Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 190 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 253 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (2%, 14 Гласове)
  • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 696 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1603
type-photo.svg
Махнати са над 30 стари и опасни стълба в "Лозенец"

Махнати са над 30 стари и опасни стълба в "Лозенец" (СНИМКИ)

Над 30 стари и опасни стълба са махнати от територията на район "Лозенец". Акцията е дело на екип на Столичен инспекторат. Кметът на района Константин Павлов лично благодари в социалната мрежа на ръководителя на Инспектората- "Лозенец" Ивайло Бочев. "Ивайло проведе нужните преговори с представителя на ЧЕЗ за района и след малко убеждаване, бяха предприети действия по премахването им", написа кметът. Той допълни още, че старите стълбове пречат на проходимостта на тротоарите, загубили са функцията си на осветителни тела, а телефонните и електрическите кабели, които някога са висели по тях, вече трябва да бъдат прокарвани само под земята. Старите стълбове освен това са опасни, тъй като са стари, тежки  и амортизирани.      

comment 0
visibility 1610
Доставени са кръглите греди за ремонта на детската площадка до бл. 38 в "Ло

Доставени са кръглите греди за ремонта на детската площадка до бл. 38 в "Лозенец"

  Доставени са кръглите греди за ремонта на детската площадка до бл. 38 в "Лозенец". Хората, които живеят около площадката, събраха помежду си пари за най-належащите дейности от ремонта на мястото. Площадката е почти изцяло дървена и след няколко години употреба вече трябва да бъде ремонтирана. За това разказа в социалната мрежа кметът на район "Лозенец" Константин Павлов.  Той за пореден път благодари на гражданите за инициативата.     "Бюджетът, с който в района разполагаме за ремонт на детски площадки стига само за най-най-належащите нужди и затова даренията и доброволческите инициативи са жизнено необходими за тази дейност. Сега в студените месеци гредите предстои да бъдат импрегнирани, лакирани и боядисани, преди да бъдат използвани на място", написа кметът във Фейсбук.  

comment 0
visibility 1567
type-photo.svg
Изчистени от сняг са детските площадки във „Витоша – ВЕЦ Симеоново“

Изчистени от сняг са детските площадки във „Витоша – ВЕЦ Симеоново“ (СНИМКИ)

Служители от БКС към "Лозенец" днес изчистиха от снежната покривка детските площадки в кв. „Витоша – ВЕЦ Симеоново“ на улиците „Йордан Стубел“, „Дионисий Дионисиев“ и тази до детската градина. В по-долната част  на "Лозенец" бяха почистени пътеката в градинката на площад „Велчова завера“ и градинката до Водната кула. Добре почистен е и тротоарът на ул. „Кричим“ 3-9. За това съобщи в социалната мрежа кметът на района Константин Павлов. Концесионерът отново е бе пуснал малките снегорини по вътрешните улици на кварталите, а големите - по големите булеварди.   Кметът на района не пропусна да напомни и във Фейсбук,че по силата на Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община, етажните собствености са задължени да почистват от лед и сняг тротоарите пред и около сградите, както и да премахват висулките от тях.    

Реклама
comment 0
visibility 1702
Столичното 139 ОУ „Захари Круша“ с нова сграда

Столичното 139 ОУ „Захари Круша“ с нова сграда

Кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов обясни в социалната мрежа, че 139 ОУ „Захари Круша“ ще бъде с нова сграда. В началото на 90-те години по-голямата част от двора на училището на бул. „Арсеналски“ е отрязана и върху нея е построена сграда, която сменя няколко собственика. В момента новопостроената сграда пустее, сподели Павлов. Днес Комисията по бюджет и финанси към СОС взе решение сградата да бъде предадена за ползване на Столична община. След като решението бъде гласувано на следващата сесия на Столичния общински съвет, ще започнат процедури по препроектиране на сградата. Кметът на „Лозенец“ се надява в бърз срок да се намери и финансиране за необходимите строително-монтажни работи.

comment 0
visibility 1623
Строеж, замърсяващ с кал бул. „Филип Кутев“, възмути кмета на Лозенец

