район „Панчарево“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 771
-

Съставиха акт за замърсяване на улица в Кокаляне

Огромна купчина със строителни и други отпадъци, е била струпана на уличното платно в с. Кокаляне, район Панчарево, съобщават от Столичен инспекторат. Натрупаните отпадъци са направили прави почти невъзможно преминаването на граждани по улицата, са констатирали инспекторите. Нарушението е установено на ул. "Мали Спас" в селото. От инспектората съобщават, че на нарушителя е съставен акт и уверяват, че ще бъде извършен последващ контрол за проврека на изпълнение на даденото предписание за събиране на отпъдаците и почистване на замърсените улици.

comment 0
visibility 1008
Столична фирма получи акт заради отпадъци в месността Камбаните

Столична фирма получи акт заради отпадъци в местността Камбаните

Инспектори от район "Панчарево" съставиха акт на озеленителна фирма за това, че нейни служители са изхвърлили трева, клони и други биоразградими отпадъци на обществено място, съобщават от Столичния инспекторат. Нарушението е констатирано в местността Кабаните. От Инспектората припомнят, че такъв вид отпадъци трябва да се транспортират до Инсталацията за биологично третиране в м. Хан Богров. От тях чрез преработка се получава компост, който се използва за наторяване на паркове, междублокови пространства и градини. Освен това в с. Бистрица при текущ контрол на улица "Никола Крушкин - Чолака" е установена нерагламентирана търговска дейност. Спрял на пътното платно бус с ремарке е продавал цветя в саксии. Извършителят е получил акт за неправомерно заемане на площ и възпрепятстване на свободното движение на пътя.

comment 0
visibility 950
Пясък на пътя в Панчарево донесе санкция на извършителя

Пясък на пътя в Панчарево донесе глоба на извършителя

Нерегламентирано изсипан пясък на улица донесе акт на извършителите в Панчарево. Инспектори от района санкиционираха лице, което беше изсипало неправомерно пясък на уличното платно. Нарушението е станало на ул. "Обретеница" в с. Лозен. Подобни деяния на обществени места водят до предпоставка за инциденти, както и замърсяване на околното пространство. Дадено е предписание за събиране на пясъка, както и за почстване на участъка от пътното платно, съобщиха от Столичен инспекторат.

Реклама
comment 0
visibility 835
Ул. Люляк в Панчарево плувна в отпадни води

Ул. Люляк в Панчарево плувна в отпадни води

В отпадни води плувна ул. Люляк в Панчарево. Много бързо собственикът, от чийто имот се изливат връсотиите е открит и санкциониран, съобщиха от Столичен инспекторат. на нарушителя му е направен акт и ще трябва да си плати глобата за зъмарсяването на пътя. Имотът се намира на ул. „Люляк“ в с. Панчарево. Инспекторите са направили предписание за предприемане на мерки за недопускане на нарушението. Те ще извършат последващ контрол, за да порверят дали е отстранен теча. Мръсен канал от имота се е изливал на пътното платно. Единични са случаите от подобен род в района, за което се следи при осъществяване на ежедневния контрол, коментират от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 826
-

