Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2771
Превишена скорост и пак размазан в билборд в столичния Студентски град

Превишена скорост и пак размазан в билборд в столичния Студентски град (СНИМКИ)

И днес не мина без размазан лек автомобил при катастрофа в София. Този път няма удар с друга кола и щетите са само материални. Но мястото е доста познато - Студентски град. Сблъсъкът е станал в ранните часове на неделя. Към 4.30 часа сутринта шофьор с Опел се заби в стълба на билборд в близост до УНСС. За инцидента съобщиха във фейсбук групата "Катастрофи в София". Малко преди мястото на удара има коварен, остър завой и винаги трябва да се съобразява скоростта. Шофьорът с опелчето буквално е прелетял и се е ударил в билборда. А причините са превишена скорост и загуба на контрол над автомобила.  

comment 0
visibility 9206
ВАС отхвърли всички претенции на „Артекс“ за „Златен век“

ВАС отхвърли всички претенции на „Артекс“ за „Златен век“

Върховният административен съд отхвърли всички претенции на „Артекс“ относно законността на сградата „Златен век“ в столичния ж.к. "Лозенец". Това съобщават от Инициативен комитет Лозенец“ във Фейсбук групата „Граждански отпор срещу строежа на 120-метровата сграда на ул. Златен Рог“. Припомняме, че през 2021 г. след среща на представители на Инициативния комитет с ръководството на МРРБ и ДНСК, Строителният контрол издаде констативен акт, с който се установи, че строителството на небостъргача е при изтекло разрешение за строеж. Инвеститорът неуспешно оспори този акт и Върховният съд окончателно отхвърли претенцията им ДНСК да установи, че имат право да строят с разрешение до 2030 г. „Констативният акт вече е влязъл в сила и намираме основанията в него за изтекло разрешение на строеж на сградата без възможност за подновяване за безспорно установени“, допълват Инициативния комитет. От там настояват ДНСК да предприеме стъпки по "възстановяване на законността", като премахне на незаконно построеното и сведе последващото строителство до законовоопределеното в Общия устройствен план на София – с максимална височина от 26 м (8-9 етажа) за жилищни сгради и спазване на минималните отстояния през улица. От ИК „Лозенец“ защитават тезата за изтекло разрешение за строеж на небостъргача още от 2017 г., когато изтече срокът на валидност на подповеното през 2012 г. строително разрешение. „Призоваваме институциите, предвид влезлия в сила констативен акт на ДНСК, без допълнително забавяне да предприемат действия за премахване на незаконното строителство на върха на Лозенския хълм“, посочват още от ИК „Лозенец“. От своя страна юристът и общински съветник от ДБ в местния парламент Борис Милчев заяви за пореден път, че строежът е незаконен. „Дори и нищо не разбирате от строителство и право, вече трябва да сте наясно, че нещо наистина не е наред с тази сграда. Става дума за твърде много пари, а върховните магистрати за трети път отрязват „Артекс“. Категоричното ми професионално становище е, че строежът е незаконен. Казал съм го и съм го писал многократно“, коментира Милчев.

comment 0
visibility 2413
Автобус, такси и още 3 коли катастрофираха на кръстовището на Румънското по

Автобус, такси и още 3 коли катастрофираха на кръстовището на Румънското посолство (ВИДЕО)

Пет МПС-та катастрофираха на метри след кръстовищео на Румънското посолство, в посока Цариградско шосе. Ударили са се автобус, не е на градския транспорт, такси и още 3 леки автомобила. За инцидента съобщават очевидци във фейсбук групата "Катастрофи в София. Ударът е точно на разклонението, до спирка на градския транспорт, към Цариградско и към телевизионната кула. Подробности не се съобщават, както и дали има пострадали хора.  Автобусът е със счупени прозорци отлявата страна и явно първи е поел удара. Пред него има още два автомобила, като единият перпендикулярно се е забил в такси. Жълтият автомобил е и с разбита предна част, а най- вдясно има завъртян спортен, двеместен автомобил BMW.  Някой е бързал и е засякъл другите участници в движението, коментират очевидци на катастрофата. Според тях ударът е между спортната кола и таксито, те се завъртат, а следващите коли се набиват в жълтата кола.

