район „Панчарево“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (18%, 96 Гласове)
  • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 533 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2006
Боклуци затрупаха ул. Искър в Долни Пасарел

Боклуци затрупаха ул. Искър в Долни Пасарел (СНИМКИ)

С едрогабаритен и битов отпадък е засипана ул. Искър в Долни Пасарел, район Панчарево. За струпването на боклуците алармираха жители на селището пред Столица.bg. Грозната и миришеща гледка е почти ежедневие. Местните жители недоволстват, тъй като времето се затопля. От местното кметство знаят за проблема и обясниха, че положението е било още по-тежко. Преди година местните са изхвърляли по цялото продължение на река Искър. За да не я замърсяват всички са се съгласили отпадъците да се събират ва ул. Искър.  Това обаче се отнася за боклуци от дворовете на местните и по график минава камион, който ги извозва. Оказва се обаче, хората масово започват да хвърлят всякакви отпадъци до контейнерите. Днешният сигнал е поредното потвърждение за неразбирането за събиране на боклука. Контейнерите са празни, а до тях е камара от всякакви боклуци. В социалната мрежа пък бе публикувана и снимка на замърсяване на горита около селището. Там също има образувано незаконно сметище. Някой си е изхвърлил старите дюшеци и всевъзможни парцали и е замърсил гората. "Всяка седмица идват от фирмата по почистването "Титан" и извозват отпадъците. По-добре на улицата да се събират отпадъците от дворовете, отколкото да се хвърлят в реката", коментира кметът на Долни Пасарел Наталия Александрова пред Столица.bg. Тя обеща, че пространството около контейнерите ще бъде почистено, а също гората.  

comment 0
visibility 3947
Глобяват бистричанин до 5000 лв. за изсипване на боклуци

Глобяват бистричанин до 5000 лв. за изсипване на боклуци

Инспектори на Столичен инспекторат установиха нарушител, които изхвърля отпадъци в с. Бистрица, район Панчарево, на нерегламентирано място. Местният жител изсипва камари от ремаркето си в контейнери и до тях. Глобата може да бъде от 100 до 5000 лв. "Установен е гражданин, който спира колата си с  ремарке да изхвърля огромно количество отпадъци в контейнерите и до тях", съобщават от Столичен инспекторат. Отпадъците се изсипват на ул. Марина поляна. За да бъде разкрит нарушителят е помогнал кмета на с. Бистрица Самуил Попов. Собственикът на автомобила и ремаркето е установен и ще получи акт за установяване на административно нарушение. Според Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община санкциите за физическо лице са от 100 до 5 000 лева, а за юридическо лице – от 700 до 20 000 лева.

comment 0
visibility 3871
Добротворци: Жители на район Панчарево спасиха жена с левкемия и дъщеричкат

Добротворци: Жители на район Панчарево спасиха жена с левкемия и сина й

Живеещи в район Панчерево и хората от Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне се превърнаха в ангели на спасението за млада жена, която е с онкологично заболяване и 14-годишния й син. За броени часове хората с големи и добри сърца се отзовават и помагат с храна и пари на изпадналите в изключително тежко положение майка и син в село Железница. Жената е работила като метачка в Титан. Болна е от левкемия и извънредното положение заради епидемията от коронаврису я поставят в жестока ситуация, в която нямат какво да ядат с детето. Неин колега се обажда за помощ в Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне. Създава се светкавична организация да помогнат и връщат надеждата и усмивката на жената и 14-годишното момче. Жената е имала ТЕЛК, който изтича на 1 март. До тогава е получавала 280 лв., 40 лв. детски надбавки и 80 лв. социална помощ. Новият ТЕЛК и парите й обаче тя ще получи едва след месец. Хората от район Панчарево веднага събират пари, плащат й две сметки за ток и интернет. На място доставят хранителни продукти. Със съдействието на кмета на Панчарево Николай Гюров от кметството с. Бистрица осигуряват топла храна всеки ден. От Сдружението  благодарят на всички, които помагат на жената от село Железница. Виктор Ангелов мигновенно е платил първата сметка за ток, Лена Дионисиева втората и се ангажирала всеки месец да дава по 50 лв. на момиченцето, което е в VII клас. Адриана Георгиева, Сотир Сотиров и хора от Сдружението също са дарили пари, за да помогнат на майка и дъщеря. Сред тях има и благодетел, който е поискал да остане анонимен. Сред хората помогнали са и Димитър Делев, колега на болната жена, както и Мария-София Стайкова, която веднага се е отзовала на призива за помощ и е била основния доставчик до дома на блоната жена. От събраните до момента пари има 80 лв., които са предназначени за храна, когато приключи доставката от кметството. "Благодарим ви хора, че сте хора!", написаха в социалната мрежа от Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне. 

