Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кога мислите, че ще бъдат облекчени мерките срещу Covid-19?
  • Седмицата след Великден (21-28 април) (5%, 32 Гласове)
  • Началото на Май (01-07 април) (9%, 58 Гласове)
  • След Гергьовден (07-13 май) (18%, 112 Гласове)
  • След края на извнредното положение (След 13-ти май) (31%, 199 Гласове)
  • Извънредното положение ще бъде удължено заради лошата дисциплина по Великден (37%, 236 Гласове)
Общо гласували: 637 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1058
Младежкият театър започва дарителска кампания в помощ на ИСУЛ

Младежкият театър започва дарителска кампания в помощ на ИСУЛ

Младежкият театър „Николай Бинев“ започва дарителска кампания, която цели да обедини театралната гилдия и зрителите в опит да се съберат 45 000 лева. Те са необходими за закупуване на респиратор за дихателна реанимация, който подпомага усилията на лекарите в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и за защитни облекла и дезинфекционни материали за здравните работници. Независимо че вратите на театъра са затворени, репетиционните зали са празни, а театралните салони са притихнали, театърът продължава да бъде активен. Инициативата „Театърът и зрителите срещу COVID-19“ е отворена за участие за всички културни институти, артисти и зрители, които имат желание да помогнат чрез дарение или разпространявайки информация за кампанията. Началото на инициативата се дава символично днес- 27-и март – Международният ден на театъра. Макар и зрителите да нямат възможност да се насладят на театрални спектакли на живо на този прекрасен празник, връзката между Театъра и публиката продължава да съществува. И посредством общите им усилия, а заедно с тези на специалистите от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, може да бъде съхранен и животът на много пациенти в тежко състояние. "Убедени сме, че всяка криза, с която животът ни среща, е и възможност за развитие. Чрез кампанията „Театърът и зрителите срещу COVID-19“ се надяваме да покажем, че всички културни оператори можем да си подадем ръка и да бъде едно цяло, въпреки препятствията, през които преминаваме", казват от Младежкия театър. В сайта на театъра – www.mlt.bg ще бъде публикувано ежедневно каква е събраната към момента сума и кои театри и други културни институти са подкрепили кампанията. Дарителската кампания се реализира в платформата Helpkarma на следния адрес: https://bg.helpkarma.com/help/601585269832

comment 0
visibility 1277
Популярни българи се обединиха в кампанията „Останете си вкъщи“

Послания за кураж от родни творци в кампанията „Останете си вкъщи“

Над 30 музиканти, актьори и писатели се включиха само за два дни в кампанията на Дирекция „Култура“ на Столична община с основния призив „Останете си вкъщи“. Във видеозаписи творците отправят своите послания, дават идеи какво да правим в свободното си време у дома, разказват истории, пеят. На идеята светкавично откликнаха артисти от различни поколения и стилове, а клиповете се публикуват всеки ден на Фейсбук страницата на дирекция „Култура“ на Столична община – Столица Култура. Това съобщиха от Дирекция "Култура" на Столична община. Началото на кампанията беше подкрепено от момичетата и момчетата от „Бон-Бон“, които са записали онлайн своя версия на песента на Майкъл Джексън Earth Song. А видеото в Международния ден на театъра е на актьорите от Столичен куклен театър Венцислава и Камен Асенови. Специално създадените от тях куклени герои представят авторска песен, а актьорското семейство ни казва: „Усмихвайте се!“.

comment 0
visibility 4936
Отиде си големият български джазмен Симеон Щерев

Отиде си големият български джазмен Симеон Щерев

На 76-годишна възраст почина големият български джаз музикант Симеон Щерев, познат в музикалните среди като Симо Банана. Тъжната новина написа в своя фейсбук профил музикантът Иван Лечев, съобщи БНР.   Щерев е смятан за един от най-добрите джаз флейтисти в света. В ежегодните международни класации е поставян на челните места. Свирил е с много известни музиканти като Чик Кърия, Мейнард Фъргюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други.Той участва в „Оркестър София“ с диригент Емил Георгиев и в легендарния квартет „Джаз Фокус 65“ (Милчо Левиев, Симеон Щерев, Любомир Мицов, Петър Славов).   

