Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 114 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 821 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 950 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1415
-

Изложба показва съвременните тенденции в развитието на книгите

Изложба под надслов "Книга и шрифт" поставя акцент върху съвременните тенденции в развитието на българската книга и шрифт, съобщават организаторите от СБХ. Събитието продължава от 7 до 13 април в галерията на ул. "Шипка" 6. Изложбата представя творби на млади автори от двете области, завършили своето образование в НХА, в специалности "Книга, илюстрация и печатна графика“ и "Плакат и визуална комуникация“. Участници в експозицията са Албена Лимони и Костадин Кокаланов, Александра Младенова, Ани Петрова, Антонина Георгиева, Борислава Караджова, Владимир Лагадинов, Георги Гиков, Георги Павлов, Десислава Найденова, Дора Иванова, Ети Василева, Жаклина Жекова, Жана Николова, Иван Гърбев, Катерина Киричева, Кристина Костова, Лало Николов, Люба Халева, Маринела Галева, Мария Налбантова, Михаела Караджова, Николай Петрусенко, Омана Кацарска,Тодор Георгиев, Тома Гълов. Подобна селекция дава възможност на зрителя да се запознае с вижданията на тези графични дизайнери, свързани с проектирането на шрифтове и създаването на книги. Всеки от тях търси и намира своето място в тези сфери, като изразява вътрешния си авторски прочит, преплетен с изискванията на времето, в което живеем, и условията, които то поставя пред тях, казват организаторите. Изложбата е част от националната конференция "Книга и шрифт. Традиция и съвременност“, която ще се състои в Софийския университет "Св. Климент Охридски“ от 7 до 10 април 2022. и е посветена на широк кръг от теми, сред които: шрифт и ръкописно писмо, първите български печатари и оформянето на книгата, средновековна и съвременна кирилица. СБХ е партньор и домакин на изложбата, като предостави залите 1C и А0 на първия етаж.

comment 0
visibility 1372
-

В Народното събрание откриха фотоизложба, посветена на Седмицата на гората

В сградата на Народното събрание в София беше открита фотоизложба, посветена на Седмицата на гората, съобщават от институцията. Инициативата е организирана от народни представители от парламентарните групи на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Изложбата е посветена на едни от най-уязвимите екосистеми – крайречните гори, които са най-чувствителните и застрашени местообитания в България. Те са подложени на незаконна сеч, освобождаване на площи за земеделски земи, създаване на плантации за бързо производство на дървесина, корекции на речните корита и добиване на инертни материали, каза народният представител Зорница Стратиева. С представянето на изложбата организаторите целят да насочат вниманието към българските гори, към тяхното управление, стопанисване и опазване, добави тя. Експозицията откри председателят на Народното събрание Никола Минчев. Той отбеляза, че макар невинаги да си даваме сметка за това, горите са от изключително значение за нашия живот. Никола Минчев припомни, че през 2022 г. мотото на седмицата на гората е „Аз обичам гората“. В рамките на седмицата са организирани мащабни кампании по залесяване и почистване, включително с участието на доброволци и деца. Приветствам усилията на всички, които осъзнават необходимостта от провеждането на подобни кампании и от реализирането на активна политика с цел възпитаване на дух на опазване на околната среда у младите хора, добави председателят на народното събрание.

comment 0
visibility 1405
Добромир Банев: Ревността е лошата сестра на любовта

Добромир Банев: Ревността е лошата сестра на любовта

Книгата на Добромир Банев и Маргарита Петрова "Абсурдни времена" се превърна в бестселър и е в Топ 10 на най-продаваните родни издания. Без да подозират авторите се превърнаха в новатори и за първи път читателят се докосна до впечатляващ поетичен диалог с драматургия. Най-абсурдното нещо е любовта, защото е много трудно да пренебрегнем егоизма.  Ревността е лошата сестра на любовта! Естествено е да я има, но в границите на разумното, иначе се превръща в затвор за самите нас", споделя Добромир Банев за най-продавата поетична книга у нас. Представиха нецензурираните „Абсурдни времена“, министърът на културата прочете стихове (ВИДЕО) "Абсурдни времена" бе поставена на сцена, а продажбите от последното издание през февруари удариха тавана. В нецензурираната версия всеки намира нещо за своята душа, припознава се такъв какъвто е, а диалогът на авторите като буря възстановява стари спомени, емоции и чувства, но поражда и нови мечти, и надежди за любовта, казват критици. На 14 април от 18 часа Добромир Банев и Маргарита Петков ще се срещнат с почитателите си в Огледална зала в Добрич, където ще гостуват по покана на община Добрич. На следващия ден, 15 април т. г., авторският тандем гостува във Велико Търново на "Литературно фоайе".

