comment
visibility 373
РИМ София

Експонати от Лувъра са изложени в РИМ София

Над 500 експоната от няколко музея, включително и от Лувъра са изложени в Голямата зала на Регионалния исторически музей – София. експозицията бе открита вчера от кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Предметите идват от Лувъра в Париж, Музейния център – Созопол, от Археологическия инститет с музей при БАН, от НИМ и регионалния музей в Бургас, съобщиха от Столична общиня. Изложбата ще бъде в София до 10 март 2019 г. На откриването присъстваха министъра на културата Боил Банов, Алберто Виал – дипломатически съветник на директора на музея "Лувър", Париж, Фабиен Флори – директор на Френския институт в София, доц. Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София. Изключително сме горди, че освен историята на София Регионалният музей на столицата показва и изложби с различна тематика. Това е чест, че за юбилея - 90 години от РИМ на София имаме изложба с участието на Лувъра, заяви столичният кмет. 3 години след постоянната експозиция музеят на София вече е културно средище за столичани и гостите. Досега в музея са гостували експозиции от Италия, Япония, Германия, припомни Фандъкова. За "Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите" част от експонатите са от Лувъра. "Това е резултатът от сътрудничеството  и успешния културен обмен мъжду България и Франция", каза кметът. Със 75 страни си сътрудничел световно известният музей в Париж, като едно от най-активните е с България, заяви Алберто Виал. Историята на Аполония Понтийска (днешния Созопол) е фокусът на изложбата, показвайки процеса на археологическите проучвания на града, започнати от френския дипломат барон Жюл Александър Дегран през 1904 г. Разкопките продължават през ХХ в., а от 2002 г. в проучванията на Аполония пак има френски екип.

Прочети още keyboard_arrow_right

Времето в София

Въздухът в София

comment 0
visibility 472
Лиляна Бочева

Пролетният концерт на "Бодра смяна" е посветен на Лиляна Бочева

Традиционният пролетен концерт на хор „Бодра смяна” тази вечер ще бъде в памет на създателката си Лиляна Бочева. Концерътт е от 19 часа в зала „Бончо Бочев” на ул. „Княз Борис I” №103. На днешната дата се навършват 95 години от рождението на именитата българска диригентка, посветила живота си на първия детски хор у нас. Лиляна Бочева е родена на 12 април 1924 г. в Горна Оряховица. Завършва Американския колеж в Симеоново и класа по пиано на проф. Андрей Стоянов в Държавната музикална академия в София. Творческият й път започва със създаването на хор „Бодра смяна“ от нейния именит баща Бончо Бочев. Половината от над 50-годишната биография на хора е свързана изцяло с нейното име. От 1946 г. тя работи като пианист, от 1974 г. е диригент, а по-късно и главен диригент. Под диригентството на Лиляна Бочева „Бодра смяна“ се утвърждава като един от най-добрите български и световни детски хорове. Осъществяват се много записи, издават се грамофонни плочи, изнасят се стотици престижни турнета зад граница.  Нейна е идеята деца от хор „Бодра смяна“ да участват в оперни постановки на Софийската опера, както и осъществяването на съвместни проекти със симфонични оркестри. Лиляна Бочева утвърждава хор „Бодра смяна“ като уникална музикална детско-педагогическа школа. Днес възпитаници на хор „Бодра смяна“ са изявени певци, музиканти, преподаватели по музика, критици, редактори. Бочева си отива от този свят на 20 септември 2005 г.в София. Изпратена е от няколко поколения хористи на „Бодра смяна“ в софийската църква „Свети Седмочисленици“. Лиляна Бочева е удостоена със званието „Почетен гражданин на София„. Посмъртно е удостоена с наградата „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, Класик ФМ радио и Националния център за музика и танц към Министерството на културата.

Прочети още keyboard_arrow_right
Реклама
comment 0
visibility 540
Къщата- музей на Вазов

Кой разреши ресторант да дели терен с къщата-музей на Иван Вазов

Ресторант дели един и същ терен с градината и пристройката на къщата- музей на великия Иван Вазов в столицата. Става дума за заведението "Чекпойнт Чарли", което притеснява с екзотични ястия и мирис на тютюн феновете на Патриарха на литературата, сигнализираха от сдружение "Словеса". Според тях тежките миризми унищожават редки експонати, намиращи се в къщата на Вазов. Сред тях са две платна на Мърквичка, както и първият портрет на Вазов, рисуван от Елисавета Консулова. Къщата-музей е част от Националния литературен музей и е под шапката на Министерството на културата, казват от сдружението. Най-разумно би било градината и пристройката да бъдат превърнати в уютно арт място, където да бъдат правени изложби, литературни представяния и други културни събития.

