район „Панчарево“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 31 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
  • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 115 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1465
-

Столична община дава безвъзмездно 3 футболни терена в Кокаляне, Бистрица и Железница

Столична община ще предостави безвъзмездно три терена за футболни игрища в селата Кокаляне, Бистрица и Железница.  Базите ще се ползват за 10 години от местните клубове, като те ще имат ангажимент да ги поддържат и да плащат режийните разходи. И трите терена са в столичният район Панчарево. В Кокаляне стадионът от години се поддържа от Венци Стойков, представител на ФК Орловец 2015. До момента той се е доказал като грижовен стопанини и на неговите усилия се дължи и развитието на футбола в Кокаляне. Без да жали сили, Стойков редовно коси и поддържа терена. В Бистрица теренът от 26 000 кв. м ще получи ДФК "Витоша Бистрица", известни като "Бистришките тигри". В Железница пак за 10 години футболното игрище ще се стопанисва от ФК Железница, което дълги години наред работи активно за развитие на амтьорския и масов футбол. Окончателното гласуване на докладите беше отложено за следващата сесия на Столичния общински съвет.

comment 0
visibility 1576
Глобиха нарушители, изсипали строителни отпадъци в с. Кокаляне

Глобиха нарушители, изсипали строителни отпадъци в с. Кокаляне

Актове за нерегламентирано изсипване на отпадъци и замърсяване на терени бяха издадени в Панчарево, съобщават от Столичния инспекторат. Нарушението е извършено вчера следобед на ул. „Слатин дол“ в с. Кокаляне. Отпадъците са генерирани вследствие на строителни дейности. Малко след като са били санкционирани, извършителите са започнали да почистват терена. Отново вчера в кв. „Мечта“ в с. Панчарево беше хванат нарушител, който е изсипал район камион с отпадъци.

comment 0
visibility 1052
-

РИОСВ издаде предписания за незабавно почистване на замърсени терени в Панчарево

Експерти на РИОСВ – София извършиха съвместна проверка на място с представители на Районния инспекторат ,,Панчарево”, Столична община и ГД ,,Национална полиция”, съобщават от Регионалната инспекция. Проверката е извършена днес, 12 април, във връзка с постъпил сигнал за нерегламентирано замърсяване под стената на язовир Панчарево, близо до квартал „Мечта“ и в непосредствена близост до река Искър. Извършен е обход на терени, попадащи в имоти - частна, частна държавна и частна общинска собственост. Констатирани са нерегламентирано изхвърлени строителни, смесени битови отпадъци, излезли от употреба гуми и брони от излезли от употреба моторни превозни средства в имоти, представляващи земеделски земи със свободен достъп за външни лица. В хода на проверката е установен и тежкотоварен автомобил с гондола, изсипващ земни маси. Направен е снимков материал, който е предоставен на ГД ,,Национална полиция”. На кмета на район ,,Панчарево” са дадени задължителни за изпълнение предписания за незабавно почистване на установените замърсени терени и предприемане на действия и мерки по недопускане на повторно образуване на нерегламентирани сметища на територията на района. При констатирано неизпълнение на дадените предписания ще бъдат предприети административнонаказателни мерки, съобщават още от РИОСВ.      

Реклама
comment 0
visibility 1168
Почистиха от храсталаци пътя между селата Панчарево и Бистрица

Почистиха от храсталаци пътя между селата Панчарево и Бистрица (СНИМКИ)

Районната администрация на Панчарево се погрижи за почистването от растителност на общинсикя път между селата Панчарево и Бистрица, похвали се във фейсбук кметът на района Николай Гюров.След почистването на пътя от Софийския околовръстен път до началото на с. Лозен, разчистен от храстоловидна и издънкова растителност бе и участъкът на междуселската пътна връзка. Целта е да се подобри видимостта за шофьорите. "Основната задача на инициативата беше отводняването на пътя чрез възстановяване на земните канавки. Поради липсата на поддръжка и контрол през последните години канавките са били заличени, в следствие на което цялата вода се е изтичала върху пътя и трайно компрометирала пътната основа и е разрушавала асфалтовата настилка.Профилирани бяха земните канавки, пътните банкети и откоси.Подобно прочистване не е правено през последните 30 години. Инициативата за извършването му е на районната администрация", обяснява районният кмет. За тази акция е използвана механизация на партньорска организация.Въпреки изключително трудните условия, в които е извършено почиставнето, районният кмет е категоричен, че ще се продължи изпълнението на програмата, която сами са заложили в района. Следващите локации, на които ще премахваме треви, храстовидна растителност и земни наноси са входът и изходът на с. Казичене.

