Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
  • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
  • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
  • Не подкрепям никого (13%, 56 Гласове)
  • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 443 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1346
-

В Банкя очакват традиционния фестивал за хора с увреждания

За трета поредна година в столичния район Банкя ще се проведе фестивалът за хора с увреждания КООП БАНКЯ 2023. Събитието се организира от Националния съвет на трудово-производителните кооперации за хора с увреждания със съдействието на район Банкя. Основната цел на фестивала е да създаде благоприятна среда за изява на хората с увреждания и да помогне за активното им включване в обществени прояви. Събитието ще събере кооперации и предприятия, в които работят хора с увреждания от цялата страна - ТПКИ „Родина – Варна“, КТ „Черноморка“ – Бургас, „Дибико“ ЕООД – София, ТПКИ „Мир“ – Трявна, ТПКИ „Първи май“ – Смолян, ТПКИ „Петър Мирчев“ – Кърджали, ПКИ „Царевец“ – В. Търново, Транс Ко 04 ЕООД и ТПКИ „Иглика“ – Шумен. Във фестивала ще вземат участие и партньорски организации на район Банкя - Българска асоциация за невромускулни заболявания, Асоциация на родителите на деца с епилепсия, Център за психологически изследвания и Асоциация по настолни игри „Средец, уважаван и любим“ СУЛЮ. Шатрите със стоки, изработени от хора с увреждания, ще бъдат разположени на Пешеходната зона в центъра на град Банкя. В Националния профилактично-възстановителен център „Жеравна“, с участието на хора с увреждания ще се проведат различни турнири по наземни и настолни игри, а на сцената в парк „Ротонда“ ще можете да се насладите на разнообразна фестивална програма, за която от района ще информират следващата седмица. Посетителите на КООП БАНКЯ 2023 ще могат да подкрепят хората с увреждания, закупувайки разнообразни качествени облекла и сувенири, произведени с внимание и любов от тях.

comment 0
visibility 1203
Продължава работата по втория етап от водния цикъл на Банкя

Продължава работата по втория етап от водния цикъл на Банкя

Продължава реализацията на втория етап от водния цикъл на Банкя, съобщават от районната администрация. Дейностите са по проект „Инженеринг – проектиране и строителство на обект: Доизграждане и реконструкция на канализационна мрежа на гр. Банкя, кварталите „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“ и с. Иваняне, р-н „Банкя“. В периода 1 – 14 май 2023г. СМР ще се извършват в следните участъци: 1. По ул.“Александър Стамболийски“ – между ул.“Шейново“ и ул.“Лутраки“. Ще бъде въведена ВОБД в два последователни етапа: - От ул.”Шейново” до  ул.”Св.Св. Кирил и Методий” – движението ще се осъществява двупосочно, последователно в северното платно, а след това в южното платно. - В  кръстовището на ул.”Св.св. Кирил и Методий”  и ул. „Ал. Стамболийски”. Движението ще се осъществява двупосочно, последователно в северното платно, а след това в южното платно, като ще се регулира със светофарна уредба. - Участъкът от кръстовището до ул.”Лутраки” остава затворен за движение на МПС. 2. По ул.”Сливница” – между ул.”Цар Симеон” и ул.”Средна гора”. Въведена е ВОБД като улицата е затворена за движение на МПС, включително кръстовището с ул. „Иван Вазов”. При възможност ще се пропускат автомобили на живущите в участъка. 3. По ул.”Иванянско шосе” – от подхода за магазин „Фантастико” ул.”Мадарски конник” до ул.”Стефан Стамболов”. Участъкът е затворен за движение на МПС, като ще се осигурява подход към паркинга на магазин „Фантастико” до ул.”Стефан Стамболов” (от 01.05 до 05.05.2023) 4. В кръстовището на ул.”Стефан Стамболов” и ул.”Иванянско шосе”. Ще бъде въведена ВОБД – без затваряне (със стеснения) на кръстовището. На 09.05.2023 ще бъде затворен за движение Прелезът към ул. „Гурмазовски път”, като за движение на МПС към квартала зад линията ще са осигурени обходни маршрути. Очаква се Прелезът да бъде затворен до 20.05.2023 г. 5. По ул. „Огражден” – ще бъде въведена ВОБД, като улицата е затворена за движение на МПС. При възможност ще се пропускат автомобили на живущите в участъка. 6. По ул.”Баба Тонка” от ул.”Рудозем” до ул.”Никола Обретенов”. Ще бъде въведена ВОБД, като улицата е затворена за движение на МПС. При възможност ще се пропускат автомобили на живущите в участъка. – Очакваното начало на СМР по участъка е  от 09.05.2023 при технологична възможност. 7. По ул.”Родина” от ул.”Александър Стамболийски” до ул.”Клокотница”. Ще бъде въведена ВОБД, като улицата е затворена за движение на МПС. При възможност ще се пропускат автомобили на живущите в участъка. – Очакваното начало на СМР по участъка е от 09.05.2023 при технологична възможност. Посочените дати са индикативни и са възможни промени в зависимост от напредъка на СМР. На празниците (6, 7  и 8 май) не се предвиждат дейности, като работните участъци ще бъдат надеждно обезопасени.

