Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 110 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 121 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 63 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 11 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 594 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 10831
Силен индустриален шум стресна столичните „Младост“ и „Дружба“

Силен индустриален шум стресна столичните „Младост“ и „Дружба“

ТЕЦ „София Изток“ изпробва когенерационни мощности, силен шум за 20 минути оглуши столичния квартал „Младост“, предаде репортер на Столица.bg. От ТЕЦ-а съобщиха, че на 2 декември се извършват проби на нови когенерационни мощности. По време на тестовете е възможно да се създадат повишени нива на шум извън територията на централата. Силният шум е чут за 20 минути между 16.20 и 16.40 ч. във всичките райони на Младост, както и в Дружба 1 и 2, където се намира и ТЕЦ „София Изток“.

comment 0
visibility 2466
Изграждат нов отливен канал в район "Младост"

Изграждат нов отливен канал в район "Младост"

Започна изграждането на нов отливен канал по улица „Павел Красов“ в „Младост“, съобщиха от Столична община. Новият отливен канал по ул. „Павел Красов“ ще обслужва по-голямата част от кв. „Горубляне“ и е важен за отводняване на територията. Строителните бригади работят по изместването на електроснабдителната мрежа и телекомуникационните кабели, защото попадат в трасето на новата канализация. Веднага след това екипите на „Софийска вода“ ще се включат в процеса. Предвижда се подмяна на съществуващото улично осветление, което за момента е недостатъчно. Също така предстои да бъдат монтирани два нови стълба за улично осветление на кръстовището на ул. „Павел Красов“ и ул. „Самоковско шосе“.

comment 0
visibility 2361
Обявяват знакова личност на столичния "район Младост"

Обявяват знакова личност на столичния "район Младост"

На 4 ноември от 18 ч. в столичния район „Младост” ще се проведе събитие в чест на Антоанета Михайлова- директор на 145 ОУ “Симеон Радев”, съобщиха от районната администрация. Събитието е за обявяването на знакова личност "район Младост". То ще се проведе съвместно между Столична община Район “Младост” и Сдружение за Култура “Знакова личност”. Ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки според разпорежданията на Министерство на здравеопазването.

Реклама
comment 0
visibility 2274
В столично читалище прожектират филм по повод Деня на бесарабските българи

В столично читалище прожектират филм по повод Деня на бесарабските българи

Район „Младост“ организира празничен концерт по повод Деня на бесарабските българи на 29 октомври. В петък, на 30 октомври от 13:00ч. ще се прожектира филмът “Бесарабски мечти” с режисьор Ефемия Фард в читалище “Джон Атанасов”. Входът е свободен. Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

comment 0
visibility 1815
-

Мобилен пункт за опасни отпадъци от домакинствата в „Младост“

В три поредни дни Столичната община провежда есенна кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. През вчерашния ден мобилният пункт беше в район „Оборище“. Днес, 29 октомври, той ще бъде разположен от 8.30 до 14.30 часа в „Младост“ 4, на входа на парк „Сухото дере“ откъм ул. „Самара“ бл. 440. Утре мобилният пункт ще бъде в район „Подуяне“, на ул. „Плакалница“ № 51, пред районната администрация „Подуяне“. Работното му време ще е от 8.30 до 14.30 часа. Безвъзмездно гражданите могат да предадат следните опасни отпадъци: - Живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни)- Лакове и бояджийски материали- Домакински препарати и химикали- Мастила и замърсени опаковки- Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност) Мобилният пункт е единственият възможен законен начин гражданите на столицата да предадат съхраняваните в домовете си отровни препарати и химикали. Опасните отпадъци се приемат от домовете на гражданите по заявка и веднъж месечно в мобилният събирателен пункт, съгласно график, съгласуван със Столична община.

comment 0
visibility 2381
Променят графика на пункта за опасни отпадъци от домакинствата  

Променят графика на пункта за опасни отпадъци от домакинствата  

  Планираната за тази седмица тридневна есенна кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще се проведе на 28-ми, 29-ти и 30-ти октомври, съобщават от администрацията на район „Младост”. Мобилният събирателен пункт ще бъде разположен както следва: 28.10.2021 /четвъртък/ от 08.30 ч. до 14.30 ч. бул. "Янко Сакъзов" на входа на парк "Заимов" срещу ул. "Васил Априлов" - район "Оборище" 29.10.2021 /петък/ от 08.30 ч. до 14.30 ч. жк. Младост 4, на входа на парк "Сухото дере"- район "Младост" откъм ул. "Самара" - бл. 440 Младост 30.10.2021 /събота/ от 08.30 ч. до 14.30 ч. ул. "Плакалница" № 51 Пред районна администрация "Подуяне" на район  "Подуяне"12 Безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата: Живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни); Лакове и бояджийски материали; Домакински препарати и химикали; Мастила и замърсени опаковки; Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).    