В "Панчарево" провериха подготовката за новата учебна година

Кметът на столичния раййон Панчарево Николай Гюров проведе среща с директорите на детски ясли, градини и училища на територията на района. Обсъдена е била подготовката на предстоящата учебна година. За това съобщи самият той в социалната мрежа. Директорите са уверили, че са готови за 15 септември. В някои от учебните заведения са направени неотложни ремонти, като част от средствата са осигурени от Столична община, други са били за сметка на бюджетите на училищата и детските градини, и не на последно място с подкрепата на родителите и спомоществователи. Подготвят се дворовете, а парковата мебел в част от образователната инфраструктура вече е освежена. На срещата са споделени и някои проблеми: недостатъчен капацитет на сградния фонд на учебните заведения и в резултат- много чакащи деца; трудности при набиране на медицински персонал, служители по поддръжка на сградния фонд и зелените площи; липса на финансиране за капитално строителство и основни ремонти; липса на финансиране за изграждане на нови образователни заведения. В с. Железница има избран изпълнител и сключен договор за строеж на нова детска градина на 01.07.2021 г., но до днес Столичната община не е отпуснала необходимото финансиране, отбелязва районният кмет. За детската градина в с. Кокаляне - изпратен е доклад към Столичната община за изграждане на нова детска градина, за който получихме положително становище, но не е осигурено необходимото финансиране, съобщава още Гюров. Тази нова учебна година ще отворят врати новата детска ясла в с. Казичене и новата детска градина в с. Бистрица. Кметът благодаря на директорите, учителите, възпитателите и медицинските работници в образователните заведения на територията на района за грижите и отдадеността към децата в 10-те села и пожела успешна година.   

comment 0
visibility 739
Санкционираха мъж заради отпадъци в софийското с. Лозен

Санкционираха мъж заради отпадъци в софийското с. Лозен

Екип на Столичния инспекторат санкционира служител на фирма, който изхвърли над 10 чувала с рециклируеми отпадъци в контейнерите за битова смет, съобщават от ведомството. Нарушението е констатирано на ул. „Кайгана“ в с. Лозен, район „Панчарево“. Инспекторите са извършили проверка за разделно събиране на отпадъци от опаковки и на ул. „Ракита“ в с. Долни Лозен. Там нарушение не е констатирано.

comment 0
visibility 1226
-

В "Панчарево" преместиха 45 изоставени автомобила

Една от ежедневните задачи за СО - район “Панчарево” е откриването и принудителното преместване на изоставени автомобили. За това разказа кметът на района Николай Гюров. Целта е разчистване на общински и държавни терени, облекчаване на трафика и облагородяване на средата, в която живеем, напомня районният кмет. Към 27 юли 2022 г. на територията на "Панчарево" са поставени стикери за принудително преместване на 94 изоставени в държавни и общински терени моторни превозни средства, както следва:- с. Лозен: 25- с. Казичене: 21- с. Бистрица: 15- с. Герман: 14- с. Панчарево: 11- с. Кокаляне: 5- с. Кривина: 3 Общо 45 са преместените автомобили. Предстои принудителното преместване на още 7, съобщава Гюров. Районната администрация изпраща писма до собственика на превозното средство и го кани да декларира дали автомобилът ще влезе в движение, ще бъде преместен и съхраняван в частен имот, или ще бъде предаден за скрап. Ако никой не се отзове след изпращане на поканите, на автомобила се поставя стикер-предписание за доброволно преместване. Ако не последват действия от страна на собственика, след 14 дни районната администрация има право да репатрира автомобила. Кметът призова жителите на района да подават сигнали за изоставени автомобили до:- представителя на Столичния инспекторат за територията на СО – район „Панчарево“ Илиян Савов, тел.: 02 976 05 19 и 088 9566295- в сайта на Контактния център на Столичната община.- денонощно на тел.: 070017310 и 02 9377 303.      

comment 0
visibility 1035
-

Отново глобиха нарушители, изхвърляли отпадъци в м."Камбаните"

За пореден път инспекторите от Столичен инспекторат санкционираха нарушители в местността "Камбаните" в район "Панчарево". Само в рамките на този месец са установени над 10 лица, на които са съставени актове за същото нарушение - изхвърляне на боклуци точно в този район, съобщават от инспектората. Поредният нарушител е получил акт за изхвърляне на голямо количество зелени отпадъци на обществено място вчера. Събраните от него отпадъци са били транспортирани с бус на края на ул. „Витошки камбани“ в м. Камбаните в непосредствена близост до контейнерите. Инспекторите са дали предписание за събиране на отпадъците, както и те да бъдат закарани до инсталацията за компостиране в Хан Богров.

