Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 631 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1050 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 633

Проектът „Стая за игри“ стартира в район "Оборище"

Започна реализацияга на проект  „Стая за игри“ на район „Оборище“.  С него ще се подпомогне преодоляването на емоционалните и психологическите последствия на деца с онкохематологични заболявания. Партньор по проекта е и Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Децата се включват в игри и други събития, с които се постига интеграция. При старта на проекта на 21 малчуганите се включиха в "Играем, за да знаем". Има предвидени още две събития на 28 септември т. г. - „Арт азбука“ и на 5 октомври - „Игрите на нашето време“.  Събитията ще се проведат в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с онкохематологични заболявания „Златна панделка“ към СДОХЗ. Децата с онкохематологични заболявания са застрашени от отпадане от училище. Именно затова участието им в проекта ще улесни процеса на социална адаптация. Само така те ще могат да получат необходимите знания и подкрепа за развитие на интелектуалните им интереси. Проектът предвижда и комплекс от физическа, интелектуална и емоционална стимулация. Той е финансиран от Столична община по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта.

comment 0
visibility 851

Предстои заключително обсъждане на проекта за реконструкция на театър „Сфумато“

Общински съветници от Постоянните комисии по опазване на околната среда, по устройство на територията и архитектура и по образование и култура на Столичния общински съвет участваха в обществено обсъждане на проект за „Преустройство и реконструкция на театър „Сфумато“ за бившата сграда на баня „Подуене“ в парк „Заимов“ – район „Оборище“. Представеният проект планира изграждане на втора зала с 400 места, „умна“ сценична механизация, складове за декор, помещения за настаняване на артисти, подземен паркинг с 20 паркоместа за състава на театъра. Съобразно експертната оценка на проектантския екип по част „Паркоустройство и благоустрояване“, в строителното петно попадат 21 дървета, които при изпълнение на проекта трябва да бъдат премахнати или да бъдат преместени. От тях, съгласно оценката, 11 дървета са в добро и средно състояние, а 10 - в лошо. Застрашени от строителните дейности са 5 дървета в добро състояние. За запознаване с документацията на проекта със заповед на кмета на район „Оборище“ е определено времето на приемните дни на районната администрация: сряда от 13,30 ч. до 16,00 ч. петък от 9,30 ч. до 12,00 ч. на 4 ет. в сградата на районната администрация на район „Оборище“ – бул. „Мадрид“, №1. Писмени становища по проекта могат да се внасят до 8 октомври 2018 г. в деловодството на район „Оборище“. Очаква се заповед на кмета на район „Оборище“, с която ще се определи нова дата за заключителното обсъждане по процедурата на общественото обсъждане, за да бъде съобразена с професионалните ангажименти на представителите на театър „Сфумато“. За проекта има издадена виза, която преди влизането й в сила, следва да се съгласува с Дирекция „Зелена система“ - СО. Част от този процес е произнасянето със становище на Комисията по опазване на околната среда на СОС, поради значителния брой дървета, подлежащи или застрашени от премахване. Проектът е включен в индикативната листа на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. София, одобрен с Решение №722 по Протокол 54/ 19.12.2013 г. на Столичния общински съвет. Т.е. с включването на проекта в плана общинските съветници и комисиите на СОС ясно са заявили позицията си за него с гласуване. Обсъждането цели създаване на максимална прозрачност, да се гарантира законосъобразност и защита на обществения интерес за предстоящите решения и действия на общината за всички граждани на София!  

comment 0
visibility 1006

Обществено обсъждане за реконструкция на театър "Сфумато"

Обществено обсъждане за преустройството на театър "Сфумато" ще се проведе на 20 септември 2018 г., четвъртък. От 18.00 ч. в сградата на театралната работилница, парка Заимов ще се разгледат предложенията за преустройство. Театърът е в бившата баня "Подуене". Вече има проект за „Преустройство и реконструкция на театър „Сфумато“, по който гражданите трябва да си кажат мнението. Проектът се явява като част от интегрирания план за градско възстановяване и развитие на София. Ръководител на проектанския екип е арх. Миряна Йорданова. Обсъждането се организира от кмета на район „Оборище“ по реда и на основание чл. 127, ал. 1 от ЗУТ, във връзка с § 124 от ПЗР на ЗИД на ЗУТ, чл. 5, ал. 4 от ЗУЗСО и Наредбата за реда и начина на провеждане на обществени обсъждания на СОС и в изпълнение на решение на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори и Постоянната комисия по Устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика на СОС. Жителите на район Оборище трябва да направят избор:  Подуенската баня – Храм на Мелпомена или Храмът на Мелпомена – съвременен театър – лаборатория за култура, таланти и интелигентно общество, смятат проектантите. Според тях Подуенската баня – осигурява много скромни възможности за приютяването на театър и огромните таланти на младите актьори, на Сфумато, на гостуващите от цял свят театрални трупи.

