Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 166 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 418 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1972
Първа копка във втора английска гимназия

Започна ремонтът на Втора английска гимназия в столицата

Иван Божилов, кмет на район „Илинден“, направи първа копка днес във Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“ в столицата, с което сложи началото на ремонта на учебното заведение. Кметът Божилов сподели, че е направено необходимото, за да не пречи ремонта след започване на учебните занятия на 15 септември. В гимназията започва основен ремонт, реконструкция и саниране. Ще бъде направено преразделяне на вътрешното пространство в училището. Нови покрития ще се положат на таваните и стените, подовете същи ще бъдат подменени. Ще се ремонтират канала и водопровода в сградата. Ще се извърши монтаж на алуминиеви отоплителни тела. Топлоизолацията ще гарантира енергийната ефективност на сградата. В двора също ще се подмени настилката, ще се монтира ново парково обзавеждане. Ще бъде сложена и нова ограда.

comment 0
visibility 2495
type-photo.svg
първа копка

Започва основен ремонт на 33 езикова гимназия "Света София" (СНИМКИ)

Мащабни строително-ремонти дейности започват в сградата на 33 езикова гимназия "Света София". За 4 месеца сградата ще се санира, но ще се запази архитектурният ѝ облик, съобщи в социалната мрежа кметът на "Илинден". Днес бе направена и символичната "първа копка" на започващата сериозна дейност. Планирано е монтиране на рампа и външен асансьор за лицата с трудности в придвижването. Заложени са още смяна на настилките по двора, ново парково обзавеждане и нова ограда. Строителните дейности ще са на обща стойност 598 908,06 лв. без ДДС. Средствата са осигурени в рамките на проект: „Изграждане, основен ремонт/ реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община“, финансиран от ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

comment 0
visibility 1841
type-photo.svg
ремонт

Основен ремонт за улица "Найчо Цанов" (СНИМКИ)

Основен ремонт започва по улица "Найчо Цанов" в столичния район "Илинден". Предвидено е да се сложат изцяло нови настилки по тротоарите, на мястото на старите плочки ще бъде сложен асфалт. След това ще бъдат подменени и бордюрите, съобщават от администрацията на района.

Реклама
comment 0
visibility 2130
type-photo.svg
асфалтиране

Асфалтират около блок 6 в "Захарна фабрика" (СНИМКИ)

Ремонтирането на тротоара и прилежащите пространства около бл. 6 в "Захарна фабрика" върви към финал. Цялостното обновяване на терена започна в края на месец юни. За да проследи как върви работата на място пред блока дойде и кметът на район "Илинден". Махната бе старата и потрошена настилка на тротоара към улицата и към градинката до блока. На нейно място вече има 2 слоя трошен камък за основа на новото покритие. Заедно с настилката се слагат нови бетонови и градински бордюри, съобщават от администрацията на района. С тротоарни плочки около бл. 6 трябва да се покрият 200 кв. метра, а с изцяло нов асфалт-общо 100 кв. метра.

comment 0
visibility 2239
type-photo.svg
тенис маса

Монтираха нова тенис маса пред бл. 7 в "Гевгелийски" (СНИМКИ)

Нова тенис маса за външна употреба вече е монтирана на площадката пред бл. 7 в квартал "Гевгелийски". Ремонтът на мястото за игра върви към финала. За да провери обновяването дойде лично и кметът на "Илинден". Новата тенис маса тежи над 750 кг., но е с приятен дизайн. Направена е от удароустойчив сиво-зелен специфичен бетон с 6 см. дебелина на плота. За безопасна употреба е обточена с алуминиеви кантове, съобщават от администрацията на района. На площадката ще се постави още едно детско съоръжение за игра. Ремонтът стана факт след среща на група майки от квартала с представители на районната администрация.    

comment 0
visibility 2024
113 СУ

26 столични училища и детски градини ще бъдат обновени с 63 млн. лева

26 училища и детски градини на територията на столицата ще бъдат обновени с близо 63 млн. лева. Днес бе направена първа копка на ремонта на 113 СУ "Сава Филаретов". На събитието присъства зам.-кметът на столичния район ''Илинден'' Мария Тодорова. Тя пожела ремонтът да приключи в срок и вече обновената сграда да привлече много нови ученици. В момента такива няма как да има тъй като учебното заведение намиращо се в центъра на София тъне в разруха. Реконструкцията се прави по проект, финансиран по ОП "Региони в растеж", на обща стойност 63 милиона лева. Той трябва приключи до края на 2020 година, като с него ще бъдат ремонтирани общо 26 училища и детски градини. Изцяло ще бъде обновен дворът, фасадата и инсталацията на сградата. За изпълнението ще следи Строителния надзор. Самата реконструкция ще се прави на няколко етапа, като първо ще бъде поправен покривът и класните стаи. Няма да се нарушава учебният процес. Целият ремонт ще приключи до края на месец май догодина. В момента в училището учат 240 деца.

