Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (40%, 164 Гласове)
  • На време (13%, 53 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 107 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 415 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1827
Паднала мазилка

Мазилка падна върху тротоар на бул. "Дондуков"

Парчета от мазилката на тераса паднаха върху натоварен тротоар в центъра на София. Опасната сграда се намира на булевард "Дондуков" на метри от Младежкия театър. Инцидентът е станал снощи около 22 часа, като е цяло чудо,че няма пострадали хора, тъй като парчетата с голям размер, съобщава Нова телевизия. Сигналът за рушащата се сграда е подаден от дежурният в район „Оборище”. Според кметът Васил Цолов тя е построена в периода 1949 - 1955 година. Като това не е първият инцидент с тази кооперация. От местната администрация ще наложат глоба на собствениците за безстопанственост. Очаква се днес на място да пристигне екип, който да обрули останалите опасни парчета.

comment 0
visibility 1441
Детска площадка на ул. Симеон

В "Оборище" ремонтират тротоари за 70 000 лв.

Ремонтите в район "Оборище" продължават и особено по разбитите тротоари. От бюджета са отделени 70 000 лв. и искаме да възстановим настилките по малките вътрешноквартални улици, сподели пред Столица.bg кметът на района Васил Цолов. С обновени тротоари вече са ул. Чаталджа, Бяло море в посока ИСУЛ и др.  Голямата гордост на района обаче е новоткритата детска площадка по ул. Симеон в участъка между ул. Бачо Киро и ул. Будапеща. Новото място за забавление и игри на малчуганите е направено от Лидъл. Веригата скоро откри два магазина в района на "Оборище".  Площадката отговаря на изискванията за безопасност и децата от квартала вече има къде да се забавляват.

comment 0
visibility 2328
Нов корпус на Първа английска гимназия

Новият корпус на Първа английска готов през есента (СНИМКИ и ВИДЕО)

Първа английска гимназия и 112 основно училище, които се помещават в една сграда, още от тази учебна година могат да започна на едносменен режим. Това ще е възможно още през есента, тъй като завършването на новия корпу вече е към финала, видя Столица.bg. Кметът на София Йорданка Фандъкова, районният кмет на Оборище Васил Цолов, експерти и строители направиха днес поредната инспекция на строящата се сграда. Очевидно по нея има работа още 2 - 3 месеца и ще е готова с година по-рано. Предвиденият срок за пускане на разширението бе септември 2020 г. То обаче ще може да посрещне учениците още тази година. След проверка през февруари т. г. днес кметът Фандъкова още веднъж се убеди в бързите темпове на строителство и предсрочното изпълнение на проекта. Самата тя е участвала, заедно с директорите на двете училища в избора на цветове за новите помещения. А те вече са боядисани и остават довършителни работи по тях. Новият корпус е на три етажа, като на последния има уникална, за училище, многофункционална спортна зала. Тя е 444 кв. м и е висока 7 м. Към нея има съблекални с душове и санитарни помещения. А на пъривя етаж има друг, по-малък физкултурен салон. Вече са монтирани асансьорите, поставена е дограмата, настилката по коридорите, гранитогрес, имитиращ мрамор, инсталациите са готови, а помещенията са боядисани в топли, светли цветове. В момента се подготвя процедурата за обществена поръчка за оборудването. С новия корпус проблемът на Първа английска гимназия и 112 училище за едносменен режим на обучение е решен. Строим още 10 училища, като 5 от тях са с басейни и физкултурни салони. Започнахме и ремонта на пустеещия от години басейн на 30 училище, каза столичният кмет. Новият корпус струва 4,5 млн. лв., а площта му е 4450 кв. м. Заедно с новооткритата през септември 2018 нова постройка от 1700 св. м. новата сграда е един път и половина колкото старата. В строящия се в момента корпус има 23 помещения. Само в разширението на Първа английска гимназия са инвестира 6,5 млн. лв. в нови сгради. Изпълнителят дава 5-годишна гаранция. Ако няма обжалвания на конкурса за оборудване, разширението на училището от тази година ще отвори врати.

