Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1523
Асфалтират новата пазарна площадка на бул. „Черни връх“

Асфалтират новата пазарна площадка на бул. „Черни връх“

Пространството до зеленчуковия пазар на бул. „Черни връх“ в столичния район „Лозенец“ е напълно обновено и в момента там се извършва асфалтиране. Припомняме, че тази пролет от терена бяха премахнати стари, ръждясали и незаконни павилиони. През месец март съоръженията бяха отстранени с помощта на екипи на Направление „Архитектура и благоустройство“, като част от кампанията за изчистване на градските пространства от незаконни преместваеми обекти. Премахват павилионите на пазара на бул. Черни връх в София (СНИМКИ) След като бъде положен асфалтът, новата площадка ще се превърне в модерен пазар.

comment 0
visibility 803
-

В "Лозенец" стартира поредица от он-лайн срещи "Питай Кмета"

Първата от поредица он-лайн срещи с Кмета на района Константин Павлов ще се проведе на 25 октомври, вторник, от 18,30 часа. Това съобщават от районната администрация. В рамките на инициативата районният кмет ще сподели направеното в рамките на управлението си до момента и ще отговори на въпросите на гражданите, засягащи старите и новите квартали на район „Лозенец“. Първата среща ще бъде посветена на проблемите на частта от района на север от бул. „Никола Вапцаров“ (кв. „Лозенец“). За да може кметът да отговори на въпросите, които са важни за квартала изчерпателно, от районната администрация молят гражданите да ги зададете предварително на мейл адрес: pitaikmeta@lozenets.eu.

comment 0
visibility 1294
-

Първа копка на нова канализация за „Кръстова вада“ - изток

В столичният квартал „Кръстова вада“ - изток започна строителството на главен канализационен клон, съобщи кметът на район "Лозенец" Константин Павлов, който заедно със зам.-кмета на София по обществено строителство Ангел Джоргов направи първата копка на проекта. Началото на проекта е поставено след 7-8 годишен период на подготовка, включващ отчуждаване на имоти, градоустройствени процедури, проектиране, обществени поръчки и др., отбелязва районният кмет. По думите му този канализационен клон маркира нова епоха не само в историята на Лозенец, но и на София. С изграждането му Драгалевци и „Кръстова вада“ - изток ще се сдобият с истинска канализация, която ще ги отдалечи от статуса им на бивши вилни и извънградски зони и ще ги направи пълноправни софийски квартали. "Проектът значително ще редуцира и импровизациите в строителството на ВиК в района, ще помогне за овладяването на дъждовните води и ще подобри значително състоянието на река Драгалевска", казва още Константин Павлов. Работата по проекта започва от кръстовището на улиците „Арарат“ и „Флора Кънева“ и трябва да продължи малко над 20 дни, след което изкопът ще запълзи нагоре към околовръстния път, отбелязва още районният кмет. Целият проект в рамките на „Кръстова вада“ трябва да приключи за около 150 дни.  

Реклама
comment 0
visibility 821
-

Сградата на район "Лозенец" - с подменена абонатната станция

Преди зимния сезон от столичния район "Лозенец" подмениха абонатната станция на сградата, която заемат. Това съобщи кмета на района Константин Павлов. Новата абонатна станция е изключително енергоефективна, отбелязва той. "Нашата сграда е в режим на етажна собственост, поради което се наложи да изминем дълга серия от административно-правни стъпки по постигане на съгласие между съсобствениците и за споделяне на разходите", разказа Павлов, като отбеляза, че това е било задължително условие, за да осигури Столична община необходимите средства. По думите му, преди ремонта серпентинната тръба е изпълвала цялото помещение и предизвиквала тропически температури на целия подземен етаж, от фланците прикапвала гореща вода, а единствената възможна терморегулация е била чрез ръчно затягане и развиване на крановете, на ръба на нормите за безопасност. "Новата инсталация разполага с модерна система за енергиен мениджмънт, който ще ни позволи дистанционно да нагласяваме температурата съобразно работен и неработен ден, в нощно време, в отоплителен и извънотоплителен сезон", похвали се районният кмет. Константин Павлов отбелязва, че очаква вложените за подмяната на абонатната станция средства да се възстановят бързо. "В един съвременен град не бива да остане нито една абонатна станция като тази, с която днес се разделихме", категоричен е той.  

