comment
visibility 432
Дечица

Банкя кани всички деца на голям купон за Деня на детето

Район ''Банкя'" всички деца и родители на големия забавления на 1-ви юни Деня на детето. От администрацията са подготвили специална програма за малките. В нея са включени пътуване с ретрожелезницата „Баба Меца“, музика, анимации, игри, концерт, работилници и др. Специални гости на събитието ще бъдат и пожарникарите, като децата ще могат да се качат на пожарната кола. В празника ще участвът и кметът на Банкя Рангел Марков, както и актьор и депутат Евгени Будинов. Ето и събитията по часове:10:00 ч. Тръгва Ретрожелезница „Баба Меца“ от Централна гара (София) към Банкя; 10:30 ч. Специално посрещане на железницата на гара „Банкя“10:00 ч. Фонова музика за деца в Парк „Ротонда“11:00 – 12:00 Започва анимация за деца със специални потребности в пространството на парк „Кестените“11:00 – 12:30 Стартират анимации, игри и фейспейнтинг в района на парк „Ротонда“ 12:30 – 14:00 Започва концерта ''Детсво мое - Шепа Светлина'' първа с участието на солистите на музикална къща ''А Камертон'' София с песни на Хайгашот Агасян 11:00 – 18:00 – Стартира ''Дъга от усмивки в Банкя" - включва Лята работилница с с НЧ „Отец Паисий“ – Банкя в парк „Ротонда“, както и кът за най-малките с образователен детски център ''Балбук''. 17:00 - На децата гостуват Пожарникари и пожарна кола на ул. „Княз Борис I“17:00 - Започва концерта ''Детство мое - Шепа Светлина'' част 2 отново в парк „Ротонда“- Учаастват ДВГ ''Даймънт'' - Емилиян Бърдарски- Пианистите от кабинета по пиано на Марио Спасов(НЧ„Отец Паисий“ - Банкя)- Желязков Денс Груп След 18:00 ч. Кметът на район Банкя, Рангел Марков и Евегени Будинов ще прочетат по една любима своя детска приказка като част от мероприятието ''И възрастните четат приказки''. Водеща на събитията ще бъде Александра Александрова.

Прочети още keyboard_arrow_right

Времето в София

Въздухът в София

comment 0
visibility 310
курбан

Песни спряха дъжда за курбана на квартал в Банкя (СНИМКИ)

Прекрасните гласове на певиците от Женския хор при читалище "Отец Паисий" в квартал "Градоман" на Банкя разпръснаха облаците и дори укротиха дъжда днес. Песните бяха част от магията на днешния курбан за здраве в храма "Свети Георги" в квартала.Хората не се уплашиха от дъжда, който се изсипа над Банкя при старта на молитвата. След Божествената света литуругия, докато отец Петър навън освещаваше водата, питите и курбана, и хората се поздравяваха, времето се укроти и дъждът отстъпи място на слънцето. Кметът на общината се включи в празничната литургия. По стара традиция всяка година курбанът се приготвя от един градомански род. Тази година ред се падна на фамилията на Златко Иванов. Той е един от малкото останали животновъди в района. Прочети още...

Реклама
comment 0
visibility 267
Учениците от ПГТ „Алеко Константинов”

Час посветен на Конституцията се проведе в ПГТ „Алеко Константинов”

Специален час посветен на 140-та годишнина от приемането на Търновската Конституция се проведе днес в училище ПГТ „Алеко Константинов” в Банкя. Той бе воден от учителката по история Ваня Харизанова в него участва сборна група от ученици от 8 и 12 клас. Те научиха нови неща за българската държавност. Тя разказа на децата за изработването на Конституцията, за основата на която са използвани принципи, изповядвани от Васил Левски от неговата „Нареда” от 1871 година, Декларацията за Независимостта на САЩ от 4 юли 1776 г, постановки от конституциите на Белгия, Румъния и Сърбия.За да е още по-силно въздействието, урока бе подкрепен от специален музикален фон. Събитието имаше и визуализация от специални табла направени от учениците от 8 клас. Те изразиха свои мнения за Конституцията, правата и свободите на българина. Получените знания са свързани с основните човешки права и свободи на учениците от ПГТ „Алеко Константинов” , а също и тяхното бъдеще като активни участници в живота на Банкя и България.

