Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 237 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1288 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 38 Гласове)
Общо гласували: 1563 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3718
Чешмата в парк "Света Троица" е възстановена след поредното чупене

Чешмата в парк "Света Троица" е възстановена след поредното чупене

Обществената чешма в  парк "Света Троица" отново е възстановена и работи. Ремонтът се прави след поредното посегателство върху чешмата. За това съобщи в социалната мрежа кметът на "Илинден" Иван Божилов.  Два пъти чупят пейки в "Дианабад", от района ги възстановяват   За жалост това не е първият, няма и да е последният случай на вандалски прояви върху публични неща. В много райони има счупени пейки след ремонт, счупени детски площадки, счупени обществени чешми. 

comment 0
visibility 7429
Семейство с 2 деца сътвори приказно езерце с фонтан и рибки в Захарна фабри

Семейство с 2 деца сътвори приказно езерце с фонтан и рибки в Захарна фабрика (СНИМКИ)

Едно малко приказно местенце при блок 19 в столичния квартал Захарна фабрика радва живеещите в кв. Захарна фабрика. Мини езеро до беседката, пейка и кашпи сред зеленинана и много палавници са привлекателно място за хората от квартала. Тази красота е от няколко дни и е дело на семейство с две деца. Главният творец е Тамара, майка на две дечица, получила пълна подкрепа и от съпруга си. Двамата се захващат и със собствените ръце и усилия правят езерцето. "Моля ви от сърце, не рушете, не крадете, не пикайте, не хранете рибките, не замърсявате. Правим го всички да му се радваме", призова Тамара в социалната мрежа. От вчера в кокетния шадраван има и фонтан и декоративни рибщи. "Живея в този блок от повече от 10 години. Попитах съседите съгласни ли са и те отговориха "да". Езерцето реших да го направя аз с мъжа ми и двете ми деца", разказа пред Столица.bg Тамара. Голямото дете на семейството е на 3 годинки, а малкото е година и половина. Преди дни Тамара и съпругът й отиват и купуват всичко необходимо. "Заедно с децата за 3 часа го направихме", обясни майката. Освен отглеждането на децата тя се е заела и коси тревата пред бл. 19 в Захарна фабрика и се грижи да е чисто. "Все пак там играят нашите деца", казва Тамара. Тя не хули никого, не иска нищо от никого, а енергията си е насочила да сътвори нещо красиво за окото и полезно за децата.          

comment 0
visibility 4231
Мобилен пункт събира опасните отпадъци от домакинствата във "Възраждане", "

Мобилен пункт за опасни отпадъци от домакинствата в три столични района

Мобилен пункт ще събира опасните отпадъци от домакинствата в три столични района. Това са „Възраждане", „Илинден" и „Красна поляна". Датата на мобилния пункт е 14 май 2021 (петък), той ще работи от 8.30 до 14.30 ч. А мястото ще бъде ул. „Пиротска", след бул. „Константин Величков", до парк Света Троица (срещу пожарната). Информацията е на Столичен инспекторат.   Ето и какви опасни отпадъци от домакинствата могат да предават столичани: Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни) Лакове и бояджийски материали Домакински препарати и химикали Мастила и замърсени опаковки Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност)    

Реклама
comment 0
visibility 4358
Почистени са драсканиците от пешеходния подлез при "Захарна фабрика"

Почистени са драсканиците от пешеходния подлез при "Захарна фабрика"

Почистени са драсканиците и графитите, които загрозяваха подлеза,  който свързва „Захарна фабрика“ и „Света Троица“, съобщават от Столичен инспекторат-"Илинден". Инициативата за преобразяването на пространството е на инспекторите от района.    Махането на повече от 80 кв.м следи от мастила и спрейове е направено изцяло ръчно. Използвани са екологосъобразни материали, щадящи повърхността на стените и околната среда. След приключване на почистването, в подлеза е направена и цялостна дезинфекция.    

comment 0
visibility 2576
В Люлин и Илинден дезинфекцират контейнерите за отпадъци

В Люлин и Илинден дезинфекцират контейнерите за отпадъци

От Столичен инспекторат съобщиха, че  в "Илинден" и "Люлин" се извършва дезинфекция на контейнерите  за отпадъци. Дейността "дезинфекция на контейнери за битови отпадъци" се извършва по график. Дезинфекцията се извършва от фирмите, отговарящи за съответния район, а контрол на терен се извършва от инспекторите на място. Утре работата ще продължи до цялостната дезинфекция на всички контейнери, обясниха от Столичен инспекторат. 

