Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 114 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 821 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 950 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3162
Ученици затрупаха с фасове тротоар до столично училище

Ученици затрупаха с фасове тротоар до столично училище

С фасове, с много фасове побеля тротоарът на метри от територията на столично училище. За отвратителната гледка съобщиха софиянци в социалната мрежа. Учениците са от професионална гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза" в "Лозенец". "Онзи ден в безистена на Кръста бяхме изненадани от количеството фасове, които буквално покриваха като килим земята. После явно дойде голямото междучасие и ни се изясни. Какъв е начинът тук, къде да подам жалба?", написа в мрежата възмутена столичанка. Учениците буквално застилат като с килим от фасове и само в рамките на едно междучасие. Проблемът не е в непочистен тротоар, а в ученическото "усърдие" да се заринат с фасове и празни кутии от цигари. Проблемът се оказва, че не е само пред тази гимназия, а и пред други столични училища. Преминаващите покрай гимназията за дизайнери на облекло в Лозенец, съветват учениците сами да сметат, което е почти невъзможно. Директорът г-жа Костова отдавна се бори и полага всякакви усилия, тъй като има оплаквания и от съседни търговски обекти. "Предприели сме действия и полагаме усилия да се справим с този проблем. ЗНам мястото, на което пушат, то не е в района на училищено, а в безистено и въпреки това това е проблем на всички нас, защото това са нашите деца.  И въпреки че е извън училището, ако трябва ще има дежурни учители на мястото", каза пред Столица.bg разтревожена директорката на гимназията г-жа Костова. Както е известно в гимназията постъпват след VII клас и повечето ученици вече са научени да пушат. В случая учители, директор, община, кмет на района нямат вина, проблемът е на друго място - в семейството, коментират граждани в социалната мрежа. Според бдителни граждани магазинчетата наоколо също продавали на тийнейджърите алколо и цигари в нарушение на закона.

comment 0
visibility 2121
В Лозенец доволни от общината, бързо изчистили стари мебели край Водната ку

В Лозенец доволни от общината, бързо изчистили камара от боклуци край Водната кула

Живеещи в столичния квартал "Лозенец" изразиха благодарност към Столична община, след като имало светкавична реакцията на подаден сигнал. Рано сутринта край Водната кула пространството около контейнерите за боклук е било превърнато в сметище. "Разкошна гледка до водната кула. Някой си е почистил мазето или тавана, та даже и нафта е имало, която в момента се лее под кофите", алармираха в социалната мрежа възмутени софиянци. Целият тротоар е заринат от камари с едрогабаритен отпадък и не само пешеходец не може да премине, ами и пиле не може да прехвръкне от обклуците. След сигнала от общината веднага е изпратен камион и бунището е изчистено. Местните жители благодарят за бързата реакция и предлагат да има сериозни глоби за нарушителите. "Благодарности на хората от общината! След като подадох сигнал, дойде камион да изчисти. Да благодарим и на съкварталеца, който спести от сметката за контейнер. Довечера площадката ще е чиста и може да изхвърля още!", иронизират нарушителя съседите му. Очевидно е, че мърлячът не се е съобразил с графика за изхвърляне на едрогабаритен отпадък в Лозенец, а дори не си е поръчал и контейнер. По-лесно му е било да превърне тротоара в сметище. "Мисля, че е крайно време да се вземат наказателни мерки срещу това безразборно трупане на боклуци около контейнерите за смет", коментира жител на Лозенец. Графиците на всички райони са публикувани на сайта на Столичен инспекторат и трябва да се спазват.

comment 0
visibility 2816
-

Аварирал автомобил на околовръстното на София затвори движението

Аварирал автомобил предизвика тапа на Околовръстното в София, съобщават от СДВР. Пътуващи в района предупреждават в социалните мрежи за километрична тапа в посока от Горнобански път към Ринг мол, която напълно е затворила движението. Няма данни за пострадали хора.

Реклама
comment 0
visibility 2505
Столичанин: Владайската река, този Нил на София

Столичанин: Владайската река, този Нил на София (СНИМКИ)

