Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина?
  • Да, спира строителството и запазва зеленината (5%, 54 Гласове)
  • Не, ще има много паркинги (1%, 13 Гласове)
  • Да, да се премахне Мамунарника, Веселото село и Капитолия (2%, 17 Гласове)
  • Да се строи нов стадион на ЦСКА в сегашните граници (89%, 908 Гласове)
  • Да заработи къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър (3%, 28 Гласове)
Общо гласували: 1020 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 971
линейка и перки по Графа

Линейка пострада от ограничителите по "Графа"

След хората,които пострадаха от новите ограничители на "Граф Игнатиев", и линейка имаше неприятна среща с "перките" на улицата. В социалната мрежа се появи снимка на ограничителите, показваща солидна следа от моторно масло между тях и коментари, че този път не е пешеходец, а линейка. И какво още трябва да се случи, за да бъдат махнати. Според свидетели кола на Спешна помощ е направила по-рязка маневра по "Граф Игнатиев", отивайки към пациент в района. А разлятото масло най-вероятно е от разбит картер. Заедно с противниците на ограничителите обаче в социалната мрежа имаше и хора, които ги защитаваха. Анализирайки кадъра, те коментираха, че между "перките" спокойно може да маневрира дори влак. И просто шофьорът на линейката не е особено опитен.  

comment 0
visibility 1275
Автомобил остана без броня на паркинга на мол в София

Мерцедес остана без броня на паркинга на мол в столицата

И на паркингите на моловете не е безопасно, и автомобилът ви може да пострада дори, когато сте паркирали на правилното място. Навсякъде в София дебнат некадърни или неадекватни шофьори. Доказателство е автомобил Мерцедес, който вчера останал без броня на подземен паркинг на столичен мол. Собственикът чинно спрял на правилно място, след час, когато се завърнал видял щетите по колата. Пишман шофьор така забърсал скъпия автомобил отпред, че предната му броня изцяло е щета. Снимката на ударения автомобил бе публикувана в социалната мрежа. Инцидентът вбеси десетки шофьори, които бяха солидарни с потърпевшия и коментираха случая. Някой признаха, че също са пострадали от некаръдни шофьори, а други съветват да се видят записите от камерите в подземния паркинг, за да се открие извършителят.

comment 0
visibility 941
опашка за козунаци

100 човека на опашка за козунаци в "Западен парк"

Близо 100 човека са се наредили на опашка за топли козунаци в квартал "Западен парк" в столицата, показва снимка, пусната от граждани в социалната мрежа. Пекарната явно е известна в района, защото хора споделят, че там и хубави еклери правят. Митингът за великденските сладости явно е започнал от рано днес. Минаващи в района са имали желание да си вземат от козунаците, но виждайки стълпотворението, веднага са се отказвали. Снимката на опашката за козунаци породи във Фейсбук и дискусия дали е по-добре да висиш на опашка за великденската трапеза или сам да си подготвиш нещата в домашни условия.  

Реклама
comment 0
visibility 611
докарани вагони

Докараха вагоните за третия метролъч (СНИМКА/ВИДЕО)

Три вагона за новите влакове "Инспиро" от третия метролъч, които се чакаха да дойдат у нас, вече са в депото.Това съобщиха бдителни граждани в социалните мрежи. Те са забелязали три камиона, които да транспортират модерните вагони по платното на входа на столицата. Движението на композицията е било повече от бавно заради важния товар. Ограничената скорост в такива случаи е, защото се транспортира нещо толкова голямо и тежко. Влаковете са били здраво обезопасени с вериги на доста места, за да се избегнат инциденти по родните магистрали. Вчера кметът Фандъкова тества новите влакове Инспиро, които ще се движат от „Депо Земляне- метростанция „ Красно село“ до метростанция бул. „България“. Гражданите ще могат да се возят на новото метро от третия метролъч през есента на 2019 г. А в началото на 2020 г. трябва да бъдат готови и четирите станции от "Красно село" през "Овча Купел" до "Горна баня". Очаква се с пускането на третата линия, половин милион души в София да ползват най-удобния екологичен градски транспорт.

comment 0
visibility 623
Фонтанът на Славейков

Фонтанът на "Славейков" заработи отново

Фонтанът на площад "Славейков" заработи отново днес. За това съобщи бившият общински съветник Вили Лилков в социалната мрежа. Лилков бе кандидат за кмет на столицата на последните избори през 2015-та година. Съоръжението бе запечатано след като млад мъж бръкна в него и бе ударен от токов удар преди 14 години. През 2005 г. 34-годишният Веселин Петров бърка с две ръце във фонтана и бива ударен от токов удар. Той загива на място, а фонтанът веднага е запечатан за да се избегнат нови инциденти. Според криминалисти причината за инцидентът тога е пробив в електрическата инсталация на фонтана. Вероятно крушка осветяваща съоръжението, е била неизправна и е изпускала ток. Днес той е отворен като част проекта за ремонт на ул. "Граф Игнатиев". Препоръчително е гражданите да не бъркат вътре, въпреки, че фонтанът вече е в изправност.

