Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 279 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
  • Нови избори. (29%, 225 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 56 Гласове)
Общо гласували: 785 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1852
Дариха нови книги на всички читалища с библиотека в „Оборище“ (СНИМКИ)

Дариха нови книги на всички читалища с библиотека в „Оборище“ (СНИМКИ)

Всички читалища, които имат библиотека в столичния район „Оборище" получиха пакет с нови книги. Жестът е от районната администрация, обясниха на официалната страница в социалната мрежа от общината. Книгите бяха раздадени преди Деня на народните будители.

comment 0
visibility 2062
Дезинфекцират срещу COVID-19 в Оборище

Дезинфекцират срещу COVID-19 в Оборище

Столичните фирми, отговарящи за чистотата в София, продължават и днес активната дезинфекция и спазване на COVID-мерките в София, съобщиха от Столичен инспекторат. Обработването се извършва поетапно във всички райони на Столична община. В район Оборище се почиства и дезинфекцира около спирки и кошчета за боклук. Извършена е обработка със специални препарати и на подходи към подлези, рискови места като територии до болници и центрове за временно настаняване. Рисковите зони се обработват ежедневно срещу разпространението на коронавирус в столицата.

comment 0
visibility 2132
7 глоби в "Оборище" за смесване на отпадъци

7 глоби в "Оборище" за смесване на отпадъци

7 глоби за смесване на отпадъци са наложили в район "Оборище" екипите на Столичен инспекторат. Нарушенията са основно за смесване на кашони, хартия и опаковки.   Те са констатирани в търговски обекти на булевардите "Мадрид", "Дондуков", улиците "Васил Априлов", ул. "Оборище" и "Велико Търново". От магазините са си позволили да изхвърлят този вид отпадък в контейнерите за битови, което е нарушение и се налагат глоби.

Реклама
comment 0
visibility 2436
Мобилен пункт за опасни битови отпадъци в районите „Оборище", „Младост" и „

Мобилен пункт за опасни битови отпадъци в „Оборище", „Младост" и „Подуяне"

  В три столични района ще има мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Това са „Оборище", „Младост" и „Подуяне". Акцията ще бъде от 8 до 10 октомври в рамките на тридневната есенна кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата.   От Столичен инспекторат дават подробности за дните и местата, където ще бъде мобилният пункт:     Той ще работи от  8.30 до 14.30 часа:   Район „Оборище" 08.10.2020 г. (четвъртък) – бул. „Янко Сакъзов", на входа на парк „Заимов" срещу ул. „Васил Априлов". Район „Младост" 09.10.2020 г. (петък) – жк. Младост 4, на входа на парк „Сухото дере" откъм ул. „Самара" - бл. 440. Район „Подуяне" 10.10.2020 г. (събота) – ул. „Плакалница" № 51, пред районна администрация „Подуяне".   Гражданите ще могат да предават следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата: Живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни) Лакове и бояджийски материали Домакински препарати и химикали Мастила и замърсени опаковки Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност)  

comment 0
visibility 2440
Корнишон за закуска в столичното 129 училище

Корнишон за закуска в столичното 129 училище

Продължават проблемите с храненото на децата в софийски училища. След скандала и прекратен договор на фирмата в 126 училище, район Триадица, възмутени родители продължават да публикуват подобие на закуска в социалната мрежа. Тази сутрин за закуска са раздадени корнишони в 129 училище "Антим I" в район Оборище. "Сега ще надцакам лещата и пържолата", написа иронично родител. Прекратяват договора на фирмата доставчик на храна в 126 ОУ в столицата През тази седмица кметът на район Триадица Димитър Божилов обяви, че всяка седмица ще порверява храната в училища в района на случаен принцип. Преди дни той опита спаначена супа и виенски шницел, за да се убеди в качеството на храната. Не е ли време районните кметове в София да се заемат сериозно с контрола по храненето на децата в училище?

comment 0
visibility 1859
Ремонтират тротоари в "Оборище"

Ремонтират тротоари в "Оборище"

Администрацията на "Оборище" е планирала няколко сериозни ремонта на тротоарите в района. Това са тротоари на ул. "Росица" – двата тротоара между ул. "11 август" и ул. "Дунав" и северния тротоар между ул. "Париж" и ул. "11 август".   Информацията бе оповестена на страницата на "Оборище" в социалната мрежа.     

comment 0
visibility 1975
В "Оборище" стартира проект за деца с онкохематологични болести

