Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
  • Собствения си автомобил (32%, 31 Гласове)
  • Отполение на дърва и въглища (10%, 10 Гласове)
  • Градския транспорт (57%, 55 Гласове)
  • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 97 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 664
обърната кола

Обърната кола на Околовръстния път посока НБУ

Катастрофа е станала на Околовръстния път след бул. "Цар Борис III" посока Нов български университет. За това съобщиха граждани в социалната мрежа. Една от колите в ПТП-то е обърната.    Заради инцидента отбиват движението. Ако някой иска да мине може да направи това само в локалното, съветват водачи от района.   На място има екип на "Пътна полиция", който уточнява детайлите около катастрофата.   

comment 0
visibility 668
потрошени коли

Вандали потрошиха коли в квартал „Витоша“

Снимка на коли потрошени стъкла и спукани гуми се появи в социалната мрежа. Става ясно, че автомобилите са били паркирани на „Данаил Крапчев“ и „Иван Пейчев“. Едната кола е с регистрация от Велико Търново, а другата е с монтанска регистрация. В коментарите под поста се виждат предположения за вандалската проява. Споменава се, че в събота е мало коли със спукани гуми. Явно вандалите продължават да рушат. Други предполагат, че точно НЕсофийската регистрация е провокирала това действие. Други подозират, че на някого не му е харесало къде са паркирали колите. Каквато е да е причината, никой не може да руши частна собственост. Вандалите трябва да носят отговорност за действията си.

comment 0
visibility 1268
Подлезът на Окръжна

Свинщина в подлеза на Окръжна болница в София

Един от най-натоварените подлези в София, този на Окръжна болница е в изключително лошо състояние. За надрасканите стени по стълбите и мръсния и миришещ, и с течове подлез сигнализират граждани в социалната мрежа в в групата "Безумията в София". Лошото състояние е резултат от хулигански драсканици и недобросъвестни граждани. Безотговорно е обаче и отношението и на районната администрация, която трябва да поддържа подлеза. Стените, пода и тавана са в окаяно състояние, а от там минават десетки хиляди хора ежедневно. Това е един от малкото подлези, в които все още има доста магазинии пътникопотокът е от най-многобройния. Съоръжението минава под Цариградско шосе и е връзка на спирките в двете посоки към центъра на София и към изхода на града. Излизането от подлеза също не е безпрепятствено. Пътеката, през която се минава, няма настилка. Публикуваните в "Безумият в София" снимки логично събраха коментари на възмущение. Гражданин коментира, че подлезът е бил некачествено направен. Плочките не са подходящи. Не е чистено откакто е направен и се налага да бъде ремонтиран, за да придобие нормален вид. Но пък какъвто и ремонт да се направи, ако гражданите не пазят и са безотговорни, то подлезът отнов ще стане мръсен и мизерен. Район Младост се управляваше от и. д. кмет, който е архитект, а и има главен архитект на района. Така ремонтът на подлеза остава за новия кмет на Младост.

Реклама
comment 0
visibility 927
Гуми, зима, животни

Стари гуми стават къщички за улични животни

Интересна идея е лансирана във Фейсбук, в групата на „Забелязано в София“. Жанета Талева предлага ако някой иска да помогне на уличните животни през зимата, да отдели стари гуми и 30 минути за едно добро дело. Коментарите под публикацията са от знака плюс до знака минус. Много добро дело, съседите няма да се съгласят, хубава идея, това е лудост, в гумите е студено, по-добре кашони,  не мъчете животните, гумите ще изтормозят котките и т.н. Един от коментиращите дори с чувство на хумор възкликва, че гумите на снимката са по-нови от тези на автомобила му.

comment 0
visibility 1264
трамвай №8

Трамвай №8 аварира на К. Величков и Стамболийски

Трамвай №8 излезе от релсите на кръстовището на булевардите „Константин Величков“ и „Стамболийски“, става ясно от публикация в социалната мрежа. Авторката на поста, @Дора Факирска, е била в трамвая и разказва за случката. Според нея, ватманът се е отнесъл изключително професионално. Направил е опит да изтегли назад превозното средство максимално. Аварийните коли са дошли много бързо, за да освободят кръстовището. Сред коментарите на поста се отличава един, който твърди, че релсите на това място са на вълни и трамвая буквално подскача, когато преминава през тях.