Реклама
comment 0
visibility 1587
-

Изложбата “Портрет на София” беше открита под купола на Ларгото

Фотографът от вестник „24 часа“ Йордан Симеонов представи проект, в който главни герои са жени, които се казват Софѝя и живеят в София. Изложбата е портрет на града през историите на тези героини от различни поколения и с различни професии и занимания. „София е връзката между идеите и материята. Аз имах нужда от тази идея точно сега. Вложих своите желания, очаквания, мечти в този проект, но интуитивно, несъзнателно. В мен има вроден интерес към човешката природа, към съдържанието на хората. Имам чувството, че от нас зависи какво ще видим в живота. Ако виждаме хубавите неща, ще живеем по-щастливо“, сподели авторът. Чрез фотографиите жените разкриват своята специална връзка с името Софѝя и града, в който живеят и който също носи това име. „София е мястото, където се чувствам щастлива у дома. Където знам, че винаги ще срещна добри, усмихнати хора“, споделя ученичката София Марчева, чиято фотография е част от изложбата. „София е уникален магически център на нашата памет – история, новаторство и творчество под погледа на Витоша“, споделя актрисата София Кузева-Чернева, а детската учителка София Матова добавя: „София е микс от цветове и култури“. Присъстващите на откриването видяха късометражен филм за проекта, заснет и режисиран от Добрин Кашавелов, който можете да видите на: https://www.youtube.com/watch?v=4LszOmFhCy4. Изложбата „Портрет на София“ се реализира с подкрепата на Столична община и може да бъде разгледана до 10 април.

comment 0
visibility 1492
Преподаватели от Софийския университет са победители в Национален конкурс з

Преподаватели от Софийския университет са победители в Национален конкурс за поезия

Ясни са победителите в първото издание на конкурса за Националната награда за поезия „Константин Павлов". На специална церемония в Софийската градска галерия бяха отличени проф. д-р Амелия Личева, преподавател в Катедрата по теория на литературата във Факултета по славянски филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, и гл. ас. д-р Кирил Василев, преподавател по културология във Философския факултет на същото учебно заведение. Проф. Личева е отличена за стихосбирката „Потребност от рециклиране”, а Кирил Василев - за „Шествието“. Те получиха пластики на скулптура Ангел Станев, заедно с грамота и парична сума в размер на 1500 евро. Председател на тричленното жури беше поетесата Мирела Иванова. В състава му влизаха още литературният критик проф. Михаил Неделчев и поетът Ани Илков. Общо 27 български поети от цялата страна се състезаваха в първото издание на конкурса, организиран по инициатива на Румяна Таслакова – дългогодишен ръководител на Българската редакция на „Дойче веле“.

comment 0
visibility 1701
Радостта да живееш в ретроспективна изложба на художника Николай Русев

Радостта да живееш в ретроспективна изложба на художника Николай Русев (СНИМКИ)

Ретроспективна изложба живопис на художника Николай Русев (1963 -2020 г.) се открива на  8 т. г.в столичната галерия Pentimento на ул. ,,Уилям Гладстон” №8. Като цяло експозицията, която ще продължи до 25 април т. г. показва движещата сила на "Радостта да живееш". Творбите на Русев в изложбата са от периода - 1992 г. - 2019 г., а водеща тема в картините е любовта. Отношенията мъж-жена са поднесени с наивистично-реалистични нюанси, пресъздадени с ярки и топли цветове, така че максимално да предизвикат емоции и усещания за добро настроение.  Израстването на Николай Русев през годините като творец води до преход в изкуството му - от пасторални картини към абстрактен минимализъм, казват експерти в творчеството на художника. "В търсенето на човешката същност, ти е нужно едно движение с четката", е виждането на художника през последните му години. Николай Русев е роден през 1963 г. Член е на Съюза на българските художници(СБХ). Има над 42 самостоятелни изложби в България. Участвал е в множество общи експозиции, инициирани от СБХ. Има самостоятелни изложби във Франция, Белгия, Чехия, Кипър, Сърбия, Босна и Херцеговина.

