Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате на президентските избори на 14 ноември?
  • Румен Радев (32%, 196 Гласове)
  • Проф. Анастас Герджиков (39%, 241 Гласове)
  • Лозан Панов (6%, 39 Гласове)
  • Мустафа Карадайъ (1%, 4 Гласове)
  • Луна (7%, 46 Гласове)
  • Друг (7%, 45 Гласове)
  • Няма да гласувам (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 619 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 600
-

Виртуална обиколка на постоянната експозиция предлага Регионалният исторически музей на Со...

Регионалният исторически музей – София вече предлага виртуална обиколка на постоянната експозиция, съобщават от музея. Осемте зали от постоянната експозиция са заснети с помощта на технология за 3D заснемане с камера. Постоянната експозиция проследява развитието на града от VI хил. пр. Хр. до средата на XX в. и обхваща период от повече от осем хиляди години. Благодарение на новото приложение, всеки ще има възможност да се докосне до бита на най-древните обитатели на Софийското поле и да усети християнския дух на Софийската Света гора. Достъпни чрез виртуалната обиколка за разглеждане са и най-ценните предмети и хералдически символи на владетелите от Третото българско царство, както и експонати, които са били част от дома и ежедневието на софиянци в края на XIX и първите десетилетия на ХХ в. Виртуалната разходка предоставя свобода на движение и взаимодействие със средата, чрез добавени интерактивни маркери за избрани експонати. Във всяка една от тематичните зали могат да се открият допълнителна информация за периода и интересни факти за някои от експонатите в нея. Така всеки виртуален посетител ще може да се потопи в хилядолетната история на София от всяка точка на света – от уюта на дома си до класната стая. Включени са теми като „Наследството на древността“, „Силата на духа“, „Династичната връзка със Западна Европа“, „Дворцовият кабинет“, „Софийската улица“, „Държавните и общинските институции“, „Домът и облеклото на софиянци“ и др. „Почти е като наистина. Действително се влиза от централния вход, може да се види дори работното време на музея. Посетителят може сам да избере последователността, т.е. имаме стандартна ходова линия в музея, която следва хронологичния разказ на софийската история, може да си избере и конкретна зала, съобразно своите интереси“, каза в ефира на БНР Ерина Кръстева от Регионалния исторически музей – София. Проектът е осъществен с подкрепата на Столична община, Програма „Култура“ –2021 г., по проект „3D виртуална разходка в Музея за история на София“ на Фондация „Съкровищата на България“, в партньорство с Регионален исторически музей – София.

comment 0
visibility 392
-

Ансамбъл „БЪЛГАРЕ“ ви кани на официална премиера на спектакъла "Обичаите на България"

В навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, Национален фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ“ ви кани да се потопите в удивителния свят на българските традиции! На 28 октомври, четвъртък, от 20 часа в Зала 1 на НДК предстои официалната премиера на проекта „ОБИЧАИТЕ НА БЪЛГАРИЯ“, реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Една отдавна замислена творческа идея, осъществена по неправен досега начин. В спектакъла хореографът Христо Димитров, вече в ролята на разказвач, и прекрасните танцьори от прочутия му ансамбъл представят най-красивите празници и обичаи, които нашият народ е създал и опазил през вековете. Удивителни истории, уникални костюми и завладяващите ритми на впечатляваща хореография ще оживеят в старинни обичаи от различни кътчета на Родината ни. "ОБИЧАИТЕ НА БЪЛГАРИЯ" – един спектакъл, който ще ви промени! 28 октомври 2021 г., четвъртък, Зала 1 на НДК - София, 20 часа. Билети на цени от 30, 40, 50, 60, 80 и 100 лева са в продажба на касите в Билетен център на НДК, в електронен билетен център на НДК и в партньорските мрежи на Eventim.bg и Ticketportal.bg. Закупените за първоначално обявената дата 30 септември важат без презаверка. Представлението ще се състои при спазване на всички изисквани противоепидемични мерки и заетост на залата. Носенето на маски е задължително!  

