Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (9%, 53 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (17%, 98 Гласове)
  • Не, несъвместими са (16%, 90 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (50%, 286 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 575 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 6962
"Нисан" излетя от пътя на  "Цар Борис II" I, разби метална ограда и се спря

"Нисан" излетя от пътя на "Цар Борис III", разби метална ограда и се спря на тротоара

Кървава драма се размина на косъм на столичния булевард "Цар Борис III". С висока скорост "Нисат" излетя от пътното платно, не го спряха  и металните заграждения и се спря размазан на тротоара. За голям късмет в този момент там не е имало пешеходци. Снимката на катастрофата бе публикувана в социалната мрежа. Не се съобщава за пострадали хора от автомобила. Инцидентът е станал преди час в участъка с реверсивно движение. "Много шофьори смятат, че в тази отсечка могат да карат с превишена скорост", коментира гражданин в социалната мрежа. "Това място е прокълнато", споделят мнение граждани. Към момента не са уточнени причините за катастрофата, дали водачът е загубил контрол над автомобила или е бил засечен от друга кола.

comment 0
visibility 1627
Автомобили паркират на пешеходна зона в Белите брези

Автомобили паркират на пешеходна зона в Белите брези

В столичния квартал Белите брези автомобили системно паркират на пешеходна зона. Столичанка се оплака в социалната мрежа, че нарушителите най-нахално паркират пред входа, без да се съобразяват с играещите деца. Живущи в квартала споделиха, че за да се справят с проблема са нужни пирони, пяна и падащи камъни. Други предложиха да се загради входа с кашпи. Трети посъветваха столичанката да сигнализира до отговорните институции. Припомняме, че паркирането в зелените площи и тротоарите в София е забранено.

comment 0
visibility 1930
Автомобили превзеха тротоар и зелени площи в Младост 4

Автомобили превзеха тротоар и зелени площи в Младост 4

Столичанин се оплака в социалната мрежа, че автомобили са превзели тротоар и зелени площи в столичния квартал „Младост“ 4.  „Паркирали автомобили от месеци стоят на пътното платно и в зелените площи където би трябвало да е тротоар. Намират се зад блок 480,4 78 и 479 в кв. Младост 4 от към Околовръстен път,“ обясни във фейсбук групата „Безумията на София“ Габриел Валериев. Администраторът на групата Владимир Христовски обясни, че сигналът е предаден на отговорните институции. Припомняме, че паркирането в зелените площи е забранено. Преди време заместник- кметът по екология на Столична община Десислава Билева сподели, че контролът при паркирането в зелените площи в града става все по-сериозен. „Добре е хората да избягват подобно паркиране. И тук не става дума само за глобата, която ще платят. Паркирането в зелените площи ги превръща в кални петна, които повишават нивата на фини прахови частици във въздуха,“ обясни Билева.

Реклама
comment 0
visibility 5159
Изоставени автомобили се разпадат в подземен гараж в Гоце Делчев

Изоставени автомобили се разпадат в подземен гараж в Гоце Делчев

Столичанин сигнализира в социалната мрежа, че изоставени автомобили вече се разпадат в квартал Гоце Делчев. Иван Панов сподели във фейсбук групата "Безумията в София", че автомобилите гният вече 10-15 години в гаража. „Автомобилите не са на собственици на гаража. Адресът на подземния гараж е бул. Гоце Делчев,  зад блок. 102 ,“ обясни софиянецът.  Администраторът на групата Владимир Христовски обясни, че сигналът е предаден на отговорните институции. Живущи в квартала споделят, че колите могат да са обект на престъпление. „Впечатляващо, че досега не са изнесени на части, след като не са на никой от живущите. Подайте сигнал към МВР, за да е провери дали не са обект на престъпление. Те могат да издирят собствениците, ако не, извадете ги на улицата и общината ще се оправи. Докато са върху частен имот е безсилна при липса на определени процедури, а вие самите нямате правомощия да я предадете за разкомлектоване,“ споделят коментиращи в групата.

comment 0
visibility 2181
Опасни кабели до детска площадка в Красно село удариха с ток куче (СНИМКИ)

