Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 597 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 115 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 110 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 154 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 988 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 467
Никола Вапцаров

Намерени са есе и неизвестни стихове на Вапцаров

Намерени са три стихотворения на Вапцаров, неизвестни до момента, и есе за литературата, съобщава БНР. Племенницата на Вапцаров е споделила, че безценните находки са намерени при чистене в сградата на бившата дирекция на полицията в София. Човекът, който чистил, попадна на папка със стихотворения и есе от 10 страници. Поетът прави преоценка на бъдещето в есето. От стихотворенията е разчетено едно. Те са написани с мастило. Ще бъдат публикувани след като бъдат разчетени и останалите. Филм за Вапцаров като авиомеханик на летището във Враждебна подготвя Мая Вапцарова.

comment 0
visibility 230
Столична библиотека

Поет и разказвач на декември в Столична библиотека е Силвия Чолева

Поет и разказвач на месец декември в Столична библиотека е Силвия Чолева. За незапознатите- тя е една от най-разностранните личности в съвременния литературен пейзаж у нас, член на Обществения съвет на Столична библиотека. Срещата с нея ще бъде на 4.12.2019 г. (сряда) от 18:30 ч. Силвия Чолева ще бъде представена от нейния колега поет и журналист Марин Бодаков, ще чете и ще отговаря на въпросите на Николай Бойков, както и на тези на своите читатели и почитатели.    Чолева е носител на Националната награда за поезия „Иван Николов“, наградата „Хр. Г. Данов“ – за представяне на българската литература, Почетен знак „Златен век“, печат на Симеон Велики на Министерство на културата и др. Работи в БНР, програма „Христо Ботев“, където води предаване за култура. Води и рубрика в предаването „Библиотеката“ на БНТ.    

comment 0
visibility 324
Столична библиотека

Детска книжка с истински семена - изненада в Столична библиотека

Едно страхотно преживяване за децата се задава утре в Столична библиотека. От 10:30 ч. Дарина Димитрова ще представи в Детския център своята книга, от страниците на която можете да отгледате малка домашна градина от ядливи цветя, саксийни ягоди, домати, моркови, сладки чушлета, марули и репички. Томчето носи закачливото заглавие „Бобо Бермундо и Отряд „ПиПер“.   Книгата е напечатана с безвредно за почвата еко мастило върху 100% рециклирана натурално бяла хартия. Съдържа ръчно направени хартиени елементи с вградени семена за покълване. Шрифтът е за хора с дислексия.  

Реклама
comment 0
visibility 367
Снежната кралица

"Снежната кралица" на "Арабеск"-танцова приказка за малки и големи в Музикалния театър

Великолепната приказа на Ханс Кристиан Андерсен- "Снежната кралица" оживява по един нов и уникален начин с прочита на танцовите магьосници от балет "Арабеск". И не къде да е, а на сцената на Музикалния театър.     Музиката е от светила като Чайковски, Елгар, Брукнер, Мусоргски, Григ и др. Хореограф е Ангелина Гаврилова, драматург Марий Росен, сценограф - Иван Токаджиев и художник на костюмите – Адрияна Найденова . Датите са : 29.11.2019 г.- 19.00 ч, 30.11.2019 г.- 11.00 ч, 13.12.2019 г.- 19.00 ч., 14.12.2019 г.-11.00 ч.   Спектакълът ще очарова публиката с нестандартни визуални решения, ефектни „приказни“ костюми и завладяваща музика. От друга страна, участието на целия състав на балет „Арабеск“ в творбата, многообразието от различни герои, разкрива яркия талант на трупата не само като танцьори, но и силното и въздействащо актьорско присъствие.   А за тези, които са забравили: „Снежната кралица“ е притча за едно омагьосано дяволско огледало, счупено на милиони миниатюрни парчета, реещи се из Света, попадащо в сърцето ни, каращо ни да виждаме само грозните и лошите страни на Човека и всичко около него. И за изумително красивата и  неспособна на искрена любов ледена Кралица, за детската чистота и обич на Кай и Герда.    Ани Ефремова   

