Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2079
Монтират нови бетонови антипаркинг топки по столичния бул. Черни връх

Монтират нови бетонови антипаркинг топки по столичния бул. Черни връх

Изпочупените бетонени топки, служещи за антипаркинг съоръжения, по тротоара на бул. „Черни връх“ в столичния район „Лозенец“ ще бъдат подменени. Дейностите по демонтирането са започнали след сигнал до Столичен инспекторат. Проверка е установила, че много от съоръженията са изпочупени или напълно изкъртени. Днес се извършва премахването на бетонните топки в участъка между ул. „Елин връх“ и бул. „Никола Вапцаров“. На местата, където има нужда, се възстановява и тротоарната настилка.

comment 0
visibility 2091
-

Приключва ремонтът на моста над Перловска река в "Лозенец"

Приключва спешния ремонт на дъговидния метален мост над Перловската река в близост до подлез „Галерия“, съобщи кметът на район "Лозенец" Константин Павлов. Ремонтът е извършен след възлагане от Столична община, тъй като подовата обшивка беше силно корозирала и на много места зееха дупки, през които се виждаше реката. За лошото му състояние в районната администрация са получени многобройни сигнали от граждани. С новите метални листове състоянието вече е радикално подобрено, отбелязва кметът на района. Район „Лозенец“ изготвя проект за ремонта на прилежащия подлез „Галерия“ с изходите му към бул. „Ч. Връх“, бул. „България“, бул. „Ф. Нансен“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, съобщи още Константин Павлов. Ремонтът се очертава като скъп и вероятно бавен, отбеляза той. Затова на първо време ще бъде заделен ресурс за текущ ремонт на плочника в откритата част на подлеза. Той ще бъде извършен още през този строителен сезон, допълни кметът.

comment 0
visibility 1730
Строежът на детски градини в Лозенец се бави заради съгласуване и процедури

Строежът на детски градини в Лозенец се бави заради съгласуване и процедури за изпълнител

Три детски градини 192, 193 и 141 в столичния район Лозенец ще бъдат построени и ще се разкрият нови места едва към края на 2023 г.  Към сега съществуващите сгради ще бъдат изградени пристройки за увеличаване на групите. По предварителни разчети две от трите детски заведение трябвало да бъдат готови в края на 2022 г. Трите детски заведения са на обща стойност 7 млн. лв., предвидени в бюджета на Столична община. Известно е забавянето с година на строежа на детската градина в Кръстова вада, Лозенец и след смяна на изпълнителя бе достроена. Така вместо през 2021 г. децата влязаха през януара 2022 г.  Градините ще бъдат готови през 2023 г. когато е крайния срок за тригодишната програма на кмета Йорданка Фандъкова за нови детски градини, заявява кметът на Лозенец Константин Павлов в отговор на питане на общинския съветник Малина Едрева. Забавянето на строежите районният кмет обяснява и със забавяне на процедури. "Преди да бъде обявен конкурс по ЗОП за проектиране на разширенията на ДГ 141 и ДГ 193 е било необходимо да се извършат подготовитлени процедури за получаване на изходни данни от експлоатационните дружества, извършване на геодезическо заснемане на обектите, подготовка на техническите задания и внасяне на доклад В СОС с технико-икономическа оценка за намаляване на отстоянията при проектиране", се казва в отговора на Павлов до Малина Едрева. Забавяне има и то е ще продължи за 141 детска градина "Славейкова поляна", тъй като е в зона на паметник на култура се е наложило издадената виза за проектиране от арх. Зравков да се съгласува с Министерство на културата. Цялата тази процедура се е точила около 4 месеца и е приключила през втората половина на 2021 г., обяснява Константин Павлов. Към момента от строежът е на етап избор на изпълнител и по-точно разглеждане на оценка и оферти от участниците в конкурса. "Срокът за започване на строителството на разширенията на двете градини е свързан с процедури по проектиране, издаване и одобрение на строителни книжа и съгласуване с НИНКН за 141, което може да отнеме повече от 6 месеца", предупреждава районният кмет на Лозенец, че забавянето ще продължи. 141-ва и 193-ра градина ще бъдат заъвршени съгласно определените нормативни и технически срокове за въвеждане в експлоатация. А детска градина 191 вече има разрешение за строеж, издадено на 10 февруари 2022 от гл. архитект на Лозенец. Приключила е подготовката на техническата документация и тази за участие в конкурс по ЗОП за избор на изпълнител за строителство и обзавеждане, обяснява Павлов. И трите градини в соличния район Лозенец ще са готови до края на 2023 г. когато трябва да е изпълнена 3-годишната програма.