comment 0
visibility 1059
Отново акт за изхвърляне на отпадъци в "Панчарево"

Отново акт за изхвърляне на отпадъци в "Панчарево"

Пореден акт за нерегламентирано изхвърляне на смесени отпадъци съставиха от Столичния инспекторат в район „Панчарево“. Нарушението е извършено от лице, което е изхвърлило от фирмен бус голямо количество различни по вид отпадъци в края на ул. "Л. Каравелов" в с. Казичане. Инспекторите са принудили мъжа да събере изсипаните на общински площи боклуци. Дадено му е предписание за транспортиране на отпадъците до регламентирано депо. От Столичен инспекторат посочват, че се извършва ежедневен контрол, който има за цел да предотвратява замърсявания на околното пространство.

comment 0
visibility 3381
-

Обмислят облекчаване на трафика по "Самоковско шосе"

Работна среща с главния архитект на София по проблемите на ул. “Самоковско шосе” беше проведена вчера, 3 април. В срещата участваха кмета на район "Панчарево" Николай Гюров, зам.-кмета по строителството инж. Ирина Войнова и главният архитект на района Румен Несторов. "Обсъдихме две конкретни възможности за изграждане на транспортни връзки, които биха облекчили трафика по ул. "Самоковско шосе": връзката от кръговото кръстовище при “Младост 4” до м. Детски град и ул. “Михаил Греков”", съобщава районният кмет. По думите му администрация е предприела действия по фактическото осъществяване на трасето между “Младост 4” и м. Детски град. От района предлагат частните терени, попадащи в обхвата на бъдещата улица, да влязат в годишната програма за инвестиционно отчуждаване, а в годишната инвестиционна програма да се включи проектирането на пътната отсечка. На срещата е било обсъдено предложението, изпратено в писмо до Столичната община. За ул. “Михаил Греков” е обявено допускане и екипът на НАГ е възложил проект, с разработките по който гражданите са били запознати. Николай Гюров е обсъдил с архитект Здравков и други наболели проблеми на района. "По отношение влизането в сила на ПУП на с. Кокаляне стана ясно, че са подадени 18 жалби, по които са заведени 16 дела. 5 от делата нямат посочен предмет. За съжаление, никой от администрацията не може да се ангажира със срокове за действията на съда", каза той. По отношение зоната около Панчаревското езеро, кметът е предложил да бъдат създадени специфични правила за строителство, за да има цялата територия за спорт и отдих единен облик и да се осигурява достъп на всички гражданите до езерото. Разгледани са били възможностите за регулация на отсечки от транспортната инфраструктура в района, които са извън регулация, но в същото време са и основни междуселищни връзки в с. Лозен, в. Герман, с. Панчарево и с. Бистрица.

comment 0
visibility 997
Нарушители получиха акт заради строителни отпадъци в Панчарево

Нарушители получиха акт заради строителни отпадъци в Панчарево

Няколко лица, които са изхвърлили строителни отпадъци в с. Панчарево, получиха акт, съобщават от Столичния инспекторат. Мястото на нарушението е близо до р. Искър, в края на кв. „Мечта“. Теренът е бил почистен от доброволци през миналия уикенд. Инспекторите от районен инспекторат „Панчарево“ са дали предписание за събиране на изхвърлените отпадъци, които да бъдат транспортирани до регламентирано за целта място. От инспекторатът призовават за по-голяма отговорност от страна на гражданите, за да има реален резултат от съвместните инициативи по почистване на обществени пространства.  

comment 0
visibility 1135
Район Панчарево: Нямаме сигнал за сечта в Калфин дол до Бистрица

