Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 192 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1149 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1371 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2447
Столичен инспекторат глоби технически ръководител в "Оборище"

Столичен инспекторат глоби технически ръководител в "Оборище"

Поредната глоба от Столичен инспекторат отнесе технически ръководител на строителен обект в централния район на София - "Оборище". Той е получил акт, защото си е позволил да затвори улица с бетон помпа и без да има разрешение от местната администрация. нарушението е установено при текущ контрол в района вчера. Движението по ул. "Франсис Де Пресансе" е било затруднено заради бетон помпа, която заемала и част от тротоара. Затварянето на улицата без разрешителни документи и затрудняване на свободно преминаване на МПС и пешеходци е причината инспекторите да съставят акт. Нарушен е на чл. 4 т. 2 от Наредбата за обществения ред на територията на Столична община, съобщиха от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 1933
Коледни картички за възрастни хора направиха ученици от столично училище

Коледни картички за възрастни хора направиха ученици от столично училище

Ученици от 129 ОУ „Антим І“, Район „Оборище“, деца с добри сърца и творчески дух, направиха за поредна година Коледни картички, съобщиха от районната администрация. Те ще бъдат подарени на възрастни и на самотно живеещи хора, като целта на тази инициатива е да се внесе повече топлина и празничност във всеки дом. С този мил жест малките творци даряват духа на Коледа, въпреки ограниченията, които се налагат от противоепидемичните мерки. Нека подарим повече топлина и празничност във всеки дом. С този мил жест малките творци даряват духа на Коледа, въпреки ограниченията, които се налагат от противоепидемичните мерки, призовават от администрацията на район Оборище.  

comment 0
visibility 2535
Глобиха собственик на имот за рязане на дървета в София

Глобиха собственик на имот за рязане на дървета в София

В столичен район „Оборище“, на ул. „Георги Бенковски“ №31, при разчистване на имот е установено, че собственикът реже дълготрайна растителност. Това съобщи Столичен инспекторат. След проверка на мястото е станало ясно, че той изрязва по два броя върби без разрешение от еколога на съответната районна администрация. Той е бил санкциониран за действията си.

Реклама
comment 0
visibility 2195
Почистиха разпилените стъкла от тревните площи на ул. „Буная“ в София

Почистиха разпилените стъкла от тревните площи на ул. „Буная“ в София

Разпилените стъкла в тревните площи на ул. „Буная“ и „Марагидик“ са събрани, съобщават от Столичен инспекторат. Днес в район „Оборище“ са били предприети действия по почистване, за да се предотвратят евентуални инциденти. Инспектори извършват ежедневни проверки във всички райони на територията на Столична община.

comment 0
visibility 2029
Санкционираха мъж за разполагане на кран на улично платно в София

Санкционираха мъж за разполагане на кран на улично платно в София

В район „Оборище“, установиха кран който е разположен на уличното платно без разрешение за временна организация на движение. Това е станало на ул. „Бачо Киро“ №64 в столицата. Техническият ръководител на строежа е получил акт за нарушение, съобщават от Столичен инспекторат. Причината за наложената санкция е нарушение в Наредбата за обществения ред на територията на Столична община.

comment 0
visibility 3494
Шест санкции получиха стопани на кучета в парка "Заимов"

Шест санкции получиха стопани на кучета в парка "Заимов"

След рутинна проверка в парка „Заимов“, наложиха 6 санкции на стопани на кучета, съобщават от Столичен инспекторат. Причината за глобите е водене на кучета без повод. Испектори, напомнят, че това е едно от задълженията на гражданите, които разхождат любимци в паркове и други обществени места. От началото на месец ноември са проверени над 300 стопани на четириноги в паркове, междублокови пространства и др. Съставени са 2 акта и са наложени 14 глоби с фиш за неспазване на изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

comment 0
visibility 2670
-

Николай Александров: Започва проектирането на нова детска градина в район "Оборище"