comment 0
visibility 2783
Ново игрище

Готово е новото футболно игрище в „Илинден“ (СНИМКИ)

Децата от район „Илинден вече имат чисто ново футболно игрище. То е разположено на мястото на старата спортна площадка пред бл. 135 в ж. к. „Илинден“. Финалните дейности бяха инспектирани лично от кметът на района Иван Божилов. Площадката ще бъде открита до няколко дни. Изграждането на новото футболно игрище е съвместен проект на районна администрация „Илинден“ и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Идеята на проекта да се осигурят по-добри условия за спорт в района и да се стимулират физическите занимания на открито сред децата. От една страна като средство за по-здравословен начин на живот и от друга за превенция на агресията.

comment 0
visibility 1369
Пръскане

Обработват за бълхи тревните площи в „Илинден“

На 2 юли започва обработката на всички тревни площи на територията на район ''Илинден'' срещу бълхи . Тази година е предвидено да се пръска два пъти. Третирането се извършва рано сутрин или късно вечер, като целта е да не се навреди на хората и животните. През настоящата година в столицата има бум на бълхи, кърлежите и комари. В голяма част от районите зелените площи вече са обработени два пъти.

comment 0
visibility 1657
Ремонт

Обновяват пространството пред бл. 6 в ж.к. „Захарна фабрика“ (СНИМКИ)

Пространството пред бл.6 ж.к. „Захарна фабрика“ ще бъде изцяло обновено до дни. Информацията съобщи кметът на район „Илинден“ Иван Божилов, които следи изпълнението на ремонта. Вече е премахната старата и разбита настилка и са оложени 2 слоя трошен камък за основа на новата настилка. Доставени за бетоновите и градинските бордюри, които ще бъдат монтирани с новата асфалтова настилка пред блока. Общото пространство което се ремонтира е 200 кв. метра, а с изцяло нов аслфат ще бъдат покрити 100 кв. метра.

comment 0
visibility 2085
Ремонт на 113 СОУ "Сава Филаретов"

Ремонтират 113 училище "Сава Филаретов" за над 2 млн. лв.

Над 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в цялостен ремонт на столичното 113 училище "Сава Филаретов" на бул. „Тодор Александров” № 117 в район "Илинден". Срокът за пмодерницазията е 10 месеца, съобщиха от район "Илинедн". В обновяването са включени фасадите на сградата, поставяне на топлоизолация и боядисване с цел да се промени цялостната визия на училището. Ремонтът стартира в сряда, 3 юли т. г. От районното кметство са организирали и церемония по първа копка. Изцяло ще се подменят инсталациите в сградата, сред които пожароизвестителна и оповестителна инсталации. Предвидено е изграждането на асансьор и рампа за осигуряване на достъпна среда. Помещенията в сградата ще се ремонтират основно, като предстои оформяне на нови санитарни възли, полагане на нови настилки от дъбов паркет в класните стаи, кабинетите, библиотеката, складови и други помещения. Ще се обновят физкултурните салони, настилки и боядисване по коридорите и стълбищата. Целта да се внедрят мерките за енергийна ефективност - топлоизолация на покрива и външните стени, монтаж на енергоспестяващи осветителни тела и др. Финансирането - 2 341 815,44 лв. е по договор за безвъзмездна финансова помощ, сключен между Столична община и МРРБ. 113 СОУ "Сава Филаретов" е едно от 26-те училища и детски градини в София, които се модернизират с евросредства.      

comment 0
visibility 1551
type-photo.svg
футбол

Откриват ново футболно игрище в "Илинден" (СНИМКИ)

Децата от район "Илинден" ще имат скоро ново футболно игрище. Теренът при блок 135 в квартал "Илинден" ще бъде открит до няколко дни, съобщават от администрацията на района.Реновирането на стадиона е проект на общинската администрация и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Сменени са настилки, има нови съоръжения за спортуване, подновена е и тревната покривка, където я има, боядисани са оградите и вратите за футбол.  

comment 0
visibility 1144
type-photo.svg
ремонти

Подновиха пътеки и тротоари около бл. 6 в "Захарна фабрика" (СНИМКИ)

Сериозен ремонт има на пътеки и тротоари пред бл. 6 в квартал "Захарна фабрика". Махната е съществуващата настилка и после са сложени 2 слоя трошен камък като основа, съобщи в социалната мрежа кметът на "Илинден". Докарани са бетоновите и градинските бордюри, налична е и асфалтовата настилка, която ще се сложи зад блока. Предстоящо е полагането на 200 квадрата плочки и 100 квадрата асфалт.  

comment 0
visibility 1271
първа копка

За 1,8 млн. лв ремонтират детска градина "Щурче" в "Илинден"

