Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1632
-

Две благотворителни инициативи в район „Лозенец“

В Центъра за специална образователна подкрепа „Лозенец“ (6 Помощно училище) посрещнаха Дядо Коледа със специално тържество, на което присъства и кмета на района Константин Павлов. "Получи се чудесно тържество, с много песни, танци и стихотворения. Всички толкова много се забавляваха, че накрая дори с известно нежелание прекъснаха веселбата си, за да открият изненадите, които ги чакаха по класните стаи. Всяка усмивка, която сме предизвикали, всяка капка радост у децата, е големият смисъл на това, което правим", сподели кмета на района, като обеща още хубави изненади скоро. Доброволци и съмишленици на "Да, Лозенец" успяха в кратък срок да съберат лични средства и да поръчат специализирани обучителни материали, които от началото на новата 2022 година ще подпомогнат дейността на екипа и учениците на "Центъра за специална образователна подкрепа Лозенец" Днес, на 24 декември, на пл."Журналист" в столицата членове и симпатизанти на местната организация  раздадоха 120 пакета с хранителни продукти на нуждаещи се жители на района.  "Опитът от тези акции затвърждава убедеността ни, че се нуждаем не само от системни и насочени действия за подобряване на средата, в която живеем, но също и от много повече солидарност между отделните общности", заявиха от организацията.  

comment 0
visibility 3022
-

В "Лозенец" започна премахването на неработеща бензиностанция

  Първата стъпка по изпълнение на Заповедта на РДНСК за премахване на неработеща бензиностанция в столичният район "Лозенец" е направена. Това съобщи кметът на района Константин Павлов. Неработещият обект е разположен в триъгълника между улиците „Милин камък“, „Криволак“ и „Света гора“. Обектът е затворен през 2020 г., след като администрацията на района констатира сериозни ремонтни дейности по резервоарите, които предполагат разрешение за строеж от най-високата, първа категория по ЗУТ, предвид пожароопасния характер на този тип съоръжения. Според експертите, всички импровизирани бензиностанции, изникнали на местата на бившите пунктове за нафта за битово отопление, не подлежат на подобрения и не могат да получат разрешение за ползване при актуалните строги норми за пожаробезопасност. Подземните резервоари и тръбни разклонения на бензиностанцията са изпразнени от остатъците от гориво и утайки с помощта на специализирана в тази дейност фирма. Обезопасяването на резервоарите разчиства пътя за следващата крачка – премахването на търговското помещение, надземната част от тръбите, рекламните тотеми, рекултивацията на зелената площ и ремонта на тротоара от страната на ул. „Криволак“, казва кметът на района. За предстоящите демонтажни и възстановителни работи районната администрация очаква да получи средства от бюджета на Столична община за 2022 г. "Надявам се скоро да говорим за това, какво можем да направим в триъгълното площадче, което да радва всички граждани", допълва Константин Павлов.  

comment 0
visibility 1731
Нов покрив за детска градина „Света София“

Нов покрив за детска градина „Света София“

Приключили ремонтът на покрива на 19-а детска градина, разположена на ъгъла на бул. „Христо Смирненски“ и ул. „Малуша“, съобщи кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов. Район „Лозенец“ получи средствата за крайно належащия ремонт на течащия покрив с решение на Столичния общински съвет от бюджета на Столичния общински приватизационен фонд, който насочва постъпленията от приватизация на общинска собственост приоритетно в образователни обекти. Основната строително-монтажна дейност беше полагането на мембранна изолация (точно техническо обозначение: ТPO - термопластичен полиолефин) върху подложен слой от технически текстил. Подменени са също компрометираните покривни улуци и сифони. Район „Лозенец“ е заявил в инвестиционната си проекто-програма за 2022 г. средства за други образователни обекти, като най-големият от тях е енергоефективното саниране на 35. СЕУ „Добри Войников“.

