Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (39%, 170 Гласове)
  • На време (13%, 58 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 79 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 115 Гласове)
  • Не мога да преценя (3%, 15 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2049
Столичани гледат два поредни дни „За сватбите!“ на Камен Донев в НДК

Столичани гледат два поредни дни „За сватбите!“ на Камен Донев в НДК

Софиянци ще могат да се насладят на авторския спектакъл на Камен Донев „За сватбите!“ на 1 и 2 ноември от 20ч. в зала 1 на НДК. Заради противоепидемичните мерки залата ще функционира при разрешен капацитет от 1200 места при 3800 възможни. За да могат всички да желаещи да видят представлението, то ще бъде два поредни дни, обясниха организаторите. За да се спазва социална дистанция, на 1 ноември от 20.00 часа ще бъдат допуснати всички, закупили билети в нечетен БЛОК 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17 и Oркестрина Б. На 2 ноември от 20.00 часа ще бъдат допуснати всички, закупили билети в четен БЛОК 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16 , 18 и Оркестрина А.

comment 0
visibility 1944
В Столичния куклен театър обявиха носителите на наградата "Сивина"

В Столичния куклен театър обявиха носителите на наградата "Сивина"

Столичният куклен театър бе домакин на една прекрасна проява- единадесетата церемония по връчването на наградата „Сивина”.  Призът  е  за поощряване  на  млади  актьори в кукленото изкуство. Те са номинирани и отличавани за една от първите си три изяви на професионална сцена.    Отличието отиде при младите актьори от Държавен куклен театър – Русе. Те получиха признание за  дебютния им спектакъл “Вълкът и седемте козлета”.  Ивета Маринова, Светлина Станчева, Мартин Пашов и Димитър Пишев  взеха грамоти, статуетки и парични награди.  Режисьорът Злати Златев бе удостоен с наградата на Асоциацията за цялостен принос към българското куклено изкуство.   Церемонията трябваше да се състои в деня на кукления театър – 21 март. Но се отложи заради извънредната ситуация през м. март. Преди ден тя премина при строго спазване на всички COVID-мерки. По традиция събитието е част от Софийски куклен театрален салон и се провежда в навечерието на връчването на наградите ИКАР, което също бе отложено и ще се състои на 31 октомври т.г.     Наградата е учредена през 2009 г. на името на Сивина Сивинова. Тя беше една от най-ярките млади актриси в Столичния Куклен Театър. Името на наградата е  почит и  преклонение пред творчеството на  цялото талантливо актьорско семейство Сивинови – Иван, Ваня, Нина и Сивина. Идеята за наградата е на Кирякос Аргиропулос и доц. Петър Пашов, подкрепена от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България и Съюза на Артистите в България.               

comment 0
visibility 2017
Заради COVID- ситуацията: Народният театър отменя представленията си до 15

Заради COVID- ситуацията: Народният театър отменя представленията си до 15 ноември

Народният театър „Иван Вазов“ отменя планираните от 1 до 15 ноември 2020 г. спектакли и на трите си сцени. Решението е взето на основание насоките, дадени от министъра на здравеопазването през последните дни и данните за усложняващата се COVID-обстановка. Това съобщиха в социалната мрежа от трупата на Академиците.    „Отговорността, която носим пред актьорите, техническия състав, служителите и зрителите си като национална културна институция в настоящата ситуация продиктуваха това нелеко решение. И нека в този труден момент си припомним думите на нашия патрон Иван Вазов - "И мой дълг е, поради голямата вяра, която имам в бъдещето, да извикам на моя народ: "Не се отчайвай! Вярвай! Работи в братски сговор, със съединени сили! Да живее българският народ, да живее България!", каза директорът на Народния театър Мариус Донкин.   Плановете са театърът да възстанови дейността си на 16 ноември 2020 г. Дотогава ще продължи да работи Билетна каса „Юг“ (вход от ул. „Иван Вазов“). Тя ще бъде отворена всеки ден от 11:30 до 19:30 часа.   В срок до 30 ноември зрителите, закупили билети за отменените представления, имат следните възможности: 1. При наличие на свободни места – преиздаване на нови билети със същия номинал за следващи дати на отменените спектакли; 2. Преиздаване на нови билети за други спектакли от репертоара на Народен театър „Иван Вазов“ от ценови пояси, съответстващи на анулираните им билети; 3. Възстановяване на сумите за закупени билети (извършва се на касите на театъра).  