Природата е била щедра и дарила София с всички видове красоти и природни забележителности. И не става въпрос за "лошата" община, а за столичани как и какво виждат те в града. За какво милеят, как пазят изграденото и в какво намират красота и смисъл. И всеки си има любимо място, уличка, площад и всеки си има ежедневен маршрут и трайно запечатва промените. Ето какво написа във фейсбук столичанин, който е ценител на Владайската река, покрай която преминава всеки ден. От известно време ми е станало навик да документирам случващото се в бетонното корито на Владайската река, този Нил на София. Противно на малко пренебрежителното отношение на повечето столичани, тя изобилства с всякакви красоти и не го казвам с ирония. Като се започне от ТЕЦ Земляне с комините, цеховете и работилниците за ремонт на ауспуси и се стигне... чааак до Сточна гара. По пътя, въпреки, че е бетонирана, реката все пак предлага своите скокливи бързеи, кални разливи, ромон.. Човешкото присъствие в този своеобразен ъндърграунд на столицата ни се изявява в многобройни графити, дюшеци, на които с благородна завист бих отбелязал, че някои наши съграждани прекарват нощта и съвсем нормално - пръснати около тях празни цигарени кутии, патрончета от ракия и мастика, презервативи и използвани спринцовки, сигурно са се ваксинирали.Но причината за този пост е в снимките, enjoy!

comment 0
visibility 3649
-

Тежка катастрофа на изхода от София при Владая

Тежка катастрофа е станала на изхода от столицата при Владая тази сутрин, съобщават в социалните мрежи пътуващите. На мястото има линейка и полиция.  Очевидците коментират, че има задръстване и в двете посоки. Движението вече е възстановено, съобщават от АПИ. "Летят откъм Владая,поднася им на левия завой,навлизат в насрещното и това е резултата!!!Почти всеки ден има ПТП там!!!", коментират във Фейсбук. 

comment 0
visibility 2093
-

Контейнери за смет на велоалея в кв. Гоце Делчев възмутиха граждани

Контейнери за смет, оставени на велоалеята на булевард "Тодор Каблешков" в столичния квартал "Гоце Делчев" предизвикаха гневни коментари на граждани в социалните мрежи. Ползващите велоалеите в столицата отбелязват, че срещат всякакви препятствия - от контейнери, до паркирали автомобили. Правилата обаче трябва да се спазват и мястото на контейнерите за боклук не следва да е там, отбелязват гражданите.

comment 0
visibility 2128
Камара от опадъци в контейнерите и извън тях се трупат в столичния „Младост

Камара от отпадъци на последната спирка в столичния „Младост“

Камара от отпадъци в контейнерите за боклук и извън тях се трупат в столичния „Младост“ 3, за това сигнализират живеещи в квартала. Боклукът, изхвърлен от недобросъвестни граждани, започва да вони до последната спирка на автобус № 305. Столичани, твърдят, че отпадъците седят вече втора седмица там, но очевидно не се предприемат действия по премахването им. Положението с боклука в "Младост" е постоянно такова, допълват още те.

comment 0
visibility 1901
-

Жител сигнализира кмета на "Лозенец" за улицата пред Семинарията в София

Георги Цапков, жител на район "Лозенец", отправи във Фейсбук предложение, адресирано до кмета на района Константин Павлов относно организацията на движението по улицата пред Семинарията. Улица "Йосиф Петров" е предпочитано място за спиране и изчакване на множество автомобили, включително таксита, охранителни и учебни автомобили, автобуси за организиран превоз, камиони и снегорини на почистващите фирми, граждани, които посещават църквата в двора на Семинарията и кортовете "Днешният кадър е на шест снегопочистващи машини. Стоят и чакат снега на студено. Включени са им двигателите, за да топлят кабините, защото часовете в изчакване при минусови температури не се приятни. Ходенето до тоалетна е в гората ...Това е от години. Всяка пролет в храстите "лъсват" продуктите на това изчакване. Всяка зима двигателите на чакащите бълват газове ... Всяко лято бездомници добавят нови пластове, а свободни младежи старателно се включват в това напластяване с бутилки и опаковки от снакс из цялата гора", казва жителят на района. Наблизо има два обекта, които са занемарени и могат да се възстановят. Това са стара градска тоалетна и изоставен ресторант. Предложението на гражданина е Общината да поиска от "изчакващите", които най-често са служители на фирми, да съдействат и да реновират занемарените обекти, както за собствена употреба, така и за обществен достъп. "Вероятно злонамерените действия из гората няма да спрат, но поне една част от хората ще имат свое място за изчакване и почивка", казва Георги Цапков. Кметът на района Константин Павлов веднага взе отношение по въпроса, като заяви, че това варварско паркиране трябва да бъде прекратено. Той предложи на гражданина да подаде официален сигнал до Столичен инспекторат, за да се вземат мерки за престояващите по улицата автомобили и камиони. 

comment 0
visibility 2876
Лекар и университетски преподавател в Пловдив се нуждае от помощ

