Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
  • Собствения си автомобил (32%, 26 Гласове)
  • Отполение на дърва и въглища (10%, 8 Гласове)
  • Градския транспорт (57%, 47 Гласове)
  • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 82 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 661
парк

Чистят парк "Сухото дере" от битови отпадъци

Акция за почистване на парк "Сухото дере" в квартал "Младост" 4 ще се проведе от 10 часа на 8 юни. Всеки, който се вълнува от това природата да бъде чиста, може да се включи в проявата, наречена "Да почистим заедно". Събитието се организира от администрацията на район "Младост", Столична община и „Съдърланд Глобъл Сървисиз България“ ЕООД.Инициативата има за цел да се почисти от битови отпадъци и прорасла растителност парк "Сухото дере".    

comment 0
visibility 856
Обществено обсъждане на проекта за ПУП на Горубляне

Горублянци харесаха ПУП-а, арх. Здравков присъства на обсъждането

В Горубляне жителите останаха доволни от представения вчера проект за ПУП в квартала. Той е изготвян съвместно с Инициативен комитет "Горубляне" и бе приет доста одобрително, споделиха пред Столица.bg граждани, присъствали на обсъждането. В залата на читалище "Васил Левски" за първи път бе и главният архитект на София Здравко Здравков. Той отговори на всички въпроси и обясни детайлно какво предвижда ПУП-ът. На дискусията присъстваха вр. и. д. кметът на Младост арх. Румен Русев, арх. Терзиев и експерти от НАГ.  Като цяло местните жители бяха доволни най-вече от присъствието на арх. Здравков, който отдели много време за детайли около Подробния устройствен план. Хората харесаха плана и очакванията са да се приеме без да се губи време, защото няма процедури по отчуждаване. Щом бъде одобрен Столична община автоматично придобива уличната мрежа и веднага може да започне изграждането. Така още през следващата година регулацията може да започне да се реализира, споделиха пред Столица.bg от Инициативния комитет. Оказва се, че терените в Горубляне вече веднъж са регулирани и втори път не може без съгласието на гражданите. Затова ПУП-ът е по чл. 16 от ЗУТ. Неочаквано всички собственици са се съгласили да дарят от имотите си и затова Планът безпроблемно може да влезе в сила. В проекта няма изненади и всичко  беше така както сме го обсъждали на срещи в НАГ, коментираха горублянци.  ПУП-ът предвижда между парк "Изток" и бул. Копенхаген" да  има булевард, който ще стига до Околовръстното и ще разтовари движението по Цариградско шосе. Писмени сттновища, предложения и мнения могат да се подават до 7 юни 2019 г. На 12 юни 2019 г. от 18:30 ч. пак в читалище "Васил Левски" ще бъде заключителната дискусия по проекта, ПУП-а.

comment 0
visibility 857
ПУП

Стартира обществено обсъждане за ПУП на "Горубляне"

Администрацията на район "Младост" обяви началото на процедура по обществено обсъждане за изработване на Подробен устройствен план /ПУП/ на квартал "Горубляне". Заданието включва изработване на ПУП – ПРЗ съгласно чл.110, ПУП – план за преструктуриране на жилищни комплекси съгласно чл. 110, ал. 4 от ЗУТ за част от територията на местности „Горубляне 2“ и НПЗ „Изток“ подзона „Горубляне“ и местност „Горубляне 3“ и ПУП – Изменение на уличната регулация на част от ул. „Михаил Греков“, район „Младост“ на СО. Представяне на заданието за изработване на ПУП ще бъде на 29 май от 18.30 часа в читалище "Васил Левски", квартал "Горубляне", улица "Самоковско шосе" №53. Мнения, препоръки и писмени становища около направата на подробния устройствен план на "Горублане" могат да се подават до 7 юни в деловодството на район "Младост". Заключителната дискусия по темата ще бъде на 12.06 от 18.30 часа пак в салона на читалище "Васил Левски", квартал "Горубляне".

