Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (36%, 84 Гласове)
 • На време (16%, 37 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 42 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 60 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 8 Гласове)
Общо гласували: 231 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1395
type-photo.svg
футбол

Откриват ново футболно игрище в "Илинден" (СНИМКИ)

Децата от район "Илинден" ще имат скоро ново футболно игрище. Теренът при блок 135 в квартал "Илинден" ще бъде открит до няколко дни, съобщават от администрацията на района.Реновирането на стадиона е проект на общинската администрация и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Сменени са настилки, има нови съоръжения за спортуване, подновена е и тревната покривка, където я има, боядисани са оградите и вратите за футбол.  

comment 0
visibility 1064
type-photo.svg
ремонти

Подновиха пътеки и тротоари около бл. 6 в "Захарна фабрика" (СНИМКИ)

Сериозен ремонт има на пътеки и тротоари пред бл. 6 в квартал "Захарна фабрика". Махната е съществуващата настилка и после са сложени 2 слоя трошен камък като основа, съобщи в социалната мрежа кметът на "Илинден". Докарани са бетоновите и градинските бордюри, налична е и асфалтовата настилка, която ще се сложи зад блока. Предстоящо е полагането на 200 квадрата плочки и 100 квадрата асфалт.  

comment 0
visibility 1130
първа копка

За 1,8 млн. лв ремонтират детска градина "Щурче" в "Илинден"

Старата сграда на детска градина 51 "Щурче" в район "Илинден" ще бъде изцяло ремонтирана. Сградата ще бъде санирана. И наред с новия си вид, ще отговаря на изискванията за енергийна ефективност. Строителните и ремонтни дейности се правят в изпълнение на Плана за Интегрирано градско възстановяване и развитие на София. Финансовата подкрепа идва от Оперативна програма "Региони в растеж" чрез Проект за изграждане и основен ремонт на общо 26 общински училища и детски градини. Сумата по програмата за реновирането на градината е 1,8 млн. лв, съобщи в социалната мрежа кметът на "Илинден" Иван Божилов. Ще бъдат обновени всички помещения в заведението. Планувано е ремонтът да продължи 9 месеца. Но строителите поеха ангажимент на 1 октомври децата да влязат в обновените помещения. Ще се направят и нови площадки в двора на детската градина.    

Реклама
comment 0
visibility 692
Концерт

Малки рокаджии покориха фенове в парк "Света Троица" (СНИМКИ)

Малки рокаджии покориха сърцата на феновете с концерт в парк "Света Троица". Възпитаниците на училището за звезди "Drago Drums School" показаха, че рок музиката е по-жива от всякога. И нова бодра смяна се влива в нейните редици от музиканти и текстописци, съобщават от администрацията на район "Илинден". Концертът бе част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Младите бъдещи звезди показаха, че се справят перфектно с импровизацията на песни от наши и чужди рок и поп групи.  

comment 0
visibility 1310
тенис маси

Слагат нови тенис маси между блоковете в "Илинден" (СНИМКИ)

Нови шест тенис маси бяха доставени днес в район "Илинден". Те са с бетоново покритие и са за външна употреба. Кметът на района Иван Божилов провери поставянето на първите три маси. Те са в междублоковите пространства на блок 57 в ж.к. „Захарна фабрика“ и до блок 306 и 309 в ж.к. „Света Троица“, както и в пространството на блок 315 и 316 в същия квартал. След като свършат ремонтните дейности, останали тенис маси ще бъдат сложени в реновирания Западен парк и пред блок 7 в ж.к. „Гевгелийски“. Съоръженията за спорт са направени от удароустойчив сиво-зелен специфичен бетон с 6 см дебелина на плота. Теглото им е над 750 кг, като по масите има и алуминиеви кантове.

comment 0
visibility 1132
площадка нова

Обновяват площадката пред блок 354 в "Света Троица"