comment 0
visibility 1050
-

Подмениха паважа на улица в столичния "Лозенец"

По възлагане на Столична община беше извършен ремонт на паважната настилка на ул. „Добър юнак“. За края на работата по проекта съобщи кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов. Видът павета, с които е било настлано уличното платно, е бил т.нар. „заешки паваж“ или „лят паваж“, който сега е заменен с характерния за съседните улици среден паваж, уточнява районният кмет. Летият паваж се е изпълнявал, като остатъчните парчета от сеченето на павета са потопявани в подготвени на място калъпи с бетон, така образувайки квадратни плочи. За този вид настилка липсва утвърден начин за ремонт и такъв тип плочи от много десетилетия не се произвеждат, затова след всяка дупка или подземна авария възстановяването е ставало веднъж с асфалт, друг път с бетон, трети път с произволни по размер павета, поради което всички такива улици са осеяни с рязко отличаващи се „пломби“ от друг строителен материал, разказва още Константин Павлов. По думите му летият паваж е компромисна настилка, родена в кризисни времена, но въпреки всички несъвършенства, той е част от историята на Лозенец и на цяла София, затова желанието на районния кмет е след като се открие метод за възстановяването на пътни повреди и производител, който би се заел с него на приемлива цена, да бъде изберан поне един уличен участък, на който "заешкия паваж" да бъде запазен като автентично покритие.

comment 0
visibility 1347
-

Градинка "Проф. Стефан Данаилов" ще има в Лозенец

Зелена площ между бул. "Христо Смирненски", бул. "Джеймс Баучер" и ул. "Арх. Йордан Миланов" в столичният район "Лозенец" ще носи името на проф. Стефан Данаилов. Това реши на своето заседание Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет. Предложението е внесено за разглеждане от общинските съветници Малина Едрева - председател на комисията, Веселин Калановски и Калоян Паргов. "Проф. Стефан Данаилов е актьор с над 300 роли в киното, театъра и телевизията както отдаден педагог формирал редица български актьори.С изключителната си кариера проф. Стефан Данаилов се превръща в легенда на българското кино и театър. Той е едно от най-значимите имена в историята натези две изкуства в България с несъмнена популярност, която излиза извън границите на страната. С настоящото предложение бихме искали да изразим признателността на столичани към неговото дело, обществената му значимост инесъмнен принос за националната ни култура, включително с дългогодишната му работа във формирането на поколения актьори", се казва в доклада, който комисията прие.    

comment 0
visibility 993
Със 150 места общо разширяват 3 детски градини в столичния Лозенец

Със 150 места общо разширяват 3 детски градини в столичния Лозенец

От началото на годината работи и новата детска градина N175, но оттогава обаче са се появили доста строителни проблеми, които са отстранени, защото са в гаранцията. Това каза пред Радио София на БНР кметът на район Лозенец Константин Паскалев. Той потвърди, че проблемът с липсата на места в детските заведения не е изчезнал, а само е леко притъпен. "Правим в момента три разширения на детски градини в „Лозенец“ – в ДГ 192 „Лозичка“ добавяме една група, в ДГ 193 ще има още две групи, в ДГ 141 ще има също две нови групи", съобщи кметът. Общо 150 нови места ще се разкрият с разширенията на трите детски градини в района. "Кърпенето на дупки в района се движи със забавяне, заради поскъпването на строителните материали", каза кметът Константин Павлов. Коментира, че проблем са и липсващите улици в кварталите под Околовръстния път, които попадат в „Лозенец“. Все още голяма част от терените не са придобити от общината. „Те са частни. Общината има доста скромни възможности за намеса в частни имоти. Това са големи инвестиции, които досега не са били правени. Инвестирано е само в най-необходимото, но всъщност поне 4/5 от улиците в кварталите са частна собственост. За да се разплете този пъзел трябват милиарди“, добави Павлов. Според него трябва да се увеличи бюджетът за отчуждаване и придобиване, и процесът да се опрости. "В момента общината дори 5 кв. м да реши да купи, това са две папки с документи. Минава през 4 комисии на Общинския съвет, след това се гласува. Трябва да се опрости процеса и да се вкарат достатъчно пари. След това опираме до строителството", обясни кметът на район „Лозенец“. В момента върви изграждането на бул. „Филип Кутев“, в участъка от бул. „Черни връх“ до ул. „Сребърна“, каза Константин Павлов. Когато бъде готов следващият участък, покрай Зоопарка, живеещите ще имат бърз достъп до метростанция „Витоша“, обясни той.  

