Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 27 Гласове)
  • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 233 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 912
Режат изсъхнали дървета на ул. Париж

Разчистиха ул. "Париж" от опасни дървета (СНИМКИ)

Наколко стари дървета бяха премахнати на ул. "Париж", на гърба на сградата на ЦКС, видя Столица.bg. Те били доста опасни, тъй като са изсъхнали и се наложило да се отрежат. "Получихме нареждане" от Голямата община, защото са изсъхнали и при по-силен вятър може да паднат и да стане голяма беля, обясни един от работниците. Около 30 минути продължи операцията по отстраняването на дърветата. 6 работника и камион на район "Искър" бяха достатъчмни за бързото справяне със задачата. След отрязването на дърветата, бързо и на място бяха окастрени. Едната част от дървесината бе натоварена, а клоните и листата станаха на трици. Ул. Париж с ъгъла на "Искър" бе затворена за движение за около 30 минути. След приключване на задачата, мястото бе почистено.

comment 0
visibility 755
Кошче

Счупено кошче за смет на Раковска опасно за пешеходците

На ул . „Георги С. Раковски " е извадено кошче за смет. Намира се между "Екзарх Йосиф" и ул . "Искър". Паднало е полегато и от него стърчат железа. Кошчето е опасно за преминаващите граждани. В близост има тролейбусна спирка и пешеходна пътека. Улицата е централна и много оживена.В района се движат много пешеходци и майки с деца. Кошчето е предпоставка за инцидент. Някой забързан или разсеян човек лесно може да се спъне и да се нарани в желязната греда. Не се знае как се е измъкнало от мястото си. Дали е дело на някой несъвестен гражданин или причината е друга, никой няма да разбере. 

comment 0
visibility 1934
Ул. Богдан 20

Кметът на "Оборище": Дворът на "Богдан" 20 е публична общинска собственост

Публична общинска собственост е дворът на жилищната кооперация на ул. Богдан 20. Това заяви пред Столица.bg районният кмет на "Оборище" Васил Цолов. Това се потвърждава и от картата на ГИС. Живущите в сградата имат право на строеж, те могат да си надстроят кооперацията, но дворът никога не е бил частен, обясни районният кмет. Той отдавна е предприел действия, за да се реши проблемът на собствениците и е подал документи за деактуване на терена, така че да стане общинска частна собственост. Големината е около 2 декара, но никога дворът не е бил частна собственост. Столица.bg разбра, че този блок е бил собственост на Кремиковция и след това жилищата се разпродават. От районната община са искали в двора да направят един модерен детски център с площадка, където малчуганите ще могат да играят и празнуват. Две възрастни дами обаче не искали да им се нарушава спокойствието и заявили: Тук не искаме деца!  Днес живеещи в сградата обявиха, че дворът попада в "зелена" зона и те трябва да плащат, когато паркират личните си автомобили. Оказа се обаче, че твърденията им за собственост на двора не са истина. Дори имаше обвинения, че през 2005 г. теренът бил присвоен от община "Оборище".

Реклама
comment 0
visibility 1522
Зелена зона - вътрешен двор на кооперация на ул. Богдан 20

Да си паркираш в двора и да плащаш за "зелена" зона в "Оборище"

Вътрешен двор на жилищна кооперация в центъра на София се оказа, че е част от "зелената" зона за платено паркиране. Собствениците на жилища в сградата на ул. Богдан 20 все още не могат да се справят с администрацията, но продължават борбата да си отвоюват територията, която е прилежаща площ - вътрешен двор на кооперацията, съобщава news.bg. Дворът е в лошо съсотяние и живеещите искат да го ремонтират със собствени средства. До момента това е невъзможно и затова те очакват скоро да им бъде издадена скица за собственост. Докато върви процедурата по удостоверяване, мястото в двора е определено като обект на ЦГМ - част от зоната за платено паркиране. От тук започва административната драма и хората, които спират в собствения си двор трябва да плащат за паркиране, а автомобилите им непрекъснато се вдигат.  От ЦГМ репатрирали автомобила на собственичка, само защото регистрационния номер бил СО. Това не е единственият случай. Собствениците на жилища в блока редовно остават без колите си, заради провилата за "зелена" зона или трупат дългове към ЦГМ за платено паркиране. Как вътрешен двор ще стане "зелена" зона, оплакват се хората пред news.bg. Потърпевшите от ЦГМ живеят в блока от над 45 години. За случващото се са се оплакали на главния архитект Здравко Здравков и кмета Йорданка Фандъкова. Според обитателите проблемът започва през 2016 г. когато хората разбират, че район Оборище е присвоил парцела. Единственото решение е голямата община да се намеси и да се спре с тормоза за паркиране в двора.

