Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
  • Васил Терзиев (42%, 185 Гласове)
  • Ваня Григорова (36%, 159 Гласове)
  • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
  • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2292
-

"Кучето като член на семейството" в парк Младост 3

Събитие на тема "Кучето като член на семейството" ще представят хората на "Моето куче", съобщават от районната администрация на столичният район "Младост". В програмата на събитието, което ще се проведе в парк Младост 3 на 5 юни 2022 от 11.00 часа, е включен семинар с практическа част и демонстрация на обучителни игри с кучета, а студио "Жълто куче" ще се включи с фотосесия за стопани и любимци. Събитието се осъществява с подкрепата на Maxi pet, в чиито магазини всеки е добре дошъл със своя домашен любимец, да му предостави възможността сам да избере своята нова играчка или да опита нов вид храна или лакомство. Ценностите, за които допринася това събитие, са правилно разбиране на кучешкия вид и неговите нужди, ефективно и етично общуване с кучетата, любознателност и себеразвитие на техните хора, оформяне на толерантност между хората с кучета и хората без кучета, подчертават от районната администрация.

comment 0
visibility 3247
-

ИК "Горубляне": Парк "Изток" не може да се осъществи по начина, по който е проектиран

Парк "Изток" никога няма да се случи по начина, по който е проектиран в подробния устройствен план на столицата. Това заяви пред БНР арх. Янита Тарабанова от Инициативен комитет „Горубляне“. Арх.Тарабанова, Инициативен комитет „Горубляне“: Не може 50 % от Младост да бъде паркове От инициативния комитет са провели срещи с министър Сандов, както и с политици от различни партии. "Всички казват, че паркът не може да се реализира", каза арх. Тарабанова. По думите ѝ когато през 1991 - 1995г земята е връщана на собствениците, терените не са предвидени за парк. Решението за парк е от 2006-2008 г., като логиката е да се вземат всички свободни земи на Горубляне. Трябвало е да има проценти зелени площи и служебно се е решавало къде да са те. Собствениците на земи са съгласни да дарят от земите си за изграждане на улици и детски градини. На 25 май предстои среща в МРРБ за направата на ПУП по чл.16, като една четвърт от дарените терени ще са за обществени нужди. Според арх. Весела Цанова от Инициативния комитет, шанс за Парк Изток има, ако се редуцира в нормални габарити, така че да има възможност за финансиране. Да има и паркове, и улици, и място за строителство. Тя добавя, че изграждането на парка ще струва над 100 милиарда според "Визия за София", което е очевидно непосилно за общината. От сдружението настояват за законови промени, които да следят да бъде спазен както обществения, така и частния интерес. Чистият въздух на София няма да се случи с рязане на дървета по улиците и с правене на паркове в периферията, те не пречистват въздуха на София, категорични са гражданите на Горубляне. "Проблемите на Горубляне не се различават от тези на останалите квартали - те са в качеството на живот", заяви пред БНР арх. Стефан Стефанов - кмет на столичният район "Младост". Той отбеляза, че проблемите с парковете са неглижирани в годините назад. Към момента София няма финансов ресурс, за да придобие земите за парковете. Според районният кмет, вариантът за ПУП по чл.16 няма да е задоволителен за всички в "Младост", но пък сегашната ситуация не е полезна за никого. По думите му, наредбата за отчуждаване в момента се преработва. Той поясни, че районният кмет предава като становище за Общинския съвет всяка възможност, предложена от гражданите. " Ако се работи с мащабите и скоростта на последните 15 години, не виждам кога ще станат нещата", каза арх. Стефанов, като добави, че ако районът разполага с финансов ресурс, ще може да обърне внимание на проблемите си, но засега огромна част от средствата се решава на друго ниво.

comment 0
visibility 3386
-

В "Младост" подмениха пясъка в детските площадки и пострадали фиданки

Район „Младост“ поетапно подменя пясъка в детските площадки, съобразно отпускания финансов ресурс, съобщават от районната администрация. Нов е пясъкът на детските площадки при бл. № 2А, 66, 72, 345, 514, 505 и 506. На площадките до бл № 6, 13, 20, 28, 50, 124, 219, 501 и 502, 521, пясъкът вече беше подменен, съобщават от района, като добавят, че ще последва дезинфекция на всички изброени пясъчници. Пясъкът, който се полага, отговаря на изискванията в Наредбата за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Учениците от 11”Е” клас в СГСАГ „Христо Ботев“ със специалност парково строителство пък провериха горите, засадени в района от предните випуски. Гората на випуск “2020” в Борисовата градина се развива отлично, констатираха те. Гората на випуск “2021” в район „Младост“ е пострадала малко от летните горещини и зимните ниски температури. Под ръководството на ландш. арх Емил Манолов учениците отстраниха пострадалите фиданки и ги подмениха с нови от вида Шестил.

