Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (37%, 82 Гласове)
  • На време (17%, 37 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (19%, 42 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 57 Гласове)
  • Не мога да преценя (3%, 6 Гласове)
Общо гласували: 224 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1498
Връчват на Маргарита Петкова наградата "Евтим Евтимов"

Връчват на Маргарита Петкова наградата "Евтим Евтимов"

Емблематичната Маргарита Петкова ще бъде първият  носител на новоучредената награда "Евтим Евтимов". Призът има  парично измерение, той ще бъде връчен на церемонията по награждаването в Националния конкурс за любовна лирика "Горчиво вино" и  Международния конкурс „Лирични гласове“ и литературното четене в памет на Евтим Евтимов и съпругата му – поетесата Романьола Мирославова.   Събитието ще бъде на 9.09., сряда, от 18 ч. на Алея на книгата в София, в Литературния кът, в пешеходната част на бул. „Витоша“ и пресечката с ул. „Неофит Рилски“.   Тази година е седмото издание на конкурса "Горчиво вино". От догодина голямата награда в конкурса "Горчиво вино" (който е анонимен) ще бъде тази, на името на Евтим Евтимов, и ще бъде издаване на книга. В последните три издания на конкурса, включително и тазгодишното, това съответства на първата награда.    Организаторите на конкурса решиха първото присъждане на Националната награда "Евтим Евтимов" да бъде почетно - на Маргарита Петкова, за цялостния ѝ принос в българската поезия.    Освен Маргарита Петкова, в литературното четене ще вземат участие Добромир Банев, Венко Евтимов, Димитър Христов, Костадин Филипов, Петя Хантова, Катя Кирянова, Катя Кремзер, Таня Попова, както и наградените автори, които ще прочетат отличените си творби.    

comment 0
visibility 1570
Връчват наградите "Горчиво вино" по време на "Алея на книгата"

Връчват наградите "Горчиво вино" по време на "Алея на книгата"

Наградите от Националния конкурс за любовна лирика "Горчиво вино" ще бъдат връчени за трета поредна година в рамките на културната програма на "Алея на книгата" в София. Тя ще се проведе от 8 до 13 септември в пешеходната част на бул. Витоша. Организатор на конкурса е НЧ „Братя Миладинови - 1914” – Петрич, откъдето започва творческия си път поетът Евтим Евтимов.   В четенето, посветено на патриарха на любовната лирика Евтим Евтимов и поетесата Романьола Мирославова, ще се включат едни от знаковите имена в родния литературен живот. Маргарита Петкова, Добромир Банев, Венко Евтимов, Костадин Филипов, Таня Попова и др.  ще прочетат своя любима творба от Евтим и Романьола.     Ще бъдат връчени и наградите от Международния поетичен конкурс "Лирични гласове", създаден от Романьола Мирославова, като голямата награда в конкурса носи нейното име.    

comment 0
visibility 1588
Клуб "Перото" стартира "Литературни понеделници"

Клуб "Перото" стартира "Литературни понеделници"

Клуб "Перото" в НДК отбелязва своята 5 годишнина и новия сезон с една прелюбопитна и интересна инициатива. Започват да се провеждат "Литературни понеделници". В тях публиката ще има възможност да се среща с водещи имена от съвременната литературна сцена в България, с които да обсъжда теми както от литературата, така и от живота. Модератор на събитията ще бъде ръководителят на сектор „Национален център на книгата” Светлозар Желев. Билетите ще са по 10 лева. Може да бъдат закупени от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.   Първият литературен понеделник ще бъде на 14 септември от 19:00 часа, когато на място ще бъде Теодора Димова. Тя е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. Написала е романите „Емине“, „Майките“, „Адриана“, „Марма, Мариам“ и „Влакът за Емаус“. През септември клуб „Перото“ ще ви срещне още с Алек Попов /на 21 септември/ и Мария Лалева /28 септември/.       

