район „Панчарево“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 192 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1149 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1371 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2772
Глобиха два магазина за смесване на отпадъци в с. Казичене

Глобиха два магазина за смесване на отпадъци в с. Казичене

При проверка в търговски обекти за смесване на отпадъци в с. Казичене, район „Панчарево“, са глобени два магазина. Причината е, че е допуснато смесване на кашони и отпадъци от опаковки в контейнери за битови отпадъци. Това съобщиха от Столичен инспекторат. Смесването на различните видове отпадъци е нарушение и подлежи на санкция. Проверките продължават.

comment 0
visibility 2623
-

Във вилна зона Бистрица сами изградиха отводнителна канализация

Живеещите във вилна зона Бистрица са принудени сами да изградят отводнителна канализация за отвеждане на подпочвените води, разказаха самите те пред БНТ. Така обаче те се превърнаха в нарушители и ги заплашва санкция. Улиците се заливат ежедневно от отпадни води и казусът не се решава от години. Незаконно изградената тръба спасява жителите от две улици от постоянни наводнения, тъй като отвежда дренираните подпочвени води от терена на квартала. Постоянният теч по улиците на вилната зона е причинен от тръба, която се запушва и поврежда, като причинява заледявания през зимата и силната миризма през лятото. Присъединени са и мръсни канали, заради което по улицата при авария текат фекални води. Отпадните води влизат в дворовете и мазетата на хората. Това е нещо незаконно, признават жителителите на квартала, но е единственият начин да си решим проблема. Проверката на общинските власти констатира, че всичките разрешения за строеж за къщите са издадени с водоплътни изгребни ями, обясниха пред БНТ от район Панчарево. Ямите трябва да се почистват редовно, а правилата - да се спазват. Всеки жител има изградена яма в дома си, но тя просто не се използва, обясни Главен инженер Николай Цеков. Затова по най-лесния начин, много собственици са се включили в изградената от другите жители незаконна тръба. Вилната зона е част от землището на квартал Симеоново. Столичната община е сезирана за необходимостта улицата да бъде включена в проект за изграждане на канализация и трябва да се върви изцяло по законовия ред, отбеляза зам.-кметът по строителството към район Панчарево Ирина Войнова. От Столична община отговориха за БНТ, че е изготвен проект "Регионално прединвестиционно проучване за водоснабдяване и канализация за територията на Столична община", което е необходимо условие за финансиране на проекти за изграждане на ВиК инфраструктура. "През настоящия програмен период на ОП „Околна среда 2014 – 2020г.“ допустими за финансиране са проекти за агломерации с население над 10 000 жители. Общата стойност на всички проекти, които е необходимо да бъдат реализирани, за да се постигне пълно съответствие с европейските директиви за определените агломерации е около 1,3 млрд. лева. Към настоящия момент във в.з. „Малинова долина“ има частично изградена разделна канализационна мрежа. Доизграждането на канализацията във вилна зона „Малинова долина“ е планирано в етап 2 поради необходимост от провеждане на устройствени и процедури за отчуждаване", се казва още в отговора на общината.

comment 0
visibility 1945
София

Близо 200 дървета бяха засадени в район Панчарево

В четири села четири села от район "Панчарево" Казичене, Пасарел, Кокаляне и Кривина, бяха засадени 197 дървета. Това е компенсация за изграждането на околовръстния път от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“, съобщи кметът на района Николай Гюров. Фирмата-изпълнител „ГБС – ИСД“ АД имаше ангажимент да засади висока дървесна растителност. Решението за компенсаторното залесяване е съгласувано с кметовете на селата. В с.Казичене бяха засадени 120 чинари, сребристи явори, каталпи, върби и пауловнии в парцел, определен за градски парк. 47 бр. чинари, червенолистни брези, сребристи явори, южни копривки и офики бяха засадени в парцел за озеленяване и църква на ул. „Старата река“ в с. Кривина. В с. Кокаляне в парцел с предназначение “Детски комбинат” са засадени 15 дървета от видовете офика, чинар, бреза и ясен, а в зелената площ по продължение на ул. „Искър“ в с. Пасарел бяха засадени 15 нови липи и офики. "С извършването на компенсаторното залесяване продължаваме политиката си не само да се грижим за опазване на красивата природа, сред която е разположен районът, но и да разнообразяваме растителните видове и да правим населените места в СО - район "Панчарево" по-приветливи и красиви", заяви Гюров, като благодари на кметовете за тяхното активно участие в процеса.