Прочети още keyboard_arrow_right

Този месец Ви питаме

Трябва ли да бъдат повишени заплатите на служителите в столичния градски транспорт?
  • Да. Заслужават по-високи заплати. (53%, 145 Гласове)
  • Не. И сега получават по-високи заплати от здравните работници и учителите. (28%, 77 Гласове)
  • Не. Преди избори винаги искат увеличение (8%, 23 Гласове)
  • Да. Имат много извънреден труд (11%, 31 Гласове)
Общо гласували: 276 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 266
Валидиране марка за Панчо Владигеров

"Български пощи" пусна марка, посветена на Панчо Владигеров

Пощенска марка, посветена на патриарха на българската музика Панчо Владигеров, бе валидирана на събитие в къщата- музей на класика. Представянето на марката даде и старта на изложбата "Владигеров в музикалния калейдоскоп на XX век". Посоки,връзки, отражения" от къщата-музей на твореца. Изложбата всъщност даде и началото на Европейския музикален фестивал тази година. На мероприятието присъстваха заместник- министъра на транспорта Димитър Геновски и зам.-министъра на културата Румен Димитров.Геновски обясни,че първата българска марка на тема "Известни композитори" е пусната още през 1956 година. Но за първи път се печата издание, специално за Владигеров. Димитров пък каза,че както марките минават границите на страните, така и музиката на Владигеров пътува с лекота през времето. Двамата зам.-министри валидираха марката заедно с главния изпълнителен директор на "Български пощи" Деян Дънешки   Прочети още...

comment 0
visibility 220
Петър Чухов

Столична библиотека представя „Достатъчно дълго“ на Петър Чухов

ИК „Жанет 45“ и Столична библиотека организират официалното представяне на сборника с проза „Достатъчно дълго“ на Петър Чухов. Презентацията ще се състои на във вторник, 2 април, в Литературния клуб на пл. „Славейков“4. Началото е 18.30 ч. Сброникът съдържа разкази. За него ще разкажат редактора Ангел Игов и Захари Карабашлиев. Саксофонистът Иван Бороджиев ще акомпанира на кратките текстове, които ще бъдат представени. Специален гост ще е и писателката Божана Апостолова, в ролята си на директор на ИК „Жанет 45“. Реадкторът Ангел Игов споделя, че в сборника се дават интересно отговори на въпроса: „Колко трябва да е дълга една фантазия?“. Срещат се стихотворения в проза, забавни и малко абсурдни истории. Игов насочва вниманието на читателите към един от разказите в книгата „Лисица и лилав телефон“. Обединяващото в сборника е стремежът да се изрази свободно една фантазия.

Прочети още keyboard_arrow_right
comment 0
visibility 420
Изложба Стара София

Представят изложбата „Стара София Градът, фотографът, бижутерът и визуализациите“ (СНИМКИ)

С идването на пролетта фотографите Кайя Христова,  Невена Велева и Илия Пасков събуждат духа на Стара София. В изложбата Кайя, обхваща уюта, емоциите и духа на стара София през обектива си. Нева е вдъхновена от детайлите и майсторски ги превръща в сребро. До като Илия Пасков придава на всички изключителна реалистичност и интерпретация. С фото апарата Кайя, проучва автентичното свидетелство на изчезващотото и неуловимото в София. Тя надзърва в изоставени и забравени и дори запустели пространства, за да събуди уникални детайли от Стара София, погледна ти по един по-различен начин. Младата фотографка докосва сърцевината им и придава тайнственост като едно временно с това разказва и историята им. В изложбата оживява историята на града, интерпретирана с изразните средства на различни творци и изкуства. Събитието осмисля вложението в миналото, чиито величини и достолепност не подлежат на никакво изчерпване, а е план на едно лично съпреживяване. Естетско опоетизиране на старината, преходността и мимолетното - Автентично, Креативно, Истинско! Изложбата ще бъде представена в х-л „Арена ди Сердика“ на ул. Будапеща 2 утре от 18:30 часа, като ще може да бъде разгледана до 18 май.

comment 0
visibility 579
Добромира Банев и неговата проза и поезия

Читатели от цялата страна срещат любовта в поезията и прозата на Добромир Банев (СНИМКИ)

