Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
  • Притеснявам се и стоя вкъщи (36%, 216 Гласове)
  • Мисля, че се преувеличава (21%, 124 Гласове)
  • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 194 Гласове)
  • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 60 Гласове)
  • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 9 Гласове)
Общо гласували: 603 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 968
Паркиране в Слатина

Колко трудно и опасно се паркира в Слатина (СНИМКИ)

Колко трудно е да се паркира в софийските квартали? Дали шофьорът толкова може  или няма осветление, не е без значение. От значение обче е резултатът, защото може да е с тежки последици. Снимка на паркиран "на кантар" автомобил бе публикувана в социалната мрежа. Колата, с кюстендилска регистрация, е почти пред пропадане в столичния "Слатина". Според поста мястото не било осветено и това е затруднило шофьора. "Не виня човека, ако ще да е бил на няколко водки. Неосветен, иначе чисто нов паркинг, пред блок с над 100 апартамента. В тъмното кой да види?", написа авторът на снимката. В крайна сметка опасността си остава и следващият шофьор може да не извади късмета на този.

comment 0
visibility 3333
Шофьор на автобус 413 помага за качването на инвалидна количка

Шофьор на 413 слезе и помогна на качването за инвалидна количка (ВИДЕО)

Шофьоръ на автобус по линията 413 в София помогна на пътник, който е в инвалидна количка. Водачът от градския транспорт се казва Чавдар Алексиев. И това не бил първият му случай да оказва съдействие, научи Столица.bg. Преди дни на една от спирките по линията той забелязва, че има човек с увреждане. Още със спирането на автобуса, отива до вратат за пътници и отваря платформата за качването на инвалидната количка.  Пътниците остават впечатлени. Някои от тях признават, че за първи път виждат такова отношение и са възхитени от шофьора. Видеото бе публикувано в социалната мрежа. В коментарите си десетки хора поздравяват Алексиев. "Респект и адмирации към шофьора", "добрият човек е и добър шофьор", са коментарите в социалната мрежа. Той е един от най-стабилните, уважавани и възпитани наши служители, бе лаконичният коментар на негови колеги в гараж Дружба. За Чавдар Алексиев това било нормално да окаже съдействие и да помогне.  

comment 0
visibility 1394
type-photo.svg
катастрофа

Катастрофа до пазара "Димитър Петков" (СНИМКИ)

Катастрофа е станала на бул. "Тодор Александров" до пазара "Димитър Петков" в столицата. За това съобщават много шофьори в социалната мрежа. Заради инцидента в района се е образувало задръстване. На място са пристигнали екипи на "Пътна полиция", които да регулират трафика. Уточняват се причините за ПТП-то.  

Реклама
comment 0
visibility 2020
Джип се паркира на ремонтираната ул. Малко Търново

Джип се качи върху ремонтираната ул. Малко Търново `(СНИМКИ)

Джип се качи върху ремонтираната отпреди месец централна столична ул. Малко Търново. За безумието съобщават наблюдателни граждани, които публикуваха снимката в социалната мрежа. Шофьорът не само се е паркирал върху обновената настилка, но е спрял перпендикулярно на движението по бул. Дондуков. Не става ясно дали нарушението е забелязано и дали има наложена санкция. "Когато искаш да си снимаш любимата уличка, но един дебил е паркирал постизбирателно отпред на тотално забранената зона", пише авторът на снимката. Най-вероятно собственикът на автомобила е искал да спести левче от зелена зона. Другата версия според коментарите е, че го мързи да ходи и е спрял точно до входа на магазина за алкохол и цигари. Освен всичко препречва и свободното преминава през улицата, както и по тротоара на Дондуков. Най-късата улица в София - "Малко Търново" бе изцяло обновена след обществено обсъждане. Стойността на ремонта е 130 000 лв. и е дарение за София от проектантско студио. След още няколко пракирани автомобили на това място със сигурност обновения паваж ще се пропадне и настилката ще бъде опасна за пешеходците, предупреждават граждани.

comment 0
visibility 1355
Наказание за шофьор

С клони, боклуци и гума затрупаха кола, паркирана на ул. Петър Протич (СНИМКИ)

