Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (18%, 96 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 533 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2541
type-photo.svg
чешма

Ремонтираха чешмата в парк "Света Троица" (СНИМКИ)

Чешмата в парк "Света Троица" в "Илинден" отново работи. Тя бе възстановена от общински служители, след като преди няколко дни вандали я счупиха. Жителите и гостите на района отново ще имат възможност да я ползват, съобщи в социалната мрежа кметът на района. Той призова този път да няма актове на вандализъм, за да може в горещите летни дни всеки да се разхлади на чешмата.      

comment 0
visibility 1732
обработка на тревните площи

Пръскат срещу комари в район Илинден

В понеделник, 19 август, тревните площи в район Илинден ще бъдат обработени срещу възрастни комари, съобщават от районната администрация. Обработката ще се извърши от 23 ч., ако метеорологичните условия позволяват. Тази обработка е поредна и е част от мерките, които общината взима срещу голямата популация от комари на територията на столицата това лято.

comment 0
visibility 2259
Спортна площадка в район Илинден

Още 5 спортни игрища за 470 000 лв. ремонтират в район Илинден

Още пет нови спортни площадки ще се ремонтират и обновят в столичния район Илинден. Това заяви местния кмет Иван Божилов пред журналисти. В района днес на проверка бе и кметът на София Йорданка Фандъкова, която се увери в качеството на новоизградените футболно игрище и детска площадка. Спортното игрище е до бл. 135 и е в близост до 3-то училище "Марин Дринов". Ремонтите по новите 5 спортни игрища започват до 2 седмици. 3 от тях са баскетболни и две футболни. Осигурено е финансиране - 470 000 лв. за обновяването на спортните зони. "За футболните игрища на 2 години трябва да се разресва тревата. Не е скъпа поддръжката, въпросът е да се прави на време, а не да се изоставят обектите по 30 -40 години, както виждате", коментира кметът на район Илинден. "Най-важното е, че на хората им харесва. Хората в район Илинден, в този квартал са много инициативни. Благодарение на тях с кмета Иван Божилов можем да свършим повече работа. Това е моделът, начинът хората да дават идеи и иницативи, а ние да си вършим работа. Илинден е от най-зелените райони в София. Наша задача беше да възстановяваме инфраструктурата. През последните години направихме страшно много благоустройствени дейности - ремонт в училище "Марин Дринов", в Професионалната гимназия по хранително-вкусова промишленост, изцяло обновени с европейски средства. Над 4 млн. лв. са дадени в района за образование в Илинден тази година. Нова спортна площадка, две детски и ще има още 5. Божилов непрекъснато иска, а Анатоли Илиев като директор на фондация София - Европейска столица на спорта, осигурява тенис маси и съоръжения за спорт. Децата играят, спортуват и ползват базата. По Зелена София са спечелили проект и ще поставят още нови пейки. Тук е най-високият саниран блок в София, а в района общо са осем. Скоро ще приключат дейностите и по деветия блок", каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че през последните 2 - 3 години са насочени повече средства за кварталите и през следващите години това ще бъде акцентът. "Близо до хората, където живеят  трябва да има детски площадки и паркинги. Имаме идея за два паркинга на общински терени. Знаете, че съм обявила за всички районни кметове да намерят подходящите терени и с публично-частно партньорство да започнем изграждане на паркинги в кварталите, защото това е един от най-тежките проблеми в кварталите на София. Ще продължавам да подкрепям районните кметове. Ролята им е много важна и съм готова да продължавам да подкрепям активните кметове, които идват искат и си защитават си проектите. Тези кметове ги подкрепят и общинските съветници", заяви столичният кмет.  Работа, работа, работа, София има нужда от работа, заяви Фандъкова.

