Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (18%, 96 Гласове)
  • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 533 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3592
Платено паркиране в район Оборище

В "Оборище" вдигат обществен паркинг

Обществен паркинг ще се строи в столичния район "Оборище". Една част ще е под земята, а другата наземна. До 10 дни кметът Николай Александров ще внесе предложение в Столичната община за построяването на многоетажен паркинг, признава той в интервю пред БГНЕС. Паркингът ще бъде платен. Мястото, на което ще се изгради е терен зад театър "София", около пазара за животни, за който се обсъжда дали да се премахне или премести на друго място, тъй като жителите не го искат. В момента изграждането на паркинга е на ниво проектиране. Живеещи в района искали да има 24-часова платена зона за паркиране, включително в събота и неделя, защото смятат, че така ще се реши проблемът с паркоместата, споделя кметът Николай Александров. В момента местните страдат от липсата на места за паркиране след 19:30 ч. А причината е, че посетители на търговски центрове и заведения паркират в района и след този час. Местните жители са платили годишен стикер, но не им е осигурено място, за да си го ползват, аргументира се Александров. Той разказва, че има участъци, където са продадени определен брой стикери, а теоретично няма толкова места за паркиране. Другото желание на живеещите в района било част от зелената зона да стане синя, защото паркирането няма да е до 4 часа, а до 2, а пък работи и в събота. От районната администрация искат да чуят желанието и предложенията на гражданите и да ги предадат към компетентните институции и така да се защити интереса на живеещите в "Оборище", коментира кметът Александров. Той е категоричен, че платеното паркиране въвежда ред и дисциплина и трябва да се подхожда разумно, а не нехайно. Не става ясно обаче как и кой ще контролира 24-часовото платено паркиране?  

comment 0
visibility 5467
Разрушената будка на бул. Дондуков на трамвайната спирка срещу операта

Отдават под наем емблематична будка на "Дондуков" (СНИМКИ)

Емблематичната будка на бул. "Дондуков" в центъра столицата, точно срещу операта, ще бъде възстановена, съобщи БГНЕС. Окаяното състояние не е резултат от вандалски действия, а е изоставена след като е позвана под наем, уточняват от район Оборище. Павилионът, който в долната част е от камък се намира точно на трамвайната спирка в посока център. Горната част, която е стъклена е изпочупена и вътре е пълно с отпадъци. Доскоро преместваемият обект изглеждаше добре, тъй като се ползвал от "Гьоте институт" за културни събития. Имало договор за наем, уточнява главният архитект на "Оборище" Боряна Стефанова. Снимка за счупената будка стана повод за недоволство и коменатри в социалната мрежа. До сегашният вид се стигнало след като е махнат дървения покрив на някогашния РЕП. Сега от район "Оборище" преработват схемата за преместваемите обекти и будката си остава на същото място. Вероятно през лятото обектът ще бъде отдаден под наем и тогава ще бъде възстановена по индивидуален проект, но във всички случаи ще се запази предназначението й, уверява арх. Стефанова. Има няколко варианта, коит осе обсъждат в районното кметство и един от тях е отново да стане РЕП или да се продават карти и билети за градския транспорт.

comment 0
visibility 1317
район Оборище

Паднала ограда в София нарани жена и дете

Жена и 3-годишната ѝ дъщеря пострадаха от паднала ограда на изоставен строеж на ул. „Бачо Киро“ в столицата, съобщава БНТ. Случаят е от събота по време на разразилия се силен вятър в София. По въпросния строеж не се работи от моного години. За него са подавани множество сигнали. Жената е забелязала навреме, че ламарините ще паднат върху нея и детето и се опитала да предпази дъщеря си. Сега цялата е в хематоми от удара, както и с рани по ръката и краката. Момиченцето е с травма на главата. От Столична община казаха, че ще изпратят екип да обезопаси обекта. Николай Александров, кмет на район „Оборище“, каза, че сторежът е незаконен, не се знае и кой е собственика. Случаят се проверява, пе се вземат мерки и ще се издадат предписания.     