Прочети още keyboard_arrow_right
comment 0
visibility 318
Георги Иванов и деца

Деца от Банкя разпитаха Георги Иванов за тайните на Космоса(СНИМКИ)

Как се вижда Земята от Космоса и какво е да бъдеш на една ръка разстояние от звездите. За тези неща разпитваха първия български космонавт Георги Иванов децата от 78 СУ "Христо Смирненски" в Банкя.Той отговори на всичките им въпроси. И им пожела да пазят планетата ни чиста, защото тя е много красива от Космоса. Всяка година в Банкя се отбелязва Деня на авиацията и космонавтиката. Този път обаче присъстваха и скъпи гости. Първият български космонавт Георги Иванов и космонавти от Русия, Полша, Чехия, Словакия и Унгария поднесоха цветя пред паметника на Юрий Гагарин. Събитието почетоха и посланиците на Русия, Беларус и Казахстан. Високите гости бяха сърдечно посрещнати от кмета на район "Банкя" Рангел Марков и заместник.- кмета Пламен Симеонов. Прочети още...

Този месец Ви питаме

Може ли София да се увеличи с още 1 млн. души?
  • Да (25%, 5 Гласове)
  • Не (60%, 12 Гласове)
  • Не мога да преценя (15%, 3 Гласове)
Общо гласували: 20 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 538
Засаждане на горичка в Банкя

Мото гора изникна в Банкя (СНИМКИ)

Вероятно всички сме чували за различни видове гори, но за мото гора - едва ли. Точно такава гора засадиха близо 30 моториста в град Банкя тази събота. Инициативата бе на мото клубовете Sofia MC’s и Sofia Riders. Освен тях в инициативата се включиха и мотоциклетисти от Atrox MC, Brothers from Hell MC, Crazy Riders MC,  Easy Riders MC, Fire Wings MC, Gentlemen MC, Jokers MC, Rovers MC и Sofia Riders. Те засадиха общо 10 дръвчета брези и каталпи. Дръвчетата бяха посадени близо до детска площадка в квартал „Изгрев”. Така Банкя вече си има своите 10 мото дръвчета. Така мотоциклетистите изразиха намеренията си на това място да израсне млада мото горичка. За да е още по прегледно от мото клубовете поставиха и специална табела.  С това благородно дело те ни показа, че освен да форсират моторите си, могат да форсират и социалната си ангажираност към подобни благородни каузи.  

Прочети още keyboard_arrow_right
comment 0
visibility 814
Отрова за кучета в Банкя

Масово тровят домашни кучета в Банкя

Седем кучета са били отровени в района на Банкя от началото на годината, този път не става въпрос за улични, а за домашни.Страшното в случая е, че отровата се подхвърля в дворовете на стопаните. Два от случаите са станали на 8 и на 26 януари, като са идентични. "Пускам ги да тичат сутринта, държа ги в мазето – там живеят. За половин час, докато се разхождат малко, да се изпишкат, след това гледам почват да повръщат и умират.Едното го карахме в клиниката в Суходол. Направиха изследване – бъбречна недостатъчност. Хвърлен е или антифриз или някаква друга отрова каза доктора", разказа един от стопаните пред bTV. Според него отровата е била хвърлена в двора му нарочно. Той се притеснява от този факт, защото има внучка на 1 година, която също ще тича в двора като се затопли времето. С загуба на домашен любимец се е разделил и друг местен. На 15 януари той и семейството му забелязали, че домашният любимец се държи странно. Въпреки че животното било прегледано от лекар, то починало. Кметът на Банкя Рангел Марков сподели, че е предал случаите на компетентните органи. "Имаме сигнал с описани няколко случая на отровени кучета, домашни, в дворовете на хората в различни части на града – случаят е доста обезпокоителен и веднага сме го изпратили на полицията, защото това е опасно не само за животното, но и за хората. Има малки деца в къщите", коментира Марков.  

