Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
  • Собствения си автомобил (32%, 26 Гласове)
  • Отполение на дърва и въглища (10%, 8 Гласове)
  • Градския транспорт (57%, 47 Гласове)
  • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 82 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2128
Тролей по ул. Фритьоф Нансен

Столичани с протест заради тролей по „Фритьоф Нансен”

Живеещите в квартал „Лозенец” около булевард „Арсеналски”отново изразиха недоволство от това, че беше премахнато бившото трамвайното трасе на линия 6 и на негово място тръгва тролей. Тролеят ще минава и по булевард „Фритьоф Нансен” и това ще промени цялата организация на движението. За движението на новият тролейбус на "Патриарх Евтимий" бяха направени два леви завоя. Ще бъде изградена и нова спирка върху остров, който заема голяма част от улицата. Протестите на хората започна преди два месеца когато по улицата бяха поставени жиците за тролея. Проблема не идва заради самия тролей, а заради това,че не са питани гражданите и столичния общински съвет е взел целенасочени, не законосъобразни решения, това каза един от организаторите на протеста пред Bulgaria on air. Според гражданите тролеят ще задръсти не само тяхната улица, но и целият център, няма да може да минават колите и ще стане много голяма тапа. Те вече са се консултирали с адвокат, според които покрай пускането на тролея може да се стигне и до съд. В неделя близо 100 човека се събраха на мирен протест. Основният проблем идва от това,че няма да се възстанови трамвай 6. Вместо това общината ще платят между 7 и 22 милиона лева за тролей. Съдът ще бъде сезиран за да се защитят правата на гражданите, сподели още Юруков. Още преди месец столичният кмет Йорданка Фандъкова отговори в студиото на bTV, че знае за притесненията на хората, които живеят на булевард „Фритьоф Нансен”. „Обсъждахме внимателно възможностите. Решението, което е гласувано от Столичния общински съвет дава посоката и маршрута, но дава и възможности. Искам да успокоя хората, че решението е да запазим еднопосочното движение, тролеят да минава по трасето до кино „Одеон”, а като приключи строителството на метрото ще го удължим до Сточна гара”, каза Йорданка Фандъкова. Този проект е свързан с решаването на транспортния достъп на няколко квартала, които нямат удобен транспорт както до центъра, така и до метрото, обясни кметът. Според нея този маршрут на тролея е предложен от жители на квартал „Манастирски ливади” и е обсъждан няколко години. Тази линия ще свързва „Манастирски ливади”, „Гоце Делчев” и „Стрелбище” с центъра и с трите линии на метрото, уточни столичния кмет.    

comment 0
visibility 773
Почистване на двор на ул. Кораб планина 15

Собственик изчисти двора си след санкция на Инспектората

Собственик на имот в столичния квартал "Лозенец" набързо изчисти и излъска двора си, след като му бе съставен акт от Столичен инспекторат. Къщата с двор се намира на ул. Кораб планина 15 в район Лозенец. От дълго време в двора са се трупали камари от отпадъци, които са се разпилявали от вятъра и замърсявали околното пространство. Инспекторите по административен път са открили собственика на имота. Направено му предписание за почистване и е поставен срок. Той обаче не спазил срока и затова е получил санкция - акт, а по-късно по процедура ще се определи и размера на глобата. Санкцията е станала причина притежателят на имота на ул. Кораб планина да изчисти отпадъците от мястото. Те са събрани и извозени, а замърсеното пространство изчистено.

comment 0
visibility 833
„Резиденция „Лозенец“ за всеки!“

Общински съветник и младежи искат отварянето на резиденция „Лозенец“

Пред главния вход на резиденция „Лозенец“ младежи организираха инициатива „Резиденция „Лозенец“ за всеки!“. Младежите, сред които бе и общинският съветник Николай Николов, издигнаха арка пред входа на резиденцията. На нея те наредиха 100 цветни плика за писма. Младежите приканваха разхождащите се да се снимат с някоя от цветните табели, с цветни шапки или очила. Целта на тази инициатива е паркът на резиденцията да е достъпен за жителите и гостите на столицата през светлата част от деня. Резиденцията се стопанисва от Министерството на отбраната. Според тях това е секретен обект, но въпреки това, срещу 14 400 лв вътре може да се проведе частно парти с 500 гости. Организирайки събитието пред резиденцията, младежите отстояват позицията си да е достъпен парка на резиденцията и същевременно да създадат положително настроение в почивния ден. Така се надяват да се постигне и положителна промяна в сивото ежедневие на столичани. На събитието присъства и кметът на район „Лозенец“ Любомир Дреков. Той изслуша желанието на хората да се увеличат достъпните зелени площи в София.