comment 0
visibility 5049
Глоби в парк "Св. Троица" за търговия на открито без разрешение

Глоби в парк "Св. Троица" за търговия на открито без разрешение

  Търговци са били глобени от екипи на Столичен инспекторат- "Илинден" за предлагане на стоки на открито без необходимите документи. Актовете са съставени в парк "Света Троица". Предлагали са се промишлени стоки без разрешение от мобилни съоръжения.  Актовете са направени за нерегламентирана търговска дейност. След получаване на глобите лицата са освободили неправомерно заетите площи в парка.     

comment 0
visibility 3327
От район "Илинден" сменят общинското жилище на майка с 2 деца

От район "Илинден" сменят общинското жилище на майка с 2 деца

Чисто ново общинско жилище ще получи Ива Славкова от "Илинден", след като е недовлона от вече предоставеното й. Кметът на района Иван Божилов обясни, че се очаква, до 6 месеца, да се раздадат 30 апартамента в изцяло възстановения и ремонтиран блок в "Илинден". Славкова, която сама отглежда двете си деца, едното с ТЕЛК получила чаканото общинско жилище. Оледала го и се съгласила, след като преценила, че апартаментът се нуждае от козметичен ремонт. Смятала да вземе бърз кредит, но след консултация с майстор разбрала, че ще трябва доста по-голяма сума за ремонт, което е непосилно за нея, оплака се тя пред Нова телевизия. Много от общинските жилища са в лошо състояние, защото когато наемателите напускат къртят всичко. В този апартамент те са започнали да правят ремонт. Ние разбрахме, че отдавна не живеят тук и се взмехме жилището. Славкова го видя, одобри и съгласи да го получи. Разбира се от район Илинден винаги се стремим да помогнем на нуждаещите се., каза Божилов. Той обяви, че районната администрация е направила цялостен ремонт на апартаментите в блок от 90-те години, който вече има акт 16 и общината получава 30 апартамента. Ако Славкова иска ще и сменим жилището с апратамент в този блок, но трябва да изчака, предложи кметът на "Илинден". Процедурата обаче ще приключи от 3 до 6 месеца, тъй като трябва да се направи доклад, който да се приеме от СОС. Божилов коментира, че има крайно нуждаещи се хора, които от 5 години чакат да получат общински апартамент за разлика от Славкова, която е чакаща от година. "Разбира се, че първо на такива хора като нея ще се помогне", категоричен бе Иван Божилов.

comment 0
visibility 2963
Глоба за горене на кабели на открито зад гара Захарна фабрика

Глоба за горене на кабели на открито зад гара Захарна фабрика

Глоба получи нарушител за горене на кабели на открито. Това се случи близо до ул. „Крум Стоянов“ 1 зад гара Захарна фабрика. Актът е направен от екипи на Столичен  инспекторат- "Илинден" по сигнал на служители на 3 РУ  в столицата.  Инспекторите са съставили акт за установяване на административно нарушение. От началото на месеца за установено горене на отпадъци са направени 5 акта. При осъществения контрол, инспекторите дават на собствениците и/или ползвателите на имотите предписания да не горят всякакви видове отпадъци, както на открито, така и в отоплителните уреди.    

comment 0
visibility 2566
Поставиха 8 кашпи, за да не паркират нарушители в градинка в Илинден (СНИМК

Поставиха 8 кашпи, за да не паркират нарушители в градинка в Илинден (СНИМКИ)

От Столичен инспекторат съобщиха, че инспекторите от район "Илинден" са организирали поставянето на 8 кашпи около детска градинка. Кашпите ще възпрепятстват паркиране в детската площадка на ул. "Сехово" пред бл. 6. По този начин мястото за отдих и игра на децата е обезопасено от автомобили. Ще бъде прекратена възможността за замърсяване на уличните платна след паркиране или престой в зелените  площи на градинката, обясниха от инспектората. Живущите от блока благодариха  на инспекторите и обещаха да засадят цветя за по - голям уют.

comment 0
visibility 6330
Кметът на "Илинден" пред Столица.bg: След 20 години битка построихме близо

Кметът на "Илинден" пред Столица.bg: След 20 години битка построихме близо 40 нови общинск...

