Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (40%, 164 Гласове)
  • На време (13%, 53 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 107 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 415 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1965
Кметът на Лозенец с онлайн среща с граждани за “Витоша - ВЕЦ Симеоново” и “

Кметът на Лозенец с онлайн среща с граждани за “Витоша - ВЕЦ Симеоново” и “Кръстова вада”

Кметът на район Лозенец-Столична община константин Павлов организира онлайн среща с живеещите в района. "Нека поговорим" е посветена на кварталите “Витоша - ВЕЦ Симеоново” и “Кръстова вада” -изток. На 27 октомври от 19 часа ще се обсъждат и дискутират проблемите в новосторящите се квартали. Първа точка от дневния ред е като отчет на районната администрация - По какво е работила тази година - проекти и актуално състояние. Ще застроят ли терен на Кръста в Лозенец, имотът не е заграден, вятър разнася боклуци Втора е, какво предстои и трета точка е - разни. "Ако желаете да се концентрираме върху определен въпрос, моля напишете го в коментарите. Допълнително ще уточним техническата платформа, така че да е максимално удобно за всички", съобщава в социалната мрежа Константин Павлов.

comment 0
visibility 1864
Старата сграда на 192 ДГ "Лозичка" с ремонтиран покрив

Старата сграда на 192 ДГ "Лозичка" с ремонтиран покрив

Старата сграда на 192 ДГ "Лозичка" в "Лозенец" вече е с ремонтиран покрив. Това съобщи в социалната мрежа кметът на района Константин Павлов. Ето и какво бе ремонтирано: Подмяна на голяма част от гредите на дървената конструкция на покрива, подмяна на всички керемиди и оставяне на вентилационни отвори в покрива, премахване на един неизползван комин, ремонт на останалите комини, полагане на мембранна хидроизолация на покрива, подмяна на улуците и подмяна на челните дъски и обшивката.

comment 0
visibility 1833
Ще застроят ли терен на Кръста в Лозенец, имотът не е заграден, вятър разна

Ще застроят ли терен на Кръста в Лозенец, имотът не е заграден, вятър разнася боклуци

Едно от малкото публични пространство в столичния район Лозенец вероятно ще бъде застроено. Теренът е на ъгъла на "Джеймс Баучер" и "Кораб планина". Очевидно там ще има строеж, но имотът не е заграден, въпреки че е имало премахване на магазини. Засега не е ясно какво точно ще има там, има ли проект, има ли разрешително за строеж, но със сигурност имотът е частен. За необезопасеният терен сигнализират в социалната мрежа живеещи в района. "Това беше на практика единственото място с някакви наченки на публично пространство в района на Кръста – алея с малки магазинчета, нискоетажно, лоу-кост, спортна площадка, бързо хранене, пейки и столчета, цветя, украси, зеленина. Импровизирано, но пак нещо. Затова единствено там се събираха хора", напиша жител на Лозенец. Възмущението на гражданите е, че не е заграден терена и това го превръща в опасно място за децата. От месеци пространството е в ужасно състояние, разруха и вятърът носи всякакви боклуци. Хората са единодушни, че трябва да има ограда, за да се скрие грозната гледка.      

Реклама
comment 0
visibility 1817
Ескалатор в местростанция „Джеймс Баучер“ не работи трета седмица (СНИМКИ)

Ескалатор в местростанция „Джеймс Баучер“ не работи трета седмица (СНИМКИ)

Столичанка се оплака в социалната мрежа, че вече трета седмица единият ескалатор в местростанция „Джеймс Баучер“ не работи. Тя публикува и снимки във фейсбук групата „Безумията в София“. Другият ескалатор в посока мотрисата не се движи. Това причинява неудобство на възрастните столичани. Администраторът на групата в социалната мрежа - Владимир Христовски обясни, че в момента се чакат части за ремонта на счупения ескалатор.

comment 0
visibility 1690
След ремонт: Локално платно в Лозенец без асфалт (СНИМКИ)

След ремонт: Локално платно в Лозенец без асфалт (СНИМКИ)

Снимки на ремонтирано локално платно на бул. Черни връх 20 в столичния квартал Лозенец предизвикаха гнева на столичани. Кадрите бяха публикувани във фейсбук групата „Безумията в София“. Ремонтираното платно е без асфалт вече две седмици, коментират живущи в квартала. Други пък изразиха възмущение от неправилно паркирана кола, която се вижда на една от снимките.