comment 0
visibility 1670
-

Ученици поставиха къща за книги в местността „Плажа“ в Панчарево

Учениците от клуб „Helping Hand“ към Американския колеж в София се обърнаха към администрацията на СО - район "Панчарево" с желание да вземат активно участие в изготвянето на план за облагородяване на зоната за отдих в местността „Плажа“, разказа кметът на района Николай Гюров. След направения оглед на местността, младежите са предложили шест идеи за развитие на зоната, а от районната администрация с радост са посрещнали инициативата. Със съдействието на района е осъществен проект за поставяне на къщички за книги. Идеята на младежите е почиващите в зоната да могат да почетат от книгите в къщичките, както и да оставят нови четива за следващите посетители. "Пожелахме си посетителите да пазят и развиват идеята, която ние да надграждаме", отбелязва кметът. Същевременно през седмицата е извършено поетапно окосяване и обработване на паркове, обществени места и детски площадки в района. Извършва се ръчно и машинно почистване на велоалеята около Панчаревското езеро и се зацветява, отбелязват още от районната администрация. В десетте села от района озеленителите към кметствата извършват ежеседмична поддръжка, като контролът се осъществява от кмета на населеното място.

comment 0
visibility 1618
Санкция за нарушител, изхвърлил отпадъци в район Панчарево

Санкция за нарушител, изхвърлил отпадъци в район Панчарево

Строителна фирма получи акт заради изхвърляне на отпадъци край с. Долни Пасарел, съобщават от Столичния инспекторат. Нарушението е било констатирано на място при обход на инспекторите в район "Панчарево". Нарушителят е хванат, докато изхвърля строителни отпадъци от камион на строителна фирма във в.з. Ренов дол в покрайнините на селото. След съставяне на акта са предприети действия по прибиране на отпадъците, за да бъдат транспортирани до регламентирано за целта място. От Столичния инспекторат припомнят, че при извършване на големи строителни ремонти, лицата са длъжни да събират отпадъците в  специализирани контейнери. Фирмите или лицата, които ги събират и транспортират, трябва да притежават документ, издаден по реда на Закона за управление на отпадъците. Забранено е разпиляването на отпадъците и замърсяване на места за обществено ползване.

comment 0
visibility 925
-

Открити спортни дни в софийското село Лозен

Открити спортни дни' 2022 г. ще се проведат утре, 18 юни, в с.Лозен, съобщават от районната администрация на "Панчарево". Спортната инициатива цели да популяризира спорта за всички и да насърчи повече хора към системните занимания с физически упражнения и спорт. В проявата могат да вземат участие всички желаещи, заедно с треньори и възпитаници от 201 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, 200 ОУ „Отец Паисий“, НЧ „Светлина-1928“, НЧ „Христо Смирненски 1928“, както и треньори и спортни клубове от страната. В рамките на "Открити спортни дни" бъдат организирани щафетни надпревари за деца и възрастни, демонстрации и семинари по различни спортове като карате киокушин, таекуондо, футбол, футбол на маса, волейбол, бадминтон, тенис, шах, маунтинбайк, ориентиране, аеробика и др. Спортните дни се организират от Спортен клуб "Спортист Лозен – спорт за всички“ съвместно с Българската федерация "Спорт за всички“, район "Панчарево" и кметството на с. Лозен. Проявата се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по „Програма за развитие на спорта за всички“ и е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2021 -2024”. Стартът ще бъде даден в събота, 18 юни в 10.00 ч. Щафетните надпревари за деца и възрастни, демонстрациите и семинарите по различни видове спортни дисциплини ще се проведат от 10:30 до 13:30 ч.  

comment 0
visibility 4492
От район Панчарево обясниха защо не издават акт за раждане на бебе Сара

