Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (18%, 96 Гласове)
  • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 533 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1552
В Лозенец премахнаха незаконни антипаркинг съоръжения и кашпи (СНИМКИ)

В Лозенец премахнаха незаконни антипаркинг съоръжения и кашпи (СНИМКИ)

В столичния квартал "Лозенец" премахнаха незаконни антипаркинг съоръжения и кашпи. От Столичен инспекторат информираха, че антипаркинг съоръжения са били поставени неправомерно на ул. "Георги Райчев". На ул. "Любата" кашпата, която също е пазела място за паркиране е отстранена от платното. Припомняме, че това не е първият случай, в който се поставят незаконни антипаркинг съоражения. Преди време бяха отстранени такива на улица "Жак Натан" в Студентски град. След многобройни жалби, екипи на Районен столичен инспекторат и Центъра за градска мобилност отстраниха незаконните съоръжения.

comment 0
visibility 1570
Глобиха строители в "Лозенец"- изсипали бетон на платното

Глобиха строители в "Лозенец"- изсипали бетон на платното

Строителна фирма, изграждаща обект на ул. "Елин Пелин" в "Лозенец", получи глоба от Столичен инспекторат. Актът е направен на техническия ръководител на строежа. А причината- той е допуснал строителите да изсипят бетон върху активната лента за движение на платното пред строежа. Така са били причинени трудности на всички от района.   След получената глоба от фирмата са прибрали бетона и са изчистили мястото. Пътното платно отново е било свободно за движение.       

comment 0
visibility 2090
Като бойно поле е улица в столичния "Лозенец", коли паркират в тревни площи

Като бойно поле е улица в столичния "Лозенец", коли паркират в тревни площи (СНИМКИ)

На бойно поле след бомбардировка прилича квартална улица в столичния квартал "Лозенец". Огромни дупки зеят, кал и локви са обичайната гледка. За проблема  гражданин сигнализира районния кмет Константин Павлов в социалната мрежа.  И без да е имало война столичното бойно поле се намира между блоковете на улиците "Персенк", "Майор Томпсън" и "Драгалевска".  Тротоар няма, настилка няма, има обаче мръсотия и невъзможност да се премине от автомобили и пешеходци. Вероятно и това е причината живеещите в тези блокове да паркират в тревните площи на междублоковото пространство. "Кварталът се е превърнал в мизерно блато", пишат възмутени граждани, затънали в кал и дупки. В тази зона е имало и детска площадка, но сега носталгично стълчат няколко железа, напомнящи, че е било място за игра и забавление на децата от квартала. В тревните площи в оммента е кал и автомобилите, паркирали там, разнасят калта и по централните улици. За съжаление това не е строителен обект и няма устройство за миене на гуми, както е задължително при камионите, обслужващи обекти, коментират граждани. В софия основен проблем е замърсяването на въздуха с превишени концентраци на ФПЧ. А разнасяната кал по улиците е основният източник на замърсяване. Както е известно в столицата има над 75 такива места, наречени "кални точки" и Столична община работи по проект за озеленяване и облагородяване на подобни места. Дано и този кален терен е в проекта.  

Реклама
comment 0
visibility 1462
Изграждат Център по точни науки и инженерство в 122 ОУ Николай Лилиев

Изграждат Център по точни науки и инженерство в 122 ОУ Николай Лилиев (СНИМКИ)

Стартира процесът за изграждане на Център по точни науки и инженерство в столичното 122 ОУ „Николай Лилиев“. Кметът на „Лозенец“ Константин Павлов обясни в социалната мрежа, че за проекта е осигурено финансиране. Заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев, по покана на Директора на 122 ОУ Николай Лилиев Ивета Германова, кметът на „Лозенец“ присъства на представянето на двегодишната работа по ранно обучение по роботика в училището. В обучението по роботика са ангажирани малките класове, а технологиите, с които учениците се обучават на конструиране и програмиране, са: Photon, Lego WeDo, Micro:bit, VR.

