Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3421
-

Спряха всички дейности по разрушаването на старата телефонна палата

Със заповед на кмета на столичния Район “Оборище” Николай Александров бяха спрени дейностите по разрушаването на сградата на ул. „Оборище“ №26. Това съобщават от районната администрация. Заповедта е с дата 26 април. Разпореждането на кмета на Район „Оборище“ идва след инцидента от 21.04.2022 година, при който част от фасадата на бившата Телефонна палата рухна върху тротоар. Фасада на сграда се срути върху улица в столицата  В указанието, подписано от Николай Александров, е посочено следното: Незабавно да се спре изпълнението на всички разрушителни дейности по премахването на сградите в имота; В срок от три дни да бъдат предоставени: - оценка на риска и съответните превантивни мерки, при изпълнението на разрушителните дейности, и анализ на поведението на разрушаваната строителна конструкция, въз основа на които да се представи актуализиран „План за безопасност и здраве“. Същият следва да съдържа допълнителни обезопасителни мерки при разрушаване на сградата за опазване на околните улици и съседните имоти и преминаващите граждани.- проект за монтаж на обезопасително опорно скеле- договори с изпълнителя на разрушителните дейности и с координатора по безопасност и здраве. Кметът на Район “Оборище” напомня, че съгласно чл.195, ал.7 от ЗУТ, собствениците на обекта носят имуществена отговорност за причинени вреди от своите виновни дейности или бездействия, в резултат от които може да настъпи авария, водеща до материални щети или увреждания на трети лица и имоти. От района добавят, че преустановяването на разрушителните дейности ще остане в сила до представянето на изисканата документация и разглеждането ѝ в районната администрация на Община “Оборище”. Писмото е съобщено чрез залепване на входа на имота и е връчено на представители на възложителя и на изпълнителя.

comment 0
visibility 3757
Нов пенсионерски клуб отвори врати в Оборище

Нов пенсионерски клуб отвори врати в Оборище

Нов пенсионерски клуб беше открит вчера в столичния район „Оборище“. Лентата беше тържествено прерязана от кмета Николай Александров и предшественичката му Йорданка Фикирлийска. Клубът се намира на бул. „Васил Левски“ №122, а негов председател ще бъде ген. Петко Драгоев.Идеята за създаването му се ражда още преди две години, но заради пандемията реализацията е била отлагана. “Основното предназначение на този Клуб е да бъде социално и културно средище за общуване на пенсионерите от района”, каза при откриването ген. Драгоев. Той благодари на всички, които са били съпричастни към създаването на това място. Поздрав към всички настоящи и бъдещи членове отправиха кметът на Николай Александров, зам. – кметовете Арсени Вълчинов и Надежда Бобчева, както и секретарят на Общината Иван Динчев. По желание на възрастните хора от Клуба администрацията на район “Оборище” направи като подарък за откриването абонамент за вестниците “Трета възраст” и “Минаха години”, както и няколко комплекта карти.

comment 0
visibility 2480
Честит празник на район „Оборище“!

Честит празник на район „Оборище“!

Столичният район „Оборище“ отбелязва днес своя традиционен празник. Началото ще бъде дадено в 11:00 часа в Сити Марк Арт център. Очаква се официален гост на тържеството да бъде президентът на Република България Румен Радев, който ще бъде придружен от съпругата си Десислава Радева. В празничната програма участие ще вземат Орлин Горанов и Еделина Кънева, Детски хор „ПИМ ПАМ“, Балетна школа „Синтез”, Танцова школа „Финес“ и Фолклорен танцов състав „Лира денс“. По-късно – от 12.30 часа, тържествата продължават в Парк "Заимов". На открита сцена там за доброто настроение на присъстващите ще се погрижат младите таланти от Духовия оркестър при Първа Английска езикова гимназия и Читалище „Д-р Петър Х. Берон”, членовете на Музикално студио „ART VOICES“, на Танцова формация YAG, на Танцова школа „Финес“ и на Фолклорните танцови състави „Лира денс“ и „Лодос“. От 11:00 до 12:30 часа ще бъде организирана и открита приемна в парка. Служители от администрацията ще приемат писмени сигнали и предложения, свързани с района. Ако времето не позволява, това ще се случи в постоянната приемна на Общината, намираща се на бул. „Мадрид“ №1.  

