Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (40%, 164 Гласове)
  • На време (13%, 53 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 107 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 415 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2542
паяк Младост

Паяк броди из "Младост"

Паяк вдига неправилно паркиралите коли на улица "Д-р Атанас Москов" в столичния "Младост"-4, видя Столица.bg. Служителите на Центъра за градска мобилност провериха и други от възловите пътни артерии в квартала за нарушители.     Много от живеещите в района протестират срещу паркираните автомобили, които заемат една от двете ленти на улиците и булевардите. Особено в моментите, когато трафикът е повече от засилен. Или машините пречат на градския транспорт. Гражданите дори подават и сигнали до съответните органи. Не са малко обаче и тези, които защитават шофьорите, които няма къде да си оставят автомобилите в панелния комплекс.   Статистиката показва, че на ден паяците вдигат средно по 200 автомобила. По време на почивните дни и празниците те намаляват четворно.    

comment 0
visibility 2020
Протест, наркомани, окръжна болница

Жители на "Младост 1" блокираха "Цариградско шосе"

Втори протест на жителите на столичня квартал "Младост 1" в рамките само на няколко дни блокира в най-натовареното време "Цариградско шосе". Той отново е заради преместването на Националния център по наркомании от ул. "Пиротска" в района на жилищните им блокове в близост до Окръжна болница. Протестът бе проведен независимо, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се опита да успокои хората, че това е временно и работното време е до 14,00 ч. , което не би трябвало да безпокои. Той дори обеща да се срещне с хората. Протестиращите искат точен ден и час на срещата, на която да се разгледа проблемите. Обещанията, че МВР ще обърне специално внимание на района, ще бъдат поставени камери за видеонаблюдение не подейства на столичани. От Столичната община също не приеха обвиненията, че не са се допитали до жителите при това важно решение.  А д-р Владимир Николов, директор на държавната болница за лечение на наркомании и алкохолизъм сподели, че се чувства омерзен от случващото се, тъй като според него липсва състрадание и солидарност към борещите се със зависимоста.

comment 0
visibility 1915
втори протест

Втори протест готвят в "Младост" заради Центъра по наркомании

Живеещите в "Младост" готвят днес втори протест срещу преместването на Центъра по наркомании на територията на болница "Св. Анна". Проявата е за 18.30 часа, предвидено е и шествие по бул. "Цариградско шосе", съобщава Bulgaria ON AIR.   Хората са категорични, че мястото не е подходящо, защото се намира на няколко крачки от блокове и детска градина.     Министър Кирил Ананиев обясни пред медиите, че заведението е с лечебна цел и няма опасност за живеещите в района. Гражданите обаче са силно притеснени за децата си.    От здравното министерство се опитаха да тушират напрежението с обяснението, че са взети всички мерки за сигурност- 24-часово видеонаблюдение и жива охрана.     

Реклама
comment 0
visibility 1779
Младост, протест

Жители на "Младост" излязоха на протест срещу центъра по наркомании

Центърът по наркомании, който ще бъде преместен в столичния "Младост", предизвика бурни реакции и жителите на квартала излязоха на протест. Клиниката ще бъде преместена от старото си място на ул. "Пиротска". Изпитваме огромни притеснения за децата ни, обясниха негодуванието си пред "Тази сутрин" по бTV граждани на квартала. Центърът ще бъде на метри от блоковете и градинките на домовете им. Притеснение предизвиква и мястото, което е много близо до детски градини и училища. Родителите твърдят, че са свидетели на гледки на разбити автомобили, пейки и мазета и подозират, че извършителите им са наркозависими. Те смятат, че Столична община е взела решението да построи центъра в „Младост” без съгласието и консултацията на живущите в близост. Според тях има по-удобни места в София, където могат да бъдат настанени подобен род пациенти. Д-р Владимир Николов, директорът на държавната болница за лечение на наркомании и алкохолизъм сподели, че се чувства омерзен от случващото се, тъй като според него липсва състрадание и солидарност към борещите се със зависимост.