Реклама
comment 0
visibility 398
Младост

Кметът на Младост се срещна с талантливи деца от 144-то СУ (СНИМКИ)

Кметът на район ''Младост" арх. Румен Русев се срещна тази сутрин с талантливи деца от 144 СУ „Народни будители“. Те са автори на няколко от картините, които участваха в зелената инициатива „Вдъхнови града с Нет 1“ през април 2019 г. Арх. Русев даде обещание на децата, че им ще бъдат рамкирани и експонирани в фоайето на СО район „Младост“. Той занесе творбите за рамкиране и дори избра мястото, на което да бъдат поставени. Отправи и покана към децата и Ивелина Вълчанова – преподавател по „Изобразително изкуство“ в училището да го посетят, за да видят картините си, а и за да обсъдят заедно една инициатива. Децата получиха и предложение да направят изложба на територията на общината. По време на срещата бе обещано и че кметът ще закупи 40 платна за учениците на 144-то СУ „Народни будители“, за да ги стимулира да направят една красива и разчупена изложба. Учениците бяха много щастливи и доволни от срещата и обещаха скоро да започнат работа по картините си.

comment 0
visibility 1315
Тревна площ и езеро

Бум на нахапаните от кърлежи в София

За бум на нахапаните от кърлежи в столицата сигнализират потърпевши.  За сериозния проблем в район „Младост” се оплака млада жена. Тя разказва пред bTV, че е усетила сърбеж в областта на корема, само след ден тя забелязва кърлежът. Ухапването от кръвосмучещи паразити изобщо не е безобидно съобщават лекари. Попаднели веднъж върху човек, кърлежа започва да си търси място за забиване. Едва след 8-12 часа то започна да пие кръв. От район „Младост” съобщиха, че до края на месеца всички тревни площи ще бъдат окосени и обработени с препарати, но само ако времето позволи. Подобни проблеми и ма в другите райони на столицата. За да се намали риска от ухапване, докторите съветват да носим дълги дрехи и да избягваме тревните площи.

comment 0
visibility 325
поетично матине

Поетично матине среща фенове и творци в "Младост"

Поетесата Цонка Донева представи новата си книга "Дъждовен блус" в читалище "Бъднина"-1982 в район "Младост". Срещата е част от инициативата на читалището "Творецът, който живее до мен". Донева бе презентирана по време на матинето от поета Димитър Димитров. Той прочете свой стих, посветен на дамата, и каза добри думи за книгата ѝ. Дошлите в читалището с интерес посрещнаха всички стихове на Донева. И после я затрупаха с много букети и прегръдки. Хората харесаха нейната крехка поезия и казаха, че тя едновременно ги успокоява, но и зарежда.

comment 0
visibility 670
|Изоставен автомобил в Младост

Проблемът с изоставените автомобили в София още не е решен

Изоставените автомобили продължават да са проблем за гражданите и районните администрации на Столична община. Една от причините е действащата в момента наредба, която се оказва тромава и неефективна за бързото разчистване на таралясниците. В момента вдигането на изоставена кола продължава от година до година и половина. Още през есента общински съветници и администрация имаха намерение да се промени наредбата, за да  става по-бързо разчистването на ръждясали автомобили. Такива в момента има хиляди по цяла София. Отдавна закотвен е стар автомобил пред Promarket до бл. 47 в Младост 1. Сигналът е подаден в гражданската платформа helpbook.info. Гумите на колата са спаднали и не е в движение. Всекидневно покрай нея минават граждани. Според сега действащата наредба, на собственика се дават 3 месеца за доброволно премахване. Срокът обаче тече след поставянето на стикер от районната община. На колата в Младост все още такъв не е залепен, вероятно не е забелязан. През есента зам.-председателят на Транспортна комисия Зафир Зарков обясни, че сроковете допълнително утежняват процедурата по премахването. Ако няма реакция след стикера, от районната община изпращат писмо до КАТ, за да се установи собственика на колата. Едва след това се издава заповед от кмета, която може да се обжалва. Така след повече от година парко място, заето от таралясник може да се освободи.

comment 0
visibility 495
81 СОУ Виктор юго

В Младост организират баскетболен турнир за "Купата на Кмета"