Реклама
comment 0
visibility 2570
Деца от район „Панчарево“ откриха плажния волейбол днес

Деца от район „Панчарево“ откриха плажния волейбол днес

Деца от район „Панчарево“ откриха плажния волейбол днес. Това се осъществи по проекта на СО-район „Панчарево“ „Насърчаване към физическа актовност и здравословен начин на живот“,  финансиран от Столична община. Реализацията на проекта е в партьорство със спортен комплекс „Sofia Beach“ в Панчарево. Покани за участие са били отправени към всички училища в района, целта е децата да се запознаят с този спорт и да се създаде навик в тях за здравословен начин на живот. Учениците от 191 ОУ „Отец Паисий“, с. Железница, 201. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Лозен и 71 СУ „П. Яворов“, с. Казичене направиха първите си тренировки по плажен волейбол, при спазване на всички противоепидемични мерки.  Всички, които са участвали в тренировките са получили, тениски, шапки, сандвичи,плодове, здравословни барчета и минерална вода, а победителите награди. По проекта е бил осигурен транспорт, който е превозил учениците от училището им до спортния комплекс и обратно. Училищата, които не са успели да се включат заради епидемичната обстановка ще получат видеа, снимки и информация за правилата на плажния волейбол, а също така и волейболна топка като подарък.

comment 0
visibility 2699
Финансиране на дейности за решаването на този проблем, касаещ всички столич

Срутване на скали затвори алеята край Панчаревското езеро

Алеята край Панчаревското езеро е затворена и преминаването е ограничено със заповед РПН21-РД09-117/ на кмета на СО - район “Панчарево”. Забраната е заради опасността от поредното срутване на скална маса от ската над алеята и от вчера 12 октомври от там преминаването по пешеходно-велосипедното трасе е ограничено. Затворен е участъка от ресторант “Трибуните” до гребна база “Академика”, съобщиха от столичния район Панчарево. “Този нов инцидент доказва необходимостта от трайно решение на проблема, за който алармирам, откакто съм кмет на района", коментира кметът Николай Гюров. Въпреки, че алеята официално не е предадена за стопанисване на СО - район “Панчарево” от Столичната община, районната администрация включи укрепването на ската в предложението си за инвестиционна програма за 2021 г., което бе внесено за одобрение СО. Финансиране на дейности за решаването на този проблем, касаещ всички столичани и гости на София, не е отпуснато, жалват се от район Панчарево. Като отговорни стопани на комуналното звено към районното кметство служителите са ежедневно ангажирани с поддържането на алеята и разчистването на падащите камъни, партньори на районната администрация помагат с предоставяне на техника и т.н. Но всеки път обилните валежи активизират срутищните процеси и опасността се увеличава. Със заповед на кмета Николай Гюров бе съставена комисия от зам.-кмета по строителството инж. Ирина Войнова, Николай Цеков, главен инженер на СО - район “Панчарево” и Красимир Димитров, директор на дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община, която установи на място състоянието на алеята и определи необходимия обем от дейности и мерки за аварийно обезопасяване, разчистване и ограждане на проблемната зона.  

comment 0
visibility 1822
Водосвет на детско заведение в Казичене

Официално започна строителството на детска градина в Казичене

В сряда, 6 октомври, се състоя водосвет и официално откриване на строителната площадка за изграждане на детско заведение в с. Казичене, съобщава Николай Гюров, кмет на район Панчарево, в социалната мрежа. Детското заведение ще обслужва жителите на Казичене и Кривина. Тя ще реши проблема с липсата на свободни места в детските градини за децата от двете села, подчерта Гюров. Фирмата – изпълнител разполага с 280 дена за приключване на строежа, оборудването и обзавеждането на пристройката към  целодневната детска градина “Детелина”.

