Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София?
  • Антон Хекимян /ГЕРБ-СДС/ (0%, 0 Гласове)
  • Ваня Григорова /БСП-Лява България/ (0%, 0 Гласове)
  • Васил Терзиев /ПП-ДБ-СС/ (0%, 0 Гласове)
  • Вили Лилков /Синя София/ (0%, 0 Гласове)
  • Карлос Контрера /ВМРО/ (0%, 0 Гласове)
  • Ивайло Вълчев /ИТН/ (0%, 0 Гласове)
  • Друг (0%, 0 Гласове)
  • Няма да гласувам (0%, 0 Гласове)
Общо гласували: 0 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 688
С „Летящият холандец“ на езерото Панчарево закриват Вагнеровия фестивал на

С „Летящият холандец“ на езерото Панчарево закриват Вагнеровия фестивал на Софийската опер...

Тази вечер е последният спектакъл - операта „Летящият холандец“, с който се  закрива Вагнеровия фестивал на Софийската опера, съобщават от операта. Финалът на фестивала ще бъде на сцената край езерото Панчарево в 20.30 часа. Sofia Opera Wagner Festival е посветен на 210 годишнината от рождението на Рихард Вагнер. Постановката е на Пламен Карталов, а на пулта застава Росен Гергов. Тази година в програмата бяха включени всички седем заглавия, които са в репертоара на националната опера. Тържествата започнаха с тетралогията „Пръстенът на нибелунга", продължиха с представления на „Тристан и Изолда" и „Парсифал", осъществени с режисурата на Пламен Карталов и диригентството на Констанин Тринкс. „Тези спектакли привлякоха интереса на много български почитатели на музиката на германския маестро, както и на музикални пилигрими от цял свят, които специално пристигнаха в София за празничните вечери. Престижни световни специализирани издания изпратиха журналисти, за да отразят събитието, а отзивите, които вече получаваме са повече от възторжени“, коментират от операта. И тази година в различните постановки участваха предимно български певци.

comment 0
visibility 690
-

За първи път в София ще има „K-POP COVER DANCE FESTIVAL“

15-те най-добри български к-поп кавър групи ще премерят сили днес, на 28 юли, от 19:00 ч. в Аула Максима на УАСГ в София. Събитието се организира за първи път у нас, а организатори са Посолството на Република Корея в България съвместно The Seoul Shinmun Daily. Групата, спечелила първо място, заминава за финален кръг в Сеул, който включва освен представяне пред публика и тренировки с известен хореограф, среща с к-поп звезда и др. Фестивалът се провежда годишно и само в 13 държави в света, като България за пръв път е избрана за домакин поради силната популярност на стила и изключителните умения на групите, някои от които вече са работили с корейски хореографи и танцували пред публика там. Входът за събитието е свободен до запълване на залата.

comment 0
visibility 558
Откриване на сезонно изплуващи гробове на брега на яз. "Йовковци"

Фоторазказ за потопеното в българските язовири наследство в Етнографския музей в София

Изложба за потопеното в българските язовири наследство представя Националния етнографски музей при Българската академия на науките. Изложбата ще бъде открита на 1 август, вторник, в 11 ч. в малкото фоайе откъм служебния вход на музея. Екип учени ще покаже във фоторазказ резултатите от 4-годишното си проучване на над 60 селища, изселени и залети при строежа на над 20 язовира в България, а две от изчезналите села ще гостуват с етнографски предмети. През социалистическия период с разгръщането на индустриализацията и електрификацията в страната са построени десетки големи и стотици по-малки изкуствени езера, които да захранват ВЕЦове, да осигуряват поливното земеделието и битовото и промишлено водоснабдяване. Сред най-големите проекти са язовирите „Искър“, „Студен кладенец“, „Копринка“ (тогава „Георги Димитров“), „Александър Стамболийски“, „Жребчево“, „Кърджали“ и др. На тяхно място са били разположени села и разнообразни археологически паметници, които се налага да бъдат потопени. За целта населението е обезщетено и преместено в други селища, а къщите и повечето обществени сгради – разрушени. Като мълчаливи свидетели за някогашните общности остават църквите или изселващите се поставят паметници, за да не бъде забравено, че някога там е имало живо село. През последните 4 години екип от ИЕФЕМ-БАН проучи всички изселени села на място и по документи, срещна се с родени в тях и потомци, за да запишат спомените им. Сега в снимки и разказ учените ще представят основните моменти от строежа на язовир и заличаването на село – през планирането, процедурите на отчуждаване и обезщетяване, на преместване и промяна на пейзажите, личните преживявания и общностните стратегии, последвалите културни практики на конструиране и поддържане на спомена за потопеното село. Със запазени отпреди 70 години етнографски материали Радослав Иванов и Мими Цонева ще представят вече несъществуващите села Елешница (под яз. „Пясъчник“) и Жребчево (под едноименния язовир). До края на годината учените ще издадат книга, в която историята на всеки язовир и унищожените заради строежа му села е подробно описана, както и научна монография върху отделни аспекти на потопеното наследство. Проектът „Потопеното наследство. Село на дъното на язовира: миграции, памет, културни практики“ е финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към МОН.  