След забележителната премиера на „Любов до синьо“ (Издателство „Персей“) в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ преди месец и половина, книгата вече почти изчерпва тиража си. Рядко в днешно време мерената реч привлича такъв интерес у нас, но Добромир Банев е не просто утвърдено име в съвременната ни литература, той е обичан поет. Това обяснява и жаждата на хората за словото му. „Любов до синьо“ започна своето пътешествие към читателите из страната. Първите два града, в които книгата беше представена, са Пирдоп и Сопот. През април авторът ще гостува в Хасково, Кърджали и Ловеч, а след това предстоят срещи с почитатели в много от крайморските ни градове.Не спира интересът и към предишната книга на писателя – сборникът с есета „Аз съм в другото такси“ (също на Издателство „Персей“). Тя претърпя три тиража, затова също е част от литературното пътешествие на Добромир Банев. „Аз съм щастлив човек. Да си толкова обичан, е преди всичко отговорност. Затова се старая на всеки да обърна нужното внимание. Благодарността в очите на читателите е най-голямата награда за мен“, споделя Банев.Представяме ви едно стихотворение от „Любов до синьо“, а вие побързайте да си купите книгата, докато не е изчезнала от книжарските рафтове. Объркан като трилър е светът.„Любов“ е тухличка в игра на „Лего“.Излиза пасиансът всеки път –като в романтя предпочита него. Животът е шампанско и сълзи,и ягоди, и хрупкави череши...Като в картина е неотразим –„мечта“ е емнация на „беше“. Дъждът вали. Но само пролеттана прага на пристигащото ляторазбира: тихо плаче любовта...„Обичам те“ се пише,всъщност,слято.    

comment 0
visibility 256
НАТФИЗ- номинирани за наградата "ИКАР"

Шест млади надежди от НАТФИЗ с номинации за наградите "ИКАР"

Шестима млади таланти от НАТФИЗ получиха признание за работата си с номинация за авторитетната награда "ИКАР", съобщиха от театралната академия. Церемонията за връчването на призовете е утре-27 март. Младите дарования, очакващи статуетката, са Дина Маркова, Боян Арсов, Ирина Митева, Максима Боева, Ненчо Костов, Мартина Троанска. Сред режисьорите, работили с номинираните, са Диана Добрева и Стоян Радев. Доверие на младата смяна звезди гласуваха и директорите на театри като Ириней Константинов, Кръстю Кръстев, Десислава Гаврилова и Димитър Димитров.

Реклама
comment 0
visibility 372
105-минутен филм за София

105-минутен филм събира на едно място най-любопитните факти за София

Филм, наречен, „105 минути София“, събира на едно най-любопитните факти от миналото, бъдещето и настоящето на българската столица. Режисьори на лентата са Камен Воденичаров и Мишо Ланджев. Примерата на творбата, включена в тазгодишния София филм фест, ще бъде на 29 март в Дома на киното от 18.30 часа. Филмът разказва за археологични открития,важни икономически и политически събития, както и най-добрите образци на архитектурата в града. Това обаче не е типичния пълнометражен филм. Вътре има и кратки игрални сцени. Актьори от различни възрасти правят възстановки на мигове от историята на българската столица. С портрети на екрана ще оживеят и 77 останали в историята мъже и жени, които са свързали живота си със София.

comment 0
visibility 283
НДК

Национален център за книгата и НДК представят новия каталог „Детски книги от български писатели и художници“

За трети пореден път ще бъде представен каталога „Детски книги от български писатели и художници“ („Children`s Books by Bulgarian Writers and Artists”) в НДК. Целта на изданието е да подпомогне развитието на детската литература и илюстрация за деца. Децата са критични, необременени и крехки читатели, за да бъде изминат пътя до тях, всеки писател и художник трябва да вложи цялото си сърце и душа. Всеки от авторите в каталога е успял и силно се надявам всички да ги оценим, каза изпълнителният директор на НДК Ангел Митев. Детска литература от български писатели и художници ще бъде представена на панаирите в Болоня и Франкфурт, а също и на други панаири и форуми, като целта е популяризирането и. Каталога е написан изцяло на английски език, а преводът и редакцията са дело на Анджела Родел, Десислава Николова и Десислава Тончева, художник както на корицата така и на цялата книга е Дамян Дамянов. Съставители на изданието са цял екип от Национален център за книгата с ръководител Светлозар Желев. В него са включени 10 автори с техните произведения, а също и 10 художници и илюстрираните от тях книги.