Столица.bg продължава поредицата с интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на район "Илинден"  Иван Божилов разказва с надежда за промяна на облика на района и с гордост за решаване на част от проблема с общински жилища. Най-после тази година очакваната от жителите цялостната реконструкция на ул. "Кукуш" ще започне и се вижда краят на 3-годишното обновяване на Западен парк, част от който попада на теротирята на "Илинден". - Господин Божилов, кой е новият значим обект изпълнен, завършен или започнат в район "Илинден" през 2020 г.? - Един от най-значимите за мен обекти в район „Илинден“ е строителството на жилищен блок № 145В в ж.к. „Света Троица“ - секция III /вх. Б/.  Строително-монтажните работи бяха прекратени  около 1993 г. и е останала недовършена, а секция IV /вх. А/ изобщо не е била започната. През всичките последващи години недовършения строеж беше повод за многобройни жалби и оплаквания от страна на живущите в района и най-вече от обитателите на завършените две секции - вх. Г и В, тъй като създаваше опасност за живота и здравето на преминаващите около него, в т.ч. учениците от непосредствено разположената ПГАВТ „А. С. Попов“ и посетителите на читалище „Гоце Делчев“. Строежът се беше превърнал в свърталище на клошари, наркомани и недобросъвестни лица, които притесняваха с поведението и присъствието си живущите и преминаващите хора, бяха предизвикани и няколко пожара. Околното пространство беше занемарено, обрасло със саморасла растителност, запустяло и се беше превърнало в нерегламентирано сметище, вредно в санитарно и хигиенно отношение, създаващо опасност за живота и здравето на хората и това предизвикваше основателно недоволството на гражданите. През цялото това време Столична община-район „Илинден“ полагаше усилия да обезопаси строежа и търсеше възможности за дострояването му. В крайна сметка след големи усилия както от моя страна, така и от тази на служителите в районната администрация, финансиране бе осигурено, строежите бяха завършени, като в обещетение район „Илинден“ успя да увеличи своя общински жилищен фонд с близо 40 броя жилища за хора в нужда. Миналата година инвестиционни намерения към нашия район изразиха едни от най-добрите ни бокьори - братята Кубрат и Тервел Пулеви за реализирането на спортен комплекс със спортна зала, открити спортни игрища, детски площадки и др. Този проект е основната ни цел през 2021 г., тъй като за реализацията му е необходим огромен ресурс от частни инвеститори. Реализирането на този проект от своя страна ще промени облика на района ни и ще ни донесе голям дивидент в социален аспект. - Какви затруденения и на кой обект имахте през 2020 година?- Пандемията от COVID-19 донесе на целия свят затруднения в реализирането на обекти. Тя разбира се засегна и нашата работа, както и тази на Столична община като цяло. Това от своя страна намали бюджета на София, което доведе до затруднения при реализирането на нашите цели. - Колко нови сгради на детски градини се строят в "Илинден"?- В края на 2020 година завършиха два строежа на детски градини в нашия район, които представляват разширение на съществуващите досега сгради на 51 ДГ "Щурче" и 153 ДГ "Света Троица". Очакваме те да посрещнат дечица на есен, ако не възникнат непредвидени обстоятелства. - За кога е планувано да приключи строителството?- Строително-монтажните работи през февруари приключиха и на двата обекта. Предстои обурудване на сградите с нови мебели и посуда. Надявам се, че децата ще могат да влязат в градините още тази есен. Както знаете обаче в момента нищо не може да бъде планирано с точност поради COVID-пандемията. - Кой от стртегическите инфраструктурни проекти на Столична община попада във вашия район, започнало ли е строителството и кога трябва да е готово? - Цялостният ремонт на ул. "Кукуш" е един от големите проекти, чиято реализация тази година предстои на територията на София. Улицата е важен обект в траспортното и икономическо развитие на столицата, тъй като там се намират едни от най-големите инвеститори и данъкоплатци на територията на цяла България. - Как се отрази епидемията от COVID-19 на вашия район? - Пандемията е световна криза, която засегна всички по различен начин. По време на първата и втората вълна ние се стараехме и продължаваме да помагаме на засегнатите по един или друг начин. Разбира се пандемията има и своето финансово отражение..., което тепърва ще се изчислява. - Колко и какви електронни услуги извършва районната администрация на "Илинден"? - В момента предстои подмяна на електронната страница на района. Тя ще позволи извършването на множество електронни услуги. Това обаче ще представя на по-късен етап от годината. - Кои квартали има инвеститорски интерес за строителство? - В район “Илинден“ има голям интерес за строителство от частни инвеститори, но терените, които позволят това са ограничени. В ж. к. „Света Троица“ и ж. к. „Илинден“ са стартирани процедури за строителство на жилищни и административни сгради, както и на подземни и надземни гаражи. Предвиденото ново строителство ще осигури на районната администрация и увеличаване на общинския жилищен фонд. - Какъв бюджет ви е необходим за 2021 г. за решаването проблеми за инфраструктурата, ремонти на улици и тротоари, градини, училища, облагородяване на междублокови пространства? - Към настоящия момент част от учениците на 33 езикова гимнация „Света София“ ползват част от сградата на 45 основно училище „Константин Величков“ тъй като нямат достатъчно голям сграден фонд, който да поеме всички ученици. В проекта за бюджет на Столична община е предвидено през 2021 г. да започне проектиране и изграждане на нова сграда към предоставената им за стопанисване и управление съществуваща сграда, намираща се на ул. „Русе“ №28. Също така е предвидено финансиране за проектиране и реконструкция на съществуваща сграда в двора на 179 ДГ „Синчец“. За нея планираме да бъде причислена към детската градина, като ще се ползва за ясла. - Имате ли в района ново зелено пространство? - В район „Илинден“ попада част от един от най-големите паркове на територията на град София – Западен парк. Реализиран и завършен бе проект „Възстановяване на Западен парк - представителна част“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014- 2020. Цялостното озеленяване пък ще бъде завършено при добри метеорологични условия. - Какво предстои през 2021 г. в "Илинден"? - Една от задачите, които искам да реализирам от началото на този мандат е изграждане на нова сградата за районната администрация, която да се намира на по-достъпно и комуникативно за гражданите място. Започнахме процедура за промяна на устройствения план на терена, където ще бъде разположена сградата. - Налагат ли се промени по разписанието на градския транспорт във вашия район?- Към този момент не, но в зависимост от реализирането на инфраструктурни проекти би могло да се наложи. - Какво е състоянието на спирките на градския транспорт и колко от тях се стопанисват от районната община? - ЦГМ стопанисват спирките на територията на Столична община, но мога да кажа, че тези които се намират в нашия район, са в добро състояние. Столичният инспекторат - отдел "Илинден" пък отговаря за поддържането на чистотата около тези обекти.