comment 0
visibility 1582
Бл. 475 в Младост протестира срещу презасторяването

Пак протести в Младост заради презастрояване

Два протеста ще има днес в столичния Младост 1. Причината е презастрояването в района, от което живеещите там отдавна недовлостват. Единият протест е от 18.30 ч., а вторият от 19.30 ч. Проблемът е с терен до бл. 475. "Тук правят нещо като водна кула и спират достъпа на въздуха до нас и изобщо на слънце. Блоковете тук са по 3 - 4 етажа, а новата сграда ще е с 6, 4 и 1 етаж. Около нас няма детски площадки, къде ще играят децата. Вероятно ще изсичат растителността, която запазихме през годините, да има зеленина и да е по-приятно за живеене", разказа пред bgonair.bg жена в блок 475. Тя обясни, че хората не били страна в спора за този строеж, който се предвижда на частен терен. Хората са подали няколко жалби до арх. Здравко Здравков заедно с подписка. Получили са отговор, че случаят е в Апелативния съд. За Столична община ние сме никои, въпреки че всички сме си купили апартаментите от Столична община. Освен презастрояването инфраструктурата не може да опеме повече автомобили. В квартала е много натоварено от коли и в момента е трудно излизането към главните пътни артерии, коментираха граждани. Те са изпратили жалби и до Министерски съвет, които ги е препратил по компетентност към Столична община. На 12 септември т. г. живеещите в бл. 475 са получили отговор от Московска 33, че спорът за строежа е в съда. Протестиращите ще настояват да се обещетят собствениците с терен на дурго място, а този да се отреди за зелена площ. Само преди месец кметът на София Йорданка Фандъкова и работна група от общински съветници и експерти се споразумяха собственици на 5 имота в Младост да бъдят обещетени в Младост 4, а земите останаха за зелени площи.

comment 0
visibility 1726
протести

Два протеста в "Младост" срещу презастрояването

Хората от "Младост" днес излизат на два протеста срещу презастрояването на квартала. Те не са съгласни със строежа на висока сграда, която спира достъпа на въздух.    Пред камерите на Bulgaria ON AIR гражданите обясниха, че са подавали много подписки и жалби. И са се опитали да запазят зеленината в квартала си.    Положението в района е трагично, казват хората. Автомобилите спират на всевъзможни места. А излизане на коли към главните артерии на града е повече от трудно. Децата не играят в градинките, а между блоковете.    Първият протест срещу безконтролното строителство бил през лятото. От тогава до днес нищо не се е случило. Абсурдно било да се градят нови блокове, а не детски градини.             

comment 0
visibility 2516
НОИ, Младост, ремонт

Приемната на НОИ в "Младост" я местят временно

Ремонтът на сградата, където се помещава приемната на Националния осигурителен институт (НОИ) в "Младост", ще започне на 30 септември т.г., съобщават от НОИ. Клиентите от столичния квартал ще се обслужват в приемната на териториалното поделение на НОИ в столицата на бул. Ал. Стамболийски № 62-64. Всички граждани с право на парични обезщетения за безработица, живеещи в софийските райони "Младост", "Искър", "Изгрев", "Кремиковци", "Панчарево", "Оборище", "Подуене", "Слатина", "Средец" и "Студентски град" ще имат достъп до услугите на НОИ в коридор IV, стая 108-109, гишета от 8 до 15. След приключване на ремонтните дейности в "Младост" приемната отново ще възстанови дейността си на стария адрес. Срок не се посочва.

comment 0
visibility 1507
Усмихнат баскет

“Усмихнат баскет” изпраща детското лятото в “Младост”

“Усмихнат баскет” ще изпрати традиционно лятото на игрището зад кметството на жк “Младост” и ДГ “Елхица”. Баскетболните си умения малчуганите, от три до шест години, ще демонстрират на 18-и септември, в 11,00 ч. Тази година ще участват и деца със специални потребности, показали забележителен напредък в своето развитие по Програмата “Усмихнат баскет”. Детската академия “Усмихнат баскет” развива дейност на територията на Столична общиан, район “Младост”. По време на учебната година се провеждат занимания по уникална методика в детските градини “Младост”, “Карлсон”, “Сто усмивки”, а през ваканциите на двете игрища, изградени по стандарт на академията.