Реклама
comment 0
visibility 1712
Сигнал до Столица.bg: Не изхвърлят редовно боклука в Панчарево

Сигнал до Столица.bg: Не изхвърлят редовно боклука в Панчарево (СНИМКИ)

Проблемът с отпадъците в район Панчарево отново се разрастна и сега по време на епидемията контейнерите не се хвърлят по график. За това алармираха пред Столица.bg от Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне. Районният инспектор обявил, че не достигали машини и коли, а от фирмата концесионер за чистота Титан обяснили, че работят в намален състав, защото се пазят от коронавирус. Другият сериозен проблем е, че съдовете за отпадъци са изпочупени, а на повечето липсват капаци. "Бяха захврълили и разпилели без да поставят лента и се търкаляха на всички страни", казаха жители на Панчарево. Обещанието, че ще почистят мястото и ще премахнат счупените контейри било изпълнено след намеса на недоволни граждани. Те обаче са недоволни, че фирмата за чистота не работи добре и трябва ежедневно да бъдат контролирани как си вършат работата.

comment 0
visibility 2617
Свлачище затрупа велоалеята в Панчарево

Свлачище затрупа велоалеята в Панчарево (СНИМКИ)

Свлачище затрупа велоалеята в Панчарево и камара с камъни препречиха трасето за колоездачи. Веднага е подаден сигнал до кмета. Предпирети са действия по разчистване на велоялеята и е заградено с лента, която предупреждава за опасността. Това е участъка между ВЕЦ-а на Кокаляне и трибуните. Цялостно разчистване и обезопасяване на опасния участък не е направено. За свлачището съобщиха от Сдружение за развите на Панчарево и Кокаляне в социалната мрежа. От местната организация ще пуснат писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова за съдействие и обезопасяване на свлачището. Местни жители предлагат на опасните от свлачища места да се постави мрежа, за да не се затрупва велоалеята. От Столична община местните искат да се отпуснат средства, за да се реши кардинално проблема. Както е известно в в района на Панчарево и Кокаляне има доста свлачищни участъци.

comment 0
visibility 2825
Кметството в Казичене определи реда за Великденските празници

Кметството в Казичене определи реда за Великденските празници

Кметът на село Казичене Григор Григоров определи реда за граждани и вярващи за провеждането на Великденските празници, съгласувани и одобрени заедно с Църковното настоятелство при храм Св.Николай Мирликийски чудотворец Казичене. Храмът ще бъде отворен и всички богослужения ще бъдат отслужени. Те обаче ще бъдат съобразени с всички изисквания и противоепидемични мерки за COVID-19. "Както Светият синод ,така и ние призоваваме християните да останат по домовете си, където ще могат да проследят богослуженията и да участват молитвено в тях", прадупреди в социалната мрежа кметът на Казичене. Той успокои хората, че за Цветница върбовите клонки ще бъдат осветени и след това изнесени навън на маса пред храма. Така вярващите, спазвайки растоянието и според мерките, ще могат да си вземат върбова клонка. Ето и някои промените и реда, който трябва да се спазва: 12. април - Неделя–Цветница - След като бъдат осветени върбовите клонки, ще се изкарат няколко маси в двора на храма,за да си вземете и да няма струпване на хора на близко разстояние. Върбови клонки ще има достатъчно и храмът ще работи до 16:00 часа. 17 април - Разпети петък - След изнасяне на св. Плащаница ще се влиза по един, за да се мине под нея и да си вземете здравец. В 17 часа ще започне опелото Христово. Поради малкото пространство в храма не трябва да има струпване на хора. 18 април - Събота вечерта - От 23:40 ще започне Пасхалната служба, която ще се отслужи на двора при храма.Тогава също трябва да спазваме разстояние от 2 метра един от друг, за да спазим медицинските разпоредби и да не бъдем преносители на заразата. Тези от вас които искат да си запишат имена за здраве да се четат на всички служби, молим да го направят през тази и другата седмица при Маргарита в храма, обяви кметът на Казичене. Той предупреждава, че на самите служби няма да се записват имена, за да няма много хора на едно място. Също така на всички служби ще има присъствие на полиция и инспектората, които ще следят за стриктното спазване на всички разпоредби. Надяваме се, че няма да бъде трудно да изпълним мерките против разпространението на коронавирус, за да не бъде сложен храмът ни под карантина. Бъдете здрави и Бог да бъде с нас!, пише Григоров.

