Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 775
Гласуват дали „Четири лапи“ ще продължи да работи във ветеринарната клиника

Гласуват дали „Четири лапи“ ще продължи да работи във ветеринарната клиниката в Банкя

Столичният общински съвет ще разгледа предложение за безвъзмездно ползване от Фондация „Четири лапи“ на ветеринарномедицинската клиника в район „Банкя" за още 10 години, съобщават от пресцентъра на местния парламент. През 2012 г., след решение на СОС, Столичната община и Фондацията сключват договор, който задължава нестопанската организация да: съдейства за овладяване на популацията на безстопанствените животни (кучета и котки); да оборудва, обзаведе и регистрира ветеринарна лечебница; да осигури персонал и заплати; да регистрира ветеринарните лекари, работещи в обекта; да заплаща за своя сметка телефон, интернет, застраховка на сградата и имуществото в нея, както и на алармената инсталация; да извършва залавяне, обработване (кастрация, ваксинация против бяс, вътрешно и външно обезпаразитяване, видима маркировка) престой и връщане по места на най-малко 1200 безстопанствени животни (кучета и котки) на година, като поема изцяло разноските за тези дейности; да кастрира бездомни котки по съвместен проект е частни клиники в гр. София и да провежда обучение и стаж на ветеринарни лекари и студенти. Съгласно предоставения от Фондацията отчет за периода на договора за последните десет години във ветеринарната клиника са извършени кастрации на 20 346 животни, от които 15 034 котки и 5 312 кучета. На 3 081 животни са извършени само ваксинация и обезпаразитяване. 1 135 животни са получили друг тип лечение, а 467 животни са намерили нов дом. Чрез проекта за безплатна кастрация на домашни котки в частни клиники в София, за периода са кастрирани общо 11 823 котки. През 2017-2018 г. Фондацията е извършила преброяване на безстопанствените кучета на територията на Столична община, като официалните данни показват намаляване на популацията с 67,7% спрямо данните от първото преброяване през 2007 г., когато броят на животните е бил 11 124. По време на последното преброяване е установено увеличаване на популацията на безстопанствените котки във всички райони на Столична община, особено в централните части.   През април беше публикувано обявление до всички заинтересовани организации, че могат да кандидатстват за учредяване на безвъзмездно право на ползване, за срок от 10 години, върху ветеринарна клиника „Банкя“, с цел - изпълнение на хуманни мерки за овладяване на популациите на безстопанствените животни (кучета и котки) на територията на общината. В срок до 30 юни 2022 г. желаещите кандидати трябваше да представят в общинската администрация писмена презентация на дейността си, както и писмено разработена концепция за стопанисване и управление на обекта. За срока на обявлението беше получено само едно заявление - от Фондация „Четири лапи“, която има намерение да продължи своята дейност във ветеринарна клиника „Банкя" за още 10 години. Общинските съветници подкрепиха намерението им в комисии, предстои то да бъде гласувано на заседанието на общинския съвет утре 6 октомври.  

comment 0
visibility 5841
Стартира изграждането на Аквапарк в Банкя

Стартира изграждането на Аквапарк в Банкя

Първа копка бе направена вчера на нов аквапарк в София. Той ще е на изхода на Банкя към Люлин, на частен имот и с частна инвестиция, научи Столица.bg. Изграждането на увеселителния парк има подкрепата на кмета на Банкя Рангел Марков и общинската администрация. "Банкя Аквапарти"ще бъде с 2000 шезлонга, 5000 капацитет парти места и зони за релакс и забавления, разположен общо на площ от 50 декара.  Изграждането ще бъде на два етапа. Първият е върху 20 декара и трябва да бъде завършен следващата година. Инвеститор е фирма „Аквапарк Банкя”, изпълнител „Демар Канстръкшън”. На символичната първа копка бе и кметът на Банкя Рангел Марков, който пожела успех на проекта. "Избрали сте възможно най-подходящото място. Това, което ще реализирате, отговаря напълно на духа и характера на Банкя и нейните приоритети", каза Марков на откриването на строителния обект. Според проекта са предвидени водни и други атрактивни съоръжения за малки и големи - басейни с водни пързалки и изкуствени вълни, ресторанти, включително и рибен, детски кът, зала за ритуали и др. След работещата вече минерална баня - Голямата балнеолечебница в Банкя, това е ще е другият значим обект за курортното градче. Аквапаркът ще осигури нови 150 работни места за хора от Банкя и от София.