Брутално затрупаха мерцедес с клони, боклуци и стара гума в София. Автомобилът е със старозагорска регистрация и това вероятно е причината да предупредят толкова агресивно собственика. Снимката на сребристия мерцедес бе публикувана в социалната мрежа в "Забелязано в София". Случката е на паркинг на ул. Петър Протич в кв. Полигона,  район Младост. Паркираната кола на никого не пречи, спряна е при другите автомобили на паркинг пред блок.  В София има всякакви отмъщение за паркомясто. В Студентски град заливат колите със жълта боя или ги пълнят с кал, камъни и трева. В Лозенец пък драскат с пирон или остър предмет, а в крайните квартали ги засипват с боклуци. Нито едно от изредените "наказания", включително и това в Полигона не е цивилизовано. Проблемът е, че много хора смятат за свое мястото на общинския терен, върху който се паркират автомобилите пред блоковете.

comment 0
visibility 889
Автомобил се паркира на велоалея

Кой се паркира на велоалеята и препречи трасето на колоездачите

Столичанин се паркира на велоялеята на булевард в София. Безцеремонно той спря автомобила си изцяло върху трасето за солоездачи и препречи пътя им. Снимката бе публикувана в социалната мрежа в "Забелязано в София". Тъмносиният Форд Мустанг бе забелязан от десетки шофьори. Очевидно, че не се съобразява с правилата на движение. 

comment 0
visibility 820
Катастрофа на ул. Богатица

Катастрофа на кола и мотор блокира ул. Богатица

Столичната ул. Боганица в кв. Лозенец е блокирана заради катастрофа. Това съобщиха наблюдателни шофьори в социалната мрежа. Те препоръчват да се ицбягва маршрута, за да се спести време и задръствания. Инцидентът е станал преду минути. Катастрофата е между автомобил и мотор. За щастие няма пострадали хора. На мястото има екип на Пътна полиция и правят оглед. Най-вероятната причина е отнемане на предимство.

comment 0
visibility 14258
катастрофа Люлин

Тежка катастрофа след тунела на Люлин

Тежка катастрофа е станала след тунела на Люлин, известен като „ускорителя на елементарни частици“, става ясно от публикации в социалната мрежа. Две коли са се ударили. Едната е обърната на едната си страна и се намира в средата на платното. Не е ясно дали има жертви. Коментиращите снимките подозират, че някой от двамата водачи е прелетял на червено. Отново се повдига въпроса за нуждата от поставянето на паднал полицай, който ще предотврати повишаването на скоростта и причиняване на катастрофи.    

comment 0
visibility 1381
изпочупени

Чупят пейки и обръщат кошчета в парк "Св. Петър и Павел"

Вандали са изпочупили пейки  в столичния парк "Св. Петър и Павел". Освен изтръгнатите пейки, има обърнати няколко кошчета, съборена е дори и химическа тоалетна. За това сигнализират живеещи в района в социалната мрежа.    Според част от коментарите в интернет причина за погрома са ромите от близката до парка махала. Според други обаче ромите нямат нищо общо. В случая става дума за това, че "зомбираните в днешно време  са повече от нормалните".     

comment 0
visibility 812
Кола се обърна на Околовръстното

Кола се обърна на Околовръстното

Форд Фиеста се обърна на Околовръстното на завоя към бул. България в София. За пострадали не се съобщава и дано да няма. Снимката на излетелият автомобил на тревата бе публикува в социалната мрежа. Най-вероятно шофьорът е карал с несъобразена превишена скорост и автомобилът е излетял в поляната на завоя. "Внимавайте хора!!!", предупреждава авторът на снимката в социалната мрежа.  От два дни от Пътна полиция предупреждават, че времето застудява, ще вали и шофьорите трябва да са много внимателни заради хлъзгавата настилка. Вероятно има шофьори, които не вярват на предупрежденията и смятат, че на тях нищо не може да им случи.

comment 0
visibility 568
Т. Каблешков

Полицаи дебнат за нарушители на "Т. Каблешков"

Пътни полицаи следят за правилата на движение на столичния "Тодор Каблешков", предупреждават шофьори в социалната мрежа. Вече има хванати нарушители. Катаджиите са се позиционирали на "Каблешков" зад Била в "Мотописта". Те спирали всички, които правят забранен ляв завой.

comment 0
visibility 5574
електромобил

Оставиха на трупчета електромобил в "Манастирски ливади"