В "Оборище" стартира проект за деца с онкохематологични болести

Проект „Детството е наше“ на „Оборище“ стартира от следващия месец. Той се прави заедно със Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“.  Основната цел е децата с подобни заболявания да се интегрират максимално в обществото и да се намали до минумим рискът от опадане от училище заради болестите.    В рамките на проекта, под формата на игри, подрастващите ще имат възможност да развият и допълнят своите координационни умения, концентрация, фина моторика, креативност и логическо мислене.   Ще има две събития, на 11 и 18 септември 2020 г., които ще се проведат в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с онкохематологични заболявания „Златна панделка“ към СДОХЗ.    

comment 0
visibility 3972
Глоби в район Оборище за изхвърлени дрехи в контейнери

Глоби в район Оборище за изхвърлени дрехи в контейнери

Живеещи в район Оборище-Столична община бяха глобени от Столичен инспекторат за смесване на отпадъци. След разчистване на гардероби те изхвърлили стари дрехи в контейнерите за битови отпадъци. Предназначените за битова отпадъци съдове по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" преливали от парцали. Нарушителите не са си направили услието да отидат няколко метра по встрани, за да изхвърлят старите дрехи в поставените специални контейнери за текстилни отпадъци, установила проверка на инспекторите.Мръсотията и раззнасящите се около съдовете за боклук парцали предизвикали недоволството на преминаващи граждани. След подаден сигнал от Столичен инспекторат веднага са предприели действия за санкциониране. От район Оборище са почистили пространството около контейнерите.

comment 0
visibility 2280
За 4 дни затварят ул. Цар Симеон заради строеж на жилищна сграда

За 4 дни затварят ул. Цар Симеон заради строеж на жилищна сграда

За 4 дни ще бъде затворена улица Цар Симеон в район Оборище. Движението на автомобили ще е невъзможно 14, 18, 19 и 20 август т. г. Причината е строителството на многофамилна жилищна сграда на ул. Цар Симеон 36. Сторителят е уведомил и е получил разрешение от администрацията на кметство Оборище. В тази част на улицата остава затворено на посочените дати от 8.30 до 19.30 часа.  Уведомлението  е публикувано на официалния сайт на район Оборище.

comment 0
visibility 2060
"Кешан" с нова настилка и подменена канализация и водопроводи

"Кешан" с нова настилка и подменена канализация и водопроводи (СНИМКИ)

Изцяло обновена е столичната улица "Кешан" в район Оборище - Столична община. До понеделник там ще приключи подмяната на паважа. Майсторите са на финалната фаза и работят по фугите на настилката, съобщиха от фейсбукгрупата "Безумията в София". Улицата днес и утре ще продължава да е затворена за движение на автомобили. Там е ремонтирана и подземната инфраструктура. На 30 юни т. г. Софийска вода направи подмяна на улични канали и водопроводи по ул. Кешан и ул. Христо Ковачев. Проектът обхвана подмяна на каналите по ул. Кешан от ул. Ангиста до ул. Христо Ковачев и по Христо Ковачев от ул. Кешан до ул. Екзарх Йосиф. Подменени са 116 м компроменентирани канализационни тръби с нови полипротиленови. 130 м са новите водопроводни тръби от канализационната мрежа.

comment 0
visibility 1904
Роботчета- пчелички за най-малките  на „Зелени библиотеки“ в парка „Заимов“

Роботчета- пчелички за най-малките на „Зелени библиотеки“ в парка „Заимов“

Инициативата "Зелени библиотеки" ще гостува на 8 август в столичния парк "Заимов". Столична библиотека е подготвила много и все интересни изненади за млади и стари от 11 до 15 часа.    За историята на софийските паркове ще разкаже новата гостуваща изложба с фотоси от архива на Столична библиотека „Из парковете на София – минало и настояще “, допълват от район "Оборище" във фейсбук.    Децата ще играят с роботчета- пчелички, ще правят с 3D писалки - стик за сапунени балони, ще се забавляват с традиционни корейски игри. Мирела Иванова и Йордан Ефтимов ще четат свои стихове и ще раздават книги с автографи. . За хубавото музикално настроение ще се грижи известният саксофонист Иван Бороджиев. Който иска може да получи безплатна читателска карта, а децата ще получат подаръци - детски книжки.   Инициативите се провеждат при строго спазване на всички противоепидемични мерки.    

comment 0
visibility 2229
Затварят тази нощ подлеза на бул. "Данаил Николаев" заради миене

