Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
  • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1622
-

Район "Оборище" откри "Горещ телефон" за спешни и важни случаи

Столичният район "Оборище" откри "Горещ телефон", на който гражданите могат да подават сигнали за важни и спешни случаи, съобщиха от районната администрация. Целта е да се улесни комуникацията между жителите от района и администрацията. Всеки работен ден от 8.00 до 17.00 часа на Горещия телефон 0882 47 11 79 гражданите ще могат да подават сигнали за забелязани нередности и нарушения на територията на район "Оборище", както и в случаи на бедствия и аварии. Сигналите ще бъдат регистрирани и разглеждани от ръководството на района и своевременно ще се създава необходимата организация на действие. Тези от подадените на "Горещия телефон" сигнали, които не са в компетенцията на районната администрация, ще се изпращат до отговорните за решаването им институции. При подаването на сигнал е необходимо да посочите името си, адрес и телефон за връзка. Анонимни сигнали няма да се приемат, предупреждават от районната администрация.  

comment 0
visibility 1572
Затварят улици в Оборище за миене с цистерна

Затварят улици в Оборище за миене с цистерна

Започва миенето с автоцистерна с маркуч на улици, тротоари, алеи, площади и други обществени пространства в район „Оборище“, съобщават от Столичния инспекторат. В тази връзка временно ще бъдат затваряни за движение улиците, образуващи „каре“. Миенето в район „Оборище“ ще продължи от 23 юни до 6 юли и ще се провежда в интервала между 7:30 ч. и 16:00 ч. На входовете на жилищните сгради са поставени уведомления за извършване на дейностите. „По улиците, които попадат в съответните карета, за периода на миене движението, престоят и паркирането ще бъде временно забранен, както ще бъдат закрити зоните за платено паркиране – „синя“ и „зелена“ зона и „служебен абонамент“, казват от Столичния инспекторат. От там напомнят водачите на МПС да не паркират на улиците, които са обявени в графика, за да не се възпрепятства изпълнението на дейността. Автомобилите, които пречат ще бъдат премествани принудително. За новото местонахождение на автомобила може де се получи информация на телефон 0700 13 233. Графикът на дейностите може да се види на страницата на Столичен инспекторат. Пълна информация може да бъде получена и на телефон 02/ 987 55 55 в Оперативния център на инспектората.

comment 0
visibility 1842
-

Ремонтираха всички чешми в парк "Заимов"

Към днешна дата, 17 юни, всички обществени чешми в столичния парк “Заимов” са ремонтирани и пуснати в експлоатация, съобщават от район "Оборище". Служителите на районната администрация са извършили монтаж на две от неработещите обществени чешми в парка - зад театър „София” и срещу Посолство на Чешката република. Обществената чешма в парка при кортовете също вече функционира нормално. „В нашия район има много чешми, включително и минерални, което е даденост за района и всеки един от нас трябва да ги пази, за да могат да се ползват от гражданите. Често причините за проблемите с обществените съоръжения е вандализма и не бива да бъдем толерантни към подобни прояви, защото те са в ущърб на всички“, каза зам.- кмета на "Оборище" – г-н Арсени Вълчинов.

Реклама
comment 0
visibility 1583
-

Базар и огнено шоу в подкрепа на читалище в столичния "Оборище"

Читалище "Алеко Константинов 1897" в столичният район "Оборище" организира благотворителна инициатива, чиято цел е събирането на средства в помощ на читалището. Събитието, което се подкрепя от район "Оборище", ще се проведе в неделя, 19 юни, от 17,00 часа, пред сградата на читалището на ул. "Оборище" 73 в столицата. Организаторите канят съкварталци и гражданите на София да се включат, като донесат няколко съкровища, с които искат да се разделят – книга, бижу, дреха или аксесоар. Вещите ще бъдат продадени, а събраните средства ще бъдат дарени на читалище "Алеко Константинов 1897". В края на вечерта непродадените вещи ще се приберат обратно вкъщи със собствениците си. Денят ще завърши с изненада - огнено шоу. Артистите от "Театър-студия" Петя Божинова и Даниел Нгуен ще представят Танцово Представление с огън "Bright eye". Те ще се включат безвъзмездно в инициативата, но можете да ги подкрепите като оставите пари в шапката.  

