Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 31 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
  • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 115 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1587
-

Възстановиха паважа на ул. Миджур в столичния "Лозенец"

Пътното платно и двата тротоара на 150 м от ул. Миджур в участъка между улиците Милин камък и Света гора бяха ремонтирани с възлагане от Столична община, съобщи кметът на район "Лозенец" Константин Павлов. От делегирания бюджет на района бяха подменени и осветителните стълбове в ремонтирания участък. Експлоатационните дружества пък са подменили в срок старите капаци на шахти по двата тротоара. "Компрометираната асфалтова настилка, положена директно върху историческия едър паваж, което се е случило вероятно в средата на ’60-те години, беше окончателно отстранена. Асфалтовата кора върху паветата се беше изронила и на места отлепила. След премахването на асфалта, паветата бяха извадени и пренаредени върху новата земна основа", разказа районният кмет. Преди ул. Миджур от район "Лозенец" са успяли да възстановят историческата паважна настилка по части от улиците „Галичица“, „Кръстьо Сарафов“ и на кръстовището пред IV. РПУ . Новият участък от 150 м. е най-дългият от всички. По думите на кмета в района са набелязани още такива отсечки, в които в зависимост от наличието на бюджетни средства и на достатъчно павета в складовете на Столична община, ще бъде предприето възстановяване на оригиналната настилка. Константин Павлов отбелязва, че засега няма да бъдат поставяни антипаркинг колчета. Той призова жителите да сигнализират, ако забележат нарушители, които ползват тротоара за паркинг. "Подавайте сигнали към Пътна полиция или опитайте да убедите нарушителите че унищожаването на тротоара не е добра идея, дори да е за малко", призова той.

comment 0
visibility 1277
Премахнаха 10 бетонови стълба от „Лозенец“

Премахнаха 10 бетонови стълба от „Лозенец“

10 нефункциониращи бетонови стълба бяха премахнати от територията район „Лозенец“, съобщават от Столичния инспекторат. Дейностите са извършени след текущ контрол и координация с енергийното дружество. „Констатираните нефункциониращи стълбове са опасни и възпрепятстващи свободното преминаване на хората.“, посочват от Столичния инспекторат. Съоръженията, които са премахнати със съдействието на служители ЕРМ Запад, са били на ул. „Любата“, “Русалийски проход“, „Н. Вапцаров“, „Д. Хаджикоцев“, „Зорница“,“Хр. Ценов“. Успоредно с това са отстранени и опасни, ръждясали и с неактуална информация рекламни табели. Подобни съвместни мероприятия са част от ежедневната работа в района.

comment 0
visibility 1613
-

Отложиха пускането на кръстовището на ул. "Й. Радичков" и Симеоновско шосе

Пусковият срок за ключовото кръстовище на ул. "Йордан Радичков" и бул. "Симеоновско шосе" в столичният район Лозенец се отлага. Това съобщи кметът на района Константин Павлов. Причината за забавянето са несъответствията между подземния кадастър и фактическото разположение на мрежите, установено след началото на изкопните работи. Район „Лозенец“ не е страна по договора за строителството, но участието на района в подготовката и изпълнението на строежа е неизбежно по редица технически и административни подробности, припомни кметът. "Изненадите започнаха едва ли не с първата копка, когато, ако си спомняте, багерът удари водопровод, положен неизвестно защо в някогашния частен имот, вместо под пътното платно", разказа Павлов, като добави, че има още многжество документирани разминавания. По думите му грешно разположените стари мрежи са в конфликт с новите трасета подземна инфраструктура, които са залегнали в проекта. Това налага намесата на проектантите по съответната част. Преди проекта да бъде преработен и да се представи нов изпълним вариант, строителите не могат да продължат работа, обясни още районният кмет, като призова за още малко търпение до завършването на обекта. В момента се работи по водопроводната мрежа на ул. Йордан Радичков. Започва реконструкция на кръстовището на "Симеоновско шосе" и ул. "Йордан Радичков"Преустройството на кръстовището се наложи след множество сигнали от граждани за това, че то е опасно и ежедневно застрашава здравето и живота на преминаващите през него. Заедно с изграждането на кръстовището по план трябва да бъде разширен и входът на ул. „Йордан Радичков“, с което ще бъде ликвидирана опасната фуния на входа на кв. "Витоша-ВЕЦ Симеоново" и левите завои ще станат много по-безопасни. Новият срок за завършване на строителните работи се очаква да бъде в средата на следващия месец, уточни Константин Павлов.