comment 0
visibility 1674
Тръба преля и наводни ул. Димитър Яблански (СНИМКИ)

Тръба преля и наводни ул. Димитър Яблански (СНИМКИ)

Тръба за пореден път преля и наводни ул. „Димитър Яблански“. За проблема сигнализира в социалната мрежа кметът на „Лозенец“ Константин Павлов.  „Съществуващата тръба е напълно недостатъчна да поеме целия дебит. След прекъсване на деретата и на бившите отводнителни канали от  строителството в кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“, управлението на дъждовните води е проблематично,“ обясни Павлов. Той сподели, че  имапотвърждение от Столична община, че през 2021 г. общината ще получи финансиране за проектиране на отводнителните съоръжения. Дейностите по  отводняването са свързани с реконструкцията на „Могилата“ и на части от „Чавдар Мутафов“.

comment 0
visibility 1610
Премахнаха 30 стари електрически стълбове в Лозенец (СНИМКИ)

Премахнаха 30 стари електрически стълбове в Лозенец (СНИМКИ)

30 стари електрически стълбове са премахнати в "Лозенец". Инспектори от столичния район създадоха организацията съвместно с експлоатационното дружество да демонтират съоръженията. От Столичен инспекторат обясниха, че вчера демонтажът премина на ул. "Добри Войников", ул. "Люботрън", ул. "Котел", пл. Папа Йоан Павел II и ул. "Презвитер Козма". Стълбовете са били в лошо техническо състояние и са създавали опасност за премиващите граждани. 

comment 0
visibility 2286
type-photo.svg
Акция на АПП и район Лозенец" за спасяването на котарак, паднал в метална "

АПП и район Лозенец" спасиха котарак, паднал в метална "гъба" (СНИМКИ)

Екипи на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" и служители от районна администрация "Лозенец" впрегнаха общи усилия за спасяването на котарак. Животното беше паднало в една от металните "гъби", точно пред сградата на районната администрация , на бул „Фритьоф Нансен". Жалният му плач трогнал всички. "Гъбата" всъщност представлява изход на въздуховодите за транспортния тунел под НДК.    Тези т.нар. метални "гъби" са направени още със строителството на НДК и представляват тежки конструкции от дебела ламарина, допълнително подсилена с арматурно желязо, която не беше по силите на хора, неразполагащи с техника, дори да ги повдигнат, камо ли да ги отворят. Това разказва в социалната мрежа кметът на "Лозенец" Константин Павлов. Той  описа емоционално спасяването на животното.   "Два дни служителите от администрацията се редуваха да хвърлят храна на котето и да му говорят успокоителни думи, докато търсехме техника и хора, които да помогнат с отварянето на въздуховода и изваждането на животинчето. Най-накрая се появиха ето тези юнаци от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“, с чиято помощ капакът беше повдигнат и можахме да надникнем вътре.    Котенцето се оказа огромен котарак, който много подозрително гледаше на всякакви въжета и колани, които  спускахме надолу с надеждата той да се захване за някой от тях, за да можем да го издърпаме.   В крайна сметка с хитроумна схема, в която ключова роля изиграха кюфтетата от близката скара-бира, котаракът беше уловен и изтеглен нагоре.  Не можахме да му се порадваме, тъй като той със зъби и нокти бързо се освободи от топлите грижи на групата и побегна в градината на НДК.    Бих искал от все сърце да благодаря на началника на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров, на служителите от дирекцията и от районната администрация за бързата и адекватна реакция и за щастливия край. И на котараците трябва да показваме че сме хора   И разбира се, според мен този котарак се казва Иван! Честит празник на всички и още веднъж благодаря!"              

comment 0
visibility 1618
type-photo.svg
Махнати са 30 стари електрически стълбове в "Лозенец"

Махнати са 30 стари електрически стълба в "Лозенец" (СНИМКИ)

