Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате на президентските избори на 14 ноември?
  • Румен Радев (32%, 196 Гласове)
  • Проф. Анастас Герджиков (39%, 241 Гласове)
  • Лозан Панов (6%, 39 Гласове)
  • Мустафа Карадайъ (1%, 4 Гласове)
  • Луна (7%, 46 Гласове)
  • Друг (7%, 45 Гласове)
  • Няма да гласувам (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 619 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 6289
Кандидатстването в София е с адрес на първокласника, а не на родителя

Кандидатстването в София е с адрес на първокласника, а не на родителя

Адресът на първокласника, а не на родителя трябва да се посочва за "Уседналост" при кандидатстването за училище в първи клас в Електронизираната система на Столична община. Това уточнява и предупреждават родители в социалната мрежа. Тази грешка е забелязана при критерия "уседналост". "Кандидатства се с адрес на детето, независимо настоящ или постоянен. Случва се родител да си смени адреса, но не и този на детето и да смята, че детето автоматично взима неговият адрес", обясняват добре започнати родители в групата "За качествена и иновативна образователна система". Адресът на детето не се сменя автоматично при пормяна на този на родителя, затова в системата трябва да се посочи къде живее кандидат първолака.  Друг родител пък е направил справка, която публикува във фейсбук групата. Според нея в София има училища, които са нежелани от родителите. В 29 софийски училища има записани 15 деца, а в 22 от тях - до 10 или общо 222 деца. Въпросът е какво ще стане с тези деца, след като са малко, за да има паралелка.  По 3 места на първокласник се пада за второ класиране в София Иначе мнението на родителите е, че с Електронизираната система на Столична община кандидатстването в първи клас е станало прозрачно, а с него се виждат и проблемите на обарзователната система. Нехаресването на някои училища е друг проблем, които родителите отдават на недобро управление на училището. Като пример давах 122. ОУ "Николай Лилиев" в район Лозенец. Преди 5 години то е било полупразно. Сега обаче - 4 години по-късно, с нов директор това е сред предпочитаните софийски школа за първокласници. Същото се случвало и с 33 училище в "Люлин", тъй като сегашният директор е получил лошо наследство.  При директорите да има мандатност, препоръчват  родители.  В Люлин, в 27 СУ - до момента има записани 7 деца, сега приети още 2, не знам ще съберат ли и за една паралелка. От доста време е така, заради лошо управление. А е на удобно място. 37 СУ са записани 15 деца, посочват родители. Направено и второто класиране на първокласниците в Столична община, а записването започва от утре, 14 юни т. г. до 17 часа на 18 юни т. г.    

comment 0
visibility 2602
Кметът на Овча купел:  Бях неприятно изненадан от „приятелския огън“ от съв

Кметът на Овча купел: Бях неприятно изненадан от „приятелския огън“ от съветници с близки...

Банята в Овча купел е един от символите на района, пренебрегван от институциите повече от 30 години, а нейната разруха е болка за всеки от живеещите в Овча купел. Състоянието на сградата е наистина трагично и ако не се пристъпи към бърза реставрация , скоро на терена ще трябва да влязат не инженери и архитекти, а археолози. Това написа във фейсбук кметът на район Овча купел Ангел Стефанов, доволен, че докладът за финансиране от Столична община бе приет и разочарован от неочакваните атаки на общински съветници от Демократична България, след като самият той стана кмет от същата политическа сила. "Днес на заседание на Столичен общински съвет беше прието съфинасирането от Столична община за изпълнение на инвестиционен проект „Адаптация и реставрация на сградата на минерална баня „Овча купел“ като рекреативен център за активно използване на минерална вода“. По време на обсъждането бях неприятно изненадан от „приятелския огън“, на който бе подложено възстановяването на банята по този проект. Неочаквано за мен, на съфинсирането от Столична община яростно се противопоставиха общински съветници, с които споделяме близки политически възгледи, изтъквайки несъстоятелни аргументи. Част от аргументите бяха, че не са имали достатъчно време и възможности да се запознаят в детайли, въпреки, че за този проект се говори повече от 4 години, а някои от тях са съветници вече няколко мандата", признава за неочаквата реакция от съпартийците си Стефанов. След 3 часа СОС одобри 4,4 млн. лв. за възстановяването на банята в Овча Купел Стефанов бе изслушан в две комисии - по бюджет и финанси и екология, през седмицата, където докладът бе одобрен. Днес кметът на район Овча Купел отново защити проекта и пред СОС и предупреди общинските съветници за негативните последици, ако не се ерализира този проект. "Идейният проект, който е защитен пред Министерството на култура (и съгласуван от НИНКН) запазва съществена част от сградата за балнеоложки функции – басейни, помещения за сауни и др. Освен сутерена и партерния етаж, в части от другите етажи също се предвиждат дейности, свързани с минералната вода и лечебните й свойства. Проектът по Оперативната Програма има своите дефицити, но прави възстановяването на банята в Овча купел реалистично и в обозримо бъдеще.Районната администрация не е страна по проекта, но се опитваме активно да следим процеса и всячески да защитаваме обществените интереси и нагласи на гражданите в Овча купел за скорошно възстановяване на банята. Обществеността в Овча купел очаква с нетърпение по-нататъшните действия и процедури по адаптацията и реставрацията на банята", обясни във фейсбук Ангел Стефанов. Ще продължа да работя символът на района, минералната баня, в най-скоро време да възвърне стария си облик и блясък, обещава кметът на Овча купел.