Район Панчарево: Нямаме сигнал за сечта в Калфин дол до Бистрица

Десетки изсечени дървета в местността Калфин дол предизвикаха недоволството на жители на с. Бистрица- район Панчарево и започнаха подписка срещу предстоящият строеж.   Както Столица.bg писа в тази местност ще има жилищен комплекс с 10 къщички.  За сечта е правена проверка от еколози и има два акта, тъй като не е имало разрешително. Теренът е земеделски, извън регулация и въпреки че изсичането на дървета е минало като "почистване на имота от самозалесила се дървесинаобадиха", нарушението е факт. Глобата е 500 лв., която е смешна за мастит инвеститор на 10 къщи. Хората в Бистрица не искат строителство на 10 къщи в гората на Калфин дол (СНИМКИ) За отсичане на 5 дървета разрешително се издава от районната администрация, а над 5 от дирекция "Общински земи и гори", разясниха от кметството в Бистрица. И към момента този имот се води нива. На въпросите на Столица.bg отговори и кметът на район Панчарево-Столична община- Николай Гюров.След публикацията бе извършена проверка в Столина община - район “Панчарево”, която установи че:- Имот с идентификатор 04234.69292.621 в местност Калфин дол в с. Бистрица е земеделска земя, извън регулация.- Установено беше, че през 2016 г. главният архитект на СО е издал заповед РА50-564/ 07.09.2016 г. за разрешаване на изработването на ПУП(подробен устройствен план)- ПРЗ (план за регулация и застрояване). - Тази заповед е изпратена с писмо от НАГ до Столична община - район “Панчарево” за съобщаване по реда на чл. 124 б, ал. 2, от ЗУТ девет месеца след издаването й. Писмото е заведено под номер РПН17-ДИ05-551 от 04.05.2017 г. в деловоството на районната администрация. - Тъй като процедурата е в компетенциите на НАГ, към момента в районната администрация не е регистрирано движение по нея.- В Столична община - район "Панчарево", не е постъпило искане за премахване на дървесна растителност. Няма издадено такова.- В районната администрация не са постъпвали искания за издаване на виза за проектиране и разрешение за строеж, което междувпрочем е невъзможно, тъй като няма одобрен ПУП.- Към момента в кметство Бистрица и в Столична община - район “Панчарево” не са постъпвали жалби по повод този имот.  

comment 0
visibility 1262
Доброволци и администрация чистиха терени в Панчарево

Доброволци и администрация чистиха терени в Панчарево

Доброволци от сдружение „Искър“ в София и служители на администрацията в район „Панчарево“ организираха акция по почистване на терени в с. Герман до река Искър, съобщават от Столичния инспекторат. В рамките на два дни инспекторите от район „Панчарево“ оказваха логистична подкрепа, за да не се смесват отпадъците, а да бъдат транспортирани до съответните депа за последващо третиране. Благодарение на общите усилия в почивните дни още няколко терена в столицата бяха почистени.

comment 0
visibility 2090
-

Приключи строежът на нова детска градина в Бистрица

Основните строителни дейности по новата детска градина в Бистрица, район Панчарево, са приключили. Това показа проверката на място, извършена днес от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Предстои довършване и въвеждане в експлоатация на сградата. Новата детска градина в Бистрица е една от 23-те нови сгради на детски градини, които изграждаме в момента, отбеляза столичният кмет. Детското заведение е предназначено за 4 нови групи. По думите на Фандъкова очакванията са след пускането ѝ в експлоатация в Бистрица да няма вече чакащи деца на възраст между 3 и 6 години. До края на годината ще завършим 17 нови детски градини, с което ще разкрием над 2100 нови места, каза още столичният кмет. Тя добави, че за спазването на сроковете и напредъка разчита на контрол от страна на кметовете на райони, които са възложители на всички процедури за строителство на градини.

comment 0
visibility 5325
Хората в Бистрица не искат строителство на 10 къщи в гората на Калфин дол

Хората в Бистрица не искат строителство на 10 къщи в гората на Калфин дол (СНИМКИ)