Реклама
comment 0
visibility 1572
НБ "Св. Св. Кирил и Методий" с изложба за 135 години от Съединението

НБ "Св. Св. Кирил и Методий" с изложба за 135 години от Съединението

„Съединението – събития и личности” е заглавието на изложбата, с която Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва 135 години от едно от най-значимите събития в новата българска история. В изложбата са представени документи и фотографии от Българския исторически архив на Националната библиотека. Документите във витрините и в съпровождащата видео изложба са подредени в хронологичен ред. Сред тях се открояват Програма и Устав на Българския таен централен революционен комитет, Възвание от Българския таен централен революционен комитет към българския народ за обявяване на Съединението, Манифест от княз Александър I Батенберг до българския народ за Съединението на Източна Румелия с Княжество България, Манифест на княз Александър I Батенберг до българския народ за обявяване на Сръбско-българската война и др. Акцент в изложбата са и фотографиите на Алеко Богориди – главен управител на Източна Румелия (1879 – 1884), Гаврил Кръстевич – главен управител на Източна Румелия (1884 – 1885), Продан Тишков, Недялка Шилева – жената, която изработва революционното знаме, използвано при обявяването на Съединението, генерал Данаил Николаев, княз Александър I Батенберг. Видео материалите в изложбата за Съединението разкриват дейността на значими личности, участвали в подготовката, обявяването и защитата на Съединението на България. Изложбата „Съединението – събития и личности” може да бъде разгледана в Централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" от 3 до 23 септември 2020 г., от 9 до 17 часа.

comment 0
visibility 1580
балет Арабеск

С галавечер открива новия сезон балет „Арабеск“

Новият сезон на балет „Арабеск“ щ бъде открит на 11 септември с галавечер, съобщават от културната институция. Представлението ще е на откритата лятна сцена, разположена зад НДК в 20.00 ч. Малко преди това ще има флашмоб  в пространството на пешеходната зона на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий". За галавечерта е направен подбор от най-добрите моменти от репертоара на трупата през изминалите години. След тях са "Свободно разположени мисли", "Пътят ми с теб", "Бла, бла...", "Данцон 2", "Късна история", "Болеро" на Равел и др..

comment 0
visibility 2505
С водосвет на сцената започва сезонът на Народния театър

С водосвет на сцената започва сезонът на Народния театър

За поредна година Народният театър "Иван Вазов" даде начало на новия си сезон с водосвет. По покана на директора Мариус Донкин, свещеник Лъчезар Вълков прочете молитва за здраве и благоденствие на театъра, трупата и зрителите. Водосветът по традиция бе отслужен на Голяма сцена, където бе поставена емблематичната икона на Света Богородица. Днес започнаха и репетициите на няколко премиерни спектакъла, а първата премиера за сезона е "Страх за опитомяване" от Оля Стоянова на 10 и 11 септември. Режисьор е Стефан Спасов, а в актьорския екип са Емануела Шкодрева, Деян Ангелов, Стефан Къшев и Ненчо Костов. Сценограф е Нина Пашова, а музиката е на Теодосий Спасов. Цялата програма и подробности за спектаклите може да се видят на официалната интернет страница на Народния театър "Иван Вазов".

comment 0
visibility 1585
Започнаха изпитите в НАТФИЗ, кандидатите са близо 600

Започнаха изпитите в НАТФИЗ, кандидатите са близо 600

Почти 600 са кандидат- студентите, които от днес до 10 септември ще се явяват на изпитите в НАТФИЗ. 27 комисии с близо 120 преподаватели очакват да видят и оценят представянето на кандидатите за слава и популярност.  Новоприетите ще бъдат 200. За тях учебната година ще започне присъствено и по традиция на 15-ти септември.   Около 30 изпитни пространства (сцени, ателиета, студиа и т.н.) в трите сгради на Академията са подготвени с необходимата дезинфекция и вентилация да осигурят безопасното протичане на изпитите, съобразено с всички изисквания за Covid-19.   Интересът на младите хора към възможностите за образование във факултет „Екранни изкуства“ видимо се засилва. Най-оспорвано се очаква да протече съревнованието за местата в актьорските класове на проф. Маргарита Младенова и доц. д-р Пенко Господинов и проф. Жени Пашова.    