comment 0
visibility 1762
Напредва работата по доизграждането на водния цикъл в Банкя

Напредва работата по доизграждането на водния цикъл в Банкя

Продължава работата по доизграждането на водния цикъл в столичния район „Банкя“, съобщават от местната администрация. Проектът включва доизграждане и реконструкция на канализационна мрежа на гр. Банкя, кварталите „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“ и с. Иваняне, р-н „Банкя“. В периода 24 април – 5 май строително-монтажни работи ще се извършват в следните участъци: По ул.“Александър Стамболийски“ – между ул.“Шейново“ и ул.“Лутраки“. Ще бъде въведена ВОБД в два последователни етапа: - От ул.”Шейново”/стълбите/ до 20 метра преди ул.”Св.Св. Кирил и Методий” – движението ще се осъществява двупосочно, последователно в северното платно, а след това в южното платно. - от 20 метра преди ул.”Св.Св. Кирил и Методий”  до кръстовището (включително) с ул. „Ал. Стамболийски”. Движението ще се осъществява двупосочно, последователно в северното платно, а след това в южното платно, като ще се регулира със светофарна уредба. - Участъка от кръстовището до ул.”Лутраки” остава затворен за движение на МПС. По ул.”Сливница” – между ул.”Цар Симеон” и ул.”Средна гора”. Въведена е ВОБД като улицата е затворена за движение на МПС, включително кръстовището с ул. „Иван Вазов”. При възможност ще се пропускат автомобили на живущите в участъка. По ул.”Иванянско шосе” – от ул.”Мадарски конник” до ул.”Стефан Стамболов”. Участъкът е затворен за движение на МПС, като ще се осигурява подход към паркинга на магазин „Фантастико” (в началото откъм ул.”Стефан Стамболов”, а след това откъм ул.”София”). В кръстовището на ул.”Стефан Стамболов” и ул.”Иванянско шосе”. Ще бъде въведена ВОБД – без затваряне (със стеснения) на кръстовището. Около 1 май 2023 ще бъде затворен за движение Прелезът към ул. „Гурмазовски път”, като за движение на МПС към квартала зад линията ще са осигурени обходни маршрути. Очаква се прелезът да бъде затворен до 15 май 2023 г. По ул. „Огражден” – Ще бъде въведена ВОБД, като улицата е затворена за движение на МПС. При възможност ще се пропускат автомобили на живущите в участъка. Посочените дати са индикативни и са възможни промени в зависимост от напредъка на СМР. На празниците (6, 7  и 8 май 2023 г.) не се предвиждат СМР, като работните участъци ще бъдат надеждно обезопасени.