Реклама
comment 0
visibility 2068
квартал

"Будапеща" става КвАРТална улица за изкуство

На 22 юни от 12 до 18 часа колите няма да са добре дошли по улица "Будапеша". Тук не става дума за ремонти или снимки на филми или сериал. Просто дойде време и за третата серия улици, които се затварят всеки месец и стават център на споделени срещи и изкуство. Това се прави с подкрепата на район "Оборище" и кмета Васил Цолов. След успешната споделена КвАРТал-на маса през април и темата за паметта през май, този път ул. "Будапеща", в отсечката между бул. "Дондуков" и ул. "Искър", ще бъде посветена на тридесетгодишнината на Гьоте институт в България (1989-2019). От другата страна на "Дондуков" в продължението на ул. "Будапеща" от института ще има организирана програма със събития. Организаторите на пъстрата инициатива се надяват градът ни има повече споделени пространства за своите граждани, а съседите да си говорят.

comment 0
visibility 1519
парк Заимов

"Да забравим за пластмасата" събира млади и стари в парка "Заимов"

Инициатива за намаляване на пластмасата в бита ни ще се проведе на 7 юни от 11 часа в парк "Заимов" до централния вход. Събитието се нарича "Да забравим за пластмасата" и е организирано от Столичен инспекторат и Екопак България. В проявата ще участват деца от занималня "Българче" на сдружение "Детски рай 2017". Малките ще предават събраните от тях пластмасови бутилки, опаковки и отпадъци. В замяна ще научат интересни неща за вредата от изкуствените опаковки, ще получат и интересни книжки. Добре дошли са и възрастните, които искат да освободят бита си от досадните пластмасови бутилки и опаковки.    

comment 0
visibility 1289
"Оборище" през моите очи

Ученици рисуваха и правиха презентации по проекта "Оборище през моите очи "

Ученици между 14 и 18 години рисуваха интересни сгради и паметници от район "Оборище" или правиха мултимедийни проекти с интересни факти за тези сгради. Всичко това ставаше по проекта "Оборище през моите очи", който завърши вчера. Той бе иницииран от администрацията на района в партньорство с Първа английска езикова гимназия. Финансирането на идеята идва по Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и се прави в подкрепа на "София – Европейска столица на спорта". Целта на проекта бе да се подкрепят интересите на младите хора в сферата на изобразителното изкуство, фотографията, историята, архитектурата. Основното, което обаче постигна той, е да припомни на всички за красотата на град София и неговото значение в историята на България. И то в годината, когато се навършват 140 години от избирането му за столица.  

comment 0
visibility 1657
Театър "Сфумато"

Граждани пак против разширението на театър "Сфумато"

Граждани отново скочиха срещу проекта за нова сграда на Театър "Сфумато". Писмото им е публикувано на официалния сайт на район "Оборище" Основната причина за гнева на хората е, че с новите 250 места в театъра ще дойдат много хора и живеещите в района няма да има къде да паркират. Преди дни се проведе и третото обсъждане на проекта за новата сграда на театъра. Второто беше на 17 октомври миналата година. Част от хората смятат, че това е направо проект за 6-етажен мол и не можели да разберат защо трябват 7000 квадратни метра за театър, а мястото било за парк. Проектант на новата сграда е архитект Миряна Йорданова. Разширението ще се прави върху имот, публична държавна собственост от 4,6 декара. Досегашната зала със 120 места остава, но ще се направи и пристройка с нова зала за 225-250 места. Ще има и 11 гримьорни. Проектът предвижда в разширяването да се включи изграждане на хотелска част. Тя ще се ползва от актьорите на гостуващите театри. Тук обаче може да възникне спор за терена.Жителите на район "Оборище" трябва да направят избор: Подуенската баня – Храм на Мелпомена или Храмът на Мелпомена – съвременен театър – лаборатория за култура, таланти и интелигентно общество, смятат проектантите.          

comment 0
visibility 1503
маратон по четене

Първокласници от 112 ОУ посрещат 24 май с маратон на четенето (СНИМКИ)

Децата от 1 "Д" клас на 112 ОУ "Стоян Заимов" показаха, че са повече от готови за посрещането на 24 май. Малчуганите участваха в маратон на четенето и разгледаха богатата библиотека на читалище "Неофит Бозвели", съобщават от администрацията на район "Оборище". Малките обясниха на учителите си, че когато човек чете много книжки, научава интересни неща за света около себе си. И допълниха, че са се запознали не само с приказките, но и с енциклопедии, съдържащи любопитни неща за самолетите, животните, растенията и дори за музиката. Накрая те изпълниха блестящо няколко стихчета, посветени на Деня на славянската писменост и култура.