comment 0
visibility 1737
нова учебна година

В СУ "Ген. Владимир Стойчев" откриха новата учебна година

Новата учебна година бе открита в двора на СУ "Ген. Владимир Стойчев", съобщиха от "Младост". Директорът Васил Вутев поздрави децата за постигнатите до момента успехи. Той подчерта, че само за последната година възпитаниците на школото са спечелили над 300 медала в различни спортни дисциплини. На тържеството присъстваха много официални лица, родители, гости, учители.

comment 0
visibility 1864
скъсан кабел

Час и половина без ток в "Младост"2 заради скъсан кабел

За близо час и половина над 1100 абонати останаха без ток на територията на "Младост" 2. Причината- при несъобразени изкопни работи на строителна фирма е скъсан кабел 10 кV, собственост на ЧЕЗ Разпределение България, съобщиха от компанията. Засегнати бяха и доста от трафопостовете, които захранват Школата на МВР-Симеоново. Екипи на дружеството отстраниха повредата.  

comment 0
visibility 1465
type-photo.svg
Mladost

Жители на "Младост" 4 на протест срещу презастрояването

Жители на "Младост" 4 ще се съберат в 19.00 часа пред бл.475 в квартала. С протеста си те заявяват несъгласието си срещу поредния планиран строеж в "Младост". В писмо до медиите те заявяват, че вече са подали жалба срещу застрояването на маломерен парцел с шестетажна сграда, между блокове 482, 483, 475, 485,476 и 473А. По думите им, недоволство у тях буди и заграждането на поредните два парцела с идеята да се построят още три шестетажни блока в "Младост" 4. Жителите казват още, че в интервю вр.и.д. кмет на "Младост" арх. Румен Русев е съобщил, че е спазено отстояние между новия блок и бл. 475, което е еднакво с другите блокове. Според жителите - отстояние има единствено между новия блок и спортен магазин, който се намира в близост. Протестиращите казват още, че с тях никога не са правени срещи-обсъждания и не се отговаря на жалбите им.  

comment 0
visibility 2599
type-photo.svg
проверка

Направиха улица и тротоар в "Младост" (СНИМКИ)

Приключи изграждането на нова улица покрай "Кауфланд" по улица "Бъднина" до връзката с улица "Андрей Ляпчев" в "Младост". Готов е и тротоарът източно от блок 328. Реновирането бе извършено в рамките на одобрената от Столична община програма на района за текущ ремонт по пътната и тротоарна настилка за тази година. Кметът на "Младост" арх. Русев провери лично качеството на ремонта, съобщават от администрацията на района.  

comment 0
visibility 1679
протест

Кметът на "Младост": Предприели сме мерки до септември тротоарите в "Горубляне" да се осво...

До септември месец тротоарите, които са заети от автокъщи и автоморги в "Горубляне", трябва да бъда освободени. Предприетите мерки от администрацията на район "Младост" са във връзка с недоволството на жителите на "Горубляне". Местните искат да имат свободна пешеходна зона до метрото. "Направено е предписание и процедурата върви. До септември месец фирмите, които са заели общинска територия, трябва да си премахнат оградите", каза пред Столица.bg кметът на "Младост" арх. Румен Русев. Нарушението е установено след заснемане от геодезисти на НАГ. Някои са навлезли с по цели три метра в общинските площи. Ако не бъдат премахнати от собствениците, това ще стане принудително от районната община. А собствениците ще заплатят дейността, обясни арх. Русев.    

comment 0
visibility 2016
type-photo.svg
горублане

Жителите на "Горубляне" искат автоморгите да освободят тротоарите (СНИМКИ)