Реклама
comment 0
visibility 1721
-

Лозенец кандидатства с три проекта за обновяване на зелени площи

Район „Лозенец“ участва с три проектни предложения за обновяването на зелени площи и площи за отдих в Конкурса за 2022 г. на Програмата „Чиста околна среда“. Това съобщи кметът на района Константин Павлов. Програмата е инициирана от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ. Максималната сума на всяко предложение е ограничена до 15 000 лв, а проектът трябва да бъде реализиран изцяло в рамките на тази календарна година, като видовете разходи също са специфицирани. Първият проект предвижда възстановяването на минералната чешма на Лозенец със захранване от нов извор на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Това може да стане, като досегашната „чешма“ с компрометиран кладенец бъде захранена от друг извор - по-малкият „Извор № 34“, разположен на 100 метра, обяснява Константин Павлов. Бетоновите корита и опасни, стърчащи към велоалеята чучури, предвидени за масово водоналиване през водната криза от 1994 г., трябва да бъдат разчистени и заменени с нормална паркова чешма."Неудобно ми е да споделя с гражданите, че водата с температура 25,5 °C сега напълно безсмислено и прахоснически се изтича в Перловската река" отбелязва още той. От района са поръчали микробиологичен анализ от специализирана лаборатория, който е показал, че пробите са чисти и водата е годна за употреба. Вторият проект е за подмяната на напълно компрометирания фитнес на открито в градинка „Св. Мина“ до църквата „Въздвижение на Св. Кръст Господен“. От района имат идея да заменят кинематичните уреди с много по-устойчивия на повреди фитнес-терминал. "Илюстрирали сме корицата на заявлението със снимка на подбно съоръжение от район „Триадица“, за което получихме добри препоръки от ползватели", отбелязва кметът на "Лозенец". Третият проект е за превръщането в площ за отдих на общинския имот на острия ъгъл на ул. „Асен Разцветников“ с бул. „Симеоновско шосе“. Проектът предвижда нова ограда по регулационни граници, почистване от саморасла растителност, малка алея, пейки и кошчета, така че и кв. „Витоша ВЕЦ – Симеоново“ да се радва на поне един зелен кът. Кметът на района Константин Павлов смята, че шансовете за успех на трите проекта са доста доби и се надява те да успеят да се осъществят.  

comment 0
visibility 1653
Санкционираха нарушител в „Лозенец“ заради изкуствен сняг

Санкционираха нарушител в „Лозенец“ заради изкуствен сняг

Екип на Столичния инспекторат санкционираха организаторите на събитие в „Лозенец“ заради непочистено място. При проверката инспекторите са установили, че след приключване на работата по заснемане на рекламен клип на ул. „Кръстьо Сарафов“ № 22-24 са останали следи от използвания изкуствен сняг по дърветата и тротоара. За това, че организаторът не е спазил изискването да почисти след приключване на мероприятието, е наложена санкция. След това са предприети незабавни действия по почистване от страна на нарушителя.