Реклама
comment 0
visibility 1905
Район оборище

Кметът на "Оборище" ще работи за реставрация на 50 паметника на културата и достъпна среда

Кметът на "Оборище" Николай Александров иска да реставрира 50 сгради, паметници на културата. Те се намират основно в зоната около бул. "Мария Луиза" и Женския пазар и трябва да се ремонтират, защото са в аварийно състояние. Това каза Александров в интервю пред Радио "София". Амбицията му е да се получи добра комуникация с гражданите и Столичната община и да се работи съвместно в посока за реставриране на сградите. Районният кмет споделя, че първите 100 дни от управлението на "Оборище" са човек да се ориентира и след това да има по-ясна представа за ситуацията. Александров е категоричен, че е нужна  цялостната поддръжка на района като инфраструктура, за да се осигури безпрепятствено преминаване на хората с увреждания или майки с колички. Трудно достъпната среда да бъде премахната, да има достъп за всички граждани, коментира кметът на "Оборище".

comment 0
visibility 2648
Обърнати контейнери

Обърнати кофи "уредиха" с глоба фирмата за почистване в "Оборище"

Фирмата за почистване в район Оборище в София се сдоби с глоба заради обрънати контейнери за боклук. Те получиха санкция от Столичен инспекторат, който следи за работата на всички фирми за почистване в столицата. Наложената санкция е заради обърнатите контейнери на ул. "Димитър Греков" от страната на парка "Заимов". В близост до кръстовището с ул. "Сър Стивън Рънсиман" са били събрани  и обърнати на една страна шест броя контейнери за битов отпадък. Гледката предизвика много коментари в социалната мрежа. Оказало се, че контейнерите са обрънати, защото са били подготвени за подмяна. От Столичен инспекторат установили нарушението и глобили фирмата. Служителите веднага са предприели мерки за незабавни действия за извозване на контейнерите до материално-техническата си база.

comment 0
visibility 3189
Детска градина, инцидент

Паднал шкаф премаза пръстите на дете в 151 ДГ "Леда Милева"

Момиченце е претърпяло инцидент в 151 ДГ "Леда Милева", съобщава Нова телевизия. 2-годишното дете е сипвало вода до шкаф, когато е паднал рафт. Няма счупени и премазани пръсти, твърдят от детското заведение. Децата разказали, че са видели кръв и е дошла линейка. Според родителите шкафът не е бил обезопасен.  Липсата на достатъчен персонал, е обяснението за инцидента. След 16,30 ч. помощният персонал си отива и остава само възпитателката и тя не е достатъчена да контролира всички деца, които очакват близките си. В Столична община са били уведомени от родители, а не директорката.  Момиченцето е получило медицинска помощ, раната е зашита, съобщиха роднини на пострадалото дете. Очаква се родителите му да търсят правата си в съда. 

comment 0
visibility 1663
Миене на улици около бул. Дондуков

Затвориха карето с "Бачо Киро", "Бенковски" и "Дондуков" за миене

Цялото каре от централни столични улици в район "Оборище" е затворено за миене. В зоната между бул. "Дондуков", "Бачо Киро" и "Бенковски" е затворено за движение. Автомобилите са преместени на съседни иулици и там в момента се мият улиците. Това е планово почистване по график на Столичен инспекторат. Около обяд улиците ще бъдат отворени за движение.

comment 0
visibility 1666
type-photo.svg
площадки

Обновиха три детски площадки в "Оборище" (СНИМКИ)

Три детски площадки са обновени след доброволческата дарителска кампания в рамките на стажантската програма на "Виваком". Реновирани са местата за игра на „Хълмчето“ (ул. „Богдан“), на МОЛ „Сердика“ – ул. „Земен“ № 3 и площадката южно от ул. „Калиманци“, съобщават от администрацията на "Оборище". Боядисани са съоръженията, където е необходимо е почистена тревата между катерушките, събрани са и отпадъците.  