Реклама
comment 0
visibility 2509
Софийски ученици засадиха пет липи в парк Заимов

Софийски ученици засадиха пет липи в парк Заимов

Учениците от всички 11-ти класове на Първа Английска езикова гимназия в София се включиха в акция по почистване и озеленяване на столичния район „Оборище“, съобщават от местната администрация. Въпреки суденото и влажно време младежите успяха да направят оборка на парк “Заимов” и да засадят пет липи в близост до Театър София. Залесяването е съвместна инициатива с фондация “Да спасим пчелите”. „Учениците от Английската бяха толкова въодушевени, че нямаха търпение всеки един от тях да хване лопатата и си я предаваха от ръка на ръка. Не позволиха дори на зам.-кмета Арсени Вълчинов да се включи като помощник. Благодарим ви, чудесни млади хора! Безценна беше помощта ви!“, коментират от районната администрация. Днешната акция е част от съпътстващите инициативи на район “Оборище”, по повод Традиционния празник на Общината.

comment 0
visibility 2549
-

Тридневен празник организират от район "Оборище"

Тази година празникът на столичния район "Оборище" ще премине под мотото "Район "Оборище" - чист и уютен", съобщават от районната администрация. На 19 април, вторник, учениците от Първа Английска езикова гимназия ще почистят по тяхна инициатива целия Парк “Заимов”. Освен това, с разрешение на “Зелени системи”, те ще засадят и няколко липи в парка. На 20 април, сряда, отново в рамките на Празника на Район “Оборище”, ръководството на общинската администрация ще открие официално Пенсионерския клуб на бул. “Васил Левски”, №122. Събитието е очаквано с радост от хората от третата възраст в района. Откриването на клуба беше отлагано няколко пъти заради ограниченията, свързани с разпространението на Covid-19. Кулминацията на честването на традиционния Празник на Район “Оборище” ще е на 21 април, съобщават от района. Официалната част на събитието започва в 11.00 часа, в Сити Марк Арт Център, на бул. Янко Сакъзов №30. Поканени да присъстват на празника са Президентът на Република България г-н Румен Радев, депутати, министри, общински съветници и много гости. На сцената ще видим изпълненията на Орлин Горанов и Еделина Кънева, Детски хор „ПИМ ПАМ“, Балетна школа „Синтез”, Танцова школа „Финес“ и Фолклорен танцов състав „Лира денс“. В Парк “Заимов” от 12.00 часа ще започне приятна развлекателна програма за жителите на “Оборище”. Празничното настроение ще поддържат Духовия оркестър при І Английска езикова гимназия и Читалище "Д-р Петър Х. Берон”, Музикално студио „ART VOICES“, Танцова формация YAG, Танцова школа „Финес“ и Фолклорните танцови състави „Лира денс“ и „Лодос“. В рамките на празничния ден ще бъде представен и филмът “Оборище”, който разказва историята на района. Кметският екип ще постави началото на инициатива за връчване на Годишна награда на Община “Оборище”, за принос към развитието на нашия район! Първата официална награда ще бъде връчена в рамките на следващия традиционен празник на Район “Оборище”, през 2023 година. Дотогава всеки един жител на района може да номинира личности, организации, фирми, сдружения и клубове и всеки, който с действията си е направил района по-красив, по-чист и по-уютен за жителите му! Точният регламент на наградата ще бъде публикуван на страницата на Районната администрация и на ФБ-страницата на "Оборище".  

comment 0
visibility 2621
-

14 години се отлага премахването на опасна сграда в центъра на София

Сграда на ул. "Веслец" в столичния район "Оборище" е опасна за преминаващите, показа btv. Сградата е определена като опасна още през 2008 г. Още тогава комисия е установила, че конструкцията на сградата е компроментирана и тя застрашава преминаващите граждани. Първата заповед за премахването ѝ е издадена през 2009г., но част от собствениците я обжалват. Така сградата остава в този вид повече от 13 години, в които жалбите от живущите в района не спират, разказа пред btv инж. Анна Виячева от район "Оборище". Прозорците и вратите на сградата са избити и всеки, който поиска, може да влезе в нея. Така тя става дом за бездомни и наркозависими, въпреки, че части от нея се рушат и падат непрекъснато.  В близост в края на миналата година започна нов строеж, който допълнително компроментира конструкцията на и без това рушащото се здание. „Ще заградим тротоара, ще поставим знаци около фронта на сградата, за да може все пак гражданите да нямат достъп. Около фасадата ще бъде поставена и текстилна мрежа. Надяваме се до 2-3 месеца да се случи премахването“, каза инж. Виячева. Сградата е включена в списъка с обекти за премахване на Столична община, вече е издадена и заповед от главния архитект на София Здравко Здравков. Процедурата по възлагане на събарянето ще стартира след приемането на бюджета за 2022 г., гласи отговорът на Столична община.

