Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (38%, 70 Гласове)
  • На българското черноморие (22%, 40 Гласове)
  • Гърция или чужбина (28%, 51 Гласове)
  • На село (7%, 12 Гласове)
  • Не съм решил (5%, 10 Гласове)
Общо гласували: 183 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3463
Роми на палатка в кв. витоша

Роми на палатки си палят огън на зелена площ от парк Витоша

Роми са се заселили в отредени за зелени площи в столичния кв. Витоша, район Лозенец. От една палатка през лятото вече са станали две, а обитателите не е ясно колко са. За "новодомците" в определените за парк земи в София съощават в социалната мрежа. Обитателите на двете палатки си палят огън, за да се топлят, а за тоалетна ползват полето. Лагерът е в площта зад ул. Йордан Стубел, където завършва и от там започва ул. Ради Радев, пише жена, която ги е забелязала още при идването им през лятото. Те си палели огън и си живеели кротко. На никого не пречели, а пък хората смятали, че като започнат студовете ще се махнат. Прогнозите им обаче се оказали неточни. Ромите продължили да  си живеят и при зимния студ, а на всичкото отгоре лагерът се разширил. Около тях вече има доста боклуци и продължават да се трупат, а по-опасното е, че постоянно се пали огън. Живеещите в близост кооперация са подали сигнал, но след една проверка, при която ромите не са били в палатките, всичко е приключило и катунът продължава да си е действащ. Там където са опънати палатките не са частни имоти, а терени, кото влизали в границите на парк Витоша. В полето имало и животинки, които при редовното палене на огън ще изчезнат. Хората от съседните блокове търсят съдействие от общината, за да се премахнат палатките и да се спре с трупането на отпадъци и палене на огън в зелените площи.

comment 0
visibility 944
Кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков

Кметът на "Лозенец" пред Столица.bg: Защитаваме интереса на 500 деца

Искаме да защитим интереса на 500 деца в 139 училище "Захари Круша" и те да имат училищен двор и нормални условия за обучение и игри. Това заяви кметът на район Лозенец Любомир Дреков пред Столица.bg. Повече от година продължават усилията на Столична община да спаси двора на столичното училище. Почти към края е процесът на замяната, след проведени разговори със собствениците на частния имот. Последната дума е на СОС. Докладът за реализирането на спасителната сделка за двора на 139 СУ "Захари Круша" се внася от районния кмет Любомир Дреков. А последната дума е на СОС. Както Столица.bg писа, вече има мнения, според които оценката на имота е завишена и сделката не била изгодна. По важното е обаче, че собствениците са дали съгласието си да продадат имота на Столична община и в замяна да получат терен в район "Възраждане"."Най-доброто, което направихме е, че стопирахме един започващ строеж в училището. За да се стигне до сделка, имотът не се разглежда само като цени за терен, площ и някакво си РЗП, а като цени на земя и жилища. На имота в двора на училището са направени три оценки от различни оценители. Едната е от 2017 г., втората е от август 2018 и третата от ноември 2018 г. А експертите не съм ги избирал аз, те са посочени от списък със лицензирани оценители, одобрен от СОС, аргументира се кметът на "Лозенец".Въпросният частен имот с 3-етажна сграда в двора на 139 училище, които могат да лишат децата от училищен двор са били общинска собственост до 1996 г. През същата година е продаден на Отворено общество."Важно е да се знае, че ние взимаме решение по целесъобразност и в случая Столична община иска да купи имота, а не инвеститорът да иска да го продаде. Какво ще се случи, ако инвеститорът не искаше да го продаде?", коментира Любомир Дреков. Реално училищния двор е застрашен, тъй като собственикът би могъл там да вдигне 22-метрова сграда, което ще обрече училището, коментира кметът.Повече от година и половина кметът на София Йорданка Фандъкова, арх. Здравков и районният кмет Дреков работят усилено, за да се реши проблемът. Целта е да се защити интереса на децата в общинското училище и да запазят негова цялост.След като имотът стане собственост на Столична община, с решение ще се предостави на училището за стопанисване и управление. Естествено ще трябват още инвестиции за ремонт, но това ще се изчислява след спасяването на училищния двор. Хубавото е, че настоящата частна 3-етажна сграда е строена за учебен център и не се налага да се пипа конструктивно, коментира кметът Дреков.

comment 0
visibility 1249
Бул. Черни връх, ограничители

Поставиха ограничители на трамвайните релси по "Черни връх"