comment 0
visibility 1009
Звезда на Метрополитън опера в зала „България“

Звезда на Метрополитън опера в зала „България“

Томас Хемпсън - звезда на Метрополитън опера и най-популярният баритон на САЩ, се завръща в София след изключително успешния си концерт през май 2018 г. На 31 октомври със Софийската филхармония и под диригентството на маестро Найден Тодоров той ще представи нова програма с любими арии и дуети от популярни опери, съобщават от филхармонията. Носителят на "Грами", "Ехо Класик" и наградата Live Legent (Жива легенда) на Конгреса на САЩ, е сред най-уважаваните и иновативни музиканти на нашето време. Той е артист, който завладява не само с гласа си, но и със сценичното си присъствие. Репертоарът му включва над 80 роли, а дискографията му – над 170 албума, сценичен партньор е на Анна Нетребко, Соня Йончева и Йонас Кауфман, Рене Флеминг и още цяла плеяда от оперни звезди. Томас Хемпсън е признат по всички краища на света. Сред многобройните му награди са и Орденът на изкуствата и книгата във Франция, Австрийският медал на изкуствата и науките, титлите “Камерзенгер” на Виенската опера, наградата на Концертгебау, наградата "Хуго Волф" и Heidelberger Frühling Music Prize. Американският баритон е четирикратен носител на най-голямата награда за класическа музика “Ехо Класик” и почетен член на Кралската музикалната академия в Лондон.

Реклама
comment 0
visibility 855
Куклен спектакъл в Дом на културата "Красно село"

Куклен спектакъл в Дом на културата "Красно село"

На 30 октомври от 18.30 ч., Общински културен институт Дом на културата „Красно село” - Зала "Елит" ще представи „Отвъд стената“- куклен спектакъл за деца над 6-годишна възраст. Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община - Програма „Култура”. Входът е с билети. „Отвъд стената“ е вълнуващо театрално приключение, в което нечуващи и чуващи деца могат да се впуснат и да го изживеят заедно. Спектакълът е необикновено пътуване през един личен вътрешен свят, свят, през който ще ни преведат две прекрасни актриси - чуващата Юлия Коларова и нечуващата Росица Караджова. „Стена“ е метафора за всичко онова, което ни разделя и пречи на искреното общуване помежду ни. Режисьор и автор на текста е Мила Коларова, сценограф Станислава Кръстева, музика Надежда Митева, участват: Росица Караджова и Юлия Коларова, консултанти по жестов език: Силвана Павлова и Росица Караджова. Продукция на Фондация „Арт Бюро“ в партньорство със Съюза на глухите в България и Общински културен институт Дом на културата „Красно село”.

