Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1658
-

Пернишки автомобил се разходи из парка Заимов (СНИМКИ)

Един от любимите паркове на столичани днес беше място за разходка и на автомобил, показаха граждани във фейсбук. Автомобил с пернишки номер пренебрегна факта, че се намира в парк и обиколи алеите, пълни с деца и възрастни хора, решили да се порадват на последните топли есенни дни. Припомняме, че съгласно Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община „в обществените зелени площи се забранява преминаването и паркирането на МПС, с изключение на тези със специален режим“. На публикуваните снимки се вижда, че автомобилът няма на предното си стъкло издаден пропуск от общината за достъп до някое от заведенията в парка. Остава неясно защо водачът е решил да мине по алеите, вместо по пътя. Гражданите се надяват, че ще бъде санкциониран, за да не допуска и друг път същата грешка.

comment 0
visibility 3052
-

Каруца се разходи по ремонтираните релси на трамвай № 5 (ВИДЕО)

С пускането на ремонтираната трамвайна линия № 5 в столицата заедно с трамвая трасето провери и каруца. Това показаха гражданите в групата "Забелязано в София". Ремонтът на линията до Княжево още продължава, но по линията в района на ухо "Бъкстон" видеорегистраторът на градския транспорт е засякъл друго превозно средство - каруца. На клипа се вижда, че странната среща е в средата на деня - в 14,40 ч. Знаем, че движението на каруци на територията на Столична община не е разрешено, но самите каруци и особено техните собственици явно не го знаят. Клипът предизвика множество иронични коментари: "Леле колко бързо и гладко се движи. Заслужаваше си чакането и парите за ремонта", отбелязва Христо Колешков. "Вие нищо не разбирате, това е стрес тест на хоризонталната настилка", коментира Иван Тачев.    

comment 0
visibility 6421
-

Стълб в средата на пътното платно изненадва шофьорите в столичния "Кръстова вада"

  Стълб, който по някаква причина се намира в средата на пътното платно, изненадва водачите и живущите на ул. Асен Йорданов в столичния квартал Кръстова вада. "Стълбът играе роля и на кръгово, много комбинативно измислено", коментира с ирония гражданин в групата "Забелязано в София". "Той си е на мястото стълбът, просто с годините някой е решил, че ще създава свят около него", коментира друг гражданин, като отбелязва, че преместването му няма да е лесна задача. Проблемът обаче трябва да се реши някак. Въпреки, че хората от квартала са запознати с изненадващото препятствие, мястото му едва ли е точно в средата на улицата.  

Реклама
comment 0
visibility 25145
-

Кой изхвърли покъщнината си пред блок в столичния Люлин?

Неизвестен съсед е решил да се освободи от ненужните си вещи, като ги остави около контейнерите. За грозната гледка разказаха жителите на столичния квартал Люлин-3, където се развива действието. По думите на жителите от квартала, съседът е от блок 312, вход Г. Интересно е обаче, че никой не е оказал съдействие на служителите от Столичен инспекторат при опита им да открият извършителя на нарушението и да го санкционират. На тротоара пред блока е изхвърлена всякаква покъщнина - от чадър, до диван, се вижда на снимките. Известно е, че Столичен инспекторат извършва събиране на едрогабаритните отпадъци по график. Той може лесно да бъде проверен в страницата на инспектората, за да се съобразят гражданите с него. В случая за трети микрайон графикът показва, че е определен вторник. Съответно гражданинът не си е направил труда да провери и е изхвърлил ненужните вещи два дни по- рано, което ще затрудни живущите в околността и те ще трябва да търпят неудобства заради него. Гражданите трябва да оставят едрогабаритните отпадъци до контейнерите за битов отпадък, като не ги смесват със строителни отпадъци, образувани при ремонтни дейности на домакинства и зелени отпадъци /клони, окосени треви и др./. Това се извършва в същия ден, за да не се създават неудобства за останалите граждани. При неизпълнение на това задължение се налага глоба на физически лица от 300 до 1 000 лв., припомнят от инспектората.