comment 0
visibility 2137
Нарушение в Панчарево

Санкционираха строител в Панчарево при днешния контрол

Технически ръководител на строеж в с. Бистрица, район Панчарево, е бил санкциониран днес от екип от Столичен инспекторат. Причината за наложената санкция е липса на устройство за измиване на ходовата част на камионите и липса на плътна строителна ограда при извършване на строителни дейности. Нарушителят е строителна фирма "СЕА " ЕООД. На нарушителя е съставен акт. Проверка от Столичен инспекторат е направена и на други 8 обекта, находящи се в районите "Подуяне", "Младост"  и Витоша".  Там не са били констатирани никакви нарушения.

comment 0
visibility 2843
Жителите на Герман протестираха за канализация

Жителите на Герман протестираха, искат канализация (ВИДЕО/СНИМКИ)

Живеещи в село Герман, район Панчарево излязоха на протест днес. Още в 9 часа сутринта недоволните бяха на Околовръстното шосе на София и ул. "Патриарх Герман". Движението беше спирано за кратко, след като хора от протеста постоянно пресичаха улицата. На мястото имаше и полиция. Недоволството премина спокойно и културно и нямаше ексцесии. Местните хора искат да им се обърне внимание от управляващите за липсата на канализация. Те ще настояват в най-скоро време такава да бъде изградена и то във възможно най-кратък срок. "Имаме обещание от 2010 година, но търпението ни се изчерпа. Герман е бързо развиващо се село, строят се много къщи и кооперации, но липсата на канализация "осигурява" на по-ниско намиращите се достатъчно "влага" от отходни води. До кога?", заявиха хора от протеста пред Столица.bg. Редовно дворове в селото преливат от отходни води и проблемът е от много години. При липсата на канализация няма отводняване, септичните ями преливат и отходните води излизат в дворовете, казаха пострадали. Хората са убедени, ще се изразяват недоволството доста често, докато се предприеме изграждане на канализация в софийското село. Утре на сесията на СОС влиза доклад за предварителното прединвестиционно проучване, въз оснава на което в София ще започне изграждане на канализации в доста столични квартали и райони.

comment 0
visibility 3224
type-photo.svg
Шествие на учениците и децата в Казичене по случай 3-ти март

Ученици от Казичене с шествие за 3-ти март (СНИМКИ)

Учениците от 71 СУ "Пейо Яворов" участваха в шествие, организирано от кметствоо в Казичене, район Панчарево, по случай Националния празник 3-ти март. С трибагреници в ръка децата преминаха през цялото село и стигнаха до хълма, където са стъпили руските войници на 21 декември 1877 г. Сега там се издига църква, а под нея има паметник на освободителите и децата поднесоха цветя и отдадоха почит. Утре се навършват 142 годин от Освобождението на България от османско иго, а днес възпитаниците на училището в Казичене изнесоха тържество в двора на училището. В патриотичната програма учениците рецитираха патриотични стихотворения и пяха песни по случай Националния празник. Улиците, площадът и кметството са окичени с български знамена по случай 3-ти март.   

comment 0
visibility 1933
Кметът на Панцчарево Николай Гюров сред ученици

Кметът на Панчарево Николай Гюров почете Апостола на свободата в 191 ОУ в с. Железница (СН...

Кметът на район Панчарево Николай Гюров и зам.-кметовете Даниела Христова и Ирина Войнова бяха официални гости на отбелязването на 147 години от обесването на Васил Левски в 191 ОУ „Отец Паисий“ в с. Железница. „Бъдете здрави и ученолюбиви. Помнете делото на Апостола“, пожела на учениците кметът. Той и екипът му обсъдиха с директорката на училището г-жа Савина Игнатова проблемите в ежедневната работа и споделиха възможности и идеи за развитие.

comment 0
visibility 2559
type-photo.svg
украса

Кривина спечели конкурса за най-красива коледна украса (СНИМКИ)

