Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 190 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 252 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (2%, 14 Гласове)
  • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 695 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1798
Съветът на директорите: Невъзможно е НДК да бъде приватизиран

Съветът на директорите: Невъзможно е НДК да бъде приватизиран

Съветът на директорите на НДК излезе с официална позиция по повод твърдения на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков, че до 1 януари загубата на НДК е 86,5 млн. лв. Министерството на културата ще нареди пълна финансова проверка, обяви министърът. Във връзка с изнесената информация относно състоянието на НДК от министъра на културата проф. Велислав Минеков, внасяме следните разяснения: НДК е регистриран като еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие на 9 май 2011 г. Мотивите за това решение са публикувани в Разпореждане N 1 на МС от същата година. Загубите на НДК за 10 години - от момента на създаването на дружеството до 01 януари 2021 г. възлизат на: 9,466 млн. лв./общо за периода/ загуби от оперативна дейност 77 млн. лв /общо за периода/ амортизационии загуби Невъзможно е НДК да бъде приватизиран, защото дружеството е в забранителния списък за приватизация. „Силно сме разтревожени от изказаните съмнения за евентуална приватизация и молим министъра на културата да изнесе всички данни, с които разполага в тази връзка. В допълнение бихме искали да обърнем внимание, че през годините назад части от НДК са продадени на частни фирми, с което е отнета възможността за икономическо оцеляване на дружеството в тежка ситуация като настоящата,“ се казва в официалното изявление.

comment 0
visibility 2373
Министърът на културата: Липсват 4,5 милиона лева за ремонта на Ларгото

Министърът на културата: Липсват 4,5 милиона евро за ремонта на Ларгото в София

Служебният министър на културата Велислав Минеков изнесе пред журналисти данни за нередности с една или друга културна институция в София и страната. Той съобщи данни и за ремонта на Ларгото в София.    „По някакъв начин са изчезнали, или са били усвоени, както се казва, близо 4,5 милиона евро от целия проект за ремонта на Ларгото“, каза Велислав Минеков, цитиран от bTV. Министърът посочи секретен доклад на ОЛАФ, в който има и препоръки. Те са да се търси отговорност от трима министри и един кмет, допълни Минеков. По думите му тези средства трябва да се върнат обратно.   Министърът коментира, че ще подаде сигнал към българската и Европейската прокуратура за липсващите пари. „Имам съмнения какъв ще бъде резултата с нашата прокуратура, но много скоро, според мен, тази прокуратура ще се задейства на сериозни обороти“, допълни Минеков.   Той коментира и средствата за ремонта и създаването на галерия „Квадрат 500“. Този проект също ще бъде подаден към европрокуратурата за проверка.   „Още средства са използвани в нещо, което определям като бутафория – това е имитационната крепост в местността Яйлата. Похарчени са 1,6 млн. евро за крепостта от итонг и гипс“, каза Минеков. Той допълни, че това е спряло проучванията в местността.   „Изобщо ще информирам европрокуратурата за още много неща, които са се случвали, особено с евросредства“, допълни министърът.  

comment 0
visibility 1856
Изненади за меломаните в концерти от фестивала "Софийски музикални седмици"

Изненади за меломаните в концерти от фестивала "Софийски музикални седмици"

В рамките на фестивала "Софийски музикални седмици" продължават концертите, част от цикъла „Преглед на българските оркестри“. Гарантирани са много изненади и приятни емоции за ценителите на качествената музика.    На 6 юни от 19 ч. в зала „България“ с музика от Гершуин публиката очакват музикантите от Софийската филхармония със солист Людмил Ангелов – пиано и диригент Найден Тодоров.   На 8 юни от 19 ч. в зала „България“ Младежка филхармония „Пионер“ и Софийската филхармония ще представят концерта „Рамо до рамо“. Солисти ще бъде Даниела Йолкичева – арфа и диригент Любомир Денев-син. В програмата: Рейнхолд Глиер, Цезар Франк.  

Реклама
comment 0
visibility 2125
Добромир Банев ще зарадва с автограф почитателите си на софийския Пролетен

Добромир Банев ще зарадва с автограф почитателите си на столичния Пролетен базар на книгат...