comment 0
visibility 3619
Граждански арест в Лагера: Хвана мъж, докато краде вентили на автомобили

Граждански арест в жк Лагера: Хванаха мъж, докато краде вентили на автомобили

Жители на столичния ж.к. „Лагера“ се организираха и сами задържаха мъж, който е обирал хора и е крал вентили на автомобили, съобщават във Фейсбук групата „Ж.к. Лагера“. Ето какво споделя столичанин, който е участвал в гражданския арест: Граждански патрул в ж.к. „Лагера“ задържа на местопрестъплението човекът, който краде и реже вентили на автомобилите. В него са открити дамска чанта, пълна с детски принадлежности, както и розов таблет. Лицето е предадено в 6-то РПУ. Моля всеки, който е пострадал от него, да сигнализира в районното управление. Моля, също така и за видеозаписът от преди няколко дни, в който ясно се виждаше извършителят на престъплението.

comment 0
visibility 4421
-

Хулигани се опитаха да съблекат червената фланелка на дете в столичния Надежда

Преди предстоящия мач в събота, пишман ултраси се опитаха да съблекат червената фланелка на 11-годишно дете в столичния Надежда. За случая разказва в социалните мрежи бащата на детето. Хулиганите били трима, на видима възраст между 13 и 15 години. Били облечени с черни тениски, на които пише "You'll never walk alone", тъмни къси панталони и черни маратонки "Balenciaga", на които камерата светела в синьо. За щастие, не успяли да отнемат любимата тениска на детето, защото се оказало, че то "тренира каквото трябва, където трябва", отбелязва родителят. Ако някой член на групата се разпознае в описанието, нека разбере, че червена фланелка не се сваля току- така, отбелязва родителят, който явно също е привърженик на "червения" отбор. "Нека бъдем ХОРА! Нека направим квартала ни едно спокойно място за живеене, отглеждане и възпитаване на ДЕЦАТА ни!", завършва публикацията си той. Публикацията предизвика голям отзвук в групата на квартала. "Цветът и видът фланелката нямат значение! Не може и не бива да се свалят дрехи на деца от деца по улиците", коментира Kris YT. "Един доста голям проблем наистина е това. Подобна случка имахме преди време и ние в друг квартал, с тази разлика, че се респектираха от това че детето е с родител, но ако беше сам определено гледката нямаше да е красива", споделя Svetla Borisova. "За голямо съжаление на всички ни, агресията сред децата се увеличава. Родителите са тези, които трябва да ги научат на уважение, разбирателство и съчувствие. Говорете с тях непрекъснато, бъдете Вие добрия пример и нещата ще тръгнат в правилната посока. Винаги са обвинявани учителите, но "Когато семейството е първи дом на децата, тогава училището ще се превърне във втори такъв." Дано тези деца да са си взели поука!", отбелязва Ники- Ирина.  

comment 0
visibility 1188
Кой и защо превърна р. Суходолска в сметище

Кой и защо превърна р. Суходолска в сметище (СНИМКИ)

Коритото на река Суходолска е превърнато в истинско сметище. За това сигнализират столичани във Фейсбук групата „Безумията в София“. Един от най-замърсените участъци е край улица „753“ и ул. "Суходол". Там недобросъвестни граждани са изхвърлили различни по вид отпадъци – бутилки, кашони, найлонови торби, пълни с дрехи, и дори надуваем детски басейн. Жителите на квартала молят отговорните институции за съдействие.

comment 0
visibility 978
Шофьори сигнализират за опасна дупка на столичната ул. „Атанас Дуков“

Шофьори сигнализират за опасна дупка на столичната ул. „Атанас Дуков“

Голяма и опасна дупка на ул. „Атанас Дуков“ в район „Лозенец“ е предпоставка за сериозни пътнотранспортни произшествия. За това сигнализират столичани във Фейсбук групата „Безумията в София“. Компрометираният участък се намира край изход от подземния паркинг на сградата на SAP. „Невъзможно е преминаването, ако не се навлезе в насрещното платно“, посочва столичанка. Хората настояват пътното платно да бъде ремонтирано преди да се случи поредната трагедия.