Реклама
comment 0
visibility 4538
Варненска "Тесла" се опита да влезе в заведение на  софийската ул. "Хан Кру

Варненска "Тесла" се опита да влезе в заведение на софийската ул. "Хан Крум" (СНИМКИ)

Лъскав варненски автомобил се размаза насред София. Колата с марка "Тесла" се е забила жестоко в сграда на ул. "Хан Крум" 30. За инцидента съобщиха очевидци във фейсбукгрупата "Катастрофи в София". Няма информация за пострадали хора, но очевидно шофьорът не е успял да вземе лек завой и се е опитал с автомобила са влезе в заведение. Очевидно не е успял, защото се е забил доста силно и плътно в сградата на сантиметри от входа на градината. Не се съобщава за резултатите от тестовете за алкохол и наркотици на шофьора, ако изобщо са правени такива.  Този 100% е бил пиян или друсан, коментират в социалната мрежа под поста със снимките на разцепената "Тесла". Автомобилът, особено предната част, е със сериозни поражения от ходовата част през купето до тавана.

comment 0
visibility 1761
Рено и Опел премериха ламарини на малкото кръгово в Люлин

Рено и Опел премериха ламарини на малкото кръгово в Люлин (СНИМКИ)

Лека катастрофа стана на малкото кръгово в Люлин при голям магазин за сторителни материали. За щасите няма пострадали хора. Щетите са само материални, но по-пострадало е реното. Френсикят автомобил се е забил отзад на Опела и е със счупено предно стъкло. Инцидентът е станал преди час, съобщават във фейсбук групата "Катастрофи в София". Вероятно има отнето предимство, но виновен е този, който отзад.

comment 0
visibility 2132
Кой минава на червен светофар по столичния "Александър Малинов" (

Кой минава на червен светофар по столичния "Александър Малинов" (ВИДЕО)

Столичният булевард "Александър Малинов" е сред най-натоварените особено в пикове часове, но не това е причината и за многобройните катастрофи там. Нарушители има в изобилие и не се съобразяват дори със светофарите. Това го доказва видео, публикувано във фейсбук групата "Катастрофи в София". Само за няколко минути два автомобила минават на червен светофар. Шофьорите са далтонисти или камикадзета, но обикновенно това го разбират след сблъсък. Червен автомобил минава на червено, засича автобус на градския транспорт и за миг се разминава от сблъсък. Нарушенията по "Александър Малинов" им са заснети с видеорегистратор. "Ето защо  и как стават ПТП-та централния булевард в Младост, показват в "Катастрофи в София". "Двама за няма и 2 минути, а за цял ден?, питат в групата.

comment 0
visibility 7490
Влюбен младеж пусна транспарант на Моста на влюбените в София

Влюбен младеж пусна транспарант на Моста на влюбените в София (СНИМКИ)

Романтиката е за всяка възраст и това го доказва очевидно влюбен младеж в столицата. Вече близо 24 часа на Моста на влюбените виси неговият транспарант към най-красивата девойка. Огромното бяло пано с черен надпис привличаше вниманието на всички шофьори по бул. Черни връх, "Евлоги и Христо Георгиеви" в посока "България". Посланието е от снощи, но и сутринта продължаваше на виси на Моста на влюбените. "Кой каквото носи в себе си, това вижда, това пише" и " Рядко се среща вече романтика, браво...", са част от коментарите в мрежата.

comment 0
visibility 1318
-

Маймуните в столичния зоопарк получиха сладолед

Специално приготвен плодов сладолед получиха маймуните капуцини в столичния зоопарк, съобщават на страницата си във фейсбук от зоологическата градина. Сладоледът е бил поднесен от гледачите от сектор "Примати" в нарочно подготвена розова количка и веднага е бил оценен от маймуните, които са известни със своето любопитство. Капуцините са едни от най-атрактивните и любими на посетителите животински видове в зоопарка. Малките маймунки обичайно обитават екваториалните гори на Централна и Южна Америка. Те са особено бързи, енергични и сръчни, а една от отличителните им особености е, че използват инструменти, за да си набавят храна. Освен това, капуцините имат много изразителна мимика на муцуната и общуват чрез гримаси и звуци, които са изключително разнообразни. Още от шестия си месец те могат да се смеят, да плачат и да правят най-различни гримаси, които са отражение на техните чувства.