Един от най-популярните, четени и обичани съвременни поети Добромир Банев ще зарадва почитателите си с автограф в София. Той ще очаква столичани и гости на София на 4 юни, петък, на  Пролетен базар на книгата в НДК парк, от 18 часа, в шатра 39, разположена на ъгъла ва бул. „Патриарх Евтимий и бул. „Витоша“. Всеки е добре дошъл, а позитивните емоции са гарантирани, кани почитатели и приятели Банев. Пандемията, ограничителните мерки и затварянето на най-големите книжарници не попречиха книгата му „Обичай ме бавно“(издание на „Персей“) да стига до ценителите на поезията и тя се превърна в най-продаваната поетична книга на 2020 г. Книгата бе представена във Виена и Берлин, но най-после Добромир Банев ще може да направи срещи с читатели и в българските градове. "Ние не можем да съществуваме без любов, тя е основната движеща сила на всичко. Изумително е колко млади хора четат любовна поезия във време, когато всевъзможни устройства в голяма степен определят живота ни. Животът сам по себе си е поезия, само по себе си е любов, затова поезията винаги ще предизвиква усмивки и аплодисменти", споделя поетът. Освен „Обичай ме бавно“, читателите ще имат възможност да си закупят с отстъпка още два бестселъра на Добромир Банев – „Любов до синьо“ и „Аз съм в другото такси“, която току-що се появи с нов пореден тираж, специално за Пролетния базар на книгата. Елате да вземете книга с автограф за себе си или за близък човек от любимия автор. Книгите му "Обичай ме бавно", "Любов до синьо" и "Аз съм в другото такси" са не просто бестселъри с по няколко тиража, а книги, към които често ще посягате, за да стоплите или да лекувате душата си.      

comment 0
visibility 2183
В София откриват изложбата "Приложно златарско изкуство" (СНИМКИ)

В София откриват изложбата "Приложно златарско изкуство" (СНИМКИ)

Регионален исторически музей – София представя изложбата "Приложно златарско изкуство", която ще бъде открита утре, 3 юни. Тя е достъпна за посетители в диапазона 16:00 – 19:00 ч., обясниха от музея. Временната експозиция продължава до 26 септември 2021 г. с работно време всеки ден между 10:00 и 18:00 ч. Концепцията на "Приложно златарско изкуство" е разработена от екип на Регионалния исторически музей – София, начело с куратора Кателина Павлова.  Включени са накити и предмети (свързани с бита, религиозния култ и др.), изработени от сребърни и други метални сплави. Основните експонати са от периода XIX и първата половина на ХХ в. Връзката им с предходната епоха е онагледена посредством артефакти от ХVІ, ХVІІ и ХVІІІ в. Златарската работилница е разгледана освен чрез изработваните в нея произведения, и посредством инструментариума (клещи, менгеме, везни и др.), с който си служат майсторите. Принадлежностите са използвани за направата на златарски изделия в края на ХІХ и началните десетилетия на ХХ в.

comment 0
visibility 2596
На открита сцена и с нова булка- „Женитба“ от Гогол в Театър "София"

На открита сцена и с нова булка- „Женитба“ от Гогол в Театър "София"

Една от най-известните театрални комедии – "Женитба" от Гогол ще зарадва ценителите с премиера на 8 юни от 20:30 часа  на открита сцена „На стълбите“ пред Театър „София“. Режисьорът Елена Панайотова е подходила към текста през призмата на актуалните днес теми, а в ролята на булката за първи път влиза младата актриса Йоанна-Изабелла Върбанова. Останалите имена в актьорския състав са: Симона Халачева, Лора Мутишева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Юлиан Малинов, Николай Върбанов, Юлиян Рачков, Николай Димитров и Росен Белов. „Темата на пиесата предизвика сред нас бурни спорове, появиха се различни гледни точки за и против брака, за смисъла на женитбата и смисъла на избора. За това как, потънали в собствените си страхове, сме изгубили сетивата си да забелязваме другия, а това прави влюбването невъзможно. И когато оживяха нашите герои, се роди една приказка, но не за любовта“, обясни как е градена концепцията за пиесата режисьорът Елена Панайотова. За втора поредна година Театър „София“ кани зрителите на откритата си сцена „На стълбите“ пред театъра. Освен „Женитба“, „Развратникът“ и „Кашонът“ също ще направят своите премиери навън – съответно на 4 и 11 юни. Пълната лятна програма може да намерите на сайта на Театър „София“. Ако времето не позволи постановките ще се играят вътре, на Голяма сцена, но с летния начален час - от 20:30.    

