Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (38%, 121 Гласове)
  • На време (15%, 48 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (17%, 55 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 81 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 12 Гласове)
Общо гласували: 317 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2133
Изрисуваха трамвай със сто лица (СНИМКИ)

Изрисуваха трамвай със сто лица (СНИМКИ)

Столичани ще се возят в изрисувана мотриса. Снимки на трамвая, който ще накара не само децата да се усмихнат, бяха публикувани във фейсбук групата „Безумията в София“. Шареният трамвай се движи по линия 6. Рисунките са дело на  художника Алекси Иванов, обясни администраторът на групата в социалната мрежа Владимир Христовски.

comment 0
visibility 2570
Катерици налазиха Люлин

Катерици налазиха Люлин

След като няколко лисици бяха забелязани да се разхождат в детска градина, намираща се в "Люлин"6 , катерици също окупираха квартала. Фотос с пояснение: „Катерици тичат в ж.к. Люлин“ предизвика фурор в социалната мрежа. В Люлин 6 близо до битовите комбинати също се срещат много от симпатичните гризачи. Кадърът с катеричката умили столичани, които коментираха, че е хубаво да има всякакви животинки в столицата. 

comment 0
visibility 4847
Столичани питат: Как се влиза в метростанция Искърско шосе? (СНИМКИ)

Столичани питат: Как се влиза в метростанция Искърско шосе? (СНИМКИ)

Столичанка изрази възмущението си в социалната мрежа от софийската метростанция Искърско шосе. Във фейсбук групата „Безумията в София“ тя публикува снимки и обясни, че гишето на метростанцията никога не е работило. Вчера и двата автомата за билети също са били в неизправност. За капак и асансьорът също не работи. Поставената бележка е написана с правописна грешка. А как се влиза в метрото изобщо?, чудят се софиянци. Чужденците в София също изпадат в недоумение как да ползват метрото. Практикуващи висок скок с престъпни намерения и гратисчии няма да имат проблеми, коментираха в социалната мрежа. Отправено е питане към отговорните институции, обясни администраторът на групата в социалната мрежа Владимир Христовски.

Реклама
comment 0
visibility 1992
Появи се езеро и в „Овча купел 1“

Появи се езеро и в „Овча купел 1“

След като столичани се ожалиха, че дъждът в София превърна в езеро столичната улица Забунов, в социалната мрежа се появиха кадри и на други наводнени улици. Във фейсбук групата „Безумията в София“ столичанка алармира, че при всеки дъжд в жк „Овча купел 1“ в края на единствения тротоар на ул. „Петя Дубарова“, водещ към ул. „Монтевидео", се образува огромна локва. Жителите на квартала се надяват, че в най-скоро време ще бъде решен проблемът със запушения канал, защото пресичането на улицата се превръща в истинско изпитание. „Сигналът е предаден на отговорните институции,“ коментира администраторът на групата Владимир Христовски.

comment 0
visibility 1909
Езеро на ул. Забунов: Носете пояси и ботуши

Езеро на ул. Забунов: Носете пояси и ботуши

Дъждът в София превърна в езеро столичната улица Забунов, оплакаха се в социалната мрежа жители на квартал „Иван Вазов“. Снимка на наводнената улица предизвика иронични коментари във фейсбук. Въпреки множеството ремонти, резултатите са видими, а състоянието на улицата е плачевно. Носете си пояси и ботуши, предупреждават живущите в квартира. Други пък предлагат столичани да се оборудват и с шнорхели.

comment 0
visibility 2046
Катастрофа преди подлеза на "Гешов" посока "България"

Катастрофа преди подлеза на "Гешов" посока "България"

Катастрофа преди подлеза на бул. "Ив.Е.Гешов" посока бул."България" стана по-рано днес. По първоначални данни няма пострадали хора, щетите са само по "Голф"-а, съобщават граждани със снимки и коментари в социалната мрежа. Вторникът в столицата започна с проливен дъжд, който стана причина за малки или по-големи ПТП -та в различни части на  града.    Коментарите за инцидента преди подлеза на "Гешов" бяха разнопосочни. Едни обясняваха в интернет, че пътят там има 3 шахти, чиито капаци са на 5-10 см под асфалта около тях. Една е точно под началото на моста, една е там където е знака (за да се избегнат трябва да си с гуми на средната разделителна или да триеш бордюра), и една е в началото на спускането отдясно, но не баш до бордюра. Явно водачът е нацелил тази в началото и е загубил контрол.   Други подхвърлиха, че в района има знак за ограничение на скоростта. Но никой не го спазва, особено при дъжд.    Трети се произнесоха, че причината за катастрофата са лоши гуми с леко несъобразена скорост и вероятно неправилно престрояване от някоя кола.  

comment 0
visibility 1597
Деца крадат велосипеди в “Обеля” (СНИМКИ)

