Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 231 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1273 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1540 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 291
С изложба на Захари Каменов галерия „Графикарт“ открива новия сезон

С изложба на Захари Каменов галерия „Графикарт“ открива новия сезон

С изложбата „Графика“ на Захари Каменов започва моят арт сезон в столичната галерия „Графикарт“. Експозицията ще бъде открита утре – 27 октомври, и ще остане до края на месец ноември. Захари Каменов е творец, който работи с различни техники в изкуството, но в основата на неговата душа си остава живописта. Казват, че един живописец трудно става график, но Захари Каменов опровергава тази теза и доказва категорично, че талантът на твореца се изявява в различни направления. Графичните му творби са толкова изящни, че оживеят пред гледащия ги. В новата си изложба художникът ще покаже как чрез изразните средства на графиката може да бъде описана връзката му с Япония или да бъдат подредени стихове на Борис Христов. Творбите на автора, които ще бъдат изложени в галерията, са от циклите, посветени на Япония, цикъл „Глина, думи и графика“ по стиховете на Борис Христов, както и фрагментни творби – малки фрагменти, извадени от контекста на негови литографии, печатани през периода 1981 – 1984 г.  „В началото на 80-те години при отпечатване на една моя литография, литографският камък се счупи и този случай ме провокира да се замисля за „фрагмента“. В по-късните ми графики – дълбок печат именно „фрагмента“ стана основополагащ стилов похват“, казва Захари Каменов. За творчеството на Захари Каменов концепцията „фрагмент“ е независима от стиловите похвати през годините, а „бялото“ става активен момент в графичния лист, като част от изграждане на цялото естетично пространство.  За автора: Захари Каменов е роден на 30 юли 1949 г. в гр. Видин. Завършва Национална Художествена академия в София през 1974 г. със специалност „Живопис“. През 1993 г. заминава за Франция след конкурс „Сите дез-арт“ в Париж. От 1987 година започва да работи трайно с галерии в Япония, в продължение на 15 години. След 1990 г. започва да работи с галерии във Франция, Холандия, Турция. От 1993 г. до днес работи с френската галерия „Север – Изток“. Той има над 50 самостоятелни изложби в България и по света. Негови произведения са притежания на: Националната художествена галерия – София, музей за съвременно изкуство – Египет, музей за съвременно изкуство – Ерусалим, музей „Пушкин“ – Москва, фондация „Микети“ – Италия, фондация Жорж Екли – Париж, музей „Курита“ – Токио, музей „Стасис – Мори“ – Отарио, Япония и музей „Уфици“ -  Флоренция, Италия.

comment 0
visibility 286
-

Регионалният музей в София представя традиционната градска сватба

„Сватбата“ е най-новата временна експозиция в Регионалния исторически музей – София. Откриването предстои утре, на 27 октомври 2022 г. (четвъртък) от 18:00 ч, в сградата на Музея на пл. „Бански“ 1. Експозицията обхващя периодът от края на ХІХ до 80-те години на ХХ в. В тематично отношение са представени младоженческите двойки, подаръците за гостите, подаръците за младоженците, фотографии и документи от сватби през различните десетилетия. Изнесени са подробности за традиционната и градската сватба между Освобождението на България (1878 г.) и 40-те год. на ХХ в. Представени са и изменящите се сватбени обреди и обичаи през следващата епоха, когато властва идеологията на социализма (1944 – 1989 г.). "Българските сватбени традиции от края на XIX в. са резултат от дълбоко натрупване в исторически план. Структурата на традиционната сватба е триделна и включва предсватбени, сватбени и следсватбени обичаи. Плавните промени в подготовката и отпразнуването на това събитие идват през началните десетилетия на ХХ в. Градът, притегателен център за нов тип живот, променя и сватбата. Тя е по-различна, разнообразна и личностно интерпретирана. През втората половина на ХХ в. много от старите обичаи запазват преимуществено зрелищния си характер. Преминаването от църковен към единствено законен граждански брак е сред белезите на променената епоха. Явление е „комсомолската сватба“, когато част от празника е поднасянето на цветя и заставането в „почетен караул” пред някой от паметниците от периода за снимка", разказват от музея. В изложбата сватбените обреди, обичаи и ритуали са онагледени с експонати от фонда на Регионалния исторически музей – София и с притежания наколекционерите Радостин Китанов, Румен Манов и Любомир Юруков. Партньори на изложбата са: Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, Българската национална телевизия, Българската национална филмотека, Историческият музей – Чипровци. Изложбата ще остане в РИМ- София до 21 май 2023 г.  

