Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1186
-

Общински съветник пита защо район Оборище не ремонтира тротоари

Общинският съветник Карлос Контрера се възмути от състоянието на тротоара на столичната централна улица "Искър". Той публикува снимка на тротоара, който е в безобразно състояние, с липсващи и изкъртени плочи. Силно повреденият участък е само на метри от Централната баня и Музея на София. "Сега в задачата се пита защо район Оборище за почти 4 години не можа да оправи 20 кв.м. плочки там?", пита общинският съветник. Контрера припомни, че през миналата година от Столичния общински съвет бяха гласувани 120 млн. лева за тротоари. "Е, явно са някъде по трасето", коментира той.

comment 0
visibility 1806
-

В "Оборище" започна строежа на нова детска градина на мястото на Птичия пазар

Зам.-кметът на столичният район "Оборище" направи проверка на стартиращите дейностите в първи етап от строежа на новата детска градина в района. Днес, 5 април, започнаха сондажите на терена, а до 20 дни ще започне и разчистването му, съобщиха от районната администрация. Приет е подробният план за изграждане на новата детска градина на мястото на т.нар. „животински пазар“, разположен близо до бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул.“Данаил Николаев“. Площта на терена е близо 5000 кв.м. Предвижда се да бъде построена сграда на три етажа с басейн. Сградата ще бъде от най-висок клас на енергийна ефективност А и ще събере общо 8 нови групи – 4 яслени и 4 градински. „С изграждането на новата детска градина ще осигурим места за 200 от чакащите деца в централната градска част, където недостигът на места е най-голям, а свободни общински терени липсват“, каза Арсени Вълчинов, като допълни, че един от приоритетите, заложени в работата на район „Оборище“, е осигуряването на достъп до детска градина и ясла на всяко дете.  

comment 0
visibility 1723
Столичен инспекторат глоби фирма за замърсяване на ул. "Оборище"

Столичен инспекторат глоби фирма за замърсяване на ул. "Оборище"

Поредната глоба бе наложена от Столичен инспекторат на фирма, която замърсява улица в район "Оборище"-Столична община. Сигналът е подаден от кмета Николай Александров в сряда вечерта за замърсяване и запрашаване от строителни дейности, съобщиха от Столичен инспекторат. Введнага е направена проверка на участъка ва ул. "Оборище" и е наложена санкция. При проверката е установено, че строително-ремонтните дейности са прекратени. Днес е извършен последващ контрол като на управителя на фирмата, чийто работници са допуснали запрашаването е съставен акт по Закона за чистотата на атмосферния въздух. До приключване на изпълнението на ремонта по тротоара и улицата инспектори ще извършват проверки.

Реклама
comment 0
visibility 983
-

В "Оборище" ремонтираха тротоарни настилки и пътища

Текущият ремонт на тротоарната настилка на северния тротоар на ул. Чаталджа в столичният район "Оборище" приключи, съобщават от районната администрация. Подменена беше настилката в отсечката между ул. „Панайот Волов“ и ул. „Бяло море“, съобщават от района, като допълват, че предстоят ремонтни работи по ул. Чаталджа и в участъка от ул. „Бяло море“ до ул. „Малкара“. Той ще се извърши на два етапа, като се започне от северния тротоар, поясняват още от администрацията. Планира се и поетапен ремонт по ул. "Велико Търново". Ремонтно-възстановителни дейности бяха извършени и по асфалтовата настилка на част от ул. „Марагидик“, както и на кръстовището на ул. „Драговица“ и ул. „Марагидик“.

comment 0
visibility 1364
-

Започва ремонт на ул. “Проф. Асен Златаров“ в столичния "Оборище"

Предстои извършване на текущ ремонт на тротоарната настилка на западния тротоар на ул. “Проф. Асен Златаров“ в отсечката между ул. „Оборище“ и ул. „Велико Търново“, съобщават от администрацията на район "Оборище" в София. Строителните работи ще се извършват в периода от утре, 23 февруари, до 7 март 2023 г. От администрацията предупреждават, че временно паркирането на автомобили в предвидения за ремонт участък да бъде преустановено.