comment 0
visibility 978

Променят движението заради фермерски фестивал

Заради провеждане на фермерски фестивал в неделя, 25 ноември т. г. и на 16 декември т. г. се налагат някои промени в организацията на движение в София, информират от Столична община. От 07.00 до 19.00 часа на 25.11.2018 г. и 16.12.2018 г. ще бъде забранен престоя и паркирането на автомобили, с изключение на тези на участниците в мероприятието, както следва: - на североизточната дъга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „Дунав” и ул. „Оборище”. - на ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и пл. „Св. Александър Невски”. От 08.00 до 19.00 часа на 25.11.2018 г. и 16.12.2018 г. ще бъде забранено влизането на автомобили по ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и пл. „Св. Александър Невски”.

comment 0
visibility 994

Първата сграда в "Оборище", обновена по енергийна ефективност е готова

Първият проект по Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради завърши в район Оборище, научи Столица.bg. Обновена и чиста е сградата на ул.  "Цар Симеон" № 16 Б. Тя вече е получила разрешение за ползване, след като беше ремонтирана. Съвсем скоро, вероятно до месец, още два проекта в района ще бъдат завършени. Общо в район "Оборище" са одобрени 11 проекта по Националната програма за енергийна ефективност.  Тяхното реализиране е започнало в началото на 2017 г. Със санираните сгради се променя целия облик на района. Приятно и красиво е като се минава по улиците, където има обновени сгради, радват се живеещи в района.    

comment 0
visibility 987

В "Оборище"продължават да се грижат за хората с увреждания

Столичният район "Оборище" продължава да се грижи за лицата с увреждания и самотните възрастни хора. Финансовите средства за услугата "Личен асистент" се осигуряват от държавния бюджет. Грижите се полагат за лица с трайни увреждания, възрастни хора над 65 г. в неравностойно положение, на които е извършена оценка по правилата на Операция „Независим живот“ и в съответствие с Националната стратегия за дългосрочна грижа. За всеки потребител услугата се извършва според индивидуален план, съобразен с неговите нужди. Личните асистенти посещават нуждаещите се хора всеки работен ден от седмицата. Подкрепата от държавата за осъществяването на социалната услуга „Личен асистент“ е с цел да се гарантира грижата за лица с увреждания и самотно живеещи възрастни хора.

comment 0
visibility 946

На обсъждането за ремонта на "Сфумато" броиха дървета

Планът за озеленяване при реализирането на проекта за реконструкция на театър "Сфумато" ще компенсира броя на дърветата, които трябва да се премахнат или преместят при строителните дейности. Това дискутираха вчера от общинския район Оборище, общински съветници и граждани на третото обществено обсъждане на проект "Пристройката", който се отнася за реконструкцията на "Сфумато". Театърът се помещава в бившата баня "Подуяне" и е спешно да ремонтират залите и сградата, за да придобие съвременен и европейски вид, какъвто трябва да има всеки културен институт.  Озеленяването по проект ще се превърне във въздействащо парково пространство на терена на театъра, защото ще има и покривно озеленяване. А с него ще се получи естествено вписване в околната среда на сградата и намаляване на вредни емисии във въздуха, коментираха защитници на проекта. "Сфумато" се нуждае от реализирането на Проект за разширяване на културно пространство „Пристройка“ – преустройство и реконструкция на сградата, тъй като през 2019 г. се навършват 30 години от създаването му. Оказа се, че няколкото дървета са най-големия проблем за започването на предвидените строително-ремонтнти дейности.  Става въпрос за 6 - 7 дървета в добро или средно състояние, преместването на 4 лъжекипариса, две джанки, за които има препоръка да се отстранят и още няколко дървета и храсти. И всичко това вчера бе упорито дискутирано. Оказа се, че в строителното петно има 21 дървета описани и от тях 10 загинали.    