Реклама
comment 0
visibility 1794
Проверка на тролейни жици

Столичани не искат тролей по булевард в центъра

Живеещите в квартал „Лозенец” около булевард „Арсеналски” изразиха недоволство от това, че беше премахнато бившото трамвайното трасе на линия 6. За да намали това напрежение общината направи алтернативен вариант за транспорт, като реши да пусне тролейбус по това трасе. Тролеят ще минава и по булевард „Фритьоф Нансен” и това ще промени цялата организация на движение, съобщава bTV.Заради тази транспортна промяна възникна недоволство от живущите на булевард „Фритьоф Нансен”, които са готови да излязат на голям протест през март. „Тролеят ще задръсти не само нашата улица, но и целият център, няма да могат да се извозват колите и ще стане много голяма тапа”, посочи гражданка, която е сред организаторите на протеста. Според адвокат Юруков, който представлява живущите на булеварда, вече е късно за протести, защото проектът е гласуван, но той изрази съмнение, че е от общината е спазено изискването на закона за обществено обсъждане на проекта. По план се предвижда двупосочно движение, което ще затрудни изцяло трафика в квартала, линията на трамвая не се използва, последното решение за този проект е взето през юли миналата година – когато хората са извън София, твърди още адвокатът. Столичният кмет Йорданка Фандъкова отговори в студиото на bTV, че знае за притесненията на хората , които живеят на  булевард „Фритьоф Нансен”. Тя вече е организирала среща на зам.-кмета с част от живеещите там хора. „Обсъждахме внимателно възможностите. Решението, което е гласувано от Столичния общински съвет дава посоката и маршрута, но дава и възможности. Искам да успокоя хората, че решението е да запазим еднопосочното движение, тролеят да минава по трасето до кино „Одеон”, а като приключи строителството на метрото ще го удължим до Сточна гара”, каза Йорданка Фандъкова.Този проект е свързан с решаването на транспортния достъп на няколко квартала, които нямат удобен транспорт както до центъра, така и до метрото, обясни кметът.  Според нея този маршрут на тролея е предложен от жители на квартал „Манастирски ливади” и е обсъждан няколко години. Тази линия ще свързва „Манастирски ливади”, „Гоце Делчев” и „Стрелбище” с центъра и с трите линии на метрото, уточни столичния кмет.

comment 0
visibility 1412
ул. Филип Кутев

Ремонт спира движението по ул. „Филип Кутев“

Заради изграждането  на отливни канали в квартал „Кръстова вада-Изток”, район „Лозенец”, по ул. „Филип Кутев” се спира движението на автомобили.  От 00.00 часа на 22 февруари до 24.00 часа на 12 март, се забранява влизането на пътни превозни средства  по  ул. „Филип Кутев“ в участъка от бул. „Черни връх“ до ул. „Атанас Дуков“. По улицата ще се допуска единствено преминаването на моторни превозни средства ,обслужващи пожарната и спешна помощ.

comment 0
visibility 1148
камиони

Глобиха строителя на детската градина в Кръстова вада

Инспектори провериха новострояща се детска градина в м. Кръстова вада, район Лозенец. Те установили, че фирмата, която извършва строителната дейност - ДЗЗД ПСТ КОТА е допуснала нарушения. Това са липса на строителна ограда и устройство за измиване на ходовата част на камионите и строителната техника. Предстои съставяне на акт за административно нарушение, съобщават от Столичен инспекторат. Припомняме, че скоро бе възстановено строителството на детското заведение, което е единственото в квартала. Според проекта, то ще е най-модерното в София с физкултурен салон и басейн, а отоплението ще е със соларни батерии. Бъдещата детска градина за 6 групи – 2 яслени и 4 градински, ще бъде разположена на площ от 3778 кв. м. Изпълнител на проекта е ПСТ Груп. Сторителството стартира през февруари 2018 г.

comment 0
visibility 1051
Зам.-кметът Дончо Барбалов разглежда чертежите за отводнителните канали

