Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
  • Собствения си автомобил (31%, 26 Гласове)
  • Отполение на дърва и въглища (10%, 8 Гласове)
  • Градския транспорт (58%, 48 Гласове)
  • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 83 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1402
Корпус за бързо реагиране

Лятно кино Банкя 2019 продължава с нови филми

Лятно кино Банкя 2019 продължава и тази събота с нови филми. От 21:30 ч. в парк "Ротонда" ще бъде прожектиран първо Късометражният филм "Обир", а след това "Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха". Смехът и якото настроение са гарантирани. Киното в Банкя се организира с помощта на частни фирми. Входа за всички е свободен.  

comment 0
visibility 736
възглавници

Концерт на възглавници представи малки пианисти (СНИМКИ)

Музикалният педагог академик Султана Марковска намери уникален начин да покаже какво са научили нейните малки питомци. Тя направи концерт на възглавници. По време на който децата представиха част от емблематични творби за пиано. Това се случи в Ритуалната зала на район "Банкя". Събитието се прави за втори път. Учителката с голямо умение бе подбрала произведенията според темперамента и желанието на всяко дете. Очарователният и палав Рамче - героят от приказките на Миле Марковски, отново оживя в блестящото изпълнение на актрисата Диди Василева. Своите думи на признателност към Султана Марковска поднесоха присъстващите на концерта. Децата признаха, че тя е не само изключителен педагог и приятел на учeниците, но и възпитава у тях любов към изкуството и чувства на приятелство.

comment 0
visibility 433
фотоизложба

Фотоизложба за 30 години на театрално студио "Смехурко"

Една от знаковите културни институции на Банкя- Театрално студио "Смехурко" подреди изложба за своя 30-годишен юбилей. Тя е разположена в Туристическия информационен център на курортния град. Бивши и настоящи членове на студиото уважиха събитието и трогателните срещи бяха част от него, съобщават от администрацията на района. Цвете Лазарова прекара известно време в носталгични разговори с едно друго Цвете, дошло от Испания, което преди десетилетия бе звезда в спектаклите на „Смехурко”. Много снимки се направиха пред фотосите, показващи историята на „Смехурко”. Вероятно и те след време ще се превърнат също в част от културната история на Банкя.

Реклама
comment 0
visibility 612
театрални награди

Театрално студио "Смехурко" раздаде награди

Една от най-ярките културни институции в Банкя- театрално студио "Смехурко" раздаде годишните си награди. Това става в актовата зала на 78 СУ "Христо Смирненски". В подготвителната група за дебют бе награден Денислав Василев за ролята на змейчето от „Всеки змей това го знае”. В групата „Смехурко” – деца призът отиде при Светлозара Дякова за образа на заека в „Жълтото око”. В групата „Смехурко” – младша възраст бе отличена Андрея Цветкова за Стопанката от „Принцесата и Мечока или чудото любов”. В групата „Смехурко” – старша възраст с победа се поздрави Велина Габровска за Розалина в /Не/напразни усилия на Любовта" по Шекспир.  Кметът на района Рангел Марков изпрати поздравителен адрес за 30-я рожден ден на театралната формацията, съобщават от администрацията на района.     

comment 0
visibility 898
Фестивал на песента в Банкя

Три дни Банкя бе столица на песента (СНИМКИ)

Деца с глас и чувство покориха Банкя. Това се случи в парк „Ротонда” на Петия международен фестивал за изпълнители „Вярвай, искай, можеш”, организиран от Център за изкуства „Зорница” с подкрепата на район „Банкя”.  Изпълнителите демонстрираха уникални гласови данни с който завладяха публиката. Наградата на кмета на град Банкя бе присъдена на Емилиян Бърдарски. Тя бе връчена лично от Рангел Марков. Той пожела на Емилиян да продължи да бъден символ на града. Наградата Гран при джуниър получи Виктория Асенова, Голямата награда на фестивала отиде при дуета Виктория Димова и Иван Едрев. Александра Александрова вр.и.д. заместник-кмет на Банкя, не изневери на старата си любов песента и зарадва всички с вълнуващо изпълнение. Всички участници на фестивала се включиха и в инициативата на „Нестле” „Живей активно”. Подкрепиха я с песни на плажа „АкваБанкя” и с кратък преход по „Пътеката на здравето”. Децата получиха подаръци от районната администрация, но най-големият подарък за тях беше приятелството, което се завързаха в парка.