comment 0
visibility 3489
Алекси Иванов рефрешна трамвай със "Сто-лица" и цветни персонажи

Алекси Иванов рефрешна трамвай със "100лица" и цветни персонажи

Цветен, пъстър и рефрешнат, зареден с много енергия ще тръгне "съживен" трамвай на градския транспорт в София след 3-ти септември. Главният "виновник" е художникът Алекси Иванов. Обновената мотриса носи насторение с десетките рисунки на твореца. "Благодарност за новия живот на този трамвай, за настроението, което ще носи за града ни. Това е началото", написа и общинсикят съветник и председател на Постоянната комисия по култура и образование към СОС Малина Едрева. В момента Алекси довършва творението си по проекта "100лица", в който е изрисувал различни персонажи - мъже, жени, деца, хора с увреждания, животни и растения върху трамвай на градския транспорт в София. "С авторската намеса искаме чрез визията на трамвая да насърчим хората да пътуват с трамвай и въздуха в града да е по-чист", коментира пред Столица.bg авторът на пъстрите творби. Повече от седмица той работи върху трите вагона на трамвая. "Мотрисата най-вероятно ще се движи по линия 11, но последната дума ще е на ръководството на депо Банишора, спазвайки нормативната уредба", каза Алекси Иванов. От 17 години Алекси твори улично изкуство и рисува на открити пространства. Майсторските изображения на трамвая са съвременна стенопис. Преди това той възкреси стар и занемарен трафопост на площад Португалия на кокетната софийска улица "Цар Иван Асен II" в рамките на проект "Граффопост", организиран от Фондация "Вижанъри". Авторски рисунки могат да се видят и на столичната "Цар Иван Шишман" по проект "Улица Кутиена" на Сдружение "Трансформатори" и по ул. "Г.С. Раковски" от проекта "Театър на улицата" на същото сдружение. Нови стенописи има в ж.к. Младост в столицата. "Авторската намеса на обществени пространства, сгради и превозни средства на градския транспорт дава положителен пример за развитието на уличното изкуство в световен мащаб. Очевидно е, че то има място в градската среда. Но това не са драсканици. Нека хората не си мислят, че всяко нещо изрисувано със спрей е драсканица. Напротив, ние уличните художници не рушим, а творим и създаваме с грижа за градската среда", коментира Алекси Иванов. Пред Столица.bg сподели, че категорично подкрепя инициативата на Столичен инспекторат за почистването на обществени сгради и паметници на културата. "Вярвам, че за градската среда трябва редовно да бъдат полагани грижи и това е нещото, което дава отражение в дългосрочен план. Как изглежда града ни зависи от общите ни усилия да живеем по-добре", каза творецът.

comment 0
visibility 1580
Фотографски творения събрани в "Посоки" в градинката на "Кристал"

Фотографски творения събрани в "Посоки" в градинката на "Кристал" (СНИМКИ)