comment 0
visibility 9269
15 лв. е билетът за минералната баня в Банкя

15 лв. е билетът за минералната баня в Банкя

15 лв. е билетът за ползване на услугите на минералната баня в Банкя, която днес бе официално открита, а от утре вече ще пирема посетители. На откриването присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Георги Георгиев, районният кмет на Банкя Рангел Марков, общински съветници и др. "От утре банята в Банкя отваря врати за посетители и сме щастливи, че успяхме да върнем блясъка на тази невероятна сграда, която беше съсипана. Днес има много щастлив кмет - кметът на Банкя. За нас беше кауза да съхраним и възстановим тази културна ценност за цялата страна и най-вече за Банкя - т. нар. Царска баня. В тези трудни, кризисни времена дуспяхме да намерим начин да я отворим за посетители и да върне духа на този курортен град", каза столичният кмет пред журналисти. Районният кмет Рангел Марков, под чийто контрол бе възстановен обектът, предаде ключа от минералната баня на директора на общинското дружество Софийски имоти Димитър Шивачев, който ще стопанисва и управлява банята. Това ще продължи през следващите 3 години, а през това време от Столична община отново ще направи нов анализ и актуално задание за нов конкурс за избор на концесионер на минералната баня. "Намерихме начин, защото това беше трудно решение и благодаря на общинските съветници, че помогнаха да убедим Софийски имоти за временното стопанисване, докато намерим друго решение", каза Фандъкова. Минералната баня в Банкя отваря врати, ще работи за посетители от петък Тя благодари на Рангел Марков, защото е подходил отговорно и сериозно след решението за намирането на средствата. След няколко неуспешни опита за отдаване под наем срещу ремонт, СОС реши през 2017 г. чрез публично-частно партньорство да осигури финансирането. Тогава СОС реши да се продаде правото на строеж на съседен имот, купен от Алианц, за 30 години за строеж на хотел.  "Проектът е за реставрация и социализация на минералната баня. Процесът продължи близо 15 години. През 2007 г. като станах кмет хората ме изпратиха с тази задача - да възстановиш банята в Банкя. И това ми беше основна задача, не са важни трудностите през този период, защото вече банята е готова. Около 2 години продължи реставрацията и са вложени 8 млн. лв.", каза Рангел Марков. Последно банята е работила през 2000 г. и оттогава спря да функционира до днес. Минералната баня е изцяло въстановена и е запазен автентичиня и вид. От Софийски имоти обяниха, че от утре посетителите могат да ползват термална зона и СПА център в сутерена, разполага с финландска сауна, две парни бани, 3 басейна с минерална вода, кръгъл термален басейн с 37 градуса минерална вода, душове с минерална вода и дюзов за масаж. "За нас най-важно беше да направим банята достъпна и малко по-малко ще увеличим услугите", обеща Шивачев. Софийски имоти управлява и Аквапарка в парк Възраждане.

Реклама
comment 0
visibility 7168
Минералната баня в Банкя отваря врати, ще работи за посетители от петък