comment 0
visibility 1611
Ути Бъчваров

Био пазар и кулинарно шоу в Деня на детето

Забавна, образователна и много вкусна – това обещава на малчуганите и техните родители в Деня на детето специално организираната програма, съпътстваща пазар на местни биопродукти в столицата. На 1 юни от 10:00 ч. в парка „Заимов“, пред театър „София“, ще започне първото от поредицата събития за популяризиране на българските биопродукти, подпомагани по Програма за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Над 40 производители ще изложат своите натурални продукти, като гостите ще могат да си вземат пчелен мед, пресни плодове и зеленчуци, плодови оцети, плодови млека и кефир, вина и много други. В 11:00 ч. започва и уникалната кулинарна шоу програма на Ути Бъчваров, който ще демонстрира предимствата на родните биопродукти.  Празникът ще включва специално готварско училище за деца, игри и състезания, а шеф Ути и неговите асистенти ще приготвят на живо свеж пролетен сандвич и крем супа, които след това ще бъдат раздадени на гостите. Ще има и фреш бар с пълни с витамини сокове от натурални български продукти. Така малки и големи ще могат да се насладят на качествата на нашето биоземеделие и да научат за многобройните му ползи за здравословно и природосъобразно ежедневно хранене. С продуктите, предлагани на пазара на биопроизводители, всеки ще може да се възползва от даровете на нашата природа в най-свежия им и натурален вид. „Най-добрият подарък, който можем да направим на децата за 1-ви юни, е да им покажем как да развият навици за здравословно хранене“ – казват организаторите. То е и вкусно, и полезно, а българското  биоземеделие е на световно ниво.

comment 0
visibility 1379
Галерия

Галерия "Сезони'' отбеляза празника на ''Оборище'' с пролетна изложба (СНИМКИ)

С традиционна пролетна изложба на детското и ученическото творчество бе отбелязан празника на ''Оборище''. В периода от 7 до 13 май в галерията ще бъдат изложени творбите на ученици от училищата и арт школите от 1 английска езикова гимназия, 112 ОУ „Стоян Заимов“, 1 СУ „Пенчо Славейков“, 129 „Антим I“, Народно читалище „Алеко Констанинов 1897“, Народно читалище „Цанко Церковски 1946“. Инициативата е част от културната проява, посветена на празника на район "Оборище". Младите творци бяха приветствани от бразилският илюстратор Жо Олвейра, който награди най-добрите с дипломи от името на район Оборище. Галерията има за цел да насърчава детското творчество и да осигурява развитие на творческият талант на децата.

comment 0
visibility 935
Оборище градинка

Ремонт остави сграда в „Оборище” без достъп (ВИДЕО)

Общински ремонт буквално блокира достъпа до „Цанко Церковски 1946” в район „Оборище”. За неприятната ситуация сигнализира секретарят на читалището Ивана Димова, съобщава Нова телевизия. В читалището се работи постоянно. В него ходят деца които имат репетиции. През вчерашният ден те са дошли за да проведат ежедневните си дейности но не са успели да влязат вътре. А причината е поставена ограда на ремонт на площ предвидена за детска площадка. От читалището няколко пъти са се обаждали в общината, до като накрая на място са пристигнали работници, които са направили достъп до сградата. Кметът на район „Оборище” Васил Цолов обеща, че след като приключи ремонта пред читалището ще има нова модерна детска площадка и градинка с цветя. Той сподели, че в района става все по-трудно да се строят детски площадки поради множеството сгради една до друго и за това са избрали това място.

comment 0
visibility 795
турнир по тенис

"Оборище Оpen" показа големите си победители (СНИМКИ)

Второто издание на тенис турнира "Оборище Open" вече има своите големи победители.Това са Мартин Захариев и Веселин Трифонов.Проявата бе под патронажа на кмета на "Оборище" Васил Цолов и бе част от празника на района. Тя се проведе на кортовете на новия спортен клуб в парка Заимов - MG tennis club. Захариев и Трифонов премериха сили  срещу Борислав Константинов и Иван Златков, съобщи tenniskafe.com. Надпреварата бе повече от оспорвана. Победителите в началото допуснаха пробив, но след това бързо се съвзеха, отбелязаха точки, последва нов пробив. В края на битката Захариев- Трифонов вдигнаха купата на район Оборище с 6:4.Официален съдия на турнира "Оборище Open" бе Елена Андонова

comment 0
visibility 1352
Празник на район Оборище

Район Оборище празнува с мажоретки и тенис турнир (СНИМКИ+ВИДЕО)

