Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 190 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 252 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (2%, 14 Гласове)
  • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 695 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3510
Такси и "Ауди" се удариха под моста в "Дружба 1"

Такси и "Ауди" се удариха под моста в "Дружба- 1"

Катастрофа между таксиметров автомобил и "Ауди" е станала късно снощи под моста в столичния квартал "Дружба-1". За това съобщиха столичани със  снимки и постове  в социалната мрежа. Според коментари в интернет  ударът между машините е бил с доста висока скорост и едната кола се е завъртяла. "Аудито" е било купено скоро отвън и все още е с транзитен номер. Пристигнали са полицаи и спешни медици. Хората са прегледани на място, няма сериозно  пострадали.    Александра Никова   

comment 0
visibility 2616
Такси се заби в антипаркинг колчета близо до Орлов мост

Такси се заби в антипаркинг колчета близо до Орлов мост

Таксиметров автомобил се е забил в антипаркинг колчета по бул. "Цар Освободител"  в отсечката между Софийския университет и Орлов мост. ПТП-то е станало по-рано днес.  За това съобщиха в социалната мрежа със снимки и много коментари столичани. Точно от постове в мрежата се разбира, че в катастрофата са участвали общо три автомобила.   В интернет коментарите за ПТП-то бяха доста разнопосочни. Едни обясняваха, че сложените против паркиране колчета и ТИР не може да размести. Други предположиха грешна навигация. Повечето обаче обърнаха дискусията към марката на автомобила. И че от фирмата производител  били дали изявление, че КИА  спират сами и имат система за ограничаване на катастрофите.    

comment 0
visibility 3775
type-photo.svg
Катастрофа на "Дондуков" с участието на три коли, "Ауди" се заби в стълб

Катастрофа на "Дондуков" с три коли, "Ауди" се заби в стълб (СНИМКИ)

Сериозна катастрофа е имало по-рано днес на бул. "Дондуков". За ПТП-то съобщиха столичани със снимки и коментари в социалната мрежа. Сблъсъкът е без жертви. Той е станал на 100 метра преди моста "Чавдар". Според "24 часа" автомобил "Волво" се е опитал да направи ляв завой по най-неправилния начин, след което е предизвикал инцидента. В същото време бронзово "Ауди" е ударило пред него движещото се черно "Ауди", за да избегне челен удар с Волвото. И затова се е забило в уличен стълб. Щетите по машината отпред са сериозни. Черното "Ауди" е ударено лошо отзад.   Дошла е  линейка, защото на един от шофьорите му е прилошало. Движението временно е било ограничено, докато се разчистят платната от автомобилите.    На мястото е пристигнала и полицията.   

Реклама
comment 0
visibility 2513
Деца карат скейтборд, хванати за тролей

Деца карат скейтборд, хванати за тролей

Снимка на деца, хванати за тролей докато карат скейтборд, предизвика вълна от възмущение в социалната мрежа. Опасната игра възмути столичани. „Трябва да им се направи забележка. Къде са родителите им да им завъртят шамарите?, коментираха във фейсбук. Имаше и коментари, които защитаваха децата. "Всеки е бил малчуган и е правел бели. Да не забравяме, че всички сме били деца. Нека да не сме дребнави,“ обясняват коментиращи в социалната мрежа.

comment 0
visibility 2936
На пазара „Красно село“ въведоха вход за майки с колички

На пазара „Красно село“ с турникет за посетители

Столичният пазар „Красно село“ с турникет за посетители, като част от противоепидемичните мерки, наложени в София. Има и поставен знак за  майки с колички. В социалната мрежа обаче имаше и столичани, които коментираха, че това е знак, който забранява достъпът на майки с колички. Припомня ме, че пазарът на „Красно село“ е един от изрядните, на който се следи стриктно за спазване на мерките: за правилно носене на маски и дистанция както от клиентите, така и от търговците.

comment 0
visibility 2373
Кола се заби в светофар, падна секцията на столичния "Данаил Николаев"

Кола се заби в светофар, падна секцията на столичния "Данаил Николаев" (СНИМКИ)

Светофарна секция падна на столичния булевард "Данаил Николаев" вчера. Причината е силен удар на автомобил по булеварда в посока Сточна гара. На светофара точно преди борсата автомобилът се забил в стълба и от силния удар секцията занаправо директно паднала. За инцидента очевидци съобщават в социалната мрежа и са публикували снимки на щетите. За щастие няма пострадали хора. Изясняват се причините за катастрофата. По първоначална информация Мерцедес е засякъл Пежо. И въпреки, че светофарната секция е "отстреляна", тя продължава да свети зелено.