Реклама
comment 0
visibility 2450
type-photo.svg
Събаряне на незаконни постройки в район Илинден

Разчистват събореното гето в Илинден, 42 души са настанени в приют (ВИДЕО)

Продължава разчистването на останките от незаконни постройки в гетото на столичната улица Суходол 3 в район Илинден. В понеделник там започна премахването на къщите. Процесът стартира през 2017 г. и поетапно се премахваха. Всеки ден недоволни роми са при кмета на района Иван Божилов. Същевременно пък той трябва да следи и за дейностите по разчистването на терена, тъй като е отговорен за премахването на гетото в района му.  Преди събарянето над 140 души са изведени от мястото. "До момента сме настанили 42 души за 3 месеца в приюта. Само те имат лични карти. Оказа се, че повечето  от обитателите от деца не са си извадили лични карти, а вече са на по 30 - 40 години", коментира пред Столица.bg Иван Божилов. Всички, които са живяли в зоната с незаконни постройки са без адресна регистрация в София. Няма напрежение в района.

comment 0
visibility 3506
Събаряне на незаконни постройки в Захарна фабрика

Продължава събарянето на незаконни къщи в "Захарна фабрика"

Продължава събарянето на незаконни постройки в Захарна фабрика, район Илинден в столицата. И днес багерите ще премахват сгради в гетото. Няма напрежение и има засилено полицейско присъствие. Кметът на район Илинден Иван Божилов заяви, че хората са предупредени още през 2017 г. какво ще се случи. Общо незаконните посторйки били 143 и се премахват поетапно още преди две години. Ромите, които отговарят на условията ще бъдат настанени в общинско заведение за 3 месеца. В гетото живеели над 400 души и нито един няма адресна регистрация. Събарянето ще продължи цялата седмица.

comment 0
visibility 3091
Събарят къщи в Захарна фабрика

Събарят незаконни къщи на ул. Суходол в столицата

Незаконни къщи се събарят от тази сутрин на ул. Суходол в столицата.  Полиция и представители на общината са на мястото. "Общо незаконните постройки са 143 и тяхното премахване става поетапно от 2017 г.", каза пред Столица.bg кметът на район Илинден Иван Божилов. "Започна премахването на незаконни постройки. Кметът на района води процеса. Това е важна дейност, така че различните квартали  постепенно да се освобождават от незаконните постройки", коментира и кметът на София Йорданка Фандъкова пред журанлисти. Още след пристигане на багерите, са били съборени три от къщите. Екипи на Пожарната, Бърза помощ и ЧЕЗ са на място. Споделят, че за момента няма напрежение. В тези къщи живеят над 400 души и нито един няма адресна регистрация. Някои твърдят, че не били предупредени за акцията, но Иван Божилов уточни, че още през 2017 г. всички са били известени за това, какво ще се случи. В гетото са останали само 500 жители, а при отправяне на предупреждението са били приблизително 3000.

comment 0
visibility 2287
type-photo.svg
пожар

Кола и контейнер за смет горят в "Света Троица" (ВИДЕО)

Контейнер за разделно събиране на смет се запали в столичния квартал "Света Троица". От пламъците обаче пострада и най-близко паркирания до кофата автомобил. За това съобщават граждани в социалните мрежи. Хората от квартала коментираха в мрежата, че на сто процента стихията е тръгнала от хвърлена в контейнера незагасена цигара. Други пък бяха сигурни, че някой е излял нещо върху колата, защото пламъците са прекалено силни. Намериха се и такива, които казаха,че понеже става дума за контейнер за стъкло, заради това гори толкова силно. Нещата се отплеснаха в посока кой и защо си хвърля цигарите по софийските улици. Екип на пожарната пристигна на мястото и за кратко време потуши огъня. Автомобилът не става и за вторични, контейнерът също е напълно унищожен.    

comment 0
visibility 2324
мащабен ремонт

Мащабен ремонт започва в 153 ДГ "Света Троица"

Мащабен ремонт започва в 153 ДГ "Света Троица" в район "Илинден". Срокът за разширяване капацитета на детското заведение е 14 месеца, съобщават от Столична община. Ремонтът ще стартира със събарянето на старата едноетажна сграда с частичен сутерен. Там се намират перално помещение, кухнята и абонатна станция. Обновяването ще протече на два етапа- I етап: Направа на нов едноетажен административно-учебен корпус и помощни помещения и II етап: Изграждане на двуетажен корпус за четири групи. Общата стойност на строително- ремонтните дейности е 1 918 499,43 лв. с ДДС. Сумата е осигурена в рамките на проект „Изграждане, основен ремонт/реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община“, финансиран от ОПРР „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.  

