Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори 2021?
  • ГЕРБ-СДС (32%, 258 Гласове)
  • БСП (4%, 35 Гласове)
  • Има такъв народ (17%, 136 Гласове)
  • ДПС (1%, 5 Гласове)
  • Демократична България (29%, 239 Гласове)
  • ВМРО (7%, 56 Гласове)
  • Изправи се! Мутри вън! (3%, 22 Гласове)
  • Воля-НФСБ (1%, 5 Гласове)
  • Друга партия/коалиция (1%, 11 Гласове)
  • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (6%, 52 Гласове)
Общо гласували: 819 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2876
Незаконен безплатен паркинг възмути столичани в Лозенец (СНИМКИ)

Незаконен безплатен паркинг възмути столичани в Лозенец (СНИМКИ)

Незаконен безплатен паркинг в „Лозенец“ тормози от години живущите в столичния квартал. Автомобилите са паркирани в зелените площи до Факултета по химия и фармация е факултет в Софийския университет. Кадри на нарушителите бяха публикувани в социалната мрежа. Зелените площи около бул. „Джеймс Баучер“ са задръстени от коли, жалват се столичани. Въпреки многобройните сигнали, все още няма разрешение на проблема. Преди доста години на мястото на незаконния паркинг е имало склад за строителни материали и автомивка. „Някои от автомобилите си паркират от години така, а оранжевият Шевролет не е мърдал над година,“ обяснява софиянецът, публикувал снимките във фейсбук.

comment 0
visibility 1702
След авария в София: 3 часа тече кал от домашна чешма в Красна поляна

След авария в София: 3 часа тече кал от домашна чешма в Красна поляна (ВИДЕО)

Ремонт на авария на Софийска вода ядоса жител на Красна поляна-Столична община. В социалната мрежа той публикува видео на течаща от домашната му чешма кална вода. След отстраняване на аварията в продължение на 3 часа хората не са можели да пият вода, тъй като е била изключително мръсна и опасна. "Трети час тече кал! От Софийска Вода АД, ми обясняват че ремонта продължава. Да, ама не! Техните екипи си тръгнаха в 16:30 ч., “ремонта приключи” казаха, като събираха табелите за обхода на разкопаното трасе! И от тогава чакаме да потече вместо кална “златната” според цените на монополиста вода! След планиран ремонт на Софийска Вода АД, в Красна поляна вече 45 минути тече това...за да се измия, колко кубици смрад и кал които, ще трябва да платим, трябва да източа? И на всеки 6 месеца нагло ми искат сметката за месеца х3 (наричат го изравняване...)", написа в социалната мрежа възмутеният столичанин.

comment 0
visibility 1571
Катастрофа на "Ибсен" и "Козяк" затруднява движенето

Катастрофа на "Ибсен" и "Козяк" затруднява движенето (СНИМКИ)

Катастрофа на два автомобила затруднява движението по натоварените ул. Хенрик Ибсен" и "Козяк" в София. Инцидентът е станал предо около час, но пострадалите коли са все още на мястото. За затрудненото движение съобщават столичани в социалната мрежа и препоръчват алтернативни маршрути. За щастие няма пострадали хора, щетите са само материални. Катастрофата е станала на кръстовище и все още е изяснява виновният шофьор. Щетите са малки - ламарини.

Реклама
comment 0
visibility 5918
"Столичанин" си натовари шкодичката като в Индия

"Столичанин" си натовари шкодичката като в Индия

Лек автомобил бе натоварен като Индия със строителни материали на тавана, достигащи до небесата. Автомобилът е със софийска регистрация и публикуваната снимка в социалната мрежа предизвика смях, подигравки и ирония. За да направи икономия от подходящ транспорт, "столичанинът" си  е натоварил колата си, та чак таванът ще пропадне, коментират шегаджии.  Проблемът обаче е доста по-сериозен. Товарът може да падне и да предизвика катастрофа, а най-малко това е предпоставка за ПТП. 

comment 0
visibility 2934
Столичанин паркира джипа си на детска площадка в Красна поляна

Столичанин паркира джипа си на детска площадка в Красна поляна

Столичанин паркира джипа си на детска площадка при блок №15 в Красна поляна. Кадър на нарушението бе качен във фейсбук групата „Забелязано в София“. Снимката отприщи вълна на възмущение.“ Другият път нека да паркира на баскетболно или тенис игрище, да му натрошат колата. Тази снимка преразказва в много детайли бит , манталитет и култура на столичани,“ коментират в социалната мрежа софиянци. Някои от тях предположиха, че шофьорът е паркирал в градинката, за да си играят децата с нея. Припомняме, че санкциите зa пapĸиpaнe в зeлeнa плoщ и нa дeтcĸa плoщaдĸa ca cъcтaвянe нa aĸт oт 50 дo 500 лв. или фиш дo 50 лв., нaпoмнят oт Cтoличния инcпeĸтopaт. Moжe дa ce cтигнe и дo вдигaнe нa aвтoмoбилa c пaяĸ, aĸo нa мяcтoтo имa знaĸ, ĸoйтo зaбpaнявa пapĸиpaнeтo.