Реклама
comment 0
visibility 652

Тротоарите край СУ готови до седмица, градинката на НС разорана (СНИМКИ)

Движението край Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще бъде възстановено и за пешеходци след 10 дни. Това казаха работници пред Столица.bg. Движението за автомобилите по бул. "Левски" бе пусната в навечерието на празника на София - 17 септември, но пешеходците все още няма откъде да минат. Доста са препятствията за столичани, ако искат да отидат до "Св. Александър Невски". Градинката на парламента, откъм бул. Левски също е разорана и кипи усилена реконструкция. Мястото е заградено и пешеходците могат да стигнат до храма само, ако обиколят през БАН или по "Левски" през ул. "Оборище". Иначе за столичани денят в подлеза на СУ започва ведро, с настроение, усмивка и танго. Само миг след като излязат от подлеза започва обикалянето заради с ремонтите.    

comment 0
visibility 790

Започва спешно обезопасяване на „Царските конюшни“

Кметът на район „Оборище“ Васил Цолов сподели, че на „Царските конюшни са нанесени сериозни щети, но за радост няма пострадали при пожара, разразил се рано тази сутрин. Според него огънят е тръгнал около 3.30 ч.. Все пак кметът се въздържа от коментар за причината за възникналия пожар, информира БТВ. [caption id="attachment_25376" align="alignnone" width="640"] източник: БТВ[/caption] На място са дошли 8 екипа на пожарната. Дежурният на смяна в ГД ПБЗН Маринчо Маринов споделя, че не е изключено палежът да е умишлен. Има паднали покриви. Сградите от вътрешната част  на комплекса и тези към ул. „Панайот Волов“ са сериозно пострадали. [caption id="attachment_25377" align="alignnone" width="640"] източник: БТВ[/caption] Кметът Цолов сподели притеснението си, че скоро ще започне учебната година, а покривите и пострадалите сгради са открити. Децата, които учат в  Първа английска гимназия ще трябва да минават точно покрай тях. Това е причината още утре да започне обезопасяването на тези сгради. Собствениците ще бъдат призовани допълнително да укрепят сградите. [caption id="attachment_25378" align="alignnone" width="640"] източник: БТВ[/caption] Оказва се, че извън сградите на „Царските Конюшни“ няма нанесени щети.

comment 0
visibility 694

Бум на незаконни търговци в парковете след работа

Незаконни търговци предлагат стоките си в столичните паркове след работно време. Чрез децата те манипулират родителите и превръщат разходката в парка в скъпо удоволствие. Кметът на община "Оборище", Васил Цолов, заяви, че трябва да е ясно дефинирано дали паркът е място за отдих или парк с множество атракциони и подвижни търговски обекти. По думите на кмета, който отговаря за общинския парк "Заимов", в парка има обособени места за търговски дейности, които не се спазват. На територията на парка функционират много повече подвижни търговски обекти. Те се появяват след работното време на общината, така че да избегнат проверките на общински служители. По този начин различни търговци предлагат стоки, чиито произход, качество и срок на годност не могат да бъдат определени. Според Цолов, нарушителите се санкционират, но глобите са твърде малки, за да предотвратят незаконната дейност. Предстои ремонт и възобновяване на парк Заимов, който ще бъде с нова визия през следващата година. Ще бъдат обособени зони за въртележки, площадки за игри и градинки за разходка на домашни любимци. Ще бъде изградена и зона за каране на скейтборд и ролери, така че това да не пречи на почиващите в парка. В момента се избират изпълнители на проекта.

comment 0
visibility 906

Кметът на район „Оборище“ се обяви срещу нелегалните атракциони и търговци в парк „Заимов“