comment 0
visibility 2112
Екопавилион

Екопавилион в район „Панчарево“ посреща столичани и раздава награди

Екопавилион в район „Панчарево“ ще заработи в събота, 9 октомври, съобщават от Столична община. С неговата организация са се заели Десислава Билева, зам.-кмет на София по екология, и нейният екип. Събитието ще се проведе на стадион „Кокаляне“ от 11 ч до 13.30 ч в събота. Основните акценти на забавното събитие са: Гражданите да върнат стар текстил или малък електроуред и да получат поощрителна награда! Да се разясни и да се даде допълнителна информация по проект за подмяна на отоплителните устройства. Ще се предоставят на гражданите графици за почистване на едрогабаритни и зелени отпадъци за Панчарево и Кокаляне. Ще се разясни какви са ползвите от компостирането Ще се организира Компост-ателие "Храна за Земята". Това ще е вид презентазия и работилница за деца  и възрастни. На практика ще се покаже възможното градско компостиране и ползите от него! За децата ще има работилничка, където ще могат по забавен начин да се запознаят с красотата на природата.

comment 0
visibility 2799
ЧЕЗ

ЧЕЗ Разпределение стартира обект за подобряване на електрозахранването в район Панчарево

ЧЕЗ Разпределение стартира инвестиционен проект на подобряване на електрозахранването в район Панчарево. По време на реконструкцията на електропровода ще бъдат подменени изолатори, стълбове и над 3 км проводници. С изпълнението на проекта ще се повиши сигурността и качеството на електрозахранването през предстоящия есенно-зимен сезон в района на Панчарево. Реконструкцията на електропровода налага временно прекъсване на  електрозахранването на 04, 06 и 08 октомври 2021 г. в части от с. Герман и вилна зора „Врана“ в район Панчарево. Изключванията ще се извършат от 08:30 до 16:30 ч. Те се налагат, за да се защити животът и здравето на служителите, които ще извършват ремонтните дейности. ЧЕЗ Разпределение поднася своите извинения на гражданите за причинените неудобства. Клиентите имат възможност да получат информация в реално време за прекъсванията на електрозахранването в техния район, както и за очакваното време за неговото възстановяване от сайта на ЧЕЗ Разпределение cez-rp.bg, в секция „Прекъсвания“,    

comment 0
visibility 2684
Децата в Панчарево вече имат интерактивна площадка за безопасност

Децата в Панчарево вече имат интерактивна площадка за безопасност (СНИМКИ)

Интерактивна площадка за безопасност на движението по пътя беше открита на велоалеята около Панчаревското езероч след трибуните в посока към с. Герман. Съоръжението е изградено по проекта на районната администрация „Учи, играй, движи се безопасно“, финансиран от Столичната община. Децата в район Панчарево вече имат на разположение модерна и цветка площадка, на която ще се научат да пресичат безопасно. На нея ученици между 7 и 9 години от училищата в район  “Панчарево”-Столична община, както и всички деца, разхождащи се с родителите си по алеята, имат възможност да научат как да се движат безопасно по пътищата, какви са правилата за движение, какви пътни знаци трябва да познават. Проектът предвижда да се въведе обучителна програма за безопасно улично движение за учениците в 1-ви и 2-ри клас от училищата в район „Панчарево“. В екипа по реализиране на проекта са включени отдел „Образование, култура, социални дейности, спорт и интеграция“ и комуналното звено на районната администрация, директорите, учителите и родителите на децата. На официалното откриване на интерактивната площадка, днес, медицинско лице и служители на МВР следиха за безопасността на участниците. Децата днес имаха обучителна беседа на тема „Правилно движение по пътищата“, в която се дискутираха законите за движение по пътищата, изнесена от служител на МВР. В практическите занимания са включени игра, в която участниците приложиха на практика наученото по време на теоретичната част и малчуганите се радваха на истински регулировчик - служител на МВР. След това имаше викторина и накрая и всички деца получаиха образователни книжки по безопасност на движението. През лятото интерактивна площадка бе открита и в Южния парк.

comment 0
visibility 2955
На алеята до Панчаревското езеро ще се направи площадка по безопасност на д

