Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кого ще подкрепите на местните избори в София?
  • Йорданка Фандъкова (ГЕРБ /СДС/) (49%, 446 Гласове)
  • Мая Манолова (БСП/други) (14%, 127 Гласове)
  • Борислав Игнатов (ДБ) (9%, 83 Гласове)
  • Борис Бонев (СС) (14%, 130 Гласове)
  • Ангел Джамбазки (ВМРО) (10%, 95 Гласове)
  • Друг / няма да гласувам (4%, 32 Гласове)
Общо гласували: 913 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 221
Изложба Шанхай Столична библиотека

„Разцъфналите цветя на Шанхай“ е изложбата в Столичната библиотека

В Столична библиотека утре, 19 септември, ще бъде открита гостуващата изложба на Шанхайската библиотека „Разцъфналите цветя на Шанхай“ (стари снимки от съвременната колекция на библиотеката на Шанхай – свидетелства от последните 200 години история на Китай). Изложбата е проектирана специално за Библиотеката на София. Всички снимки в нея се показват за пръв път. Шанхай е бил свидетел на китайските и западни културни течения през последните двеста години. От огромното количество съвременни китайски ресурси в CNBKSY – платформата за онлайн услуги на Шанхайската библиотека, е подбрана серия от най-представителните снимки, които да възпроизведат различните характеристики и аспекти на живота в модерния Шанхай от 1840 г. до 1949 г. Тези снимки разкриват разнообразието, вариращо от архитектура и пейзажи до реклами и мода, както и много други, включително класическите сгради по крайбрежната улица „Бунд“, рекламите в списанията от всички сфери на всекидневието и очарователните шанхайски звезди. Фотографиите на различна тематика показват социалните промени в Китай през различните времена, отваряйки прозорец за нас, за да проследим миналото. Те са ценни исторически материали, за да разберем и изучим съвременен Китай. Изложбата може да бъде разгледана от утре до 24-и септември т.г от 9:00 ч. до 17:00 ч. в галерия „София“ на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4.

comment 0
visibility 262
НДК Филми Фестивал

„Офицер и шпионин“ на Полански открива в НДК CineLibri

Петото юбилейно издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri ще бъде официално открито на 5-и октомври, от 19,00 ч. в зала 1 на НДК с филма на Роман Полански „Офицер и шпионин“. Копродукцията на Франция и Италия е адаптация по бетселъра на Робърт Харис, чиито книги са преведени на 37 езика.  За откриването се подготвя мултимедийно шоу, ще бъде представено журито и приветствие ще отправи директорът на проявата Жаклин Вагенщайн. Фестивалът ще продължи до 20-и октомври т.г. и ще протече под мотото „Петото измерение“. В журито влизат много известни имена. Популярният актьор и продуцент Кристоф Ламбер е председател. Член е шведският писател и журналист Давид Лагеркранс. Негови са трите продължения на трилогията „Милениум“. Лагеркранс ще се срещне с българската публика на 12-и октомври в литературен клуб „Перото“, за да представи книгата си „Тя, която трябваше да умре“. Френският кинорежисьор от румънски произход Раду Михайлеану („Концертът“, „Изворът на жените“) е другият член на журито. Негови филми са отличавани с многобройни награди,, включително от Международния кинофестивал в Берлин и номинации за „Златна палма“ и за „Сезар“. В момента Михайлеану работи по  8-серийна екранизация на книгата „Сбогом, Шанхай“  на  Анжел Вагенщайн. Член на журито е и италианската актриса Лоредана Каната („Младост“, „Неапол във воали“). А към гостите от чужбина се присъединява българската театрална и киноактриса Ирини Жамбонас, която наскоро беше удостоена с наградата „Сърцето на Сараево“ за участието си във филма „В кръг“ на режисьора Стефан Коман Киноманите ще имат възможност да гледат впечатляващи премиери, да се срещнат с изключителни личности от света на киното и литературата, да станат свидетели на юбилеи и филмови ретроспективни образователни събития. Фестивалът включва 50 филма, разпределени в конкурсна и паралелна програма. На 20 октомври от 19,00 ч. в кино „Люмиер“ на специална церемония ще бъдат показани едни от най-сполучливите филми. За пръв път в рамките на фестивала ще се състои международен уъркшоп на тема "Изкуството на адаптирания сценарий" с участието на истински светила в областта на писането и адаптирането на сценарии като Линда Сийгър и Джулиан Фрийдман. Към тях ще се присъедини и българският продуцент, сценарист и режисьор Димитър Коцев–Шошо.

