Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (18%, 96 Гласове)
  • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 533 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1502
Столичани гледат "Като за последно" с Мария Бакалова на „София Филм Фест“

Столичани гледат "Като за последно" с Мария Бакалова на „София Филм Фест“

Зрителите на 25-ия "София Филм Фест" ще имат възможност да гледат новия български филм на режисьора Ивайло Пенчев "Като за последно", съобщи Нова телевизия. Една от главните роли във филма е поверена на актрисаta Мария Бакалова – първата българка номинирана за „Златен глобус“. Лентата имаше огромен зрителски успех на фестивала „Любовта е лудост“ във Варна, след което и на "Златна роза", където бе отличен с наградата на публиката. Един от главните герои в "Като за последно" е възрастен, богат и известен писател, който помага на младо момиче, изпаднало в беда, по нетрадиционен начин – предлага ѝ да се оженят. Историята е изпълнена със смях, сълзи и много любов. Филмът излиза по родните киноекрани на 19 март.

comment 0
visibility 1635
„Убийство без убийство“ с премиера в столичния Театър 199

„Убийство без убийство“ с премиера в столичния Театър 199

Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи новата си премиера „Убийство без убийство“ на 27 февруари от 19:30 часа. В постановката участват актьорите София Бобчева, Христо Терзиев и Сияна Начева. Автор на пиесата е Андрей Филипов. „Убийство без убийство“ разкрива автора Андрей Филипов в напълно нова светлина и дава поле на режисьора Емил Бонев да разгърне в максимална степен пластовете на смеха. Пиесата е написана в най-добрите традиции на криминалния жанр. С много хумор, очарователно и незлобливо, „Убийство без убийство“  осмива заобикалящия ни живот. Следващите представления на „Убийство без убийство“ са на 6 и 22 март.

comment 0
visibility 1903
Eксперимент с градските субкултури бележи хореографския дебют на Неда Ружев

Eксперимент с градските субкултури бележи хореографския дебют на Неда Ружева-soma

"Минус" е първият пърформанс от серията “Spring of Rite”, с него българската публика ще се запознае с младата хореографка Неда Ружева – soма. Танцовият експеримент е вдъхновен от емлбематичната руска балетна пиеса "Пролетно Тайнство" (Rite of Spring) на Вацлав Нижински и трагичния дневник, запечатващ последните размисли на Нижински за бог, секса, войната и човешката природа преди неговото затваряне в психиатрия през 1919. Събитието е на 1 март и ще се проведе в галерия "Доза" при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп на принципа „първият по време е първи по право“. Датите за следващите премиерни спектакли ще бъдат обявени допълнително. “Spring of Rite“ e серия от техно-жертвоприношения, посветени на технокултурата, опиянието и търсенето на превъзходство. "Минус", както и всеки следващ пърформанс от серията, се лутат между традиция и съвремие, субективност и институция, зрелище и сбирка, делириум и трансцендент, докато игриво изследват начини да хипнотизират ума, чрез тялото и неговите възприятия. Всеки пърформанс от серията е вдъхновен от различен езически ритуал и „скроен“ според различен танцьор. „Минус“ взима вдъхновение от древната традиция на нестинарите и търси освобождение от вкоренената тъга чрез изпадане в състояние на транс. Съвременният градски човек е сам дори в танца. Изстиващи отношения и замръзнало чувство за общност превръщат нестинарския огън в сух лед. „Често в събкултурите, свързани с електронна музика, намираме преплетени вярвания за алтернативна духовност и по-висше съзнание. Клубът се явява като светилище, което приютява полифония от космогонии и идоли, тялото - като призма, през която се пречупват митове“, казва за концепцията си Неда Ружева. “Spring of Rite” изследва не само техно-културата като възраждане на езическия ритуал, но и я романтизира като пролет на субективността, съпротива срещу безжизнената монокултура, която се пропива все по-бързо в забързаното битие. Съвсем наивен порив да се върне почитта към светогледа на всички малки богове, които ежедневно се разминават между бетон и жици, допълва авторът на танцовия проект. Неда Ружева завършва хореография в департамента за ново танцово развитие (SNDO) на Академията за театър и танц, Амстердам. Спектакълът дава среща на млади открития, като танцовата артистка Антонина Пушкарева (m3aat) и дизайнерката Александра Стойкова (Kool Kids Krue) с утвърдени имена в съвременното изкуство като композитора Стефан Христов (MiCR.B), също познат като Mr.Smiff и светлинните дизайнери Виктор Георгиев и Калин Попов. Домакин на пърформанса е галерия „Доза“. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура” и студио "Stream Dance".

