0
visibility 1563
В Градоман планират да кръстят улица на името на Георги Калоянчев (СНИМКИ)

В Градоман планират да кръстят улица на името на Георги Калоянчев (СНИМКИ)

В столичния район „Банкя“ обмислят възможността улицата пред къщата на актьора Георги Калоянчев в Градоман да бъде кръстена на негово име. Поводът за възникналата идея е, че днес се навършват 96 години от рождението на големия актьор. “ Имахме честта, че той бе наш съгражданин. В къщата му в квартал Градоман, където днес е неговият син Ивайло Калоянчев, вероятно още отекват репликите от репетициите му на култови български филми и пиеси Обсъжда се възможността на негово име да бъде наречена улицата в Градоман пред къщата му,“ споделиха в социалната мрежа от район Банкя. Припомняме, че рез годините Калата изиграва централни роли в незабравими филми – „Специалист по всичко“, „Вълчицата“, „Инспекторът и нощта“, Бон шанс, инспекторе!“. Калоянчев остава в сърцата на публиката и с главната роля в  „Бай Ганьо тръгва из Европа“.

comment 0
visibility 1992
Борба за запазване на градинката в центъра на Банкя

Борба за запазване на градинката в центъра на Банкя

Преграждане на съществуващи алеи и направата на ограда в градинката в центъра на Банкя накара доста от жителите на курортния град да отправят питания към администрацията на района. Хората се опасяват дали нещо няма да се строи в любимото за много млади и стари място за разходки.    За да успокоят жителите на Банкя, от администрацията на района публикуваха в социалната мрежа обстойни разяснения за съдбата на парцела. Най-важното е ,че общинските служители ще се борят до последно в центъра на Банкя да продължи да има градинка за разходки на хората.   Ето и какво написаха от "Банкя" за съдбата на градинката:  "С решение на съда от 1994 година е възстановен този поземлен имот  като частна собственост, въпреки  че на място е реализирано озеленяване – паркова инфраструктура, алейна мрежа, затревяване и висока дървесна растителност,   От служители на район „Банкя” е извършен оглед на място и е установено, че се строи ограда с плътна част до 60 см, която възпрепятства преминаването по алеите и ползването на градинката. За ограда с плътна част до 60 см съгласно разпоредбата на чл. 151 от  Закона за устройство на територията не се изисква издаване на разрешение за строеж, поради което район „Банкя” няма законово основание за премахване на оградата.  Предвид гореизложеното и желанието на район „Банкя” да запази градинката и свободния достъп до нея, единствената възможност на районната администрация е да предприеме действия по придобиване на имота чрез обезщетяване на собствениците. Същевременно по инициатива на кмета на Столична община е стартирана процедура по картотекиране на имоти, частна собственост, попадащи в терени с реализирано озеленяване и придобиването на имотите от Столична община с  цел да бъдат достъпни за всички граждани.   В тази връзка район „Банкя” е изпратил към Столична община наличната документация за УПИ I – за озеленяване, кв 43 А по плана на град Банкя за разглеждане и стартиране на процедура по придобиване/отчуждаване/ на терена, както и на  други подобни терени на територията на район „Банкя”, за да бъдат съхранени те като част от зелената система на града и достъпни за широко обществено ползване.  

comment 0
visibility 2582
Важното през 2021 година за Банкя: Нова канализация и Голямата балнеолечебн

Важното през 2021 година за Банкя: Нова канализация и Голямата балнеолечебница

Два са основите проекти, върху които ще работи с пълна сила администрацията на "Банкя" през новата 2021 година. Това са смяна на вътрешнокварталната канализация в района. И още нещо-Най-големият спа балнеолечебен център в България, Голямата балнеолечебница.   Тя е  символ на Банкя. "Така че сме с голяма надежда за подсилване на курортния характер след нейното възстановяване", каза пред БНР кметът на "Банкя" Рангел Марков.    Три варианта се обсъждат за стопанисването на минералната баня в Банкя. Довършват се и се монтират детайли голямото фоайе на входа, за да възвърнат пълния блясък на някогашната Лечебница. Единият от вариантите за управление на възстановената баня е да се създаде общинско дружество. Другият е да се даде за управление на оператор, които има опит в СПА услугите. Вече има запитвания от чужбина - Турция, Италия и др. страни за бъдещето на бижуто на град Банкя.   Обсъждат се варианти за стопанисването на минералната баня в Банкя     Царската вана в банята в Банкя е готова (СНИМКИ)    Ще има обществено обсъждане за управлението и стопанисването на минералната баня в Банкя    След няколко неуспешни опита на Столична община да даде обекта на концесия срещу възстановяване, най-накрая банята бе спасена чрез публично-частно партньорство, одобрено от Столичния общински съвет през 2017 г.  