Реклама
comment 0
visibility 3715
Не достигат доброволци за бежанския центъра в столичния кв. Младост

Не достигат доброволци за бежанския център в столичния кв. Младост

Недостиг на доброволци е причината един от най-големите кризисни центрове за украински бежанци в столицата да спре дейността си по празниците. Центърът в кв. „Младост“ няма да работи до 25 април, включително, съобщава Btv. По думите на управителя Мария Рангелова хората, които помагат на доброволни начала, не са спирали да работят в продължение на много дни, затова сега им е дадена почивка. След като успеят да се адаптират, някои от самите украинци също стават доброволци. Регистрационният център в „Младост“ е първото място, в което попадат много от чуждестранните граждани, идвайки в страната ни. На ден около 200 нови човека минават през него.    Предстои откриването и на четвърти център в района, за който ще са нужни още доброволци, обясни Рангелова. Освен това съвсем скоро се очаква да стартира и нова програма „Прегърни семейство“, която ще подкрепя бежанците, когато излязат извън сградата на центъра. За тази инициатива също ще се търсят хора, които да помагат. Центърът в кв. "Младост" пуска периодично списъци с нужните храни и продукти, които са необходими.   

comment 0
visibility 3304
-

В "Младост" ще има концерт на българи от Молдова, Сърбия и Украйна

На лятната сцена в парк „Младост 3“, пред районната администрация, ще има концерт на българи от Молдова, Сърбия и Украйна. Това съобщават организаторите на събитието от районната администрация. Събитието е част от Културния календар на район „Младост“ и се организира съвместно с Фондация „Бесарабски българи – 98“, Агенцията за българите в чужбина, Български Арт и фолклорен център „Нестия“ с любезното съдействие на Посолството на Република Молдова в България. Концертът ще започне точно в 17,00 часа на 25 април. Входът е свободен!

comment 0
visibility 3179
-

В "Младост" обявиха график за извозване на едрогабаритни отпадъци

В столичният район "Младост" обявиха график, по който ще се извозват едрогабаритните отпадъци в различните квартали. „МЛАДОСТ” 1 - Понеделник и Четвъртък„МЛАДОСТ” 1А - Вторник и Събота„МЛАДОСТ” 2 - Сряда и Събота„МЛАДОСТ” 3 - Четвъртък и Неделя„МЛАДОСТ” 4 - Вторник и Петък„ГОРУБЛЯНЕ” - Сряда и Неделя„ПОЛИГОНА” - Понеделник и Петък От районната администрация съобщават още, че едрогабаритните отпадъци трябва да се оставят до контейнерите за битови отпадъци след 19:00 часа в деня, предхождащ извозването и до 9:00 ч. в деня от графика. Клоните от кастрене на храсти и дървета трябва да се оставят до контейнерите за битови отпадъци отделно от едрогабаритния отпадък, напомнят от района. Информация за начините за изхвърляне и на други видове отпадък може да откриете на сайтовете на Столичен инспекторат и Район „Младост“. Едрогабаритните отпадъци представляват обемни битови отпадъци, които поради своите размери и тегло не могат да се поставят в съдовете за твърди битови отпадъци и изискват специфична организация за предаване и третиране. Това могат да са шкафове, дивани, матраци, фотьойли, кресла, столове, маси, мокети, килими и др. Забранено е смесването им с битови и зелени отпадъци.

comment 0
visibility 3171
Доброволци се включват в пролетно почистване на Младост

