район „Панчарево“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (14%, 700 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (3%, 144 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (32%, 1644 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (51%, 2569 Гласове)
  • Не мога да преценя (0%, 15 Гласове)
Общо гласували: 5072 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2055
Училищна библиотека с.Бистрица

Столичната община ще изгради училищна библиотека в с. Бистрица

Столичният кмет Йорданка Фандъкова проведе работна среща във връзка с обсъждане на проект за изграждане на училищна библиотека към 192. СУ „Христо Ботев“ в с. Бистрица. В срещата взеха участие Василка Ванчева – зам.-председател на  Асоциация „Българска книга“, зам.-кметовете на София Ирина Савина и Тодор Чобанов, кметът на район "Панчарево" Димитър Сичанов, кметът на с. Бистрица Николай Гюров и  директорът на училището Лилия Николова. Проектът се реализира по идея на кмета Фандъкова и на Асоциация „Българска книга“  с активното участие на  Българската библиотечно-информационна асоциация. Целта му е да бъде изградена училищна библиотека, която да отговаря на всички съвременни изисквания за училищни библиотеки на Международната федерация на библиотекарските асоциации и институции (IFLA) и Юнеско. След това моделът ще бъде използван за разкриване на нови библиотеки в други училища на територията на София. Изискванията на IFLA са свързани с площа, с броя на библиотечните единици на ученик, броя компютри, организация на работните места на учениците и читалнята. Проектът предвижда надстрояване на една от сградите на  192. СУ „Христо Ботев“ с втори етаж. В подпокривното се очаква да бъде разгърната многофункционална площ за разполагане на библиотеката и читалнята. Пространството предполага четене на книги основно от хартиен носител, но дава възможността и за използване и на електронни книги. Много важен елемент в прокета е  естественото осветление. Новото културно пространство ще може да се ползва както от учениците на 192. СУ „Христо Ботев“, така и от всички деца в с. Бистрица. 

comment 0
visibility 1564
Изчистен е боклука в Панчарево

Мъжът от ул. Беликата си изчисти боклуците

Камарите от боклуци и отпадъци на ул. Беликата в Панчарево изчезнаха, научи Столица.bg. Сигналът за тях бе подаден още вчера в Столичен инспекторат, от където бяха предприети незабавни мерки. Те бързо са открили човека, които е натрупал отпацдъци по тротоара на улицата. Предупреден е още вчера, че мястото трябва да се почисти. Днес той сам е изчистил купчините с отпадъци по улицата, извикал е фирма и мястото е измито и почистено. Това не му е за първи път. От години той събира предмети и сторителни материали и както той сам обяснявал, "това тук са материали". От местното сдружение отдавна знаят за проблема и жителите на Панчарево се дразнели, че не могат да ползват спокойно тротоара на улицата, а трябвало да минават по платното. Освен това от купчините с боклук се носела и неприятна миризма. Местните често подавали сигнали до районния кмет, но нямало резултат. Мъжът днес е предупреден от Столичен инспекторат, че ако отново замърси пространстовото ще му бъде наложена глоба. 

comment 0
visibility 1382
боклук

Сметище на тротоар в Панчарево

Улица Беликата в Панчарево се е превърнала в сметище, това алармират от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне. Те казват, че тротоарите и част от тревните площи са заринати с боклук. Съобщават, че причината е в един човек, който трупа отпадък. Изнася на улуцата всякакъв вид предмети и отломки. Жители се оплакват, че тази ситуация е от години и никой не предприема действия за взимане на мерки. От сдружението са възмутени, че близо година се говори с кмета на района, но никой не предприема нищо и боклукът си седи. Те настояват кеметът Димитър Сичанов да вземе адекварни мерки, тъй като това е негово задъжение.