Деца крадат велосипеди в “Обеля” (СНИМКИ)

Малолетни престъпници са били снимани от камери на столичен блок в квартал “Обеля” как задигат детско колело. Потърпевшите родители се оплакаха в социалната мрежа от наглата кражба. Те призоваха за съдействие при издирване на родителите на крадците и заплашиха, че ако колелото не бъде върнато, ще прибегнат до по-драстични мерки. Детският велосипед е откраднат от столичния квартал Обеля 1, бл. 107, вх. А.

comment 0
visibility 5034
Строят жилищен комплекс до любима на туриситте пътеката в с. Бистрица

Строят жилищен комплекс до любима на туристите пътеката в с. Бистрица (СНИМКИ)

Нова жилищна кооперащия се издига във Витоша. Тя е разположена точно до любимата на туристите пътека "Инж. Иванов" в местността Манастирите в село Бистрица. За законния строеж сигнализираха столичани в социалната мрежа. Те публикуваха снимки на строителството на обекта и недоволстват, че и покрай планинските пътеки като гъби никнат бетонни сгради. Майсторите работели и в събота, без почивен ден. "Направен е път, дърветата се секат непрекъснато, колите на работниците се качват все по-нагоре", написа в социалната мрежа турист. Според информационната табела строителството е започнало в края на юли т. г. и до 10 месеца блокът трябва да е готов. Освен жилищна сграда там ще има паркинг и трафопост, а за подпорна стена не се споменава. Разрешителното за строителство е издадено през февруари 2020 г.  Туристите призовават да се спре строителството в планината,  защото скоро дори на Черни връх може да се вдигне една кооперация.  

comment 0
visibility 2539
нова градинка в Манастирски ливади

В „Манастирски ливади“ си имат нов зелен рай

Жителите на столичния квартал „Манастирски ливади“ се радват на нова градинка, разположена на ул. „Мур“ 52, става ясно от публикация в социалната мрежа. Засадени са нови дървета. Жителите изказват своята огромна благодарност към Район "Витоша", Столична Община за организираното събитие и съдействието не само за засаждането на растенията, но и за осигуряването на посадъчния материал. Благодарят и на Иван Запрянов, който е направил необходимите проучвания за видовете дървета, които са подходящи за района и начина на разположението им.

comment 0
visibility 2139
Столичната улица „Кукуш“ заприлича на лунен пейзаж

Столичната улица „Кукуш“ заприлича на лунен пейзаж

Жителите на столичния квартал „Захарна фабрика“ са вбесени от състоянието на ул. „Кукуш“. Огромни дупки и разместени павета ежедневно са причина живущите в квартала да разбиват автомобилите си. Улицата е заприличала на лунен пейзаж, коментират в социалната мрежа. За ужас на столичани всеки ден се появяват все по-големи кратери. В мрежата се появи и предложение за масово изкопаване на паветата от потърпевшите. Така водачите на автомобилите се надяват, че най-накрая ще бъде асфалтирана улицата.

comment 0
visibility 1714
Светкавично отпушиха шахта на "Цар Освободител" (СНИМКИ)

Светкавично отпушиха шахта на "Цар Освободител" (СНИМКИ)

Само 3 часа отне на служителите на фирма “Евроканал” да отпушат шахта на столичния бул. “Цар Освободител”. Кадри на ремонта бяха публикувани във фейсбук групата “Безумията в София”, която е подала сигнала до Столичен инспекторат за запушената шахта. Оттам са се отзовали светкавично и екипите ремонтирали дъждоприемната шахта.

comment 0
visibility 10354
Столичани възмутени от безплатната тоалетна в подлеза на Централна гара

Столичани недоволни от вратите в безплатна тоалетна на Централна гара

Безплатните тоалетни в подлеза на Централна гара възмутиха столичани и гости на София. Снимки от архитектурното недомислие в подлеза взривиха социалната мрежа. Обектът се коментира от специалист в строителството. На публикуваните кадри се вижда, че вратите на тоалетните са наполовина. По този начин е невъзможно столичани да се усамотят, тъй като ще виждат влизащите в тоалетната. Фотосите предизвикаха лавина от иронични коментари. Хора, които по нужда са ползвали поредното архитектурно безумие не пестят иронични коментари и обиди. Други предположиха, че архитектурното решение е с цел неудобство, така че столичани и гости на София да си свършат работата по-бързо, а не да се заседяват и да си цъкат на телефоните, все едно са си вкъщи. Други пък са доволни, че вратите не са монтирани по-нависоко, защото гледката щеше да бъде потресаваща. Най-интересното е с тези ниски врати, ако в кабината влезе двуметров мъж....!

comment 0
visibility 3716
След безпризорните бикове в "Лозенец" лисици се появиха в "Младост"