Стотици се събраха в парка Заимов за тържествената програма по случай празника на район "Оборище", който се чества днес. Деца с раници, родители, млади хора и възрастни бяха привлечени от духовата музика на ученически оркестър в парка. Малчуганите веднага се залепиха пред сцената, на която учениците свиреха. Изпълненията на Теди Кацарова, Силвия Кацарова и Дичо създадоха празнично насторение и привлякоха още стотици на празника на Оборище. Днес район Оборище чества своя традиционен празник. Събитията започнаха с поднасяне на цветя на паметника на Васил Левски, а в момента продължава концерта на открита сцена в парка "Заимов". По-рано днес по бул. Янко Сакъзов преминаха атрактивни мажоретки под ритъма на духова музика. Празникът продължава и утре с тенис турнира за Купата на район "Оборище"- "Оборище Оупън". Състезанието започва в събота, сутринта кортовете в парка "Заимов". В него ще участват двадесет двойки, разделени в четири групи. Шампионите ще бъдат излъчени в неделя 10 часа. Също така от 7 до 13 май – Галерия „Сезони“, ул. „Кракра“ 2 А, ще представи пролетна изложба на детското и ученическото творчество.

comment 0
visibility 922
празник на район "Оборище"

Изложба на детски рисунки за празника на "Оборище"

Изложба на детско и ученическо творчество в галерия "Сезони" на улица "Кракра" 2 А е само едно от нещата, които ще отбележат празника на столичния район "Оборище", който ще бъде на 19 април. Програмата на честванията включва още поднасяне на цветя на паметника на Васил Левски, концерт на открита сцена в парка "Заимов". Най-голям интерес се очаква да има към тенис турнира за купата на район "Оборище"- "Оборище Оупън". Двадесет двойки, разделени в четири групи от по пет човека, ще премерят умения на хард кортовете MG Tennis в парка "Заимов".Турнирът ще се проведе на 20 и 21 април 2019 г. На 20 април състезанията ще са от 10 часа, а на 21 от 11 часа, съобщиха от администрацията на района.  

comment 0
visibility 1039
ремонти по улици в район Оборище

Ремонти затварят улиците „Алеко Константинов“ и „Буная“

Две улици в район "Оборище" в столицата се затварят от днес заради ремонт, предупредиха от Столична община. Временна организация на движението е въведена по ул. „Алеко Константинов“ и ул. „Буная“. До приключване на ремонтните дейности на 12 април т. г. се забранява влизането на пътни превозни средства, престоят и паркирането. Преминаването на живеещите в района се осигурява по ул. „Буная“ между бул. „Мадрид“ и ул. „Франсис де Пресансе“.Това се отнася и за автомобилите със специален режим на движение – пожарни и линейки.

Район Оборище

Район Оборище табела

Територия на район Оборище

Столичният район Оборище е разположен на площ от 3070 дка. Част от централната част на столицата влиза в територията му - бул. „Сливница“, бул. „Д. Николаев“, бул. „Ситняково“, ул. „Хан Омуртаг“, ул. „Шипка“, ул. „”Париж“, ул. „Московска“, пл. „Княз Ал. Батенберг“, Ларгото, бул. „Мария Луиза“.  477 дка от площта на район Оборище са заети от паркове и градини. Населението на район Оборище надхвърля 36 000 жители. Сградата на кметството на район Оборище  се намира на адрес бул. „Мадрид“ 1.

Район Оборище обредна зала Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Район Оборище е благословен с минерален извор. Той се намира до Централната баня и има лечебни свойства. Използва се основно от страдащи от заболявания на стомаха. Стотици хора си наливат от лечебната минерална вода на район Оборище ежедневно.

Както вече споменахме, район Оборище се намира в централната част на София. Тук температурата винаги е по-висока. Ветровитите дни тук също са значително по-малко. Река Перловска пресича район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

В район Оборищесе намират няколко висши учебни заведения.

В район Оборище се намира Националната художествена академия, най-старото в страната висше учебно заведение за обучение на професионални художници. През 1896 г. се открива Държавното рисувателно училище. Иван Мърквичка, Антон Митов и Борис Шатц са първите преподаватели в училището. През 1897 идва и Ярослав Вешин. В началото обучението се осъществявало в стаи в частни домове под наем. Академията се мести на „Шипка“1 през 1907 г. Рисувателното училище се преименува в Художествена академия през 1921 г. Художествената академия в район Оборище предлага обучение в няколко факултета в две направления – изящни и приложни изкуства.