Фотографската изложба "Посоки" се открива на 1 септември т. г. в градинката "Кристал" от 18 часа. Експозицията включва избрани фотографии от едноименния конкурс, организиран от Държавния културен институт към министъра на външните работи по случай 15 години от създаването му. Целта на конкурса, който се проведе между февруари и май същата година, бе да бъдат селектирани и показани уникални изображения, заснети от любители на фотографията, без ограничения във възрастта и професионалния опит, които пряко или непряко отразяват темите за глобализацията, идентичността, междукултурния диалог и толерантността между различните нации. Партньори на проекта са фондация „ФотоФабрика“ и Столична община. Интерес към инициативата проявиха голям брой фотографи от България и чужбина. Творбите за изложбата са избрани след гласуване по разработени критерии за всяка фотография. Журито избра и носителите на награди: Минко Михайлов, „Разходка по залез“, 2019 г. (първа награда), Таня Ангелова, „Училище – Мали“, 2009 г. (поощрителна награда), Георги Митев, „Звездна нощ над Пасо Джау“, 2019 г. (поощрителна награда). В представителната фотографска изложба „Посоки“ - 15 години Държавен културен институт ще могат да бъдат разгледани селектираните фотографии. На официалното откриване ще бъдат наградени отличените автори. Участниците в изложбата са: Венцислав Петров, Виолета Апостолова, Георги Митев, Елена Савова, Златко Латев, Иван Несторов, Изабела Манолова, Лиляна Караджова, Минко Михайлов, Николай Алексиев, Пламен Христов, Розалия Малчева, Таня Ангелова и Христо Крачолов.  Експозицията в градинката на "Кристал" може да се разгледа до 14 септември, 2020 г. при спазване на всички противоепидемични мерки за дистанция и дезинфекция.

comment 0
visibility 2183
Кино, музика и театър на Sofia Summer Fest привличат столичани в Южен парк

Кино, музика и театър на Sofia Summer Fest привличат столичани в Южен парк II (СНИМКИ)

Силен старт направи едно от най-големите културни събития в София - Sofia Summer Fest, който бе открит преди седмица. "Ако първите 7 са най-важни, Sofia Summer Fest расте уверено, в отлични условия и с много любов", похвалиха се организторите на фестивала. От утре, 28 август, фестивалът за документално кино Master of Art гостува на Sofia Summer Fest. До 30 август има изключителна програма, в която могат да се видят филмите: “В търсене на Казандзакис”, “Творбите на Леонардо”, “Къде живеят архитектите”, “Морис Бежар: душата на танца” и много други. "Щастливи сме, че успяхме да предложим събитие, което хората в столицата отдавна чакат - открита сцена за културния календар през лятото, когато сякаш животът в столицата е най-малко интересен. Артистът Иво Димчев, например, успя да продаде концерта си и направи страхотно шоу",  допълва Борислав Чучков от екипа на Sofia Summer Fest. Културният фестивал се провежда с подкрепата на Столична община, Министерство на културата и район Триадица и др. Южният парк II, зад музея "Земята и хората" е превърнат в пространство за култура, което стига до метростанция "Европейски съюз" и хотел "Хилтън". Summer Fest предлага изключително силна програма от събития и се превърна в място за добре прекарано време за семейството, а също и разходка сред прохлада и зеленина в сърцето на града. На площ от 5 декара е разположена голяма сцена (10 на 8 метра) с кино екран (7 на 4 метра). Седящите зрителски места са 250 удобни жезлонги и закрита шатра с още 250 седящи места. Мястото предлага разнообразна селекция от храна и напитки, които съпътстват всеки фестивал на открито. Sofia Summer Fest продължава до края на септември. А какво могат да видят столичани и гости на София през следващия месец на огромната сцена в Южен парк II? к и н о От 24 септември ще бъдат представени едни от най-силните заглавия, с Оскари и Златна палма, в програмата през 2020 година – „Паразит“, „Медена земя“, „Предателят“, „Мартин Идън“, „Прегоряла ерес“ с участието на Мик Джагър и Доналд Съдърланд – от Кан и Венеция, анимационните бижута „Пътешествието на принца“, „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“, хитове от миналогодишни издания на София Филм Фест – „Лудетини“, „Мама“, „Каръл“, „Императорът“, както и българския филм „Бащата“, спечелил „Кристален глобус“ в Карлови Вари. т е а т ъ р На 8 септември гледаме многократно награждавания моноспектакъл на Ива Тодорова с режисьор Стоян Радев “Приятно ми е, Ива”. На 11 септември, отново от програмата на Театър 199, е спектакълът по текст на Джордж Оруел “Фермата на животните”. Сред останалите заглавия са “Горката Франция”, “Жената е странно животно”, “Последната тайна на Фреди Меркюри”, „Ало Ало!“ м у з и к а На музикалната сцена на Sofia Summer Fest ще се качат класическите музиканти от Софийски солисти (7 септември), Орлин Павлов Live Band (17 септември), както и младите изпълнители Жлъч/Григоров/Гена (12 септември). к н и г и В рамките на Sofia Summer Fest, на 3 септември, Георги Тошев ще представи книгата и филма си за ABBA.На 9 септември Стефан Вълдобрев ще представи „Книга за песните“ д е ц а В събота и неделя летният фестивал на открито предлага театър за деца, както и ранни детски кино прожекции.