comment 0
visibility 2353
Доброволци почистиха зелените площи до ул. Зографски манастир (СНИМКИ)

Доброволци почистиха зелените площи до ул. Зографски манастир (СНИМКИ)

Доброволци, живущи на ул. "Зографски манастир" в бл.119, 127, 127 б почистиха зелените площи между блоковете, съобщиха от Столичен инспекторат. На мястото недобросъвестни граждани са изхвърляли всякакви отпадъци. На апела на организаторите откликнали десетки, които имат нетърпимост към боклуците и отпадъците, трупани в столичния район. Младите столичани преди това потърсили съдействие от районния инспекторат в "Илинден" за това, къде и как да оставят събраните отпадъци и да спазят правилата. Отпадъците са грижливо събрани и извозени, разясниха от Столичен инспекторат. 

comment 0
visibility 2077
Почистиха зелените площи около река Суходолска

Почистиха зелените площи около река Суходолска

Зелените площи около река Суходолска  до ул. 3020 в район "Илинден" бяха почистени, съобщиха от Столичен инспекторат. Инспекторите създадоха организация с фирмата, отговаряща за района за събиране и транспортиране на събраните отпадъци. Работата ще продължи и в утрешния ден. Проблемът с натрупването на отпадъци около реката не е в почистващата фирми, а в гражданите, които изхвърлят нерегламентирано едрогабаритни боклуци, разясниха от Столичен инспекторат. Честа гледка е софиянци да изхвърлят строителни отпадъци през нощта. От Столичен инспекторат апелират да не се замърсява около реката.

comment 0
visibility 2309
Кризисният център за бездомни в София пълен заради студа

Кризисният център за бездомни в София пълен заради студа

Ледените градуси навън са напълнили до пръсване Кризисния център за настаняване на бездомни в София. В момента там са приютени 90 души, колкото е и капацитетът му. Това обясни пред "Фокус"  директорът на Кризисния център в "Захарна фабрика" Пепи Джуренов.   „Разпъваме походни легла. Засега удържаме положението, но не знам докога ще бъде. Особено ако температурите продължават да се понижават и напливът продължава. Вече разполагаме легла в коридора и столовата. Правим всичко възможно да удовлетворим нуждите на хората в риск“, допълни Джуренов.

