Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 192 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1149 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1371 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 4762
Съсътезания

Оспорвана надпревара за купата на Българска федерация за пожароприложен спорт

На 13 и 14 октомври ще се проведат състезанията за купата на Българска федерация за пожароприложен спорт, съобщават от пресцентъра на МВР. Домакин на надпреварата между най-бързите български пожарникари тази година ще бъде Столичната дирекция на пожарната. Откриването на събитието ще е  на 13 октомври от 14.00 ч. на Спортен комплекс „Национална спортна академия“. Съорганизатори на формата са ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Българската федерация за пожароприложен спорт. В състезанието ще се включат представителните отбори по пожароприложен спорт на столичната и регионалните дирекции ПБЗН. В двата дена те ще премерят сили в дисциплините “Изкачване с щурмова стълба”, “Пожарна щафета 4 х 100 м с препятствия” и „100 м пътека с препятствия”. Надпреварата по пожароприложен спорт цели поддържане и повишаване на физическата дееспособност на служителите от Главната дирекция и затвърждаване на професионалните им умения за действия в реална обстановка. Събитието ще се проведе при стриктното спазване на заповедите на министъра на здравеопазването, във връзка с противоепидемичните мерки против разпространението на COVID-19. Входът за атрактивното състезание е свободен. Програма:  13.10.2021 г.  10:00 - 12:00 ч. Състезание в дисциплината “Изкачване с щурмова стълба”; Място: стадион “Раковски”  14:00 - 14:30 ч. Тържествено откриване на състезанието; Място: Спортен комплекс “Национална спортна академия”  15:00 - 17:00 ч. Състезание в дисциплината “Пожарна щафета 4 х 100 м с препятствия”; Място: Спортен комплекс “Национална спортна академия”   14.10.2021 г.  10:00 - 12:00 ч. Състезание в дисциплината „100 м пътека с препятствия”; Място: Спортен комплекс “Национална спортна академия”  12:30 - 13:00 ч. Награждаване на призьорите и закриване на състезанието; Място: Спортен комплекс “Национална спортна академия”

comment 0
visibility 4123
НДК в зелено

НДК светна в зелено

9 октомври е Европейски ден на донорството и трансплантацията. По този повод днес след 20.00 ч. Националният дворец на културата в София светна в зелено – цветът, който е възприет като символ на донорството и трансплантацията. Денят беше отбелязан в още 4 града в страната, където също емблематични сгради бяха осветени в зелено. Доброволци на Българския младежки Червен кръст в столицата пък раздаваха информационни материали по темата, отново пред НДК. Инициативата е предприета по повод Европейския ден на органното донорство и трансплантацията. Той се отбелязва ежегодно, всяка година – във втората събота на месец октомври. Целта на всички инициативи по случая е да се насърчи обществения дебат по темата и да нарасне осведомеността сред хората по отношение донорството на органи, защото това е начин за спасяване на човешки живот. Европейският ден на донорството и трансплантацията е шанс да бъдат почетени всички донори на органи и семействата им, а също така да се благодари на медицинските специалисти, осъществяващи процедурите около донорството и трансплантацията.    

comment 0
visibility 4938
прилеп

Международна нощ на прилепите в столичия зоопарк

Столичният зоопарк за осми път ще бъде домакин на Международна нощ на прилепите, съобщават от Столична община. Събитието ще се съсътои в събота, 9 октомври. То е организирано от Фондация “Наука за природата” и цели популяризиране ролята на прилепите и защо е важно тяхното опазване, съобщиха от столичния зоопарк.  Мероприятието ще започне в 10:00 и ще продължи до 17:00 часа пред Екологичния научно-образователен център, при спазването на всички противоепидемични мерки. Ще бъде обособен и информационен щанд, където посетителите  ще могат да научат повече за  проекта “Прилепи и хора - живот под един покрив”. А децата ще могат да участват в играта “Загадките на кафявото прилепче”. На територията на зоопарка живеят свободно диви прилепи, броят им не може да бъде определен.