Село Кривина, район Панчарево, стана големият победител в кампанията на Столична община "Да украсим София за Коледа" - 2019-2020 г. Местните жители от софийското селце са вложили много усилия и старание, за да превърнат парк "Искър" в ледена приказка.Това им донесе награда от 1200 лева и 2 217 гласа в социалната мрежа от фенове на техния труд.    На второ място е Казичене, Район "Панчарево". Те получават 600 лева. 1 623 гласа имаше за тяхното старание и подредба във Фейсбук. Бронзовият медал отива при г-н Борислав Муеров. Той получава 300 лева. 1 490 гласа има за неговите красоти в социалната мрежа.    Конкурсът продължи от 1-ви декември 2019 г. до 15-ти януари 2020 г. Участниците в надпреварата трябваше да покажат външна празнична украса на сграда, балкон, двор и междублоково пространство на територията на Столична община. Условието бе до 15 януари 2020 г. включително да се изпратят до 3 снимки с украса на имейл на конкурса. Задължително трябваше да се посочи трите имена на участника/име на организация, адрес на украсения обект и координати за връзка.    Гласуванията бяха на страницата на инициативата в социалната мрежа "Да украсим София за Коледа".     

comment 0
visibility 2423
Район Панчарево обществено обсъждане на проекта за бюджет 2020 на Столична

Сдружение кани жителите на район Панчарево да обсъдят бюджета на Столична община

Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне организира обсъждане на проекта на Бюджет 2020  на Столична община като ще се дискутират нуждите на район Панчарево. Събирането е на  1 февруари т. г. от 17 часа в читалище "Виделина" в Панчарево. Освен гражданите на обсъждането ще присъстват общински съветници, както и кметовете на десетте села в район Панчарево. Представители на Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне бяха сред най-активните на общественото обсъждане на проекта за Бюджет 2020 в сградата на Столична община, преди 2 седмици. Най-големите проблеми на района са ремонта на Самоковско шосе, за който все още не е готов проекта за подмяна на ВиК-то. Сериозни проблеми с улици и тротоари, детски площадки, както и с канализация има в селата в района. Също така в Кокаляне от години искат промяна на спирките на градския транспорт. Другата голяма болка на жителите в район Панчарево е редовното замърсяване на езерото Панчарево и изливането на отпадни води във водоема. Вече няколко района - Слатина, Триадици и предстои в Средец, направиха обсъждане на поректа за Бюджет 2020 на Столична община.

comment 0
visibility 3499
Коледната украса в казичене

Конкурсът за Коледна украса скара Казичене и Кривина

Коледната украса скара кметовете на селата Казичене и Кривина, които са в район Панчарево. На кое селище украсата е по-хубава и коя ще събере повече гласове стана причина за невинна интрига. Скандалът започна, развихри се и заглъхна в социалната мрежа. Всеки от двата кмета - на Казичене Григор Григоров и на Кривина - Венцислав Игнатов се впусна в надпреварата на Столична община за най-красива коледна украса. И на двете места жителите се организираха и с тяхна помощ селата станаха приказни.  Кметът Григор Григоров обаче призова в социалната мрежа хората и най-вече привърженици на ЦСКА да гласуват за Казичене, за да изпреварят конкурента Кривина, който 3 пъти е печелил първото място. Привърженици на "Левски" пък се засегнали и го атакуваха. В крайна сметка Григоров публично, в социалната мрежа се извини за допусната грешка и призива си. До 15 януари е крайния срок, който обявиха от Столична община за изпращане на снимки за коледната украса. Победителят ще получи 1200 лв, 600 лв. е втора награда и 300 лв. - трета награда.С

comment 0
visibility 17244
Нова линейка купиха рокери

Мотористи купиха линейка за труднодостъпни селища и обновиха чешмата в Долни Пасарел

Българска мото-организация Masonic Riders Bulgaria представи поредния си нов проект – „Мобилен консултативен медицински кабинет”. Линейката е закупена от мотоклуба и ще обслужва слабо населени места, в които жителите нямат възможност да посещават медицински центрове за наложителен или профилактичен преглед, съобщава eurica.me. Автомобилът за медицинска помощ бе представен на 2 януари в с. Долни Пасарел, район Панчарево, където мотористите откриха възстановената изцяло крайпътна чешма в селото. Членовете на мотоклуба създадоха и даскало „Нови хора”, като допълнително обучение на деца за под формата на съботно школо за получаване на допълнителни познания по български език, литература, история и география на България. Проектът стартира от София и ще бъде реализиран и в Бургас. Widows Sons Grand Chapter Bulgaria пък ще осигурява и медикаментите за месечното лечение на нуждаещите се. Също така спешната помощ е в готовност да се отзове на пътя при инцидент. Линейката е екипирана с едно от най-високите нива за спешна помощ в България. При показването й пристигна група от ансамбъл „Българе“, за да пожелае на проекта успех и повече спасени човешки животи.

