Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 120 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 845 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 17 Гласове)
Общо гласували: 982 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1530
Район „Оборище“ мотивира деца и възрастни да спортуват

Район „Оборище“ мотивира деца и възрастни да спортуват

През седмицата са изчистени и дезинфекцирани контейнерите за разделно събиране на отпадъци в район Оборище. Районната администрация организира и редица спортни дейности. На Национален стадион „Васил Левски“ район „Оборище“ съвместно със Столична община и „Програма за развитие на физическото възпитание и спорт“ и с незаменимата подкрепа на Сдружение спортен клуб „Приорити спорт“ организираха състезание по лека атлетика под надслов „Да спортуваме заедно“ за учениците от училищата на район „Оборище“ и за всички любители на леката атлетика. В състезанието взеха участие над 160 деца от 6 до 14 години, а в щафетата за деца и възрастни се включиха и техните родители. Инициативата „Да спортуваме заедно“ привлече и лекоатлети от 10 атлетически клуба – „Приорити спорт“, „Тракия“ Пловдив, „Атлети“ София, „Енерджи“ Пловдив, „Спортико“, СК „Костенец“ и др. Победителите във всяка една дисциплина получиха медали. Проектът имаше за цел да мотивира деца и възрастни да спортуват, да водят здравословен начин на живот. Посланието, което искаме да предадем с провеждането на такъв тип състезание е, че спортът е най-добрата превенция срещу обездвижването, нетолерантността, насилието, употребата на тютюневи изделия, алкохол и наркотици. Присъствието на хора от различни възрастови групи даде пример на младежите, че активният спорт е  не само привилегия на младостта, а изграден полезен навик за цял живот, съобщиха от районната администрация.

comment 0
visibility 1572
Район „Оборище“ събира опасни отпадъци в края на октомври

Район „Оборище“ събира опасни отпадъци в края на октомври

Планираната за тази седмица тридневна есенна кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще се проведе на 28-ми, 29-ти и 30-ти октомври. Мобилният събирателен пункт ще бъде разположен на 28.10.2021 /четвъртък/ от 08.30 ч. до 14.30 ч. бул. "Янко Сакъзов" на входа на парк "Заимов" срещу ул. "Васил Априлов" Оборище. На 29.10.2021 /петък/ от 08.30 ч. до 14.30 ч. жк. Младост 4, на входа на парк "Сухото дере" откъм ул. "Самара" - бл. 440 Младост На 30.10.2021 /събота/ от 08.30 ч. до 14.30 ч. ул. "Плакалница" № 51 пред районна администрация "Подуяне" Подуяне Безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата: Живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни); лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).  

comment 0
visibility 1720
Район “Оборище“ удължава проект „Топъл обяд“

Район “Оборище“ удължава проект „Топъл обяд“

Район „Оборище“ подписа анекс за удължаване на договорa с Агенция за социално подпомагане към Министерството на труда и социалната политика в изпълнение на Оперативна програма „3.1 – Топъл обяд в условия на пандемията от COVID“ до 10.12.2021 г. Проектът се финансира от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020, в резултат от инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от кризата чрез механизма REACT – EU, съобщиха от районната администрация. Стойността на проекта възлиза на 21 348,36 лв. и е част от социалната политика, която район „Оборище“ развива в подкрепа на хората, живеещи в материално лишение и в риск от социална изолация. Проектът стартира на 04.01.2021 г., като чрез него се предоставя ежедневно топла храна до дома на най-нуждаещи се и уязвими лица в района, при спазване на всички противоепидемични мерки. На потребителите се предоставят и консултации за възможностите за ползване на други социални и административни услуги и форми на индивидуална подкрепа. От социалната услуга могат да се възползват лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията. Лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа. Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.    

Реклама
comment 0
visibility 2367
Започна подмяната на тротоара между ул. „Оборище“ и „Султан тепе“

Започна подмяната на тротоара между „Оборище“ и „Султан тепе“

От 20 август е започнала подмяната на тротоара на ул. „Черковна“, в участъка между улиците „Оборище“ и „Султан тепе“. Това съобщават от администрацията на "Оборище" в социалната мрежа. Срокът на изпълнение на проекта е около един месец, като ще бъдат спазени всички изисквания при извършване на строително – монтажните дейности. Зелените пространства ще се запазят и ще се оградят с бордюри, като по този начин ще се акцентира на свежото въздействие  на растителността в това пространство.  Предвидено е всички плочи да бъдат заменени с нови павета тип „бехатон“, които са значително по-издръжливи и са съобразени със стила на околните тротоари. Дългоочакваната реализация на този проект стана възможна благодарение на традиционно доброто и ползотворно сътрудничество между Столична община и район „Оборище“, тъй като част от тротоара е публична общинска собственост и бяха необходими съвместни и координирани действия.      