comment 0
visibility 728
Зимни приказки

Снежната кралица, Снежанка и Аладин разказват зимни приказки в Музикалния театър

  Приказни герои ще посрещат децата в столичния Музикален театър от 29 ноември до 8 декември. Снежанка, Малката кибритопродавачка, Аладин, ще срещнат децата и ги повеждат на приказно пътешествие. Страхотните гримьори на театъра ще украсят лицата им със закачливи рисунки. А невероятните костюми и перуки ще завършат преобразяването на малчуганите. Като комплимент от театъра ще бъде и по една гигантска меденка за всяко дете.   Това всичкото всъщност е цикълът "Зимни приказки", който започва от 29 ноември в театъра. Вълшебствата за малките ще започват 30 минути преди самия спектакъл.    В специалния Коледно- новогодишен детски блок са включени любимите на малчуганите спектакли на "Стефан Македонски" като "Аладин", "Котаракът Шарл", "Да целунеш принцеса", "Снежанка и седемте джуджета", "Малката кибритопродавачка" и най-новото заглавие- мюзикъла за малки и големи "Четиримата близнаци".    А началото на "Зимните приказки" ще бъде на 29 и 30 ноември с премиерата на балетното бижу "Снежната кралица" на балет "Арабеск".  Спектакълът на хореографката  Аделина Гаврилова разказва за детската чистота и обич на Кай и Герда, които се изправят срещу красивата , но ледено студена и неспособна на обич Кралица.      

comment 0
visibility 846
новогодишен прилеп

Томбола, изненади и шампанско на 31 декември с "Прилепът" в Музикалния театър

Томбола по време на самото представление, куп изненади и пенливо шампанско в антракта. Това може да бъде и вашето преживяване и то на 31 декември, часове преди Новата 2020 година в Музикалния театър "Стефан Македонски". И постановката, която е избрана, е повече от специална- "Прилепът" от Йохан Щраус- син. Представлението започва на 17 часа. За първи път от няколко години насам Музикалният театър ще посрещне публика на 31-ви декември със спектакъл. Билети се продават на касата и на сайта на Музикалния театър.     Режисьор на новата сценична версия на „Прилепът” е Марияна Арсенова, диригент-постановчик – Юли Дамянов, сценограф – Иван Савов, художник на костюмите – Яна Дворецка, хореограф – Йоана Стоянова. .    На 31 декември участват солистите: Владимир Грудков, Илина Михайлова, Христо Сарафов, Денко Проданов, Стефан Петков, Добромир Момеков, Тодор Велков, Исидора Молес, Ралица Анкова, Георги Маноел Димитров, Александър Василев, Йоана Пекова, Иван Александров, Емил Митрополитски, Лъчезар Лазаров, Алексей Римша Хор, балет и оркестър на Музикалния театър" с диригент Юли Дамянов  

comment 0
visibility 552
последен клас

Последният клас на Стефан Данаилов с премиера в негова памет

  Студентите от последния клас на Стефан Данаилов представят своя дипломен спектакъл на 29 и 30 ноември на Голяма Сцена в НАТФИЗ. Младежите посвещават премиерата си на Мастера. И канят приятели и познати на събитието, съобщават от Народния театър.    Пиесата се казва „Лодкарят“ от Джез Бътъруърт, постановка д-р Сава Драгунчев, сценография и костюми Елис Вели и Ванина Цандева, мултимедия Димитрис Георгиев, композитор Милен Апостолов, хореограф Валерия Колева, фотограф Кети Райкова. А студентите от последния клас на професор Стефан Данаилов са: Йордан Ангелов, Цветан Апостолов, Боряна Бабанова, Радина Боршош, Филип Буков, Роберт Ваханян, Явор Вълканов, Дона Вълова, Петър Данов, Анджелика Джамбазова, Стела Димитрова, Георги Краев, Велислава Костадинова, Божидар Мицев, Габриела Накова, Пепа Николова, Недиляна Павлик, Филина Петрова, Антон Порязов, Марин Рангелов, Живко Сираков, Румен Троев.    