comment 0
visibility 2910
Гамен кърти антипаркинг колчета в "Лозенец"

Гамен кърти антипаркинг колчета в "Лозенец" (ВИДЕО)

Столичанин публикува видео с вилнеещ гамен в столичния квартал Лозенец. На записа, публикуван в социалната мрежа, се вижда как младежът се движи по ремонтиран тротоар и започва да рита колчетата. Първият път не успява, а само леко го изкривява. След това влага цялата си "сила" и кърти колчето в основата. Доволен от възможностите си не мирясва и продължава с шутове, докато изтръгне още 2 колчета.  Вандалската проява е заснета от охранителни камери на кооперация. Докато хулиганът рита колчета и унищожава общинска собственост  по улицата преминава автомобили, но никой не спира да му направи забележка.

comment 0
visibility 2574
Помогни си сам: Мъже избутаха закъсал учебен тролей на Сточна гара

Помогни си сам: Мъже избутаха закъсал на Сточна гара учебен тролей

Учебен тролей закъса днес близо до кръговото кръстовище на Сточна гара. За да се избегне сериозно задръстване, група мъже запретнаха ръкави и го избутаха до първата възможна спирка, където да бъде извикан авариен екип. За това свидетелстват столичани със снимки и коментари в социалната мрежа.  В интернет се появиха доста мнения за дълговечността на тролея. "За втори път виждам бутане на Икарус", отсече мъж. Други предпочетоха по-шеговитата страна на случката: "За да караш тролей първо трябва да се научиш да го буташ", "Вържете го за някоя каручка, често минават".    

comment 0
visibility 2409
Търговец на цветя остави кочина пред читалището в столичния "Надежда"

Търговец на цветя остави кочина пред читалището в столичния "Надежда"

Търговец на цветя остави мръсотия и камара от кашони пред читалището в столичния квартал "Надежда". На това място през целия ден, на 8 март т. г, той е продавал цветя, а след това е оставил кочина. За грозната гледка сигнализира в социалната мрежа възмутен гражданин. Търговецът не си е направил труда да си почисти пространството, на което със сигурност се е настинал почистено. "Това остана (виж снимката) след вчерашния пазарлък на цветя, пред читалището в "Надежда". Единственото се моля, догодина да си на същото място, за да премина през картонената ти сергия", написа във фейсбук възмутен гражданин, живеещ в квартала. Човекът е ядосан от безотговорността на търговеца, на когото е дадена възможност да изкарва пари, а след това остава мястото като сметище. Освен натрупаните отпадъци мърлячът си е зарязал и стола, който вероятно е взел от някого за деня. Възпитание: Люспи от слънчоглед покриват алеите в парка край езерото в Дружба (СНИМКИ) Гражданите вече имат нетърпимост към замърсяването на публични места, за които общината се грижи и се почистват редовно. И поредният случай е доказателство, че не местната власт не си гледа работата, а има безотговорни граждани. Хората от квратала предлагат от район Надежда да глобят търговеца за замърсяването на пространството пред читалището.

comment 0
visibility 4548
Джип в Борисовата градина закачи човек на тротоара

Джип в Борисовата градина закачи човек на тротоара (СНИМКИ)

Джип през Борисовата градина леко закачи мъж на тротоара. Инцидентът е станал в ранния следобед в зоната на парка откъм кв. Изток, район Изгрев. За случката съобщи общинският съветник Малина Едрева в социалната мрежа. "С дете в колата през алеята на детската площадка и човекът, който върви по тротоара да ти е виновен, че се е ударил в джипа ти.... Полицията е на ход, екипът пристигна много бързо", написа общинският съветник. Възмутени столичани коментират инцидента в парка с възмущение. "1 минута в съда, за да го питат за името, удар с чукчето и поне 6 месеца на топло"  исолени глоби от по 1000 лв, предлагат гражданите. В кв. Изток продължава да е проблем и паркирането по тротоари. Колите редовно са закотвени мястото за пешеходци, че затрудняват движението им, особено на майки с малки деца и колички. В района няма "зелена зона".  

comment 0
visibility 1947
След ремонт: Дупки се появиха на ул. Пирин в Световрачене (СНИМКИ)

След ремонт: Дупки се появиха на ул. Пирин в Световрачене (СНИМКИ)

Огромни дупки се появиха на ул. Пирин 10 и ул. Железопътна в столичния квартал Световрачане. Кадри на дупките бяха публикувани в социалната мрежа във фейсбук групата „Безумията в София“. Само 5 месеца след ремонта улицата е отново с дупки, сподели в мрежата Мария Иванова. Администраторът на групата Владимир Христовски обясни, че сигналът е предаден на отговорните институции. Христовски призова да се следи за развитието на сигнала.