comment 0
visibility 1461
-

Засадиха цветя в столичния парк "Заимов"

След подадено писмо от зам.- кмета на район „Оборище“ - г-н Арсени Вълчинов към Дирекция „Зелена система“ на Столична община и извършен контрол и проверка от отдел „Озеленяване и екология“ на района, парк „Заимов“ вече е със засадени различни видове летни цветя. Това съобщиха от районната администрация. Междувременно всички обществени чешми в любимият столичен парк са ремонтирани и пуснати в експлоатация, съобщават още от район "Оборище". Започва и поетапното косене в парковите и междублоковите пространства.

comment 0
visibility 1400
Благотворителен базар и огнено шоу в подкрепа на читалището в Оборище

Благотворителен базар и огнено шоу в подкрепа на читалището в Оборище

Жители на столичния район „Оборище“ ще се включат в благотворителен базар, за да помогнат читалище „Алеко Константинов 1897“, съобщават от местната администрация. Събитието ще се състои тази неделя – 18 юни, от 17:30 ч. до 23:00 ч. в двора на читалището. Всеки, който желае да се включи, може да донесе книги, бижута, сувенири и аксесоари, с които е готов да се раздели. Денят ще завърши с огненото шоу „Bright Eye“. То ще бъде представено от артистите Петя Божинова и Даниел Нгуел от "Театър-студия“. Присъстващите ще могат да се разхладят с бира и студена лимонада. Желателно е  да си носят постелка за пикник.

comment 0
visibility 1661
Павират тротоара на ул. „Султан тепе“ в район „Оборище“ (СНИМКИ)

Павират тротоара на ул. „Султан тепе“ в район „Оборище“ (СНИМКИ)

Започна подмяната на тротоарната настилка на ул. “Султан тепе”, в отсечката между ул. “Черковна” и ул. “Алеко Константинов”, съобщават от администрацията на столичния район „Оборище“. Проектът предвижда подмяна на старите плочки на южния тротоар с павета “Бехатон”, както и смяна на бордюрите с нови. Срокът за завършване на обекта е до края на месец юли, но според фирмата-изпълнител, ако метеорологичните условия позволяват, реконструкцията ще приключи по-рано от предвиденото. Около дърветата на тротоара ще бъдат направени специални “легла”, с хоризонтални бордюри, с отстояние от един метър от центъра на дървото. Ремонтът ще обхване около 1050 кв.м. тротоарна площ. Предвидена е 3-метрова пешеходна зона. Зам.-кметът Арсени Вълчинов предупреди ръководителя на обекта да бъдат спазвани всички мерки за безопасност и да се осигурява безпрепятствено преминаване на живеещите в района.

comment 0
visibility 1828
Празнично: Музика и песни звучаха в парк „Заимов“ (СНИМКИ)

Празнично: Музика и песни звучаха в парк „Заимов“ (СНИМКИ)

С много музика, танци и детски смях беше изпълнен днес столичният парк „Заимов“. В навечерието на 24 май възпитаниците на софийското 112 ОУ “Стоян Заимов“ изнесоха празнична програма и заредиха всички присъстващи с добро настроение, съобщават от администрацията на район „Оборище“. Младите таланти изпълниха свои творби, посветени на най-светлия български празник – 24 май. Те пяха, танцуваха, рецитираха и заслужено обраха овациите на публиката. От името на администрацията на Район “Оборище” всички деца получиха знаменца с лика на светите братя Кирил и Методий. Зам.-кметът Арсени Вълчинов пожела на децата да ценят празника на буквите и да го носят в сърцата си, да учат и да успяват със знанията си. От своя страна, учениците му споделяха своите съкровени мечти и разказаха какви искат да станат, като пораснат.

