Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (26%, 14 Гласове)
  • На българското черноморие (26%, 14 Гласове)
  • Гърция или чужбина (33%, 18 Гласове)
  • На село (6%, 3 Гласове)
  • Не съм решил (9%, 5 Гласове)
Общо гласували: 54 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 757

Готов е проектът за още една детска площадка в "Лозенец"

Още един проект за нова детска площадка в район "Лозенец  е готов. Мястото за мачугани ще е в к. "Витоша" на ул. "Йордан Стубел" 24. С тази новина се похвалиха живеещи в квартала в социалната мрежа. Тя бе посрещната с много положителни коментари. Детската площадка, според проекта ще е модерна и с безопасни катерушки и съоръжения. Все още не е ясно кога ще започне изпълнението, както и до кога трябва да е готова. Според запознати на пролет малчуганите по ул. "Йордан Стубел" ще има къде да бягат, скачат и да се радват, заедно с родителите. По първоначална информация изграждането на площадката трябвало да започне тази есен. Проектът за детския кът породи десетки въпроси за паркирането, тъй като в момента на това място спират автомобили. "Каква е алтернативата за колите", питат веднага жители в квартала.    

comment 0
visibility 624

С драскане върху колите наказват паркирали и в кв. "Витоша"

Дивотията да се драскат автомобили с остър предмет, обикновено пирон, върху капака на автомобили придобива все по-големи размери. Варварската "епидемия" обхвана и квартал "Витоша" в столичния район "Лозенец". Жертва на бруталното наказание стана жена, която е паркирала срещу гараж.  "Да спреш срещу гараж, на отсрещната страна, очевидно е грях. Сега знам как се подават жалби!", написа тя в социалната мрежа, след като издраскаха автомобила й с маркер. В Лозенец отдавна е "модерно" да наказват като "рисуват" по автомобилите с остър предмет или със спрей. Други жители в квартал "Витоша" пък се възмущават от паркирането върху малкото ремонтирани тротоари. Очаква се агресията да се увеличи след 1 ноември т. г. и нищо чудно да започнат да и киселина да сипват върху колите, вместо цивилизовано да вдигнат чистачките или просто да напишат бележка на неправилно паркиралите. "Най-сигурното нещо да превърнем квартала си в отвратително място за живеене е да си вредим един на друг", предупреждава друга дама, явно също жертва на вандалска проява. Всеобщото мнение е, че това е безумна и нечовешка практика, защото всеки се труди и се радва на придобивките и собствеността си. До къде ли ще стигнат в район Лозенец след 1 ноември, когато и горната част става "зелена зона"? Преди седмица в Студентски град масово бяха залети автомобили с жълта боя.  

comment 0
visibility 808

Частници правят детска площадка в "Лозенец", даряват я на жителите

На обновена и модерна детска площадка ще се радват малчугани и родителите им в столичния район "Лозенец". Реконструкцията на обекта на ул. „Драгалевска“ бл. 8-14 започва след десетина дни, съобщиха от районното кметство в социалната мрежа. [caption id="attachment_35081" align="alignnone" width="300"] Снимки: Фейсбук[/caption] На новата площадка ще има съоръжения за деца до 3 години и за по-големите до 12 години. Средствата са осигурени, проектите одобрени и в началото на ноември започват строителните работи. Най-късно до два месеца детската площадка ще бъде въведена в експоатация, но в крайна сметка всичко зависи от времето и метеорологичните условия. Причината е, че с тях са свързани определени технологично процеси при строежа на площадката. Както се казва в рекламите: Този мач го гледате със съдействието на... Така и проектът на тази детска площадка се реализира с финансовата подкрепа на  социално отговорни частни партньори на район „Лозенец”, обявиха от район "Лозенец". Мястото за игра и забавления на децата ще бъде дарено в полза на жителите на района.

Реклама
comment 0
visibility 1061

Паркирането в "Лозенец" става платено навсякъде

Почти навсякъде в горната част на кв. "Лозенец" вече са поставени колчета по тротоарите, защото от 1 ноември целият квартал става "Зелена зона". До момента обаче тротоарите остават разбити и трудно достъпни за майки с колички и хора с увреждания. От район "Лозенец обещаха, че тротоарите ще започнат да се ремонтират, когато се свалят всички автомобили от тях. Зелените зони се разширяват и в районите "Възраждане", "Красно село" и "Оборище". 

comment 0
visibility 632

Контейнери преливат от боклуци в столичния "Лозенец"