comment 0
visibility 3210
Антипаркинг колчета в София

На ул. Малкара самоволно си забиха колчета на тротоара

Заграждане и ограждане на  територия, тротоари и парко места в столицата започват да стават дразнещи. Още по-брутално е, когато това се прави самоволно, а не от представители и със знанието на местната власт. Особено фрапиращи са случаите с паркоместа пред сради с офиси, магазини, фризьорски салони и др. Някой решава и си поставя колче? Целта не е да има прегради и отцепване на място, а да се спазват правилата. Затова такива мерки се предприемат от общината, защото има много нарушители. Именно затова в платени зони за паркиране от ЦГМ поставят колчета, за да се предотврати качването по тротоарите, предназначени за пешеходците. Спестовниците без да се замислят биха си оставили автомобила дори върху ремонтиран тротоар, за да не платят лев или два за зона, коментират граждани. Неправителствена организация сигнализира, че на ул. "Малкара", район "Оборище", около болница ИСУЛ има поставени колчета, които са безсмислени. Едното колче е прикрепено към знака, указващ началото на "Зелена зона", а другото е на педя разстояние от стълба на лампа. Проверка на Столица.bg установи, че двете антипаркинг колчета наистина са безсмислени и са монтирани от частни лица. Едното е поставено при влизане към паркинга на сградата, за да не се удари автомобил в знака, обясни мъж от съседната сграда.  Поставените колчета на ул. "Малкара" не са  на Центъра за градска мобилност и не са монтирани от тях. Тези са в черно и бяло и отгоре са с пластмасова капачка. На общинското дружество пък са в бяло и сиво и отгоре са с метална капачка. От ЦГМ дори премахват антипаркинг колчета, когато се установи, че са самоволно забити, обясни пред Столица.bg служител в зелена зона около ИСУЛ. Когато граждани искат да се монтират антипаркинг колчета има процедура и при необходимост се поставят такива. На ден получаваме по 20 сигнала за унищожени антипаркинг колчета - прекършени от вандали, счупени при ПТП, а трети направо са отскубнати и липсват", разказаха служители от зоните за платено паркиране.

comment 0
visibility 2167
Dizain

"Design Weekend" затваря част от ул. "Веслец" на 17 август

Последната за сезона споделена улица в инициативата КвАРТал-а, която ще бъде освободена от движение за автомобили е ул. "Веслец" от ул. "Екзарх Йосиф" до ул. "Цар Симеон". На 17 август, от 16:00 до 21:00 часа, събитието "Design Weekend" ще обедини редица събития, посветени на дизайна, казват организаторите. Десетки ателиета ще работят със специална програма, свързана с тази тема. Посетителите ще могат да участват в проекта "Синьо пространство" за рисуване на керамични плочки, ще има турнур чрез дизайнерската игра "Lastiche". "Dare Architects" ще разработят сетове, върху наличните колчета на улицата. Целта е срещи, говорене и споделяне. Част от събитията ще продължат и в неделя (18 август) с различни преживявания в КвАРТал-а, съобщават още организаторите.

comment 0
visibility 2093
Пешеходна пътека искат живеещи в столичния район Оборища

Живеещи в "Оборище" искат нова пешеходна пътека на "Дондуков"

Хората, живеещи в "Оборище", са се обединили в инициатива за поставяне на нова пешеходна пътека на бул. "Александър Дондуков". На пътната артерия вече има сложени две и то на около 310 метра една от друга. Организаторът на идеята за нова зебра на улица "Тракия" Илиян Антов обясни защо се прави всичко пред Bulgaria ON AIR. Според него мястото е повече от натоварено. Разстоянията до двата светофара са големи- около 150 метра до всеки. Тук се намира и входът за парка "Заимов", има хипермаркет, банка, спирка на градския транспорт. Понеже до момента няма изрисувана маркировка за минаване на пешеходци, хората от квартала са си "направили" пешеходна пътека негласно. Според Антов правилата за движение в този район не се спазват, колите идват с много висока скорост от моста "Чавдар".