Опасни кабели до детска площадка в Красно село удариха с ток куче (СНИМКИ)

Столичанка алармира в социалната мрежа, че заради опасни кабели на стълб до детска площадка в столичния квартал Красно село, ток е ударил кучето й. „Срещу бл. 204А, до детска площадка. Кучето ни го удари ток, само като подуши в тъмното. Така може да пострада и дете. Внимавайте! Подаден е сигнал, обясни във фейсбук Ваня Стоева. Снимките предизвикаха вълна от недоволство от живущите в района. „Директно съд на общината. Толкова много стълбове са така. Нека всеки огледа около дома си и да прати сигнал. Поне като идват , да свършат повече работа,“ коментират софиянци в социалната мрежа.

comment 0
visibility 2794
Коли превзеха тротоара пред блок №103 в Стрелбище

Коли превзеха тротоара пред блок № 103 в Стрелбище

Тротоарът на ул. Йордан Йовков и ул. Златишки проход , бл. 103, в столичния квартал Стрелбище постоянно е зает от нерегламентирано паркирали коли. Снимка на нарушителите бяха публикувани във фейсбук групата „Безумията в София“ Администраторът на групата Владимир Христовски разясни, че сигналът е подаден на отговорните институции. Живущи в квартала споделят, че столичани  не могат да си представят какъв ужас е в този квартал да се намери къде да се спре. „Днес вдигаха от другата страна, на отсрещния тротоар и ги поздравих,“ сподели в социалната мрежа столичанка.

comment 0
visibility 9115
Джип потъна в калта на Кръстова вада

Джип потъна в калта на Кръстова вада

Джип затъна в калта в квартал Кръстова вада в София. Предницата е изцяло потопена. Снимката бе публикувана в социалната мрежа. Автомобилът е попаднал във все още не асфалтирана улица между новосторящите се сгради. "Снимката е от "престижния" столичен квартал Кръстова Вада. Без коментар!", написа авторът на снимката. Проблемът в калните улици е доста отдавна и е основно заради процедурите по отчуждаване, защото са частни имоти. Кметът на София: Промените в ЗУТ дават гаранция на гражданите, че ще има ред и дисциплина в града ни Преди два дни парламентът прие поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и при искане на разрешително за строеж, задължително ще се трябва да се приложи и улична регулация.  

comment 0
visibility 2293
Автомобил паркира пред вратата на магазин на ул. Железопътна 43

Автомобил паркира пред вратата на магазин на ул. Железопътна 43

Пореден нарушител паркира пред търговски обект ул. "Железопътна" 43 в столичния квартал "Орландовци". "Редовно се случва подобно паркиране пред вратата на магазина. Нарушителят пречи както на отваряне на вратата, така и на клиентите на магазина. Слагани са многократно табели с молба да не се паркира пред обекта, но още на следващия ден ги няма,“ обясни във фейсбук групата „Безумията в София“ столичанка. Администраторът на групата Владимир Христовски сподели, че сигналът е предаден на отговорните институции.

comment 0
visibility 12011
10 паяка налазиха нарушители в Надежда (СНИМКИ)

10 паяка налазиха нарушители в Надежда (СНИМКИ)

След сигнал на столичани бяха вдигнати неправилно паркирали автомобили в столичния квартал „Надежда“. Кадри на акцията на екипите на Центъра за градска мобилност бяха публикувани в социалната мрежа. „Снимките са направени в 6:00 ч. Вдигаха наред. Бяха поне 10 паяка. Оставиха само колите на персонала на „Лидъл“, обясни в социалната мрежа Кристиан Цветков. „Евалата! То не може да си го ползваш за личен паркинг. Като искаш си купуваш такъв или гараж. Само с такива действия общината може да си напълни много бързо бюджета. Отделно ще научи всички тарикати,“ коментират живущи в квартала.

comment 0
visibility 4335
Кои детски градини в София извеждат децата да играят навън? (СНИМКИ)

За пример: В София децата от ЦДГ „Преспа“ играят навън всеки ден (СНИМКИ)

