район „Панчарево“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (33%, 43 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 18 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (24%, 32 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 22 Гласове)
  • Нямам дете/деца (13%, 17 Гласове)
Общо гласували: 132 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1522
С. Кривина

Инспектори откриха бус, изсипвал отпадъци край с. Кривина

Служители на Столичен инспекторат откриха бус, с които са изхвърляни строителни отпадъци край с. Кривина, район Панчарево. На собственика на товарният автомобилс с рег. № СА75 41 ТК е изпратена поканаза съставяне на акт, съобщават от Столичен инспекторат. Нарушителят е изхвърлял отапдъци на регламенитрано място и с това е замърсил пътя към село Кривина. Според Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община нарушителрят ще бъде санкциониран.      

comment 0
visibility 883
Сгурия от отопление

Отпадък от отопление в Казичене чака да го изхвърлят

Купчина от сгурия повече от месец стои на тротоара до дърво в Казичене и очаква да бъде изхвърлено. До извозването от сметопочистващата фирма обаче вятърът си носи прахта из целия квартал. Мястото е на ул. Младост в село Казичене, район Панчарево. До обяд купчината с пепелта ще бъде почистено, заявиха пред Столица.bg от Столичен инспекторат.  За проблема сигнализира жена, която е най-потърпевша от забавеното извозване. Миналата седмица имаше силен вятър и от тук се вдиташе облак от прах. А постоянно говорят за чистия въздух в София, разказа тя пред Столица.bg. От Столичен инспекторат са педупредили хората, които се отопляват с твърдо гориво да не изхвърлят пепелта в кошове и контейнери, а да го събират пред дома си. Така два пъти от сметоизвозвщаваща фирма - през март и началото на юли пепелта се вдига. Тази година обаче все още не е изчисте отпадъка от въглища. От 3 години пиша писма и на кмета казах, че искам метален съд, в който да събирам пепелта. Такъв обаче не получих, обясни жената, която се отоплява на въглища.

comment 0
visibility 1588
Пропадна Самоковско шосе

Дупка зейна от пропадане на Самоковско шосе (СНИМКИ)

Големичка дупка се отвори по Самоковско шосе в резултат на натовареното движение, неподдържания път, дъждове и климатични влияния. Дупката срещу СБА е зейнала вследствие на пропадане на пътя, алармираха от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне в социалната мрежа. "Вече почти седмица я заобикаляме дупката най-покорно с навлизане в насрещното платно", предупреждават от Сдружението. Пропадането е реална предпоставка за ПТП-а и инциденти. За да не пропадне автомобил или човек в дупката, граждани са  поставили клони от елхичка и конуси, които да предупреждават шофьорите за опасността. Повече от 3 години местните жители настояват за пълна рехабилитация на пътя, който води към Самоков. Те искат да обнови настилката и да се оправят тротоарите, както и бордюри, осветление, спирки на градския транспорт и джобове. Преди седмица от организацията имаха среща в Столична община и се разбраха отново да се видят през септември. Първоначално трябва да се преработи проектът за ремонта на Самоковско, който е от 2015 г. На срещата присъстваха зам.-кметът Дончо Барбалов и представители от "Транспортна инфраструктура" на Столична община и АПИ. Те са поели ангажимент Самоковско шосе да бъде заложено за финансиране от бюджета през 2020 г.  

Реклама
comment 0
visibility 1461
Наводненото Самковоско шосе

ИК Панчарево и Кокаляне се разбраха с общината за Самоковско шосе

Самоковско шосе ще бъде изцяло ремонтирано, но следващата година. Това стана ясно на срещата днес на Московска 33, на която присъстваха представители на Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне, АПИ, зам.-кметът Дончо Барбалов и от ЦГМ. В петък възловият път се превърна в река от поройния дъжд, който се изля над столицата. Автомобилите не можеха да се движат от придошлата вода. Дъждът беше много силен. Другият проблем в такива случаи е, че от улиците по високите части водата сваля наноси от пясък и камъни и се запушват шахтите, коментираха местни жители. От 2015 година има изготвен проект за рехабилитация на Самоковско шосе, но и до ден днешен не е реализиран. На срещата днес присъстващите се разбраха, че ще се възложи преработка на проекта. Барбалов обяснил, че ще бъде включен в бюджета за 2020 г., за да се осигури финансиране. Изцяло трябва да се преработи отсечката от обръщалато до Кокалянско ханче. През септември ще има още една среща, на която ще присъства и предсатвители на Софийска вода. С тях трябва да се уточнят подробности около изграждането на колектор. Всички институции и местните жители са на едно мнение, че рехабилитацията на Самоковско трябва да е координирана и да се направи пътят както трябва. От АПИ са категорични, че през зимата там ремонт не бива да прави. 