Лекар и университетски преподавател се нуждае от помощ за операция в Хановер

Лекар, специалист по дентална медицина и преподавател в Медицинския университет в Пловдив има нужда от подкрепа и помощ. Д-р Момчил Русев се нуждае от мозъчна операция в чужбина, за която са необходими 60 000 евро.   Призив за подкрепа и помощ са отправили неговите колеги от факултета по Дентална медицина и студенти в социалната мрежа.   "Целият колектив на Катедрата по протетична дентална медицина, ФДМ, МУ-Пловдив отправя апел за съпричастност. Нека заедно да помогнем на нашия уважаван колега д-р Момчил Димитров Русев, дългогодишен асистент и изявен клиницист, специалист по Протетична дентална медицина и специализант по Дентална Имплантология, съпруг на нашата колежка д-р Йоанна Георгиева и баща на три деца. Д-р Русев има нужда от сложна мозъчна операция и болничен престой в Международния институт по Невронаука INI в Хановер на стойност от 60 000 евро", се посочва в призива в мрежата.   Дарителските сметки в лева и евро са следните: BGN: BG49UNCR70001524738114 - Момчил Димитров Русев EUR: BG33UNCR70001524738111 - Momchil Dimitrov Rusev, bul. “Chr. Botev” 3  

comment 0
visibility 2127
Лека катастрофа затрудни движението на моста на Автогара ЮГ

Лека катастрофа затрудни движението на моста на Автогара ЮГ

Лека катастрофа затруднява движението по "Драган Цанков" в посока към Парк-хотел "Москва". За инцидента съобщават шофьори в групата "Катастрофи в София". Няма пострадали хора, ПТП-то е станало заради неспазване на дистанция. Лек автомобил се е забил в този пред него точно на светофара на кръстовището с "Жолио Кюри". Има триъгълник и обозначение, така че да се шофира с повишено внимание. Инцидентът е станал преди минути.

comment 0
visibility 2271
-

Вандали разбиват контейнерите за дрехи на столичния пазар „Димитър Петков“

Вандали разбиват контейнерите за дрехи на столичния пазар „Димитър Петков“. За това сигнализират слушатели на БНР. Дарените в контейнерите дрехи и обувки най-често са предназначени за нуждаещите се в общинските кризисни центрове. Инициативата за събиране на дрехи и текстил се реализира в столицата от 5 години, съвместно с Българския Червен кръст. Тя е организирана по подобие на отдавна съществуващ модел в Западна Европа. Още при стартирането рискът от вандализъм е оценен като висок, каза пред БНР Антон Гичев от фирмата - собственик на част от контейнерите за дрехи в България. „Тези прогнози не се оправдаха и наблюдаваме една много висока дарителска култура в България, въпреки това има такива прояви, които много „бият“ на очи. Те са много откъслечни прояви и в момента, разполагайки със 150 контейнера, може да се каже, че имаме по няколко такива случая на година“, добави Гичев. Според Гичев, вандалите вземат по-качествените дрехи и обувки, а останалото разхвърлят по тротоарите. По думите му, в зависимост от сезона контейнерите се пълнят по различен начин, като в най-масовия случай се изпразват до 4 пъти седмично. Контейнерите за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. Към момента в София, Пловдив, Перник, Кюстендил и Варна са разположени над 150 контейнера, като е планирано броят им да достигне 1000 през следващите няколко години. Първите 20 постоянни контейнера за текстил в София са част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която Столичната община започна да разработва през 2019г. Милиони тонове облекла се изхвърлят на сметищата в Европа всяка година, а потреблението на дрехи на годишна база надвишава 6 млн. тона.  

comment 0
visibility 5930
-

Засилен контрол в градския транспорт в София

От 18 януари в обществения транспорт се засилва контрола за редовността на пътниците и за спазване на противоепидемичните мерки. За това предупреди Карлос Контрера, председател на постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност към Столичен общински съвет. В рамките на следващите седмици "Център за градска мобилност" ЕАД заедно с Общинска полиция предприема по негово настояване засилени проверки в превозните средства, съобщи общинският съветник във Фейсбук. Ще бъде проверявана както редовността на превозните документи, така и спазването на противоепидемичните мерки - дали пътниците са с маски и правилно ли са поставени те. За тази седмица се предвижда засилен контрол по маршрута на трамвайни линии 22, 10, 12 и 18, автобусни линии с номера 72,78,79,90. Продължават и регулярните проверки по график в останалите линии на наземния транспорт. Спазвайте противоепидемичните мерки в градския транспорт и пътувайте с редовни превозни документи, предупреди Контрера.

comment 0
visibility 2384
-

ЦГМ: Не рискувайте глоба! Носете си маските!