Минералната баня в Банкя отваря врати, ще работи за посетители от петък

Най-после минералната баня в Банкя ще отвори врати и ще приеме първите си посетители в петък на 30 септември т. г., съобщиха от пресцентъра на СОС.  Работното време е от 9:00 до 20:00 ч. всеки ден. Банята ще се управлява и стопанисва от общинското дружество Софийски имоти през следващите 3 години. Това реши СОС, след като повече от година не бе избран концесионер. Минералната баня в Банкя стоя затворена 2 години след завършването на ремонта за възстановяване на сградата, която повече близо 10 години бе в руини. Концесионер ще управлява минералната баня в Банкя, трябва да построи и 25-метров закрит басейн Точно когато трябваше да бъде отворена минералната баня през май на 2020 г., през март започна пандемията от COVID-19. Утре, 29 септември 2022 г., ще бъде официалното откриване на минералната баня в Банкя и ще се проведе Ден на отворените врати. В обновената, но запазила автентичния си вид, могат да се разходят граждани и да направят обиколка. Началните часове са 11:00 ч., 14:00 ч. и 17:00 ч. Царската вана в банята в Банкя е готова (СНИМКИ) От 10 ч. утре на откриването ще присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кмета на Банкя Рангел Марков. Възстановената минералната баня в Банкя  е с зона за релаксация, термални зони, детски басеин с минерална вода, но са запазени оригиналните дърворезби на кабинките, входния салон с балконите и най-важното реставрирани са мидите, ембелма на банята, по фасадата на сградата. Ремонтът на банята в Банкя е 530 дни, през април 2020 г. ще е готова (СНИМКИ) Банята в Банкя е позната още като Царската баня, създадена по времето на цар Фердинанд. Проектирана е от мюнхенския архитект проф. Карл Хохедер, водещ специалист в създаването на подобни сгради в цяла Европа. Проф. Хохедер завършва проекта през 1906 г. и на 24 май 1911 г. банята е официално открита. Банята в Банкя отваря до края на годината, реставрират детайли по снимки (ВИДЕО/СНИМКИ) Реставрацията на Минералната баня, която бе извършена през последните години, върна автентичния вид на забележителната сграда в парка на Банкя, както и по отношение на интериора, така и на екстериора, разкриващи нейната културна и историческа стойност.Ценните свойства на минералната вода, която се използва, са отдавна известни и това прави използването й препоръчвано за различни лечебни процедури и релаксация. Именно съчетанието на гора с минерална вода - банята в Банкя, превръща градчето сред най-известните и предпочитани балнеолечебни курорти в България, а в днешно време СПА дестинация.  

comment 0
visibility 1039
-

Кметът на Банкя провери облагородяването на ул. ”Стефан Стамболов” в града

Кметът на гр. Банкя Рангел Марков проведе инспекция за работата по облагородяването на междублоковото пространство на ул. ”Стефан Стамболов” №27 в града. В инспекцията взеха участие общинския съветник Анна Стойкова, зам.-кмета инж. Николай Димитров и инж. Кирил Акълиев. Живущите в района също бяха поканени да изразят своето мнение за свършеното. Проектът се изпълнява по програмата на Столична община за подобряване на качеството на атмосферния въздух в зони на т.нар. "кални точки". Това е трети такъв проект, който се реализира на територията на Банкя. Дългогодишния градоначалник на Банкя сподели в социалните мрежи своето задоволство от добре свършената работа, както и още по- радващия факт, че мнението му съвпада с това на гражданите, живеещи в района. "В следващите дни предстои да започнем нов обект - около Военните блокове на бул. Варна", отбеляза Рангел Марков.

comment 0
visibility 1571
Хора в Банкя „вдигнаха ръце“ от свой съсед

Хора в Банкя „вдигнаха ръце“ от свой съсед

Хората, живеещи на ул. „Гео Милев“ в Банкя, се оплакват от свой съсед, като твърдят, че години наред той ги тормози и е превърнал района около дома си в сметище, съобщава Нова телевизия. По думите им неведнъж са намирали мъртви животни пред вратите си и по оградите си. Освен това човекът се разхождал нощем с пушка и понякога стрелял.  „Живея от 2019 година на улица „Гео Милев”. Този човек постоянно ме обвинява, че му унищожавам „билковата градина”, която прилича на сметище. Спира по средата на улицата, за да не можем да минаваме. Всяка сутрин, преди да тръгнем на работа, звъним на патрул на 112, за да може той да си премести колата”, разказа един от съседите. Местните жители се оплакват също, че мъжът кара с висока скорост и не се съобразява, че на улицата има деца. Често отправял и вербални заплахи към своите съседи. На 15 август  той е бил задържан от полицията, днес обаче отново е в дома си. От Софийска районна прокуратура са заявили, че има разпореждане мъжът спешно да бъде прегледан и приведен в специализирано заведение. От Държавната психиатрична болница „Иван Рилски“ уточняват, че при тях има разпоредена амбулаторна експертиза, която предполага човекът да бъде извън лечебното заведение.  

