Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 110 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 121 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 63 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 11 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 594 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1648
-

Шофьор удари три коли на три различни места в София, заряза колата си и избяга

Шофьор е потрошил два автомобила на "Цариградско шосе" в столицата и избягал, след което зарязал автомобила си в кв. Орландовци. За инцидентите съобщиха във фейсбук групата "Катастрофи в София". Инцидентите са се случили на 31 декември около 16,00 часа. Едното от произшествията се е случило в района на "4-ти километър", така че автомобилът е изминал доста километри из столицата със смазана предница и спукана гума, коментират очевидците на случая. Свидетелите споделят още, че шофьорът е напуснал колата във видимо неадекватно състояние, едва се е движел. По-късно се опитал да паркира по-добре, като повредил трета кола. Вече около 40 часа автомобилът стои повреден и изоставен на улицата в "Орландовци". Според очевидците, шофьорът е мъж на около 40 години, който не живее в квартала. От полицията са установили кой е собственикът на изоставения автомобил, но все още уточняват дали той е бил зад волана. Въпреки подадените сигнали от живеещите в района, никой не е дошъл на място да направи оглед или да вземе показания от свидетелите, разказаха те.

comment 0
visibility 2703
Камион разби светофар в „Люлин“ (ВИДЕО)

Камион разби светофар в „Люлин“ (ВИДЕО)

Камион с вдигнат кран и кофа буквално разби светофар на столично кръстовище, съобщават очевидци във Фейсбук групата „Люлин“. Инцидентът се е случил тази сутрин малко преди 9:00 ч. От качено в социалната мрежа видео се вижда как водачът на камиона закача светофарната уредба и събаря част от нея. По предварителна информация щетите са само материални и няма пострадали хора. Видео: Васил Иванов  

comment 0
visibility 13546
Трагедия: Влак блъсна и уби жена в София

Трагедия: Влак блъсна и уби жена в столицата

Влак блъсна и уби жена на жп прелез в София. Композицията се е движила по маршрута Дупница-София, съобщава Нова телевизия. Инцидентът е станал малко след 15 часа на жп прелеза "Суходолска", който в момента е блокиран. На място се извършва оглед. По предварителна информация жената е тръгнала да пресича, въпреки че сигнализацията е била задействана. 

Реклама
comment 0
visibility 2173
-

Неизвестни нападнаха трамвай № 20 в центъра на София

Мотриса на трамвай №20 е била нападната по време на движение, разказа Нова телевизия. Няма пострадали, разминало се е само със счупено стъкло. Инцидентът се е случил в понеделник в близост до парк "Заимов" в центъра на столицата. Пътници разказаха, че според тях по мотрисата е стреляно с пистолет. Инж. Николай Коритаров, началник на депо "Искър", разказа, че според него неизвестен извършител е хвърлил нещо по трамвая и е счупил стъклото. За щастие, в момента на инцидента не е имало много пътуващи, а стъклото е от специален закален материал и се е раздробило на малки късчета, което е предотвратило порязвания. „Ватманът е проверил състоянието на пътниците. След това е сигнализирал ЦГМ, от където ще бъде подаден официален сигнал за инцидента. Трамваят е свалил пътниците на първата възможна спирка и е прибран за депо”, каза Коритаров. По думите му, за съжаление такива инциденти не са рядкост в столицата. Извършителите често остават неустановени, а от ЦГМ могат единствено да уведомят за случилото се, да сменят стъклото на мотрисата и да разчитат на самосъзнанието на гражданите.  

comment 0
visibility 783
-

Две версии за пожара на Бъдни вечер в центъра на София

Две са основните версии, по които работят разследващите след пожара в центъра на София, при който на Бъдни вечер загинаха трима души. Това съобщи Нова телевизия. Умишлен палеж или инцидент заради техническа повреда са версиите на експертите. Смята се, че огънят се е разразил за секунди заради вътрешните дървени стълбища в сградата. Трагедия: Трима души загинаха на Бъдни вечер при пожар в София Назначените експертизи ще установят откъде е тръгнал огънят, засега обаче те все още не са готови. По случая е образувано досъдебно производство. При инцидента в нощта срещу Коледа загинаха трима души, сред които майка и син. Синът е бил наемател на таванския етаж, а майката дошла да го види за празниците. 