comment 0
visibility 1216
-

Пак горят отпадъци в столичния "Факултета"

За пореден път гъст дим се издига над столичния квартал "Факултета", показаха притеснени граждани от "Овча купел" във фейсбук в сряда следобед. Снимката показва димът, който се носи над бул. "Монтевидео". Задимяването над "Овча купел" и "Красна поляна", както и острите миризми след пожарите не са новост, гражданите се оплакват от тях от години, но явно никой не е в състояние да ги спре. В "Красна поляна" отново готвят протести срещу обгазяванетоЖителите на двата квартала са подавали многократно сигнали за нерегламентираното изгаряне на кабели, гуми и отпадъци, но до момента няма резултат и периодично горенето продължава. От две години в квартал "Факултета" е монтирана наблюдателна кула с камери, но също без резултат.

comment 0
visibility 2576
След публикация на Столица.bg: СДВР светкавично откри шофьора, летящ през з

След публикация на Столица.bg: СДВР светкавично откри шофьора, летящ през зебра в Люлин (В...

Шофьорът с Мерцедеса, който в понеделник, 2 октомври, прелетя през пешеходна пътека и по чудо не прегази дете в Люлин е установен и открит, научи Столица.bg. Само 2 часа след публикацията на Столица.bg от Тежки престъпления на СДВР реагираха бързо и професионално и автомобилът и шофьорът бяха открити. Мерцедес убиец в Люлин: Колата прелетя пред дете на пешеходна пътека (ВИДЕО) В ранния следобед водачът вече е бил в СДВР и е давал обяснения за нарушението. Изненадващо, че не се е оправдавал и е признал вината си.  Столица.bg благодари на автора на видеото за смелостта, отговорността и гражданската позиция. Преди да публикува видеото във фейсбук, той е подал сигнал във СДВР. Видеото бе публикувано във фейсбук групите Катастрофи в София и Забелязано в София. "В същия ден на заснемането на клипа подадох надлежно сигнал до компетентните органи, а няма и 24 часа по-късно бях привикан да дам и писмени показания по случая. Реакцията на СДВР бе мигновена - водача на сивия Мерцедес бе привикан да даде обяснения за действията си.В тази връзка искам да благодаря на всички “замесени” в ескалирането на случая. Благодаря и на водача на Мерцедеса, че постъпи мъжки и се яви в СДВР, за да даде обяснения. Човекът е признал вината си без да има претенции за каквото и да е. Цялото общество сме свидетели, че не всеки провинил се го прави доброволно и без излишни драматизации. Отново ти благодаря за проявената доблест, човече!Надявам се момиченцето от клипа да превъзмогне уплахата от случилото се възможно най-бързо. Също така искам да я поздравя за запазеното самообладание, което прояви. Ако не беше самообладанието й, а беше хукнала към отсрещния тротоар нещата щяха да се развият по коренно различен сценарий", написа във фейсбук авторът на видеото."Колеги водачи, ежедневно ставаме свидетели на всякакви събития по пътищата, а тази случка беше “малкия дявол”. Наближавайки пешеходна пътека нека проявим още няколко секунди търпение и отстъпим педала на газта.Дори да няма пешеходна пътека пред нас ние трябва да следим пътната обстановка и да имаме готовност да резки спирания дали заради друг автомобил или заради излезнал на пътното платно пешеходец или някой придвижващ се с колело, тротинетка или друго средство", съветва шофьорът с видеорегистратора, заснел инцидента. И добавя: Хора, децата са наше отражение във всяко едно отношение. От нас, като родители зависи как ще ги възпитаме и какви примери ще им! Шофирайте разумно, пресичайте още по-разумно. Да пазим себе си и децата си! Нека не бъдем просто статистика на лист хартия.    