comment 0
visibility 2375
Данъчната служба в столичния район "Оборище" ще е без ток на 5 август

Данъчната служба в столичния район "Оборище" ще е без ток на 5 август

Отдел "Общински приходи" в столичния район "Оборище" няма да работи с граждани на 5 август 2021 г. Причината е, че от 9,00 ч до 16,30 ч електрозахранването ще бъде прекъснато от ЧЕЗ Електро България за ремонт на мрежата в района на ул. "Силистра", където се намира отделът. По същото време - 5 август от 9,00 ч до 16,30 ч - без електрозахранване ще бъде и отдел "Ревизии и събиране на вземания" към Дирекция "Общински приходи", чийто офиси се намират на ул. "Чамкория" №1. Столичани могат да плащат своите данъци и такси онлайн или на каса във всяка друга данъчна служба на територията на София.

comment 0
visibility 1850
Данъчната служба в район "Оборище" ще е без ток на 19 и 23 юли

Данъчната служба в район "Оборище" ще е без ток на 19 и 23 юли

Отдел "Общински приходи" в столичния район "Оборище" няма да работи с граждани на 19 и 23 юли 2021 г. (понеделник и петък), предупредиха от Столична община. Причината е, че в тези дни от 9,00 ч до 16,00 ч електрозахранването ще бъде прекъснато от ЧЕЗ Електро България за ремонт и подобрения на електромрежата в района на ул. "Силистра", където се намира сградата на отдела. По същата причина без електрозахранване на 23 юли 2021 г. ще бъде и отдел "Ревизии и събиране на вземания" към Дирекция "Общински приходи" в район "Оборище". Столичани могат да плащат своите данъци и такси онлайн или на каса във всяка друга данъчна служба на територията на София.

comment 0
visibility 2087
Глобиха строител в "Оборище" за скеле, разположено на тротоара

Глобиха строител в "Оборище" за неразрешено завземане на тротоара

Управител на строителна фирма, която изпълнява обект на улица  "Тракия" в район "Оборище", получи глоба от Столичен инспекторат. Причината е неправомерно завземане на тротоара със строителни материали и разполагане на скеле. Актът е съставен на основание Наредбата за обществения ред на територията на Столична община. Ползване на общински имоти не по предназначение е нарушение и подлежи на санкции. 

comment 0
visibility 2267
type-photo.svg
През почивните дни в "Оборище": 7 акта за няколко часа за незаконна търгови

В "Оборище": 7 акта за няколко часа за незаконна търговия до Птичия пазар (СНИМКИ)

Само за няколко часа през почивните дни екипи на Столичен инспекторат- "Оборище" са направили 7 акта за незаконна търговия около Птичия пазар в локалното на бул."Евлоги и Христо Георгиеви".  Хранителни и промишлени стоки са били предлагани  както в непосредствена близост до пътното платно, така  и между антипаркинг съоръженията, разположени върху щайги и кашони. Освен липсата на разрешителни при извършване на търговска дейност е установено и наличие на замърсяване в пространството.  В района тече и миене "на карета", което се контролира от инспекторите на място. На ул. "Султан тепе" са махнати клони от тротоара и платното и след това е извършено почистване.  

comment 0
visibility 4237
Събрани са изхвърлени след ремонт домашни вещи на „Оборище“ и "Проф. Джован

Събрани са изхвърлени след чистене домашни вещи на "Оборище" и "Джовани Горини"

Граждани са сигнализирали в Столичен инспекторат за изхвърлени домашни вещи на ул. „Оборище“ и ул. "Проф. Джовани Горини“ късно вчера вечерта. Инспектори от район "Оборище"  незабавно са направили проверка на място. Станало е ясно, че изхвърлените вещи са на собственици на апартамент, които правят почистване. Инспекторите са намерили собствениците на жилището. Те са събрали вещите и са почистили мястото.    От Инспектората напомнят на столичани, че когато в домакинствата се извършват големи строителни ремонти и почистване, лицата са длъжни да ги събират в наети от тях специализирани контейнери и да ги предават на лица, притежаващи документ, издаден по реда на Закона за управление на отпадъците. Забранено е разпиляването на отпадъците и замърсяване на места за обществено ползване. Нарушителите се санкционират.