Реклама
comment 0
visibility 2852
София става фестивална столица на мюзикъла на Балканите

София става фестивална столица на мюзикъла на Балканите

През лятото на 2021 година Музикалният театър ще е домакин на първия у нас и единствен на Балканите „Фестивал на музикалния театър”.  Той ще показва най-новото в жанра на мюзикъла и съвременния танц, създадено от държавни, общински и независими музикално-театрални трупи. Амбицията на фестивала е да се превърне в знаково събитие от културния календар на столицата.   „Музикалният театър като уникален и единствен на Балканите театър с утвърдена жанрова специфика да представя оперетни и мюзикълни постановки е исторически призван да учреди подобен фестивал” – категоричен е директорът на театъра Марияна Арсенова. По думите ѝ, театърът и неговата трупа са се превърнали в еталон за правенето на мюзикъл в България. Целта на учредителите на фестивала е той да стане авторитетно международно събитие в жанра на музикалния театър на Балканите.   Още през ноември театърът кани зрителите на двете най-касови заглавия в своя репертоар – „Цигулар на покрива” (от 7 до 15 ноември)и „Фантомът на операта”(от 20 до 29 ноември). Те ще се играят в поредица от два цикъла само през ноември, обявен за месец на мюзикъла в Музикалния театър.

comment 0
visibility 2249
Софийска опера

Отменени са представленията на Софийската опера

Спектаклите на Софийската опера се отменят до 8 ноември, съобщава Дарик. От Софийската опера са потвърдили информацията като са споделили, че се съобразяват с препоръките на столичния кмет Йорданка Фандъкова и столичния оперативен щаб за овладяване разпространението на заразата с коронавирус. Световният ден на операта ще се отбележи онлайн с излъчването на операта "Борис Годунов" от Модест Мусоргски от 2014, реализирана пред храм „Александър Невски“. Предварителните планове бяха празникът да се отбележи с операта „Кармен“ от Бизе.

comment 0
visibility 2686
Отиде си писателят и сценарист Александър Томов

Отиде си писателят и сценарист Александър Томов

Александър Томов- един от утвърдените родни писатели и сценаристи, е починал на 76-годишна възраст в сряда сутринта. Тъжната вест съобщи съпругата му Екатерина Томова, цитирана от БНР.    Александър Томов е автор на стихосбирки и политически романи, сценарист е на над 10 филма. Има десетки книги, посветени на събитията и личности от годините на прехода. В тази категория са трилогиите му „Корупция", "Новобогаташи", "Арсения", "Четвъртата власт". Има и исторически романи – „Византийски лабиринт“ (2001), „Императрица Теофано“ (2003) и „Йешуа“ (2012)   По негови сценарии са заснети едни от най-хубавите български филми от 70-те и 80-те години – "Елегия", "Романтична история", "Маргарит и Маргарита", "Смъртта може да почака", "Характеристика", "Мечтатели”.

comment 0
visibility 2192
Столична библиотека навършва 92 години

Столична библиотека навършва 92 години

Столична библиотека ще отбележи на 24 октомври 92-годишнината си с „Поезия без карантина“. За празника библиотеката е оборудвана с реновирани читателски зони за заемане на книги. Столичани ще могат да разгледат документални изложби с най-новите попълнения от средата на XIX в. във фонда на най-голямата публична библиотека в страната. Столична библиотека разполага с най-големия Център за детска литература, първия в страната Библиобус и иновационен Дигитален център. Читателите имат достъп до електронния й каталог с 250 хил. тома, до български и чужди дигитални ресурси, Wi Fi зона и образователни услуги, достъпни и за хора с увреждания.