Реклама
comment 0
visibility 3179
Wizzair maraton

Засилени здравни мерки на Wizz Air София маратон тази неделя

Повече от 2500 бегачи вече са заявили участието си в Wizz Air София маратон до края на приключилата снощи онлайн регистрация, споделят организаторите.  Към тях ще добавим и атлетите, които ще се запишат в състезателния офис, който ще заработи утре, четвъртък, точно в 14 ч. в Княжеска градина до Орлов мост.  Маратонът на София ще се проведе тази неделя, 10 октомври, с начало от 9.30 ч. от площад Батенберг и с познатото вече трета година обновено трасе. В 9.45 ч. ще стартират участниците в полумаратона, а в 10 ч. ще е старта на бегачите на 10 км.  Организаторите са осигурили редица мерки, свързани с противоепидемичната обстановка. В зоната преди старта ще има буферни зони и ще се разположи специална дезинфекционна арка, през която ще преминават участниците. Всички подкрепителни пунктове ще предлагат само опаковани продукти и течности. Отново е отменен масовият старт, а Столична община ще формира ваксинационен център за всеки желаещ в зоната на старт-финала.  Националната телевизия ще излъчва маратона директно по БНТ 3.  За трета година Wizz Air София маратон е номиниран с „Бронзов етикет“, като е  включен в календара на IAAF - Международната Асоциация на Атлетическите Федерации  и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2021 г. Проявата е удостоена с 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания.  Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking - Ванда Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани, както и в календара на БФЛА като Национален шампионат по маратон за мъже и жени.

comment 0
visibility 3249
Wizzair maraton

Wizz Air София маратон стартира на 10 октомври

Тази неделя, 10 октомври, ще се състои традиционният софийски маратон - Wizz Air София маратон. Това е 38-ото издание на едно от най-популярните и масови спортни състезания у нас, споделят от пресцентъра на Столична община. То привлича любители на бягането и активния начин на живот от повече от 30 държави. 25 елитни маратонци от Кения, Мароко, Етиоопия, Турция, Украйна и др. ще вземат участие. Столична община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“ са организатори на събитието. Стартът на класическия маратон 42.195 км е от 9.30 ч. на площад „Княз Александър I“ пред Национална художествена галерия. В 10 ч. ще стартират бегачите на 10 км. Маратонът ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Около старта ще бъде разположена специална арка за дезинфекция, през която да минават участниците, а преди началото отделните възрастови групи ще бъдат разделени на необходимите разстояния. Също така, Столична община ще осигури ваксинационен център в зоната на старт-финала за всички желаещи да се ваксинират“ каза Красимир Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община. Регистрирани за маратона са около 2500 бегачи в трите дисциплини 42.195 км, 21 км и 10 км. В големия маратон на 42.195 км ще стартират около 450 бегачи, като състезанието е валидно за Държавно първенство. Общият награден фонд е приблизително 80 000 лв., шампионите на 42.195 км в столицата ще бъдат наградени с по 6000 лв., предвидени са бонуси за първите 10 в класирането. Парични премии ще получат и призьорите в отделните възрастови групи на големия маратон, най-бързите в полумаратона и на 10 км, както и победителите в държавния шампионат на 42.195 км. Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска от ASICS с уникално красив дизайн и с бранда на маратона, както и раница.

comment 0
visibility 3509
type-photo.svg
Фантастико флашмоб

Емоционален флашмоб с Поли Генова, Атанас Месечков и танцьори от две танцови школи в подкр...

С емоционален 3-минутен спектакъл в супермаркет ФАНТАСТИКО започна кампанията „Прегледай се. Погрижи се за себе си!“ в подкрепа на дейността на фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“. Поли Генова, Атанас Месечков, танцьори от Dance Academy и Dance Station отправиха чрез своето изкуство призив към всички дами да не пропускат прегледа при мамолог. До 31октомври ФАНТАСТИКО ще отделя 0.05лв. от всяка закупена торбичка (хартиена, полиетиленова, за многократна употреба) в подкрепа на дейността на фондацията. Средствата ще бъдат използвани за провеждането на профилактични прегледи за рак на гърдата в различни градове на страната, както и за информационна и практическа подкрепа на жени с тази диагноза. „Всички жени трябва да бъдат здрави и щастливи, затова редовната превенция е изключително важна“,  каза Поли Генова след изпълнението на песента „На инат“, с която развълнува и екипа на супермаркета, и клиентите.  „Наистина не трябва да забравяме, че един преглед може да спаси живот. Затова ние от фондация „Една от 8“ заедно с ФАНТАСТИКО в този много специален месец решихме да отправим това най-важно послание. Не трябва да забравяме, независимо от обстоятелствата, ние трябва да положим усилия и да се погрижим за себе си“, отново призова Нана Гладуиш.  "Танцът е своеобразен порив за живот и именно чрез него събудихме съзнанието на хората да си напомнят, че един преглед може да бъде ключов за начина, по който те ще "изтанцуват остатъка от своя", споделя Кремена Илиева - собственик на Dance Academy. Тя и екипът й, както и танцьорите от Dance Station, подкрепиха кампанията, защото моментът е ключов –  хиляди профилактични прегледи бяха отложени и дори забравени заради пандемията от COVID-19. През целия ден днес екипът на „Една от 8“ е в супермаркет ФАНТАСТИКО на столичния булевард „Г. М. Димитров“ за лични срещи с всички, които имат нужада от информация за симптомите на най-разпространеното онкологично заболяване при жените и профилактиката му. На 14 октомври розовият кемпер на фондацията ще пътува до супермаркет ФАНТАСТИКО в гр. Перник.         