comment 0
visibility 995
награди

Славеят на Банкя с поредна награда (СНИМКИ)

Малкият певец Емилиян Бърдарски, който всички наричат "славеят на Банкя", получи специалната награда на кмета на района Рангел Марков. Призът му бе даден в края на песенния фестивал "Вярвай, искай, можеш". Кметът пожела на 8-годишното момче да се превърне в символ на града.Конкурсът бе организиран от Център за изкуства „Зорница”. Гран при джуниър получи Виктория Асенова. Голямата награда на фестивала отиде при дуета Виктория Димова и Иван Едрев. Освен с призовете децата си тръгнаха от Банкя с приятелства, които ще продължават дълги години.  

comment 0
visibility 1138
Лятна школа

Английски и спорт за децата от Банкя през лятото

Малчуганите от Банкя, които останат в града през горещите месеци, могат да се включат в Лятна и Спортна академия. Тя ще се проведе в Арт център Банкя. Фокусът ще бъдат английският език и художествените занимания, съобщават от администрацията на района. Езикът ще се упражнява с много игри и млади преподаватели в сграда, която пета година е дом на българското и чуждестранно изкуство. Спортната Академия е за всички активни деца, които имат нужда градивно да изразходват енергията си с разнообразни спортове, групови тренировки, състезания и игри. Академиите ще се провеждат от понеделник до петък през юли и са за деца между 6 и 12 години.

comment 0
visibility 1759
Празник на кв. Вердикал

Банкя кани на празника на кв. Вердикал

Банкя кани всички жители и гости на града на празника на кв.Вердикал на 23 юни. Събитието ще започне в 10 часа с празнична Света Литургия в църквата „Всях Светих”. Програма ще продължи с курбан от жители на кв. Вердикал в двора на църквата и IХ-ти традиционен събор „Всях светих“ в двора на Народно читалище „Светлина – Вердикал 1927 г.” от 16 часа.

comment 0
visibility 720
импресии

От Банкя канят на курс по рисуване

Ако през лятото имате свободно време и сте в град Банкя- запишете се на курс по рисуване. И то на импресии с художничката Марисиана Влашева. На 22 и 23 юли ще се проведат занятията по рисуване в галерия "Тандра" в Банкя. След прекарани няколко часа всеки ще си тръгне с копие на картина на маестра Влашева, информират от администрацията на района. Необходимо е предварително записване за участие в курса по рисуване.  

comment 0
visibility 532
Банкя

Международен конкурс събира малки певци в Банкя

Международен конкурс за вокални изпълнители ще събере деца от България, Русия, Сърбия, Молдова и Полша от 21 до 23 юни в Банкя. В парк "Ротонда" ще звучат гласовете на участниците във "Вярвай, искай, можеш". Фестивалът се организира от Център за изкуство „Зорница” с подкрепата на район „Банкя”. И е част от културните събития на Столична община за 2019 година. Посвещава се на 50-та годишнина от обявяването на Банкя за град, съобщават от администрацията на района.    

comment 0
visibility 279
бягане

Изпитания на характера очакват участниците в "Люлин рън"

Изпитания на характера и на издръжливостта в околностите на град Банкя очаква участниците в тазгодишното състезание по планинско бягане "Люлин рън". Надпреварата ще се проведе в неделя от 8.30 до 13.30 часа над квартал "Михайлово", съобщават от администрацията на "Банкя". Празникът на любителското бягане е организиран от сайтът runbg.net и район "Банкя".По трасето на бягането ще има временна маркировка- сигнални ленти и червени табелки. Лекар ще бъде постоянно на разположение на участниците. Съдиите ще са разположени предварително по всички ключови участъци. Ето и точният график на състезанието на 23 юни: 08:30 ч. - Регистрация и получаване на състезателните номера и инструктаж преди старта.10:00 ч. – Старт на надпреварата13:00 – Награждаване на победителите в различните дистанции13:30 ч. - Закриване на мероприятието и почистване на района около старт/финала

comment 0
visibility 583
дивотински манастир

Водосвет и курбан за Свети Дух в Дивотинския манастир (СНИМКИ)