comment 0
visibility 2879
type-photo.svg
От "Софийска вода" си почистиха отпадъците, оставени след ремонт в "Младост

От "Софийска вода" си почистиха отпадъците, оставени след ремонт в "Младост-2" (СНИМКИ)

От "Софийска вода" си почистиха отпадъците, оставени след ремонт в "Младост-2". Той е бил на ул. "Св.Киприян" пред блок 236. Били са оставени отпадъци и други материали по тротоара и уличното платно, информират от Столичен инспекторат.  След извършен контрол в рамките на днешния ден от инспекторите в "Младост", от страна на извършителя на ремонтните работи са предприети мерки за събиране на отпадъците и чистене на терена.  

comment 0
visibility 3093
Почистени са боклуците от ремонт в 10 -то училище в "Младост"

Почистени са боклуците от ремонт в 10 -то училище в "Младост"

Почистени са строителните отпадъци от ремонтни работи в 10 СУ "Теодор Траянов" в "Младост". Граждани са подали сигнал до Столичен инспекторат за боклуците.  Ненужни вещи, строителни отпадъци и други бяха оставени в зелените площи до читалището и непосредствено да контейнерите на ул. "Методи Андонов".    В рамките на днешния ден отново беше извършен последващ контрол. Сега пространството се  поддържа чисто. Инспекторите са дали на ръководството на училището предписание с протокол да не се допуска замърсяване, като при неспазване следва административна санкция.  

comment 0
visibility 2553
Започна трето косене на тревата в „Младост“ (СНИМКИ)

Започна трето косене на тревата в „Младост“ (СНИМКИ)

Трето косене бе извършено в кв. Полигона, кв. Горубляне и в Сухото дере, съобщиха в социалната мрежа от столичния район „Младост“. Заради валежите преди седмица тревата отново е пораснала повече и създава проблеми на гражданите. Екипите работят основно на терени, които са общинска собственост, обясниха от районната администрация.

comment 0
visibility 3141
type-photo.svg
Глобиха фирма в "Младост"- заела с материали общинска земя без разрешение

Глобиха фирма в "Младост"- заела с материали общинска земя без разрешителни (СНИМКИ)

Фирма, която прави реконструкция на топлопровод на кръстовището на ул. "Акад. Р. Цанев" и ул. "Ф. Аврамов" и ул. "Д-р Н. Николаев" и ул. "Бъднина", район "Младост", бе глобена от Столичен инспекторат. Нарушението е заемане на общинска площ със строителни материали и отпадъци, земни маси и др. без необходимите разрешителни. Актът е направен на техническия ръководител на фирма "Монтажи и Ко" ЕООД.  

comment 0
visibility 3048
type-photo.svg
Започна чистенето на дерето, минаващо през парк "Въртопо" в "Младост"

Започна чистенето на дерето, минаващо през парк "Въртопо" в "Младост" (СНИМКИ)

Вече е в ход чистенето на дерето, което минава през парк "Въртопо" в "Младост". Акцията е съвместно дело на Столичен инспекторат и  фирмата, отговаряща за „Младост“ – ЗМБГ АД. Чистенето ще продължи няколко дни. Само за вчера от Инспектората- "Младост" са отчели над 30 чувала с пластмасови бутилки, кашони, ненужни предмети и др., които са събрани и извозени.  След сигнал до Столица.bg: Светкавична реакция и изчистени контейнери в "Борово" (СНИМКИ)    За да се спре и порочната практика за изхвърляне на боклуци в тъмната част на денонощието от недобросъвестни граждани, се предвижда поставяне на камери. При установяване на нарушители ще бъдат налагани санкции. За физическо лице те са в размер от 300 до 1 000 лева, а за юридическо лице – от 1 400 до 4 000 лева.    

comment 0
visibility 3340
type-photo.svg
Зрелостници от гимназията по строителство, архитектура и геодезия засадиха

Зрелостници от гимназията по строителство засадиха дръвчета в "Младост" (СНИМКИ)

Випуск 2021 от Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев" избра един прекрасен начин да отбележи завършването си. Младежите, заедно със заместник-кметът на  "Младост" ландш.арх. Мария Грозева, засадиха дръвчета в района. Това са 2 магнолии; 1 липа; 2 бряста; 4 чинара; 2 офика; 4 ацер; 1 бреза; 1 рустифина. Събитието се проведе  близо до  кръстовището на бул. "Александър Малинов" и ул. "Анна Ахматова".   В тази сложна година за учениците, които учиха и дистанционно, и присъствено, випуск 2021 са пожелали по случай завършването си да направят "Гора на СГСАГ “Христо Ботев". Инициативата е била приета с одобрение от ръководството на училището.  