Ограничители на трамвайното трасе се появиха по бул. Черни връх в "Лозенец". Новата придобивка се е по трасето от кръстовището с бул. "Евлоги и Христо Георгиеви до хотел Хемус. В този участък на основния булевард в "Лозенец" най-често се правеха нарушения от шофьорите. Редовно се караше по трамвайните релси, особено за ляв завой при хотел Хемус. Новопоставените елементи по продължение на релсите са същите като обновения бул. "Константин Величков". Не един и двама са били бързаците, хванати от КАТ да карат по трамвайното трасе на "Черни връх". И въпреки всичко автомобилите минаваха по релсите. Повече от седмица ограничителите са факт, а за да не бъдат изкъртени все още има знаци за временна организация на движението. Движението в Лозенец значително се е подобрило, след като и горната част стана зелена зона от 1 ноември 2018 г. Заедно с това се ремонтираха голяма част от тротоарите по вътрешнокварталните улици и се поставиха колчета, които да не позволяват спирането на коли върху тротоари и зелени площи. Вече е нормализирано движението в квартала и има ред с паркирането, доволни са жителите на Лозенец.

Реклама
comment 0
visibility 777
Преливащи контейнери

Преливащи контейнери и мръсни улици тормозят живеещите в кв. Витоша (СНИМКИ)

Несгодите в столичния квартал Витоша, район Лозенец не свършват. За неуредиците живеещите съобщават в социалната мрежа. Кварталът е предимно с ново строителство, но битовите проблеми тормозят жителите. Най-често проблемът е с извозването на боклука. поредният сигнал е за преливащи с отпадъци контейнери на ул. Тодор Чипев в близост до детска градина. Към кого да се обърнем за допълнителен контейнер на ул. Тодор Чипев, кв. Витоша, район Лозенец или за по-често сметоизвозване?, питат гражданите. Три дни контейнерите се пълнят и около тях са струпани камари с отпадъци. "Вече тънем в бунище", недоволстват хората. Те са подавали сигнал в Столичния инспекторат, но реакция няма. Кварталът се обслужва от фирма "Титан център 1". Преди дни пък съседна улица бе цялата в кал, разнасяна от огромни камиони, които обслужват строеж. "На ул. Георги Райчев е кал, кал, кал и нищо друго. Няма кой да контролира това безобразие", алармираха живеещите по улицата в социалната мрежа. Жителите в квартала искат и уличните лампи да светят по тъмно, а не през деня.

comment 0
visibility 1062

Във "Воден път" деца с ДЦП стават шампиони и печелят медали в плуването (СНИМКИ)

На 25 ноември има международен турнир по адаптирано плуване на басейн "Спартак" в София Водна рехабилитация и модифицирано плуване са спасението за деца с ДЦП, Синдром на Даун, аутизъм и други подобни диагнози, засягащи опорно-двигателния апарат. С постигнатите резултати фондация "Воден път" вече доказа, че водата е едно от решенията на малчугани с такива заболявани, с които постигат самостоятелност. В момента на басейн "Спартак" в София, където се провеждат процедури и плуване има 60 деца. Освен това много от тях вече са медалисти в състезанията, които са организират за тях. На 25 ноември на "Спартак" ще има международен турнир по плуване и в него ще стартират 70 състезатели от Гърция, Македония, Румъния и България, съобщи за Столица.bg Велизар Петев, който е в основата на фондацията. Неправителствената организация е създадена през 2003 г. Заниманията са индивидуални с директен контрол на терапевта във водата и с конкретна рехабилитационна програма спрямо нуждите на детето. "Във водата костната система не се натоварва, мускулатурата укрепва и тялото е в хоризонтална позиция без да се натоварва гръбначния стълб", обяснява кинезетерапевт за предимствата на водната рехабилитация. Децата с проблеми започват с водна рехибилитация, а след това се преценява дали имат потенциал и продължават с модифицирано плуване, каза Велизар Петев. Във водата малчуганите се учат да плуват, а по-напредналите вече печелят медали и се радват на шампионско злато. Някои от тях са на 10 - 11 години, но тренират от 8 години и самостоятелността, която са постигнали и успехът им са безспорни. Работата на кинезетерапевти и треньори е доста трудна, тъй като понякога са по 3 - 4 часа във водата. Едно от децата, с които работя от 8 години, тогава беше на година и 4 месеца. Взимаме момиченцата от 2 години. При нас в момента има деца от 1,6 до 17-годишни. Работата изисква доста време и усилия. Започваме с водната рехабилитация, а след това децата, които имат потенциал продължават с модифицираното плуване", разказа Велизар. [caption id="attachment_40737" align="alignnone" width="864"] Снимки: фондация Воден свят[/caption] Според специалисти това, което правят и постигат като резултати във "Воден път" е подходящо и за деца с физически и ментални проблеми. Плуването няма алтернатива, казват родители на децата