comment 0
visibility 2865
Обезопасиха рушащата се сграда на Телефонната палата в „Оборище“

Обезопасиха рушащата се сграда на Телефонната палата в „Оборище“

Сградата на бившата Телефонна палата в столичния район „Оборище“ вече е обезопасена, съобщават от местната администрация. След разпореждането на зам.-кмета Арсени Вълчинов фирмата, която извършва разрушаването на обекта, е поставила укрепено предпазно скеле, от всички страни. Засега предпазна мрежа има само откъм ул. „Оборище“, но предстои да бъде пусната и от другите две страни. „Дейностите по разрушаването са възстановени, но контролът, от страна на общинската администрация на Район “Оборище”, ще продължи всеки ден, до окончателното събаряне на сградата, предвид евентуална опасност от нежелани инциденти“, съобщи началникът на отдел “Устройство на територията, кадастър и регулация, контрол на строителството” Анна Виячева, която лично инспектира поставените обезопасителни съоръжения. Още едно предписание за фирмата, събаряща Телефонната палата в Оборище „По повод упреците, които получаваме, че е затворено половината платно, по ул. „Оборище“, около сградата, искаме да уточним, че това са технологични отстояния, които са част от мерките за безопасност при събарянето. Ако бъде ограден само тротоарът има евентуална опасност отломки да паднат върху платното, което би застрашило преминаващите коли и хора“, уточняват от районната администрация.

comment 0
visibility 2548
Подлез в Оборище е с ново осветление и ремонтирани тавани

Подлез в Оборище е с ново осветление и ремонтирани тавани

Подлезът в столичния район „Оборище“, намиращ се до МОЛ „Сердика“, вече има напълно нова визия, съобщават от местната администрация. Комисия от отдел „Инженерна инфраструктура, инвеститорски контрол и екология“ (ИИИКЕ) вчера прие с протокол извършените строително-ремонтни дейности, които са приключили по-рано от предвидения по договор срок. В рамките на един месец е било подменено цялото осветление на подлеза. Монтирани са 50 броя нови LED лампи и захранващи кабели. Боядисани са 270 кв. м ламели на тавана и са запълнени липсващите плоскости. Освен това е напълно ремонтирано сервизното помещение, което се ползва от наемателите на търговските обекти. Изградена е нова кабина за захранващото ел. табло. Поставени са и нови бетонни решетки на шахтите под стълбите към подлеза. “Надявам се хората, които използват този подлез, да се чувстват по-спокойни, след подмяната на осветлението и боядисването на таваните”, каза кметът на Район “Оборище” Николай Александров. Той уточни, че Общината търси възможности за ремонти и на други ключови обекти. Според Николай Александров проблемът с драскането по фасади и стени засега остава непреодолим. Тази събота доброволци ще се опитат да отстранят част от грозните графити по стените на подлеза. Акцията е съгласувана с районната администрация и е част от съпътстващите инициативи за празника на Общината, който тази година е под мотото “Район Оборище – чист и уютен”.

comment 0
visibility 3049
Още едно предписание за фирмата, събаряща Телефонната палата в Оборище

Още едно предписание за фирмата, събаряща Телефонната палата в Оборище

Заместник-кметът на столичния район „Оборище“ Арсени Вълчинов даде тридневен срок теренът около рушащата се сграда на бившата Телефонна палата да бъде обезопасен. „Незабавно да бъдат поставени скеле и обезопасителни мрежи в района на разрушаването на сградата на ул. “Оборище” №26-30“, е записано в последното указание, издадено от служителите на отдел “Устройство на територията, кадастър и регулация, контрол на строителството“, към район “Оборище”. Предписанието е връчено в петък - 1 април, на фирмата, която извършва събарянето на зданието. Това е третото по ред указание за последните три седмици, съобщават от районната администрация.