От район Панчарево обясниха защо не издават акт за раждане на бебе Сара

От столичния район Панчарево все още не са преиздали акт за раждане на бебе Сара, което има две майки. След като днес по-рано бяха отправени обвинение към общинската администрация, кметът на Панчарево-Столична община, Николай Гюров отвърна с официална позиция на администрацията. Според становището преиздаването на акт за раждане ще е закононарушение, тъй като в България не са признати еднополовите бракове. В същото време майките на бебе Сара за превели същестувващия  акт за раждане, но пред българските власти не посочват коя е биологичната майка на Сара, каквото е изискването по закон. Ето и становището на кмета на арйон Панчарево Николай Гюров: Във връзка с множество въпроси относно постъпилото в администрацията на СО – район „Панчарево“ Искане с вх. № РПН20-УФ01-51/29.01.2020 г. за пресъставяне на акт за раждане по легализиран и заверен превод на български език на извлечение от гражданския регистър на Барселона, т. 06177, стр. 099, раздел 1а, относно Удостоверение за раждане № А0888164/2019 г. на С. Д. К. А., в което като майки на детето са посочени В. М. А., родена в Република България и К. Д. К., родена в Обединеното Кралство, и двете лица от женски пол, предоставям следната информация: 1. С Писмо РПН20-УФ01-51/1//07.02.2020 г. е изискано от заявителката да представи доказателства, съдържащи информация относно произхода на детето и по-конкретно за неговата биологична майка.2. На 19.02.2020 г. е получен отговор от заявителката, че подобна информация не може и не е задължена да предостави съгласно действащото законодателство в Република България.3. С Писмо РПН20-УФ01-51/3//05.03.2020 г. заявителката е уведомена, че не може да бъде пресъставен акт за раждане за лицето С. Д. К. А. с мотиви, че в представения легализиран и заверен превод на Удостоверението за раждане са вписани лицата от женски пол В. М. А. и К. Д. К., без да е конкретизиран произходът на биологичната майка на детето. Според българското законодателство (Семейният кодекс на Република България), произходът от родител е от майка и/или баща. От представените писмени доказателства не са налице достатъчно данни, относно произхода на детето по отношение на неговата майка. Актът за раждане не би могъл да бъде издаден, без да са налице данни за част от съдържанието му, а именно за конкретни и точни данни за установения произход. Съгласно чл. 117, ал. 1 от КМЧП едно от условията за признаване на чуждестранен акт е да не противоречи на българския обществен ред. Съгласно българското законодателство е недопустимо вписването на двама родители от женски пол, тъй като еднополовите бракове в Република България към настоящия момент са недопустими. Налице е пречка, въз основа на представените документи, да се издаде акт за раждане, тъй като не са налице част от предвидените реквизити, което би довело до неговата незаконосъобразност. 4. На 03.04.2020 г. срещу отказа да се издаде акт за раждане на детето бе подадена жалба, въз основа на която се образува дело № 3654/2020 г. на АССГ, 22 състав. 5. С Определение № 7424/02.10.2020 г. съдът спря производството до произнасяне на Съда на ЕС по отправеното преюдициално запитване. 6. С Решение от 14.12.2021 г. по дело № С-490/20 г. СЕС постанови, че по отношение на ненавършило пълнолетие дете, гражданин на ЕС, чийто акт за раждане, съставен от компетентните власти на приемащата държава-членка, посочва като негови родители две лица от един и същ пол, държавата- членка, на която това дете е гражданин, е задължена, да издаде карта за самоличност или паспорт, без да изисква предварително съставяне на акт за раждане от своите национални власти, както и от друга страна, както и да признае,издадения от приемащата държава-членка документ, който позволява на това дете да упражнява правото си свободно да се движи и да пребивава на територията на държавите-членки на ЕС. 7. След възобновяване на съдебнопроизводствените действия по адм. дело № 3654/2020 г. и разглеждане на делото съдът постанови Решение № 3251/13.05.2022 г. за отмяна на отказ № РПН20-УФ01-51-/3/05.03.2020 г. на кмета на СО-район „Панчарево“ и преписката по заявление вх. № РПН20-УФ01-51/29.01.2020 г. бе върната за ново произнасяне. 8. Първоинстанционният съд задължи административния орган да състави акт за раждане на С. Д. К. А., въз основа на акт за раждане № А0888164/13.12.2019г./, в който да се отрази името на титуляра, датата и мястото на раждане, пола и произходът от двамата родители- В. М. А. и К. Д. К. 9. На 25.05.2022 г. в СО – район „Панчарево“ бе проведена среща с представители на Столичната община и Столичен дом за радостни обреди, на която се направи анализ на съдебното производство, решенията на АССГ и СЕС и бяха разгледани възможностите за пресъставяне на акта за раждане. Присъстващите лица се обединиха около становището, че решението на АССГ не може да бъде изпълнено, както и че спрямо същото са налице основания за оспорване пред касационна инстанция. 10. Срещу горепосоченото решение, в законоустановения срок, бе подадена касационна жалба. Към настоящия момент не е образувано дело пред Върховен административен съд. Смятам, че докато няма окончателно произнасяне на ВАС по касационната жалба, коментарите по случая са нецелесъобразни.

