Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 631 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1050 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 671
Протест - Да запазим зелената площ пред бл. 73, Младост 1

Жители на "Младост" излизат на нов протест срещу застрояването (СНИМКИ)

Живеещите в столичния квартал „Младост” организират днес нов протест срещу застрояването на зелените площи.  Те са недоволни от това, че ще има строеж пред блок 73 в квартала. Протеста ще започне от застрашена градинка и ще прерасне в шествие по булевард Сахаров в 18:30 часа, съобщават организаторите в социалната мрежа. Недоволството ще се състои под наслов „Строеж няма да има“. Жителите на квартала искат от Столичният общински съвет да възстанови статута на зелената поляна. Те призовават към техния протест да се включат и граждани от други райони. Инициативния комитет организиращ шествието смята, че от обещанията на столичният кмет Йорданка Фандъкова след първият им протест през месец март тази година изобщо не са последвали каквито и да било действия. За това те излизат за да не позволят застрояването на целия квартал. Ако проектът бе реализиран на мястото ще има нова лица и която ще поеме целият трафик по ул. "Йерусалим" и бул. "Сахаров" и ще минава буквално под балконите на хората. С новият път ще бъдат махнати и близо 60 паркоместа, новите сгради пък ще засенчат съществуващите блокове и ще генерират нов голям брой автомобили. Гражданите са недоволни и от това ,че планът предвижда да бъде изместен централният топлопровод, заради което пък ще бъде спирана топлата вода и ще зачестят авариите в района. Според протестиращите в района е планирано строителството на 10 нови сгради. И за това те са готови на мащабни протести.

comment 0
visibility 1214
детска градина

Променят летния график на детските градини в "Младост"

Промяна е настъпила в летния график на детските градини на територията на район "Младост". Става дума основно за детска градина 28 "Ян Бибиян". Директорът на градината Корнелия Танева е изпратила писмо до администрацията, в което обяснява, че се налага градината да откаже графика за дежурства пред юли и август. Причината- недоволство на родители, чиито деца са в "Ян Бибиян" заради отдалечеността между тази градина и ДГ 178 "Сребърно копитце". Двете детски заведения е трябвало да бъдат в режим на работа през юли и август. Заради това "Ян Бибиян" ще работи без прекъсване през посочения период.    

comment 0
visibility 624
Река Банишка

Почистват участъци от река Банишка в „Младост 4“

Започва почистването на отделни участъци от река Банишка минава ще през територията на ж. к. „Младост 4“. Чистеното ще стартира на 19 юни сряда. Изчистването ще се извърши в следните участъци: - След и преди моста на ул. „Ф. Аврамов“, ж. к. „Младост 4“; - Преди и след моста на бул. „Ал. Малинов“, ж. к. „Младост 4“; - След моста на Софийски околовръстен път, в. з. „Малинова долина“. Ще бъдат събрани и извозени натрупани наноси, земни маси, битови отпадъци и паднала суха растителност. Ще се извърши сеч на определена храстова и дървесна растителност, която представлява опасност от запушване на дерето и причиняване на наводнения.

Реклама
comment 0
visibility 639
ремонт

Завърши ремонтът на спортна площадка на улица "Самара" (СНИМКИ)

Ремонтът на многофункционална спортна площадка в квартал "Младост" 4- улица "Самара", вече е завършен. Направени са много изменения, които целят площадката да бъде ползвана пълноценно и от млади, и от стари, съобщиха от Дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм"/ПИСТ/. Ето и какво бе извършено в рамките на ремонтните дейности: - поставяне на оградна мрежа - нови оградни пана;- демонтаж и монтаж на футболна врата, демонтаж на стари баскетболни кошове;- рязане и фрезоване на асфалтова настилка;- изкопи за нови фундаменти на футболни врати;- обезопасяване на баскетболен кош;- монтаж на двойна метална врата за вход площадката и други  

comment 0
visibility 535
шахмат

Детски градини участваха в турнир по шахмат (СНИМКИ)

Няколко детски градини от район "Младост" участваха в турнир по шахмат. Домакин на надпреварата бе ДГ 59 "Елхица". Участие взеха възпитаниците на ДГ 11 „Мики Маус“ и Частна детска градина „Аника“.За добрите постижения на невръстните шахматисти заслуга имат треньорите от шахматен клуб „Рибаров“ – Петър Рибаров и Петър Дренчев. Строг, но справедлив главен съдия на турнира бе Симеон Стоичков, съобщават от администрацията на района. Дребосъчетата показаха много добро познаване на играта и някои от най-изненадващите ходове в нея. За малките спортисти имаше награди и грамоти, които след приключване на турнира им бяха връчени.За доброто настроение на всички накрая децата изиграха партия „жив шахмат“, която предизвика много усмивки и добро настроение.      

comment 0
visibility 884
липи

5 нови липи украсиха "Младост" (СНИМКИ)