comment 0
visibility 2512
Започва разширението на детската градина в Оборище

Започва разширението на детската градина в Оборище

Съвсем скоро ще бъде даден старт на дейностите по разширението на 104 ЦДГ „Моят свят“ в столичния район "Оборище". Вече са направени всички съгласувателни процедури, разрешителното за строеж е издадено и предстои да се пристъпи към същинското строителство, съобщават от районната администрация. По думите на директора на детското заведение Румяна Илиева докато тече строителството, няма да се налага преместване на децата в другите филиали на градината. Заложеният срок за изпълнението на проекта е една година. За това време ще бъде направена необходимата организация за обезопасяването на строителния терен. „Изискванията към строителя са категорични и контролът по изпълнението им ще бъде директно на подчинение на зам.-кмета Арсени Вълчинов“, съобщават от районната администрация. Новата сграда ще бъде триетажна и ще даде възможност за увеличаване на капацитета и приема на повече деца, живеещи в район “Оборище”.

comment 0
visibility 2416
Десетки се включиха в дарителската кампания на район „Оборище“

Десетки се включиха в дарителската кампания на район „Оборище“

Приключи първият етап от дарителската кампания „Подкрепа за Украйна“, организиран от район „Оборище“. Десетки хора са откликнали на призива и са се включили в инициативата, съобщават от районната администрация. Само за 5 дни са събрани големи количества хигиенни и санитарни материали за бебета, деца и възрастни. В момента даренията се описват, окомплектоват и подготвят за транспортиране до пункта на БЧК в гр. София, намиращ се бул. „Джеймс Баучер“ № 76, ет. 3. Заместник кметът на район „Оборище“ Арсени Вълчинов благодари на всички граждани за съпричастността. В дарителската кампания се включиха активно и служителите на районната администрация.

comment 0
visibility 2939
-

Започна ремонт на подлеза на бул. „Ситняково“ и ул. „Оборище“

Започнаха ремонтните дейности в подлеза на бул. „Ситняково“ и ул. „Оборище“. За това съобщиха от район "Оборище" на Столична община. Извършват се неотложни ремонтно – възстановителни работи основно по електрическата инсталация на подлеза. С оглед на ключовото местоположение, от района съобщават, че е запазена възможността подлеза да се ползва от пешеходци по време на ремонта.  

comment 0
visibility 2448
-

Ремонтират общинския културен институт „Средец“ за близо 10 млн. лева

Столичната община подписа договор с МРРБ за обновяването на общинския културен институт „Средец“ в район „Оборище“ в София. Това съобщи зам.-кметът по направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ на Ирина Савина пред БНР. Проектът за ОКИ „Средец“ предвижда основен ремонт и реконструкция на сградата, както и на помещенията в нея. За хората с увреждания ще се изгради рампа и вертикални платформи, ще се обособят паркоместа за тях. В проекта за реконструкция са предвидени репетиционна зала за 70 души и многофункционална зала, както и обслужващи помещения към тях. На първия етаж на сградата ще бъде изграден информационен център. Многофункционална зала за изпълнителски изкуства и репетиции за около 50 души се предвижда да бъде построена на втория етаж. За третия етаж са предвидени пет репетиционни зали, две от които за изпълнителски изкуства, многофункционална зала за семинари, лекции, презентации и др. и разполагане на административната зона. Проектът е в размер на 9 969 334,67 лв. От тях 4 милиона са безвъзмездна финансова помощ, 5 369 334,67 лв. – собствен принос от бюджета на Столичната община и 600 000 лв. – финансов инструмент – заем от ДЗЗД „Фонд устойчиви градове“. Срокът на изпълнение на проекта e до 31 декември 2023 година.

comment 0
visibility 3398
-

Район Оборище не е издавал разрешение за събаряне на сградата на ул. „Велико Търново“