comment 0
visibility 2116
Първа копка във втора английска гимназия

Започна ремонтът на Втора английска гимназия в столицата

Иван Божилов, кмет на район „Илинден“, направи първа копка днес във Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“ в столицата, с което сложи началото на ремонта на учебното заведение. Кметът Божилов сподели, че е направено необходимото, за да не пречи ремонта след започване на учебните занятия на 15 септември. В гимназията започва основен ремонт, реконструкция и саниране. Ще бъде направено преразделяне на вътрешното пространство в училището. Нови покрития ще се положат на таваните и стените, подовете същи ще бъдат подменени. Ще се ремонтират канала и водопровода в сградата. Ще се извърши монтаж на алуминиеви отоплителни тела. Топлоизолацията ще гарантира енергийната ефективност на сградата. В двора също ще се подмени настилката, ще се монтира ново парково обзавеждане. Ще бъде сложена и нова ограда.

comment 0
visibility 2693
type-photo.svg
първа копка

Започва основен ремонт на 33 езикова гимназия "Света София" (СНИМКИ)

Мащабни строително-ремонти дейности започват в сградата на 33 езикова гимназия "Света София". За 4 месеца сградата ще се санира, но ще се запази архитектурният ѝ облик, съобщи в социалната мрежа кметът на "Илинден". Днес бе направена и символичната "първа копка" на започващата сериозна дейност. Планирано е монтиране на рампа и външен асансьор за лицата с трудности в придвижването. Заложени са още смяна на настилките по двора, ново парково обзавеждане и нова ограда. Строителните дейности ще са на обща стойност 598 908,06 лв. без ДДС. Средствата са осигурени в рамките на проект: „Изграждане, основен ремонт/ реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община“, финансиран от ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

comment 0
visibility 2022
type-photo.svg
ремонт

Основен ремонт за улица "Найчо Цанов" (СНИМКИ)

Основен ремонт започва по улица "Найчо Цанов" в столичния район "Илинден". Предвидено е да се сложат изцяло нови настилки по тротоарите, на мястото на старите плочки ще бъде сложен асфалт. След това ще бъдат подменени и бордюрите, съобщават от администрацията на района.

comment 0
visibility 2317
type-photo.svg
асфалтиране

Асфалтират около блок 6 в "Захарна фабрика" (СНИМКИ)

Ремонтирането на тротоара и прилежащите пространства около бл. 6 в "Захарна фабрика" върви към финал. Цялостното обновяване на терена започна в края на месец юни. За да проследи как върви работата на място пред блока дойде и кметът на район "Илинден". Махната бе старата и потрошена настилка на тротоара към улицата и към градинката до блока. На нейно място вече има 2 слоя трошен камък за основа на новото покритие. Заедно с настилката се слагат нови бетонови и градински бордюри, съобщават от администрацията на района. С тротоарни плочки около бл. 6 трябва да се покрият 200 кв. метра, а с изцяло нов асфалт-общо 100 кв. метра.

comment 0
visibility 2397
type-photo.svg
тенис маса

Монтираха нова тенис маса пред бл. 7 в "Гевгелийски" (СНИМКИ)

Нова тенис маса за външна употреба вече е монтирана на площадката пред бл. 7 в квартал "Гевгелийски". Ремонтът на мястото за игра върви към финала. За да провери обновяването дойде лично и кметът на "Илинден". Новата тенис маса тежи над 750 кг., но е с приятен дизайн. Направена е от удароустойчив сиво-зелен специфичен бетон с 6 см. дебелина на плота. За безопасна употреба е обточена с алуминиеви кантове, съобщават от администрацията на района. На площадката ще се постави още едно детско съоръжение за игра. Ремонтът стана факт след среща на група майки от квартала с представители на районната администрация.    

comment 0
visibility 2158
113 СУ

26 столични училища и детски градини ще бъдат обновени с 63 млн. лева

26 училища и детски градини на територията на столицата ще бъдат обновени с близо 63 млн. лева. Днес бе направена първа копка на ремонта на 113 СУ "Сава Филаретов". На събитието присъства зам.-кметът на столичния район ''Илинден'' Мария Тодорова. Тя пожела ремонтът да приключи в срок и вече обновената сграда да привлече много нови ученици. В момента такива няма как да има тъй като учебното заведение намиращо се в центъра на София тъне в разруха. Реконструкцията се прави по проект, финансиран по ОП "Региони в растеж", на обща стойност 63 милиона лева. Той трябва приключи до края на 2020 година, като с него ще бъдат ремонтирани общо 26 училища и детски градини. Изцяло ще бъде обновен дворът, фасадата и инсталацията на сградата. За изпълнението ще следи Строителния надзор. Самата реконструкция ще се прави на няколко етапа, като първо ще бъде поправен покривът и класните стаи. Няма да се нарушава учебният процес. Целият ремонт ще приключи до края на месец май догодина. В момента в училището учат 240 деца.