В район ''Младост'' ще се проведе турнир по баскетбол за "Купата на Кмета". Спортните битки ще се състоят на 17 май от 9 часа в залата на 81 СУ "Виктор Юго". В него ще участват ученици от 128-мо СУ "Алберт Айнщайн", 118-то СУ "Акад. Людмил Стоянов", 131-во СУ "Кл. Арк. Тимирязев" , 82-ро ОУ "Васил Априлов", 81-ро СУ "Виктор Юго". От адиминстрацията на района канят всички граждани да посетят спортното събитие. То се организира под патронажа на арх. Румен Русев – ВрИД Кмет на район „Младост“. Само преди няколко дни в района се проведе и футболен турнир с участието на ученици. Той бе спечелен от учениците от 145-то училище.

comment 0
visibility 594
Турнир по Футбол

Проведе се футболен турнир между училищата в „Младост“ (СНИМКИ)

В столичният район Младост се проведе футболен турнир с участието на ученици. Надпреварата бе изключително успорвана, а в нея взеха участие 7 отбора. Отбор България – представен от учениците на 144-то СУ „Народни будители“;Отбор Италия – представен от учениците на 128-мо СУ „Алберт Айнщайн“;Отбор Франция – представен от учениците на 131-во СУ „Климент Аркадиевич Тимирязев“;Отбор Испания – представен от учениците на 82-ро ОУ „Васил Евстатиев Априлов“;Отбор Португалия – представен от учениците на 145-то ОУ „Симеон Радев“;Отбор Русия – представен от учениците на 125-то СУ „Проф. Боян Пенев“;Отбор „Младост“ – представен от възпитаниците на ФК „Младост – 2015 г.“. Патрони на турнира и основни организатори бяха арх. Румен Русев – ВрИД Кмет на район „Младост“ и Валентин Колев, старши експерт в отдел „Образование'' на районната администрация, както и фирма „City Events“. Спонсори бяха няколко големи фирми и магазини. Всяко дете участвало в турнира получи торбичка с изненади, предоставени от METRO. Сред гостите на събитието бяха футболните легенди – Емил Костадинов, Валентин Чакъров, Велислав Вуцов и Димитър Ангелов – Дучето, представители от Министерството на младежта и спорта, Лигата на футболните съдии, изпълнителни директори и представители на НПО сектора. Турнира бе открит от Арх. Румен Русев, който поздрави децата и им пожела да следват принципите на единство и мир. Купата спечели тимът на Португалия, представен от учениците от 145-то училище. Те победиха в много оспорван финал тимът на ФК „Младост – 2015 г.  След приключване на събитието за уморените, но удовлетворени футболисти имаше вкусен обяд.

comment 0
visibility 698
Изоставена кола

В Младост стартира кампания за почистване на изоставени автомобили

В Младост стартира кампания за почистване на стари изоставени автомобили. Тя се организирана от районната администрация под името „Пролетно почистване на изоставени автомобили“. От общината призовават всички живеещи в района, да се включат в нея като подават сигнали. Идеята е само за две седмици да се направи активно „почистване“ на улици, междублокови пространства и градинки от старите изгнили автомобили. Сред целите на инициативата е да се даде гласност на проблема с изоставените коли, за да може скоро да се направят промени в процедурата за репатриране на ИУМПС. Трябва да бъдат намалени сроковете и времето в което МПС може да бъде без валиден технически преглед, към момента той 2 години след датата на последния стикер. Да бъде съкратени времето от поставянето на жълт стикер за репатриране на автомобила от 3 месеца на 1. Кампанията вече е в сила и от администрацията призовават всеки, имащ желание да се включи активно в нея, за да може да район „Младост“ да бъде по-чист и приятен за живот.

comment 0
visibility 378
Данчето Благоева

Ученици засипаха с въпроси златната Йорданка Благоева (СНИМКИ)