comment 0
visibility 14205
В Дружба катеричка си направи склад в изолацията на панелка (СНИМКИ)

В Дружба катеричка си направи склад в изолацията на панелка (СНИМКИ)

В столичния квартал Дружба катеричка си направи склад в изолацията на панелен блок. Кадри на животинчето бяха публикувани от Ивелина Георгиева във фейсбук групата „Забелязано в София“. Тя разказва, че всяка сутрин гризачът чака храна на перваза. „Преди четири години си направи склад в изолацията под козирката на прозореца на спалнята ни. От ореховото дърво пред блока скача на мазилката, от там в дупката, която прокопа под прозореца ни,“ обясни в социалната мрежа Георгиева, която я храни. Ивелина споделя, че катеричката обича да похапва лятото малини, пъпеш и диня. Има кой да ви радва в бетонната джунгла, коментират в социалната мрежа софиянци. 

comment 0
visibility 1743
Спирка в Обеля стана басейн (СНИМКИ)

Спирка в Обеля стана басейн (СНИМКИ)

  Спирка в столичния квартал „Обеля“ при блок №207 се превърна в басейн. Столичанка се ожали в социалната мрежа, че е невъзможно да се използва съоръжението. Тя публикува и снимки отпреди дъждовете. На кадрите се вижда, че разстоянието между покрива на спирката и стъклената стена е поне 20 см. Тротоарът е асфалтиран до спирката. Чакащите градския транспорт са принудени да газят в кални локви. Живущи в района недоумяват как е възможно цялата улица да е суха, но точно при спирката да има огромна локва. Преминаващите автомобили често пъти опръскват чакащите софиянци.

comment 0
visibility 1738
паднал пътен знак до Борово

Две седмици стои паднал пътен знак до пазара в Борово

В продължение на две седмици стотици столичани подминават съборен пътен знак на ул. „Ладога“ до пазара в Борово, става ясно от публикацията на Nadya Todorova  в социалната мрежа. Знакът на ул. „Ладога“ преди излизане на ул. „Стефан Тошев“ е съборен от две седмици и си лежи необезпокояван от никого, пише Nadya Todorova. Това е по маршрута на тролеите 2 и 9, и автобус 204. Жената пише, че тази отсечка до ул. Родопски извор отдавна прилича на магистрала.

comment 0
visibility 14818
Електромобил под наем стана на трамвай на бул. България

Електромобил под наем стана на трамвай на бул. България

Електромобил катастрофира на столичния бул. „България“. Колата се озова на трамвайните линии при площад „Ручей“. Кадър на инцидента бе публикуван в социалната мрежа във фейсбук групата "Катастрофи в София" и предизвика лавина от коментари. Електрическият автомобил е станал на трамвай. Сега ще плаща като поп, коментират столичани в социалната мрежа. „Спрямо договора на фирмата, отдаваща колите, при тотал щета за този модел е само 8000 лева, а не пълната стойност на електромобила,“ обясни коментиращ в мрежата.

comment 0
visibility 2311
Автомобили превзеха тротоарите на бул. Тодор Каблешков

Автомобили превзеха тротоарите на бул. Тодор Каблешков

Неправилно паркирани автомобили задръстиха тротоарите на бул. Тодор Каблешков в отсечката между “Деян Белишки” и “Киро Тулешков”. Снимки на нарушителите бяха качени във фейсбук групата „Безумията в София“. Администраторът на групата Владимир Христовски обясни, че е извършен контрол. Нарушителите са репатрирани на наказателен паркинг.

comment 0
visibility 2111
Вандали разрушиха градинка в Иван Вазов (СНИМКИ)

Вандали разрушиха градинка в Иван Вазов (СНИМКИ)

Градинката при обръщалото на трамвай 1 до пазара в столичния квартал "Иван Вазов" се намира в окаяно състояние, алармираха в социалната мрежа живущи в района. Заради вандалски прояви на група тийнейджъри в момента няма нито една функционираща лампа, пейките са изкъртени, а кошчетата за боклук-надраскани със спрей. Всяка сутрин градинката е затрупана с боклуци. Столичани се обърнаха към кмета на район „Триадица“ Димитър Божилов с молба да се инициира оглед на градинката, да се ремонтират осветлението и пейките и да разгледа възможността за поставяне на постоянно видеонаблюдение, което да възпрепятства бъдещи вандалщини.