Реклама
comment 0
visibility 1917
Уитни Хюстън, Едит Пиаф и "Фантомът" в концерт подарък за дамите от Музикал

Уитни Хюстън, Едит Пиаф и "Фантомът" в концерт подарък за дамите от Оперетата

Страхотен подарък- изненада са приготвили от Музикалния театър за дамите преди Деня на жената. На 7 март, неделя, от 17:00 часа е концертът „И все пак светът е красив”. Това е елегантно дамско парти, изпълнено с музика и красота, поднесено от женски състав солисти и оркестранти.    В него ще прозвучат хитовете на  Едит Пиаф, Лара Фабиан, Марая Кери, Уитни Хюстън, Нат Кинг Коул, изпълнени от солистките на Музикалния театър. Подбрани са и  популярни песни от мюзикълите „Фантомът на операта”, „Обичам жена си”, от филма-мюзикъл „Кабаре” и от „Петият елемент” на Люк Бесон.   Има и още изненади от Оперетата пред март. Концертът „Страст в теноров регистър” е на 20  март, събота, от 19:00 часа и на 28 март, неделя, от 17:00 часа. Участват Владимир Грудков, Александър Панайотов, Стефан Петков, Пеньо Пирозов, Денко Проданов и Богомил Спиров. Звездите на театъра  ще изпълнят с много страст популярни канцонети, испански сарсуели, обичани арии от опери и оперети и още много любими мелодии. На концерта „Страст в теноров регистър” ще им акомпанира единствено роял, на който ще свирят Ана Ангелова и Румен Трайков. Концертът е създаден по идея на артист-солиста Пеньо Пирозов.        

comment 0
visibility 1556
Премиера на „Двубой“ под режисурата на Мариус Куркински в Народен театър „И

Премиера на „Двубой“ под режисурата на Мариус Куркински в Народен театър „Иван Вазов“

За четвърти път една от най-емблематичните пиеси на патрона на Народния театър отново е на сцена. Постановката е с участието на Пламен Димов, Павел Иванов, Аня Пенчева, Стелиан Радев, Константин Еленков, Ирина Митева, Албена Колева, Радина Боршош, Любомир Петкашев, Стефан Къшев. Режисьор на „Двубой“ е Мариус Куркински. Драматург на постановката Светлана Панчева. Сценография и костюми Никола Тороманов. Музика Емилиян Гацов-Елби. Премиерата на „Двубой“ ще бъде този петък, 26 февруари от 19.00ч. в Народен театър „Иван Вазов“.

comment 0
visibility 1515
Ирански режисьор спечели Наградата на София на "София Филм Фест"

Ирански режисьор спечели Наградата на София на "София Филм Фест"

Джафар Панахи ще получи наградата на Столична община за своя изключителен принос към изкуството на киното. Големият режисьор е един от най-значимите творци на „новата вълна“ в иранското кино. Той е носител на фестивални призове като „Златен лъв“, „Златна мечка“, „Сребърна мечка“, „Златен леопард“ и още десетки престижни международни отличия. Пълнометражните му филми „Белият балон“ (1995, „Златна камера“ в Кан), „Огледалото“ (1997), „Кръгът“ (2000), „Пурпурно злато“ (2003),  „Засада“ (2006), „Това не е филм“, „Спусната завеса“ (2013), „Такси“ (2015), „3 лица“ (2018) са част от програмите на най-престижните филмови форуми през годините, като повечето са били представяни на българската публика в програмите на София Филм Фест през годините.

comment 0
visibility 1557
Балет Арабеск с нов прочит на "Снежната кралица" в София

Балет Арабеск с нов прочит на "Снежната кралица" в София

Приказката на Ханс Кристиан Андерсен- "Снежната кралица" оживява по един нов и уникален начин с прочита на балет "Арабеск". Приказката ще оживее на сцената на Музикалния театър. "Избрахме "Снежната кралица" на Андерсен, защото е подходяща за зимата, но е и по-широкообхватна като период. В приказките има страшно много истини и символи, една простота на истината, на доброто и на лошото", сподели в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Ангелина Гаврилова, хореограф на спектакъла. Столичани могат да гледат спектакъла на 20 и 21 февруари с 30% намаление на местата.