Ученици от столичното 144 СУ "Народни будители" в "Младост" 3 поканиха на среща-разговор легендарната Йорданка Благоева. Младите хора са гледали документалния филм за нея "Отвъд скока" и много са искали да се видят със спортната звезда очи в очи. В момента филма за нея се превежда и на японски. Момчетата и момичетата си бяха приготвили над 25 въпроса, с които затрупаха Благоева.Те я разпитваха за направата на филма, за това какво се иска от един човек да постигне рекорд, труден ли е пътят към славата. За срещата си с децата Благоева написа топли думи и на личната си страница в социалната мрежа. Първата световна рекордьорка във високия скок на България представи пред децата и своята биографична книга "Босоногата кралица". Докато траеше срещата на Благоева и учениците, в школото се намираха и гости от Гърция, Румъния и Турция. Така чужденците се оказаха невероятни късметлии да се докоснат до голямото име на родния спорт. След официалната част имаше много танци, усмивки, снимки за спомен, автографи и лични признания. Благоева е една от спортните звезди на България, която подкрепи инициативата "София- Европейска столица на спорта".

comment 0
visibility 777
Велоалея пропада в Младост

Пропадна велоалея в Младост (СНИМКИ)

Колко издръжливи са новоизградените велоалеи в столицата, не е ясно. Очевидно състоянието им зависи от инфраструктурата, като например да са върху стар тротоар. Част от трасето за колоездачи в столичния Младост вече е пропаднала, видя Столица.bg. Мястото е опасно за бързодвижещи се велосипедисти и е възможно да има инцидент. Това е велоалеята в Младост, която минава покрай детския увеселителен парк "Боби и Кели" (бивш Патиланци). На метри от входа има пропадане на тротоара и около шахтата се е образувала дупка. Момчета с колела доста се бяха засилили и изобщо не забелязаха образувалата се бабуна. Така прехвърчаха, че едното едва не полетя от велосипеда си. Иначе велоалеята е съобразена с правилата за безопасност. От двете страни на входа на увеселителния парк са поставени "спящи полицаи" на трасето на колела. Така велосипедистите предпазвайки дете от атракциона, спокойно могат да полетят при перминаване през бабуната до шахтата.

comment 0
visibility 578
Храм

Организират курбан за здраве в Младост

Специално за 6 май Гергьовден районната администрация в Младост организара курбан за здраве. Той ще се проведе в в двора на храм „Рождество Христово“. На него са добре дошли всички жители и гости на района, а идеята за де сподели един толкова хубав български празник като Гергьовден с приятели. На събитието ще бъде кметът на район „Младост“ – арх. Румен Русев.

comment 0
visibility 436
Изложба за зелен Младост

С много рисунки и танци ученици се включиха в кампания за по-зелен район "Младост"

С много рисунки, танци и настроени учениците от 144-то училище „Народни будители“ в София се включиха в кампания за по-зелен район "Младост". Децата участваха в благотворителна изложба и концерт. На тях бе събрана сумата от над 1080 лева за залесяване на квартал "Младост". Събитието се проведе в парк „Младост 3“,съвместно с Фондация „77“ и Столичната община. Кампанията вече 2 години се провежда в различни квартали на столицата. Даренията от изложбата и концерта ще отидат за закупуване на дръвчета и храсти, които ще бъдат посадени в район „Младост“. От изложбата бяха взети над 70 рисунки срещу дарение за каузата. Самото залесване ще се извърши тази есен. От районната администрация дори вече определи два терена на които да бъдат посадени дръвчетата.

comment 0
visibility 512
Детска градина

Откриха комплекс за обучение за безопасност на движението в „Горубляне“

В столицата откриха нов комплекс, в който деца от различни възрасти ще се обучават на безопасност на движението. Инициативата е част от кампанията за безопасност „Спри, детето запази!“. Той е изграден в двора на детска градина „Шарл Перо“ в квартал „Горубляне “, район „Младост“, съобщава БНТ. На нея децата демонстрираха познанията си относно безопасното движение по пътищата и умело управляваха мини автомобили и мотоциклети. Програмата продължи с пиеса от театрално студио „Веселстоличен фар“. Целта на инициативата е да фокусирам цялото внимание на водачите върху малките участници в движението, които са много активни през лятото. Към момента са подновени и множество пешеходни пътеки до училища и детски градини.