Снимки с преливащи контейнери с боклук и около тях, от различни квартали на София заливат социалната мрежа всеки понеделник. Най-често това са запомнящи се фотоси с контейнери от Лозенец.  Особено фрапиращо е полежението през този уикенд на ул. "Чавдар Мутафов" точно срещу детската градина. "Кофите са препълнени! Искаме да минават камиони да събират боклука! Не става!", гласи коментар под снимката, вероятно визиращ кметът.  Жителите се увеличават и трябва по-често да минава камиона за отпадъци, искат хората в Лозенец. Същото е положението и в други столични квартали след уикенда. Около контейнерите е препълнено с боклуци, които стигат до средата на улицата. Дори тези за разделно събиране са пълни с всякакви органични битови отпадъци. А от тям се носи силна миризма на мърша, припомнят столичани.

comment 0
visibility 548

122-ро ОУ в Лозенец ще предлага занималня по математика

Школа по математика M LOGIC е сред одобрените участници в раздел „Дейности в подкрепа на обучението“. Очаква се заниманията по математика, да стартират на територията на 122-ро ОУ „Николай Лилиев" в кв. "Лозенец" в началото на месец ноември. Децата ще бъдат разпределени в групи по класове от първи до четвърти клас, два пъти седмично по един час. За да бъдат сформирани на групи е необходимо до 30-ти октомври всички родители, желаещи да запишат  децата си,  да попълнят и изпратят  електронна декларация. Не е необходим подписът на родител за декларациите, изпратени по електронна поща.    

comment 0
visibility 592

Студенти облагородиха междублоково пространство

Ентусиазирани студенти по архитектура облагородиха изоставена градинка в междублоково пространство в квартал „Лозенец“. Студентите от Университета по архитектура, строителство и геодезия променят до неузнаваемост занемарената градинка в квартал „Лозенец“. Това е част от инициативата да се проучи и промени естетическата среда в квартала, информира БТВ. В проекта участват 20 студенти, които изработват собствени пейки, маси за пикници, кошчета, подиуми за игри и др. За междублоковата градинка на студентите помогнали и жителите на квартала. На мястото на изпочупените пейки, катерушка, беседка и кошчета се появила една спретната градинка с нови пейки, пергола, кошчета за боклук и подиум за игра. Жителите на квартала се радват на студентите и сами инициират есенно почистване на междублоковите пространства и помощта в работата на студентите.

comment 0
visibility 1007

Район Лозенец: Сваляме колите от тротоарите и тогава ще ги ремонтираме (СНИМКИ)

Изкъртени тротоари, дупки, изпотрошени бордюри, разместени плочи е само част от пейзажа в столичния район "Лозенец". Особено трагично е положението в горната част на квартала. Там има гледки, които наподобяват на Кербала. А всъщност "Лозенец" минава за един от елитните и скъпи за живеене квартали на София. Жители от горната част на квартала сигнализираха за ужасни тротоари, по които е невъзможно да се движи човешки крак, а какво остава за хора с увреждания или майки с колички. Със ситуацията са добре запознати в районната администрация. Преди година долната част на квартала стана "зелена" зона за паркиране. Същото ще се случи и с горната от 1 ноември т. г. Така почти целият "Лозенец" ще се превърне в платена зона за паркиране. "Първо ще свалим колите от тротоарите и след това ще ги ремонтираме. Защото те бяха ремонтирани през 2015 г., а сега пак са в окаяно състояние", коментираха пред Столица.bg от районната администрация. В момента в района масово се поставят ограничителни колчета по тротоарите, за да се прекрати паркирането на автомобили по тротоарите. Особено тежко е положението на ул. "Якубица". За лунните пейзажи траждани се оплакаха и в социалната мрежа. "Понеже пред всеки грозен блок има различни плочки за баня, понеже на цялата гъзария и високи претенции масово нямат гаражи. Понеже години наред никой не глобява паркиралите върху тротоарите. Колчетата са просто грозни, но не колчетата са разбили тротоарите", коментира жител на Лозенец в социалната мрежа.

comment 0
visibility 609

"Лозенец" и "Триадица" предават опасни отпадъци в мобилен пункт

В столичните райони "Лозенец" и "Триадица" ще се постави мобилен събирателен пункт за опасни отпадъци. Това съобщиха от Столична община. Пунк се поставя за втори път тази година в тези райони. На 14 септември той ще бъде на бул. "Арсеналски" 97,  на паркинга до светофара на кръстовището с ул. „Богатица“ от  8.30 до 14.30 часа. Жителите на "Лозенец" и "Триадица" ще  могат безвъзмездно да предадат следните опасни битови отпадъци: - живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни); - лакове и бояджийски материали; - домакински препарати и химикали; - мастила и замърсени опаковки; - фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност). Телефонът за заявки и информация е 0700 11 750. Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата е резултат от съвместната работа на Столична община и "БалБок Инженеринг" АД. До момента тя се прилага ефективно на територията на общината за седма поредна година.