comment 0
visibility 207
дискусия

Актьори, продуценти и политици дискутират бъдещето на филмовата индустрия в София

Представители на бизнес асоциации, актьори и продуценти, академици и политици ще  се съберат в "София Хотел Балкан" на форум за „Филмовата индустрия в 21-ви век: инструменти за оцеляване“. Събитието ще се проведе на 19 септември от 11:00 до 13:30 ч.    Проявата се организира от Дигитална национална коалиция. Идеята е да бъдат обсъдени предстоящите нормативни промени в Закона за филмовата индустрия, чрез които България да запази своите привлекателност и конкурентни предимства като дестинация за филмово производство.   Специално за събитието водещи европейски консултанти ще изготвят сравнителен анализ за финансовите стимули във филмопроизводството, които се прилагат в отделните държави-членки на Европейския съюз.  

Реклама
comment 0
visibility 334
премиера

Кукленият театър открива сезона с "Красавицата и звяра"

"Красавицата и звяра" е ударното заглавие, с което Столичният куклен театър открива сезона си. Премиерата на постановката е на 26 септември в салона на „Гурко“ 14. Участват Диляна Спасова, Димитър Иванов, Стефан Димитров, Стоян Дойчев. Режисурата е на Елица Петкова, сценографията на Христина Недева – Младенович, музиката на Пламен Петков, драматизацията е на Димитър Иванов.   "Красавицата и звяра" ни разказва за една истинска любов, която се ражда след поредица от грешки. Буря, кражба, смелост и страх водят красивата Бел до невероятната истина за един прекрасен човек, скрит зад външността на Звяр.  Истинската любов – макар и понякога странна и неразбираема – е способна да направи дори от Звяра човек.      

comment 0
visibility 250
Военен клуб

„Софийски солисти“ откриват сезона

Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ ще открие новия си творчески сезон с концерт на 16 септември, понеделник. Събитието ще е с начален час 19.00 ч. и ще се състои в Централния военен клуб. Диригент ще бъде маестро Пламен Джуров. Любителите на камерното изкуство ще се насладят на творби на Доменико Чимароза, Бенджамен Бритън и Гия Канчели. За изпълнението на Концерт за две флейти на Доменико Чимароза към ансамбъла ще се присъединят и флейтистките Кремена Ачева и Гергана Иванова.

comment 0
visibility 228
Премиера на филма „Съ нами Богъ“

Тържествена премиера на филма „Съ нами Богъ“

В Дом на киното в София ще се състои премиерата на петте серии на документалния филм „Съ нами Богъ“. Събитието ще започне в 19.00 ч. на 16 септември, понеделник. Ще има антракт и коктейл за зрителите. Филмът показва неизвестни факти от  историята на Третото Българско царство. В създаването на филма участват  Файв Стар Медиа Груп и Столична община. Партньори на продукцията са и дворците Шьонбрун, Версай, Ермитажа, Петерхоф, манастирите „Свети Франциск“ в Асизи и Атон, „Комбург“ в Кобург, както и много други. Снимките са правени в 13 държави и 36 европейски града. Според режисьора Степан Поляков, филмът разказва за дните на новоосвободеното Българското царство, за които Европа не позволяваше да се разказва. Всяка една от сериите има различно заглавие и може да се гледа отделно, без да се загуби сюжетната линия. Разказът започва от основаването на Първата Българска държава, минава през Второто Царство, падането под Османско владичество, съхраняването на духовността в Атон и бурните събития между 1878-а до 1947-а. Основните фигури са на тримата монарси – княз Александър Батенберг, цар Фердинанд Първи, синът му – цар Борис Трети, техните княгини, князе. Европейската история се представя през влиянието на България по това време. Участие в сериала има и цар Симеон Втори. Продукцията е напълно независима, въпреки, че е подкрепена от Министерство на отбраната, Външно министерство, Общините Русе, Плевен, Пловдив, БНР и много други  