comment 0
visibility 2000
-

Без автомобили в кварталните градинки в Лозенец

От 1 март 2022 г. район „Лозенец“ в столицата преустанови достъпа на автомобили в междублоковото пространство, затворено от ул. „Персенк“, бл. 34, ул. „Майор Томпсън“ бл. 21, бл. 74 и ул. „Драгалевска“ бл. 17. Това съобщи кметът на района Константин Павлов. С това фактическото използване на тази площ е приведено в съгласие с цялостния Подробен устройствен план от 1995 г., според който върху тази площ паркоместа няма, пояснява кметът. "Теренът се беше превърнал в любимо място за безплатно паркиране на гастрольори от други квартали, тъй като не попадаше в обхвата на зелената зона, обслужвана от ЦГМ", казва Кнстантин Павлов. По думите му, вследствие на това пораженията в междублоковото пространство са значителни - настилката е на големи дупки, а детската площадка е напълно унищожена и дори е заличена от регистъра на Софияплан. "За нея сега напомнят само няколко ръждясали катерушки, които спешно трябва да бракуваме и извозим", казва кметът. В околността масово се паркираше и в тревната площ, която е разорана и по-скоро е кална нива, отколкото зелена площ. "След като стане сигурно, че направеното няма да бъде разрушено, незабавно ще подам разкаляните участъци за включване в програмата на Столична община за ликвидация на калните точки", заяви Константин Павлов. Средносрочната цел е цялото пространство да бъде рекултивирано, като то да включва и детска площадка на мястото на сегашните остатъци от някогашната. Павлов подчерта, че с нетърпение очаква да види новия общински бюджет за 2022 г. "Надявам се, че сме израснали като граждани и няма да има последващи опити за вандалско премахване на преградата и повторно превземане от автомобилите, но ако има такива прояви, ще се наложи да реагирам твърдо", предупреди кметът на район "Лозенец" Константин Павлов.  

comment 1
visibility 1921
Санкционираха столичанин заради изсипан пясък на улица в „Лозенец“

Санкционираха столичанин заради изсипан пясък на улица в „Лозенец“

Екип на Столичния инспекторат санкционира софиянец заради това, че е оставил голямо количество пясък на ул. „Капитан Андреев“ №24 в район „Лозенец“. При проверката инспекторите са установили, че на мястото се извършват строително-ремонтни дейности, а купчината пясък е изсипана какво върху тротоара, така и върху пътното платно. На нарушителя е наложена санкция и са предприети незабавни действия по премахване на пясъка и почистване на мястото. Инспектори ще извършат последващ контрол за изпълнение на предписанието.

comment 0
visibility 2427
Столичанин недоволства от тротоар в кв. Лозенец

Столичанин недоволства от тротоар в кв. Лозенец

Жител на София недоволства, че тротоарът на ул. „Бунтовник“ 15 в кв. Лозенец е застроен след издигането на сградата и е твърде тесен. Сигналът е подаден в онлайн платформата Helpbook.info и в него се посочва, че отреденото място е недостатъчно за спокойното преминаване на деца и възрастни. „Също така са поставени антипаркинкг колчета и осветителни стълбове по собствен стил на строителя“, се казва още в оплакването. Екипът на Столица.bg. потърси мнението на строителя. От фирмата, изградила сградата, уточниха, че това е жилищна кооперация и по план тротоарът е изграден според законовите разпоредби. „В случая на тротоара са поставени, боларди, а не антипаркинг колчета. Те са монтирани, за да се предотврати паркирането на автомобили, тъй като преди да ги има, там спираха коли и преминаването на пешеходците беше невъзможно“, уточни строителят. Експерти коментират, че тротоарът е общинска собственост и поставянето на всякакви ограничения и препятствия по него може да се прави само с разрешение на районната администрация и от ЦГМ.

comment 0
visibility 1979
-

Ремонтът на тротоара на ул. „Цанко Церковски“ в София приключи

Предсрочно е приключил ремонтът на столичната улица „Цанко Церковски“ в участъка между бул. „Христо Смирненски“ и ул. „Янко Софийски войвода“. Това съобщи кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов. Кметът на района е изпратил писмо до ЦГМ с молба да не се възстановяват антипаркинг колчетата, като се надява разчертаните паркоместа да спират "варварите", които се качват по тротоара. Константин Павлов добави, че тази година от районната администрация се стремят да изтеглят ремонтите възможно най-рано, преди да е настъпил летния сезон, през който всички изпълнители се оказват претоварени, липсва работна ръка и пусковите срокове се проточват до безкрайност. "Чакам приемането на бюджета на Столична община и конкретно делегирания бюджет на район „Лозенец“, за да пристъпя към подписване на следващите договори за ремонт от нашия дълъг списък с нужди", каза още кметът на района.

comment 0
visibility 2068
Предсрочно завърши ремонтът на столичната ул. „Ц. Церковски“