Движението по "Черни връх" се променя, строят отводнителни канали

Започва изграждането на отводнителни канали на кръстовището на бул. Черни връх и ул. Филип Кутев и затова ще има промени в движението по булеварда, съобщиха от Столична община. Временната организация се въвежда от утре, вторник, 5 февруари 2019 г., тъй като "Софийска вода" започва изграждането на съоръжението. Отливни канали ще има по ул. „Филип Кутев“ в участъка от бул. „Черно връх“ до ул. „Атанас Дуков“ и по ул. „Хижите“, от ул. „Атанас Дуков“ до Драгалевска река. Днес на мястото на строежа бе зам.-кметът на София Дончо Барбалов. С техническия ръководител на проекта и други експерти той се запозна с подробностите на проекта. Новите канали ще са от стъклопластови тръби с диаметър 1800 мм и 14000 мм, като общата им дължина е 517 м. Прогнозната стойност на инвестиционния проект на „Софийска вода“ е 1, 8 млн. лв. Новите отводнителни канали ще подобрят качеството на канализацията за живеещите в кв. „Кръстова вада – изток“ и имотите до бул. „Черни връх“. До момента нямаше отводняване, а след изграждането ще се осигури отвеждането на дъждовните води от района и ще се предотврати наводнения на имоти. Временната организация на движението ще продължи до 22 февруари т.г.  Забранява се влизането на пътни превозни средства по източната половина на кръстовище бул. „Черни връх“ - ул. „Филип Кутев“ – ул. „Тодор Каблешков“. Движението през кръстовище бул. „Черни връх“ - ул. „Филип Кутев“ – ул. „Тодор Каблешков“ ще се промени: - по бул. „Черни връх“ в посока Център в една пътна лента само направо;- по бул. „Черни връх“ в посока Околовръстен път в три пътни ленти, само направо, само направо или надясно и само надясно;- по ул. „Тодор Каблешков“ в една пътна лента само надясно или наляво.  Разрешава се извършването на ляв завой от бул. „Черни връх“ по ул. "Сребърна" към ул. „Хенрик Ибсен“.

comment 0
visibility 667
Карта

Промяна на движението по бул. „Черни връх“ от 5 до 25 февруари

Въвежда се временна организация на движението по бул. Черни връх“ и ул. „Филип Кутев“, заради изграждане на Отливен канал. Вероятно е да има затруднения за движещите се по ул. „Хижите“, съобщиха от район „Лозенец“СО. Ремонтът ще протече от 05.02 до 25.02.2019 г. , а движението ще бъде двупосочно в западното платно на булеварда (една лента в посока.). Препоръчва се шофьорите се движат внимателно и с търпение.

comment 0
visibility 3568
Роми на палатка в кв. витоша

Роми на палатки си палят огън на зелена площ от парк Витоша

Роми са се заселили в отредени за зелени площи в столичния кв. Витоша, район Лозенец. От една палатка през лятото вече са станали две, а обитателите не е ясно колко са. За "новодомците" в определените за парк земи в София съощават в социалната мрежа. Обитателите на двете палатки си палят огън, за да се топлят, а за тоалетна ползват полето. Лагерът е в площта зад ул. Йордан Стубел, където завършва и от там започва ул. Ради Радев, пише жена, която ги е забелязала още при идването им през лятото. Те си палели огън и си живеели кротко. На никого не пречели, а пък хората смятали, че като започнат студовете ще се махнат. Прогнозите им обаче се оказали неточни. Ромите продължили да  си живеят и при зимния студ, а на всичкото отгоре лагерът се разширил. Около тях вече има доста боклуци и продължават да се трупат, а по-опасното е, че постоянно се пали огън. Живеещите в близост кооперация са подали сигнал, но след една проверка, при която ромите не са били в палатките, всичко е приключило и катунът продължава да си е действащ. Там където са опънати палатките не са частни имоти, а терени, кото влизали в границите на парк Витоша. В полето имало и животинки, които при редовното палене на огън ще изчезнат. Хората от съседните блокове търсят съдействие от общината, за да се премахнат палатките и да се спре с трупането на отпадъци и палене на огън в зелените площи.

comment 0
visibility 1063
Кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков

Кметът на "Лозенец" пред Столица.bg: Защитаваме интереса на 500 деца

Искаме да защитим интереса на 500 деца в 139 училище "Захари Круша" и те да имат училищен двор и нормални условия за обучение и игри. Това заяви кметът на район Лозенец Любомир Дреков пред Столица.bg. Повече от година продължават усилията на Столична община да спаси двора на столичното училище. Почти към края е процесът на замяната, след проведени разговори със собствениците на частния имот. Последната дума е на СОС. Докладът за реализирането на спасителната сделка за двора на 139 СУ "Захари Круша" се внася от районния кмет Любомир Дреков. А последната дума е на СОС. Както Столица.bg писа, вече има мнения, според които оценката на имота е завишена и сделката не била изгодна. По важното е обаче, че собствениците са дали съгласието си да продадат имота на Столична община и в замяна да получат терен в район "Възраждане"."Най-доброто, което направихме е, че стопирахме един започващ строеж в училището. За да се стигне до сделка, имотът не се разглежда само като цени за терен, площ и някакво си РЗП, а като цени на земя и жилища. На имота в двора на училището са направени три оценки от различни оценители. Едната е от 2017 г., втората е от август 2018 и третата от ноември 2018 г. А експертите не съм ги избирал аз, те са посочени от списък със лицензирани оценители, одобрен от СОС, аргументира се кметът на "Лозенец".Въпросният частен имот с 3-етажна сграда в двора на 139 училище, които могат да лишат децата от училищен двор са били общинска собственост до 1996 г. През същата година е продаден на Отворено общество."Важно е да се знае, че ние взимаме решение по целесъобразност и в случая Столична община иска да купи имота, а не инвеститорът да иска да го продаде. Какво ще се случи, ако инвеститорът не искаше да го продаде?", коментира Любомир Дреков. Реално училищния двор е застрашен, тъй като собственикът би могъл там да вдигне 22-метрова сграда, което ще обрече училището, коментира кметът.Повече от година и половина кметът на София Йорданка Фандъкова, арх. Здравков и районният кмет Дреков работят усилено, за да се реши проблемът. Целта е да се защити интереса на децата в общинското училище и да запазят негова цялост.След като имотът стане собственост на Столична община, с решение ще се предостави на училището за стопанисване и управление. Естествено ще трябват още инвестиции за ремонт, но това ще се изчислява след спасяването на училищния двор. Хубавото е, че настоящата частна 3-етажна сграда е строена за учебен център и не се налага да се пипа конструктивно, коментира кметът Дреков.

comment 0
visibility 1303
Бул. Черни връх, ограничители

Поставиха ограничители на трамвайните релси по "Черни връх"

Ограничители на трамвайното трасе се появиха по бул. Черни връх в "Лозенец". Новата придобивка се е по трасето от кръстовището с бул. "Евлоги и Христо Георгиеви до хотел Хемус. В този участък на основния булевард в "Лозенец" най-често се правеха нарушения от шофьорите. Редовно се караше по трамвайните релси, особено за ляв завой при хотел Хемус. Новопоставените елементи по продължение на релсите са същите като обновения бул. "Константин Величков". Не един и двама са били бързаците, хванати от КАТ да карат по трамвайното трасе на "Черни връх". И въпреки всичко автомобилите минаваха по релсите. Повече от седмица ограничителите са факт, а за да не бъдат изкъртени все още има знаци за временна организация на движението. Движението в Лозенец значително се е подобрило, след като и горната част стана зелена зона от 1 ноември 2018 г. Заедно с това се ремонтираха голяма част от тротоарите по вътрешнокварталните улици и се поставиха колчета, които да не позволяват спирането на коли върху тротоари и зелени площи. Вече е нормализирано движението в квартала и има ред с паркирането, доволни са жителите на Лозенец.

comment 0
visibility 835
Преливащи контейнери

Преливащи контейнери и мръсни улици тормозят живеещите в кв. Витоша (СНИМКИ)

Несгодите в столичния квартал Витоша, район Лозенец не свършват. За неуредиците живеещите съобщават в социалната мрежа. Кварталът е предимно с ново строителство, но битовите проблеми тормозят жителите. Най-често проблемът е с извозването на боклука. поредният сигнал е за преливащи с отпадъци контейнери на ул. Тодор Чипев в близост до детска градина. Към кого да се обърнем за допълнителен контейнер на ул. Тодор Чипев, кв. Витоша, район Лозенец или за по-често сметоизвозване?, питат гражданите. Три дни контейнерите се пълнят и около тях са струпани камари с отпадъци. "Вече тънем в бунище", недоволстват хората. Те са подавали сигнал в Столичния инспекторат, но реакция няма. Кварталът се обслужва от фирма "Титан център 1". Преди дни пък съседна улица бе цялата в кал, разнасяна от огромни камиони, които обслужват строеж. "На ул. Георги Райчев е кал, кал, кал и нищо друго. Няма кой да контролира това безобразие", алармираха живеещите по улицата в социалната мрежа. Жителите в квартала искат и уличните лампи да светят по тъмно, а не през деня.