comment 0
visibility 1296
Протест на Горубляне заради отчуждаване на имоти

Протест на Горубляне затваря Цариградско за повече от час

Жителите на столичния квартал Горубляне и днес ще блокират за повече от час движението по Цариградско шосе в час пик. Недоволството е заради новия Устройствен план, който включва строителство върху частни терени и предстои да бъдат одържавени, предаде bTV. Блокадите на местните жители ще са от 18.30 до 20.30 часа всеки ден, като от днес започва недоволството, съобщиха пред Столица.bg  от Горубляне. Това е поредното недоволство на жителите на столичния квартал. От февруари насам те редовно блокират движението по Цариградско шосе в неделя около 18 ч. И до момента обаче проблемът им с отчуждени и неплатени имоти не е решен. Повечето от собствениците са недоволни от начина, по който ще им бъдат заплатени имотите. Те искат справедливи обещетения. На една от собственичките земята е отчуждена, тъй като ще бъде продължение на бул. Копенхаген, който засяга изцяло имота й. През 2010 г. тя получава заповед от Столична община за отчуждаване. Парцелът ѝ е разделен на две. Малката част от 153 кв. м е заплатена, а голямата днес, утре, днес, утре и не получава парите. Тя води съдебно дело за обещетението на единия имот, печели го, но парите все още не са и преведни, разказа жената. Юристи пък коментират, че процедурата по отчуждаване се обезсилва, ако до определен срок парите не бъдат дадени. За имотите, за които собствениците имат претенции, нямало издадени издаден акт за общинска собственост, а планът за строеж е отпаднал, обясняват от Столична община.  

comment 0
visibility 2033
type-photo.svg
Йорданка Фандъкова откри ново игрище в село Кривина, район Панчарево

Кметът Фандъкова откри новото игрище в Кривина (СНИМКИ)

На ново футболно игрище се радват вече жителите и най-вече децата на село Кривина, район Панчарево. Изграждането на съоръжението е финансирано от Столична община със средства - 120 000 лв. от приватизационния фонд. Кметът на София Йорданка Фандъкова посети новото спортно игрище и подаде първия пас от мача между детски отбори от селата в район Панчарево. На мястото бе районният кмет Димитър Сичанов. "Най-важното е, че игрището ще се ползва от нашите деца - на Кривина. Подкрепям всички инициативи на районните кметове за детски и спортни площадки. Защото за радост в селати нисе раждат и има деца. Поздравявам кмета на Кривина Венцислав Игнатов, защото е много активен. Когато местният кмет си знае терена, разработи проекта и дойде при мен само за подкрепа, аз съм готова да помогна. 120 000 лв от приватизационния фонд сме отделили за това игрище, което е част от изградения парк от 90 декара общински терен. Мястото е много красиво и приятно с барбекю, столчета масички, прекрасно място. Във всяка населено място изграждаме различни площадки, паркове за отдих на хората и игра на децага. Сега ни предстои и пускането в Железница на ново спортно игрище. Изгражда се такова и в Пасарел. От район Панчарево остава само едно единствено село, в което трябва да се направи спортна площадка. Това са инвестиции в крайните квартали", каза кметът при посещението си в Кривина.

comment 0
visibility 813
Подписка за яслена група

В село Кривина искат яслена група с подписка, в кметството мълчат

Над 200 души от село Кривина са се подписали в нарочна подписка, с която искат отваряне на яслена група в детска градина №3 "Детелина" в Казичене. Искането на гражданите е внесено в районното кметство в Панчарево. От том обаче няма никаква вест. За проблема местни жители сигнализират в социалната мрежа и търсят подкрепата на неправителствена организация. Жителите на село Кривина искат яслена група, тъй като в момента, на разстояние от 15 км няма такава в нито едно от селата в района. На група за най-малките се надяват жителите на Кривина, Казичене и Бусманци. хората продължават да се надяват на отговор от кметството в Панчарево. Ако не се получи отговор гражданите имат готовност са отидат на Московска 33 и там ще заявят исканията си. Столица.bg потърси кмета на Панчарево Димитър Сичанов, но той не вдигаше телефона си. "Няма резултат, нито становище по искането. Когато кметът каже, тогава ще стане", заяви пред Столица.bg зам.-кметът по образование на Панчарево Стефка Ризова. Яслени групи в района има в Лозен, Герман и Панчарево.     