Доброволци се включват в пролетното почистване на Младост

Месец април в столичния район „Младост“ ще започне с мащабно пролетно почистване. Инициативата се организира от Столична община и ще стартира на 1 април, съобщават от районната администрация. Целта е да се привлекат колкото може повече доброволци и да бъдат почистени прилежащи площи към жилищни сгради, площадки за игри и спорт, междублокови пространства, дворове на училища и детски градини. Акцията ще се проведе в предварително определени дни по места:1-2 април КУЧЕШКАТА ПОЛЯНА зад Окръжна болница, начало 10:00 ч. Сборен пункт на ул. „Митрополит Сливенски”, зад бл. 144, ж.к. „Младост” 1 9 април ПАРК „СУХОТО ДЕРЕ”, начало 10:00 ч. Сборен пункт до пощенската станция на ул. „Филип Аврамов”, ж.к. „Младост“ 4 9 април КВ. „ГОРУБЛЯНЕ”, Контейнер за зелени отпадъци ще бъде позициониран до сградата на кметството 10 април ПАРК „ВЪРТОПО” начало 10:00 ч. Сборен пункт зад бл. 242, до обръщалото на тролейбус №5, ж.к. „Младост” 2 Чували, ръкавици и логистика ще бъдат осигурени от районната администрация, след предварителна заявка. Всеки гражданин, който иска да участва в кампанията, може да заяви участието си или в Районната администрация (тел. 02/9067682) или в Столичен Инспекторат “Младост”(тел. 02/9067699). На 16 април от 8:30 до 14:30 ч. мобилен пункт ще събира опасни отпадъци, генерирани в домакинството. Обектът ще се намира на паркинга между бл. 44 и бл. 45, бул. „Андрей Сахаров“, ж.к. „Младост“ 1.

comment 0
visibility 4447
Първият STEAM център по изкуствата в София е в 114 СУ

Първият STEAM център по изкуствата в София е в 144 СУ

Софийското 144 СУ „Народни будители“ вече има СТЕАМ център за изкуства и технологии. Специални гости на откриването бяха кметът на столицата Йорданка Фандъкова, зам.-кмет на район „Младост“ Владимир Клисуров, както и експерти в областта на образованието и др. Това е единственият STEAM център по изкуства в София. Проектът е финансиран по Национална програма на МОН „Изграждане на училищна STEM среда“. Центърът разполага със зали за графични изкуства, изящни изкуства, студио за звукозапис, видео студио, музикална зала, STEAM зала, ателие за приложни изкуства и кабинет по технологии и предприемачество.

comment 0
visibility 2599
-

В "Младост" събират средства за нов енорийски център с концерт и изложба

Църковното настоятелство на храм "Рождество Христово" в столичният район "Младост" кани на благотворителен концерт и изложба, които ще се състоят на 24 март от 18,00 часа в резиденция "Тера". Средствата, събрани от събитието, ще отидат за изграждането на нов енорийски център към храма, съобщават от настоятелството. Центърът съществува от шест години, през които развива различни дейности. Има неделно училище, школа по църковна музика и по иконопис, курсове по катехизис и по новогръцки, уроци по китара, школа по шахмат. "Идеята на концерта е за изграждане на нов енорийски център до храма, тъй като сегашното пространство се оказва недостатъчно", разказва пред БТА Велина Тонева от енорийския център. Вече има изграден проект за 120 кв. м закрита площ, в която ще са разположени две многофункционални зали, магерница , в която да се приготвя храна за социално слаби и лекарски кабинет. Програмата на концерта ще включва църковно пеене от школата на Никола Антонов, оперна музика, изпълнения на арфа и на китара, както и на детски състави. Предвиден е и благотворителен базар с картини на български художници, дарени за каузата.

comment 0
visibility 2967
-

Маси за шах на окрито поставиха в "Младост"

С тържествено събитие в чест на настъпващата пролет беше отбелязано поставянето на маси за шах на открито в столичния район "Младост". Това съобщиха от районната администрация. Пред пенсионерския клуб в „Младост 3“ зам.-кметът по образование, социални дейности, здравеопазване, култура, спорт и екология, г-н Владимир Клисуров се срещна с Калоян Гешев, петокласник от 125 СУ "Проф. Боян Пенев", който стана символичен победител в приятелската партия шах и обеща да продължи срещите си с любезните домакини. Членовете на Клуба на инвалида и пенсионера до блок 334 с интерес проследиха играта на младия математик. Те ежедневно провеждат срещи и играят шах, табла и карти, а сега ще имат възможност да ползват и масите на открито, поставени от района за удобство на гражданите.  

comment 0
visibility 4531
-

Преработен е проектът за специализиран ПУП за трети метродиаметър на софийското метро