Реклама
comment 0
visibility 3231
Bon Bon

Над 80 деца пеят Earth Song на Майкъл Джексън с призива #ОстанетеСиВкъщи (ВИДЕО)

Възпитаниците на школата Бон Бон са направили версия на Earth Song на Майкъл Джексън. Разбира се, всеки е дал своя принос без да излиза от дома си. С това те засвидетелстват своята подкрепа за старта на кампанията  с призива: #ОстанетеСиВкъщи. Кампанията ще включва забавни срещи с редица известни и любими на всички български музиканти, актьори, писатели, режисьори, художници и създатели на изкуство. Те ще споделят с нас от какво се вълнуват, какво правят в къщи, на какво се радват, какви са плановете им за утрешния ден. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова от профила си в   социалната мрежа приветства всички, които се включват в кампанията.  

comment 0
visibility 7958
type-photo.svg
"Парижката Света Богородица" на Театър "София"- онлайн от 19 часа

"Парижката Света Богородица" на Театър "София"- онлайн от 19 часа (ВИДЕО)

Театър "София" е приготвил уникален подарък за вярната си публика. По случай 27 март- Световния ден на театъра, ще бъде пусната онлайн изненада. Това е видеозапис на 100-то и последно представление на "Парижката Света Богородица" по Виктор Юго, спектакъл на Лилия Абаджиева. Излъчването ще бъде  от 19 часа във Vimeo канала на Театър "София".    Линк към YouTube канала на Театър "София":  https://bit.ly/3dsUzVj   Точен линк за гледане на видеозаписа: https://vimeo.com/401292188   Постановка, сценична версия и музикална картина- Лилия Абаджиева. Сценография и костюми Васил Абаджиев,драматизация Димитър Стоянович   Ето и актьорите, участващи в уникалния спектакъл: Пламен Манасиев, Калин Врачански, Юли Малинов, Мартин Гяуров, Николай Антонов, Росен Белов, Николай Върбанов, Юлиян Рачков, Михаил Милчев, Валери Георгиев, Николай Димитров, Симона Халачева, Йорданка Любенова, Васил Зелямов, Александър Димитров, Александър Писев, Венцислав Сариев, Йово Панайотов, Красимир Райновски, Лилия Лилова, Никола Шопов, Силвия Петкова, Цветелина Бодурова.   Премиерата бе на 24. 01. 2013 г. Творбата има и награда ИКАР 2014 за „Майсторско техническо осъществяване“.                      

comment 0
visibility 1200
Изложба разказва онлайн за един от най-успешните кметове на София

Изложба разказва онлайн за един от най-успешните кметове на София

Документалната експозиция "С мъдрост в сърцето. Инж. Иван Иванов – кмет на София 1934 - 1944 г" разказва за един от най-успешните кметовете на столичния град. Тя е организирана от Държавна агенция „Архиви“ и Дирекция „Култура“ на Столична община по случай 141-та годишнина от обявяването на София за столица на България, която ще отбележим на 3-ти април. След приключване на извънредното положение заради COVID-19, изложбата ще бъде представена в Галерия на открито в градска среда, а дотогава я разглеждаме онлайн, за да се срещнем с инж. Иван Иванов - един от най-успешните градоначалници.  Информацията съобщават от Столична община.    В експозицията са използвани документи от личния архивен фонд на инж. Иван Иванов, от фондовете на Софийско градско общинско управление, Дирекция на Водопровода „Рила – София“, съхранявани в Държавен  архив – София и личните архиви на скулптура Марко Марков, архитект Ив. Васильов, архитект Георги Овчаров и др., съхранявани в Централния държавен архив и държавните архиви в страната.   Представени са лични документи и снимки, като акцентът е поставен върху служебната дейност на инж. Иван Иванов, свързана с проектирането и ръководенето на строежа на водопровода „Рила – София“. Част от документите показват различни страни от дейността му като един от най-успешните столични кметове. Показани са документи и снимки за неговите изключителни заслуги в областта на градоустройството, озеленяването, транспорта, електрификацията, строителството на емблематични за столицата държавни и обществени сгради и превръщането на София в модерен европейски град.   Сред материалите, включени в изложбата е и присъдата на инж. Иван Иванов от „Народния съд“.   Експозицията завършва със снимки за неговото участие, след освобождаването му от затвора през 1946 г., в проектирането и строежа на хидровъзела „Сталин“ („Искър“), ВЕЦ „Пасарел“ и язовир „Панчарево“.  