comment 0
visibility 748
-

Строителната програма на район „Лозенец“ продължава през есента

Приключи ремонтът на тротоарите на ул. „Майор Томпсън“ в столичния квартал "Лозенец". Ремонтът беше извършнен в участъка между бул. „Черни връх“ и ул. „Драгалевска“, съобщи кметът Константин Павлов. Той припомни, че почти цялата улица е била ремонтирана през 2015 г. , включително е била подменена и топлопроводната мрежа, но е бил пропуснат най-важният участък – този на изхода на метрото. "По време на строителните работи взехме решение за подмяна на три осветителни стълба, поради голяма корозия в основата, която беше установена след изкопа и лошото им разположение в средата на тротоара, което препречваше пътя на пешеходците. Новите стълбове са „прибрани“ до бордюра, по-високи са с 2,5 метра и притежават по-голям радиус на осветяване", отбелязва още районният кмет. Ремонтиран е и напълно разбития паркинг. "Успяхме да се справим с високо разположените колектори по ул. „Драгалевска“ и реализирахме необходимите скосения за осигуряване на достъпна среда", добавя Павлов. По думите му, от района срещат сериозни проблеми с подмяна на счупени и дефектни капаци на шахти. "Взели сме твърдото решение, повече да не служим като буфер на гражданското недоволство и да споделяме с гражданите информация за стопанина на всяка една неизправна шахта като призоваваме всички да адресират проблема директно на потребителските телефони на съответните дружества", заявява районният кмет. Той отбеляза, че ремонтната и строителна програма на територията на района продължава и през есента, а жителите могат да очакват още добри новини.      

comment 0
visibility 1990
Направиха пешеходни острови на ключово кръстовище в столичния Лозенец

Направиха пешеходни острови на ключово кръстовище в столичния Лозенец (СНИМКИ)

Едно от най-натоварените кръстовища в столичния район Лозенец вече има нови пешеходни острови. Маркировката е направена за по-голяма сигурност на пешеходците при пресичане. Пешеходните острови за на Кръста в Лозенец и ще осигурят по-голяма сигурност на пешеходците при пресичането на бул. "Черни връх". Около кръстовището има училище и това ще улесни деца и родители. Правят подобрения с пешеходен остров на кръстовището при "Хемус" За нова маркировка за сигурност на пешеходците говори и кметът на район Константин Павлов, който насотява "острови" да има и на почерненото кръстовище на "Черни връх" и "Арсеналски" със "Св. Наум".  

comment 0
visibility 966
Ремонтите на училища и градини в Лозенец приключват до 15 септември

Правят подобрения с пешеходен остров на кръстовището при "Хемус"

Всички ремонти на училища и детски градини в район Лозенец-Столична община, ще приключат до първия учебен ден, 15 септември. В момента строителни дейности ще извършват по улици в квартал "Лозенец", каза кметът на района Константин Павлов пред БНР. Обновяването на инфраструктура и сгради на учебни заведения е с цел да се осигури по-удобен достъп до публичните места. Около училищата и детски градини са направени подобрения като са поставени тръбно-решетъчни парапети, повдигане на пешеходни пътеки, с поставяне на неравности – т.нар. легнали полицаи. Общо взето пред всички училища и детски градини ще има подобрения на пътната безопасност тази есен, обясни Повлов. Той припомни, че ситуацията с тротоарите е тежка, защото се рушат заради неправилно паркиране на автомобилите върху тях. Район Лозенец е получил финансиране в размер на 350 000 лева от Столична община за ремонта им. Районният кмет очаква средсва и от гласувания в Столична община голям заем - 120 млн. лева за оправяне на тротоарите в София и част от тези средства ще постъпят в бюджета на район Лозенец, допълни районният кмет. Промяна ще се направи и на злокобното кръстовище между булевардите “Черни връх”, "Св. Наум" и “Арсеналски”, където на 5 юли при катастрофа бяха убити две жени. Целта е кръстовището да  бъде по-безопасно за пешеходците и за шофьорите. Един от вариантите сочи, че ще бъде изграден пешеходен остров и се предвижда известно стесняване на лентите за движение, така че да не се позволява чисто физически движение с висока скорост, каза Павлов.

comment 0
visibility 1363
-

Район "Лозенец" не може да установи дали уличното осветление свети?