Жителите на "Горубляне" отново изразиха недоволството си, но този път не със затваряне на "Цариградско шосе", а пред сградата на Столична община, където преди минути започна сесията на Столичния общински съвет. Исканията на гражданите са три: да им се реши имотния проблем, тъй като има много собственици със земи, които са отчуждени, но не са платени, и те не могат да ги ползват. Второ искане- инфраструктурни проблеми- липсата на канализация, детски площадки, и като цяло липсата на обществени пространства. Трето искане на горублянци- да се прекратят всички договори, с които Столична община е отдала тротоарите в "Горубляне" под наем. На тези места има автокъщи и автоморги. Малка част от тротоарите , при влизането в "Горубляне" от "Цариградско", дори са продадени на частници. Тези площи са продадени и отдадени под наем от "Софийски имоти" по времето на Стефан Софиянски, уточни арх. Тарабенова. "Арх. Здравков по наш сигнал изпрати геодезисти от НАГ, които заснеха оградите на имотите , разположени върху тротоари. И се увери в това, което ние казваме", коментираха пред Столица.bg протестиращи от "Горубляне". Хората настояват широките 11-метра тротоари да бъдат разчистени, след като Столична община прекрати договорите. "Това е нашият пешеходен достъп до метрото", припомнят хората от "Горубляне". Ако не бъдат предприети мерки от страна на Столична община, те са готови на ежедневни протестни действия от 9 септември. Всеки ден ще затварят движението на "Цариградско шосе" и на "Самоковско шосе".  

comment 0
visibility 3403
красива градинка

Доброволци от "Младост"4 сами облагородиха градинката пред блока си

Хора от "Младост" 4 сами превърнаха запуснатата градинка пред блока им в малък цветен оазис. Ентусиастите са се събрали, взели са решение какви дървета и цветя ще насадят и са почнали да действат. Не са чакали общината или някой друг да им реши проблема. Добрият пример бе поместен и в социалната мрежа и спечели много позитивни коментари. В обновения цветен рай има и някои редки видове. Мястото е обезопасено срещу набези с камери. Част от терасите на блока също са потънали в зеленина.На едни променената градинка може да се хареса, на други не. Но този акт говори за едно-действието винаги води до добри резултати. Сега от целия квартал се радват на феерията от цветя и дървета. И се грижат за нея.  

Район Младост

Територия на район Младост

Територия на район Младост

Столичният район Младост влючва в състава си комплекс „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона, както и 2 промишлени зони – Изток и Горубляне. Тук се намира и Бизнес парк София – най-големия бизнес комплекс на територията на Източна Европа. Район Младост се нарежда на второ място по брой на население след район Люлин. Район Младост се състои от пет микрорайона – Младост 1, 1А, 2, 3, 4.

Район Младост е един от най-модерните и бързо развиващи се столични райони.

История на район Младост

История на район Младост

През 1964 г. започват да се изготвят проектите за Младост. Конкурса печели екипът на арх. Богдан Томалевски. Според основния план, теренът на район Младост бил в рамките на северна граница магистралата София – Пловдив (6-ти киломе­тър), плавателният канал, с. Дървеница и улица 256. Обособени били пет микрорайона, във всеки от които да има място за приблизително 7 500 жители.

Район Младост се отъждествявал с модерното жилищно строителство в София. Теренът, на който бил разположен район Младост, бил най-просторният и привлекателен край София. Изграден е първо Младост -1. Той от своя страна се състои от четири микрорайона. След осъществяването на проектите за Младост 3 и Младост 4 район Младост става колкото един голям град. Сега там има повече от 400 блока. Те са предимно едропанелни. От 90-те години на миналия век до днес в район Младост се вдигат предимно монолитни сгради.

Транспорт в район Младост

Транспорт в район Младост

Жителите на район Младост за придвижване в рамките на цялата столица могат да изберат метрото, автобус, тролей или маршрутка. През район Младост минават автобусите 1, 3, 4, 8, 76, 88, 111, 112, 113, 213, 305, 306, 314 и 413. Тролеите, които пътуват през район Младост са 5 и 8. Маршрутките, които са на разположение на жителите на район Младост, са 3, 6, 14, 24, 29.

В район Младост има пет станции на метрото, а именно „Младост 1”, „Младост 3”, „Александър Малинов”, „Акад. Ал. Теодоров – Балан” и „Бизнес парк София”.

Въпреки, че Метрото поема доста голяма част потока пътуващи към и от район Младост, продължават задръстванията по булевард „Александър Малинов“. 

