Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
  • Собствения си автомобил (32%, 31 Гласове)
  • Отполение на дърва и въглища (10%, 10 Гласове)
  • Градския транспорт (57%, 55 Гласове)
  • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 97 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 199
Изложба в Столична библиотека

Документална изложба в Столична библиотека за 1 ноември

В навечерието на 1 ноември, Деня на будителите, в Столична библиотека ще се открие документална изложба под надслов „Първи будители на българския род“, информират от културното средище. Изложбата включва графики на проф. Петър Чуховски. Посетителите ще могат да видят „Св. Иван Рилски“, „Св. Патриарх Евтимий“, „Св. Паисий Хилендарски“, „Св. Константин Философ“, „Черноризец Храбър“, „Поп Богомил“, „Св. св. Кирил  и Методий“ и „Св. Седмочисленици“. Те са дарение от съпругата на твореца. Ще се представи и книгата „Богомилски легенди“ 1912 г. на Богомил Райнов. Любопитни факти ще бъдат споделени за Черноризец Храбър от от „История на българската литература“ от Димитър Маринов, 1887 г. Събитието е с начален час 11.00 ч. в Мраморното фоайе в четвъртък, 31 октомври.

comment 0
visibility 269
правене на сцената

Дълги 13 метра декори монтират в Музикалния театър за "Фантомът на операта"

Едно от най-успешните представления на Музикалния театър "Стефан Македонски"- "Фантомът на операта" се завръща на сцената през ноември. Публиката ще може  да види творбата на  3, 9, 10, 13, 14,15,16 и 17-ти. За да бъдат нещата перфектни обаче, огромна работа кипи и в момента в "Стефан Македонски". Основно тя е около сцената за уникалния спектакъл. Близо денонощие е необходимо на сценичния персонал, за да издигне декора на „Фантомът на операта”.   Най-голямата сложност е в монтирането на металната конструкция, която онагледява фасадата на парижката опера „Попюлер”, където се развива действието в мюзикъла. Тя е тежка над два тона и половина и е с вградени осветителни тела, което допълнително забавя монтирането ѝ. Конструкцията е дълга 13 метра и съединява краищата на сцената с мост.  По моста, с височина над шест метра над сцената, се движат част от актьорите в спектакъла.  Целият технически персонал на Музикалния театър е ангажиран по време на спектакъла. На него се дължи динамиката в прехода между отделните сцени.   "Фантомът на операта" е най-скъпата постановка на Музикалния театър. За него са платени най-скъпите авторски права в историята на театъра. Допълнителни средства са инвестирани в мащабната сценография, озвучителната и осветителната техника и в изработването на близо 400 оригинални костюми.    Режисьор на спектакъла е акад. Пламен Карталов. Сценографията е дело на Миодраг Табачки (Сърбия), Иван Савов и Пеньо Пирозов. Художници на костюмите са Цветанка Петкова – Стойнова и Иван Савов.  Участват солисти, хор, балет и  оркестър на Музикалния театър с диригенти Юли Дамянов и Людмил Горчев.       

comment 0
visibility 590
Разкопки на манастира "Паисий Хилендарски" на Урвич

Проф. Николай Овчаров: Надявам се при следващия мандат на Фандъкова "Паисий Хилендарски" щ...

През последните 10 години, благодарение на Столична община разкрихме манастира "Паисий Хилендарски" в Урвич в столичния район Панчарево. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров пред Фокус. Той е категоричен, че в София не взима решенията еднолично, както говорят тези, които искат "да променят статуквото". "Не става дума само за кмета Йорданка Фандъкова, никой не взема решенията еднолично, а напротив. Минават през иглени уши, през комисии, гласувания и така нататък. Невинаги успявахме, някой път не ни бяха давани средства, но така или иначе все пак със защитени проекти ние все пак разкрихме манастира на "Паисий Хилендарски" в Урвич, край София, до Панчарево", коментира българският Индиана Джоунс по повод предстоящия балотаж за кмет на София. През септември т. г. държавата прехвърли на Столична община за управление крепостта Урвич в район Панчарево. Това дава още една възможност на Московска 33 заедно с Овчаров дапродължав проучванията и разкриването на историческата стойност на обекта. А целта е да се привлечат повече туристи. В неделя Йорданка Фандъкова е на втори тур. "Надявам се, че при следващия мандат на Йорданка Фандъкова този манастир ще бъде възстановен и ще стане една от светините край София и също така и репер в отношение на културно-историческия туризъм", надява се археологът. Овчаров напомни, че преди време върху Софийските хали и на Банята са растели дървета и храсти и изрази надеждата хората да не са късопаметни за тези факти. "Аз знам какво беше преди това. Надявам се софиянци да не са забравили това нещо и да оценят това", припомни Овчаров. Той е категоричен, през последните години пормяната е очевидна. "Не, на този популизъм и на тази политическа хамелеонщина, която ние виждаме от единия от кандидатите на балотажа", добави той. Професорът заяви, че в сферата на културата и археологията нещата в посока подобрение са не просто видими, а даже забележими от Космоса. "Видяхме какво се случи с Ларгото в София, за което отново хора, които искат да променят статуквото, за малко щяха да направят така, че то да бъде блокирано в последния момент и държавата да загуби десетки милиони лева. В момента това се прави пред "Шератон" и това ще се превърне в един огромен археологически парк. Под "Света София" в столицата се изгради нещо, което наподобява и може да бъде сравнено единствено и само с подземията на Рим. Това е нещото, което привлича толкова много хора в София и неслучайно София буквално израсна от гледна точка на туризма", каза още професор Овчаров.