comment 0
visibility 1085
Възстановяване на банята в Банкя

Кметът на Банкя: Минералната баня ще се превърне в икономически двигател за развитие на района

Минералната баня в Банкя ще се превърне в икономически двигател за развитие на района. Това заяви районният кмет Рангел Марков пред Канал 3. Той добави, че Голямата балнеолечебница трябва да бъде един работещ и функциониращ обект. „Изключително сме удовлетворени от факта, че започна реставрацията на минералната балнеолечебница в Банкя. Мястото е създадено да бъде балнеолечебница, а идеята е да се запази автентичния му вид. Това е най-ценното в тази сграда, тъй като в нея има много история. Сградата е на повече от 110 години. Ние максимално искаме да запазим, тази история и оригинален вид, тъй като тя е изключително ценна за Банкя. На практика градът се е формирал такъв, какъвто е сега, благодарение на тази сграда. Балнеологията в България стартира от тук. Това е първата съвременна балнеолечебница в страната ни“, коментира Рангел Марков. Основната функция на обекта е лечението с минерална вода. Капацитетът на банята е 180 човека. Максимално ефективно и енергоемко ще използва минералната вода за отопление. Ще се предлагат различни процедури. А в банята, както преди ще ма лекарски кабинет. Лечебницата ще разполага със солна стая, релакс зона, различни по предназначение басейни, отделени семейни кътове, фитнес зала. Ще бъде дадено предложение да бъде изграден и закрит 25-метров басейн. Предвижда се постоянно действаща изложба на автора на банята, която да връща посетителите към нейната история. „Благодарен съм на всички, които съдействаха за реставрирането на сградата Това е обект, който ще донесе големи ползи на икономиката в района. Реставрацията не значи нищо, ако центъра не започна да функционира веднага, това за нас е приоритет. Важно е да заложим благоприятните за общината и за хората условия, както и да намерим опитен оператор, който да започне веднага да експлоатира обекта“, добави градоначалникът на Банкя Рангел Марков.      

comment 0
visibility 601
Село Иваняне

Село Иваняне ще има ново кметство (СНИМКИ)

Нова сграда за кметство ще има в село Иваняне до 24 май т. г. Тогава е празника на село и се планира сградата в центъра да бъде открита. Това се разбра вчера при представянето на инвестиционното намерение на район „Банкя”. В Иваняне бяха районният кмет Рангел Марков, главният архитект в района, общинският съветник Анна Стойкова, кметът на село Иваняне Мария Павлова и жители на селото. Сградата ще е от 94 кв. м с фронт офис за прием на документи, помещение за архив, канцелария за кмета и заседателна зала, която ще се ползва от жителите на Иваняне, обясни арх. Милена Будинова. Пространството около кметството ще бъде облагородено и озеленено. В момента кметството се помещава в частна къща, за което се плаща наем от общината. Осигурено е финансирането - 100 000 лв. за новата сграда на кметството. От район Банкя са избрали то да е в центъра на селото, тъй като мястото е комуникативно и достъпно. Някой от жителите попитаха, защо не се ремонтира старата сграда. Тя е голяма и е сторена за училище, а ремонтът й ще излезе доста по-скъпо от изграждането на ново кметство, обяснява кметът Рангел Марков. Според него селото се развива и скоро ще има нужда от ново училище и детска градина. Кметът на Банкя призна, че вече има намерение в селото да се направи и Център за работа с деца. той щял да бъде чрез публично-частно партньорство и на върху общински терен. Центърът ще разполага с по-голяма зала, която ще може да се ползва от обществеността в селото по празнични и други поводи и която в по-голяма пълнота ще задоволява нуждите на жителите му. Дискусията около изграждането на новата сграда за кметство се порведе около красива детска площадка в центъра на Иваняне. Жителите се възползваха от присъствието на кмета Рангел Марков и зададоха десетки въпроси свързани с бита им в селото. Всички обаче смятат, че с вложените инвестиции в последните години Иваняне вече има съвременен облик и са доволни, че ще продължи обновяването.  