comment 0
visibility 307
-

В "Къщата на София" ще разказват за Парашкев Хаджиев

 „Забравеният Лозенец“ не тъне в забрава в края на октомври. На 27 октомври от 19,00 часа в Къщата на София на ул. "Миджур" 12 Магдалена Гигова разказва за Парашкев Хаджиев, съобщават организаторите. Този път журналистката ще ви разкрие творческите и любовни истории на един от най-обичаните български композитори и музикални педагози. Ще научите и как Ирина Тасева на 50 години играе Жулиета, партнирайки на Апостол Карамитев, а дъщеря ѝ – Ирена Малеева снима филми с Фелини и отнема от Палома Пикасо художника Хундертвасер. Като бонус история ще научите историята на Сирак Скитник, Олга Сирачката и приказната им къща на ул. "Борова гора" 28, построена по съновидение. Входът за събитието е свободен. Това е поредно събитие, посветено на „Забравения Лозенец“, осъществено с подкрепата на Национален фонд "Култура". Една от целите на проекта е веднъж месечно да се организират тематични лекции. В тях разказваме за историята на Лозенец, как е създаден квартала, за архитектурата на знаковите къщи, за известните хора на изкуството, журналисти и учени, които са живели там, казват още организаторите.  

Реклама
comment 0
visibility 539
-

Красен Кралев представя в София изложба със свои живописни произведения

Изложба „Вдъхновения 3“ със свои живописни произведения ще открие Красен Кралев в София. Събитието ще се състои на 28 октомври (петък) в арт галерия „Вежди“, съобщава БТА. Това е трета самостоятелна изложба на автора. Първата си самостоятелна изложба той представи през 2017 г. „Красен Кралев е един рядък феномен, който години наред, стаен в мълчание, носи чувствителността на човек, който обича творчеството и му се отдава, който намира спокойствие на душата си в онази нежна чувствителност на цвета в живописта, която той създава“, коментира скулпторът Вежди Рашидов по повод изложбата. Красен Кралев е роден през 1967 г. във Варна. Завършва Медицинския университет в града, след това специализира глобален маркетинг и управление на политически кампании в университета на Южна Каролина (1990) и Асоциацията на националните рекламодатели на САЩ (1997). Той е експерт в областта на публичните комуникации. От 2014 до 2021 г. е министър на младежта и спорта. Официалното откриване на изложбата ще бъде в петък, 28 октомври, в Арт галерия "Вежди" в кв. "Симеоново", ул. "Симеоновско шосе" 97.  

comment 0
visibility 305
Филм за Райна Кабаиванска е номиниран в престижния Arte Non Stop Film Festi

Филм за Райна Кабаиванска е номиниран в престижния Arte Non Stop Film Festival в Аржентина

Ново признание получи документалният филм “LA SCUOLA KABAIVANSKA” за великата Райна Кабаиванска. Добрата новина долетя от Аржентина. Филмът е селектиран в конкурсната програма на престижния филмов фестивал Arte Non Stop Film Festival в Буенос Айрес, похвали се от НБУ, където примата от години води майсторски класове. Филмът, посветен на артистичната, преподавателската и благотворителната дейност на Райна Кабаиванска, отбелязва 20-та годишнина на нейния Международен майсторски клас в Нов български университет. От първо лице великата оперна дива разказва за артистите, които създава, оперния свят в миналото и днес, и мечтите, отправени към бъдещето. Със свидетелства се включват и нейни ученици, днес певци със световна слава – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, както и младата българска надежда от Ла Скала Александрина Михайлова. След дебюта си на сцената на първия италиански оперен театър в оперите „Тайният брак“ и „Малкият принц“ тази есен, Александрина е избрана от Райна Кабаиванска за ролята на Мюзета в спектаклите на „Бохеми“, които ще бъдат представени на 15,16,17 и 18 декември 2022 г. в Софийската опера и балет. В другите главни роли също ще се изявят артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ и стипендианти на нейния дарителски фонд, подкрепен от Фантастико и А1. Сред тях са изгряващият италиански тенор Джузепе Инфантино и най-новите открития на Маестра Кабаиванска - румънското сопрано Аида Паску, южнокорейският тенор Хе Канг и българският бас Божидар Божкилов. През декември Райна Кабаиванска отново ще бъде в София, за да подготви своите възпитаници за новото предизвикателство.