comment 0
visibility 1217
Авария на канализация затваря ул. Ал. Стамболийски в Банкя

Авария на канализация затваря ул. Ал. Стамболийски в Банкя

Спира се движението на моторни превозни средства по  ул. „Александър Стамболийски“  в Банкя. Причината е отстраняване на авария на сградно канализационно отклонение на ул. „Александър Стамболийски“ № 68. Автобусите от обществения транспорт, на 20.08 и 21.08.2022 г., няма да се движат в участъци от улицата - от ул. „Царибродска“ до ул. „Христо Смирненски“. Поради невъзможност за осигуряване на обходен маршрут, автобус № 42 ще бъде ограничен до Автогара Банкя, съобщават от районната администрация. Обходът за МПС ще бъде по ул. „Царибродска“, ул. „Юрий Гагарин“ и ул. „Христо Смирненски“. 

comment 0
visibility 862
Показват безплатно филма „Ботев“ в Банкя

Показват безплатно филма „Ботев“ в Банкя

Жителите и гостите на столичния район „Банкя“ ще имат възможност да гледат безплатно филма „Ботев“ на режисьора Максим Генчев. Събитието е част от инициативата „Лятно кино в Банкя“ и ще се проведе н 19 август, от 21:00 ч. в парк „Ротонда“. Непосредствено преди самата прожекция присъстващите ще могат да се срещнат лично с режисьора и да поговорят с него. "Ботев" показва неизвестни факти от биографията на големия поет-революционер и си поставя за цел да напомни на обществеността за величието на неговия подвиг. В ролята на националния герой се превъплъщава младият актьор Деян Жеков. Във филма участват още Филип Филипов, които влиза в образа на Стефан Стамболов, Симеон Гълъбов е в ролята на Георги Обретенов, Георги Кадурин е владиката Панарет Рашев, Неда Спасова пресъздава образа на Венета – любимата на Ботев, Атанас Петков играе Станю Хитров. След като изигра Васил Левски, сега Веселин Плачков ще се превъплъти в Бенковски, а ролята на Любен Каравелов е дебютна за Владимир Солаков. Публиката ще види Ники Илиев като Джам Бол, душманин на Ботев. Самият Максим Генчев играе чорбаджи Симов. По-голямата част от филма е снимана в Калофер, само някои от сцените са изнесени в Козлодуй и средновековната крепост „Баба Вида“ във Видин.

comment 0
visibility 1378
Прожекциите на открито в Банкя продължават и през август (ПРОГРАМА)

Прожекциите на открито в Банкя продължават и през август (ПРОГРАМА)

Поредицата от филмови прожекции на открито в столичния район „Банкя“ продължава и през месец август. Всяка събота жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на интересни български заглавия, съобщават от местната администрация. „Киносалонът“ под звездите е в парк „Ротонда“, а входът е свободен. Ето какво включва програмата на "Лятно кино в Банкя" през август: 6 август 21:00 - „ЗАСУКАН СВЯТ“ (реж. Мариус Куркински) 13 август 21:00 – "ОСТАНАЛОТО Е ПЕПЕЛ“ (реж. Георги Костов) 20 август 21:00 - „БОТЕВ“ (реж. Максим Генчев) 27 август 19:00 – Джаз формация София и квартет „Емоция“ – Вечер с музиката от филмите за ДЖЕЙМС БОНД 21:00 - „ГОЛАТА ИСТИНА ЗА ГРУПА ЖИГУЛИ“ (реж. Виктор Божинов) С оглед на новите мерки срещу COVID-19 присъстващите трябва да спазват физическа дистанция!