Реклама
comment 0
visibility 644
Велоаялея

Пускат на обществено обсъждане велоялеята Банкя - Люлин

Около 7 - 8 км ще е най-новата велоалея от Банкя, която ще стига до Люлин. Проектът вече е готов проектът за регулационен план, съобщи радио София. Преди реализирането на проекта обаче той ще мине на обществено обсъждане с граждани и неправителствени организации. Идеята за свързването на Банкя със София е още от 2012 г. След Люлин трасето за колоездачи ще продължава и към центъра. Инициатор на велоалеята е администрацията на район Банкя. Трасето ще е предимно в извънградска и зелена зона, но пък ще улесни трафика. Вече имало готово трасе и не се изисквали много големи инвестиции, смята кметът на Банкя Рангел Марков. В столицата се предвижда и друга велоалея - към Студентски град, която да минава през Дървеница. Засега обаче не е ясно кога ще започне реализацията.  

comment 0
visibility 502
Изложба за Васил Левски

Показват уникален портрет на Левски в Банкя

В столичния район Банкя, ще се проведе уикална изложба в памет на Апостола на свободата Васил Левски. На нея ще представен уникален портрет Васил Левски дело на художника Делян Топузлиев. Децата от 78 СУ „Христо Смирненски” и Частното училище „Фоти” в Божурище ще представят собствени тема Левски и представят кратка поетична програма. Събитието ще се състои на 18 февруари, от 17:00 часа в галерия Тандра на ул.Петко Д. Петков № 5 в град Банкя.

comment 0
visibility 720
Ул. Булаир в район Банкя

В Банкя честват битката при Булаир

Жителите в Банкя ще почетат годишнината от битката при Булаир. Честването е особено за хората, които живеят на ул. Булаир, защото вече е традиция. Отбелязването на празника е в събота, 9 февруари т. г. И тази година хубава традиция ще бъде спазена. Жителите на улица „Булаир” ще се съберат в събота в 15 часа в Туристическия информационен център. Там ще отдадат почит на героите от битката на българските войни при местността Булаир. Битката между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров и османските Дивизия Мюретеби и Двадесет и седма пехотна дивизия под командването на Али Фетхи Окяр, образуващи 10-ти турски корпус е на 8 февруари, 26 януари стар стил, през 1913 г. Боят се води в района на Булаир и старата крепост Цимпе, и завършва с победа за България. В негова чест е създаден маршът „Булаир“.

comment 0
visibility 395
Открит урок в гимназията по туризъм в Банкя

С открит урок започна честването за Щастливеца в Банкя (СНИМКИ)