comment 0
visibility 408
-

Столична библиотека показва личната библиотека на Симеон Радев

Библиотеката на София посреща рождения си ден с откриване на музейно пространство „Личната библиотека на Симеон Радев“, с нова Коуъркинг зона за учене и работа и поетично-музикално пладне “Есенни съзвучия на площада“, съобщават от институцията. На 24 октомври 2022 г. една от най-старите култови културни институции в София – Столична библиотека навършва 94 години от създаването си. Най-голямата публична библиотека в страната разполага с фонд от 1 милион и 200 хил. книги, 5 филиала , модерен детски Център, дигитална Тийн лаборатория и най –голямото ни богатство – близо 79те хиляди читатели. За нашите читатели и потребители са достъпни: най-богатият документално-информационен архив за историята на София, електронен каталог с 250 хил. тома книги, български и чужди цифрови ресурси, Wi Fi зони, образователни и информационни услуги. Библиотеката на София само за една година има 16 хил. нови читатели, 490 хил. заети книги, 19 хил. нови заглавия на издания и 500 хил. посещения. Столична библиотека отбелязва този рожден ден освен с открития през пролетта нов Филиал Овча купел и с откриване на музейно пространство „Личната библиотека на Симеон Радев “ и на иновативна читателска Коуъркинг зона за учене и работа. Музейно пространство „Личната библиотека на Симеон Радев“ ще бъде открито на 24 октомври в 11 часа. Личната библиотека на големия български писател, историограф, публицист, дипломат и интелектуалец Симеон Радев се прибави към колекциите на Столична библиотека като дарение от Държавна агенция „Архиви“. Съдържа 2252 тома книги и периодика на български, руски, английски, френски, немски, сръбски, италиански и румънски езици, от които 75 издания от XIX век, а останалите са от началото до средата на XX век. В музейното пространство са представени уникални издания с автографи – на Кирил Христов, Атанас Далчев, Андрей Протич, Михаил Арнаудов, Коста Църнушанов и др., първи издания на Димитър Шишманов, Кирил Христов, Константин Величков, Николай Райнов, Теодор Траянов, Пенчо Славейков, Дора Габе. Интерес представляват ценни библиофилски издания като събрани съчинения на Молиер 1849/1850 г., поетични книги на Ламартин 1858/1860г., „Цариградски сонети“ на Константин Величков 1899г., речник на българския език на Найден Геров 1895г. Особено място в експозицията заемат личните вещи на Симеон Радев и неговата съпруга известната художничка Бистра Винарова, както и автентични старинни семейни предмети и мебели - работно бюро, холна маса с кресла, скрин, настолна лампа, куфари, с които е пътувал в чужбина като дипломат и др. оригинални вещи. Музейната експозиция е част от проекта „Познатият непознат Симеон Радев“ на Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата, спечелен от Столична библиотека, на обща стойност 70 хил. 300 лв. С проекта екипът на Столична библиотека ще постигне креативно социализиране на част от националното културно-историческо наследство, съхраняване на историческата памет за знакови български личности и приобщаване на младото поколение към богатата ни духовна история и национална идентичност. Музейното пространство, посветено на Симеон Радев, заедно с експозицията на Константин Стоилов, ще бъде част от бъдещия Литературен музеен комплекс „Бележити българи“, в който ще се представят личните библиотеки на Кирил Христов, Пенка Шишманова, Петко Тихолов, Васил Пундев и др. видни интелектуалци, чиито библиотечни колекции са дарени на Столична библиотека . Също на 24 октомври от 11,45 ч. ще бъде открита коуъркинг зона - ново споделено пространство за усвоявания на иновативни знания и умения за младите хора от 14-28 год. възраст. Тя предлага на читателите комфортен ергономичен дизайн на индивидуалните работни кътове, които лесно се трансформират в по-големи конфигурации, високоскоростен интернет, свободен и безплатен достъп до всички книжни и информационни ресурси на библиотеката, консултантска и техническа помощ, ползване на лаптоп/компютър, кътчета за релакс. Поетично-музикално пладне “Есенни съзвучия на площада“ е с начален час 12,00 часа. Участие в него ще вземат писателите Владимир Зарев, Георги Господинов, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Йордан Ефтимов, Амелия Личева, Анжела Димчева, Роман Кисьов, Аксиния Михайлова, Иван Христов, Димитър Кенаров. Музика от саксофониста Иван Бороджиев и дуета Ели Раданова (вокал) – Венци Дреников (клавишни). В Деня на отворените врати - 24 октомври всички филиали и Детският център на Столична библиотека ще представят свои интересни инициативи и всеки желаещ ще може да получи безплатна едногодишна читателска карта.