Реклама
comment 0
visibility 1028
Почистиха Куков дол край Банкя

Почистиха Куков дол край Банкя

Доброволци почистиха местността Куков дол край Банкя. Акцията се организира от членове на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, съобщават от районната администрация. Инициативата е на секретаря Византи Христов. Като председател на комисията, в акцията се включи и кметът на Банкя Рангел Марков. В резултат на пролетната еко инициатива бяха събрани седем чувала с отпадъци. Така местността Куков дол се превърна в по-чисто и приветливо място за разходка сред природата.

comment 0
visibility 2145
-

Започва вторият етап от изграждането на водния цикъл на Банкя

След като през 2008 година бе изграден довеждащия колектор, а 2015 бяха завършени главните канализационни колектори на Банкя и кварталите, днес в Банкя се състоя "Първа копка" по проект за доизграждане и реконструкция на канализацията в столичният район Банкя - гр. Банкя и кварталите Градоман, Михайлово и Вердикал. Това съобщават от районната администрация. По същество проектът представлява изграждане на вътрешнокварталната мрежа. 3639 души ще бъдат присъединени към канализацията, а общата дължина на канализационна мрежа на територията на Банкя и кварталите „Градоман“, „Михайлово“ и „Вердикал“ е 29 795 м. В това число се включват: смесена канализация - 8102 м., битова канализация - 13 316 м. и дъждовна канализация - 6436 м. Общата стойност на обекта е 34 052 964,00 лв. След приключването на строителните работи, улиците ще бъдат изцяло възстановени и преасфалтирани. Очаквано във връзка със стартиралия проекта, в администрацията в първия ден от работата са постъпили множество сигнали от граждани, че електробусите към квартал Михайлово са недостатъчни, съобщават от района. Кметът Рангел Марков е провел разговор с изпълнителния директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев в опит да се намери оптимално решение на проблема. От ЦГМ са потвърдили, че също са констатирали проблем и ще изпратят нарочен служител, който да проследи ситуацията. Ще бъде предложено оптимално решение за създалата се ситуация, уверяват от Центъра за градска мобилност.  

comment 0
visibility 2635
Променят движението в Банкя заради реконструкцията на канализацията

Променят движението в Банкя заради реконструкцията на канализацията

Движението в част от кварталите на столичния район "Банкя" ще бъде променено временно заради реализирането на проекта „Инженеринг – проектиране и строителство на обект: Доизграждане и реконструкция на канализационна мрежа на град Банкя, кварталите „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“ и с. Иваняне, р-н Банкя“, съобщават от Центъра за градска мобилност. От 20 април до 5 май (включително) се  забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Иванянско шосе“ между ул. „Стефан Стамболов“ и ул. „София“ От 20 април до 14 май (включително) се  забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Александър Стамболийски“ между ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и ул. „Лутраки“. От 20 април до 14 май: - Автобусна линия № 42 е скъсена от ж.к. Люлин 8 до автостанция Банкя; - Разкрива се временна електробусна линия № 42А с маршрут (в посока кв. Михайлово): от автостанция Банкя по маршрута на автобусна линия № 42 до кръстовище ул. „Александър Стамболийски“/ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, надясно по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, наляво по ул. „Г. С. Раковски“ и направо по ул. „Александър Стамболийски“ по маршрута на автобусна линия № 42 до спирка „Края на кв. Михайлово“ двупосочно Електробусите ще спират на съществуващите спирки на автобусна линия № 42 Електробусна линия № 42А ще изпълнява ученическия курс от кв. Михайлово до 78-мо СОУ Банкя както следва: от кв. Михайлово по маршрута до кръстовище ул. „Г. С. Раковски“/ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, наляво по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, наляво по ул. Христо Смирненски“, наляво по ул. „Царибродска“, наляво по ул. „Петко Д. Петков“ и надясно по ул. „Александър Стамболийски“ по маршрута до автостанция Банкя. От 20 април до 5 май: маршрутът на автобусна линия № 44 се променя както следва (в посока автостанция Банкя): от кв. Иваняне по маршрута до кръстовище ул. „Иванянско шосе“/ул. „София“, наляво по ул. „София“, ул. „Цар Освободител“, центъра Банкя, ул. „Александър Стамболийски“, надясно по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, надясно по бул. „Варна“, надясно по ул. „Хисаря“ и надясно по ул. „Стефан Стамболов“ до автостанция Банкя двупосочно Автобусите ще спират на съществуващите автобусни спирки в променения участък на маршрута Разкрива се временна спирка „Ул. Хисаря“ на ул. „Стефан Стамболов“ преди левия завой към ул. „Хисаря“ в посока кв. Иваняне  За линията се закриват спирки: - двупосочна с кодове 0844 и 0845 „Кв. Изгрев“; - двупосочна с кодове 0453 и 0454 „Гара Иваняне“; - двупосочна с кодове 0106 и 0107 „Гробищен парк Банкя“; - двупосочна с кодове 1468 и 6246 „Ремонтна база“. Автобусна линия № 44 ще изпълнява ученическия курс по маршрут (в посока 78-мо СОУ Банкя): от кв. Иваняне по действащия маршрут до кръстовище ул. „Иванянско шосе“/ул. „София“, надясно по ул. „София“, обръщане на посоката на движение на обръщалото след спирка „Хлебозавода“, ул. „София“, ул. „Цар Освободител“, центъра Банкя, ул. „Александър Стамболийски“, надясно по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, наляво по ул. „Христо Смирненски“, наляво по ул. „Царибродска“, наляво по ул. „Петко Д. Петков“, надясно по ул. „Александър Стамболийски“, центъра Банкя и наляво по ул. „Стефан Стамболов“ до автостанция Банкя.