comment 0
visibility 1764
В Банкя глобиха строител за запрашаване

В Банкя глобиха строител за запрашаване

Столичен инспекторат санкционира собственик на имот в Банкя получи акт за запрашаване при срутване на сгради. Нарушението е извършено на столичната улица "Пирот" 1. Строителят е разрушил две сгради. Дейността е спряна до пристигане на оросителна техника. Инспекторите от района ще следят да не се допусне замърсяване на уличното платно.

comment 0
visibility 2366
Ето промененото разписание на влаковете между София и Банкя

Ето промененото разписание на влаковете между София и Банкя

Има промяна в разписанието на влаковете между София и Банкя. Измененията влязоха в сила на 13 декември тази година и ще важат до 11 декември 2021 г. Това съобщават от администрацията на курортния град в социалната мрежа.    Ето и как ще се движат влаковете в този период:   От София за Банкя: 6:35, 8:10, 10:10, 11:55, 14:10, 17:10, 18:35 ч.   От Банкя за София: 7:10, 8:50, 10:50, 12:30, 14:45, 17:50, 19:10 ч.    

comment 0
visibility 1660
81 нови книги зарадваха читалище „Отец Паисий 1928”  в Банкя

81 нови книги зарадваха читалище „Отец Паисий 1928” в Банкя

81 нови книги зарадваха библиотеката на читалище „Отец Паисий 1928”  в Банкя. Книжните дарове са резултат от спечелен проект по програма: „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. За това разказват от  администрацията на "Банкя" в социалната мрежа.    Всеки, който реши да оползотворите пълноценно престоя вкъщи с нова книга в ръка, може да ползва услугите на градската библиотека.    След 5 януари 2021 година библиотекарката Зоя Велкова е на разположение. Но заради COVID-мерките тя ще посреща читателите на входа на читалището, след като те ѝ позвънят.  Там ще приема върнатите от хората книги и ще донася желаните от тях четива. Това можете да стане в дните понеделник, вторник и сряда от 10:00 до 16:00 часа.            

Район „Банкя“

Представяне на район Банкя

Представяне на район Банкя

Град Банкя е известен освен като международен балнео курорт, и като район на София. Район „Банкя“ се намира в подножието на Люлин планина, непосредствено до международния път Белград – Истанбул.

Район „Банкя“ има статут на център за рехабилитация на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и профилактика на същите заболявания. В раойон „Банкя“ не само минералната вода е целебни свойства. Факт е, че и въздухът в района е лечебен. Точно затова район „Банкя“ да е известен в национален мащаб като най-доброто място за балнео и климатолечение. Доказано е, че въздухът над район „Банкя“ е богат на озон. Особено полезни са фитонцидите, които идват от боровите насаждения.

Някогашното село Банкя става град през 1969 г. За район „Банкя“ официално се споменава през 1979 г. То се обединява с околните му села, а по-късно район „Банкя“ увеличава територията си с кварталите Градоман, Вердикал и Михайлово, както и със селата Иваняне и Клисура.

Район „Банкя“ се оприличава на „перлата“ на Люлин планина.

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Район „Банкя“ е разположен на около 14 км от столицата. Освен че е в полите на Люлин планина, Банкя се намира на брега на река Банкя на 630 -800 м. надморска височина. Район „Банкя“ е включен електрифицирана линия в националната железопътна мрежа.

Градът има централна част и три квартала - Вердикал, Михайлово и Градоман. Климатът, характерен за район „Банкя“,  е умереноконтинентален. Чистият планински въздух, пълен с озон, и лековитата минерална вода правят Банкя желан балнео курорт. Почивната база и отлично квалифициарния медицински персонал в район „Банкя“, както и всичко изброено по-горе, е предпоставка да се лекуват успешно редица инсултни и сърдечно-съдови заболявания.

Минералните извори в район „Банкя“ са на приблизително 850 мм дълбочина. Водата, която блика от тях е със слаба минерализация с температура 36,5 градуса. Голям плюс е това, че няма мирис, напълно бистра е и е много мека. На територията на район „Банкя“ функционират 6 лечебни заведения. В тях се рехабилитират болни с различни сърдечно-съдови и неврологични заболявания, инсулти, заболявания на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния тракт и др.