Пред невероятен казус се оказаха родителите на учениците в столичната НПМГ "Акад. Любомир Чакалов". Децата, които се обучават в елитното училище, са принудени да се придвижват по неосветени улици в тъмната част от денонощието. Причината, оказва се, е в работното време на районната администрация, както става ясно от отговора, получен от директора на гимназията Ивайло Ушагелов. С писмо кметът на район "Лозенец" Константин Павлов обяснява, че поетапно са били подменени старите и неработещи осветителни тела по улиците между булевардите "Черни връх", "Джеймс Баучер", "Стоян Михайловски", "Пейо Яворов" и "Никола Вапцаров". По отношение на неработещото осветление обаче, районният кмет отбелязва, че "в рамките на стандартния работен ден на експертите в отдел "Инженеринг и благоустройствени дейности" е невъзможно да установят състоянието на уличното осветление". Поради "факта, че работното време на административния персонал е през светлата част на деня, когато уличните осветителни тела не са в работен режим". Така се оказва, че осветеността на улицата пред учебното заведение няма как да бъде преценена, а децата, които се обучават в гимназията, както и обикновените граждани, ще трябва да се придвижват в тъмната част на денонощието, както могат. Директорът на гимназията изпрати до всички родители отговорът на районната администрация, който е пример за това, че гражданите и администрацията често говорят на различни езици, имат различни приоритети и се разминават по пътя си. А в края на краищата, уж всички целим едно и също - един по-добър и уреден град, едно по-светло и смислено бъдеще за децата...

comment 0
visibility 917
-

Премахнати са последните два незаконни павилиона на западния вход на Зоопарка

Последните два стари и ръждясали павилиони, заемали незаконно пространството от западния вход на столичния Зоопарк, бяха премахнати. Това съобщи кметът на "Лозенец" Константин Павлов. Кметът разказа, че за ликвидиране на последиците по тротоарите и зелените площи са съдействали от комплекса, който се строи наблизо, като благодари от името на посетителите на зоопарка. "Ако 2021 г. беше годината на интензивно разчистване на района от изоставени автомобили, то 2022 г. се очертава като година на разчистените незаконни павилиони. Премахнахме със собствени сили известния „син павилион“ от сп. „Семинарията“, но той беше малък и успяхме някак да го съберем в 3,5-тонния камион на района. Решихме проблема с двата черни павилиона пред УАСГ, като настилката под тях, макар и със закъснение, беше възстановена от Столична община. Премахме обекти и от други, по-малко познати места, напр. ул. „Крум Попов“", припомня районният кмет. По думите му наеми от някогашните будки, павилиони и капанчета в бюджетите на районите не идват никакви, а ако идват в столична община - то те са символични и на практика нямат никакъв ефект върху бюджета. От друга страна, поразиите, оставени от недобросъвестни собственици, които нито са ги отстранили доброволно, нито са възстановили градската среда около тях, трябва да бъдат оправяни от общината и от района, като междувременно посрещаме и цялата вълна от оправдано недоволство, сигнали и недоумение на гражданите как и защо се допускат такива безобразия, добави той. "Надявам се 2023 г да стане годината на подменените капаци на шахти. Работя интензивно с други районни кметове и с граждански организации да приключим веднъж завинаги с пробитите и счупени капаци на шахти, които собствениците им, съответните експлоатационни дружества, подменят едва след десетия наш сигнал. Затова, разбира се, ще разчитаме максимално на съдействието на гражданите", каза още Константин Павлов.

comment 0
visibility 1016
-

Започна ремонтът на ул. „Драгалевска“ в "Лозенец"

Започна ремонтът на следващия участък от източния тротоар на ул. „Драгалевска“, а именно – този между ул. „Персенк“ и ул. „Кричим“. За това съобщи кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов. За времето на строителните работи паркирането в участъка няма да е възможно. От района предупреждават гражданите да преместят автомобилите си.  "Характерни за тази част от улицата са многото гаражни и автомобилни подходи, което ще създаде трудности на собствениците на автомобили", отбеляза той, като призова жителите за търпение и максимално съдействие, така че работите да приключат в най-краткия срок. Ремонтът се извършва по възлагане от район "Лозенец" и ще продължи 20 дни.