comment 0
visibility 1977
-

В "Оборище" граждани искат помощ от общината за тормоз от съсед

Живущите в района на ул.“Султан тепе“ 6 в централния столичен район "Оборище" са се обърнали към районната администрация с искане за съдействие за проблем с техен съкооператор – Александър Димитров, който страда от параноидна шизофрения. Психично болен тормози обитателите на блок в столичния "Оборище" Мъжът е с доказано психично заболяване - параноидна шизофрения. Живее сам и напада вербално, а понякога и физически своите съседи, както и случайни хора на улицата, предимно жени и деца. Понякога излизал гол до кръста, с два запасани ножа, разказват съседите, които вече са подавали множество сигнали до полиция, прокуратура, ДАЗД и социалните служби в София. Резултат до момента обаче няма. По същество районната администрация не разполага с функции и правни възможности за предприемане на действия по поставяне на лицето под пълно запрещение или действия по принудително лекуване. Това е производство, което се осъществява от гражданските съдилища, поясняват от районната администрация. "Това, с което съдействахме на гражданите е - да сезираме Върховна касационна прокуратура да бъде придвижена преписката с искова молба до Софийски градски съд за поставяне на лицето под запрещение. Подадохме сигнала и към 5-то РУ на МВР-София, които са предоставили всички материали по случая в прокуратурата. Очакваме да се предприемат действия в най-кратки срокове", заяви зам.-кметът на "Оборище" г-н Арсени Вълчинов.    

comment 0
visibility 1659
-

Подмениха настилките на три ключови улици в центъра на София

В началото на годината започнаха ремонтно-възстановителни дейности на тротоарните настилки по ключови улици в центъра на столицата, съобщават от районната администрация на "Оборище". Извършена е подмяна на настилката на следните локации:- ул. „Стара планина“ – на северния тротоар в отсечката от ул. „Дунав“ до ул. „11-ти август";- ул. „11-ти август“ - на източния тротоар в отсечката от ул. „Стара планина“ до ул. „Росица“;- ул. „Искър“ - на южния тротоар в отсечката от ул. „Чумерна“ до бул. „Васил Левски“. Дейностите се извършват по линия на текущите ремонти на уличната мрежа, възлагани от Столична община по програми, изготвяни от районната администрация.

comment 0
visibility 2005
Психично болен тормози обитателите на блок в столичния "Оборище"

Психично болен тормози обитателите на блок в столичния "Оборище"

Психично болен мъж тормози цял блок в столичния район Оборище. Той обикаля сградата, крещи, заплашва и удря по вратите на апартаментите, съобщи Нова телевизия. В момента той е в Центъра за психично здраве, но в средата на януари отново ще започне терорът над обитателите на блока, след като бъде пуснат, сигнализират потърпевшите. Те твърдят, че са подложени на непрестанен тормоз от съсед. Болният успял да проникне в дома на млада жена, след което се разиграл истински екшън. Обитателите на блока са в паника и разказват, че често са обстрелвани с камъни и са обект на жестоки заплахи. Мъжът заплашвал и чакащите на спирката пред блока. Те са притеснени, защото на 14 януари психично болният мъж ще бъде пуснат  от Центъра за психично здраве с решение на съда.

comment 0
visibility 1654
-

Само едно столично училище ще получи нов химн от инициативата "Светилник" 2022/2023г.

112 Основно училище „Стоян Заимов“ е едно от шестте училища в България и единственото в София, което ще получи нов химн в рамките на инициативата на Музикаутор „Светилник 2022/2023: Към светли бъднини вървим!“, съобщават от столичния район "Оборище". Тази година близо 30 български училища кандидатстваха за грант в размер на 7000 лева, с който да обезпечат процеса по създаване на новия си химн. При определянето им водещ критерий за Музикаутор е бил потенциалът на всяко от тях да се справи с проекта, тъй като той ангажира усилията на редица участници. Подбраните училища са активни, участват в проекти, реализират доброволчески инициативи, провеждат не само класни, но и множество извънкласни дейности, за да покажат на децата пъстротата на живота и как може човек да се реализира в него. След като бъдат създадени, химните ще бъдат представени в рамките на празничен концерт за малки и големи в края на учебната 2022/2023 година с участието на Оркестъра на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Младежка филхармония „София“. Нови химни получават шест столични училищаТази година в рамките на инициативата "Светилник" с нови химни се сдобиха шест столични училища - 19 СУ „Елин Пелин“, 81 СУ „Виктор Юго“, 108 СОУ „Никола Беловеждов“, 153 Спортно училище „Неофит Рилски“, 171 ОУ „Стоил Попов“ и Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“.  