История на район Банкя

История на район Банкя

Много преди да стане район „Банкя“, на тази територия са живели тракийски племена. Намерени са археологически находки от римски стени и сгради, канализация, предмети от 4 – 5 век от н.е. Когато става дума за писмени доказателства, за селище на територията на днешния район Банкя се споменава в турски данъчен регистър от 15 век. Рашид бей получил в наследство земята на селището предществало днешния район Банкя, а в чифлика си наел за ратаи хора от местното население. В турския чифлик извирала лечебна минерална вода. Ратаите, които работели там, имали правото само по време на Горешляците да се потопят във водата. Тогава се смятало, че е най-лековита водата. Още тогава тези дни се считали за празнични и хора от цялата околия се събирали край извора. И днес тези дни се наричат така и жителите на район Банкя ги отбелязват като празнични.

След като натъпило Освобождението, селяните от бъдещия район Банкя купили бейските земи. Майстор Коста Паница пръв купил земя в Банкя и издигнал хотел и малка вила. Право над извора с минерална вода получил Рашко Нешев – бивш опълченец. Веднага се заел да разшири банята, която бея имал, направил елементарни басейни и обособил женско и мъжко отделение. Минералната вода бързо се прочула сред населението. Банята в бъдещия район Банкя просперирала.

В началото на 20 век Банкя вече била достатъчно известна, за да се заинтересува държавата от нея. Минералните извори били каптирани. Малката баня била открита през 1907 г. Веднага след това стартирали строителните работи на Голямата балнеолечебница в бъдещия столичен район Бнакя, която е известна и с името Царската баня. Тя получила това прозвище заради това, че в нея имало царски вани, които се използвали от царското семейство. В Европа рядко се срещали подобни бани. Постепенно около нея се оформя и град Банкя, който по-късно става софийски район Банкя. Много жители на Югозападна Македония се заселват в града след като Македония е отделена от България.

Днес район Банкя продължава да привлича туристите с лечебната сила на минералната си вода, с чистия въздух и красотата си. Визията на столичния район Банкя значително се променя след като се извършва ремонт на градския парк „Ротонда“. Часовниковата кула и водните ефекти събират жителите и гостите на район Банкя в центъра на града.

Политика на район Банкя

Политика на район Банкя

Район Банкя е доста предпочитан и оживен. Още Цар Фердинанд и семейството му предпочитали градчето. На теериторията на район Банкя се намирала и резиденцията на Тодор Живков. Общинската администрация на район Банкя се стреми да поддътжа имиджа на града като туристически и балнеологичен център.

Икономика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Определено район Банкя разчита основно на балнеолечението и туризма, за да се издържа. На територията му се намира и завод за бутилиране на минерална вода „Банкя“. В район Банкя се намира и завода за производство на разтворими напитки и хранителни продукти „Кенди“. В него се произвеждат известнитеStep, Frutti и Picantina. Район Банкя се гордее с Отделението по кардиология и кардиологична рехабилитация към Национална кардиологична болница. Плажът в центъра на район Банкя има огромен олимпийски басейн, джакузи и детски басейн. Привлекателни са и хотелите в града.

Институции в район Банкя

Институции в район Банкя

Район Банкя разполага със свое кметство, което функционира завидно добре, според жителите на района. В район Банкя има професионална гимназия по туризъм, която подготвя кадри за основните дейности в района. Освен това има частни училища и детска градина, както и районна пожарна.

Забележителности на район Банкя

Забележителности на район Банкя

Район Банкя може да се похвали с ценни забележителности, една от които е старта баня, която е била посроена през 1907 г. Днес сградата се реконструира. За ремонта на банята в район Банкя са предвидени 8 млн. лв. Минералната вода ще се използва за балнеолечение и за спа-процедури. Бяната се предвижда да стане модерен спа център и да увеличи потока от туристи в район Банкя.

„Вазовият дъб“ в район Банкя е мястото, където патриархът на българската литература е обичал да си почива. В кв. „Вердикал“ в район Банкя се намира църквата „Св. мчци Кирик и Юлита“. Тя е издигната в 10 - 11 век, което е почти веднага след Боянската църква.

Представяне на район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

История на район Банкя

Политика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Институции в район Банкя

Забележителности на район Банкя

Прочетете още