comment 0
visibility 1320
театър

Прощаваме се с Ламбо в Народния театър на 2 декември

На 2 декември от 11 часа ще бъде прощаването с големия Стефан Данаилов. Мястото- фоайето на Народния театър „Иван Вазов“ в София. Това обявиха в социалната мрежа от Съюза на артистите в България. Колегите на Ламбо постнаха на прощаване и едно емоционално послание към него:      „Благодарим ти за всичко, което остави след себе си! Благодарим ти за ролите, за уроците, за талантливите ученици, за мъдрите слова и за отношението! Оставаш в сърцата ни като един от най-обичаните и най-уважаваните!“.   Припомняме,че легендата си отиде на 76-годишна възраст във Военно медицинска академия. Ламбо бе поставен в медикаментозна кома в началото на месеца заради спешното му състояние - проблеми с белите дробове.      

comment 0
visibility 463
Стефан

Йорданка Фандъкова за Стефан Данаилов: Учител за сцената и за живота (СНИМКИ/ВИДЕО)

Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази своята почит и уважение към отишлия си Стефан Данаилов. На своята страница в социалната мрежа Фандъкова написа следното:     "Поклон пред паметта на Стефан Данаилов – обичан актьор, мъж с характер, който държеше на думата си, учител за сцената и за живота. Светъл да е пътят му!"     Припомняме, че звездата на родното кино и театър почина на 76-годишна възраст във Военно медицинска академия. Ламбо бе поставен в медикаментозна кома в началото на месеца заради спешното му състояние - проблеми с белите дробове.      

comment 0
visibility 1341
театър

Три дни "черен петък" във Военния театър

Цели 3 дни билетите за представленията на театър "Българска армия" ще бъдат по 10 лева. Датите са избрани специално-  29.11 (”черният петък”), 30.11 („по-малко черната събота”) и 1.12 (”не до там черната неделя”). Промоцията важи и за декември и януари. Но само за спектакли, които са продукция на Военния театър.    Ето и част от огромния репертоар на театър "Българска армия", който може да гледат зрителите:    "Жена без значение"  е най-новото заглавие в афиша на Театър „Българска армия”, което ни среща с остроумието на Оскар Уайлд, описващ любовта, в контекста на тайния живот и пороците на висшата класа. „Маркиз дьо Сад” е впечатляващата, но и шокираща история за последните дни на една от най-скандалните личности в историята  - Маркиз Дьо Сад. „Любов, любов, любов"- разказ за любовта, останала  непроменена от 60-те години до днес. „Арсеник и стари дантели” е изключително смешна криминална пародия, която вече 77 години не слиза от световните сцени.    „Басейнът” е комедия с куп изненадващи обрати, които гарантират много смях и забава.  „Албена” – Класиката на Йовков за една обречена любов в общество, за което красотата е грях. „Черна комедия” – Един безумен фарс… „на тъмно”, който ще ви остави без дъх от смях. „Вкус на мед” е пиеса  вдъхновила някога „Бийтълс”, но звучаща и днес по-актуално от всякога.       

comment 0
visibility 360
Димитър Димов честване 110 години от рождението

Честват 110 г. от рождението на Димитър Димов в Библиотеката на София (СНИМКИ)

Българският П.Е.Н.-център и Столична библиотека ще отбележат 110 г. от рождението на българския писател и драматург Димитър Димов – един от класиците на българската литература. Събтието е на 26 ноември т. г., вторник, от 18:00 ч. в Американския център на Библиотеката на София, пл. „Славейков“ 4а. От 1942 г. Димов сътрудничи с разкази, пътеписи, откъси от романи и драми във вестниците „Литературен глас“, „Литературен фронт“, „Мир“, „Народна култура'“, „Отечествен фронт“, на списанията „Септември“, „Театър“. Творбите му го представят предимно като майстор на психологическия и социалния роман. От 21 март 1964 г. до смъртта си е председател на Съюза на българските писатели. Димов е автор на над 20 научноизследователски труда, а след 1966 в архива му са открити нови планове и ръкописи за 2 книги върху теорията на отражението. Писателят утвърждава в българската литература модерен художествен стил, който се отличава с психологическо проникновение, интелектуална задълбоченост, остра конфликтност и тънък усет към богатството на езика. Героите му, носители на силни чувства и амбиции, са детерминирани чрез социалните и нравствените стълкновения на епохата, за което оказва влияние както острото социално зрение на писателя, така и личното увлечение по идеите на Зигмунд Фройд, Фридрих Ницше, Анри Бергсон и творчеството на Октав Мирбо. Писателят ще бъде представен от проф. Светлозар Игов. На събитието ще присъства и дъщерята на Д. Димов – Теодора Димова, която е сред ярко изявените съвременни български писатели. ще бъдат показани първи издания на Димов от фондовете на Столична библиотека, сред които „Осъдени души“, 1945 г., „Тютюн“, 1951 г. и др.  