30 стари електрически стълба в "Лозенец" вече са премахнати. От Столичен инспекторат са направили организация заедно с експлоатационното дружество да се махнат  стълбовете, които са били в лошо техническо състояние и са опасни за минаващите около тях хора.   Вече са демонтирани стари стълбове на ул. "Добри Войников", ул. "Люботрън", ул. "Котел", пл. Папа Йоан Павел II и ул. "Презвитер Козма". 

comment 0
visibility 1721
В Лозенец премахнаха неработещи телефонни кабини

В Лозенец премахнаха неработещи телефонни кабини

Неработещи телефонни кабини бяха премахнати от територията на "Лозенец", съобщи в социалната мрежа кметът на района Константин Павлов. Работещите кабини са приведени в естетичен вид. Припомняме, че голяма част от тях бяха с изпочупени стъкла, надраскани, ръждясали, с изчезнали апарати и изтръгнати слушалки. Павлов обясни, че някои от кабините са пречили на движението на пешеходците. След проведена от администрацията анкета, 83% от столичани са пожелали кабините да бъдат премахнати. Кметът на „Лозенец“ благодари за съдействието на Столичен инспекторат. Премахнатите кабини се намираха на: ул. „Бунтовник“ 52 бул „Черни връх“ 27 бул. „Христо Смирненски“ и ул „Цанко Церковски“ бул. „Христо Смирненски“ 8 бул. „Христо Смирненски“ пред УАСГ

comment 0
visibility 1615
type-photo.svg
Ремонтираха тротоарите на ул. "Криволак"

Ремонтираха тротоарите на ул. "Криволак" (СНИМКИ)

Тротоарите на улица "Криволак" са ремонтирани и вече спокойно може да се ползват от жителите на "Лозенец". Това съобщи в социалната мрежа кметът на района Константин Павлов.    Той допълни, че бюджетът на района за ремонт на улици и тротоари е повече от скромен (350 хиляди лева на година за целия район от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до Околовръстния път). Това и наложило ремонтът  на тротоарите на ул. „Криволак“ в долната част на района да бъде финансиран отделно, с помощта на програмата на Столична община за ремонт на улици и тротоари. Районният бюджет помогнал за новото улично осветление.    Като резултат гражданите имат два хубави осветени тротоара на „Криволак“ от „Капитан Андреев“ до „Милин Камък“.   

comment 0
visibility 1855
Нови спирконавеси радват столичани в Лозенец (СНИМКИ)

Нови спирконавеси радват столичани в Лозенец (СНИМКИ)

Кметът на „Лозенец“ Константин Павлов обяви в социалната мрежа, че монтираните 5 броя спирконавеси на спирки от градския транспорт са в изрядно състояние. В днешния дъждовен ден Павлов инспектира спирките. „Две от тях се намират по бившето трамвайно, сега автобусно и тролейбусно трасе на бул. „Арсеналски“. Другите спирки са в района на Семинарията и обслужват трамвай 10, колелото на автобус 67 и спирката на ул. „Стоян Михайловски“. Убедих се с очите си, че дори в извънпиков час достатъчно пътници на градския транспорт ги използват, за да изчакат на сухо и на завет автобус, трамвай или тролей,“ обясни кметът на район „Лозенец“.

comment 0
visibility 2558
Стикираха 40 стари автомобила в Лозенец

Стикираха 40 стари автомобила в Лозенец

40 стари автомобили бяха стикирани вчера в столичния квартал „Лозенец.“ Комисия от експерти поставиха стикири на излезли от употреба автомобили, паркирани на ул. "Добри Войников", ул. "Братя Чакрин" , ул. "Асен Разцетников", ул."Борис Арсов", ул."Иван Радоев" и бул. "Черни връх". От Столичен инспекторат предупреждават, че ако собствениците им не ги преместят в дадения срок, след издаване на заповед на районния кмет, автомобилите ще бъдат преместени принудително на площадка за разкомплектоване.