Водосвет и курбан събраха стотици миряни в Дивотинския манастир "Света троица" за празника Свети Дух. И понеже храмът се реставрира, Божествената Света Литургия се извърши в новоизградения и все още стенописващ се храм „Свети седемдесет апостоли”. Богослужението бе водено от Западно и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с Главния секретар на Светия Синод и Мелнишки епископ Герасим и други духовници, съобщиха от администрацията на район "Банкя". Кметът на общината Рангел Марков също бе част от празника. В атмосферата на божия ритуал се включиха и поклонниците от поклонническия път „Света Троица”, които тази сутрин потеглиха от храма „Свети Кирик и Юлита” в Банкя.  

comment 0
visibility 409
Мултиспортен турнир в Банкя

Мултиспортен турнир обедини Банкя (СНИМКИ)

Мултиспортен турнир се проведе в Банкя на 15 и 16 юни. Той се проведе по системата АНИ СУЛЮ в парк „Ротонда”. Инициативата бе и част от събитията, свързани със „София – Европейска столица на спорта”. Събитието бе открито от Вр. И. Д. заместник-кмет на район „Банкя” Александра Александрова. Тя поздрави всички участници, като сподели, че именно подобни игри ни учат на взаимност и смирение, тъй като системата е неелиминаторна, всеки стартирал е и финалист. Участниците имах възможност да се състезават в различни спортове като табла, бадминтон и др. На финала всички получиха грамоти, парче от Турнирната торта и значка. И за да е още по приятно наслада на всички доставиха песните на Женски народен хор при читалище „Отец Паисий” с ръководител Никола Йонов.  

comment 0
visibility 643
поклонническо пътуване

Банкя дава началото на поклоннически път "Света Троица"

Всички вярващи- млади и стари, могат да се включат в поклонническия път "Света Троица". Той се прави от Столична община и ОП „Туризъм”, съвместно с Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” и с благословията на Софийската Света митрополия за осма поредна година. Началото на пътуването е 17 юни, в 07:30 часа от храм „Св. Св. Кирик и Юлита“ – град Банкя. След молитвата се продължава пеша до манастира „Света Троица“, където ще се вземе участие в тържествената Света литургия и водосвета в двора на храма. Поклонниците ще могат да усетят празника по един нов начин и да се запознаят с историята на един от най-старите манастири в Софийската Мала Света гора, намиращ се в сърцето на Люлин планина. Ето и програмата на поклонническия път по часове: 07.30 ч. Среща в църквата „Св. Св. Кирик и Юлита” – гр. Банкя - Молитва. 07.45 ч. Начало на поклонническия път от църквата „Св. Св. Кирик и Юлита”, гр. Банкя, до Дивотински манастир „Света Троица”. 09.30 ч. Пристигане в Дивотински манастир „Света Троица”.09.30 ч. Празнична света литургия в манастира по случай храмовия празник.10.30 ч. Водосвет в храма на манастира. 11.00 ч. Време за почивка за поклонници и посетители и разглеждане на манастирския комплекс. 12.30ч. Тръгване към град Банкя. Придвижване до град Банкя: с автобус №42

comment 0
visibility 600
дрехи

Контейнери събират стари дрехи и обувки в Банкя (СНИМКИ)

В Банкя от днес има два контейнера за текстил и обувки. Единият е на ул. „Цар Симеон“ до районната администрация, а другият на тротоара до гара „Банкя“ на ул. „Цар Освободител“. Всеки, който иска да остави старите се дрехи и обувки там, трябва да ги постави в найлонови торби, съобщават от администрацията на район "Банкя". Годните за употреба артикули ще се раздават в социални домове, а останалите ще бъдат рециклирани. Контейнерите ще се извозват един път седмично.