comment 0
visibility 1831
Софийската градска галерия разказва за Световния търговски център след 11 с

Софийската градска галерия разказва за Световния търговски център след 11 септември

На 11 септември от 18.30 часа в Софийската градска художествена галерия се открива изложба, която няма да остави никого безразличен.  "След 11 септември: образи от Кота Нула" е дело на  пионера на цветната фотография Джоел Майеровиц. Експозицията ще може да се види до 25 октомври. Тя е част от платформата "Майстори на фотографията", която се завръща със своето 12-о издание.   "След 11 септември: образи от Кота Нула” документира опустошенията и реконструкцията на Световния търговски център след 11 септември 2001. Ограден и класифициран като местопрестъпление, районът е затворен за всички фотографи, освен оскъдната информация за активистите в охраняваното заграждение, станал известен като “забранения град”. Това, което се случва на Кота Нула през месеците след трагедията, остава строго пазена тайна, но един фотограф заснема всичко. Джоел Майеровиц е единственият, извоювал безпрепятствен достъп до мястото.    Изложбата на Джоел Майеровиц е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и се осъществява от фондация МУСИЗ, в партньорство с Посолството на САЩ, СГХГ и с благодарност към студио Joel Meyerowitz, галерия Howard Greenberg, Ню Йорк, и галерия Polka, Париж.   На 11 септември СГХГ ще бъде отворена за посещение на изложбата Майстори на фотографията - Джоел Майеровиц от 18:30 до 20:30 ч. с пропускателен режим във връзка с епидемичната обстановка.      

comment 0
visibility 1491
Кино фестивал

Започва фестивалът „MASTER OF ART”