comment 0
visibility 1221
type-photo.svg
Еделина

Музикалният театър пя на крака "Многая лета" за юбилея на Еделина Кънева (СНИМКИ)

"Многая лета" изпя препълнената зала на Музикалния театър "Стефан Македонски" снощи на нежното сопрано Еделина Кънева. В поздрава за нейния 30-годишен юбилей на сцената се включиха приятели, почитатели, колегите от театъра, директорът Марияна Арсенова, президентът Румен Радев и съпругата му Десислава.  Изненадите обаче не спряха до тук. От Съюза на българските музикални и танцови дейци наградиха Еделина с най-високото отличие- "Златна лира". А колежките- солистки се отчетоха с подарък с намигване- тиган. "Това е, когато всички твои мъже започнат да не те слушат, да раздадеш ред", обясниха Валентина Корчакова и Илона Иванова.   А споменаването на мъжете не беше случайно. За 30-те години на сцената на "Стефан Македонски" Еделина е пяла с много мъже, кой от кой по-талантливи. Затова тя реши да кръсти снощния си концерт "Всичките мои мъже". Сценарият бе неин, а режисурата бе дело на друга от звездите на театъра- Александър Мутафчийски. На диригентския пулт се редуваха Юли Дамянов и Любомир Денев.    На сцената един след друг се появяваха солистите на театъра Богомил Спиров, Пеньо Пирозов, Марчо Апостолов, Христо Сарафов, Александър Мутафчийски. Специални гости на Еделина бяха Орлин Павлов, Тончо Токмакчиев, Орлин Горанов. Всеки джентълмен получаваше от домакинята голямо червено сърце. Прозвучаха части от "Графиня Марица", "Веселата вдовица", "Страната на усмивките", "Уестсайдска история" и още куп произведения.   Финалът на вечерта бе за дуетното изпълнение на "Светът е за двама"- Еделина Кънева и Орлин Горанов. Плюс два биса, след които публиката не искаше да пусне Еделина да си тръгне.    Ани Ефремова     

comment 0
visibility 361
концерт

Коледни изненади от Йълдъз Ибрахимова и Софийски духов оркестър в зала "България"

Уникалната Йълдъз Ибрахимова и Софийския духов оркестър канят всички приятели и почитатели на Коледен концерт в зала "България" на 10 декември от 19 ч. Събитието е организирано от Столична община и Дом на културата "Искър".   Публиката ще се наслади на богата музикална палитра от джаз, фолклор и цигански романси. Ще има и изпълнения на произведенията на Жорж Бизе, Джордж Гершуин, Клод Франсоа и др.    Диригент на концерта ще бъде маестро Юли Дамянов. Специални гости на концерта ще бъдат  Борислав Йоцов и Христо Йоцов. Билети могат да се намерят на касата на "Кантус фирмус" в зала "България" и на ticketsbg.com.    