comment 0
visibility 2215
Dondukov

Столичани се борят за обособяването на пешеходна пътека на бул. "Дондуков"

На централния бул. "Княз Александър Дондуков" всекидневно столичани пресичат с риск за живота си. За това алармират жители на "Оборище" в социалната мрежа. По думите им, на кръстовището на бул. "Дондуков" и ул. Малкара/Тракия всеки ден пресичат, както хора от квартала, така и преминаващи граждани. Кръстовището е без пешеходна пътека и се намира на разстояние 310 метра от двата възможни светофара, казват жители на квартала. От улицата има излаз към парк "Заимов", към жилищни, обществени и бизнес сгради, което я прави още по-натоварена.  Жителите от район "Оборище", които са се заели със задачата на мястото да бъде обособена пешеходна пътека, многократно са писали до районната администрация. Получили са отговор, в който се казва, че за да бъде създадена на дадено място пешеходна пътека, оттам трябва да минават най-малко 50 пешеходеца на час. Жителите от квартала се заели да преброят колко хора пресичат мястото за един час и личната им сметка показва, че в работно време, това са над 100 човека за час. Хората от "Оборище" споделят, че тази част на бул. "Дондуков" създава условия за произшествия, които могат да бъдат предотвратени с обособяването на пешеходна пътека.

comment 0
visibility 2864
Крокодил в парка Заимов

От район "Оборище"обезопасиха крокодила в парка Заимов (СНИМКИ)

Опасната пързалка "крокодила" в парка Заимов вече е обезопасена. Там бе изсипан пясък, който да покрие хълмчето, на което децата се забавляват, видя Столица.bg. Преди две седмици на това място момченце падна и си разцепи главата на стърчащи до каменния крокодил павета и камъни. Столица.bg веднага  сигнализира и след светкавична намеса на районната администрация мястото бе обезопасено и засипано. "Това място не е детска площадка и крокодила не е пързалка", предупредиха от район Оборище. Въпреки че вече има насипан пясък, който ще омекоти удар при падане, хълмът не е подходящ за игра на деца, категорични са от районното кметство. Пързалката крокодила е точно срещу Кукления театър и е любимо място на повечето от децата. "Крокодилът е от камък и не е пързалка. Той е част от композиция, наследена от соцвремето. Затова около него има забити камъни и павета, които не могат да отстранят", коментираха от район Оборище. Те предупреждават родителите да не пускат децата си на т нар. пързалка, защото е опасна. Малчуганите имат модерна и обезопасена детска площадка, но любимото им място е крокодилът, тъй като била най стръмната пързалка. А когато има повече от 2 деца около скулптората-пързалка започва гонитба, кой първи ще се качи и повече ще се пързаля, видя Столица.bg.

comment 0
visibility 3393
Парка Заимов

Възстановяват старата тоалетна в парка Заимов

Нова, чиста и модерна тоалетна ще има съвсем скоро в парка Заимов, научи Столица.bg. Тя ще бъде на мястото на старата, между театър "Сфумато" и новата метростанция от третата линия. За строежа вече има издадено разрешително и теренът е заграден, видя Столица.bg. Подготовката за строеж и неяснотата какво точно ще има там възбуди недоволството на живеещи и посетители на парка, тъй като частния имот влиза в границите на парка. Някога там е имало градска тоалетна - 105 кв. м. През 2004 г. тя е продадена от тогавашния кмет Стефан Софиянски на частник. Заедно с нея купувачът получава и прилежащата площ от още 55 кв. м, обясниха пред Столица.bg от район Оборище, на чиято територия е паркът Заимов. През 2007 г. собственикът препродава атрактивния терен и новият притежател през 2011 г. успява да си извади разрешение за строеж на тоалетна и банков клон. След това обаче банковият клон отпада и според документацията ще строи бирария. Със сигурност обаче се запазва изграждането на тоалетната. В момента такава няма в целия парк, а посетителите разчитат на заведенията и поставените две химически тоалетни. По същата схема в началото на новия век Стефан Софиянски разпродава почти всички градски тоалетни в София, за да се стигне до днешната криза на санитарни помещения. Навсякъде по паркове и градини, и на места в центъра на София са поставени ужасно смърдящите, особено през лятото, химически тоалетни. А заведение върху възстановена тоалетна вече има в градинката на ул. Солунска. В градинката пред СДВР също има заведение, но тоалетната не работи. Потънала в мръсотия и забрава обаче е тази на самия Орлов мост, точно зад орлите, в посока Пловдив, над реката между двете платна. Засега не е ясно кой е собственикът там, но със сигурност локацията не е подходяща за заведение под крилете на орлите.  