comment 0
visibility 1217

Решават за ремонта на "Сфумато" на поредно публично обсъждане

Каква ще е съдбата на театър "Сфумато"? На този въпрос отговор ще има в сряда,  17 октомври т. г. Тогава е поредното публично обсъждане  на проект "Пристройката". Дискусията започва в 17.30 ч. и на нея гражданите трябва да изразят мнението си за реконструкцията на театъра, който се помещава в бившата баня Подуяне. Проектът е за разширяване и съществува от години. Ако бъде реализиран означава, че "Сфумато" ще има една добра база. Той предвижда втора зала с 400 места „умна“ сценична механизация; складове за декор и помещения за настаняване на артисти по време на „Малък сезон“- фестивал за най-младите, международни ателиета и копродукции, резиденции и репетиции. Зад проекта стои  Българското Министерство на културата . В момента текат процедури по съгласувания и публични обсъждания. През 2019 г. се навършват 30 години от създаването на театрална работилница „Сфумато“.

comment 0
visibility 1013

Становищата за реконструкцията на „Сфумато“ – до днес

Крайният срок за подаване на становища във връзка с процедурата на обществено обсъждане на проект за „Преустройство и реконструкция на театър „Сфумато“ за бившата сграда на баня „Подуене“ в парк „Заимов“ – район „Оборище“ е днес до 17. 00 ч. Становищата се подават в деловодството на район "Оборище" - бул. „Мадрид“, №1. С нова заповед на кмета на района е определена нова дата за втората част от процедурата - обсъждането, което ще се проведе на 17 октомври 2018 г. (сряда) от 17,30 ч. в сградата на "Сфумато", съобразено с искането на представителите на театъра. Има уточнения, свързани със становищата: Становища могат да подават всички граждани на столицата, не само жителите на район "Оборище". Няма такова нормативно ограничение. Още повече, че се обсъжда знаково за града ни пространство и емблематичен парк на столицата - част от зелената памет на София.   Няма основание да се твърди, че обсъждането е безсмислено, че всичко е предварително решено с гласуването на Столичен общински съвет за включването на проекта за реконструкция в индикативния списък на проектите за Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Това гласуване ясно показва отношение на подкрепа за развитие и обновяване на едно от културните средища на града. Но то не задава и не определя нито обема на реконструкцията на съществуващата сграда, нито параметрите на ново строителство - пристройка, нито премахването на дървета. Това е предстоящ процес и е в силна и непосредствена зависимост от провежданото обществено обсъждане. Няма и не може да има опит или желание за обсъждане "про форма".   Докладът, протоколите от общественото обсъждане и постъпилите становища ще бъдат разгледани и обсъдени както от ресорно ангажираната с темата част от администрацията на Столична община, така и от ресорните комисии на Столичен общински съвет. Заседанията на комисиите са открити за посещения и участие на граждани, така че и неуспелите или възпрепятстваните да участват в обсъждането в "Сфумато" ще имат възможност да изразят становища при разглеждането на темата в заседание на комисиите на СОС.

comment 0
visibility 1004

Разширението на "Сфумато" пак на обществено обсъждане

Второто обществено обсъждане за разширяването на театър Сфумато ще е на 17 октомври, вместо на 15, съобщават от район "Оборище". Проектът вече беше обсъждан веднъж на 20 септември. На 17 обаче трябва ясно и категорично да стане ясно желанието на хората относно предложения проект за разширяване на културно пространство „Пристройка“ – преустройство и реконструкция на сградата на театър „Сфумато“. Още: Обществено обсъждане за реконструкция на театър „Сфумато“ Заключителната дискусия е от 17.30 часа в сградата на театър „Сфумато“. Проектът предвижда в разширяването да се включи изграждане на хотелска част. Тя ще се ползва от актьорите на гостуващите театри. Тук обаче може да възникне спор за теренът. На обсъждането на 17 октомври ще присъства и кметът на Оборище Васил Цолов.