Реклама
comment 0
visibility 1301
село Кокаляне

Сдружение представи проблемите на Кокаляне е Панчерево пред кмета на София

Село Кокаляне не може да бъде включено към настоящия момент за изграждане на канализация в настоящия програмен период, тъй като в момента има процедура за изготвяне на Подробен устройствен план (ПУП). Това стана ясно на среща на Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне с кмета на София Йорданка Фандъкова и районния кмет, преди дни.  Ако ПУП-ът бъде завършен и влезе в сила тогава Кокаляне може да попадне в списъка на обектите за инвестиции и изграждане на канализация. Все още обаче не било ясно дали канализацията ще е с локална пречиствателна станция или чрез препомпване на отпадъчните към главния колектор по Самоковско шосе. Щом Подробният план стане готов кметът веднага ще съобщи на Сдружението и ще се направи среща с главния архитект. Също така ще се разговаря и с екипа, които прави Регионалното прединвестиционно проучване (РПИП). Причината за забавянето на изработването на ПУП на Кокаляне е, че много от хората в селото имат имоти, влизащи в устройствения план, но не могат да извършват строителни работи. Именно затова и процедурата продължава вече пета година, обясниха от Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне. От организацията представиха пред столичния кмет всички проблеми свързани с инфраструктурните проблеми в район Панчарево. Основното недоволство е заради липсващата канализация, регистри на септични ями и контрол на отвеждането на отпадъчните води. Голяма част от мръсните води от имоти се изливат незаконно в Бистришка река и в Панчаревското езеро. В кои населени места ще се финансират ВиК проекти ще се определи от Регионалното прединвестиционно проучване (РПИП) за водоснабдяване и канализация в Столична община. Проектът е стартиран през 2016 г., а яснота по проекта ще има в началото на 2019 г., обясни кметът Йорданка Фандъкова. Процесът на отчуждаване вече е приключил на трасетата за коектори и улична канализация на Панчарево. Те със сигурност ще бъдат включени в главния колектор, достигащ близо до кръстовището на ул. „Самоковско шосе" и ул. „Йованец", както и част от уличната канализационна мрежа. На срещата кметът Фандъкова обещала за се направят консултации с инстанциите за въпросите на Сдружението и ще има нови срещи, за да се намери решение на проблемите на двете села. Рехабилитация и обновяване на Самоковско шосе можело да има, когато се прави Южната дъга на Околовръстното и това ще предложи кметът Фандъкова. Хората от двете села искат да се оправи и уличната мрежа и тротоарите. намеренията били да се направят по платното джобове за автобусите. Вероятно  тротоарите от дясната страна, от банята до карулката, ще се асфалтират. Фандъкова е обещала да провери и възможно ли е свързването на Самоковско шосе със с. Герман, както и дали мостът на Околовръстен път между „Младост" и Самоковско шосе е с нужната височина, за да се направи алтернативен път за с. Панчарево. Местните жители поискаха и оптимизиране на графика на автобусите, обслужващи двете села.    

comment 0
visibility 1208

Район Панчарево отдава под наем 8 терена за постройки за лотарийни игри

Осем общински терена в район Панчарево се отдават под наем за поставяне на преместваеми обекти за лотарийни игри, сочи обява, публикувана в сайта на Столична община. Крайният срок за подаване на офертите е до 16 часа на 18 декември т. г. Терените, на които ще се поставят павилиони и будки са с различна големина. Терените се отдават за 5 години. Обявените първоначални цените са от 10 кв. м за 88.80 лв. без ДДС, месечен наем в Бистрица до 154.40 лв. без ДДС за 15 км. м в Казичене. В с. Кривина се отдават 20 кв. м с първоначална цена 156.20 лв. без ДДС за месец. Павилиончета за опитване на късмет ще има в селата с. Бистрица, с. Герман, с. Долни Пасарел, с. Железница, с. Панчарево, с. Кривина, с. Казичене и с. Лозен, които са към район Панчарево. Конкурсът е обявен, след като отдаването под наем е било одобрен от СОС  на 28 юни т. г.  Отварянето, разглеждането, оценката и класацията на офертите на кандидатите за наемане на общинско място  ще бъде на  19 декември т. г. , в 10:00 часа в административната сграда на район „Панчарево“.

comment 0
visibility 739

Започна извънредна проверка на електросъоръженията в Горубляне и Панчарево

Започнала е спешна проверка на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД в няколко столични района. Съгласно заповед на енергийния министър Теменужка Петкова екип на министерството проверява съоръженията на дружеството в районите „Север-Изток“, „Изток-2“, „Панчарево“ и кв. Горубляне. Инспекция ще се направи на енергийните обекти, както и дали се спазват разпоредбите на нормативната база. Тази инспекция цели да се разбере дали се спазват всички законови изисквания, касаещи техническата експлоатация на електрическите централи, дейността на енергийните оператори и дали се спазва Наредбата за сервитут на енергийните обекти, съобщават от министерството. Резултатите от започналата проверка ще са ясни да 21 ноември.

comment 0
visibility 1573

Ще закрият ли 155 основно училище в с. Кривина

Районният кмет на Панчарево Димитър Сичанов внесе доклад в Кимисията по образование в Столична община за закриването на 155 ОУ “Св. св. Кирил и Методий“- с. Кривина, район Панчарево. Мотивът за това предложение е намаляване на броя на учениците. В началото на тази учебна година не е имало нито един родител, който да иска да запише детето си в учебното заведение допълни още Сичанов. В момента възпитаниците на 155 училище са пренасочени в учебното заведение в Казичене и в други близки училища. Кметът на Панчарево подчерта, че сградата е в добро състояние и може да бъде използвана. До две седмици трябва да предложат решение какво да се направи със сградата на учебното заведение като един от вариантите е да бъде взета от някое от активните читалища в района.

comment 0
visibility 744

Проект "Две поколения за активен и здравословен начин на живот" спечели район Панчарево