comment 0
visibility 669
Ларгото

Два месеца концерти огласят Ларгото за 140 години София столица на България

Всяка сряда през месеците април и май феновете на културата могат да се насладят на страхотни концерти, танцови и театрални спектакли в Ларгото на столицата. Поводът е празничното честване на 140 години от избирането на града за столица на България, съобщиха от Столична община. Съставите, които ще представят своето творчество, са към Общинските културни институти. Става дума за камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент проф. Пламен Джуров, оркестър "Симфониета" с диригент Свилен Симеонов, Джаз формация "София".Танцовите ансамбли са "Средец", "Здравец", клуб по спортни танци "Средец". Участие ще имат и момичета от балетната школа на примабалерината Маша Илиева.Своите пиеси ще предстовят и младите надежди от театрална студия "Игра" с художествен ръкъводител Петър Върбанов.

comment 0
visibility 229
концертът

Портрет на Гершуин прави Фортисимо Фамилия

„Рапсодия в синьо“ на Гершуин ще звучи тази вечер в зала „България“.  Фортисимо Фамилия е инициатор на концерта. Ще дирижира Максим Ешкенази. Според него, Гершуин ще прозвучи великолепно, заради талантливите солисти, Софийската филхармония и актьорите, които участват в концерта. Водещите по време на концерта ще бъдат Ана Пападопулу и Валентин Ганев. Те ще споделят с гостите малко известни факти от краткия живот на Гершуин. Мултимедията, която е подбрана специално за концерта ще съчетава музика, история и кадри. Освен „Рапсодия в синьо“, на концерта ще бъдат изпълнени и “Порги и Бес” и “Американец в Париж”. Началото на концерта е в 19.00 ч.

comment 0
visibility 411
Ансамбъл "Странджа"

„Ансамблите на България“ ще разтърси зала 1 на НДК

Четири големи професионални ансамбъла ще изнесат съвместен концерт в зала 1 на НДК днес, 24 март, от 16 ч. Зрителите ще чуят характерните песни и ще видят завладяващите танци на четири фолклорни области, представени от ансамблите "Странджа" от Бургас, "Пазарджик", "Загоре" - Стара Загора и "Добруджа" - Силистра. На всеки един от именитите участници в концерта е отделено достатъчно време, за да покори публиката с най-доброто от своя край. Всеки един от професионалните ансамбли има своя дълга история и се е доказал в своята област. Ансамбъл „Странджа“ е създаден през 1965 г. има вече повече от 6000 концерта зад себе си. Отличен е с редица авторитетни награди. Ансамбъл „Пазарджик“ е основан през 1962 г. и вече 57 години владее сърцата на българската публика. Старозагорският ансамбъл „Загоре“ е още по-стар. Създаден е през 1955 г. Има присъдени редица престижни награди. Най-стар от четирите ансамбъла, участващи в концерта, е ансамбъл „Добруджа“. Основан е през 1954 г. и не спира да стопля душите на българите с добруджанския фолклор. Днешният концерт ще бъде истинско прераждане на душата на българина.

comment 0
visibility 267
Ян Енглерт

Ян Енглерт получи званието Doctor honoris causa от НАТФИЗ(СНИМКИ)

Ян Енглерт, изпълнил ролята на отец Ередия в „Осъдени души“, бе удостоен със званието Doctor honoris causa от НАТФИЗ. Церемонията се състоя в събота, 23 март, информират от Академията. Събитието уважиха много преподаватели, представители на културната общност, журналисти и студенти. Ян Енглерт бе посрещнат с нестихващи аплодисменти от присъстващите. Проф. Пламен Марков, декан на факултет „Сценични изкуства“, накратко представи актьора, а проф. д-р Станислав Семерджиев – ректор на НАТФИЗ – тържествено му връчи званието Doctor honoris causa. Ян Енглерт благодари на всички за оказаната му чест. Той сподели, е ролята на отец Ередия е преобърнала живота му. Днес той е актьор с успешна кариера, педагог, учител и ректор на Варшавската театрална академия. В прочувствената си реч той се опита да даде определението за артиста. Според него актьорът създава или разширява реалността. Талантът няма как да бъде научен, той само може да бъде събуден и направляван.

comment 0
visibility 350
Снимки с деца

Кукленият театър зарадва малчуганите по улиците в София (СНИМКИ)

Артистите от Кукления театър в София излязоха днес на улицата за да зарадват децата. Театъра е домакин на Куклен софийски театрален салон, на които ще бъдат представени творците и представленията номинирани за ИКАР в областа на изкуството. Основен партньор в инициативата е Съюзът на артистите в България. Събитието е включено и в Календара на културните събития на Столична община. Тази сутрин освен актьорите децата имаха възможност да видят и самите кукли. Те ги прегръщаха и се снимаха с тях за спомен.

