Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 27 Гласове)
  • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 233 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1987
type-photo.svg
дървета

Строители бетонираха дървета във футболно игрище (СНИМКИ)

Дървета бяха бетонирани във футболно игрище. Абсурдната ситуация се е разиграла в столичния район "Младост", съобщи bTV. Според самата строителна бригада някой от работниците много е бързал да си свърши работа или пък и бил "малоумен", за да допусне подобна нелогична ситуация. Кметът на района арх. Румен Русев пък обясни пред камерите, че не е получавал сигнали за бетонирани дървета. Той призна, че във всеки район има човек, който отговаря за дърветата. Но и откровено казва, че сам няма как да се справи с подобни абсурди. Живеещите в квартала са възмутени от своеволието на строителите. Но са категорични,че подобно нещо не е изключение. Нарушителят трябва да плати между 200 и 500 лева за всяко дърво.

comment 0
visibility 1509
ремонти

300 000 лв. за ремонти на тротоари и пътища в "Младост"

Сумата от 300 000 лева с ДДС е отпусната на район "Младост" за ремонти на тротоари и пътна настилка. Парите идват след направената програма за текущи ремонти, която от общината са създали след многократни оплаквания на хората за проблемни пътища и пешеходни участъци.Парите бяха отпуснати в началото на тази седмица, а програмата бе представена на Столична община за разглеждане и в края на миналата седмица бе одобрена. От началото на годината до днес са отпуснати 380 000 лв. с ДДС за ремонти на пътна настилка.А последният парафиран транш от 300 000 лв. ще бъде използван основно за тротоари и участъци с обществено значение.С отпуснатите средства и планираните ремонти се цели подобряване на инфраструктурата в район „Младост“ и подобряване качеството на живот.  

comment 0
visibility 1247
type-photo.svg
площадка

Нова детска площадка зарадва улица "Самара" (СНИМКИ)

Нова детска площадка зарадва живеещите на улица „Самара“ в „Младост“ 4. Мястото за игра е дарение от фирма "Адванс Бизнес Център“ ЕАД. То е подходящо за деца от 3 до 12 години. Площадката е готова и до дни ще бъде официално открита. Съоръжението отговаря на всички нормативни изисквания за безопасност, има привлекателен вид и достатъчно възможности за игра на децата и почивка за родителите. Дарението на частната фирма е на обща стойност 91 462,40 лв за проектиране и изпълнение на СМР – реновиране и благоустрояване на парк „Младост 4". То включва освен мястото за игра и площадка за разхождане на кучета, отговоряща на всички изисквания.  

Реклама
comment 0
visibility 2093
Къщички за бездомни

Правят къщички за бездомните котки и кучета в столицата

Мненията за поставянето на къщички за бездомните животни в София определено са много различни. Мнозина подкрепят тази идея. Други са категорично против, тъй като смятат, че бездомните носят само проблеми, пише Трафик нюз. Поставянето на къщички за бездомните котки и кучета в градските пространства е напълно законно. Според закона за защита на животните, чл. 47, щом животното е кастрирано, ваксинирано и обезпаразитено и за него се полагат необходимите грижи, може да живее на улицата. Това е и целта на програмата „Кастрирай и върни". От организация „Дара“ споделят, че щом животното е под нечий надзор, то няма как да е опасно. Ако има подходящо място да се подслонят, бездомните животни няма да искат да влизат във входовете на блоковете. Къщичките за котките за котките се монтират на повечето места по дърветата, за да са далеч от кучетата. Кучешките колибки се поставят далеч от жилищните блокове и къщи, в тревните площи. Вече са поставени първите жилища за бездомни животни в столичния квартал „Младост“ 1.

comment 0
visibility 1486
Застрояване на терен до бл. 73 в Младост

Решение на СОС създаде пак напрежение в Младост

Решение на СОС за отмяна на застрояването на терен в Младост до бл. 73 създаде ново напрежение. Връщането на процедурата изправи един срещу друг живеещи в блока и инвеститора, съобщи Bulgaria ON AIR. След няколко протеста на местните, които не искат до блока им да има 12-етажна сграда, тази сутрин частният терен бе заграден. Хората от бл. 73 осъмнали с багери под прозорците Собственикът на имота Гергана Симова призова кмета на София Йорданка Фандъкова да реши създалата се ситуацията. За 6 месеца местният парламент два пъти сменил решението си, казва Симова. Тя очаква отговори на писмата си. Хората от блока също смятат, че СОС ги противопоставя на инвеститорите. Вчера кметът Йорданка Фандъкова поиска оставката на главния архитект на район Младост Стефанов. той пренебрегнал преговорите на работната група със собственик на имот в Младост 4 и дал разрешително за строеж до бл. 401.

