Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (26%, 14 Гласове)
  • На българското черноморие (26%, 14 Гласове)
  • Гърция или чужбина (33%, 18 Гласове)
  • На село (6%, 3 Гласове)
  • Не съм решил (9%, 5 Гласове)
Общо гласували: 54 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 704
Пункт за отпасни отпадъци

Организират мобилен пункт за предаване на опасни отпадъци в "Младост 1"

Столичната община и Балбок Инженеринг АД, организират специален пункт за предаване на опасни отпадъци в "Младост 1". Той ще бъде в ж.к. Младост 1, бул. „Андрей Сахаров“ на паркинга пред магазин China City (между блок 44 и блок 45), на 20 април от 8.30 до 14.30 часа, съобщават от районната администрация. Гражданите ще могат да предават безплатно опасни отпадъци като живак и живакосъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи , лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, а също и лекарства с изтекъл срок на годност.

comment 0
visibility 971
Засаждане на дървета

Започна засаждането на дръвчета в „Младост 3“ (СНИМКИ)

Започна засаждането на нови дръвчета в пространствата между блоковете 335, 358 и 354 в ж.к. „Младост 3“. Инициативата идва от силното желание за по-зелена и приятна среда живот. В акцията днес се включи фирма „Екстрапак“ ООД. Тя дари на район „Младост“ 12 нови дръвчета. Те са от видовете сребрист смърч, дрян, рустифина и японски клен, като бяха засадени по 3 броя. Стойността на дарението е в размер на 618 лв. с ДДС. Дръвчета днес бяха от екипа на фирмата заедно с управителя на дружеството, който се включи активно в процеса. Район „Младост“ даде пълното си съдействие относно местата на засаждане и поливането на дръвчетата. Целият процес бе проследен инж. Елица Петрова представил на отдел „Екология“. След засаждането всички дръвчета бяха подсилени със специален обогатител на почвата. От тази акция пространството между блоковете придоби много свеж и приятен вид на който ще се радват дълги години жителите в района. ВрИД Кмет арх. Румен Русев иска район „Младост“ да бъде по-зелен, по-чист и по-привлекателен, името и затова подкрепя подобни инициативи, защото когато бизнеса, гражданите и администрацията действат заедно, само тогава може да се очакват положителни и най-вече устойчиви резултати.

comment 0
visibility 353
Новата читалня на открито

Андрей Новаков дари книги за читалня в „Младост“

Паркът на районната администрация в „Младост“ 3 и парк „100 години София“ вече имат читални на открито, информира Нова ТВ. Андрей Новаков, евродепутат, се включи в инициативата на Мария Илиева, народен представител, да се поощри четенето на открито. Г-н Андреев дари книги на читалните. Инициаторите а убедени, че паркът не трябва да е само място за спорт, но и място за приятен отдих с книга в ръка. Всеки може да чете, както и да остави книга, която вече е прочел, за да могат и други да изпитат това удоволствие. Книгите, които са оставени в малките къщички, са за всякакви възрасти. Редица автори на книги, които живеят в „Младост“ също обогатиха читалните със свои издания.

Реклама
comment 0
visibility 430
Симона Пейчева в детска градина в Младост

Симона Пейчева сподели любимите си книги в детска градина „Шарл Перо“ (СНИМКИ)

Бившата българска състезателка по художествена гимнастика Симона Пейчева, сподели любимите си книги от детството с малчуганите от детска градина „Шарл Перо“ в район Младост. Освен нея в събитието участваха и арх. Румен Русев – ВрИД Кмет на СО район „Младост“, Анна Филипова от Асоциация „Българска книга”, Николай Енчев – главен експерт в отдел „ОСДЗКС“ към СО район „Младост“, както и директора на градината Валентина Колева. Те прочетоха откази от любимите си детски книжки на децата, като ги попитаха и кой са техните любими приказни герой. Малките читатели бяха въодушевени от срещата с възхитителната Симона Пейчева и дори я поканиха да им гостува отново.

comment 0
visibility 1450
Откриване на болница Зора

Официално откриха болница „Зора“ във кв. Полигона (СНИМКИ)