comment 0
visibility 2211
Спиране на тока затваря отдел "Общински приходи" в район "Оборище" на 2 юли

Спиране на тока затваря отдел "Общински приходи" в район "Оборище" на 2 юли

Отдел "Общински приходи" в район "Оборище" няма да обслужва граждани от 9,00 ч. до 16,00 ч. в петък, 2 юли 2021 г., предупредиха от Столична община. Причината е прекъсване на електрозахранването в сградата за извършване на ремонт от страна на ЧЕЗ за подобряване на електропреносната мрежа в района. Гражданите могат да плащат своите данъци и такси във всеки от останалите районни отдели в столицата, по банков път или онлайн през e-страницата на Столична община, препоръчват от Московска 33.

comment 0
visibility 2218
Столичен инспекторат глоби фирма за запрашаване при събаряне на сграда

Столичен инспекторат глоби фирма за запрашаване при събаряне на сграда

Столичен инспекторат наложи глоба на фирма, допуснала запрашаване при събаряне на сграда. Това е нарушение на Закона за чистотата на атмосферният въздух, обясниха от Инспектората. Запрашаването е констатирано на  ул. "Франсис де Пресансе" 9  в столичния район "Оборище". Съставен е акт на техническия ръководител на обекта на основание чл. 41 а, от ЗЧАВ.

comment 0
visibility 2332
Предстои цялостен ремонт на детската площадка на ул. "Буная"

Предстои цялостен ремонт на детската площадка на ул. "Буная"

Съвсем скоро започва цялостно обновяване на  детската площадка на ул. „Буная“, съобщават от администрацията на "Оборище" в социалната мрежа.  Всички съоръжения ще бъдат сменени с нови и съвременни, отговарящи напълно на изискванията за безопасност и функционалност. В проекта е предвидено и доставка и монтаж на две комбинирани детски съоръжения тип „Тарзан“, и „Къщички“, една двойна люлка, както и люлка тип везна.  За по-смелите малчугани ще бъде осигурена катерушка, предлагаща два типа захвати.     А в случай, че родителите желаят да укрепят вестибуларната сетивност на децата си, то ще могат да ги качат на въртележка с осигурени две пейки.  Предвижда се и изграждане на нов и с по-големи размери пясъчник, който ще има подвижно покривало за предпазване от дъждове и влизане на животни. В целия район под и около съоръженията за игра ще бъде монтирана нова ударопоглъщаща настилка от каучукови плочи.    

comment 0
visibility 2250
От 23 юни: Мият "на карета" улици в "Лозенец" и "Оборище"

От 23 юни: Мият "на карета" улици в "Лозенец" и "Оборище"

Продължава миенето "на карета" на улици в кварталите "Лозенец" и "Оборище". Това ще става от 7.30 до 16 часа. Миенето в район "Лозенец" ще продължи от 23 юни до 5 юли, а в район "Оборище"  от 23 юни до 6 юли, 2021 г. Това съобщават от Столичен инспекторат.   По тези улици, които попадат в каретата, за периода на миене движението, престоят и паркирането на коли ще бъде временно забранен, както ще бъдат закрити зоните за платено паркиране – „синя“ и „зелена“ зона и „служебен абонамент". Поставени уведомления за извършване на дейностите на входовете на жилищните сгради също ще информират хората и водачите на автомобили  

comment 0
visibility 3830
Счупиха улук на сграда на "В. Априлов" 2 при рязане на кабели, зарязаха ги

Счупиха улук на сграда на "В. Априлов" 2 при рязане на кабели, зарязаха ги по земята (СНИМ...