След безпризорните бикове в "Лозенец" лисици се появиха в "Младост"

След като хората от "Лозенец" се оплакаха от набезите на безпризорни бикове се оказа, че животни навестяват и други части на София. Е, на този етап нещата са доста по-мирни от щетите, нанесени от биковете. Става дума за един от най-големите комплекси в столицата- "Младост". А гостите са... лисици, разказват от "Монитор".      Корида в столичния "Лозенец": Бикове тероризират хората, чупят коли От качено в социалната мрежа видео се разбира, че лисиците не изпитват и грам страх от хората и колите в "Младост" 1. И си се разхождат без проблем покрай локалното платно на бул. „Цариградско шосе“.   Според коментари и снимки под клипчето пък животните са редовни гости и в „Младост“4, където дори се гощават с пиле на грил. Те навестявали квартала от няколко месеца.   Според някои столичани сестрите на Кума Лиса от приказките са виждани и в  „Овча купел“ и „Орландовци“.  

comment 0
visibility 3879
Жена- шофьор удари дънер, замериха я с буркан в "Младост"

Жена- шофьор удари дънер, замериха я с буркан в "Младост"

Столичанка получи буркан от изнервен съсед в столичния квартал "Младост". Дамата е млад шофьор и след дълги късни неволи около паркирането, към 1 часа през нощта, е посъбидудила доста от съседите си. Тя се извини в социалната мрежа на съседите си заради шума, който е предизвикала, след като се е блъснала с автомобила си в дънер. Неприятният инцидент е станал преди няколко дни в столичния квартал “Младост”. В социалната мрежа тя си признава за шофьорсикте неволи и как е обикаляла в търсене на паркомясто около блок 353. "Тъй като беше заето почти навсякъде, се опитах да паркирам на едно място, на което се оказа, че има дънер (установих го вече късно) и ходовата част на колата опря в него", споделя премеждията си дамата. Шумът обаче събудил съсед и той решил да си отмъсти като хвърлил буркан по автомобила. Бурканът полетял от доста висок етаж на блока. Той паднал на тавана на колата и отхвръкнал настрани, докато жената е била до автомобила. "Можеше да ме удари, не мисля, че това е нормална постъпка, дори и аз също да не съм права в случая", потърси съчувствие и разбиране с поста си жената. Тяне се оправдава, но призова съкварталците си да бъдат по-човечни. "Не съм го направила, за да дразня някой, случило се е веднъж. Заслужавам ли буркан в главата?", пита жената.

comment 0
visibility 1896
Трима с червен бус изхвърлят отпадъци в "Карпузица"

Трима с червен бус изхвърлят отпадъци в "Карпузица" (СНИМКИ)

Граждани продължават да изхврълят отпадъци и всякакви обемисти боклуци по дерета, гора и край паркове. Проблемът трудно ще бъде решен от районните общини, тъй като нарушителите винаги си намират местенце, което да омажат. За спирането на порочната практика изцяло се разчита на гражданите да подават сигнали, щом забележат образуване на нерегламентирано сметище. За изхвърляне на отпадъци сигнализира бдителен гражданин в социалната мрежа и публикува снимка на бус, които разтоварва в закътано място в кв. "Карпузица", район Витоша-Столична община. Зоната между двете КПП-та на поделението от години се е превърнала в бунище, съобщи възмутен очевидецът. В сряда микробус с трима души са забелязани как разтоварват и изхвърлят боклуци. Червеният автомобил е със софийска регистрация.

От мрежата

Социалните мрежи са мощен инструмент, който често ни помага да достигнем до интересни новини. В различните групи от мрежата столичани публикуват разнообразни случки, снимки и събития, които е добре да станат достояние на повече хора. Всяка новина от мрежата е изключително интересна за всички, а и не всичко могат да уловят нашите репортери.

Нарушения от мрежата

Нарушения от мрежата

Гражданите са достатъчно будни и непримирими към нарушения от всякакъв род. Те избират да дадат гласност на това, което ги възмущава и да накара потребителите от мрежата да споделят мнението си и да се вземат мерки. Когато говорим за нарушения, това се отнася за нередности, допуснати от автомобили при паркиране, от граждани, решили, че няма кофи за боклук, фирми, които замърсяват околната среда и др. Така видяно от мрежата, то се споделя стотици пъти и ответните мерки не закъсняват. Когато има природни катаклизми, от мрежата най-бързо се научават екстремните ситуации, а помощта идва по-бързо. За това допринася и нашата медия.