comment 0
visibility 1570
Софийска филхармония

Онлайн концертите на Софийската опера продължават

През следващите седмици ще продължи за излъчването на записи от концертите на Софийска филхармония, съобщават от Операта. В дните, в които са планирани концерти, зала става онлайн на страницата на  Филхармонията във Фейсбук. Това позволява безплатно проследяване на някои от най-интересните ни събития от последните 3 сезона.  Излъчването на записите стартира в 11 ч. за детските концерти от програмата „Фортисимо“ и в 19 ч. за останалите. Останете си вкъщи, а ние ще се погрижим да останем заедно, призовават от Операта. Екипът на Филхармонията се стреми да намери нови дати за отложените си концерти. Напомняме, че касата на зала „България“ не работи в момента. Актуална информация се публикува в сайта на Филхармонията, както и в страницата ни във Фейсбук.

comment 0
visibility 1291
нова кампания в интернет

НДК започва кампанията "Време за лично общуване с изкуството" в социалните мрежи

  НДК започва кампания за поддържане на активна връзка с аудиториите си по време на извънредната ситуация в страната, свързана с коронавируса. Проявата е под надслов „Време за лично общуване с изкуството“.    Кампанията се реализира на всички страници в социалните мрежи, управлявани от НДК, вкл. НДК, Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, кино „Люмиер Лидл“, Литературен клуб „Перото“, Национален център за книгата, Киномания, Новогодишен музикален фестивал. Кампанията протича във Facebook и Instagram.   Целта e НДК да продължи да поддържа непрекъсната дигитална комуникация със своите зрители, партньори и клиенти, докато трае кризисната ситуация. Чрез кампанията екипът на НДК ще акцентира върху малко известни факти от историята и дейността на двореца през годините, ще припомня моменти от емблематични културни и конгресно-конферентни събития и по този начин ще подготвя аудиторията си за предстоящата догодина 40-годишнина от създаването на най-големия културен и конгресно-конферентен център в Югоизточна Европа.   В същото време от екипа на НДК вярват, че припомнените факти ще влияят позитивно на настроението на хората в трудната ситуация и ще поддържат усещането ни за взаимност и свързаност.     --            