Проектите за ПУП на продължението на метрото от Слатина към Цариградско шосе са преработени, съобщиха от район Младост. Корекциите в регулацията са за новото трасе, продължение на третата метролиния и станции на разклонението от Военна академия „Г. С. Раковски“ до Цариградско шосе - болница "Света Анна" - Окръжна болница. Маршрутът на подземната железница е от Военна академия по бул. Гео Милев, бул. Асен Йорданов, пред МФСЗ „Арена Армеец София“, по бул. Цариградско шосе до бул. Йерусалим. За този участък все още няма избран изпълнител, но в момента върви процедура по ЗОП. Промени са направени на План за улична регулация, План за регулация на прилежащи УПИ, проект за вертикална планировка и План-схеми на техническата инфраструктура по чл. 108 от ЗУТ. Проектите трябва да минат през общестевно обсъждане и вече са публикувани ва официалните сайтове на столичните райони администрации на „Оборище“, „Слатина“ и „Младост“.  Изменението на ПУП обхваща части от зони на Подуяне – център, Гео Милев – Подуяне – Редута, Гео Милев и Гео Милев – Подуяне – Редута, Парк „Гео Милев“, Христо Смирненски – Слатина, Христо Смирненски – Слатина – ул. Кривина, НПЗ „Изток – м. Къро“, БАН IV км, Младост 1. Заинтересованите лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общината в едномесечен срок от датата на обнародването в „Държавен вестник“.

comment 0
visibility 5528
54 сгради в район „Младост“ ще бъдат обновени

54 сгради в район „Младост“ ще бъдат обновени

Към момента 54 сгради в столичния район „Младост“ ще могат да бъдат обновени по проекта SHEERenov, съобщават на сайта си от районната администрация. Заявление за участие са подали 76 етажни собствености, с общо 2230 домакинства в тях. След проведени анкетни проучвания са избрани тези от тях, които ще могат да получат обследване за енергийна ефективност в рамките на проекта. В понеделник – 14 март, от 18:00 ч. ще се проведе информационна среща за домоуправителите на въпросните сгради.Тя ще протече при следния дневен ред: - Информация за напредъка по проекта, включително представяне на резултати от извършените огледи на сградите и проведените анкетни проучвания. - Следващи стъпки и предстоящи действия. - Дискусия, свързана с организирането на събранията в етажната собственост за представяне на изготвените предварителни разчети за обновяването на сградите. - Обсъждане на финансови въпроси, включително свързани със социално уязвими собственици и „енергийно бедните“ домакинства. - Дискусия, свързана с условията, които трябва да бъдат постигнати от етажните собствености, за да бъдат изготвени обследвания за енергийна ефективност на техните сгради, финансирани от проекта. Събитието ще бъде публично достъпно на живо през Facebook профила на проекта.

comment 0
visibility 11680
-

Арх.Тарабанова, Инициативен комитет „Горубляне“: Не може 50 % от Младост да бъде паркове

Казусът с възстановените имоти и блокирани вече 30 г. имоти в кв. Горубляне засяга над 10 хил. човека в квартала. Това каза пред БНР арх. Янита Тарабанова от Инициативен комитет „Горубляне“. Става въпрос за пространството между "Младост" и "Горубляне", което беше отредено за т.нар. Източен парк, който няма да се случи по мнението на жителите. Имотите са възстановени на собствениците в реални граници в периода 1991-1995 г., тъй като не са били застроени. През 2007 г. с общ устройствен план половината от тези земи, които са 1400 дка. са отредени за парк, а останалите 1400 дка. - за строителство. Срокът за отчуждаването на имотите за парк е изтекъл, без нито един имот да е отчужден, а собствениците искат да ползват собствеността си. 30 години те на практика са блокирани от държавата. По думите на Тарабанова, предвидените средства за реализация на подробния устройствен план за публични мероприятия са на стойност 100 млрд. евро, което е немислимо дори за столици като Париж и Берлин. Столична община отчуждава приоритетно терени за детски градини, улици и булеварди, зелените площи са оставени на заден план, добави тя. Това поставя собствениците на имотите в положение на неизвестност и несигурност, което продължава с години. Жителите са съгласни да предоставят на столична община 25% от земята си за реализирането на предвиденото строителство и за парк, който да бъде в рамките на жилищния квартал. Столичния общински съвет е изработил на ПУП за терена с площта от 140 декара, който на изток граничи с „Горубляне”, на юг с Околовръстното шосе, на запад с бъдещия Източен парк, а на север с предвижданото продължение на бул. „Копенхаген“. Те обаче искат да могат да ползват останалите 75% от земите си. „Ние сме абсолютно „ЗА“ изграждането на паркове, въпросът е те да бъдат с адекватни размери. Публичните пространства трябва да са пропорционални на площта на района. Не може 50 % от Район „Младост“ да бъде паркове“, добави арх. Янита Тарабанова. „Оттук нататък престоят протести от наша страна, ние държим новите депутати да спазят законите и да ги променят в съответствие с конституцията. В противен случай предстои заграждане на парк „Изток“ с ограда“, каза още тя.  