comment 0
visibility 208
отворени врати

Театърът на армията открива сезона с Ден на отворените врати

Театърът на Българската армия открива сезона си с Ден на отворените врати. А датата е избрана специално- 17 септември- Денят на София.    От сутринта любимите актьори от трупата  ще посрещат посетителите на входа на „Раковски” 98 с чаша "Нескафе Долче Густо".  Хората ще разгледат репетиционните зали, гримьорните, перукерните, ателиетата, фоайетата с култови плакати, както и звукозаписното студио на Дони. Всички гости на театъра ще могат не само да видят театралните костюми и експонати от емблематични спектакли, но и да ги облекат и да се снимат с арсенал от сценични оръжия – саби, мечове, пистолети, автомати и картечници.    Гостите на театъра ще присъстват и на репетицията на пиесата "Любов, любов, любов" на Майк Бартлет под режисурата на Красимир Спасов.     17 септември е и последният ден, в който билетите за всички постановки през септември, октомври и ноември са на цена от 10 лева.       

comment 0
visibility 469
кражба

Момчета на 10 и 13 години откраднаха бижута и телефон от жена

Две момчета- на 10 и 13 години откраднаха бижута, телефон и вещи от дома на столичанка, съобщиха от МВР. Сигналът е подаден в Първо РПУ още през май от пострадалата. След бързата работа на униформените малолетните бандити са задържани. Събраните материали по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура с мнение за налагане на възпитателни мерки.  

comment 0
visibility 175
поети от 7 страни

Поети от 7 държави ще създават стихове за Женския пазар

Женският пазар се превръща във вдъхновение за поети от 7 европейски страни. Те ще участват в международния уъркшоп „Софийските метафори (Женски пазар)”. На 26 и 27 септември различни поетични събития ще огласят територията на най-старото тържище в столицата. Официалното откриване на поетичния пленер „Софийските метафори (Женски пазар)” е в галерия „Сердика“ на 26 септември от 11 часа.   Авторите ще посетят четири възлови за Женския пазар места където, в рамките на 30 мин., ще имат задачата да напишат стихотворение, посветено на съответното място. Местата ще бъдат снимани, а кадрите след това ще бъдат прожектирани по време на четенето на стихотворенията. А поетичните точки са: Входът на Женски пазар откъм ул. „Екзарх Йосиф“; Градинката с чешмичка между сграда 6 и сграда 7 – пред „Сръбска скара“; Градинката при училището пред сграда 11; Входът на женски пазар откъм Лъвов мост.  

comment 0
visibility 191
Юбилей Атанасов

Юбилейна изложба на Орлин Атанасов в “Сезони”

В Галерия “Сезони”, на 19-и септември от 18,00 ч., своя 40-годишен юбилей на твърчеството си отбелязва Орлин Атанасов. Изложбата е наречена АРТефакти. Атанасов работи в областта на илюстрацията, приложната графика, книжното и пространствено оформление, web дизайна. Той е известен с нетрадиционните си изложби, в които съчетава картини с най-различни материали. В биографията му може да се прочете, че е преминал като художествен редактор, 20 години е в рекламата, художник на телевизионно предаване, на 12-томната Голяма енциклопедия “България” и др. Има няколко самостоятелни изложби в София, Виена, Берлин Саарбрюкен, Форталеза и др. Негови творби притежават колекционери в 10 държави, най-впечатляващото име сред тях е на Енио Мориконе.

comment 0
visibility 179
библиотека

Изложба и концерт в Столична библиотека за Деня на София

Столична библиотека ще отбележи с две събития Деня на София- 17 септември. На 16 септември от 18 часа ще има концерт с участието на проф. Йосиф Радионов (цигулка) и изложба на художника Андрей Михайлов под надслов  "София, моя любов!". Входът е свободен.  