Площадката пред бл. 354 в ж.к."Света Троица" ще бъде основно обновена. Вместо старата детска катерушка ще бъде сложена нова. Предвиден е и пясъчник за най-малките, съобщи в социалната мрежа кметът на район "Илинден" Иван Божилов. Той лично посети мястото, което ще бъде ремонтирано. За родителите с деца и по-възрастните столичани ще бъдат сложени нови пейки и кошчета за боклук.    

comment 0
visibility 912
площадки

Обновяват 6 детски площадки в "Илинден"

Започна обновяването на 6 детски площадки в район "Илинден". Процесът тази година ще бъде финансиран от Специализирания общински приватизационен фонд към Столична община, съобщи кметът на района Иван Божилов. Ще бъдат монтирани комбинирани уреди за игра за децата от 3 до 12 години и комбинирани двойни люлки. Те са подходящи и за децата на 3 години. Предстои да се поставят и къщички за игра и люлки тип "везна". Настилката на обновените площадки ще бъде ударопоглъщаща каучукова. Тя ще пази от наранявания ако някое детенце падне. Три от реновираните площадки са в жк. „Илинден“, едната е в междублоковото пространство на бл.124 и бл.125, втората - до бл.73, а третата – до бл.135. В „Гевгелийски“ ще бъде обновена площадката пред бл. 2, а останалите две места за игри са в "Захарна фабрика“, при бл.41 и в „Света Троица“ – в междублоковото пространство на бл.301 и бл.302. Обновените детски площадки ще са съобразени с изискванията, залегнали в разпоредбите на Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра.

comment 0
visibility 1640
179 градина

Правят нови четири площадки в двора на 179 ДГ "Синчец" (СНИМКИ)

Четири нови площадки ще бъдат изградени в двора на детска градина 179 "Синчец" в район "Илинден". Ремонтът в двора продължава. Ще бъде сложена нова настилка около цялата сграда. Монтира се ново осветление по алеите, подобрява се озеленяването, съобщиха от администрацията на района. Самата сграда на градината е напълно обновена. Старата част на постройката е санирана спрямо новите изисквания за енергийна ефективност. На подовете е сложена хетерногенна винилова настилка с антибактериални свойства. След шпакловката на стените и таваните те ще бъдат боядисани с антибактериален латекс.Сменени са водопровода и канализацията, сложен е и нов теракот на пода и фаянс по стените на санитарните помещения. Сложено е и ново санитарно обзавеждане. Реновирането на старата сграда на детската градина започна през лятото на 2018 година и се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“.  

comment 0
visibility 767
Столична библиотека

Състезание за пословици и поговорки ще се проведе в Столична библиотека

Колоритно състезание за български народни пословици и поговорки "В добра глава, сто ръце" ще се проведе утре от 17 часа в Детския отдел на Столична библиотека. Проектът се реализира от фондация "Детето и фолклора" и читалище "Роден край"- 1931. Финансовата подкрепа е от страна на програма "Култура" на Столична община. В надпреварата ще участват три отбора от втори и трети "а" клас на 3 СУ "Марин Дринов". Децата ще покажат знанията си на тема пословици и поговорки и възможността да анализират поуките от тях. Ще се търсят смислови аналози, ще се преоткрива вълшебството на тези кратки, но пълни с много съдържание форми на фолклора ни, съобщават от администрацията на район "Илинден". Подкрепа на малките ще окажат техните родители, учители и приятели.  

comment 0
visibility 841
трите прасенца

Израелски гости зарадваха с театър децата от "Илинден" (СНИМКИ)

Израелската актриса Румена Леонидова Каплан, режисьорът Веселин Бойдев и сценографът Хана Шварц зарадваха децата от район "Илинден" с приказката за трите прасенца и лошия вълк. Те представиха своята версия на историята в салона на народно читалище "Гоце Делчев- 1927". Малките зрители останаха очаровани от невероятната артистичност и акробатичност на Румена. Дечицата затрупаха актрисата с цветя и настояха тя да дойде при тях още много, много пъти. И обещаха за следващия театър и те да се пробват за актьори.

comment 0
visibility 1659
Започва реконструкция на 153 детска градина в район Илинден