comment 0
visibility 2395
Премахнаха незаконен павилион до метростанция стадион "Васил Левски" (СНИМК

Премахнаха незаконен павилион до метростанция стадион "Васил Левски" (СНИМКИ)

Незаконен павилион за палачинки бе премахнат, съобщиха от администрацията на район „Средец“. „След констативен акт за незаконно поставяне и след получена заповед от главния архитект на Столична община, принудително премахнахме незаконен павилион на метростанция "Васил Левски", обясниха от районната администрация. Кадри на отстраняването на незаконния обект бяха публикувани в социалната мрежа и предизвикаха вълна от коментари. „То тия палачинки станаха пословични,“ лаконични са коментиращите.

Реклама
comment 0
visibility 2618
4 месеца от район Банкя чакат АПИ за ремонт на пътя към Люлин

4 месеца от район Банкя чакат АПИ за ремонт на пътя към Люлин

Четири месеца от район Банкя очакват АПИ да предприемат действия за ремонта на пътя от града към Люлин. В началото на февруари т. г. от кметството са уведомили собственика на трасето, че е в лошо състояние и трябва да се ремонтира. До момента отговор и действия няма. Писмото до АПИ е изпратено на 9 февруари 2021 г.  Засега не е ясно кога пътят към Люлин ще бъде обновен. Междувременно жители на град Банкя са недоволни от закърпената улица "София", която е входна за курорта. В социалната си мрежа граждани изразяват мнението си, че няма смисъл от това кърпене.  Асфалта е плитко фрезован и кръпките ще са нетрайни, коментират местните жители в социалната мрежа. От район Банкя обясниха, че извършения текущ ремонт на ул. София е част от ежемесечната абонаментна поддръжка. Кърпенето е на базата на 4-годишен договор между Столична община и ДЗЗД „Банкя Зона 2”, сключен през 2019 година. "Извършеният ремонт е с цел отстраняване на мрежовидни пукнатини. Не са констатирани нередности", казват от район Банкя.  

comment 0
visibility 9205
Жена влезе в насрещното и удари джип в „Обеля“

Жена влезе в насрещното и удари джип в „Обеля“

Жена влезе в насрещното на кръговото между „Надежда“ и  „Обеля“ - Ломско шосе. Автомобилът се е блъснал в джип. Снимка на катастрофата бе качена в социалната мрежа. Мъжът, качил фотосите, коментира, че жена шофьор и скиор няма. Той призова жената да си върне книжката, откъдето я е взела.

comment 0
visibility 10404
Жена заби колата си в огромен ров на "Гурко" и "Шишман"

Жена заби колата си в огромен ров на "Гурко" и "Шишман"

Шофьор заби "Аудито" в огромна яма, изкопана на столичните улици "Ген. Гурко" и "Цар Иван Шишман". Точно на "Шишман" съвсем скоро започна повече от сериозен ремонт. И има достатъчно предупредителни знаци за разкопания участък. За инцидента става ясно от коментари и снимки на граждани в социалната мрежа. Зад волана се е оказала жена, тя не е пострадала. Катастрофата е станала късно снощи. Веднага на място са отишли екипи на АПП, извадили са колата. И мястото е обезопасено.   Според очевидци на каскадата и по все още непотвърдена информация, дамата зад волана е употребила алкохол или има друга причина, за да е била неадекватна. Защото е невъзможно тези знаци покрай ремонта да не се забележат. Това коментират столичани в социалната мрежа. Другата версия за инцидента е, че е карано с висока скорост и не спряно навреме.   Александра Никова   

comment 0
visibility 4721
Шофьор "сефтоса" мантинелата на новия участък на Софийското околовръстно кр

Шофьор "сефтоса" мантинелата на новия участък на Софийското околовръстно край Лозен (СНИМК...