comment 0
visibility 1403

Възстановяват градинка на "Велчова завера" до Семинарията

Зелена градинка ще има на площад "Велчова завера" в район "Лозенец". Там е започнала реконструкция за възстановяването на зелената площ. Мястото до семинарията вече е заградено и започват ремонтни дейности, обясняват от район "Лозенец". Жители в района веднага забелязаха загражденията с любопитство започнаха да питат какво ще има там, притеснени от евентуален строеж. От районното кметство ги успокоиха, че ще бъде зелена площ. Реконструкцията включва изграждане на алеи, осветление, паркова мебел, озеленяване и залесяване, уточняват от район "Лозенец". До преди 12 - 13 години в съседство до площада бе и култовото заведение "Тенекиите". То бе опожарено, а теренът бе подготвен за издигане на гигантска сграда. За щастие засега мястото, което е част от парка остава зелено.

comment 0
visibility 1187

Светият синод дава терени за училище в кв. "Витоша - ВЕЦ Симеоново"

До няколко години новият столичен квартал  "Витоша - ВЕЦ Симеоново" ще има училище и детска градина. Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова пред радио "София".  Светият синод е дал на Столичната община два терена за 50 години, а вероятно и за още 50. Именно на тях ще се построи не само училище, а цял детски комплекс. Той ще включва училище, детска градина и площадки. на които да бъде изградено не само училище, но цял комплекс, състоя щ се от училище, детска градина и площадки. Предвижда се строителството да започне до няколко години. Кметът уточни, че строителството ще започне веднага, след като теренът окончателно бъде прехвърлен  и се проектират сградите на  училището и детската градина. В момента в този квартал няма учебно заведение и децата посещават в съседните квартали. След протести все пак  "Витоша - ВЕЦ Симеоново" ще имат училище. През март т. г. се сформира работна група, която да решава конкретни проблеми в квартала.

comment 0
visibility 741

Зелената зона разчисти задръстените от автомобили "Плачковица", "Трепетлика" и "Бигла"

Ред и дисциплина цари в "Лозенец" след въвеждането на зелена зона в целия район. Задръстените от автомобили доскоро улици вече са разчистени и проходими. Антипаркинг колчетата пък си вършат перфектно предназначението е вече няма коли по тротоарите. Мястото е само за пешеходци и затруднените да минават от там майки с колички и малки деца се движат спокойно. Улиците "Плачковица", "Трепетлика" и "Бигла" в кв. Лозенец вече са проходими. Безразборно спрелите автомобили ги няма, а само паркираните на определените места, съобщават от ЦГМ.  Разбитите тротоари ще бъдат ремонтирани, след като колите бяха свалени от там. Движението в Лозенец е много облекчено и всичко изглежда подредено, доволни са живеещите в района. 

comment 0
visibility 555

Представители на общината ще следят снимките за филм в "Лозенец"

Представители на Столична община ще присъстват на снимките на филм в район Лозенец днес и утре, научи Столица.bg. Преди седмица, живеещите  в зоната на бул. „Христо Смирненски”, пл. Журналист и ул. „Архитект Миланов” се оплакаха, че се нарушава обществения ред от снимането на филма.  Жителите бяха подложени на тормоз от димна завеса, шум, осветяване с прожектори в прозорците, силна музика и крясъци. Разрешението, което сме издали е за снимки до 22 часа. След този час не се разрешава, лаконично казаха от дирекция "Сигурност" на Столична община пред Столица.bg. Именно от тази дирекция е дадено разрешение за снимането на филм, който е чуждестранна продукция с българско участие. За нарушаването на спокойствието в квартала преди седмица се оплака и самият районен кмет Любомир Дреков. Днес и утре се очаква представители на общината да следят снимачния процес, за да не бъдат безпокоени отново гражданите. Преди седмица жителите попаднаха в задушлива димна завеса около 19 часа, което беше част от снимачния процес.