Електромобил на компанията SPARK е останал и без гумите, и без джантите си. Случката е от столичния квартал "Манастирски ливади", разказват граждани в социалната мрежа.    Коментарите в интернет за случката са доста разнопосочни и доста емоционални. Едни категорично считат, че подобен вид агресия е дело само на някоя таксиметрова фирма. Все пак електромобилите под наем взимат доста от клиентите на такситата в София. Други  подхвърлят, че някой квартален хитрец се е обзавел с части за собствената си кола от SPARK-a. Трети шеговито отбелязват, че "просто ще му смeнят летните със зимни гуми на автомобилчето, какво толкова се чудите".    В началото на октомври от фирмата SPARK обявиха в социалната мрежа,че обмислят напускане на София и страната заради вандалски действия с колите, които отдават под наем. Преди време в социалната мрежа бе публикувана снимка на захвърлен в храстите електромобил в столицата.    

comment 0
visibility 782
катастрофа

Катастрофа с джип и БМВ на "Тодор Каблешков"

Катастрофа между джип и БМВ е станала преди минути на столичния бул. "Тодор Каблешков", близо до ресторант "Хепи". Това съобщиха в социалната мрежа свидетели на инцидента. Заради ПТП-то на мястото вече се е образувало задръстване.   Изясняват се причините за катастрофата. На място има екип на "Пътна полиция", който се опитва да регулира трафика.       

comment 0
visibility 2477
Жени се биха на протеста на Орлов мост

Жени се биха на протеста на Орлов мост в столицата

Не мина без екшън днешният протест на Орлов мост, който блокира цяла София. На атрактивен женнски бой се нагледаха част от недоволните от избора на Иван Гешев за главен прокурор. За боя бе съобщено и в социалната мрежа около 13 часа. Едната жена твърдеше, че е ударена и оплюта от друга. При шамара очилата й хвръкнали. Полицаите веднага я наобиколили, но тя се съпротивлявала и обяснявала, че е жертва, пише в. Монитор. Униформените искали да я отведат в районното, но тя се дърпала. Според Нова телевизия другата участничка в екшъна е установена и заловена. Все още не се съобщава каква е причината за  боя. На Орлов мост е пълно с камери.

comment 0
visibility 10272
катастрофа

Тежка катастрофа на Околовръстното преди "Симеоновско шосе"

Тежка катастрофа на Околовръстния път преди бул. "Симеоновско шосе" е станала преди минути. ПТП-то е в посока "Горубляне", свидетелстват сигнали на шофьори в социалната мрежа. Задръстването е повече от сериозно. Редицата с коли стига почти до детелината на бул. "България". Водачи съветват колегите си в интернет, ако могат да избягват този участък.  На мястото са и линейка, и пожарна.    Има няколко екипа на "Пътна полиция", които се опитват да регулират трафика. 

От мрежата

Социалните мрежи са мощен инструмент, който често ни помага да достигнем до интересни новини. В различните групи от мрежата столичани публикуват разнообразни случки, снимки и събития, които е добре да станат достояние на повече хора. Всяка новина от мрежата е изключително интересна за всички, а и не всичко могат да уловят нашите репортери.

Нарушения от мрежата

Нарушения от мрежата

Гражданите са достатъчно будни и непримирими към нарушения от всякакъв род. Те избират да дадат гласност на това, което ги възмущава и да накара потребителите от мрежата да споделят мнението си и да се вземат мерки. Когато говорим за нарушения, това се отнася за нередности, допуснати от автомобили при паркиране, от граждани, решили, че няма кофи за боклук, фирми, които замърсяват околната среда и др. Така видяно от мрежата, то се споделя стотици пъти и ответните мерки не закъсняват. Когато има природни катаклизми, от мрежата най-бързо се научават екстремните ситуации, а помощта идва по-бързо. За това допринася и нашата медия.

Катастрофи от мрежата

Катастрофи от мрежата

В столичните групи от мрежата потребителите, станали свидетели на пътно транспортни произшествия, публикуват снимки и подробности за случаите. Това до голяма степен помага да се разбере къде има затруднения в придвижването в столицата. Почти всеки днес черпи повечето от информацията си от мрежата и така новините достигат бързо до пътуващите. Ние се стремим да предадем възможно най-бързо новината, получена от мрежата, което допълнително ускорява нещата. Факт е, че в последно време по пътищата се случват все повече зверски катастрофи. Служителите на реда се стремят всячески да ги ограничат, но сякаш става обратното. Разбира се, от мрежата идва информация не само за тежки катастрофи. В ежедневието се случват и редица леки произшествия, които просто блокират движението по основни булеварди с часове, заради недисциплинирани водачи. Голяма част от катастрофите, за които научаваме от мрежата, са с мотоциклетисти.