comment 1
visibility 8569
78 дни културна програма в Центъра на София

78 дни културна програма в Центъра на София

В София предстои второто издание на Sofia Summer Fest - летният фестивал на столицата, който отново ще се проведе в Южен парк II, зад музея „Земята и хората“. Тазгодишното издание ще бъде открито на 16 юли и ще продължи до 30 септември. „Основната ни цел тази година ще бъде да предложим нещо различно – за аудиторията и артистите. Това лято имаме 78 дни, в които ние ще работим всеки ден. Отново имаме театър, кино, музика, представления за деца, представяне на книги, вкусна храна и истинско фестивално изживяване, каквото липсваше в София. Градът ни го заслужава!“, разясни Борислав Чучков, един от създателите на Sofia Summer Fest. Фестивалът стартира на 16 юли с концерт на Миро. До края на месец юли зрителите ще могат да видят концерти на Филип Кутев, Остава, Керана и космонавтите, Жлъч, Григовор и Гена, Иво Димчев с филхармония Враца и Графа. Театралните постановки – „Горката Франция“, „Терапевти“, „Отчаяни съпрузи“ и „Поетите“, както и хитовия филм „Голата истина за група Жигули“, след който ще има ексклузивен концерт. За децата пък ще бъдат показани представленията на театър „Възраждане“ – „Въздушната принцеса“ и „Червената шапчица“.

comment 0
visibility 1726
Кметът на София присъства на представянето на книгата за Цветана Манева (СН

Кметът на София присъства на представянето на книгата за Цветана Манева (СНИМКИ)

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова присъства на представянето на книгата за Цветана Манева. „Тя, Цветана Манева“ е документално-емоционална биография за пътя на българската актриса, разказана от журналиста Георги Тошев и драматурга Яна Борисова, съобщиха от Столична община. „Има всичко в тази книга. Книгата беше трудна, защото Цветана Манева не е просто един човек с любопитна и богата история, Цветана Манева е мъдрец“,сподели Георги Тошев. Събитието се реализира в рамките на Софийски театрален салон, организиран от Съюза на артистите в България и Столична община.

comment 0
visibility 1897
В София изложба представя "Неразказаните образи от един тефтер"

В София изложба представя "Неразказаните образи от един тефтер"

В София изложба представя ярки творци от културната сцена у нас през първата половина на XX век. "Неразказаните образи от един тефтер" представя творби и малък сборник от 1924 г., съобщи bTV. Столичани могат да видят изложбата в галерия „Оборище 5“ до 9 юни. Артефактите са от личната колекция на бизнесмена Красимир Дачев. Кураторът Пламен Петров сподели, че в тефтера има следи от много важни български художници като Александър Божинов, Никола Танев, Борис Денев, които през януари-февруари 1924 г. работят по създаването първото куклено представление у нас.

comment 0
visibility 2481
За първи юни в Музикалния театър: Вход свободен за спектакъла "Копче за сън

За първи юни в Музикалния театър: Вход свободен за спектакъла "Копче за сън"

Музикалният театър прави подарък на най-малките си зрители и техните близки за Деня на детето. На 1-ви юни от 11:00 часа всички са поканени на спектакъла „Копче за сън” с вход свободен. Предварително може да вземат пропуски от касата на Оперетата – тел. 02/ 943 19 79. Местата са ограничени до запълване на 50 процента от капацитета на залата.   

comment 0
visibility 2458
Добромир Банев: Много народи, на които сме дали азбука се гордеят повече от

Добромир Банев: Любимата ми дума е с 4 букви, звучна и показва всеобхватно състояние на ду...