comment 0
visibility 8887
спектакли онлайн

Спектакли на Софийската опера и на столични театри се излъчват онлайн

Спектакли на Софийската опера и на столични театри могат да бъдат проследени от гражданите в дигиталното пространство. Във време на извънредно положение и социална дистанция, духовната храна достига до нас чрез интернет, съобщават от Столична община.    Софийската опера и балет започна безплатни излъчвания на перли от репертоара си   https://www.operasofia.bg/   На фейсбук страницата на Софийската опера https://www.facebook.com/SofiaNationalOpera/ стартира онлайн платформата SOFIA OPERA PEARLS STREAMS - поредица излъчвания на записи на живо от богатия репертоар на културната институция.   Началото бе дадено с първата българска историческа опера „Борислав - великият войвода на Цар Иван Асен II“ от Маестро Георги Атанасов. Представлението е гледано от над 28 000 зрители и е достигнало над 82 000.   Програма на онлайн излъчванията на сайта и фейсбук страницата на Софийската опера.     20 март 17:00 ч.   КОРСАР балет от Адолф Адам   /запис 2017г./   Диригент Борис Спасов   В главните роли: Цецо Иванов, Катерина Петрова,   Венера Христова, Джон Абенанти, Росен Канев     21 март 17:00 ч.   ДОН КИХОТ опера от Жул Масне   /запис от 2009г/   Диригент: Франческо Роза   В главните роли: Орлин Анастасов, Венцислав Анастасов, Цвета Сарамбалиева   22 март 16.00 ч.   ДЖОКОНДА опера от Амилкаре Понкиели   /запис от 1999г/   Диригент: Георги Нотев   В главните роли: Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Румен Дойков, Стефка Минева,   Живко Пранчев, Елена Чавдарова-Иса     Театър-лаборатория „Алма Алтер“ предава онлайн програмата си за месец март   19 март   „Моята не моя лудост, 2005   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/502652430687680/   20 март   „Ромео и Жулиета“, 2018   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/2892633720825904/   21 март   „Септември“ по Гео Милев, 2018   Онлайн на живо   За много от нас изкуството е всичко, което имаме и е единственият начин да се изразяваме. Трудно е да живеем без него, а знаем колко важно е сега да пазим себе си и хората, които обичаме. Ето защо тази Събота (21.03) актьорът Георги Арсов и хореографът на Алма Алтер – Петя Йосифова-Хънкинс ще отключат желязната врата, за да ви поканим да гледате от домовете си на живо спектакъла “Септември” по Гео Милев.   Избрахме него не само, защото е моноспектакъл, а защото говори за свободата с едни позабравени от нас думи.   Нека всеки един, който гледа в Събота да казва заедно с нас думите и да си спомня, че когато излезем всичко ще е друго и всички ще са други, а “Септември ще бъде май, Земята ще бъде Рай... ще бъде!”   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/626406474603937/     23 март   „Раната Кармен“, 2005   Кармен, една циганка с циганска кръв, с циганска стръв за живот. Готова на всичко в името на любовта, онази изпепеляващата, след която въглените тлеят като падащи звезди. "Ние циганите не сме родени да садим зеле, съдбата ни е да живеем на гърба на другите и повярвайте ми това не е нито по-лесно, нито по-приятно." Един спектакъл за мечтатели, които палят огньовете си всяка нощ на различно място.   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/2530630580510826/   25 март   „Перфораториум“, 2005   Eдин от най-прогресивните аспекти в България със сигурност са изпълнителските изкуства. Перфораториумът на Иво Димчев с младите изпълнители на театрална лаборатория „Алма Алтер“ категорично описва алтернативните нужди и желания на новия български театър както в неговата форма, така и в неговото съдържание. Костюмите, които са военни зелени ризи, червени шапки за къпане и черни панталони са визуална връзка към основна тема на генетичната наука и репродукцията и служат за свързване на изпълнителите като едно семейство. В този мотив всички актьори запазват своите индивидуални личности и в хореографията всеки изпълнител се възползва от възможността да представи уникален момент на публиката.   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/2459818580790350/   26 март   „Кралят умира“ по Йожен Йонеско, 2019     Кой съм? Кралят или шутът на краля? И това го пропуснах. И това го изтървах, защото вече няма крал, няма шут. А как би могло да ги има, когато са разделени, а единият без другия няма как да бъде.Това освобождава един самотен женски глас, който постепенно въвежда една упокойна песен, която никой не чува, защото вече няма никакъв смисъл. Какво може да бъде успокоено, когато нищо не съществува?   Не разбрах, сметнахте че бълнувам? Защо да живеем един живот, който вони с миризмата си, вместо да търсим аромата, който все още не сме познали. Ако съществуват толкова много неща, защо и това да не съществува?   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/806064739888418/   27 март   „Хамлет или три момчета и едно момиче“, 2011   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/279159936405897/     28 март – 24 часа Нон Стоп Театрален Маратон, предаване Ателие на ТВ Алма Алтер, 2011   24 часа никой не напуска театъра. Сто непознати се срещат на сцената. А там непрекъснато се случва нещо зад кулисите, и в публиката. В пространството на Театрална Работилница "Алма Алтер" се случи поредният експеримент. 24-часовият театрален маратон 2012 на Университетския театър се проведе под надслов "Убийствен маратон". В основата му лежи спектакълът „Игра на убийство", в който първо актьори и затворници разменят местата си, а после -- актьори и зрители. В един момент никой не е сигурен кой е всъщност. Бъркат ли актьорите театъра и реалността или за тях театърът е реалността? И кой кого убива в театъра? „Първото нещо, което трябва да разберете, е, че не трябва да говорите от името на другите. На сцената всеки знае това, което знае, мисли това, което мисли, чувства това, което чувства... И е толкова добър или толкова лош, колкото е. С една дума -- бъдете такива, каквито сте. Бъдете себе си. " -- споделя директорът Николай Георгиев.   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/1110102619327633/   29 март – 24 часа Социален Експеримент „Без граници“, 2017   30 зрящи, 30 незрящи студенти в Софийския университет и 10 актьора се затвориха в рамките на 24 часа в театър-лаборатория „Алма Алтер“. Заедно те участваха в различни интеракции, гледаха и създаваха представления, танцуваха, бориха се и всичко това без сън, без интернет, без телевизия. Успяха ли всички да завършат експеримента? Какви конфликти се породиха? Как бяха решени? Кои са новите актьори в театър-лаборатория „Алма Алтер“? Ще бъде ли експериментът начало на една традиция?   Филмът се казва „Без граници“.   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/138560437550387/   30 март   „Албена“ по Йордан Йовков, 2018   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/1863600710439126/   31 март   „Орфей или върни се в своя ад, човече“, 2012   Английска версия   Силата на човешката личност като пример за нейното собствено развитие и като пример за развитието на другите. Това е посланието. Да се извисиш до върха на своите възможности и с въжето на своята опитност да дадеш възможност на другите да се извисят до своя собствен връх.   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/313853602908366/    