comment 0
visibility 3911
кино под звездите

Отново ще има кино под звездите в "Младост"

За пета поредна година в район "Младост" ще се проведе инициативата "Блок кино". Това е представяне на нови български филми под открито небе в различни части на общината. Сред българските ленти, които хората ще могат да видят са "Брак", "Ага", "Тайният живот на Вера" и други. Прожекциите са в 20.45 часа. Две ще има на 31 юли и една ще бъде на 1 август.   

comment 0
visibility 1943
type-photo.svg
Приемна на полицията

Приключи ремонтът на полицейската приемна в „Младост“ 4 (СНИМКИ)

През този месец успешно приключи ремонтът на полицейската приемна в бл. 464, ж.к. „Младост“ 4 в София. Той е извършен от фирма „ПСГ“ АД само за месец и е на стойност 4996,37 лв. с ДДС. Работа на строителния екип бе проследена от Росен Бинев и лично от ВрИД Кмет – арх. Румен Русев, който присъства и при издаването на готовия обект. В приемната са добавени нови бюра, диван, нов под, нова тоалетна и др.

comment 0
visibility 829
Младост протест

Протестът в Младост срещу 12 етажен хотел

Живеещите в столичния квартал „Младост” излязоха на нов протест срещу застрояването на зелените площи. Те са недоволни от това, че ще има строеж на 12 етажен хотел пред блок 73 в квартала. Протестът започна мирно в градинката която е предвидено да бъде застроена, освен там в целия район са предвидени още 10 нови строежа. Това е поредният протест на жителите на квартала с искане за спиране на строежите и заличаването на зелените площи.  

comment 0
visibility 1088
Протест - Да запазим зелената площ пред бл. 73, Младост 1

Жители на "Младост" излизат на нов протест срещу застрояването (СНИМКИ)

Живеещите в столичния квартал „Младост” организират днес нов протест срещу застрояването на зелените площи.  Те са недоволни от това, че ще има строеж пред блок 73 в квартала. Протеста ще започне от застрашена градинка и ще прерасне в шествие по булевард Сахаров в 18:30 часа, съобщават организаторите в социалната мрежа. Недоволството ще се състои под наслов „Строеж няма да има“. Жителите на квартала искат от Столичният общински съвет да възстанови статута на зелената поляна. Те призовават към техния протест да се включат и граждани от други райони. Инициативния комитет организиращ шествието смята, че от обещанията на столичният кмет Йорданка Фандъкова след първият им протест през месец март тази година изобщо не са последвали каквито и да било действия. За това те излизат за да не позволят застрояването на целия квартал. Ако проектът бе реализиран на мястото ще има нова лица и която ще поеме целият трафик по ул. "Йерусалим" и бул. "Сахаров" и ще минава буквално под балконите на хората. С новият път ще бъдат махнати и близо 60 паркоместа, новите сгради пък ще засенчат съществуващите блокове и ще генерират нов голям брой автомобили. Гражданите са недоволни и от това ,че планът предвижда да бъде изместен централният топлопровод, заради което пък ще бъде спирана топлата вода и ще зачестят авариите в района. Според протестиращите в района е планирано строителството на 10 нови сгради. И за това те са готови на мащабни протести.

comment 0
visibility 1581
детска градина

Променят летния график на детските градини в "Младост"

Промяна е настъпила в летния график на детските градини на територията на район "Младост". Става дума основно за детска градина 28 "Ян Бибиян". Директорът на градината Корнелия Танева е изпратила писмо до администрацията, в което обяснява, че се налага градината да откаже графика за дежурства пред юли и август. Причината- недоволство на родители, чиито деца са в "Ян Бибиян" заради отдалечеността между тази градина и ДГ 178 "Сребърно копитце". Двете детски заведения е трябвало да бъдат в режим на работа през юли и август. Заради това "Ян Бибиян" ще работи без прекъсване през посочения период.    

comment 0
visibility 1109
Река Банишка

Почистват участъци от река Банишка в „Младост 4“

Започва почистването на отделни участъци от река Банишка минава ще през територията на ж. к. „Младост 4“. Чистеното ще стартира на 19 юни сряда. Изчистването ще се извърши в следните участъци: - След и преди моста на ул. „Ф. Аврамов“, ж. к. „Младост 4“; - Преди и след моста на бул. „Ал. Малинов“, ж. к. „Младост 4“; - След моста на Софийски околовръстен път, в. з. „Малинова долина“. Ще бъдат събрани и извозени натрупани наноси, земни маси, битови отпадъци и паднала суха растителност. Ще се извърши сеч на определена храстова и дървесна растителност, която представлява опасност от запушване на дерето и причиняване на наводнения.