comment 0
visibility 2858
Софийски маратон

Следващата неделя на Софийския маратон ще атакуват държавните рекорди

Държавните рекорди ще бъдат сериозно застрашени идната неделя по време на Wizz Air София маратон. На събитието се очаква силно чуждестранно участие. Wizz Air София маратон 2021 ще се проведе на 10 октомври, неделя. Стартут ще бъде даден в 9.30 ч., а мястото е площад „Батенберг“, пред Национална художествена галерия. Софийският маратон е емблематично спортно събитие за столицата. Това е причината Столична община да направи всичко по силите си то да се състои в сложната пандемична обстановка. Няма да има масов старт на кратката дистанция, а само на състезателните 10 км, 21 км и класическите 42.195 км, пояснява организатор на събитието Анатоли Илиев, зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“ и член на Управителния борд на ACES Europe. До момента в класическия маратон са се записали повече от 600 участници, а за полумаратона - над 1000, вероятно мнозина ще се присъединят в последния момент. Ще има промени в движението заради маратона, зарди което е нужна доза толерантност от столичани. Очаква се много силно българско участие. Държавните рекорди при жените ще бъдат атакувани от участничката на олимпиадата в Рио Милица Мирчева, Маринела Нинева, най-бързата българка от Стара Загора тази пролет Христина Козарева и др. При мъжете ще ще мерят сили Йоло Николов, най-бързия българин от маратона в Стара Загора т.г. Шабан Мустафа, Исмаил Сенанджи и др. Събитието ще се състои при строго спазване на противоепидемичните мерки. На старта ще има специална арка за дезинфекция, през която ще минават участниците, а преди старта различните възрастови групи ще се разделени на нужните разстояния. В зоната на старт-финала Столична община ще позиционира ваксинационен център за желаещите да се ваксинират. Спортният директор на маратона Даниел Дуков сподели, че при мъжете ще се състезават 8 елитни маратонци, а при жените – поне 7, сред които е и лидерката за 20-хилядния Джакпот Наом Джабет. Тя спечели маратоните в Стара Загора и Варна тази година. Общият награден фонд е почти 80 000 лв., шампионите на 42.195 км ще бъдат получат по 6000 лв., предвидени са бонуси за първите 10 в класирането. Парични награди ще имат и призьорите в отделните възрастови групи на големия маратон, най-бързите в полумаратона и на 10 км, както и победителите в държавния шампионат на 42.195 км. Маратонът ще се излъчва директно по БНТ 3. Ще бъде изградена отново „Арка на победителя“. По традиция през целия ден пред нея участници и зрители се снимат за спомен. Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска от ASICS с уникален дизайн и с бранда на маратона. Сред подаръците ще е и раничка, а за финалистите по основните дистанции ще бъдат отличени с много красив паметен медал като спомен от участието в събитието – тази година той е с изображението на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий". За трета година подред Wizz Air София маратон е номиниран с „Бронзов етикет“, като е  включен в календара на IAAF - Международната Асоциация на Атлетическите Федерации  и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2021 г.

comment 0
visibility 2742
type-photo.svg
Фара 2021

Вече са известни победителите на ФАРА 2021

На официална церемония бяха връчени наградите на 21-вото издание на най-големия български рекламен фестивал ФАРА. Творческа агенция на годината с 67 точки стана Noble Graphics, следвана от The Smarts с 52 точки. На трето място с равен брой точки – 48 – застават Human Agency и Saatchi & Saatchi Sofia. Победителят в класацията спечели общо две златни, две сребърни и две бронзови награди. Най-голямото отличие във ФАРА отива при Noble Graphics за четвърти път, в годината, в която агенцията празнува своята 20-а годишнина.    Медиа агенция на годината от първото издание на Медийния фестивал в рамките на ФАРА е Ogilvy Group със спечелени 29 точки. Второто място в класацията се заема от All Channels Advertising с 22 точки, а с 20 точки на трето място е proof. Деликатес Житница спечели приза „Рекламодател на годината“. Второто място в класация се заема от Kaufland България, следван от Dante International SA, с бранда Fashion Days. Жури 2 кръг на ФАРА 2021 с председател Душан Дракалски присъди Grand Prix за най-добро постижение в българската реклама за годината и пример за подражание за гилдията за кампанията Booktrips на McCann Sofia и Mastercard, която по-рано тази година беше отличена с бронзов "Лъв" на фестивала Cannes Lions. По време на церемонията беше връчена и самата бронзова статуетка на екипа, реализирал проекта. Българската асоциация на комуникационните агенции, официален представител на Cannes Lions International Festival of Creativity за България, получи изключителната възможност да предаде наградата от името на организаторите на фестивала Cannes Lions. ФАРА 2021 събра общо 409 заявки, като само за Творческия фестивал има подадени 370 заявки от 31 български агенции. Журито на Медийния фестивал разгледа общо 39 заявки. Пълният списък с победителите на ФАРА 2021 можете да видите тук: https://www.fara.bg/view-newsbg/60 ФАРА 2021 събра отново заедно рекламната общност благодарение на силната подкрепа от Нова Броудкастинг Груп и Нетинфо.    

comment 0
visibility 3756
type-photo.svg
Йонатан Доминиц

Консултант на Google,режисьор с близо 140отличия и музикален продуцент са новите попълнени...