comment 0
visibility 2640
Ще има нова отводнителна система за терен между блокове в "Света Троица"

Ще има нова отводнителна система за терен между блокове в "Света Троица"

Вертикална планировка и нова отводнителна система ще бъдат направени за пространството между блокове 349, 350 и 377 в "Света Троица". Там често има проблеми с отводняването и денивелацията на терена. Днес на инспекция на място бяха кметът на "Илинден" Иван Божилов и зам.-кметът на Столична община по направление "Обществено строителство" инж. Ангел Джоргов.   Прилежащите тротоари и подходите към входовете на бл. 377 пък ще бъдат изградени изцяло, обясни Божилов в социалната мрежа.    

comment 0
visibility 3675
Почистиха градинката между бул. Тодор Александров и ул. Татари (СНИМКИ)

Почистиха градинката между бул. Тодор Александров и ул. Татари (СНИМКИ)

Градинката между бул. "Тодор Александров" и ул. "Татари" в столичния квартал „Илинден“ бе почистена от натрупани боклуци. Недобросъвестни граждани бяха изхвърлили клони, смесени с  други видове отпадъци, обясниха от Столичен инспекторат. От инспектората отправиха апел към столичани да поддържат междублоковите пространства и прилежащите си територии чисти и да изхвърлят отпадъци само на определените за целта места. Гражданите могат да получат подробна информация за графиците на сайта на Столичен инспекторат.

Район Илинден

Територия на район Илинден

Територия на район Илинден

Столичният район Илинден е самостоятелна административна единица от 1988 г. Той е разположен на площ от 3 310 дка с население 36 474 души. В пределите на район Илинден влизат някои от най-старите комплекси в столицата, а именно „Илинден", „Света Троица", „Гевгелийски" и „Захарна фабрика". Столичните паркове „Западен парк" и „Света Троица" също са в границите на район Илинден. Район Илинден се намира недалеч от централната част на столицата.

Името си район Илинден е получил в чест на българите, дали живота си в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Първите заселници в покрайнините на столицата в сегашния район Илинден след Първата световна война са наследници на героични македонски родове.

Транспорт в район Илинден

Транспорт в район Илинден

На разположение на жителите на район Илинден са всички водове градски транспорт. Столичаните, живеещи ан територията на район Илинден могат да разчитат както на метрото, така и на останалите водове транспорт. Район Илинден се обслужва от трамваи № 3, 11, 8, 19, 22, автобуси № 11, 45, 77, 82, 83, 108, 309, 310, тролеи № 6 и 7 и маршрутни линии №: 3, 10, 25 и 47. Район Илинден е отлично пбслужен откъм възможност за придвижване до всички части на столицата.

Здравеопазване в район Илинден

Здравеопазване в район Илинден

За здравето на жителите на район Илинден се грижат реномирани лечебни заведения. На територията на район Илинден е разположена Национална кардиологична болница. Лечебното заведение е водещо в областта на диагностиката и лечението на съдово заболявания. Най-добра в страната е в лечението на периферните съдови заболявания. В болницата в район Илинден се намира най-голямата кардиологична клиника в България, както и единствената по рода си детска кардиология и детска кардиохирургия. В болницата е гарантиран спешния денонощен прием на деца и възрастни.

В район Илинден се намира и емблематичната Клиника по сърдечно-съдовата хирургия „Св. Екатерина“ към Медицинска академия. Създадена е през 1977 г. През 1984 г. клиниката в район Илинден поема проф. д-р Александър Чирков. Той успява да модернизира максимално клиниката и през 1986 г се извършва първата сърдечна трансплантация на Балканите. Днес клиниката е водеща нв само в страната, но и в Европа.

На разположение на жителите на район Илинден е ДКЦ 6 и стоматология.

Културни обекти в район Иинден

Културни обекти в район Иинден

В район Илинден функционират 4 читалища.

Читалище „Г.С. Раковски – 1925” в район Илинден е основано през 1925 г. от няколко родолюбци, живеещи в квартал “Захарна фабрика”. То е издигнато от доброволния труд и дарения на съкварталци. Дейностите в читалището се посещават от поне 300 жители на район Илинден. Това са:

 • Китара;
 • Ударни инструменти;
 • Пиано;
 • Народни танци;
 • Изобразително изкуство /рисуване/;
 • Джаз и поп пеене;
 • Класически балет;
 • Спортни танци;
 • Младежка театрална школа.
 • Източни бойни изкуства;
 • Йога;
 • Каланетика /зумба/;
 • Астрономия.