comment 0
visibility 884
ремонт

Завърши ремонтът на спортна площадка на улица "Самара" (СНИМКИ)

Ремонтът на многофункционална спортна площадка в квартал "Младост" 4- улица "Самара", вече е завършен. Направени са много изменения, които целят площадката да бъде ползвана пълноценно и от млади, и от стари, съобщиха от Дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм"/ПИСТ/. Ето и какво бе извършено в рамките на ремонтните дейности: - поставяне на оградна мрежа - нови оградни пана;- демонтаж и монтаж на футболна врата, демонтаж на стари баскетболни кошове;- рязане и фрезоване на асфалтова настилка;- изкопи за нови фундаменти на футболни врати;- обезопасяване на баскетболен кош;- монтаж на двойна метална врата за вход площадката и други  

comment 0
visibility 831
шахмат

Детски градини участваха в турнир по шахмат (СНИМКИ)

Няколко детски градини от район "Младост" участваха в турнир по шахмат. Домакин на надпреварата бе ДГ 59 "Елхица". Участие взеха възпитаниците на ДГ 11 „Мики Маус“ и Частна детска градина „Аника“.За добрите постижения на невръстните шахматисти заслуга имат треньорите от шахматен клуб „Рибаров“ – Петър Рибаров и Петър Дренчев. Строг, но справедлив главен съдия на турнира бе Симеон Стоичков, съобщават от администрацията на района. Дребосъчетата показаха много добро познаване на играта и някои от най-изненадващите ходове в нея. За малките спортисти имаше награди и грамоти, които след приключване на турнира им бяха връчени.За доброто настроение на всички накрая децата изиграха партия „жив шахмат“, която предизвика много усмивки и добро настроение.      

comment 0
visibility 1190
липи

5 нови липи украсиха "Младост" (СНИМКИ)

5 едролистни липи и 2 сребристи явора вече красят район "Младост". Те бяха засадени от служители на един от телекомите. Фирмата е пожелала да облагороди района с нова растителност, съобщават от администрацията на "Младост". Дръвчетата бяха засадени на подходящи места, посочени от главен експерт инженер Елица Петрова в отдел „Екология“ на СО района. Веднага след засаждането се поставиха и колчета и привързващи материали на младите дръвчета срещу лошите метеорологични условия.Компанията пое ангажимент да полива новозасадените фиданки и да се грижи за тях.

comment 0
visibility 671
рисунка

Децата от "Младост" рисуват заедно за по-добро бъдеще

"Младост рисува" е името на инициативата, която стартира този месец в район "Младост". Тя е дело на център „Как да…?“, Фондация „Място за всеки“ и администрацията на района. Този уикенд малчуганите ще се съберат и заедно ще направят една гигантска рисунка в парк "100 години София". Рисунка, в която всеки ще вплете своята идея за по-добро бъдеще и щастлив живот. Освен рисуването ще има и още дейности за повишаване на информираността относно детското здравословно, езиково-говорно и психологическо развитие в периода от 3 до 7 годишна възраст.    

Район Младост

Територия на район Младост

Територия на район Младост

Столичният район Младост влючва в състава си комплекс „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона, както и 2 промишлени зони – Изток и Горубляне. Тук се намира и Бизнес парк София – най-големия бизнес комплекс на територията на Източна Европа. Район Младост се нарежда на второ място по брой на население след район Люлин. Район Младост се състои от пет микрорайона – Младост 1, 1А, 2, 3, 4.

Район Младост е един от най-модерните и бързо развиващи се столични райони.

История на район Младост

История на район Младост

През 1964 г. започват да се изготвят проектите за Младост. Конкурса печели екипът на арх. Богдан Томалевски. Според основния план, теренът на район Младост бил в рамките на северна граница магистралата София – Пловдив (6-ти киломе­тър), плавателният канал, с. Дървеница и улица 256. Обособени били пет микрорайона, във всеки от които да има място за приблизително 7 500 жители.

Район Младост се отъждествявал с модерното жилищно строителство в София. Теренът, на който бил разположен район Младост, бил най-просторният и привлекателен край София. Изграден е първо Младост -1. Той от своя страна се състои от четири микрорайона. След осъществяването на проектите за Младост 3 и Младост 4 район Младост става колкото един голям град. Сега там има повече от 400 блока. Те са предимно едропанелни. От 90-те години на миналия век до днес в район Младост се вдигат предимно монолитни сгради.