Стартира 5-то издание на филмовият фестивал „Master of Art”. В него ще участват 67 пълнометражни и 12 късометражни филма в 11 категории: Архитектура; Изкуство и власт; Дизайн и мода; Съвременно изкуство; Кулинарно изкуство; Изобразително изкуство; Литература; Музика и танц; Фотография; Театър и кино; Панорама . В София изданието ще се проведе от 27 август до 24 септември в кината  „Люмиер Лидл“, кино „Одеон“, Дом на киното, кино „G8“, „Euro Cinema“, зала Славейков – Френски институт, кино Влайкова, Кино двор „Улица Шипка“ 23. За първи път ще има и прожекции на открито на Платформа А6 на НДК и в рамките на Sofia Summer Fest до Националния музей „Земята и хората“ (28-30.08). „Master of Art“ фактически е фестивал на всички изкуства. Тази година публиката ни ще може да види изключителните истории на Жан-Пол Готие, Дора Маар, Милош Форман, Леонардо да Винчи, Едвард Мунк, Ара Маликян, Луис Бунюел, Салвадор Дали, Жоао Жилберто, Никос Казандзакис, Пол Остър, Фернандо Ботеро, Ода Жон, Морис Бежар, Андреа Паладио и много други. На 27 август от 18:00 часа ще се състои Официалната пресконференция на Платформа А6 на НДК. Специални гости ще бъдат режисьора Емил Христов и българската художничка, която от години живее и твори в Париж – Ода Жон. Веднага след пресконференцията от 19:00 ч. ще бъде открит и фестивала. Официалното откриване на Филмовият фестивал “Master of Art” е на 27 август на Платформа А6 на НДК с две прожекции: от 19:00 ч. „ПРЕГРЪДКАТА”  реж. Емил Христов и Калин Серапионов) и от 20:30 ч. „ЖАН-ПОЛ ГОТИЕ – ШАНТАВ И ШИК” (реж. Ян Л‘Еноре). Същата вечер в Дома на киното от 20:30 зрителите ще гледат „ЗАГАДKATA НА ВЕЛАСКЕС” (реж. Андрес Санс Висенте). Билети могат да се купят на касите на НДК и Дома на киното. В следващите дни от 28 до 30 август на сцената на Sofia Summer Fest в София ще бъдат излъчени филмите „В ТЪРСЕНЕ НА КАЗАНДЗАКИС”; „ТВОРБИТЕ НА ЛЕОНАРДО”; „МУНК В АДА”; „ДОРА МААР – МЕЖДУ СВЕТЛИНАТА И СЯНКАТА”; „НОТР-ДАМ: ТАЙНИТЕ НА СТРОИТЕЛИТЕ”; „КЪДЕ ЖИВЕЯТ АРХИТЕКТИТЕ”; „АРА МАЛИКЯН: ЖИВОТ СРЕД СТРУНИ”. Билети вече могат да се намерят в мрежата на Eventim и на място всяка делнична вечер след 17:00 и през уикенда след 11:00. Фестивалът е неразделна част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.  

comment 0
visibility 2084
Подлезът на Централна автогара

Нови графити разкрасиха подлеза на Централна автогара

Подлезът, водещ от Централна автогара към метростанция "Централна гара", беше изззцяло променен в рамките на Graff Express Festival, става ясно от публикация в социалната мрежа. Известните Arsek и Erase, Mouse, Epic, Sten, Kotk, JahOne и Glow запечатаха своите цветни послания на около 300 кв. м. от стените на съоръжението. Проектът „Стрийт арт фестивал“ се изпълнява от фондация „Вижънъри“, финансово подкрепена от Столичната община по Програма „Европа“ 2020 и в партньорство с Район „Сердика“. Участието на осемте популярни художници на графити, които промениха подлеза, беше курирано - смислово и цветово, от артиста Николай Петров – GLOW. Главният елемент, който е залегнал в творческата концепция на младите художници интерпретира Централната софийска гара като кръстопът на хора и съдби, а столицата като гостоприемен мултикултурен град с хилядолетна история - дом и туристическа дестинация за милиони хора. Съвместната им творба е истински апел за толерантност и уважение между различните култури, религии и етноси, с които офия се гордее.

comment 0
visibility 1936
Започна подаването на документи за изпитите в НАТФИЗ

Започна подаването на документи за изпитите в НАТФИЗ

Започна подаването на документи за кандидатстудентските изпити в НАТФИЗ. То се провежда само през интернет до 28 август, съобщават от ковачницата на бъдещите кино и театрални звезди.    Ще бъдат приети близо 200 първокурсници в 17 бакалавърски и 10 магистърски програми на двата факултета „Сценични изкуства“ и „Екранни изкуства“. Изпитите в НАТФИЗ няма да се изместват и ще се проведат по традиция от 1 до 10 септември.   Първокурсниците в бакалавърските специалности "Актьорство за драматичен театър" ще поемат проф. Маргарита Младенова и доц. д-р Пенко Господинов, проф. Здравко Митков ще води първокурсниците в "Режисура за драматичен театър". Проф. Жени Пашова ще води клас "Актьорство за куклен театър", доц. д-р Марина Райчинова – "Сценография", доц. д-р Александра Хонг ще ръководи "Театър на движението– Пантомима", проф. д.н. Камелия Николова – "Театрознание и театрален мениджмънт".