comment 0
visibility 2272
-

„Фондацията“ разтърсиха София и напълниха Зала 1 на НДК (СНИМКИ) (ВИДЕО)

В последния ден от извънредната епидемична обстановка и часове, преди да отпаднат ковид мерките в страната, Кирил Маричков, Добрин Векилов- Дони, Иван Лечев и Славчо Николов се събраха отново под формата на супер групата „Фондацията“. В най-голямата зала на НДК те изсвириха едни от най-емблематичните рок песни на България за всички времена. Още в самото начало изпълниха песента на ФСБ –„Пак ще се прегърнем“, което внесе допълнително настроение в зажаднялата за културни събития публика. Музикантите поднесоха едни от най-големите хитове на групите, в които участват - „Щурците“, „ФСБ“, БТР и дуета Дони и Момчил. Публиката пя наравно с тях песни като „20 век“, „Вълшебен цвят“, „Уморени крила“, „Малкият принц“, „Кукла“, „ Да погледна в теб“, „ След десет години“ и много други. Специални гости на музикалния спектакъл бяха вокалистът на БТР Наско Пенев, рок динозавърът от АХАТ Звезди Керимидчиев, който взриви публиката с изпълнението на „Черната овца“ и младата рок надежда Славин Славчев. Специална изненада поднесе Иван Лечев като представи финалистите от отбора му в последното издание на „Гласът на България“. На финала „Фондацията“ по традиция завършиха с емблематичната „Клетва“, която посветиха на хората, преживяващи войната в Украйна.    

comment 0
visibility 1926
-

Фотоизложба в градинката на "Кристал" отбелязва 143 г. от обявяването на София за столица

27 реставрирани старинни сгради показват скритата красота на София в изложба, организирана по повод 143-тата годишнината от обявяването на града за столица на България. Инициативата се организира от Столична община. Фотографиите могат да бъдат видяни от 1 до 14 април в градина "Кристал". Те са дело на журналиста Митко Попов и представят кадри на възстановени сгради в София, съхранили в себе си историческите корени и културното наследство на града. Авторът запечатва със своя обектив красотата на родния си град от 2018 година, когато стартира проекта "Скритата красота на София" във Facebook. Замислен като лична кауза, постепенно той се разраства, провокирайки хиляди хора да забележат и оценят красотата на столицата. Всяка една възстановена сграда носи в себе си духа на стара София, като ни връща повече от век назад във времето и ни учи колко е важно да съхраняваме традициите си, изграждайки мост между миналото и бъдещето ни. "В ежедневието си трудно забелязваш красотата на града, в който живееш, но това е красота, която можеш да те изненада, ако спреш за момент и отвориш сетивата си", споделя Митко Попов. „Когато преди години създадох тази страница, я бях замислил единствено като място, на което да споделям собствената си страст по отношение на културно-историческото наследство, което носи любимият ми град", разказва още той. Авторът споделя още, че от дете обожава старинната архитектура и често се е заглеждал по тази или онази сграда, без дори да подозира, че след време ще се научи да познавам и историята ѝ. Другото, което не подозира е, че за четирите години отсъздаването на "Скритата красота на София" ще открие и много съмишленици в любовта си към миналото и красотата. Митко Попов се надява, че една изложба в общественото пространство би намерила още по-широк отклик.  

comment 0
visibility 1597
Бюрхан Керим е носителят на Наградата за полет в изкуството