comment 0
visibility 2537
Възобновиха събарянето на бившата Телефонна палата в Столицата

Възобновиха събарянето на бившата Телефонна палата в Столицата

Дейностите по събарянето на сградата на бившата Телефонна палата, намираща се на ул. Оборище в столицата, са възстановени. Това съобщават от районната администрация. По документи разрушаването трябва да приключи до 15 юни 2022 година, а до края на месеца ще бъдат извозени окончателно строителните отпадъци. Преди събарянето да бъде възобновено, проверка на обекта направиха  зам.-кметът на район “Оборище” Арсени Вълчинов и Анна Виячева, началник на отдел “Устройство на територията, кадастър и регулация, контрол на строителството”. Те връчиха на управителя на строителната фирма – Велин Велинов, указание за удължаване на предпазната мрежа към съседната сграда на ул. Асен Златаров №11. В указанието е посочено още, че при премахване на фасадата, от страната на същата кооперация, трябва да има служител на фирмата, който да осигурява безопасното преминаване на хората. От фирмата, извършваща събарянето, увериха, че стената ще бъде разрушавана на ръка “тухла по тухла”. Кметът Арсени Вълчинов разпореди служителите на отдел “Устройство на територията, кадастър и регулация, контрол на строителството” да извършват ежедневни проверки на обекта. Фасада на сграда се срути върху улица в столицата Припомняме, че точно преди месец част от фасадата на сградата, предвидена за събаряне, се срути върху тротоара и улицата. Причината беше, че строителният кран е закачил една от стените. След този случай дейностите бяха временно прекратени.

comment 0
visibility 2578
Летни цветя ще красят столичния парк “Заимов”

Летни цветя ще красят столичния парк “Заимов”

Различни видове летни цветя ще бъдат засадени в столичния парк „Заимов“. Това са съобщили от Дирекция „Зелени системи“ пред администрацията на район „Оборище“. Предстои дейностите по засаждане за започнат в края на месец май и да приключат в началото на юни. С настъпването на пролетта жители на района недоволстват, че един от най-хубавите паркове в столицата не е достатъчно озеленен украсен с цветя. „Междувременно всички обществени чешми в Парк “Заимов” са ремонтирани и пуснати. Започна и поетапното косене в парковите и междублоковите пространства“, съобщават от администрацията на столичния район „Оборище“.

comment 0
visibility 2523
Ученици от четири училища се включиха в шахматния фестивал на Първа АЕГ - С

Ученици от четири училища се включиха в шахматния фестивал на Първа АЕГ - София

Общо 29 ученици от четири столични училища се включиха в шестия шахматен фестивал за купата на Първа Английска езикова гимназия в София, съобщават от администрацията на район „Оборище“. Събитието беше официално открито от зам.-кмета на района Арсени Вълчинов и от гросмайстора Евгени Ерменков, който е бивш възпитаник на гимназията. Преди да започнат същинските състезания директорът гимназията Нели Петрова получи Поздравителен адрес от името на кмета на Район “Оборище” Николай Александров и от заместника му Арсени Вълчинов. “Шахматът е играта на интелигентните, мислещите, стратегически подготвените и правещите смели ходове! Пожелаваме успех на участниците в днешния турнир и сме сигурни, че поне пред една от дъските днес седи бъдещ гросмайстор, който ще прославя България!”, се казва в поздравителния адрес. Гостите получиха специална книга, посветена на 60-годишнината от създаването на училището, както и диск с историята на Първа АЕГ. Подаръците бяха връчени от Марко Семов, внукът на големия наш учен, писател и общественик акад. Марко Семов.