Официално бе открита новата болница „Зора“ на ул. Петър Протич в кв. Полигона. Очната болница е едно водещите лечебни заведения в България, специализирано в областта на офталмологията. На събитието присъстваха арх. Румен Русев – ВрИД Кмет на СО район „Младост“, Председателят на 44-то Народно събрание на Република България – Цвета Караянчева, Лиляна Павлова и роф. д-р Ива Петкова – управител на болница „Зора“, д-р Стела Станчева – зам.-управител на болницата, а също и редица представители на лекарското съсловие и пациентски организации. Болницата е специализирана в диагностиката и лечението на целия спектър очни заболявания, включително редки и сложни случаи, които изискват сложен и комплексен подход при поставяне на диагнозата и последващо успешно лечение.

comment 0
visibility 842
Хабитат за птици

Младост ще осъмне с нов Хабитат за птици (СНИМКИ)

За деня на птиците 1 април „Софийска вода“ и фондация VISIONARY „облякоха“ с послание един от хидрофорните обекти в кв. „Младост“. С тази идеята отговорността за птиците, ще бъде споделена с обществеността. Преобразеният обект е част от проекта „Хабитат“, имащ за цел да насочи вниманието към влиянието на човека над околната среда и животинските видове. Новият дом на птиците се намира на кръстовището на бул. „Андрей Ляпчев“ и бул. „Ал. Малинов“ в ж.к. „Младост“ 1 и бе рисувано в продължение на една седмица. В момента има 90% спад на популацията на екземпляри като сивата яребица, врабчето, скореца и полската чучулига и др. Към идеята се включиха и учени и студенти от Биологическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски“. „Софийска вода“ поема ангажимента да по-добри условията за живот и развитие на хабитата, а също и да вниманието към каузата. Фондация VISIONARY изрисуваха на хидрофорната станция в кв. Младост обикновен скорец, една от птиците с най-красиво оперение, и птица чиято популация е намаляла с 48%.

comment 0
visibility 441
Столична община и СОС

Промяна на Общия устройствен план на София искат от "Младост"

Хората от район "Младост", които вдигнаха глас срещу застрояването на зелените площи пред бл. 73, искат столичният кмет Фандъкова да застане срещу приетия от Столичния общински съвет Общ устройствен план, съобщи news.bg. Според недоволните, документът трябвало така да бъде променен, че теренът пред блока да върне статута си на зелена площ. Протестиращите излагат и част от фактите. Декември миналата година СОС е приел новата регулация, която позволява да се строят сгради и включва направата на новата улица. До декември спорният терен обаче е бил със статут на зелена площ. Недоволните неоснователно  хвърлят вина върху кмета, че забавяла изпълнението на решението. А незавършването на процедурата говорело само за едно. Че администрацията е осъзнала, че приетият от СОС план е вреден. Това давало възможност и за отмяната му без допълнителни последствия. Гражданите от район "Младост" настояват Столичният общински съвет, с подкрепата на Фандъкова, да отмени решението. И по най-бързия начин да преотреди мястото за озеленяване. Както Столица.bg писа кметът Фандъкова не е подписала искания ПУП и в момента на терена при бл. 73 в Младост не може да се строи. "Няма и да подпиша", заяви градоначалникът преди 2 дни.

comment 0
visibility 1262
Кучета в парк Въртопо

Бездомни кучета и козел нападат хора в парк "Въртопо" (СНИМКИ)

Паркът "Въртопо", който е между столичните квартали "Младост", "Мусагеница", "Дървеница" и "Малинова долина" се е превърнал в доста рисково място за преминаване на хората. За това свидетелства и колоездачът Йордан Палпурин. Преди няколко дни той решил да мине през зелените площи, но преживял инфарктна среща с глутница бездомни кучета, предвождани от козел. Човекът карал колело в района на път за работа. Но се появили кучетата. Те не успели да го нахапят, защото използвал велосипеда си за защита. В суматохата успял да се обади и на 112 за помощ. След 20 минути се появил човек, който го спасил от агресорите, разказва мъжът пред bgonair.bg. Кучетата били с марки и кастрирани. Според хората от района козелът бил избягал от някъде и живеел заедно с кучетата. Вероятно неговото присъствие ги правело агресивни. Палпурин обясни, че в същия парк преди години бил нахапан 88-годишен мъж, който починал от раните си. Там има частни имоти и вероятно някой от собствениците си отглежда козела и кучетата. Въпреки че кучетата са с марки, те трябва да бъдат прибрани, за да не стане инцидент, смятат столичани.