Затварят за коли подлеза на бул. "Данаил Николаев" заради миене

Затворен за коли ще бъде тази нощ подлезът на бул. "Ген. Данаил Николаев“ посока бул. „Ситняково“, съобщават от Столичен инспекторат. Промяната ще важи от 00:30 ч. до 04:30 ч. на 25.07.2020 заради миене с автоцистерна.    Акцията ще извършат екипи на почистващата фирма за район „Оборище“ - Консорциум „Титан София Център 1“ ДЗЗД.   

comment 0
visibility 1874
Чистят се линейните отводнители по "Дондуков"

Чистят се линейните отводнители по "Дондуков"

През целия днешен ден се почистват линейните отводнители по бул. "Княз Ал. Дондуков". Това се прави  от фирмата изпълнител, която отговаря за района. И идва след направен преглед за състоянието на отводнителите, съобщават от Столичен инспекторат. Днес са почистени над 200 линейни метра.   Процедурата е част от ежедневния контрол. Когато е необходимо се вземат мерки за нормална проводимост.      

comment 0
visibility 2323
Данъчната служба в район Оборищеостава без без ток

Данъчната служба в район Оборище остава без без ток

Без ток ще бъде Данъчната служба в район Оборище във вторник, 23 юни т. г., съобщиха от Столична община. Затова отдел "Общински приходи" в столичния район Оборище няма да обработва документи и да приема плащания от граждани от 9,00 до 13,00 ч. Във вторник електрозахранването в сградата ще бъде прекъснато за ремонт на електро-енергийните съоръжения, предупредиха от ЧЕЗ Електро България. Гражданите, които искат за платят своите данъци и такси могат да го направят онлайн или на каса във всяка друга данъчна служба на територията на София. На 30 юни изтича удълженият краен срок за първите вноски на такса смет, данък недвижими имоти и данък МПС, припомнят от Столична община.

comment 0
visibility 3975
type-photo.svg
Търговци по "Дондуков", "Мадрид" и "Васил Левски" с глоби за продажби на от

Глоби за продажби на открито по "Дондуков", "Мадрид" и "Васил Левски" (СНИМКИ)

  Екипи на Столичен инспекторат - "Оборище" направиха проверка за неразрешена търговия на открито. Периметърът на проверката бе бул. "Васил Левски", бул. "Мадрид" , бул. " Княз Ал. Дондуков". Трима "изгоряха" заради продажби по тротоарите на малотрайни продукти без разрешение.   Освен разрешителните за извършване на търговска дейност, стоките са с неясен произход и се предлагат при рискови хигиенни условия. Така  създават опасност за здравето на гражданите.  

Район Оборище

Район Оборище табела

Територия на район Оборище

Столичният район Оборище е разположен на площ от 3070 дка. Част от централната част на столицата влиза в територията му - бул. „Сливница“, бул. „Д. Николаев“, бул. „Ситняково“, ул. „Хан Омуртаг“, ул. „Шипка“, ул. „”Париж“, ул. „Московска“, пл. „Княз Ал. Батенберг“, Ларгото, бул. „Мария Луиза“.  477 дка от площта на район Оборище са заети от паркове и градини. Населението на район Оборище надхвърля 36 000 жители. Сградата на кметството на район Оборище  се намира на адрес бул. „Мадрид“ 1.

Район Оборище обредна зала Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Район Оборище е благословен с минерален извор. Той се намира до Централната баня и има лечебни свойства. Използва се основно от страдащи от заболявания на стомаха. Стотици хора си наливат от лечебната минерална вода на район Оборище ежедневно.

Както вече споменахме, район Оборище се намира в централната част на София. Тук температурата винаги е по-висока. Ветровитите дни тук също са значително по-малко. Река Перловска пресича район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

В район Оборищесе намират няколко висши учебни заведения.

В район Оборище се намира Националната художествена академия, най-старото в страната висше учебно заведение за обучение на професионални художници. През 1896 г. се открива Държавното рисувателно училище. Иван Мърквичка, Антон Митов и Борис Шатц са първите преподаватели в училището. През 1897 идва и Ярослав Вешин. В началото обучението се осъществявало в стаи в частни домове под наем. Академията се мести на „Шипка“1 през 1907 г. Рисувателното училище се преименува в Художествена академия през 1921 г. Художествената академия в район Оборище предлага обучение в няколко факултета в две направления – изящни и приложни изкуства.