Носенето на маски създава дискомфорт, но е начин да предпазим себе си и другите от разпространението на вируса на КОВИД, напомнят от Центъра за градска мобилност в страницата си във Фейсбук. "Не рискувайте глоба! Носете си маските!", предупреждават от ЦГМ. Глобата за неспазване на противоепидемичните мерки в градския транспорт може да достигне от 300 до 1000 лева. "Щастливи сме, че от днешните проверки на екипите от полицаи и контрольори по автобусните линии с номера 90, 117,118 и 119 няма нито един санкциониран за неспазване на правилата. Благодарим на всеки от нашите пътници!", отбелязват от общинското дружество. Само полицията и служителите на РЗИ могат да правят проверки за спазване на противоепидемичните правила, напомнят още от дружеството.  

comment 0
visibility 3547
След нарушения, минаване на червено и удар Волво се опита да избяга през па

След нарушения, минаване на червено и удар Волво се опита да избяга през парк (СНИМКИ)

Шофьор с Волво  е направил 3 нарушения, ударил е други две коли и се е опитал да избяга. Други двама шофьори тръгват след него и го заклещват в градинка, опитвайки се да избяга към "Царица Йоана" в Люлин. За инцидента разказват потърпевши и очевидци в социалната мрежа. "Волвото от дясно изпреварва всички на светофара след тунела при Мега МОЛ и на черевен сигнал за наляво завива и прави ПТП с още няколко автомобила в кръстовището", написаха възмутени шофьори. След това неадекватният шофьор на шведската машина се опитва да избяга по трамвайните релси, но не успява. Един от пострадалите и очевидец тръгват след него и го настигат и спират, когато се качва на тротоара и през тревата да излезе на бул. Царица Йоана", разказаха свидетели. На мястото е пристигнал КАТ, а Волвото и шофьорът са на спирката на трамвая при подлеза на метрото зад Лукойл.

comment 0
visibility 2809
Директорът на Онкологията в София: 4 пъти обират болницата, охранителите не

Директорът на Онкологията в София: 4 пъти обират болницата, охранителите не показват ефект...

Четири пъти за година крадци влизат и обират Националната онкологична болница в Дървеница, София. За набезите съобщи директорът д-р Стефан константинов в социалната мрежа и пусна запис от охранителните камери на крадеца. Лечебното заведение 4 пъти е мишена за едни и същи апаши. "Щетите не са големи, но неприятни – разбити брави, повредена дограма и каси на врати, откраднати таблет, дребни суми и лични вещи на персонала. Особено лошо е, че се случва в болница", написа д-р Константинов. Той споделя притесненията си, че крадецът "Този юнак и компанията му едва ли си дават сметка как с действията си могат да застрашат лечението на десетки наши пациенти". "За съжаление охраняващата фирма не показа особена ефективност, а от полицията след прилежните регистрации нямаме обратна връзка за развитие", притеснява се директорът на Окологията.  Той публикува във фейсбук видеото от последната кражба с надеждата, че апашът моше да бъде разпознат. Ще му направят добро, ако го издадат, защото в онкологична болница ровенето в лаборатории и центрове за лъчелечение далеч не е безопасно за собственото му здраве начинание, предупреждава д-р Константинов.

От мрежата

Социалните мрежи са мощен инструмент, който често ни помага да достигнем до интересни новини. В различните групи от мрежата столичани публикуват разнообразни случки, снимки и събития, които е добре да станат достояние на повече хора. Всяка новина от мрежата е изключително интересна за всички, а и не всичко могат да уловят нашите репортери.

Нарушения от мрежата

Нарушения от мрежата

Гражданите са достатъчно будни и непримирими към нарушения от всякакъв род. Те избират да дадат гласност на това, което ги възмущава и да накара потребителите от мрежата да споделят мнението си и да се вземат мерки. Когато говорим за нарушения, това се отнася за нередности, допуснати от автомобили при паркиране, от граждани, решили, че няма кофи за боклук, фирми, които замърсяват околната среда и др. Така видяно от мрежата, то се споделя стотици пъти и ответните мерки не закъсняват. Когато има природни катаклизми, от мрежата най-бързо се научават екстремните ситуации, а помощта идва по-бързо. За това допринася и нашата медия.

Катастрофи от мрежата

Катастрофи от мрежата

В столичните групи от мрежата потребителите, станали свидетели на пътно транспортни произшествия, публикуват снимки и подробности за случаите. Това до голяма степен помага да се разбере къде има затруднения в придвижването в столицата. Почти всеки днес черпи повечето от информацията си от мрежата и така новините достигат бързо до пътуващите. Ние се стремим да предадем възможно най-бързо новината, получена от мрежата, което допълнително ускорява нещата. Факт е, че в последно време по пътищата се случват все повече зверски катастрофи. Служителите на реда се стремят всячески да ги ограничат, но сякаш става обратното. Разбира се, от мрежата идва информация не само за тежки катастрофи. В ежедневието се случват и редица леки произшествия, които просто блокират движението по основни булеварди с часове, заради недисциплинирани водачи. Голяма част от катастрофите, за които научаваме от мрежата, са с мотоциклетисти.