Предсрочно завърши ремонтът на столичната ул. „Ц. Церковски“

Ремонтът на тротоара на софийската ул. „Цанко Церковски“ – в участъка между бул. „Христо Смирненски“ и ул. „Янко Софийски войвода“ – приключи предсрочно. За това съобщи кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов. „Днес подписах писмо до ЦГМ с молба да не се възстановяват антипаркинг колчетата, като се надявам разчертаните паркоместа да спират варварите и те да не се качват по тротоара“, коментира той във Фейсбук. По думите му местната администрация е положила сериозни усилия ремонтите да се осъществяват преди началото на летния сезон. „През лятото всички изпълнители се оказват претоварени, липсва работна ръка и пусковите срокове се проточват до безкрайност. Чакам приемането на бюджета на Столична община и конкретно делегирания бюджет на район „Лозенец“, за да пристъпя към подписване на следващите договори за ремонт от нашия дълъг списък с нужди“, допълва Константин Павлов. Той уточнява, че в момента районната администрация работи единствено благодарение на договори, които са подписани през миналата година.

comment 0
visibility 1951
Започна ремонт на тротоара на ул. Якобица в Лозенец

Започна ремонт на тротоара на ул. Якубица в Лозенец

Най-после стартира ремонтът на тротоара на ул. Якубица в столичния район Лозенец. Контректно строителните дейности са по западната част на пешеходната зона в участъка между „Кораб планина“ и „Кричим“, съобщи кметът на района Константин Паскалев. Възлагането на ремонта е от район Лозенец като на места изобщо липсва тротоар и ще трябва изцяло да се изгради, а в другата част са тотално разрушени. "Това важи особено за тротоарите срещу някогашните „актуални заведения“, които преди въвеждането на зелена зона през 2018 г. се ползваха масово като паркинги за посетителите и са напълно разрушени", коментира районният кмет. Той припомня, че през 2020 г. се ремонтира частта от бул. „Джеймс Баучер“ до „Кораб планина“. "Надявам се до края на мандата да стигнем до ул. „Персенк“, с което по здрав тротоар ще може да се преминава в посока север-юг през цялата вътрешност на квартала", обнадежден е Константин Паскалев.

comment 0
visibility 2302
В "Лозенец" глобиха фирма за строителни отпадъци

В "Лозенец" глобиха фирма за строителни отпадъци

Глобиха фирма в „Лозенец“, която изостави строителни отпадъци на бул. „Джеймс Баучер“ и ул. „Якобица“, съобщават от Столичен инспекторат. След санкцията от фирмата са почистили и премахнали строителните отпадъци, които са били вследствие от ремонтни дейности.

comment 0
visibility 1953
-

Започва ремонт по южния тротоар на ул. „Цанко Церковски“ в Лозенец

Започна ремонтът на южния тротоар на ул. „Цанко Церковски“ в участъка между бул. „Христо Смирненски“ и ул. „Янко Софийски" в столицата. За това съобщи кметът на район "Лозенец" Константин Павлов. Продължителността на строително-монтажните работи се очаква да е малко повече от месец. По този начин от района реализират и плана си за постепенно изграждане на пешеходни оси по най-натоварените направления през целия квартал, така че пешеходното придвижване да е достатъчно удобно и безопасно, а Борисовата градина и спирките на градския транспорт да бъдат по-достъпни за всички. От известно време автомобилното движение по ул. „Ц. Церковски“ е силно натоварено от желаещите да си спестят големите кръстовища, отбелязва Константин Павлов. В същото време състоянието на тротоарите изисква спешна намеса, тъй като на пешеходците им се налага постоянно да излизат на платното. "Наблюдавахме и друг тъжен феномен – тротоарите, по които не се минава, постепенно се превръщат в сметища", казва още той. Кметът обаче е сигурен, че с поставянето на новата настилка купищата боклуци ще изчезнат и пешеходците ще могат спокойно да се придвижват, без да излизат на платното. След придобития горчив опит с претоварването на строителните фирми през летния сезон, тази година от района започват отрано с договорите, сключени още през миналата година, казва още кметът. Приключена е процедурата за избор на изпълнители и при осигурени средства от районната администрация имат готовност да продължат и със следващите обекти от дългия списък.

comment 0
visibility 2077
Глобиха домоуправител в Лозенец за купчината боклуци до Водната кула