Реклама
comment 0
visibility 262
изложба

Столична библиотека представя изложба за писателя Емил Коралов

Документална изложба, посветена на писателя Емил Коралов, представя Столичната библиотека. Събитието е организирано заедно със семействата Коралови, Стоеви и фондация „Елена и Христо Генчеви“.   Изложбата е наречена  „Емил Коралов – писателят, гражданинът“ и е посветена на Деня на народните будители. Откриването ѝ е на 31 октомври 2019 г. от 18 часа в галерия „София“. Експозицията може да бъде видяна от 31 октомври до 14 ноември 2019 г.  

comment 0
visibility 187
type-photo.svg
турне

Много аплодисменти и разпродадени зали за турнето на "Софийски солисти" в Япония (СНИМКИ)

Бурни аплодисменти и разпродадени зали. Така Япония и публиката там посрещна ансамбъл "Софийски солисти" за турнето им. Първата спирка бе Сапоро /остров Хокайдо/ в новата концертна зала „Хитару”/2300 места/. В края на двучасовия концерт публиката изпрати музикантите с възторжени ръкопляскания. Вторият концерт бе в Сендай пред публика от 1200 човека. Следваха концерти в Кориама и Фокушима. И там картината бе същата: Голям успех, множество бисове и възторжени реакции.  Географски погледнато, турнето обхваща цяла Япония – от Сапоро до Хирошима. Разбира се , няколко концерта са и в Токия и Осака, откъдето българските музиканти ще отлетят обратно за София. За цялото турне/21 концерта/ е подготвена богато илюстрирана брошура със снимки от България и София, с текстове и биографии за музикантите, интервюта с диригента Пламен Джуров и солистката Лия Петрова - цигулка. Първият текст е от посланика на Република България в Япония г-н Борислав Костов.  

comment 0
visibility 6769
Йосиф Шамли

На 47 години почина актьорът от Народния театър Йосиф Шамли

Едно от знаковите лица от Народния театър "Иван Вазов"- Йосиф Шамли, е починал тази нощ само на 47 години. Тъжната вест разпространиха във Фейсбук от Съюза на артистите в България. Ето какво се казва още в съобщението:    "Тази нощ ни е напуснал актьорът Йосиф Шамли! Като дългогодишен актьор в трупата на Народния театър ,,Иван Вазов", Йосиф ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената. В последния сезон той беше част от спектаклите ,,Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин, ,,Наблюдателите” от Константин Илиев, ,,Опит за летене” от Йордан Радичков, ,,Калигула” от Албер Камю, ,,Спускане от връх Морган” от Артър Милър, ,,Теремин: музика, любов и шпионаж” от Петър Зеленка."   Почивай в мир, Йосиф Шамли! Поклонението ще се състои утре (30 октомври) от 11:00 до 12:30 часа във Фоайето на Народния театър "Иван Вазов".    