Реклама
comment 0
visibility 613
Меломанки от Тексас аплодират „Парсифал“ в Софийската опера

Меломанки от Тексас аплодират „Парсифал“ в Софийската опера

Меломанки от Тексас - три красиви момичета, бурно аплодираха „Парсифал“ в Софийската опера, където тече фестивал, посветен на Рихард Вагнер. „Отдавна си купихме билетите, много сме доволни! У нас не е лесно да попаднеш на Вагнеров спектакъл. Вашата опера е прочута, чудесно е че успяхме да дойдем“, каза госпожица Рейчъл. Най- силно впечатление на трите чужденки направила изчистената режисура на академик Пламен Карталов. Американките са очаровани и от артистите Атанас Младенов в ролята на Краля и Костадин Андреев като Парсифал. С прекрасния си драматичен глас ги пленила и Гергана Русекова – ярка и колоритна Кундри. Нежната половинка на Гергана – водещият тенор на Софийската оперета, Стефан Петков, дойде на представлението заедно с приятел. „Стискайте палци на Гери, партията е трудна“, каза Стефан на негови колеги, мераклии да видят представлението. Спектакълът мина блестящо под палката на диригента Константин Тринкс. В постановката водеща роля има и хорът на Софийската опера. Експосланик Боян Михайлов остана силно впечатлен от видяното. Като пръв наш дипломат в Бразилия той посрещал академик Карталов преди няколко десетилетия за постановката на операта „Фоска“ на латиноамериканския композитор Гомес. В рамките на Вагнеровия фестивал с огромен успех мина и новата постановка на „Валкюра“. Осем красиви Валкюри разиграха прочутата сцена с ездата. „Обичам тази опера, наесен с постановката ще пътуваме в Германия“, каза една от валкюрите, гласовитата Елена Механджийска. Елиана Митова

comment 0
visibility 624
-

Столична библиотека отбелязва с изложба 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

  Столичната библиотека представя изложбата „ Илинден, мамо Илинден. За българите Великден“, посветена на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, съобщават от библиотеката. Документалната изложба включва ценни книги от фондовете на Столична библиотека, които представят причините, подготовката и организацията на въстанието, биографии на ръководителите му, въстаническите действия и последиците. Отделено е място за спомените на участниците в бунта, както и отразяването му във фолклора и художествената литература. Подбрани са и издания по - малко познати на широката публика. Особен интерес предизвикват спомените на Славейко Арсов, Смиле Войданов, Борис Сарафов, Иван Гарванов, Гьорче Петров, биографиите на Христо Матов, Дико Джелебов, рода Сарафови, на свещенослужители, участници във въстанието. Както и емблематичните бележки на Димо Хаджидимов за поуките от въстанието - сборникът „Илинден“. Изложбата ще бъде представена в Мраморното фоайе на Столична библиотека. Посетителите ще могат да я разгледат от 20.07.2023г. до 4.08.2023 г.