comment 0
visibility 676
Побити Камъни

Разкриват тайните на "Побитите камъни" в центъра на София

Какви са тайните на природния феномен "Побитите камъни" и връзката му с културата на хората от Медно-каменната епоха отпреди повече от 6500 г. Отговор на този и още куп въпроси около чудото ще бъдат дадени тази вечер от 19 часа в Български Културен Център на улица "Веслец" 13 с филма "Осмото чудо". Режисьор не лентата е Георги Георгиев – Готи,сценарист- Малин Маринов, камера и монтаж Велико Карачивиев, превод на руски Иво Станоев. Музиката е на "ИСИХИЯ".   Една от основните цели на филма е да се лобира природният феномен "Побитите камъни" да бъде включен в списъците на ЮНЕСКО като геоложка забележителност. И заедно с това да се напомни на българите, че не само имаме много интересна природа и ландшафт, но сме наследници и на най-старата европейска цивилизация .   Темата за "Побитите камъни" вълнува доста хора и преди години се появи хипотезата, че са човешко творение. Това е и основният проблем,върху който разсъждават авторите във филма- какъв е произходът на въпросния феномен: човешко творение или геоложка даденост.     

comment 0
visibility 393
библиотека

Пощенски картички разказват истории от два века в Столична библиотека

Пощенски картички, издадени и изпращани от 80-те години на 19 век до 60-те на 20-и, разказват любопитни истории в Столична библиотека. Те са събрани в книгата  „Прочете ли ѝ гърба?. Написана е от  Димитър Димитров, дългогодишен журналист в Би Би Си - Лондон, първи кореспондент на Би Би Си в България след ноември 1989 г. Събитието е на 27 ноември от 18.30 ч. в Американския център на библиотеката. Входът е свободен.        За разлика от други подобни творби в книгата се проследява и написаното на гърба на картичките, откъдето идва и заглавието. Творбата съдържа 12 тематични раздела, между които: Самореклама, в който, между другото, са включени сгради в София и околностите, въжеходци в София, пътешественици, тръгнали да обикалят света от София. Курортни, в който е и софийския – Горна Баня, където „има много граждани“. Също и в другите раздели – Между роднини, Между деца и родители, Между приятели, Между приятелки, Войни и борби за България и т.н. – фигурират София и софиянци; както и хора от всички краища на страната, а също и от места,  понастоящем извън територията на България.   Има и множество картички, изпращани от българи до чужбина, както до роднини и приятели, така и до чуждестранни фирми, издателства и организации в търсене на информация или за покупки.    

Култура

София е културен център на страната и това е логично, тъй като тук са съсредоточени най-големите институции на културата. Медията ни ежедневно публикува десетки новини за културни събития и инициативи, свързани с българската култура. Огромният брой театри, кина, галерии, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища са гаранция за качествена и богата култура, на която се радват столичани и гостите на столицата. Новините за всяко ново събитие от областта на културата, допълнително засилват интереса на гражданите.

Театрална култура

Факт е, че всички театри на територията на София не спират напълно дейността си извън сезона. Нормално е културата да няма почивен ден. Трупите на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър и Музикалния театър имат чудесни инициативи, които поддържат непрекъснато интереса към тях на хората от всички възрасти. В репертоара на всички театри присъстват заглавия, които са непреходни и трябва да се видят от всеки любител на театъра. Много активна е и дейността на учебния театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Театралната култура е в своя възход.

Студентите са пълни с енергия и нямат търпение да дадат всичко от себе си, за да намерят мястото си в театралните среди на родните театри и да се влеят в културата на страната. Новини за представленията им присъстват в медията ни всяка седмица.

Новините за бродуейските мюзикъли, поставяни в Музикалния театър се радват на голям интерес от страна на читателите. Културата на мюзикълите намери чудесна почва у нас.

Кино култура

Традиционните кина от миналото вече са рядкост. Тази култура е претърпяла своето развитие. Повечето кина вече съчетават модерна визия и иновации в преставянето на филмите. Това определено увеличава многократно публиката, а новините за новостите в програмите им са доста четени. Няма как да се спрат иновациите в културата.

Последните събития в културата на София - кинофестивалите - привличат не само родни фенове и звезди, но и редица известни имена от световното кино. Кристоф Ламбер остана очарован от професионализма и таланта на българските артисти, режисьори и сценаристи, както и от културата на българите.