Реклама
comment 0
visibility 1656
-

Район "Лозенец" на Столична община представя подкаст, посветен на късометражното кино

  Район „Лозенец“ на Столична община, НЧ „Вещина-2005“, „Трикитри“ ЕООД и IN THE PALACE представят „Казано накратко“ - подкаст, посветен на късометражното кино и късофилмовата индустрия. Събитието ще се проведе тази събота, 11 декември, от 13:00 до 19:00 часа и ще се излъчва на живо едновременно в няколко фейсбук страници, сред които тези на Район „Лозенец“-СО, Дирекция „Култура“ на СО - Столица Култура, ArtSofia, NOVA и тази на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE. В рамките на съботния подкаст ще бъдат излъчени няколко български късометражни филма с успехи от международната сцена, печелили подкрепа на питчинг форуми и подкрепени от Национален фонд „Култура“. Зрителите ще имат възможност да задават въпроси на автори и продуценти. Ще бъдат обсъждани теми както относно стилистични особености и похвати, така и по отношение на модели на финансиране на късофилмовите форми. Дискусията ще модерира директорът на фестивала Цанко Василев. “В съботния подкаст ще участват български артисти с биография от фестивала, около които са завързани и предстоят нови истории”, споделя директорът на фестивала Цанко Василев. „Идеята за представянето на български късометражни филми не е нова, но единствено Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE го прави с традиция и с поглед в бъдещето“, допълни той. Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE, „Трикитри“ ЕООД и НЧ „Вещина-2005“, съвместно с Район „Лозенец“ - СО и с финансовата подкрепа на дирекция „Култура“ Столична община. Събитието е включено в календара на културните събития на Столична община за 2021 г. и Национален фонд „Култура“ и отново ще се проведе с подкрепата на Нова телевизия. Подкастът стартира точно в 13:00 часа със следната програма и гости: 13:00 часа - разговор с успешния филмов продуцент Ваня Райнова и последваща прожекция на късометражния филм на режисьора Владимир Петев „Куче“; 14:00 часа - Весела Данчева - режисьор и продуцент на анимационно кино и прожекция на компилация от български анимационни късометражни филми на „Компот колектив“; 15:00 часа - гост е Вилма Карталска - режисьор, продуцент, филмов преводач, която ще представи документалния си филм „Моят цигански път“; 16:00 часа - дискусия с режисьора Деян Барарев, който от скоро е и преподавател по филминг на деца, последван от прожекция на филма му „Байкал“; 17:00 часа - разговор с режисьора Петър Вълчев, носител на отличието Най-добър български филм на последното издание на IN THE PALACE, който фестивалът препоръча на Академията за разглеждане награда Оскар, и прожекция на документалния „Монолог в антракта“; 18:00 часа - младият режисьор Крис Захариев, чийто най-нов филм бе представен в Кан по-рано тази година, и филмът „Колелото“. „Казано накратко“ ще се излъчва на живо едновременно в няколко фейсбук страници, сред които тези на Район „Лозенец“-СО, Дирекция „Култура“ на СО - Столица Култура, ArtSofia, NOVA подкрепя българските филми и, разбира се, тази на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE.

comment 0
visibility 1572
Отломки падат от покрив на кооперация в София

Отломки падат от покрив на кооперация в София

Отломки падат от покрив на кооперация на площад „Журналист“ в София и застрашават граждани. При последният инцидент млад мъж се е разминал на сантиметри от падналата мазилка, съобщава Нова телевизия. Три дни след инцидента част от падналите късове все още са на тротоара. На мястото има и следи от ограничителна лента. Хората, които са я разпънали и работят в района, казват,че година и половина няма никаква реакция. Преди този инцидент, през март от същата частна сграда се къса парче от фасадата. Тогава общинският съветник Борис Бонев е изпратил сигнали до институциите. По негови думи са го информирали,че е извършена проверка през месец ноември и падащата мазилка е отстранена, няма опасност и всичко е наред, казва той. Кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов, твърди, че когато колегите му са ходили на мястото, всичко е изглеждало стабилно. Така се оказва, че е отговорност на собствениците на сградата да я поддържат обезопасена. Константин Павлов, заяви, че има уверението, че ще се вземат нужните мерки.

comment 0
visibility 1816
Боклуци затрупаха столичния квартал "Хладилника" (СНИМКИ)