На алеята до Панчаревското езеро ще има площадка по безопасност на движението

На пешеходно-велосипедната алея около езерото Панчарево ще се направи интерактивна площадка по безопасност на движението. Там ученици между 7 и 9 години от училищата в район “Панчарево”, както и всички деца, разхождащи се с родителите си по алеята, ще могат  да научат как се пресича безопасно, какви са правилата за движение, какви пътни знаци трябва да познават. Това съобщават от Столична община и дават повече информация.    Изграждането на площадката е част от цялостна програма, предвидена в проект „Учи, играй, движи се безопасно“ на районната администрация, одобрен за финансиране от Столичната община.   Ще бъдат изградени пътни трасета, хоризонтална пътна маркировка и ще бъде създадена цялостна организация на движението, съобразени със Закона за движение по пътищата и възрастта на децата.   Администрацията на район „Панчарево“ осигурява терена, върху който да се изгради интерактивната площадка с озвучаване и цялостната организация.   Освен изграждането на площадката, проектът предвижда да се въведе обучителна програма за безопасно улично движение за учениците в 1-ви и 2-ри клас от училищата в район „Панчарево“. Ще се организира и викторина, в която децата ще могат да покажат своите знания .      

comment 0
visibility 5705
Казичене се обедини да помогне на семейство, пострадало от мълния

Казичене се обедини да помогне на семейство, пострадало от мълния

Казичене се обедини да помогне на младо семейство, което остана без покрив. Мълния падна и разруши къщата им в събота. Инициативата бе подета от кмета на село Казичене, район Панчарево-Столична община. В социалната мрежа кметът призова местните жители да подкрепят пострадалото семейство, за да може по-бързо да възстановят дома си за есента и зимата. "Здравейте, обръщам се към вас с една молба. Едва ли вече има човек в Казичене, който да не е разбрал за инцидента в събота и за това как едни прекрасни, млади хора останаха без дома си. Аз, моето семейство и кметство Казичене се организираме и обединяваме около каузата за събиране на парични средства с цел финансово подпомагане на това младо семейство. Нека покажем солидарността си към нашите съграждани и всеки, който има възможност да им помогне. Силно вярвам, че когато сме единни, винаги ще бъдем по-силни, независимо от предизвикателствата, застанали на пътя ни.Ще бъдат поставени 4 кутии за събиране на средства, една в администрацията на Кметството, друга в кафето на Албена, третата ще бъде в денонощният магазин на Теди и последната в месарския магазин. Открита е и банкова сметка на името на Лили Чолакова: BG41UNCR70001521400391", призова за подкрепа местните кметът Григор Григоров. За щастие природното бедстиве е засегнало само къщата и щетите са само материални.

comment 0
visibility 2721
Добротворци:  Младежи от Бистрица покриха с мрежа футболно игрище

Добротворци: Младежи от Бистрица покриха с мрежа футболно игрище (СНИМКИ)

На обновено футболно игрище в двора на училището се радват в Бистрица. Добротворци се събраха и покриха с мрежа съоръжението. Миналата седмица те поставиха мрежа, която да спира футболните топки да летят към частните имоти в съседство на спортното съоръжение. Първо поставят мрежа над съществуващата ограта за спортната площадка, а после опъват и отгоре, така че топката да не излиза извън игрището. Първоначално покриването започват Самуил Чавдаров,Боян Нешев и Краси Гюров. "Останах много приятно изненадан от Ивайло Алексов, Самуил Генков, Росен Ситнилски, Християн Петков и други млади хора, които идваха и питаха "с какво да помогна" и се включиха в начинанието. Заедно сме сила!", написа в социалната мрежа Самуил Чавдаров.

comment 0
visibility 2635
type-photo.svg
Глобиха работник за изхвърлени отпадъци в зелени площи в с. Кокаляне

Глобиха работник за изхвърлени отпадъци в зелени площи в с. Кокаляне (СНИМКИ)

Работник от строителна фирма бе глобен преди ден от екип на Столичен инспекторат- "Панчарево" за изхвърляне на  смесени отпадъци в зелените площи в с. Кокаляне  на ул."Димитър Благоев". При съставянето на акта са оказали съдействие служителите на полицията. След даденото предписание, строителната фирма от своя страна е предприела  действия по почистването на замърсените терени.   