Реклама
comment 0
visibility 1596
Санкционираха магазин в Лозенец заради изхвърлени кутии

Санкционираха магазин в Лозенец заради изхвърлени кутии

Служители на Столичния инспекторат са се натъкнали на купища картонени кутии от компютри, оставени до контейнерите за битови отпадъци на ул. „Христо Цанов“ 7 в район „Лозенец“. За допуснатото нарушение е санкциониран управителят на обекта, откъдето се изнесени кашоните. След наложената санкция са предприети действия за събиране и извозване на кутиите. Създадена е организация за оползотворяване на опаковките.

comment 0
visibility 1270
-

Ново стълбище в кв. Лозенец вече се руши

За некачествен ремонт на стълбище в столичния район "Лозенец" сигнализират гражданите в социалните мрежи. Новоремонтираното стълбище се намира на ул. "Славище". "Само след една нищо и никаква зима всичко се рони и руши", оплакват се живущите в района и се надяват поне новите плочки от настилката да оцелеят. Улицата преминава по границата с район „Триадица“. Ремонтните дейности по стълбището, което беше почти срутено, бяха извършени в началото на м. юли 2022 г. За съжаление обаче ремонтът явно не е с извършен с нужното качество, както показват снимките от мястото. Хората, които преминават по стълбището ежедневно, се надяват от районната администрация да обърнат внимание и да потърсят отговорност на изпълнителите.

comment 0
visibility 2220
-

В столичния "Лозенец" ще обсъждат еднопосочно движение по ул. Асен Йорданов

Нова организация на движението по ул. Асен Йорданов в столичния район "Лозенец" предстои да бъда обсъдена с гражданите от квартала. Според проекта, предстои да бъде въведено еднопосочно движение по ул. „Асен Йорданов“ между бул. „Черни връх“ и ул. „Борис Руменов“ и по ул. „Борис Руменов“ – между ул. „Борис Руменов“ и бул. „Черни връх“. Представянето на проекта и общественото обсъждане ще се състоят на 15.02.2023 г. от 18.30 ч. във фоайето на ДГ 175 – сграда 2 (с адрес: гр. София, кв. „Кръстова вада“, ул. „Борис Руменов“ № 8), съобщават от районната администрация на "Лозенец". Проектът за нова организация на движението по ул. „Асен Йорданов“ – текстови и графични материали, е на разположение в сградата на районната администрация на адрес бул. „Васил Левски“ № 2 в работно време, както и на официалната страница на СО – Район „Лозенец“. След представянето на проекта, писмени становища, мнения или предложения по проекта за организация на движение, с посочени данни за подателя, адрес, телефон/факс и електронна поща за връзка, могат да бъдат подавани в срок до 22.02.2023 г. включително в районната администрация или по електронна поща lozenets@sofia.bg.

comment 0
visibility 1227
-

Приключи ремонтът на ул. "Голо Бърдо" в столичния "Лозенец"

Улица "Голо Бърдо" в столичния район "Лозенец" вече е ремонтирана, похвали се районният кмет Константин Павлов. Участъкът от детската площадка на ул. кап. Тодор Ночев до кръстовището с ул. Червена стена вече е с нова настилка. До ремонта се стигнало, след като по време на кампанията за кърпене на дупки, под отстранената ивица компрометирана настилка се разкрило нагледно, че асфалтът е бил положен някога върху най-обикновена пръст и върху противопоказните за пътна основа обли камъни от речна баластра, разказва Павлов. "Не е чудно, че улицата беше цялата в кръпки и неравности, и гълташе постоянно от програмите ни за пълнене на дупки. Затова ме зарадва новината, че Столична община взе експресно решение да изгради от нула улицата в разкопания участък, този път със задължителните носещи слоеве", добавя той. Кметът отбелязва още, че за да се избегне повторно разкопаване са били уведомени всички експлоатационни дружества да проверят състоянието на мрежите си, отстранен е бил ненужен бетонов стълб, подменени са били капаците на всички шахти, както и старият водопровод по улицата. В целия засегнат участък няма нито една дъждоприемна шахта, отбелязва Константин Павлов. По думите му отводняването става по естествения наклон към ул. Люботрън, но след съобразяване с всички гаражни рампи и нива на шахти остава все пак един участък, в който отводняването не е оптимално и тепърва трябва да се търси начин за изграждането му. Въпреки проблемите, в момента улицата се доближава до вида, който трябва да имат всички улици в София, включително и в новите квартали – с равни тротоари, със здрави капаци на шахти, с гладък асфалт и с достатъчно зеленина, отбелязва кметът на "Лозенец".  