comment 0
visibility 2448
Трябваше ли да отрежат 40-годишно дърво в Яворов заради знак за зелената зо

Трябваше ли да отрежат 40-годишно дърво в Яворов заради знак за зелената зона? (СНИМКИ)

Снимка на отрязано дърво в столичния квартал Яворов предизвика гнева на столичани в социалната мрежа. Жената, публикувала кадъра обясни, че дървото е било премахнато на 15 декември. „Едно 40-годишно дърво умря заради един знак. Почивай в мир!“, написа под снимката софиянката. Припомняме, че от 4 януари, "зелената зона" в столицата се разшири. Части от "Иван Вазов" и "Яворов" влязоха в групата на кварталите с платено паркиране. Много от шофьорите в района изразиха недоволство, тъй като местата за паркиране са само 350, т.е. по-малко от преди. Вече няма да могат да паркират по алеите и в зелените площи.

comment 0
visibility 1770
Изпочупени стъкла на бул. Черни връх възмутиха столичани

Изпочупени стъкла на бул. Черни връх възмутиха столичани

Изпочупени стъкла от ремонт на апартамент в блок 15-22 на бул. Черни Връх 41 възмутиха столичани. В социалната мрежа беше публикувана снимка на зелена площ , покрита със стъкла. „Стъклата стоят вече повече от месец и то в непосредствена близост до кофите. В блока има доста дечица и домашни любимци, които може да пострадат,“ обясниха живущи в квартала. 

comment 0
visibility 2946
Бус блъсна патрулка в Красно село, няма пострадали хора

Бус блъсна патрулка в Красно село, няма пострадали хора

Полицески автомобил стана жертва на невнимателен шофьор в столичния Красно село. Патрулката е с размазана задница след като е била ударена от бус в района на "Фантазия". От СДВР потвърдиха пред Столица.bg за инцидента. За щастие щетите са само ламарини, няма пострадали полицаи и хора и е безобиден инцидент. Снимката на пострадалата патрулка бе публикувана в социалната мрежа. Полицейският автомобил е бил спрял на улицата. Ударът е от бус, който правел маневра на заден ход и по невнимания се е забил в служебната кола. Инцидентът е станал в сряда, 6 януари т. г.  

comment 0
visibility 1986
Неправилно паркиран автомобил блокира тротоара на ул. Луи Айер

Неправилно паркиран автомобил блокира тротоара на ул. Луи Айер

Неправилно паркиран автомобил на тротоара на ул. Луи Айер затрудни движението на пешеходците. Снимка на нарушителя бе качена в социалната мрежа. Кадърът предизвика вълна от възмущение на живущите в квартала. „30 метра по-надолу на улицата има свободно място. Заради такива наглеци, се налага майки с колички да слизат на платното, за да могат да минат,“ коментират в социалната мрежа столичани.

От мрежата

Социалните мрежи са мощен инструмент, който често ни помага да достигнем до интересни новини. В различните групи от мрежата столичани публикуват разнообразни случки, снимки и събития, които е добре да станат достояние на повече хора. Всяка новина от мрежата е изключително интересна за всички, а и не всичко могат да уловят нашите репортери.

Нарушения от мрежата

Нарушения от мрежата

Гражданите са достатъчно будни и непримирими към нарушения от всякакъв род. Те избират да дадат гласност на това, което ги възмущава и да накара потребителите от мрежата да споделят мнението си и да се вземат мерки. Когато говорим за нарушения, това се отнася за нередности, допуснати от автомобили при паркиране, от граждани, решили, че няма кофи за боклук, фирми, които замърсяват околната среда и др. Така видяно от мрежата, то се споделя стотици пъти и ответните мерки не закъсняват. Когато има природни катаклизми, от мрежата най-бързо се научават екстремните ситуации, а помощта идва по-бързо. За това допринася и нашата медия.

Катастрофи от мрежата

Катастрофи от мрежата

В столичните групи от мрежата потребителите, станали свидетели на пътно транспортни произшествия, публикуват снимки и подробности за случаите. Това до голяма степен помага да се разбере къде има затруднения в придвижването в столицата. Почти всеки днес черпи повечето от информацията си от мрежата и така новините достигат бързо до пътуващите. Ние се стремим да предадем възможно най-бързо новината, получена от мрежата, което допълнително ускорява нещата. Факт е, че в последно време по пътищата се случват все повече зверски катастрофи. Служителите на реда се стремят всячески да ги ограничат, но сякаш става обратното. Разбира се, от мрежата идва информация не само за тежки катастрофи. В ежедневието се случват и редица леки произшествия, които просто блокират движението по основни булеварди с часове, заради недисциплинирани водачи. Голяма част от катастрофите, за които научаваме от мрежата, са с мотоциклетисти.