comment 0
visibility 923
-

В Банкя деца, гости и жители на града ще боядисват великденски яйца

На Велики четвъртък, 13 април, в столичният район Банкя деца, гости и жители на града ще боядисват заедно великденски яйца, съобщават от районната администрация. Събитието ще се състои в парк „Кестените” от 10:30 часа, а децата от ДГ 25 „Изворче” ще са основни участници. От района канят всички желаещи да се включат. Пъстрите яйца, които са дарени от частна фирма, ще бъдат раздавани на миряните в местния храм „Свети Кирик и Юлита” навръх Великден.  

comment 0
visibility 1105
Лазарки гостуваха на кмета на Банкя (СНИМКИ)

Лазарки гостуваха на кмета на Банкя (СНИМКИ)

В навечерието на едни от най-светлите християнски празници – Лазаровден, Цветница и Великден, малки лазарки гостуваха в районната администрация на Банкя. Скъпите гости бяха посрещнати от кмета на район Банкя Рангел Марков, секретаря Яна Танева и служители. Момичетата от 3 б клас на 78. СУ „Христо Смирненски” успяха да пресъздадат автентичните обичаи, запазени от нашите предци. Красивите лазарки пяха, танцуваха и рецитираха и заслужено предизвикаха аплодисментите на присъстващите. Утре талантливите деца и тяхната ръководителка Цветелина Маркова ще зарадват и много жители на Банкя, тъй като ще обиколят кварталите.

comment 0
visibility 1052
Ремонтираха редица улици в с. Иваняне (СНИМКИ)

Ремонтираха редица улици в с. Иваняне (СНИМКИ)

Редица улици в с. Иваняне, район „Банкя“, вече са обновени, съобщават от местната администрация. Ремонтирани са улиците: „Щастие”, „Търново”, „Ильо Войвода”, „Плана”. „След като оформихме един по-привлекателен център на Банкя през годините, стремежът ни е да децентрализираме усилията си по подобряване на инфраструктурата и относително пропорционално да работим по благоустрояването и на прилежащите на Банкя квартали и села.“, посочват от районната администрация.

comment 0
visibility 1697
Осветиха новия параклис „Св. Лазар“ в Банкя (СНИМКИ)

Осветиха новия параклис „Св. Лазар“ в Банкя

Новоизграденият храм „Свети Лазар” в квартал Михайлово беше официално осветен вчера – 2 април, съобщават от администрацията на район „Банкя“. След като отслужи Божествена Света Литургия в местния храм „Свети Кирик и Юлита”, архимандрит Василий  - Протосингел на Софийската Света Митрополия, в съслужение с местните свещеници – отец Милко, отец Василий и отец Петър, извърши освещаване и на новия параклис, чието изграждане продължи над 10 години. На събитието присъстваха кметът на Банкя Рангел Маков, общински съветници и граждани. Пред присъстващите архимандрит Василий призова миряните да посещават параклиса не само, когато искат да се помолят за нещо, но и когато имат повод да благодарят. От своя страна отец Василий сърдечно благодари на Нина Иванова – заместник на църковното настоятелство на параклиса, която с цената на много усилия е успяла през годините да доведе нещата до успешен край. Освещаването предхожда Божествената Света Литургия, която ще се отслужи на празника на параклиса – Лазаровден, на 8 април, събота. На нея ще присъстват голяма част от дарителите, допринесли за построяването на храма.