comment 0
visibility 235
тъмни танци

Леонид Йовчев поставя въпроси с "тъмни танци" в Дома на киното

Актьорът Леонид Йовчев и неговите колеги от трупата на "Метеор" Ани Васева и Боян Манчев повеждат публиката на едно авангардно пътуване , поставяйки сериозни въпроси, използвайки "тъмни танци". Става дума за постановката “Хиджиката и неговият двойник”. Датите са 30 октомври и 31 октомври, а местата са Софийски университет и Дом на киното. Началният час на спектаклите е  19.30 ч. Консултанти са философите Футоши Хошино и Ясуо Кобаяши, а художник е Стефан Дончев. Представлението е част от работа в процес на “Метеор”, чийто следващ етап ще бъде представен в Токио на 1 декември тази година.   Спектакълът започва като провокативна буто-гротеска, в която постепенно границите между историческата личност на Тацуми Хиджиката и Хиджиката-Леонид Йовчев се размиват, докато двамата не заживеят в едно тяло във фантастичното пространство на сцената. В новото представление „Метеор“ предлагат фантастична реконструкция на ранни произведения на създателя на буто – Тацуми Хаджиката (1928-1986). Буто или анкоку буто – “тъмният танц” – е авангардна японска танцова форма, поставяща най-трудните екзистенциални въпроси с крайни изразни средства.       

comment 0
visibility 245
Столична библиотека

Поет и преводач на октомври в Столична библиотека е Рада Панчовска

Известната българска поетеса и преводачка Рада Панчовска обединява две от поредиците на Столична библиотека. Тази година тя празнува и юбилей. Панчовска ще гостува в Литературния клуб на библиотеката на 29.10.2019 г. (вторник) от 18:00 ч. За поетичното ѝ амплоа ще говорят доайенът на съвременната българска поезия Иван Теофилов и поетът, литератор, журналист, и преподавател в НБУ доц. Йордан Ефтимов. Върху преводаческите ѝ превъплъщения ще хвърли светлина друга известна испанистка, която вече е била преводач на месеца – Лиляна Табакова.

comment 0
visibility 202
София квартет

„Концерти с дрескод“ представя „София квартет“

„София квартет“ ще удиви столичани с уникален концерт, предлагащ музика, забавление и питие. Това може да се види единствено по време на серията „Концерти с дрескод“. Камерният състав на Софийската филхармония усилено се готви за петия концерт от поредицата. В Музиката на Австрия ще се потопят столичани на 10 декември 2019 г. в Камерна зала Българя. Началният час на концерта е 19 ч. Програмата включва: Веберн - Langsamer Satz, Моцарт - Струнен квартет из 10 Beruhmten String Quartets и Шуберт - Струнен квартет оп. 29 “Розамунда”. И не само това. Вечерта ще се състои премиерата на "Романс"- пиеса, специално написаната за „София квартет“. Композитор на пиесата е Ангел Заберски. Обявен е и дрескод за публиката -  цвят на златото. След концерта публиката ще бъде поканена на по питие.

comment 0
visibility 363
библиотека

Столична библиотека представя 660 знакови къщи и сгради

Историите на 660 знакови къщи и сгради, строени и обитавани от Освобождението до 1944 г. от знаменити българи, строители на съвременна България, ще бъдат представени в Столична библиотека на 31 октомври от 18.30 часа в Литературния клуб. Успешният двутомник не е непознат на родната читателска аудитория. Просто това е негово ново издание.    И ще бъде представено пред нови читатели и стари приятели. А самата Столична библиотека помагаше с навременна и изчерпателна информация изследването на авторите в продължение на 6 години.   Богато илюстрираните очерци с красива полиграфия на подобаваща хартия са издание на Нов български университет под заглавия „Къщите говорят“ и „Къщите още говорят“.  

comment 0
visibility 582
две номинации

Музикалният театър с две номинации за "Кристална лира" за "Фантомът"

Музикалният театър "Стефан Македонски" е с две номинации за наградите "Кристална лира". Отличията са на Съюза на българските музикални и танцови дейци.    Първата номинация е за премиерата на мюзикъла „Фантомът на операта” от А.Л. Уебър в категорията „Постановъчен екип”. Втората номинация е в категорията „Оркестрово изкуство” за оркестъра на Музикалния театър и на диригента маестро Юли Дамянов за сериозния успех на мюзикъла „Фантомът на операта”. Националните награди за музикално и танцово изкуство се връчват на първи ноември – Денят на народните будители.    Само през ноември почитателите на "Фантомът на операта" отново ще могат да видят любимите си герои. Датите са договорени след продължителни преговори с фирмата-носител на авторските права.  Представленията ще бъдат на  3, 9, 10, 13, 14,15,16 и 17 ноември. Билетите са в продажба на касата и на сайта на Музикалния театър.      