Основателят на Mindscapes с над 20 години опит в рекламната индустрия с клиенти като Google, Nestle, Coca-Cola – Йонатан Доминиц, режисьорът и сценарист на отличения със 139 награди  пълнометражен филм „Шибил“ – Никола Бозаджиев, и основателят и управляващ директор на една от най-успешните музикални компании у нас – Станислава Армутлиева, се присъединяват към лекторите на двадесетото издание на фестивала на креативната индустрия в България – ФАРА 2021.   FARA UNUSUAL 2021 ще се проведе от 8 до 11 септември, като за първи път от 2000 година насам Фестивалът ще събере в столицата професионалистите от комуникационния бранш. Лекционният панел е в програмата на събитието на 10 септември, а достъп до Фестивала ще имат само посетители с акредитации. Пълна информация за цени, срокове и условия за акредитации за събитието е публикувана на https://www.fara.bg/accreditations. Йонатан Доминиц е основател на Mindscapes, инструктор и лидер на проекти за творческо усъвършенстване и иновации за рекламни агенции и компании. През последните години агенциите, обучени от Mindscapes и работещи по техните методи, са спечелили повече от 25 награди на Cannes Lions, включително Grand Prix. Йонатан е управлявал лично множество проекти по различни кампании из водещите световни рекламни агенции: от САЩ и Европа до Япония и Китай. Той често е канен да води обучения и е основен лектор на Cannes Lions, Eurobest, Spikes Asia и други фестивали за креативност. Темата на Йонатан Доминиц за тазгодишното издание на ФАРА ще бъде: The rules behind Breaking creativity rules. Никола Бозаджиев гостува на FARA UNUSUAL 2021 като режисьор и сценарист с дебютния си пълнометражен филм „Шибил“, донесъл на него, на екипа и страната ни световно признание със 139 награди в 51 страни на 6 континента. Включително световната „Реми“ награда, която нарежда кино дебюта на Никола до тези на имена като Стивън Спилбърг, Джордж Лукас, Ридли Скот, Братя Коен, Дейвид Линч, Оливър Стоун и други. Той определя „Шибил“ като началото на движение, чиято цел е възраждането на сетивата на човека и смелостта да бъдеш такъв. Или определено в три думи – негова цел е „Киното на сетивата“. Никола ще говори на тема: Мечтите са създадени, за да се сбъдват. Станислава Армутлиева е основател и управляващ директор на някои от най-успешните музикални компании у нас - Вирджиния Рекърдс, Вирджиния Пъблишинг, Анимато Мюзик, Анимато Мюзик Пъблишинг, които се занимават с всички дейности в областта на музикалния бизнес – продуциране, менажиране и администриране на авторски и сродни на авторските права, маркетинг на музикални продукти и събития, физическа и дигитална дистрибуция на аудио и видео записи, представителство на някои от най-големите световни музикални каталози за България и други.  Тема ѝ в рамките на лекционния панел ще бъде: Всичко, което трябва да знаете за свързването на музика с реклама.   ФАРА 2021 събира отново заедно рекламната общност благодарение на силната подкрепа от Нова Броудкастинг Груп и Нетинфо.    