Бюрхан Керим е носителят на Наградата за полет в изкуството

Бюрхан Керим е тазгодишният носител на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“, съобщават от НАТФИЗ. Театралният режисьор е възпитаник на проф. Маргарита Младенова. Той се дипломира в Националната академия за театрално и филмово изкуство със спектакъла „Илюзията“ от Т. Кушнър и е удостоен с отличието „НАТФИЗ: Най-най-най“ в категория „Режисьор в сценичните изкуства“. Керим дебютира в Театър „Сфумато“ със спектакъла „Край на играта“ по текстове от Хулио Кортасар, Хосе де Еспронседа и стари испански романси. Снима се във филма на режисьора Кристина Грозева „8 минути и 19 секунди“ по текстове на Георги Господинов. Автор е на театрална и радиопиеса „Името ми бе...“.

comment 0
visibility 1966
Французин ще танцува върху фасадите на пл. Славейков в София

Французин ще "танцува" върху фасадите на пл. Славейков в София

Френският танцьор и катерач Антоан Льо Менестрел ще изпълни впечатляваща програма – пърформанс по фасадите на знакови сгради на площад „Славейков“ в София. Спектакълът носи името L’Aimant („Любовникът“ или „Този, който обича“) и е част от програмата на фестивала за екстремни спортове и филми, туризъм, екология и активности сред природата „Дни на предизвикателствата“. Инициативата се организира от Френския институт в България, в партньорство с Дни на предизвикателствата, Столична община и Столична библиотека. Впечатляващото представление ще се проведе утре – 30 март, от 17:30 ч., съобщават от Столична библиотека. В него ще се включат мецосопраното Вера Николова и актьора Боян Младенов. Потопен в поетичната атмосфера на Пенчо и Петко Славейкови, Антоан Льо Менестрел ще представи историята на един френски Ромео, който търси любовта в България. Отчаян, той е готов да изкачи всички препятствия и всички стени. Неговото търсене ще започне с едно главозамайващо спускане и ще продължи с „изследване“ на фасадите на Френския институт и на други емблематични за София сгради… докато не чуе един непознат глас, една мелодия, която няма да може да забрави! Дали ще открие любовта? Кой е Антоан Льо Менестрел? Световноизвестният катерач и танцьор Антоан Льо Менестрел развива страстта си от спорта към изкуството. Той се катери по градски фасади, танцува по стени и покриви. Създава поезия, стимулира и поражда диалог между града и неговата архитектура. Със своите спектакли той ни увлича в разходка, която ни приканва да вдигнем очи, изненадва ни и ни омагьосва, преминавайки над баналността на нашите ежедневни пейзажи, разкривайки пред очите ни нови пътища към свободата. Неговите главозамайващи спектакли се играят във Франция, Германия, Швейцария, Обединеното кралство, САЩ и България!

comment 0
visibility 1614
-

Авторка на книги за личностно развитие стана „Будител на годината“

Стояна Нацева бе обявена за „Будител на годината“ на финала на конкурса „Мисис Дама на годината“ 2022, който се проведе в балната зала на комплекс „Монтесито“ в София на 25 март. Това е втори пореден приз за основателката на Академия „Щастлив живот“ и авторка на 6 книги за личностно развитие – само преди седмица Стояна получи най-много номинации от публиката и бе отличена с голямата годишна награда за женско предприемачество „Златно токче“ на тържеството в столичния хотел „Маринела“. Този двоен успех отбелязва впечатляващите постижения на Стояна Нацева като лидер в сферата на личностното развитие у нас; нейната Академия „Щастлив живот“ има над 280 000 последователи във Фейсбук, Стояна е търсен консултант и автор на бестселърите Живот без страхове“, „Силата на рода“, „Правилата на царицата“, „Живей в изобилие“, „Енергия: Презареждане“ „Бъди центърът на своята вселена“. Предстои да излезе седмата ѝ книга, която ще бъде посветена на любовта – най-сигурната противоотрова срещу вредите, които нанасят страховете.  