Боклуци затрупаха столичния квартал "Хладилника" (СНИМКИ)

Камара от отпадъци затрупаха пространствата около контейнерите в столичния квартал „Хладилника“. Повечето отпадъци са не само строителни, а от всякакъв вид. Те са забелязани между бул. Черни Връх и Южен парк. Столичанин сигнализира в социалната мрежа „Фейсбук“, със снимки и възмущение към вандалската проява и липсата на реакция от кмета на района.

comment 0
visibility 1717
Завърши ремонтът на тротоара на "Семинарията" в Лозенец

Завърши ремонтът на тротоара на "Семинарията" в Лозенец

Завърши ремонтът на тротоара на спирката на градския транспорт "Семинарията" в Лозенец, похвали се кметът на района Константин Павлов. Обновяването е последното от строителната програма от делегирания бюджет на район „Лозенец“ за 2021 г., съобщи Павлов. Ремонтът на тротоара обхваща зоната от стълбищата към Факултета по химия и фармация на СУ до отбивката за супермаркет “Билла”, окето ще осигури достъпност и удобство на столичани. "В рамките на строително-монтажните работи бяха отстранени фундаментите, останали от някогашните преместваеми обекти, беше положена нова тротоарна настилка, направи се тактилна ивица за незрящи. Здравите плочки от старата настилка бяха сортирани за повторно влагане на този и други обекти. Всички рамки и капаци на шахти бяха подменени с нови, масивни", написа районният кмет в социалната мрежа. Той признава, че е доволен от новия тротоар, защото за разлика от други ремонти на територията на района, при които времето за изпълнение се проточи необяснимо дълго, в този ремонт изпълнителят е работил бързо дори и през почините дни - събота и неделя. "При разместването на съществуващ павилион за билети установихме кабел, който веднага беше проверен и обезопасен от ЧЕЗ. Подготвяме и отстраняването на самия павилион", сопдели за изненадите Константин Павлов. Той е категоричен, че участък по продължение на ул. „Златовръх“ също се нуждае от сериозни подобрения на инфраструктурата за пешеходците. "Ще използвам всички възможни пътища за обезпечаване на средства, така че ремонтите, започнали от спирката, да достигнат до вътрешността на кварталите от западната и от източната страна на улицата", обещава кметът на район Лозенец.  

comment 0
visibility 1775
-

За опасно кръстовище в квартал "Витоша" в София сигнализират живущите

Жители на столичния квартал „Витоша” в София сигнализираха за опасно кръстовище, съобщи Нова телевизия. Кръстовището е на границата между районите "Студентски" и "Лозенец" и ежедневно застрашава безопасността на преминаващите през него, както и на живеещите в района. В района на бул. „Симеоновско шосе” и ул. „Йордан Радичков” всекидневно има инциденти. Доста често изплашени пешеходци се измъкват на косъм от прелитащи автомобили. Само за последните 7 дни на мястото са станали три катастрофи. „Участъкът е изключително опасен, ежедневно има инциденти. В района колите карат с много висока скорост”, казаха живеещите в района. Кметът на район "Лозенец", в който попада кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“, Константин Павлов потвърди, че е получил множество сигнали за опасния участък. Той е предприел стъпки за преустройството на кръстовището, като е разговарял със заместник кмета по строителство на Столична община Ангел Джоргов за това на какъв етап е обществената поръчка за възлагане на цялостно изграждане на въпросното кръстовище. Павлов е получил уверения, че обществената поръчка за цялостно изграждане на кръстовището, със светофари и съответната подземна инфраструктура, ще бъде обявена до края на годината. Заедно с изграждането на кръстовището трябва да бъде разширен и входът на ул. „Йордан Радичков“, с което ще бъде ликвидирана опасната фуния на входа на квартала и левите завои ще станат много по-безопасни. Кметът на района е провел разговор и със заместник кмета по транспорт на Столична община Кристиян Кръстев, както и с представител на Пътна полиция по въпросите на безопасността на кръстовището до началото на строителните работи. Ще бъде изпратено и официално запитване за характера и причините на пътните произшествия на това кръстовище, както и молба за повишено внимание и контрол на пътната обстановка там, съобщава във Фейсбук кмета Константин Павлов. От Столична община са потвърдили за Нова телевизия, че проектът за нова светофарна уредба за кръстовището е готов.