comment 0
visibility 1194
-

Празнична програма за Деня на народните будители ще има в Регионалният исторически музей в...

Денят на народните будители – 1 ноември, ще бъде отбелязан с празнична програма от Регионалният исторически музей в София. Тази година празникът е посветен на Петко Славейков и 195 години от рождението му. Това съобщават от РИМ-София. По традиция музеят празнува с ученици и учители от различни столични училища. На този ден се обявяват и имената на дарителите, като в тържествена обстановка им се връчват грамоти за направените дарения през изтичащата година. Събитието ще се състои на 28 октомври от 14:00 ч. в централното фоайе на РИМ-София. Участници в програмата ще бъдат ЧСУ “Петко Рачов Славейков”, НЧ “Пенчо П. Славейков 1921” и Къща музей “Петко и Пенчо Славейкови”. На 31 октомври от 15:00 ч. и на 1 ноември от 11:00 ч. празничната програма ще продължи с детски ателиета, предвидени за деца на възраст от 6 до 12 години. Те ще се проведат в централно фоайе на музея на пл. „Бански“ 1. В рамките на образователната програма децата ще се запознаят с живота на петима видни българи и тяхното славно дело. След това ще имат възможност да си изработят книжка със стикери, кръстословица и ребус, посветена на будителите.

comment 0
visibility 310
-

Литературният клуб на Столична библиотека посреща проф. Амелия Личева

Литературният клуб на Столична библиотека посреща днес, 18 октомври, проф. Амелия Личева като първи автор за новия сезон в поредицата „Поет на месеца”. Това съобщават от библиотеката. За различните полета на работата и творчеството ѝ ще говорят доц. Елка Трайкова, Георги Тошев и Ивелина Стойкова. В събитието ще участва и Студентска вокална група "Лингвакорд" към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с ръководител Вълчан Вълчанов. Амелия Личева е поетеса и литературен критик. Тя е професор по теория на литературата в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Автор е на множество теоретични книги, на стихосбирките „Око, втренчено в ухо” (1992), „Втората Вавилонска библиотека” (1997), „Азбуки” (2002), „Моите Европи” (2007), „Трябва да се види“ (2013), „Зверски кротка“ (2017), „Потребност от рециклиране“ (2021). Нейни стихове са преведени на английски, френски, немски, италиански, испански, полски, словашки, хърватски, унгарски, арабски, турски, албански и гръцки език.  

comment 0
visibility 748
-

Църковнославянска музика ще звучи в криптата на "Св. Александър Невски" в София

В рамките на проект "Хоровата църковнославянска музика в столицата - наследство и съвременност" в криптата на патриаршеския храм "Св. Александър Невски" ще се проведе третият заключителен концерт-лектория по проекта. Концертът ще се проведе на 19 октомври, в деня на канонизирането на преподобния наш отец св. Йоан Рилски Чудотворец, от 19 ч. Концертът ще е посветен на периода от края на 19 и началото на 20 в., като ще ви поднесе изненади с изпълнението и на няколко изключително красиви песнопения от именити руски и гръцки автори. В концертът ще вземат участие хор „Покров на Пресвета Богородица“ и ученическите хорове при Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ и на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в столицата. Проектът има за цел популяризиране на църковнославянското хорово изкуство и се осъществява с подкрепата на програма "Култура" на Столична община. "За публиката ще бъде интересно, защото ще чуе не само прекрасни изпълнения, образци от нашето музикално наследство, но и ще се запознаят с много интересна фактология, свързана с развитието на църковнославянската хорова дейност. Ще говорим за нашите бележити композитори, с известни или по-малко известни факти за тях. И още нещо интересно - към нас се присъединиха и два ученически хора", казва пред БНР Димитър Митев, който е част от хора при храма "Покров Богородичен". Събитието ще бъде с вход свободен, съобщават организаторите.    