comment 0
visibility 2671
КИА и Ауди А4 се удариха на трамвайната линия на "Каменоделска"

КИА и Ауди А4 се удариха на трамвайната линия на "Каменоделска"

Поредната катастрофа на трамвайната линия бе регистрирана тази сутрин на столичната ул. "Каменоделска", район Сердика. КИА и Ауди А 4 се удариха и в момента пречат на движението на травмаите. За щастие няма пострадали хора, щетите са само материални.  КИА-та е с размазана предница, след като се е забила в другата кола. По първоначална информация  идвете коли са в нарушение. Според очевидци едната е правила обратен завой, а другата се е движила по релсите. Повече от година след ремонта на улицата, там редовно има нарушители, които шофират с превишена скорост и по релсите.

comment 0
visibility 8646
Моторист се блъсна в  полицейска кола в Люлин 1

Моторист се блъсна в полицейска кола в Люлин 1 (ВИДЕО)

Моторист се блъсна и се помля в полицейски автомобил в Люлин 1 снощи. За инцидента съобщиха очевидци на екшъна в социалната мрежа. Той се опитвал да избяха на полицаи, които го гонели. Преди това същият моторист е карал бясно и е щял да бълсне дете в центъра на София. Не е спрял и е започнало преследавне от органите на реда. Опитвайки се да им избяга се забива в патрулката в Люлин. За това разказват и коментират очевидци във фейсбук. От полицията потвърдиха пред Столица.bg за инцидента.

comment 0
visibility 2068
Катастрофирала кола се разпада на ул. Димитър Шишманов

Катастрофирала кола се разпада на ул. Димитър Шишманов

Тв водещата Карина Караньотова сподели във фейсбук групата „Безумията в София“, че катастрофирал автомобил седи повече от година на ул. Димитър Шишманов. Този автомобил с отворени въздушни възглавници седи така повече от година и половина. Крайно време да се премахне. Седи под знак “паркирането забранено” и пречи на движението, обясни телевизионната водеща. Живущи в квартала недоумяват как е възможно катастрофиралото МПС да се разпада повече от година.

comment 0
visibility 2575
Автомобил превзе тротоара на улица Брегалница

Автомобил превзе тротоара на улица Брегалница

Шофьор паркира автомобила си на тротоара на улица Брегалница 43. Снимка на нарушителя бе качена във фейсбук групата „Безумията на София“. След като е бил помолен учтиво да премести колата, водачът отговорил, че нямало къде другаде да я паркира. За пешеходците имало достатъчно място да минават откъдето пожелаят. Администраторът на групата Владимир Христовски разясни, че нарушителят не е бил открит след подадения сигнал. Живущи в района се питат дали има практика, нарушителите да се санкционират на база снимка. Ако, разбира се, подалият сигнал свидетелства и го отправи официално пред компетентната институция.

От мрежата

Социалните мрежи са мощен инструмент, който често ни помага да достигнем до интересни новини. В различните групи от мрежата столичани публикуват разнообразни случки, снимки и събития, които е добре да станат достояние на повече хора. Всяка новина от мрежата е изключително интересна за всички, а и не всичко могат да уловят нашите репортери.

Нарушения от мрежата

Нарушения от мрежата

Гражданите са достатъчно будни и непримирими към нарушения от всякакъв род. Те избират да дадат гласност на това, което ги възмущава и да накара потребителите от мрежата да споделят мнението си и да се вземат мерки. Когато говорим за нарушения, това се отнася за нередности, допуснати от автомобили при паркиране, от граждани, решили, че няма кофи за боклук, фирми, които замърсяват околната среда и др. Така видяно от мрежата, то се споделя стотици пъти и ответните мерки не закъсняват. Когато има природни катаклизми, от мрежата най-бързо се научават екстремните ситуации, а помощта идва по-бързо. За това допринася и нашата медия.

Катастрофи от мрежата

Катастрофи от мрежата

В столичните групи от мрежата потребителите, станали свидетели на пътно транспортни произшествия, публикуват снимки и подробности за случаите. Това до голяма степен помага да се разбере къде има затруднения в придвижването в столицата. Почти всеки днес черпи повечето от информацията си от мрежата и така новините достигат бързо до пътуващите. Ние се стремим да предадем възможно най-бързо новината, получена от мрежата, което допълнително ускорява нещата. Факт е, че в последно време по пътищата се случват все повече зверски катастрофи. Служителите на реда се стремят всячески да ги ограничат, но сякаш става обратното. Разбира се, от мрежата идва информация не само за тежки катастрофи. В ежедневието се случват и редица леки произшествия, които просто блокират движението по основни булеварди с часове, заради недисциплинирани водачи. Голяма част от катастрофите, за които научаваме от мрежата, са с мотоциклетисти.