comment 0
visibility 3521
-

Спряха всички дейности по разрушаването на старата телефонна палата

Със заповед на кмета на столичния Район “Оборище” Николай Александров бяха спрени дейностите по разрушаването на сградата на ул. „Оборище“ №26. Това съобщават от районната администрация. Заповедта е с дата 26 април. Разпореждането на кмета на Район „Оборище“ идва след инцидента от 21.04.2022 година, при който част от фасадата на бившата Телефонна палата рухна върху тротоар. Фасада на сграда се срути върху улица в столицата  В указанието, подписано от Николай Александров, е посочено следното: Незабавно да се спре изпълнението на всички разрушителни дейности по премахването на сградите в имота; В срок от три дни да бъдат предоставени: - оценка на риска и съответните превантивни мерки, при изпълнението на разрушителните дейности, и анализ на поведението на разрушаваната строителна конструкция, въз основа на които да се представи актуализиран „План за безопасност и здраве“. Същият следва да съдържа допълнителни обезопасителни мерки при разрушаване на сградата за опазване на околните улици и съседните имоти и преминаващите граждани.- проект за монтаж на обезопасително опорно скеле- договори с изпълнителя на разрушителните дейности и с координатора по безопасност и здраве. Кметът на Район “Оборище” напомня, че съгласно чл.195, ал.7 от ЗУТ, собствениците на обекта носят имуществена отговорност за причинени вреди от своите виновни дейности или бездействия, в резултат от които може да настъпи авария, водеща до материални щети или увреждания на трети лица и имоти. От района добавят, че преустановяването на разрушителните дейности ще остане в сила до представянето на изисканата документация и разглеждането ѝ в районната администрация на Община “Оборище”. Писмото е съобщено чрез залепване на входа на имота и е връчено на представители на възложителя и на изпълнителя.

comment 0
visibility 4282
Нов пенсионерски клуб отвори врати в Оборище

Нов пенсионерски клуб отвори врати в Оборище

Нов пенсионерски клуб беше открит вчера в столичния район „Оборище“. Лентата беше тържествено прерязана от кмета Николай Александров и предшественичката му Йорданка Фикирлийска. Клубът се намира на бул. „Васил Левски“ №122, а негов председател ще бъде ген. Петко Драгоев.Идеята за създаването му се ражда още преди две години, но заради пандемията реализацията е била отлагана. “Основното предназначение на този Клуб е да бъде социално и културно средище за общуване на пенсионерите от района”, каза при откриването ген. Драгоев. Той благодари на всички, които са били съпричастни към създаването на това място. Поздрав към всички настоящи и бъдещи членове отправиха кметът на Николай Александров, зам. – кметовете Арсени Вълчинов и Надежда Бобчева, както и секретарят на Общината Иван Динчев. По желание на възрастните хора от Клуба администрацията на район “Оборище” направи като подарък за откриването абонамент за вестниците “Трета възраст” и “Минаха години”, както и няколко комплекта карти.

comment 0
visibility 2632
Честит празник на район „Оборище“!

Честит празник на район „Оборище“!

Столичният район „Оборище“ отбелязва днес своя традиционен празник. Началото ще бъде дадено в 11:00 часа в Сити Марк Арт център. Очаква се официален гост на тържеството да бъде президентът на Република България Румен Радев, който ще бъде придружен от съпругата си Десислава Радева. В празничната програма участие ще вземат Орлин Горанов и Еделина Кънева, Детски хор „ПИМ ПАМ“, Балетна школа „Синтез”, Танцова школа „Финес“ и Фолклорен танцов състав „Лира денс“. По-късно – от 12.30 часа, тържествата продължават в Парк "Заимов". На открита сцена там за доброто настроение на присъстващите ще се погрижат младите таланти от Духовия оркестър при Първа Английска езикова гимназия и Читалище „Д-р Петър Х. Берон”, членовете на Музикално студио „ART VOICES“, на Танцова формация YAG, на Танцова школа „Финес“ и на Фолклорните танцови състави „Лира денс“ и „Лодос“. От 11:00 до 12:30 часа ще бъде организирана и открита приемна в парка. Служители от администрацията ще приемат писмени сигнали и предложения, свързани с района. Ако времето не позволява, това ще се случи в постоянната приемна на Общината, намираща се на бул. „Мадрид“ №1.  