comment 0
visibility 461
-

В Дома на киното в София ще бъде отбелязан 100-годишният юбилей на Анжел Вагенщайн

100-годишния юбилей на големия български писател, киносценарист, хуманист и общественик Анжел Вагенщайн ще бъде отбелязан в София днес, 17 октомври. Официалното честване ще се състои от 18:00 ч. в Дома на киното в рамките на кино-литературния фестивал Синелибри. По този повод от издателство „Колибри“ предлагат на читателите ново издание на двата му знакови романа „Петокнижие Исааково“ и „Сбогом, Шанхай“. Преди броени дни излезе от печат и специално илюстровано издание на „Съновидение за св. Борис I“, също посветено на достолепната годишнина. "Анжел Вагенщайн е една изключително ярка личност с респектиращ интегритет. Но какво е един век на фона на вековечните ценности и идеи, оплодили неговото литературно и кинематографично творчество… Заедно с романа „Далеч от Толедо“ посочените заглавия оформят своеобразен триптих, посветен на съдбата на европейските евреи през Втората световна война. Редейки думите като перли в огърлица, писателят създава разтърсващ и пленителен разказ за мътния въртоп на една преломна епоха, за пъстротата на човешките характери и краха на илюзиите, за сложността на живота, който е безсърдечно кратък, а човешката надежда – неутолима", отбелязват от издателството. Навръх рождения ден на Анжел Вагенщайн, на 17 октомври от 18:00 ч. в Дома на киното в столицата, ще бъде излъчено негово обръщение към всички приятели и ще бъде дадена думата на всички официални лица, дошли да го поздравят. Тържественото събитие ще бъде увенчано с прожекция на филма „Звезди“ на реж. Конрад Волф, копродукция на България и ГДР по сценарий на Вагенщайн. Това е единственият български филм, отличен с Голямата награда на журито в Кан и с номинация за „Златна палма“. За почитателите на творчеството на Анжел Вагенщайн в рамките на фестивала Синелибри в София може да се види и филмът „Гоя, или тежкият път на познанието“ на режисьора Конрад Волф. Филмът ще бъде излъчен в Евро Синема на 19 октомври, сряда, 18:00 ч., както и в Културен център G8 на 23 октомври, неделя, 14:15 ч.

comment 0
visibility 348
В РИМ-София:  „Памет“ разказва за арменските бежанци, приети в България

В РИМ-София: „Памет“ разказва за арменските бежанци, приети в България (СНИМКИ)

Съхранени артефакти,  сред които лични аксесоари, оцелели заедно със собствениците през пътя от историческите арменски територии до България са експонатите на изложбата в Регионален исторически музей- София, която бе открита на 4 октомври т. г. Връхна част на сватбена рокля, детски дрешки, незавършена покривка за легло, снимки и много реални човешки истории са част от експозицията  "Памет", посветена на 100 години от приемането на арменските бежанци от българската държава. Инициативата е под патронажа на извънредния и пълномощен посланик на Република Армения в Република България Н. Пр. Армен Едигарян. Историческият разказ отвежда към началото на ХХ в., когато няколко вълни от арменски бежанци последователно пристигат в България. Споменът за нелекия им път до нашата територия, приемът и ежедневието им тук оживява чрез съкровени предмети, съпътстващи семействата в изпитанията и предаващи се през поколенията. Съхранените артефакти са белег за епохата. Показани са и паспорти за временно пребиваване, визитни картички, семейни фотографии и др. Детайлното предварително изследване на проблематиката разкрива и добавената стойност на предметите. Своеобразни преносители освен на данни за материалната култура, те пазят и емоциите от преживяното, разказват от РИМ-София. Изложбата представя проучената информация под формата на фамилни истории. Сред съхраненото и описаното са романтични, за съжаление, останали неизпълнени, пожелания съпругата да чака съпруга си, отиващ на война, близо до море; годеници, донесли с цената на всичко в България, кутията от годежа си в родното място, коятотогава била празнично пълна с ягоди. Сред експонатите са и куфар, преминал безброй километри със собствениците си до финалното им установяване в България.Временната експозиция „Памет“ се организира по инициатива на Координационния съвет на арменските организации в София. Партньор е арменската църква „Сурп Кеворк“, Пловдив. Изложбата е посветена на 30-годишнината от установяването надипломатическите отношения между Република Армения и Република България. Експозицията „Памет“може да бъде разгледана в Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1) до 30 ноември 2022 г.