comment 0
visibility 1717
Репатрират стари автомобили в Лозенец

Репатрират стари автомобили в Лозенец

Излезли от употреба стари коли се репатрират в столичния квартал „Лозенец“. След издадена заповед на районния кмет Константин Павлов са преместени 4 броя излезли от употреба моторни превозни средства. Старите автомобили са премахнати от ул. "Св. Наум", "Трепетлика" и "Цветна градина". Премахването на старите возила, които имат издадена заповед от кмета, продължава и утре, обясниха от инспектората.

comment 0
visibility 1806
Премахнаха маса пред търговски обект на бул. Христо Смирненски (СНИМКИ)

Премахнаха маса пред търговски обект на бул. Христо Смирненски (СНИМКИ)

Търговец, решил да постави маса пред обекта си в столичния квартал „Лозенец“, бе санкциониран от Столичен инспекторат. Инспектори от район "Лозенец" глобиха управителя на търговския обект, разположен на бул. "Христо Смирненски". Импровизираната маса била захваната за дърво. След наложения акт, съоръжението е премахнато, обясниха от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 1609
Запълниха дупките по улица "Милевска планина"

Запълниха дупките по улица "Милевска планина"

Ул. „Милевска планина“ между „Горски пътник“ и „Бунтовник“ е ремонтирана. Асфалтирани са всички дупки и бабуни. В този участък улицата е двупосочна, две коли се разминават трудно, нямаше никакво място за слалом между кратерите и съответно резултатът беше разминаване с изчакване. Това съобщи в социалната мрежа кметът на "Лозенец" Константин Павлов.   "Призовавам шофьорите за въздържание със скоростта на придвижване, за да не завалят искания за легнал полицай, каквито имаме за много от правите и стръмни улици", написа още кметът във Фейсбук.    

Район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Район Лозенец е един от столичните райони, който се намира на юг от старата градска част на столицата. Достига до Витоша. В пределите на район Лозенец се намират кварталите Лозенец и Хладилника, както и западната част на квартал Витоша, източния участък на Кръстова вада и югозападната част на Борисовата градина. На практика, район Лозенец заема 4% от територията на София. Две реки пресичат територията на район Лозенец. Това са Аджибарица и Драгалевци.

Населението на район Витоша е приблизително 54 000 души. Район Лозенец е най-богато озеленената част от столицата.

История на район Лозенец

История на район Лозенец

Когато говорим за история на район Лозенец, трябва да се насочим главно към едноименния квартал. Той се намира в северната част от територията на район Лозенец. Той изцяло заобиколен от паркове. „Борисовата градина“ е известна със зелените си алеи, паметниците на местни патриоти, както и с езерото от 19-и век с лодки. Лозенец е до парка „Ловен парк“, през който минава река Драгалевска. В западната част е разположен Южния парк с прекрасни цветни лехи, пешеходни алеи и детски съоръжения за забавление. По булевард „Джеймс Баучер“ са подредени редица модни ресторанти, предлагащи азиатска и българска кухня.

В квартал Лозенец, район Лозенец, има останки от древен мавзолей, който представлява част от християнски комплекс от римско време. През 16 век в пределите на днешния район Лозенец е направена Стара стена, там са се извършвали церемонии преди мюсюлманите да тръгнат на хадж. Днес е известна като Римската стена в район Лозенец. Близо до нея има мюсюлмански гробища. Османските източници свързват територията на днешен район Лозенец с лозя и овощни градини. През 1944 г. при бомбардировките квартал Лозенец, част от район Лозенец, е сериозно засегнат.

Образование в район Лозенец

Образование в район Лозенец

За нуждите на жителите на район Лозенец са изградени 8 детски градини и една ясла.

В район Лозенец има четири основни училища.

21 Средно училище „Христо Ботев“ в район Лозенец е основано през 1931 г. Тогава е филиал на Втора мъжка гимназия. 1937 г. вече става девическа гимназия, а през 1939 г. вече приема името „Христо Ботев“.

35 Средно езиково училище „Добри Войников“ в район Лозенец е познато като бившето руско училище. То е първото столично училище, в което се изучават чужди езици.