comment 0
visibility 2035
type-photo.svg
След сигнал от Столичен инспекторат: Сложиха капак на ел. табло в "Лозенец"

След сигнал от Столичен инспекторат: Сложиха капак на ел. табло в "Лозенец" (СНИМКИ)

Екипи от Столичен инспекторат от "Лозенец" се натъкнаха на електрическо табло с откачен предпазен капак. То се намира на тротоара на ул. Вишнева № 6.    Така отвореното таблото създава реална опасност от инциденти за пешеходците. След сигнал на инспекторите до дружеството,  което стопанисва съоръжението, е сложен капак на таблото. Вече няма опасност за минаващите граждани.   

comment 0
visibility 1977
Премахнаха стар и неизползваем стълб в Лозенец

Премахнаха стар и неизползваем стълб в Лозенец

Стар и неизползваем стълб е бил премахнат в столичния квартал „Лозенец“, съобщиха от Столичен инспекторат. Бетонната основа на стълба е била тротоара на бул. "Арсеналски" и е затруднявала движението на преминаващите пешеходци. Инспекторите предприеха мерки за отстраняването му. Над 10 подобни дървени стълбове в столичния район вече са отстранени по нареждане на инспектората.

comment 0
visibility 1813
Глоба за автосервиз в "Лозенец"- вратите му спирали минаването по тротоара

Глоба за автосервиз в "Лозенец"- вратите му спирали минаването по тротоара

Управителят на автосервиз на ул. "Трепетлика" 2 в "Лозенец" отнесе глоба от Столичен инспекторат. Причината- входните врати на сервиза са постоянно отворени и така хората не могат да минават свободно по тротоара.    Освен трудностите със заграждане на част от тротоара, на пешеходците се налага да слизат на пътното платно и с това да създават предпоставка за инциденти.    Управителят на сервиза е предприел действия за преустройство на входните врати.  

comment 0
visibility 1788
Общински съветници искат ремонт на 35 СУ "Добри Войников"

Общински съветници искат ремонт на 35 СУ "Добри Войников"

За спешен ремонт на  35 СУ "Добри Войников" в столичния квартал “Лозенец” настояват общински съветници. Според тях проблемът с материалната база на учебното заведение трябва да бъде решен още през следващата година. Подобряването на образователната инфраструктура е заложено като приоритет. Общинските съветници Калоян Паргон и Николай Велчев се ангажираха с ремонта на училището и обещаха, че ще положат всички усилия да залегне в капиталовата програма на Столична община за 2021 г. Те участваха в среща с представители на училищното настоятелството. От Съвета на настоятелите определиха като най-неотложна част от ремонта тази с тоалетните, които ползват учениците.

comment 0
visibility 2022
Собственикът на биковете от "Лозенец" имал разрешение да ги настани върху ч

Собственикът на биковете от "Лозенец" имал разрешение да ги настани върху частни имоти

Историята с биковете от "Лозенец" започна да прилича на сапунен сериал. И придоби неочаквано развитие. Екип на Нова телевизия се срещна със стопанина на животните и с представители от различни институции, които трябва да направят нещо за това добичетата да намерят място, където да не представляват опасност за хората.    Корида в столичния "Лозенец": Бикове тероризират хората, чупят коли Намериха стопанина на биковете от "Лозенец", живеел в изоставен строеж Припомняме, че рогатите нападнаха колата на жена, докато паркира пред входа на дома си. Заради разхождащите се свободно животни беше сформирана кризисна комисия с представители на БАБХ, две районни администрации и полицията. Хората от ул. „Нелсън Мандела” се страхуваха да не бъдат намушкани, затова охраняваха децата си на отиване и връщане от училище.   „По стечение на обстоятелствата разбрахме, че животните от „Лозенец” са преместени в район „Витоша” и вече са на наша територия”, заяви пред камерите главният еколог на район „Витоша” Соня Кръстева.    „Собственикът на животните твърди, че има разрешение от притежателите на частните имоти, върху които сега е настанен рогатият добитък. Ще направим проверка и, ако действително това е така, ще се направят предписания”, посочи още и зам.-кметът на район „Витоша” Кънчо Кънев.   Проблемът е изместен в периферията на града. Истината е, че с напредъка на строежите в „Лозенец” стигнахме до територии, в които има хора, които все още отглеждат животни и влизат в конфликт с новите собственици”, обясни заплетения казус главният еколог на район „Лозенец” Момчил Якимов.  