comment 0
visibility 3018
пенсионери

Пенсионерите от "Оборище" вече ще имат свой клуб

Възрастните хора от "Оборище" вече ще имат и свой клуб. На заседание Столичният общински съвет на 30 май тази година предостави на района безвъзмездно недвижим имот- частна общинска собственост на бул. "Васил Левски" №122-124. И именно там ще бъде разкрит Клуб на пенсионера, съобщават от администрацията на района. Кметът на "Оборище" Васил Цолов се срещна с възрастните хора от общината и обсъди детайли около ремонта и оборудването на сградата.  

Район Оборище

Район Оборище табела

Територия на район Оборище

Столичният район Оборище е разположен на площ от 3070 дка. Част от централната част на столицата влиза в територията му - бул. „Сливница“, бул. „Д. Николаев“, бул. „Ситняково“, ул. „Хан Омуртаг“, ул. „Шипка“, ул. „”Париж“, ул. „Московска“, пл. „Княз Ал. Батенберг“, Ларгото, бул. „Мария Луиза“.  477 дка от площта на район Оборище са заети от паркове и градини. Населението на район Оборище надхвърля 36 000 жители. Сградата на кметството на район Оборище  се намира на адрес бул. „Мадрид“ 1.

Район Оборище обредна зала Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Район Оборище е благословен с минерален извор. Той се намира до Централната баня и има лечебни свойства. Използва се основно от страдащи от заболявания на стомаха. Стотици хора си наливат от лечебната минерална вода на район Оборище ежедневно.

Както вече споменахме, район Оборище се намира в централната част на София. Тук температурата винаги е по-висока. Ветровитите дни тук също са значително по-малко. Река Перловска пресича район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

В район Оборищесе намират няколко висши учебни заведения.

В район Оборище се намира Националната художествена академия, най-старото в страната висше учебно заведение за обучение на професионални художници. През 1896 г. се открива Държавното рисувателно училище. Иван Мърквичка, Антон Митов и Борис Шатц са първите преподаватели в училището. През 1897 идва и Ярослав Вешин. В началото обучението се осъществявало в стаи в частни домове под наем. Академията се мести на „Шипка“1 през 1907 г. Рисувателното училище се преименува в Художествена академия през 1921 г. Художествената академия в район Оборище предлага обучение в няколко факултета в две направления – изящни и приложни изкуства.

Следващото голямо висше учебно заведение на територията на район Оборищее Националната музикална академия. Висшето училище в район Оборище дълго време се нарича Българска консерватория. Академията започва да функционира от 1921 г. след издаване на Царски указ №145. Музикалната академия обучава студенти в 3 факултета - теоретико-композиторски и диригентски факултет, Инструментален факултет, Вокален факултет – включително балетно изкуство и поп- и джаз-изкуство - в които има общо 30 специалности.

Третото голямо висше учебно заведение в район Оборище е Военна академия „Георги Стойков Раковски”.  Академията е най-старото военно висше училище в страната. Разположена е в района на Орлов мост, район Оборище. През 1914 г. започва функционира, две година след откриването ѝ, заради Балканската война. Военната академия разполага с много красив парк. До 2010 г. той е бил достъпен единствено за служителите и учещите в академията. Добре оформеният и поддържан парк в район Оборище вече е достъпен и за гражданите.