Музикална култура

Столицата е предпочитана за провеждането на концерти на известни певци и музиканти не само от България, но и от целия свят. Медията ни ежедневно публикува новини, отразяващи музикалната култура в столицата. Предпочитани места за провеждане на големи концерти са новата зала Арена Армеец, Зала 1 на НДК. Зала България е домакин предимно на симфонични концерти. Изобилстват новини за редица културни събития, които се провеждат в НДК. Програмата за културните прояви там е известна месеци напред и хората търсят информация за всичко актуално. Музикалната култура има своите привърженици.

Книжовна култура

С гордост можем да отбележим, че столичните библиотеки са средище на културата. Нашата медия се стреми да отразява всичко това с актуални и изчерпатени новини.

Фондовете на най-големите библиотеки – Националната библиотека и Столична библиотека – непрекъснато се обогатяват. Екипите им се стремят да достигат до сърцата на всички възрасти по подобаващ и съвременен начин и да обогатяват културата на населението. Из районите се движи мобилна библиотека, която осигурява забавление и приятен отдих за деца и възрастни в столичните паркове. Така културата отива при хората. Редовно се публикуват новини за инициативите на библиотеките в сътрудничество с други институции, свързани с културата. В началото на учебната година имаше чудесна инициатива за училища и университети - всеки учащ, закупил карта за градския транспорт, получи безплатна карта за ползване на библиотека и си избра книга за личния си архив. Нашите новини отразиха тази проява на културата.

Традиционната инициатива Поет и Преводач на месеца в Столична библиотека също се радва на успех, а новините за предстоящия месец се чакат с нетърпение. Видно е, че културата винаги е водеща.

Музейна култура

София е древен град. Историята е на всяка стъпка. Историческата култура е на особена почит. Нашите новини неведнъж информират за безценни исторически находки, на които се натъкват строители съвсем случайно.

Новините за уникалните и забавни събития за деца в Античния комплекс Древна Сердика в района на Ларгото са особено предпочитани. Тези събития са тематични и обогатяват културата на подрастващите.

Националната художествена галерия наскоро беше домакин на уникална изложба – гостуваща изложба, представяща меча и златният пръстен на хан Кубрат. Новините, които нашата медия публикува, изкушиха множество любопитни почитатели на историческата култура да разгледат изложбата.

За традиционните български празници музеите организират забавни работилници за деца. В тях децата изработват козунаци, великденски яйца, мартеници или сурвачки. Новините насочват любознателните към правилните събития и съдействат за повишаване на интереса към националната култура.

Художествена култура

Голяма част от населението на столицата обича изобразителното изкуство и скулптурата и приветства всяко събитие, свързано с художествената култура. Многобройните галерии в София предлагат уникална възможност за забавление и обогатяване на културата. Някои предлагат чаша вино по време на разглеждане на изложбата. Други предлагат възможност на гостите да създадат своя картина. Всичко това се харесва от посетителите и новините за предстоящите изложби определено се чакат с нетърпение.

Много от столичните галерии организират детски арт работилници, които се провеждат през почивните дни. Така децата успяват да научат много ценни уроци за рисуването с различни техники и да разкрият таланта си, както и да обогатят личната си култура.

Медията ни отразява новините от редица мащабни събития на културата като Панаира на книгата, Новогодишен музикален фестивал и др.

Няма как в милионен град с наличието на редица културни институции културата да не е на достатъчно високо ниво. Доказателство за това е и споделеното от редица чуждестранни гости в столицата. Столичната култура се радва на огромен интерес.

Покрай многобройните новини за дейността на столичната администрация, спортните събития, трафика и новите постижения на лекарите в столичните лечебни заведения, тези за водещите събития от културата са като свежа глътка въздух сред злободневните новини.

Новините за култура се следят с интерес не само от столичани, но и от жителите на населените места в цялата страна. Те получават актуална информация за всичко в София от нашите публикации и успяват да присъстват на избрани от тях събития от различни направления на културата.

Като цяло, информацията, която дават публикуваните от медията ни новини за култура е актуална, изчерпателна и полезна и това се потвърждава от коментарите за всяка една от тях, както и многократните споделяния в социалните мрежи. Целта ни е да достигнем до душата на всеки човек и да му дадем ценната за него информация и да му помогнем да се доближи максимално до културата.

Прочетете още