Строеж, замърсяващ с кал бул. „Филип Кутев“, възмути кмета на Лозенец (СНИМКИ)

Кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов обясни в социалната мрежа, че е реагирал на множество сигнали за камиони, замърсяващи с кал бул. „Филип Кутев“ от строеж. Павлов все още не може да повярва на наглостта, с която някои нарушители погазват правилата. Топлото време утежнява обстановката, превръщайки изкараната на булеварда кал във фин прах, който всяко едно превозно средство вдига във въздуха и го вкарва в дробовете на столичани. Кметът на Лозенец благодари на Столичен инспекторат - Лозенец, че реагираха светкавично на сигнала и съставиха на нарушителя три акта - за липса на мивка за измиване на гумите на камионите, за замърсена ходова част и за изнасяне на кал на улицата.

comment 0
visibility 1495
В "Лозенец" : Деца играят в опасна сграда, близо до 21 СОУ „Христо Ботев”

В "Лозенец" : Деца играят в опасна сграда, близо до 21 СОУ „Христо Ботев”

Изоставена опасна сграда, която е превърната в бунище, се намира на метри от 21 СОУ „Христо Ботев” в "Лозенец". Лошото е, че децата от квартала често си играят точно в нея, разказват от Нова телевизия. Родители на ученици твърдят пред камерата, че от изоставения строеж излизат плъхове, които се разхождат на съседната детска площадка. Потресаващата гледка е част от пейзажа повече от 20 години.   „Намираме плъхове по детската площадка, някои са живи и децата ги гонят да си играят с тях. Тази игра е странна и опасна. Част от животните са прегазени от коли”, каза живуща в района. Тя добави, че любопитството на децата ги отвежда в опасната сграда, където често играели на криеница.   Началникът на отдел Инженерни и благоустройствени дейности в Район „Лозенец” Момчил Якимов посочи, че има опция да бъде сложена по-сериозна ограда около опасната сграда.  

comment 0
visibility 1766
type-photo.svg
Махнаха бракувани катерушки от детски площадки в "Лозенец"

Махнаха бракувани катерушки от детски площадки в "Лозенец" (СНИМКИ)

Екипите на БКС- "Лозенец" използваха  първите топлите дни за годината, за да махнат бракувани уреди за игра от междублоковите пространства. През годините са били ремонтирани редица детски площадки, но старите уреди невинаги са били извозвани. Познатите на всички глобуси, призми, ракети и т.н.,  изработени от метални тръби, са обемни и тежки за превоз и дори за повдигане, на недостъпни за камионите места. За това разказа в социалната мрежа кметът на района Константин Павлов.    Противно на предположенията, че ще бъдат откраднати и предадени за скрап, тези съоръжения са били изоставени да лежат в близост до мястото на демонтажа, създавайки притеснения на родителите, защото децата продължават да ги припознават като уреди за игра и се опитват да се катерят по тях.  Затова, още с първите средства от бюджета на БКС за тази година е купен нов генератор на ток, с който са захранени електрическите ръчни инструменти на терен. Старите уреди от следните детски площадки са готови за извозване: Ул. „Елин връх“, бл. 64 Ул. „Елин връх“, бл. 65 Ул. „Майор Томпсън“ зад бл. № 16 Ул. „Липа“ Вече е осигурен и необходимия транспорт.

comment 0
visibility 2004
В "Лозенец": Предлага се ново училищно райониране

В "Лозенец": Предлага се ново училищно райониране

От район "Лозенец" предлагат ново училищно райониране като временно решение на наболял проблем. Детайлите по казуса съобщи в социалната мрежа кметът на района Константин Павлов. Той получил уведомление от район „Витоша“, че 64 ОУ „Симеон Велики“ в "Симеоново" няма да може повече да приема първолаци от "Лозенец" поради непрекъснато нарастващото население в района. От дълги години броят на първокласниците в "Лозенец" е по-голям от броя на местата в училищата в района. Това и налагало част от учениците да бъдат приемани в училища в съседни райони. Досега в 64 ОУ бяха разпределени около 50 деца от "Лозенец", главно от кв. „Витоша – ВЕЦ Симеоново“. Въпросът е неглижиран десетки години.  С днешна дата кметът на "Лозенец" внася предложение към Столична община – бъдещите първолаци от квартала да бъдат пренасочени към други училища в района. Предимството за родителите е, че при кандидатстване в училище ще може да се използва точката за близост и в прилежащите училищни райони.

