Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 631 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1050 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 593
кмет за един ден

Две момичета от Банкя в ролята на Кмет за един ден

Две момичета от Банкя-Ванеса Филипова и Сонгюл Исуф влязоха в ролята на Кмет за един ден. Събитието е част от програмата, свързана с празниците на града Горешляци. Девойките бяха радушно посрещнати от кмета Рангел Марков. За обсъждане на текущи въпроси около благоустройството на града в кабинета му бяха и други служители от районната администрация. Обсъди се и осветяването на някои детски площадки и стопанисването на Голямата балнеолечебница след отварянето ѝ догодина. Ванеса се включи с предложение да се обърне внимание и на площадката на ул. „Пирот”, която е близо до тази на ул. „Княз Борис”.

comment 0
visibility 1455
нов директор

Нов директор поема 78 СУ в Банкя

Нов директор застава начело на 78 СУ "Христо Смирненски" в Банкя, съобщиха от администрацията на района. От понеделник временно изпълняваща длъжността е Дима Герасимова, досегашен заместник-директор на ПГТ „Алеко Константинов”. Като педагог, а и като секретар на читалище „Светлина” Вердикал -1927, тя е показала сериозни организаторски качества, които ще ѝ бъдат полезни и на новата длъжност. Столица.bg припомня, че името на предишната директорка Весела Неделчева бе намесено в доста неприятни ситуации. Родители на ученици в школото отдавна алармираха за нередности там. Там се провеждали частни уроци от учители, които преподават на децата. Също така базата на училището се използвала от регистрирана школа за допълнителни уроци и се развивала търговска дейност.    

comment 0
visibility 690
type-photo.svg
среща

Дълголетници се събраха на среща в Банкя (СНИМКИ)

Жители на Банкя, които са дълголетници и такива, навлизащи в тази група, се събраха на среща с ръководството на общината в хотел "Жеравна". След сладките приказки с кмета и общинските съветници, дойде време за страхотните песни на жените от хора при читалище "Отец Паисий" с ръководител Никола Йонов. Те излязоха на сцената с новите си носии- литаци, които грееха като слънца.Краят бе оставен за хорото. А акордеонът на Никола Йонов разплака всички.    

Реклама
comment 0
visibility 1291
Горешляци в Банкя

Горешляците в Банкя са в разгара си

Банкя отбелязва празниците на града, наречени Горешляци, с богата програма. Заедно с това ще бъде отбелязан и 50-годишният юбилей от обявяването на Банкя за град. Още от 13 юли са започнали събитията, свързани с празника. На 17 юли се очаква представянето на етно проекта „Белонога“. На 18 юли празника ще уважи Ицо Хазарта. Рок групата „Конкурент“ ще е на сцената на 19 юли. Всички очакват уникалният спектакъл на ансамбъл „Българе“, който е предвиден на 20 юли. Районната администрация ще организира срещи с дълголетниците и младежите от града. „Библиобусът“ на Столична библиотека ще осигури приятни четива. В празничната програма ще се включат и актьора Евгени Будинов, Александра Александрова и Огнено шоу на ТС „Смехурко”. На 19 юли ще се проведе Мото парад, в който участие ще взе и GENTLEMEN MC BULGARIA. На 20 юли пък ще се проведе забавен Авто ретро парад край парк „Ротонда“. Лятното кино също ще допринесе за празничното настроение в Банкя с прожекцията на Бай Ганьо в банята” на 21 юли от 21:30 ч. Последният празничен ден ще е 21 юли, когато ще се състои традиционният пленер на художниците, неразривно свързани с галерия „Тандра” и Банкя, а Маестро Иван Яхнаджиев ще рисува с децата на града. Безплатен е входа за всички граждани и гости на града за всички събития в парк „Ротонда“.

comment 0
visibility 797
Кирил Господинов

Дъщерята на Баш майстора разказа за любимите му роли

Книгата - албум "Баш майстора завинаги" събра много приятели и почитатели на актьора Кирил Господинов в Банкя. В Туристическия информационен център неговата дъщеря - Веселка Господинова разказа любопитни моменти от неговата житейска и творческа биография. Тя е и автор на томчето с интересни снимки и спомени за колоритния творец. Събитието бе посветено и на 85-години от рождението на актьора. Дъщерята показа и сценичен костюм на Господинов, пазещ още неговото излъчване. Постепенно срещата се превърна в задушевен разговор не само за филма, но и за народопсихологията на българина. Екземпляр от книгата може да бъде намерен в библиотеката в Банкя и в бъдещия пенсионерски клуб.    