comment 0
visibility 4995
-

Откраднаха цветята, засадени в новите кашпи на столичния бул. Мадрид

За вандалско посегателство в район "Оборище" в столицата съобщи зам. кметът на района Арсени Вълчинов. През месец октомври т.г. приключи проектът за благоустрояване и озеленяване на тротоарното пространство на кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“и бул. „Мадрид“. Проектът беше в рамките на Националната кампания на МОСВ и ПУДООС „Чиста околна среда – 2022 г.“ на тема „Обичам природата – и аз участвам“. Приключи ремонтът на кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и „Мадрид“ В пространството беше оформена зелена площ, бяха поставени нови кашпи и в тях бяха засадени цветя и лавандула. Към днешна дата обаче всички кашпи по проекта, в които са били засадени лавандули, са празни. Растенията са изкоренени и откраднати, а според експертите от отдел „Екология“ в района ново засаждане може да се случи чак през пролетта. От район „Оборище“ благодарят на добросъвестните граждани, които пазят общото имущество и отправят апел да не бъдем толерантни към вандалски посегателства.

comment 0
visibility 1438
-

В "Оборище": Ремонти за 223 хиляди лева

В централният столичен район "Оборище" през 2022г. са извършени ремонти и възстановителни дейности за 223 000 лева. Това каза пред БНР Арсений Вълчинов, зам-кмет на района. Средствата са отпуснати от Столична община. Належащи нужди от ремонти има непрекъснато, отбеляза той. По думите му, през следващата година ще бъдат отпуснати целеви средства на същата стойност. Те също ще бъдат използвани за ремонт на проблемни и спешни участъци. Сред улиците, на които е било извършено възстановяване на тротоарна настилка, са "Султан тепе", "Оборище", ул. "Богдан" и още много други в централната част на София. Вълчинов отбеляза, че има още много проблемни участъци, за които средствата не са стигнали. Той сподели, че предстои изпълнение на проект за реконструкция на улични мрежи на стойност около милион и сто и тридесет хиляди лева, което ще позволи още по-голямо развитие на тротоарната мрежа. Предстои ремонт на ул. "Екзарх Йосиф", на бул. "Мария Луиза", на бул. "Данаил Николаев", на "Черковна", изброи още зам.-кметът. Ще се ремонтират и ул. "Сердика", "Веслец", както и бул. "Сливница" до "Екзарх Йосиф". Вълчинов се похвали, че чрез т.нар. "Червен телефон" на районната администрация ежедневно се поддържа връзка с гражданите от района, непрекъснато подават сигнали за съществуващи проблеми, по които от района се стараят да вземат отношение.

comment 0
visibility 1671
-

Жители на "Оборище" се оплакват от постоянен шум от строеж

От нетърпим шум през целия ден се оплакват жителите на столичния район "Оборище". "От 8 до 17 часа с жена ми и 2те ми деца, които са още малки (големия ми син е на 2 години), търпим някакво китайско мъчение. Днес измерих близо 80 децибела", споделя във фейсбук възмутен гражданин. Строежът е на ул. "Оборище" 26 в София. Проверка би трябвало да се извърши от Столичен инспекторат, но поради тромавата и спорна процедура, гражданите са скептични, че проблемът може да се реши бързо. Тежките машини работят в близост до жилищни сгради, но изобщо не се съобразяват с наредбите, оплакват се хората. Конкретният случай в "Оборище" е пореден, при който граждани на столицата без резултат се оплакват от шум. "Живея срещу строежа и това е някакъв тотален целодневен тормоз. Звъня всеки ден в Община Оборище, вчера бяхме в 15:00 часа на проверка и не работеха машините. А иначе работят всеки ден без почивка от 14:00 до 16:00. Казаха ми също да платя на лаборатория да измери шума, за да имат основание да заведат дело, но доколкото знам, строителят е решен да плати всички подкупи и евентуално глоби", коментира живуща в района. В Наредбата за обществения ред на територията на Столична община се отбелязва:"Извършването на строително-монтажни работи (СМР) на строежи се ограничава допълнително в периода от 14.00 до 16.00 часа в работни дни, като остава ограничението от 22.00 до 08.00 часа. Въвежда се ограничение в периода от 21.00 до 09.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа в празнични и почивни дни, за да се гарантира спокойствието на гражданите, като същевременно се осигури възможност за работа по обектите на СМР. Забраната не се отнася в случаите на извършване на СМР на строежи за общински и държавни нужди." В същото време обаче няма определен норматив за ниво на шум през разрешеното за работа време.  

comment 0
visibility 1461
Детски градини и граждани от Оборище помагат на Дома в Делелец

Детски градини и граждани от Оборище помагат на Дома в Делелец

Приключи благотворителната кампанията на столичния район „Оборище“ и Сдружение „Зазоряване“, която имаше за цел да подпомогне Центъра за социални услуги за деца с увреждания в град Дебелец, съобщиха от районната администрация. В инициативата се включиха детски градини и отделни граждани, които предоставиха учебни помагала, детски книжки, пъзели и играчки. Даренията ще бъдат връчени на директорката на Дома в Дебелец в Деня на Народните будители - 1 ноември, допълват от район „Оборище“.