comment 0
visibility 1570
type-photo.svg
Три акта на строители от "Лозенец" за груби нарушения

Три акта на строители от "Лозенец" за груби нарушения (СНИМКИ)

Техническият ръководител на фирма  "Урбан Груп" ЕООД  получи три акта от Столичен инспекторат за  груби нарушения. Става дума за замърсяване на ул. "Филип Кутев" с кал,  излизане на  камиони с мръсна  ходова част и липса на устройство за измиване на гумите. Това пише в документите от проверката. Дадено е предписание за почистване  и измиване на изцапания участък, което ще бъде проверено впоследствие. Контролът за замърсяване от строителство е ежедневен, както текущ, така и последващ.  

comment 0
visibility 1975
В "Лозенец" махнаха над 20 кашпи, пазещи места за паркиране

В "Лозенец" махнаха над 20 кашпи, пазещи места за паркиране

Над 20 бетонни кашпи, сложени да пазят места за паркиране, бяха премахнати вчера в "Лозенец". Сигналът за неправомерното разположение бе подаден от служители на Столичен инспекторат до ЦГМ.  Съоръженията са сложени от самите живеещи в района. Става дума за площите на  улици "Капитан Тодор Ночев", "Никола Козлев", "Червена стена" и "Георги Райчев".    

comment 0
visibility 1775
Санкционираха строителна фирма за замърсяване с кал на ул. Сребърна

Санкционираха строителна фирма за замърсяване с кал на ул. Сребърна

Столичен инспекторат наложи санкция на фирма "Урбан груп" ЕООД за допуснато замърсяване с кал на ул. "Сребърна" в столичния район "Лозенец". Причината е извършваните строителни дейности в близост от замърсената ходова част на техниката, излизаща от обекта. Дадено е и предписание за почистване на замърсяванията.  От Столичен инспекторат напомнят, че санкциите по реда на Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО са: за физическо лице в размер от 100 до 5000 лева, а за юридическо лице – от 700 до 20 000 лева.

comment 0
visibility 2029
Мини снегорини чистят тротоари и улици в Лозенец (СНИМКИ)

Мини снегорини чистят тротоари и улици в Лозенец (СНИМКИ)

Кметът на столичния район Лозенец Константин Павлов обясни в социалната мрежа как се почистват малките улички и тротоарите. „Както и при много други общински дейности и тук има разделение на задачите между Столичен инспекторат и районната  администрация.Тази година под ръководството на Столичен инспекторат по-малки снегорини влязоха и във вътрешно кварталните улици,“ обясни Павлов. Освен това с ръчни моторизирани снегорини бяха почистени вътрешнокварталните зелени площи, които не се поддържат от Зелена система, както и детските и спортни площадки. Служителите на БКС към район Лозенец почистиха: - стълбите по ул „Златен рог“ под хотел Маринела, които свързват ул. „Червена стена“ с ул. „Бунтовник“; - градинката на пл. „Велчова завера“; - пътеката, свързваща ул. „майор Томпсън“ с мястото на паметната плоча на Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и Нейчо Попов и с парка покрай бул. „Никола Вапцаров“, който се използва като транзитен пешеходен маршрут на бизнес парка с метростанция „Джеймс Баучер“.

comment 0
visibility 1517
Уличното осветление на ул. Бунтовник вече работи

Уличното осветление на ул. Бунтовник вече работи

Уличното осветление на ул. Бунтовник вече работи. Кметът на район Лозенец Константин Павлов сподели в социалната мрежа, че е получавал множество сигнали от живущи в квартала за неосветената част на столичната улица. От общинското дружество „Софинвест“ ЕООД, което стопанисва осветлението до сключването на нови договори за поддръжка, е уведомило районната администрация, че възстановяването на осветлението преминава през подмяна на 55 м. от подземната кабелна мрежа. Зам. кметът на СО Кристиан Кръстев направление „Транспорт и градска мобилност“ е възложил ремонта в нужния обхват. „Дължа да отбележа, че състоянието ул. „Бунтовник“ предполага след тротоарите и осветлението да направим и основен ремонт на цялата улица, като честите повреди по осветлението са част от тази картина,“ обясни Павлов.