comment 0
visibility 1085
Стотици се потопиха в японското кино и икебаната

Стотици се потопиха в японското кино и икебаната

Стотици българи се потопиха в магията на японското кино на специални прожекции в София и Бургас в последния месец. „Панорама на японското кино“ е само една от инициативите, включени в 32-рите Дни на японската култура в България. Опашки за четирите подбрани филма – „Тормоз с бенто“, „В търсене на Мий“, „Пикантна риба треска“ и „Река Такацу“ – се извиваха както около открита сцена „Охлюва” в Бургас, така и в Дома на киното в София. „Интересът надмина очакванията ни и сме много вдъхновени от резултата“, споделя аташето по културните въпроси в посолството на Република Япония Тае Хигаки. На подобен интерес, макар и онлайн, се радваше лекцията за японските замъци и крепости на проф. Йошихиро Сенда от Университета „Нара“. Тя се проведе с подкрепата на катедра „Японистика“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Бързо бяха запълнени и местата за онлайн лекцията на президента и главен изпълнителен директор на гиганта Shiseido Co., Ltd. – Масахико Уотани. Тя се проведе на 13 октомври при много висок интерес и беше общо усилие на Посолството на Япония в България, УНСС и Японско-българската бизнес асоциация. По време на събитието бяха представени визията на компанията, нейният характерен стил на управление, пътят й към глобализацията, предизвикателствата, произтичащи от COVID-19, и др. Програмата на „Дни на японската култура“ остава вярна на себе си с разнообразно и цветно съдържание, което отново пролича на няколкото изложби в различни градове през септември и октомври. С доста вълнение беше посрещната Пътуващата изложба на Японската фондация „Строежна среда: друг поглед към Япония“, на която домакин беше УНСС. Посетителите имаха възможността да се насладят на 80 примера от архитектурата, строителното инженерство и ландшафта на всеки регион в Япония под формата на текстов, снимков и видео материал. Изложбата „Скрити послания - съвременно японско изкуство” пък продължава да привлича посетители до днес, 20 октомври. Входът е свободен, така че всеки желаещ може да й се наслади в Триъгълната кула на Регионален Исторически Музей на София. В Столичната библиотека пък имаше презентация и демонстрация на икебана в рамките на изложбата „Силата на цветята“. В същото пространство беше проведена съвместна изложба на икебана и наградени творби на български деца, участвали в Националния конкурс за детско хайку с рисунка „Златна есен“.

comment 0
visibility 1007
Отбелязват 85 години от рождението на Никола Гюзелев

Отбелязват 85 години от рождението на Никола Гюзелев

На 5 ноември от 19 часа Софийската опера и балет ще чества 85 години от рождението на световноизвестния бас Никола Гюзелев и 60 години от дебюта му в Операта. Това ще стане с концерт на лауреатите на Международната награда „Никола Гюзелев“ 2021 година. В него ще участват: Мариана Пенчева – мецосопран, Добромир Момеков – баритон, Марян Йованоски - баритон, Димитър Станчев-бас, с оркестър и хор на Софийската опера и балет. Диригент ще бъде Серджо Олива - Италия. На лауреатите ще бъде връчена Международната награда „Никола Гюзелев 2021“ за оперно изкуство, съобщават още от операта. Същия ден, на 5 ноември, в 17:30 часа, в Централното фоайе на Операта ще се открие изложба с картини на Никола Гюзелев.

comment 0
visibility 994
Танцов спектакъл „Измислени“ в НБУ

Танцов спектакъл „Измислени“ в НБУ

Танцовият спектакъл „изМИСЛЕНи“ ще бъде представен пред публика на сцената на Нов български университет тази вечер от 18.30 ч. Представлението е по идея на преподавателя по танцов театър и хореограф доц. д-р Анна Пампулова, която е й режисьор на постановката, съобщиха от университета. В „изМИСЛЕНи“ участват студенти по танцов театър от Нов български университет. Върху хореографията на спектакъла работят доц. д-р Анна Пампулова и студенти от департамент „Театър“ на НБУ. Сценичната среда и костюмите са изготвени от гл. ас. д-р Христина Дякова и студенти от департамент „Изящни изкуства“, модул „Сценичен дизайн“ - Анна Кичукова, Габриела Дукова, Десислава Пенева. Музикална среда: Добромир Кисьов. Изпълнители: Александър Аспарухов, Александър Гочев, Антон Димитрачков, Бетина Димитрова, Габриела Ганчева, Габриела Георгиева, Емилия Тончева, Иван Георгиев, Ксения Бакалова, Марина Хараламбова, Мария Игнатова, Михаела Матева, Ралица Нейкова, Петра Недялкова. Спектакълът е реализиран с подкрепата на бакалавърски факултет НБУ и Университетски театър НБУ.