comment 0
visibility 464
-

След инцидента на Централна гара: Влаковете все още закъсняват

След инцидента от вчера сутринта, при който влакът от Бургас за София излезе от релси и прекъсна контактната мрежа на Централна гара, обстановката вече се нормализира. Това каза пред БНТ Анатолий Атанасов, директор "Оперативна дейност" в БДЖ. Влак излезе от релсите на Централна гара СофияРавносметката до този момент е 152 закъснели влака, 24 отменени и 4 отклонени. Нощните влакове от София към Варна и Бургас се очакват с около 60 минути закъснение, а тези, които пристигат от морските градове към столицата, закъсняват с около 20 минути. Атанасов увери, че към момента не се очакват още закъснения в графика на БДЖ. По празниците са прикачени допълнителни вагони към композициите по основните направления, така че да има места за всички желаещи да пътуват, добави той. „При извършващите се ремонти на Централна гара, е възможно да се е получило обръщане на стрелката под подвижния състав“. Това коментира пред btv инж. Бойчо Скробански, държавен инспектор по разследване и ръководител на Националния борд за разследване на произшествия в железопътния транспорт. По думите му инцидентът е станал, докато влакът е преминавал през стрелка. При подготовката на маршрута всички стрелки са заключени, тази обаче е останала незаключена. "Стрелката механически не е била заключена. Вероятно е станало някакво прехвърляне“, уточни той. В момента гарата е на ръчно управление. С двете съседни гари – Захарна фабрика, Север и Подуяне, комуникацията се извършва с телеграми, каза още инж. Скробански. Новите локомотиви и новите системи на тях ще минимизират рисковете и ще ограничат човешкия фактор, подчерта той. Все още причините за инцидента от вчера не са официално установени . Тече разследване на НКЖИ.  

comment 0
visibility 428
-

Възстановено е движението на влаковете на Централна гара

Движението на влаковете на Централна гара-София е възстановено след инцедента от тази сутрин, при който влакът Бургас-София излезе от релсите и прекъсна контактната мрежа на гарата. Влак излезе от релсите на Централна гара София Движението на всички влакове, пътуващи от столицата към източните части на страната беше спряно за около 5 часа. Пътниците бяха извозвани с автобус до гара Искър и до гара Подуене, от където с влак тръгваха в желаната от тях посока. Към момента контактната мрежа на централната столична жп-гара е възстановена. Влаковете - и заминаващи, и пристигащи, се движат със закъснение. Подобен случай е изключителна рядкост, каза пред БНР Анатоли Атанасов, и.д. директор на оперативната дейност в БДЖ.  На мястото на инцидента продължава работата по възстановяването на дерайлиралия вагон и изясняването на причините за инцидента. 

comment 0
visibility 642
-

Влак излезе от релсите на Централна гара София

Влакът от Бургас за София излезе от релсите на Централната гара в столицата, съобщава Нова телевизия. Инцидентът се е случил малко след 5,40 часа. Влаковата композиция, която е пристигала от Бургас е дерайлирала. Навлизайки в гарата, влакът е дерайлирал трети вагон със задна талига, който бута стълб и прекъсва напрежението в контактната мрежа на гарата. При инцидента няма пострадали. Заради инцидента в момента липсва напрежение в контактната мрежа на Централна гара. Движението на влаковете ще бъде възстановено до няколко часа, съобщават от БДЖ. Води се разследване, което ще установи причините за инцидента. Създадена е организация за превозването на всички пътници по други направления.    

comment 0
visibility 1256
-

Симеоновският лифт се заплете в кабел по време на тест

Заради неправилно поставен кабел, кабинка на Симеоновския лифт едва не падна на пътя за Бистрица, разказа БНТ. Инцидентът е станал на 23 декември около 12,35, на метри от една от къщите и е бил заснет от шофьор, който е преминавал под лифта. "Минавах с колата и видах случващото се. Кабината още се въртеше. Мисля, че след около 3-4 минути спряха лифта, след като разбраха какво се случва. Една от кабините се беше закачила за кабелите и се уплаших и реших да се обадя. Не съм сигурен дали е имало хора вътре", казва очевидецът, подал сигнала. За щастие, в кабинката не е имало пътници. Заплитането е станало при провеждане на техническо изпитание с пълно натоварване на кабинката, обясниха от "Витоша ски". Инцидентът е станал при изпитание на съоръжението от Агеницята по метрология, при което е тествана напълно натоварена кабинка, но без хора вътре. От Държавна агенция по метрология и технически надзор са установили приплъзване на хващача на кабинката по време на инцидента. Издадено е предписание да се изчисти от препятствия зоната за безопасна експлоатация на въжената линия, както и такива, свързани с визаулния и магнитно-индукционен контрол на транспортното въже и възстановяване на работата на един от електромоторите . От дружеството-собственик на съоръжението са сезирали всички компетентни институции за неправилно поставения кабел и настояват да се направи проверка на цялото трасе за предотвратяването на бъдещи инциденти.