comment 0
visibility 3086
Двама търговци бяха глобени в Лозенец за разлепени рекламни листовки

Двама търговци бяха глобени в Лозенец за разлепени рекламни листовки

Столичен инспекторат глоби двама собственици на търговски обекти в столичния квартал „Лозенец“. Глобите бяха наложени за разлепени рекламни листовки по дърветата на ул. "Якобица". Инспекторите обясниха, че множеството рекламни листовки са премахнати след наложени санкции и на двата търговски обекта, които са  ползватели на рекламата. Това беше установено днес при обход в района, споделиха от Инспектората. Припомняме, че поставянето на рекламни съобщения за различен вид събития, услуги и стоки върху дървета, улични стълбове, сгради, ел. табла, огради и др. нерегламентирани места на територията на община София е забранено и се санкционира с глоба.

comment 0
visibility 1565
Тежкотоварна техника замърси с кал ул. Филип Кутев (СНИМКИ)

Тежкотоварна техника замърси с кал ул. Филип Кутев (СНИМКИ)

При контрола в столичния район "Лозенец" инспектори установиха замърсяване на участъци от ул. "Филип Кутев" от кални гуми на тежкотоварна техника. Причината за замърсяването е липса на устройство за измиване на ходовата част на строителните машини, излизащи от  строителния обект в м. Хладилника- Витоша. Съставен е акт на техническия ръководител на "Урбан груп" ЕООД за нарушението и е дадено предписание да се почисти, информираха от Столичен инспекторат. Припомняме, че инспекторите следят и проверяват стриктно превозните средства в София за почистена ходова част и поставено чергило или мрежа при превозване на товари на тежкотоварните камиони.

Район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Район Лозенец е един от столичните райони, който се намира на юг от старата градска част на столицата. Достига до Витоша. В пределите на район Лозенец се намират кварталите Лозенец и Хладилника, както и западната част на квартал Витоша, източния участък на Кръстова вада и югозападната част на Борисовата градина. На практика, район Лозенец заема 4% от територията на София. Две реки пресичат територията на район Лозенец. Това са Аджибарица и Драгалевци.

Населението на район Витоша е приблизително 54 000 души. Район Лозенец е най-богато озеленената част от столицата.

История на район Лозенец

История на район Лозенец

Когато говорим за история на район Лозенец, трябва да се насочим главно към едноименния квартал. Той се намира в северната част от територията на район Лозенец. Той изцяло заобиколен от паркове. „Борисовата градина“ е известна със зелените си алеи, паметниците на местни патриоти, както и с езерото от 19-и век с лодки. Лозенец е до парка „Ловен парк“, през който минава река Драгалевска. В западната част е разположен Южния парк с прекрасни цветни лехи, пешеходни алеи и детски съоръжения за забавление. По булевард „Джеймс Баучер“ са подредени редица модни ресторанти, предлагащи азиатска и българска кухня.

В квартал Лозенец, район Лозенец, има останки от древен мавзолей, който представлява част от християнски комплекс от римско време. През 16 век в пределите на днешния район Лозенец е направена Стара стена, там са се извършвали церемонии преди мюсюлманите да тръгнат на хадж. Днес е известна като Римската стена в район Лозенец. Близо до нея има мюсюлмански гробища. Османските източници свързват територията на днешен район Лозенец с лозя и овощни градини. През 1944 г. при бомбардировките квартал Лозенец, част от район Лозенец, е сериозно засегнат.

Образование в район Лозенец

Образование в район Лозенец

За нуждите на жителите на район Лозенец са изградени 8 детски градини и една ясла.

В район Лозенец има четири основни училища.

21 Средно училище „Христо Ботев“ в район Лозенец е основано през 1931 г. Тогава е филиал на Втора мъжка гимназия. 1937 г. вече става девическа гимназия, а през 1939 г. вече приема името „Христо Ботев“.