comment 0
visibility 2996
-

Детска градина в "Младост" обяви конкурс за рисунка за своята 40-та годишнина

Тази година ДГ „Елхица“ в столичния район "Младост" чества своя 40-годишен юбилей. "Готвим голям празник, както и редица съпътсващи събития. Едно такова събитие е конкурсът за детска рисунка", съобщават от районната администрация. Конкурсът ще се проведе под мотото „Аз в детската градина“ - организаторите смятат, че то ще даде свобода на децата да нарисуват своето място в детската градина. "Целта е да дадем възможност на децата да споделят своите спомени и емоции от живота в детската градина, както и да стимулираме детското творчество. Избрахме рисунките да се правят у дома, за да съпреживеете заедно, деца и родители, любимите моменти и другарчета на детето в детската градина. Преди да започнат да рисуват, децата трябва да бъдат подканени да си спомнят най-прекрасните моменти, места, приятелчета, събития, уроци, игри – вътре или навън", казват от районната администрация. Няма ограничение за използваните техники и материали за рисуване. В конкурса могат да участват всички деца и ученици между 3 и 10 годишна възраст. Рисунките трябва да бъдат оставени в специалната кутия на входа на детската градина до 10-ти Април 2022 г. За получените по пощата важи датата на пощенското клеймо. Най-добрите творби ще бъдат отличени с награди, по три във всяка възрастова група. Подробно за условията на конкурса можете да прочетете на страницата на район "Младост".  

comment 0
visibility 4388
-

Съсед с проблеми тормози системно жителите на "Младост" в София

Жителите на блок в столичния квартал "Младост"1 системно са тормозени от съсед с психични проблеми, разказа БНТ. Мъжът е без документи и изпитва трудности да си плаща тока и да се грижи за себе си, каза самият той. Домоуправителят на блока разказа, че през деня няма проблем и е спокойно, но нощем тормозът е постоянен. По думите на съседите, мъжът е наркозависим, в апартамента няма ток и условията са мизерни, но за сметка на това купоните са непрестанни. Мъжът събира приятели на гости, които чупят етажната собственост и вдигат непрестанни скандали. Съседите са подавали многобройни сигнали в полицията и в социалните служби, но са безсилни да се справят с проблема. Заместник-кметът на район "Младост" Любомир Миладинов каза пред БНТ, че лицето е под пълно запрещение от около 20 години. Петима негови близки са потърсени за съдействие, те трябва да пожелаят да му бъдат настойници.

Район Младост

Територия на район Младост

Територия на район Младост

Столичният район Младост влючва в състава си комплекс „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона, както и 2 промишлени зони – Изток и Горубляне. Тук се намира и Бизнес парк София – най-големия бизнес комплекс на територията на Източна Европа. Район Младост се нарежда на второ място по брой на население след район Люлин. Район Младост се състои от пет микрорайона – Младост 1, 1А, 2, 3, 4.

Район Младост е един от най-модерните и бързо развиващи се столични райони.

История на район Младост

История на район Младост

През 1964 г. започват да се изготвят проектите за Младост. Конкурса печели екипът на арх. Богдан Томалевски. Според основния план, теренът на район Младост бил в рамките на северна граница магистралата София – Пловдив (6-ти киломе­тър), плавателният канал, с. Дървеница и улица 256. Обособени били пет микрорайона, във всеки от които да има място за приблизително 7 500 жители.

Район Младост се отъждествявал с модерното жилищно строителство в София. Теренът, на който бил разположен район Младост, бил най-просторният и привлекателен край София. Изграден е първо Младост -1. Той от своя страна се състои от четири микрорайона. След осъществяването на проектите за Младост 3 и Младост 4 район Младост става колкото един голям град. Сега там има повече от 400 блока. Те са предимно едропанелни. От 90-те години на миналия век до днес в район Младост се вдигат предимно монолитни сгради.

Транспорт в район Младост

Транспорт в район Младост

Жителите на район Младост за придвижване в рамките на цялата столица могат да изберат метрото, автобус, тролей или маршрутка. През район Младост минават автобусите 1, 3, 4, 8, 76, 88, 111, 112, 113, 213, 305, 306, 314 и 413. Тролеите, които пътуват през район Младост са 5 и 8. Маршрутките, които са на разположение на жителите на район Младост, са 3, 6, 14, 24, 29.