comment 0
visibility 3319
type-photo.svg
В "Младост" махат дървета и храсти, които пречат на електропроводите

В "Младост" махат дървета и храсти, които пречат на електропроводите (СНИМКИ)

Отдел "Екология" на "Младост" направи оглед и оценка на дървесните видове, които попадат в обхвата на електропроводите с високо напрежение, които са на територията на района. По-конкетно става дума за Въздушен електропровод 110kV "Тинтява -Асамблея", който свързва п/ст "София юг", п/ст "Камбаните", п/ст "Младост", п/ст "Черни връх" и п/ст "Казичене", от които се захранват голяма част от южните и източните квартали на гр.София, както и голяма част отговорни държавни обекти. Част от трасето преминава през район "Младост" , като започва от кръстовището на бул."Климент Охридски" и върви успоредно от северната страна на "Околовръстен път" до пресичането на електропроводите с река "Искър". За да може ел. захранването в участъка да е нормално, и да не се получават пожари или злополуки, дървесните видове бяха проверени внимателно. В обхвата на трасето са открити 13 дървета, които ще бъдат окастрени. А самораслият подлес от плевелни дървета и храсти под електропроводите ще бъде махнат. Експертната оценка е изпратена на Дирекция "Зелена система" на Столична община.   

comment 0
visibility 5389
В "Младост": Дупки от ремонт на "Топлофикация" не се асфалтират, а се ограж

В "Младост": Дупки от ремонт на "Топлофикация" не се асфалтират, а се ограждат в клетки

  Започнат, но недовършен ремонт на "Топлофикация София" създава доста проблеми на хората от столичния "Младост 1". Над месец ремонтни екипи копаят, за да търсят спукана тръба на парното. Но още не са я намерили, оплакаха се хора от квартала пред Нова телевизия.    Зейналите от ремонта дупки обаче не са асфалтирани, а са оградени в клетки. Заради препятствията се образуват огромни тапи по улицата. Особено сутрин, когато хората отиват на работа или водят децата на училище или на градина.   „Решетките заемат половината улица. Не можем да излизаме от гаражите си”, разказа пред камерите живеещият в района Виктор Хазан.   От "Топлофикация София" обясниха, че са намерили мястото на аварията. И обещаха в най-скоро време дупките да бъдат асфалтирани.      

comment 0
visibility 4798
В "Младост" 4: Машина за дробене на клони работи на обръщалото на рейсове 2

В "Младост" 4: Машина за дробене на клони работи до обръщалото на рейсове 213 и 77

Срещу обръщалото на автобуси 213 и 77 в "Младост" 4 от вчера работи машина за дробене на клони, които са събрани от общински терени. Уредът ще ги надроби и в един доста по-малък обем  те ще бъдат закарани на линията за механично и биологично третиране "Хан Богров". Това е обща инициативата на администрацията на "Младост" и Столичен инспекторат. Тя ще продължи и в следващите дни.  Днес в района имаше и косене на общински тревни площи.    От Инспектората отново напомнят на гражданите, че рязането на дървета и кастренето на растителност независимо от собствеността на имота, без разрешение от съответната районна администрация, подлежи на глоба.    

Район Младост

Територия на район Младост

Територия на район Младост

Столичният район Младост влючва в състава си комплекс „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона, както и 2 промишлени зони – Изток и Горубляне. Тук се намира и Бизнес парк София – най-големия бизнес комплекс на територията на Източна Европа. Район Младост се нарежда на второ място по брой на население след район Люлин. Район Младост се състои от пет микрорайона – Младост 1, 1А, 2, 3, 4.

Район Младост е един от най-модерните и бързо развиващи се столични райони.

История на район Младост

История на район Младост

През 1964 г. започват да се изготвят проектите за Младост. Конкурса печели екипът на арх. Богдан Томалевски. Според основния план, теренът на район Младост бил в рамките на северна граница магистралата София – Пловдив (6-ти киломе­тър), плавателният канал, с. Дървеница и улица 256. Обособени били пет микрорайона, във всеки от които да има място за приблизително 7 500 жители.

Район Младост се отъждествявал с модерното жилищно строителство в София. Теренът, на който бил разположен район Младост, бил най-просторният и привлекателен край София. Изграден е първо Младост -1. Той от своя страна се състои от четири микрорайона. След осъществяването на проектите за Младост 3 и Младост 4 район Младост става колкото един голям град. Сега там има повече от 400 блока. Те са предимно едропанелни. От 90-те години на миналия век до днес в район Младост се вдигат предимно монолитни сгради.