35 Средно езиково училище „Добри Войников“ в район Лозенец е познато като бившето руско училище. То е първото столично училище, в което се изучават чужди езици.

Националната финансово-стопанска гимназия в район Лозенец е елитна гимназия в столицата. Нуждата от специалисти за търговията и индустрията налага въвеждането на съответните специалности в училище. Така в район Лозенец през 1913 г. е основана Софийска мъжка търговска гимназия. Днес гимназията е асоциирана към Университета за национално и световно стопанство.

Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в район Лозенец е асоциирана към СУ „Св. Климент Охридски“.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в район Лозенец е наследник на старата Самоковска духовна семинария, която била основана през 1876 г. Основите се полагат през 1902 г.

Друго елитно училище в район Лозенец е Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Това е първото в България училище, което подготвя специалисти в областта на строителството, архитектурата и геодезията със средно образование.

На територията на район Лозенец е разположен Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Здравеопазване в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

В пределите на район Лозенец се намира Университетска болница „Лозенец“, известна на всички като Правителствена болница. Можем спокойно да кажем, че това е една от най-модерните и големи болници в страната. Създадена през 1948 г, болницата обслужвала държавния елит. Днес болничното заведение в район Лозенец обслужва както служители от обществените и държавни институции и дипломати, така и всички български и чужди граждани, които имат здравни осигуровки.

В район Лозенец е разположена и Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. На практика, това е най-голямата болница в страната. В нея работят 1300 служители, от които 350 лекари, а 600 са професионалисти по здравни грижи.

Забележителности в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Любимо място за отдих в район Лозенец на столичани и гостите на София е Софийският зоопарк. Зоологическата градина е разположена върху площ от 360 дка. Зоопаркът в район Лозенец е основан през 1888 г. Първоначално е бил в двора на царския дворец. Черният лешояд е първата животинска експозиция в зоопарка. В началото акцентът е предимно върху птиците, тъй като Фердинанд имал интерес към птиците. След това се добавя елен, кафяви мечки. Постепенно мястото започнало да намалява и се наложило да се обособи място за животни в ботаническата градина. Първите лъвове се появяват през 1892 г.

Новият зоопарк е готов да посрещне своите обитатели в район Лозенец през 1984 г. Днес зоопаркът има 1900 обитатели от 281 различни вида.

Друга интересна забележителност в район Лозенец е музеят „Димитър Димов“. Домът на писателят и професор по ветеринарна медицина Димитър Димов се намира на ул. „Кръстьо Сарафов” 26 в район Лозенец. Той е съхранил характерната среда, в която творил и живял Димов. В библиотеката му все още стоят подредени над 2500 тома от областта на биологията, медицината, философията, химията, физиката. В дома има и две лаборатории – по радиотехника и физика и по химия и фотография.

Парк Славейковите дъбове е друга забележителност в район Лозенец. Преди хълмът Корубаглар е имало вековна дъбова гора, от която днес има само малък парк. Точно това е било любимото място на бащата и сина Славейкови. Днес на това място има детски люлки и пързалки. Сега е любимо място на децата и техните родители, жители на район Лозенец.

Старата водна кула в район на Лозенец днес е скрита напълно от растителност и почти не се забелязва, но преди години е била важно съоръжение в София. Тъй като до 1926 г столицата получава вода от Витоша, налагането не било достатъчно, за да достигне водата до всички части на града. Изготвя се проект за използване на водите от Рила. Започва строежа на градската водопроводна мрежа, а с нея нужните съоръжения. Водонапорната кула била абсолютно необходима в случая.

В район Лозенец се намира още един музей – къщата на Панчо Владигеров. В нея често се провеждат творчески срещи, концерти музикални продукции.

Местността Кръста в район Лозенец е мястото, където император Константин е получил знамение, че с кръстния знак ще побеждава, според едно предание. Според друга легенда, от стъпката на коня на свети Георги Софийски бликнал извор. След Освобождението тук е издигнат кръст в памет на загиналите руски воини за нашата свобода. Освещава го Българският екзарх.

Територия и население на район Лозенец

История на район Лозенец

Образование в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Прочетете още