comment 0
visibility 1560
Националният военноисторически музей с експозиция с вещите на Васил Левски

Националният военноисторически музей с експозиция с вещите на Васил Левски

Националният военноисторически музей почете 19 февруари с експозиция с вещите на Васил Левски. Столичани имаха възможността да се запознае отблизо и да научи историята на малкото запазени вещи на Васил Левски– косите, съхранени от майка му, кръстчето на Апостола, подарено от вуйчо му, тасчето за вода и личния му револвер, система „Гасер“, М 1870. От Националния военноисторически музей обясниха, че достъпът до експозицията на НВИМ се извършва при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Разрешени са индивидуални и семейни посещения, с максимален брой до 4 човека. Временно са отменени груповите посещения, провеждането на групови беседи и образователни програми.

comment 0
visibility 1615
Представление на незрящи актьори в първия фестивал на авторския театър  в Н

Представление на незрящи актьори в първия фестивал на авторския театър в НДК

Представление на незрящи актьори по истински истории от света на слепите е само част от нещата, които ще могат да бъдат видени по време на Първия фестивал на авторския театър на 27 и 28 март 2021 г. в Нов Театър НДК.    Двудневното театрално предизвикателство ще предложи на зрителите осем авторски представления, две театрални работилници, две дискусии, изложба със снимки и реквизит от представления, и концерт на „Драмеди Бенд“.   Целта на фестивала е всяка година да представя театрални постановки от български и международни артисти, независими компании и продукции като акцентира изцяло върху авторското съдържание и интерактивното взаимодействие с публиката. Организатори са театър „Драмеди“, част от Сдружение „Творци”. Партньори са  Нов театър НДК, Народно Читалище „Н. Хайтов-1936“ в кв. Изток и Държавна агенция за закрила на детето. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.    Откриването ще бъде с Game Over - моноспектакъл на Ованес Торосян,  а театър „Драмеди“ ще представи авторската постановка „Кой си ти?“, която ще изследва идентификацията и осъзнаването на собствената личност. Първият фестивален ден ще завърши с "Драматургът живот" -  спектакъл на Playback театър „Тук и сега“- интерактивен импровизационен театър, чийто сценарии са историите на хората от публиката. Интерактивното представление „The space in between” на Performance room, Варна е покана за разговор с едно човешко тяло, което търси онова неуловимо и нематериално пространство на истинската среща между хората.    Вярата в собствените възможности ще провокира постановката на Театър „Драмеди“ „С/Звяра в човека“ с участието на актьори между 6 и 13 години. Танцова компания „Дюн“ от Бургас ще покаже танцовия спектакъл „Ритуали на душата“, който изследва образите на душата и практиките, създаващи връзка между душата и тялото. Постановката използва синтетичен език, обединяващ движение и слово.   Фестивалът ще завърши с „П(р)огледни“ - авторското представление на незрящи актьори по истински истории от живота на слепите хора, създадени заедно с незрящите участници. „Очите на хората“ е авторски спектакъл на Театър „Драмеди“ за търсенето на собственото място в света, на личните желания и стремежи, на свързаността ни с другите и вселената.    Фестивалът на авторския театър ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и при 30 % заетост на местата в залата.           

comment 0
visibility 1912
Популярни БГ- актьори рецитират знакови творби, посветени на Апостола

Популярни БГ- актьори рецитират знакови творби, посветени на Апостола

Серия от възпоменателни събития са организирали от Столична община за отбелязването утре- 19 февруари, на 148 години от гибелта на Васил Левски. Заради въведените строги COVID-мерки тази година не е предвидена официална церемония с изказвания на гости. Това се прави, за да няма струпване на много хора на едно и също място по една и също време.    Гражданите и гостите на София през целия ден на 19 февруари ще могат да оставят цветя пред паметника на Васил Левски. От 10 ч до 20 ч пред паметника ще има почетни караул от Националната гвардейска част.   За достойното отбелязване на годишнината от гибелта на Апостола по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и българските творци от екипа на „Поетите“ е подготвен кратък филм „Поетите и Васил Левски“, който ще бъде показан на 19 февруари. В него две от най-популярните стихотворения, посветени на Васил Левски, ще прозвучат в изпълнение на актьорите от "Поетите". Избрани са две знакови творби, посветени на живота и смъртта на Апостола - „Левски” от „Епопея на забравените” на Иван Вазов и „Обесването на Васил Левски” от Христо Ботев.   В „Поетите и Васил Левски” участват актьорите Владимир Пенев, Бойко Кръстанов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Теодора Духовникова и Луиза Григорова - Макариев. Режисьор на видеото е Емил Христов, оператор - Орлин Руевски, музиката е на Калин Николов.   Ето и други събития, посветени на Левски в утрешния ден:    От 17.00 ч. в храма „Света София” ще бъде отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски.   В 17.30ч камбаните на храм „Св. София” и храм-паметника „Свети Александър Невски” ще бият по повод възпоменанието.   От 17.45 ч. до 18.10 ч. пред паметника на Васил Левски ще се проведе гвардейска церемония по поднасяне на венци и цветя от гвардейци венценосци.        