comment 0
visibility 437
I see you КАТ

Патрулка в тревните площи ядоса столичани

Патрулна кола в тревните площи до бул. "Проф. Марко Семов" ядоса столичани. Снимка на паркираният автомобил бе пусната от ядосани граждани в социалната мрежа. За минути тя обиколи множество групи и буквално вбеси хората. Те споделят, че всеки гражданин паркирал в зелените площи на София, би получил глоба за това, но тава едва ли важи за органите на реда, дебнещи нарушители. Някой от коментиращите дори питат "А не може ли Столична община да ги глоби за спиране в тревните площи?", други пък искат номерата на колата, за да ги изпратят на КАТ. Според граждани, паркирането на полицейски автомобили в зелените площи е честа практика в столицата. Дали, обаче, някой ще глоби органите на реда за неспазване на правилата за паркиране остава не ясно.

comment 0
visibility 606
метростанция дъжд

Метростанция "Ломско шосе" прокапа от дъжда (СНИМКИ)

Дъждът над столицата донесе проблеми за конструкцията на метростанция "Ломско шосе". Бдителни столичани съобщиха в социалната мрежа,че на няколко места в станцията има големи участъци пълни с вода. Според гражданите изолацията на елементите не е направена както трябва и заради това при най-лекия дъжд започват проблемите вътре по пероните. Имаше и такива, които погледнаха философски на проблема. Тя подчертаха,че който не иска метро, да си ходи при пушеците от колите и да чака по няколко часа градските автобуси.А и от няколко локви никой не се е удавил.   

comment 0
visibility 432
Мръсен въздух

Къде са купените от Столична община на КАТ газанализатори (ВИДЕО)

Фолксваген като подвижен комин разнасял пушилка по столичния булевард българия. От немската машина бълвали черни кълба дим, които застрашавали другите участници в движението. От неспиращия дим колите зад Фолксвагена нямали никаква видимост. Възмутени шофьори публикуваха видео за димящата кола в социалната мрежа. И този собственик на автомобила е голям късметлия, че никой не го е спрял. Не 100, 1000 мерки да има за чистотата на въздуха, ако такива се пропускат и се движат из София, никога въздухът няма да стане по чист, коментираха шофьори. Какво се случва със закупените от Столична община седем газанализатора на Пътна полиция София? Още миналата година от Московско 33 извадиха 70 000 лв. за апаратура и я дариха на катаджиите, за да спират и санкционират димящи автомобили в столицата.  Целта на подаръка беше да не се допускат по софийските улици автомобили, които замърсяват въздуха. Анализите сочат, че 60% от замърсяването на въздуха е от трафика, а около 40% - от битовото горене. Столичани питат, къде са в момента газанализаторите и колко пъти от Пътна полиция са ги ползвали, за да санкционират нарушители в София?   

comment 0
visibility 663
Улици в кв. Манастирски ливади

Улиците като офроуд трасе в Манастирски ливади (СНИМКИ)

Неасфалтирани и разбити улици тормозят живеещите в столичния квартал Манастирски ливади. Освен, че е трудно за ходене, хората редовно си чупят колите по пътя към вкъщи. Проблемът не е нов, от дълго време е, но и до момента не е решен. За ужасната настилка по междукварталните улички граждани редовно сигнализират в социалната мрежа. Последните снимки от днес станаха повод за черен хумор. "Едва ли е голямо утешение, но има и по-клети места от нашия квартал", написа жена в групата Квартал “Витоша”, район “Лозенец", Столична Община, гр. София. Коментарите пък бяха, че кв. Манастирски ливади предлага чудесни условия за офроуд приключения в градска среда.  "Аз се чудя, защо всички карат джипове, а то било, за да се приберат у дома", не пропусна друг шегаджия. Манастирски ливади е един от новите столични квартали, който бързо бе застроен с нови кооперации, бързо бе заселен, без да има необходимата инфраструктура. Съвсем скоро там бе открита нова детска площадка, на която се радваха всички.  И улиците ще бъдат асфалтирани, кварталът облагороден, ще има детска градина и улилище, но ще трябва и много търпение на живеещите там.

comment 0
visibility 273
дръвчета по "Шишман"

Засадиха 4 нови дръвчета по улица "Шишман"(СНИМКИ)

Столичната улица "Шишман" се радва на 4 нови прясно засадени дръвчета. Те са от вида "кълбовиден шестил", сподели в социалната мрежа заместник- кметът на София Дончо Барбалов. Докато вървеше ремонтът на улицата зад храм "Свети Седмочисленици" са били открити две дървета от същия вид с изгнила сърцевина. Специалистите от "Зелени системи" са препоръчали те да бъдат премахнати, защото при бурен вятър е имало опасност от възникването на инциденти.