Старата сграда на детска градина 51 "Щурче" в район "Илинден" ще бъде изцяло ремонтирана. Сградата ще бъде санирана. И наред с новия си вид, ще отговаря на изискванията за енергийна ефективност. Строителните и ремонтни дейности се правят в изпълнение на Плана за Интегрирано градско възстановяване и развитие на София. Финансовата подкрепа идва от Оперативна програма "Региони в растеж" чрез Проект за изграждане и основен ремонт на общо 26 общински училища и детски градини. Сумата по програмата за реновирането на градината е 1,8 млн. лв, съобщи в социалната мрежа кметът на "Илинден" Иван Божилов. Ще бъдат обновени всички помещения в заведението. Планувано е ремонтът да продължи 9 месеца. Но строителите поеха ангажимент на 1 октомври децата да влязат в обновените помещения. Ще се направят и нови площадки в двора на детската градина.    

comment 0
visibility 785
Концерт

Малки рокаджии покориха фенове в парк "Света Троица" (СНИМКИ)

Малки рокаджии покориха сърцата на феновете с концерт в парк "Света Троица". Възпитаниците на училището за звезди "Drago Drums School" показаха, че рок музиката е по-жива от всякога. И нова бодра смяна се влива в нейните редици от музиканти и текстописци, съобщават от администрацията на район "Илинден". Концертът бе част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Младите бъдещи звезди показаха, че се справят перфектно с импровизацията на песни от наши и чужди рок и поп групи.  

comment 0
visibility 1560
тенис маси

Слагат нови тенис маси между блоковете в "Илинден" (СНИМКИ)

Нови шест тенис маси бяха доставени днес в район "Илинден". Те са с бетоново покритие и са за външна употреба. Кметът на района Иван Божилов провери поставянето на първите три маси. Те са в междублоковите пространства на блок 57 в ж.к. „Захарна фабрика“ и до блок 306 и 309 в ж.к. „Света Троица“, както и в пространството на блок 315 и 316 в същия квартал. След като свършат ремонтните дейности, останали тенис маси ще бъдат сложени в реновирания Западен парк и пред блок 7 в ж.к. „Гевгелийски“. Съоръженията за спорт са направени от удароустойчив сиво-зелен специфичен бетон с 6 см дебелина на плота. Теглото им е над 750 кг, като по масите има и алуминиеви кантове.

Район Илинден

Територия на район Илинден

Територия на район Илинден

Столичният район Илинден е самостоятелна административна единица от 1988 г. Той е разположен на площ от 3 310 дка с население 36 474 души. В пределите на район Илинден влизат някои от най-старите комплекси в столицата, а именно „Илинден", „Света Троица", „Гевгелийски" и „Захарна фабрика". Столичните паркове „Западен парк" и „Света Троица" също са в границите на район Илинден. Район Илинден се намира недалеч от централната част на столицата.

Името си район Илинден е получил в чест на българите, дали живота си в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Първите заселници в покрайнините на столицата в сегашния район Илинден след Първата световна война са наследници на героични македонски родове.

Транспорт в район Илинден

Транспорт в район Илинден

На разположение на жителите на район Илинден са всички водове градски транспорт. Столичаните, живеещи ан територията на район Илинден могат да разчитат както на метрото, така и на останалите водове транспорт. Район Илинден се обслужва от трамваи № 3, 11, 8, 19, 22, автобуси № 11, 45, 77, 82, 83, 108, 309, 310, тролеи № 6 и 7 и маршрутни линии №: 3, 10, 25 и 47. Район Илинден е отлично пбслужен откъм възможност за придвижване до всички части на столицата.

Здравеопазване в район Илинден

Здравеопазване в район Илинден

За здравето на жителите на район Илинден се грижат реномирани лечебни заведения. На територията на район Илинден е разположена Национална кардиологична болница. Лечебното заведение е водещо в областта на диагностиката и лечението на съдово заболявания. Най-добра в страната е в лечението на периферните съдови заболявания. В болницата в район Илинден се намира най-голямата кардиологична клиника в България, както и единствената по рода си детска кардиология и детска кардиохирургия. В болницата е гарантиран спешния денонощен прием на деца и възрастни.

В район Илинден се намира и емблематичната Клиника по сърдечно-съдовата хирургия „Св. Екатерина“ към Медицинска академия. Създадена е през 1977 г. През 1984 г. клиниката в район Илинден поема проф. д-р Александър Чирков. Той успява да модернизира максимално клиниката и през 1986 г се извършва първата сърдечна трансплантация на Балканите. Днес клиниката е водеща нв само в страната, но и в Европа.

На разположение на жителите на район Илинден е ДКЦ 6 и стоматология.

Културни обекти в район Иинден

Културни обекти в район Иинден

В район Илинден функционират 4 читалища.