comment 0
visibility 1393
Талантливи деца и бг певци излизат на една сцена в Банкя, за да помогнат на

Талантливи деца и певци с концерт в Дружба, за да помогнат на Алекс Кормушев

Певицата и музикален педагог на талантливите деца от Вокална група  „Даймънд” – Тюркян Исмаил от Банкя, организира благотворителен концер, за да помогне на 8-годишния Алекс Кормушев, който страда от тежко заболяване. Събитието ще се състои на 2 април в Дом на културата „Искър“, в столичния Дружба, район Искър. Момчето има глиобластом (мозъчен тумор) в 4-та степен. За лечението му в Германия са нужни 150 000 евро. В благотворителния концерт ще се включат децата от Вокална група „Даймънт” с ръководител Тюркян Исмаил. Специални гости ще бъдат: Владимир Ампов – Графа, Дичо, Владо Димов, Антония Маркова, 46 ДГ "Жива вода", Театрална школа “Артисими” с ръководител Христина Ангелова, Балетна школа "Стела" с ръководител Стела Илиева и Формация тъпани "Троп'Ангелес". Билетите са на цена 20 лв. и се продават на касата на Дом на културата „Искър”. Желаещите ще могат да ги закупят и в деня на самия концерт. Всеки, който желае може да помогна на Алекс Кормушев и чрез откритата банкова сметка: Револют: 0886777555 Банков превод: IBAN: BG05 UNCR 7000 1525 2090 65 Титуляр: Алекс Ангелов Кормушев Банка: UniCredit Bulbank

comment 0
visibility 1591
-

В Банкя отбелязаха Деня на водата

В столичният район Банкя вече традиционно ще се чества Денят на водата, съобщават от районната администрация. Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март. От район Банкя го отбелязаха днес, на 24 март. В честването взеха участие децата от 25 ДГ с емблематичното название „Изворче”. Групите „Слънце”, „Смърфчета” и „Пчеличка” бяха в трескава подготовка за този ден. Под ръководството на художника от Банкя Стоян Мирчев те рисуваха на тема "ВОДА" и с техните рисунки бе обкичено пространството около Чешмата с минералната вода зад Голямата балнеолечебница. Днес на място бе и кметът на Банкя Рангел Марков, общинският съветник Анна Стойкова, Директорът на „Общински имоти”- дружеството, стопанисващо Голямата балнеолечебница, служители от районната администрация, граждани, дошли да си налеят вода на Чешмата. На мило тържество с водеща Ирина Кръстанова, главен учител в Детската градина, децата пяха песнички и рецитираха стихчета, посветени на безценното благо - водата. Хорово разказаха в рими Легенда за водата на Банкя, изпълниха химна на Детската градина „Изворче”. Участниците в изложбата получиха награди - хилки за тенис на маса, за да развиват двигателните си способности и спортни умения. Децата, в чиито чисти сърца се запечатват вълнения като тези от днешния празник, след време ще носят мисълта за скъпоценната минерална вода, която блика от недрата на Банкя и ще станат нейни пазители. Ще се превърнат в стожери на идеята за това какво богатство притежаваме, за което ние всички сме отговорни, отбелязват от район Банкя.  

comment 0
visibility 1360
Улица в Банкя носи името на Георги Калоянчев – Калата

Улица в Банкя носи името на Георги Калоянчев – Калата

Улица 13-та в кв. „Градоман“, район „Банкя“ вече е преименувана на „Георги Калоянчев – Калата”. Решението беше взето през февруари от Столичния общински съвет. „Тази улица е известна с това, че там живя великият български актьор Георги Калоянчев. Той не само бе бележит актьор, но и се вписа в организацията на културния живот на Банкя в онези години.“, посочват от районната администрация. В кв. „Градоман“, вдясно от „Пътеката на здравето”, се намира неговата къща, в която сега живеят наследниците му. На фасадата е поставен винил с лика на обичания актьор. „Вярваме, че не само наследниците му, но и духът на Георги Калоянчев е удовлетворен от това решение, което носи памет на идните поколения за живелите някога изтъкнати личности в Банкя“, казват още местната администрация.