comment 0
visibility 1335

Фермерски изкушения на фестивала в парка "Заимов"

Около 10 000 посетители се очакват фермерския пазар тази неделя в парка "Заимов", съобщават от Столична община. Организатор на „Национален Фермерски Фестивал” е „Пазари Юг” ЕАД, съвместно с „Хранкооп София” и със съдействието и подкрепата на Столична Община. На щандовете ще бъдат представени храни на над 120 производители. На фестивала ще има и артателиета. Фермерският пазар е по подобие на други европейски столици и популярността му расте все повече сред почитателите на екологични храни. По щандовете в парка "Заимов" ще има домашно приготвени храни, сиропи, хляб и всякакви кулинарни изкушения от различни краища на България. Атракция ще бъдат и работилниците за ръчно направени сувенири.

comment 0
visibility 894

Проектът „Стая за игри“ стартира в район "Оборище"

Започна реализацияга на проект  „Стая за игри“ на район „Оборище“.  С него ще се подпомогне преодоляването на емоционалните и психологическите последствия на деца с онкохематологични заболявания. Партньор по проекта е и Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Децата се включват в игри и други събития, с които се постига интеграция. При старта на проекта на 21 малчуганите се включиха в "Играем, за да знаем". Има предвидени още две събития на 28 септември т. г. - „Арт азбука“ и на 5 октомври - „Игрите на нашето време“.  Събитията ще се проведат в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с онкохематологични заболявания „Златна панделка“ към СДОХЗ. Децата с онкохематологични заболявания са застрашени от отпадане от училище. Именно затова участието им в проекта ще улесни процеса на социална адаптация. Само така те ще могат да получат необходимите знания и подкрепа за развитие на интелектуалните им интереси. Проектът предвижда и комплекс от физическа, интелектуална и емоционална стимулация. Той е финансиран от Столична община по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта.

comment 0
visibility 1080

Предстои заключително обсъждане на проекта за реконструкция на театър „Сфумато“

Общински съветници от Постоянните комисии по опазване на околната среда, по устройство на територията и архитектура и по образование и култура на Столичния общински съвет участваха в обществено обсъждане на проект за „Преустройство и реконструкция на театър „Сфумато“ за бившата сграда на баня „Подуене“ в парк „Заимов“ – район „Оборище“. Представеният проект планира изграждане на втора зала с 400 места, „умна“ сценична механизация, складове за декор, помещения за настаняване на артисти, подземен паркинг с 20 паркоместа за състава на театъра. Съобразно експертната оценка на проектантския екип по част „Паркоустройство и благоустрояване“, в строителното петно попадат 21 дървета, които при изпълнение на проекта трябва да бъдат премахнати или да бъдат преместени. От тях, съгласно оценката, 11 дървета са в добро и средно състояние, а 10 - в лошо. Застрашени от строителните дейности са 5 дървета в добро състояние. За запознаване с документацията на проекта със заповед на кмета на район „Оборище“ е определено времето на приемните дни на районната администрация: сряда от 13,30 ч. до 16,00 ч. петък от 9,30 ч. до 12,00 ч. на 4 ет. в сградата на районната администрация на район „Оборище“ – бул. „Мадрид“, №1. Писмени становища по проекта могат да се внасят до 8 октомври 2018 г. в деловодството на район „Оборище“. Очаква се заповед на кмета на район „Оборище“, с която ще се определи нова дата за заключителното обсъждане по процедурата на общественото обсъждане, за да бъде съобразена с професионалните ангажименти на представителите на театър „Сфумато“. За проекта има издадена виза, която преди влизането й в сила, следва да се съгласува с Дирекция „Зелена система“ - СО. Част от този процес е произнасянето със становище на Комисията по опазване на околната среда на СОС, поради значителния брой дървета, подлежащи или застрашени от премахване. Проектът е включен в индикативната листа на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. София, одобрен с Решение №722 по Протокол 54/ 19.12.2013 г. на Столичния общински съвет. Т.е. с включването на проекта в плана общинските съветници и комисиите на СОС ясно са заявили позицията си за него с гласуване. Обсъждането цели създаване на максимална прозрачност, да се гарантира законосъобразност и защита на обществения интерес за предстоящите решения и действия на общината за всички граждани на София!  