comment 0
visibility 5332
type-photo.svg
A to Jazz Festival

Този уикенд очакваме най-мащабния фестивал A to JazZ под открито небе

Броени дни делят почитателите на музиката и споделените емоции от любимия фестивален уикенд на обширните зелени поляни на Южен парк 2. На 9-и, 10-и и 11-и юли юбилейното издание на A to JazZ ще отпразнува  цяло първо десетилетие в компанията на хилядите си гости със звездни изпълнители от четири континента, най-актуалното от родните ни артисти, разнообразна съпътстваща програма и солидна доза забавления за всички.  В петък, в 18:00 ч., младите и талантливи музиканти от Arrow Trio ще открият фестивала с енергична комбинация от фюжън, фънк, поп и електроника. След тях ще се насладим на новия изцяло авторски проект на Ангел Дюлгеров – „Сетива“, с албума „Муза“, разгърнат около блус и соул звученето. Програмата ще продължи със зашеметяващата етно джаз изпълнителка на ней Бурджу Карада, която ще донесе духа на Истанбул на сцената на A to JazZ заедно със своя квинтет. Абсолютният гвоздей на вечерта е формацията Bokanté на 4-кратния носител на Грами Майкъл Лийг. Деветте виртуозни музиканти ще представят най-продавания си албум, също номиниран за Грами, „What Heat”, излязъл през миналата година.  Съботната и неделната сутрин ще започнат още в 8:30 ч. със специално организирана Йога закуска в парка, която ще се проведе до детската сцена под акомпанимента на традиционна индийска табла и ще завърши със здравословна закуска. И за двата дни, между 10:30 и 13:00 ч., е предвидена образователна програма за най-малките. В първия почивен ден A to JazZ Kids ще е посветена на латин джаза и танците, а неделята е отредена за батукада групите и запознаването с разнообразни екзотични ударни инструменти.  На 10 юли, в 18:00 ч., музикалната програма продължава с триото Via Mavis и техния любопитен поглед върху традиционния и модерен джаз, класическата и електронна музика, и фолклора. Час по-късно певицата и композитор Лина Никол ще пренесе публиката в чувствения свят на соула, фънка и арендби музиката. Павел Терзийски и Александър Логозаров ще представят първия си общ албум „Settlers“, а големият финал на вечерта е посветен на маестро Милчо Левиев и безпрецедентното му музикално наследство. Проектът „Милчо Левиев завинаги“ ще представи аранжиментите на емблематични произведения, записани от него в албума „Соната 75“, издаден посмъртно тази година. В този вълнуващ своеобразен поклон пред безкрайния талант ще видим на сцената Антони Дончев Квартет, Дейвид Линч (САЩ), Хюман Тъч (Гърция), виртуозния Теодосий Спасов и възхитителната Вики Алмазиду.  На 11 юли, в 18:00 ч., музикалната вечер под открито небе ще започне с една от най-успешните изгряващи родни банди SoulBmoll и тяхната смесица от фънк, соул, арендби и джаз. След тях ще се насладим на  младия кавалджия Живко Василев и неговия квинтет, вече добре познат и в Европа с разнообразните си експерименти. The Essential Funk Trombone ще продължат програмата с ударна доза фънк в отворена форма и първия си авторски албум „T.E.F.T.”. Феноменалният Хосе Джеймс е хедлайнерът, който ще закрие десетия A to JazZ, с най-новата си банда и двата си последни албума от 2020 и 2021 г.  Специално за любителите на личния комфорт и специалните преживявания, фестивалът ще предложи специална комфортна зона с плътна сянка, собствен коктейл бар, сервитьори и отделен санитарен възел, а на входа всеки ще получи комплимент – напитка по желание. Цената на билета за достъп до зоната е 25 лв. и важи за деня на закупуването му на място. Традиционният арт-базар ще представи над 45 творци и изложители от различни изкуства, а спортната зона ще осигури целодневни забавения от всякакъв тип. Прогнозата за целия юлски уикенд в Южен парк 2 обещава слънце, споделени летни емоции с любими хора и много качествена музика.  Входът за фестивала e свободен. A to JazZ Festival е под почетния патронаж на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и се осъществява с изключителната подкрепа на Столична община – Календар на културните събития, Национален фонд „Култура“, Фондация „Америка за България“ и Посолството на Република Турция в България.  За повече информация, детайли и новости около A to JazZ 2021 следете Facebook и Instagram, както и сайта www.atojazz.bg.            

comment 0
visibility 4323
type-photo.svg
A to Jazz Festival

Детска образователна програма, сутрешна музикална йога и още качествени преживявания на A ...