Недостигът на места в детските градини в район "Оборище" не е голям, каза пред БНР кметът на района Николай Александров. Той добави, че започва проектиране на нова детска градина при бившия птичи пазар, в близост до бул. „Данаил Николаев“. „Бившият птичи пазар беше с проект с административна сграда с апартаменти. Ние направихме анализ, че на това място трябва да бъде решен социален проблем – или надземен голям паркинг или детска градина. Разработи се проект за детска градина, който отиде при г-жа Фандъкова, а с арх. Здравков разговаряхме за паркинг. В крайна сметка идеята за голям детски комплекс надделя. Променихме статута на мястото и там ще се строи детска градина и ясла. Започва се проектирането за детска градина“, каза кметът на „Оборище“. Относно спортните и детските площадки в „Оборище“, Александров каза, че местният бюджет за поддържане, изграждане и почистване на спортни площадки на годишна база е 50 000 лева. Кметът заяви, че за него е важно парк „Заимов“ да се освободи от павилиони, заведения и търговски обекти. По думите му, паркът трябва да е за почивка и разходка, а домашните любимци да се разхождат на едно място. "Борим се за изграждане на площадка за домашни любимци в парк „Заимов“", каза още той. Относно правомощията на районните кметове, Александров коментира:„Районният кмет каквото и да иска, то става с благословията на Столичната община. Той няма почти никакви възможности, ако желае нещо да направи самостоятелно“. „Аз ако съм гражданин, който живее в „Оборище“, за мен районът е на хората, които живеят там. Той трябва да обслужва хората, които живеят, това е едната част. Другата са гостите или които идват по някакъв начин в този район“, каза Александров. Относно преминаването на част от „Оборище“ от зелена в синя зона за локално платено паркиране, той коментира: „Ще се промени това, че хората, които могат да си оставят автомобила за 4 часа, вече ще могат да го оставят за 2 часа. Центърът за градска мобилност или тази част, която отговаря за паркирането и събирането на парите от това паркиране, искам да попитам – това търговско дружество, което е натоварено да реализира печалба и да носи дивиденти на акционерите си ли е или това дружество е създадено със социална цел да реши трафика и паркирането в града?“. Александров добави, че заедно с районната администрация от година правят опити да намерят начин за регулация на общинската земя, прилежаща към сградите и търсят начин тя да се стопанисва от гражданите, които имат отстъпено право на строеж.  

comment 0
visibility 1797
Националната библиотека – светинята в столичния район „Оборище“

Националната библиотека – светинята в столичния район „Оборище“

Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” е едно от знаковите места не само за район „Оборище“, но и за цялата страна. Тя е най-голямата библиотека у нас и най-старият културен институт в следосвобожденска България. В Националната библиотека се събират, обработват, организират, съхраняват и предоставят за ползване на български и чужди граждани печатни и други произведения. „Библиотеката наистина е в уникална сграда, която е построена през 1953 г. в район „Оборище“, преди това е преминала през доста други места на територията на София, но това е мястото, това е емблематичното усещане на всеки българин, който посети град София и реши да се докосне до една светиня на нашата държава“, разказа пред БНР доц. д-р Красимира Александрова - директор на библиотеката. Тя добави, че през тази година е завършен проекта за обновяване на сградата.  

comment 0
visibility 2073
В „Оборище“ глобиха за нерегламентирано поставено рекламно съоръжение

В „Оборище“ глобиха за нерегламентирано поставено рекламно съоръжение

В район „Оборище“, на ул. „Черковна“, инспектори установиха нерегламентирано поставено рекламно съоръжение върху уличен тротоар. Съоръжението е премахнато, а нарушителя е санкциониран, съобщават от Столичен инспекторат. Санкцията е наложена заради нарушение на Наредбата за организация на движението на Столична община.