comment 0
visibility 1274
-

Трагедия: Трима души загинаха на Бъдни вечер при пожар в София

Голям пожар се е разразил тази нощ на столичната ул. "Бачо Киро", съобщи БНТ. Трима души са загинали. Сигналът за пожара е подаден малко след 1,00 часа през нощта. Огънят е тръгнал от подпокривното пространство. Напълно изгорял е последният етаж на сградата, където е имало складирано голямо количество дървен материал. Това е станало и причина огънят да се разрастне бързо, коментират от противопожарната служба. При инцидента са загинали трима души, потвърждават от МВР. Единият от загиналите е бил квартирант. Сред загиналите са още жена на 55 и мъж на 35 години. Стълбището в сградата също е било дървено и вероятно затова хората не са могли да излязат. В сградата е имало още четирима души, които са успяли да се спасят, съобщава btv. Огледите на мястото на инцидента продължават. Все още се изясняват причините за пожара. 

comment 0
visibility 1365
На изхода на София: Верижна катастрофа стъжни Коледа на петима

На изхода на София: Верижна катастрофа стъжни Коледа на петима (СНИМКИ)

Верижна катастрофа на изхода на София, преди Околовръстното стана около 1 часа днес. Ударили са се 5 леки автомобила. Сблъсъкът стъжни Бъдни вечер и Коледа на петима водачи, след като виновникът е един. За инцидента съобщиха във фейсбук групата Катастрофи в София. Кой виновен, засега остава загадка. Най-хубавото е, че няма пострадали хора, а щетите са само материални - измерими и поправими с пари. Според очевидци на катастрофата причината е шофьор, който  екарал с превишена скорост, с пуснати светлини и в аварийна лента.  

comment 0
visibility 1174
Железа от камион се изсипаха върху лека кола на столичния "Христо Ботев" (В

Железа от камион се изсипаха и премазаха лека кола на столичния "Христо Ботев" (ВИДЕО)

Поредният инцидент стана в центъра на София тази сутрин, сигнализираха очевидци във фейсбук. Железа от камион се изсипаха върху лек автомобил на Солни пазар, бул. "Христо Ботев" и "Позитано". Видеото бе публикувано от Dragan Milev - Darry, под чиито прозорци стана сакатлъкът. Огромният камион е натоварен с метални елементи за скеле. До него е спрял лекият автомобил. И в един момент предницата на колата е затрупана исмазана от тежестта. Счупено е и предното стъкло. Автомобилът е на млад човек, който също живее в билзост. Изведнжъж се чу тътен от свличащите се железа, разказа пред Столица.bg свидетел на инцидента. За щастие няма пострадали хора. Металните пръти можеше да премажат колата и човека в нея. Някакво чудо е, че няма жертви, коментира той. Металните елементи са предназанчени за голям строителен обект на Солни пазар. Инцидентът става на метро от Министерство на земеделието и "Македония", където е централата на ДНСК. Железата от пътното платно и леката кола вече са разчистени, но камионът е все още на място. "Леката кола спаси човешки живот, защото ако не беше тя, металните елементи щяха да стигнат до тротоара, по който винаши има много хора", разказа друг очевидец. Строителният обект не е обезопасен, както и зоната при товаро-разтоварната дейност на камиона. Строежът е доста проблематичен, беше спрян за известно време. Заради него имаше обвинения към бившия министър на културата Боил Банов, че е позволил да се строи при намалени отстояния до паметник на културата, каквато е сградата на Министерство на земеделието. Живеещи в съседство до обекта разказват как работниците са чужденци, а преките им началници са българи. Не си говорят, а се разбират с "жестомимичен език" - ръкомахане. Хората не са изненадани от случилото се със затрупаната лека кола, но са категорични, че бързо трябва да се вземат мерки, за да се предотвратят по-тежки инциденти.

comment 0
visibility 4580
На Околовръстното пламна едно Ферари с цвят червен

На Околовръстното пламна едно Ферари с цвят червен (СНИМКИ)