comment 0
visibility 1149
отлагане на наградите ИКАР

Отлагат и театралните награди ИКАР

Връчването на наградите ИКАР стана поредното събитие, което се отлага заради извънредното положение и заразата от коронавирус. Церемонията традиционно се провеждаше всяка година на 27 март-Световния ден на театъра. Специално обръщение по казуса направи в социалната мрежа председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.    Ето и пълният текст на неговите думи:    Скъпи приятели,   На този етап Софийският театрален салон отлага поетапно всички публични събития, които част от програмата. Нека да потушим емоцията си и да включим рациото! Имаме шанс да спасим човешки животи, на приятелите си, на семействата си и на бабите и дядовците си.   Над 3000 души гледаха първия лайф на Театър Възраждане и двойно повече гледаха втория. Поздравявам колегите и апелирам да бъдат внимателни, когато се събират в театъра!   Използвам възможността да споделя информацията на Столична община и Социалния патронаж, които подпомагат възрастните хора, такива с хронични заболявания или със затруднено придвижване. Доставка по домовете на лекарства и храна може да бъде заявена на телефони: 028188522 и 028188523!   Изказваме благодарност към всички свои партньори за подкрепата и за солидарността! Софийският театрален салон не би бил същият без подкрепата на редица партньори, приятели и колеги, които са заедно с нас и в този труден момент!   На 27 март ще отбележим заедно с всички Световния ден на театъра, но този път от своите домове! А наградите ИКАР ще бъдат връчени след като отмине настоящата извънредна ситуация.   XV-тото издание на Софийския театрален салон ще продължи да бъде част от Календара на културните събития на Столичната община за 2020 г., и ще се осъществи с невероятната подкрепа на Министерството на културата, Генералния споносор – Ден и Нощ ООД, Първа инвестиционна банка, Астра Зенека – България, Nescafe Dolce Gusto, Кока-Кола ХБК България, Минерална вода H20, Винарска изба „Брестовица“, „Софсток“ ООД, Тип-Топ Куриер, Хил Клиник, [ ‘nouhau] SALON, Ивент Дизайн, Пощенска кутия за приказки, клуб Терминал 1. Благодарни сме и за любезното домакинство на Националния дворец на културата, Театър „Азарян“, Столичния куклен театър и др., както и на медийните партньори от Българската национална телевизия, Българското национално радио, БГ радио, Джаз ФМ, Артакция, Go Guide, Love Theatre, ВЪПРЕКИ.com и др.   Бих искал да Ви уверя, че ще се срещнем отново!   С уважение,   Христо Мутафчиев  

comment 0
visibility 1061
Библиобус

Библиобусът на Столична библиотека пътува към затворническото общежитие „Кремиковци“

Дарение от 210 книги и специализирана литература, както и компютърна конфигурация на затворническото общежитие „Кремиковци“ в гр. Бухово ще предостави Столична библиотека на 12. 03 .2020 г. Дарението ще се транспортира с библиобуса на Столична библиотека и ще се приеме от Директора на ЗО „Кремиковци“ Ангел Стамболийски. Книгите отиват в библиотеката на ЗО „Кремиковци“. В него се намират приблизително 350 души, които изтърпяват наказание. Библиотеката на общежитието има огромна нужда от нови книги и специализирана литература. В дарението присъстват книги на наши класици - Иван Вазов, Захари Стоянов, Елин Пелин, Димитър Талев, съвременни български бестселъри като „Възвишението“ на Милен Русков, „Физика на тъгата“ на Георги Господинов, известни романи на чужди автори - Александър Дюма ,Артър Кларк, Стивън Кинг, Ориана Фалачи, броеве на списанието Нешънъл джиографик, правна, научно-популярна и мемоарна литература.  Това дарение за библиотеката на ЗО „Кремиковци е част от инициативите на Столична библиотека за насърчаване на четенето и грамотността и привличане на нови читатели. Социална кауза на Столична библиотека е достигането до отдалечени места, до проблемни изолирани групи и общности, застрашени от културно изключване.