Транспорт в район Младост

Транспорт в район Младост

Жителите на район Младост за придвижване в рамките на цялата столица могат да изберат метрото, автобус, тролей или маршрутка. През район Младост минават автобусите 1, 3, 4, 8, 76, 88, 111, 112, 113, 213, 305, 306, 314 и 413. Тролеите, които пътуват през район Младост са 5 и 8. Маршрутките, които са на разположение на жителите на район Младост, са 3, 6, 14, 24, 29.

В район Младост има пет станции на метрото, а именно „Младост 1”, „Младост 3”, „Александър Малинов”, „Акад. Ал. Теодоров – Балан” и „Бизнес парк София”.

Въпреки, че Метрото поема доста голяма част потока пътуващи към и от район Младост, продължават задръстванията по булевард „Александър Малинов“. 

Образование в район Младост

Образование в район Младост

Детските градини в цяла София все не достигат. Район Младост разполага с 19 детски градини и ясли. За нуждите на район Младост функционират 15 училища, от които едно спортно училище, едно технологично, едно основно и 9 средни училища.

Средища на култура и образование в район Младост са и четирите читалища.

На територията на район Младост е разположена и функционира софтуерната академия „Телерик“.

Бизнес Парк София в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Немската компания Линдер купува имот в район Младост през 1999 г и започва проектирането на най-големия мултифункционален бизнес парк не само в страната, но и в Югоизточна Европа. През 2001 г. започват строителните работи по сградите на бизнес парка. През 2006 г. комплексът става собственост на Arco Capital Corporation Ltd.

Разположен в лоното на Витоша, в пределите на район Младост, разполага с 14 сгради. В офисите там работят повече от 10 000 човека, допълнително 4000 човека дневно посещават бизнес парка в район Младост. Паркът е на комуникативно място, лесно достъпно от всички части на столицата.

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Факт е, че район Младост е добре снабден с търговски центрове. На територията на район Младост филиали имат редица големи търговски вериги като Фантастико, Т-Маркет, Била, Хит, Лидл, Кауфланд, Хран Комерс, Технополис, Комо, Зора и др.

В район Младост се намира и големият търговски център The Mall. Пешеходният му достъп е неудобен. Застроената площ на търговския център е 66 000 кв.м. Молът разполага с 6 етажа – 3 подземни и 3 над земята. Търговският център в район Младост предлага търговска площ на 185 магазина. Паркингът предлага паркоместа за 2800 коли. Търговският център е любимо място за отдих и пазаруване на много столичани и гости на София.

На територията на район Младост се намира и парк Въртопо. Паркът в район Младост получава това име още през 1938 г. До парка може да се стигне с градския транспорт –

 • С метрото по линия 1
 • С автобуси 1, 3, 4, 5, 6, 69, 70, 76, 84, 88, 111, 113, 123, 184, 213, 280, 294, 305, 306, 314 и 413
 • С тролейбуси 4, 5, 8, и 11

Парк Въртопо се простира на площ от почти 169 ха. В него има гористи участъци и открити пространства. Две малки рекички, Рекмарица и Сухата река се обединяват в Дървенишката река. 

На територията на район Младост се намира манастир „Св. Пророк Илия“, познат като Дървенишки манастир. До него може да се стигне по асфалт. Според историците, местността, в която се намира манастира, е свещена. По време на Софийското въстание през 1595 година имало масово убийство на българи. На мястото бил сложен кръст, а след това издигнат параклис. Постепенно, с добавяне на ниски сгради, се оформя манастир. Сегашният манастир, в район Младост, е построен през 1924 г. Днес този манастир е действащ девически.

В квартал Горубляне, район Младост, е разположен и друг манастир - храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Хората разказват, че Самоковският бей, прибирайки се към Самоков, видял как българите извършвали опело пред дърво. Той разбрал, че били принудени да го правят там, тъй като нямали храм. Беят бързо издействал разрешение за строеж на храм. Дори дал една нива, от която да се издържа манастира. Неизвестен художник е зографисал храма. Днес храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, продължава да съществува и да изпълнява ролята си на пазител на вярата.

В двора на храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, е разположен военен паметник, издигнат в памет на загиналите във войните за национално обединение. Той представлява пирамида, четиристенна с кръст на върха. Основата на военния паметник в район Младост е от две стъпала. Издигнат е по идея на настоятелството на храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Откриването му е било през лятото на 1996 г в район Младост.

Район Младост продължава своето развитие. След скандалните разкрития за корупция с участието на кмета на район Младост, екипът на районното кметство се стреми да работи максимално прозрачно и в интерес на столичани. Всички са наясно, че размерите район Младост изискват отлична организация и бързо осъществяване на всяка задача, за да не бъдат ощетявани жителите на района в един или друг аспект.

Територия на район Младост

История на район Младост

Транспорт в район Младост

Образование в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Прочетете още