comment 0
visibility 596
-

В Ларгото представят проект "Маршрут на мозайките в София"

Проектът „Маршрут на мозайките в София“ ще бъде официално представен в зала 1 на АККК „Сердика“ (подкуполно пространство на зона Ларго, пл. „Независимост“ 1), филиал на Регионалния исторически музей – София.  Събитието ще бъде на 18 октомври 2022 г. от 11:00 ч. В рамките на проекта ще бъдат показани мозайки от различни исторически периоди – от антични до съвременни образци. Сред включените мозайки фигурират и такива, собственост на Регионалния исторически музей – София, например тези в Археологическото ниво на базиликата Света София, експонирани на място. Проектът съдържа изложба на открито, маршрут с 12 обекта на мозаечното изкуство в столицата, както и уебстраница, на която обектите са представени. „Маршрут на мозайките в София“ е проект на Фондация „Балканско наследство“, подкрепен от Столична община по Програма „Култура“ 2022.    

comment 0
visibility 400
-

В София започва първият международен фестивал "Момчетата пеят"

Три дни ще продължи първият международен фестивал "Момчетата пеят", съобщават организаторите на събитието. Фестивалът започва днес, 14 октомври, като откриването ще е довечера, в 18,00 часа, и ще продължи до 16 октомври. Събитието ще бъде в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в столицата. Домакин и организатор на събитието е Хорът на Софийските момчета с диригент проф. д-р Адриана Благоева с финансова подкрепа по програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество", финансирана от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. Наред с трите момчешки хора, които ще представят нашата страна, в международния форум се включват момчешките хорове на Исландия, Мексико и Чехия. "Имах желание да направим подобен фестивал доста отдавна, защото момчешкото хорово пеене има нужда от популяризация в България, независимо от активно действащите три момчешки хора – в София, Пловдив и Варна. По тази причина и аз, и колегите от сдружение "Хор на софийските момчета", решихме да организираме такъв фестивал, заедно с нашите партньори от Исландия", разказа пред БНР Адриана Благоева, която е основен инициатор и организатор на мащабния проект. По думите ѝ в Европа в момента няма друг подобен фестивал.

comment 0
visibility 397
-

София е домакин на XII АСТ Фестивал за свободен театър

Тазгодишното 12-о издание на традиционния АСТ Фестивал за свободен театър ще се състои от 13 до 30 октомври и ще премине под мотото "Директно включване", съобщава БНР. АСТ Фестивалът за свободен театър беше създаден преди 12 години с амбицията да бъде форум на независимите творци в сферата на изпълнителските изкуства и да показва техните най-добри театрални и танцови представления, създадени през последната година. В рамките на фестивала ще гостуват пет чуждестранни представления на едни от най-предизвикателните изгряващи световни артисти. Българската програма ще представи осем спектакъла, три танцови филма и специалния формат "Show and Tell". В рамките на фестивала в столицата, освен най-интересното от изминалата година, ще бъдат представени и много образователни модули, лекции и срещи с професионалисти, и т.н. "Някак свикнахме да живеем постоянно и директно включени - към медии, към социални мрежи, към всеки един канал за достъп до информация. Информацията всъщност е едно ужасно бреме. Какво правим с него, как го осмисляме, как то се отразява в живота и в съвременния театър - това ще видим на тазгодишния АСТ Фестивал", каза пред БНР Стефан Прохоров, председател на Асоциацията за свободен театър, която е организатор на фестивала заедно с театрална компания "МОМО". Днес и утре, 13 и 14 октомври, в рамките на фестивала зрителите ще могат да видят спектакъла "Сцени на разсъмване". Автори на творческата концепция са Юлиана Сайска, Елена Димитрова и Цвета Софрониева, режисьор е Юлиана Сайска. С участието на и интерпретирано от: Елена Димитрова, Яна Мороз, Юлиана Сайска, Елица Алексиева, Велислав Павлов. Спектакълът ще може да се гледа в Националния студентски дом в столицата. "АСТ Фестивал за свободен театър заема ключова ниша – представянето на новото, провокативното, неочакваното в съвременния театър. Искаме да вдъхновяваме публиката и артистите да чувстват и разсъждават по-смело и по-отговорно", разказа още Стефан Прохоров.    