Наред със звездната музикална селекция, която очаква всички фенове на джаза на 10-ото юбилейно издание на A to JazZ, най-мащабният джаз фестивал у нас ще празнува заедно с хилядите си гости под открито небе с разнообразна програма и допълнителни възможности за целодневно забавление. Още от сутринта на 10-и и 11-и юли всички, които искат да започнат уикенда с добро настроение, могат да посетят практиката на професионалните инструктори Хриси Митовска и Ния Койчева и тяхната „Музикална йога закуска“. Те ще посрещнат желаещите в 8:00 ч., а след сутрешната медитация и движението, подходящо за всички нива, ще предложат на гостите лека храна, докато музикантите започват репетициите за вечерното шоу. Класическата йога практика ще се проведе под звуците на традиционна индийска табла. Най-малките, тяхното забавление и неспирно желание за нови емоции и знания отново намират място в програмата на фестивала. Образователната сцена A to JazZ Kids ще посрещне децата и техните родители в събота и неделя в 10:30 ч. На 10-и юли уъркшопът ще е посветен на стила „латин джаз“ и неговото появяване през 60-те и 70-те години в Америка. В 11:30 ч. програмата ще продължи с уроци по меренге за децата, начални стъпки в салсата и състезателни игри. На 11-и юли, в 10:30 ч., групата „Блоко Бринкадейра“ ще изненада децата и техните родители със зрелищно шоу с различни ритми, типични за батукада групите в Бразилия и по света, и ще ги запознае с разнообразни ударни инструменти като сурдо, репиник, кайша, тамборим и други. Час по-късно всеки желаещ малък талант ще може да посвири сам на някой от екзотичните традиционни инструменти. Множество спортни съоръжения и игри като волейбол, федербал, тенис на маса и други ще бъдат на разположение на всички посетители на фестивала през трите дни. Те ще се намират до традиционния арт-базар, който ще предложи богата селекция от креативни ръчно изработени изделия. Най-големите фенове ще се насладят и на официалния мърчъндайз, изработен от Rush Streetlive специално за 10-ото юбилейно издание на фестивала. Музиканти от 4 континента ще гостуват у нас специално за най-големия и цветен джаз фестивал у нас. Звездният Майкъл Лийг от Snarky Puppy ще е хедлайнер с бандата Bokanté в петък вечер. Акцентът в събота ще е посветен на неповторимия Милчо Левиев, а непознаващият граници Хосе Джеймс ще взриви публиката за финал в неделя. Очаквайте още актуални новини около невероятните емоции, които предстоят за всички меломани в летните вечери между 9-и и 11-и юли в Южен парк 2. За повече информация, детайли и новости около A to JazZ 2021 следете Facebook и Instagram, както и сайта www.atojazz.bg. Входът за фестивала e свободен. A to JazZ Festival е под почетния патронаж на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и се осъществява с изключителната подкрепа на Столична община – Календар на културните събития, Национален фонд „Култура“, Фондация „Америка за България“ и Посолството на Република Турция в България.    

comment 0
visibility 4206
type-photo.svg
359 Hip Hop Awards

Nescafe 3 in1 връчи наградата на младата хип-хоп звезда Homelesz за най-добър видео клип н...

Провокативното парче “Тук” на  Homelesz спечели първа награда за най-добър клип на годината. Тома Калоянов а.к.а. Homelesz, е автор на текста, а видеото към песента е дело на известния режисьор Валери Милев и разкрива недвусмислено визията на двамата артисти за случващото се в България тук и сега. Идеалната комбинация 3в1 Наградата на Homelesz връчи г-жа Нели Найденова-Загорчева, старши мениджър на NESCAFÉ 3in1® с думите: “Радвам се, че имам възможността тази вечер да съм точно тук, сред вас. “Тук” - буквално и преносно е мястото, където чуваме автентичния и неподправен глас на тези, които си заслужава да бъдат чути - младите, носителите на промяната. Талант, честност и кураж - това е идеалната комбинация 3 в 1 на младостта, зад която ние от NESCAFÉ 3in1®  твърдо стоим и последователно подкрепяме през годините.” “Тук” е и дебют на Ицо Хазарта като продуцент. Той се среща с Homelesz преди две години, когато заедно записват хита “Имам човек”. Тогава, по думите на Тома Калоянов, двамата откриват, че имат общи възгледи за ролята на хип хоп културата, което му дава шанса да бъде забелязан и лансиран от Ицо Хазарта. Ицо Хазарта, миналогодишният носител на голямата награда на 359 Hip Hop Awards,  откри церемонията с култовото си парче от 2005 г. - “3 в 1”. NESCAFÉ 3in1® подкрепя таланта на младите Вече над 15 години NESCAFÉ 3in1®, подкрепя българската музика и хип хоп артист N1 на България не само в сценичните му изяви, но и в съвместни проекти, свързани с проправяне на път на млади български таланти.  “Разбий представите, покажи талант” е последният подобен проект на NESCAFÉ 3in1®, който предизвика младите да не се притесняват да изразят себе си по оригинален начин, да развиват своя талант и вкус към живота и кафето. #nescafe3in1 #everytalenthasitstaste    

comment 0
visibility 8498
Луковмарш

Близо 200 души са се събрали около НДК за Луковмарш, ВАП сезира МВР и СО

Районният кмет Трайчо Трайков информира, че автомобилите на живущите ще бъдат пропускани. По негова информация получената от полицията в района, ще бъдат пропускани по 10 души от събралите се близо 200 за шествието. По-рано през седмицата против проявата се изказаха политическите групи на ГЕРБ/СДС, БСП и ДБ в Столичен общински съвет. Върховна административна прокуратура по-рано днес сезира Министерство на вътрешните работи и Столична община във връзка с опазването на обществения ред. От МВР информират, че са предприети всички необходими действия за опазване сигурността и обществения ред на територията на столицата. Шествието е прекратено със заповед на Кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. От общината съобщават, че по-рано през седмицата не е съгласувано заявеното от организаторите шествие от НДК - бул. „Витоша“ -бул. „Патриарх Евтимий“ - ул. Г.С. Раковски“ - бул. „Княз Дондуков“- ул. „Тракия“ въз основа на получени становища от ДАНС, СДВР и ВАП. Събитието е съгласувано само в частта му „поднасяне на венци на ул. „Тракия“ №1.   След издаване на заповедта, СДВР е започнало разделяне на участниците на малки групи, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка. Шествие не е проведено. Столичани призовават в социалните мрежи да не се преминава в централната градска част около НДК - Фритьоф Нансен, Патриарх Евтимий и бул. Васил Левски.