comment 0
visibility 2584
Премахнаха калната площ на колелото на трамвай №10 в "Лозенец" (СНИМКИ)

Премахнаха калната площ на колелото на трамвай №10 в "Лозенец" (СНИМКИ)

Премахнаха калната площ на колелото на трамвай №10 в столичен район "Лозенец". Това написа във Фейсбук Константин Павлов, кмет на „Лозенец“. Калните площи се намират на ъгъла на бул. „Черни връх“ и ул. „Сребърна“. Промяната е осъществена по програмата за чист въздух на Столична община. Тя включва мерки за облагородяването на калните зони в града. Павлов, заяви, че на мястото се е образувала голяма разкаляна площ, която се е оформила между североизточния изход на метростанция „Витоша“, автобусна спирка на линиите 88 и 120 и трамвайното колело на ТМ10. Това е била причината да бъде предложена въпросната зона за приоритетно включване в програмата на Столична община за 2021 г., пише още той. Спецификата на мястото е в съоръженията на метрополитена, които са под него. Тези съоръжения пречат на засаждането на високостеблена растителност и по тази причина тревите и храстите са единствената възможна зеленина. Кметът на район „Лозенец“, призовава пътниците на градския транспорт да ограничават придвижването си в рамките на специално предвидените за тях алеи, за да не се нарушава тревистата растителност. Той също така изказа своята благодарност към зам. кметовете на Столична община Ангел Джоргов и Десислава Билева, а също и на останалите помогнали в реализацията на проекта.

comment 0
visibility 1952
-

Новата детска градина в "Лозенец" все още не работи заради забележки по строителството

  Новата сграда 2 на Детска градина № 175 „Слънчеви лъчи“ в кв. „Кръстова вада“ на район „Лозенец“ е въведена в експлоатация от месец септември, но все още не работи, съобщава БНР. В сградата са вложени близо 2,75 млн. лева. В детското заведение са приети над 150 деца, които си стоят у дома. Родителите сигнализират за некачественото изпълнение на строителството. Месец след приемането на детето ѝ Вероника Бенчева отива до детската градина и установява, че сградата е „далеч от готова“. Според Бенчева, сградата външно изглежда добре, въпреки клатещите се беседки и парапети. Вътре обаче прозорците са ниски и необезопасени, мебелите са с остри ръбове, преходите между стаите са без лайсни, има мокри стени и т.н. Виждат се стърчащи кабели и тръби на парното, които не са вкопани и обезопасени. Стълбището също не е обезопасено, а тоалетните нямат прегради помежду си. Децата неслучайно не започнаха занимания в сградата, обясни кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов. Имало е дълъг списък със забележки към строителя, който бавел и част от обзавеждането. Заради проточването във времето и неотстраняването на забележките, от 10 ноември ремонтът на новата сграда е възложен на втората фирма- изпълнител от консорциума, на който е възложено строителството. Кметът на района обща, че всичко, което е предвидено по проект ще бъде довършено. Главната цел е децата да влязат възможно най-бързо, но това трябва да стане при необходимата безопасност и хигиена. Константин Павлов обеща, че ако строителите са изпълнителни и доставките са ритмични, до две седмици градината ще може да приема деца.    

comment 0
visibility 2244
Родители сигнализираха за некачествено строителство на Детска градина в Соф