Започва ремонтът на 153 детска градина в Илинден

Малчуганите от 153 детска градина в илинден скоро ще се радват на нова и модерна сграда, съвременно обзавеждане и нов двор. Готов е проектът за реконструкция на градината, която се намира на ул. цар Симеон до парка Света Троица.  Съвсем скоро денското заведение ще има чисто нова сграда с четири групи, потвърди столичният кмет Йорданка Фандъкова. "Сградата е много стара и не отговаря на изискванията за детска градина. Скоро тя ще бъде затворена и децата ще ходят в други градини, защото започва реконструкция", потвърди пред Столица.bg районният кмет Иван Божилов.  Ремонтът е по Оперативна програма "Региони в растеж", по която се обновявят 26 столични училища и детски градини. Сега е ред на 153 градина в Илинден. Конкурсът е приключил, има избран изпълнител и предстои подписване на договор, каза районният кмет.

comment 0
visibility 1338
Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. д-р Георги

С хора, питка и здравец откриха обновената хранително-вкусовата гимназия (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чисто нова визия, но запазена архитектура е вече столичната Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. д-р Георги Павлов". Обновяването на сградата е приключило и днес официално бе открито ремонтиранотото училище. Стотици ученици, учители и официални гости се събраха в двора. За откриването пристигна столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Ирина Савина, районният кмет Иван Божилов и други официални лица. Възпитанички на училището посрещнаха гостите с пита и с китка здравец. Столичният кмет веднага забеляза чисто новото многофункционално игрище за футбол, баскетбол и волейбол. То е с каучукова противоударна настилка. Фандъкова първо се спря и се разговори учениците. Тийнейджърите и благодариха за удобствата. Тя пък им пожела здраве, да учат и след завършване да останат в България. Бъдещите технолози в хранителната промишленост показаха и завидни умения в народните танци. Момичета и мвомчета играха хора при откриването на обновеното училище. "Радвам се, че съм сред вас в обновеното училище. Нашата задача е да създаваме условията за добрата подготовка. Искам да благодаря на Ирина Савина и екипът й за това, че се запази архитектурния облик на този сградата. Приоритетите в образованието са сигурност, енергийна ефективност и разширяване не спортната база", каза Фандъкова.  Ремонтът на сградата е около 1,6 млн. лв. по ОП "Региони в растеж". Освен саниране и външен ремонт, вътре от старата сграда са запазени само парапетите от ковано желязо по стълбите. Всичко друго е обновено. Кабинетите са просторни, светли и с ново обзавеждане. Учениците си спомнят, че преди ремонта са стояли с палта в учебните часове. В сградата е изцяло подменена дограмата - врати и прозорци, направена е топлинна изолация на всички фасадни стени, таван и под, подменени са всички осветителни тела с енергоспестяващи. Извършено е конструктивно укрепване и възстановяване, както и подмяна на всички инсталации. Изпълнени са всички мерки за пожарна безопастност и достъпна среда. Монтиран е асансьор с достъп до всички етажни нива в Сграда 1. Физкултурният салон е разширен. На всеки етаж са обособени санитарни помещения за хора в неравностойно положение. Изградено е външно евакуационно стълбище. Гимназията по хранително-вкусови технолии е едно от старите столични училища. При създаването през 1951 г. то е известно като месарския. Преди години държавата го прехвърля и общината получава като наследство една доста стара сграда, която е неподходяща за учебен процес. Всички несгоди са в миналото и от 2015 г. училището работи по Българо-швейцарски проект "Домино". А учениците от трите специалности карат практиката си в реална работна среда.   

comment 0
visibility 771
отрязани клони и тротоар

Коли и отрязани клони блокираха тротоар в "Илинден"

Отрязани клони, забравени до контейнер за смет, паркирани автомобили и дървета правят използването на тротоар в столичния квартал "Илинден" почти невъзможно. Става дума за улица на крачка от парка "Света Троица". На нея се намира и заведение за хранене, коментират граждани в социалната мрежа. Майките с колички от района няма как да минат между клоните, контейнера и колите. Заради това те често се принуждават да слизат на платното и да се излагат на риск от инциденти. Живеещите в квартала са категорични,че с повече жалби до общината може и да решат проблема.