comment 0
visibility 1026
възстановени представления Народен театър

Народният театър връща представленията на камерните сцени

Всички представления на двете камерни сцени в Народния театър "Иван Вазов" се възстановяват от утре- 12 март. Това съобщиха в социалната мрежа от трупата на Академиците.    Няколко дни представленията и прожекциите на филми в театри и кина бяха спрени. Това се наложи след мерки, които щабът за борба с коронавируса предприе.    Сега културните институции в столицата и страната бавно започват да се връщат към нормалния си начин на работа.        

comment 0
visibility 2934
Театър Възраждане

Театър "Възраждане" с онлайн излъчване на "Вуйчо Ваньо"

Общинският театър "Възраждане" ще излъчва онлайн постановката "Вуйчо Ваньо". Спектакълът е днес от 18.30 ч. и ще може да се гледа в Инстаграм и Фейсбук, уточниха от общинския театър.  Заради заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за преустановяване на посещенията на културни мероприятия заради коронавирус няма да се допускат зрители. Актьорите обаче ще играят пред празен салон, а ще достигнат до публиката си през социалните мрежи. "Вуйчо Ваньо" от А. П. Чехов ще може да се гледа без ограничение от всички, които желаят днес от 18.30 ч. Режисьор на постановката е Григор Антонов, сценография и костюми Борис Далчев, сценография Михаела Добрева и музика Христо Намлиев. Участват: Свежен Младенов, Жана Рашева, Роберт Янакиев, Виттория Николова, Георги Златарев, Ивет Радулова, Гергана Кофарджиева, Йордан Ръсин, Боян Младенов. Постановката ще се излъчва и от няколко медии. Въпреки заповедта на МЗ зрителите и почитателите на театъра няма да бъдат ощетени. Постановки масово са отменени в столичните театри, а сред тях е и Театъра на армията.

comment 0
visibility 1033
Билетен център на НДК

НДК отлага всички събития, касите ще работят за презаверяване на билети

Коронавирусът отложи десетки постановки, събития и мероприятия в НДК, а също и във ФКЦ Варна. Заради заповедта на Министъра на здравеопазването за превенция срещу епидемията Националният дворец на културата създава организация за преустановяване посещенията на културните мероприятия. От 8 март т. г. до второ нареждане се отлагат събитията във всички зали и пространства, управлявани от НДК. В това число са и Театър Азарян, ДНК-пространство на съвременен танц и пърформанс, Артгалерия, кино „Люмиер Лидл”, Литературен клуб „Перото”, както и Нов театър и зала „В парка” в сградата на Малкото НДК, съобщиха от централния офис на Двореца на културата в София. Закупените билети ще важат за новите дати без презаверка.  Отлагането на всички културни събития е валидно и за територията на ФКЦ Варна. Билетният и Информационен център на НДК продължават да работят. НДК подкрепя превантивните мерки на Министерски съвет и на Националния щаб за борба с короновируса, тъй като за нас здравето и сигурността на нашите зрители, клиенти и партньори са от първостепенно значение. През различните събития в отделните зали и пространства на НДК ежедневно преминават между 300 и 5700 човека, които не трябва да бъдат излагани на риск, коментират от НДК. Ръководството на Двореца разчита на разбиране и отговорност от страна на публиката и търговски партньори да се съобразят с въведената мярка. Междувременно екипът на НДК ще положи необходимите усилия събитията от редовната програма да се пренасочат за следващи дати, за които закупените билети ще важат. За събития, които не са организирани от НДК,  зрителите могат да се обръщат за повече информация към организаторите на съответните събития. За допълнителни подробности да се следи сайтът ndk.bg и в социалните мрежи. В НДК се провеждат два типа събития – такива, които НДК продуцира и е в състояние да вземе решения как да процедира във връзка с превантивните мерки срещу коронавируса, както и такива, които са организирани от външни оператори на културни събития. Решенията за тях се взимат изцяло от външните организатори. НДК е отправил запитване към всички външни организатори, които се налага да не проведат събитията си и им е предложил дати за пренасочване. Очакваме точна информация от тях как ще процедират. Получената информация ще бъде актуализирана своевременно на сайта на НДК, но препоръчваме на зрителите да следят също и сайтовете на съответните организатори, обясниха от НДК.  