Любимата ми българска дума е негá, защото обединява състоянието да изпитваш нежност по време на тъга.  Това е красива дума, само с четири букви и описва толкова голямо и всеобхватно състояние на духа. И като си представиш какво можеш да изпиташ едновременно от тъга и от нежност, може да си представиш и колко красива, звучна и смислена е тази дума. Тази дума не я употребяваме в разговорен и писмен език, а и са малцина тези, които знаят смисъла й. Така един от най-популярните съвременни родни поети Добромир Банев коментира словото, думите и родният български език в Деня на светите братя Кирил и Методий - 24 май.  "24 май за мен е най-светлия и най-български празник. Много се надявам българите да върнат итношението си към словото, защото думите са сила и трябва да се използват по предназначение, да носят сила. Това е въпрос на култура и се надявам в българското образование да има серизони промени, и да се върне отношението на децата към словото. Жалко е, че с таблети и смартфони правописът сред подрастващите изостана. Днес децата и младите хора използват съкращения и чуждици, с което се "замърси " българският език. Това, което ни отличава като нация и ни придава идентичност е именно езикът. Той олицетворява цялата наша култура и история през вековете. Ако някои си направи труда, да прочете "Записки по българските възстания" или "История славянобългарска", ще види колко се е променил нашият език и не смятам, че е това е към добро", коментира авторът на "Обичай ме бавно". Признава, че го го дразни безразборното използване на чуждици, когато може да се използва българска дума. "Не приемам измислените думи, които навлизат в българския език - като входирам. Няма такъв глагол, има депозирам. Тези думи претопяват българския като изключим тези, за които нямаме аналог. Трябва да си пазим жив езика и да го популяризираме. Истината е, че сме дали азбуката на много други народи, които напоследък повече от нас се городеят, че говорят и пишат на кирилица. В Русия има закон и всичко е на кирилица, дори известните марки Макдоналдс и Кока кола", коментира Добромир Банев.  

comment 0
visibility 2445
София празнува 24 май с  „Парад на буквите“, концерти и художествени инстал

София празнува 24 май с „Парад на буквите“, концерти и художествени инсталации

София посреща Деня на светите братя Кирил и Методий с богата програма от концерти, Парад на буквите и художествени инсталации. От 9.00 ч. до 11.00 ч. пред Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека ще има музикална програма с участието на детски състави. Сред тях са „Студио за поп и джаз пеене“ с художествен ръководител г-жа Силвия Статкова, Детска вокална група „Сладки пуканки“ с ръководител г-жа Светлана Струнджева, Вокално студио „Дъга“ с художествен ръководител Снежана Полихронова и др. Балони с българските букви ще полетят по традиция в небето. В 10.30 ч. от пл. “Славейков” ще стартира “Парад на буквите”, организиран за втора поредна година от сдружение “Азбукари”. Любими български думи ще бъдят подредени от децата участващи в парада, който ще мине по ул. “Г. С. Раковски”, ул. “Оборище”, паметника на Васил Левски и ще завърши с веселие в парка “Заимов”. От 11.00 ч. в Кино „Кабана“ концертът “С Музика в Сърцата” събири солисти от Арт Център “Стринджендо“. Отново в 11.00 ч., но пред централния вход на Общински културен институт дом на културата "Красно село" концертът "Песенни стъпки" ще предложи на столичани изпълнения на талантливи деца, песните на Илия Луков и най-дългото хоро. Събитието се реализира с подкрепата на Столична община - Програма "Култура“. От 12.00 ч. пред Народен театър “Иван Вазов” стартира празничен концерт, организиран от Регионално управление на образованието – София-град.  В него ще участват близо 400 ученици от столичните училища. Ще се включат възпитаници на 144. СУ “Народни будители, 140. СУ „Иван Богоров“, Национална гимназия за древни езици и култури, 143. ОУ „Георги Бенковски“, Специално училище за ученици с увреден слух "Проф. д-р Дечо Денев", 38. ОУ „Васил Априлов“, 102. ОУ „Панайот Волов“, Първа английска езикова гимназия, Националното училище за танцово изкуство и Националния дворец на децата, които ще представят богата музикално-танцова програма. През целия празничен ден на площад “Славейков” ще звучи българска литература, чрез специалната инсталация “Звукът на българската литература” от Storytel. Ще бъдат представени любими произведения на съвременни български автори и класици.

comment 0
visibility 2547
За 24 май: Двуметрова книга и арт кубчета украсиха площад “Славейков” (СНИМ

За 24 май: Двуметрова книга и арт кубчета украсиха площад “Славейков” (СНИМКИ)

Двуметрова книга със заглавие “В начало бе Словото...” и арт кубчета с цитати за любовта към родния ни език украсиха столичния площад “Славейков”. Двуметровата книга се отваря като истинска, а в нея софиянци могат да открият QR код, който да сканират с мобилните си телефони и да прочетат статия с 10 любопитни факта за кирилицата. „В начало бе Словото...“ е авторска изложба на частно училище от с. Иваняне и Фондация Българска Памет. Тя се организира с подкрепата на Столична община и е създадена по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Целта на арт инсталацията е да припомни на столичани и гостите на София уникалността и богатството на българската писменост и култура.

comment 0
visibility 2084
Неразказаната история за Софийския университет:  Всичките си движими и недв

Неразказаната история за Софийския университет: Всичките си движими и недвижими имоти ост...