comment 0
visibility 6614
-

Градушка удари западните квартали на София

Буря с градушка се изви над западните квартали на столицата, съобщиха в социалните мрежи живеещите в районите "Люлин", "Връбница", "Илиянци" и Костинброд. Градушката е била дребна и краткотрайна, но много интензивна, съобщават хората. Според прогнозата за времето, днес през целия ден има голяма вероятност за валежи. Валежите се движат от север на юг, като на повечето места ще са сравнително краткотрайни, в определени моменти интензивни, с гръмотевици. Във вторник и сряда времето ще е по-спокойно, но в четвъртък отново са възможни интензивни превалявания с гръмотевици и градушки.

comment 0
visibility 3093
Кола на Спиди минава на червено през кръстовище на "Т. Каблешков"

Кола на Спиди минава на червено през кръстовище на "Т. Каблешков" (ВИДЕО)

Служебен автомобил на куриерска фирма Спиди преминава през кръстовище на червен светофар. Нарушителят е сниман снощи на кръстовището на "Тодор Каблешков" и ул. "Костенски водопад" в столичния кв. "Гоце Делчев". Служебен автомобил на куриерска фирма паркира в зелена площ в "Гоце Делчев"(СНИМКИ) Видеото в "Забелязано в София" породи много коментари с предложения за санкции. Служебният автомобил на куриерската фирма е с регистрационен номер СВ8546НМ.  Пак на "Колумб" и "Искърско шосе": Пострадал шофьор при тежка катастрофа в Дружба 1 (СНИМКИ) "Можете да подадете жалба в КАТ или да сигнализирате на имейла ни", препоръча на Столица.bg служителка от Спиди. После се поинтересува дали имаме регистрационния номер на колата им и каза, че ще предаде сигнала на мениджърите. Позицията и препоръката на представител на Спиди остави впечатление, че работещите в куриерската фирма са оставени да си правят каквото искат, включително да нарушават Закона за движение по пътищата.

comment 0
visibility 16071
Екшън с велосипедист на „Раковски“ и „Сливница“ в София

Екшън с велосипедист на „Раковски“ и „Сливница“ в София

Велосипедист е бил бутнат от лек автомобил на кръстовището между ул. „Г.С. Раковски“ и бул. „Сливница“, съобщават от Фейсбук групата „Катастрофи в София“. Инцидентът е станал малко преди 15:00 ч. днес.  Според очевидци човекът е имал наранявания, но въпреки това е успял да стане и да влезе в саморазправа, като е ударил шамар на жената, която е шофирала автомобила. Все още не е ясно кой е виновен за инцидента. Всички участници в ПТП-то обаче са добре и не се е наложило да се вика линейка.  

comment 0
visibility 6833
БМВ се опита да влезе в метростанцията на "Г. М. Димитров"

БМВ се опита да влезе в метростанцията на "Г. М. Димитров" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Лек автомобил катастрофира рано сутринта на столичния булевард "Г. М. Димитров", на метри от кръстовщето с "Драган Цанков". БМВ-то се е движило в посока "Червена звезда". Шофьорът се е опитал с колата да влезе в метростанция "Г. М. Дмиитров" на заден вход. Задната част БМВ-то се е забило точно до входа на метростанцията. За късмет няма пострадали хора. Метален парапет и зид са спрели автомобила да влезе по стълбите на метростанцияата, където в този момент жена слиза. За инцидента съобщиха очевидци във фейсбук групата "Катастрофи в София". Не са пострадали и други автомобили. Най-вероятната причина е превишена скорост. Шофьорът е изгубил контрол над мощната машина на мокрия път и се е завъртял. Спрял се е в метростанцията. Вчера, петък, полицейски автомобил катастрофира на бул. "Черни връх". Ударът е в лек автомобил, управляван от жена. Но според очевидци полицейската кола е излизала от пресечка на "Черни връх" и е отнела предимство. ОТ МВР няма официално съобщение за инцидента със служебния автомобил.

comment 0
visibility 3147
-

Жителите на "Лозенец" се питат законна ли е нова жилищна сграда в района

От няколко дни е започнал нов строеж в едно съвсем малко каре на ул. Русалийски проход, непосредствено до ул.Козяк, в столичният район "Лозенец", съобщават живущите в района. "Предвид отстоянието до съседните сгради, смятате ли, че строежът е законен и възможно ли е да бъде спрян?", пита авторката на поста във Фейсбук. "Много станаха неприятните строежи. Само като си представя уличките около тази сграда, не е трудно да се пресметнат автомобилите на бъдещите живущи.....за сметка на озеленяването", коментира друг жител на "Лозенец".