comment 0
visibility 1420
-

Преход до заслона на с. Люлин организира район Банкя

Район „Банкя”, съвместно с Туристическо дружество „Люлин – Банкя”, организира поход, който ще потопи участниците в красотата Люлин планина, съобщават от районната администрация. Походът ще бъде в неделя, 19 март. Сборен пункт: 10:00 часа до кафе-аперитива в квартал Михайлово. Предвижда се да бъдат изминати около 6 км. до заслона на село Люлин – „Почивалото”. Всеки, който желае, може да се включи в събитието. Разходката е дълга, но маршрутът е лек и приятен, отбелязват от района. На заслона ще бъде направена почивка преди връщането в обратна посока. Ще можете да си починете и да се насладите на зашеметяващата гледка, която ще се открие пред очите ви, обещават организаторите. Желателно е участниците в похода да си носят вода/чай и нещо за хапване, а усмивките и доброто настроение са задължителни.

comment 0
visibility 1515
-

За първи път в Банкя ще има кукерско шествие

В столичният район "Банкя" за първи път ще се проведе кукерско шествие, съобщават от районната администрация. В събитието, което ще се проведе тази събота, 25 февруари, ще участват ученици, учители и родители от района. Събитието е организирано от 78 СУ „Христо Смирненски”. В съботния ден на 25 февруари деца и родители, някои маскирани като кукери, други в народни носии, ще се съберат в 10:00 часа в двора на училището, от където шествието ще потегли в 10:30 часа по ул. „Петко Д. Петков”, по ул. „Свети Свети Кирил и Методий”, ул. „Княз Борис 1“, Военноинвалиден дом „Елена и Никола Иванови“ до парк „Ротонда“. И тъй като има дрескод - кукерска маска или народна носия и за ученици, и за учители, и за родители, спазилите дрескода ще са в авангарда на шествието, а немаскираните и без носии ще се придвижват в ариергарда му, предупреждават от района.        

Район „Банкя“

Представяне на район Банкя

Представяне на район Банкя

Град Банкя е известен освен като международен балнео курорт, и като район на София. Район „Банкя“ се намира в подножието на Люлин планина, непосредствено до международния път Белград – Истанбул.

Район „Банкя“ има статут на център за рехабилитация на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и профилактика на същите заболявания. В раойон „Банкя“ не само минералната вода е целебни свойства. Факт е, че и въздухът в района е лечебен. Точно затова район „Банкя“ да е известен в национален мащаб като най-доброто място за балнео и климатолечение. Доказано е, че въздухът над район „Банкя“ е богат на озон. Особено полезни са фитонцидите, които идват от боровите насаждения.

Някогашното село Банкя става град през 1969 г. За район „Банкя“ официално се споменава през 1979 г. То се обединява с околните му села, а по-късно район „Банкя“ увеличава територията си с кварталите Градоман, Вердикал и Михайлово, както и със селата Иваняне и Клисура.

Район „Банкя“ се оприличава на „перлата“ на Люлин планина.

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Район „Банкя“ е разположен на около 14 км от столицата. Освен че е в полите на Люлин планина, Банкя се намира на брега на река Банкя на 630 -800 м. надморска височина. Район „Банкя“ е включен електрифицирана линия в националната железопътна мрежа.

Градът има централна част и три квартала - Вердикал, Михайлово и Градоман. Климатът, характерен за район „Банкя“,  е умереноконтинентален. Чистият планински въздух, пълен с озон, и лековитата минерална вода правят Банкя желан балнео курорт. Почивната база и отлично квалифициарния медицински персонал в район „Банкя“, както и всичко изброено по-горе, е предпоставка да се лекуват успешно редица инсултни и сърдечно-съдови заболявания.

Минералните извори в район „Банкя“ са на приблизително 850 мм дълбочина. Водата, която блика от тях е със слаба минерализация с температура 36,5 градуса. Голям плюс е това, че няма мирис, напълно бистра е и е много мека. На територията на район „Банкя“ функционират 6 лечебни заведения. В тях се рехабилитират болни с различни сърдечно-съдови и неврологични заболявания, инсулти, заболявания на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния тракт и др.