Открит урок - спектакъл изнесе преподаватеката Ваня Харизанова с учениците от IX в клас на Професионалната гимназия по туризъм в Банкя. Поводът бе 156 години от рождението на Алеко Константинов, чието име носи училището. "Ако Щастливецът беше жив, то вероятно днес щеше да е истинки щастлив", коментираха от район Банкя в социалната мрежа. Възпитаниците на класния ръководител Николай Николов изнесоха урок, който спокойно може да бъде моноспектакъл с драматизация на части от произведенията на Алеко Константинов. На урока присъстваха районният зам.-кмет Пламен Симеонов, секретарят на МКБППМН Византи Христов, директорката Димитринка Колева и учители. А учениците ги пренасяха ту в Париж, ту в Ню Йорк, ту в Чикаго и край Ниагара, следвайки пътуванията на Алека. Дори самият Бай Ганьо, с цялата емоция на образа, влезе в класната стая с емблематичните дисаги и мускали. Героят успя да "зарази" гости и учители характерния колорит, с който много българи се идентифицираха. Учениците от клуб „Родолюбие”, преодолявайки сценичната си треска, показаха, че са вникнали в словото на автора на „Бай Ганьо” и „До Чикаго и назад”, а музиката създаваше един неповторим фон, на който се развиваше действието. С много аплодисменти завърши урокът, а директорката Димитринка Колева благодари за положените усилия. Тя каза, че това е само прелюдия към предстоящото отбелязване на 50-годишния юбилей на Професионалната гимназия. В Банкя има няколко стожера на българска литература. Единият е Вазовия дъб, където се е вдъхновявал Патриархът на българската литература Иван Вазов, а другият е гимназията, носеща името на Алеко Константинов.

comment 0
visibility 415
В с. Клисура празнуваха Бабинден

В село Клисура се веселиха и танцуваха за Бабинден

Бабинден в село Клисура отпразнуваха местните в аванс. Вместо днес те запразниха още вчера. В местното кметство се събраха баби, жени и малчугани, някои от които поотраснали. Щастлива домакиня бе кметския наместник Камелия Димитрова. Радостта й беше двойна, тъй като получи  дарение от местна жена, подарила старинни литаци. Старинните дрехи бяха изложени по стените на кметството. Сръчните жени от селото дойдоха на празника с настроение за празненство. Те бяха омесили погача, друга баница, трета зелник. Кметският наместки уважи всяка от жените и им поднесе по цвете. А емоциите преляха в кръшни хора. Празникът бе още едно потвърждение за здравата връзка между хората и родовете. Тази вечер от 19 часа в СБР „Здраве” концерт ще изнесе Женския народен хор с ръководител Никола Йонов при Народно читалище „Отец Паисий -1928” град Банкя. Той е повод Бабинден.  

comment 0
visibility 476
Галерия Банкя

Откриват изложбата "Изпитание" в Банкя

Откриват изложбата „Изпитание” на Донка Димитрова в галерия “Банкя”. Датата е 19 януари, а часът 11:00.  Авторката на експозицията е завършила магистърска степен като фармацевт. Тя е преживяла два инсулта, в следствие на тях не може да говори и може да движи само лявата си ръка. Това изпитание за нея е започнало през 2016 година.  Картините, които ще бъдат представени са част от нейното завръщане към нормалния живот и са рисувани с помощта на арт терапевт.  Донка Димитрова е подкрепена, освен от близките си и от район "Банкя", Ротари клуб Банкя и „Ассист”.  

comment 0
visibility 376
Район "Банкя"

Район Банкя организира среща за сръчни българки

Столичният район "Банкя" кани всички малки и по-големи дами да усетят магията на бродирането и плетенето с жените от Седянка Българка. Събитието ще се проведе от 11:00 до 13:00 часа в Туристическия информационен център на Банкя.  Жените от Седянка Българка пазят живи българските народни традиции. Преди около 60–70 години жените са тъкали, прели, везали, плели и шили не само облеклото на цялото семейство, но и украсата на дома си. Известен е фактът, че българската шевица съдържа закодирана информация. Тя е свидетелство за богатата душевност на нашите предци и техния стремеж към красивото. Те са били задължителна част от традиционната българска носия. Били разположени по ръбовете в кръг. Разположени по този начин те символизират житейския кръговрат. Девойките втъкавали в чеиза си своите пожелания с помощта на закодираните символи в шевицата. Ако искате да се докоснете до тайните на плетенето и бродирането можете да посетите събитието в район Банкя на 12 януари 2019 г.