Сигнали и жалби до институции и медии подават жителите на вилна зона ”Калфин дол”, Бистрица, административен район Панчарево. Недоволството е предизвикано от предстоящото изсичане на част от гората и застрояването й. Първите машини се очаква да започнат работа в началото на април, сигнализираха пред Столица.bg. Местни жители се събраха в сряда вечерта и започнаха подписка, с която ще настояват от Природен парк Витоша и Столична община да се спре строителството във вилната зона, където е предвидено нискоетажно застрояване. Хората се надяват, че ще се предприемат адекватни действия от страна на институциите и няма да се стигне до протестни действия, и затварянето на пътища, както направиха преди седмица от район Панчарево. Конкретният повод е строителство на комплекс от десет къщи в емблематична за местността гора. Става дума за поземлен имот 04234.6929.621., (виж снимките - карта) с. Бистрица, с вид собственост съсобственост, вид територия - земеделска и площ 2673 кв.м. Посочен за изпълнител на проекта за строежа във вилна зона ”Калфин дол” е благоевградска фирма, чийто управител е син на бивш областен управител, твърдят местните жители. Районът е красив и много спокоен, един от изходните пунктове към територията на Природен парк “Витоша”, отличаващ се с тишина и чист въздух. Независимо от апетитния район, всякакви инвестиционни намерения, свързани със строителство, не трябва да нарушават растителното и животинско разнообразие. Необходимо е и намирането на оптимално съотношение между застрояване и запазване на природата, екологосъобразно ползване и стопанисване, категорични са живеещи в Бистрица. Още през 2018 г. Европейската комисия посочи някои от проблемите, съществуващи с природните зони в България - одобряват се проекти без оценка за съвместимост. Практика е изграждането на подобен тип еко-комплекси, като се твърди, че в тях е заложена концепцията за екологично обитаване на терена и архитектура в съответствие със заобикалящата ги среда. Желанието на хората е да се спре изсичането и заместването с бетон на част от горичката, да не се унищожава природата и да се запази чистия въздух в местността. Факт е, че у нас натискът върху природата е силен и нерядко това се случва с подкрепата или заради бездействието на част от институциите, в чиито задължения влиза опазването на околната среда. През 2018 г., с решение на Министерството на околната среда от защитените територии на Природен парк “Витоша”, бяха отписани парцели на обща площ над 10 000 кв.м.с аргумент, че са загубили изискуеми качества за продължаване на включването им в защитена територия и могат да станат обект на инвеститорски намерения. (Заповед № РД-782 от 24 ноември 2017 г.) Столица.bg потърси кмета на район Панчарево, в предишния мандат бе на с. Бистрица и очакваме неговата позиция по случая.

comment 0
visibility 1629
-

В район "Панчарево" ще обсъждат разширение на "Рилски водопровод"

Обществено обсъждане на проект на подробен устройствен план ще се състои в столичния район "Панчарево", съобщават от администрацията. Планът предвижда изменение на приет парцеларен план за площадка за резервоар „Бистрица“ с хлораторна станция и трасе на водопровод от „Рилски водопровод“ до кв. 42 на с. Бистрица – разширение, и от кв. 13а на с. Бистрица до резервоар „Кокаляне“ (площадка за резервоар „Бистрица“ с хлораторна станция) и кв. 42 на м. с. Бистрица – разширение“ във връзка с добавяне на трасе за консумативен водопровод за с.Бистрица и кабелно трасе за ел. захранване на резервоар „Бистрица“. Проектът /текстови и графични материали/ ще е на разположение на заинтересованите лица за запознаване в сградата на районната администрация на адрес: с. Панчарево, ул. Самоковско шосе № 230 и на официалната интернет страница на района. Представянето на проекта да се проведе в дигитална среда (онлайн)на 22.03.2023г. от 17:30 часа. След представянето на проекта, писмени становища, мнения или предложения по проекта могат да се депозират в срок до 31.03.2023 г. в районната администрация или по електронна поща. Заключителна дискусия ще се проведе също онлайн на 05.04.2023 г. от 17.30 ч.  

comment 0
visibility 1811
Санкционираха фирма за транспортиране на земни маси без чергило в Панчарево

Санкционираха фирма за транспортиране на земни маси без чергило в Панчарево

Екипи на Столичния инспекторат са хванали водач на тежкотоварен автомобил да превозва земна маса без предпазно чергило. Камионът се е движил по улици в с. Лозен, район „Панчарево“, съобщават от ведомството. Благодарение на бързата реакция на полицейските служители на 8 РУ -СДВР,  при установяване на самоличността на нарушителя, е съставен акт на фирма „Крастранс 2008“ ЕООД, извършваща транспортната услуга. Това е поредното нарушение на фирмата, извършено в района. Предишните санкции са наложени за нерегламентирано изсипване на земни маси в полетата на селото.