comment 0
visibility 1470
-

Изложба пред НДК представя птиците на София

Изложба „Дивата София – птици“ ще бъде открита утре, на 18 юли, в парково пространство пред НДК, съобщават организаторите от фондация "Културни перспективи". Официалното откриване ще се състои от 13:00 ч. в присъствието партньорите, авторите и представители на Столична община. Изложбата е последното събитие от лятното издание на градския фестивал „Culturama“. Дело е на фотографи и художници и е продължение на тема, представена за първи път от Регионалния исторически музей – София. Фокусът е върху един от най-важните и красноречиви индикатори за качеството на живот в даден град – присъствието и многообразието на птици. „Импулсът, който ни провокира да покажем тази изложба, в която да поставим важни обществени теми и идеи за малки стъпки за промяна в съпоставка с образите на тези изключителни същества, е темата за глобалното затопляне, предизвикано от вредните емисии, което застрашава бъдещето на всички живи същества на нашата планета. Изчезването на ключови видове животни, птици и растения е сериозен проблем, който изисква спешни мерки за ограничаване на затоплянето до граници от 1,5°C – 2°C. В противен случай, този процес на промяна ще бъде извън нашия контрол!“, призовават организаторите. С фотографии участват Атанас Грозданов, Асен Игнатов, Димитър Димитров, Диян Янкулов, Живко Накев, Катерина Кавалджиева, Н. Пр. Мачей Шимански, а с авторски илюстрации и картини - Анелия Пашова, Асен Игнатов, Ася Каменова, Венцислав Кръстев, Георги Пчеларов, Деница Пенева, Мария Крумовска. Това е третата изложба от тазгодишното издание на фестивала CULTURAMA. Любопитните граждани и гости на столицата ще могат да я разгледат до 15 август т.г.

comment 0
visibility 537
-

Изложбата „Испания, по-близо“ кацна на летище София

Столичното летище е домакин на фотоизложбата „Испания, по-близо“. Тя бе открита от Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на летище София и посланикът на Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко. Официални гости на събитието бяха министърът на туризма Зарица Динкова и зам.-министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева-Натова, съобщават от летището. Изложбата се състои от 21 емблематични снимки на най-търсените от туристите пейзажи и места в Испания, както и на някои от по-непознатите испански региони. Сред изложените фотоси изпъкват известните от романа на Сервантес вятърни мелници от Кастиля-Ла Манча; лунните пейзажи на Канарските острови; съвременните сгради на музей Гугенхайм в Билбао и на Града на изкуствата и науката във Валенсия, плажовете в Ибиса и други. „Испания е страна с дълбоки корени и разнообразие, вдъхновяваща с магията на своите градове, традиции и история. Градовете и местата, които са представени тук може да са следващата дестинация на преминаващите през нашето летище, от което имаме редовни целогодишни полети до Мадрид, Барселона, Валенсия, Малага, Палма де Майорка и Аликанте. Само за първите шест месеца на 2023 г. до Испания са летели 253 371 пътници, а дръжавата е четвърта по ТОП дестинации от летище София“, това каза Хесус Кабайеро, при официалното откриване на изложбата. Посланикът на Испания изтъкна постепенното възстановяване в пътническия поток между Испания и България и изрази надежда, че броят пътници, както и директните полети, ще се увеличава. По този начин ще се реализира потенциалът, заложен в приятелството между испанци и българи, особено предвид доброто сътрудничество между България Еър и Иберия. Относно изложбата изтъкна, че става дума за специално сътрудничество с летище София, което предвид предстоящите разширения очакваме да се превърне в хъб на Балканите. Летището ще бъде домакин и на още една изложба през есента, която ще покаже отличните отношения между Испания и България като съседи в Антарктида. Изложбата „Испания, по-близо“ е препратка към девиза на испанското председателство през следващите шест месеца „Европа, по-близо“. Тя може да бъде разгледана до края на лятото от всички пътуващи през Терминал 2, след преминаване на паспортен контрол.

comment 0
visibility 1833
Автобуси 1, 3, 4 с допълнителни курсове заради фестивала "Музи на водата" в

Автобуси 1, 3 и 4 с допълнителни курсове заради фестивала "Музи на водата" в София