comment 0
visibility 2069
Дигитална лаборатория с благотворителна изложба за 4 ОУ „Проф. Джон Атанасо

Дигитална лаборатория с благотворителна изложба за 4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ (СНИМКИ)

Дигиталната лаборатория Framheim Innovation Space отвори врати в София с благотворителна изложба „Wings“. Изложбата е в подкрепа на учениците от 4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“. Със събраните средства от продажбата на картините ще се осигури компютърна техника за учениците. Ще бъде обновен и сайтът на училището. Авторите на картините – Марина Шидерова, Александър Тодоров и Борис Сокачев са част от екипа на дигиталната лаборатория. Творбите от благотворителната изложба ще бъдат изложени до Коледа. Всеки, който желае да се включи в благотворителната кауза, може да посети „Домът на Фрам“ на адрес: ул. Хайделберг 2, ж.к. Дружба 1.

comment 0
visibility 2280
Заради COVID-19: Оперетата отменя спектаклите си до 1 ноември

Заради COVID-19: Оперетата отменя спектаклите си до 1 ноември

Заради усложнената ситуация с коронавируса в страната Музикалният театър "Стефан Македонски" и Балет "Арабеск" отменят спектаклите си до 1 ноември. Мюзикълите „Фантомът на операта” и „Цигулар на покрива”, обявени за месец ноември, остават без промяна в датите. Премиерата на оперетата „Принцесата на цирка” на 23, 24 и 25 октомври се отлага за 29, 30 и 31 януари 2021 година. Закупените билети за 23 октомври ще важат за 29-ти януари, за 24-ти октомври – за 30 януари и за 25 октомври – съответно за 31 януари без презаверка. Концертът –спектакъл „Вихрено и страстно”, обявен за 28 октомври, се мести на 23 януари 2021 година. Честването на примабалерината на Балет „Арабеск” Теодора Стефанова на 29 октомври със спектакъла Viva la Classica ще се състои на 21 януари 2021. Юбилейният концерт на солиста на Музикалния театър Христо Сарафов, обявен за 31 октомври, се отлага за 22 януари 2021. Предварително закупените билети за октомври ще важат за новите дати за месец януари без презаверка.      

comment 0
visibility 1994
cinelibri

Фестивалът „Синелибри“ стартира в НДК

Кино-литературният фестивал „Синелибри“ започва тази вечер в НДК, съобщава БНР. Откриването ще направи криминалната комедия „Кръстницата“. Във фестивала ще се прожектират 45 филма, направени по книги. Фестивалът продължава до 8 ноември и филмите, включени в неговата програма, ще могат да се гледат не само в София, но и в Пловдив, Варна,  Благоевград, Велико Търново, Габрово, Бургас, Стара Загора. Филмите ще могат да се гледат и в цялата страна онлайн.

comment 0
visibility 2185
Столична община дарява 3500 книги на 60 училища в София

Столична община дарява 3500 книги на 60 училища в София (СНИМКИ)

Столична община е подготовила дарение за 60 софийски училища. Те ще получат 3500 книги за библиотеките си, научи Столица.bg. Книжните им фондове  ще се обогатят с над 150 заглавия на издателствата „Захарий Стоянов”, „Дамян Яков”, „Изток-Запад“, „Колибри“, „Жанет 45” и „Егмонт“ и ще се ползват от ученици. Всички книги ще са на разположение и на читателите на Столичната библиотека с филиалите й „Сердика”, „Люлин” и „Студентски”, както и на библиотеката на Дом на културата „Искър“. Селекцията включва детска и юношеска литература, творби на български и световни класици, енциклопедии. Акцент са томовете на Иван Вазов, тъй като през тази година чествахме 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература. Подбрани са и творби на Валери Петров и Леда Милева, чиито 100-годишни юбилеи отбелязваме през 2020 г. Столична община предоставя и книги, издадени с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура”. Столична община вече е предоставила повече от 10 000 броя книги на библиотеки към училища, културни институти и социални домове, като инициативата започна през 2017 г. Три седмици са били необходими на експерт на дирекция "Култура" на Столична община, за да се подготви дарението за всяко едно училище - работата по описване, разпределяне и комплектоване на книгите. Подборът на книгите е съобразен с профила на всяко училище.