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Изключително точна и ценна е информацията от мрежата за местоположението на камерите за следене на скоростта. В една от групите от мрежата столичани си разменят подобна информация за това къде са разположени камерите. Това определено помага за спазване на ограниченията за скоростта в съответния район. Всеки се прави на примерен на мястото, посочено от мрежата. Разбира се, има и смелчаци, които не са получили информация от мрежата и получават изключително скъпи снимки по пощата. От КАТ вероятно се дразнят, че бързо биват разкрити от мрежата, знаейки за местонахождението на камерата, водачите карат наистина внимателно.

Информация за протести от мрежата

Информация за протести от мрежата

В последните месеци протестиращите на територията на София се увеличават. Всеки гражданин има право да изрази мението си чрез протест, за които също разбираме от мрежата. За голяма част от протестите Столична община е уведомена и се осигурява необходимата охрана. Факт е, че понякога нещата излизат извън контрол и протестите блокират движението по основни булеварди и улици. Предимно от мрежата се разбира къде има подобни затруднения. Информацията се пуска от попаднали в задръстването водачи. Други, научавайки от мрежата за затрудненията в района, търсят алтернативен маршрут и не задълбочават проблема. Помощта от мрежата понякога се оказва решаваща, когато трябва да се спести време или неприятности.

Информация за инциденти от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Не особено често, но все пак точно от мрежата научаваме за повечето инциденти с превозни средства от градския танспорт. В повечето случаи всичко се случва по невнимание на водачите. Разбира се, има изключения и ставаме неволни свидетели на трагични случаи с пешеходци или велосипедисти. Първо от мрежата също научихме за блъснатия велосипедист, който дни след инцидента почина от тежките наранявания. Автомобилът, блъснал клоездача, още не е намерен. От мрежата разбрахме и за някои подробности за таргичните инциденти с деца в края на миналата година. При единия кола на НСО блъсна момче на пътя, както научихме първо от мрежата. За щастие детето остана живо, макар и с тежки наранявания. Малко след това от мрежата научихме и за инцидент на пешеходна пътека, при който бяха блъснати две момичета, от които едно загина на място. Всички заедно трябва д проявим търпение и здрав разум и да спзваме законите на пътя, за да могат всички да се приберат живи и драви при семействата си.

Информация за градския транспорт от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

В топлите месеци не бяха рядкост снимките от мрежата на младежи, които в стремежа си да спестят от билетче, се возят на задната част на мотриса на трамвай. Това е истинска лудост, но вероятно самите те не го осъзнават, а го приемат за голямо геройство. От мрежата понякога се научава за някоя авария, заради която се налагат изкопни дейности на някоя улица и съответно промяна на маршрута на линия от градския транспорт. Логично е първо от мрежата да се видят подобни информации, тъй като се пускат от хора, минали по съответния маршрут. Така всички останали знаят какво да предприемат, за да стигнат до желаната дестинация. При пътен инцидент по центарлни улици и булеверди също се налага да се забави или промени разписанието на някои линии от градския транспорт и за това научаваме първо от мрежата.

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Най-често от мрежата може да се черпи информация за плачевното състояние на столичните улици и несполучливите ремонти. На някой може да му се струва нелепо да се използва социалната мрежа за подобни сигнали, но на столичани не им е все едно какво се случва с техния град. Те се стремят да накарат отговорните да се погрижат за изпълнение на задълженията си, па било то да се информират от мрежата.

Няма да спорим, че от мрежата научаваме значително количество новини. Точно от мрежата се виждаха и многото нередности по ключовите места с ремонти през миналата година. Не веднъж бяха публикувани снимки от „Граф Игнатиев“ и Ларгото. От мрежата изникваха снимки с опасни фасади на сгради, които бързо бяха ремонтирани, за да не се случи нащастен инцидент.

Бидейки хит сред цялата общесвеност, социалната мрежа се използва много умело за достигане на важна информация до жителите на столицата дори и от управата на Столична община и от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Понякога от мрежата се научава всичко много бързо и ясно, затова този канал се използва все по-често и оправдава доверието, което му гласуват управници и граждани. Ако все още нямате профил там, време е да си направите.

Нарушения от мрежата

Катастрофи от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за протести от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Прочетете още