"Летящ" шофьор за малко не се размаза на новия участък на Софийския околовръстен път. С червен Фолрксваген катастрофира на отсечката между отбивки Лозен - Герман. Снимка бе публикувана в социалната мрежа. Колата е излетяла и се е качила върху мантинелата, прекършила  е метален стълб на осветлението и замалко да влезе на насрещното.  Очевидно шофьори бъркат новия път с писта за излитане и карат с превишена скорост.  "Бездарници! За какво да ви се правят хубави пътища, та да се избиете ли?", коментира възмутен шофьор. Според друг шофьорът е около 60-годишен, прибирал се от нощна смяна и е задрямал. На мястопроизшествието първо са пристигнали пожарникари му е оказана първа помощ. Инцидентът е станал в понеделник сутринта. 

comment 0
visibility 3112
Три коли се удариха на бул. "Ломско шосе"

Три коли се удариха на бул. "Ломско шосе"

Дъждът в София доведе и до появата на леки или по-сериозни катастрофи. Столичани публикуват коментари и снимки от инцидентите в социалната мрежа. На бул. "Ломско шосе" срещу 61 ОУ "Св.св. Кирил и Методий" са се ударили три коли. Автомобил със сръбска регистрация е нацелил други две коли. Това коментират граждани в интернет.  На място е "Пътна полиция", изясняват се причините за инцидента.   

comment 0
visibility 2718
Столичанин пише до Столица.bg, пита за ремонта на ул. „Едуард Генов“ (СНИМК

Столичанин пише до Столица.bg, пита за ремонта на ул. „Едуард Генов“ (СНИМКИ)

Софиянец се обърна към Столица.bg с молба за помощ. Улицата, на която живее, е разбита и осеяна с дупки. Преди година и половина ул. „Едуард Генов“ в столичния квартал Малинова долина е новоасфалтирана. Заради преминаващите тежкотоварни камиони, в момента улицата е в окаяно състояние. Близо 2 месеца след подаване на сигнал до отговорните институции, по казуса все още няма развитие. Децата в квартала дишат облаците прах, които се вдигат при преминаването на каквото и да превозно средство. Явор Стаменов споделя, че улицата никога не е мита от инвеститорите на строежите в района. Те строят и рушат малкото изградени временни пътища необезпокоявани, жалва се столичанинът.

comment 0
visibility 6022
Джип Dacia е закачил 10-годишно при парк "Света Троица", момиченцето е добр

Джип Dacia е закачил 10-годишно при парк "Света Троица", момиченцето е добре

Родители издирват бял джип Dacia, който е ударил 10-годишното им момиченце. За инцидента те разказаха в социалната мрежа с благодарност към хората, които са помогнали на детето и с призив, който е видял инцидента да помогне за откриването на шофьора. Днес около 13.50 ч. на пешеходната пътека на ул. Цар Симеон, при бившето Енерго и ресторант "Тимо", в градинката "Света Троица", мъж с бял джип Dacia е ударил 10-годишнита ни дъщеря, написаха обезпокоените родители. Момиченцето е пресичало улицата с тротинетката. За щастие детето е добре, стресирана, но е здрава, уточняват родителите. От удара е повредена тротинетката. "Без да се замисли шофьорът е продължил по пътя си необезпокоен, че детето е залитнало", възмущават се родителите. Те призовават, ако някой е видял запомнил номера на автомобила да им съобщи. Според запознати в района има камери за видеонаблюдение, както и на "Анализ и управление на трафика|" на кръстовището на "костантин Величков" и "Тодор Александров".

comment 0
visibility 2872
Камион окаля столичния бул. Вардар

Камион окаля столичния бул. Вардар (ВИДЕО)

Камион от строителен обект замърси столичният булевард Вардар. От него течеше кал и вода и очевидно не бе почистен преи да излезе по софийските улици. Движещите зад него автомобили също пострадаха и бяха омазани с кал. А със замърсяването на пътното платно се създава реална предпоставка за ПТП на движещите се автомобили, които също разнасят мръсотията. Булевардът бе окалян по цялия маршрут на превозната средство, което бе засечено малко след кръстовището с бул. "Александър Стамболийски" и продължи да се движи в посока Красна поляна. Очевидно нито шофьорът, нито собственикът са изчистили камионът преди да излезе от обекта и да бъде измит. Не е спазен чл. 12, ал. 12 Излизането на транспортни средства с непочистена ходова част от строителни или промишлени обекти от Наредбата на Столичен общински съвет за поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община. Столичен инспекторат би могъл да открие нарушителя по регистрационния номер на камиона и да той да бъде санкциониран.