comment 0
visibility 1950
Училището в с. Железница отпразнува 150-и рожден ден

Училището в с. Железница отпразнува 150-и рожден ден

С богата празнична програма Основно училище „Отец Паисий“ в с. Железница, район „Панчарево“ отпразнува своя 150-и рожден ден. В тържеството участваха над 170 малки и големи жители на населеното място. Специален гост на събитието беше министърът на образованието акад. Николай Денков. От името на кмета Йорданка Фандъкова и от свое име поздрав към домакините отправи зам.-кметът Дончо Барбалов. Той връчи плакет от Столична община и грамота на директора на училището Савина Игнатова.  „В ОУ "Отец Паисий" учат над 100 деца от 1 до 7 клас. Сградата на училището наскоро беше санирана, за което личен принос има и зам.-председателят на Столичния общински съвет Ваня Тагарева“, съобщава Дончо Барбалов във Фейсбук. Той допълва, че по програма "Зелена София" е обновено игрището в центъра на с. Железница, както и старият младежки парк. „Столична община вече има готов проект и е избран изпълнител за изграждането на нова детска градина за 100 деца в Железница“, допълва зам.-кметът.

comment 0
visibility 1402
-

191 ОУ "Отец Паисий" в с. Железница отбеляза 150 г. от основаването си

С тържество отбеляза 150 г. от основаването си 191 ОУ "Отец Паисий" в софийското село Железница. Училището получи специално признание- указ на президента Румен Радев за награждаване с плакет на президента „Св. св. Кирил и Методий“, както и плакети от МОН, СО и др. В ОУ "Отец Паисий" учат над 100 деца от 1 до 7 клас. Сградата на училището наскоро беше санирана, за което личен принос има и зам.-председателят на Столичния общински съвет Ваня Тагарева. На събитието гостуваха представители на президентската администрация, министърът на образованието акад. Николай Денков, зам.-кметът на СО Дончо Барбалов, кметът на район "Панчарево" Николай Гюров, кметът на с. Железница Дойчин Сремкин, представители на СОС и парламента, Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, много жители на Железница, деца, родители и възпитаници на училището. Преди тържеството, което се състоя в НЧ „Пробуда-1926”, районният кмет посети децата от иновативната паралелка, обучаваща се по метода "Монтесори" и се запозна се и със седмокласниците, които две години са изграждали Храм на книгата, посветен на любовта към словото и четенето. Той получи подарък - препис на История Славяноболгарская, направен от учениците от първи до седми клас в 191 ОУ. "Директорката г-жа Савина Игнатова и целият учителски състав ни подариха изключителен спектакъл, съчетал ентусиазма на младостта и мъдростта на вековете. На изпълненията на деца от училището, специалните поздрави от Националната гвардейска рота, Софиската опера и балет, Илия Луков и Емилия Валенти, невероятната палитра от багри и звуци, предложена от ансамбли при читалищата на територията на района", разказа Николай Гюров във Фейсбук. "Щастлив съм да бъда кмет в район, пазител на вековни фолклорни традиции, където знанието и духовността са изконни ценности, съхранявани и предавани от поколение на поколение", добави той, като увери, че подкрепата на районната администрация за развитие на образователната система на територията на района е безусловна.  