comment 0
visibility 3477
Мерцедес убиец в Люлин: Колата прелетя пред дете на пешеходна пътека

Мерцедес убиец в Люлин: Колата прелетя пред дете на пешеходна пътека (ВИДЕО)

Поредният обезумал шофьор "лети" в столичния Люлин. Вчера той мина с бясна скорост пред дете, което пресича на пешеходна пътека. Колата убиец е заснета от камера и видеото бе публикувано във фейсбук групата Катастрофи в София. Само чудо спаси детенцето от втори "Гурко" (виж видео). Колата се движи със скорост доста по висока от ограничението за населено място. Пиян шофьор блъсна и уби 15-годишно момче на пешеходна пътека на столичната ул. „Гурко“ На записа се вижда, че движението не е натоварено. Клите са далеч и детето стъпва на пешеходната пътека от лявата му страна идват две коли в двете ленти. Тази в дясната спира, а в лявата изобщо не забелязва, е има човек на зебрата.  Сивият Мерцедес профуча точно на сантиметри от детето. Колата убиец е с регистрационен номер СВ 758..ВВ.

comment 0
visibility 964
Столичани бесни заради „сметище“ на бул. Цариградско шосе (СНИМКИ)

Столичани бесни заради „сметище“ на бул. Цариградско шосе (СНИМКИ)

Столичани са възмутени от редовното струпване на отпадъци и образуването на своеобразно сметище в район „Младост“. Причината е, че не са осигурени достатъчно контейнери за смет, споделят граждани във Фейсбук групата „Безумията в София“. Проблемното място се намира на бул. „Цариградско шосе“ 133, БИЦ ИЗОТ, между корпус 3 и корпус 4. „Потресена съм от отношението на район „Младост“ относно събирането на отпадъци от контейнери и почистването на пространството около тях. Пускани са многократни сигнали до фирмата, която изпълнява и осигурява контейнери - ЗМБГ! - Резултат нулев!“, казва жителка на квартала. Жената посочва, че са подавани редица сигнали и до Столичен инспекторат, Столична община и всички отговорни институции. „Резултат нулев! … молбата е ПРОСТО ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА по график! Безсилието от наша страна е вече на краен предел. На този адрес трябва да бъдат осигурени 6 контейнера - налични са само 4, от които 2 счупени! Проблемът е всекидневен и системен без изключение!“, казва още столичанката. По думите ѝ контейнерите не се обслужват редовно, което принуждава хората да изхвърлят отпадъци и извън съдовете.

comment 0
visibility 981
Вандали обърнаха контейнер за боклук в столичен подлез

Вандали обърнаха контейнер за боклук в столичен подлез (СНИМКИ)

Неизвестни лица обърнаха контейнер за смет по стълбите на подлез, близо до Мол „Сердика“, съобщават във Фейсбук групата „Забелязано в София“. Вандалската проява е станала вечерта на 1 срещу втори 2 октомври. Контейнерът е паднал на една страна и е препречил стълбите, така че преминаването на хората беше сериозно затруднено. Минути след като постът беше качен в социалната мрежа, заваляха коментари на възмутени граждани: „Пълна ДЕГРАДАЦИЯ!!! Повече полиция нощем би ги възпряла тези гамени!!!!“ „Смятай колко трябва да ти е капацитетът, да те забавлява събаряне на контейнер в подлеза.“ „Нищо не заслужаваме . Да си живеем в калта , там ни е мястото.“  

comment 0
visibility 3093
Детска площадка в столичния „Младост“ 3 се превърна в паркинг

Защо детска площадка в столичния „Младост“ 3 се е превърнала в паркинг

Детска площадка в столичния ж.к. „Младост“ 3 се е превърнала в паркинг, сигнализират граждани във Фейсбук групата „Безумията в София“. В непосредствена близост до съоръженията, на които играят деца, са паркирани автомобили. Площадката се намира между бл. 327 и 329, а колите влизат от ул. „Д-р Николай Николаев“. „Карат по алеите и паркират между пейките и детските уреди. Да се затвори достъпът откъм улицата...“, настояват жители на квартала.

comment 0
visibility 3890
-

Първокласници измъчваха таралеж в двора на столично училище, къде беше учителката?