За четвърта поредна година почитателите на музикалното и балетно изкуство могат да се насладят на постановките, включени в летния фестивал "Музи на водата", организиран от Софийската опера и балет. Тази вечер на откритата сцена край езерото "Панчарево" пред публиката ще бъде представен спектакълът „Лебедово езеро“. До края на август програмата включва още: "Дон Кихот", "Кармина Бурана", "Сън в лятна нощ", "Кармен сюита" и "Болеро", операта "Летящият холандец", както и мюзикълът "Мама мия!". Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община. Всеки, който иска да посети фестивала, може да използва градския транспорт. До там пътуват автобуси № 1, 3 и 4, съобщава зам.-кметът на Столична община Дончо барбалов. Специално за датите на представленията последните курсове на тези линии са след 23.30 часа, с преминаване през спирка с код 1244 „кв. Панчарево“ в посока София:  Делнични дни автобусна линия:   - № 1: в 23:38 часа;   - № 3: в 00:32 часа   - № 4: в 23:50 часа. Предпразник/празнични дни:  - № 1: в 23:33 часа;  - № 3: в 23:52 часа;  - № 4: в 23:38 часа.

comment 0
visibility 2013
-

В Панчарево започва фестивалът "Музи на водата"

Четвъртото издание на фестивала "Музи на водата" на Панчаревското езеро започва днес, на 14 юли, и ще продължи до 27 август, съобщават организаторите от Столична община и Софийската опера и балет. В програмата му са предвидени балетите „Дон Кихот“ на Лудвиг Минкус, „Кармина Бурана“ на Карл Орф, „Сън в лятна нощ“ на Феликс Менделсон, „Кармен сюита“ на Бизе-Щедрин и „Болеро“ на Морис Равел. Ще бъдат представени и два спектакъла на „Летящият холандец“ на Рихард Вагнер, а за финал през август ще се играе мюзикълът „Мама миа“ на Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Тази вечер празникът на музиката ще представи балета "Лебедово езеро" от Пьотър Илич Чайковски. Фестивалът ще открият двама обичани солисти на балетната трупа – Марта Петкова като Одета/Одилия и Никола Хаджитанев – принц Зигфрид. След това те ще се редуват с Катерина Петрова и Цецо Иванов. Боряна Петрова и Емил Йорданов. Фредерико Пинто, Румен Бонев и Кристиан Манев ще претворят образа на Ротбарт. Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития 2023 и под патронажа на Кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова в рамките на фестивала "ОПЕРА В ПАРКА".

comment 0
visibility 481
-

Изложба отбелязва 30 г. дипломатически отношения между София и Скопие

Юбилейната 30-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между София и Скопие се отбелязват днес, 11 юли, в галерията на Националната художествена академия, с откриването на интересна групова експозиция. Изложбата, която ще бъде открита в галерия „Академия" на ул. "Шипка"1 в 18,30 часа, е със заглавие „Среща от десети вид". Част е от проекта „Свързване", който тази година отбелязва своята 10-годишнина. Експозицията представя над 50 творби от областта на рисунката, графиката, живописта, скулптурата, фотографията, дигиталната графика и видеоарт. Включени са творби на авторите Гордана Вренцоска, Деян Иванов – Маргуш, Яна Манева-Чупоска, Беди Ибрахим, Марияна Иванова, Перица Георгиев – Пепси, Павел Целкоски, Мариян Дзингаров, Иво Пецов, Ненад Мичич, Зоран Мише, Момчил Мирчев, Свилен Стефанов, Росен Тошев, Рикардо Кварежма Виейра, Валтер Праташ и Золтан Ференц. "Творчеството ни до голяма степен е огледало на живота, такъв какъвто всички го виждаме днес – без единствена естетическа посока, с голямо разнообразие на светогледите, мненията и усещанията за красиво и значимо. Споменатото естествено поражда и нуждата от изразяване с различни видове изобразителни техники, а това е причината в тази селекция да не бъдат очертани ограничения от този вид. Видът на всяка една от изложбите ни от миналото е различен. Настоящата е поредна нова визия за нас самите. Времето ни променяше, а ние оставяхме нашите отпечатъци върху материала, с който работехме, за да разберем колко не сме същите, които сме били", споделя за изложбата кураторът д-р Иво Пецов. Изложбата ще бъде отворена до 30 юли 2023 г.

comment 0
visibility 865
Спектакъл по стихове на Иван Радоев ще бъде показан в София