comment 0
visibility 10467
Кривина

"Леденото кралство" блести в с. Кривина (СНИМКИ)

Кметството в село Кривина, район Панчарево е един от най-атрактивните участници и претенденти за победа в конкурса на Столична община "Да украсим София за Коледа" 2019 - 2020 г. Местните жители от софийското селце са вложили много усилия и старание, за да превърнат парк "Искър" в ледена приказка. Селото участва в надпреварата през последните 5 години, като 3 от тях печелят първа награда. За 2018 г. селото бе класирано на второ място. Хората са искали да си създадат празнично коледно настроение и най-вече децата да се радват на мечтаната украса, която много наподабява на любимото им "Леденото кралство".  Тази година добри хора дариха декоративен замък и ледени стени с пингвини, което кара посетителите да се чувстват като в ледена приказка!, похвали се кметът Венцислав Игнатов. Кампанията за най-интересна и хубава украса на Столична община стартира на 1 декември 2019 г. и продължава до 15 януари 2020 г. Участниците в надпреварата трябва да покажат външна празнична украса на сграда, балкон, двор и междублоково пространство на територията на Столична община. Условието е до 15 януари 2020 г. включително да се изпратят до 3 снимки с украса на имейл на конкурса. Задължително трябва да се посочи трите имена на участника/име на организация, адрес на украсения обект и координати за връзка. На страницата "Да украсим София за Коледа" ще бъдат публикувани снимки на участниците в кампанията Спечелилият първа награда ще получи 1200, за второ място – 600, а за трето – 300 лв.

Район Панчарево

Район Панчарево езеро

Разположение на район Панчарево

Столичният район Панчарево се разпростира на 364 743 дка площ и на практика е най-големия административен район в София.

Той е любимо място за релакс, спорт и туризъм не само за столичани, но и за гостите на София. Територията на район Панчарево обхваща част от лоното и склоновете на планината Витоша, Плана планина, както и на Лозенската планина. Район Панчарево заема и част от планинския участък на река Искър. Тук се намира и впечатляващия Панчаревски пролом.

Район Панчарево община

В пределите на район Панчаревовлизат селата Панчарево, Бистрица, Лозен, Казичене, Кривина, Герман, Кокаляне, Долни Пасарел, Железница и Плана. Освен това район Панчарево включва местностите Камбаните, Детски град, тридесет вилни зони и няколко жилищни комплекса от затворен тип.

Административен център на район Панчарево е едноименното село. Разбира се, всички други села в пределите на район Панчарево имат свои кметове, а село Плана е с кметски наместник.

Район Панчарево снимка от хълм

Административен център на район Панчарево

Както вече споменахме, адмистративен център на столичния район Панчарево е село Панчарево. То е със статут на балнеолечебен курорт. Този статут селото получава още през 1963 г. Административнията център на район Панчарево се намира на 12 км от централните части на столицата в югоизточна посока. Ако трябва да сме максимално точни, Панчарево се намира към края на Панчаревския пролом, точно между Лозенска планина и Витоша. Под Панчарево тече Бистришката река и се влива в Панчаревското езеро.

Има сведения, че още в дълбока древност на територията на район Панчарево и неговия административен център е имало живот. Тук са живели траки и римляни. Основна причина да има население тук, в бъдещия район Панчарево, толкова рано е наличието на термални извори. Местопложението на землището на район Панчарево също е допринесло значително – то се намира на кръстопът. Древното рударство е било добре развито.

Още в древността било известно, че има злато във всички реки, идващи от Витоша. Траките добре познавали лечебните свойства на минералните извори от територията на район Панчарево. Те обособили селище до тях и го нарекли Риляник, което в превод означава „изобилен извор“. В римско време изворите вече носели името Бани Чезаре. Аристокрацията се ползвала от тях.

В административния център на съвременния район Панчарево римляните построили минерална баня със седем басейна.  

Район Панчарево гребна база

Панчаревското езеро в район Панчарево

Район Панчерево е благословен с Панчаревското езеро всъщност е обособен язовир в горното течение на река Искър. Тъй като е съвсем близо до София, а и природата в района е прекрасна, езерото в район Панчаревое любима точка за отдих и забавления сред природата. Езерото е край курорта Панчарево и Минералните извори.