comment 0
visibility 990
Младост 1, терен до бл. 73

Няма да има строеж до бл. 73 в Младост

Безсмислен ще се окаже протестът на живеещите в бл. 73 в Младост 1, който е плануван за тази вечер от 18.30 ч., научи Столица.bg. Имаше предложение за ПУП, който не съм подписала и няма да подпиша, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Хората с основание се притесняват за засторяването, каза кметът. Тя е категорична, че исканата преди време регулация няма да бъде приложена. Живеещите в бл. 73 искат да блокират възловата за Младост ул. Йерусалим в знак на недоволство срещу планирания строеж. Няма казус, защото няма да има строеж, стана ясно днес. Това обаче, което няма да се случи е, че на терена до блока им няма да има 12-етажна сграда нито нова улица.   

comment 0
visibility 567
Протест пред блок 73 в Младост

Жители на "Младост" отново на протест заради строеж

Живущите в столичния квартал "Младост" отново излизат на протест заради поредния нов строеж в района. Проблема е породен от застрояването на зелена площ с 12-етажна сграда точно пред блок 73. Проекта за новата жилищна сграда бе одобрен през декември месец миналата година, съобщава Bulgaria ON AIR. Хората не са съгласни да дишат мръсен въздух и да търпят постоянния шум от строежа на нова улица която ще минава под прозорците им. Според протестиращите решението е само едно и това е собствеността да се обяви за обществена. Те очакват отговор от институциите на който са изпратили жалби и подписка. Проблем за обитателите на блок 73 се оказва и преместването на централен водопровод именно заради новия строеж, като те се притесняват, че те ще трябва да платят разноските. Именно за това тази вечер от 18:30 часа те излизат на мирен протест пред болк 73  в "Младост", като очакват всеки, който иска да се включи в протеста.

comment 0
visibility 455
Полицай на посещение в детска градина

Пътни полицаи гостуваха на столична детска градина (СНИМКИ)

Униформените служители, обясниха на разбираем език основните правила за безопасност на дечица от 4 до 7 години. Събитието се състоя в частната детска градина Kinderoase в столичния квартал Младост 1. Те говориха с тях за пресичането, къде и как трябва да се прави безопасно. Униформените обясниха на малчуганите, какво трябва да имат, за да карат велосипед и как да да се возят безопасно в автомобил. На децата бяха показани движенията на регулировчика и какво означават те. Най-голямата атракция за възпитаниците на детската градина бяха полицейските коли и мотоциклети и какво има в тях. Специално за събитието децата бяха подготвили апликации на светофар и пътни знаци, които подариха на служителите на реда. Хлапетата успяха да се качат на полицейски автомобил както и на мотор. Те поканиха служителите на СДВР да дойдат отново в тяхната градина. Инспектор Близнаков сподели пред децата, че полицаите не са лоши хора и винаги са на пътя, за да им помагат. 

comment 0
visibility 416
Миене на улици

Продължава измиването на улици в Младост

Продължава миенето на улиците в район Младост, като до края на месеца трябва да са почистени всички райони. Към момента са измити почти изцяло „Младост“ 3 и „Младост“ 4. Предстои днес да бъде завършено цялостното им почистване. Миенето и почистването обхваща всички вътрешно-квартални улици и такива с обществена значимост. Днес ще започне миенето на улици в „Младост“ 2. Във всички райони, в които предстои измиване ще бъдат поставени разяснителни съобщения от Столичен инспекторат „Младост“, в които се указват точните улици и карета, по които предстои да се премине с цел измиване, както и интервал от часовете, в които ще се извърши тази дейност. Столичен инспекторат призовават гражданите за съдействие, като моли да паркират автомобилите си на съседни улици с цел качествено измиване на територията. Непремахнатите от собствениците автомобили ще бъдат принудително премествани на свободни места на съседни улици.