Спектакъл по стихове на Иван Радоев събира актьори в София

Поетичен спектакъл, вдъхновен от стиховете на големия поет Иван Радоев, ще се проведе в столицата. Сцена на събитието ще бъде откритото пространство за New Kids from the Block, намиращо се на ул. „Абанин“ 39. Инициативата носи името „Един бял лист“ и ще се състои на 12 юли – сряда, от 20:00 ч. Спектакълът е по идея на режисьора Йордан Славейков и внука на поета Калоян Радоев. За първи път той беше показан миналата година по повод 95 години от рождението на бележития поет и драматург. В него участват актьорите Иван Радоев – син, Антъни Пенев, Димитър Николов, Иван Станчев, Йордан Върбанов, Пламен Петков. „Един бял лист“ е подбор от най-емблематичните любовни и социални стихотворения на поета. Чрез него се изследва отношението на Артиста към самия себе си, към любовта и трансформациите ѝ, към обществото, в което живее, приканва публиката към диалог по тези теми. Режисьорът Йордан Славейков и Калоян Радоев избират 28 стихотворения от личния семеен архив. Това са конкретни творби, обединени по две големи теми - „Как се променя отношението на артиста към любовта през периодите на живота му” и „Директният разговор на Иван Радоев с критиците, хората които са го забранявали”. „Във време, в което много малко хора четат, и още по-малко четат поезия, решихме с Калоян, че искаме стиховете на дядо му да слязат при публиката, а не тя да идва при тях”, споделя режисьорът на „Един бял лист“ Йордан Славейков. „Опитвали сме се не да си представяме какво е било в главата на Иван Радоев, а какво актьорът, който изпълнява стихотворението сега, си представя и с какво го свързва. Стиховете звучат съвременно. Това е скритата и явна сила на всеки един стих. Тревогите, които са навестявали ума и сърцето на Иван Радоев, навестяват и всеки свободомислещ артист. Не си позволявам да режисирам емоциите на актьорите", разказа още Славейков. Иван Радоев е носител на извънредна награда за цялостно творчество, присъдена от Международната академия на изкуствата в Париж. По времето, когато е творил, не е бил удобен на властта и е цензуриран с всички възможни средства. 15 години не е давал нищо за печат и въпреки това не е спирал да пише „Кръстили сме нашия поетичен пърформанс  точно на стихосбирката, която нарушава това мълчание поетично. Тогава излизат всички стихотворения под името „Един бял лист”, обяснява Калоян Радоев Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма “Култура” – 2023 г.  