comment 0
visibility 1380

Обществено обсъждане за реконструкция на театър "Сфумато"

Обществено обсъждане за преустройството на театър "Сфумато" ще се проведе на 20 септември 2018 г., четвъртък. От 18.00 ч. в сградата на театралната работилница, парка Заимов ще се разгледат предложенията за преустройство. Театърът е в бившата баня "Подуене". Вече има проект за „Преустройство и реконструкция на театър „Сфумато“, по който гражданите трябва да си кажат мнението. Проектът се явява като част от интегрирания план за градско възстановяване и развитие на София. Ръководител на проектанския екип е арх. Миряна Йорданова. Обсъждането се организира от кмета на район „Оборище“ по реда и на основание чл. 127, ал. 1 от ЗУТ, във връзка с § 124 от ПЗР на ЗИД на ЗУТ, чл. 5, ал. 4 от ЗУЗСО и Наредбата за реда и начина на провеждане на обществени обсъждания на СОС и в изпълнение на решение на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори и Постоянната комисия по Устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика на СОС. Жителите на район Оборище трябва да направят избор:  Подуенската баня – Храм на Мелпомена или Храмът на Мелпомена – съвременен театър – лаборатория за култура, таланти и интелигентно общество, смятат проектантите. Според тях Подуенската баня – осигурява много скромни възможности за приютяването на театър и огромните таланти на младите актьори, на Сфумато, на гостуващите от цял свят театрални трупи.

Район Оборище

Район Оборище табела

Територия на район Оборище

Столичният район Оборище е разположен на площ от 3070 дка. Част от централната част на столицата влиза в територията му - бул. „Сливница“, бул. „Д. Николаев“, бул. „Ситняково“, ул. „Хан Омуртаг“, ул. „Шипка“, ул. „”Париж“, ул. „Московска“, пл. „Княз Ал. Батенберг“, Ларгото, бул. „Мария Луиза“.  477 дка от площта на район Оборище са заети от паркове и градини. Населението на район Оборище надхвърля 36 000 жители. Сградата на кметството на район Оборище  се намира на адрес бул. „Мадрид“ 1.

Район Оборище обредна зала Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Район Оборище е благословен с минерален извор. Той се намира до Централната баня и има лечебни свойства. Използва се основно от страдащи от заболявания на стомаха. Стотици хора си наливат от лечебната минерална вода на район Оборище ежедневно.

Както вече споменахме, район Оборище се намира в централната част на София. Тук температурата винаги е по-висока. Ветровитите дни тук също са значително по-малко. Река Перловска пресича район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

В район Оборищесе намират няколко висши учебни заведения.

В район Оборище се намира Националната художествена академия, най-старото в страната висше учебно заведение за обучение на професионални художници. През 1896 г. се открива Държавното рисувателно училище. Иван Мърквичка, Антон Митов и Борис Шатц са първите преподаватели в училището. През 1897 идва и Ярослав Вешин. В началото обучението се осъществявало в стаи в частни домове под наем. Академията се мести на „Шипка“1 през 1907 г. Рисувателното училище се преименува в Художествена академия през 1921 г. Художествената академия в район Оборище предлага обучение в няколко факултета в две направления – изящни и приложни изкуства.

Следващото голямо висше учебно заведение на територията на район Оборищее Националната музикална академия. Висшето училище в район Оборище дълго време се нарича Българска консерватория. Академията започва да функционира от 1921 г. след издаване на Царски указ №145. Музикалната академия обучава студенти в 3 факултета - теоретико-композиторски и диригентски факултет, Инструментален факултет, Вокален факултет – включително балетно изкуство и поп- и джаз-изкуство - в които има общо 30 специалности.