comment 0
visibility 1534
Спектакълът „Федра“ с премиера на 8 март в столичния театър „Азарян“

Спектакълът „Федра“ с премиера на 8 март в столичния театър „Азарян“

Спектакълът „Федра“ ще има премиера на 8 март от 19:00 часа в Театър Азарян. Ако е истина, че няма престъпна любов, защо любовта винаги е едно от най-трудните изпитания за човека. Отговорите на този въпрос изследва с „Федра“. Режисурата и главната роля са поверени в ръцете на Бойка Велкова, която на сцената си партнира с актьорите Пламен Манасиев, Михаил Сървански, Севар Иванов и Петя Силянова. Автор на текста е Петър Пламенов.

comment 0
visibility 17292
Очарование, изящество и блясък на изложбата "Тутанкамон" в София

Очарование, изящество и блясък на изложбата "Тутанкамон" в София (СНИМКИ)

Уникална изложба с изящни експонати от злато и скъпоценни камъни днес се открива в София.  Експозицията е за величието, любовта и живота на Тутанкамон,  египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия. Изложбата е първата сертифицирана от Мнистерство на антиките на Египет. Изложбата е в The Mall на Цариградско шосе в столицата. Организатор е българско екипетско дружество и в продължение на седмица се подрежда залата с експонати реплики от гробницата на Тутанкамон. Експозицията ще бъде в София до 25 май т. г., но има опция да се удължи и с месец. "Преди 2 години направихме изложба в Бургас и беше посрещната от посетителите много положително и с голямо любопитство. Тогава я посетиха над 60 000 души за 2 месеца. За съжаление една част от екипа на изложбата, от Египет, не успяха да пристигнат заради мерките срещу разпространението на СOVID-19.", разказа пред Столица.bg Атанас Атанасов от организаторите. В София се представят над 100 експоната от гробницата на Тутанкамон. Най-впечатляваща  е маската на фараона, изработена от над 10 кг злато и скъпоценни камъни. Синият цвят - лазурит, е от Афганистан, червените скъпоценни камъни са от Индия, а очите - черен обсидиан от територията на днешна Турция. Входът за изложбата е 16 лв. за възрастни,12 лв. за ученици и пенсионери, 10 лв. за групи, а децата до 7 години са безплатно.  

comment 0
visibility 2542
За ценители в София: "Шостакович § Бетовен" от "София квартет"

За ценители в София: "Шостакович § Бетовен" от "София квартет"

Програма за истински ценители на камерната музика, предлага най-стария квартет на Софийска филхармония, за петъчната вечер на 19 февруари в София. За първия си концерт на живо за 2021 г., „София квартет“ ще представи струнен квартет № 13 в си бемол мажор, оп. 130. Един необичаен квартет на Бетовен от 6 части, за който Стравински споделя, че е истински необикновен за времето си. Струнен квартет № 6 от Шостакович е второто произведение в програмата. На въпроса защо не избират по-леки програми, подходящи за всеки вкус, музикантите отговарят, че тяхната мисия е и в култивирането на публиката, и че музиката, осен развлекателна, има и образователна функция, признават от "София квартет". Квартетистите споделят, че не се повлияват от вкусовете на масовата аудитория и не биха олекотили програмите си, като допълват, че в България има и много подготвена публика, чиито вкусове удовлетворяват. "София квартет" е създател на проекта "Концерти с дрескод" и "Концерти с дрескод за деца". За първият е награден със „Златно перо“ за принос в развитието на културата в България, а детските образователните концерти, музикантите приемат за своя мисия. „София квартет“ споделя, че идеята за “Концерти с дрескод за деца” се ражда естествено, породена от необходимостта от ранно музикално образование в България. През изминалите 2 години, квартетът реализира 7 концерта, част от поредицата. И тази година, проектът е подкрепен от Столична община, Програма „Култура“, но заради наложените ограничителни мерки, ще се реализира в различен формат. Детската аудитория ще се срещне с момчетата от квартета, не на живо, както досега, а дигитално. 5 видеоклипа за 5 велики композитори ще бъдат създадени в рамките на проекта през 2021, разпространени до всички детски градини на територията на София и качени за безплатно гледане на официалния сайт на състава. Програмата на "София квартет" до края на сезона, следете на сайта на Софийска филхармония.  

