Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (37%, 82 Гласове)
  • На време (17%, 37 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (19%, 42 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 57 Гласове)
  • Не мога да преценя (3%, 6 Гласове)
Общо гласували: 224 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1514
ЧЕЗ премахна опасен стълб на ул. Якобица

ЧЕЗ премахна опасен стълб на ул. Якобица

Екип на ЧЕЗ- Разпределение е премахнал старият и опасен дървен електрически стълб на ул. Якобица в район Лозенец. Служители на Столичен инспекторат са направили проверка и са установили, че на ъгъла на ул. Якобица с ул. Кричим има елекрически стълб, който застрашава преминаващите граждани. Веднага е подаден сигнал до експлоатационното дружество ЧЕЗ - Разпределение, което е собственик на съоръжението. От там веднага са предприели дейсвия по премахването му. С отстраняването на стълба са предотвратени евентуални инциденти с гражданите, съобщиха от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 1346
Отстраниха опасен стълб на тротоара на ул. Персенк

Отстраниха опасен стълб на тротоара на ул. Персенк

Стар, дървен, електрозахранващ стълб с бетонова основа бе премахнат днес от тротоара на ул. Персенк 40 в район Лозенец. Той бе препятствие за пешеходците в квартал Лозенец. Съоръжението бе отстранено след разпореждане на контролните органи. Екип на електроразпределителното дружество незабавно премахва опасния стълб, който е тяхна собственост, съобщиха от Столичен инспекторат. Тротоарът вече освободен и простраството е лесто достъпно за пешеходците.

comment 0
visibility 1344
type-photo.svg
незаконни табели

Махнаха 23 незаконни табели в "Лозенец" (СНИМКИ)

Махнати са 23 рекламни и фирмено- указателни табели в район "Лозенец". Акцията е дело на Столичен  инспекторат. Табелите са свалени, защото са в нарушение на правилата за разполагане на подобни елементи, записани в Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на СО.    Акцията обхвана бул. „Черни връх“, бул. „Никола Вапцаров“, бул. „Христо Смирненски“, бул. „Симеоновско шосе“, ул. „Кораб планина“, ул. „Драгалевска“. Повечето от незаконните рекламни табели се оказаха без актуален собственик или ползвател, както и в много лошо техническо състояние. Това ги прави опасни за преминаващите под тях автомобили и пешеходци.  

Реклама
comment 0
visibility 1160
купчини земни маси

Глоба за изсипани купчини земя на тротоар в "Лозенец"

Нарушител е заел неправомерно тротоар с изсипани земни маси на ул. "Димитър Търкаланов". Това нарушение откриха при текущ контрол екипи на Столичен инспекторат от район "Лозенец".    На извършителя е наложена санкция и незабавно са предприети мерки за почистване на заетите общински площи. 

comment 0
visibility 2336
глоби за отпадъци

Глобиха собственик на имот в "Лозенец"- оставил отпадъците след ремонт на тротоара

Санкция е наложена на собственик на имот в "Лозенец", защото след като ремонтирал дома си на ул. "Козяк" 27, изнесъл чувалите с отпадъците на тротоара. Това съобщиха от Столичен инспекторат. След налагане на глобата са дадени предписания за почистване на общественото място и извозване на отпадъците.   От Инспектората за пореден път напомнят на гражданите, които извършват ремонтни дейности в домовете си, че са задължени сами да осигурят събирането и извозването на отпадъците.  

comment 0
visibility 5244
потрошен паметник

Потрошиха Паметника- костница на Съветската армия в "Лозенец"

Неизвестни апаши са потрошили Паметника- костница на Съветската армия в столичния квартал "Лозенец". Счупени са носовете от барелефите на войниците, алармират в социалната мрежа от Сдружение на русофилите в България.    От там апелират да има сериозно наказание и подобни прояви да се тълкуват като криминално престъпление.   От сдружението се надяват властите да се заемат със случая и скоро да има ефективна присъда.  

comment 0
visibility 2508
МВР

Проверки за неправилно паркиране в „Лозенец“

По нареждане на зам.-кмета Кристиян Кръстев ЦГМ и Общинска полиция започват кампания  за  контрол върху паркирането в столичните райони, съобщават от пресцентъра на Столична община. Целта е подобряване на трафика и улесняване движението на пешеходците. „Лозенец“ е първият район, в който ще се проведе акцията. Това е и един от районите с най-много налични жалби от граждани срещу безразборно паркиране.    По време на проверките ще се извърши контрол по бул. „Черни връх“ и улиците в зоната около  болница Аджибадем Сити Клиник. Проверката ще стартира утре, 13 февруари, в 9.00 часа от бул. „Черни връх“ при кръстовището с „Джеймс Баучер“.  На нея ще присъства и зам.-кметът Кристиян Кръстев . 