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Изключително точна и ценна е информацията от мрежата за местоположението на камерите за следене на скоростта. В една от групите от мрежата столичани си разменят подобна информация за това къде са разположени камерите. Това определено помага за спазване на ограниченията за скоростта в съответния район. Всеки се прави на примерен на мястото, посочено от мрежата. Разбира се, има и смелчаци, които не са получили информация от мрежата и получават изключително скъпи снимки по пощата. От КАТ вероятно се дразнят, че бързо биват разкрити от мрежата, знаейки за местонахождението на камерата, водачите карат наистина внимателно.

Информация за протести от мрежата

Информация за протести от мрежата

В последните месеци протестиращите на територията на София се увеличават. Всеки гражданин има право да изрази мението си чрез протест, за които също разбираме от мрежата. За голяма част от протестите Столична община е уведомена и се осигурява необходимата охрана. Факт е, че понякога нещата излизат извън контрол и протестите блокират движението по основни булеварди и улици. Предимно от мрежата се разбира къде има подобни затруднения. Информацията се пуска от попаднали в задръстването водачи. Други, научавайки от мрежата за затрудненията в района, търсят алтернативен маршрут и не задълбочават проблема. Помощта от мрежата понякога се оказва решаваща, когато трябва да се спести време или неприятности.

Информация за инциденти от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Не особено често, но все пак точно от мрежата научаваме за повечето инциденти с превозни средства от градския танспорт. В повечето случаи всичко се случва по невнимание на водачите. Разбира се, има изключения и ставаме неволни свидетели на трагични случаи с пешеходци или велосипедисти. Първо от мрежата също научихме за блъснатия велосипедист, който дни след инцидента почина от тежките наранявания. Автомобилът, блъснал клоездача, още не е намерен. От мрежата разбрахме и за някои подробности за таргичните инциденти с деца в края на миналата година. При единия кола на НСО блъсна момче на пътя, както научихме първо от мрежата. За щастие детето остана живо, макар и с тежки наранявания. Малко след това от мрежата научихме и за инцидент на пешеходна пътека, при който бяха блъснати две момичета, от които едно загина на място. Всички заедно трябва д проявим търпение и здрав разум и да спзваме законите на пътя, за да могат всички да се приберат живи и драви при семействата си.

Информация за градския транспорт от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

В топлите месеци не бяха рядкост снимките от мрежата на младежи, които в стремежа си да спестят от билетче, се возят на задната част на мотриса на трамвай. Това е истинска лудост, но вероятно самите те не го осъзнават, а го приемат за голямо геройство. От мрежата понякога се научава за някоя авария, заради която се налагат изкопни дейности на някоя улица и съответно промяна на маршрута на линия от градския транспорт. Логично е първо от мрежата да се видят подобни информации, тъй като се пускат от хора, минали по съответния маршрут. Така всички останали знаят какво да предприемат, за да стигнат до желаната дестинация. При пътен инцидент по центарлни улици и булеверди също се налага да се забави или промени разписанието на някои линии от градския транспорт и за това научаваме първо от мрежата.

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Най-често от мрежата може да се черпи информация за плачевното състояние на столичните улици и несполучливите ремонти. На някой може да му се струва нелепо да се използва социалната мрежа за подобни сигнали, но на столичани не им е все едно какво се случва с техния град. Те се стремят да накарат отговорните да се погрижат за изпълнение на задълженията си, па било то да се информират от мрежата.

Няма да спорим, че от мрежата научаваме значително количество новини. Точно от мрежата се виждаха и многото нередности по ключовите места с ремонти през миналата година. Не веднъж бяха публикувани снимки от „Граф Игнатиев“ и Ларгото. От мрежата изникваха снимки с опасни фасади на сгради, които бързо бяха ремонтирани, за да не се случи нащастен инцидент.

Бидейки хит сред цялата общесвеност, социалната мрежа се използва много умело за достигане на важна информация до жителите на столицата дори и от управата на Столична община и от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Понякога от мрежата се научава всичко много бързо и ясно, затова този канал се използва все по-често и оправдава доверието, което му гласуват управници и граждани. Ако все още нямате профил там, време е да си направите.

Нарушения от мрежата

Катастрофи от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за протести от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Прочетете още