comment 0
visibility 1026

Ирена Николова е новия помощник директор на 139 ОУ "Захари Круша"

Столична община ще търси главен експерт за дирекция "Образование". Причината е, че главният експерт Ирена Николова се пенсионира, научи Столица.bg.  От началото на месеца тя е на нова работа. Николова е новият помощник-директор, които ще отговаря за административната част на столичното 139 "Захари Круша" в район "Лозенец". "Чувствам се добре и се надявам, че ще помогна на училището с опита, който имам", каза пред Столица.bg Ирена Николова.  Дълги години тя работи в дирекция "Образование" на Столична община като главен експерт. Заедно с директора Мария Мичева често решаваха в движение проблеми, свързани със системата за класиране в детски градини и ясли, както и със столичните училища.

comment 0
visibility 689

Кинопродукция измъчи жителите на "Лозенец", възмутен е и районният кмет

Жителите на столичния район "Лозенец" са герои и потърпевши от разиграващия се екшън на живо при заснемането на филмова продукция. В зоната около бул. Драган Цанков и "Христо Смиренски" тормозът продължава вече цяла седмица. А скоро няма и да спре, и ще продължи до 8 ноември т. г., научи Столица.bg Търпението на много от живеещите в долната част на Лозенец вече е изчерпано и те са алрамрили райнония кмет Любомир Дреков. Самият той също живее в тази част. За посотянния тормоз и не спазването на елементарни прпава на гражданите той съобщи в профила си в социалната мрежа. Изразявам мнението си като гражданин и жител на "Лозенец", написа районният кмет. Той обяснява, че от няколко дни районът на  бул. „Христо Смирненски”, пл. Журналист и ул. „Архитект Миланов” е безпрецедентно окупиран от тежка техника, извън габаритни пътни превозни средства, реквизити и др., елементи съпровождащи заснемането на чуждестранна, но се оказва и българска, кино продукция. Районната администрация в случая просто е безсилна, защото до нея достигат само едни уведомителни писма. "Ние дори не знам коя е фирмата на продукцията. В разрешителното е посочено само едно име на мениджър по логистиката. Ще има и нощни снимки, което означаве, че ще се наруши и тишината на гражданите, коментираха пред Столица.bg от район "Лозенец". Жителите в района са под постоянен "прицел" на кинопродукцията като прожектори са насочени към прозорците на жилищните сгради, силна музика, крясъци и престрелки, които съпровождат заснемането на продукцията ги стряскат. Блокирането на движението по булеварда и липсата на каквато и да е видимост за пешеходците, са само част от цялата картинка, описва ситуацията Любомир Дреков. Върхът на творчесикя терор е бил вчера около 19:00 ч. Голяма част от гъстсто населения, жилищен квартал е потънал в гъст дим, с неясен състав и произход, в продължение на часове. Хора, които са разхождали кучетата си, са се оплакали, че не можели да дишат. За всички тези изпитания на населението кинопродукцията има  надлежно издадено разрешително от Дирекция „Сигурност” на СО. "Убеден съм, че каквото и да е упоменато в искането им, никой от Дирекцията не е предполагал, че това включва грубо потъпкване на елементарни човешки права, недопустимо замърсяване на въздуха, денонощна пукотевица и прочие, което поставя в риск живота и здравето на гражданите.  Открито заявявам, че в бъдеще се обявявам категорично против провеждането на подобни мероприятия в тъмната част на денонощието на територията на района, както и, че ще съдействам максимално да се спре издаването на подобни разрешителни! Дълбоко уважавам труда на хората от киноиндустрията и подкрепям развитието на българското участие в заснемането на подобни продукции, но не и с цената на спокойствието на жителите на Лозенец, които заслужават спокойствие и сигурност в уюта на домовете си!", написа във фейсбук районният кмет Любомир Дреков.

comment 0
visibility 1834

Продължава строителството на детската градина в "Кръстова вада"