Следващото голямо висше учебно заведение на територията на район Оборищее Националната музикална академия. Висшето училище в район Оборище дълго време се нарича Българска консерватория. Академията започва да функционира от 1921 г. след издаване на Царски указ №145. Музикалната академия обучава студенти в 3 факултета - теоретико-композиторски и диригентски факултет, Инструментален факултет, Вокален факултет – включително балетно изкуство и поп- и джаз-изкуство - в които има общо 30 специалности.

Третото голямо висше учебно заведение в район Оборище е Военна академия „Георги Стойков Раковски”.  Академията е най-старото военно висше училище в страната. Разположена е в района на Орлов мост, район Оборище. През 1914 г. започва функционира, две година след откриването ѝ, заради Балканската война. Военната академия разполага с много красив парк. До 2010 г. той е бил достъпен единствено за служителите и учещите в академията. Добре оформеният и поддържан парк в район Оборище вече е достъпен и за гражданите.

Културни обекти в район Оборище

На територията на район Оборище има изобилие от културни обекти. Това е съвсем в реда на нещата, тъй като район Оборище в централната част на столицата, а там е съсредоточена голяма част от културните институти на София и страната.  

Район Оборище Национална опера и балет

В рамките на район Оборище се намира Националната опера и балет. Сегашната сграда на операта е проектирана в далечната 1921 г. Започват да я строят през 1947 г. и е готова през 1953 г. Предлага места за 948 зрители в голямата зала, а в малката - за 120 зрители. Националната опера и балет в район Оборище е истински оазис за почитателите на оперното и балетното изкуство.

На територията на район Оборище има още един културен музикален институт. Това е Националният музикален театър „Стефан Македонски“. На негова сцена се поставят само оперети и мюзикъли. Той е единствен по рода си.

Район Оборище Драматичен театър София

В район Оборище е разположен и Драматичен театър София. Той започва дейност през 1966 г. Това е най-старият общински театър в столицата. Сградата му в парк „Заимов“, район Оборище, е построена специално за него. Това го прави уникален. Представления се правят в голямата зала, която има капацитет 314 души, и в камерната зала – за 60 – 74 зрители.

Тук, в район Оборище, се намира и Малък градски театър „Зад канала“. Това е сравнително нов театър, но бързо става любим на столичани. Основната причина е чудесния актьорски състав, добрите режисьори и прекрасния репертоар.

Като сме на тема театри, няма как да не споменем за Театрална работилница „Сфумато“, която също е в район Оборище. Работилницата работи от 1989 г. Интересното е, че „Сфумато“ няма собствена трупа.

Район Оборище Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий

В район Оборищесе намира Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 1878 е годината, в която е основана библиотеката. Тя се намира до Софийския университет. Това е най-богатата обществена библиотека в България. 7 808 928 са библиотечните единици от фонда на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в район Оборище.

Район Оборище е домакин и на Националната галерия за чуждестранно изкуство или „Квадрат 500“. Сградата, в която се намира галерията е от 1883 г. По време на бомбардировките през Втората световна война е частично разрушена, но после е напълно ремонтирана.

Туристически обекти в район Оборище

В центъра на столицата, район Оборище, са съсредоточени и редица интересни туристически обекти.

Район Оборище се гордее, че на негова територия е разположен Националният военноисторически музей. Той разполага с 5 000 кв. м. застроена площ и 40 дка външна експозиционна площ.

В район Оборище се намира и емблематичната за София Централна минерална баня. Тя е със статут паметник на културата с национално значение. В една част от сградата в момента е изложена постоянната експозиция на Музея за история на София.

Паметникът на Васил Левски също е на територията на район Оборище. Това е един от малкото паметници, издигнати непосредствено след Освобождението. Той се намира съвсем близо до мястото на екзекуцията на Апостола.

Друг емблематичен паметник в район Оборище е Докторския паметник, който се намира в докторската градина. Издигнат е през 1884 г. в памет на загиналите медици в Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

Перлата в короната на район Оборище е храм „Свети Александър Невски“. Той е емблемата на столицата.  Паметник на културата е от 1955 г. Площадът около храма носи същото име. През 1953 г се превръща в патриаршеска катедрала.

Район Оборище фермерски пазар пред храм Свети Александър Невски

Тези и още много забележителни обекти се намират на територията на район Оборище. Екипът на районното кметство работят неуморно да превърнат район в уютен дом за столичани и привлекателна дестинация за многобройните български и чуждестранни туристи. Модерните хотели и привлекателните заведения за хранене със сигурност допринасят за доброто впечатление.

Територия на район Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

Културни обекти в район Оборище

Туристически обекти в район Оборище

Прочетете още