comment 0
visibility 2195
-

Разбити тротоари и настилка останаха в район "Оборище" след ремонт

Живеещите на ул. "Анджело Ронкали" район „Оборище“ споделиха пред БНР, че един от най-наболелите проблеми в района са тротоарите и настилките. Сигнали вече са подавани, но до момента нищо не е предприето за възстановяването на улицата. След ремонт на "Топлофикация", продължил три месеца, улицата направо е разбита, казва Гълъбина Капитанова. След смяната на част от тръбите, фирмата е оставила разбити тротоари и настилка. До днес те все още не са възстановени и улицата е в окаяно състояние. Според Капитанова, това създава проблем и за възрастните хора, които живеят в района и се притесняват да излязат заради лошото състояние на тротоарите и улиците.  

comment 0
visibility 1989
Фондация „За Оборище“ в София се бори за разрешаването на проблемите в райо

Фондация „За Оборище“ в София се бори за разрешаването на проблемите в района

Фондация „За Оборище“ е с нестопанска цел и е създадена, за да подпомага дейностите в сферата на екологията, културата и разрешаването на проблемите в район „Оборище“. Насоката е в развитието на гражданското общество, каза пред БНР Божидар Емануилов - представител на фондацията. Той е и администратор на фейсбук групата „За Оборище“. „На база на коментарите и постовете в групата има няколко основни аспекта – инфраструктурата, комуналните услуги, проблеми с водата. Често се обсъждат проблемите с културното наследство. Сега има една акция, свързана с къщата с ягодите, на ул. „Сан Стефано“ 6. Друг проблем е, че няма обособена затворена зона за разхождане на кучета“, каза Божидар Емануилов. Фондация „За Оборище“ е инициатор и на създаването на свободни библиотеки. „В момента, в „Маймунарника“ поддържаме библиотека, която я зазимихме. Във Военната академия, може би догодина ще я възстановим. В парк „Заимов“ беше до театър „София“, но там цялата мебел изчезна“, добави Емануилов. Често от фондацията организират и почистване на реката в района. Партньори са на организации за фестивални проекти и събиране на средства за хора с различни проблеми. Участват и в инициатива за развитие на градското земеделие.

comment 0
visibility 1588
Трафопост пречи на пешеходците на столичната улица "Оборище"

Трафопост пречи на пешеходците на столичната улица "Оборище"

Трафопост изникна на тротоар на столичната улица "Оборище". За казуса сигнализираха хора от квартала. Те са възмутени, че съоръжението възпрепятства свободното преминаване по пешеходната зона по емблематичната улица. Само около 2 м е отстоянието от въпросното съоръжение до най-близката сграда на тротоара. За трафопоста са намерени строителни книжа, издадена е виза от главния архитект на Столичната община от 8 януари тази година, обясни пред БНТ Марк Кашеров, главен инженер на район "Оборище". Минималната широчина на тротоара е спазена съгласно нормативната уредба, така че няма проблем, допълни той. От ЧЕЗ съобщиха, че трафопостът не е тяхна собственост и е временно съоръжение във връзка с намеренията на собственика на имот в близост.    

comment 0
visibility 1560
Дезинфекцираха контейнерите за отпадъци в столичния район „Оборище“

Дезинфекцираха контейнерите за отпадъци в столичния район „Оборище“

В столичния район „Оборище“ извършиха дезинфекция на контейнерите за битов отпадък, бяха подменени компрометирани улични кошчета, бяха събрани и транспортирани окапали листа до Инсталация за биологично третиране "Хан Богров“, съобщиха от район „Оборище“. Ремонтно – възстановителни работи бяха извършени на тротоарните настилки на улица „Будапеща“, в отсечката между улиците „Искър“ и „Цар Симеон“. Дължината на ремонтираните тротоари е 311 метра, като са подменени повече от 170 кв.м.  плочи с нови павета тип „бехатон“, които са значително по-издръжливи и са съобразени със стила на околните тротоари. Под патронажа на зам.-кмета Арсени Вълчинов, район Оборище стартира, станалия традиция конкурс за коледна картичка с благотворителна кауза.    