Кметът на столичния район „Оборище“, където се намира парк „Заимов“, е на мнение, че е необходимо парковете да се дефинират дали ще са места за отдих или за забавление от типа на лунапарковете. Не е редно всеки път, когато родителите водят децата си в парка, да не са наясно от какъв бюджет имат нужда. Според г-н Цолов, парк „Заимов“ трябва да е място за отдих и почивка. Съществуват ограничения за атракационите. Не са редки случаите, когато в парка се предлагат непроверени стоки на децата – пуканки, захарен памук и др. Всъщност, тези тръговци не трябва да са там. Кметът поясни пред bgonair, че се правят проверки от общината, но търговците се появяват след работно време. Според Цолов, глобата, която се налага на нарушителите, е недостатъчна. Кметът каза още, че парк "Заимов" е собственост на Столична община и е определено къде какви обекти трябва да бъдат разположени. Фирмите са се явили на конкурси. Сега предстои да бъде избран изпълнител и се очаква обновения парк да заработи от следващата година.

comment 0
visibility 1027

FM+ и район "Оборище" отбелязаха Празника на детските усмивки 2018

Радио FM+ за пореден път зарадва столичните деца с "Празник на детските усмивки", посветен на 1 юни! Партньори в организацията на празника бяха ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ, УЧИЛИЩА ЕВРОПА, ЕОДЕНТ, БИОДЕРМА, ИЗДАТЕЛСТВО ФЮТ, невероятният отбор по американски футбол "Софийските мечки“. Столична Община район"Оборище" беше основен съорганизатор. Празникът беше открит в парк „Заимов“ от кмета на района г-н Васил Цолов с стихотворение за детството от Петя Дубарова. Водещи на сцената бяха Калин и Калина, които в радиото водят „Шоуто на Калина“ и "FM+ следобед с Калин". [caption id="attachment_21038" width="800"] източник: fmplus.net[/caption] Маги Джанаварова първа пя на сцената, изпълнявайки любовната си „Приказка“. Маги е автор на текста. [caption id="attachment_21033" width="800"] източник: fmplus.net[/caption] Пред детската публика се представи и Искрата, един от най-атрактивните изпълнители на "Монте Мюзик". През 2012 и 2015 г. той представи страната ни на световните шампионатаи по бийтбокс в Берлин, споделя fmplus.net. [caption id="attachment_21037" width="800"] източник: fmplus.net[/caption] На сцената се изяви и триото LaTiDa с песента "Чао, чао". Тя е написана от Графа конкретно за триото. [caption id="attachment_21035" width="533"] източник: fmplus.net[/caption] Няма детски празник без клоун. За празника на радио FM+ от Франция пристигна клоунът Ариел. [caption id="attachment_21034" width="800"] източник: fmplus.net[/caption] Забавлението за децата беше на макс. Те рисуваха с художника Иван Яхнаджиев. Получиха награди от играта на издателство "ФЮТ", слушаха певиците от „Мики Маус“. [caption id="attachment_21036" width="800"] източник: fmplus.net[/caption] В каря на концерта пяха и Теди Кацарова и Дичо. [caption id="attachment_21032" width="800"] източник: fmplus.net[/caption] От ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ направиха чудесна демонстрация на разделното изхвърляне на боклука. От Училища ЕВРОПА изненадаха децата с възможността да се качат на истински двуетажен лондонски автобус.

comment 0
visibility 1132

Фандъкова и Цолов провериха разширението на сградата на Първа английска езикова гимназия в...

Кметът на столицата и кмета на район "Оборище" инспектираха строежа на разширението към Първа английска гимназия и 112-о училище. Вчера, 22 май, Йорданка Фандъкова, кмет на столицата, в присъствието на кмета на община „Оборище“ Васил Цолов направи инспекция на строежа по разширението на Първа английска гимназия и 112-то ОУ. Изграждащият се корпус ще има 22 учебни стаи и физкултурен салон. Г-жа Фандъкова сподели задоволството си от това, че ученици и учители ще посрещнат Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с почти готов четириетажен корпус. Столичният кмет увери всички, че строежът ще е готов до месец юни и допълни, че е гласуван бюджетът за изграждане на втория допълнителен корпус за гимназията. Тъй като в настоящата сграда приютява две училища, се налага възможно най-бързо разширяване на базата. Така учениците ще могат да учат в една смяна. Бюджетът, предвиден за строежа, е 4 млн. лв., които са от продажбата на Общинска банка. Отново с пари от продажбата на Общинска банка през летния период ще стартира ремонтът на 17 софийски училища и детски градини. Кметът на район „Оборище“ е възложител процедурите по разширението на гимназията. Според Васил Цолов вторият етап от разширението може да започне още на 26 юни. Той сподели, че Топлофикация присъединява инсталацията си и през новата учебна година помещенията ще са напълно готови да посрещнат децата. До 25 август се очаква да приключи и обзавеждането на готовия корпус.