comment 0
visibility 945

“Лозенец” осъмва с нов пазар

Есента ще зарадва столичани с нов пазар, съобщават от акционерно дружество “Пазари Изток”. Предвижда се реконструираният пазар “Сребърна”, намиращ се на едноименната улица в квартал “Лозенец” да заработи още през октомври. До края на месеца трябва да бъде довършено изграждането на осем павилиона и удобен паркинг в непосредствена близост. Проектът е факт благодарение на общинското дружество, което е отделило 160 хил. лв. от собствените си средства, пише Софийски вестник. “Жителите на тази част от квартала имат нужда от удобен пазар. Само от няколко разговора с местните хора става ясно, че намиращият се в непосредствена близост търговски център не удовлетворява нуждите им от пресни плодове и зеленчуци, нито от стоки каквито могат да бъдат открити в един традиционен български пазар", обясняват мотивите за инвестицията си от “Пазари Изток”.  

comment 0
visibility 759

Студенти от УАСГ представиха изработени от тях градски мебели, създадени за "Лозенец"

Първото издание на проекта обедини идеи на кандидат архитектите, граждани и експерти за създаване на нови споделени места в няколко междублокови пространства в квартала Студентите от студио "Прожектиране" към УАСГ представиха изработените от тях прототипи на градски мебели за квартал Лозенец на финална дискусия в двора на университета вчера, съобщиха от екипа на проекта. На представянето, в края на миналата седмица присъства и районният кмет на Лозенец Любомир Дреков, изпълнителният директор на BLD Димитър Савов, ръководителят на Студио "Прожектиране" арх. Николай Давидков, урбанистът Ангел Бондов и гражданите от квартала. Изработените от студентите нови градски мебели ще бъдат монтирани на предвидените локации, за да създадат нови споделени места за жителите на Лозенец. “Радваме се, че сме част от проект, който включва енергията на млади, креативни хора, подкрепата на бизнеса, съдействието на администрацията и местната общност. Пожелавам си да имаме още такива емблематични пространства и продуктивни дискусии“, коментира кмета на Любомир Дреков. Проектът е част от Building Difference - социално-образователната платформа на BLD, която цели облагородяване на градската среда в близост до инвестиционните проекти на компанията. Проектът се развива на placemaking принципа, обединявайки мненията, вдъхновението и потенциала на местната общност, професионалисти, активни организации, студенти и институции. Всички прототипи на изградените мебели бяха изложени в УАСГ през август и гражданите можеха да ги разгледат, да разберат повече за проекта и дадат мнения, преди монтажа на избраните две локации в Лозенец. „Целта на тази програма беше студентите да бъдат извадени от стерилната обстановка на академията, да бъдат близо до хората и оценките да не бъдат просто цифри, а реална обратна връзка от гражданите. Точно в тази си роля, ние като архитекти трябва да се опитваме да бъдем медиатори между различни социални групи и мнения“, обобщи арх. Николай Давидков на финала на дискусията вчера. Ние като бизнес черпим вдъхновението си от този процес и се целим да правим града по-красив и функционален за всички“, коментира за работата на младите архитекти изпълнителният директор на BLD Димитър Савов.

comment 0
visibility 1006

Студентите от УАСГ и BLD с акция за облагородяване на квартал Лозенец

От 23 до 27 юли ще настъпи кулминацията на партньорския проект на строително-инвестиционна компания BLD и Студио Прожектиране към УАСГ. Цяла седмица младите архитекти ще проектират и реализират положителни намеси в междублоковите пространства, заключени между улиците „Якубица”, „Кричим“ и „Персенк“ в квартал „Лозенец“. Проектът стартира през месец април с отворени дискусии на тема „Съвременни градски намеси“, след което премина през етап на анализ на квартала, оценка на проблемни зони, срещи с Община Лозенец, лични срещи с местна общност и консултации с експерт урбанисти. Всичко това доведе до избора на две локации, които ще се превърнат в по-красиви, безопасни и социални места за жителите на квартала. Building Difference се реализира по инициатива на BLD, като образователна програма с грижа към средата, и официално влезе в академичния план на първокурсниците от УАСГ, като задължителна за тях лятна практическа работилница. Всеки ден, по време на практиката на двете локации, BLD и Студио Прожектиране организират и Детска архитектурна работилница за най-малките обитатели, в която те също ще могат да покажат какви промени биха искали да има в квартала.    