Малко таралежче е в зооклиника, след като първокласници от столичното 138 училище в кв. Гео Милев хвърляли по него камъни. За случая разказа Нели Димитрова в групата на квартала. Момиченце от същата група се опитало да защити мъника, покривайки го с жилетката си, разказа още тя. Учителката помогнала, като пренесла животното на тротоара извън двора, вече кървящо. "Ще бъде добре, ако някои от вас поговорят с децата си за това", отбелязва тя. Животното вече е в клиника, обезпаразитено и на антибиотик, с хематом и много уплашено, шансовете му да оцелее са добри, отбелязва Нели Димитрова. В много квартали на столицата се срещат таралежи. Те са вид с най-строга защита, действия като улавяне, убиване, преследване, дори обезпокояване и превозване, са забранени. Животните са напълно безобидни, хранят се с насекоми и няма никаква причина да бъдат нападани, коментират гражданите. "Прекарвайки доста време с дъщеря си в парка, нагледно виждам причината за "раждането" на агресия в децата. Родителите подритват гълъбите, защото били "носители на мизерии", гонят кучета и котки, придружени с псувни и епитети... Децата приемат това държание на родителите за редно и за добър пример, съответно ето го резултата. Адмирации за момиченцето!", отбелязва гражданка. "Деца в първи клас оставени без надзор е по- притеснителното нещо, на което никой не обръща внимание. Тези деца до вчера са били в детска градина буквално, къде е учителката и защо е позволила да се стигне до там?", пита друга жителка на квартала.  

От мрежата

Социалните мрежи са мощен инструмент, който често ни помага да достигнем до интересни новини. В различните групи от мрежата столичани публикуват разнообразни случки, снимки и събития, които е добре да станат достояние на повече хора. Всяка новина от мрежата е изключително интересна за всички, а и не всичко могат да уловят нашите репортери.

Нарушения от мрежата

Нарушения от мрежата

Гражданите са достатъчно будни и непримирими към нарушения от всякакъв род. Те избират да дадат гласност на това, което ги възмущава и да накара потребителите от мрежата да споделят мнението си и да се вземат мерки. Когато говорим за нарушения, това се отнася за нередности, допуснати от автомобили при паркиране, от граждани, решили, че няма кофи за боклук, фирми, които замърсяват околната среда и др. Така видяно от мрежата, то се споделя стотици пъти и ответните мерки не закъсняват. Когато има природни катаклизми, от мрежата най-бързо се научават екстремните ситуации, а помощта идва по-бързо. За това допринася и нашата медия.

Катастрофи от мрежата

Катастрофи от мрежата

В столичните групи от мрежата потребителите, станали свидетели на пътно транспортни произшествия, публикуват снимки и подробности за случаите. Това до голяма степен помага да се разбере къде има затруднения в придвижването в столицата. Почти всеки днес черпи повечето от информацията си от мрежата и така новините достигат бързо до пътуващите. Ние се стремим да предадем възможно най-бързо новината, получена от мрежата, което допълнително ускорява нещата. Факт е, че в последно време по пътищата се случват все повече зверски катастрофи. Служителите на реда се стремят всячески да ги ограничат, но сякаш става обратното. Разбира се, от мрежата идва информация не само за тежки катастрофи. В ежедневието се случват и редица леки произшествия, които просто блокират движението по основни булеварди с часове, заради недисциплинирани водачи. Голяма част от катастрофите, за които научаваме от мрежата, са с мотоциклетисти.