comment 0
visibility 1849
ремонт в Музикалния театър

Докато трае забраната за спектакли: В Музикалния театър започва ремонт

Докато трае забраната за културни събития на закрито, Музикалният театър започва  отдавна планиран ремонт. Средствата за него са отпуснати от Комисията за бедствия и аварии. Още тази седмица в оперетата влиза фирма –изпълнител, която трябва да започне отводняване на основите на сградата. Ремонтът е спасителен за Музикалния театър, който е един от националните културни институти в страната.    „Не може да няма загуби за театъра, но ние имаме един много добър резерв от миналата година, който ни дава спокойствие и увереност, че като институт с един от най-добрите финансови показатели за миналата година – ще можем да се справим и в тази ситуация. Но за нас на първо и най-важно място е здравето на хората” – заяви пред Столица.bg  директорът на театъра Марияна Арсенова.   В Музикалния театър от тази седмица спират и репетициите. През последните месеци усилено се подготвяше най-новата премиера, планирана за началото на април - оперетата на Калман „Принцесата на цирка”. В нея ще има професионални акробати и спиращи дъха циркови атракции, изпълнени от артистите. Най-вероятно премиерата ще бъде изтеглена за края на април.   От Музикалния театър апелират зрителите да не бързат да връщат билетите си на касата на театъра, а да изчакат, докато бъде обявена актуализираната програма. „Призоваваме публиката за търпение и за разбиране” – каза директорът на Оперетата Марияна Арсенова. „Нито един зрител няма да бъда ощетен и всеки предварително закупен билет ще може да бъде презаверен за нова дата на спектакъла.”   Тази неделя Музикалният театър трябваше да върне публиката, която беше изкупила целия салон за най-касовия и зрелищен мюзикъл на родна сцена - „Фантомът на операта”. Оставащите шест представления трябваше да бъдат изиграни до края на седмицата. Засега от театъра няма да развалят тежката метална конструкция за сцената на Фантома. Предвижда се - щом падне забраната за културни събития на закрито – оставащите спектакли на „Фантомът на операта”, голяма част от които вече са разпродадени, да се срещнат с очакващата ги публика.         

Култура

София е културен център на страната и това е логично, тъй като тук са съсредоточени най-големите институции на културата. Медията ни ежедневно публикува десетки новини за културни събития и инициативи, свързани с българската култура. Огромният брой театри, кина, галерии, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища са гаранция за качествена и богата култура, на която се радват столичани и гостите на столицата. Новините за всяко ново събитие от областта на културата,  допълнително засилват интереса на гражданите.

Театрална култура

Театрална култура

Факт е, че всички театри на територията на София не спират напълно дейността си извън сезона. Нормално е културата да няма почивен ден. Трупите на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър и Музикалния театър имат чудесни инициативи, които поддържат непрекъснато интереса към тях на хората от всички възрасти. В репертоара на всички театри присъстват заглавия, които са непреходни и трябва да се видят от всеки любител на театъра. Много активна е и дейността на учебния театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Театралната култура е в своя възход. 

Студентите са пълни с енергия и нямат търпение да дадат всичко от себе си, за да намерят мястото си в театралните среди на родните театри и да се влеят в културата на страната. Новини за представленията им присъстват в медията ни всяка седмица.  

Новините за бродуейските мюзикъли, поставяни в Музикалния театър се радват на голям интерес от страна на читателите. Културата на мюзикълите намери чудесна почва у нас.

Кино култура

Кино култура

Традиционните кина от миналото вече са рядкост. Тази култура е претърпяла своето развитие. Повечето кина вече съчетават модерна визия и иновации в преставянето на филмите. Това определено увеличава многократно публиката, а новините за новостите в програмите им са доста четени. Няма как да се спрат иновациите в културата.

Последните събития в културата на София - кинофестивалите - привличат не само родни фенове и звезди, но и редица известни имена от световното кино. Кристоф Ламбер остана очарован от професионализма и таланта на българските артисти, режисьори и сценаристи, както и от културата на българите.  