comment 0
visibility 1003

Духът на Оборище - архитектурни маршрути

Къщата на Проф. Райко Горанов - ул.“Дунав“ № 2 Къщата на проф. Райко Горанов (1869-1940) - университетски преподавател и професор по латински и древногръцки и един от големите дарители на университетската библиотека, е построена през 1912 г. Великолепните фасади са дело на архитект Карл Хайнрих и скулптора Андреас Грайс. Фасадата е украсена с елегантни скулптурни фризове, флорални елементи и елегантни женски фигури, които правят къщата уникална за цяла София. Главният вход е декориран с годината на построяването на сградата и разярена лъвска глава. В годината, когато започва Балканската война двама чужденци ни завещават една от най-красивите жилищни сгради на София, която има своето важно място в маршрутите на Район "Оборище". И зточник: historicalroutes.bg Снимки: ra©ata

comment 0
visibility 1824

Васил Цолов, кмет на район "Оборище": Левски е идеалът, към който се стремим!

Кметът на район „Оборище“ – Васил Цолов произнесе вълнуващо слово за делото на Васил Левски пред многобройното шествие по повод празника на района вчера. Левски е един урок по демокрация, който показва, че демокрацията е преди всичко отговорност каза Васил Цолов. Всички ние се опитваме да следваме примера на Апостола. Той ще бъде жив в сърцата на всеки от нас, докато я има България. Венци и цветя поднесоха ученици, служители на районната администрация и граждани.

comment 0
visibility 1957

Отчет за дейността на Васил Цолов и СО - Район "Оборище" за 2017 година

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, През изминалата 2017 година аз и екипът ми работихме за подобряване на средата в Район "Оборище" и превръщането му в предпочитано място за живеене и отдих. Целта на този отчет е да информира вас - гражданите, представяйки ви част от това, което направихме. благодарение на вашето съдействие и ръководената от мен районна администрация. С уважение, Васил Цолов За вас продължаваме да работим и по вече утвърдените социални проекти: BG05FMOP001-3.002 -"Осигуряване на топъл обяд - 2016" на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещите се хора. Проект „Достоен живот и равенство в общността“ по процедура BG05M9OP001-2.002–“Независим живот“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. И през 2017/2018 г. продължават ученическите игри и футболни турнири. ПРОЕКТИ, СОЦИАЛНА ДЕЙНОСТ И ИНИЦИАТИВИ: Проект „Аз играя тенис” – осъществен по Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта и в подкрепа на инициативата „София – Европейска столица на спорта 2018 г.“ Проект BG05M20P001-2.002-0001 на МОН „Студентски практики – Фаза 1” финансиран от ОП НОИР. Обозначаване входа на Храм "Св. Мчца Параскева" с арка от ковано желязо. Бяха поставени нови светлинни табели, оказващи пешеходните пътеки в района. Участие в проект "Пробуждане в цветове" на ИНСИЕМЕ - Агенция за социално развитие и благотворителност ИНФРАСТРУКТУРА И СТРОИТЕЛСТВО: Изградена е нова електрическа инсталация в сградата на 1 СУ "Пенчо Славейков". Извършени са ремонтно- възстановителни работи по фасадите на сградата. Извършени са ремонти на бул. "Княз Ал. Дондуков", ул. "Кракра" и моста "Чавдар" с възложител Столична община и активното участие и съдействие на Район "Оборище". Монтирани са предпазни навеси с актуален дизайн на изходите на подлеза на бул. "Мадрид" и бул. "Ситняково". Изпълнени са множество ремонти на тротоарни и улични настилки на територията на Района, в рамките на над 12 000 кв.м. Част от тях са тротоарите по ул. "Сан Стефано" и ул. "Марин Дринов". На подходящи места са изградени уширения - джобове, към уличното платно за разполагане на контейнери за битови отпадъци. Извършени са ремонтни работи на обекти в шест сгради, които са общинска собственост. В изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради се извършват необходимите строително-монтажни дейности на пет сгради. Извършва се разширение и надстрояване на корпус А на сградата на 1 АЕГ и 112 ОУ. Новото крило ще посрещне учениците през следващата учебна година. Полагат се грижи за доброто състояние на сградите и дворните пространства на детските градини в Района. Изградена е нова детска площадка в ДГ № 104 "Моят свят". Изградена е рампа за осигуряване на достъпна среда и е ремонтирана цялата пешеходна пътека в двора на ДГ № 191 "Приказка без край" - филиал на ул. „Васил Друмев“ №34. Изградена е топлоизолация и обновяване на сградата на СМГ "Паисий Хилендарски" с възложител Столична община и участието и съдействието на Район "Оборище". КУЛТУРА: През 2017 г. бе осветен бюст-паметникът на националния герой - Апостола на свободата Васил Левски, във Военна академия "Георги С. Раковски". В парк "Заимов" и на територията на Район "Оборище" се проведоха множество културни събития и празници. Район "Оборище" бе домакин на делегация на Китайската народна република през месец ноември. На територията на Района беше открит Китайски културен център. СПОРТ И ОТДИХ: През 2017 г. на територията на Район "Оборище" бяха монтирани кинетични пейки. Турнир"Тенис събота" Монтирана е тенис–маса на бул. „Мадрид“ и ул. „Черковна“ по Програмата за спортна инфраструктура на Столична община за 2017 г. Източник: Район "Оборище"