comment 0
visibility 2350
Дърво падна върху лек автомобил в Зона Б5

Дърво падна върху лек автомобил в Зона Б5

Дърво падна върху лек автомобил в район възраждане. инцидентът е станал през нощта, а ранобудни граждани са забелязали закритата от клони кола. Дървото е прекършено от силен вятър и се е стоварило върху паркирани пред бл. 15 леки коли. щети има само по едната кола. Пътеката е препречена и може да се премине. "От там минаваме и с детето за детската градина ...!!!Ужас", написа във фейсбук притеснена майка. "Сутринта го видях с един съсед. Обадих се на 112. Късмет, че нямаше хора под клоните. Нашата кола също е отдолу, но не се вижда на снимката. На пръв поглед няма големи щети по автомобилите", коментира друг обитател на бл. 15.

comment 0
visibility 2146
Златната Стойка Кръстева получи приз „Изявена личност на район Искър"

Златната Стойка Кръстева получи приз „Изявена личност на район Искър" (СНИМКИ)

Олимипийската шампионка в бокса от Токио Стойка Кръстева получи поредното признание и то е от столичния район Искър. На тържествена церемония в читалище "Искър" в Дружба 1 златната медалистка бе удостоена с почетното звание „Изявена личност на район „Искър“. Отличието й беше връчено от общинския съветник Лорита Радева и кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков. С почетен плакет бе награден треньорът на Стойка Кръстева – Борислав Георгиев. "Заедно с присъстващите в залата отното изпитах уникалните емоции от достигнатия олимпийски връх на Стойка", написа във фейсбуск кметът на район Надежда Димитър Димов, който също присъства на церемонията.  "Благодаря на всички, защото това, което сте подготвили истински ме докосна и развълнува“, каза Стойка Кръстева. И за пореден път напомни, че успехът й на олимпийския връх се дължи, освен на нейния труд и на упоритата работа на екипа, който я е подготвил. Една от големите изненади за нея бе появата на сцената на ученичките й – Божидара, Роберта и Камелия, които заедно с дъщерята на треньора й Борислав Георгиев – Ивана, разказаха на публиката за пътя на Стойка Кръстева в бокса до олимпийския връх в спортната й кариера Сред официалните гости на събитието беше и председателят на ОСК "Локомотив", чиято възпитаничка е Стойка Кръстева, Даме Стойков, като и предишни носители на отличието "Изявена личност". Олимпийската шампионка от Токио е в напреднала бременност и скоро ще стане майка.

От мрежата

Социалните мрежи са мощен инструмент, който често ни помага да достигнем до интересни новини. В различните групи от мрежата столичани публикуват разнообразни случки, снимки и събития, които е добре да станат достояние на повече хора. Всяка новина от мрежата е изключително интересна за всички, а и не всичко могат да уловят нашите репортери.

Нарушения от мрежата

Нарушения от мрежата

Гражданите са достатъчно будни и непримирими към нарушения от всякакъв род. Те избират да дадат гласност на това, което ги възмущава и да накара потребителите от мрежата да споделят мнението си и да се вземат мерки. Когато говорим за нарушения, това се отнася за нередности, допуснати от автомобили при паркиране, от граждани, решили, че няма кофи за боклук, фирми, които замърсяват околната среда и др. Така видяно от мрежата, то се споделя стотици пъти и ответните мерки не закъсняват. Когато има природни катаклизми, от мрежата най-бързо се научават екстремните ситуации, а помощта идва по-бързо. За това допринася и нашата медия.

Катастрофи от мрежата

Катастрофи от мрежата

В столичните групи от мрежата потребителите, станали свидетели на пътно транспортни произшествия, публикуват снимки и подробности за случаите. Това до голяма степен помага да се разбере къде има затруднения в придвижването в столицата. Почти всеки днес черпи повечето от информацията си от мрежата и така новините достигат бързо до пътуващите. Ние се стремим да предадем възможно най-бързо новината, получена от мрежата, което допълнително ускорява нещата. Факт е, че в последно време по пътищата се случват все повече зверски катастрофи. Служителите на реда се стремят всячески да ги ограничат, но сякаш става обратното. Разбира се, от мрежата идва информация не само за тежки катастрофи. В ежедневието се случват и редица леки произшествия, които просто блокират движението по основни булеварди с часове, заради недисциплинирани водачи. Голяма част от катастрофите, за които научаваме от мрежата, са с мотоциклетисти.