comment 0
visibility 2358
кражба

Крадци отмъкнаха луксозни велосипеди от гараж в "Лозенец"

Крадци отмъкнаха луксозни велосипеди от софийски гараж в "Лозенец". Цената на единия е около 6 000 лв. За да ги имат и усъвършенстват, собствениците са посветили години от живота си и са заделяли по колкото могат от всяка заплата. Единият човек, останал без скъпото си колело, е председателят на УС на Българската федерация по колоездене Антон Настев, разказват от Нова телевизия.   „Крадците влизат през топлата връзка между входа на жилищния блок и гаража. Не мога да си обясня как са влезнали, защото достъп до кооперацията имат само живущите. Следователите не намериха никакви следи от взлом. Тези велосипеди са част от фирма, в която работих като продуктов директор, а отделно се състезавам за отбора, който представлява фирмата”, каза потърпевшият.   Той обясни, че крадците са млади хора. „Момичето е със светло палто. Ако са били в района често, аз след тренировка се прибирам. Велосипедът прави впечатление. Не мога да изключа никой, но човек без достъп до входа, не може да знае, че в този гараж има такива велосипеди”, каза още Настев.   По думите му общността на планинските колоездачи в България е сплотена и тези велосипеди са разпознаваеми. „Всеки запознат с велосипедите ще алармира. Вчера имаше 850 споделяне на молбата ми. Полицията дойде и направи оглед на място. Ще бъде назначен разследващ полицай, на който ще трябва да предоставя документацията за велосипедите. Важното е, че има кадри”, заяви още Настев.   

comment 0
visibility 1195
type-photo.svg
глоба

Глоба за забравена химическа тоалетна на ул. "Миджур" (СНИМКИ)

След извършване на планов ремонт на ул. "Миджур" в "Лозенец" от Столичен инспекторат са установили, че извършващите ремонта са оставили химическа тоалетна на пътното платно.   Глобата, която е наложена, е задействала отговорните лица от фирмата, която я е поставила. Тоалетната веднага е махната и мястото е освободено.   

comment 0
visibility 1066
Издраскана детска площадка в кв. Витоша

Издраскаха детска площадка в кв. Витоша с цинизми (СНИМКИ)

Детска площадка в столичния кв. Витоша, район Лозенец е издраскана с цинизми по дървената ограда и с грозни драсканици по стената. Снимки на грозната гледка са публикувани в социалната мрежа. Детската площадка, която се намира на ул. "Дионисий Дионисиев", пресечка на "Константин Петканов", е нова и със специална настилка. "Тези надписи не са от бебета и малки деца. За съжаление това са следи за закъсняло или липсващо възпитание", пише възмутена майка. Тя призовава родителите на тийнеджъри. "Нека се себеизразяват тийнейджърите, но нека е с нещо красиво и градивно, а не с доказателства, че знаят как да си напишат името или как се пишат анатомичните органи", препоръчва възмутената майка. Според живеещи в района около детската площадка имало камери и можело да се разбере кой е надсраскал стената и оградата.

comment 0
visibility 1345
Счупена пейка в градинката на НДК.

Вандали счупиха пейка и обърнаха тоалетна в градинката на НДК (СНИМКИ)

Хулигани са виняли тази нощ в градинката на НДК до подлеза откъм "Фритьоф Нансен". Нова пейка е потрошена на парчета. Дори дебелите метални нитове не са издържали на вандалското безумие. Освен пейката и химическа тоалетна е обърната насред зелената площ. Снимки от вандалския кат са публикувани в социалната мрежа. Това е станало на метри от сградата на община "Лозенец". В този район има камери и би трябвало хулиганите да бъдат разпознати. Столичани вече порявяват нетърпимост към хулиганските прояви и от местната власт се очаква да има сериозни санкции за извършителите. При установяването на лицата, потрошили пейката и вилняли в градинката, те могат да бъдат съдени за хулиганство и за унощожаване и увреждане на чуждо имущество, обясниха юристи. Дори и административно да е наказанието, паричната санкция би трябвало да е голяма, защото има материални щети.

comment 0
visibility 1123
авария

3300 фирми и домакинства в "Лозенец" останаха без ток заради строителни работи

Несъобразени изкопни работи на строителна фирма в понеделник сутринта скъсаха кабел 10 киловолта, собственост на ЧЕЗ Разпределение България. Заради това за 40 минути без електрозахранване останаха 3300 клиенти на дружеството в столичния кв. „Лозенец“.   ЧЕЗ Разпределение България призовава фирмите да координират с  компанията поне две седмици предварително къде и кога ще извършват изкопни дейности.     