Третото голямо висше учебно заведение в район Оборище е Военна академия „Георги Стойков Раковски”.  Академията е най-старото военно висше училище в страната. Разположена е в района на Орлов мост, район Оборище. През 1914 г. започва функционира, две година след откриването ѝ, заради Балканската война. Военната академия разполага с много красив парк. До 2010 г. той е бил достъпен единствено за служителите и учещите в академията. Добре оформеният и поддържан парк в район Оборище вече е достъпен и за гражданите.

Културни обекти в район Оборище

На територията на район Оборище има изобилие от културни обекти. Това е съвсем в реда на нещата, тъй като район Оборище в централната част на столицата, а там е съсредоточена голяма част от културните институти на София и страната.  

Район Оборище Национална опера и балет

В рамките на район Оборище се намира Националната опера и балет. Сегашната сграда на операта е проектирана в далечната 1921 г. Започват да я строят през 1947 г. и е готова през 1953 г. Предлага места за 948 зрители в голямата зала, а в малката - за 120 зрители. Националната опера и балет в район Оборище е истински оазис за почитателите на оперното и балетното изкуство.

На територията на район Оборище има още един културен музикален институт. Това е Националният музикален театър „Стефан Македонски“. На негова сцена се поставят само оперети и мюзикъли. Той е единствен по рода си.

Район Оборище Драматичен театър София

В район Оборище е разположен и Драматичен театър София. Той започва дейност през 1966 г. Това е най-старият общински театър в столицата. Сградата му в парк „Заимов“, район Оборище, е построена специално за него. Това го прави уникален. Представления се правят в голямата зала, която има капацитет 314 души, и в камерната зала – за 60 – 74 зрители.

Тук, в район Оборище, се намира и Малък градски театър „Зад канала“. Това е сравнително нов театър, но бързо става любим на столичани. Основната причина е чудесния актьорски състав, добрите режисьори и прекрасния репертоар.

Като сме на тема театри, няма как да не споменем за Театрална работилница „Сфумато“, която също е в район Оборище. Работилницата работи от 1989 г. Интересното е, че „Сфумато“ няма собствена трупа.

Район Оборище Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий

В район Оборищесе намира Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 1878 е годината, в която е основана библиотеката. Тя се намира до Софийския университет. Това е най-богатата обществена библиотека в България. 7 808 928 са библиотечните единици от фонда на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в район Оборище.

Район Оборище е домакин и на Националната галерия за чуждестранно изкуство или „Квадрат 500“. Сградата, в която се намира галерията е от 1883 г. По време на бомбардировките през Втората световна война е частично разрушена, но после е напълно ремонтирана.

Туристически обекти в район Оборище

В центъра на столицата, район Оборище, са съсредоточени и редица интересни туристически обекти.

Район Оборище се гордее, че на негова територия е разположен Националният военноисторически музей. Той разполага с 5 000 кв. м. застроена площ и 40 дка външна експозиционна площ.

В район Оборище се намира и емблематичната за София Централна минерална баня. Тя е със статут паметник на културата с национално значение. В една част от сградата в момента е изложена постоянната експозиция на Музея за история на София.

Паметникът на Васил Левски също е на територията на район Оборище. Това е един от малкото паметници, издигнати непосредствено след Освобождението. Той се намира съвсем близо до мястото на екзекуцията на Апостола.

Друг емблематичен паметник в район Оборище е Докторския паметник, който се намира в докторската градина. Издигнат е през 1884 г. в памет на загиналите медици в Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

Перлата в короната на район Оборище е храм „Свети Александър Невски“. Той е емблемата на столицата.  Паметник на културата е от 1955 г. Площадът около храма носи същото име. През 1953 г се превръща в патриаршеска катедрала.

Район Оборище фермерски пазар пред храм Свети Александър Невски

Тези и още много забележителни обекти се намират на територията на район Оборище. Екипът на районното кметство работят неуморно да превърнат район в уютен дом за столичани и привлекателна дестинация за многобройните български и чуждестранни туристи. Модерните хотели и привлекателните заведения за хранене със сигурност допринасят за доброто впечатление.

Територия на район Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

Културни обекти в район Оборище

Туристически обекти в район Оборище

Прочетете още