comment 0
visibility 479
A to JazZ постави София на европейската музикална карта

A to JazZ постави София на европейската музикална карта

Дванадесетото издание на най-големия фестивал за градска култура и музика у нас беше знаково, поставяйки фокус върху София и България като източник на нова музика и творческо съдържание за европейските фестивали. Четирите фестивални дни обединиха артисти от световна класа, изгряващи таланти, родни изпълнители, професионалисти от фестивалната индустрия и многохилядна публика. Тази синергия роди не само неповторима емоция и любов към културата и изкуството, но и ключови действия за позиционирането на София и България върху културната карта на Европа и международната музикална сцена. „Това е нашата кауза извън целия музикален празник, който честваме всяка година. Заедно с ключови международни експерти, фестивални директори, музикални журналисти и талантливи изпълнители работим за все повече видимост на българските и  балканските артисти в Европа и света.“ разказва Петър Димитров, основател на A to JazZ. Дванадесетото издание беше знаково заради това, което чухме на сцената. В първия шоукейс за уърлд музика в България изпълнители от осем държави представиха своите уникални проекти. Сред фаворитите на публиката бяха сръбското дуо Alice in Wonderband, унгарските новатори Duckshell, перкусионистите Hands in Motion и взривяващата Fanie Fayar. Всички артисти взеха участие в музикалната конференция A to JazZ Talks, където обмениха опит с експерти, букъри и фестивални директори от Европа. Редица от тях получиха директни предложения за следващи ангажименти, което за първи път се случва по време на фестивала. Това превръща A to JazZ в ключов партньор на Европейската шоукейс платформа Upbeat в региона и разпространител на ново съдържание. Великите Bilal, Judith Hill и Lakecia Benjamin от не толкова широко познати имена в България направиха истински фурор на сцената в трите фестивални дни. Десетки хиляди скандираха „Още!“ в копнеж да слушат до безкрай техните разтърсващи изпълнения. Изключително представяне направиха и двама млади таланти, които вече завладяват световната музикална сцена -  саксофонистът Nikola Bankov и китаристът Matteo Mancuso. А българските артисти EVDN, Криста, Clavexperience, Петя Станчева бенд, Yavi, Funkilicious и Bobo & the Gang представиха ексклузивно пред публиката най-новите си албуми с огромен успех.  A to JazZ бележи цялостен принос в културен, икономически и социален аспект заедно с целенасочени действия за устойчиво развитие. По данни на Екопак тази година общият отпадък, генериран по време на фестивала, бележи спад с над 30%. Събраната пластмаса е 500 кг., два пъти по-малко от миналата година, благодарение на нововъведените чаши за многократна употреба. Над 2 тона стъкло и 300 кг. хартия ще бъдат директно рециклирани. По време на фестивала за втори път бе проведено мащабно икономическо изследване в партньорство с Алфа Рисърч, което през септември ще представи сравнителен анализ и данни за приноса на A to JazZ в икономиката и обществото. През 2019 г. за първи път бе измерен ефектът на фестивала, показвайки значителен ръст както в аудиторията на събитието - с 15% на годишна база, така и в неговия принос за местната икономика, който се равнява на близо 3 пъти направената инвестиция. “A to JazZ никога не свършва!“ заявиха организаторите и обявиха директно от сцената датите на следващото издание. Фестивалът през 2024 г. ще се проведе от 4-ти до 7-ми юли и отново ще бъде четири дни, обещавайки още стойностно съдържание, нови постижения и незабравима музика. Фестивалът се провежда с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития, Министерство на културата, Министерство на туризма,  Национален фонд “Култура”, Италианския културен институт в София и Европейската шоукейс платформа за уърлд музика “Upbeat” и Европейския съюз. A to JazZ е член на Европейска джаз мрежа.  

comment 0
visibility 589
-

Шест концерта предстоят в рамките на фестивал и академия "Алегра" в София

Шест фестивални концерта и девет майсторски класа ще се проведат в рамките на Фестивал и академия "Алегра" тази година. За втора поредна година събитието ще обогати летния културен афиш на София с класически концерти от най-висока класа. Между 16 и 21 юли публиката на "Алегра" ще преоткрие лятна София благодарение на вълнуваща фестивална атмосфера, световно признати солисти и фестивален оркестър с изявени български музиканти. Концертите на "Алегра" през сезон 2023 г. ще бъдат в Централния военен клуб и Софийска градска художествена галерия. Откриването ще е на 16 юли в 19:30 ч. в Софийската градска художествена галерия. Програмата предвижда произведения от Й. Хайдн и Й. Брамс в изпълнение на Елена Гарлицки - пиано, Борис Гарлицки - цигулка и Кирил Злотников - виолончело. Деветото издание на един от най-престижните музикални фестивали за класическа музика у нас успоредно с атрактивната си концертна програма ще проведе и академия с майсторски класове. Преподавателите и участниците в академията са от цял свят.  

comment 0
visibility 581
-

Литературен маршрут за „Градски четения“ тръгва от Софийския университет

В поредицата "Литературни маршрути" тази сряда, 12 юли, ще се проведе своеобразен литературен флашмоб, съобщават организаторите. Автор и водещ на събитието е Камелия Спасова - доцент по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“, автор на две стихосбирки „Парцел N 17“ (2007) и „Кеносис, книга на празнотата“ (2016) и редактор на „Литературен вестник“. Този път разходката из столичните улици ще разкаже за „Градски четения“ – серия от литературни флашмобове, състояли се през 2009-2010 г. Идеята е на ВБВ и представлява поредица внезапни, кратки литературни четения, на които всеки чете на глас пред случайни минувачи. Не е нужно да сте автор на това, което четете, не е нужно въобще да пишете поезия или проза. Трябва просто да прочетете на глас нещо, което ви харесва. Литературният маршрут ще премине през серията от десетте флашмоба, като ще разкрие как може да бъде мислена най-новата ни литература през местата на нейната публичност, сговореност и практики за общо действие. Който желае да се включи в подобен формат, трябва да дойде с най-много една страница текст, която се оставя на мястото след четенето. Този път маршрутът ще започне в 18,30 ч. от двора на Софийския университет с разказ за съвременната литература като отворена литература и ще завърши с литмоб в реално време в парка „Заимов“. Проектът Литературни маршрути се осъществява от фондация "Прочети София" с финансовата подкрепа на Столична община и Национален фонд „Култура“.    