Сигнализираха за некачествено строителство на детска градина в София

Родители сигнализираха за некачествено строителство на Детска градина №175 „Слънчеви лъчи“ в столичен кв. „Кръстова вада“, съобщава Радио София. Детската градина е въведена в експлоатация от септември тази година. Приети са над 150 деца, които си стоят у дома,защото градината все още не работи. По думи на Вероника Бенчева, която е майка на едно от децата има необезопасени ниски прозорци, преходи между стаите без лайсни,мебелировка с остри ръбове и др. В сградата са вложени близо 2.75 млн.лв. Кметът на район „Лозенец“, Константин Павлов, твърди, че е имало списък със забележки към строителя, а той се е бавел с част от обзавеждането. Забележките по сградата предстои да бъдат премахнати от втората фирма от консорциума, казва той. Павлов, обеща, че ако строителите са изпълнителни и доставките са ритмични, до 2 седмици градината да приеме деца.

comment 0
visibility 2831
Асансьор на столичния "Вапцаров" попречи на майка да разходи детето си в Ло

Асансьор на столичния "Вапцаров" попречи на майка да разходи детето си в Ловния парк (ВИДЕ...

Ужасно мръсен асансьор попречи на майка да заведе дедето си на разходка в Ловния парк в София. За проблема съобщи самата тя в социалната мрежа. Тя е родител на дете с увреждане и единственият начин да разходи детето е да ползва асансьора на бул. "Вапцаров" пред София ленд. Само така може да пресече булеварда безопасно и да премине от другата страна към Ловния парк. Съоръжението, което трябва да осигури достъп на гражданите е в ужасно състояние. Подлезът пък е мърляв и издраскан, човек да го е страх да слезе. За асансьорите отговарят районните администрации, а за този на "Вапцаров" район Лозенец. "Като майка на дете инвалид, виждайки това, не знам как да пресека булеварда за да се разходим в Ловния парк", написа жената.

comment 0
visibility 2755
Възстановена е историческата паважна настилка по част от ул. „Галичица“

Възстановена е историческата паважна настилка по част от ул. „Галичица“

Към финализиране върви текущият ремонт на ул. „Галичица“ между кръстовищата с ул. „Якубица“ и ул. „Бабуна планина“.  Ремонтните работи по ул. „Галичица“ са инициатива на фирма „БЛД“ и на други инвеститори, чиито нови жилищни сгради се намират в тази част от улицата. Кметът на "Лозенец" Константин Павлов е успял да убеди строителя да възстанови историческата паважна настилка, която е стояла покрита под няколко пласта асфалт.  "При изкопните работи се потвърди нещо, което очаквах, а именно, че при отстраняването на аварии по подземните проводи е копано и засипвано, без да се държи сметка за наличието на павета. Така с годините паветата се бяха „загубили“ на повече от половината площ. Наложи се Столична община да допълни паваж от своя резерв, за което съм особено задължен на зам.-кмета по строителството д-р инж. Джоргов и на неговия млад екип", допълва в социалната мрежа кметът на района. 

comment 0
visibility 2492
type-photo.svg
Сменя се 110-годишен водопровод по ул. „Криволак“

Сменя се 110-годишен водопровод по ул. „Криволак“ (СНИМКИ)

На финалната права е смяната на водопровод на ул. „Криволак“. Куриозното е, че според уведомителното писмо на „Софийска Вода“ АД водопроводът е на възраст… 110 години. За любопитния факт съобщи в социалната мрежа кметът на "Лозенец" Константин Павлов.   "Катализатор за подмяната на този водопровод беше ремонтът на тротоарите на ул. „Криволак“ , който тази година трябва да достигне пълната дължина на улицата от Банската градинка до бул. „Христо Смирненски“. Затова поискахме от експлоатационните дружества да подменят своевременно подземната си инфраструктура, за да не се налага разкопаване на новоизградени настилки.  Остарелите инфраструктурни мрежи в старата част на район „Лозенец“ са причина за постоянни аварии, спиране на тока, водата и топлоснабдяването, затваряне на улици, изкопи и кърпежи върху пътната настилка. Тази година освен по ул. „Криволак“, водопровод беше подменен и по ул. „Розова долина“.  Ремонтните работи по ул. „Криволак“ продължават на първо време с подмяна на уличното осветление и тротоарната настилка  по северния тротоар до бул. „Х. Смирненски“. По южния тротоар има множество дървета на различна възраст, чиито корени са надигнали тротоара. Обсъждаме техническите решения за  щадящ начин на ремонт, който да гарантира в по-голяма степен тяхното запазване", даде административни подробности във Фейсбук кметът на района.  