comment 0
visibility 1081
Кметът на район Лозенец: Приключи ремонтът ул. Голо бърдо

Кметът на район Лозенец: Приключи ремонтът ул. Голо бърдо

Приключи ремонтът ул. Голо бърдо в участъка от детската площадка на ул. кап. Тодор Ночев до кръстовището с ул. Червена стена, съобщи кметът на район Лозенец Константин Павлов в социалната мрежа. "Нека си спомним как започнаха нещата – при използване на фреза за асфалт по време на кампанията за кърпене на дупки, под отстранената ивица компрометирана настилка се разкри нагледно, че асфалтът е бил положен някога върху най-обикновена пръст и върху противопоказните за пътна основа обли камъни от речна баластра. Не е чудно, че улицата беше цялата в кръпки и неравности, гълтаща постоянно от програмите ни за пълнене на дупки", коментира Павлов. Той споделя, че е го е зарадвала новината, че Столична община е взела експресно решение да изгради от нула улицата в разкопания участък, този път със задължителните носещи слоеве. С цел избягване на повторно разкопаване, бяха уведомени всички експлоатационни дружества да проверят състоянието на мрежите си. ЕРМ Запад отстрани ненужен бетонов стълб, подменени бяха капаците на всички шахти и най-същественото – Софийска вода АД подмени стария водопровод (на около 70 години), което удължи ремонта., съобщи кметът на район Лозенец. Улицата вероятно е изграждана на стопански начала, защото има още един проблем – в целия засегнат участък няма нито една дъждоприемна шахта . Отводняването става по естествения наклон към ул. Люботрън, но след съобразяване с всички гаражни рампи и нива на шахти остава все пак един участък, в който отводняването не е оптимално и тепърва трябва да търсим начин за изграждането му, обяснява подробности Павлов. "Въпреки неизбежните трудности и поредните изненади, мога да кажа, че ремонтираната част на ул. „Голо бърдо“ в момента се доближава до вида, който трябва да имат всички улици в София, включително и в новите квартали – с равни тротоари, със здрави капаци на шахти, с гладък асфалт и с достатъчно зеленина.Надявам се тази година с гласуването на общинския бюджет да получим необходимите средства, за да оправим поне още няколко ключови места в района", коментира кметът.

comment 0
visibility 2443
-

В столичния "Лозенец" започнаха заснемане на бункери и бомбоубежища

През 2022 г., вероятно за първи път от десетилетия, получихме средства за стопанисване на т.нар. „средства за колективна защита“ - бомбоубежищата и противорадиационните укрития, съобщи кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов. Районният кмет подчерта, че това не е от рутинните задачи с които се сблъсква в работата си. Сумите не са големи и на първо време ще бъдат вложени за най-основните неща като архитектурно заснемане и оценка на общото състояние, с които занемареният процес по поддръжката на съоръженията да бъде рестартиран, отбеляза още Павлов. Местата на скривалищата не представляват военна тайна, точно обратното – гражданите трябва да са запознати къде се намира най-близкото бомбоубежище, заяви още районният кмет. МВР: В София има 52 бомбоубежища, 10 столични района са без (СПИСЪК) Кметът на "Лозенец" отбелязва още, че с интерес би прочел повече за историята на изграждането на т.нар. "бункери на Вермахта", които според градската легенда са най-големите в София и са с дължина около 4 км. Една дупка, колкото основа на сграда, била единственият видим белег при строежа му. Това е единственият тунел, който има подземна желязна линия, по нея обаче не може да мине влак, а само ниски вагонетки. "Това не е единственото скривалище на територията на района, по което започнаха възстановителни работи. Надяваме се, разбира се, никога да не опрем до тяхното ползване по предназначение", отбелязва Константин Павлов.  