За построяването на Панчаревското езеро в район Панчарево водеща роля има столичният кмет инж. Иван Иванов, заемал поста от 1934 до 1944 г. Бил изграден бент, за да се обособи езерото. Завиряването се осъществило от 1954 до 1957 г.

През годините водите на едноименното езеро в район Панчаревоса били използвани за практикуване на водни спортове, напояване и водоснабдяване. Първата гребна база в район Панчарево се появява през 1966 г.През 1968 г. вече съществува Национална гребна база. За времето си тя е най-модерната в цялата страна. Езерото в район Панчарево има капацитета да поеме организацията и провеждането на състезания с олимпийски ранг. Край езерото в бъдещия район Панчарево се издигат трибуни и кула за наблюдение. Прави се разширяване на обиколната алея, за да може да се направи път, по който да се снимат състезания и да има добра видимост върху 2100 метровото трасе.

Район Панчарево ресторант Лебед

Корабчето „Созопол“ се е движило през 80-те години на миналия век по водите на езерото в район Панчарево и забалявало туристите там. То е поемало до 20 човека на борда си за разходка в езерото. Уникалният ресторант „Лебед“, който през 1987 – 1988 г е бил домакин на вторито по рода си в Европа вариете, е истински хит в район Панчарево. Сцената, на която българските естрадни певци се преставяли, била плаваща.

Крепостта Урвич в район Подуяне

Не случайно район Панчарево е обект на голям туристически интерес. Не само минералната вода и Панчаревското езеро са привлекателни за туристите. Почитателите на историческите забележителлности има какво да видят в район Панчарево. Близо до село Панчарево е разположена крепостта Урвич. Отдалечена е на 20 км от централната част на столицата. Педполага се, че крепостта е издигната около 9 -10 век, но е спомента официално през 13 – 14 век, когато е съществувала Втората българска държава.

Знае се, че тази крепост в район Панчаревое била със стратегическа роля при защита на София. Свързва се с цар Иван Александър и синовете му. В народното творчество битуват песни за цар Ясен, за който се предполага, че е най-малия син на цар Иван Асен.  

Район Панчарево минерален басейн

Минерални извори в район Панчарево

Минералното находище в район Панчарево се намира на брега на едноименното езеро. Благодарение на него район Панчарево вече години наред е в списъка на предпочитаните балнеологични курорти. Водата от това находище е собственост на държавата. Свойствата ѝ са били известни на древното население по тези земи и се е използвала с лечебни цели. Основните характеристики на минералната вода в район Панчарево са: температура 47.7 градиса, слаба минерализация, хидрокарбонатнокалциева и магнезиева. В район Панчарево идват да се лекуват хора със заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, стомашно-чревни и бъбречни проблеми.

Район Панчарево водна пречиствателна станиця Бистрица

Урвички манастир в район Панчарево

Урвичкият манастир „Свети Николай Летни“ е познат в район Панчарево и с името Панчаревски манастир. Манастирът е действащ иняма монаси. Разположен е на 8 км. от село Панчарево. В миналото манастирът е бил от най-големите в района на София. Характерно за късното Средновековие било около крепостите да се издигат големи манастири. Крепостта, черквата към крепостта „Св. Илия“, Кокалянския манастир и Урвичкия манастир сформирали т.нар. Урвичкикрепостен комплекс. Манастирът е бил унищожен след нахлуването на турците, а монасите му били изгорени.

Кокалянски манастир в район Панчарево

Кокалянският манастир в район Панчарево се нарича „Свети Архангел Михаил“ и е мъжки манастир. Намира се в Плана планина, на 4 км от с. Кокаляне. Манастирът е издигнат по времето на зар Смауил, в 9 век. Манастирът е бил книжовно средище по време на Турското робство.

От всичко казано до момента е видно, че район Панчарево предлага разнообразни начини за приятно прекарване на свободното време и рехабилитация. Прекарасната природа, историческите и културни забележителности, както и минералните извори ще задоволят всяко предпочитание.

Разположение на район Панчарево

Административен център на район Панчарево

Панчаревското езеро в район Панчарево

Крепостта Урвич в район Подуяне

Минерални извори в район Панчарево

Урвички манастир в район Панчарево

Кокалянски манастир в район Панчарево

Прочетете още