comment 0
visibility 2836
Санкции за ветеринарна клиника заради изхвърлени до кофите отпадъци в Панча

Санкции за ветеринарна клиника заради изхвърлени до кофите отпадъци в Панчарево

Екипи на Столичен инспекторат са открили лицата, които са изхвърлили неправомерно отпадъци до контейнерите в с. Панчарево, м. Детски град. Оказали се служители на ветеринарната клиника в близост.  Инспекторите са направили акт на управителя на клиниката.  Контейнерите, които са предназначени за живущите, са обслужени от фирмата, а мястото почистено.    

comment 0
visibility 2043
В с. Кривина е направен акт на човек, изхвърлил купища с отпадъци на улицат

В с. Кривина е направен акт на човек, изхвърлил купища с отпадъци на улицата

В село Кривина, район "Панчарево",  е установен човек, който е изхвърлил купища с отпадъци на улица "Искър". Сигналът е подаден до Столичен инспекторат от кмета на селото.  Благодарение на бързата реакция, на извършителя на нарушението е съставен акт. Дадено е предписание за събиране и почистване на мястото. Инспекторите ще проверят дали  предписанието е изпълнено в дадения срок.      

Район Панчарево

Район Панчарево езеро

Разположение на район Панчарево

Столичният район Панчарево се разпростира на 364 743 дка площ и на практика е най-големия административен район в София.

Той е любимо място за релакс, спорт и туризъм не само за столичани, но и за гостите на София. Територията на район Панчарево обхваща част от лоното и склоновете на планината Витоша, Плана планина, както и на Лозенската планина. Район Панчарево заема и част от планинския участък на река Искър. Тук се намира и впечатляващия Панчаревски пролом.

Район Панчарево община

В пределите на район Панчаревовлизат селата Панчарево, Бистрица, Лозен, Казичене, Кривина, Герман, Кокаляне, Долни Пасарел, Железница и Плана. Освен това район Панчарево включва местностите Камбаните, Детски град, тридесет вилни зони и няколко жилищни комплекса от затворен тип.

Административен център на район Панчарево е едноименното село. Разбира се, всички други села в пределите на район Панчарево имат свои кметове, а село Плана е с кметски наместник.

Район Панчарево снимка от хълм

Административен център на район Панчарево

Както вече споменахме, адмистративен център на столичния район Панчарево е село Панчарево. То е със статут на балнеолечебен курорт. Този статут селото получава още през 1963 г. Административнията център на район Панчарево се намира на 12 км от централните части на столицата в югоизточна посока. Ако трябва да сме максимално точни, Панчарево се намира към края на Панчаревския пролом, точно между Лозенска планина и Витоша. Под Панчарево тече Бистришката река и се влива в Панчаревското езеро.

Има сведения, че още в дълбока древност на територията на район Панчарево и неговия административен център е имало живот. Тук са живели траки и римляни. Основна причина да има население тук, в бъдещия район Панчарево, толкова рано е наличието на термални извори. Местопложението на землището на район Панчарево също е допринесло значително – то се намира на кръстопът. Древното рударство е било добре развито.

Още в древността било известно, че има злато във всички реки, идващи от Витоша. Траките добре познавали лечебните свойства на минералните извори от територията на район Панчарево. Те обособили селище до тях и го нарекли Риляник, което в превод означава „изобилен извор“. В римско време изворите вече носели името Бани Чезаре. Аристокрацията се ползвала от тях.

В административния център на съвременния район Панчарево римляните построили минерална баня със седем басейна.  

Район Панчарево гребна база

Панчаревското езеро в район Панчарево

Район Панчерево е благословен с Панчаревското езеро всъщност е обособен язовир в горното течение на река Искър. Тъй като е съвсем близо до София, а и природата в района е прекрасна, езерото в район Панчаревое любима точка за отдих и забавления сред природата. Езерото е край курорта Панчарево и Минералните извори.