comment 0
visibility 2260
Санкционираха управител на хотел за запазване на паркоместа на улично платн

Санкционираха управител на хотел за запазване на паркоместа на улично платно в София

Инспектори санкционираха управител на хотел на ул. „Стара планина“ в район „Оборище“ за запазване на паркоместа на платно по импровизиран начин. Това съобщиха от Столичен инспекторат. Санкцията е наложена въз основа на Наредбата за организация на територията на Столична община. Забранено е нерегламентираното поставяне или разполагане върху улици, площади и тротоари на територията на Столична община. Това се отнася за всякакви подвижни, неподвижни и други прегради, знаци, табели, съоръжения и други подобни, които затрудняват и препятстват преминаването, спирането и паркирането на пешеходци.

comment 0
visibility 1645
-

Подменят уличните кошчета и дезинфекцират контейнерите в "Оборище"

В район "Оборище" днес, 29 октомври, се извършва дезинфекция на съдовете за битови отпадъци след тяхното обслужване, съобщават от Столичният инспекторат. Ще бъдат подменени и компроментирани улични кошчета. Освен това, в района ще се извърши събиране на есенните листа, които след това ще се транспортират в Хан Богров на инсталацията за биоотпадъци.

Район Оборище

Район Оборище табела

Територия на район Оборище

Столичният район Оборище е разположен на площ от 3070 дка. Част от централната част на столицата влиза в територията му - бул. „Сливница“, бул. „Д. Николаев“, бул. „Ситняково“, ул. „Хан Омуртаг“, ул. „Шипка“, ул. „”Париж“, ул. „Московска“, пл. „Княз Ал. Батенберг“, Ларгото, бул. „Мария Луиза“.  477 дка от площта на район Оборище са заети от паркове и градини. Населението на район Оборище надхвърля 36 000 жители. Сградата на кметството на район Оборище  се намира на адрес бул. „Мадрид“ 1.

Район Оборище обредна зала Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Район Оборище е благословен с минерален извор. Той се намира до Централната баня и има лечебни свойства. Използва се основно от страдащи от заболявания на стомаха. Стотици хора си наливат от лечебната минерална вода на район Оборище ежедневно.

Както вече споменахме, район Оборище се намира в централната част на София. Тук температурата винаги е по-висока. Ветровитите дни тук също са значително по-малко. Река Перловска пресича район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

В район Оборищесе намират няколко висши учебни заведения.

В район Оборище се намира Националната художествена академия, най-старото в страната висше учебно заведение за обучение на професионални художници. През 1896 г. се открива Държавното рисувателно училище. Иван Мърквичка, Антон Митов и Борис Шатц са първите преподаватели в училището. През 1897 идва и Ярослав Вешин. В началото обучението се осъществявало в стаи в частни домове под наем. Академията се мести на „Шипка“1 през 1907 г. Рисувателното училище се преименува в Художествена академия през 1921 г. Художествената академия в район Оборище предлага обучение в няколко факултета в две направления – изящни и приложни изкуства.

Следващото голямо висше учебно заведение на територията на район Оборищее Националната музикална академия. Висшето училище в район Оборище дълго време се нарича Българска консерватория. Академията започва да функционира от 1921 г. след издаване на Царски указ №145. Музикалната академия обучава студенти в 3 факултета - теоретико-композиторски и диригентски факултет, Инструментален факултет, Вокален факултет – включително балетно изкуство и поп- и джаз-изкуство - в които има общо 30 специалности.

Третото голямо висше учебно заведение в район Оборище е Военна академия „Георги Стойков Раковски”.  Академията е най-старото военно висше училище в страната. Разположена е в района на Орлов мост, район Оборище. През 1914 г. започва функционира, две година след откриването ѝ, заради Балканската война. Военната академия разполага с много красив парк. До 2010 г. той е бил достъпен единствено за служителите и учещите в академията. Добре оформеният и поддържан парк в район Оборище вече е достъпен и за гражданите.