comment 0
visibility 2434

И квартал "Оборище" излиза на протест срещу мръсният въздух в София

И и жителите на квартал "Оборище" скочиха срещу замърсеният въздух и ще излязат на протест. По-рано през месеца хора от други три столични квартала протестираха срещу мръсният въздух. Организаторите на протеста заявиха, че нивата на замърсяване на въздуха в столицата е тревожен и наболял въпрос, и добавят, че положението с мръсният въздух е крайно опасно за здравето на хората, и според тях проблема се влачи от доста години, а властимащите в Столична община не прилагат необходимите мерки за резултатна борба със замърсяването. Жителите на "Оборище", ще изразят недоволството си на въпросният протест, който е насрочен за 19.12.2017 (следващият вторник), от 19 часа. И ще се проведе срещу бившето кино "Левки" по бул. "Янко Сакъзов",

comment 0
visibility 2169

Обществено обсъждане за разширяване на зелена зона в район "Оборище"

Покана за обществено обсъждане на проект за разширяване на „Зелена зона“ за почасово паркиране на територията на район „Оборище“ – СО На основание чл. 46, ал. 1, т. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 14 от Наредбата за провеждане на обществени консултации на територията на Столична община, приета с Решение № 442 по Протокол № 37 от 20.07.2017 г., в сила от 15.09.2017 г. на Столичен общински съвет Покана към жителите на район „Оборище“ – СО,  представители на неправителствени организации и местния бизнес да представят писмени становища по схемата – предложение за разширение на „Зелената зона“ за почасово паркиране на територията на район „Оборище“ – СО. Становищата следва да се адресират до кмета на района  и да се подават в деловодството на районната администрация, намираща се на бул. „Мадрид“ № 1 или на e-mail: office@so-oborishte.com. С оглед на факта, че с приложената схема не се изменя нормативен акт и стратегически документ, както и че вече са анкетирани голям брой жители на района, получени са мнения по електронен път и са проведени срещи с домоуправители на етажни собствености в района, становищата ще се приемат в четиринадесетдневен срок от публикуване на настоящата покана. Те трябва да съдържат общ коментар и конкретни мотивирани предложения. Коментари, постъпили след определения срок, не се разглеждат. За приключване на общественото обсъждане ще се проведе обществена дискусия по темата на 30.11.2017г. от 17:00 часа в 5-та заседателната зала на Столична община, с административен адрес: ул. „Московска“ № 33.