comment 0
visibility 3034
Ново игрище

Готово е новото футболно игрище в „Илинден“ (СНИМКИ)

Децата от район „Илинден вече имат чисто ново футболно игрище. То е разположено на мястото на старата спортна площадка пред бл. 135 в ж. к. „Илинден“. Финалните дейности бяха инспектирани лично от кметът на района Иван Божилов. Площадката ще бъде открита до няколко дни. Изграждането на новото футболно игрище е съвместен проект на районна администрация „Илинден“ и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Идеята на проекта да се осигурят по-добри условия за спорт в района и да се стимулират физическите занимания на открито сред децата. От една страна като средство за по-здравословен начин на живот и от друга за превенция на агресията.

Район Илинден

Територия на район Илинден

Територия на район Илинден

Столичният район Илинден е самостоятелна административна единица от 1988 г. Той е разположен на площ от 3 310 дка с население 36 474 души. В пределите на район Илинден влизат някои от най-старите комплекси в столицата, а именно „Илинден", „Света Троица", „Гевгелийски" и „Захарна фабрика". Столичните паркове „Западен парк" и „Света Троица" също са в границите на район Илинден. Район Илинден се намира недалеч от централната част на столицата.

Името си район Илинден е получил в чест на българите, дали живота си в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Първите заселници в покрайнините на столицата в сегашния район Илинден след Първата световна война са наследници на героични македонски родове.

Транспорт в район Илинден

Транспорт в район Илинден

На разположение на жителите на район Илинден са всички водове градски транспорт. Столичаните, живеещи ан територията на район Илинден могат да разчитат както на метрото, така и на останалите водове транспорт. Район Илинден се обслужва от трамваи № 3, 11, 8, 19, 22, автобуси № 11, 45, 77, 82, 83, 108, 309, 310, тролеи № 6 и 7 и маршрутни линии №: 3, 10, 25 и 47. Район Илинден е отлично пбслужен откъм възможност за придвижване до всички части на столицата.

Здравеопазване в район Илинден

Здравеопазване в район Илинден

За здравето на жителите на район Илинден се грижат реномирани лечебни заведения. На територията на район Илинден е разположена Национална кардиологична болница. Лечебното заведение е водещо в областта на диагностиката и лечението на съдово заболявания. Най-добра в страната е в лечението на периферните съдови заболявания. В болницата в район Илинден се намира най-голямата кардиологична клиника в България, както и единствената по рода си детска кардиология и детска кардиохирургия. В болницата е гарантиран спешния денонощен прием на деца и възрастни.

В район Илинден се намира и емблематичната Клиника по сърдечно-съдовата хирургия „Св. Екатерина“ към Медицинска академия. Създадена е през 1977 г. През 1984 г. клиниката в район Илинден поема проф. д-р Александър Чирков. Той успява да модернизира максимално клиниката и през 1986 г се извършва първата сърдечна трансплантация на Балканите. Днес клиниката е водеща нв само в страната, но и в Европа.

На разположение на жителите на район Илинден е ДКЦ 6 и стоматология.

Културни обекти в район Иинден

Културни обекти в район Иинден

В район Илинден функционират 4 читалища.

Читалище „Г.С. Раковски – 1925” в район Илинден е основано през 1925 г. от няколко родолюбци, живеещи в квартал “Захарна фабрика”. То е издигнато от доброволния труд и дарения на съкварталци. Дейностите в читалището се посещават от поне 300 жители на район Илинден. Това са:

 • Китара;
 • Ударни инструменти;
 • Пиано;
 • Народни танци;
 • Изобразително изкуство /рисуване/;
 • Джаз и поп пеене;
 • Класически балет;
 • Спортни танци;
 • Младежка театрална школа.
 • Източни бойни изкуства;
 • Йога;
 • Каланетика /зумба/;
 • Астрономия.