comment 0
visibility 6260
болници

Доброволна инициатива на столични духовници в COVID отделения

Отделът "Милосърдие и благотворителност" при Софийската митрополия е организирал с благословията на българския патриарх доброволно посещение на духовници в лечебни заведения при болни с коронавирус и други заболявания, съобщава Дарик. Преболедували коронавируса столични духовници ще влязат в ковид отделенията на софийски лечебни заведения, където ще помажат с осветен елей и ще осветят болните, лекарите и целия медицински персонал. В болниците ще бъдат раздадени иконки със сцената на Рождество Христово, които са благословени специално за случая от Негово Светейшество патриарх Неофит. От 20 до 23 декември, както и от 5 до 7 януари ще продължи Програмата за милосърдната инициатива. В неделя от 11.00 часа ще се отслужи маслосвет за здравето на болните от COVID-19 в храма "Рождество Христово" в кв. "Младост", както и в храма "Св. Йоан Рилски" в Софийската духовна семинария. В понеделник, 21 декември, от 10.00 часа, в митрополитския храм "Св. великомъченица Неделя" в София ще се осветят 6000 икони със сцената на Рождество Христово, които ще се раздадат на болните. В 11.30 часа свещениците ще посетят Военномедицинската академия, в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", УМБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и в УМБАЛ "Св. Анна". Посещения на свещеници ще има и на 22 и 23 декември. През ноември, в Деня на християнското семейство /21 ноември/, повече от двадесет свещеници дариха кръв във Военномедицинската академия в стремеж да подкрепят усилията на лекарите в борбата им с коварната зараза.

comment 0
visibility 9304
Фестивал на рибата

Фестивал на рибата събира ценителите на рибата и рибните продукти

Третото събитие от промоционалната кампания „Фестивал на рибата - вкусно и полезно“, което се организира от Министерство на земеделието, харните и горите, ще се проведе в столицата, съобщават от пресцентъра на Министерството. Събитието e на 17 и 18 октомври, началото е  в 11 ч. в Южен парк (вход откъм бул. „Гоце Делчев“). Кампанията има за цел да се предостави възможност на производителите да предлагат своята продукция директно. Във фестивала участват множество изложители, ще има и разнообразна програма. Ники Станоев ще бъде водещ. Ще има две кулинарни демонстрации с участието на популярния готвач Лео Бианки. За децата е подготвен детски кът, в който се провеждат образователни игри, свързани със сектор „Рибарство“. Гостите на събитието ще могат да опитат и рибни ястия. В края на събитието, от 19.00 , ще прозвучат музикалните изпълнения часа на музикалните групи „Rewind“ и „BrazzVilidj“.

Събития

Днес не можем да си представим живота без технологиите и интернет. Това е и идеята на медията ни – да достигат новините за всички значими събития, касаещи столицата възможно най- бързо.

Интернет и събитията

Интернет и събитията

В цялата човешка история новите технологии са оказвали значително влияние върху културата на човека. 

Интернет преобразува човешкия живот към едно по-висше и творческо съществуване. Не е нужно повече от няколко минути актуалните събития да се разпространят На обществеността постоянно се говори, че Big Data и Интернет на нещатапоцелия свят. Дори и да си мислите, че след като нашите събития се четат предимно от столични, можем да ви докажем, че се следя с интерес от нашите сънародници по целия свят.

Мнозина са категорични, че дигиталните технологии ще трансформират не само начина, по който работим, играем и взаимодействаме помежду си, но и новите медии ще имат още по-голямо влияние върху културата днес и в близко бъдеще. Като помислите как преди век са се разпространявали новините за различни важни събития и как се случва това днес, ще се убедите, че новите технологии само допринасят за положителното развитие на медиите.

Не е чужда и идеята, че Интернет и социалните медии са много мощни инструменти, които могат да повлияят и оформят човешкото поведение. Имайки предвид това, на сайта на нашата медия се публикуват новини за събития, които са не само информативни, но и мотивиращи хората към положителни действия.