comment 0
visibility 972
Моноспектакъл на Христо Мутафчиев в Народния театър

Моноспектакъл на Христо Мутафчиев в Народния театър

Камерната сцена на Народния театър „Иван Вазов” представя тази вечер от 18 ч. моноспектакъла на Христо Мутафчиев “Плач на ангел” от Стефан Цанев. В “Плач на ангел” един малък човек отчаяно повдига големи въпроси. Отчаяно, защото не е могъл да им отговори, не е могъл да се справи с живота и даже казва, че не го е живял. Затова по своя воля се отказва от своята воля. Режисьор на моноспектакъла е Стоян Радев, сценография и костюми - Елица Георгиева, композитор е Веселин Митев. Действието се развива в България и причините за несполуките са колкото лични, толкова и като цяло български. Малкият човек ги обсъжда като такива. И традиционно за нашия край не изглежда, че има как нещата да се оправят. Възможно е зрителите трудно да се идентифицират с героя, защото, както казахме, говорим за малък човек, а не останаха много малки хора - всички сме голяма работа. Най-вероятно бърза връзка може да се направи с упреците, които той понякога отправя. Да упрекваш е заразително. Но истинската ценност на този текст, поне според постановъчния екип на спектакъла, не се ражда от патоса на нерадостните констатации, споделяни от големите хора, а просветва в признатата безпомощност на малкия човек, живеещ не тук или там, а на Земята. Защото, когато разбереш колко си малък под необятното звездно небе, тогава може да се открие по-голям смисъл, различен от привидностите, които те карат да влизаш в ненужни борби, без да подбираш средствата. Тогава могат да изчезнат опустошителните алчност и жестокост, над които плаче ангелът. За да бъдем честни с публиката, ние умишлено се отказваме от играта на превъплъщението и само разказваме за отчаяния малък човек, до когото трудно можем да достигнем. Нека този театрален ход се чете като жест на смирение, заявява Стоян Радев. Моноспектакълът е с Номинация Аскеер 2021 за водеща мъжка роля на Христо Мутафчиев, номинация Аскеер 2021 за режисура на Стоян Радев, номинация за съвременна българска драматургия на Стефан Цанев. Драматург на постановката е Мирела Иванова, Асистент-режисьор - Боряна Митева, художник на плаката и програмата - Янина Петрова, фотограф - Божидар Марков. Представлението не е подходящо за лица под 12 г.  

comment 0
visibility 1177
-

В НДК предстои премиера на спектакъла "Обичаите на България"

  На 28 октомври, четвъртък, от 20 часа в Зала 1 на НДК предстои официалната премиера на спектакъла "Обичаите на България". Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Спектакълът е една отдавна замислена творческа идея, осъществена по нов начин от хореографът Христо Димитров и танцьорите от Националният фолклорен ансамбъл „Българе“. Те ще представят най-красивите празници и обичаи, които нашия народ е създал и опазил през вековете. Удивителни истории, уникални костюми и завладяващите ритми на впечатляваща хореография ще оживеят в старинни обичаи от различни кътчета на Родината ни. Представлението ще се състои при спазване на всички изисквани противоепидемични мерки и заетост на залата. Носенето на маски и "зелени сертификати" е задължително, напомнят организаторите.

comment 0
visibility 1114
Международно биенале на стъклото в Националната галерия

Международно биенале на стъклото в Националната галерия

Международно биенале на стъклото в Националната галерия/ National Gallery. Третото издание на Международното биенале на стъклото разширява обхвата си и представя 158 автори от 41 страни в експозиционни пространства на Квадрат 500 и Нов български университет. Съорганизатор е Националната галерия. На традиционния вече форум, с извоювано място на международната арт сцена, рамо до рамо застават професори и студенти, именити художници и дебютанти, селектирани автори и специални гости.

comment 0
visibility 1173
Фестивал "Изкуството на барока" в Аулата на СУ

Фестивал "Изкуството на барока" в Аулата на СУ

На 20 октомври от 19:30 ч., в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" може да видите изданието - фестивал "Изкуството на барока"- концерт "Паралели". В концерта ще участват Ина Кънчева – сопран, Фестивален ансамбъл, София Проданова – цигулка, Иван Илиев – цигулка, Евгения Бауер – виола, Линда Манчева – виолончело, Илина Жабленска – контрабас, Николай Стойков – чембало, Явор Генов – лютня, Зефира Вълова – цигулка и диригент и фолклорен ансамбъл.В програмата ще чуете Бах, Вивалди и др. Фестивал "Изкуството на барока" се провежда с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития.  