comment 0
visibility 1124
Столична община

Глобиха петима в "Панчарево" за продажба на открито без документи

5 човека са глобени на територията на район "Панчарево" за неразрешена продажба на открито. Актовете за установяване на административни нарушения за продажба на череши, ягоди и домати са направени по бул. "Самоковско шосе" и в село Герман- по продължение на язовирната стена. Има нарушители и на метростанция "Люлин", и в Южен парк, район "Триадица", съобщават от Столичния инспекторат.Проверките продължават.  

comment 0
visibility 776
Панчарево

Доброволци събраха близо 300 чувала отпадъци след чистене в "Панчарево" (СНИМКИ)

Над 100 чувала със зелени отпадъци и над 150 с битови събраха доброволци след почистване на пространството около паметника на Трудовака и Самоковско шосе в район "Панчарево". Хората, които се включиха в акцията, бяха над 100 и са от Българско дружество за връзки с обществеността. От Столичния инспекторат помогнаха с организирането на акцията и бързото извозване на отпадъците до депата. Посадени бяха и много нови и красиви цветя до паметника. Акцията бе посветена на вчерашния международен ден на околната среда.    

comment 0
visibility 815
болница Панчарево

Подмениха и отоплителната инсталация на болницата в Панчарево (СНИМКИ)

Тръбите на отоплителната инсталация и радиаторите в болницата за долекуване в Панчарево в момента се сменят. Ремонтът започва от котела, който е в специално помещение в двора на болницата и завършва с последния радиатор в сградата. Затвореният маршрут от тръби, по които циркулира течността, нагрявана от източника на отопление-хоризонтално и вертикално, включва общо 10 км тръби. За това съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на София Дончо Барбалов. Освен на отоплителната инсталация, в общинската болница се прави ремонт и на целия покрив на сградата. Проектът е за 500 000 лв. Финансирането е със средства от Общинския приватизационен фонд /СУСОПФ/, за което има решение на СОС. В болницата има 90 места за пациенти, които правят рехабилитации след лечение в други здравни заведения. В Панчарево се лекуват предимно претърпелите катастрофи, заболявания на опорно -двигателния апарат или на сърдечно-съдовата система /инсулт, инфаркт/.  

comment 0
visibility 1570
Панчаревското езеро

Областна администрация е безсилна за замърсяването за Панчаревското езеро

Проблемът със замърсяването на езерото в Панчарево продължава и все още не са предприети мерки. За спасяването на водоема активно работят от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне. Почти месец обаче представители на неправителсвената организация не могат да установят връзка със служителите от областна администрация на София град. Хората очакват проблемът да се реши от София област и затова са пуснали писмо до областния управител Николай Пехливанов. До момента нямат отговор на писмото, входирано в началото на април т. г. "20 дни и минимум 200 позвънявания. Затова отидохме на място. След скандал бяхме приети от зам.-областния Живка Първанова", пишат в профила в социалната мрежа от Сдружението. Езерето е замърсено и след след десетки проверки на институциите категорично е установено, че в него се изливат отпадни води от канализация. Именно затова от организацията искат среща с областния управител. Оказва се обаче, че писмото е препратено по компетентност към Министерство на земеделието, собственик на езерото Панчарево. "Представители на Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне са поискали съдействие от Областна администрация на област София по време на среща със зам.-областния управител г-жа Живка Такева-Първанова. Областният управител предприе действия по свикване на междуведомствена комисия, която да извърши съвместно с определени представители на Областната администрация проверка на състоянието на Панчаревското езеро. Резултатите от проверката ще бъдат предоствени, както на гражданските организации, така и на медиите. Важно е да се отбележи, че действия по същество са задължение на собственика на съоръжението. Законът изрично казва, че всички действия по поддържането и ремонтно-възстановителните работи на язовири и езера са в отговорността на стопанисващата организация, в случая съгласно АПДС, това е МЗХГ", отговориха от администрацията на София област пред Столица.bg. От София област обясниха, бе са безсилни и нищо не могат да направят по отношение на замърсяването на Панчаревското езеро. Те участват като институция в проверките на Междуведомствена комисия и единствено могат да я свикат отново. Не станя ясно, кога за последен път такава комисия е проверявала водоема.