comment 0
visibility 2754
Софийски ученици засадиха пет липи в парк Заимов

Софийски ученици засадиха пет липи в парк Заимов

Учениците от всички 11-ти класове на Първа Английска езикова гимназия в София се включиха в акция по почистване и озеленяване на столичния район „Оборище“, съобщават от местната администрация. Въпреки суденото и влажно време младежите успяха да направят оборка на парк “Заимов” и да засадят пет липи в близост до Театър София. Залесяването е съвместна инициатива с фондация “Да спасим пчелите”. „Учениците от Английската бяха толкова въодушевени, че нямаха търпение всеки един от тях да хване лопатата и си я предаваха от ръка на ръка. Не позволиха дори на зам.-кмета Арсени Вълчинов да се включи като помощник. Благодарим ви, чудесни млади хора! Безценна беше помощта ви!“, коментират от районната администрация. Днешната акция е част от съпътстващите инициативи на район “Оборище”, по повод Традиционния празник на Общината.

Район Оборище

Район Оборище табела

Територия на район Оборище

Столичният район Оборище е разположен на площ от 3070 дка. Част от централната част на столицата влиза в територията му - бул. „Сливница“, бул. „Д. Николаев“, бул. „Ситняково“, ул. „Хан Омуртаг“, ул. „Шипка“, ул. „”Париж“, ул. „Московска“, пл. „Княз Ал. Батенберг“, Ларгото, бул. „Мария Луиза“.  477 дка от площта на район Оборище са заети от паркове и градини. Населението на район Оборище надхвърля 36 000 жители. Сградата на кметството на район Оборище  се намира на адрес бул. „Мадрид“ 1.

Район Оборище обредна зала Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Район Оборище е благословен с минерален извор. Той се намира до Централната баня и има лечебни свойства. Използва се основно от страдащи от заболявания на стомаха. Стотици хора си наливат от лечебната минерална вода на район Оборище ежедневно.

Както вече споменахме, район Оборище се намира в централната част на София. Тук температурата винаги е по-висока. Ветровитите дни тук също са значително по-малко. Река Перловска пресича район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

В район Оборищесе намират няколко висши учебни заведения.

В район Оборище се намира Националната художествена академия, най-старото в страната висше учебно заведение за обучение на професионални художници. През 1896 г. се открива Държавното рисувателно училище. Иван Мърквичка, Антон Митов и Борис Шатц са първите преподаватели в училището. През 1897 идва и Ярослав Вешин. В началото обучението се осъществявало в стаи в частни домове под наем. Академията се мести на „Шипка“1 през 1907 г. Рисувателното училище се преименува в Художествена академия през 1921 г. Художествената академия в район Оборище предлага обучение в няколко факултета в две направления – изящни и приложни изкуства.

Следващото голямо висше учебно заведение на територията на район Оборищее Националната музикална академия. Висшето училище в район Оборище дълго време се нарича Българска консерватория. Академията започва да функционира от 1921 г. след издаване на Царски указ №145. Музикалната академия обучава студенти в 3 факултета - теоретико-композиторски и диригентски факултет, Инструментален факултет, Вокален факултет – включително балетно изкуство и поп- и джаз-изкуство - в които има общо 30 специалности.

Третото голямо висше учебно заведение в район Оборище е Военна академия „Георги Стойков Раковски”.  Академията е най-старото военно висше училище в страната. Разположена е в района на Орлов мост, район Оборище. През 1914 г. започва функционира, две година след откриването ѝ, заради Балканската война. Военната академия разполага с много красив парк. До 2010 г. той е бил достъпен единствено за служителите и учещите в академията. Добре оформеният и поддържан парк в район Оборище вече е достъпен и за гражданите.

