Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (38%, 70 Гласове)
  • На българското черноморие (22%, 40 Гласове)
  • Гърция или чужбина (28%, 51 Гласове)
  • На село (7%, 12 Гласове)
  • Не съм решил (5%, 10 Гласове)
Общо гласували: 183 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 684
Велоалея пропада в Младост

Пропадна велоалея в Младост (СНИМКИ)

Колко издръжливи са новоизградените велоалеи в столицата, не е ясно. Очевидно състоянието им зависи от инфраструктурата, като например да са върху стар тротоар. Част от трасето за колоездачи в столичния Младост вече е пропаднала, видя Столица.bg. Мястото е опасно за бързодвижещи се велосипедисти и е възможно да има инцидент. Това е велоалеята в Младост, която минава покрай детския увеселителен парк "Боби и Кели" (бивш Патиланци). На метри от входа има пропадане на тротоара и около шахтата се е образувала дупка. Момчета с колела доста се бяха засилили и изобщо не забелязаха образувалата се бабуна. Така прехвърчаха, че едното едва не полетя от велосипеда си. Иначе велоалеята е съобразена с правилата за безопасност. От двете страни на входа на увеселителния парк са поставени "спящи полицаи" на трасето на колела. Така велосипедистите предпазвайки дете от атракциона, спокойно могат да полетят при перминаване през бабуната до шахтата.

comment 0
visibility 534
Храм

Организират курбан за здраве в Младост

Специално за 6 май Гергьовден районната администрация в Младост организара курбан за здраве. Той ще се проведе в в двора на храм „Рождество Христово“. На него са добре дошли всички жители и гости на района, а идеята за де сподели един толкова хубав български празник като Гергьовден с приятели. На събитието ще бъде кметът на район „Младост“ – арх. Румен Русев.

comment 0
visibility 394
Изложба за зелен Младост

С много рисунки и танци ученици се включиха в кампания за по-зелен район "Младост"

С много рисунки, танци и настроени учениците от 144-то училище „Народни будители“ в София се включиха в кампания за по-зелен район "Младост". Децата участваха в благотворителна изложба и концерт. На тях бе събрана сумата от над 1080 лева за залесяване на квартал "Младост". Събитието се проведе в парк „Младост 3“,съвместно с Фондация „77“ и Столичната община. Кампанията вече 2 години се провежда в различни квартали на столицата. Даренията от изложбата и концерта ще отидат за закупуване на дръвчета и храсти, които ще бъдат посадени в район „Младост“. От изложбата бяха взети над 70 рисунки срещу дарение за каузата. Самото залесване ще се извърши тази есен. От районната администрация дори вече определи два терена на които да бъдат посадени дръвчетата.

Реклама
comment 0
visibility 470
Детска градина

Откриха комплекс за обучение за безопасност на движението в „Горубляне“

В столицата откриха нов комплекс, в който деца от различни възрасти ще се обучават на безопасност на движението. Инициативата е част от кампанията за безопасност „Спри, детето запази!“. Той е изграден в двора на детска градина „Шарл Перо“ в квартал „Горубляне “, район „Младост“, съобщава БНТ. На нея децата демонстрираха познанията си относно безопасното движение по пътищата и умело управляваха мини автомобили и мотоциклети. Програмата продължи с пиеса от театрално студио „Веселстоличен фар“. Целта на инициативата е да фокусирам цялото внимание на водачите върху малките участници в движението, които са много активни през лятото. Към момента са подновени и множество пешеходни пътеки до училища и детски градини.

comment 0
visibility 427
Изложба

Откриха изложбата на випуск „Панчо Владигеров“ към 144 СУ (СНИМКИ)

Открита бе дипломна изложба на випуск „Панчо Владигеров“ към 144 СУ „Народни будители“. Талантливите ученици от 12 б клас, профил „Изкуство“, показаха свои творби в залата на Центъра за семейно консултиране към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН), която бе предоставена безвъзмездно от район „Младост“.  Специална помощ за организацията оказа Стела Цакина секретар на МКБППМН.  Събитието бе открито от Здравка Костадинова преподавателката по изобразително изкуство в 144 СУ.  Сред официалните гости бе и арх. Румен Русев – Вр ИД Кмет на район „Младост“. Той изрази възхищение от младите и отбеляза факта, че в показаните творби се откроява талантът на вече завършени творци. Пожела им много успехи в света на изкуството и обеща, че ще съдейства с всичко за да се дава път на изкуството. Русев призова всички да не дават път на негативизма и да се стремят към доброто и да го насърчават, защото само така ще направим света по-добър.