comment 0
visibility 644

Студентите от УАСГ и BLD работят за облагородяване на „Лозенец“

Проектът Building Difference, който стартира като образователна практика на студентите от УАСГ, има за цел да облагороди четири междублокови пространства в квартал „Лозенец“, съвместно с експерти - урбанисти и местната общност. Вчера, 4 юли, в двора на Национална природо-математическа гимназия се проведе първата неформална среща на BLD и млади архитекти от УАСГ с жителите на квартал „Лозенец“. На нея беше обсъдено облагородяването на четири локации в квартала. В срещата учаастие взеха студенти по архитектура, експерти, активни организации, представители на Община Лозенец, инвеститорите от BLD и местната общност. Децата от „Лозенец“ също имаха възможност да покажат своите идеи какво искат в квартала чрез Детска архитектурна работилница на тема „Моят различен квартал“. Проектът Building Difference започна в края на месец април, като образователна инициатива с грижа към средата, и официално влезе в образователния план на първокурсниците от УАСГ, във вид на задължителна за тях лятна практическа работилница. В последните месеци студентите имаха задачата да проучат и анализират квартала и неговите проблеми и да преценят какви са предизвикателствата на средата. Така по-лесно могат да изберат най-подходящите локации, нуждаещи се от облагородяване. Oсвен студенти, в идентифицирането на местата и избора и реализацията на идеен проект за облагородяване, активно участваха и преподаватели от УАСГ, местната общност, районната администрация и инвеститора BLD. Бяха избрани общо четири междублокови пространства, които ще бъдат почистени и обезопасени, а към тях ще бъдат добавени и различни нови елементи, които да ги направят удобни и социални места за жителите на квартала. За осъществяване на лятната практика, студентите и техните преподаватели имат активната подкрепата на Община Лозенец, както и експертите по урбанизъм Ангел Бондов и Тодор Кесаровски – координатори на най-мащабния досега placemaking проект в България “The Spot_Място“. Според тях е добре да се намери баланс между теорията и практиката при обучението на студенти. Building Difference е един от най-значителните проекти, който предстои да бъде осъществен.

comment 0
visibility 555

Ще бъде ли решен проблемът с трамвай №6

Вече 8 години е прекъсната линията в Лозенец на трамвай №6. По проект той трябваше да се възстанови още преди 3 години, но това все още не се е случило. Столичани от квартала искат незабавно пускане на трамвайната линия. Жителите в района на бул. "Скобелев" пък са подали колективен иск към Столична община с оплакване поради шума от трамвая. В момента единствената транспортна връзка на столичани в този район е автобус № 102. Те се възмущават, тъй като тази алтернатива е бавна, изисква прикачвания и представлява неудобство за тях. Отделно в квартала обособена Зелена зона и хората, избрали варианта да се придвижват с автомобил, трябва да заплащат солени такси всеки месец, за да паркират автомобила си. Според арх. Ивайло Петков сегашната линия на трамвая не е достатъчна да изпълнява своите функции. Той предлага решение на проблема посредством транспорт с тролей. По този начин би могло да се изгради връзка с метро, а самото трасе да се удължи значително повече. Представител на "Спаси София", Борис Бонев, е на абсолютно противоположно мнение. Според него функционирането на трамвай №6 е задължително. Причините са бързото придвижване на трамвая по обособените релси, тъй като по този начин движението не се влияе от задръствания. Друга причина е запазването на връзката между Южен парк и центъра.

comment 0
visibility 498

Казиното на столичния хотел „Маринела“ е незаконно според ВАС

ВАС окончателно се произнесе относно несъобразността на разрешението за строителство на казино към столичния хотел "Маринела" от главния архитект на район „Лозенец“. Като основен мотив за това решение се изтъква факта, че гл. архитект на район „Лозенец“ няма правомощията да издава разрешения за подобна категория строежи, информира news.bg. Според ВАС, казиното към хотел „Маринела“ е незаконен строеж и трябва да бъде премахнато. С намесата на СГП хотел „Маринела“ ще съхрани архитектурния си вид, проектиран от японския архитект Кишо Курокава. СГП ще продължи и занапред да следи действията на администрацията, особено тези, свързани с незаконното строителство.