Културни обекти в район Оборище

На територията на район Оборище има изобилие от културни обекти. Това е съвсем в реда на нещата, тъй като район Оборище в централната част на столицата, а там е съсредоточена голяма част от културните институти на София и страната.  

Район Оборище Национална опера и балет

В рамките на район Оборище се намира Националната опера и балет. Сегашната сграда на операта е проектирана в далечната 1921 г. Започват да я строят през 1947 г. и е готова през 1953 г. Предлага места за 948 зрители в голямата зала, а в малката - за 120 зрители. Националната опера и балет в район Оборище е истински оазис за почитателите на оперното и балетното изкуство.

На територията на район Оборище има още един културен музикален институт. Това е Националният музикален театър „Стефан Македонски“. На негова сцена се поставят само оперети и мюзикъли. Той е единствен по рода си.

Район Оборище Драматичен театър София

В район Оборище е разположен и Драматичен театър София. Той започва дейност през 1966 г. Това е най-старият общински театър в столицата. Сградата му в парк „Заимов“, район Оборище, е построена специално за него. Това го прави уникален. Представления се правят в голямата зала, която има капацитет 314 души, и в камерната зала – за 60 – 74 зрители.

Тук, в район Оборище, се намира и Малък градски театър „Зад канала“. Това е сравнително нов театър, но бързо става любим на столичани. Основната причина е чудесния актьорски състав, добрите режисьори и прекрасния репертоар.

Като сме на тема театри, няма как да не споменем за Театрална работилница „Сфумато“, която също е в район Оборище. Работилницата работи от 1989 г. Интересното е, че „Сфумато“ няма собствена трупа.

Район Оборище Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий

В район Оборищесе намира Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 1878 е годината, в която е основана библиотеката. Тя се намира до Софийския университет. Това е най-богатата обществена библиотека в България. 7 808 928 са библиотечните единици от фонда на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в район Оборище.

Район Оборище е домакин и на Националната галерия за чуждестранно изкуство или „Квадрат 500“. Сградата, в която се намира галерията е от 1883 г. По време на бомбардировките през Втората световна война е частично разрушена, но после е напълно ремонтирана.

Туристически обекти в район Оборище

В центъра на столицата, район Оборище, са съсредоточени и редица интересни туристически обекти.

Район Оборище се гордее, че на негова територия е разположен Националният военноисторически музей. Той разполага с 5 000 кв. м. застроена площ и 40 дка външна експозиционна площ.

В район Оборище се намира и емблематичната за София Централна минерална баня. Тя е със статут паметник на културата с национално значение. В една част от сградата в момента е изложена постоянната експозиция на Музея за история на София.

Паметникът на Васил Левски също е на територията на район Оборище. Това е един от малкото паметници, издигнати непосредствено след Освобождението. Той се намира съвсем близо до мястото на екзекуцията на Апостола.

Друг емблематичен паметник в район Оборище е Докторския паметник, който се намира в докторската градина. Издигнат е през 1884 г. в памет на загиналите медици в Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

Перлата в короната на район Оборище е храм „Свети Александър Невски“. Той е емблемата на столицата.  Паметник на културата е от 1955 г. Площадът около храма носи същото име. През 1953 г се превръща в патриаршеска катедрала.

Район Оборище фермерски пазар пред храм Свети Александър Невски

Тези и още много забележителни обекти се намират на територията на район Оборище. Екипът на районното кметство работят неуморно да превърнат район в уютен дом за столичани и привлекателна дестинация за многобройните български и чуждестранни туристи. Модерните хотели и привлекателните заведения за хранене със сигурност допринасят за доброто впечатление.

Територия на район Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

Културни обекти в район Оборище

Туристически обекти в район Оборище

Прочетете още