район „Панчарево“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 115 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 175 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 37 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 68 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 609 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3054
Сдружение за Панчарево и Кокаляне се опитва да спаси проект за 180 000 лв.

Сдружение за Панчарево и Кокаляне се опитва да спаси проект за 180 000 лв.

Ще се изчисти ли Панчаревското езеро, след като държавата даде 180 000 лв. и вече има готов идеен и работен проект? Отговор на този въпрос очакват от Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне. Вчера те се срещнаха със зам.-министъра по екология Тома Белев. Местните хора настояват реално да се изпълни проекта и чашката на водоема да се изчисти от наноси. Парите за поректа са отпуснати от Министерство на земеделието преди повече от година. И сега накъде? питат от Сдружението. В МОСВ те запознаха Тома Белев, бивш общински съветник в СОС, че има изготвен работен проект и потърсиха подкрепа за придвижване на процедурите по реализирането. Зам.-министърът им обещал да разговаря с отговорните лица в МЗХГ и Напоителни системи, тъй като те са възложителите и тях зависи да инициират последващите процедури. Втора седмица хората очакват насрочване на среща със зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев, в чийто ресор е Напоителни системи.  Именно от МЗ трябва да поискат ОВОЗ от МОСВ за проекта и едва тогава да се премине към действия. "След всички писма, срещи, скандали репортажи, които инициирахме и целия труд, който положихме, за да се обърне внимание на лошото състояние на езерото, няма да позволим усвоените 180 000 лв., които бяха похарчени за изготвянето му да потънат в някое чекмедже", написаха от Сдружението в мрежата.

comment 0
visibility 2489
-

За пореден път разчистиха скалната маса от велоалеята в Панчарево

Служители от комуналното звено към районната администрация на "Панчарево", доброволци и партньори почистиха крайпътните канавки, улиците и велоалеята край езерото, разказа кметът на района Николай Гюров. Комуналното звено на СО - район Панчарево беше ангажирано с почистването на новоизградените тротоари и прилежащите зелени площи и в с. Лозен. По разпореждане на кмета в района започна ръчно метене на улиците, по които минава масовият градски транспорт и улиците с обществена значимост. Беше разчистена срутилата се за пореден път скална маса по велоалеята край Панчаревското езеро. Заповедта за забрана за преминаване през опасния участък от ресторант "Трибуните" до гребната база “Академика” обаче остава в сила, тъй като в района продължават да падат камъни. Възстановени са бетонните пирамиди и тръбнорешетъчните ограждения, съобщи още кметът на района. Кметът апелира за спазване на заповедта, за да бъдат избегнати инциденти.

comment 0
visibility 2227
-

Велоалеята в Панчарево има нужда от спешно укрепване

От ноември 2021г. преминаването по велоалеята в столичния район Панчарево е забранено, заради опасност от свличаща се земна маса и падащи камъни. Това съобщи БНТ. Столична община е възложила специализирано геоложко проучване на склона от северната страна на язовир Панчарево, което вече е готово, но проектът по възстановяванто на алеята се бави. За проекта са похарчени над милион и половина лева. Изграждането и пускането на велоалеята е приключило през 2016 г. Още след построяването ѝ свлачището се активизира и оттогава периодично се извършва почистване на падналите камъни. До укрепване на рушащия се скат така и не се е стигнало. През ноември миналата година районната администрация издава заповед, с която забранява преминаването по велоалеята, за да предотврати нещастен случай. "Тези камъни продължават да падат, те са падали и преди, падат сега, без да се предприемат конкретни действия. И трябва ли да стане инцидент? Това, за което настояваме, е в спешен порядък да имаме тази възможност - не ние, защото не сме възложител, а Столичната община, да може да се възложи проектиране и изпълнение на реалното укрепване на ската", заяви Николай Гюров, кмет на район Панчарево. По думите на кмета, към днешна дата велоалеята не е предадена за управление и стопанисване на районната администрация и за нея не е предвиден бюджет, с който това пространство да се обслужва. Въпреки това, от района го правят. От Столичната община отговарят, че проучването и част от геодезическите работи са вече готови. "Заснемането ще приключи при благоприятни климатични условия и след това ще бъде изготвен проект за необходимите укрепителни съоръжения", допълват от общината. Дотогава районната администрация има ангажимента да обезопаси и разчисти района на свлачището.