comment 0
visibility 991
Филм на Командарев с три отличия на фестивала Карлови Вари

Филм на Командарев с три отличия на фестивала Карлови Вари

Огромно международно признание получи българското кино благодарение на режисьора Стефан Командарев. Новият му филм „Уроците на Блага“ получи три награди на фестивала в Карлови Вари. Лентата беше отличена с голямата награда „Кристален глобус“, както и с наградата, която се присъжда за отстояване на християнските и морални ценности чрез киното. Актрисата Ели Скорчева получи отличието за най-добра женска роля. Тя влиза в образа на учителка, която заради телефонни измамници губи всичките си спестявания. С нея Ели Скорчева се завърна в киното след почти 30-годишно отсъствие. „Изключително сме щастливи от за този успех. Освен това тук определиха филма като социален трилър. Това е най-точното определение, което сме чували за „Уроците на Блага“. Сега продължаваме работа по следващия ни проект “Made in EU“, сподели от Чехия Стефан Командарев. "Уроците на Блага" ще бъде представен за първи път в България на фестивала "Златна роза". С него ще бъде открита и "Киномания". БНТ е копродуцент на „Уроците на Блага“. За филма: „Уроците на Блага“ е най-новият филм на Стефан Командарев, който връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, в лентата ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента. Лентата, разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

Култура

София е културен център на страната и това е логично, тъй като тук са съсредоточени най-големите институции на културата. Медията ни ежедневно публикува десетки новини за културни събития и инициативи, свързани с българската култура. Огромният брой театри, кина, галерии, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища са гаранция за качествена и богата култура, на която се радват столичани и гостите на столицата. Новините за всяко ново събитие от областта на културата,  допълнително засилват интереса на гражданите.

Театрална култура

Театрална култура

Факт е, че всички театри на територията на София не спират напълно дейността си извън сезона. Нормално е културата да няма почивен ден. Трупите на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър и Музикалния театър имат чудесни инициативи, които поддържат непрекъснато интереса към тях на хората от всички възрасти. В репертоара на всички театри присъстват заглавия, които са непреходни и трябва да се видят от всеки любител на театъра. Много активна е и дейността на учебния театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Театралната култура е в своя възход. 

Студентите са пълни с енергия и нямат търпение да дадат всичко от себе си, за да намерят мястото си в театралните среди на родните театри и да се влеят в културата на страната. Новини за представленията им присъстват в медията ни всяка седмица.  

Новините за бродуейските мюзикъли, поставяни в Музикалния театър се радват на голям интерес от страна на читателите. Културата на мюзикълите намери чудесна почва у нас.

Кино култура

Кино култура

Традиционните кина от миналото вече са рядкост. Тази култура е претърпяла своето развитие. Повечето кина вече съчетават модерна визия и иновации в преставянето на филмите. Това определено увеличава многократно публиката, а новините за новостите в програмите им са доста четени. Няма как да се спрат иновациите в културата.

Последните събития в културата на София - кинофестивалите - привличат не само родни фенове и звезди, но и редица известни имена от световното кино. Кристоф Ламбер остана очарован от професионализма и таланта на българските артисти, режисьори и сценаристи, както и от културата на българите.  

Музикална култура

Музикална култура

Столицата е предпочитана за провеждането на концерти на известни певци и музиканти не само от България, но и от целия свят. Медията ни ежедневно публикува новини, отразяващи музикалната култура в столицата. Предпочитани места за провеждане на големи концерти са новата зала Арена Армеец, Зала 1 на НДК. Зала България е домакин предимно на симфонични концерти. Изобилстват новини за редица културни събития, които се провеждат в НДК. Програмата за културните прояви там е известна месеци напред и хората търсят информация за всичко актуално. Музикалната култура има своите привърженици.