comment 0
visibility 1175

Във "Воден път" деца с ДЦП стават шампиони и печелят медали в плуването (СНИМКИ)

На 25 ноември има международен турнир по адаптирано плуване на басейн "Спартак" в София Водна рехабилитация и модифицирано плуване са спасението за деца с ДЦП, Синдром на Даун, аутизъм и други подобни диагнози, засягащи опорно-двигателния апарат. С постигнатите резултати фондация "Воден път" вече доказа, че водата е едно от решенията на малчугани с такива заболявани, с които постигат самостоятелност. В момента на басейн "Спартак" в София, където се провеждат процедури и плуване има 60 деца. Освен това много от тях вече са медалисти в състезанията, които са организират за тях. На 25 ноември на "Спартак" ще има международен турнир по плуване и в него ще стартират 70 състезатели от Гърция, Македония, Румъния и България, съобщи за Столица.bg Велизар Петев, който е в основата на фондацията. Неправителствената организация е създадена през 2003 г. Заниманията са индивидуални с директен контрол на терапевта във водата и с конкретна рехабилитационна програма спрямо нуждите на детето. "Във водата костната система не се натоварва, мускулатурата укрепва и тялото е в хоризонтална позиция без да се натоварва гръбначния стълб", обяснява кинезетерапевт за предимствата на водната рехабилитация. Децата с проблеми започват с водна рехибилитация, а след това се преценява дали имат потенциал и продължават с модифицирано плуване, каза Велизар Петев. Във водата малчуганите се учат да плуват, а по-напредналите вече печелят медали и се радват на шампионско злато. Някои от тях са на 10 - 11 години, но тренират от 8 години и самостоятелността, която са постигнали и успехът им са безспорни. Работата на кинезетерапевти и треньори е доста трудна, тъй като понякога са по 3 - 4 часа във водата. Едно от децата, с които работя от 8 години, тогава беше на година и 4 месеца. Взимаме момиченцата от 2 години. При нас в момента има деца от 1,6 до 17-годишни. Работата изисква доста време и усилия. Започваме с водната рехабилитация, а след това децата, които имат потенциал продължават с модифицираното плуване", разказа Велизар. [caption id="attachment_40737" align="alignnone" width="864"] Снимки: фондация Воден свят[/caption] Според специалисти това, което правят и постигат като резултати във "Воден път" е подходящо и за деца с физически и ментални проблеми. Плуването няма алтернатива, казват родители на децата

comment 0
visibility 1536

Възстановяват градинка на "Велчова завера" до Семинарията

Зелена градинка ще има на площад "Велчова завера" в район "Лозенец". Там е започнала реконструкция за възстановяването на зелената площ. Мястото до семинарията вече е заградено и започват ремонтни дейности, обясняват от район "Лозенец". Жители в района веднага забелязаха загражденията с любопитство започнаха да питат какво ще има там, притеснени от евентуален строеж. От районното кметство ги успокоиха, че ще бъде зелена площ. Реконструкцията включва изграждане на алеи, осветление, паркова мебел, озеленяване и залесяване, уточняват от район "Лозенец". До преди 12 - 13 години в съседство до площада бе и култовото заведение "Тенекиите". То бе опожарено, а теренът бе подготвен за издигане на гигантска сграда. За щастие засега мястото, което е част от парка остава зелено.

comment 0
visibility 1345

Светият синод дава терени за училище в кв. "Витоша - ВЕЦ Симеоново"

До няколко години новият столичен квартал  "Витоша - ВЕЦ Симеоново" ще има училище и детска градина. Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова пред радио "София".  Светият синод е дал на Столичната община два терена за 50 години, а вероятно и за още 50. Именно на тях ще се построи не само училище, а цял детски комплекс. Той ще включва училище, детска градина и площадки. на които да бъде изградено не само училище, но цял комплекс, състоя щ се от училище, детска градина и площадки. Предвижда се строителството да започне до няколко години. Кметът уточни, че строителството ще започне веднага, след като теренът окончателно бъде прехвърлен  и се проектират сградите на  училището и детската градина. В момента в този квартал няма учебно заведение и децата посещават в съседните квартали. След протести все пак  "Витоша - ВЕЦ Симеоново" ще имат училище. През март т. г. се сформира работна група, която да решава конкретни проблеми в квартала.