comment 0
visibility 488
-

Международната изложба Sofia Art Projects този път ще се проведе на Ларгото

За втора поредна година Гьоте-институт България подкрепя международната изложба Sofia Art Projects, която и този път ще се проведе на Ларгото и ще включи проекти на автори от България, Германия, Испания, Холандия и Конго, съобщават организаторите. Изборът на Ларгото като място на изложбата цели да подкани към осъзнаване на архитектурата на града като място на паметта и към размисъл за културното наследство, как го опазваме, съхраняваме, как говорим и мислим за него от гледната точка на настоящето. След дебюта си през 2021 г. Sofia Art Projects продължава да преосмисля чрез изкуство едно от емблематичните места в столицата, където се пресичат различни пластове история и култури и от където всъщност започва живота на София като град, отбелязват организаторите. Второто издание на международната изложба е посветено на темата “Руини и империи”, която е вдъхновена от Ларгото като място на паметта за София и нейната многохилядна история през епохите на различни империи - Римска, Византийска, Османска, а през 20-ти век - между държавния социализъм и посткомунистическия капитализъм. Събитието ще представи творби на: Били Матеева, Зузанна Чебатул, Мартиан Табаков, Нора Ал Бадри, Ориол Виланова, Ренцо Мартенс, CATPC, Стефан Прохоров, Хенрике Науман. Куратори на изложбата са: Вера Млечевска, Весела Ножарова, Десислава Димова, Стефка Цанева. Изложбата под надслов "Руини и империи" ще включи инсталации, скулптури, прожекции, както и сайтспесифик пърформанс. Експозицията ще се открие в събота, 21 октомври, в 18:30 и ще може да бъде видяна всеки ден до неделя 30 октомври.

Култура

София е културен център на страната и това е логично, тъй като тук са съсредоточени най-големите институции на културата. Медията ни ежедневно публикува десетки новини за културни събития и инициативи, свързани с българската култура. Огромният брой театри, кина, галерии, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища са гаранция за качествена и богата култура, на която се радват столичани и гостите на столицата. Новините за всяко ново събитие от областта на културата,  допълнително засилват интереса на гражданите.

Театрална култура

Театрална култура

Факт е, че всички театри на територията на София не спират напълно дейността си извън сезона. Нормално е културата да няма почивен ден. Трупите на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър и Музикалния театър имат чудесни инициативи, които поддържат непрекъснато интереса към тях на хората от всички възрасти. В репертоара на всички театри присъстват заглавия, които са непреходни и трябва да се видят от всеки любител на театъра. Много активна е и дейността на учебния театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Театралната култура е в своя възход. 

Студентите са пълни с енергия и нямат търпение да дадат всичко от себе си, за да намерят мястото си в театралните среди на родните театри и да се влеят в културата на страната. Новини за представленията им присъстват в медията ни всяка седмица.  

Новините за бродуейските мюзикъли, поставяни в Музикалния театър се радват на голям интерес от страна на читателите. Културата на мюзикълите намери чудесна почва у нас.

Кино култура

Кино култура

Традиционните кина от миналото вече са рядкост. Тази култура е претърпяла своето развитие. Повечето кина вече съчетават модерна визия и иновации в преставянето на филмите. Това определено увеличава многократно публиката, а новините за новостите в програмите им са доста четени. Няма как да се спрат иновациите в културата.

Последните събития в културата на София - кинофестивалите - привличат не само родни фенове и звезди, но и редица известни имена от световното кино. Кристоф Ламбер остана очарован от професионализма и таланта на българските артисти, режисьори и сценаристи, както и от културата на българите.  