Образование в район Младост

Образование в район Младост

Детските градини в цяла София все не достигат. Район Младост разполага с 19 детски градини и ясли. За нуждите на район Младост функционират 15 училища, от които едно спортно училище, едно технологично, едно основно и 9 средни училища.

Средища на култура и образование в район Младост са и четирите читалища.

На територията на район Младост е разположена и функционира софтуерната академия „Телерик“.

Бизнес Парк София в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Немската компания Линдер купува имот в район Младост през 1999 г и започва проектирането на най-големия мултифункционален бизнес парк не само в страната, но и в Югоизточна Европа. През 2001 г. започват строителните работи по сградите на бизнес парка. През 2006 г. комплексът става собственост на Arco Capital Corporation Ltd.

Разположен в лоното на Витоша, в пределите на район Младост, разполага с 14 сгради. В офисите там работят повече от 10 000 човека, допълнително 4000 човека дневно посещават бизнес парка в район Младост. Паркът е на комуникативно място, лесно достъпно от всички части на столицата.

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Факт е, че район Младост е добре снабден с търговски центрове. На територията на район Младост филиали имат редица големи търговски вериги като Фантастико, Т-Маркет, Била, Хит, Лидл, Кауфланд, Хран Комерс, Технополис, Комо, Зора и др.

В район Младост се намира и големият търговски център The Mall. Пешеходният му достъп е неудобен. Застроената площ на търговския център е 66 000 кв.м. Молът разполага с 6 етажа – 3 подземни и 3 над земята. Търговският център в район Младост предлага търговска площ на 185 магазина. Паркингът предлага паркоместа за 2800 коли. Търговският център е любимо място за отдих и пазаруване на много столичани и гости на София.

На територията на район Младост се намира и парк Въртопо. Паркът в район Младост получава това име още през 1938 г. До парка може да се стигне с градския транспорт –

  • С метрото по линия 1
  • С автобуси 1, 3, 4, 5, 6, 69, 70, 76, 84, 88, 111, 113, 123, 184, 213, 280, 294, 305, 306, 314 и 413
  • С тролейбуси 4, 5, 8, и 11

Парк Въртопо се простира на площ от почти 169 ха. В него има гористи участъци и открити пространства. Две малки рекички, Рекмарица и Сухата река се обединяват в Дървенишката река. 

На територията на район Младост се намира манастир „Св. Пророк Илия“, познат като Дървенишки манастир. До него може да се стигне по асфалт. Според историците, местността, в която се намира манастира, е свещена. По време на Софийското въстание през 1595 година имало масово убийство на българи. На мястото бил сложен кръст, а след това издигнат параклис. Постепенно, с добавяне на ниски сгради, се оформя манастир. Сегашният манастир, в район Младост, е построен през 1924 г. Днес този манастир е действащ девически.

В квартал Горубляне, район Младост, е разположен и друг манастир - храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Хората разказват, че Самоковският бей, прибирайки се към Самоков, видял как българите извършвали опело пред дърво. Той разбрал, че били принудени да го правят там, тъй като нямали храм. Беят бързо издействал разрешение за строеж на храм. Дори дал една нива, от която да се издържа манастира. Неизвестен художник е зографисал храма. Днес храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, продължава да съществува и да изпълнява ролята си на пазител на вярата.

В двора на храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, е разположен военен паметник, издигнат в памет на загиналите във войните за национално обединение. Той представлява пирамида, четиристенна с кръст на върха. Основата на военния паметник в район Младост е от две стъпала. Издигнат е по идея на настоятелството на храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Откриването му е било през лятото на 1996 г в район Младост.

Район Младост продължава своето развитие. След скандалните разкрития за корупция с участието на кмета на район Младост, екипът на районното кметство се стреми да работи максимално прозрачно и в интерес на столичани. Всички са наясно, че размерите район Младост изискват отлична организация и бързо осъществяване на всяка задача, за да не бъдат ощетявани жителите на района в един или друг аспект.

Територия на район Младост

История на район Младост

Транспорт в район Младост

Образование в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Прочетете още