comment 0
visibility 223
Счупена телефонна кабина

Потрошиха телефонна кабина до Софийския университет

Хулигани си показаха простотията върху телефонна кабина до Софийския университет "Климент Охридски". По-късните часове те са потрошили тотално публична собственост. Пияни, заляни, надрусани или просто простаци няма никакво значение какви са. Факт е, че са от простаците, които  прекършиха дръвчета в столицата, чупят пейки и чешми, обръщат кошчета за боклук, къртят шадравани и драскат по обществени сгради. Очакването на гражданите е, че ще бъдат разпознати и наказани. Засега е сигурно, че около Алма матер има много камери за видеонаблюдение и е инцидентът е запечатан. Снимката бе публикувана в социалната мрежа и взриви от недоволство. Според коментарите София се е напълнила с боклучи. Други смятат, че това е недопостимо, незамисимо, че отдавна сем във времето на мобилните телефони.

comment 0
visibility 8447
type-photo.svg
Автомобил, катастрофа

Самосвал влачи БМВ на Сточна гара, електрически автомобил попиля светофар (СНИМКИ)

Самосвал влачи няколко метра БМВ на кръговото на Сточна гара, съобщава Мирослав Соколов във Фейсбук. Явно шофьорът на самосвала не е успял да спре навреме и удря немския автомобил отзад. Според очевидци самосвалът е изскочил и е ударил автомобила. В центъра на столицата електрически автомобил попиля бутон за светофар, според запознати струващ 1200 лв. Да караш електрически автомобил не е като да подкараш москвича на дядо си, коментираха потребители на Фейсбук. Всеобщо е мнението, че столичани не са готови на карат електрически автомобили и тротинетки. Ако е виновен ще има да плаща много, смятат запознати с тарифите за глоби. Заради повредени над 5 детайла – 2000 лв, ако е избягал от полицията още 600 лв.

comment 0
visibility 8111
Юлиян Вучков

Напусна ни професор Юлиян Вучков

Колоритният професор Юлиян Вучков е починал във Военна болница, съобщава с пост в социалната мрежа Мартин Карбовски. Професорът беше на 83 години. От написаното става ясно, че от известно време той не е бил в добро здраве и се е налагало екипът да се грижи за него. Дори не се знае дали ще има кой да се погрижи за погребението. Всички ще запомнят професора като изявен есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен теоретик, критик, доктор на науките. Коментарите под скръбния пост са хиляди и всички подобаващо оценяващи смелостта му да казва истината.

comment 0
visibility 1653
type-photo.svg
драгалевци

Автобус удари паркирани коли на площада в "Драгалевци" (СНИМКИ)

Автобус е ударил няколко паркирани коли на площада на квартал "Драгалевци", съобщиха хора в социалната мрежа.   Според коментарите в интернет рейсът се спускал от пътя за лифта. Настилката отдолу е мокра от падналия дъжд. Автобусът се подхлъзнал и на завоя нацелил паркираните коли.  Някои от коментарите бяха, че това е  "селски мегдан, а не паркинг за коли. И автобусът си е в правото". Други допълваха, че пострадалите коли сами са си виновни, защото там не било място за паркиране.     

comment 0
visibility 2226
Пожар край Горибляне

Пожар край „Горубляне“

В следобедните часове е пламнал пожар между „Младост“ и „Горубляне“. Според очевидци, вече три часа гори. Запалило се е тресавището между двата квартала. Огънят, обаче бързо се разраства. Според друг потребител на социалната мрежа, пожарът се намира до стълбовете за високо напрежение, което е изключително притеснително. Предположенията в коментарите са различни. Едни потребители подозират разчистване на терени за ново строителство, други смятат, че са запалени гуми. Всички, обаче, са притеснени от бързото разпространение на огъня. Според информация от пожарната, огънят е локализиран.

comment 0
visibility 802
счупена беседка в Северен парк

Вандалски акт в столичния Северен парк

Стряскаща снимка на разрушена беседка в столичния Северен парк се появи в социалната мрежа. В групата „Забелязано в София“ потребителят @‎Stanislav Atanasov‎ е качил снимка на буквално смачкана беседка. Вандалската проява е реализирана през нощта. Коментарите под публикацията са осъдителни в по-голямата си част. Общото мнение е, че все повече не се пази и не се цени това, което е направено за удобството на гражданите. Оформя се дори дискусия какво точно се е случило. Един от коментиращите споделя, че тийнейджъри са окупирали беседката и вероятно те са помогнали за сегашното ѝ състояние. Друг потребител пък подозира, че беседката е била разрушена от граждани, на които е пречел шума, който са правели тийнейджъри, използващи беседката за нощни забавления.