comment 0
visibility 2197
type-photo.svg
Ремонтираха южния тротоар на ул. „Кишинев“

Ремонтираха южния тротоар на ул. „Кишинев“ (СНИМКИ)

Направен е ремонт на южния тротоар на ул. „Кишинев“ пред входа на Южния парк, между ул. „Банат“ и ул. „Козяк“. По „Кишинев“ преминава огромен пешеходен трафик от посетители на парка, тъй като улицата свързва парка с метростанция „Витоша“ и с крайната спирка на трамвай 10 и тротоарът отдавна е отеснял за тази функция. Компрометираните плочки по тротоара влошаваха положението допълнително, на места до степен на пълна неизползваемост. Вече е отстранен един важен проблем – състоянието на настилката, коментира в социалната мрежа кметът на "Лозенец" Константин Павлов.  "Не съм доволен, че установихме, че пред самата пешеходна пътека на ул. „Козяк“ са разположени няколко високи шахти на експлоатационни дружества и колектор със силови кабели, заради които засега не успяваме да оформим удобен за пешеходците ъгъл, без да правим компромиси. Tърсим приемливо техническо решение, с което да го довършим. Използвам случая да споделя, че успяхме да защитим намалено отстояние според наредбата, уреждаща отстоянията между пешеходните пътеки, така че при кръстовището на ул. „Козяк“ с ул. „Данаил Дечев“ в близко бъдеще да бъде изградена още една зебра.  Дългосрочната визия на район „Лозенец“ е цялата част от ул. „Козяк“ пред входа на Южния парк да се превърне в споделена улица, с което автомобилното движение да бъде успокоено, а възможностите за безопасен достъп до парка – увеличени", коментира още кметът във Фейсбук.  

Район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Район Лозенец е един от столичните райони, който се намира на юг от старата градска част на столицата. Достига до Витоша. В пределите на район Лозенец се намират кварталите Лозенец и Хладилника, както и западната част на квартал Витоша, източния участък на Кръстова вада и югозападната част на Борисовата градина. На практика, район Лозенец заема 4% от територията на София. Две реки пресичат територията на район Лозенец. Това са Аджибарица и Драгалевци.

Населението на район Витоша е приблизително 54 000 души. Район Лозенец е най-богато озеленената част от столицата.

История на район Лозенец

История на район Лозенец

Когато говорим за история на район Лозенец, трябва да се насочим главно към едноименния квартал. Той се намира в северната част от територията на район Лозенец. Той изцяло заобиколен от паркове. „Борисовата градина“ е известна със зелените си алеи, паметниците на местни патриоти, както и с езерото от 19-и век с лодки. Лозенец е до парка „Ловен парк“, през който минава река Драгалевска. В западната част е разположен Южния парк с прекрасни цветни лехи, пешеходни алеи и детски съоръжения за забавление. По булевард „Джеймс Баучер“ са подредени редица модни ресторанти, предлагащи азиатска и българска кухня.

В квартал Лозенец, район Лозенец, има останки от древен мавзолей, който представлява част от християнски комплекс от римско време. През 16 век в пределите на днешния район Лозенец е направена Стара стена, там са се извършвали церемонии преди мюсюлманите да тръгнат на хадж. Днес е известна като Римската стена в район Лозенец. Близо до нея има мюсюлмански гробища. Османските източници свързват територията на днешен район Лозенец с лозя и овощни градини. През 1944 г. при бомбардировките квартал Лозенец, част от район Лозенец, е сериозно засегнат.

Образование в район Лозенец

Образование в район Лозенец

За нуждите на жителите на район Лозенец са изградени 8 детски градини и една ясла.

В район Лозенец има четири основни училища.

21 Средно училище „Христо Ботев“ в район Лозенец е основано през 1931 г. Тогава е филиал на Втора мъжка гимназия. 1937 г. вече става девическа гимназия, а през 1939 г. вече приема името „Христо Ботев“.