Всичките си движими и недвижими имоти оставям след смъртта си на ... Така започва филмът "Завещанието на Евлоги Георгиев" за историята на Алма Матер - Софийския университет "Св. Климент Охридски", който ще бъде излъчен на 24 чай по bTV от 20 часа. Продукцията на "Телеман" е поредното исторически значимо зрънце в поредицата "Неразказано в историята".  "Това е повече отколкото Алфред Нобел е дал за учредяването на Нобеловата награда, това е повече отколокото Джон Харвард е дал за Харвардския университет, оценява историческия принос Христо Тучев, председател на фондация „Христо и Евлоги Георгиеви“, от Карлово, родния град на братята Евлоги и Христо Георгиеви. Той и проф. Христо Глушков, един от най-големите изследователи на братя Георгиеви са модератори във филма.   Пред централния вход на Софийския университет стоят две бронзови статуи на двама мъже - Евлоги и Христо Георгиеви, с чиито дарени няколко милиона лева е построено най-старото висше училище в България. Малцина знаят, че построяването на Университета е можело и да не се случи, а причината е оспорване на завещението, коeто оставя по-големият от братята – Евлоги Георгиев, оспорвано след смъртта му, включително от няколко български правителства. Благодарение на упоритостта на главния изпълнител на завещанието, избран лично от Евлоги Георгиев – Иван Евстратиев Гешов – на България е спестен този срам и Софийският университет е построен според желанието на дарителя, макар и с години закъснение. Освен че дарява имота, върху който е построена сградата, може да се каже, че и дарената сума е огромна и впечатляваща. Филмът повдига много любопитни въпроси, прави интересни сравнения за делата на братята Евлоги и Христо Георгиеви с братята Рокфелер и други емблeматични успешни личности от световната история. Представен на достъпен, съвременен език, той обещава вълнуващи минути пред екрана в празничната вечер по bTV с интересната история на най-богатия български предприемач, търговец и банкер, смятан за най-богатия българин и филантроп от края на XIX век. Христо Тучев "превежда" по особено атрактивен начин на съвременен език тогавашната икономическа ситуация и прави интересни сравнения между братята Георгиеви с братята Рокфелер. Самият филм е в две части, които се излъчват една след друга. В първата се разказва главно за живота на Евлоги и Христо, за усета им за бизнес на, за усещането за модерно и бързите действия, които предприемат за въвеждане на новото в бизнеса им. Във втората част акцент е Завещанието на Евлоги Георгиев, което е може би р най-оспорваното някога в историята ни. Разказва се и за ролята на избрания за изпълнител на завещанието – Иван Евстратиев Гешов – какъв е бил той, от какъв род, с какво образование, борбите му с всички, които оспорват завещанието и в крайна сметка, ролята му за построяването на Софийския университет. Единствена по рода си в ефира, предназначена за излъчване на празници и специални дати, документалната поредица “Неразказано в историята” представя интересни моменти от българската история през личните истории на участниците в нея. Съдържанието и стилистиката на филмите, тяхната значимост и образователен характер, правят поредицата подходяща за зрители от всякаква възраст. Гледайте филма “Завещанието на Евлоги Георгиев” на 24 май от 20:00 ч. по bTV.

comment 0
visibility 4366
В София за 24 май: "Парад на буквите", концерти, модерни инсталации и много

В София за 24 май: "Парад на буквите", концерти, модерни инсталации и много емоции