comment 0
visibility 1110
Проф. Ромео Смилков в програмата на Музикални вторници

Проф. Ромео Смилков в програмата на Музикални вторници

На 19 октомври от 18.00 ч. в зала Биад един от най-изявените ни пианисти – проф. Ромео Смилков, ще представи своята оригинална програма „Клавирни страници – Класично и Романтично“. Ще звучат пиеси от пиеси от В. А. Моцарт, Ф. Лист и Д. Ненов. Преди концерта ще бъде представена книгата "Клавирните вариации на В. А. Моцарт" от д-р Лазаринка Настева. Цикълът „Музикални вторници 2021“ се реализира с подкрепата на Столична община - Програма "Култура".  

comment 0
visibility 785
PET SHOP BOYS за първи път в България

PET SHOP BOYS за първи път в България

Най-успешното британско дуо за всички времена Pet Shop Boys пoтвърди официално първото си гостуване в България за лятото на следващата година! Датата е 2 юли 2022, а мястото е паркът на Летище София до Терминал 2. Събитието ще се осъществи по официална покана на EventEase. Очаквани от няколко поколения почитатели на стойностната поп музика у нас, Нийл Тенант и Крис Лоу ще изнесат мащабно шоу на открито като част от актуалното си турне Dreamworld: the Greatest Hits Live. То ще представи превърналите се във вечна класика парчета на артистите 'It's A Sin', 'West End Girls', 'What Have I Done To Deserve This?'  'Always On My Mind' и много други , припявани от милиони фенове по света и звучали в най-актуалните музикални клубове на няколко континента.  Нещо повече – за тези, които помнят времената след 1989 г, хитът на британците Go West олицетворява стремежа към свобода и промяна, символизиран от Запада за цяла една генерация. С концертите си на живо през последните 30 години Pet Shop Boys са наложили своя оригинален и неподрaжаем синт поп стил. Според Daily Telegraph „шоуто им  обхваща поп култура, клубна култура, театър, кино и политическа сатира, поднесени на публиката чрез запомняща се хореография от профeсионални танцьори, впечатляващи визуални ефекти и умопомрачително светлинно лазерно шоу“. Pet Shop Boys ще представят и чисто новия си студиен албум „Hotspot”, излязъл на музикалния пазар в началото на 2020 г. Изданието изненадва със съвременно, но в същото време непреходно звучене, белязано от характерния почерк на дуета. Pet Shop Boys са постигнали 42 европейски топ 30 сингъла, включително 22 Топ 10 хитове и четири номер 1. През годините са хедлайнери на много от най-големите световни фестивали, между които Glastonbury, Roskilde, Latitude и Benicassim, осъществяват и епични изпълнения на Coachella, Rock in Rio и Summer Sonic в Япония Паркът на летище София, където ще се проведе концертът, ще бъде специално подготвен и трансформиран, за да отговори на високите изисквания на продукцията на  британците. Сцената на открито ще е разположена до живописно езеро, а концертната зона ще е оформена в амфитеатрален стил. Чакащите, излитащите и кацащите самолети, кулата за контрол на полетите и много зеленина ще са част от декора на музикалния спектакъл на Pet Shop Boys. Организаторите на събитието са осигурили бърз и удобен достъп до събитието -  порталът на концертната зона ще бъде изграден в непосредствена близост до входа на метростанция „Летище София“, спирката на автобуси с номера 84 и 184, както и паркинга на Терминал 2, а вратите за всички фенове ще отворят точно в 20.00ч. Първите билети “Ранно Пиле” на цена от 70 лв. са вече в продажба и налични онлайн: https://bit.ly/PetShopBoysSofia и на каса само в магазини На Тъмно в цялата страна.