Музикална култура

Музикална култура

Столицата е предпочитана за провеждането на концерти на известни певци и музиканти не само от България, но и от целия свят. Медията ни ежедневно публикува новини, отразяващи музикалната култура в столицата. Предпочитани места за провеждане на големи концерти са новата зала Арена Армеец, Зала 1 на НДК. Зала България е домакин предимно на симфонични концерти. Изобилстват новини за редица културни събития, които се провеждат в НДК. Програмата за културните прояви там е известна месеци напред и хората търсят информация за всичко актуално. Музикалната култура има своите привърженици.

Книжовна култура

Книжовна култура

С гордост можем да отбележим, че столичните библиотеки са средище на културата. Нашата медия се стреми да отразява всичко това с актуални и изчерпатени новини. 

Фондовете на най-големите библиотеки – Националната библиотека и Столична библиотека – непрекъснато се обогатяват. Екипите им се стремят да достигат до сърцата на всички възрасти по подобаващ и съвременен начин и да обогатяват културата на населението. Из районите се движи мобилна библиотека, която осигурява забавление и приятен отдих за деца и възрастни в столичните паркове. Така културата отива при хората. Редовно се публикуват новини за инициативите на библиотеките в сътрудничество с други институции, свързани с културата. В началото на учебната година имаше чудесна инициатива за училища и университети - всеки учащ, закупил карта за градския транспорт, получи безплатна карта за ползване на библиотека и си избра книга за личния си архив. Нашите новини отразиха тази проява на културата.

Традиционната инициатива Поет и Преводач на месеца в Столична библиотека също се радва на успех, а новините за предстоящия месец се чакат с нетърпение. Видно е, че културата винаги е водеща.

Музейна култура

Музейна култура

София е древен град. Историята е на всяка стъпка. Историческата култура е на особена почит. Нашите новини неведнъж информират за безценни исторически находки, на които се натъкват строители съвсем случайно. 

Новините за уникалните и забавни събития за деца в Античния комплекс Древна Сердика в района на Ларгото са особено предпочитани. Тези събития  са тематични и обогатяват културата на подрастващите. 

Националната художествена галерия наскоро беше домакин на уникална изложба – гостуваща изложба, представяща меча и златният пръстен на хан Кубрат. Новините, които нашата медия публикува, изкушиха множество любопитни почитатели на историческата култура да разгледат изложбата. 

За традиционните български празници музеите организират забавни работилници за деца. В тях децата изработват козунаци, великденски яйца, мартеници или сурвачки. Новините насочват любознателните към правилните събития и съдействат за повишаване на интереса към националната култура.

Художествена култура

Художествена култура

Голяма част от населението на столицата обича изобразителното изкуство и скулптурата и приветства всяко събитие, свързано с художествената култура. Многобройните галерии в София предлагат уникална възможност за забавление и обогатяване на културата. Някои предлагат чаша вино по време на разглеждане на изложбата. Други предлагат възможност на гостите да създадат своя картина. Всичко това се харесва от посетителите и новините за предстоящите изложби определено се чакат с нетърпение. 

Много от столичните галерии организират детски арт работилници, които се провеждат през почивните дни. Така децата успяват да научат много ценни уроци за рисуването с различни техники и да разкрият таланта си, както и да обогатят личната си култура

Медията ни отразява новините от редица мащабни събития на културата като Панаира на книгата, Новогодишен музикален фестивал и др. 

Няма как в милионен град с наличието на редица културни институции културата да не е на достатъчно високо ниво. Доказателство за това е и споделеното от редица чуждестранни гости в столицата. Столичната култура се радва на огромен интерес.

Покрай многобройните новини за дейността на столичната администрация, спортните събития, трафика и новите постижения на лекарите в столичните лечебни заведения, тези за водещите събития от културата са като свежа глътка въздух сред злободневните новини.

Новините за култура се следят с интерес не само от столичани, но и от жителите на населените места в цялата страна. Те получават актуална информация за всичко в София от нашите публикации и успяват да присъстват на избрани от тях събития от различни направления на културата

Като цяло, информацията, която дават публикуваните от медията ни новини за култура  е актуална, изчерпателна и полезна и това се потвърждава от коментарите за всяка една от тях, както и многократните споделяния в социалните мрежи. Целта ни е да достигнем до душата на всеки човек и да му дадем ценната за него информация и да му помогнем да се доближи максимално до културата. 

Театрална култура

Кино култура

Музикална култура

Книжовна култура

Музейна култура

Художествена култура

Прочетете още