Глобиха домоуправител в Лозенец за купчината боклуци до Водната кула

Инспектори на Столичен инспекторат са наложили санкция на домоуправител в кв. Лозенец. Причината е изхвърлените стари мебели и едрогабаритен отпадък на тротоара до Водната кула вчера. Пешеходната зона бе задръстена от боклуци и хората нямаше откъде да минат. Цялото пространство до контейнерите бе засипано с планина от боклуци и не е спазен графикът за изхвърляне на едрогабаритен отпадък. За нарушението е наложена санкция на домоуправителя на кооперацията на ул .Галичица, потвърдиха от Столичен инспекторат.  Вчера живеещи в Лозенец сигнализираха общината за отпадъците и много бързо мястото бе почистено. В социалната мрежа гражданите благодариха за бързата реакция. И въпреки наказанието от Столичен инспекторат днес поредната мизерна гледка можеше да се види и на ул. Теодосий Търновски в Лозенец. Според живеещи наблизо боклукът е от блока срещу градинката, възмущават се живеещи в квартала. "В началото на ул. "Димитър Хаджикоцев" при градинката какво бунище е. Огромен матрак, мебели, стъкла, трупа се все повече. Под прозорците на висш държавник", коментират в социалната мрежа бдителни столичани.

comment 0
visibility 2062
-

В "Лозенец" ремонтираха аварийно 120 ОУ „Георги Раковски“

Приключва аварийният ремонт на сградата на 120 ОУ „Георги Раковски“ в район "Лозенец" в столицата. За това се похвали кметът на района Константин Павлов. По думите му, е решен един проблем, който отдавна тормози учители и ученици в 120 ОУ. Става дума за пропадането на южната фасада в третия корпус на сградата – едноетажна пристройка без сутерен, в който сега се помещава училищната администрация. За период от около 18 месеца пукнатините по фасадата на сградата са започнали да се отварят и са придобили плашещи размери. Според техническите лица, проблемът идва от останали каменни основи от първата сграда, построена през 1908 г. Те са били вградени в разширението на училището през средата на ХХ век. Друго обстоятелство, което е способствало проблема, е наличието на телекомуникационна шахта, през която водата от зелените площи се е просмуквала право в старите основи. След ремонта нуждата от шахта е отпаднала, направена е замазка под алеята, монтирани са и линейни отводнители, които да събират водата от зелената площ. Пукнатините в зидарията са запълнени. Така проблемът е решен и остана единствено бояджийската работа. "Доволен съм, че изпреварихме пролетните дъждове", отбеляза кметът Константин Павлов.

Район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Район Лозенец е един от столичните райони, който се намира на юг от старата градска част на столицата. Достига до Витоша. В пределите на район Лозенец се намират кварталите Лозенец и Хладилника, както и западната част на квартал Витоша, източния участък на Кръстова вада и югозападната част на Борисовата градина. На практика, район Лозенец заема 4% от територията на София. Две реки пресичат територията на район Лозенец. Това са Аджибарица и Драгалевци.

Населението на район Витоша е приблизително 54 000 души. Район Лозенец е най-богато озеленената част от столицата.

История на район Лозенец

История на район Лозенец

Когато говорим за история на район Лозенец, трябва да се насочим главно към едноименния квартал. Той се намира в северната част от територията на район Лозенец. Той изцяло заобиколен от паркове. „Борисовата градина“ е известна със зелените си алеи, паметниците на местни патриоти, както и с езерото от 19-и век с лодки. Лозенец е до парка „Ловен парк“, през който минава река Драгалевска. В западната част е разположен Южния парк с прекрасни цветни лехи, пешеходни алеи и детски съоръжения за забавление. По булевард „Джеймс Баучер“ са подредени редица модни ресторанти, предлагащи азиатска и българска кухня.

В квартал Лозенец, район Лозенец, има останки от древен мавзолей, който представлява част от християнски комплекс от римско време. През 16 век в пределите на днешния район Лозенец е направена Стара стена, там са се извършвали церемонии преди мюсюлманите да тръгнат на хадж. Днес е известна като Римската стена в район Лозенец. Близо до нея има мюсюлмански гробища. Османските източници свързват територията на днешен район Лозенец с лозя и овощни градини. През 1944 г. при бомбардировките квартал Лозенец, част от район Лозенец, е сериозно засегнат.

Образование в район Лозенец

Образование в район Лозенец

За нуждите на жителите на район Лозенец са изградени 8 детски градини и една ясла.

В район Лозенец има четири основни училища.