Отрязани кабели, оставени на висят по сграда и да се влачат по земята в двора на жилищна кооперация, ядосаха обитателите на сградата на столичната ул. Васил Априлов 2, в центъра и в близост до чуждо посолство. Най- неприятното е, че са действали безотговорно. За случилото се сигнализираха пред Столица.bg живеещи в сградата на ъгъла на "В. Априлов" и бул. "Янко Сакъзов" в район Оборище, след като изпратиха жалба до Столичен инспекторат. В нея е описано, че при рязането работниците са увредили сградата и са ненесли щети на чуждо имущество в режим на Етажна собственост. Според представляващ живеещите там, тези действия са неправомерни. "Служители на общината няма оставят кабели да стърчат и по земята. Ще направя проверка по случая и ще ви съобщя резултатите", каза пред Столица.bg кметът на район Оборище Николай Александров. На самия него не му бе известно служители на общината да са изпращани да премахват кабели от тази сграда, а представителят на етажната собственост казва, че работниците са били с дрехи и автомобил на Столична община. Кабелите са прерязани без каквото и да е уведомяване и/или известяване и/или предписание, категорични са живеещите. Кабелите са били на оператори на телекомуникационни и интернет услуги, закрепени към фасадната стена на сградата, след което са оставили кабелите да висят необезопасени по земята - във вътрешния двор на сградата, а междувременно са повредили - откъртили отводни тръби, улуци и други. Големият проблем е, че не са спазени никакви правила за безопасност и има увредено е чуждо имущество. "Състоянието, в което сградата и кабелите са оставени, създават риск за всички живущи, включително много малки деца, които играят във вътрешния двор на сградата. Кабелите са изоставени по земята в двора на сградата и с оглед обстоятелството, че същите достигат до уреди, включени в електропреносната мрежа, са носители на нисковолтово напрежение, а предвид проливните дъждове в последните дни могат, както да увредят уредите и да предизвикат късо съединение, така и да нанесат токов удар на преминаващите през тях в двора лица. Изкъртената отводнителна тръба създава предпоставки за наводнения, а също така в следствие на метеорологични условия и силен вятър може да се откъсне изцяло и да предизвика по-сериозен инцидент – наряване или дори смърт на преминаващо под тръбата лице", се казва още в жалбата от етажната собственост до Столичен инспекторат. Представителят на живеещите в сградата на ул. Васил Априлов 2 е категоричен, че по случая ще се сезират всички компетентни органи, в това число органите на полицията, прокуратурата, компететния съд, медии и настоява за незабавна проверка по случая. Органите, които отговарят за премахването на кабели са посочени в чл. 223 от ЗУТ и това са служители на "Общински строителен контрол" в район Оборище и ДНСК.

comment 0
visibility 3292
Столичен инспекторат състави актове за нерегламентирана търговия на пл. "Ба

Столичен инспекторат състави актове за нерегламентирана търговия на пл. "Бански"

Лица, които извършват търговия на открито в пространството около чешмите с минерална вода  на пл. "Бански", се сдобиха с актове. Инспектори от район "Оборище" установиха нарушителите. От Инспектората обясниха, че вследствие на нерегламентираната  търговска дейност е констатирано и замърсяване. И на тримата нарушители са съставени актове. Местата са почистени, а проверките продължават.

Район Оборище

Район Оборище табела

Територия на район Оборище

Столичният район Оборище е разположен на площ от 3070 дка. Част от централната част на столицата влиза в територията му - бул. „Сливница“, бул. „Д. Николаев“, бул. „Ситняково“, ул. „Хан Омуртаг“, ул. „Шипка“, ул. „”Париж“, ул. „Московска“, пл. „Княз Ал. Батенберг“, Ларгото, бул. „Мария Луиза“.  477 дка от площта на район Оборище са заети от паркове и градини. Населението на район Оборище надхвърля 36 000 жители. Сградата на кметството на район Оборище  се намира на адрес бул. „Мадрид“ 1.

Район Оборище обредна зала Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Район Оборище е благословен с минерален извор. Той се намира до Централната баня и има лечебни свойства. Използва се основно от страдащи от заболявания на стомаха. Стотици хора си наливат от лечебната минерална вода на район Оборище ежедневно.

Както вече споменахме, район Оборище се намира в централната част на София. Тук температурата винаги е по-висока. Ветровитите дни тук също са значително по-малко. Река Перловска пресича район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

В район Оборищесе намират няколко висши учебни заведения.

В район Оборище се намира Националната художествена академия, най-старото в страната висше учебно заведение за обучение на професионални художници. През 1896 г. се открива Държавното рисувателно училище. Иван Мърквичка, Антон Митов и Борис Шатц са първите преподаватели в училището. През 1897 идва и Ярослав Вешин. В началото обучението се осъществявало в стаи в частни домове под наем. Академията се мести на „Шипка“1 през 1907 г. Рисувателното училище се преименува в Художествена академия през 1921 г. Художествената академия в район Оборище предлага обучение в няколко факултета в две направления – изящни и приложни изкуства.