comment 0
visibility 1697
Ремонт на стадиона в село Кокаляне

Стадионът в Кокаляне на път да скара кмет и сдружение (СНИМКИ)

Стадионът в Кокаляне започна да придобива все по-добръ вид след усилията на Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляна и на районното кметство в последната година. Ремонтът и поддържането на спортното съоръжение обаче доведе до конфликт между двете страни. Безспорни са усилията им по обновяването, но отчет на общината вбеси гражданската организация. Причината е, че не е справедливо местната власт да си приписва изцяло заслугите. От Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне са вложили усилията, труд, време и средства много преди от районното кметство да се сетят за възстановяването на запустелия тогава стадион. Снимки от свършеното от гражданите били поставени на табло в кметството в селото, което замалко да взриви обстановката и стадионът да стане причина за скандал. "Ако не бяха Венцислав Стойков, Сдружението, парите и работата на доброволците, стадионът и до сега щеше да тъне в забрава и мизерия. Половината от пейките са направени от Сичанов, който ни беше обещал, че ще ни осигури материал за тях, при това след много скандали, разправии и писма до СО. Така и не получихме обещания материал, защото явно са решили, че е по-добре да изпратят работниците на общината, за да си припишат всичко като свършено от тях", написаха на страницата си в социалната мрежа от сдружението. Страстите обаче бързо се успокоиха, след като кметът на Кокаляне Александър Борисов призна пред Столица.bg, че никой не твърди, че цялостното обновяване на стадиона е направено от районната община.  "Половината е от сдружението, другата от общината. Вчера аз лично окосих стадиона, защото утре ще има футболен мач. Два пъти вече го кося и три пъти парка", заяви Александър Борисов. Той обясни, че косачката е дарение на кметството, но върви много работа да поддържането на зелените площи в Кокаляне.  

comment 0
visibility 782
Здравната служба в Бистрица

Страшна мизерия в здравната служба в ''Бистрица''

В страшна мизерия тъне здравната служба в село Бистрица. За това сигнализираха пациенти. В нея помещава и личен лекар, който обслужва над 2000 пациенти, съобщава Нова телевизия. До като пациентите изчакват своят ред, мазилката се руши, достъп за инвалиди също е затруден. Според кметът на Бистрица Николай Гюров причините за лошото състояние на сградата са много. Постройката е стара и до 2007 година не е извършан никакъв ремонт вътре. От кметството вече са искали от общината да бъдат отпуснати средства за ремонт на покривната конструкция и са ги получили. Като това е бил най-неотложният ремонт, споделя Гюров. В основите на сградата е имало 30-40 см фекални води идващи от вертикалния щранг на приземния етаж. Но сградата вече е подсушена и почистена. Скоро се очаква да получи и енергиен паспорт. Но преди това се очаква да стартира конструктивно обследване, което да покаже възможно ли е ремонтите да продължат. Според кметът състоянието на сградата ще бъде подобрено. Очаква се обаче ремонтът да излезе около 100 000 лева.

comment 0
visibility 1052
Проект на Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне

Сдружение чака 9 месеца пейки и кошчета по програма "Зелена София"