comment 0
visibility 2347
„Нахлуване в пейзажа“ на Женския пазар (СНИМКИ)

„Нахлуване в пейзажа“ на Женския пазар (СНИМКИ)

Проф. д-р Аделина Попнеделева ще представи изложба-живопис „Нахлуване в пейзажа“ в столичната галерия „Сердика“. Експозицията ще се състои от 21 октомври до 20 ноември 2020 г. в арт пространството на столичния Женски пазар. Галерията спазва строго всички противоепидемични мерки и изисквания на здравното министерство, обясниха организаторите на културното събитие. Любителите на изкуството ще могат да се насладят на творбите на Попнеделева, която използва маслени, акрилни и акварелни бои върху платно. В някои от картините присъстват колажирани редимейд (ready-made) обекти и бродерия.

comment 0
visibility 2132
Безплатният фест „Един джаз ден“ в НДК с нова дата

Безплатният фест „Един джаз ден“ в НДК с нова дата (СНИМКИ)

Фестивалът „Един джаз ден“, който бе отложен поради усложнената епидемиологична обстановка, ще се състои на 28 ноември на сцена „ В парка“ в НДК, над кино „Люмиер“. Благодарение на Министерство на културата, входът за събитието ще е свободен, обясниха организаторите на феста. В столичната инициатива ще се включат музикантите от Бразз Асоциация, суингърите от Lindy Hop Bulgaria, джаз вокалистката Весела Морова, екзотичната изпълнителка на африкански танци Мария Коса, перкусионистите Ямбадон. Те ще застанат рамо до рамо с музикалните таланти от Училище за певци D Stars. В целодневната програма на събитието ще вземат участие над 100 човека - любители и професионалисти.

comment 0
visibility 2734
Въздушен обръч и специални илюзии в  "Принцесата на цирка" в Оперетата

Въздушен обръч и специални илюзии в "Принцесата на цирка" в Оперетата

Музикалният театър представя на 23,24 и 25 октомври първата си премиера за новия сезон. Това е оперетата на Калман „Принцесата на цирка”. Тук обаче зрителите няма да видят само красиви тоалети, страхотен сюжет и брилянтно пеене. За първи път в театъра заедно със солистите на сцената ще излязат и професионални циркови артисти.    Режисьор на спектакъла е Юлия Маринова. Дебют като сценограф прави Пеньо Пирозов. Художник на костюмите е Яна Дворецка, хореограф – Татяна Янева. В новата постановка участва почти целия състав на театъра - солисти, хор, балет и оркестър с диригенти Огнян Митонов и Дориан Молхов. Музикален ръководител е Юли Дамянов, хормайстор Людмил Горчев.   За цирковия номер на Мистър Хикс(в ролята Пеньо Пирозов, Богомил Спиров и Владимир Грудков) специално за Музикалния театър е създадена илюзия, която засега е единствена в България.   В трудните изпълнения на въздушен обръч редом с цирковите артисти гледаме каскадните солисти на театъра Десислава Николова, Илона Иванова и Елица Красимирова в ролята на Мейбъл. В сложните акробатични номера – в ролята на Тони - ще им партнират Александър Панайотов и Денко Проданов.   Артистите Румен Григоров и Божанка Груева ще се превърнат в клоуни, за да се получи истинска илюзия за цирк на сцената на Музикалния театър. В изкусните клоунади в ролята на Пинели Румен Григоров ще се дублира със своя колега Иван Панев, който освен дългогодишен солист на Музикалния театър е и актьор в Сатирата.   В трудната във вокално отношение роля на Федора, за чиято ръка спорят всички мъже на сцената, ще видим примите на Музикалния театър Добрина Икономова, Валентина Корчакова и Еделина Кънева. Като Барон Шатоньов, който крои планове за богатството на Федора, гледаме солистите Христо Сарафов, Александър Мутафчийски и Добромир Момеков. В субретната двойка на Клара,властната майка на Тони, и нейният подчинен Макс – гледаме Людмила Козарева и Стефан Петков, който се дублира с Кръстан Кръстанов.                        