comment 0
visibility 1615
-

Детска градина в "Оборище" беше основно ремонтирана

Столичната детска градина № 100 „Академик Пенчо Райков“ беше основно ремонтирана през летните месеци. Днес, 18 октомври, зам.-кметът на район „Оборище“ г-н Арсени Вълчинов посети детското заведение, за да направи инспекция на свършеното. Целта на ремонта е повишаване на енергийната ефективност на сградата. Дейностите включваха обновяване и на електрическата - осветителна, силова и мълниезащита и ОВК инсталации. Детската градина вече функционира нормално и работи с пълен капацитет от деца. „За първи първи път от години от екипа на районната администрация взимат присърце нашите проблеми с обновяването на сградата. Изключително сме благодарни на целия екип и лично на зам.-кмета Арсени Вълчинов за оказаната подкрепа и за това, че проектът приключи навреме и с добър краен резултат“, сподели г-жа Златка Атанасова, директор на детското заведение.

comment 0
visibility 1449
-

Спирката пред Народната библиотека - с пейзаж от Малтийския орден

В район "Оборище" имаме поредното бижу по проекта на художничката Петя Илиева - "Изкуство за дипломация", похвалиха се от районната администрация. Облагородяването на спирката на градския транспорт пред Народна бибиотека е финансирано от Малтийския орден в България и изобразява Вила Маджистрале, която се намира на хълма Авентина в Рим и е резиденция на Великия приоритат. Мястото на възвишение с директен изглед към Тибър вече е било укрепен бенедиктински манастир през десети век. Вилата е един от малкото изпълнени проекти на Джовани Батиста Пиранези. Вилата е може би най-известна с ключалката ( Il Buco Della Serratura ) в централния портон с арка. Според легендата, през нея могат да се видят три държави. Партерната градина свързва вилата с църквата на Ордена Санта Мария дел Приорато, древна църква, изцяло преработена от Пиранези през 1765 г., предоставяща може би най-ранния пример в Рим за неокласическа архитектура. Суверенният Малтийски орден е един от най-старите рицарски ордени с непрекъсната история от 1094г. до днес. Той възниква в Йерусалим с цел да подпомага поклонниците на Гроба на Исус Христос при пътуването им в Светите земи. Проектът "Изкуство за дипломация" преобразява 11 спирки на градския транспорт в централната част на столицата. Те са превърнати в изложбено пространство с изображения на интересни, впечатляващи и малко познати на българите сгради от целия свят.

Район Оборище

Район Оборище табела

Територия на район Оборище

Столичният район Оборище е разположен на площ от 3070 дка. Част от централната част на столицата влиза в територията му - бул. „Сливница“, бул. „Д. Николаев“, бул. „Ситняково“, ул. „Хан Омуртаг“, ул. „Шипка“, ул. „”Париж“, ул. „Московска“, пл. „Княз Ал. Батенберг“, Ларгото, бул. „Мария Луиза“.  477 дка от площта на район Оборище са заети от паркове и градини. Населението на район Оборище надхвърля 36 000 жители. Сградата на кметството на район Оборище  се намира на адрес бул. „Мадрид“ 1.

Район Оборище обредна зала Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Район Оборище е благословен с минерален извор. Той се намира до Централната баня и има лечебни свойства. Използва се основно от страдащи от заболявания на стомаха. Стотици хора си наливат от лечебната минерална вода на район Оборище ежедневно.

Както вече споменахме, район Оборище се намира в централната част на София. Тук температурата винаги е по-висока. Ветровитите дни тук също са значително по-малко. Река Перловска пресича район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

В район Оборищесе намират няколко висши учебни заведения.

В район Оборище се намира Националната художествена академия, най-старото в страната висше учебно заведение за обучение на професионални художници. През 1896 г. се открива Държавното рисувателно училище. Иван Мърквичка, Антон Митов и Борис Шатц са първите преподаватели в училището. През 1897 идва и Ярослав Вешин. В началото обучението се осъществявало в стаи в частни домове под наем. Академията се мести на „Шипка“1 през 1907 г. Рисувателното училище се преименува в Художествена академия през 1921 г. Художествената академия в район Оборище предлага обучение в няколко факултета в две направления – изящни и приложни изкуства.