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Изключително точна и ценна е информацията от мрежата за местоположението на камерите за следене на скоростта. В една от групите от мрежата столичани си разменят подобна информация за това къде са разположени камерите. Това определено помага за спазване на ограниченията за скоростта в съответния район. Всеки се прави на примерен на мястото, посочено от мрежата. Разбира се, има и смелчаци, които не са получили информация от мрежата и получават изключително скъпи снимки по пощата. От КАТ вероятно се дразнят, че бързо биват разкрити от мрежата, знаейки за местонахождението на камерата, водачите карат наистина внимателно.

Информация за протести от мрежата

Информация за протести от мрежата

В последните месеци протестиращите на територията на София се увеличават. Всеки гражданин има право да изрази мението си чрез протест, за които също разбираме от мрежата. За голяма част от протестите Столична община е уведомена и се осигурява необходимата охрана. Факт е, че понякога нещата излизат извън контрол и протестите блокират движението по основни булеварди и улици. Предимно от мрежата се разбира къде има подобни затруднения. Информацията се пуска от попаднали в задръстването водачи. Други, научавайки от мрежата за затрудненията в района, търсят алтернативен маршрут и не задълбочават проблема. Помощта от мрежата понякога се оказва решаваща, когато трябва да се спести време или неприятности.

Информация за инциденти от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Не особено често, но все пак точно от мрежата научаваме за повечето инциденти с превозни средства от градския танспорт. В повечето случаи всичко се случва по невнимание на водачите. Разбира се, има изключения и ставаме неволни свидетели на трагични случаи с пешеходци или велосипедисти. Първо от мрежата също научихме за блъснатия велосипедист, който дни след инцидента почина от тежките наранявания. Автомобилът, блъснал клоездача, още не е намерен. От мрежата разбрахме и за някои подробности за таргичните инциденти с деца в края на миналата година. При единия кола на НСО блъсна момче на пътя, както научихме първо от мрежата. За щастие детето остана живо, макар и с тежки наранявания. Малко след това от мрежата научихме и за инцидент на пешеходна пътека, при който бяха блъснати две момичета, от които едно загина на място. Всички заедно трябва д проявим търпение и здрав разум и да спзваме законите на пътя, за да могат всички да се приберат живи и драви при семействата си.

Информация за градския транспорт от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

В топлите месеци не бяха рядкост снимките от мрежата на младежи, които в стремежа си да спестят от билетче, се возят на задната част на мотриса на трамвай. Това е истинска лудост, но вероятно самите те не го осъзнават, а го приемат за голямо геройство. От мрежата понякога се научава за някоя авария, заради която се налагат изкопни дейности на някоя улица и съответно промяна на маршрута на линия от градския транспорт. Логично е първо от мрежата да се видят подобни информации, тъй като се пускат от хора, минали по съответния маршрут. Така всички останали знаят какво да предприемат, за да стигнат до желаната дестинация. При пътен инцидент по центарлни улици и булеверди също се налага да се забави или промени разписанието на някои линии от градския транспорт и за това научаваме първо от мрежата.

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Най-често от мрежата може да се черпи информация за плачевното състояние на столичните улици и несполучливите ремонти. На някой може да му се струва нелепо да се използва социалната мрежа за подобни сигнали, но на столичани не им е все едно какво се случва с техния град. Те се стремят да накарат отговорните да се погрижат за изпълнение на задълженията си, па било то да се информират от мрежата.

Няма да спорим, че от мрежата научаваме значително количество новини. Точно от мрежата се виждаха и многото нередности по ключовите места с ремонти през миналата година. Не веднъж бяха публикувани снимки от „Граф Игнатиев“ и Ларгото. От мрежата изникваха снимки с опасни фасади на сгради, които бързо бяха ремонтирани, за да не се случи нащастен инцидент.

Бидейки хит сред цялата общесвеност, социалната мрежа се използва много умело за достигане на важна информация до жителите на столицата дори и от управата на Столична община и от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Понякога от мрежата се научава всичко много бързо и ясно, затова този канал се използва все по-често и оправдава доверието, което му гласуват управници и граждани. Ако все още нямате профил там, време е да си направите.

Нарушения от мрежата

Катастрофи от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за протести от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Прочетете още