comment 0
visibility 1192
-

Мобилният пункт за опасни отпадъци ще бъде в Люлин и Банкя

На 5 август (петък) в районите "Люлин" и „Банкя“ ще бъде разположен мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци. От 8:30 до 11:30 часа пунктът ще бъде на адрес бул. "Захари Стоянов" № 15 пред районна администрация "Люлин" От 12:30 до 15:30 часа  ще е на адрес: гр. Банкя, ул. "Цар Симеон" № 1 пред районна администрация "Банкя"  Безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци:- живак и живак съдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и др.)- лакове и бояджийски материали- домакински препарати и химикали- мастила и замърсени опаковки- фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност) Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата се прилага съвместно от Столична община и "БалБок Инженеринг" АД от 2012 г. насам Запитвания и заявки гражданите могат да отправят на тел. 0700 11 750

comment 0
visibility 1547
Вечер на късометражното кино събира киноманите в Банкя

Вечер на късометражното кино събира киноманите в Банкя

Поредицата „Лятно кино в Банкя“ продължава тази събота – 30 юли, с няколко късометражни ленти. Прожекциите ще стартират в 21:15 ч. в парк „Ротонда“, при вход свободен, съобщават от районната администрация. Подборът на филмите е направен от режисьора Галина Георгиева. В програмата са включени лентите: - „Диагноза“ (2018 г., 26 мин., реж. Камен Коларов) - „На червено“ (2016 г., 21 мин., реж. Тома Вашаров) - „Архитектът“ (2021 г., 16 мин., реж. Кирил Тодоров) - „Изяж ме!“ (2020 г., 21 мин., реж. Илина Перянова) - „Френско кино“ (2019 г., 20 мин., реж. Галина Георгиева) Преди началото на прожекциите публиката ще има възможност да се срещне с част от режисьорите, които ще разкажат за своите творби.

comment 0
visibility 1137
В Банкя ще гледат „Рокендрол“ под звездите

В Банкя ще гледат „Рокендрол“ под звездите

На лятно кино под звездите ще се радват жителите и гостите на столичния район Банкя тази вечер, съобщават от местната администрация. В парк „Ротонда“ посетителите ще могат да изгледат два филма. Прожекциите ще започнат от 21:30 ч. с късометражната лента „Френско кино“ (2019, 20 мин.). Режисьор и сценарист е Галина Д. Георгиева. Филмът разказва как в стаичката зад екрана на местното кино две жени пишат писма на Ален Делон. Филмът е вдъхновен от романа „Физика на тъгата“ на Георги Господинов. В 21:50 ч. ще бъде показан документалният филм „Рокендрол“, разказващ за българските рок групи от 80-те и началото на 90-те години. С безкомпромисните си песни и порив за свобода бандите, родени в ъндърграунда, станаха част от обществената промяна през онези години. 90-минутната лента е на режисьора и сценарист Борислав Колев.

comment 0
visibility 3069
СОС даде ремонтираната баня в Банкя за управление на Софийски имоти

СОС даде ремонтираната баня в Банкя за управление на Софийски имоти

Емблематичната и изцяло възстановена и ремонтирана минерална баня в Банкя вече има стопанин. Тя ще се управлява от общинското дружество Софийски имоти. Това реши днес Столичен общински съвет като гласува решение да учреди безвъзмездно право на ползване, но не за повече от три години. Ремонтът на банята беше завършен през 2020 г., но епидемията от COVID-19 отложи отварянето на обекта за ползване от жители и гости на курортното градче. След това се пусна процедура за избор на концесионер, срокът за кандидатстване бе удължен, но пак не се намери кандидат да я стопанисва и управлява. Няма кандидати за концесионер на ремонтираната минерална баня в Банкя "Това е една временна мярка, с която целим Банята да отвори врати за посетители наесен и да заработи с основни дейности за отдих и рекреация, свързани с лечебните свойства на минералната вода. Минералната баня в Банкя е въведена в експлоатация след успешен ремонт и реставрация и очакванията на обществото ни са тя да бъде работеща и отворена за посетители.Следва да се направят нови финансово-икономически и правни анализи,съобразно които да се вземат нови решения", коментира във фейсбук общинският съветник Анна Стойкова. Концесионер ще управлява минералната баня в Банкя, трябва да построи и 25-метров закрит басейн “Софийски имоти “ успешно се справя с управлението на комплекс “Възраждане”, който предлага аналогични услуги и се надяваме успешно да управлява и този обект. Те ще изразходват до 150 000 лв. от своя бюджет за дооборудване, необходимо за основни дейности и услуги, които ще се предлагат в Минералната баня в гр. Банкя", допълни Стойкова, която живее в Банкя. Изискванията стреснаха вероятно кандидатите, тъй като концесионерът трябва да внася 2% от оборота си годишно и не по-малко от 220 000 лв.  А също така и трябваше да изгради планувания в подземната част на банята 25-метров басейн с минерална вода.