Катастрофи от мрежата

Катастрофи от мрежата

В столичните групи от мрежата потребителите, станали свидетели на пътно транспортни произшествия, публикуват снимки и подробности за случаите. Това до голяма степен помага да се разбере къде има затруднения в придвижването в столицата. Почти всеки днес черпи повечето от информацията си от мрежата и така новините достигат бързо до пътуващите. Ние се стремим да предадем възможно най-бързо новината, получена от мрежата, което допълнително ускорява нещата. Факт е, че в последно време по пътищата се случват все повече зверски катастрофи. Служителите на реда се стремят всячески да ги ограничат, но сякаш става обратното. Разбира се, от мрежата идва информация не само за тежки катастрофи. В ежедневието се случват и редица леки произшествия, които просто блокират движението по основни булеварди с часове, заради недисциплинирани водачи. Голяма част от катастрофите, за които научаваме от мрежата, са с мотоциклетисти.

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Изключително точна и ценна е информацията от мрежата за местоположението на камерите за следене на скоростта. В една от групите от мрежата столичани си разменят подобна информация за това къде са разположени камерите. Това определено помага за спазване на ограниченията за скоростта в съответния район. Всеки се прави на примерен на мястото, посочено от мрежата. Разбира се, има и смелчаци, които не са получили информация от мрежата и получават изключително скъпи снимки по пощата. От КАТ вероятно се дразнят, че бързо биват разкрити от мрежата, знаейки за местонахождението на камерата, водачите карат наистина внимателно.

Информация за протести от мрежата

Информация за протести от мрежата

В последните месеци протестиращите на територията на София се увеличават. Всеки гражданин има право да изрази мението си чрез протест, за които също разбираме от мрежата. За голяма част от протестите Столична община е уведомена и се осигурява необходимата охрана. Факт е, че понякога нещата излизат извън контрол и протестите блокират движението по основни булеварди и улици. Предимно от мрежата се разбира къде има подобни затруднения. Информацията се пуска от попаднали в задръстването водачи. Други, научавайки от мрежата за затрудненията в района, търсят алтернативен маршрут и не задълбочават проблема. Помощта от мрежата понякога се оказва решаваща, когато трябва да се спести време или неприятности.

Информация за инциденти от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Не особено често, но все пак точно от мрежата научаваме за повечето инциденти с превозни средства от градския танспорт. В повечето случаи всичко се случва по невнимание на водачите. Разбира се, има изключения и ставаме неволни свидетели на трагични случаи с пешеходци или велосипедисти. Първо от мрежата също научихме за блъснатия велосипедист, който дни след инцидента почина от тежките наранявания. Автомобилът, блъснал клоездача, още не е намерен. От мрежата разбрахме и за някои подробности за таргичните инциденти с деца в края на миналата година. При единия кола на НСО блъсна момче на пътя, както научихме първо от мрежата. За щастие детето остана живо, макар и с тежки наранявания. Малко след това от мрежата научихме и за инцидент на пешеходна пътека, при който бяха блъснати две момичета, от които едно загина на място. Всички заедно трябва д проявим търпение и здрав разум и да спзваме законите на пътя, за да могат всички да се приберат живи и драви при семействата си.

Информация за градския транспорт от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

В топлите месеци не бяха рядкост снимките от мрежата на младежи, които в стремежа си да спестят от билетче, се возят на задната част на мотриса на трамвай. Това е истинска лудост, но вероятно самите те не го осъзнават, а го приемат за голямо геройство. От мрежата понякога се научава за някоя авария, заради която се налагат изкопни дейности на някоя улица и съответно промяна на маршрута на линия от градския транспорт. Логично е първо от мрежата да се видят подобни информации, тъй като се пускат от хора, минали по съответния маршрут. Така всички останали знаят какво да предприемат, за да стигнат до желаната дестинация. При пътен инцидент по центарлни улици и булеверди също се налага да се забави или промени разписанието на някои линии от градския транспорт и за това научаваме първо от мрежата.

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Най-често от мрежата може да се черпи информация за плачевното състояние на столичните улици и несполучливите ремонти. На някой може да му се струва нелепо да се използва социалната мрежа за подобни сигнали, но на столичани не им е все едно какво се случва с техния град. Те се стремят да накарат отговорните да се погрижат за изпълнение на задълженията си, па било то да се информират от мрежата.

Няма да спорим, че от мрежата научаваме значително количество новини. Точно от мрежата се виждаха и многото нередности по ключовите места с ремонти през миналата година. Не веднъж бяха публикувани снимки от „Граф Игнатиев“ и Ларгото. От мрежата изникваха снимки с опасни фасади на сгради, които бързо бяха ремонтирани, за да не се случи нащастен инцидент.

Бидейки хит сред цялата общесвеност, социалната мрежа се използва много умело за достигане на важна информация до жителите на столицата дори и от управата на Столична община и от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Понякога от мрежата се научава всичко много бързо и ясно, затова този канал се използва все по-често и оправдава доверието, което му гласуват управници и граждани. Ако все още нямате профил там, време е да си направите.

Нарушения от мрежата

Катастрофи от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за протести от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Прочетете още