Голямото чакане е упражнението, което девети месец правят от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне. Девети месец организацията чака да получи пейки и кошчета за боклук по програма "Зелена София". Те изпълняват два проекта по програмата на Столична община за облагородяване на зелени площи и междублокови пространства.  Единият е в Коколяне, парк "Орниче", а вторият е място до Бистришката река в Панчарево. За нередностите от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне разказаха пред Столица.bg. Кой контролира изпълнението на проектите и как се харчат обществените пари?, питат членове на организацията. Възмущението им е за безконтролното изливане на средства, без да е ясно кой и как изпълнява проекта си. Идва време за отваряне на програмата за 2019 г., а все още не са доставените по договор материали от Столична община за проектите от Зелена София 2018, възмущават се от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне. Проектите си те подават през юли 2018 г., а през август са одобрени. Първите материали започват да пристигат едва през ноември 2018 г. Една фирма доставя семената за тревата, втора една част от растенията, трета другата част, четвърта дръвчетата, пета плочите, шеста кашпите. От сдружението дават доброволен труд, каквото е изискването по програмата на Столична община. Пейките и кошчетата обаче още се чакат. На запитване от общината им отговорят, че е сменена фирмата за тези материали и ще ги доставят през май, разказа пред Столица.bg Галина Бел. Друг е въпросът, че само една част от растенията, засадени през ноември са оцеляли. От сдружението влагат и лични средства за багер и да се докара пръст на терените. Въпреки несгодите те са амбицирани да си завършат проекта и Панчарево и Кокаляне да имат красиви градинки. Възмущение има и от отношението на общината. Никой не е ходил да провери как се реализира проектът, а става въпрос за обществени средства. "Искаха ни само две снимки. Ами ние можеше да си облагородим дворовете", недоволстват от сдружението. За двата проекта те трябва да получат 16 пейки и 10 кошчета за боклук, но дано ги дочакат!

comment 0
visibility 966
зелени отпадъци

Глобиха двама в "Панчарево" за изхвърляне на трева и клони (СНИМКИ)

Двама шофьори на бусове са глобени за нерегламентирано изхвърляне на трева и клони, съобщиха от Столичния инспекторат. Санкциите са наложени на територията на район "Панчарево". Първата е във вилна зона "Камбаните" на улица "Витошки камбани". Там е засечен водач на бус, който изхвърля трева след почистване на частни дворове. Втората глоба е направена в село Панчарево на улица "Гаудо".Отново шофьор на бус е изсипвал клони на неразрешени за това места.

Район Панчарево

Район Панчарево езеро

Разположение на район Панчарево

Столичният район Панчарево се разпростира на 364 743 дка площ и на практика е най-големия административен район в София.

Той е любимо място за релакс, спорт и туризъм не само за столичани, но и за гостите на София. Територията на район Панчарево обхваща част от лоното и склоновете на планината Витоша, Плана планина, както и на Лозенската планина. Район Панчарево заема и част от планинския участък на река Искър. Тук се намира и впечатляващия Панчаревски пролом.

Район Панчарево община

В пределите на район Панчаревовлизат селата Панчарево, Бистрица, Лозен, Казичене, Кривина, Герман, Кокаляне, Долни Пасарел, Железница и Плана. Освен това район Панчарево включва местностите Камбаните, Детски град, тридесет вилни зони и няколко жилищни комплекса от затворен тип.

Административен център на район Панчарево е едноименното село. Разбира се, всички други села в пределите на район Панчарево имат свои кметове, а село Плана е с кметски наместник.

Район Панчарево снимка от хълм

Административен център на район Панчарево

Както вече споменахме, адмистративен център на столичния район Панчарево е село Панчарево. То е със статут на балнеолечебен курорт. Този статут селото получава още през 1963 г. Административнията център на район Панчарево се намира на 12 км от централните части на столицата в югоизточна посока. Ако трябва да сме максимално точни, Панчарево се намира към края на Панчаревския пролом, точно между Лозенска планина и Витоша. Под Панчарево тече Бистришката река и се влива в Панчаревското езеро.

Има сведения, че още в дълбока древност на територията на район Панчарево и неговия административен център е имало живот. Тук са живели траки и римляни. Основна причина да има население тук, в бъдещия район Панчарево, толкова рано е наличието на термални извори. Местопложението на землището на район Панчарево също е допринесло значително – то се намира на кръстопът. Древното рударство е било добре развито.

Още в древността било известно, че има злато във всички реки, идващи от Витоша. Траките добре познавали лечебните свойства на минералните извори от територията на район Панчарево. Те обособили селище до тях и го нарекли Риляник, което в превод означава „изобилен извор“. В римско време изворите вече носели името Бани Чезаре. Аристокрацията се ползвала от тях.

В административния център на съвременния район Панчарево римляните построили минерална баня със седем басейна.  

Район Панчарево гребна база

Панчаревското езеро в район Панчарево

Район Панчерево е благословен с Панчаревското езеро всъщност е обособен язовир в горното течение на река Искър. Тъй като е съвсем близо до София, а и природата в района е прекрасна, езерото в район Панчаревое любима точка за отдих и забавления сред природата. Езерото е край курорта Панчарево и Минералните извори.