5 едролистни липи и 2 сребристи явора вече красят район "Младост". Те бяха засадени от служители на един от телекомите. Фирмата е пожелала да облагороди района с нова растителност, съобщават от администрацията на "Младост". Дръвчетата бяха засадени на подходящи места, посочени от главен експерт инженер Елица Петрова в отдел „Екология“ на СО района. Веднага след засаждането се поставиха и колчета и привързващи материали на младите дръвчета срещу лошите метеорологични условия.Компанията пое ангажимент да полива новозасадените фиданки и да се грижи за тях.

comment 0
visibility 450
рисунка

Децата от "Младост" рисуват заедно за по-добро бъдеще

"Младост рисува" е името на инициативата, която стартира този месец в район "Младост". Тя е дело на център „Как да…?“, Фондация „Място за всеки“ и администрацията на района. Този уикенд малчуганите ще се съберат и заедно ще направят една гигантска рисунка в парк "100 години София". Рисунка, в която всеки ще вплете своята идея за по-добро бъдеще и щастлив живот. Освен рисуването ще има и още дейности за повишаване на информираността относно детското здравословно, езиково-говорно и психологическо развитие в периода от 3 до 7 годишна възраст.    

comment 0
visibility 743
парк

Чистят парк "Сухото дере" от битови отпадъци

Акция за почистване на парк "Сухото дере" в квартал "Младост" 4 ще се проведе от 10 часа на 8 юни. Всеки, който се вълнува от това природата да бъде чиста, може да се включи в проявата, наречена "Да почистим заедно". Събитието се организира от администрацията на район "Младост", Столична община и „Съдърланд Глобъл Сървисиз България“ ЕООД.Инициативата има за цел да се почисти от битови отпадъци и прорасла растителност парк "Сухото дере".    

comment 0
visibility 951
Обществено обсъждане на проекта за ПУП на Горубляне

Горублянци харесаха ПУП-а, арх. Здравков присъства на обсъждането

В Горубляне жителите останаха доволни от представения вчера проект за ПУП в квартала. Той е изготвян съвместно с Инициативен комитет "Горубляне" и бе приет доста одобрително, споделиха пред Столица.bg граждани, присъствали на обсъждането. В залата на читалище "Васил Левски" за първи път бе и главният архитект на София Здравко Здравков. Той отговори на всички въпроси и обясни детайлно какво предвижда ПУП-ът. На дискусията присъстваха вр. и. д. кметът на Младост арх. Румен Русев, арх. Терзиев и експерти от НАГ.  Като цяло местните жители бяха доволни най-вече от присъствието на арх. Здравков, който отдели много време за детайли около Подробния устройствен план. Хората харесаха плана и очакванията са да се приеме без да се губи време, защото няма процедури по отчуждаване. Щом бъде одобрен Столична община автоматично придобива уличната мрежа и веднага може да започне изграждането. Така още през следващата година регулацията може да започне да се реализира, споделиха пред Столица.bg от Инициативния комитет. Оказва се, че терените в Горубляне вече веднъж са регулирани и втори път не може без съгласието на гражданите. Затова ПУП-ът е по чл. 16 от ЗУТ. Неочаквано всички собственици са се съгласили да дарят от имотите си и затова Планът безпроблемно може да влезе в сила. В проекта няма изненади и всичко  беше така както сме го обсъждали на срещи в НАГ, коментираха горублянци.  ПУП-ът предвижда между парк "Изток" и бул. Копенхаген" да  има булевард, който ще стига до Околовръстното и ще разтовари движението по Цариградско шосе. Писмени сттновища, предложения и мнения могат да се подават до 7 юни 2019 г. На 12 юни 2019 г. от 18:30 ч. пак в читалище "Васил Левски" ще бъде заключителната дискусия по проекта, ПУП-а.

comment 0
visibility 973
ПУП

Стартира обществено обсъждане за ПУП на "Горубляне"

Администрацията на район "Младост" обяви началото на процедура по обществено обсъждане за изработване на Подробен устройствен план /ПУП/ на квартал "Горубляне". Заданието включва изработване на ПУП – ПРЗ съгласно чл.110, ПУП – план за преструктуриране на жилищни комплекси съгласно чл. 110, ал. 4 от ЗУТ за част от територията на местности „Горубляне 2“ и НПЗ „Изток“ подзона „Горубляне“ и местност „Горубляне 3“ и ПУП – Изменение на уличната регулация на част от ул. „Михаил Греков“, район „Младост“ на СО. Представяне на заданието за изработване на ПУП ще бъде на 29 май от 18.30 часа в читалище "Васил Левски", квартал "Горубляне", улица "Самоковско шосе" №53. Мнения, препоръки и писмени становища около направата на подробния устройствен план на "Горублане" могат да се подават до 7 юни в деловодството на район "Младост". Заключителната дискусия по темата ще бъде на 12.06 от 18.30 часа пак в салона на читалище "Васил Левски", квартал "Горубляне".