В София много детски градини извеждат децата навън, за да се радват на снега. Във фейсбук групата „Детски ясли и градини в гр. София“ публикува пост, в който родителите да споделят дали е практика и в тяхната детска градина малчуганите да играят в двора. „Предлагам в този пост да похвалим столичните градини и ясли, които са извели децата в това прекрасно време! Това е любимата ни градина 113 Преспа, детето ми е 3 та група. Навън са всеки ден, дори ако лекично рами и при снеговалеж. Само в пороен дъжд не ги извеждат,“ сподели в социалната мрежа Марина Атаян. Ето част от столичните детски градини, които бяха похвалени във фейсбук: 175 ОДЗ Слънчеви лъчи 191 Приказка без край, район Оборище 139 ДГ „Панорама“, централа 33 ДГ "Сребърни звънчета" 169 Коледарче 90 ДГ “Веса Паспалеева” 187 ДГ "Жар птица" 48 ДГ "Братя Грим " 79 ОДЗ "Слънчице" 195 ДГ „Братя Мормареви“

comment 0
visibility 5367
Столичанин изчисти от лед тротоара на "Дойран" в Красно село

Столичанин изчисти от лед тротоара на "Дойран" в Красно село (СНИМКИ)

Снимки на заледени квартали улици и тротоари в София заляха социалната мрежа. Трудно и тежко е положението в кв. Разсадника, Павлово, Дружба и на още много места в София. Има обаче граждани, които не мрънкат и не чакат общината, а действат. Това направи днес в Красно село Цанко Донков. Той изчисти тротоара по бул. Дойран между "Хайдушка гора" и "Ворино". "Благодаря на Костадин К. за неговата подкрепа!", написа Донков в социалната мрежа. Двамата мъже осигуриха нормално придвижване по тротоара на "Дойран" на пешеходците и най-вече сигурност на възрастни хора и майки с деца и колички. Цанко Донков е от сред най-активните в район Красно село. Той участва с проект в "София избира". Предложе да се поставят автомати за връщане на пластмасови бутил срещу билетче за градския транспорт. За разлика от него в други квартали гражданите са изчистили подходите към входовете на блоковете. Заледени останаха тротоари  и улици. Такъв е случаят в кв. Разсадника. Пред блок 30А пързалката е опасна и непрепоръчителна за пешеходците. Това е клинична пътека за травматологията на "Пирогов", написаха живеещи в квартала. Вледенена е и ул. Мадара в кв. Павлово се. В Дружба 1 също са ледени кварталните улици. С приоритет в София са централни улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и училища, болници, социални заведения и публични пространства около обществени сгради, както и подходите и подлезите към метростанциите и стълби на подлези.

comment 0
visibility 2556
Измамница събира пари за хора с увреждания в Слатина

Измамница събира пари за хора с увреждания в Слатина

Руса жена обикаля столичния квартал Слатина, за да събира пари за изграждане на Център за хора с увреждания. „Ако непозната руса жена ви звънне на вратата, за да иска пари за център за хора с увреждания, или друга подобна версия тип подпомагане на сираци, най-добре да звъннете в Първо районно или на 112. Името на фондацията, която тя развява на измислени листи, фактури и бланки отдавна е спряна от дейност, а собствениците ѝ са със запорирани сметки заради невърнати кредити. Може би дори самите те не предполагат, че тяхната фондация “набира средства за благотворителност”, сподели в социалната мрежа Димана Дойчинова. Тя призова живущите в квартала да бъдат мнителни. „Не се притеснявайте да натиквате в ъгъла такива наглеци, спекулиращи с човешкото страдание. Не си струва заради шашми да спрем да помагаме, когато е наистина нужно,“ обяснява Дойчинова.

comment 0
visibility 2118
Вандали чупят автомобилни чистачки в Обеля (СНИМКИ)

Вандали чупят автомобилни чистачки в Обеля (СНИМКИ)

Вандали чупят автомобилни чистачки в столичния квартал „Обеля“. Столичанка се ожали в социалната мрежа, че са откъртили чистачката на колата на сина й. „Хора, бъдете бдителни. Тази нощ бесен орк е издевателствал върху колата на сина ми. Зад блок 219 е откъснал чистачката. Явно или дозата не е стигнала, или е направил по-цветен скапания си живот,“ коментира Драгостина Николова. Хулиганите трошат и в 1 и в 2 част на квартала. Живущи в района обясняват, че така недобросъвестните граждани маркират автомобилите, за да откраднат катализатори. Припомняме, че преди два дни апаши бяха заловени докато крадат катализатори в столичния квартал „Хаджи Димитър“.