comment 0
visibility 230
Изложба на Десислава Кулелиева

Фотографска изложба разкрива енергията на духовните места в София

София е един от градовете в Европа, където различни религии съжителстват мирно и тихо. Всяко от духовните места има своя енергия. Тя е запечатана в кадри на фотографската изложба "Духовна София", която бе открита днес в галерия "Сердика" на Женския пазар. Автор на снимките е фотографът Десислава Кулелиева. Изложбата ще продължи до 17 април. Кадрите представят образите на църкви, храмове и манастири. Кулелиева е уловила майсторски чара на архитектурните детайли, съчетани със символите на духовността.

comment 0
visibility 303
безплатни прожекции филмите  на Ян Енглерт

Филмотечно кино "Одеон" пуска безплатно филми на Ян Енглерт

Филмотечно кино "Одеон" в столицата и НАТФИЗ пускат безплатни прожекции на няколко филма с участието на известния полски актьор и режисьор Ян Енглерт.У нас той придоби голяма популярност с участието си в лентата на режисьора Въло Радев "Осъдени души".Там изигра отец Ередия. Представянето на филмите е част от събитията,свързани с посещението на Енглерт в България,заради удостояването му с титлата Доктор хонорис кауза.Церемонията е на 23 март. Полякът има зад гърба си над 100 филмови и театрални роли, за които взима доста престижни награди. Един от призовете е точно за ролята на отец Ередия.От 2003 година до момента Ян Енглерт оглавява Народния театър във Варшава като негов артистичен директор.  Ани Ефремова 

comment 0
visibility 240
Куклен театър

В Столичния куклен театър за 10-и път награждават млади творци

В Столичния куклен театър за 10-и юбилеен път ще бъдат връчени наградите "Сивина" утре, 21 март т. г. Те се дават на млади актьори, работещи в областта на кукленото изкуство. Основен партньор в инициативата е Съюзът на артистите в България. Събитието е включено и в Календара на културните събития на Столична община. Изненадата обаче ще бъде в събота за големите и малки зрители.Столичният куклен театър ще бъде домакин на Куклен театрален салон. В него зрителите ще видят творците и представленията, които са номинирани за тазгодишните награди "ИКАР" за постижения в сферата на кукленото изкуство. Откриването на салона ще бъде в 11.30 часа пред театъра с невероятен парад на куклите. В 12 часа, в събота зрителите ще видят премиерното представление "Хитър Петър". От 4 до 6 следобед ще има куклено-театрални ателиета.В тях хората ще научат каква е магията на работата с кукли и лесна ли е тя.

comment 0
visibility 311
Изложба на Стефан Колев

Живописеца Стефан Кулев с първа софийска изложба в зала Средец (СНИМКИ)

В галерия „Средец” на Министерството на културата тази вечер ще бъде открита първата в София изложба живопис на Стефан Кулев. На място ще бъдат представени 20 платна, вдъхновени от стихията на морето. Кулев използва класическата смесена техника с която смята, че е трудно, то и често изразява себе си. Автора е не е поставил заглавие на изложбата, тъй като често обича да говори с творбите си. В изложбата художника представя една от картините си която е кръстил „Преди лятото с нея той иска да зареди публиката с положителни енергия. Колев е роден през 1974 г. във Варна, завършил е графика във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” през 2000 г. Носител е на наградата СБХ-Варна за дебют. Отличен е и с „Диплом за постижения в съвременното изкуство” от Шaмалие, Франция. Творбите ще може да видим до 5 април в галерия „Средец”.

comment 0
visibility 250
Фантомът от операта в Музикалния театър

Победителка от X Factor дебютира във „Фантомът на операта” в Музикалния театър

Християна Лоизу, победителка от X Factor, излиза на 23 март на сцената на Националния музикален театър в ролята на Кристин във „Фантомът на операта”. Това е една от първите й големи роли на професионална сцена след спечелването на популярния музикален формат през 2016 година. „Ролята на Кристин от „Фантомът на операта” винаги е била роля-мечта за мен. Тя е мечта и за много певици по света. Благодарна съм на директора на Музикалния театър Марияна Арсенова за тази възможност”, казва талантливата Лоизу. Гост-звездата ще се редува в ролята на Кристин със солистките на Музикалния театър Весела Делчева и Теменужка Трифонова. Тя ще си партнира с двамата изпълнители на Фантома на операта – Владимир Грудков и гост-солиста Влади Михайлов. Зрелищният спектакъл се завръща на сцената на Националния музикален театър от 23 март т. г. Той ще се играе единствено до 14 април през този театрален сезон. След изчерпването на билетите за всичките първоначално договорени 25 спектакъла театърът води дълги преговори и откупи нови десет спектакъла. Така вместо до 30 март „Фантомът на операта” ще се играе до 14 април в Музикалния театър.