comment 0
visibility 1487
-

В Народния театър връчиха наградите "Икар" на Съюза на артистите

За 48-и път в Световният ден на театъра бяха връчени наградите "Икар" на Съюза на артистите в България. Церемонията мина под мотото "Сертификат за изкуство" и се проведе по традиция в Народния театър. Койна Русева заслужи "Икар" в категорията водеща женска роля за ролята на Воланд в спектакъра "Майстора и Маргарита" в Младежкия театър Николай Бинев. Владимир Карамазов беше отличен за ролята му на кандидата в "Опашката" по романа на Захари Карабашлиев. Спектакълат е постановка на Плевенския театър "Иван Радоев", а режисьор е Явор Гърдев. За най-добър режисьор беше отличен Николай Поляков за "Майстора и Маргарита" в Младежкия театър. Икар за изключителен принос към българския театър получи режисьорът и актьор Асен Шопов. Със специалната награда "За чест и достойнство" беше отличен Симеон Алексиев, а певицата Мими Николова получи награда за изключителен принос към музиката. Водещи на тазгодишната церемония бяха директорът и актьорите от трупата на общинския театър "Възраждане". Всички средства от продажбата на билети за церемонията по традиция постъпват в здравния фонд на Съюза на артистите, чрез който се финансират операции и медикаменти за нуждаещите се творци и служители от сценичните изкуства.  

comment 0
visibility 1742
Отбелязваме Деня на театъра, в София се връчват наградите „Икар“

Отбелязваме Деня на театъра, в София се връчват наградите „Икар“

По традиция в Международния ден на театъра в София се раздават Националните награди за сценични изкуства „Икар“ на Съюза на артистите в България. Церемонията тази вечер ще бъде под мотото „Сертификат за изкуство“. Събитието ще се състои от 19:00 ч. в Народен театър "Иван Вазов". Предварително са известни единствено носителите на специалните награди „Икар“ за 2022. Тазгодишният лауреат на престижната награда „За чест и достойнство” е един от доайените на Пловдивския театър „Николай Масалитинов” - Симеон Алексиев. Другите носители на награда в специалните категории са режисьорът Асен Шопов, отличен с наградата „За изключителен принос към българския театър”, и певицата Мими Николова – "За изключителен принос към музиката”. За Международния ден на театъраДатата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г. Приема се, че театралното изкуство възниква в Древна Елада. Първообразът му са пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис – прочутите дитирамби. Характерното за древногръцкия театър е, че една пиеса включва максимум 3 актьори, които са задължително мъже. Актьорите носят маски в зависимост от персонажа, който играят. През цялото време на сцената присъства хор, който служи като акомпанимент. Първият професионален театър у нас е създаден през 1881 г. в Пловдив. Драматичният театър носи името на смятания за родоначалник на съвременната театрална школа в България артист и режисьор Николай Масалитинов. Двама французи – Босси и Брюн, създават първия у нас професионален театрален салон в Пловдив, благодарение на отличния си бизнес нюх. Чужденците току-що били купили голямата къща на местен бей и я превърнали в хотел. Те решават да конкурират два други пловдивски хотела и изграждат в двора сграда за театрални представления. Така се появява първият театрален салон у нас, наричан Международен театър „Люксембург“. Вътрешността му е била кокетна – от типа на средновековните театри. Разполагал е с 300 места, 17 ложи, разположени подковообразно на нивото на сцената. За начало на летоброенето на Народния театър в София се счита заповед на министъра на народното просвещение Иван Д. Шишманов, с която от 1 януари 1904 г. управителят на подкрепяната от държавата Народна драматическа трупа „Сълза и смях“ Илия Миларов е назначен за „Интендант“. От пролетта на същата година названието на трупата вече е Български народен театър. От 1906 г. до 1951 г. трупата носи името Народен театър, а от 1951 г. до 1962 г. – Народен театър „Кръстьо Сарафов“. От 1962 г. и до днес официалното название е Народен театър „Иван Вазов“.

comment 0
visibility 1657
-

Театър София представя спектакъла "Горчивите сълзи на Петра фон Кант"