comment 0
visibility 1041
Хванаха мъж, изхвърлящ купища боклуци в Панчарево

Хванаха мъж, изхвърлящ купища боклуци в Панчарево

При текущ контрол инспектори от район „Панчарево“ установиха на място да се изхвърлят купища с кашони пълни с отпадъци. Нарушението е констатирано между с. Долни Богров и с. Кривина, съобщават от Столичния инспекторат. Благодарение на бързата реакция на проверяващите, изхвърлените боклуци са натоварени обратно в буса и са предадени на фирма, притежаваща лиценз за дейности с отпадъци. На водача на превозното средство е съставен акт за установеното нарушение.

comment 0
visibility 1959
Акт за строителна фирма заради кал по улица в Панчарево

Санкция за строителна фирма заради кал по улица в Панчарево

При текущ контрол в с. Лозен, район „Панчарево“ екип на Столичен инспекторат е установил, че камиони, излизащи от строителна площадка, са замърсили с кал пътното платно на ул. „Шишивар“. Проверяващите инспектори са дали предписание за почистване на замърсените участъци. „От началото на седмицата са извършени близо 120 проверки на територията на Столична община на обекти, които извършат строителни дейности, като са съставени 10 акта за установени нарушения“, посочват от Столичния инспекторат. Най-често строителите допускат излизащите камиони да са с непочистена ходова част на улици. Сред другите нарушения са разпиляване на отпадъци, разполагане на строителни материали и техника на общински площи, неизградена плътна предпазна ограда и др. Проверките са с цел превенция и недопускане на замърсяване на околната среда.

Район Панчарево

Район Панчарево езеро

Разположение на район Панчарево

Столичният район Панчарево се разпростира на 364 743 дка площ и на практика е най-големия административен район в София.

Той е любимо място за релакс, спорт и туризъм не само за столичани, но и за гостите на София. Територията на район Панчарево обхваща част от лоното и склоновете на планината Витоша, Плана планина, както и на Лозенската планина. Район Панчарево заема и част от планинския участък на река Искър. Тук се намира и впечатляващия Панчаревски пролом.

Район Панчарево община

В пределите на район Панчаревовлизат селата Панчарево, Бистрица, Лозен, Казичене, Кривина, Герман, Кокаляне, Долни Пасарел, Железница и Плана. Освен това район Панчарево включва местностите Камбаните, Детски град, тридесет вилни зони и няколко жилищни комплекса от затворен тип.

Административен център на район Панчарево е едноименното село. Разбира се, всички други села в пределите на район Панчарево имат свои кметове, а село Плана е с кметски наместник.

Район Панчарево снимка от хълм

Административен център на район Панчарево

Както вече споменахме, адмистративен център на столичния район Панчарево е село Панчарево. То е със статут на балнеолечебен курорт. Този статут селото получава още през 1963 г. Административнията център на район Панчарево се намира на 12 км от централните части на столицата в югоизточна посока. Ако трябва да сме максимално точни, Панчарево се намира към края на Панчаревския пролом, точно между Лозенска планина и Витоша. Под Панчарево тече Бистришката река и се влива в Панчаревското езеро.

Има сведения, че още в дълбока древност на територията на район Панчарево и неговия административен център е имало живот. Тук са живели траки и римляни. Основна причина да има население тук, в бъдещия район Панчарево, толкова рано е наличието на термални извори. Местопложението на землището на район Панчарево също е допринесло значително – то се намира на кръстопът. Древното рударство е било добре развито.

Още в древността било известно, че има злато във всички реки, идващи от Витоша. Траките добре познавали лечебните свойства на минералните извори от територията на район Панчарево. Те обособили селище до тях и го нарекли Риляник, което в превод означава „изобилен извор“. В римско време изворите вече носели името Бани Чезаре. Аристокрацията се ползвала от тях.

В административния център на съвременния район Панчарево римляните построили минерална баня със седем басейна.  

Район Панчарево гребна база

Панчаревското езеро в район Панчарево

Район Панчерево е благословен с Панчаревското езеро всъщност е обособен язовир в горното течение на река Искър. Тъй като е съвсем близо до София, а и природата в района е прекрасна, езерото в район Панчаревое любима точка за отдих и забавления сред природата. Езерото е край курорта Панчарево и Минералните извори.