Реклама
comment 0
visibility 2418
-

В район "Панчарево" приемат документи за смяна на отоплителни уреди

От 14 февруари 2022 г. започва вторият прием на документи за кандидатстване за безплатна подмяна на стари отоплителни уреди на дърва и въглища с нови на газ и пелети. За това съобщава кметът на район "Панчарево" Николай Гюров. На територията на район “Панчарево” кампанията обхваща селата Казичене и Кривина. Крайният срок за кандидатстване по програмата е 31 май 2022 г. В случай че в посочения краен срок по настоящата покана не бъдат класирани достатъчен брой кандидати, общината си запазва правото да удължи срока за кандидатстване по поканата или да обяви нова покана. Подмяната на уреди се извършва по основната фаза на интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN AIR по Програма LIFE на Европейския съюз. Условията за кандидатстване, допустимото отоплително оборудване, необходимите документи, място за подаването им и телефони за контакт можете да намерите в поканата за кандидатстване на страницата на район "Панчарево".

comment 0
visibility 2197
Съставиха акт на строителна фирма в „Панчарево“ за замърсяване на улица

Глобиха строителна фирма в „Панчарево“ за замърсяване на улица

Съставиха акт на строителна фирма в „Панчарево“ за замърсяване на улица „Манастирска воденица“ в с. Герман. До акта се е стигнало след получен сигнал от Оперативен център на Столичен инспекторат. Замърсяването е станало от ходова част на техника, която е излизала от строителния обект. Инспекторите са връчили предписание за почистване.

comment 0
visibility 2591
Започва газифицирането на Казичене, има над 150 заявления

Започва газифицирането на Казичене, има над 150 заявления

Стартира газифицирането на село Казичене, район Панчарево, през пролетта на тази година. Вече има подадени над 150 заявления от местни домакинства, които искат за заменят отоплението на твърдо гориво с екологично. Вчера бяха подписани и констативните протоколи за доизграждането на газопреносната мрежа в Казичене, похвали се кметът на Казичене Григор Григоров в социалната мрежа. Започна ремонтът на стадиона в Казичене, монтираха врати и прозорци (СНИМКИ) Дейностите по изграждането на трасета стартират в края на март или началото на април, в зависимост от метеорологичните условия. На картата са посочени улиците в жълто, по които е заложено газифициране. Там където не е отбелязано, че ще минава трасето, към момента няма подадени заявления за присъединяване. От вчера обаче местните са проявили голям интерес и се очакват още стотици заявления за преминаване на отопление със синьо гориво. Добре е, че ще се газифицира голяма част от селото, но и ако намалят цената на газта, недоволства жител на Казичене. Той дава пример със сметка на двуфамилна къща като от 600 лв. миналата година, сега сумата е 1100 лв. Друг пък му припомня, че токът е три пъти по-скъп, а трети се надява, че след газифизцирането ще се направи нещо и по въпроса с канализацията. Такава все още не е изградена в цялото село и от години то потъва във вода при всеки обилен валеж, а решение скоро не вижда.

comment 0
visibility 2336
Глобиха нарушители за горене на открито в с. Казичане

Глобиха нарушители за горене на открито в с. Казичане

Глобиха нарушители за горене на отпадъци на открито в село Казичене. Те са били запалили огъня с цел извличане на метал в двора на частен имот на ул. „Дякон Стоил“, съобщават от Столичен инспекторат. Горенето е било преустановено след съставяне на акта. Извършени са и 47 проверки в автосервизи, пунктове за метали, смяна на масла и други. Също така за замърсяване от строителство са направени 28 проверки, като са съставени 6 акта на строителни фирми и са изпратени още 3 покани за съставяне на актове. Проверките са обхванали районите „Надежда“, „Искър“, „Панчарево“, „Лозенец“, „Триадица“, „Сердика“ и „Възраждане“, Овча купел“, „Връбница“ и др.