comment 0
visibility 1270
-

Временно затварят улица в "Лозенец" заради монтиране на кран

Движението по ул. "Розова долина" между ул. „Гребен планина“ и бул. „Черни връх“ ще бъде затворено на 19 януари между 8 и 18 часа, съобщават от районната администрация. Причината е монтаж на кулокран на строителен обект - жилищна сграда. До края на януари заради строителни работи между 13 и 14 часа ще бъдат затворени и улиците "Вежен" и "Николай Лилиев" в района.   

comment 0
visibility 1057
-

Пропаднало паве отвори яма в столичния "Лозенец"

Паве пропадна на столичната ул."Любата" в кв. "Лозенец". Под него се отвори огромна яма, разказва btv по сигнал от жител от района. Причината за отворилата се яма е спукана тръба на топлофикация. На място екипът установява и наводнение - по улицата тече вода и се е образувала огромна локва. "Разбрах за проблема вчера следобяд", каза кметът на район "Лозенец" Константин Павлов. Веднага от районната администрация са сезирали и "Топлофикация", и "Софийска вода", и дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община. След като се е установило за какъв проблем става дума, от "Топлофикация" веднага са взели мерки за отстраняването му и са работили цяла нощ, каза още Павлов. Той лично е наблюдавал работата до към един часа през нощта. На мястото трябва само да се възстанови настилката. За съжаление обаче междувременно се е получил втори теч, който най-вероятно е проблем на "Софийска вода", защото става въпрос за студена вода, добави той. "В тази част на района има нужда от цялостна подмяна на инфраструктурата, която е много стара", отбеляза районният кмет, като добави, че при ремонти са попадали на тръби на около век. Той благодари за подадения навреме сигнал и изрази надежда, че в този участък няма да има повече проблеми заради старата инфраструктура.

comment 0
visibility 1633
-

Мотористи ще раздават топъл обяд на емблематичната сп. Вишнева в Лозенец

3330 топли обяда ще раздадат на хора в нужда мотористи, обединени в инициативата "Помощ на две колела". Инициативата се провежда за трета поредна година, разказаха организаторите пред Нова телевизия. Всеки нуждаещ се ще може да получи топъл обяд, приготвен от самите мотористи - специално за целта е назначен професионален готвач. На ден са предвидени 200 порции супа, готвено ястие, хляб и вода. Те ще бъдат раздавани всяка събота в периода от 7 януари до 8 април на емблематичната спирка "Вишнева" в кв. Лозенец в столицата. Инициатива ще стартира в 12:00 ч. до изчерпване на предвидените за деня порции. На място ще има и медицински екип, който ще оказва помощ на изпадналите в нужда хора и ще предоставя лекарства, витамини и дезинфектанти. "Идеята е да бъдем полезни, да покажем, че доброто съществува и е възможно", заявиха мотористите. Инициативата се осъществява "Widows Sons" & "Masonic Riders" със съдействието на район "Лозенец", фондация "Движение на българските майки", фондация "Благотворителност и милосърдие". "Топъл обяд" е само част от инициативите на "Помощ на две колела", които вече са добре познати на нуждаещите се в столицата. Част от инициативите им са разходки за деца със специални потребности, кампании срещу домашното насилие, помощ за деца в риск.

comment 0
visibility 1261
-

Конкурс за коледна играчка в "Лозенец"

В столичният район „Лозенец“ организират конкурс за саморъчно изработена коледна играчка, която ще краси празничната елха на района, съобщават от районната администрация. Конкурсът се организира от местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Всички ученици от 1 до 7 клас в училищата на "Лозенец" могат да участват в надпреварата. Ще бъде излъчен по един победител от всяко училище, което се включи. Изработените играчки трябва да бъдат предадени в училищата до 16 декември. Всяка играчка трябва да бъде предадена със следната информация: имена на детето, училище, клас и телефон на родител или класен ръководител за връзка. На 20 декември 2022 г., победителите ще бъдат наградени на празнична церемония, която ще се проведе в сградата на район „Лозенец“. Наградата е ваучер от книжарници „Хеликон“ на стойност 50 лв. Предвидена е поощрителна награда за библиотеките на всяко училище, което излъчи участници в конкурса.  