comment 0
visibility 602
Д-р Константинова с кмета на Банкя Рангел Марков

Санаториум в Банкя получи акредитация за научна дейност

Специализирана болница за рехабилитация „Здраве” ЕАД в Банкя получи акредитация за учебна и научна дейност за следващите 5 години. Оценката на лечебното заведение бе направена на 21 декември 2018 г. от акредитационната комисия на Министерство на здравеопазването, съобщиха от районното кметство в Банкя. В района това е единствената болница с такава акредитация. Лечебното заведение, което е с минерална вода е за рехабилитация. То е открито през 1973 г., а собственик е банка. Известният още от социалистическо време санаториум в Банкя бе обновен през 2003 г. и в него бе изграден модерен спортно-оздравителен център. "Здраве" е известна като балнеологичен център с национално значение. В него целогодишно ще провежда профилактика и рехабилитация на пациенти със сърдечно-съдови, неврологични, заболявания на опорно-двигателен апарат и нарушения в обмяната. Над 8000 души минават през санаториума годишно.  Акредитацията за учебна и научна дейност в болницата очертава добра переспектива за възвръщането на имиджа на Банкя в туризма и балнеологията. В лечебното заведение могат да се подготвят кадри - лекари, рехабилитатори, медицински сестри, необходими за общинските болници в София. Подновяването на акредитацията бе повод за среща между главния лекар на "Здраве" д-р Костадинова и кмета на Банкя Рангел Марков.

comment 0
visibility 1172
Ремонт на минералната баня в Банкя

Ремонтът на банята в Банкя е 530 дни, през април 2020 г. ще е готова (СНИМКИ)

През април 2020 г. емблематичната за Банкя минерална баня трябва да отвори врати. Това показват сроковете на проекта, който е за реставриране и възстановяване на обекта. Строителната площадка бе открита в началото на ноември т. г. а всички СМР-та трябва да приключат за 530 дни. За възстановяването на Голямата лечебница, както е известна банята са осигурени 6 млн. лв. от отдаване на правото на строеж за 35 години на Алианц. На терен, на около 15 -20 м ще има голям спа хотел, който ще е с топла връзка с лечебната баня. Дружеството плати 9,3 млн. лв. за правото на строеж. След няколко нуеспешни опита, в последните 3 години, да бъде отдадена на концесия най-после банята на Банкя ще бъде възстановена. През април 2017 г. Столичният общински съвет одобри публично-частното партньорство, след като дълги години не се намираше решение. В банята в момента върви усилена строителна и реставраторска дейност, видя Столица.bg. От вътре със скеле от пода до тавана е залата с големия басейн. В коридорите и кабинките се подменят настилки и мазилки. Най-трудно ще е работата на реставраторите особено в големия салон - централното фоайе на банята. Там има много елементи от дърворезба, който трябва да се възстановят, включително и двата малки балкона. Пропити от влагата са куполът отвътре, който е с уникално покритие. Емблема на минералната баня е мидата, която е на фасадата над централния вход на сградата. Същият елемент го има и вътре по сводовете на сградата и над вратите на някогашните кабинети за физиотерапия. Възстановени ще бъдат и подовете от уникална мозайка. Минералната баня е знакова за Банкя, на нея се дължи до най-голяма степен и славата на градчето като курорт. Тя работеше до 2001 гу а през 2011 г. собствеността е прехвърлена на Столична община - район Банкя. Водата в банята е с общ дебит 24 л/сек., с температура 36.5 -37.2 градуса и извира от 850 метра дълбочина. Химичният състав на водата в Банкя я превръща в своеобразна природна аптека. Подходяща е за физиотерапия и за пиене. В комбинация с природните дадености на мястото Банкя има реалният шанс да се превърне в един от големите СПА курорти в Европа. Ремонтът ще се извършва от консорциум "Банкя 2020". Проектирането и всички дейности по реконструкцията, адаптацията и социализация на банята са съгласувани и с Министерство на културата. Отсега обаче, турски и италиански мениджъри, в областта на балнеологията, проявяват интерес към Голямата лечебница, както е известна банята. Кметът на Банкя Рангел Марков води разговори за управление на банята с различни представители на СПА туризма у нас и в чужбина. Преди две седмици той се срещна и с министъра на туризма Николина Ангелкова и получи нейната подкрепа в подготвянето на концепция за представянето на Голямата лечебница в Европа. Все още Алианц подготвя проекта за хотел, чийто терен е в гората. При строителството му няма да се изсичат дървета, категорични са от район Банкя. Застрояването на терена ще е 20%, а озеленяването 60%. Балнеохотелът ще е 3-4 етажна сграда с кота корниз 10 м. Подземен тунел ще свързва банята с хотела. След 35 години сградата става собственост на община Банкя.