Следващото голямо висше учебно заведение на територията на район Оборищее Националната музикална академия. Висшето училище в район Оборище дълго време се нарича Българска консерватория. Академията започва да функционира от 1921 г. след издаване на Царски указ №145. Музикалната академия обучава студенти в 3 факултета - теоретико-композиторски и диригентски факултет, Инструментален факултет, Вокален факултет – включително балетно изкуство и поп- и джаз-изкуство - в които има общо 30 специалности.

Третото голямо висше учебно заведение в район Оборище е Военна академия „Георги Стойков Раковски”.  Академията е най-старото военно висше училище в страната. Разположена е в района на Орлов мост, район Оборище. През 1914 г. започва функционира, две година след откриването ѝ, заради Балканската война. Военната академия разполага с много красив парк. До 2010 г. той е бил достъпен единствено за служителите и учещите в академията. Добре оформеният и поддържан парк в район Оборище вече е достъпен и за гражданите.

Културни обекти в район Оборище

На територията на район Оборище има изобилие от културни обекти. Това е съвсем в реда на нещата, тъй като район Оборище в централната част на столицата, а там е съсредоточена голяма част от културните институти на София и страната.  

Район Оборище Национална опера и балет

В рамките на район Оборище се намира Националната опера и балет. Сегашната сграда на операта е проектирана в далечната 1921 г. Започват да я строят през 1947 г. и е готова през 1953 г. Предлага места за 948 зрители в голямата зала, а в малката - за 120 зрители. Националната опера и балет в район Оборище е истински оазис за почитателите на оперното и балетното изкуство.

На територията на район Оборище има още един културен музикален институт. Това е Националният музикален театър „Стефан Македонски“. На негова сцена се поставят само оперети и мюзикъли. Той е единствен по рода си.

Район Оборище Драматичен театър София

В район Оборище е разположен и Драматичен театър София. Той започва дейност през 1966 г. Това е най-старият общински театър в столицата. Сградата му в парк „Заимов“, район Оборище, е построена специално за него. Това го прави уникален. Представления се правят в голямата зала, която има капацитет 314 души, и в камерната зала – за 60 – 74 зрители.

Тук, в район Оборище, се намира и Малък градски театър „Зад канала“. Това е сравнително нов театър, но бързо става любим на столичани. Основната причина е чудесния актьорски състав, добрите режисьори и прекрасния репертоар.

Като сме на тема театри, няма как да не споменем за Театрална работилница „Сфумато“, която също е в район Оборище. Работилницата работи от 1989 г. Интересното е, че „Сфумато“ няма собствена трупа.

Район Оборище Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий

В район Оборищесе намира Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 1878 е годината, в която е основана библиотеката. Тя се намира до Софийския университет. Това е най-богатата обществена библиотека в България. 7 808 928 са библиотечните единици от фонда на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в район Оборище.

Район Оборище е домакин и на Националната галерия за чуждестранно изкуство или „Квадрат 500“. Сградата, в която се намира галерията е от 1883 г. По време на бомбардировките през Втората световна война е частично разрушена, но после е напълно ремонтирана.

Туристически обекти в район Оборище

В центъра на столицата, район Оборище, са съсредоточени и редица интересни туристически обекти.

Район Оборище се гордее, че на негова територия е разположен Националният военноисторически музей. Той разполага с 5 000 кв. м. застроена площ и 40 дка външна експозиционна площ.

В район Оборище се намира и емблематичната за София Централна минерална баня. Тя е със статут паметник на културата с национално значение. В една част от сградата в момента е изложена постоянната експозиция на Музея за история на София.

Паметникът на Васил Левски също е на територията на район Оборище. Това е един от малкото паметници, издигнати непосредствено след Освобождението. Той се намира съвсем близо до мястото на екзекуцията на Апостола.

Друг емблематичен паметник в район Оборище е Докторския паметник, който се намира в докторската градина. Издигнат е през 1884 г. в памет на загиналите медици в Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

Перлата в короната на район Оборище е храм „Свети Александър Невски“. Той е емблемата на столицата.  Паметник на културата е от 1955 г. Площадът около храма носи същото име. През 1953 г се превръща в патриаршеска катедрала.

Район Оборище фермерски пазар пред храм Свети Александър Невски

Тези и още много забележителни обекти се намират на територията на район Оборище. Екипът на районното кметство работят неуморно да превърнат район в уютен дом за столичани и привлекателна дестинация за многобройните български и чуждестранни туристи. Модерните хотели и привлекателните заведения за хранене със сигурност допринасят за доброто впечатление.

Територия на район Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

Културни обекти в район Оборище

Туристически обекти в район Оборище

Прочетете още