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Изключително точна и ценна е информацията от мрежата за местоположението на камерите за следене на скоростта. В една от групите от мрежата столичани си разменят подобна информация за това къде са разположени камерите. Това определено помага за спазване на ограниченията за скоростта в съответния район. Всеки се прави на примерен на мястото, посочено от мрежата. Разбира се, има и смелчаци, които не са получили информация от мрежата и получават изключително скъпи снимки по пощата. От КАТ вероятно се дразнят, че бързо биват разкрити от мрежата, знаейки за местонахождението на камерата, водачите карат наистина внимателно.

Информация за протести от мрежата

Информация за протести от мрежата

В последните месеци протестиращите на територията на София се увеличават. Всеки гражданин има право да изрази мението си чрез протест, за които също разбираме от мрежата. За голяма част от протестите Столична община е уведомена и се осигурява необходимата охрана. Факт е, че понякога нещата излизат извън контрол и протестите блокират движението по основни булеварди и улици. Предимно от мрежата се разбира къде има подобни затруднения. Информацията се пуска от попаднали в задръстването водачи. Други, научавайки от мрежата за затрудненията в района, търсят алтернативен маршрут и не задълбочават проблема. Помощта от мрежата понякога се оказва решаваща, когато трябва да се спести време или неприятности.

Информация за инциденти от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Не особено често, но все пак точно от мрежата научаваме за повечето инциденти с превозни средства от градския танспорт. В повечето случаи всичко се случва по невнимание на водачите. Разбира се, има изключения и ставаме неволни свидетели на трагични случаи с пешеходци или велосипедисти. Първо от мрежата също научихме за блъснатия велосипедист, който дни след инцидента почина от тежките наранявания. Автомобилът, блъснал клоездача, още не е намерен. От мрежата разбрахме и за някои подробности за таргичните инциденти с деца в края на миналата година. При единия кола на НСО блъсна момче на пътя, както научихме първо от мрежата. За щастие детето остана живо, макар и с тежки наранявания. Малко след това от мрежата научихме и за инцидент на пешеходна пътека, при който бяха блъснати две момичета, от които едно загина на място. Всички заедно трябва д проявим търпение и здрав разум и да спзваме законите на пътя, за да могат всички да се приберат живи и драви при семействата си.

Информация за градския транспорт от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

В топлите месеци не бяха рядкост снимките от мрежата на младежи, които в стремежа си да спестят от билетче, се возят на задната част на мотриса на трамвай. Това е истинска лудост, но вероятно самите те не го осъзнават, а го приемат за голямо геройство. От мрежата понякога се научава за някоя авария, заради която се налагат изкопни дейности на някоя улица и съответно промяна на маршрута на линия от градския транспорт. Логично е първо от мрежата да се видят подобни информации, тъй като се пускат от хора, минали по съответния маршрут. Така всички останали знаят какво да предприемат, за да стигнат до желаната дестинация. При пътен инцидент по центарлни улици и булеверди също се налага да се забави или промени разписанието на някои линии от градския транспорт и за това научаваме първо от мрежата.

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Най-често от мрежата може да се черпи информация за плачевното състояние на столичните улици и несполучливите ремонти. На някой може да му се струва нелепо да се използва социалната мрежа за подобни сигнали, но на столичани не им е все едно какво се случва с техния град. Те се стремят да накарат отговорните да се погрижат за изпълнение на задълженията си, па било то да се информират от мрежата.

Няма да спорим, че от мрежата научаваме значително количество новини. Точно от мрежата се виждаха и многото нередности по ключовите места с ремонти през миналата година. Не веднъж бяха публикувани снимки от „Граф Игнатиев“ и Ларгото. От мрежата изникваха снимки с опасни фасади на сгради, които бързо бяха ремонтирани, за да не се случи нащастен инцидент.

Бидейки хит сред цялата общесвеност, социалната мрежа се използва много умело за достигане на важна информация до жителите на столицата дори и от управата на Столична община и от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Понякога от мрежата се научава всичко много бързо и ясно, затова този канал се използва все по-често и оправдава доверието, което му гласуват управници и граждани. Ако все още нямате профил там, време е да си направите.

Нарушения от мрежата

Катастрофи от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за протести от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Прочетете още