comment 0
visibility 440
Радичков

Столичният куклен театър играе "Ние врабчетата" пред родата на Радичков

Дъщерята, синът и внуците на Йордан Радичков ще бъдат гости на юбилейното 150-то представление на "Ние врабчетата" в Столичния куклен театър. Спектакълът ще бъде на 26 октомври от 17 часа и ще е посветен на 90-години от рождението на самобитния писател. Същият ден ще има и още едно представление на "Ние врабчетата" от 12.30 часа.    „Подаръкът“ на Столичен куклен театър за фамилията на Радичков ще бъде специалното участие на деца от Лятната театрална школа в спектакъла. Те ще излязат на сцената заедно с актьорите и ще се включат със свои кукли във финала на „Ние, врабчетата“.    Във фоайето на театъра в момента е подредена и специализираната сценографска изложба „Ние, врабчетата“, в която са показани рисунки, импровизирани кукли и плакати на деца от Лятната театрална школа, посветени изцяло на спектакъла.      

comment 0
visibility 296
библиотека

В Националната библиотека тръгват по дирите на безценните документи

По дирите на безценните документи ще тръгнат участниците в кръглата маса, която ще се проведе утре от 14 до 16 часа в заседателната зала на Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий". В програмата на кръглата маса под надслов: „Опознаване на книжовното наследство - традиции и перспективи“ е предвидена демонстрация в какъв вид документите стигат до библиотеката, как се обезпрашават, реставрират, дигитализират, как стават достъпни чрез сайта на библиотеката. В зала „История на книгата“ ще бъде представено по-подробно  начинанието „Осинови книга“.     Събитието се организира от Проект „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“ и Националната библиотека.     По време на кръглата маса ще бъдат представени още дигиталните версии на тефтерчетата на Васил Левски, Христо Ботев и Г.С. Раковски.   

comment 0
visibility 346
рицарите на пустинята

Столична библиотека разказва за рицарите на пустинята

Една интересна и повече от любопитна книга ще има своята премиера на 24 октомври от 18.30 в зала "Вяра" на Столична библиотека. Това е творбата на д-р Морфи Скарлатов „Арабите – рицарите на пустинята. Рожба е на издателска къща „Демиург".   Авторът дълги години е живял между арабите. Делил е техните радости, мъки и обичаи. Те са го научили на много мъдрости и най-вече да бъде рицар в живота. Арабите казват:"Научиш ли ме на буква – роб ти станах!“, разказва авторът.   

comment 0
visibility 249
рожден ден

Столична библиотека с интерактивно студио за рождения си ден

  Столична библиотека навършва 91 години от създаването си на 24 октомври. Рожденикът "черпи" своите приятели и почитатели с различни събития. И за да бъдат нещата като на истински празник, Столична библиотека ще награди своя 57-хиляден читател. Ето и част от събитията:   Интерактивно студио Алтернативно пространство за неформално образование и знания, където книгите и четенето се съчетават с нови активности и игри.  В студиото децата ще могат с 3D очила да се разхождат из музеи, галерии и исторически места; да слушат концерти и да посещават детски театрални постановки; да рисуват и да създават 3D анимации; имат интернет достъп до „Scratch“ програмиране и програми за проектиране на обекти и създаване на „продукти“ от поколението „Digital native“ (цифровите аборигени), което познава света предимно през интернет и не може да живее без мрежата. Студиото е подходящо да лица от 7 до 15-годишна възраст, а 3D очилата – над 12-годишна възраст. Старт на събитието ще даде госпожа Деница Сачева – заместник-министър на образованието на 24.10.2019 г. от 12 часа в Детски център.Студиото е подарък от един от големите телекоми.    „Непоказвани оригинали от Румен Скорчев“ Графики на проф. Румен Скорчев от фонда на Столична библиотека. Ще бъдат представени  15  картини от  цикъла с илюстрации по произведения на А. С. Пушкин, създаден през 1981 г.  и „Родопчанка“, рисувана през 1962 г. още докато художникът е студент в Художествената академия, която е дарение от съпругата му Ели Скорчева. 23.10. – 1.11.2019 г., Детски център    „Непоказвани издания от личните библиотеки на видни личности“ Изложбата ще представи книги с автографи от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев и непоказваните получени през последната година дарения, като Константин Иречек „История на българите“, първо издание на немски език, което излиза едновременно и на чешки, „Веда словена“ на Стефан Веркович т. 2 първо издание. Екземплярът е специално подвързан и надписан за д-р К. Стоилов, Братя Миладинови „Български народни песни“, първо издание 1861 г. Загреб, списание „Читалище“, издание на българското читалище в Цариград, година първа, 1870, дипломата на К. Стоилов от Хайделберг и др. На събитието ще присъства правнукът на Константин Стоилов – Константин Чипев. 24.10.2019 г., 11:30 ч., Мраморно фоайе партер