Библиотеката на читалището разполага с електронен каталог.

В пределите на район Илинден действа и Народно читалище "Гоце Делчев - 1927". То е построено с доброволните усилия на родолюбиви нашенци от Солун, Гевгели и Велес. Библиотеката в район Илинден се е обогатявала от средствата, набавяни от организираните вечеринки в читалищния салон. В читалището в район Илинден функционират Клуб „Болярка” - за народни танци за деца и възрастни, Клуб „Македония”, занимаващ се с миналото на квартала, събира исторически данни и разкази за бежанството и живота в България на македонската диаспора, Литературен салон, представящ автори и литературни произведения; Майсторски клас на Милица Божинова, певица от популярната група „Тоника”, Студио „Поп музика” - със Соня Тодорова и Александър Александров – Алекс, Школа по пиано за деца; Школа по английски език за деца.

Доста по-ново читалище в район Илинден е „Епископ Йосип Щросмайер - 2009”. То няма своя собствена сграда, но това не пречи да развива богата културна и просветна дейност.

Народно читалище "Роден край - 1931", разположено в район Илинден, е основано от бежанци от Егейска Македония. Библиотеката стартира с дарени книги.

Днес дейността на читалището в район Илинден е насочена главно към запазване и популяризиране на народните обичаи и традиции. Тук функционират школи по изобразително изкуство и керамика, по пиано и синтезатор, детско студио по анимация, детски модерен балет „Меги денс”, курсове за подготовка на кандидати за училищата по изкуствата, английски език, йога, клуб по народни танци „Беломорие”. Библиотеката в район Илинден разполага с 22 000 тома.

Образование в район Илинден

На територията на район Илинден се намира 33. Езикова гимназия „Света София”. Тя е сред елитните учебни заведения в столицата. В гимназията се преподават като първи чужд език - английски и френски и втори чужд език - испански, немски, руски.

Друго училище, което заслужава уважение в район Илинден, е СУ „Марин Дринов”. То отваря врати през 1928 г. Материалната база на училището в район Илинден е модерна. Разполага с два компютърни кабинета, специални ателиета по изобразително изкуство, ученически стол и бюфет. Зъболекаркси и лекарски кабинет, библиотека и два спортни салона. След 7 и 8 клас учениците кандидатстват за профилираните паралелки „Реклама. Графичен и пространствен дизейн с интензивно изучаване на английски език”, „Реклама. Графичен и моден дизайн”.

В район Илинден се намира и 113. Средно училище „Сава Филаретов”. На разположение на учениците са модерно обзаведени кабинети по всички предмети, три супер модерни компютърни зали, библиотека, два физкултурни салона.

Спорт в район Илинден

Спорт в район Илинден

В район Илинден функционира Спортен клуб VIA TENNIS STAR. Той осигурява квалифирана подготовка в сферата на тениса. Желаещите могат да практикуват спорта за учдоволствие и разтоварване.

Друг популярен спортен клуб, който функционира на територията на район Илинден, е Спортен клуб по самбо и джудо „Илинден – София“. Той е водещ в сферата на тези спортове. Той разполага с голяма зала за тренировки, съблекални и санитарни помещения. Клубът осигурява отлични услови за тренировки на 120 деца.

Забележителности в район Илинден

Забележителности в район Илинден

Архитектурна забалежителност в район Илинден е сградата на Захарна фабрика. Тя е издигната през 1898 г. Със сътроежа се заема белгийската компания Солвей. Тогава тя е най-голямата фабрика в България. В сезона на захарното цвекло във фабриката били наемани 1200 души. За година на пазара фабриката изкарвала 7 000 тона рафинирана захар. Днес сградата в район Илинден е оставена на милостта на времето и на грабителите.

В район Илинден се намира и Паметникът на загиналите Илинденско-Преображенското въстание. Той е открит през 2003 г и представлява камък с черна каменна плоча. Паметникът е посветен на 100 годишнината от избухването на въстанието.

Територия на район Илинден

Транспорт в район Илинден

Здравеопазване в район Илинден

Културни обекти в район Иинден

Образование в район Илинден

Спорт в район Илинден

Забележителности в район Илинден

Прочетете още