Район Панчарево спечели Проект "Две поколения за активен и здравословен начин на живот". Участници в проекта са ученици от 200 ОУ "Отец Паисий" и 201 ОУ „Св Св. Кирил и Методий“ с. Лозен. Те посетиха Дома за възрастни хора "Аркадия" в село Лозен и ги поздравиха с кратка театрална сценка, песни и танци. За възрастните хора това се превърна в истински празник, освен че се забавляваха и пяха заедно с децата, получиха и подаръци. С тяхна помощ хората от дома се върнаха в своето детство и изявиха желание тези срещи да станат традиция. [caption id="attachment_34020" align="alignnone" width="618"] Снинка: Facebook[/caption] Спечеленият проект е по изпълнение на Общинската стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта и в подкрепа на София- Европейска столица на спорта.

comment 0
visibility 736

Общински съветник и служители чистиха край болница

Служители дирекция "Аварийна помощ и превенция" в извън работно време се организираха и почистиха напълно двора на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация – Панчарево, сподели в социалната мрежа зам.-кметът Дончо Барбалов. Пациентите в болницата сигнализирали, че от самораслите храсти понякога излизат влечуги и всякакви други твари. Поради тази причина момчетата и момичетата от дирекцията, заедно с шефа си Красимир Димитров, председателя на здравната комисия в СОС д-р Веселин Милев и още служители на общината изрязаха плевелите и всички ненужни растения в парка на болницата, почистиха боклуците, които вятърът е довял в района и пребоядисаха пейките в двора. Събраните растителни отпадъци бяха нарязани със специална машина. Смляната дървесина ще се  използва за почистване на разлети по пътя масла и горива след пътни произшествия. Екипите на "Аварийна помощ и превенция" често оказват при подобни инциденти.

comment 0
visibility 922

Фандъкова отива на проверка в район "Панчарево"

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъде на проверка утре,  14 септември от 10.30ч. в район "Панчарево", съобщават от СО. В района ще бъдат предоставени на домакинствата компостери по програма на Столична община. Раздаването на контейнерите да домашни битови отпадъци ще започне пред сградата на кметството в с. Железница. Още: Безплатни компостери за домакинствата раздава общината в София Компостерите се предоставят безплатно на гражданите по направена предварителна заявка. Чрез тях се произвежда компост, който се използва за наторяване на зелени площи и градини. Предвидено е през 2018 г. да се закупят 1000 бр. домашни компостери с обем от 700 л., което е по Програмата за управление на отпадъците на Столична община 2015-2020 г. В кампанията за безплатни компостери за домакинствата, която започна през 2010 г. са раздадени над 8000 бр.  

comment 0
visibility 725

Автомобили често влизат във велоалеята край Панчаревското езеро и нарушават забраната

Логично е Панчаревското езеро да е привлекателна точка за туристи през лятото, особено през почивните дни. Преди няколко месеца велоалеята там бе удължена и  общата зона за пешеходци и колоездачи започва вече от Кокаляне. Въпреки наличието на забранителни знаци, колите продължават да влизат в зоната за пешеходци и велосипедисти, информира БНТ. Още в самото начало жителите на Кокаляне били против поставянето на забраните. Това е и причината бариерата да е премахната вече след няколко счупвания. Сега нищо не може да спре влизането на автомобили във велоалеята. След подадени сигнали за нарушенията до Пътната полиция в София, през седмицата е бил изпратен полицейски патрул на място. Сега нарушителите са значително по-малко.

comment 0
visibility 853

„Самоковско шосе“ ще бъде ремонтирано

През следващата година, 2019, „Самоковско шосе“ ще бъде напълно рехбилитирано в отсечката Панчарево – Кокаляне, увери Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството. До това решение се стигна след поредния протест на жителите на двете населени места. На своеобразния протест, жителите на Кокаляне и Панарево настояха за ремонтиране на участъка от Караулката на Околовръстния път до Кокалянско ханче и за изграждане на канализация. Според тях ремонт не е правен от десетилетия и положението е нетърпимо, информира bnr.bg. Кметът на Столична община, Йорданка Фандъкова, сподели, че Околовръстния път на София е също толкова важен, колкото и метрото.

comment 0
visibility 1093

Жителите на „Кокаляне“ и „Панчарево“ протестират против мизерията

Гневни жители на столичните квартали „Кокаляне“ и „Панчарево“ излязоха днес на протест, блокирайки движението по „Самоковско шосе“. Протестиращите смятат, че не може да се отлага вече изграждането на канализация, по-добра пътна инфраструктура. Настояват и за подобряване на водоснабдяването, информира bgonair.bg. За да се постигне това, е необходимо е да се започне с ремонт на „Самоковско шосе“ в продължение само на 6 км. Това не е първия протест на жителите на двата столични квартала. Те твърдят, че в двата квартала има улици, които не са ремонтирани поне от десетилетие.