comment 0
visibility 409
чешмата в "Горна Баня"

Възстановиха отново чешмата в „Горна Баня“

Жител на столичния квартал „Горна Баня“ сподели в социалната мрежа радостта си от факта, че в парка е възстановена чешмата, която вандали разбиха вече няколко пъти. От публикуваните снимки се вижда нова чешма, която е със значително по-семпъл стил. Ремонтирана е и чешмата до оръдието. Тя е свързана с минералния извор. В коментарите и други потребители изразяват одобрението си, но и съмнение, че може да не оцелеят дълго. Други смятат, че това е една от предизборните активности. Всички, обаче, се радват на новите придобивки.

comment 0
visibility 377
Изкъртена телефонна кабина

Изкъртиха телефонна кабина на "Солунска" (СНИМКИ)

Телефонна кабина бе съборена на столичната улица "Солунска". Снимката бе публикувана в социалната мрежа. Уличните телефони отдавна са отживелица и не се ползват от гражданите, изместени от новите технолгии. Едва ли обаче има човек без мобилен телефон, но  това по никакъв начин не оправда постъпката на хората, които са я изкъртили. Очевидно падането на телефона пречи на минаващите пешеходци по тротоара, а може да предизвика инцидент. На много места в София телефоните са демонтирани. Останалите да стърчат като музейни експонати, грозни, мръсни и облепени с листовки, трябва ще бъдат премахнати, смятат столичани. Заедно със стари  будки за вестници по софийските квартали телефоните кабини трябва да бъдат подновени или премахнати, тъй като са грозни елементи от градската среда.

comment 0
visibility 703
type-photo.svg
София катерички Борисова градина

Умряла катерица в Борисовата градина предизвика скандал във Фейсбук (СНИМКИ

Няколко умрели катерички са намерени в Борисовата градина, алармират природозащитници. От Столичната община съобщават, че пръскането срещу кърлежи е започнало още през пролетта, последното е било на 10-и септември, но никога не е имало подобни случаи. Бдителни граждани са забелязали, че този път на предупредителните табели е съобщено наличието на вещество срещу плъхове. В Южния парк също е поставена подобна табела и това е предизвикало гняв у собствениците на кучета, които твърдят, че от инцидент не са застраховани и малките деца. Природозащитници напомнят, че химикалите са лошо подбрани препарати, особено по-евтините, тровят почвата заедно с растителността. Настоявали са третирането да става с по-щадящи пестициди, но се оказало, че били доста скъпи. На страницата "Да спасим Борисова градина" във Фейсбук, ландшафтен арх. Милена Васева, директор на ОП „Паркове и градски градини“, която отговаря за поддръжката на централната част на парк „Борисова градина“ е категорична, че загиналата катерица е в участъка при паметника „Братска могила“. В този участък нямало поставени дератизационни точки срещу гризачи при проведената обработката на 10-и септември. Поставените точки са в периметър на повече от 400 м. около стадиона, къпалнята, в близост до кортовете и спортна София и т.н. Тя заявява, че обработката срещу гризачи в Борисова градина е проведена под специализирания контрол е на СРЗИ.

comment 0
visibility 457
type-photo.svg
боя

Заляха с боя автомобил в "Студентски град" (СНИМКИ)

Поредна проява на вандали по улиците в столицата. Автомобил е залят с бяла боя през тази нощ в "Студентски град", съобщават граждани в социалната мрежа. Преди да бъде сътворена белята злосторникът обаче е вдигнал чистачките на колата, да не ги изцапа.   Белята отпуши доста различни коментари в социалната мрежа. Повечето хора осъждаха остро идиотията и обясняваха, че този, който я е направил, никога няма да излезе от блатото на дребните душици. Други казваха, че каквото и да е направил собственикът на колата, не трябва по този начин да му се отмъщава.  Намериха се и граждани, които предположиха, че отмъщението е заради неправилно паркиране.