comment 0
visibility 2653
-

Район "Панчарево" с електронен портал за провеждане на срещи

Срещите с кмета на столичния район "Панчарево" вече могат да се провеждат онлайн. Това съобщиха районната администрация и кмета Николай Гюров. Приемът на граждани беше преустановен със заповед на кмета на района на 7 януари, поради утежнената епидемична ситуация в столицата. За да се заяви среща, е необходимо да се регистрирате в портала с e-mail адрес и парола. На сайта на СО - район “Панчарево” http://www.pancharevo.org/ трябва да се влезе в модула ONLINE ПРИЕМНО ВРЕМЕ, където можете да заявите час за онлайн среща. Виртуално можете да се срещнете и да разговаряте с кмета, заместниците му, секретаря на района, главния архитект, главния инженер и със служители на отделите “Правно нормативно обслужване и човешки ресурси”, “Управление на общинската собственост, жилищния фонд и регистрация и контрол на търговската дейност”, “Инженерна инфраструктура, благоустройство и екология” и “Контрол по строителството”. Срещата трябва да бъде потвърдена от съответния служител, с когото искате да се видите. Ако той приеме срещата с Вас, ще получите потвърждение по мейла, в което ще има и видео клип, който ще ви покаже нагледно целия процес по заявяване и провеждане на срещата. В деня на срещата, известно време преди нейното осъществяване, на екрана на компютъра Ви ще се появи съобщение за предстоящата среща. В него ще видите бутон, който трябва да натиснете, за да влезете в онлайн срещата. Има вариант срещата Ви да бъде отказана. В съобщението за отказ ще бъде посочена и причината, поясняват от общинската администрация. “Смятам, че по този начин ще отговорим на интереса на жителите на района за пряк контакт с представителите на районната администрация. Освен това чрез дигитализирането на още услуги, които предоставя администрацията, ще направим сериозна крачка към електронното управление”, коментира кметът на района г-н Гюров.

comment 0
visibility 2917
Започна ремонта на стадиона в Казичене, монтираха врати и прозорци

Започна ремонтът на стадиона в Казичене, монтираха врати и прозорци (СНИМКИ)

Село Казичене ще се похвали с обновен стадион през пролетта. Усилията на кмета Григор Григоров се увенчаха с успех и той получи зелена светлина за ремонта на спортното съоръжение и средства от Столична община. От днес започна монтажа на дограма и смяна на прозорците на малката сграда на сатдиона в селото. Досега то бе потънало в разруха и мръсотия. Все още личат вандалски набези на изкъртени врати и разрушени стени. На стадиона днес бяха докарани и монтирани нови врати и прозорци, за да се затвори сградата и да продължи ремонта вътре. Така местният отбор, един от най старите в София, създаден 1929 г. ще бъде възстановен и футболистите ще имат база - съблекални, бани и добри условия за тренировки и мачове, а също и децата ще има къде да тренират и спортуват. Иначе Григор Григоров не спира да се грижи да се поддържа в добро състояние тревата и целогодишно се коси.    

comment 0
visibility 3712
Направиха първата копка от новата детска градина в Бистрица