Общинският театър София представя на 04 април 2022 спектакъла "Горчивите сълзи на Петра фон Кант" от Райнер Вернер Фасбиндер, съобщават от театъра. За спектакъла е използван преводът на Владко Мурдаров. Спектакълът ще представи една съвременна история за женственост, красота, сила, нежност и неумолим копнеж за творчество и споделена любов, казват от театъра. Режисьор на спектакъла е Пламен Марков, художник - Марина Райчинова. Композитор на музиката е Калин Николов. В ролите зрителите ще видят Лилия Маравиля, Милена Живкова, Йоанна-Изабелла Върбанова, Неда Спасова, Лидия Василева, Лора Мутишева. Тази година фестивалът „Берлинале“ 2022 беше открит с френска интерпретация „Петер фон Кант“ на оригиналната пиеса на Р. В. Фасбиндер.За 14 години Фасбиндер прави 41 филма, а смъртта му на 37 се смята за края на подема на новото немско кино. Вечната история за Петра фон Кант ще бъде вълнуваща за публиката и от сцената на Театър „София“.        

comment 0
visibility 1537
-

Съюзът на артистите връчва наградите "Икар" в Народния театър

На 27 март, в Световния ден на театъра, Съюзът на артистите в България връчва с традиционна тържествена церемония годишните си награди за най-добри постижения в сценичните изкуства. 48-ата церемония ще премине под мотото „Сертификат за изкуство”, съобщават от Съюза. Тържественото събитие ще се състои в неделя от 19 часа в Народния театър „Иван Вазов”, а от 22.40 часа ще бъде излъчена по Българската национална телевизия. Отсега са известни единствено носителите на специалните награди „Икар 2022”. Тазгодишният лауреат на престижната награда „За чест и достойнство” е един от доайените на Пловдивския театър „Николай Масалитинов” - Симеон Алексиев. Другите носители на награда в специалните категории са режисьорът Асен Шопов, отличен с наградата „За изключителен принос към българския театър”, и певицата Мими Николова – "За изключителен принос към музиката”.

Култура

София е културен център на страната и това е логично, тъй като тук са съсредоточени най-големите институции на културата. Медията ни ежедневно публикува десетки новини за културни събития и инициативи, свързани с българската култура. Огромният брой театри, кина, галерии, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища са гаранция за качествена и богата култура, на която се радват столичани и гостите на столицата. Новините за всяко ново събитие от областта на културата,  допълнително засилват интереса на гражданите.

Театрална култура

Театрална култура

Факт е, че всички театри на територията на София не спират напълно дейността си извън сезона. Нормално е културата да няма почивен ден. Трупите на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър и Музикалния театър имат чудесни инициативи, които поддържат непрекъснато интереса към тях на хората от всички възрасти. В репертоара на всички театри присъстват заглавия, които са непреходни и трябва да се видят от всеки любител на театъра. Много активна е и дейността на учебния театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Театралната култура е в своя възход. 

Студентите са пълни с енергия и нямат търпение да дадат всичко от себе си, за да намерят мястото си в театралните среди на родните театри и да се влеят в културата на страната. Новини за представленията им присъстват в медията ни всяка седмица.  

Новините за бродуейските мюзикъли, поставяни в Музикалния театър се радват на голям интерес от страна на читателите. Културата на мюзикълите намери чудесна почва у нас.

Кино култура

Кино култура

Традиционните кина от миналото вече са рядкост. Тази култура е претърпяла своето развитие. Повечето кина вече съчетават модерна визия и иновации в преставянето на филмите. Това определено увеличава многократно публиката, а новините за новостите в програмите им са доста четени. Няма как да се спрат иновациите в културата.

Последните събития в културата на София - кинофестивалите - привличат не само родни фенове и звезди, но и редица известни имена от световното кино. Кристоф Ламбер остана очарован от професионализма и таланта на българските артисти, режисьори и сценаристи, както и от културата на българите.  

Музикална култура

Музикална култура

Столицата е предпочитана за провеждането на концерти на известни певци и музиканти не само от България, но и от целия свят. Медията ни ежедневно публикува новини, отразяващи музикалната култура в столицата. Предпочитани места за провеждане на големи концерти са новата зала Арена Армеец, Зала 1 на НДК. Зала България е домакин предимно на симфонични концерти. Изобилстват новини за редица културни събития, които се провеждат в НДК. Програмата за културните прояви там е известна месеци напред и хората търсят информация за всичко актуално. Музикалната култура има своите привърженици.