За построяването на Панчаревското езеро в район Панчарево водеща роля има столичният кмет инж. Иван Иванов, заемал поста от 1934 до 1944 г. Бил изграден бент, за да се обособи езерото. Завиряването се осъществило от 1954 до 1957 г.

През годините водите на едноименното езеро в район Панчаревоса били използвани за практикуване на водни спортове, напояване и водоснабдяване. Първата гребна база в район Панчарево се появява през 1966 г.През 1968 г. вече съществува Национална гребна база. За времето си тя е най-модерната в цялата страна. Езерото в район Панчарево има капацитета да поеме организацията и провеждането на състезания с олимпийски ранг. Край езерото в бъдещия район Панчарево се издигат трибуни и кула за наблюдение. Прави се разширяване на обиколната алея, за да може да се направи път, по който да се снимат състезания и да има добра видимост върху 2100 метровото трасе.

Район Панчарево ресторант Лебед

Корабчето „Созопол“ се е движило през 80-те години на миналия век по водите на езерото в район Панчарево и забалявало туристите там. То е поемало до 20 човека на борда си за разходка в езерото. Уникалният ресторант „Лебед“, който през 1987 – 1988 г е бил домакин на вторито по рода си в Европа вариете, е истински хит в район Панчарево. Сцената, на която българските естрадни певци се преставяли, била плаваща.

Крепостта Урвич в район Подуяне

Не случайно район Панчарево е обект на голям туристически интерес. Не само минералната вода и Панчаревското езеро са привлекателни за туристите. Почитателите на историческите забележителлности има какво да видят в район Панчарево. Близо до село Панчарево е разположена крепостта Урвич. Отдалечена е на 20 км от централната част на столицата. Педполага се, че крепостта е издигната около 9 -10 век, но е спомента официално през 13 – 14 век, когато е съществувала Втората българска държава.

Знае се, че тази крепост в район Панчаревое била със стратегическа роля при защита на София. Свързва се с цар Иван Александър и синовете му. В народното творчество битуват песни за цар Ясен, за който се предполага, че е най-малия син на цар Иван Асен.  

Район Панчарево минерален басейн

Минерални извори в район Панчарево

Минералното находище в район Панчарево се намира на брега на едноименното езеро. Благодарение на него район Панчарево вече години наред е в списъка на предпочитаните балнеологични курорти. Водата от това находище е собственост на държавата. Свойствата ѝ са били известни на древното население по тези земи и се е използвала с лечебни цели. Основните характеристики на минералната вода в район Панчарево са: температура 47.7 градиса, слаба минерализация, хидрокарбонатнокалциева и магнезиева. В район Панчарево идват да се лекуват хора със заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, стомашно-чревни и бъбречни проблеми.

Район Панчарево водна пречиствателна станиця Бистрица

Урвички манастир в район Панчарево

Урвичкият манастир „Свети Николай Летни“ е познат в район Панчарево и с името Панчаревски манастир. Манастирът е действащ иняма монаси. Разположен е на 8 км. от село Панчарево. В миналото манастирът е бил от най-големите в района на София. Характерно за късното Средновековие било около крепостите да се издигат големи манастири. Крепостта, черквата към крепостта „Св. Илия“, Кокалянския манастир и Урвичкия манастир сформирали т.нар. Урвичкикрепостен комплекс. Манастирът е бил унищожен след нахлуването на турците, а монасите му били изгорени.

Кокалянски манастир в район Панчарево

Кокалянският манастир в район Панчарево се нарича „Свети Архангел Михаил“ и е мъжки манастир. Намира се в Плана планина, на 4 км от с. Кокаляне. Манастирът е издигнат по времето на зар Смауил, в 9 век. Манастирът е бил книжовно средище по време на Турското робство.

От всичко казано до момента е видно, че район Панчарево предлага разнообразни начини за приятно прекарване на свободното време и рехабилитация. Прекарасната природа, историческите и културни забележителности, както и минералните извори ще задоволят всяко предпочитание.

Разположение на район Панчарево

Административен център на район Панчарево

Панчаревското езеро в район Панчарево

Крепостта Урвич в район Подуяне

Минерални извори в район Панчарево

Урвички манастир в район Панчарево

Кокалянски манастир в район Панчарево

Прочетете още