comment 0
visibility 2348
Влюбените гледат спектакли  във Военния театър с един билет- само срещу сни

Влюбените влизат във Военния театър с един билет само срещу снимка пред сградата

На 14 февруари влюбените ще могат отново да се радват на спектаклите на Военния театър срещу 2 билета, но на цената на един. Дълги години условието за подаръка бе целувка с любимия човек на касата на театъра. Извънредната ситуация през последната година промени не само броя на зрителите в театралните зали, но и броя на целувките и прегръдките между хората. Едно нещо, обаче, със сигурност няма да се промени - традиционният подарък за влюбените, от театър "Българска армия". Сега отново може да вземете два билета на цената на един. Условието е да се изпрати снимка с любимия човек пред Военния театър.  На 14 февруари всеки билет ще е придружен с още един подарък - "Валентинка с театрално послание". Любими любовни цитати от спектаклите на театъра ще напомнят на влюбените онези класически фрази от велики автори, които оживяват на сцената на театър "Българска армия" не само на Свети Валентин.  

comment 0
visibility 1701
“Светлини над града” изгряват над площад „Славейков“

“Светлини над града” изгряват над площад „Славейков“

На едно от най-популярните места в центъра на София – площад „Славейков“ ще бъде представен проекта „Светлини над града“ . Българо-китайската изложба в градска среда включва художници и студенти от Китайската художествена академия в Ханджоу и Националната художествена академия в София. Изложбата стартира на 12 февруари и ще продължи до 14 март. Проектът предоставя възможност на столичната публика да се наслади на произведения на изкуството, съчетаващи елементи на традиционния китайски фенер, иновативни осветителни техники и съвременни форми на изкуство. Изложбата е първата художествена изява на публично място, свързана с концепцията за фенери и светлина в София. Тематична е и дава специална възможност на участниците да разработят произведения на изкуството, които въплъщават съвременното мислене за традициите, вдъхновени от светлината като изразно средство, разясниха от Столична община.

Култура

София е културен център на страната и това е логично, тъй като тук са съсредоточени най-големите институции на културата. Медията ни ежедневно публикува десетки новини за културни събития и инициативи, свързани с българската култура. Огромният брой театри, кина, галерии, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища са гаранция за качествена и богата култура, на която се радват столичани и гостите на столицата. Новините за всяко ново събитие от областта на културата,  допълнително засилват интереса на гражданите.

Театрална култура

Театрална култура

Факт е, че всички театри на територията на София не спират напълно дейността си извън сезона. Нормално е културата да няма почивен ден. Трупите на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър и Музикалния театър имат чудесни инициативи, които поддържат непрекъснато интереса към тях на хората от всички възрасти. В репертоара на всички театри присъстват заглавия, които са непреходни и трябва да се видят от всеки любител на театъра. Много активна е и дейността на учебния театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Театралната култура е в своя възход. 

Студентите са пълни с енергия и нямат търпение да дадат всичко от себе си, за да намерят мястото си в театралните среди на родните театри и да се влеят в културата на страната. Новини за представленията им присъстват в медията ни всяка седмица.  

Новините за бродуейските мюзикъли, поставяни в Музикалния театър се радват на голям интерес от страна на читателите. Културата на мюзикълите намери чудесна почва у нас.

Кино култура

Кино култура

Традиционните кина от миналото вече са рядкост. Тази култура е претърпяла своето развитие. Повечето кина вече съчетават модерна визия и иновации в преставянето на филмите. Това определено увеличава многократно публиката, а новините за новостите в програмите им са доста четени. Няма как да се спрат иновациите в културата.

Последните събития в културата на София - кинофестивалите - привличат не само родни фенове и звезди, но и редица известни имена от световното кино. Кристоф Ламбер остана очарован от професионализма и таланта на българските артисти, режисьори и сценаристи, както и от културата на българите.  