comment 0
visibility 1591
Извозване на едрогабаритен отпадък в район Лозенец

Пуснаха графика за извозване на едрогабаритен отпадък в район Лозенец

Едрогабаритни отпадъци ще се изхвърлят и извозват следващата седмица в район Лозенец в София. От кметството вчера бе публикуван графикът за извозване. "Всички, които изхвърлят стари мебели или други, по-големи, ненужни вещи - да го правят в указаните дни", призоваха от район Лозенец в социалната мрежа. В графика е посочено в кой ден по кои улици ще се извозват едрогабаритните отпадъци. Според коментари в социалната мрежа графикът не се спазвал. "Едрогабаритен отпадък стоя поне месец на ул. Беломорски проход, без да бъде извозен", коментира жител на Лозенец. Други пък искат районният кмет да даде указания реално да се събират отпадъците, защото "само спират камиона до кофата за 2-3 минути, за да може системата да отчете GPS координатите и да им се плати за услугата". Други искат допълнителни съдове за боклук, тъй като са недостатъчни. "На Сребърна 15-17 има пазар, 4 блока, 1 строеж и само 2 кофи за боклук", оплакват се живеещи в района.

comment 0
visibility 1687
Задръстване и ремонт в кв. Витоша

Ремонт за отводняване задръсти кв. Витоша и изнерви столичани (ВИДЕО)

Ремонт в столичния "Витоша" и падналия първи сняг блокираха целия квартал на район Лозенец. Зоната беше непроходима за автомобили и това изнерви до краен предел шофьори, граждани и живеещите в квартала. Задръствания се образуваха по ул. Могилата и ул. Димитър Яблански и улиците бяха труднопроходими. Колони от автомобили чакаха дълго докато преминат разстояние от няколко метра. В социалната мрежа се "изливаха" снимки, видеа и недоволство на хората от квартала, защото през целия ден бяха подложени и на шум от работещите машини. Недоволството премина в нападки към новоизбрания кмет на район Лозенец Константин Павлов защо точно в този ден имало ремонт. След създалия се хаос районният кмет на Лозенец написа: Здравейте, в ход е ремонт на канализацията в участък от ул. "Могилата". Идеята е да бъде облекчена ситуацията с наводненията във влажните месеци от годината, като бъде изградена и дъждовна канализация. Става дума за проект, забавен повече от 4 - 5 месеца. Инженерите в районната администрация казват, че е от изключителна важност да стане сега, тъй като през влажните месеци става наводнение близо до кръстовището на "Чавдар мутафов" и "Могилата". Фирмата изпълнител пое ангажимент да уведоми жителите на квартала за това, което предстои. Моята грешка е, че не проследих лично как върви уведомяването, както и вида на временната организация на движението. Утре  (б. а. днес) ще потърсим с колегите облекчаване на положението. Много съжалявам за неприятните емоции.

comment 0
visibility 1370
разбити стъкла

Кметството на район "Лозенец" с разбити стъкла от вандали

Вандали са разбили стъклата на администрацията на район „Лозенец”. Счупен е фасаден прозорец, съобщи кметът на района Константин Павлов-Комитата в социалната мрежа.   Посегателството е направено в 1:30 ч. след полунощ и създава изключително неудобство на охраната, която пази във фоайето. Няма пострадали, щетите са само материални.   От МВР съобщиха пред bTV, че е образувана преписка за увреждане на имущество. Кметът на "Лозенец" се въздържа от предположения за евентуалните подбуди на извършителите, допълниха от медията.      

Район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Район Лозенец е един от столичните райони, който се намира на юг от старата градска част на столицата. Достига до Витоша. В пределите на район Лозенец се намират кварталите Лозенец и Хладилника, както и западната част на квартал Витоша, източния участък на Кръстова вада и югозападната част на Борисовата градина. На практика, район Лозенец заема 4% от територията на София. Две реки пресичат територията на район Лозенец. Това са Аджибарица и Драгалевци.

Населението на район Витоша е приблизително 54 000 души. Район Лозенец е най-богато озеленената част от столицата.

История на район Лозенец

История на район Лозенец

Когато говорим за история на район Лозенец, трябва да се насочим главно към едноименния квартал. Той се намира в северната част от територията на район Лозенец. Той изцяло заобиколен от паркове. „Борисовата градина“ е известна със зелените си алеи, паметниците на местни патриоти, както и с езерото от 19-и век с лодки. Лозенец е до парка „Ловен парк“, през който минава река Драгалевска. В западната част е разположен Южния парк с прекрасни цветни лехи, пешеходни алеи и детски съоръжения за забавление. По булевард „Джеймс Баучер“ са подредени редица модни ресторанти, предлагащи азиатска и българска кухня.

В квартал Лозенец, район Лозенец, има останки от древен мавзолей, който представлява част от християнски комплекс от римско време. През 16 век в пределите на днешния район Лозенец е направена Стара стена, там са се извършвали церемонии преди мюсюлманите да тръгнат на хадж. Днес е известна като Римската стена в район Лозенец. Близо до нея има мюсюлмански гробища. Османските източници свързват територията на днешен район Лозенец с лозя и овощни градини. През 1944 г. при бомбардировките квартал Лозенец, част от район Лозенец, е сериозно засегнат.