 Район „Оборище“ не е издавал разрешение за събаряне на сградата на ул. „Велико Търново“ 32 и няма как да издаде такова, защото режимът за това е само уведомителен. Това съобщават от районната администрация. Главният архитект на Столична община е одобрил ПУП, съгласно който съществуващата сграда трябва да бъде премахната. Събориха къща на ул. Велико Търново в район "Оборище"Със заповед от 01.02.2018 г., издадена от на Главния архитект на СО, е одобрен ПУП, съгласно който сградата, находяща се на ул. „Велико Търново“ № 32 не се запазва, а на нейно място е предвидена нова шестетажна жилищна сграда. С писмо от месец февруари 2021г. НАГ-СО уведомява районната администрация, че тази заповед влиза в сила на 14.12.2020г. Приложени са Решение на ВАС и АССГ. По отношение на постъпилото искане от инж.Винаров за деклариране на обект за недвижимо културно наследство, то е препратено от районната администрация до Кмета на Столична община и Директора на НИНКН по компетентност, съобщават още от районната администрация. За последващи действия от страна на НИНКН и Министерството на културата по случая, районната администрация не е уведомена до момента. От район "Оборище" допълват, че съгласно разпоредбите на чл.197 от ЗУТ всеки собственик може да премахне свой законен имот след, като уведоми общинската /районната/ администрация. Разрушаването на сградата е започнало на 8 февруари 2022г., съгласно издаденото одобрение на внесено уведомление по чл.197 от ЗУТ за премахване на сградата от Главния инженер на района.  На 10 февруари в района е постъпило писмо от Главния архитект на СО, с което ни препраща писмо, издадено от Директора на НИНКН. От писмото е видно, че предстои внасяне на предложение от НИНКН до Министъра на културата, което ще бъде представено за разглеждане на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности във връзка с искането за промяна на статута на сградата на ул. „Велико Търново“ № 32. Съответно, от служители на района още в същия ден, 10 февруари, е залепено указание за незабавно спиране на строителните дейности до изясняване на случая. Изпратено е и писмо до кмета на Столична община, НАГ, Министерството на културата и НИНКН с молба за методически указания. Това поясняват от район "Оборище" във връзка с разрушената сграда на ул. "Велико Търново" 32.  

comment 0
visibility 3537
-

Събориха къща на ул. Велико Търново в район "Оборище"

Разрушена беше сградата на ул. Велико Търново 32 в столичния район  Оборище, съобщават граждани. Сградата е загубила статута си на паметник на културата през 1993г. и оттогава той не е възстановен. В нея се е помещавало посолството на Хърватия. "Главният инженер на района незнайно защо издава План за безопасност и здраве и План за управление на строителните отпадъци за премахване на съществуващата сграда. Благодарение на това, сградата вече не съществува. С това спира и процедурата, която да възстанови статута на къщата", пише във Фейсбук народният представител Тома Биков. Той задава въпроса защо кметът на района е позволил на неговия главен инженер да узакони събарянето на къщата, въпреки че Министерството на културата и главният архитект на София очевидно не са давали разрешение за това?

Район Оборище

Район Оборище табела

Територия на район Оборище

Столичният район Оборище е разположен на площ от 3070 дка. Част от централната част на столицата влиза в територията му - бул. „Сливница“, бул. „Д. Николаев“, бул. „Ситняково“, ул. „Хан Омуртаг“, ул. „Шипка“, ул. „”Париж“, ул. „Московска“, пл. „Княз Ал. Батенберг“, Ларгото, бул. „Мария Луиза“.  477 дка от площта на район Оборище са заети от паркове и градини. Населението на район Оборище надхвърля 36 000 жители. Сградата на кметството на район Оборище  се намира на адрес бул. „Мадрид“ 1.

Район Оборище обредна зала Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Район Оборище е благословен с минерален извор. Той се намира до Централната баня и има лечебни свойства. Използва се основно от страдащи от заболявания на стомаха. Стотици хора си наливат от лечебната минерална вода на район Оборище ежедневно.

Както вече споменахме, район Оборище се намира в централната част на София. Тук температурата винаги е по-висока. Ветровитите дни тук също са значително по-малко. Река Перловска пресича район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

В район Оборищесе намират няколко висши учебни заведения.

В район Оборище се намира Националната художествена академия, най-старото в страната висше учебно заведение за обучение на професионални художници. През 1896 г. се открива Държавното рисувателно училище. Иван Мърквичка, Антон Митов и Борис Шатц са първите преподаватели в училището. През 1897 идва и Ярослав Вешин. В началото обучението се осъществявало в стаи в частни домове под наем. Академията се мести на „Шипка“1 през 1907 г. Рисувателното училище се преименува в Художествена академия през 1921 г. Художествената академия в район Оборище предлага обучение в няколко факултета в две направления – изящни и приложни изкуства.

Следващото голямо висше учебно заведение на територията на район Оборищее Националната музикална академия. Висшето училище в район Оборище дълго време се нарича Българска консерватория. Академията започва да функционира от 1921 г. след издаване на Царски указ №145. Музикалната академия обучава студенти в 3 факултета - теоретико-композиторски и диригентски факултет, Инструментален факултет, Вокален факултет – включително балетно изкуство и поп- и джаз-изкуство - в които има общо 30 специалности.