Следващото голямо висше учебно заведение на територията на район Оборищее Националната музикална академия. Висшето училище в район Оборище дълго време се нарича Българска консерватория. Академията започва да функционира от 1921 г. след издаване на Царски указ №145. Музикалната академия обучава студенти в 3 факултета - теоретико-композиторски и диригентски факултет, Инструментален факултет, Вокален факултет – включително балетно изкуство и поп- и джаз-изкуство - в които има общо 30 специалности.

Третото голямо висше учебно заведение в район Оборище е Военна академия „Георги Стойков Раковски”.  Академията е най-старото военно висше училище в страната. Разположена е в района на Орлов мост, район Оборище. През 1914 г. започва функционира, две година след откриването ѝ, заради Балканската война. Военната академия разполага с много красив парк. До 2010 г. той е бил достъпен единствено за служителите и учещите в академията. Добре оформеният и поддържан парк в район Оборище вече е достъпен и за гражданите.

Културни обекти в район Оборище

На територията на район Оборище има изобилие от културни обекти. Това е съвсем в реда на нещата, тъй като район Оборище в централната част на столицата, а там е съсредоточена голяма част от културните институти на София и страната.  

Район Оборище Национална опера и балет

В рамките на район Оборище се намира Националната опера и балет. Сегашната сграда на операта е проектирана в далечната 1921 г. Започват да я строят през 1947 г. и е готова през 1953 г. Предлага места за 948 зрители в голямата зала, а в малката - за 120 зрители. Националната опера и балет в район Оборище е истински оазис за почитателите на оперното и балетното изкуство.

На територията на район Оборище има още един културен музикален институт. Това е Националният музикален театър „Стефан Македонски“. На негова сцена се поставят само оперети и мюзикъли. Той е единствен по рода си.

Район Оборище Драматичен театър София

В район Оборище е разположен и Драматичен театър София. Той започва дейност през 1966 г. Това е най-старият общински театър в столицата. Сградата му в парк „Заимов“, район Оборище, е построена специално за него. Това го прави уникален. Представления се правят в голямата зала, която има капацитет 314 души, и в камерната зала – за 60 – 74 зрители.

Тук, в район Оборище, се намира и Малък градски театър „Зад канала“. Това е сравнително нов театър, но бързо става любим на столичани. Основната причина е чудесния актьорски състав, добрите режисьори и прекрасния репертоар.

Като сме на тема театри, няма как да не споменем за Театрална работилница „Сфумато“, която също е в район Оборище. Работилницата работи от 1989 г. Интересното е, че „Сфумато“ няма собствена трупа.

Район Оборище Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий

В район Оборищесе намира Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 1878 е годината, в която е основана библиотеката. Тя се намира до Софийския университет. Това е най-богатата обществена библиотека в България. 7 808 928 са библиотечните единици от фонда на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в район Оборище.

Район Оборище е домакин и на Националната галерия за чуждестранно изкуство или „Квадрат 500“. Сградата, в която се намира галерията е от 1883 г. По време на бомбардировките през Втората световна война е частично разрушена, но после е напълно ремонтирана.

Туристически обекти в район Оборище

В центъра на столицата, район Оборище, са съсредоточени и редица интересни туристически обекти.

Район Оборище се гордее, че на негова територия е разположен Националният военноисторически музей. Той разполага с 5 000 кв. м. застроена площ и 40 дка външна експозиционна площ.

В район Оборище се намира и емблематичната за София Централна минерална баня. Тя е със статут паметник на културата с национално значение. В една част от сградата в момента е изложена постоянната експозиция на Музея за история на София.

Паметникът на Васил Левски също е на територията на район Оборище. Това е един от малкото паметници, издигнати непосредствено след Освобождението. Той се намира съвсем близо до мястото на екзекуцията на Апостола.

Друг емблематичен паметник в район Оборище е Докторския паметник, който се намира в докторската градина. Издигнат е през 1884 г. в памет на загиналите медици в Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

Перлата в короната на район Оборище е храм „Свети Александър Невски“. Той е емблемата на столицата.  Паметник на културата е от 1955 г. Площадът около храма носи същото име. През 1953 г се превръща в патриаршеска катедрала.

Район Оборище фермерски пазар пред храм Свети Александър Невски

Тези и още много забележителни обекти се намират на територията на район Оборище. Екипът на районното кметство работят неуморно да превърнат район в уютен дом за столичани и привлекателна дестинация за многобройните български и чуждестранни туристи. Модерните хотели и привлекателните заведения за хранене със сигурност допринасят за доброто впечатление.

Територия на район Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

Културни обекти в район Оборище

Туристически обекти в район Оборище

Прочетете още