Книжовна култура

Книжовна култура

С гордост можем да отбележим, че столичните библиотеки са средище на културата. Нашата медия се стреми да отразява всичко това с актуални и изчерпатени новини. 

Фондовете на най-големите библиотеки – Националната библиотека и Столична библиотека – непрекъснато се обогатяват. Екипите им се стремят да достигат до сърцата на всички възрасти по подобаващ и съвременен начин и да обогатяват културата на населението. Из районите се движи мобилна библиотека, която осигурява забавление и приятен отдих за деца и възрастни в столичните паркове. Така културата отива при хората. Редовно се публикуват новини за инициативите на библиотеките в сътрудничество с други институции, свързани с културата. В началото на учебната година имаше чудесна инициатива за училища и университети - всеки учащ, закупил карта за градския транспорт, получи безплатна карта за ползване на библиотека и си избра книга за личния си архив. Нашите новини отразиха тази проява на културата.

Традиционната инициатива Поет и Преводач на месеца в Столична библиотека също се радва на успех, а новините за предстоящия месец се чакат с нетърпение. Видно е, че културата винаги е водеща.

Музейна култура

Музейна култура

София е древен град. Историята е на всяка стъпка. Историческата култура е на особена почит. Нашите новини неведнъж информират за безценни исторически находки, на които се натъкват строители съвсем случайно. 

Новините за уникалните и забавни събития за деца в Античния комплекс Древна Сердика в района на Ларгото са особено предпочитани. Тези събития  са тематични и обогатяват културата на подрастващите. 

Националната художествена галерия наскоро беше домакин на уникална изложба – гостуваща изложба, представяща меча и златният пръстен на хан Кубрат. Новините, които нашата медия публикува, изкушиха множество любопитни почитатели на историческата култура да разгледат изложбата. 

За традиционните български празници музеите организират забавни работилници за деца. В тях децата изработват козунаци, великденски яйца, мартеници или сурвачки. Новините насочват любознателните към правилните събития и съдействат за повишаване на интереса към националната култура.

Художествена култура

Художествена култура

Голяма част от населението на столицата обича изобразителното изкуство и скулптурата и приветства всяко събитие, свързано с художествената култура. Многобройните галерии в София предлагат уникална възможност за забавление и обогатяване на културата. Някои предлагат чаша вино по време на разглеждане на изложбата. Други предлагат възможност на гостите да създадат своя картина. Всичко това се харесва от посетителите и новините за предстоящите изложби определено се чакат с нетърпение. 

Много от столичните галерии организират детски арт работилници, които се провеждат през почивните дни. Така децата успяват да научат много ценни уроци за рисуването с различни техники и да разкрият таланта си, както и да обогатят личната си култура

Медията ни отразява новините от редица мащабни събития на културата като Панаира на книгата, Новогодишен музикален фестивал и др. 

Няма как в милионен град с наличието на редица културни институции културата да не е на достатъчно високо ниво. Доказателство за това е и споделеното от редица чуждестранни гости в столицата. Столичната култура се радва на огромен интерес.

Покрай многобройните новини за дейността на столичната администрация, спортните събития, трафика и новите постижения на лекарите в столичните лечебни заведения, тези за водещите събития от културата са като свежа глътка въздух сред злободневните новини.

Новините за култура се следят с интерес не само от столичани, но и от жителите на населените места в цялата страна. Те получават актуална информация за всичко в София от нашите публикации и успяват да присъстват на избрани от тях събития от различни направления на културата

Като цяло, информацията, която дават публикуваните от медията ни новини за култура  е актуална, изчерпателна и полезна и това се потвърждава от коментарите за всяка една от тях, както и многократните споделяния в социалните мрежи. Целта ни е да достигнем до душата на всеки човек и да му дадем ценната за него информация и да му помогнем да се доближи максимално до културата. 

Театрална култура

Кино култура

Музикална култура

Книжовна култура

Музейна култура

Художествена култура

Прочетете още