comment 0
visibility 3547
Санкционираха нарушители в с. Бистрица

Санкционираха нарушители в с. Бистрица

Екипи на Столичния инспекторат наложиха санкции на нарушители в с. Бистрица, район „Панчарево“. Първият акт е за търговци, продавали растения и цветя от бус на пътното платно. Втората санкция е за изхвърляне на голямо количество отпадъци на ул. "Топола".  Нарушителите са хванати на място, докато разтоварвали от микробус стари мебели, както и биоразградими отпадъци. Мъжете се опитали да избягат, но екипите на инспектората са записали регистрационния номер на автомобила. Така собственикът на ППС-то е намерен и е получил акт за допуснатото нарушение.

Район Панчарево

Район Панчарево езеро

Разположение на район Панчарево

Столичният район Панчарево се разпростира на 364 743 дка площ и на практика е най-големия административен район в София.

Той е любимо място за релакс, спорт и туризъм не само за столичани, но и за гостите на София. Територията на район Панчарево обхваща част от лоното и склоновете на планината Витоша, Плана планина, както и на Лозенската планина. Район Панчарево заема и част от планинския участък на река Искър. Тук се намира и впечатляващия Панчаревски пролом.

Район Панчарево община

В пределите на район Панчаревовлизат селата Панчарево, Бистрица, Лозен, Казичене, Кривина, Герман, Кокаляне, Долни Пасарел, Железница и Плана. Освен това район Панчарево включва местностите Камбаните, Детски град, тридесет вилни зони и няколко жилищни комплекса от затворен тип.

Административен център на район Панчарево е едноименното село. Разбира се, всички други села в пределите на район Панчарево имат свои кметове, а село Плана е с кметски наместник.

Район Панчарево снимка от хълм

Административен център на район Панчарево

Както вече споменахме, адмистративен център на столичния район Панчарево е село Панчарево. То е със статут на балнеолечебен курорт. Този статут селото получава още през 1963 г. Административнията център на район Панчарево се намира на 12 км от централните части на столицата в югоизточна посока. Ако трябва да сме максимално точни, Панчарево се намира към края на Панчаревския пролом, точно между Лозенска планина и Витоша. Под Панчарево тече Бистришката река и се влива в Панчаревското езеро.

Има сведения, че още в дълбока древност на територията на район Панчарево и неговия административен център е имало живот. Тук са живели траки и римляни. Основна причина да има население тук, в бъдещия район Панчарево, толкова рано е наличието на термални извори. Местопложението на землището на район Панчарево също е допринесло значително – то се намира на кръстопът. Древното рударство е било добре развито.

Още в древността било известно, че има злато във всички реки, идващи от Витоша. Траките добре познавали лечебните свойства на минералните извори от територията на район Панчарево. Те обособили селище до тях и го нарекли Риляник, което в превод означава „изобилен извор“. В римско време изворите вече носели името Бани Чезаре. Аристокрацията се ползвала от тях.

В административния център на съвременния район Панчарево римляните построили минерална баня със седем басейна.  

Район Панчарево гребна база

Панчаревското езеро в район Панчарево

Район Панчерево е благословен с Панчаревското езеро всъщност е обособен язовир в горното течение на река Искър. Тъй като е съвсем близо до София, а и природата в района е прекрасна, езерото в район Панчаревое любима точка за отдих и забавления сред природата. Езерото е край курорта Панчарево и Минералните извори.

За построяването на Панчаревското езеро в район Панчарево водеща роля има столичният кмет инж. Иван Иванов, заемал поста от 1934 до 1944 г. Бил изграден бент, за да се обособи езерото. Завиряването се осъществило от 1954 до 1957 г.