Възстановено е строителството на новата детска градина в "Кръстова вада" в район "Лозенец". То беше спряно поради липса на финансиране, но след като Столичния общински съвет гласува около 2 млн. лв. са продължили стройтелните дейности, научи Столица.bg. Детското заведение ще е най-модерното в София и първото в квартал "Кръстова вада". Изпълнител на проекта е ПСТ Груп. Сторителството стартира през февруари 2018 г. Градината е разполажена на площ от 3778 кв. м., а застроената е 1827 кв. м. Най-забележителното е, че на покрива ще има соларни панели, а дъждовната вода ще се събира и ще се отвежда в подземен резервоар. Според плановете градината е в три блока на два етажа. В нея ще има шест групи, 2 от които яслени. В третия блок ще бъдат физкултурния салон и басейн за малчуганите. Предвидено е да се посещават и от деца от други градини, но без да пречат на домакините. Сградата е проектирана да е максимално енергийно ефективна, като отоплителната система ще се захранва с топла вода от котел и соларните панели, които са основен топлоизточник. Все още не можем да кажем кога ще е готова детската градина, тъй като строежът беше спрян поради липса на финансиране. важно е, че в момента се работи усилине и скоро ще бъде готова, казаха пред Столица.bg от район Лозенец. Кръстова вада е един от новите квартали на София и там все още има проблеми с инфраструктурата. Там живеят пердимно млади семейства, а детската градина е едно от най-необходимите в района.

comment 0
visibility 914

Готов е проектът за още една детска площадка в "Лозенец"

Още един проект за нова детска площадка в район "Лозенец  е готов. Мястото за мачугани ще е в к. "Витоша" на ул. "Йордан Стубел" 24. С тази новина се похвалиха живеещи в квартала в социалната мрежа. Тя бе посрещната с много положителни коментари. Детската площадка, според проекта ще е модерна и с безопасни катерушки и съоръжения. Все още не е ясно кога ще започне изпълнението, както и до кога трябва да е готова. Според запознати на пролет малчуганите по ул. "Йордан Стубел" ще има къде да бягат, скачат и да се радват, заедно с родителите. По първоначална информация изграждането на площадката трябвало да започне тази есен. Проектът за детския кът породи десетки въпроси за паркирането, тъй като в момента на това място спират автомобили. "Каква е алтернативата за колите", питат веднага жители в квартала.    

comment 0
visibility 707

С драскане върху колите наказват паркирали и в кв. "Витоша"

Дивотията да се драскат автомобили с остър предмет, обикновено пирон, върху капака на автомобили придобива все по-големи размери. Варварската "епидемия" обхвана и квартал "Витоша" в столичния район "Лозенец". Жертва на бруталното наказание стана жена, която е паркирала срещу гараж.  "Да спреш срещу гараж, на отсрещната страна, очевидно е грях. Сега знам как се подават жалби!", написа тя в социалната мрежа, след като издраскаха автомобила й с маркер. В Лозенец отдавна е "модерно" да наказват като "рисуват" по автомобилите с остър предмет или със спрей. Други жители в квартал "Витоша" пък се възмущават от паркирането върху малкото ремонтирани тротоари. Очаква се агресията да се увеличи след 1 ноември т. г. и нищо чудно да започнат да и киселина да сипват върху колите, вместо цивилизовано да вдигнат чистачките или просто да напишат бележка на неправилно паркиралите. "Най-сигурното нещо да превърнем квартала си в отвратително място за живеене е да си вредим един на друг", предупреждава друга дама, явно също жертва на вандалска проява. Всеобщото мнение е, че това е безумна и нечовешка практика, защото всеки се труди и се радва на придобивките и собствеността си. До къде ли ще стигнат в район Лозенец след 1 ноември, когато и горната част става "зелена зона"? Преди седмица в Студентски град масово бяха залети автомобили с жълта боя.  

comment 0
visibility 901

Частници правят детска площадка в "Лозенец", даряват я на жителите

На обновена и модерна детска площадка ще се радват малчугани и родителите им в столичния район "Лозенец". Реконструкцията на обекта на ул. „Драгалевска“ бл. 8-14 започва след десетина дни, съобщиха от районното кметство в социалната мрежа. [caption id="attachment_35081" align="alignnone" width="300"] Снимки: Фейсбук[/caption] На новата площадка ще има съоръжения за деца до 3 години и за по-големите до 12 години. Средствата са осигурени, проектите одобрени и в началото на ноември започват строителните работи. Най-късно до два месеца детската площадка ще бъде въведена в експоатация, но в крайна сметка всичко зависи от времето и метеорологичните условия. Причината е, че с тях са свързани определени технологично процеси при строежа на площадката. Както се казва в рекламите: Този мач го гледате със съдействието на... Така и проектът на тази детска площадка се реализира с финансовата подкрепа на  социално отговорни частни партньори на район „Лозенец”, обявиха от район "Лозенец". Мястото за игра и забавления на децата ще бъде дарено в полза на жителите на района.