История на район Банкя

История на район Банкя

Много преди да стане район „Банкя“, на тази територия са живели тракийски племена. Намерени са археологически находки от римски стени и сгради, канализация, предмети от 4 – 5 век от н.е. Когато става дума за писмени доказателства, за селище на територията на днешния район Банкя се споменава в турски данъчен регистър от 15 век. Рашид бей получил в наследство земята на селището предществало днешния район Банкя, а в чифлика си наел за ратаи хора от местното население. В турския чифлик извирала лечебна минерална вода. Ратаите, които работели там, имали правото само по време на Горешляците да се потопят във водата. Тогава се смятало, че е най-лековита водата. Още тогава тези дни се считали за празнични и хора от цялата околия се събирали край извора. И днес тези дни се наричат така и жителите на район Банкя ги отбелязват като празнични.

След като натъпило Освобождението, селяните от бъдещия район Банкя купили бейските земи. Майстор Коста Паница пръв купил земя в Банкя и издигнал хотел и малка вила. Право над извора с минерална вода получил Рашко Нешев – бивш опълченец. Веднага се заел да разшири банята, която бея имал, направил елементарни басейни и обособил женско и мъжко отделение. Минералната вода бързо се прочула сред населението. Банята в бъдещия район Банкя просперирала.

В началото на 20 век Банкя вече била достатъчно известна, за да се заинтересува държавата от нея. Минералните извори били каптирани. Малката баня била открита през 1907 г. Веднага след това стартирали строителните работи на Голямата балнеолечебница в бъдещия столичен район Бнакя, която е известна и с името Царската баня. Тя получила това прозвище заради това, че в нея имало царски вани, които се използвали от царското семейство. В Европа рядко се срещали подобни бани. Постепенно около нея се оформя и град Банкя, който по-късно става софийски район Банкя. Много жители на Югозападна Македония се заселват в града след като Македония е отделена от България.

Днес район Банкя продължава да привлича туристите с лечебната сила на минералната си вода, с чистия въздух и красотата си. Визията на столичния район Банкя значително се променя след като се извършва ремонт на градския парк „Ротонда“. Часовниковата кула и водните ефекти събират жителите и гостите на район Банкя в центъра на града.

Политика на район Банкя

Политика на район Банкя

Район Банкя е доста предпочитан и оживен. Още Цар Фердинанд и семейството му предпочитали градчето. На теериторията на район Банкя се намирала и резиденцията на Тодор Живков. Общинската администрация на район Банкя се стреми да поддътжа имиджа на града като туристически и балнеологичен център.

Икономика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Определено район Банкя разчита основно на балнеолечението и туризма, за да се издържа. На територията му се намира и завод за бутилиране на минерална вода „Банкя“. В район Банкя се намира и завода за производство на разтворими напитки и хранителни продукти „Кенди“. В него се произвеждат известнитеStep, Frutti и Picantina. Район Банкя се гордее с Отделението по кардиология и кардиологична рехабилитация към Национална кардиологична болница. Плажът в центъра на район Банкя има огромен олимпийски басейн, джакузи и детски басейн. Привлекателни са и хотелите в града.

Институции в район Банкя

Институции в район Банкя

Район Банкя разполага със свое кметство, което функционира завидно добре, според жителите на района. В район Банкя има професионална гимназия по туризъм, която подготвя кадри за основните дейности в района. Освен това има частни училища и детска градина, както и районна пожарна.

Забележителности на район Банкя

Забележителности на район Банкя

Район Банкя може да се похвали с ценни забележителности, една от които е старта баня, която е била посроена през 1907 г. Днес сградата се реконструира. За ремонта на банята в район Банкя са предвидени 8 млн. лв. Минералната вода ще се използва за балнеолечение и за спа-процедури. Бяната се предвижда да стане модерен спа център и да увеличи потока от туристи в район Банкя.

„Вазовият дъб“ в район Банкя е мястото, където патриархът на българската литература е обичал да си почива. В кв. „Вердикал“ в район Банкя се намира църквата „Св. мчци Кирик и Юлита“. Тя е издигната в 10 - 11 век, което е почти веднага след Боянската църква.

Представяне на район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

История на район Банкя

Политика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Институции в район Банкя

Забележителности на район Банкя

Прочетете още