comment 0
visibility 1842
Намериха  стопанина на биковете от "Лозенец", живеел в изоставен строеж

Намериха стопанина на биковете от "Лозенец", живеел в изоставен строеж

Биковете, които обикалят столичния район "Лозенец" и плашат хората, се оказа, че си имат стопанин. Той живее в изоставен строеж. За това съобщи в социалната мрежа кметът на "Лозенец" Константин Павлов.    Корида в столичния "Лозенец": Бикове тероризират хората, чупят колиСтана ясно още че цели пет институции са се заели да проверяват случая с биковете- Район „Витоша“; Столичен Инспекторат; Район „Лозенец“; Полиция от 4-то РПУ; Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ - поделение на БАБХ) Стопанинът на животните обитава два фургона. Той е посочил незаконния телчарник, който е изградил на територията на бъдещия парк „Лозенец“, зад City Clinic.   Кметът на "Лозенец" поясни още, че на човека е съставен акт от ОДБХ и предупредителен протокол от полицията. Даден му е петдневен срок да си закара животните на ново място, подходящо за отглеждането им и да ги регистрира. В момента той и животните му са извън ветеринарно-медицинската грижа и извън закона.  

comment 0
visibility 12706
Корида в столичния "Лозенец: Бикове тероризират хората, чупят коли

Корида в столичния "Лозенец": Бикове тероризират хората, чупят коли

Софийската улица "Нелсън Мандела" в кв. Кръстова вада, район Лозенец-Столична община, се превърна в ежедневна корида. Там се разхождат два бика и тероризират, плашат и нападат живеещите в квартала. На всичкото отгоре безпризорните бикове чупят коли, съобщи Нова телевизия. Хората се страхуват да напуснат жилищата си, защото не е безопасно на улицата и е доста рисковано да се движат сред биковете. Агресивните животни вече са нападнали дама, докато паркирала автомобила си. На ул. "Нелсън Мандела" цари смут и страх, за да не бъдат нападнати и намушкани от биковете. Установено е, че говедата се отглеждат от мъж, която явно е супер безотговорен. Друга подробност е, че улицата не е асфалтирата, цялата е в кал и рогатите се чувстват в свои води и могат да си вилнеят спокойно. "Преди седмица животните решиха да си поиграят с мен и ме подгониха. Помогнаха ми четирима мъже, след акто подгониха животните с прътове", разказа пред Нова телевизия изплашена жена от квартала. Друг очевидец разказва, как биковете си "поиграли" с един автомобил. Облизали го и му извадили огледалата с рогата си.  В столичните квартали често се разхождат крави, овце, кози, коне, дори камили, но бикове да нападат хора в европейска столица е най-малкото брутално!

comment 0
visibility 2223
Глобиха технически ръководител, без разрешение затворил улица в Лозенец

Глобиха технически ръководител, затворил улица в Лозенец

Технически ръководител на строителен обект е глобен от Столичен инспекторат. Причината е, че без разрешение е затворил улица в столичния район Лозенец-Столична община. Самоволно, без предупреждение и без разрешение на улица "Димитър Търкаланов" е застопорена бетонпомпа пред сторителен обект и преминаването е била невъзможно. Техническият ръководител не е спазил изискването за заверена временна организация на движението. Инспекторите са установили нарушението и са съставили акт на техническия ръководител на строителния обект. След налагане на санкцията, незабавно са прекратени строително-монтажните дейности и платното за движение е освободено.

comment 0
visibility 2358
Анализират проблемите и потенциала на “Кръстова вада” и “Витоша-ВЕЦ Симеоно

Анализират проблемите и потенциала на “Кръстова вада” и “Витоша-ВЕЦ Симеоново" (СНИМКИ)