comment 0
visibility 927
духов оркестър

Софийският духов оркестър с концерт в Банкя

Ценителите на хубавата музика-класика, но и модерна, ще имат уникално преживяване на 15 юли в Банкя. В първия от трите празнични дни на Горешляците, от 19:00 часа парк „Ротонда” ще бъде под властта на музикалните магьосници от Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов. Всяко тяхно гостуване е празник за града, защото те успяват по един романтичен начин да съберат на едно място музиката и спомена за стара Банкя от началото на миналия век. Софийският духов оркестър бе първият състав, който, след реконструкцията на парка, зарадва със свои изпълнения жителите и гостите на курортния град. Оркестърът "освети" новия амфитеатър с рапсодия „Вардар” от Панчо Владигеров.

comment 0
visibility 1089
гостуване

Столична библиотека гостува в Банкя

Мобилният филиал на Столична библиотека ще гостува на 13 юли от 18 часа в парк "Кестените" на град Банкя. Хората от курортния град ще могат да си извадят безплатни читателски карти за една година. От "Библиобуса" ще могат да се взимат до 7 книги за 20 дни. Връщането става в Столична библиотека и нейните филиали, съобщават от администрацията на "Банкя". На метри от подвижното царство на книгите има творческа работилница, организирана от район „Банкя“ съвместно с читалище "Отец Паисий“. Инициативата е част от програмата за "Горешляци 2019 – 50 години град Банкя".  

comment 0
visibility 676
проект

Почитатели на актьора Кирил Господинов се събират в Банкя

Приятели и почитатели на актьора Кирил Господинов се събират в Банкя. Курортният град организира събитие, за да отбележи 85 години от рождението на колоритния творец. Става дума за проектът "Баш майстора Завинаги", дело на Веселина Господинова- дъщеря на актьора. На 13 и 14 юли инициативата ще гостува в Банкя. Тя ще бъде един от акцентите на „Горешляци 2019: 50 години град Банкя“ и на „Лятно Кино Банкя 2019“. Ето какво да очакват по дни и часове феновете на Кирил Господинов: 13.07. (събота, парк „Ротонда“) 20:00 ч. – Фото изложба на открито21:30 ч. – Прожекция на филма „Баш майсторът на море“14.07. (неделя, Туристически информационен център - Банкя)11:00 ч. – Представяне на книгата на Веселина Господинова „Баш майстора Завинаги“        

comment 0
visibility 556
защити

Дипломни защити събират специалисти в Банкя

Дипломни защити на абсолвенти от Националната художествена академия ще съберат специалисти и фенове в Арт център Банкя. Ще бъдат представени разработки в едни от най-интересните и пъстри специалности - Книга, Илюстрация, Печатна графика, Плакат и визуална комуникация. Експозицията се открива на 10 юли в 18.30 часа и ще може да се види до 18 юли. Тя представя последните и най-добри разработки на студентите.  

comment 0
visibility 698
Био ферма

Чака се разрешение за екоферма в Иваняне

Целта на инвеститорите е да се съвмести селскостопанската дейност с туризма. Идеята е семейства с деца да могат да наблюдават как се отглеждат селскостопанските животни. Във фермата се предвижда отглеждането на голям брой животни, настанени в различни дворове с разграничени за гостите участъци. Ще се изградят къщи за гости, в които посетителите на фермата ще могат да отсядат. Храненето, доенето, чистенето ще бъдат извършвани от автомати. Ще се изградят и пречиствателни станции за отходните канали. Отпадните води от свинефермата ще се използват повторно след филтриране. За храненето на животните ще се ползват единствено натурални продукти. Месото, яйцата и млечните продукти от фермата ще влизат в търговската мрежа в столицата. Все още се обсъжда въпроса дали фермата ще е с промишлено производство, заради големия брой животни, планирани за отглеждане в нея. Подобно промишлено производство не е разрешено в район Банкя, според градоустройствения план. Направените проучвания са установили, че фермата не може да навреди на минералните води в Банкя. Възложено е проучване дали планирания брой животни във фермата може да се счита за промишлен от председателя на комисията по околна среда Лорита Радева. Приемането на проекта е отложено за предстоящо заседание на комисията. Ще се изслушат мненията и на кметовете на Иваняне и район Банкя.