comment 0
visibility 414
Коледарчета при кмета на Банкя Рангел Марков

5-годишни коледарчета благословиха кмета на Банкя (СНИМКИ)

Коледарска песничка огласи сградата на кметството в район Банкя. Изпълниха я 5-годишни малчугани от група "Пчелица" на местната детска градина "Изворче". „Станенине, господине!”, се разнесе из кметството и развълнува кмета на район Банкя Рангел Марков, заместника му Пламен Симеонов, служители на администрацията и граждани. Всички се събраха в кабинета на кмета, където коледарчетата, водени от учителка и директорка пяха коледарски песни. Празничната програма внесе топлина и коледно настроение. Малчуганите пяха песни и редяха благословии, с които предизвикаха вълнение сред местната управа. Кметът Рангел Марков също изненада децата с коледни дарове от лакомства. С традиционно, тежко почукване с тояжките децата напуснаха кметството, но емоциите и коледно настроение продължиха да владеят служителите на администрация. 

comment 0
visibility 314
Иво Христов

Район "Банкя" организира среща с писателя Иво Христов

Столична община район "Банкя" организира среща с младия писател - Иво Христов под надслов 17/4/6. Събитието е на 18 декември от 17 ч. в Туристически информационен център - Банкя. То е част Коледните празници, организирани от район "Банкя" и "Ротари Клуб Банкя". Иво Христов е само на 17 години, а вече има 6 издадени книги: "Животът не струва пари", "Тя е моя", "Отломки от минал живот", "Изпусната любов", "Календарът на живота" и "Приятелите умират заедно". Родом е от Радомир, а негов кумир е Стивън Кинг.  Младият писател страда от „Неврофиброматоза – тип 2“. Разбира за заболяването си на 12 годишна възраст и от този момент борбата му за живот започва, тъй като организмът му образува доброкачествени тумори в Централната Нервна Система. Претърпял е 4 мозъчни операции от 2014 г. до сега, а след всяка от тях му се налага дотново да се учи да ходи. Днес Иво не само ходи, но и лети чрез разказите, които пише, въпреки прогнозите на докторите, които в началото му дават не повече от 2 седмици живот.

comment 0
visibility 352
Представяне на книгата "Автентичните гласове на Банкя"

Представиха книгата „Автентичните гласове на Банкя”

Книгата на Румяна Николова - „Автентичните гласове на Банкя” беше представена в Туристическия информационен център в района. На представянето присъства и кметът на Банкя Рангел Марков, който пожела да има още успешни проекти за града.  Авторката запозна присъстващите с идеята на книгата и как е била написана, като не пропусна да спомене и главния виновник за подтика да я напише - Борислав Геронтиев. Дизайнът на книгата е дело на Диана Шингарова, която работи като дизайнер за сп. "Ева".  За финансовата част авторката е подпомогната, не само от свои близки и приятели, но и от представители на бизнеса в района.  Вечерта започна и завърши с гайдата на Николай Николов и песните на Тодорка Траянова. Румяна Николова и Диана Шингарова заявиха, че работят по още два проекта за Банкя и един, който е посветен на децата.