Предстои да се направи анализ на състоянието на кварталите “Кръстова вада” и “Витоша-ВЕЦ Симеоново” в район “Лозенец”.Това ще бъде извършено  от Общинското предприятие “Софияплан” (доскоро “Софпроект-ОГП”).   Целта на въпросния анализ е да се проучат сериозно градоустройствените проблеми на територията, за да може на по-следващ етап те да се решат. Двата квартала са сред най-атрактивните инвестиционни зони в София, защото  доброто им местоположение в близост до центъра и Витоша привлича интереса на купувачите. Застрояването на територията през последните години обаче доведе до редица проблеми, сред които липса на достатъчно зелени площи, пешеходни зони, публични пространства за социален живот, образователна и културна инфраструктура.    Подготовката на анализа е възложена на Съюза на урбанистите и се реализира в сътрудничество с Район "Лозенец" и Направление „Архитектура и градоустройство“. Очаква се документът да бъде готов през лятото на 2021 година. Проучването обхваща територията  в следните граници: на запад - по бул. “Черни връх”, на юг - по Околовръстен път, на изток - по бул. “Симеоновско шосе”, на север - по ул. “Филип Кутев”, ул. “Сребърна”, ул. “Шаварски път”, Софийски зоопарк, ул. “Чавдар Мутафов”.    Изследването използва цялостен подход в градското планиране, наречен „Градски стандарт“. Той анализира условията на живот в района в пет тематични направления: устроена, жизнена, здравословна, сигурна и характерна среда.    Анализът ще бъде разработен в тясна координация и взаимодействие с граждани, бизнес, неправителствени организации и администрация.     

comment 0
visibility 2220
Номинирани за Оскар2020 филми пристигат в София, входът е безплатен

Номинирани за Оскар2020 филми пристигат в София, входът е безплатен

Филми, които са номинирани за наградите Оскар2020 идват в София. Домакин на международния фестивал за късометражни филми е район Лозенец-Столична община. Столичани и гости ще могат да гледат продукциите на фестивала  IN THE PALACE  на 25 и 26 септември т. г. Входът е безплатен. Ексклузивното филмово събитие на открито ще се проведе на колелото на трамвай № 10 в кв. „Хладилника“, а съоръжението ще се превърне в киносалон на открито. Филмите ще бъдат излъчвани в два дни от 21:00 часа зрителите и зрителите ще имат невероятната възможност да видят селекциите на Академията за филмови изкуства и науки в САЩ. Заглавията, които организаторите ще представят в края на септември, са игралните „Сестра“ (Белгия), „Братя“ (Канада/Тунис/Катар/Швеция), „ФК „Нефта“ (Франция/Тунис), „Сария“ (САЩ) и „Съседският прозорец“ (САЩ), който получи голямото отличие по-рано тази година. Анимационните филми, фаворити на Академията, са „Дъщеря“ (Чехия), „От любов към косата“ (САЩ), „Котбул“ (САЩ), „Паметен“ (Франция) и отново заглавието „Сестра“ – но този път анимационна копродукция между САЩ и Китай.  

Район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Район Лозенец е един от столичните райони, който се намира на юг от старата градска част на столицата. Достига до Витоша. В пределите на район Лозенец се намират кварталите Лозенец и Хладилника, както и западната част на квартал Витоша, източния участък на Кръстова вада и югозападната част на Борисовата градина. На практика, район Лозенец заема 4% от територията на София. Две реки пресичат територията на район Лозенец. Това са Аджибарица и Драгалевци.

Населението на район Витоша е приблизително 54 000 души. Район Лозенец е най-богато озеленената част от столицата.

История на район Лозенец

История на район Лозенец

Когато говорим за история на район Лозенец, трябва да се насочим главно към едноименния квартал. Той се намира в северната част от територията на район Лозенец. Той изцяло заобиколен от паркове. „Борисовата градина“ е известна със зелените си алеи, паметниците на местни патриоти, както и с езерото от 19-и век с лодки. Лозенец е до парка „Ловен парк“, през който минава река Драгалевска. В западната част е разположен Южния парк с прекрасни цветни лехи, пешеходни алеи и детски съоръжения за забавление. По булевард „Джеймс Баучер“ са подредени редица модни ресторанти, предлагащи азиатска и българска кухня.

В квартал Лозенец, район Лозенец, има останки от древен мавзолей, който представлява част от християнски комплекс от римско време. През 16 век в пределите на днешния район Лозенец е направена Стара стена, там са се извършвали церемонии преди мюсюлманите да тръгнат на хадж. Днес е известна като Римската стена в район Лозенец. Близо до нея има мюсюлмански гробища. Османските източници свързват територията на днешен район Лозенец с лозя и овощни градини. През 1944 г. при бомбардировките квартал Лозенец, част от район Лозенец, е сериозно засегнат.

Образование в район Лозенец

Образование в район Лозенец

За нуждите на жителите на район Лозенец са изградени 8 детски градини и една ясла.