comment 0
visibility 8711
Започват празниците „Горешляци 2022“ в Банкя (Програма)

Започват празниците „Горешляци 2022“ в Банкя (Програма)

За поредна година Банкя ще отбележи своите Празници на минералната вода, здравето и дълголетието „Горешляци 2022“ с богата културна програма, съобщават от организаторите. Самите празници Горешляци са на 15, 16, и 17 юли, но програмата в емблематичния парк „Ротонда“ ще започне още от днес – 9 юли, и ще продължи почти до края на месец август. Всички събития са с вход свободен. Днес посетителите ще могат да се насладят на Лятно кино под звездите с прожекцията на ретро лентата „Баш майстора на екскурзия“.  Ето и пълната програма на Горешляци 2022 9 юли (събота) 20:30 – представяне на биографичната книга „Баща ми Баш Майстора“ и на албума с филмова музика „Вескеее, музика!“ – Веси Господинова 21:30 – „Баш Майстора на екскурзия“10 юли (неделя) 19:00 - Концерт от проекта „България – Норвегия пеят!“, Фондация „Дарби“, с участието на Детския радиохор на БНРПарк „Ротонда“11 юли (понеделник) 18:00 – „Автентичният вкус на Банкя“ – представяне на книгата на Румяна НиколоваГалерия „Тандра“ 12 юли  (вторник) 19:30 – КЛАСИЧЕСКА ВЕЧЕР с квартет „ОРФЕЙ“ („Музикални вторници“)Парк „Ротонда“ 13 юли (сряда) 11:00 – Среща на дълголетницитеПавлина Теова, Женски хор към НЧ „Отец Паисий“ресторант „Жеравна“ 19:30 – БРАЗИЛСКА ВЕЧЕР с Джаз формация София и квартет „Тукан“ (Симфониета София)парк „Ротонда“14 юли (четвъртък) 18:00 – ФОЛКЛОРНА ВЕЧЕР с участието на ФА „Банкя“, ТК „Пъстра китка“, ТК „Пендари“ и ТК „Имане“; 19:30 – 85 г. НА СЦЕНА – празничен концерт на ФА „СРЕДЕЦ“ и на ФА „ЗДРАВЕЦ“ (ОКИ „Средец“) 20:30 – ПОЛИ ПАСКОВА – 25 ГОДИНИ НА СЦЕНА Парк „Ротонда“ 15 юли (петък) 9:00 ч. – Тържествена света литургия в храм „Св. Кирик и Юлита“ и курбанТЕАТРАЛНА ВЕЧЕР 18:00 – 19:00 - ЖАР ТЕАТЪР – „КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ“ 20:30 ч. – „НА ЖИВО ОТ ОНЯ СВЯТ“ – с Евгени Будинов, Албена Михова и Кирил ЕфремовПарк „Ротонда“  16 юли (събота) 11:00 –  XIII АВТО РЕТРО ПАРАД с БАК Ретро 11:30 - Концерт на школа „Есенс“парк „Кестените“ 19:30 – „ГОРЕШЛЯЦИ 2022: КОНЦЕРТЪТ“K.LINA & LIVE BANDтрио VIVAВладимир Ампов - ГРАФА  17 юли (неделя) 11:00 ч. – 13:00 – XII Пленер на художниците – съвместно с Галерия „Тандра“ 11:00 – 12:00 - детски концерт на Музикална къща „А Камертон“ 12:00 - Театър „Сириус“ – „Кучето, което не може да лае“ (ОКИ „Красно село“)Парк „Кестените“  ЛЯТНО КИНО В БАНКЯ: 23 юли21:30  - „Рокендрол“ (реж. Борислав Колев) 30 юли21:30 - Късометражна кино вечер (Френско кино, Насред бетона, Изяж ме!, Диагноза, На червено)6 август21:00 - „Засукан свят“ (реж. Мариус Куркински)13 август21:00 – „Останалото е пепел“ (реж. Георги Костов)20 август21:00 - „Ботев“ (реж. Максим Генчев) 27 август19:00 – Джаз формация София и квартет „Емоция“ – Вечер с музиката от филмите за ДЖЕЙМС БОНД 21:00 - „Голата истина за група Жигули“ (реж. Виктор Божинов) Събитията са част от Календара с културните събития на Столична община за 2022 г. Организаторите запазват правото да правят промени.      