Музикална култура

Музикална култура

Столицата е предпочитана за провеждането на концерти на известни певци и музиканти не само от България, но и от целия свят. Медията ни ежедневно публикува новини, отразяващи музикалната култура в столицата. Предпочитани места за провеждане на големи концерти са новата зала Арена Армеец, Зала 1 на НДК. Зала България е домакин предимно на симфонични концерти. Изобилстват новини за редица културни събития, които се провеждат в НДК. Програмата за културните прояви там е известна месеци напред и хората търсят информация за всичко актуално. Музикалната култура има своите привърженици.

Книжовна култура

Книжовна култура

С гордост можем да отбележим, че столичните библиотеки са средище на културата. Нашата медия се стреми да отразява всичко това с актуални и изчерпатени новини. 

Фондовете на най-големите библиотеки – Националната библиотека и Столична библиотека – непрекъснато се обогатяват. Екипите им се стремят да достигат до сърцата на всички възрасти по подобаващ и съвременен начин и да обогатяват културата на населението. Из районите се движи мобилна библиотека, която осигурява забавление и приятен отдих за деца и възрастни в столичните паркове. Така културата отива при хората. Редовно се публикуват новини за инициативите на библиотеките в сътрудничество с други институции, свързани с културата. В началото на учебната година имаше чудесна инициатива за училища и университети - всеки учащ, закупил карта за градския транспорт, получи безплатна карта за ползване на библиотека и си избра книга за личния си архив. Нашите новини отразиха тази проява на културата.

Традиционната инициатива Поет и Преводач на месеца в Столична библиотека също се радва на успех, а новините за предстоящия месец се чакат с нетърпение. Видно е, че културата винаги е водеща.

Музейна култура

Музейна култура

София е древен град. Историята е на всяка стъпка. Историческата култура е на особена почит. Нашите новини неведнъж информират за безценни исторически находки, на които се натъкват строители съвсем случайно. 

Новините за уникалните и забавни събития за деца в Античния комплекс Древна Сердика в района на Ларгото са особено предпочитани. Тези събития  са тематични и обогатяват културата на подрастващите. 

Националната художествена галерия наскоро беше домакин на уникална изложба – гостуваща изложба, представяща меча и златният пръстен на хан Кубрат. Новините, които нашата медия публикува, изкушиха множество любопитни почитатели на историческата култура да разгледат изложбата. 

За традиционните български празници музеите организират забавни работилници за деца. В тях децата изработват козунаци, великденски яйца, мартеници или сурвачки. Новините насочват любознателните към правилните събития и съдействат за повишаване на интереса към националната култура.

Художествена култура

Художествена култура

Голяма част от населението на столицата обича изобразителното изкуство и скулптурата и приветства всяко събитие, свързано с художествената култура. Многобройните галерии в София предлагат уникална възможност за забавление и обогатяване на културата. Някои предлагат чаша вино по време на разглеждане на изложбата. Други предлагат възможност на гостите да създадат своя картина. Всичко това се харесва от посетителите и новините за предстоящите изложби определено се чакат с нетърпение. 

Много от столичните галерии организират детски арт работилници, които се провеждат през почивните дни. Така децата успяват да научат много ценни уроци за рисуването с различни техники и да разкрият таланта си, както и да обогатят личната си култура

Медията ни отразява новините от редица мащабни събития на културата като Панаира на книгата, Новогодишен музикален фестивал и др. 

Няма как в милионен град с наличието на редица културни институции културата да не е на достатъчно високо ниво. Доказателство за това е и споделеното от редица чуждестранни гости в столицата. Столичната култура се радва на огромен интерес.

Покрай многобройните новини за дейността на столичната администрация, спортните събития, трафика и новите постижения на лекарите в столичните лечебни заведения, тези за водещите събития от културата са като свежа глътка въздух сред злободневните новини.

Новините за култура се следят с интерес не само от столичани, но и от жителите на населените места в цялата страна. Те получават актуална информация за всичко в София от нашите публикации и успяват да присъстват на избрани от тях събития от различни направления на културата

Като цяло, информацията, която дават публикуваните от медията ни новини за култура  е актуална, изчерпателна и полезна и това се потвърждава от коментарите за всяка една от тях, както и многократните споделяния в социалните мрежи. Целта ни е да достигнем до душата на всеки човек и да му дадем ценната за него информация и да му помогнем да се доближи максимално до културата. 

Театрална култура

Кино култура

Музикална култура

Книжовна култура

Музейна култура

Художествена култура

Прочетете още