comment 0
visibility 1285
Деца от „Лозенец“ ще мерят сили в конкурс за най-красиво коледно украшение

Деца от „Лозенец“ ще мерят сили в конкурс за най-красиво коледно украшение

Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, Район „Лозенец“, организира конкурс на тема „Коледната магия в детските ръце“. Надпреварата е за саморъчно изработена коледна играчка, която ще краси празничната елха в района. Право на участие имат децата от 1 до 7 клас от учебните заведения на територията на район „Лозенец“. От всяко училище, което се включи в надпреварата, ще бъде излъчен по един победител. Крайният срок за предаване на украшенията е 16 декември. Всяка играчка трябва да бъде предадена със следната информация: имена на детето, училище, клас и телефон на родител или класен ръководител за връзка. Победителите ще бъдат обявени на 20 декември, по време на празнична церемония, която ще се проведе в сградата на район „Лозенец“. Наградата е ваучер на стойност 50 лв., предоставен от голяма верига книжарници. Освен това е предвидена и поощрителна награда за библиотеките на всяко училище.

comment 0
visibility 1333
Ресторант в „Лозенец“ получи акт за горене на непозволени отпадъци

Ресторант в „Лозенец“ получи акт за горене на непозволени отпадъци

След сигнал на граждани в социалните мрежи за задушлива миризма в софийския ж.к. „Лозенец“ екип на Столичния инспекторат е установил нарушение в ресторант, намиращ се на ул. „Якубица“. Проверката е показала, че в заведението за отопление се използва камина, в която освен дърва и въглища се изгарят и ПДЧ плоскости. „На управителя на фирмата е съставен констативен протокол и е дадено предписание да не изгаря всякакви видове отпадъци с постоянен срок за изпълнение. Наши екипи ще следят дали се изпълнява даденото предписание.“, посочват от Столичния инспекторат. За горене на отпадъци през месец ноември инспекторите са състави 7 акта, като установените нарушения са в районите: „Студентски“, „Възраждане“, „Връбница“, „Сердика“.

Район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Район Лозенец е един от столичните райони, който се намира на юг от старата градска част на столицата. Достига до Витоша. В пределите на район Лозенец се намират кварталите Лозенец и Хладилника, както и западната част на квартал Витоша, източния участък на Кръстова вада и югозападната част на Борисовата градина. На практика, район Лозенец заема 4% от територията на София. Две реки пресичат територията на район Лозенец. Това са Аджибарица и Драгалевци.

Населението на район Витоша е приблизително 54 000 души. Район Лозенец е най-богато озеленената част от столицата.

История на район Лозенец

История на район Лозенец

Когато говорим за история на район Лозенец, трябва да се насочим главно към едноименния квартал. Той се намира в северната част от територията на район Лозенец. Той изцяло заобиколен от паркове. „Борисовата градина“ е известна със зелените си алеи, паметниците на местни патриоти, както и с езерото от 19-и век с лодки. Лозенец е до парка „Ловен парк“, през който минава река Драгалевска. В западната част е разположен Южния парк с прекрасни цветни лехи, пешеходни алеи и детски съоръжения за забавление. По булевард „Джеймс Баучер“ са подредени редица модни ресторанти, предлагащи азиатска и българска кухня.

В квартал Лозенец, район Лозенец, има останки от древен мавзолей, който представлява част от християнски комплекс от римско време. През 16 век в пределите на днешния район Лозенец е направена Стара стена, там са се извършвали церемонии преди мюсюлманите да тръгнат на хадж. Днес е известна като Римската стена в район Лозенец. Близо до нея има мюсюлмански гробища. Османските източници свързват територията на днешен район Лозенец с лозя и овощни градини. През 1944 г. при бомбардировките квартал Лозенец, част от район Лозенец, е сериозно засегнат.

Образование в район Лозенец

Образование в район Лозенец

За нуждите на жителите на район Лозенец са изградени 8 детски градини и една ясла.

В район Лозенец има четири основни училища.

21 Средно училище „Христо Ботев“ в район Лозенец е основано през 1931 г. Тогава е филиал на Втора мъжка гимназия. 1937 г. вече става девическа гимназия, а през 1939 г. вече приема името „Христо Ботев“.