Следващото голямо висше учебно заведение на територията на район Оборищее Националната музикална академия. Висшето училище в район Оборище дълго време се нарича Българска консерватория. Академията започва да функционира от 1921 г. след издаване на Царски указ №145. Музикалната академия обучава студенти в 3 факултета - теоретико-композиторски и диригентски факултет, Инструментален факултет, Вокален факултет – включително балетно изкуство и поп- и джаз-изкуство - в които има общо 30 специалности.

Третото голямо висше учебно заведение в район Оборище е Военна академия „Георги Стойков Раковски”.  Академията е най-старото военно висше училище в страната. Разположена е в района на Орлов мост, район Оборище. През 1914 г. започва функционира, две година след откриването ѝ, заради Балканската война. Военната академия разполага с много красив парк. До 2010 г. той е бил достъпен единствено за служителите и учещите в академията. Добре оформеният и поддържан парк в район Оборище вече е достъпен и за гражданите.

Културни обекти в район Оборище

На територията на район Оборище има изобилие от културни обекти. Това е съвсем в реда на нещата, тъй като район Оборище в централната част на столицата, а там е съсредоточена голяма част от културните институти на София и страната.  

Район Оборище Национална опера и балет

В рамките на район Оборище се намира Националната опера и балет. Сегашната сграда на операта е проектирана в далечната 1921 г. Започват да я строят през 1947 г. и е готова през 1953 г. Предлага места за 948 зрители в голямата зала, а в малката - за 120 зрители. Националната опера и балет в район Оборище е истински оазис за почитателите на оперното и балетното изкуство.

На територията на район Оборище има още един културен музикален институт. Това е Националният музикален театър „Стефан Македонски“. На негова сцена се поставят само оперети и мюзикъли. Той е единствен по рода си.

Район Оборище Драматичен театър София

В район Оборище е разположен и Драматичен театър София. Той започва дейност през 1966 г. Това е най-старият общински театър в столицата. Сградата му в парк „Заимов“, район Оборище, е построена специално за него. Това го прави уникален. Представления се правят в голямата зала, която има капацитет 314 души, и в камерната зала – за 60 – 74 зрители.

Тук, в район Оборище, се намира и Малък градски театър „Зад канала“. Това е сравнително нов театър, но бързо става любим на столичани. Основната причина е чудесния актьорски състав, добрите режисьори и прекрасния репертоар.

Като сме на тема театри, няма как да не споменем за Театрална работилница „Сфумато“, която също е в район Оборище. Работилницата работи от 1989 г. Интересното е, че „Сфумато“ няма собствена трупа.

Район Оборище Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий

В район Оборищесе намира Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 1878 е годината, в която е основана библиотеката. Тя се намира до Софийския университет. Това е най-богатата обществена библиотека в България. 7 808 928 са библиотечните единици от фонда на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в район Оборище.

Район Оборище е домакин и на Националната галерия за чуждестранно изкуство или „Квадрат 500“. Сградата, в която се намира галерията е от 1883 г. По време на бомбардировките през Втората световна война е частично разрушена, но после е напълно ремонтирана.

Туристически обекти в район Оборище

В центъра на столицата, район Оборище, са съсредоточени и редица интересни туристически обекти.

Район Оборище се гордее, че на негова територия е разположен Националният военноисторически музей. Той разполага с 5 000 кв. м. застроена площ и 40 дка външна експозиционна площ.

В район Оборище се намира и емблематичната за София Централна минерална баня. Тя е със статут паметник на културата с национално значение. В една част от сградата в момента е изложена постоянната експозиция на Музея за история на София.

Паметникът на Васил Левски също е на територията на район Оборище. Това е един от малкото паметници, издигнати непосредствено след Освобождението. Той се намира съвсем близо до мястото на екзекуцията на Апостола.

Друг емблематичен паметник в район Оборище е Докторския паметник, който се намира в докторската градина. Издигнат е през 1884 г. в памет на загиналите медици в Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

Перлата в короната на район Оборище е храм „Свети Александър Невски“. Той е емблемата на столицата.  Паметник на културата е от 1955 г. Площадът около храма носи същото име. През 1953 г се превръща в патриаршеска катедрала.

Район Оборище фермерски пазар пред храм Свети Александър Невски

Тези и още много забележителни обекти се намират на територията на район Оборище. Екипът на районното кметство работят неуморно да превърнат район в уютен дом за столичани и привлекателна дестинация за многобройните български и чуждестранни туристи. Модерните хотели и привлекателните заведения за хранене със сигурност допринасят за доброто впечатление.

Територия на район Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

Културни обекти в район Оборище

Туристически обекти в район Оборище

Прочетете още