35 Средно езиково училище „Добри Войников“ в район Лозенец е познато като бившето руско училище. То е първото столично училище, в което се изучават чужди езици.

Националната финансово-стопанска гимназия в район Лозенец е елитна гимназия в столицата. Нуждата от специалисти за търговията и индустрията налага въвеждането на съответните специалности в училище. Така в район Лозенец през 1913 г. е основана Софийска мъжка търговска гимназия. Днес гимназията е асоциирана към Университета за национално и световно стопанство.

Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в район Лозенец е асоциирана към СУ „Св. Климент Охридски“.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в район Лозенец е наследник на старата Самоковска духовна семинария, която била основана през 1876 г. Основите се полагат през 1902 г.

Друго елитно училище в район Лозенец е Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Това е първото в България училище, което подготвя специалисти в областта на строителството, архитектурата и геодезията със средно образование.

На територията на район Лозенец е разположен Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Здравеопазване в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

В пределите на район Лозенец се намира Университетска болница „Лозенец“, известна на всички като Правителствена болница. Можем спокойно да кажем, че това е една от най-модерните и големи болници в страната. Създадена през 1948 г, болницата обслужвала държавния елит. Днес болничното заведение в район Лозенец обслужва както служители от обществените и държавни институции и дипломати, така и всички български и чужди граждани, които имат здравни осигуровки.

В район Лозенец е разположена и Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. На практика, това е най-голямата болница в страната. В нея работят 1300 служители, от които 350 лекари, а 600 са професионалисти по здравни грижи.

Забележителности в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Любимо място за отдих в район Лозенец на столичани и гостите на София е Софийският зоопарк. Зоологическата градина е разположена върху площ от 360 дка. Зоопаркът в район Лозенец е основан през 1888 г. Първоначално е бил в двора на царския дворец. Черният лешояд е първата животинска експозиция в зоопарка. В началото акцентът е предимно върху птиците, тъй като Фердинанд имал интерес към птиците. След това се добавя елен, кафяви мечки. Постепенно мястото започнало да намалява и се наложило да се обособи място за животни в ботаническата градина. Първите лъвове се появяват през 1892 г.

Новият зоопарк е готов да посрещне своите обитатели в район Лозенец през 1984 г. Днес зоопаркът има 1900 обитатели от 281 различни вида.

Друга интересна забележителност в район Лозенец е музеят „Димитър Димов“. Домът на писателят и професор по ветеринарна медицина Димитър Димов се намира на ул. „Кръстьо Сарафов” 26 в район Лозенец. Той е съхранил характерната среда, в която творил и живял Димов. В библиотеката му все още стоят подредени над 2500 тома от областта на биологията, медицината, философията, химията, физиката. В дома има и две лаборатории – по радиотехника и физика и по химия и фотография.

Парк Славейковите дъбове е друга забележителност в район Лозенец. Преди хълмът Корубаглар е имало вековна дъбова гора, от която днес има само малък парк. Точно това е било любимото място на бащата и сина Славейкови. Днес на това място има детски люлки и пързалки. Сега е любимо място на децата и техните родители, жители на район Лозенец.

Старата водна кула в район на Лозенец днес е скрита напълно от растителност и почти не се забелязва, но преди години е била важно съоръжение в София. Тъй като до 1926 г столицата получава вода от Витоша, налагането не било достатъчно, за да достигне водата до всички части на града. Изготвя се проект за използване на водите от Рила. Започва строежа на градската водопроводна мрежа, а с нея нужните съоръжения. Водонапорната кула била абсолютно необходима в случая.

В район Лозенец се намира още един музей – къщата на Панчо Владигеров. В нея често се провеждат творчески срещи, концерти музикални продукции.

Местността Кръста в район Лозенец е мястото, където император Константин е получил знамение, че с кръстния знак ще побеждава, според едно предание. Според друга легенда, от стъпката на коня на свети Георги Софийски бликнал извор. След Освобождението тук е издигнат кръст в памет на загиналите руски воини за нашата свобода. Освещава го Българският екзарх.

Територия и население на район Лозенец

История на район Лозенец

Образование в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Прочетете още