comment 0
visibility 1866
Силвия Желева с безплатна премиера на „Нюанси любов“ в София

Силвия Желева с безплатна премиера на „Нюанси любов“ в София

Писателката Силвия Желева ще зарадва фенове си с ново романтично четиво - „Нюанси любов“.  В книгата Желева прави дисекция на съмненията, които често подлагат любовта на изпитание, но и не пропуска да остане вярна на оптимизма, че най-доброто тепърва предстои. За да обичаме и за да ни обичат истински, трябва да се сбогуваме с егоизма, категорична е авторката. Премиерата на „Нюанси любов“ ще се състои на 22 октомври от 19 часа в столичната галерия „Gallery and Hall“ на ул. „Оборище“ №5. Входът е безплатен. 

Култура

София е културен център на страната и това е логично, тъй като тук са съсредоточени най-големите институции на културата. Медията ни ежедневно публикува десетки новини за културни събития и инициативи, свързани с българската култура. Огромният брой театри, кина, галерии, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища са гаранция за качествена и богата култура, на която се радват столичани и гостите на столицата. Новините за всяко ново събитие от областта на културата,  допълнително засилват интереса на гражданите.

Театрална култура

Театрална култура

Факт е, че всички театри на територията на София не спират напълно дейността си извън сезона. Нормално е културата да няма почивен ден. Трупите на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър и Музикалния театър имат чудесни инициативи, които поддържат непрекъснато интереса към тях на хората от всички възрасти. В репертоара на всички театри присъстват заглавия, които са непреходни и трябва да се видят от всеки любител на театъра. Много активна е и дейността на учебния театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Театралната култура е в своя възход. 

Студентите са пълни с енергия и нямат търпение да дадат всичко от себе си, за да намерят мястото си в театралните среди на родните театри и да се влеят в културата на страната. Новини за представленията им присъстват в медията ни всяка седмица.  

Новините за бродуейските мюзикъли, поставяни в Музикалния театър се радват на голям интерес от страна на читателите. Културата на мюзикълите намери чудесна почва у нас.

Кино култура

Кино култура

Традиционните кина от миналото вече са рядкост. Тази култура е претърпяла своето развитие. Повечето кина вече съчетават модерна визия и иновации в преставянето на филмите. Това определено увеличава многократно публиката, а новините за новостите в програмите им са доста четени. Няма как да се спрат иновациите в културата.

Последните събития в културата на София - кинофестивалите - привличат не само родни фенове и звезди, но и редица известни имена от световното кино. Кристоф Ламбер остана очарован от професионализма и таланта на българските артисти, режисьори и сценаристи, както и от културата на българите.  

Музикална култура

Музикална култура

Столицата е предпочитана за провеждането на концерти на известни певци и музиканти не само от България, но и от целия свят. Медията ни ежедневно публикува новини, отразяващи музикалната култура в столицата. Предпочитани места за провеждане на големи концерти са новата зала Арена Армеец, Зала 1 на НДК. Зала България е домакин предимно на симфонични концерти. Изобилстват новини за редица културни събития, които се провеждат в НДК. Програмата за културните прояви там е известна месеци напред и хората търсят информация за всичко актуално. Музикалната култура има своите привърженици.