comment 0
visibility 1765
Жители на „Хладилника“ протестират срещу нов строеж

Жители на „Хладилника“ протестират срещу нов строеж

Жителите на столичния кв. „Хладилника“ излизат на протест заради предстоящ строеж до блоковете им, съобщава bTV. Хората искат вместо поредната частна сграда в района, да се направи детска площадка. Според тях въпросният терен е общинска собственост, предвиден за озеленяване. Хората се притесняват, че с издигането на нова жилищна сграда в близост до съществуващите блокове, ще се блокират входовете им. „Имаме над 180 апартамента и гаражи. Тук живеят семейства с малки деца и трудноподвижни хора и де факто ще се блокира достъпът до имотите им. Притесняваме се, че ако се наложи, няма да може да влезе линейка или пожарна“, коментират недоволните граждани. Те са подали жалби срещу решението на Столичния общински съвет до различни институции. „Вярваме, че здравият разум и интересите на децата ще надделеят и областният управител ще върне решението на Столичния общински съвет за преразглеждане. Самите общински съветници могат да проявят самоинициатива и да го отменят“, казват живущите в квартала. По думите им в района липсва социална инфраструктура, а също така няма достатъчно градини и училища. Затова хората настрояват теренът да бъде използван за озеленяване или за нещо, което ще е от полза за всички хора в квартала. Позицията на „Пазари Изток“ ЕАД и на СОС обаче е различна. От там твърдят, че конкурсът за право на строеж е обявен съгласно всички нормативни изисквания. „Спазени са всички показатели за отстояние и озеленяване на терена. Целта на дружеството е да създаде една добра социална среда в района, като запазва в максимална степен процентът на озеленяване“, се посочва в становището на „Пазари Изток“ ЕАД.  

comment 0
visibility 722
-

Обезопасяват пресичането към 175-та детска градина в Лозенец

Зам.кметът на София по направление “Транспорт и градска мобилност" Кристиан Кръстев е възложил изготвянето на проект за повдигната пешеходна пътека и изкуствена неравност в района на 175 детска градина "Слънчеви лъчи". За това съобщи кметът на район "Лозенец" в столицата Константин Павлов. Преминаването към двете сгради на детското заведение ще бъде обезопасено. Пред Сграда 1 на ул. "Тодор Чипев" №1 ще бъде изградена повдигната пешеходна пътека. За Сграда 2 на ул. "Борис Руменов" №18 ще бъде изготвен проект за изграждането на изкуствена неравност. Проектите ще бъдат изготвени от ОП "София-проект".   

Район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Район Лозенец е един от столичните райони, който се намира на юг от старата градска част на столицата. Достига до Витоша. В пределите на район Лозенец се намират кварталите Лозенец и Хладилника, както и западната част на квартал Витоша, източния участък на Кръстова вада и югозападната част на Борисовата градина. На практика, район Лозенец заема 4% от територията на София. Две реки пресичат територията на район Лозенец. Това са Аджибарица и Драгалевци.

Населението на район Витоша е приблизително 54 000 души. Район Лозенец е най-богато озеленената част от столицата.

История на район Лозенец

История на район Лозенец

Когато говорим за история на район Лозенец, трябва да се насочим главно към едноименния квартал. Той се намира в северната част от територията на район Лозенец. Той изцяло заобиколен от паркове. „Борисовата градина“ е известна със зелените си алеи, паметниците на местни патриоти, както и с езерото от 19-и век с лодки. Лозенец е до парка „Ловен парк“, през който минава река Драгалевска. В западната част е разположен Южния парк с прекрасни цветни лехи, пешеходни алеи и детски съоръжения за забавление. По булевард „Джеймс Баучер“ са подредени редица модни ресторанти, предлагащи азиатска и българска кухня.

В квартал Лозенец, район Лозенец, има останки от древен мавзолей, който представлява част от християнски комплекс от римско време. През 16 век в пределите на днешния район Лозенец е направена Стара стена, там са се извършвали церемонии преди мюсюлманите да тръгнат на хадж. Днес е известна като Римската стена в район Лозенец. Близо до нея има мюсюлмански гробища. Османските източници свързват територията на днешен район Лозенец с лозя и овощни градини. През 1944 г. при бомбардировките квартал Лозенец, част от район Лозенец, е сериозно засегнат.

Образование в район Лозенец

Образование в район Лозенец

За нуждите на жителите на район Лозенец са изградени 8 детски градини и една ясла.

В район Лозенец има четири основни училища.