comment 0
visibility 831
Ексдепутат

Ексдепутат паркира неправилно, плаши с изтекли служебни карти

Eксдепутат от 40-то народно събрание направи серия от неправилни паркирания. За да не бъде глобен той е нашарил предното стъкло на автомобила си със стара депутатска карта и VIP карта от Европейските избори през 2007 година. Граждани се оплакаха, че той редовно паркирал на места в моловете в София. Поредният случай е от днес, когато спрял автомобила си върху място за родители с детски колички. В колата му не е имало нищо детско, нито пък стикер, че в колата има дете. Междувременно в социалната мрежа се появиха и снимки показващи, че същият човек е паркирал и друга своя кола на специални места в столичните молове. Ядосани столичани са го засекли да паркира и върху място за инвалиди и едновременно върху място за два автомобила. Те отприщиха и множество коментари. Гражданите са на мнение, че той няма право да паркира така. Незнайно кого иска да стресне ексдепутатът, но предното стъкло на автомобила му е облепено с карти с изтекъл срок. Стъклото му е окичено като тираджийско и явно досега не е санкциониран щом продължава да спира на забранени места. Въпросният ексдепутат е Ивайло Георгиев Стаматов депутат от 40-то народно събрание от квотата на РЗС, избран през 2005 от 29-ти район Хасково. Родом е от Ивайловград.

comment 0
visibility 3316
Скандал

Агресия и грозни сцени в автобус 73 (ВИДЕО)

Грозна сцена е станала вчера в столичния градски транспорт. Тя се е разиграла след качването на контрольори в автобус 73, на спирка "Банята" в ж.к. ''Овча купел''. Груба контрольорка задържа за якето възрастна жена на една от вратите и не я пуска, не става ясно обаче дали жената има билет или не. На дамата и става лошо, но не и дават да слезе от превозното средство, тогава на помощ се притичва друга жена, която я издърпва от ръцете на контролата и я сваля на спирката. След което започва сериозна разпра на висок тон, като се вижда как възрастната жена е клекнала до спирката защото и е прилошало. Това не е първият скандал с контрольори в градския транспорт. В някой от случаите през годините, дори се е стигало до побой над пътниците, само защото някой си е взел билет по-късно или не е успял защото е нямало от къде. Публикуваното видео в социалната мрежа за кратко време отприщи огромен брой негативни коментари, относно отношението на контролиращия орган. Много от хората се питат, кога от автобус ще бъде свален човек от ромски произход или клошар. И апелират за намаляване на агресията в превозните средства в столицата.

comment 0
visibility 432
Каруца носи Павильон

Павилион върху каруца прекоси София

Кон тегли павилион, натоварен на циганска каруца през цяла София. На безумната гледка се натъкнаха в неделния следобед столичани по бул. Тодор Каблешков. Роми транспортирали върху каруца не какво да е, а цял павилион. За гледката първа разказва възмутена столичанка в социалната мрежа. Това е изключително опасно начинание и по този начин се изтезава животното, дърпащо каруцата. Все пак един подобен търговски обект тежи доста, коментират граждани в социалната мрежа. В края на 2017 година един общински съветник обеща, че до края 2018 година каруците в София ще бъдат спрени изцяло. Като самите возила трябваше да бъдат конфискувани и откарвани на наказателен паркинг, след което да се прави търг и да бъдат продавани. За конете се предвиждаше да бъда конфискувани и изпращани в приюти, и след това да помагат на деца с аутизъм.  Всичко това обаче така и не се случи през 2018 година, а обещанията на съветника останаха без покритие.

comment 0
visibility 888
катастрофа в "Западен парк"

Нощна катастрофа с БМВ в „Западен парк“

Снимка на катастрофирало БМВ в „Западен парк“ през нощта се появи в социалната мрежа. Колата е кацнала на островчето на трамвайната спирка до бл.13 и „Фантастико“. Катастрофата е станала в малките часове на 13-ти срещу 14-ти април. Коментарите под страховитата снимка са повече за непригодността на младите шофьори да се справят с пътните условия. Още повече са за големия брой катастрофи с тази марка. Не се разбира категорично дали има пострадали при произшествието. Живущ близо до местопроизшествието коментира, че е чул звука от удара. Друг потребител в социалната мрежа споделя, че неволно чул думите на полицаите, дошли на място. Те коментирали, че хората от БМВ-то са избягали.

comment 0
visibility 1050
Светофар

Бетоновоз потроши светофар на бул. „Владимир Вазов”

Бетоновоз потроши светофар на столичния булевард „ Владимир Вазов”. Инцидента е станала на излизане от новостроящата се метростанция в района, съобщават граждани в социалната мрежа. При излизане от строежа камиона удря светилният апарат, шофьора явно не вижда какво е на правил и продължава по пътя си. На устройството са нанесени значителни щети. Към момента няма информация дали въпросният светофар е поправен или все още седи изкъртен.