comment 0
visibility 1859
Непочистени спирки в квартал Иван Вазов възмутиха столичани (СНИМКИ)

Непочистени спирки в квартал Иван Вазов възмутиха столичани (СНИМКИ)

Потънали в сняг спирки в столичния квартал „Иван Вазов“ възмутиха софиянци, отиващи сутринта на работа. Кадри на непочистена спирка бяха качени в социалната мрежа и предизвикаха противоречиви коментари. "Почистените" спирки в квартал ,,Ив. Вазов", лаконична бе Емилия Катева, която качи фотосите във Фейсбук. „По нищо не личи ,че е спирка, даже още няма монтирани навес спирки“, коментира друга столичанка. Живущи в квартала я посъветваха вместо да се оплаква, да взема да изчисти сама. „Зарадвайте се сутринта на прекрасния бял сняг и се усмихнете, преди да го посипят със сол, изринат и т.н. На вас, госпожо, да напомня, че навремето всеки беше длъжен да почиства около жилището си - къща, блок и под. Така че хващайте лопатата и се освежете с малко движение,“ съветват коментиращи.

comment 0
visibility 6546
Блъснаха човек на ул. "Витиня"

Блъснаха човек на ул. "Витиня"

  Човек е блъснат от кола на улица "Витиня" до бул. "Ботевградско шосе". За това съобщиха граждани със снимки и коментари в социалната мрежа. На място има полиция, която регулира трафика. Изясняват се причините за инцидента.   В интернет коментарите бяха, че в района няма пешеходни пътеки и всички си пресичат по булеварда, вместо да ползват подлезите.  Други обясниха, че по "Ботевградско" подлезите отдавна са чисти и са с осветление. "Това обаче не пречи на камикадзетата да пестят 20 стъпала", категорични са столичани.    

От мрежата

Социалните мрежи са мощен инструмент, който често ни помага да достигнем до интересни новини. В различните групи от мрежата столичани публикуват разнообразни случки, снимки и събития, които е добре да станат достояние на повече хора. Всяка новина от мрежата е изключително интересна за всички, а и не всичко могат да уловят нашите репортери.

Нарушения от мрежата

Нарушения от мрежата

Гражданите са достатъчно будни и непримирими към нарушения от всякакъв род. Те избират да дадат гласност на това, което ги възмущава и да накара потребителите от мрежата да споделят мнението си и да се вземат мерки. Когато говорим за нарушения, това се отнася за нередности, допуснати от автомобили при паркиране, от граждани, решили, че няма кофи за боклук, фирми, които замърсяват околната среда и др. Така видяно от мрежата, то се споделя стотици пъти и ответните мерки не закъсняват. Когато има природни катаклизми, от мрежата най-бързо се научават екстремните ситуации, а помощта идва по-бързо. За това допринася и нашата медия.

Катастрофи от мрежата

Катастрофи от мрежата

В столичните групи от мрежата потребителите, станали свидетели на пътно транспортни произшествия, публикуват снимки и подробности за случаите. Това до голяма степен помага да се разбере къде има затруднения в придвижването в столицата. Почти всеки днес черпи повечето от информацията си от мрежата и така новините достигат бързо до пътуващите. Ние се стремим да предадем възможно най-бързо новината, получена от мрежата, което допълнително ускорява нещата. Факт е, че в последно време по пътищата се случват все повече зверски катастрофи. Служителите на реда се стремят всячески да ги ограничат, но сякаш става обратното. Разбира се, от мрежата идва информация не само за тежки катастрофи. В ежедневието се случват и редица леки произшествия, които просто блокират движението по основни булеварди с часове, заради недисциплинирани водачи. Голяма част от катастрофите, за които научаваме от мрежата, са с мотоциклетисти.