21 Средно училище „Христо Ботев“ в район Лозенец е основано през 1931 г. Тогава е филиал на Втора мъжка гимназия. 1937 г. вече става девическа гимназия, а през 1939 г. вече приема името „Христо Ботев“.

35 Средно езиково училище „Добри Войников“ в район Лозенец е познато като бившето руско училище. То е първото столично училище, в което се изучават чужди езици.

Националната финансово-стопанска гимназия в район Лозенец е елитна гимназия в столицата. Нуждата от специалисти за търговията и индустрията налага въвеждането на съответните специалности в училище. Така в район Лозенец през 1913 г. е основана Софийска мъжка търговска гимназия. Днес гимназията е асоциирана към Университета за национално и световно стопанство.

Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в район Лозенец е асоциирана към СУ „Св. Климент Охридски“.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в район Лозенец е наследник на старата Самоковска духовна семинария, която била основана през 1876 г. Основите се полагат през 1902 г.

Друго елитно училище в район Лозенец е Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Това е първото в България училище, което подготвя специалисти в областта на строителството, архитектурата и геодезията със средно образование.

На територията на район Лозенец е разположен Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Здравеопазване в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

В пределите на район Лозенец се намира Университетска болница „Лозенец“, известна на всички като Правителствена болница. Можем спокойно да кажем, че това е една от най-модерните и големи болници в страната. Създадена през 1948 г, болницата обслужвала държавния елит. Днес болничното заведение в район Лозенец обслужва както служители от обществените и държавни институции и дипломати, така и всички български и чужди граждани, които имат здравни осигуровки.

В район Лозенец е разположена и Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. На практика, това е най-голямата болница в страната. В нея работят 1300 служители, от които 350 лекари, а 600 са професионалисти по здравни грижи.

Забележителности в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Любимо място за отдих в район Лозенец на столичани и гостите на София е Софийският зоопарк. Зоологическата градина е разположена върху площ от 360 дка. Зоопаркът в район Лозенец е основан през 1888 г. Първоначално е бил в двора на царския дворец. Черният лешояд е първата животинска експозиция в зоопарка. В началото акцентът е предимно върху птиците, тъй като Фердинанд имал интерес към птиците. След това се добавя елен, кафяви мечки. Постепенно мястото започнало да намалява и се наложило да се обособи място за животни в ботаническата градина. Първите лъвове се появяват през 1892 г.

Новият зоопарк е готов да посрещне своите обитатели в район Лозенец през 1984 г. Днес зоопаркът има 1900 обитатели от 281 различни вида.

Друга интересна забележителност в район Лозенец е музеят „Димитър Димов“. Домът на писателят и професор по ветеринарна медицина Димитър Димов се намира на ул. „Кръстьо Сарафов” 26 в район Лозенец. Той е съхранил характерната среда, в която творил и живял Димов. В библиотеката му все още стоят подредени над 2500 тома от областта на биологията, медицината, философията, химията, физиката. В дома има и две лаборатории – по радиотехника и физика и по химия и фотография.

Парк Славейковите дъбове е друга забележителност в район Лозенец. Преди хълмът Корубаглар е имало вековна дъбова гора, от която днес има само малък парк. Точно това е било любимото място на бащата и сина Славейкови. Днес на това място има детски люлки и пързалки. Сега е любимо място на децата и техните родители, жители на район Лозенец.

Старата водна кула в район на Лозенец днес е скрита напълно от растителност и почти не се забелязва, но преди години е била важно съоръжение в София. Тъй като до 1926 г столицата получава вода от Витоша, налагането не било достатъчно, за да достигне водата до всички части на града. Изготвя се проект за използване на водите от Рила. Започва строежа на градската водопроводна мрежа, а с нея нужните съоръжения. Водонапорната кула била абсолютно необходима в случая.

В район Лозенец се намира още един музей – къщата на Панчо Владигеров. В нея често се провеждат творчески срещи, концерти музикални продукции.

Местността Кръста в район Лозенец е мястото, където император Константин е получил знамение, че с кръстния знак ще побеждава, според едно предание. Според друга легенда, от стъпката на коня на свети Георги Софийски бликнал извор. След Освобождението тук е издигнат кръст в памет на загиналите руски воини за нашата свобода. Освещава го Българският екзарх.

Територия и население на район Лозенец

История на район Лозенец

Образование в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Прочетете още