Направиха първата копка от новата детска градина в Бистрица

Бившият директор на „Пирогов“, проф. Асен Балтов, участва със зам.-кмета на София Мирослав Боршош и кмета на район Панчарево Николай Гюров в първата копка на новата детска градина в Бистрица. Той написа във Фейсбук, че това е и неговия избирателен район и че с Божията благословия е започнато едно добро дело. Срокът за изпълнение на проекта е 280 дни до пълното изграждане и оборудване, пише Балтов. Новата детска градина ще се състои от 4 групи за 100 деца. Строителната площадка на обекта - детска градина  с капацитет от 4 групи в с. Бистрица, е в в изпълнение на договор за инженеринг, който включва - проектиране, изпълнение на СМР, авторски надзор, изготвяне на екзекутивна документация, включително оборудване и обзавеждане, съобщиха от район Панчарево. "Днешното събитие беше дълго очаквано както от жителите, така и лично от мен. Работя за това още от времето, когато бях кмет на селото. От първия ден в качеството си на районен кмет с екипа ми правим всичко зависещо от нас да осигурим места в детски заведения за всички деца в район “Панчарево”. Тези ни усилия ще продължат и през настоящата година", коментира кметът на СО - район "Панчарево" Николай Гюров. За да започне строителството в с. Бистрица, беше необходимо да бъде преместена здравната служба. От първите дни на 2022 година д-р Валентина Петрова приема в новия си кабинет до кметството.

comment 0
visibility 2629
Коледарите от Казичене дариха 2130 лв. за Българската коледа

Коледарите от Казичене дариха 2130 лв. за Българската коледа

Коледарите в с. Казичене дариха 2130 лв. на Българската Коледа. Мъжката фолклорна група успя да събере сумата в навечерието на Рождество Христово. Десетимата във фолклорната формация спазиха родната традиция и пяха коледарски песни и пожелаваха здраве и берекет от къща на къща в селото. Събраните средства те дариха на инициативата, която е в помощ на нуждаещите се от лечение български деца. "Благодарим на всички които на 24 декември отвориха своите врати и ни приветстваха в домовете си. Благодарим ви за топлото посрещане, за даровете и за усмивките с които ни приветствахте и изпращахте. Без вас нашата кауза нямаше да се осъществи. Извиняваме се на всички през които не успяхме да минем в празничната нощ. Бъдете добри хора! Дарявайте част от себе си на някой друг, за този някой тази частица може да означава много. Още веднъж благодарим, че подкрепихте нашата кауза. Светли празници желаем на всички ви и весело посрещане на новата 2022 година", благодариха в социалната мрежа десетимата коледари от с. Казичене.  

comment 0
visibility 3218
Мъж получи акт за замърсяване на улица в село Бистрица

Мъж получи акт за замърсяване на улица в село Бистрица

След проверка в с. Бистрица, беше установено замърсяване на улица „Цар Асенов“, съобщават от Столичен инспекторат. На нарушителя е съставен акт и е дадено предписание да се почисти замърсяването, което е причинено от кални гуми на тежкотоварна техника, излизаща от строеж.

comment 0
visibility 2266
Казичене в София се сдоби с нов храм

Казичене в София се сдоби с нов храм

Нов храм „Преображение Господне“ отвори врати за вярващите миряни в Казичене в София. В храма всеки вярващ ще намери утеха, ще измоли здраве и благополучие. Гражданите на квартала си пожелаха да им е честит и да е притегателна сила за всички вярващи. Натоварен съм от името на църковното настоятелство, а също и от мое име да изкажа благодарност на един голям родолюбец, православен християнин и човек милеещ за добруването на Казичене, заяви отец Стефан при откриването на храма. Господин Григоров, приемете нашите най-искрени благодарности за стореното добро което направихте с поставянето на храм Преображение Господне в Казичене. Всеки православен християнин, ще може и в този храм да изпроси здраве и благословение за себе си и своите близки, както и да благодари на Бог за благодеянията и Божието благословение на домът му! Въпреки трудностите и многото препятствия, Вие успяхте и това дело да доведете до успешен край, каза отец Стефан. Призовавам Божието благословение над Вас, вашето семейство и всички които носите в сърцето и мислите си, а Вие доказахте за пореден път, че Казичене и казичанци имат огромно място и в двете, сподели още отец Стефан.  

comment 0
visibility 2266
13 водачи на камиони в „Панчарево“ са получили актове за замърсяване