Културни обекти в район Оборище

На територията на район Оборище има изобилие от културни обекти. Това е съвсем в реда на нещата, тъй като район Оборище в централната част на столицата, а там е съсредоточена голяма част от културните институти на София и страната.  

Район Оборище Национална опера и балет

В рамките на район Оборище се намира Националната опера и балет. Сегашната сграда на операта е проектирана в далечната 1921 г. Започват да я строят през 1947 г. и е готова през 1953 г. Предлага места за 948 зрители в голямата зала, а в малката - за 120 зрители. Националната опера и балет в район Оборище е истински оазис за почитателите на оперното и балетното изкуство.

На територията на район Оборище има още един културен музикален институт. Това е Националният музикален театър „Стефан Македонски“. На негова сцена се поставят само оперети и мюзикъли. Той е единствен по рода си.

Район Оборище Драматичен театър София

В район Оборище е разположен и Драматичен театър София. Той започва дейност през 1966 г. Това е най-старият общински театър в столицата. Сградата му в парк „Заимов“, район Оборище, е построена специално за него. Това го прави уникален. Представления се правят в голямата зала, която има капацитет 314 души, и в камерната зала – за 60 – 74 зрители.

Тук, в район Оборище, се намира и Малък градски театър „Зад канала“. Това е сравнително нов театър, но бързо става любим на столичани. Основната причина е чудесния актьорски състав, добрите режисьори и прекрасния репертоар.

Като сме на тема театри, няма как да не споменем за Театрална работилница „Сфумато“, която също е в район Оборище. Работилницата работи от 1989 г. Интересното е, че „Сфумато“ няма собствена трупа.

Район Оборище Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий

В район Оборищесе намира Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 1878 е годината, в която е основана библиотеката. Тя се намира до Софийския университет. Това е най-богатата обществена библиотека в България. 7 808 928 са библиотечните единици от фонда на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в район Оборище.

Район Оборище е домакин и на Националната галерия за чуждестранно изкуство или „Квадрат 500“. Сградата, в която се намира галерията е от 1883 г. По време на бомбардировките през Втората световна война е частично разрушена, но после е напълно ремонтирана.

Туристически обекти в район Оборище

В центъра на столицата, район Оборище, са съсредоточени и редица интересни туристически обекти.

Район Оборище се гордее, че на негова територия е разположен Националният военноисторически музей. Той разполага с 5 000 кв. м. застроена площ и 40 дка външна експозиционна площ.

В район Оборище се намира и емблематичната за София Централна минерална баня. Тя е със статут паметник на културата с национално значение. В една част от сградата в момента е изложена постоянната експозиция на Музея за история на София.

Паметникът на Васил Левски също е на територията на район Оборище. Това е един от малкото паметници, издигнати непосредствено след Освобождението. Той се намира съвсем близо до мястото на екзекуцията на Апостола.

Друг емблематичен паметник в район Оборище е Докторския паметник, който се намира в докторската градина. Издигнат е през 1884 г. в памет на загиналите медици в Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

Перлата в короната на район Оборище е храм „Свети Александър Невски“. Той е емблемата на столицата.  Паметник на културата е от 1955 г. Площадът около храма носи същото име. През 1953 г се превръща в патриаршеска катедрала.

Район Оборище фермерски пазар пред храм Свети Александър Невски

Тези и още много забележителни обекти се намират на територията на район Оборище. Екипът на районното кметство работят неуморно да превърнат район в уютен дом за столичани и привлекателна дестинация за многобройните български и чуждестранни туристи. Модерните хотели и привлекателните заведения за хранене със сигурност допринасят за доброто впечатление.

Територия на район Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

Културни обекти в район Оборище

Туристически обекти в район Оборище

Прочетете още