comment 0
visibility 602
Бележити пианисти на фестивала „Камералия“

Бележити пианисти на фестивала „Камералия“

Международен музикален фестивал „Камералия“ ще се проведе между 28 и 30 октомври. Фестивалът се организира от фондация “Пиано Екстраваганца” с подкрепата на Столична община – Програма „Култура“. Освен артистичен директор, маестро Людмил Ангелов е основател на фестивала и куратор на съдържанието. На 28 октомври от 19.30 ч. във Vivacom Art Hall Oborishte 5 публиката ще има възможност да се наслади на авторския концерт на българския джаз пианист и композитор Марио Станчев, който ще представи своя последен проект Stantchev Soul Songs. В концерта ще участва контрабасистът Кристоф Ленконтан от Франция. На 30 октомври от 19.30 ч. във Vivacom Art Hall Oborishte 5 кларинетистът Дарко Бърлек (Словения) ще си партнира с пианиста Людмил Ангелов. Подготвена е камерна програма с двете гениални сонати за кларинет и пиано от Йоханес Брамс. Концертът се реализира в партньорство с посолството на Република Словения.  

comment 0
visibility 550
„Софийски солисти“ с концерт във Военния клуб

„Софийски солисти“ с концерт във Военния клуб

На 27 октомври в Централния военен клуб от 19.00 часа ще се състои концерт на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Концертът е от цикъла „Гостуващи диригенти“. Гост-диригент ще бъде Константин Добройков. В програмата ще видите Моцарт - Дивертименто в ре мажор, Б. Барток – Дивертименто, Л. Николов – Медитации, Ед. Елгар – Серенада. Входът е свободен.

Култура

София е културен център на страната и това е логично, тъй като тук са съсредоточени най-големите институции на културата. Медията ни ежедневно публикува десетки новини за културни събития и инициативи, свързани с българската култура. Огромният брой театри, кина, галерии, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища са гаранция за качествена и богата култура, на която се радват столичани и гостите на столицата. Новините за всяко ново събитие от областта на културата,  допълнително засилват интереса на гражданите.

Театрална култура

Театрална култура

Факт е, че всички театри на територията на София не спират напълно дейността си извън сезона. Нормално е културата да няма почивен ден. Трупите на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър и Музикалния театър имат чудесни инициативи, които поддържат непрекъснато интереса към тях на хората от всички възрасти. В репертоара на всички театри присъстват заглавия, които са непреходни и трябва да се видят от всеки любител на театъра. Много активна е и дейността на учебния театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Театралната култура е в своя възход. 

Студентите са пълни с енергия и нямат търпение да дадат всичко от себе си, за да намерят мястото си в театралните среди на родните театри и да се влеят в културата на страната. Новини за представленията им присъстват в медията ни всяка седмица.  

Новините за бродуейските мюзикъли, поставяни в Музикалния театър се радват на голям интерес от страна на читателите. Културата на мюзикълите намери чудесна почва у нас.

Кино култура

Кино култура

Традиционните кина от миналото вече са рядкост. Тази култура е претърпяла своето развитие. Повечето кина вече съчетават модерна визия и иновации в преставянето на филмите. Това определено увеличава многократно публиката, а новините за новостите в програмите им са доста четени. Няма как да се спрат иновациите в културата.

Последните събития в културата на София - кинофестивалите - привличат не само родни фенове и звезди, но и редица известни имена от световното кино. Кристоф Ламбер остана очарован от професионализма и таланта на българските артисти, режисьори и сценаристи, както и от културата на българите.  

Музикална култура

Музикална култура

Столицата е предпочитана за провеждането на концерти на известни певци и музиканти не само от България, но и от целия свят. Медията ни ежедневно публикува новини, отразяващи музикалната култура в столицата. Предпочитани места за провеждане на големи концерти са новата зала Арена Армеец, Зала 1 на НДК. Зала България е домакин предимно на симфонични концерти. Изобилстват новини за редица културни събития, които се провеждат в НДК. Програмата за културните прояви там е известна месеци напред и хората търсят информация за всичко актуално. Музикалната култура има своите привърженици.