Книжовна култура

Книжовна култура

С гордост можем да отбележим, че столичните библиотеки са средище на културата. Нашата медия се стреми да отразява всичко това с актуални и изчерпатени новини. 

Фондовете на най-големите библиотеки – Националната библиотека и Столична библиотека – непрекъснато се обогатяват. Екипите им се стремят да достигат до сърцата на всички възрасти по подобаващ и съвременен начин и да обогатяват културата на населението. Из районите се движи мобилна библиотека, която осигурява забавление и приятен отдих за деца и възрастни в столичните паркове. Така културата отива при хората. Редовно се публикуват новини за инициативите на библиотеките в сътрудничество с други институции, свързани с културата. В началото на учебната година имаше чудесна инициатива за училища и университети - всеки учащ, закупил карта за градския транспорт, получи безплатна карта за ползване на библиотека и си избра книга за личния си архив. Нашите новини отразиха тази проява на културата.

Традиционната инициатива Поет и Преводач на месеца в Столична библиотека също се радва на успех, а новините за предстоящия месец се чакат с нетърпение. Видно е, че културата винаги е водеща.

Музейна култура

Музейна култура

София е древен град. Историята е на всяка стъпка. Историческата култура е на особена почит. Нашите новини неведнъж информират за безценни исторически находки, на които се натъкват строители съвсем случайно. 

Новините за уникалните и забавни събития за деца в Античния комплекс Древна Сердика в района на Ларгото са особено предпочитани. Тези събития  са тематични и обогатяват културата на подрастващите. 

Националната художествена галерия наскоро беше домакин на уникална изложба – гостуваща изложба, представяща меча и златният пръстен на хан Кубрат. Новините, които нашата медия публикува, изкушиха множество любопитни почитатели на историческата култура да разгледат изложбата. 

За традиционните български празници музеите организират забавни работилници за деца. В тях децата изработват козунаци, великденски яйца, мартеници или сурвачки. Новините насочват любознателните към правилните събития и съдействат за повишаване на интереса към националната култура.

Художествена култура

Художествена култура

Голяма част от населението на столицата обича изобразителното изкуство и скулптурата и приветства всяко събитие, свързано с художествената култура. Многобройните галерии в София предлагат уникална възможност за забавление и обогатяване на културата. Някои предлагат чаша вино по време на разглеждане на изложбата. Други предлагат възможност на гостите да създадат своя картина. Всичко това се харесва от посетителите и новините за предстоящите изложби определено се чакат с нетърпение. 

Много от столичните галерии организират детски арт работилници, които се провеждат през почивните дни. Така децата успяват да научат много ценни уроци за рисуването с различни техники и да разкрият таланта си, както и да обогатят личната си култура

Медията ни отразява новините от редица мащабни събития на културата като Панаира на книгата, Новогодишен музикален фестивал и др. 

Няма как в милионен град с наличието на редица културни институции културата да не е на достатъчно високо ниво. Доказателство за това е и споделеното от редица чуждестранни гости в столицата. Столичната култура се радва на огромен интерес.

Покрай многобройните новини за дейността на столичната администрация, спортните събития, трафика и новите постижения на лекарите в столичните лечебни заведения, тези за водещите събития от културата са като свежа глътка въздух сред злободневните новини.

Новините за култура се следят с интерес не само от столичани, но и от жителите на населените места в цялата страна. Те получават актуална информация за всичко в София от нашите публикации и успяват да присъстват на избрани от тях събития от различни направления на културата

Като цяло, информацията, която дават публикуваните от медията ни новини за култура  е актуална, изчерпателна и полезна и това се потвърждава от коментарите за всяка една от тях, както и многократните споделяния в социалните мрежи. Целта ни е да достигнем до душата на всеки човек и да му дадем ценната за него информация и да му помогнем да се доближи максимално до културата. 

Театрална култура

Кино култура

Музикална култура

Книжовна култура

Музейна култура

Художествена култура

Прочетете още