comment 0
visibility 647
ловене на риба

В "Банкя" учат децата как да ловят риба

Едно училище, в което няма класни стаи и учебници "отвори врати" в Банкя. Това е школата за деца риболовци, организирана от Съюза на ловците и риболовците в България. "Класни стаи" ще бъдат водоемите на курортния град. Първата сбирка обаче се състоя вчера в Актовата зала на 78 СУ "Христо Смирненски", съобщават от администрацията на район "Банкя". Да научат тайните как се хваща най-голямата риба дойдоха десетина деца с въдици и техните родители. Росица Златанова представител на СЛРБ разказа за бъдещите занимания и раздаде пособие за риболовство, чийто автор е самата тя. Заниманията в училището са свързани с познания за екологията, ориентиране, оцеляване и първа помощ в природата, увеличаване популацията на рибите в реките и водоемите. След приключване на училището децата ще получат членска карта за СЛРБ и риболовен билет.    

comment 0
visibility 1590
Корпус за бързо реагиране

Лятно кино Банкя 2019 продължава с нови филми

Лятно кино Банкя 2019 продължава и тази събота с нови филми. От 21:30 ч. в парк "Ротонда" ще бъде прожектиран първо Късометражният филм "Обир", а след това "Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха". Смехът и якото настроение са гарантирани. Киното в Банкя се организира с помощта на частни фирми. Входа за всички е свободен.  

comment 0
visibility 822
type-photo.svg
възглавници

Концерт на възглавници представи малки пианисти (СНИМКИ)

Музикалният педагог академик Султана Марковска намери уникален начин да покаже какво са научили нейните малки питомци. Тя направи концерт на възглавници. По време на който децата представиха част от емблематични творби за пиано. Това се случи в Ритуалната зала на район "Банкя". Събитието се прави за втори път. Учителката с голямо умение бе подбрала произведенията според темперамента и желанието на всяко дете. Очарователният и палав Рамче - героят от приказките на Миле Марковски, отново оживя в блестящото изпълнение на актрисата Диди Василева. Своите думи на признателност към Султана Марковска поднесоха присъстващите на концерта. Децата признаха, че тя е не само изключителен педагог и приятел на учeниците, но и възпитава у тях любов към изкуството и чувства на приятелство.

comment 0
visibility 480
фотоизложба

Фотоизложба за 30 години на театрално студио "Смехурко"

Една от знаковите културни институции на Банкя- Театрално студио "Смехурко" подреди изложба за своя 30-годишен юбилей. Тя е разположена в Туристическия информационен център на курортния град. Бивши и настоящи членове на студиото уважиха събитието и трогателните срещи бяха част от него, съобщават от администрацията на района. Цвете Лазарова прекара известно време в носталгични разговори с едно друго Цвете, дошло от Испания, което преди десетилетия бе звезда в спектаклите на „Смехурко”. Много снимки се направиха пред фотосите, показващи историята на „Смехурко”. Вероятно и те след време ще се превърнат също в част от културната история на Банкя.

comment 0
visibility 692
театрални награди

Театрално студио "Смехурко" раздаде награди

Една от най-ярките културни институции в Банкя- театрално студио "Смехурко" раздаде годишните си награди. Това става в актовата зала на 78 СУ "Христо Смирненски". В подготвителната група за дебют бе награден Денислав Василев за ролята на змейчето от „Всеки змей това го знае”. В групата „Смехурко” – деца призът отиде при Светлозара Дякова за образа на заека в „Жълтото око”. В групата „Смехурко” – младша възраст бе отличена Андрея Цветкова за Стопанката от „Принцесата и Мечока или чудото любов”. В групата „Смехурко” – старша възраст с победа се поздрави Велина Габровска за Розалина в /Не/напразни усилия на Любовта" по Шекспир.  Кметът на района Рангел Марков изпрати поздравителен адрес за 30-я рожден ден на театралната формацията, съобщават от администрацията на района.