За построяването на Панчаревското езеро в район Панчарево водеща роля има столичният кмет инж. Иван Иванов, заемал поста от 1934 до 1944 г. Бил изграден бент, за да се обособи езерото. Завиряването се осъществило от 1954 до 1957 г.

През годините водите на едноименното езеро в район Панчаревоса били използвани за практикуване на водни спортове, напояване и водоснабдяване. Първата гребна база в район Панчарево се появява през 1966 г.През 1968 г. вече съществува Национална гребна база. За времето си тя е най-модерната в цялата страна. Езерото в район Панчарево има капацитета да поеме организацията и провеждането на състезания с олимпийски ранг. Край езерото в бъдещия район Панчарево се издигат трибуни и кула за наблюдение. Прави се разширяване на обиколната алея, за да може да се направи път, по който да се снимат състезания и да има добра видимост върху 2100 метровото трасе.

Район Панчарево ресторант Лебед

Корабчето „Созопол“ се е движило през 80-те години на миналия век по водите на езерото в район Панчарево и забалявало туристите там. То е поемало до 20 човека на борда си за разходка в езерото. Уникалният ресторант „Лебед“, който през 1987 – 1988 г е бил домакин на вторито по рода си в Европа вариете, е истински хит в район Панчарево. Сцената, на която българските естрадни певци се преставяли, била плаваща.

Крепостта Урвич в район Подуяне

Не случайно район Панчарево е обект на голям туристически интерес. Не само минералната вода и Панчаревското езеро са привлекателни за туристите. Почитателите на историческите забележителлности има какво да видят в район Панчарево. Близо до село Панчарево е разположена крепостта Урвич. Отдалечена е на 20 км от централната част на столицата. Педполага се, че крепостта е издигната около 9 -10 век, но е спомента официално през 13 – 14 век, когато е съществувала Втората българска държава.

Знае се, че тази крепост в район Панчаревое била със стратегическа роля при защита на София. Свързва се с цар Иван Александър и синовете му. В народното творчество битуват песни за цар Ясен, за който се предполага, че е най-малия син на цар Иван Асен.  

Район Панчарево минерален басейн

Минерални извори в район Панчарево

Минералното находище в район Панчарево се намира на брега на едноименното езеро. Благодарение на него район Панчарево вече години наред е в списъка на предпочитаните балнеологични курорти. Водата от това находище е собственост на държавата. Свойствата ѝ са били известни на древното население по тези земи и се е използвала с лечебни цели. Основните характеристики на минералната вода в район Панчарево са: температура 47.7 градиса, слаба минерализация, хидрокарбонатнокалциева и магнезиева. В район Панчарево идват да се лекуват хора със заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, стомашно-чревни и бъбречни проблеми.

Район Панчарево водна пречиствателна станиця Бистрица

Урвички манастир в район Панчарево

Урвичкият манастир „Свети Николай Летни“ е познат в район Панчарево и с името Панчаревски манастир. Манастирът е действащ иняма монаси. Разположен е на 8 км. от село Панчарево. В миналото манастирът е бил от най-големите в района на София. Характерно за късното Средновековие било около крепостите да се издигат големи манастири. Крепостта, черквата към крепостта „Св. Илия“, Кокалянския манастир и Урвичкия манастир сформирали т.нар. Урвичкикрепостен комплекс. Манастирът е бил унищожен след нахлуването на турците, а монасите му били изгорени.

Кокалянски манастир в район Панчарево

Кокалянският манастир в район Панчарево се нарича „Свети Архангел Михаил“ и е мъжки манастир. Намира се в Плана планина, на 4 км от с. Кокаляне. Манастирът е издигнат по времето на зар Смауил, в 9 век. Манастирът е бил книжовно средище по време на Турското робство.

От всичко казано до момента е видно, че район Панчарево предлага разнообразни начини за приятно прекарване на свободното време и рехабилитация. Прекарасната природа, историческите и културни забележителности, както и минералните извори ще задоволят всяко предпочитание.

Разположение на район Панчарево

Административен център на район Панчарево

Панчаревското езеро в район Панчарево

Крепостта Урвич в район Подуяне

Минерални извори в район Панчарево

Урвички манастир в район Панчарево

Кокалянски манастир в район Панчарево

Прочетете още