comment 0
visibility 400
Благотворителен базар в Младост 3

Арт събитието #вДъхНови града ще се проведе в Младост 3

Със специален благотворителен базар на картини „Пролет в София“ и голяма танцово-музикална програма ще започне арт събитието #вДъхНови града този петък в район "Младост". Инициативата е на район Младост и телекомуникационната компания НЕТ1, ще ще започне точно в 18 часа, в парк „Младост 3“. Целта на събитието да привлече съмишленици към идеята всички заедно с общи усилия, да превърнем града в по-красиво и добро място за живеене. Всички желаещи да подкрепят инициативата, ще имат възможност да направят дарение и/или да закупят картина от базара. Събраните средства ще отидат за залесяване на квартала с дървета и храсти, в избрано от район „Младост“ пространство тази есен. Всички картини са дело на децата от 144 СУ “Народни будители“. Освен на изложбата, посетителите ще могат да видят и интересна танцово музикална програма, изпълнена от учениците на 144 СУ. Входът за благотворителния базар е свободен.

comment 0
visibility 1783
Цветна феерия

Район Младост кани всички граждани на „Цветна феерия“

Администрацията на район „Младост“ кани всички граждани на изложение за градински и балконски цветя по случай светлия празник „Цветница“. Събитието е подготвено съвместно с Селскостопанска академия – Институт по Декоративни Растения – София и храм „Рождество Христово“. То ще се проведе на 21 април от 10 до 16 часа в двора на храм „Рождество Христово“ в ж.к. „Младост“ 3, на ул. „Филип Аврамов“.

comment 0
visibility 364
конференция за аутизъм

Проведе се първата научна конференция за аутизма

През изминалата седмица се проведе първата а научна конференция за аутизма, организирана от сдружение „Аутизъм днес“ и Бостънски университет под патронажа на посланика на Дания в България. В нея взеха участие и експерти от отдел „Образование, социални дейности, здравеопазване, култура и спорт“ към СО район „Младост“. На нея бяха представени най-новите методи терапия на хора с аутизъм.От районна администрация на „Младост“ взеха дейно участие и в актуализацията на тратегията за социалните услуги на oбласт София 2016 – 2020 г., а също и в стратегията за за личностно развитие на децата и учениците в oбласт София. Областната стратегия се развива в няколко направления : - Направление 1: Превенция и подкрепа за децата в риск и техните семейства;- Направление 2: Социално включване за хората с увреждания;- Направление 3: Достоен живот за старите хора; Тя е изработена в изпълнение на чл. 196 от Закона за предучилищното и училищното образование, въз основа на анализ на потребностите от подкрепа в Столична община. Основната и цел е да осигури приобщаващо, равноправно и качествено образование на децата в област София град и развитие на техните индивидуални потребности. Всяко едно участие на експертите от „Младост“ е сигурна гаранция за актуални, своевременни и адекватни решения касаещи децата в района.

comment 0
visibility 818
Младост 2 запазване на зелените площи

С камъни ще пазят зелените площи и в „Младост“ 2 (СНИМКИ)

В район „Младост“ решиха да борят паркирането в зелените площи с големи камъни. За целта бе засадена и нова растителност. След засаждането пространството около блок 205 придоби страхотен вид. И за да не бъде прегазена растителноста пред нея бяха стоварени големи камъни с цел превенция. Същия опит за запазване на зелените площи с камъни опитаха и в Студентски град, но там начинанието не бе толкова успешно.  Тъй като колите продължават да спират в зелените площи. Живущите в района на  „Младост“ 2 благодариха на служителите на администрацията на осъществените дейности и добрата идея, която е дело и на ланд. арх. Мария Грозева. Подобни инициатива са един основните приоритети на арх. Русев и екипа му.

comment 0
visibility 767
Пункт за отпасни отпадъци

Организират мобилен пункт за предаване на опасни отпадъци в "Младост 1"

Столичната община и Балбок Инженеринг АД, организират специален пункт за предаване на опасни отпадъци в "Младост 1". Той ще бъде в ж.к. Младост 1, бул. „Андрей Сахаров“ на паркинга пред магазин China City (между блок 44 и блок 45), на 20 април от 8.30 до 14.30 часа, съобщават от районната администрация. Гражданите ще могат да предават безплатно опасни отпадъци като живак и живакосъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи , лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, а също и лекарства с изтекъл срок на годност.

comment 0
visibility 1065
Засаждане на дървета

Започна засаждането на дръвчета в „Младост 3“ (СНИМКИ)