  Куп пъстри, позитивни и повече от полезни събития ще има в София за 24 май, съобщават от Столична община. Ето част от тях:    Началото на празника ще е от 9.00 ч. до 11.00 ч. пред Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Там ще има музикална програма с участието на детски състави. Сред тях са „Студио за поп и джаз пеене“ с художествен ръководител г-жа Силвия Статкова, Детска вокална група „Сладки пуканки“ с ръководител г-жа Светлана Струнджева, Вокално студио „Дъга“ с художествен ръководител Снежана Полихронова и др. Балони с букви ще полетят по традиция в небето.   За 24 май в София ще има "Парад на буквите“ В 10.30 ч. от площад "Славейков" ще тръгне  “Парад на буквите”, организиран за втора поредна година от сдружение “Азбукари”. Любими български думи ще бъдат подредени от децата участващи в парада, който ще мине по ул. “Г. С. Раковски”, ул. “Оборище”, паметника на Васил Левски и ще завърши с веселие в парка “Заимов”.   От 11.00 ч. в Кино „Кабана“ концертът “С Музика в Сърцата” събира солисти от Арт Център “Стринджендо“. Млади и талантливи вокални изпълнители ще представят многообразна програма с популярни песни.    На 24 май: Вход свободен в общинските музеи и галерии в СофияОтново в 11.00 ч., но пред централния вход на Общински културен институт дом на културата "Красно село" концертът "Песенни стъпки" ще предложи на публиката изпълнения на даровити деца, песните на Илия Луков и най-дългото хоро. Събитието се реализира с подкрепата на Столична община - Програма "Култура“.   От 12.00 ч. пред Народния театър “Иван Вазов” започва празничен концерт, организиран от Регионално управление на образованието – София-град, в който ще участват близо 400 ученици от столичните училища. Ще се включат възпитаници на 144. СУ “Народни будители, 140. СУ „Иван Богоров“, Национална гимназия за древни езици и култури, 143. ОУ „Георги Бенковски“, Специално училище за ученици с увреден слух "Проф. д-р Дечо Денев", 38. ОУ „Васил Априлов“, 102. ОУ „Панайот Волов“, Първа английска езикова гимназия, Националното училище за танцово изкуство и Националния дворец на децата, които ще представят богата музикално-танцова програма.   На "Славейков": Българската литература оживява с гласовете на популярни творци    Българска литература ще звучи през целия празничен ден на площад “Славейков” чрез специалната инсталация “Звукът на българската литература” от Storytel. Ще бъдат представени любими произведения на съвременни български автори и незабравими класици. Всеки минувач ще може да преживее по нов начин текстове с гласовете на творци като Юлиян Вергов, Койна Русева, Георги Господинов и много други.          

Култура

София е културен център на страната и това е логично, тъй като тук са съсредоточени най-големите институции на културата. Медията ни ежедневно публикува десетки новини за културни събития и инициативи, свързани с българската култура. Огромният брой театри, кина, галерии, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища са гаранция за качествена и богата култура, на която се радват столичани и гостите на столицата. Новините за всяко ново събитие от областта на културата,  допълнително засилват интереса на гражданите.

Театрална култура

Театрална култура

Факт е, че всички театри на територията на София не спират напълно дейността си извън сезона. Нормално е културата да няма почивен ден. Трупите на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър и Музикалния театър имат чудесни инициативи, които поддържат непрекъснато интереса към тях на хората от всички възрасти. В репертоара на всички театри присъстват заглавия, които са непреходни и трябва да се видят от всеки любител на театъра. Много активна е и дейността на учебния театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Театралната култура е в своя възход. 

Студентите са пълни с енергия и нямат търпение да дадат всичко от себе си, за да намерят мястото си в театралните среди на родните театри и да се влеят в културата на страната. Новини за представленията им присъстват в медията ни всяка седмица.  

Новините за бродуейските мюзикъли, поставяни в Музикалния театър се радват на голям интерес от страна на читателите. Културата на мюзикълите намери чудесна почва у нас.

Кино култура

Кино култура

Традиционните кина от миналото вече са рядкост. Тази култура е претърпяла своето развитие. Повечето кина вече съчетават модерна визия и иновации в преставянето на филмите. Това определено увеличава многократно публиката, а новините за новостите в програмите им са доста четени. Няма как да се спрат иновациите в културата.

Последните събития в културата на София - кинофестивалите - привличат не само родни фенове и звезди, но и редица известни имена от световното кино. Кристоф Ламбер остана очарован от професионализма и таланта на българските артисти, режисьори и сценаристи, както и от културата на българите.  