За построяването на Панчаревското езеро в район Панчарево водеща роля има столичният кмет инж. Иван Иванов, заемал поста от 1934 до 1944 г. Бил изграден бент, за да се обособи езерото. Завиряването се осъществило от 1954 до 1957 г.

През годините водите на едноименното езеро в район Панчаревоса били използвани за практикуване на водни спортове, напояване и водоснабдяване. Първата гребна база в район Панчарево се появява през 1966 г.През 1968 г. вече съществува Национална гребна база. За времето си тя е най-модерната в цялата страна. Езерото в район Панчарево има капацитета да поеме организацията и провеждането на състезания с олимпийски ранг. Край езерото в бъдещия район Панчарево се издигат трибуни и кула за наблюдение. Прави се разширяване на обиколната алея, за да може да се направи път, по който да се снимат състезания и да има добра видимост върху 2100 метровото трасе.

Район Панчарево ресторант Лебед

Корабчето „Созопол“ се е движило през 80-те години на миналия век по водите на езерото в район Панчарево и забалявало туристите там. То е поемало до 20 човека на борда си за разходка в езерото. Уникалният ресторант „Лебед“, който през 1987 – 1988 г е бил домакин на вторито по рода си в Европа вариете, е истински хит в район Панчарево. Сцената, на която българските естрадни певци се преставяли, била плаваща.

Крепостта Урвич в район Подуяне

Не случайно район Панчарево е обект на голям туристически интерес. Не само минералната вода и Панчаревското езеро са привлекателни за туристите. Почитателите на историческите забележителлности има какво да видят в район Панчарево. Близо до село Панчарево е разположена крепостта Урвич. Отдалечена е на 20 км от централната част на столицата. Педполага се, че крепостта е издигната около 9 -10 век, но е спомента официално през 13 – 14 век, когато е съществувала Втората българска държава.

Знае се, че тази крепост в район Панчаревое била със стратегическа роля при защита на София. Свързва се с цар Иван Александър и синовете му. В народното творчество битуват песни за цар Ясен, за който се предполага, че е най-малия син на цар Иван Асен.  

Район Панчарево минерален басейн

Минерални извори в район Панчарево

Минералното находище в район Панчарево се намира на брега на едноименното езеро. Благодарение на него район Панчарево вече години наред е в списъка на предпочитаните балнеологични курорти. Водата от това находище е собственост на държавата. Свойствата ѝ са били известни на древното население по тези земи и се е използвала с лечебни цели. Основните характеристики на минералната вода в район Панчарево са: температура 47.7 градиса, слаба минерализация, хидрокарбонатнокалциева и магнезиева. В район Панчарево идват да се лекуват хора със заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, стомашно-чревни и бъбречни проблеми.

Район Панчарево водна пречиствателна станиця Бистрица

Урвички манастир в район Панчарево

Урвичкият манастир „Свети Николай Летни“ е познат в район Панчарево и с името Панчаревски манастир. Манастирът е действащ иняма монаси. Разположен е на 8 км. от село Панчарево. В миналото манастирът е бил от най-големите в района на София. Характерно за късното Средновековие било около крепостите да се издигат големи манастири. Крепостта, черквата към крепостта „Св. Илия“, Кокалянския манастир и Урвичкия манастир сформирали т.нар. Урвичкикрепостен комплекс. Манастирът е бил унищожен след нахлуването на турците, а монасите му били изгорени.

Кокалянски манастир в район Панчарево

Кокалянският манастир в район Панчарево се нарича „Свети Архангел Михаил“ и е мъжки манастир. Намира се в Плана планина, на 4 км от с. Кокаляне. Манастирът е издигнат по времето на зар Смауил, в 9 век. Манастирът е бил книжовно средище по време на Турското робство.

От всичко казано до момента е видно, че район Панчарево предлага разнообразни начини за приятно прекарване на свободното време и рехабилитация. Прекарасната природа, историческите и културни забележителности, както и минералните извори ще задоволят всяко предпочитание.

Разположение на район Панчарево

Административен център на район Панчарево

Панчаревското езеро в район Панчарево

Крепостта Урвич в район Подуяне

Минерални извори в район Панчарево

Урвички манастир в район Панчарево

Кокалянски манастир в район Панчарево

Прочетете още