Научни събития

Научни събития

София е чест домакин на научни събития, тъй като тук се намира БАН, а и редица компании работят в съдружие с научни екипи. Събитията са предимно научни конференции, семинари, презентации. Голяма част от тези събития се отразяват от репортери на медията. Това добавя голям реализъм при предаването на подробностите от него. Висококачествените снимки продават на събитията допълнителен чар. Никак не е малък дела и на представените събития, инициирани отуниверситетите на територията на София. 

Събития с научно-популярна насоченосторганизират различните институти към БАН. Целта е научните факти и достижения да достигнат по достъпен начин до гражданите.

Културни събития

Културни събития

Наличието на голям брой културни институции и обекти в София, логично е и броя на културните събития да е наистина значителен. Столична библиотека има редовни седмични и месечни събития, които целят обогатяване културата на столичани и по-конкретно изграждане на навици за чете и използване на богатия фонд на библиотеката у децата. Редица чуждестранни културни институти, базирани в столицата, организират събития, представящи интересни страни от тяхната култура. 

Дипломатически събития

Дипломатически събития

В София се намират всички чуждестранни посолства и почти всяка седмица има впечатляващи събития, посветени на нечий национален празник, посещения на високопоставени особи, годишнини и др. Наскоро бе чествана годишнина на Китайското посолство у нас, на която бе поканен и представител на медията ни. Някои от събитията не са достъпни за широката общественост и единствено новините ни могат да внесат яснота по въпроса. 

Театрални събития

Театрални събития

Столицата може да се похвали с много и отлични театри. Със стартирането на сезона, театралните събития са много и разнообразни. Няма да сгрешим, ако кажем, че столичани са особено чувствителни, когато става дума за театър. В тукашните театри играят всички известни лица от телевизията, киното и театъра и представленията се радват на огромен успех. Затова и новините за тези събития са особено предпочитани. 

Събитията, свързани с награди за артистична дейност, са особено любопитни и нашите читатели търсят подобни новини. Не рядко столичани изпращат допълнителна информация на редакционната ни поща.

Кино събития

Кино събития

Кината в столицата не са по-малко от театрите. Медията ни не пропуска събитията, които се случват и тази сфера на културата. Ежегодните филмови конкурси събират звезди от близо и далеч. Тези международни събития са истинско признание за страната ни и в частност за София. Не е тайна, че много звезди на киното посещават столицата, за да снимат филмите си в киноцентър „Бояна“. Феновете на киното следят новините ни за подобни събития и успяват дори да се срещнат с любимците си от кино екрана.  Истинско щастие е да получиш автограф от любимия си актьор на местна почва.

Събития с обществено значение

Събития с обществено значение

Почти всяка седмица в столицата се организират събития, които са с обществен характер. Независимо дали са със забавна насоченост или са благотворителни, дали мотивират хората да правят нещо полезно или просто да се забавляват, събитията от този род са доста добре приети. Не можем да не отбележим, че читателите са доста чувствителни, когато някой си позволи да критикува подобни събития.Събитията за деца, които се организират все по-често в различните молове в столицата, са забавни и очаквани. Те са улеснение и за родителите, тъй като са сигурни, че децата ще прекарат няколко ползотворни часа и ще научат нещо полезно.

Бизнес събития

Бизнес събития

В София е съсредоточен голям процент от бизнеса на страната и е логично тук да се случват най-много бизнес събития, които медията ни в никакъв случай не изпуска. Множеството изложения на коли, IT техника и иновации, медицина и др. са ежеседмични събития. Изложенията на храни и високоалкохолни напитки и вина са истински хит сред столичани. И има защо! Тези събития се посещават не само от случайни зрители, но от хора на бизнеса, които търсят начин да развият и разширят бизнеса си. Всички подобни изложения са с международно участие. 

Любими събития на столичани са и фермерските пазари, които се провеждат по предварително определен график. На щандовете им могат да се купят всякакви продукти, които са отгледани при естествени условия и без изкуствени торове. Произходът на всички стоки е роден. С тези събития, организирани от Столична община, подпомагат популяризирането и развитието на малките български ферми. 

Новините за всички тези събития редовно присъстват на нашия сайт и са особено популярни сред читателите. От тях столичани получават ценна информация за времето, в което се провеждат и това, което може да се очаква от тях. Така и посещаемостта се увеличава, и столичани са изключително доволни, че са прекарали ползотворно свободното си време. 

Медиите могат да повлияят на начина, по който хората се гледат, което означава, че кариерата на хората може да се промени в един миг. Медиите могат също така да манипулират хората в светлината на прожекторите, за да водят живота си по определен начин или да се бунтуват срещу това, което „би трябвало“ да бъде.

sabitia-kino

Интернет и събитията

Научни събития

Културни събития

Дипломатически събития

Театрални събития

Кино събития

Събития с обществено значение

Бизнес събития

Прочетете още