comment 0
visibility 335
София, Алея на книгата, Бояна Ламбер

На бул. „Витоша“ има мирно съжителство между ресторанти и „Алея на книгата“

На бул. „Витоша“ в столицата „Алея на книгата“ продължава да събира почитателите на различни жанрове и ще завърши на 15-и септември. Тя е позиционирана между бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. ’Узунджовска“. Литературният кът се намира до статуята на Алеко Константинов. Щандовете са отворени от 10,00 до 20,00 ч. Над 70 издателства и книготърговци представят своята продукция. Почитателите на книгата имат възможност да получат автографи от много автори. Възрастовият и жанровият диапазон е от най-малките до читателите от третата възраст. В София книжните пазари се провеждат три пъти в годината – Пролетен базар, Международен панаир на книгата и „Алея на книгата“, като тази година това ѝ е седмото издание. Забелязва се повишаване на интереса към българската литература и книги. В момента съществува превес на образователните и научнопопулярните четива, предпочитани са много биографиите, както и книги с препоръки за бизнес умения. В края на седмицата почитателите на книгата ще се увеличат значително, коментира проявата младата писателка Бояна Ламбер, която в рамките на няколко години издаде „Моето порно“ и „На кой му пука за Марс“, чийто тираж вече е изчерпан в книжарниците, но все още може да се намери някой екземпляр на щандовете на Алеята. Според нея, обаче, мястото не е подбрано прецизно и има страшно голямо струпване на клиентите на ресторантите по булеварда и щандовете с книги.    

comment 0
visibility 327
Фестивал

Музикалният фестивал „София 2019” със специална мисия

Фестивалът за поп и рок музика – „София 2019” ще се състои на 18 септември, сряда, в Зала 1 на НДК за девети пореден път, съобщават организаторите. Той е едно от празничните събития за Деня на София. Мисията на фестивала е да подкрепи жените, които имат репродуктивни проблеми. Точно затова мотото му е “Да сверим биологичния си часовник навреме“. Целта е да се насърчат жените от 25 до 35 годишна възраст да направят необходимите изследвания, които да им дадат представа какъв е репродуктивния им статус. Благотворителната кампания на Столична община „Нека бъдем по-добри“ и Фондация „Мечта за дете“ подкрепят напълно тази инициатива. Във фестивала ще се съревновават 14 български песни в поп и рок стил, изпълнени от известни певци. Жури ще определи кой ще спечели Голямата награда в Конкурса за нова българска поп и рок песен. Песента на публиката може да бъде избрана с SMS от зрителите.

comment 0
visibility 421
водосвет

Водосвет и бляскава премиера за старта на новия сезон в Музикалния театър

Новият театрален сезон на Музикалния театър "Стефан Македонски" и на Балет "Арабеск" бе открит с тържествен водосвет. Отец Александър Лашков, който отслужи светото тайнство, пожела на творците успешен и благодатен сезон. „Не е достатъчно да говорим на човека простичко,трябва да развълнуваме душата му. Изкуството, което правите, е наистина вълнуващо, голямо и носи силен етичен заряд!” – с тези думи божият служител благослови театъра и хората, които работят в него.   Първата премиера в храма на музиката, песните и танците е повече от бляскава. През октомври ценителите ще видят "Прилепът" на Йохан Щраус –син. За артистите и всички колективи на театъра предстоят усилени репетиции до премиерните дати на 20, 25,26 и 27 октомври. Новата постановка на „Прилепът” се поставя 100 години след началото на първата ѝ премиера в България през 1919 в тогавашния „Свободен театър”.    

comment 0
visibility 341
РИМ-София

РИМ-София с уникална изложба за столичния транспорт

Документална изложба „София: От първия трамвай до последната спирка на метрото. История на трамваите, метрото и електрификацията на столицата 1898 - 2019 г.“ ще бъде отворена в РИМ-София от 11 септември до 13 октомври, споделят от музея. На откриването на изложбата в сряда ще бъде презентирана и книгата "София: От първия трамвай до последната спирка на метрото", чийто автор е Станислав Колев. Тези събития са посветени на 140-годишнината от обявяването на София за столица. На изложбата ще могат да се видят макети на трамваи, които са пътували в София от началото на 19 век до днес. Те са изработени от Дариан Георгиев.