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Изключително точна и ценна е информацията от мрежата за местоположението на камерите за следене на скоростта. В една от групите от мрежата столичани си разменят подобна информация за това къде са разположени камерите. Това определено помага за спазване на ограниченията за скоростта в съответния район. Всеки се прави на примерен на мястото, посочено от мрежата. Разбира се, има и смелчаци, които не са получили информация от мрежата и получават изключително скъпи снимки по пощата. От КАТ вероятно се дразнят, че бързо биват разкрити от мрежата, знаейки за местонахождението на камерата, водачите карат наистина внимателно.

Информация за протести от мрежата

Информация за протести от мрежата

В последните месеци протестиращите на територията на София се увеличават. Всеки гражданин има право да изрази мението си чрез протест, за които също разбираме от мрежата. За голяма част от протестите Столична община е уведомена и се осигурява необходимата охрана. Факт е, че понякога нещата излизат извън контрол и протестите блокират движението по основни булеварди и улици. Предимно от мрежата се разбира къде има подобни затруднения. Информацията се пуска от попаднали в задръстването водачи. Други, научавайки от мрежата за затрудненията в района, търсят алтернативен маршрут и не задълбочават проблема. Помощта от мрежата понякога се оказва решаваща, когато трябва да се спести време или неприятности.

Информация за инциденти от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Не особено често, но все пак точно от мрежата научаваме за повечето инциденти с превозни средства от градския танспорт. В повечето случаи всичко се случва по невнимание на водачите. Разбира се, има изключения и ставаме неволни свидетели на трагични случаи с пешеходци или велосипедисти. Първо от мрежата също научихме за блъснатия велосипедист, който дни след инцидента почина от тежките наранявания. Автомобилът, блъснал клоездача, още не е намерен. От мрежата разбрахме и за някои подробности за таргичните инциденти с деца в края на миналата година. При единия кола на НСО блъсна момче на пътя, както научихме първо от мрежата. За щастие детето остана живо, макар и с тежки наранявания. Малко след това от мрежата научихме и за инцидент на пешеходна пътека, при който бяха блъснати две момичета, от които едно загина на място. Всички заедно трябва д проявим търпение и здрав разум и да спзваме законите на пътя, за да могат всички да се приберат живи и драви при семействата си.

Информация за градския транспорт от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

В топлите месеци не бяха рядкост снимките от мрежата на младежи, които в стремежа си да спестят от билетче, се возят на задната част на мотриса на трамвай. Това е истинска лудост, но вероятно самите те не го осъзнават, а го приемат за голямо геройство. От мрежата понякога се научава за някоя авария, заради която се налагат изкопни дейности на някоя улица и съответно промяна на маршрута на линия от градския транспорт. Логично е първо от мрежата да се видят подобни информации, тъй като се пускат от хора, минали по съответния маршрут. Така всички останали знаят какво да предприемат, за да стигнат до желаната дестинация. При пътен инцидент по центарлни улици и булеверди също се налага да се забави или промени разписанието на някои линии от градския транспорт и за това научаваме първо от мрежата.

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Най-често от мрежата може да се черпи информация за плачевното състояние на столичните улици и несполучливите ремонти. На някой може да му се струва нелепо да се използва социалната мрежа за подобни сигнали, но на столичани не им е все едно какво се случва с техния град. Те се стремят да накарат отговорните да се погрижат за изпълнение на задълженията си, па било то да се информират от мрежата.

Няма да спорим, че от мрежата научаваме значително количество новини. Точно от мрежата се виждаха и многото нередности по ключовите места с ремонти през миналата година. Не веднъж бяха публикувани снимки от „Граф Игнатиев“ и Ларгото. От мрежата изникваха снимки с опасни фасади на сгради, които бързо бяха ремонтирани, за да не се случи нащастен инцидент.

Бидейки хит сред цялата общесвеност, социалната мрежа се използва много умело за достигане на важна информация до жителите на столицата дори и от управата на Столична община и от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Понякога от мрежата се научава всичко много бързо и ясно, затова този канал се използва все по-често и оправдава доверието, което му гласуват управници и граждани. Ако все още нямате профил там, време е да си направите.

Нарушения от мрежата

Катастрофи от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за протести от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Прочетете още