35 Средно езиково училище „Добри Войников“ в район Лозенец е познато като бившето руско училище. То е първото столично училище, в което се изучават чужди езици.

Националната финансово-стопанска гимназия в район Лозенец е елитна гимназия в столицата. Нуждата от специалисти за търговията и индустрията налага въвеждането на съответните специалности в училище. Така в район Лозенец през 1913 г. е основана Софийска мъжка търговска гимназия. Днес гимназията е асоциирана към Университета за национално и световно стопанство.

Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в район Лозенец е асоциирана към СУ „Св. Климент Охридски“.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в район Лозенец е наследник на старата Самоковска духовна семинария, която била основана през 1876 г. Основите се полагат през 1902 г.

Друго елитно училище в район Лозенец е Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Това е първото в България училище, което подготвя специалисти в областта на строителството, архитектурата и геодезията със средно образование.

На територията на район Лозенец е разположен Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Здравеопазване в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

В пределите на район Лозенец се намира Университетска болница „Лозенец“, известна на всички като Правителствена болница. Можем спокойно да кажем, че това е една от най-модерните и големи болници в страната. Създадена през 1948 г, болницата обслужвала държавния елит. Днес болничното заведение в район Лозенец обслужва както служители от обществените и държавни институции и дипломати, така и всички български и чужди граждани, които имат здравни осигуровки.

В район Лозенец е разположена и Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. На практика, това е най-голямата болница в страната. В нея работят 1300 служители, от които 350 лекари, а 600 са професионалисти по здравни грижи.

Забележителности в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Любимо място за отдих в район Лозенец на столичани и гостите на София е Софийският зоопарк. Зоологическата градина е разположена върху площ от 360 дка. Зоопаркът в район Лозенец е основан през 1888 г. Първоначално е бил в двора на царския дворец. Черният лешояд е първата животинска експозиция в зоопарка. В началото акцентът е предимно върху птиците, тъй като Фердинанд имал интерес към птиците. След това се добавя елен, кафяви мечки. Постепенно мястото започнало да намалява и се наложило да се обособи място за животни в ботаническата градина. Първите лъвове се появяват през 1892 г.

Новият зоопарк е готов да посрещне своите обитатели в район Лозенец през 1984 г. Днес зоопаркът има 1900 обитатели от 281 различни вида.

Друга интересна забележителност в район Лозенец е музеят „Димитър Димов“. Домът на писателят и професор по ветеринарна медицина Димитър Димов се намира на ул. „Кръстьо Сарафов” 26 в район Лозенец. Той е съхранил характерната среда, в която творил и живял Димов. В библиотеката му все още стоят подредени над 2500 тома от областта на биологията, медицината, философията, химията, физиката. В дома има и две лаборатории – по радиотехника и физика и по химия и фотография.

Парк Славейковите дъбове е друга забележителност в район Лозенец. Преди хълмът Корубаглар е имало вековна дъбова гора, от която днес има само малък парк. Точно това е било любимото място на бащата и сина Славейкови. Днес на това място има детски люлки и пързалки. Сега е любимо място на децата и техните родители, жители на район Лозенец.

Старата водна кула в район на Лозенец днес е скрита напълно от растителност и почти не се забелязва, но преди години е била важно съоръжение в София. Тъй като до 1926 г столицата получава вода от Витоша, налагането не било достатъчно, за да достигне водата до всички части на града. Изготвя се проект за използване на водите от Рила. Започва строежа на градската водопроводна мрежа, а с нея нужните съоръжения. Водонапорната кула била абсолютно необходима в случая.

В район Лозенец се намира още един музей – къщата на Панчо Владигеров. В нея често се провеждат творчески срещи, концерти музикални продукции.

Местността Кръста в район Лозенец е мястото, където император Константин е получил знамение, че с кръстния знак ще побеждава, според едно предание. Според друга легенда, от стъпката на коня на свети Георги Софийски бликнал извор. След Освобождението тук е издигнат кръст в памет на загиналите руски воини за нашата свобода. Освещава го Българският екзарх.

Територия и население на район Лозенец

История на район Лозенец

Образование в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Прочетете още