comment 0
visibility 1387
Дирекция „Социално подпомагане” в Банкя отваря изнесения си офис

Дирекция „Социално подпомагане” в Банкя отваря изнесения си офис

Изнесеният офис на Дирекция „Социално подпомагане” – „Люлин” отново ще отвори врати от утре – 4 юли, съобщават от администрацията на столичния район „Банкя“. Офисът се намира в сградата на районната администрация, а работното време е понеделник от 8:30 до 12:30 часа и четвъртък от 13:00 до 17:00 часа.

Район „Банкя“

Представяне на район Банкя

Представяне на район Банкя

Град Банкя е известен освен като международен балнео курорт, и като район на София. Район „Банкя“ се намира в подножието на Люлин планина, непосредствено до международния път Белград – Истанбул.

Район „Банкя“ има статут на център за рехабилитация на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и профилактика на същите заболявания. В раойон „Банкя“ не само минералната вода е целебни свойства. Факт е, че и въздухът в района е лечебен. Точно затова район „Банкя“ да е известен в национален мащаб като най-доброто място за балнео и климатолечение. Доказано е, че въздухът над район „Банкя“ е богат на озон. Особено полезни са фитонцидите, които идват от боровите насаждения.

Някогашното село Банкя става град през 1969 г. За район „Банкя“ официално се споменава през 1979 г. То се обединява с околните му села, а по-късно район „Банкя“ увеличава територията си с кварталите Градоман, Вердикал и Михайлово, както и със селата Иваняне и Клисура.

Район „Банкя“ се оприличава на „перлата“ на Люлин планина.

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Район „Банкя“ е разположен на около 14 км от столицата. Освен че е в полите на Люлин планина, Банкя се намира на брега на река Банкя на 630 -800 м. надморска височина. Район „Банкя“ е включен електрифицирана линия в националната железопътна мрежа.

Градът има централна част и три квартала - Вердикал, Михайлово и Градоман. Климатът, характерен за район „Банкя“,  е умереноконтинентален. Чистият планински въздух, пълен с озон, и лековитата минерална вода правят Банкя желан балнео курорт. Почивната база и отлично квалифициарния медицински персонал в район „Банкя“, както и всичко изброено по-горе, е предпоставка да се лекуват успешно редица инсултни и сърдечно-съдови заболявания.

Минералните извори в район „Банкя“ са на приблизително 850 мм дълбочина. Водата, която блика от тях е със слаба минерализация с температура 36,5 градуса. Голям плюс е това, че няма мирис, напълно бистра е и е много мека. На територията на район „Банкя“ функционират 6 лечебни заведения. В тях се рехабилитират болни с различни сърдечно-съдови и неврологични заболявания, инсулти, заболявания на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния тракт и др.