21 Средно училище „Христо Ботев“ в район Лозенец е основано през 1931 г. Тогава е филиал на Втора мъжка гимназия. 1937 г. вече става девическа гимназия, а през 1939 г. вече приема името „Христо Ботев“.

35 Средно езиково училище „Добри Войников“ в район Лозенец е познато като бившето руско училище. То е първото столично училище, в което се изучават чужди езици.

Националната финансово-стопанска гимназия в район Лозенец е елитна гимназия в столицата. Нуждата от специалисти за търговията и индустрията налага въвеждането на съответните специалности в училище. Така в район Лозенец през 1913 г. е основана Софийска мъжка търговска гимназия. Днес гимназията е асоциирана към Университета за национално и световно стопанство.

Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в район Лозенец е асоциирана към СУ „Св. Климент Охридски“.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в район Лозенец е наследник на старата Самоковска духовна семинария, която била основана през 1876 г. Основите се полагат през 1902 г.

Друго елитно училище в район Лозенец е Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Това е първото в България училище, което подготвя специалисти в областта на строителството, архитектурата и геодезията със средно образование.

На територията на район Лозенец е разположен Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Здравеопазване в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

В пределите на район Лозенец се намира Университетска болница „Лозенец“, известна на всички като Правителствена болница. Можем спокойно да кажем, че това е една от най-модерните и големи болници в страната. Създадена през 1948 г, болницата обслужвала държавния елит. Днес болничното заведение в район Лозенец обслужва както служители от обществените и държавни институции и дипломати, така и всички български и чужди граждани, които имат здравни осигуровки.

В район Лозенец е разположена и Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. На практика, това е най-голямата болница в страната. В нея работят 1300 служители, от които 350 лекари, а 600 са професионалисти по здравни грижи.

Забележителности в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Любимо място за отдих в район Лозенец на столичани и гостите на София е Софийският зоопарк. Зоологическата градина е разположена върху площ от 360 дка. Зоопаркът в район Лозенец е основан през 1888 г. Първоначално е бил в двора на царския дворец. Черният лешояд е първата животинска експозиция в зоопарка. В началото акцентът е предимно върху птиците, тъй като Фердинанд имал интерес към птиците. След това се добавя елен, кафяви мечки. Постепенно мястото започнало да намалява и се наложило да се обособи място за животни в ботаническата градина. Първите лъвове се появяват през 1892 г.

Новият зоопарк е готов да посрещне своите обитатели в район Лозенец през 1984 г. Днес зоопаркът има 1900 обитатели от 281 различни вида.

Друга интересна забележителност в район Лозенец е музеят „Димитър Димов“. Домът на писателят и професор по ветеринарна медицина Димитър Димов се намира на ул. „Кръстьо Сарафов” 26 в район Лозенец. Той е съхранил характерната среда, в която творил и живял Димов. В библиотеката му все още стоят подредени над 2500 тома от областта на биологията, медицината, философията, химията, физиката. В дома има и две лаборатории – по радиотехника и физика и по химия и фотография.

Парк Славейковите дъбове е друга забележителност в район Лозенец. Преди хълмът Корубаглар е имало вековна дъбова гора, от която днес има само малък парк. Точно това е било любимото място на бащата и сина Славейкови. Днес на това място има детски люлки и пързалки. Сега е любимо място на децата и техните родители, жители на район Лозенец.

Старата водна кула в район на Лозенец днес е скрита напълно от растителност и почти не се забелязва, но преди години е била важно съоръжение в София. Тъй като до 1926 г столицата получава вода от Витоша, налагането не било достатъчно, за да достигне водата до всички части на града. Изготвя се проект за използване на водите от Рила. Започва строежа на градската водопроводна мрежа, а с нея нужните съоръжения. Водонапорната кула била абсолютно необходима в случая.

В район Лозенец се намира още един музей – къщата на Панчо Владигеров. В нея често се провеждат творчески срещи, концерти музикални продукции.

Местността Кръста в район Лозенец е мястото, където император Константин е получил знамение, че с кръстния знак ще побеждава, според едно предание. Според друга легенда, от стъпката на коня на свети Георги Софийски бликнал извор. След Освобождението тук е издигнат кръст в памет на загиналите руски воини за нашата свобода. Освещава го Българският екзарх.

Територия и население на район Лозенец

История на район Лозенец

Образование в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Прочетете още