13 водачи на камиони в „Панчарево“ са получили актове за замърсяване

След получен сигнал от Венцислав Игнатов, кмет на с. Кривина за камион, замърсил пътното платно на ул. „Искър“, са взети незабавни мерки. Инспектори в съдействие с екип на 8 РУ-СДВР са съставили акт на водача, карал с неуплътнена каросерия и причинил замърсяването, съобщават от Столичен инспекторат. Общо 13 водачи на тежкотоварна техника са получили актове за нарушения като разпиляване на земни маси, поради липса на чергило или неуплътнена каросерия. Също така за липса на направление за превозване на земни маси и спазване на маршрут, както и отклонения от него.

comment 0
visibility 3378
Санкционираха водач на камион в "Панчарево" за отпадъци от каросерия

Санкционираха водач на камион в "Панчарево" за отпадъци от каросерия

На улица „Младен Ангелов“ в края на село Бистрица е бил съставен акт на водач на камион, който е транспортирал необезопасен товар, без предпазна мрежа и уплътнена каросерия. Това съобщиха от Столичен инспекторат. Инспекторите в район „Панчарево“ извършват контрол на това пространство,за да не става обект на нереглантирано изхвърляне на отпадъци.

Район Панчарево

Район Панчарево езеро

Разположение на район Панчарево

Столичният район Панчарево се разпростира на 364 743 дка площ и на практика е най-големия административен район в София.

Той е любимо място за релакс, спорт и туризъм не само за столичани, но и за гостите на София. Територията на район Панчарево обхваща част от лоното и склоновете на планината Витоша, Плана планина, както и на Лозенската планина. Район Панчарево заема и част от планинския участък на река Искър. Тук се намира и впечатляващия Панчаревски пролом.

Район Панчарево община

В пределите на район Панчаревовлизат селата Панчарево, Бистрица, Лозен, Казичене, Кривина, Герман, Кокаляне, Долни Пасарел, Железница и Плана. Освен това район Панчарево включва местностите Камбаните, Детски град, тридесет вилни зони и няколко жилищни комплекса от затворен тип.

Административен център на район Панчарево е едноименното село. Разбира се, всички други села в пределите на район Панчарево имат свои кметове, а село Плана е с кметски наместник.

Район Панчарево снимка от хълм

Административен център на район Панчарево

Както вече споменахме, адмистративен център на столичния район Панчарево е село Панчарево. То е със статут на балнеолечебен курорт. Този статут селото получава още през 1963 г. Административнията център на район Панчарево се намира на 12 км от централните части на столицата в югоизточна посока. Ако трябва да сме максимално точни, Панчарево се намира към края на Панчаревския пролом, точно между Лозенска планина и Витоша. Под Панчарево тече Бистришката река и се влива в Панчаревското езеро.

Има сведения, че още в дълбока древност на територията на район Панчарево и неговия административен център е имало живот. Тук са живели траки и римляни. Основна причина да има население тук, в бъдещия район Панчарево, толкова рано е наличието на термални извори. Местопложението на землището на район Панчарево също е допринесло значително – то се намира на кръстопът. Древното рударство е било добре развито.

Още в древността било известно, че има злато във всички реки, идващи от Витоша. Траките добре познавали лечебните свойства на минералните извори от територията на район Панчарево. Те обособили селище до тях и го нарекли Риляник, което в превод означава „изобилен извор“. В римско време изворите вече носели името Бани Чезаре. Аристокрацията се ползвала от тях.

В административния център на съвременния район Панчарево римляните построили минерална баня със седем басейна.  

Район Панчарево гребна база

Панчаревското езеро в район Панчарево

Район Панчерево е благословен с Панчаревското езеро всъщност е обособен язовир в горното течение на река Искър. Тъй като е съвсем близо до София, а и природата в района е прекрасна, езерото в район Панчаревое любима точка за отдих и забавления сред природата. Езерото е край курорта Панчарево и Минералните извори.

За построяването на Панчаревското езеро в район Панчарево водеща роля има столичният кмет инж. Иван Иванов, заемал поста от 1934 до 1944 г. Бил изграден бент, за да се обособи езерото. Завиряването се осъществило от 1954 до 1957 г.