Националната финансово-стопанска гимназия в район Лозенец е елитна гимназия в столицата. Нуждата от специалисти за търговията и индустрията налага въвеждането на съответните специалности в училище. Така в район Лозенец през 1913 г. е основана Софийска мъжка търговска гимназия. Днес гимназията е асоциирана към Университета за национално и световно стопанство.

Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в район Лозенец е асоциирана към СУ „Св. Климент Охридски“.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в район Лозенец е наследник на старата Самоковска духовна семинария, която била основана през 1876 г. Основите се полагат през 1902 г.

Друго елитно училище в район Лозенец е Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Това е първото в България училище, което подготвя специалисти в областта на строителството, архитектурата и геодезията със средно образование.

На територията на район Лозенец е разположен Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Здравеопазване в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

В пределите на район Лозенец се намира Университетска болница „Лозенец“, известна на всички като Правителствена болница. Можем спокойно да кажем, че това е една от най-модерните и големи болници в страната. Създадена през 1948 г, болницата обслужвала държавния елит. Днес болничното заведение в район Лозенец обслужва както служители от обществените и държавни институции и дипломати, така и всички български и чужди граждани, които имат здравни осигуровки.

В район Лозенец е разположена и Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. На практика, това е най-голямата болница в страната. В нея работят 1300 служители, от които 350 лекари, а 600 са професионалисти по здравни грижи.

Забележителности в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Любимо място за отдих в район Лозенец на столичани и гостите на София е Софийският зоопарк. Зоологическата градина е разположена върху площ от 360 дка. Зоопаркът в район Лозенец е основан през 1888 г. Първоначално е бил в двора на царския дворец. Черният лешояд е първата животинска експозиция в зоопарка. В началото акцентът е предимно върху птиците, тъй като Фердинанд имал интерес към птиците. След това се добавя елен, кафяви мечки. Постепенно мястото започнало да намалява и се наложило да се обособи място за животни в ботаническата градина. Първите лъвове се появяват през 1892 г.

Новият зоопарк е готов да посрещне своите обитатели в район Лозенец през 1984 г. Днес зоопаркът има 1900 обитатели от 281 различни вида.

Друга интересна забележителност в район Лозенец е музеят „Димитър Димов“. Домът на писателят и професор по ветеринарна медицина Димитър Димов се намира на ул. „Кръстьо Сарафов” 26 в район Лозенец. Той е съхранил характерната среда, в която творил и живял Димов. В библиотеката му все още стоят подредени над 2500 тома от областта на биологията, медицината, философията, химията, физиката. В дома има и две лаборатории – по радиотехника и физика и по химия и фотография.

Парк Славейковите дъбове е друга забележителност в район Лозенец. Преди хълмът Корубаглар е имало вековна дъбова гора, от която днес има само малък парк. Точно това е било любимото място на бащата и сина Славейкови. Днес на това място има детски люлки и пързалки. Сега е любимо място на децата и техните родители, жители на район Лозенец.

Старата водна кула в район на Лозенец днес е скрита напълно от растителност и почти не се забелязва, но преди години е била важно съоръжение в София. Тъй като до 1926 г столицата получава вода от Витоша, налагането не било достатъчно, за да достигне водата до всички части на града. Изготвя се проект за използване на водите от Рила. Започва строежа на градската водопроводна мрежа, а с нея нужните съоръжения. Водонапорната кула била абсолютно необходима в случая.

В район Лозенец се намира още един музей – къщата на Панчо Владигеров. В нея често се провеждат творчески срещи, концерти музикални продукции.

Местността Кръста в район Лозенец е мястото, където император Константин е получил знамение, че с кръстния знак ще побеждава, според едно предание. Според друга легенда, от стъпката на коня на свети Георги Софийски бликнал извор. След Освобождението тук е издигнат кръст в памет на загиналите руски воини за нашата свобода. Освещава го Българският екзарх.

Територия и население на район Лозенец

История на район Лозенец

Образование в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Прочетете още