comment 0
visibility 1642
Български шевици везаха в галерия "Сердика" на Женския пазар

Български шевици везаха в галерия "Сердика" на Женския пазар (СНИМКИ)

Позабравеното бродиране отново придобива популярност. Десетки дами се включиха в ателието по везба и с игла и конец майсториха български шевици. Заслугата е на галерия "Сердика" на Женския пазар в София, тъй като от там са инициаторите да организират курс. Това изкуство е позабравено, но възкръсването му е показателно, че родните традиции са вечни. На терасата пред галерия "Сердика" майсторът на бордирането Маргарита Георгиева проведе ателие за везане на шевици. В момента в галерията столичани могат да разгледат експозицията „Шевици от историята на Женски пазар”. Именно от изложбата се е породил и интересът към везбата. Освен колекционер на везбено изкуство, Маргарита Георгиева е един от основателите на "Работилница Везба" - училище за бродерия и демонстрационен център на везбени техники и орнамент. Тя е член е на задругата на майсторите от 2004 г. Притежава енциклопедични познания по българска национална бродерия, шевици и орнамент. В дългогодишната си практика на занаятчия и майстор е била автор на костюми и бродерия за изложби, филми, театър, музикални и танцови спектакли в страната и чужбина.

Култура

София е културен център на страната и това е логично, тъй като тук са съсредоточени най-големите институции на културата. Медията ни ежедневно публикува десетки новини за културни събития и инициативи, свързани с българската култура. Огромният брой театри, кина, галерии, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища са гаранция за качествена и богата култура, на която се радват столичани и гостите на столицата. Новините за всяко ново събитие от областта на културата,  допълнително засилват интереса на гражданите.

Театрална култура

Театрална култура

Факт е, че всички театри на територията на София не спират напълно дейността си извън сезона. Нормално е културата да няма почивен ден. Трупите на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър и Музикалния театър имат чудесни инициативи, които поддържат непрекъснато интереса към тях на хората от всички възрасти. В репертоара на всички театри присъстват заглавия, които са непреходни и трябва да се видят от всеки любител на театъра. Много активна е и дейността на учебния театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Театралната култура е в своя възход. 

Студентите са пълни с енергия и нямат търпение да дадат всичко от себе си, за да намерят мястото си в театралните среди на родните театри и да се влеят в културата на страната. Новини за представленията им присъстват в медията ни всяка седмица.  

Новините за бродуейските мюзикъли, поставяни в Музикалния театър се радват на голям интерес от страна на читателите. Културата на мюзикълите намери чудесна почва у нас.

Кино култура

Кино култура

Традиционните кина от миналото вече са рядкост. Тази култура е претърпяла своето развитие. Повечето кина вече съчетават модерна визия и иновации в преставянето на филмите. Това определено увеличава многократно публиката, а новините за новостите в програмите им са доста четени. Няма как да се спрат иновациите в културата.

Последните събития в културата на София - кинофестивалите - привличат не само родни фенове и звезди, но и редица известни имена от световното кино. Кристоф Ламбер остана очарован от професионализма и таланта на българските артисти, режисьори и сценаристи, както и от културата на българите.  

Музикална култура

Музикална култура

Столицата е предпочитана за провеждането на концерти на известни певци и музиканти не само от България, но и от целия свят. Медията ни ежедневно публикува новини, отразяващи музикалната култура в столицата. Предпочитани места за провеждане на големи концерти са новата зала Арена Армеец, Зала 1 на НДК. Зала България е домакин предимно на симфонични концерти. Изобилстват новини за редица културни събития, които се провеждат в НДК. Програмата за културните прояви там е известна месеци напред и хората търсят информация за всичко актуално. Музикалната култура има своите привърженици.