Третото голямо висше учебно заведение в район Оборище е Военна академия „Георги Стойков Раковски”.  Академията е най-старото военно висше училище в страната. Разположена е в района на Орлов мост, район Оборище. През 1914 г. започва функционира, две година след откриването ѝ, заради Балканската война. Военната академия разполага с много красив парк. До 2010 г. той е бил достъпен единствено за служителите и учещите в академията. Добре оформеният и поддържан парк в район Оборище вече е достъпен и за гражданите.

Културни обекти в район Оборище

На територията на район Оборище има изобилие от културни обекти. Това е съвсем в реда на нещата, тъй като район Оборище в централната част на столицата, а там е съсредоточена голяма част от културните институти на София и страната.  

Район Оборище Национална опера и балет

В рамките на район Оборище се намира Националната опера и балет. Сегашната сграда на операта е проектирана в далечната 1921 г. Започват да я строят през 1947 г. и е готова през 1953 г. Предлага места за 948 зрители в голямата зала, а в малката - за 120 зрители. Националната опера и балет в район Оборище е истински оазис за почитателите на оперното и балетното изкуство.

На територията на район Оборище има още един културен музикален институт. Това е Националният музикален театър „Стефан Македонски“. На негова сцена се поставят само оперети и мюзикъли. Той е единствен по рода си.

Район Оборище Драматичен театър София

В район Оборище е разположен и Драматичен театър София. Той започва дейност през 1966 г. Това е най-старият общински театър в столицата. Сградата му в парк „Заимов“, район Оборище, е построена специално за него. Това го прави уникален. Представления се правят в голямата зала, която има капацитет 314 души, и в камерната зала – за 60 – 74 зрители.

Тук, в район Оборище, се намира и Малък градски театър „Зад канала“. Това е сравнително нов театър, но бързо става любим на столичани. Основната причина е чудесния актьорски състав, добрите режисьори и прекрасния репертоар.

Като сме на тема театри, няма как да не споменем за Театрална работилница „Сфумато“, която също е в район Оборище. Работилницата работи от 1989 г. Интересното е, че „Сфумато“ няма собствена трупа.

Район Оборище Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий

В район Оборищесе намира Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 1878 е годината, в която е основана библиотеката. Тя се намира до Софийския университет. Това е най-богатата обществена библиотека в България. 7 808 928 са библиотечните единици от фонда на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в район Оборище.

Район Оборище е домакин и на Националната галерия за чуждестранно изкуство или „Квадрат 500“. Сградата, в която се намира галерията е от 1883 г. По време на бомбардировките през Втората световна война е частично разрушена, но после е напълно ремонтирана.

Туристически обекти в район Оборище

В центъра на столицата, район Оборище, са съсредоточени и редица интересни туристически обекти.

Район Оборище се гордее, че на негова територия е разположен Националният военноисторически музей. Той разполага с 5 000 кв. м. застроена площ и 40 дка външна експозиционна площ.

В район Оборище се намира и емблематичната за София Централна минерална баня. Тя е със статут паметник на културата с национално значение. В една част от сградата в момента е изложена постоянната експозиция на Музея за история на София.

Паметникът на Васил Левски също е на територията на район Оборище. Това е един от малкото паметници, издигнати непосредствено след Освобождението. Той се намира съвсем близо до мястото на екзекуцията на Апостола.

Друг емблематичен паметник в район Оборище е Докторския паметник, който се намира в докторската градина. Издигнат е през 1884 г. в памет на загиналите медици в Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

Перлата в короната на район Оборище е храм „Свети Александър Невски“. Той е емблемата на столицата.  Паметник на културата е от 1955 г. Площадът около храма носи същото име. През 1953 г се превръща в патриаршеска катедрала.

Район Оборище фермерски пазар пред храм Свети Александър Невски

Тези и още много забележителни обекти се намират на територията на район Оборище. Екипът на районното кметство работят неуморно да превърнат район в уютен дом за столичани и привлекателна дестинация за многобройните български и чуждестранни туристи. Модерните хотели и привлекателните заведения за хранене със сигурност допринасят за доброто впечатление.

Територия на район Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

Културни обекти в район Оборище

Туристически обекти в район Оборище

Прочетете още