Културни обекти в район Оборище

На територията на район Оборище има изобилие от културни обекти. Това е съвсем в реда на нещата, тъй като район Оборище в централната част на столицата, а там е съсредоточена голяма част от културните институти на София и страната.  

Район Оборище Национална опера и балет

В рамките на район Оборище се намира Националната опера и балет. Сегашната сграда на операта е проектирана в далечната 1921 г. Започват да я строят през 1947 г. и е готова през 1953 г. Предлага места за 948 зрители в голямата зала, а в малката - за 120 зрители. Националната опера и балет в район Оборище е истински оазис за почитателите на оперното и балетното изкуство.

На територията на район Оборище има още един културен музикален институт. Това е Националният музикален театър „Стефан Македонски“. На негова сцена се поставят само оперети и мюзикъли. Той е единствен по рода си.

Район Оборище Драматичен театър София

В район Оборище е разположен и Драматичен театър София. Той започва дейност през 1966 г. Това е най-старият общински театър в столицата. Сградата му в парк „Заимов“, район Оборище, е построена специално за него. Това го прави уникален. Представления се правят в голямата зала, която има капацитет 314 души, и в камерната зала – за 60 – 74 зрители.

Тук, в район Оборище, се намира и Малък градски театър „Зад канала“. Това е сравнително нов театър, но бързо става любим на столичани. Основната причина е чудесния актьорски състав, добрите режисьори и прекрасния репертоар.

Като сме на тема театри, няма как да не споменем за Театрална работилница „Сфумато“, която също е в район Оборище. Работилницата работи от 1989 г. Интересното е, че „Сфумато“ няма собствена трупа.

Район Оборище Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий

В район Оборищесе намира Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 1878 е годината, в която е основана библиотеката. Тя се намира до Софийския университет. Това е най-богатата обществена библиотека в България. 7 808 928 са библиотечните единици от фонда на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в район Оборище.

Район Оборище е домакин и на Националната галерия за чуждестранно изкуство или „Квадрат 500“. Сградата, в която се намира галерията е от 1883 г. По време на бомбардировките през Втората световна война е частично разрушена, но после е напълно ремонтирана.

Туристически обекти в район Оборище

В центъра на столицата, район Оборище, са съсредоточени и редица интересни туристически обекти.

Район Оборище се гордее, че на негова територия е разположен Националният военноисторически музей. Той разполага с 5 000 кв. м. застроена площ и 40 дка външна експозиционна площ.

В район Оборище се намира и емблематичната за София Централна минерална баня. Тя е със статут паметник на културата с национално значение. В една част от сградата в момента е изложена постоянната експозиция на Музея за история на София.

Паметникът на Васил Левски също е на територията на район Оборище. Това е един от малкото паметници, издигнати непосредствено след Освобождението. Той се намира съвсем близо до мястото на екзекуцията на Апостола.

Друг емблематичен паметник в район Оборище е Докторския паметник, който се намира в докторската градина. Издигнат е през 1884 г. в памет на загиналите медици в Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

Перлата в короната на район Оборище е храм „Свети Александър Невски“. Той е емблемата на столицата.  Паметник на културата е от 1955 г. Площадът около храма носи същото име. През 1953 г се превръща в патриаршеска катедрала.

Район Оборище фермерски пазар пред храм Свети Александър Невски

Тези и още много забележителни обекти се намират на територията на район Оборище. Екипът на районното кметство работят неуморно да превърнат район в уютен дом за столичани и привлекателна дестинация за многобройните български и чуждестранни туристи. Модерните хотели и привлекателните заведения за хранене със сигурност допринасят за доброто впечатление.

Територия на район Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

Културни обекти в район Оборище

Туристически обекти в район Оборище

Прочетете още