Читалище „Г.С. Раковски – 1925” в район Илинден е основано през 1925 г. от няколко родолюбци, живеещи в квартал “Захарна фабрика”. То е издигнато от доброволния труд и дарения на съкварталци. Дейностите в читалището се посещават от поне 300 жители на район Илинден. Това са:

 • Китара;
 • Ударни инструменти;
 • Пиано;
 • Народни танци;
 • Изобразително изкуство /рисуване/;
 • Джаз и поп пеене;
 • Класически балет;
 • Спортни танци;
 • Младежка театрална школа.
 • Източни бойни изкуства;
 • Йога;
 • Каланетика /зумба/;
 • Астрономия.

Библиотеката на читалището разполага с електронен каталог.

В пределите на район Илинден действа и Народно читалище "Гоце Делчев - 1927". То е построено с доброволните усилия на родолюбиви нашенци от Солун, Гевгели и Велес. Библиотеката в район Илинден се е обогатявала от средствата, набавяни от организираните вечеринки в читалищния салон. В читалището в район Илинден функционират Клуб „Болярка” - за народни танци за деца и възрастни, Клуб „Македония”, занимаващ се с миналото на квартала, събира исторически данни и разкази за бежанството и живота в България на македонската диаспора, Литературен салон, представящ автори и литературни произведения; Майсторски клас на Милица Божинова, певица от популярната група „Тоника”, Студио „Поп музика” - със Соня Тодорова и Александър Александров – Алекс, Школа по пиано за деца; Школа по английски език за деца.

Доста по-ново читалище в район Илинден е „Епископ Йосип Щросмайер - 2009”. То няма своя собствена сграда, но това не пречи да развива богата културна и просветна дейност.

Народно читалище "Роден край - 1931", разположено в район Илинден, е основано от бежанци от Егейска Македония. Библиотеката стартира с дарени книги.

Днес дейността на читалището в район Илинден е насочена главно към запазване и популяризиране на народните обичаи и традиции. Тук функционират школи по изобразително изкуство и керамика, по пиано и синтезатор, детско студио по анимация, детски модерен балет „Меги денс”, курсове за подготовка на кандидати за училищата по изкуствата, английски език, йога, клуб по народни танци „Беломорие”. Библиотеката в район Илинден разполага с 22 000 тома.

Образование в район Илинден

На територията на район Илинден се намира 33. Езикова гимназия „Света София”. Тя е сред елитните учебни заведения в столицата. В гимназията се преподават като първи чужд език - английски и френски и втори чужд език - испански, немски, руски.

Друго училище, което заслужава уважение в район Илинден, е СУ „Марин Дринов”. То отваря врати през 1928 г. Материалната база на училището в район Илинден е модерна. Разполага с два компютърни кабинета, специални ателиета по изобразително изкуство, ученически стол и бюфет. Зъболекаркси и лекарски кабинет, библиотека и два спортни салона. След 7 и 8 клас учениците кандидатстват за профилираните паралелки „Реклама. Графичен и пространствен дизейн с интензивно изучаване на английски език”, „Реклама. Графичен и моден дизайн”.

В район Илинден се намира и 113. Средно училище „Сава Филаретов”. На разположение на учениците са модерно обзаведени кабинети по всички предмети, три супер модерни компютърни зали, библиотека, два физкултурни салона.

Спорт в район Илинден

Спорт в район Илинден

В район Илинден функционира Спортен клуб VIA TENNIS STAR. Той осигурява квалифирана подготовка в сферата на тениса. Желаещите могат да практикуват спорта за учдоволствие и разтоварване.

Друг популярен спортен клуб, който функционира на територията на район Илинден, е Спортен клуб по самбо и джудо „Илинден – София“. Той е водещ в сферата на тези спортове. Той разполага с голяма зала за тренировки, съблекални и санитарни помещения. Клубът осигурява отлични услови за тренировки на 120 деца.

Забележителности в район Илинден

Забележителности в район Илинден

Архитектурна забалежителност в район Илинден е сградата на Захарна фабрика. Тя е издигната през 1898 г. Със сътроежа се заема белгийската компания Солвей. Тогава тя е най-голямата фабрика в България. В сезона на захарното цвекло във фабриката били наемани 1200 души. За година на пазара фабриката изкарвала 7 000 тона рафинирана захар. Днес сградата в район Илинден е оставена на милостта на времето и на грабителите.

В район Илинден се намира и Паметникът на загиналите Илинденско-Преображенското въстание. Той е открит през 2003 г и представлява камък с черна каменна плоча. Паметникът е посветен на 100 годишнината от избухването на въстанието.

Територия на район Илинден

Транспорт в район Илинден

Здравеопазване в район Илинден

Културни обекти в район Иинден

Образование в район Илинден

Спорт в район Илинден

Забележителности в район Илинден

Прочетете още