В район Лозенец има четири основни училища.

21 Средно училище „Христо Ботев“ в район Лозенец е основано през 1931 г. Тогава е филиал на Втора мъжка гимназия. 1937 г. вече става девическа гимназия, а през 1939 г. вече приема името „Христо Ботев“.

35 Средно езиково училище „Добри Войников“ в район Лозенец е познато като бившето руско училище. То е първото столично училище, в което се изучават чужди езици.

Националната финансово-стопанска гимназия в район Лозенец е елитна гимназия в столицата. Нуждата от специалисти за търговията и индустрията налага въвеждането на съответните специалности в училище. Така в район Лозенец през 1913 г. е основана Софийска мъжка търговска гимназия. Днес гимназията е асоциирана към Университета за национално и световно стопанство.

Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в район Лозенец е асоциирана към СУ „Св. Климент Охридски“.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в район Лозенец е наследник на старата Самоковска духовна семинария, която била основана през 1876 г. Основите се полагат през 1902 г.

Друго елитно училище в район Лозенец е Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Това е първото в България училище, което подготвя специалисти в областта на строителството, архитектурата и геодезията със средно образование.

На територията на район Лозенец е разположен Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Здравеопазване в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

В пределите на район Лозенец се намира Университетска болница „Лозенец“, известна на всички като Правителствена болница. Можем спокойно да кажем, че това е една от най-модерните и големи болници в страната. Създадена през 1948 г, болницата обслужвала държавния елит. Днес болничното заведение в район Лозенец обслужва както служители от обществените и държавни институции и дипломати, така и всички български и чужди граждани, които имат здравни осигуровки.

В район Лозенец е разположена и Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. На практика, това е най-голямата болница в страната. В нея работят 1300 служители, от които 350 лекари, а 600 са професионалисти по здравни грижи.

Забележителности в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Любимо място за отдих в район Лозенец на столичани и гостите на София е Софийският зоопарк. Зоологическата градина е разположена върху площ от 360 дка. Зоопаркът в район Лозенец е основан през 1888 г. Първоначално е бил в двора на царския дворец. Черният лешояд е първата животинска експозиция в зоопарка. В началото акцентът е предимно върху птиците, тъй като Фердинанд имал интерес към птиците. След това се добавя елен, кафяви мечки. Постепенно мястото започнало да намалява и се наложило да се обособи място за животни в ботаническата градина. Първите лъвове се появяват през 1892 г.

Новият зоопарк е готов да посрещне своите обитатели в район Лозенец през 1984 г. Днес зоопаркът има 1900 обитатели от 281 различни вида.

Друга интересна забележителност в район Лозенец е музеят „Димитър Димов“. Домът на писателят и професор по ветеринарна медицина Димитър Димов се намира на ул. „Кръстьо Сарафов” 26 в район Лозенец. Той е съхранил характерната среда, в която творил и живял Димов. В библиотеката му все още стоят подредени над 2500 тома от областта на биологията, медицината, философията, химията, физиката. В дома има и две лаборатории – по радиотехника и физика и по химия и фотография.

Парк Славейковите дъбове е друга забележителност в район Лозенец. Преди хълмът Корубаглар е имало вековна дъбова гора, от която днес има само малък парк. Точно това е било любимото място на бащата и сина Славейкови. Днес на това място има детски люлки и пързалки. Сега е любимо място на децата и техните родители, жители на район Лозенец.

Старата водна кула в район на Лозенец днес е скрита напълно от растителност и почти не се забелязва, но преди години е била важно съоръжение в София. Тъй като до 1926 г столицата получава вода от Витоша, налагането не било достатъчно, за да достигне водата до всички части на града. Изготвя се проект за използване на водите от Рила. Започва строежа на градската водопроводна мрежа, а с нея нужните съоръжения. Водонапорната кула била абсолютно необходима в случая.

В район Лозенец се намира още един музей – къщата на Панчо Владигеров. В нея често се провеждат творчески срещи, концерти музикални продукции.

Местността Кръста в район Лозенец е мястото, където император Константин е получил знамение, че с кръстния знак ще побеждава, според едно предание. Според друга легенда, от стъпката на коня на свети Георги Софийски бликнал извор. След Освобождението тук е издигнат кръст в памет на загиналите руски воини за нашата свобода. Освещава го Българският екзарх.

Територия и население на район Лозенец

История на район Лозенец

Образование в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Прочетете още