През годините водите на едноименното езеро в район Панчаревоса били използвани за практикуване на водни спортове, напояване и водоснабдяване. Първата гребна база в район Панчарево се появява през 1966 г.През 1968 г. вече съществува Национална гребна база. За времето си тя е най-модерната в цялата страна. Езерото в район Панчарево има капацитета да поеме организацията и провеждането на състезания с олимпийски ранг. Край езерото в бъдещия район Панчарево се издигат трибуни и кула за наблюдение. Прави се разширяване на обиколната алея, за да може да се направи път, по който да се снимат състезания и да има добра видимост върху 2100 метровото трасе.

Район Панчарево ресторант Лебед

Корабчето „Созопол“ се е движило през 80-те години на миналия век по водите на езерото в район Панчарево и забалявало туристите там. То е поемало до 20 човека на борда си за разходка в езерото. Уникалният ресторант „Лебед“, който през 1987 – 1988 г е бил домакин на вторито по рода си в Европа вариете, е истински хит в район Панчарево. Сцената, на която българските естрадни певци се преставяли, била плаваща.

Крепостта Урвич в район Подуяне

Не случайно район Панчарево е обект на голям туристически интерес. Не само минералната вода и Панчаревското езеро са привлекателни за туристите. Почитателите на историческите забележителлности има какво да видят в район Панчарево. Близо до село Панчарево е разположена крепостта Урвич. Отдалечена е на 20 км от централната част на столицата. Педполага се, че крепостта е издигната около 9 -10 век, но е спомента официално през 13 – 14 век, когато е съществувала Втората българска държава.

Знае се, че тази крепост в район Панчаревое била със стратегическа роля при защита на София. Свързва се с цар Иван Александър и синовете му. В народното творчество битуват песни за цар Ясен, за който се предполага, че е най-малия син на цар Иван Асен.  

Район Панчарево минерален басейн

Минерални извори в район Панчарево

Минералното находище в район Панчарево се намира на брега на едноименното езеро. Благодарение на него район Панчарево вече години наред е в списъка на предпочитаните балнеологични курорти. Водата от това находище е собственост на държавата. Свойствата ѝ са били известни на древното население по тези земи и се е използвала с лечебни цели. Основните характеристики на минералната вода в район Панчарево са: температура 47.7 градиса, слаба минерализация, хидрокарбонатнокалциева и магнезиева. В район Панчарево идват да се лекуват хора със заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, стомашно-чревни и бъбречни проблеми.

Район Панчарево водна пречиствателна станиця Бистрица

Урвички манастир в район Панчарево

Урвичкият манастир „Свети Николай Летни“ е познат в район Панчарево и с името Панчаревски манастир. Манастирът е действащ иняма монаси. Разположен е на 8 км. от село Панчарево. В миналото манастирът е бил от най-големите в района на София. Характерно за късното Средновековие било около крепостите да се издигат големи манастири. Крепостта, черквата към крепостта „Св. Илия“, Кокалянския манастир и Урвичкия манастир сформирали т.нар. Урвичкикрепостен комплекс. Манастирът е бил унищожен след нахлуването на турците, а монасите му били изгорени.

Кокалянски манастир в район Панчарево

Кокалянският манастир в район Панчарево се нарича „Свети Архангел Михаил“ и е мъжки манастир. Намира се в Плана планина, на 4 км от с. Кокаляне. Манастирът е издигнат по времето на зар Смауил, в 9 век. Манастирът е бил книжовно средище по време на Турското робство.

От всичко казано до момента е видно, че район Панчарево предлага разнообразни начини за приятно прекарване на свободното време и рехабилитация. Прекарасната природа, историческите и културни забележителности, както и минералните извори ще задоволят всяко предпочитание.

Разположение на район Панчарево

Административен център на район Панчарево

Панчаревското езеро в район Панчарево

Крепостта Урвич в район Подуяне

Минерални извори в район Панчарево

Урвички манастир в район Панчарево

Кокалянски манастир в район Панчарево

Прочетете още