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Изключително точна и ценна е информацията от мрежата за местоположението на камерите за следене на скоростта. В една от групите от мрежата столичани си разменят подобна информация за това къде са разположени камерите. Това определено помага за спазване на ограниченията за скоростта в съответния район. Всеки се прави на примерен на мястото, посочено от мрежата. Разбира се, има и смелчаци, които не са получили информация от мрежата и получават изключително скъпи снимки по пощата. От КАТ вероятно се дразнят, че бързо биват разкрити от мрежата, знаейки за местонахождението на камерата, водачите карат наистина внимателно.

Информация за протести от мрежата

Информация за протести от мрежата

В последните месеци протестиращите на територията на София се увеличават. Всеки гражданин има право да изрази мението си чрез протест, за които също разбираме от мрежата. За голяма част от протестите Столична община е уведомена и се осигурява необходимата охрана. Факт е, че понякога нещата излизат извън контрол и протестите блокират движението по основни булеварди и улици. Предимно от мрежата се разбира къде има подобни затруднения. Информацията се пуска от попаднали в задръстването водачи. Други, научавайки от мрежата за затрудненията в района, търсят алтернативен маршрут и не задълбочават проблема. Помощта от мрежата понякога се оказва решаваща, когато трябва да се спести време или неприятности.

Информация за инциденти от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Не особено често, но все пак точно от мрежата научаваме за повечето инциденти с превозни средства от градския танспорт. В повечето случаи всичко се случва по невнимание на водачите. Разбира се, има изключения и ставаме неволни свидетели на трагични случаи с пешеходци или велосипедисти. Първо от мрежата също научихме за блъснатия велосипедист, който дни след инцидента почина от тежките наранявания. Автомобилът, блъснал клоездача, още не е намерен. От мрежата разбрахме и за някои подробности за таргичните инциденти с деца в края на миналата година. При единия кола на НСО блъсна момче на пътя, както научихме първо от мрежата. За щастие детето остана живо, макар и с тежки наранявания. Малко след това от мрежата научихме и за инцидент на пешеходна пътека, при който бяха блъснати две момичета, от които едно загина на място. Всички заедно трябва д проявим търпение и здрав разум и да спзваме законите на пътя, за да могат всички да се приберат живи и драви при семействата си.

Информация за градския транспорт от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

В топлите месеци не бяха рядкост снимките от мрежата на младежи, които в стремежа си да спестят от билетче, се возят на задната част на мотриса на трамвай. Това е истинска лудост, но вероятно самите те не го осъзнават, а го приемат за голямо геройство. От мрежата понякога се научава за някоя авария, заради която се налагат изкопни дейности на някоя улица и съответно промяна на маршрута на линия от градския транспорт. Логично е първо от мрежата да се видят подобни информации, тъй като се пускат от хора, минали по съответния маршрут. Така всички останали знаят какво да предприемат, за да стигнат до желаната дестинация. При пътен инцидент по центарлни улици и булеверди също се налага да се забави или промени разписанието на някои линии от градския транспорт и за това научаваме първо от мрежата.

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Най-често от мрежата може да се черпи информация за плачевното състояние на столичните улици и несполучливите ремонти. На някой може да му се струва нелепо да се използва социалната мрежа за подобни сигнали, но на столичани не им е все едно какво се случва с техния град. Те се стремят да накарат отговорните да се погрижат за изпълнение на задълженията си, па било то да се информират от мрежата.

Няма да спорим, че от мрежата научаваме значително количество новини. Точно от мрежата се виждаха и многото нередности по ключовите места с ремонти през миналата година. Не веднъж бяха публикувани снимки от „Граф Игнатиев“ и Ларгото. От мрежата изникваха снимки с опасни фасади на сгради, които бързо бяха ремонтирани, за да не се случи нащастен инцидент.

Бидейки хит сред цялата общесвеност, социалната мрежа се използва много умело за достигане на важна информация до жителите на столицата дори и от управата на Столична община и от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Понякога от мрежата се научава всичко много бързо и ясно, затова този канал се използва все по-често и оправдава доверието, което му гласуват управници и граждани. Ако все още нямате профил там, време е да си направите.

Нарушения от мрежата

Катастрофи от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за протести от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Прочетете още