comment 0
visibility 478
Младост

Кметът на Младост се срещна с талантливи деца от 144-то СУ (СНИМКИ)

Кметът на район ''Младост" арх. Румен Русев се срещна тази сутрин с талантливи деца от 144 СУ „Народни будители“. Те са автори на няколко от картините, които участваха в зелената инициатива „Вдъхнови града с Нет 1“ през април 2019 г. Арх. Русев даде обещание на децата, че им ще бъдат рамкирани и експонирани в фоайето на СО район „Младост“. Той занесе творбите за рамкиране и дори избра мястото, на което да бъдат поставени. Отправи и покана към децата и Ивелина Вълчанова – преподавател по „Изобразително изкуство“ в училището да го посетят, за да видят картините си, а и за да обсъдят заедно една инициатива. Децата получиха и предложение да направят изложба на територията на общината. По време на срещата бе обещано и че кметът ще закупи 40 платна за учениците на 144-то СУ „Народни будители“, за да ги стимулира да направят една красива и разчупена изложба. Учениците бяха много щастливи и доволни от срещата и обещаха скоро да започнат работа по картините си.

comment 0
visibility 1491
Тревна площ и езеро

Бум на нахапаните от кърлежи в София

За бум на нахапаните от кърлежи в столицата сигнализират потърпевши.  За сериозния проблем в район „Младост” се оплака млада жена. Тя разказва пред bTV, че е усетила сърбеж в областта на корема, само след ден тя забелязва кърлежът. Ухапването от кръвосмучещи паразити изобщо не е безобидно съобщават лекари. Попаднели веднъж върху човек, кърлежа започва да си търси място за забиване. Едва след 8-12 часа то започна да пие кръв. От район „Младост” съобщиха, че до края на месеца всички тревни площи ще бъдат окосени и обработени с препарати, но само ако времето позволи. Подобни проблеми и ма в другите райони на столицата. За да се намали риска от ухапване, докторите съветват да носим дълги дрехи и да избягваме тревните площи.

comment 0
visibility 377
поетично матине

Поетично матине среща фенове и творци в "Младост"

Поетесата Цонка Донева представи новата си книга "Дъждовен блус" в читалище "Бъднина"-1982 в район "Младост". Срещата е част от инициативата на читалището "Творецът, който живее до мен". Донева бе презентирана по време на матинето от поета Димитър Димитров. Той прочете свой стих, посветен на дамата, и каза добри думи за книгата ѝ. Дошлите в читалището с интерес посрещнаха всички стихове на Донева. И после я затрупаха с много букети и прегръдки. Хората харесаха нейната крехка поезия и казаха, че тя едновременно ги успокоява, но и зарежда.

comment 0
visibility 761
|Изоставен автомобил в Младост

Проблемът с изоставените автомобили в София още не е решен

Изоставените автомобили продължават да са проблем за гражданите и районните администрации на Столична община. Една от причините е действащата в момента наредба, която се оказва тромава и неефективна за бързото разчистване на таралясниците. В момента вдигането на изоставена кола продължава от година до година и половина. Още през есента общински съветници и администрация имаха намерение да се промени наредбата, за да  става по-бързо разчистването на ръждясали автомобили. Такива в момента има хиляди по цяла София. Отдавна закотвен е стар автомобил пред Promarket до бл. 47 в Младост 1. Сигналът е подаден в гражданската платформа helpbook.info. Гумите на колата са спаднали и не е в движение. Всекидневно покрай нея минават граждани. Според сега действащата наредба, на собственика се дават 3 месеца за доброволно премахване. Срокът обаче тече след поставянето на стикер от районната община. На колата в Младост все още такъв не е залепен, вероятно не е забелязан. През есента зам.-председателят на Транспортна комисия Зафир Зарков обясни, че сроковете допълнително утежняват процедурата по премахването. Ако няма реакция след стикера, от районната община изпращат писмо до КАТ, за да се установи собственика на колата. Едва след това се издава заповед от кмета, която може да се обжалва. Така след повече от година парко място, заето от таралясник може да се освободи.

comment 0
visibility 564
81 СОУ Виктор юго

В Младост организират баскетболен турнир за "Купата на Кмета"

В район ''Младост'' ще се проведе турнир по баскетбол за "Купата на Кмета". Спортните битки ще се състоят на 17 май от 9 часа в залата на 81 СУ "Виктор Юго". В него ще участват ученици от 128-мо СУ "Алберт Айнщайн", 118-то СУ "Акад. Людмил Стоянов", 131-во СУ "Кл. Арк. Тимирязев" , 82-ро ОУ "Васил Априлов", 81-ро СУ "Виктор Юго". От адиминстрацията на района канят всички граждани да посетят спортното събитие. То се организира под патронажа на арх. Румен Русев – ВрИД Кмет на район „Младост“. Само преди няколко дни в района се проведе и футболен турнир с участието на ученици. Той бе спечелен от учениците от 145-то училище.