Музикална култура

Музикална култура

Столицата е предпочитана за провеждането на концерти на известни певци и музиканти не само от България, но и от целия свят. Медията ни ежедневно публикува новини, отразяващи музикалната култура в столицата. Предпочитани места за провеждане на големи концерти са новата зала Арена Армеец, Зала 1 на НДК. Зала България е домакин предимно на симфонични концерти. Изобилстват новини за редица културни събития, които се провеждат в НДК. Програмата за културните прояви там е известна месеци напред и хората търсят информация за всичко актуално. Музикалната култура има своите привърженици.

Книжовна култура

Книжовна култура

С гордост можем да отбележим, че столичните библиотеки са средище на културата. Нашата медия се стреми да отразява всичко това с актуални и изчерпатени новини. 

Фондовете на най-големите библиотеки – Националната библиотека и Столична библиотека – непрекъснато се обогатяват. Екипите им се стремят да достигат до сърцата на всички възрасти по подобаващ и съвременен начин и да обогатяват културата на населението. Из районите се движи мобилна библиотека, която осигурява забавление и приятен отдих за деца и възрастни в столичните паркове. Така културата отива при хората. Редовно се публикуват новини за инициативите на библиотеките в сътрудничество с други институции, свързани с културата. В началото на учебната година имаше чудесна инициатива за училища и университети - всеки учащ, закупил карта за градския транспорт, получи безплатна карта за ползване на библиотека и си избра книга за личния си архив. Нашите новини отразиха тази проява на културата.

Традиционната инициатива Поет и Преводач на месеца в Столична библиотека също се радва на успех, а новините за предстоящия месец се чакат с нетърпение. Видно е, че културата винаги е водеща.

Музейна култура

Музейна култура

София е древен град. Историята е на всяка стъпка. Историческата култура е на особена почит. Нашите новини неведнъж информират за безценни исторически находки, на които се натъкват строители съвсем случайно. 

Новините за уникалните и забавни събития за деца в Античния комплекс Древна Сердика в района на Ларгото са особено предпочитани. Тези събития  са тематични и обогатяват културата на подрастващите. 

Националната художествена галерия наскоро беше домакин на уникална изложба – гостуваща изложба, представяща меча и златният пръстен на хан Кубрат. Новините, които нашата медия публикува, изкушиха множество любопитни почитатели на историческата култура да разгледат изложбата. 

За традиционните български празници музеите организират забавни работилници за деца. В тях децата изработват козунаци, великденски яйца, мартеници или сурвачки. Новините насочват любознателните към правилните събития и съдействат за повишаване на интереса към националната култура.

Художествена култура

Художествена култура

Голяма част от населението на столицата обича изобразителното изкуство и скулптурата и приветства всяко събитие, свързано с художествената култура. Многобройните галерии в София предлагат уникална възможност за забавление и обогатяване на културата. Някои предлагат чаша вино по време на разглеждане на изложбата. Други предлагат възможност на гостите да създадат своя картина. Всичко това се харесва от посетителите и новините за предстоящите изложби определено се чакат с нетърпение. 

Много от столичните галерии организират детски арт работилници, които се провеждат през почивните дни. Така децата успяват да научат много ценни уроци за рисуването с различни техники и да разкрият таланта си, както и да обогатят личната си култура

Медията ни отразява новините от редица мащабни събития на културата като Панаира на книгата, Новогодишен музикален фестивал и др. 

Няма как в милионен град с наличието на редица културни институции културата да не е на достатъчно високо ниво. Доказателство за това е и споделеното от редица чуждестранни гости в столицата. Столичната култура се радва на огромен интерес.

Покрай многобройните новини за дейността на столичната администрация, спортните събития, трафика и новите постижения на лекарите в столичните лечебни заведения, тези за водещите събития от културата са като свежа глътка въздух сред злободневните новини.

Новините за култура се следят с интерес не само от столичани, но и от жителите на населените места в цялата страна. Те получават актуална информация за всичко в София от нашите публикации и успяват да присъстват на избрани от тях събития от различни направления на културата

Като цяло, информацията, която дават публикуваните от медията ни новини за култура  е актуална, изчерпателна и полезна и това се потвърждава от коментарите за всяка една от тях, както и многократните споделяния в социалните мрежи. Целта ни е да достигнем до душата на всеки човек и да му дадем ценната за него информация и да му помогнем да се доближи максимално до културата. 

Театрална култура

Кино култура

Музикална култура

Книжовна култура

Музейна култура

Художествена култура

Прочетете още