comment 0
visibility 501
Паднал кран в Младост 3

Няма нарушения на строежа в "Младост", на който аварира кран

След обстойна проверка не бяха открити нарушения и нередности на строежа в кв. „Младост 3“ , на който вчера падна кулокран. Това сочат резултатите от проверката извършена по разпореждане на началника на ДНСК арх. Иван Несторов. Експертите са получили цялата строителната документация. Те не са установили нередности около авариралият кулокран и той отговоря на одобрения проект. Не са нанесени увреждания на изпълненото до момента строителство на жилищната сграда. От район Младост съобщиха, че веднага след получаване на информация за инцидента са взели необходимите мерки. Уведомени са били служителите на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към СО, полицията, „Главна инспекция по труда“, фирмата изпълнител на строежа, както и фирмата, която отговаря за поддръжката на крана. Мястото е било оградено с обезопасителна лента. При инцидента няма пострадали, както и материални щети. Арх. Румен Русев – ВрИД Кмет на район „Младост“ лично е проверил наличната документация по строежа и е уведомил компетентните органи за случая. Към момента не са били констатирани проблеми с обекта . Възложител на проекта е фирма „Хермес Комс“ ООД, строителен надзор се упражнява от „Арка Консулт“ ЕООД, а строител е фирма „Калистратов Груп“ ООД. Разрешението за строеж на обекта е с дата 23.05.2018 г., а датата на откриване на строителната площадка е 08.08.2018 г. На място се строи „Многосекционна жилищна сграда с подземни и надземни гаражи и подземен трафопост“. Спазени са всички законови изисквания за стартиране на строително-монтажните работи по обекта и до момента не са установени никакви нарушения от страна на изпълнителя.

comment 0
visibility 385
Инцидент с кран

Тече проверка на ДНСК за падналия кран в „Младост“

Началникът на ДНСК, арх. Иван Несторов, е разпоредил извършването на проверка по повод опасният инцидент с падналия в столичния квартала „Младост“ кран. Проверката цели установяването на факти по отношение на това спазени ли са критериите за монтаж на крана. Провеярва се и цялата техническа документация на строителния обект. Припомняме, че вчера падна кран, обслужващ строителен обект в кв. „Младост“, находящ се срещу „Патиланци“ на бул. „Филип Аврамов“. За щастие, при падането не е пострадал никой.

comment 0
visibility 1763
Започва изграждането на канализация в кв. Горубляне

Започна изграждането на канализация в "Горубляне" (СНИМКИ)

В кв. Горубляне, район Младост започва изграждане на канализация и подмяна на водопровода. Днес в столичния квартал бе открита на строителна площадка на обект „Изграждане на канализация и подмяна на съществуващ водопровод по улиците, попадащи във водосбора на Главен колектор IV. Ремонтът обхваща района между ул. „Деян Попов“ и ул. „Хан Аспарух“, кв. „Горубляне“, район „Младост“ по ул. „Боте Бърборков“ от ул. „Деян Попов“ до ул. „Лазар Плачков“, ул. „Лазар Плачков“ от ул. „Хан Аспарух“ до ул. „Петър Дипларов“, ул. „Ален мак“ и 6 броя тупици“ Проектът е на Столична община, чрез концесионер „Софийска вода“ АД. Срокът за изпълнение е 190 работни дни. Изграждането на канализация и подмяна на водопровода е станало възможно благодарение на усилията на зам.-кмета Ирина Савина, която отговаря за  “Инвестиции и строителство” на Столична община, коментират от районната администрация. Със съдействие и усилена работа на САвина са отпуснати 2 225 000 лв., с които да бъдат извършени нужните строително-монтажни работи. На откриването на строителната площадка, днес, присъства кметът на Столична община район „Младост“ – арх. Румен Русев, зам.-кмет на район „Младост“ - инж. Снежана Вълкадинова, инж. Теодора Никленова – нач. отдел „Инженерна инфраструктура и благоустройство“, както и представители от „Софийска вода“ АД и фирмата изпълнител – „Гелак“ ООД – Георги Гелов.Чрез изграждането на канализацията и подмяната на водопровода, жителите на кв. „Горубляне“ ще повишат качеството си на живот, което е и сред основните приоритети на арх. Русев. Гражданите можат да разгледат проекта в сградата на СО район „Младост“, на адрес: ж.к. „Младост“ 3, ул. „Свето Преображение“ № 1, ет. 2, стая 213, инж. Теодора Никленова.