История на район Банкя

История на район Банкя

Много преди да стане район „Банкя“, на тази територия са живели тракийски племена. Намерени са археологически находки от римски стени и сгради, канализация, предмети от 4 – 5 век от н.е. Когато става дума за писмени доказателства, за селище на територията на днешния район Банкя се споменава в турски данъчен регистър от 15 век. Рашид бей получил в наследство земята на селището предществало днешния район Банкя, а в чифлика си наел за ратаи хора от местното население. В турския чифлик извирала лечебна минерална вода. Ратаите, които работели там, имали правото само по време на Горешляците да се потопят във водата. Тогава се смятало, че е най-лековита водата. Още тогава тези дни се считали за празнични и хора от цялата околия се събирали край извора. И днес тези дни се наричат така и жителите на район Банкя ги отбелязват като празнични.

След като натъпило Освобождението, селяните от бъдещия район Банкя купили бейските земи. Майстор Коста Паница пръв купил земя в Банкя и издигнал хотел и малка вила. Право над извора с минерална вода получил Рашко Нешев – бивш опълченец. Веднага се заел да разшири банята, която бея имал, направил елементарни басейни и обособил женско и мъжко отделение. Минералната вода бързо се прочула сред населението. Банята в бъдещия район Банкя просперирала.

В началото на 20 век Банкя вече била достатъчно известна, за да се заинтересува държавата от нея. Минералните извори били каптирани. Малката баня била открита през 1907 г. Веднага след това стартирали строителните работи на Голямата балнеолечебница в бъдещия столичен район Бнакя, която е известна и с името Царската баня. Тя получила това прозвище заради това, че в нея имало царски вани, които се използвали от царското семейство. В Европа рядко се срещали подобни бани. Постепенно около нея се оформя и град Банкя, който по-късно става софийски район Банкя. Много жители на Югозападна Македония се заселват в града след като Македония е отделена от България.

Днес район Банкя продължава да привлича туристите с лечебната сила на минералната си вода, с чистия въздух и красотата си. Визията на столичния район Банкя значително се променя след като се извършва ремонт на градския парк „Ротонда“. Часовниковата кула и водните ефекти събират жителите и гостите на район Банкя в центъра на града.

Политика на район Банкя

Политика на район Банкя

Район Банкя е доста предпочитан и оживен. Още Цар Фердинанд и семейството му предпочитали градчето. На теериторията на район Банкя се намирала и резиденцията на Тодор Живков. Общинската администрация на район Банкя се стреми да поддътжа имиджа на града като туристически и балнеологичен център.

Икономика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Определено район Банкя разчита основно на балнеолечението и туризма, за да се издържа. На територията му се намира и завод за бутилиране на минерална вода „Банкя“. В район Банкя се намира и завода за производство на разтворими напитки и хранителни продукти „Кенди“. В него се произвеждат известнитеStep, Frutti и Picantina. Район Банкя се гордее с Отделението по кардиология и кардиологична рехабилитация към Национална кардиологична болница. Плажът в центъра на район Банкя има огромен олимпийски басейн, джакузи и детски басейн. Привлекателни са и хотелите в града.

Институции в район Банкя

Институции в район Банкя

Район Банкя разполага със свое кметство, което функционира завидно добре, според жителите на района. В район Банкя има професионална гимназия по туризъм, която подготвя кадри за основните дейности в района. Освен това има частни училища и детска градина, както и районна пожарна.

Забележителности на район Банкя

Забележителности на район Банкя

Район Банкя може да се похвали с ценни забележителности, една от които е старта баня, която е била посроена през 1907 г. Днес сградата се реконструира. За ремонта на банята в район Банкя са предвидени 8 млн. лв. Минералната вода ще се използва за балнеолечение и за спа-процедури. Бяната се предвижда да стане модерен спа център и да увеличи потока от туристи в район Банкя.

„Вазовият дъб“ в район Банкя е мястото, където патриархът на българската литература е обичал да си почива. В кв. „Вердикал“ в район Банкя се намира църквата „Св. мчци Кирик и Юлита“. Тя е издигната в 10 - 11 век, което е почти веднага след Боянската църква.

Представяне на район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

История на район Банкя

Политика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Институции в район Банкя

Забележителности на район Банкя

Прочетете още