В район Младост има пет станции на метрото, а именно „Младост 1”, „Младост 3”, „Александър Малинов”, „Акад. Ал. Теодоров – Балан” и „Бизнес парк София”.

Въпреки, че Метрото поема доста голяма част потока пътуващи към и от район Младост, продължават задръстванията по булевард „Александър Малинов“. 

Образование в район Младост

Образование в район Младост

Детските градини в цяла София все не достигат. Район Младост разполага с 19 детски градини и ясли. За нуждите на район Младост функционират 15 училища, от които едно спортно училище, едно технологично, едно основно и 9 средни училища.

Средища на култура и образование в район Младост са и четирите читалища.

На територията на район Младост е разположена и функционира софтуерната академия „Телерик“.

Бизнес Парк София в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Немската компания Линдер купува имот в район Младост през 1999 г и започва проектирането на най-големия мултифункционален бизнес парк не само в страната, но и в Югоизточна Европа. През 2001 г. започват строителните работи по сградите на бизнес парка. През 2006 г. комплексът става собственост на Arco Capital Corporation Ltd.

Разположен в лоното на Витоша, в пределите на район Младост, разполага с 14 сгради. В офисите там работят повече от 10 000 човека, допълнително 4000 човека дневно посещават бизнес парка в район Младост. Паркът е на комуникативно място, лесно достъпно от всички части на столицата.

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Факт е, че район Младост е добре снабден с търговски центрове. На територията на район Младост филиали имат редица големи търговски вериги като Фантастико, Т-Маркет, Била, Хит, Лидл, Кауфланд, Хран Комерс, Технополис, Комо, Зора и др.

В район Младост се намира и големият търговски център The Mall. Пешеходният му достъп е неудобен. Застроената площ на търговския център е 66 000 кв.м. Молът разполага с 6 етажа – 3 подземни и 3 над земята. Търговският център в район Младост предлага търговска площ на 185 магазина. Паркингът предлага паркоместа за 2800 коли. Търговският център е любимо място за отдих и пазаруване на много столичани и гости на София.

На територията на район Младост се намира и парк Въртопо. Паркът в район Младост получава това име още през 1938 г. До парка може да се стигне с градския транспорт –

  • С метрото по линия 1
  • С автобуси 1, 3, 4, 5, 6, 69, 70, 76, 84, 88, 111, 113, 123, 184, 213, 280, 294, 305, 306, 314 и 413
  • С тролейбуси 4, 5, 8, и 11

Парк Въртопо се простира на площ от почти 169 ха. В него има гористи участъци и открити пространства. Две малки рекички, Рекмарица и Сухата река се обединяват в Дървенишката река. 

На територията на район Младост се намира манастир „Св. Пророк Илия“, познат като Дървенишки манастир. До него може да се стигне по асфалт. Според историците, местността, в която се намира манастира, е свещена. По време на Софийското въстание през 1595 година имало масово убийство на българи. На мястото бил сложен кръст, а след това издигнат параклис. Постепенно, с добавяне на ниски сгради, се оформя манастир. Сегашният манастир, в район Младост, е построен през 1924 г. Днес този манастир е действащ девически.

В квартал Горубляне, район Младост, е разположен и друг манастир - храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Хората разказват, че Самоковският бей, прибирайки се към Самоков, видял как българите извършвали опело пред дърво. Той разбрал, че били принудени да го правят там, тъй като нямали храм. Беят бързо издействал разрешение за строеж на храм. Дори дал една нива, от която да се издържа манастира. Неизвестен художник е зографисал храма. Днес храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, продължава да съществува и да изпълнява ролята си на пазител на вярата.

В двора на храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, е разположен военен паметник, издигнат в памет на загиналите във войните за национално обединение. Той представлява пирамида, четиристенна с кръст на върха. Основата на военния паметник в район Младост е от две стъпала. Издигнат е по идея на настоятелството на храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Откриването му е било през лятото на 1996 г в район Младост.

Район Младост продължава своето развитие. След скандалните разкрития за корупция с участието на кмета на район Младост, екипът на районното кметство се стреми да работи максимално прозрачно и в интерес на столичани. Всички са наясно, че размерите район Младост изискват отлична организация и бързо осъществяване на всяка задача, за да не бъдат ощетявани жителите на района в един или друг аспект.

Територия на район Младост

История на район Младост

Транспорт в район Младост

Образование в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Прочетете още