comment 0
visibility 3204
Тойота и Фолксваген катастрофираха на Орлов мост, няма пострадали хора

Тойота и Фолксваген катастрофираха на Орлов мост, няма пострадали хора (ВИДЕО)

Лека катастрофа стана преди час в центъра на София. На Орлов мост, около 11 часа, катастрофираха Тойота и Фолксваген Пасат. За щастие няма пострадали хора, щетите са само ламарини и брони. При удара Фолксвагенът се е забил в металната ограда на Орлов мост. На мястото е пристигнала линейка на Спешна помощ, тъй като единият от шофьорите много се е притеснил. Но няма наранени и хоспитализирани. По първоначална информация виновен е шофьорът на япоската кола, който е минал през натовареното кръстовище на червено и е засекъл другия автомобил.  

comment 0
visibility 3196
Цигуларят Васко Василев снима клип във Филиповци

Цигуларят Васко Василев снима клип във Филиповци

Световноизвестният цигулар Васко Василев посети столичния квартал Филиповци, за да снима клип. Режисьор на видеото е журналистът Георги Тошев. Живущите в района не пропуснаха да се снимат с музиканта и качиха снимки в социалната мрежа. Те коментират, че  цигуларят е израснал в Люлин и като дете е идвал във Филиповци. „Васко Василев избра нашия квартал да заснеме новия си проект. Той е свирил в целия свят с най - известните музиканти. Можем само да се гордеем с такива българи,“ радват се столичани.

comment 0
visibility 3589
Огромна дупка зейна на ул. "Момина сълза" в Банкя (СНИМКИ)

Огромна дупка зейна на ул. "Момина сълза" в Банкя (СНИМКИ)

Огромна дупка се заформи на ул. "Момина сълза" в столичния район Банкя. Кадри на пропадналата улица се появиха в социалната мрежа и предизвикаха лавина от коментари. Столичани се притесняват, че някой може да пропадне в дупката. Тя не е обезопасена и не е ясно, как се е получила и кое дружество е извършило последно ремонта. „Пропадналият участък е правен миналия месец. И е към вилната зона на Иваняне,“ сподели във Фейсбук Радостин Тошев.

comment 0
visibility 2677
Пъстри цветя радват столичани в квартал „Лозенец“ (СНИМКИ)

Пъстри цветя радват столичани в квартал „Лозенец“ (СНИМКИ)

Пъстри цветя радват софиянци в столичния квартал „Лозенец.“ В социалната мрежа живущи в района публикуваха снимки, които създават пролетно настроение. Съществуват и такива тротоари в Лозенец. Пред новата сграда на ъгъла на улица „Якубица“ и „Кричим“. Спирка „Вишнева“ също е изпъстрена с пролетни цветя. Столичната спирка е облагородена и столичани се надяват да се задържи дълго време така. Припомняме, че през 2017г. клошари запалиха емблематичната спирка.

От мрежата

Социалните мрежи са мощен инструмент, който често ни помага да достигнем до интересни новини. В различните групи от мрежата столичани публикуват разнообразни случки, снимки и събития, които е добре да станат достояние на повече хора. Всяка новина от мрежата е изключително интересна за всички, а и не всичко могат да уловят нашите репортери.

Нарушения от мрежата

Нарушения от мрежата

Гражданите са достатъчно будни и непримирими към нарушения от всякакъв род. Те избират да дадат гласност на това, което ги възмущава и да накара потребителите от мрежата да споделят мнението си и да се вземат мерки. Когато говорим за нарушения, това се отнася за нередности, допуснати от автомобили при паркиране, от граждани, решили, че няма кофи за боклук, фирми, които замърсяват околната среда и др. Така видяно от мрежата, то се споделя стотици пъти и ответните мерки не закъсняват. Когато има природни катаклизми, от мрежата най-бързо се научават екстремните ситуации, а помощта идва по-бързо. За това допринася и нашата медия.

Катастрофи от мрежата

Катастрофи от мрежата

В столичните групи от мрежата потребителите, станали свидетели на пътно транспортни произшествия, публикуват снимки и подробности за случаите. Това до голяма степен помага да се разбере къде има затруднения в придвижването в столицата. Почти всеки днес черпи повечето от информацията си от мрежата и така новините достигат бързо до пътуващите. Ние се стремим да предадем възможно най-бързо новината, получена от мрежата, което допълнително ускорява нещата. Факт е, че в последно време по пътищата се случват все повече зверски катастрофи. Служителите на реда се стремят всячески да ги ограничат, но сякаш става обратното. Разбира се, от мрежата идва информация не само за тежки катастрофи. В ежедневието се случват и редица леки произшествия, които просто блокират движението по основни булеварди с часове, заради недисциплинирани водачи. Голяма част от катастрофите, за които научаваме от мрежата, са с мотоциклетисти.