Библиотеката на читалището разполага с електронен каталог.

В пределите на район Илинден действа и Народно читалище "Гоце Делчев - 1927". То е построено с доброволните усилия на родолюбиви нашенци от Солун, Гевгели и Велес. Библиотеката в район Илинден се е обогатявала от средствата, набавяни от организираните вечеринки в читалищния салон. В читалището в район Илинден функционират Клуб „Болярка” - за народни танци за деца и възрастни, Клуб „Македония”, занимаващ се с миналото на квартала, събира исторически данни и разкази за бежанството и живота в България на македонската диаспора, Литературен салон, представящ автори и литературни произведения; Майсторски клас на Милица Божинова, певица от популярната група „Тоника”, Студио „Поп музика” - със Соня Тодорова и Александър Александров – Алекс, Школа по пиано за деца; Школа по английски език за деца.

Доста по-ново читалище в район Илинден е „Епископ Йосип Щросмайер - 2009”. То няма своя собствена сграда, но това не пречи да развива богата културна и просветна дейност.

Народно читалище "Роден край - 1931", разположено в район Илинден, е основано от бежанци от Егейска Македония. Библиотеката стартира с дарени книги.

Днес дейността на читалището в район Илинден е насочена главно към запазване и популяризиране на народните обичаи и традиции. Тук функционират школи по изобразително изкуство и керамика, по пиано и синтезатор, детско студио по анимация, детски модерен балет „Меги денс”, курсове за подготовка на кандидати за училищата по изкуствата, английски език, йога, клуб по народни танци „Беломорие”. Библиотеката в район Илинден разполага с 22 000 тома.

Образование в район Илинден

На територията на район Илинден се намира 33. Езикова гимназия „Света София”. Тя е сред елитните учебни заведения в столицата. В гимназията се преподават като първи чужд език - английски и френски и втори чужд език - испански, немски, руски.

Друго училище, което заслужава уважение в район Илинден, е СУ „Марин Дринов”. То отваря врати през 1928 г. Материалната база на училището в район Илинден е модерна. Разполага с два компютърни кабинета, специални ателиета по изобразително изкуство, ученически стол и бюфет. Зъболекаркси и лекарски кабинет, библиотека и два спортни салона. След 7 и 8 клас учениците кандидатстват за профилираните паралелки „Реклама. Графичен и пространствен дизейн с интензивно изучаване на английски език”, „Реклама. Графичен и моден дизайн”.

В район Илинден се намира и 113. Средно училище „Сава Филаретов”. На разположение на учениците са модерно обзаведени кабинети по всички предмети, три супер модерни компютърни зали, библиотека, два физкултурни салона.

Спорт в район Илинден

Спорт в район Илинден

В район Илинден функционира Спортен клуб VIA TENNIS STAR. Той осигурява квалифирана подготовка в сферата на тениса. Желаещите могат да практикуват спорта за учдоволствие и разтоварване.

Друг популярен спортен клуб, който функционира на територията на район Илинден, е Спортен клуб по самбо и джудо „Илинден – София“. Той е водещ в сферата на тези спортове. Той разполага с голяма зала за тренировки, съблекални и санитарни помещения. Клубът осигурява отлични услови за тренировки на 120 деца.

Забележителности в район Илинден

Забележителности в район Илинден

Архитектурна забалежителност в район Илинден е сградата на Захарна фабрика. Тя е издигната през 1898 г. Със сътроежа се заема белгийската компания Солвей. Тогава тя е най-голямата фабрика в България. В сезона на захарното цвекло във фабриката били наемани 1200 души. За година на пазара фабриката изкарвала 7 000 тона рафинирана захар. Днес сградата в район Илинден е оставена на милостта на времето и на грабителите.

В район Илинден се намира и Паметникът на загиналите Илинденско-Преображенското въстание. Той е открит през 2003 г и представлява камък с черна каменна плоча. Паметникът е посветен на 100 годишнината от избухването на въстанието.

Територия на район Илинден

Транспорт в район Илинден

Здравеопазване в район Илинден

Културни обекти в район Иинден

Образование в район Илинден

Спорт в район Илинден

Забележителности в район Илинден

Прочетете още