Книжовна култура

Книжовна култура

С гордост можем да отбележим, че столичните библиотеки са средище на културата. Нашата медия се стреми да отразява всичко това с актуални и изчерпатени новини. 

Фондовете на най-големите библиотеки – Националната библиотека и Столична библиотека – непрекъснато се обогатяват. Екипите им се стремят да достигат до сърцата на всички възрасти по подобаващ и съвременен начин и да обогатяват културата на населението. Из районите се движи мобилна библиотека, която осигурява забавление и приятен отдих за деца и възрастни в столичните паркове. Така културата отива при хората. Редовно се публикуват новини за инициативите на библиотеките в сътрудничество с други институции, свързани с културата. В началото на учебната година имаше чудесна инициатива за училища и университети - всеки учащ, закупил карта за градския транспорт, получи безплатна карта за ползване на библиотека и си избра книга за личния си архив. Нашите новини отразиха тази проява на културата.

Традиционната инициатива Поет и Преводач на месеца в Столична библиотека също се радва на успех, а новините за предстоящия месец се чакат с нетърпение. Видно е, че културата винаги е водеща.

Музейна култура

Музейна култура

София е древен град. Историята е на всяка стъпка. Историческата култура е на особена почит. Нашите новини неведнъж информират за безценни исторически находки, на които се натъкват строители съвсем случайно. 

Новините за уникалните и забавни събития за деца в Античния комплекс Древна Сердика в района на Ларгото са особено предпочитани. Тези събития  са тематични и обогатяват културата на подрастващите. 

Националната художествена галерия наскоро беше домакин на уникална изложба – гостуваща изложба, представяща меча и златният пръстен на хан Кубрат. Новините, които нашата медия публикува, изкушиха множество любопитни почитатели на историческата култура да разгледат изложбата. 

За традиционните български празници музеите организират забавни работилници за деца. В тях децата изработват козунаци, великденски яйца, мартеници или сурвачки. Новините насочват любознателните към правилните събития и съдействат за повишаване на интереса към националната култура.

Художествена култура

Художествена култура

Голяма част от населението на столицата обича изобразителното изкуство и скулптурата и приветства всяко събитие, свързано с художествената култура. Многобройните галерии в София предлагат уникална възможност за забавление и обогатяване на културата. Някои предлагат чаша вино по време на разглеждане на изложбата. Други предлагат възможност на гостите да създадат своя картина. Всичко това се харесва от посетителите и новините за предстоящите изложби определено се чакат с нетърпение. 

Много от столичните галерии организират детски арт работилници, които се провеждат през почивните дни. Така децата успяват да научат много ценни уроци за рисуването с различни техники и да разкрият таланта си, както и да обогатят личната си култура

Медията ни отразява новините от редица мащабни събития на културата като Панаира на книгата, Новогодишен музикален фестивал и др. 

Няма как в милионен град с наличието на редица културни институции културата да не е на достатъчно високо ниво. Доказателство за това е и споделеното от редица чуждестранни гости в столицата. Столичната култура се радва на огромен интерес.

Покрай многобройните новини за дейността на столичната администрация, спортните събития, трафика и новите постижения на лекарите в столичните лечебни заведения, тези за водещите събития от културата са като свежа глътка въздух сред злободневните новини.

Новините за култура се следят с интерес не само от столичани, но и от жителите на населените места в цялата страна. Те получават актуална информация за всичко в София от нашите публикации и успяват да присъстват на избрани от тях събития от различни направления на културата

Като цяло, информацията, която дават публикуваните от медията ни новини за култура  е актуална, изчерпателна и полезна и това се потвърждава от коментарите за всяка една от тях, както и многократните споделяния в социалните мрежи. Целта ни е да достигнем до душата на всеки човек и да му дадем ценната за него информация и да му помогнем да се доближи максимално до културата. 

Театрална култура

Кино култура

Музикална култура

Книжовна култура

Музейна култура

Художествена култура

Прочетете още