Музикална култура

Музикална култура

Столицата е предпочитана за провеждането на концерти на известни певци и музиканти не само от България, но и от целия свят. Медията ни ежедневно публикува новини, отразяващи музикалната култура в столицата. Предпочитани места за провеждане на големи концерти са новата зала Арена Армеец, Зала 1 на НДК. Зала България е домакин предимно на симфонични концерти. Изобилстват новини за редица културни събития, които се провеждат в НДК. Програмата за културните прояви там е известна месеци напред и хората търсят информация за всичко актуално. Музикалната култура има своите привърженици.

Книжовна култура

Книжовна култура

С гордост можем да отбележим, че столичните библиотеки са средище на културата. Нашата медия се стреми да отразява всичко това с актуални и изчерпатени новини. 

Фондовете на най-големите библиотеки – Националната библиотека и Столична библиотека – непрекъснато се обогатяват. Екипите им се стремят да достигат до сърцата на всички възрасти по подобаващ и съвременен начин и да обогатяват културата на населението. Из районите се движи мобилна библиотека, която осигурява забавление и приятен отдих за деца и възрастни в столичните паркове. Така културата отива при хората. Редовно се публикуват новини за инициативите на библиотеките в сътрудничество с други институции, свързани с културата. В началото на учебната година имаше чудесна инициатива за училища и университети - всеки учащ, закупил карта за градския транспорт, получи безплатна карта за ползване на библиотека и си избра книга за личния си архив. Нашите новини отразиха тази проява на културата.

Традиционната инициатива Поет и Преводач на месеца в Столична библиотека също се радва на успех, а новините за предстоящия месец се чакат с нетърпение. Видно е, че културата винаги е водеща.

Музейна култура

Музейна култура

София е древен град. Историята е на всяка стъпка. Историческата култура е на особена почит. Нашите новини неведнъж информират за безценни исторически находки, на които се натъкват строители съвсем случайно. 

Новините за уникалните и забавни събития за деца в Античния комплекс Древна Сердика в района на Ларгото са особено предпочитани. Тези събития  са тематични и обогатяват културата на подрастващите. 

Националната художествена галерия наскоро беше домакин на уникална изложба – гостуваща изложба, представяща меча и златният пръстен на хан Кубрат. Новините, които нашата медия публикува, изкушиха множество любопитни почитатели на историческата култура да разгледат изложбата. 

За традиционните български празници музеите организират забавни работилници за деца. В тях децата изработват козунаци, великденски яйца, мартеници или сурвачки. Новините насочват любознателните към правилните събития и съдействат за повишаване на интереса към националната култура.

Художествена култура

Художествена култура

Голяма част от населението на столицата обича изобразителното изкуство и скулптурата и приветства всяко събитие, свързано с художествената култура. Многобройните галерии в София предлагат уникална възможност за забавление и обогатяване на културата. Някои предлагат чаша вино по време на разглеждане на изложбата. Други предлагат възможност на гостите да създадат своя картина. Всичко това се харесва от посетителите и новините за предстоящите изложби определено се чакат с нетърпение. 

Много от столичните галерии организират детски арт работилници, които се провеждат през почивните дни. Така децата успяват да научат много ценни уроци за рисуването с различни техники и да разкрият таланта си, както и да обогатят личната си култура

Медията ни отразява новините от редица мащабни събития на културата като Панаира на книгата, Новогодишен музикален фестивал и др. 

Няма как в милионен град с наличието на редица културни институции културата да не е на достатъчно високо ниво. Доказателство за това е и споделеното от редица чуждестранни гости в столицата. Столичната култура се радва на огромен интерес.

Покрай многобройните новини за дейността на столичната администрация, спортните събития, трафика и новите постижения на лекарите в столичните лечебни заведения, тези за водещите събития от културата са като свежа глътка въздух сред злободневните новини.

Новините за култура се следят с интерес не само от столичани, но и от жителите на населените места в цялата страна. Те получават актуална информация за всичко в София от нашите публикации и успяват да присъстват на избрани от тях събития от различни направления на културата

Като цяло, информацията, която дават публикуваните от медията ни новини за култура  е актуална, изчерпателна и полезна и това се потвърждава от коментарите за всяка една от тях, както и многократните споделяния в социалните мрежи. Целта ни е да достигнем до душата на всеки човек и да му дадем ценната за него информация и да му помогнем да се доближи максимално до културата. 

Театрална култура

Кино култура

Музикална култура

Книжовна култура

Музейна култура

Художествена култура

Прочетете още