Образование в район Лозенец

Образование в район Лозенец

За нуждите на жителите на район Лозенец са изградени 8 детски градини и една ясла.

В район Лозенец има четири основни училища.

21 Средно училище „Христо Ботев“ в район Лозенец е основано през 1931 г. Тогава е филиал на Втора мъжка гимназия. 1937 г. вече става девическа гимназия, а през 1939 г. вече приема името „Христо Ботев“.

35 Средно езиково училище „Добри Войников“ в район Лозенец е познато като бившето руско училище. То е първото столично училище, в което се изучават чужди езици.

Националната финансово-стопанска гимназия в район Лозенец е елитна гимназия в столицата. Нуждата от специалисти за търговията и индустрията налага въвеждането на съответните специалности в училище. Така в район Лозенец през 1913 г. е основана Софийска мъжка търговска гимназия. Днес гимназията е асоциирана към Университета за национално и световно стопанство.

Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в район Лозенец е асоциирана към СУ „Св. Климент Охридски“.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в район Лозенец е наследник на старата Самоковска духовна семинария, която била основана през 1876 г. Основите се полагат през 1902 г.

Друго елитно училище в район Лозенец е Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Това е първото в България училище, което подготвя специалисти в областта на строителството, архитектурата и геодезията със средно образование.

На територията на район Лозенец е разположен Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Здравеопазване в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

В пределите на район Лозенец се намира Университетска болница „Лозенец“, известна на всички като Правителствена болница. Можем спокойно да кажем, че това е една от най-модерните и големи болници в страната. Създадена през 1948 г, болницата обслужвала държавния елит. Днес болничното заведение в район Лозенец обслужва както служители от обществените и държавни институции и дипломати, така и всички български и чужди граждани, които имат здравни осигуровки.

В район Лозенец е разположена и Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. На практика, това е най-голямата болница в страната. В нея работят 1300 служители, от които 350 лекари, а 600 са професионалисти по здравни грижи.

Забележителности в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Любимо място за отдих в район Лозенец на столичани и гостите на София е Софийският зоопарк. Зоологическата градина е разположена върху площ от 360 дка. Зоопаркът в район Лозенец е основан през 1888 г. Първоначално е бил в двора на царския дворец. Черният лешояд е първата животинска експозиция в зоопарка. В началото акцентът е предимно върху птиците, тъй като Фердинанд имал интерес към птиците. След това се добавя елен, кафяви мечки. Постепенно мястото започнало да намалява и се наложило да се обособи място за животни в ботаническата градина. Първите лъвове се появяват през 1892 г.

Новият зоопарк е готов да посрещне своите обитатели в район Лозенец през 1984 г. Днес зоопаркът има 1900 обитатели от 281 различни вида.

Друга интересна забележителност в район Лозенец е музеят „Димитър Димов“. Домът на писателят и професор по ветеринарна медицина Димитър Димов се намира на ул. „Кръстьо Сарафов” 26 в район Лозенец. Той е съхранил характерната среда, в която творил и живял Димов. В библиотеката му все още стоят подредени над 2500 тома от областта на биологията, медицината, философията, химията, физиката. В дома има и две лаборатории – по радиотехника и физика и по химия и фотография.

Парк Славейковите дъбове е друга забележителност в район Лозенец. Преди хълмът Корубаглар е имало вековна дъбова гора, от която днес има само малък парк. Точно това е било любимото място на бащата и сина Славейкови. Днес на това място има детски люлки и пързалки. Сега е любимо място на децата и техните родители, жители на район Лозенец.

Старата водна кула в район на Лозенец днес е скрита напълно от растителност и почти не се забелязва, но преди години е била важно съоръжение в София. Тъй като до 1926 г столицата получава вода от Витоша, налагането не било достатъчно, за да достигне водата до всички части на града. Изготвя се проект за използване на водите от Рила. Започва строежа на градската водопроводна мрежа, а с нея нужните съоръжения. Водонапорната кула била абсолютно необходима в случая.

В район Лозенец се намира още един музей – къщата на Панчо Владигеров. В нея често се провеждат творчески срещи, концерти музикални продукции.

Местността Кръста в район Лозенец е мястото, където император Константин е получил знамение, че с кръстния знак ще побеждава, според едно предание. Според друга легенда, от стъпката на коня на свети Георги Софийски бликнал извор. След Освобождението тук е издигнат кръст в памет на загиналите руски воини за нашата свобода. Освещава го Българският екзарх.

Територия и население на район Лозенец

История на район Лозенец

Образование в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Прочетете още