Червено Ферари се самозапали на софийското Околовръстно днес. Май наистина е станало като в  песента на Слави Трифонов "Едно Ферари с цвят червен" и няко й получил - "едно за теб, едно за мен".  Инцидентът е станал около 10 часа в района на РИНГ мола, съобщиха очевидци. Поразяващата гледка привличаше погледите на преминаващи и шофьори и бързо намаляваха скоростта си. Автомобилът се е самозапалил, не е имало катастрофа и няма пострадали хора, нито участници в движението. Вече са направени огледи от експерти, но пирчините не се съобщават. Смята се, че е станало късо съединене в елсистемата на автомобила.

comment 0
visibility 2889
Запали се жилищна кооперация на ул. Д. Хаджикоцев" в столичния Лозенец

Възрастна жена е загинала в пламъците в блок в столичния Лозенец (ВИДЕО)

Възрастна жена е загинала в пожара в жилищен блок на ул. Димитър Хаджикоцев в столичния Лозенец. Баща и син са обгазени, но няма опасност за живота им. Огънят е пламнал около 15 часа и веднага е подаден сигнал на тел 112. на мястото са пристигнали 3 линейки и екипи на пожарната. Огънят е локализиран и не е засегнал съседни апартаменти в блока. Запали се жилищна кооперация на ул. Д. Хаджикоцев" в столичния Лозенец (ВИДЕО) Пламъците са тръгнали от последния етаж на сградата. По първоначална информация на МВР е избухнала газова бутилка. Продължават огледите на опожарения апартамент от експерт на пожарната.

comment 0
visibility 926
Запали се жилищна кооперация на ул. Д. Хаджикоцев" в столичния Лозенец

Запали се жилищна кооперация на ул. Д. Хаджикоцев" в столичния Лозенец (ВИДЕО)

10-етажен блок гори на ул. "Димитър Хаджикоцев" в столичния Лозенец, сигнализираха очевидци пред Столица.bg.  Гъст пушек излиза от последните етажи на жилищната кооперация. Огнеборци се опитват да потушат пламъците. На мястото има полиция и движението по улицата е затворено. В квартала се разнася гъст остро задушлив дим. Не се съобщава за пострадали хора.

Инциденти

София е милионен град. Логично е да се случват редица инциденти от всякакво естество. Трафикът е огромен и натоварен. Хората бързат да свършат ежедневните си задачи и не внимават. Това определено е предпоставка за възникване на редица инциденти, много от които и фатални. 

Инциденти с градския транспорт

1. Инциденти с градския транспорт

Всеки смята, че градския транспорт е най-сигурния транспорт и гражданите го използват, доверявайки се на професионалистите, които го управляват. Това, обаче, не означава, че е застрахован от инциденти. Има много причини за възникване на инциденти с градския транспорт. Често инцидентите са причинени от невниманието на останалите участници в движението. Водачите на превозните средства от градския транспорт понякога не успяват да реагират в определена ситуация, за да предотвратят последващ инцидент. Натовареният столичен трафик създава редица предпоставки за опасни ситуации и инциденти. Обособените Бус ленти дават предимство на колите на градския транспорт, но има и такива шофьори, които нарушават правилата и се движат в лентите, предназнзчени за превозните средства от обществения транспорт. 

Не приятни и дори фатални инциденти настъпват и когато гражданите се стремят да не изпуснат своя транспорт за работа или за прибиране към дома. В бързината биват блъснати от преминаващи коли или пък пешеходците преспъвайки се падат и неприятните инциденти са налице. Не случайно непрекъснато се говори да се внимава особено много на местата за пресичане и на спирките от обществения транспорт.

Инциденти с пешеходци

2. Инциденти с пешеходци

За съжаление все по-често се случват инциденти с пешеходци в столицата. В много от случаите причината е неспазване на правилата за движение от страната на пешеходеца. В други случаи пък причината е отнето предимство на пешеходна пътека от страна на водач на автомобил. Често тези инциденти са с лош край. 

Инцидентите зачестяват в тъмната част на денонощието. Логично е да е така. Пешеходците бърза да хванат тролей, трамвай или автобус, за да се приберат след работа или училище. Шофьорите се мъчат да се измъкнат от задръстванията и също причиняват инциденти. Ако всички са достатъчно внимателни и спазват стриктно правилата за движение, няма да се стига до тези неприятни инциденти. За съжаление, в много от инцидентите с пешеходци, пострадалите са деца. Често непознаването на правилата за движение или несериозното отношение към тях се оказват фатални. 