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Изключително точна и ценна е информацията от мрежата за местоположението на камерите за следене на скоростта. В една от групите от мрежата столичани си разменят подобна информация за това къде са разположени камерите. Това определено помага за спазване на ограниченията за скоростта в съответния район. Всеки се прави на примерен на мястото, посочено от мрежата. Разбира се, има и смелчаци, които не са получили информация от мрежата и получават изключително скъпи снимки по пощата. От КАТ вероятно се дразнят, че бързо биват разкрити от мрежата, знаейки за местонахождението на камерата, водачите карат наистина внимателно.

Информация за протести от мрежата

Информация за протести от мрежата

В последните месеци протестиращите на територията на София се увеличават. Всеки гражданин има право да изрази мението си чрез протест, за които също разбираме от мрежата. За голяма част от протестите Столична община е уведомена и се осигурява необходимата охрана. Факт е, че понякога нещата излизат извън контрол и протестите блокират движението по основни булеварди и улици. Предимно от мрежата се разбира къде има подобни затруднения. Информацията се пуска от попаднали в задръстването водачи. Други, научавайки от мрежата за затрудненията в района, търсят алтернативен маршрут и не задълбочават проблема. Помощта от мрежата понякога се оказва решаваща, когато трябва да се спести време или неприятности.

Информация за инциденти от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Не особено често, но все пак точно от мрежата научаваме за повечето инциденти с превозни средства от градския танспорт. В повечето случаи всичко се случва по невнимание на водачите. Разбира се, има изключения и ставаме неволни свидетели на трагични случаи с пешеходци или велосипедисти. Първо от мрежата също научихме за блъснатия велосипедист, който дни след инцидента почина от тежките наранявания. Автомобилът, блъснал клоездача, още не е намерен. От мрежата разбрахме и за някои подробности за таргичните инциденти с деца в края на миналата година. При единия кола на НСО блъсна момче на пътя, както научихме първо от мрежата. За щастие детето остана живо, макар и с тежки наранявания. Малко след това от мрежата научихме и за инцидент на пешеходна пътека, при който бяха блъснати две момичета, от които едно загина на място. Всички заедно трябва д проявим търпение и здрав разум и да спзваме законите на пътя, за да могат всички да се приберат живи и драви при семействата си.

Информация за градския транспорт от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

В топлите месеци не бяха рядкост снимките от мрежата на младежи, които в стремежа си да спестят от билетче, се возят на задната част на мотриса на трамвай. Това е истинска лудост, но вероятно самите те не го осъзнават, а го приемат за голямо геройство. От мрежата понякога се научава за някоя авария, заради която се налагат изкопни дейности на някоя улица и съответно промяна на маршрута на линия от градския транспорт. Логично е първо от мрежата да се видят подобни информации, тъй като се пускат от хора, минали по съответния маршрут. Така всички останали знаят какво да предприемат, за да стигнат до желаната дестинация. При пътен инцидент по центарлни улици и булеверди също се налага да се забави или промени разписанието на някои линии от градския транспорт и за това научаваме първо от мрежата.

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Най-често от мрежата може да се черпи информация за плачевното състояние на столичните улици и несполучливите ремонти. На някой може да му се струва нелепо да се използва социалната мрежа за подобни сигнали, но на столичани не им е все едно какво се случва с техния град. Те се стремят да накарат отговорните да се погрижат за изпълнение на задълженията си, па било то да се информират от мрежата.

Няма да спорим, че от мрежата научаваме значително количество новини. Точно от мрежата се виждаха и многото нередности по ключовите места с ремонти през миналата година. Не веднъж бяха публикувани снимки от „Граф Игнатиев“ и Ларгото. От мрежата изникваха снимки с опасни фасади на сгради, които бързо бяха ремонтирани, за да не се случи нащастен инцидент.

Бидейки хит сред цялата общесвеност, социалната мрежа се използва много умело за достигане на важна информация до жителите на столицата дори и от управата на Столична община и от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Понякога от мрежата се научава всичко много бързо и ясно, затова този канал се използва все по-често и оправдава доверието, което му гласуват управници и граждани. Ако все още нямате профил там, време е да си направите.

Нарушения от мрежата

Катастрофи от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за протести от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Прочетете още