Книжовна култура

Книжовна култура

С гордост можем да отбележим, че столичните библиотеки са средище на културата. Нашата медия се стреми да отразява всичко това с актуални и изчерпатени новини. 

Фондовете на най-големите библиотеки – Националната библиотека и Столична библиотека – непрекъснато се обогатяват. Екипите им се стремят да достигат до сърцата на всички възрасти по подобаващ и съвременен начин и да обогатяват културата на населението. Из районите се движи мобилна библиотека, която осигурява забавление и приятен отдих за деца и възрастни в столичните паркове. Така културата отива при хората. Редовно се публикуват новини за инициативите на библиотеките в сътрудничество с други институции, свързани с културата. В началото на учебната година имаше чудесна инициатива за училища и университети - всеки учащ, закупил карта за градския транспорт, получи безплатна карта за ползване на библиотека и си избра книга за личния си архив. Нашите новини отразиха тази проява на културата.

Традиционната инициатива Поет и Преводач на месеца в Столична библиотека също се радва на успех, а новините за предстоящия месец се чакат с нетърпение. Видно е, че културата винаги е водеща.

Музейна култура

Музейна култура

София е древен град. Историята е на всяка стъпка. Историческата култура е на особена почит. Нашите новини неведнъж информират за безценни исторически находки, на които се натъкват строители съвсем случайно. 

Новините за уникалните и забавни събития за деца в Античния комплекс Древна Сердика в района на Ларгото са особено предпочитани. Тези събития  са тематични и обогатяват културата на подрастващите. 

Националната художествена галерия наскоро беше домакин на уникална изложба – гостуваща изложба, представяща меча и златният пръстен на хан Кубрат. Новините, които нашата медия публикува, изкушиха множество любопитни почитатели на историческата култура да разгледат изложбата. 

За традиционните български празници музеите организират забавни работилници за деца. В тях децата изработват козунаци, великденски яйца, мартеници или сурвачки. Новините насочват любознателните към правилните събития и съдействат за повишаване на интереса към националната култура.

Художествена култура

Художествена култура

Голяма част от населението на столицата обича изобразителното изкуство и скулптурата и приветства всяко събитие, свързано с художествената култура. Многобройните галерии в София предлагат уникална възможност за забавление и обогатяване на културата. Някои предлагат чаша вино по време на разглеждане на изложбата. Други предлагат възможност на гостите да създадат своя картина. Всичко това се харесва от посетителите и новините за предстоящите изложби определено се чакат с нетърпение. 

Много от столичните галерии организират детски арт работилници, които се провеждат през почивните дни. Така децата успяват да научат много ценни уроци за рисуването с различни техники и да разкрият таланта си, както и да обогатят личната си култура

Медията ни отразява новините от редица мащабни събития на културата като Панаира на книгата, Новогодишен музикален фестивал и др. 

Няма как в милионен град с наличието на редица културни институции културата да не е на достатъчно високо ниво. Доказателство за това е и споделеното от редица чуждестранни гости в столицата. Столичната култура се радва на огромен интерес.

Покрай многобройните новини за дейността на столичната администрация, спортните събития, трафика и новите постижения на лекарите в столичните лечебни заведения, тези за водещите събития от културата са като свежа глътка въздух сред злободневните новини.

Новините за култура се следят с интерес не само от столичани, но и от жителите на населените места в цялата страна. Те получават актуална информация за всичко в София от нашите публикации и успяват да присъстват на избрани от тях събития от различни направления на културата

Като цяло, информацията, която дават публикуваните от медията ни новини за култура  е актуална, изчерпателна и полезна и това се потвърждава от коментарите за всяка една от тях, както и многократните споделяния в социалните мрежи. Целта ни е да достигнем до душата на всеки човек и да му дадем ценната за него информация и да му помогнем да се доближи максимално до културата. 

Театрална култура

Кино култура

Музикална култура

Книжовна култура

Музейна култура

Художествена култура

Прочетете още