През годините водите на едноименното езеро в район Панчаревоса били използвани за практикуване на водни спортове, напояване и водоснабдяване. Първата гребна база в район Панчарево се появява през 1966 г.През 1968 г. вече съществува Национална гребна база. За времето си тя е най-модерната в цялата страна. Езерото в район Панчарево има капацитета да поеме организацията и провеждането на състезания с олимпийски ранг. Край езерото в бъдещия район Панчарево се издигат трибуни и кула за наблюдение. Прави се разширяване на обиколната алея, за да може да се направи път, по който да се снимат състезания и да има добра видимост върху 2100 метровото трасе.

Район Панчарево ресторант Лебед

Корабчето „Созопол“ се е движило през 80-те години на миналия век по водите на езерото в район Панчарево и забалявало туристите там. То е поемало до 20 човека на борда си за разходка в езерото. Уникалният ресторант „Лебед“, който през 1987 – 1988 г е бил домакин на вторито по рода си в Европа вариете, е истински хит в район Панчарево. Сцената, на която българските естрадни певци се преставяли, била плаваща.

Крепостта Урвич в район Подуяне

Не случайно район Панчарево е обект на голям туристически интерес. Не само минералната вода и Панчаревското езеро са привлекателни за туристите. Почитателите на историческите забележителлности има какво да видят в район Панчарево. Близо до село Панчарево е разположена крепостта Урвич. Отдалечена е на 20 км от централната част на столицата. Педполага се, че крепостта е издигната около 9 -10 век, но е спомента официално през 13 – 14 век, когато е съществувала Втората българска държава.

Знае се, че тази крепост в район Панчаревое била със стратегическа роля при защита на София. Свързва се с цар Иван Александър и синовете му. В народното творчество битуват песни за цар Ясен, за който се предполага, че е най-малия син на цар Иван Асен.  

Район Панчарево минерален басейн

Минерални извори в район Панчарево

Минералното находище в район Панчарево се намира на брега на едноименното езеро. Благодарение на него район Панчарево вече години наред е в списъка на предпочитаните балнеологични курорти. Водата от това находище е собственост на държавата. Свойствата ѝ са били известни на древното население по тези земи и се е използвала с лечебни цели. Основните характеристики на минералната вода в район Панчарево са: температура 47.7 градиса, слаба минерализация, хидрокарбонатнокалциева и магнезиева. В район Панчарево идват да се лекуват хора със заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, стомашно-чревни и бъбречни проблеми.

Район Панчарево водна пречиствателна станиця Бистрица

Урвички манастир в район Панчарево

Урвичкият манастир „Свети Николай Летни“ е познат в район Панчарево и с името Панчаревски манастир. Манастирът е действащ иняма монаси. Разположен е на 8 км. от село Панчарево. В миналото манастирът е бил от най-големите в района на София. Характерно за късното Средновековие било около крепостите да се издигат големи манастири. Крепостта, черквата към крепостта „Св. Илия“, Кокалянския манастир и Урвичкия манастир сформирали т.нар. Урвичкикрепостен комплекс. Манастирът е бил унищожен след нахлуването на турците, а монасите му били изгорени.

Кокалянски манастир в район Панчарево

Кокалянският манастир в район Панчарево се нарича „Свети Архангел Михаил“ и е мъжки манастир. Намира се в Плана планина, на 4 км от с. Кокаляне. Манастирът е издигнат по времето на зар Смауил, в 9 век. Манастирът е бил книжовно средище по време на Турското робство.

От всичко казано до момента е видно, че район Панчарево предлага разнообразни начини за приятно прекарване на свободното време и рехабилитация. Прекарасната природа, историческите и културни забележителности, както и минералните извори ще задоволят всяко предпочитание.

Разположение на район Панчарево

Административен център на район Панчарево

Панчаревското езеро в район Панчарево

Крепостта Урвич в район Подуяне

Минерални извори в район Панчарево

Урвички манастир в район Панчарево

Кокалянски манастир в район Панчарево

Прочетете още