Започна засаждането на нови дръвчета в пространствата между блоковете 335, 358 и 354 в ж.к. „Младост 3“. Инициативата идва от силното желание за по-зелена и приятна среда живот. В акцията днес се включи фирма „Екстрапак“ ООД. Тя дари на район „Младост“ 12 нови дръвчета. Те са от видовете сребрист смърч, дрян, рустифина и японски клен, като бяха засадени по 3 броя. Стойността на дарението е в размер на 618 лв. с ДДС. Дръвчета днес бяха от екипа на фирмата заедно с управителя на дружеството, който се включи активно в процеса. Район „Младост“ даде пълното си съдействие относно местата на засаждане и поливането на дръвчетата. Целият процес бе проследен инж. Елица Петрова представил на отдел „Екология“. След засаждането всички дръвчета бяха подсилени със специален обогатител на почвата. От тази акция пространството между блоковете придоби много свеж и приятен вид на който ще се радват дълги години жителите в района. ВрИД Кмет арх. Румен Русев иска район „Младост“ да бъде по-зелен, по-чист и по-привлекателен, името и затова подкрепя подобни инициативи, защото когато бизнеса, гражданите и администрацията действат заедно, само тогава може да се очакват положителни и най-вече устойчиви резултати.

comment 0
visibility 391
Новата читалня на открито

Андрей Новаков дари книги за читалня в „Младост“

Паркът на районната администрация в „Младост“ 3 и парк „100 години София“ вече имат читални на открито, информира Нова ТВ. Андрей Новаков, евродепутат, се включи в инициативата на Мария Илиева, народен представител, да се поощри четенето на открито. Г-н Андреев дари книги на читалните. Инициаторите а убедени, че паркът не трябва да е само място за спорт, но и място за приятен отдих с книга в ръка. Всеки може да чете, както и да остави книга, която вече е прочел, за да могат и други да изпитат това удоволствие. Книгите, които са оставени в малките къщички, са за всякакви възрасти. Редица автори на книги, които живеят в „Младост“ също обогатиха читалните със свои издания.

comment 0
visibility 496
Симона Пейчева в детска градина в Младост

Симона Пейчева сподели любимите си книги в детска градина „Шарл Перо“ (СНИМКИ)

Бившата българска състезателка по художествена гимнастика Симона Пейчева, сподели любимите си книги от детството с малчуганите от детска градина „Шарл Перо“ в район Младост. Освен нея в събитието участваха и арх. Румен Русев – ВрИД Кмет на СО район „Младост“, Анна Филипова от Асоциация „Българска книга”, Николай Енчев – главен експерт в отдел „ОСДЗКС“ към СО район „Младост“, както и директора на градината Валентина Колева. Те прочетоха откази от любимите си детски книжки на децата, като ги попитаха и кой са техните любими приказни герой. Малките читатели бяха въодушевени от срещата с възхитителната Симона Пейчева и дори я поканиха да им гостува отново.

comment 0
visibility 1579
Откриване на болница Зора

Официално откриха болница „Зора“ във кв. Полигона (СНИМКИ)

Официално бе открита новата болница „Зора“ на ул. Петър Протич в кв. Полигона. Очната болница е едно водещите лечебни заведения в България, специализирано в областта на офталмологията. На събитието присъстваха арх. Румен Русев – ВрИД Кмет на СО район „Младост“, Председателят на 44-то Народно събрание на Република България – Цвета Караянчева, Лиляна Павлова и роф. д-р Ива Петкова – управител на болница „Зора“, д-р Стела Станчева – зам.-управител на болницата, а също и редица представители на лекарското съсловие и пациентски организации. Болницата е специализирана в диагностиката и лечението на целия спектър очни заболявания, включително редки и сложни случаи, които изискват сложен и комплексен подход при поставяне на диагнозата и последващо успешно лечение.

comment 0
visibility 903
Хабитат за птици

Младост ще осъмне с нов Хабитат за птици (СНИМКИ)

За деня на птиците 1 април „Софийска вода“ и фондация VISIONARY „облякоха“ с послание един от хидрофорните обекти в кв. „Младост“. С тази идеята отговорността за птиците, ще бъде споделена с обществеността. Преобразеният обект е част от проекта „Хабитат“, имащ за цел да насочи вниманието към влиянието на човека над околната среда и животинските видове. Новият дом на птиците се намира на кръстовището на бул. „Андрей Ляпчев“ и бул. „Ал. Малинов“ в ж.к. „Младост“ 1 и бе рисувано в продължение на една седмица. В момента има 90% спад на популацията на екземпляри като сивата яребица, врабчето, скореца и полската чучулига и др. Към идеята се включиха и учени и студенти от Биологическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски“. „Софийска вода“ поема ангажимента да по-добри условията за живот и развитие на хабитата, а също и да вниманието към каузата. Фондация VISIONARY изрисуваха на хидрофорната станция в кв. Младост обикновен скорец, една от птиците с най-красиво оперение, и птица чиято популация е намаляла с 48%.