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Изключително точна и ценна е информацията от мрежата за местоположението на камерите за следене на скоростта. В една от групите от мрежата столичани си разменят подобна информация за това къде са разположени камерите. Това определено помага за спазване на ограниченията за скоростта в съответния район. Всеки се прави на примерен на мястото, посочено от мрежата. Разбира се, има и смелчаци, които не са получили информация от мрежата и получават изключително скъпи снимки по пощата. От КАТ вероятно се дразнят, че бързо биват разкрити от мрежата, знаейки за местонахождението на камерата, водачите карат наистина внимателно.

Информация за протести от мрежата

Информация за протести от мрежата

В последните месеци протестиращите на територията на София се увеличават. Всеки гражданин има право да изрази мението си чрез протест, за които също разбираме от мрежата. За голяма част от протестите Столична община е уведомена и се осигурява необходимата охрана. Факт е, че понякога нещата излизат извън контрол и протестите блокират движението по основни булеварди и улици. Предимно от мрежата се разбира къде има подобни затруднения. Информацията се пуска от попаднали в задръстването водачи. Други, научавайки от мрежата за затрудненията в района, търсят алтернативен маршрут и не задълбочават проблема. Помощта от мрежата понякога се оказва решаваща, когато трябва да се спести време или неприятности.

Информация за инциденти от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Не особено често, но все пак точно от мрежата научаваме за повечето инциденти с превозни средства от градския танспорт. В повечето случаи всичко се случва по невнимание на водачите. Разбира се, има изключения и ставаме неволни свидетели на трагични случаи с пешеходци или велосипедисти. Първо от мрежата също научихме за блъснатия велосипедист, който дни след инцидента почина от тежките наранявания. Автомобилът, блъснал клоездача, още не е намерен. От мрежата разбрахме и за някои подробности за таргичните инциденти с деца в края на миналата година. При единия кола на НСО блъсна момче на пътя, както научихме първо от мрежата. За щастие детето остана живо, макар и с тежки наранявания. Малко след това от мрежата научихме и за инцидент на пешеходна пътека, при който бяха блъснати две момичета, от които едно загина на място. Всички заедно трябва д проявим търпение и здрав разум и да спзваме законите на пътя, за да могат всички да се приберат живи и драви при семействата си.

Информация за градския транспорт от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

В топлите месеци не бяха рядкост снимките от мрежата на младежи, които в стремежа си да спестят от билетче, се возят на задната част на мотриса на трамвай. Това е истинска лудост, но вероятно самите те не го осъзнават, а го приемат за голямо геройство. От мрежата понякога се научава за някоя авария, заради която се налагат изкопни дейности на някоя улица и съответно промяна на маршрута на линия от градския транспорт. Логично е първо от мрежата да се видят подобни информации, тъй като се пускат от хора, минали по съответния маршрут. Така всички останали знаят какво да предприемат, за да стигнат до желаната дестинация. При пътен инцидент по центарлни улици и булеверди също се налага да се забави или промени разписанието на някои линии от градския транспорт и за това научаваме първо от мрежата.

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Най-често от мрежата може да се черпи информация за плачевното състояние на столичните улици и несполучливите ремонти. На някой може да му се струва нелепо да се използва социалната мрежа за подобни сигнали, но на столичани не им е все едно какво се случва с техния град. Те се стремят да накарат отговорните да се погрижат за изпълнение на задълженията си, па било то да се информират от мрежата.

Няма да спорим, че от мрежата научаваме значително количество новини. Точно от мрежата се виждаха и многото нередности по ключовите места с ремонти през миналата година. Не веднъж бяха публикувани снимки от „Граф Игнатиев“ и Ларгото. От мрежата изникваха снимки с опасни фасади на сгради, които бързо бяха ремонтирани, за да не се случи нащастен инцидент.

Бидейки хит сред цялата общесвеност, социалната мрежа се използва много умело за достигане на важна информация до жителите на столицата дори и от управата на Столична община и от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Понякога от мрежата се научава всичко много бързо и ясно, затова този канал се използва все по-често и оправдава доверието, което му гласуват управници и граждани. Ако все още нямате профил там, време е да си направите.

Нарушения от мрежата

Катастрофи от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за протести от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Прочетете още