Авто инциденти

3. Авто инциденти

Логично е в милионния град превозните средства да са в повече от необходимото. Това създава редица затруднения при придвижването, замърсяване на околната среда и автомобилни инциденти. Отново на първо място причината за възникването на тези инциденти е неспазването на правилата за движение, липсата на толерантност сред водачите, както и недостатъчния опит зад волана на някои от тях. 

Инцидентите причиняват огромни задръствания, особено в пиковите часове. Добре е всеки терзво да преценява рисковете от неразумното управкение на првозното средство и да цени живота на другите. Често този, който бърза,  се оказва в центъра на жестоки инциденти. Не е приятно за никого да чака с часове да се освободи трасето след пътни инциденти. Още по-стресиращо е да сте потърпевши ли свидетели на подобни инциденти

Столичани се оплакват от натовареното движение, но не се замислят, че всеки допринася за това натоварване или провокира инциденти. От Столична община се стремят да следят стриктно движението и да санкционират нарушителите. Пътните камери до голяма степен намаляват предпоставките за възникване на пътни инциденти, но все още има хора, на които им е все едно.

Медията ни се стреми да информира столичани своевременно за възникнали инциденти. Така могат да бъдат избегнати задръстванията и гражданите да се движат без излишно напрежение.

Пожарни инциденти

4. Пожарни инциденти

В студените месеци инцидентите с огън зачестяват. Много от жителите на столицата не са абонати на Топлофикация и се налага да използват алтернативни начини за отопление. Електрическите печки и печките на дърва и твърдо гориво са предпоставка за избухване на пожар, ако не се използват правилно. Подобни инциденти често са с фатален край. Пожарните екипи се придвижват до местонахожденията на инцидентите максимално бързо, но огънят също е бърз и понякога усилията им са безполезни.

Неправилното боравене с електрически и газови уреди за готвене също водят до опасни инциденти и пожари. Столичани още помнят един от ужасяващите случаи в централно столично заведение, когато се взриви газова бутилка и освен материалните щети, причини и смърт. За да не се достига до подобни опасни инциденти, боравенето с газови бутилки за готварски или отоплителни печки трябва да е по правилата. Всяко отклонение може да доведе до нелепи и фатални инциденти. 

Битови инциденти

5. Битови инциденти

Битовите инциденти застрашават всеки един от нас. В подобни случаи е добре да се запази самообладание и да се подаде сигнал до компетентните органи, за да окажат специализирана помощ на пострадалите. Такива инциденти се случват по всяко време, провокирани често от невнимание. Сигналите за възникнали някакви инциденти, се подават на телефон 112. От там се предават на компетентните органи. Екипи на Спешна помощ или Полицията се насочват към адреса и оказват необходимата помощ на жертвите на инциденти. След това се извършват необходимите огледи и разследвания, за да се установи причината за възникването на инцидентите. Когато потърпевшите са в що-годе добро здраве, обстоятелствата ще могат да се установят сравнително бързо. Проблем е, когато няма кой да разкаже какво се е случило, за да могат разследващите да установят причината за възникването на тези инциденти и виновниците за тях. 

Безспорно е нужно максимално внимание от всеки в ежедневието, за да не стане жертва на някой от нелепите инциденти, които могат да ни сполетят. Препоръчително е да информираме и децата за многобройните опасности, които дебнат отвсякъде. Често инцидентите настъпват заради незнанието на хората как да реагират в определена ситуация. Паниката, която ги обзема, допринася до голяма степен за усложняване на ситуацията. Така инцидентите стават с по-тежки последици за потърпевшите.

Медията ни е в непрекъснат контакт с пресцентъра на МВР и Спешния център и имаме възможността да информираме обществеността своевременно за възникнали инциденти от всякакъв характер. Бързата и точна информация е необходима на гражданите, за да избегнат неприятности в районите на инцидентите или да се успокоят, че не са пострадали техни близки. За никого не е приятно с часове да пътува докато се прибере у дома, за да установи, че все пак в някои от инцидентите са пострадали и негови роднини. 

Инциденти с градския транспорт

Инциденти с пешеходци

Авто инциденти

Пожарни инциденти

Битови инциденти

Прочетете още