Транспорт в район Младост

Транспорт в район Младост

Жителите на район Младост за придвижване в рамките на цялата столица могат да изберат метрото, автобус, тролей или маршрутка. През район Младост минават автобусите 1, 3, 4, 8, 76, 88, 111, 112, 113, 213, 305, 306, 314 и 413. Тролеите, които пътуват през район Младост са 5 и 8. Маршрутките, които са на разположение на жителите на район Младост, са 3, 6, 14, 24, 29.

В район Младост има пет станции на метрото, а именно „Младост 1”, „Младост 3”, „Александър Малинов”, „Акад. Ал. Теодоров – Балан” и „Бизнес парк София”.

Въпреки, че Метрото поема доста голяма част потока пътуващи към и от район Младост, продължават задръстванията по булевард „Александър Малинов“. 

Образование в район Младост

Образование в район Младост

Детските градини в цяла София все не достигат. Район Младост разполага с 19 детски градини и ясли. За нуждите на район Младост функционират 15 училища, от които едно спортно училище, едно технологично, едно основно и 9 средни училища.

Средища на култура и образование в район Младост са и четирите читалища.

На територията на район Младост е разположена и функционира софтуерната академия „Телерик“.

Бизнес Парк София в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Немската компания Линдер купува имот в район Младост през 1999 г и започва проектирането на най-големия мултифункционален бизнес парк не само в страната, но и в Югоизточна Европа. През 2001 г. започват строителните работи по сградите на бизнес парка. През 2006 г. комплексът става собственост на Arco Capital Corporation Ltd.

Разположен в лоното на Витоша, в пределите на район Младост, разполага с 14 сгради. В офисите там работят повече от 10 000 човека, допълнително 4000 човека дневно посещават бизнес парка в район Младост. Паркът е на комуникативно място, лесно достъпно от всички части на столицата.

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Факт е, че район Младост е добре снабден с търговски центрове. На територията на район Младост филиали имат редица големи търговски вериги като Фантастико, Т-Маркет, Била, Хит, Лидл, Кауфланд, Хран Комерс, Технополис, Комо, Зора и др.

В район Младост се намира и големият търговски център The Mall. Пешеходният му достъп е неудобен. Застроената площ на търговския център е 66 000 кв.м. Молът разполага с 6 етажа – 3 подземни и 3 над земята. Търговският център в район Младост предлага търговска площ на 185 магазина. Паркингът предлага паркоместа за 2800 коли. Търговският център е любимо място за отдих и пазаруване на много столичани и гости на София.

На територията на район Младост се намира и парк Въртопо. Паркът в район Младост получава това име още през 1938 г. До парка може да се стигне с градския транспорт –

  • С метрото по линия 1
  • С автобуси 1, 3, 4, 5, 6, 69, 70, 76, 84, 88, 111, 113, 123, 184, 213, 280, 294, 305, 306, 314 и 413
  • С тролейбуси 4, 5, 8, и 11

Парк Въртопо се простира на площ от почти 169 ха. В него има гористи участъци и открити пространства. Две малки рекички, Рекмарица и Сухата река се обединяват в Дървенишката река. 

На територията на район Младост се намира манастир „Св. Пророк Илия“, познат като Дървенишки манастир. До него може да се стигне по асфалт. Според историците, местността, в която се намира манастира, е свещена. По време на Софийското въстание през 1595 година имало масово убийство на българи. На мястото бил сложен кръст, а след това издигнат параклис. Постепенно, с добавяне на ниски сгради, се оформя манастир. Сегашният манастир, в район Младост, е построен през 1924 г. Днес този манастир е действащ девически.

В квартал Горубляне, район Младост, е разположен и друг манастир - храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Хората разказват, че Самоковският бей, прибирайки се към Самоков, видял как българите извършвали опело пред дърво. Той разбрал, че били принудени да го правят там, тъй като нямали храм. Беят бързо издействал разрешение за строеж на храм. Дори дал една нива, от която да се издържа манастира. Неизвестен художник е зографисал храма. Днес храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, продължава да съществува и да изпълнява ролята си на пазител на вярата.

В двора на храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, е разположен военен паметник, издигнат в памет на загиналите във войните за национално обединение. Той представлява пирамида, четиристенна с кръст на върха. Основата на военния паметник в район Младост е от две стъпала. Издигнат е по идея на настоятелството на храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Откриването му е било през лятото на 1996 г в район Младост.

Район Младост продължава своето развитие. След скандалните разкрития за корупция с участието на кмета на район Младост, екипът на районното кметство се стреми да работи максимално прозрачно и в интерес на столичани. Всички са наясно, че размерите район Младост изискват отлична организация и бързо осъществяване на всяка задача, за да не бъдат ощетявани жителите на района в един или друг аспект.

Територия на район Младост

История на район Младост

Транспорт в район Младост

Образование в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Прочетете още