Книжовна култура

Книжовна култура

С гордост можем да отбележим, че столичните библиотеки са средище на културата. Нашата медия се стреми да отразява всичко това с актуални и изчерпатени новини. 

Фондовете на най-големите библиотеки – Националната библиотека и Столична библиотека – непрекъснато се обогатяват. Екипите им се стремят да достигат до сърцата на всички възрасти по подобаващ и съвременен начин и да обогатяват културата на населението. Из районите се движи мобилна библиотека, която осигурява забавление и приятен отдих за деца и възрастни в столичните паркове. Така културата отива при хората. Редовно се публикуват новини за инициативите на библиотеките в сътрудничество с други институции, свързани с културата. В началото на учебната година имаше чудесна инициатива за училища и университети - всеки учащ, закупил карта за градския транспорт, получи безплатна карта за ползване на библиотека и си избра книга за личния си архив. Нашите новини отразиха тази проява на културата.

Традиционната инициатива Поет и Преводач на месеца в Столична библиотека също се радва на успех, а новините за предстоящия месец се чакат с нетърпение. Видно е, че културата винаги е водеща.

Музейна култура

Музейна култура

София е древен град. Историята е на всяка стъпка. Историческата култура е на особена почит. Нашите новини неведнъж информират за безценни исторически находки, на които се натъкват строители съвсем случайно. 

Новините за уникалните и забавни събития за деца в Античния комплекс Древна Сердика в района на Ларгото са особено предпочитани. Тези събития  са тематични и обогатяват културата на подрастващите. 

Националната художествена галерия наскоро беше домакин на уникална изложба – гостуваща изложба, представяща меча и златният пръстен на хан Кубрат. Новините, които нашата медия публикува, изкушиха множество любопитни почитатели на историческата култура да разгледат изложбата. 

За традиционните български празници музеите организират забавни работилници за деца. В тях децата изработват козунаци, великденски яйца, мартеници или сурвачки. Новините насочват любознателните към правилните събития и съдействат за повишаване на интереса към националната култура.

Художествена култура

Художествена култура

Голяма част от населението на столицата обича изобразителното изкуство и скулптурата и приветства всяко събитие, свързано с художествената култура. Многобройните галерии в София предлагат уникална възможност за забавление и обогатяване на културата. Някои предлагат чаша вино по време на разглеждане на изложбата. Други предлагат възможност на гостите да създадат своя картина. Всичко това се харесва от посетителите и новините за предстоящите изложби определено се чакат с нетърпение. 

Много от столичните галерии организират детски арт работилници, които се провеждат през почивните дни. Така децата успяват да научат много ценни уроци за рисуването с различни техники и да разкрият таланта си, както и да обогатят личната си култура

Медията ни отразява новините от редица мащабни събития на културата като Панаира на книгата, Новогодишен музикален фестивал и др. 

Няма как в милионен град с наличието на редица културни институции културата да не е на достатъчно високо ниво. Доказателство за това е и споделеното от редица чуждестранни гости в столицата. Столичната култура се радва на огромен интерес.

Покрай многобройните новини за дейността на столичната администрация, спортните събития, трафика и новите постижения на лекарите в столичните лечебни заведения, тези за водещите събития от културата са като свежа глътка въздух сред злободневните новини.

Новините за култура се следят с интерес не само от столичани, но и от жителите на населените места в цялата страна. Те получават актуална информация за всичко в София от нашите публикации и успяват да присъстват на избрани от тях събития от различни направления на културата

Като цяло, информацията, която дават публикуваните от медията ни новини за култура  е актуална, изчерпателна и полезна и това се потвърждава от коментарите за всяка една от тях, както и многократните споделяния в социалните мрежи. Целта ни е да достигнем до душата на всеки човек и да му дадем ценната за него информация и да му помогнем да се доближи максимално до културата. 

Театрална култура

Кино култура

Музикална култура

Книжовна култура

Музейна култура

Художествена култура

Прочетете още