comment 0
visibility 1126
игрище, което чака ремонт

Кметът на "Илинден" инспектира футболно игрище, което чака ремонт (СНИМКИ)

Кметът на район "Илинден" Иван Божилов на място инспектира възможността за ремонт на футболно игрище до блок 131 Б. Инициативата за реновирането е на хората от блок 131. Божилов се срещна с домоуправителя от блока Симеон Христов заедно с еколога на района Боряна Христова. Кметът обясни и какви са възможностите реновирането на спортната площадка да бъде финансирано от общината.Той изрази увереност парите да бъдат опуснати още до края на тази година и новото футболно игрище да стане реалност. Заедно с ремонта на игрището ще бъде махнато и опасно съоръжение от детската площадка. И ако наличните финансови средства позволят може да се сложи ново. А ако хората, които живеят в квартала, се съгласят,дърветата и храстите в района на ремонтните дейности може да бъдат окастрени.

comment 0
visibility 2274
Ретро Клуб

Ученици от гимназията по транспорт "Хенри Форд" реставрират коли и мотори (СНИМКИ)

Учениците от гимназията по транспорт "Хенри Форд" вече 20 години подържат ретро клуб, в който участието е доброволно. Ръководител на инциативате е инжинер Карло Янев, който близо 30 години помага на талантите. Децата реставрират подарени от ентусиасти автомобили и мотоциклети, основните машини обаче са закупени лично от техния ръководител, съобщава Bulgaria on Air. Те са мойте деца, аз инвестирам в техния труд, защото те го заслужават, казва Янев. Интересното, че той много често строява учениците в редица за да пеят българския химн. Много от тях продължават да се занимават с автомобилизъм и след като завършат училище. Двама от учениците Иван и Владислав са главно действащите лица в клуба. Интересно ми е да съм тук целия в масло и да реставрирам различни коли и мотори, вместо да съм в някоя дискотека, разказва Иван. Голямата страст на Владислав, пък са ендуро и кросовите мотоциклети. Той реставрира и по-стари машини като "Балкан". В ретро клуба членуват около 50 ученика. Те са събрани в група от 8-ми до 12-ти клас, но се приемат участници и от други училища. Първата машина в клуба (мотоциклет Панония-произв.1958 г.) е закупена от инж.Карл Янев през 1999 година, а в края на 2010 година към експонатите на клуба се присъединява напълно реставриран "Форд ББ" (собств. Георги Григоров). Най-старият и атрактивен олд-таймер към момента е товарен автомобил "Круп" произв.1932 г. Гордостта на учениците през годините, си остават двете "бъгита" сглобени през 2001 и 2007 изцяло по идея и разработка на младите ентусиасти.

Район Илинден

Територия на район Илинден

Територия на район Илинден

Столичният район Илинден е самостоятелна административна единица от 1988 г. Той е разположен на площ от 3 310 дка с население 36 474 души. В пределите на район Илинден влизат някои от най-старите комплекси в столицата, а именно „Илинден", „Света Троица", „Гевгелийски" и „Захарна фабрика". Столичните паркове „Западен парк" и „Света Троица" също са в границите на район Илинден. Район Илинден се намира недалеч от централната част на столицата.

Името си район Илинден е получил в чест на българите, дали живота си в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Първите заселници в покрайнините на столицата в сегашния район Илинден след Първата световна война са наследници на героични македонски родове.

Транспорт в район Илинден

Транспорт в район Илинден

На разположение на жителите на район Илинден са всички водове градски транспорт. Столичаните, живеещи ан територията на район Илинден могат да разчитат както на метрото, така и на останалите водове транспорт. Район Илинден се обслужва от трамваи № 3, 11, 8, 19, 22, автобуси № 11, 45, 77, 82, 83, 108, 309, 310, тролеи № 6 и 7 и маршрутни линии №: 3, 10, 25 и 47. Район Илинден е отлично пбслужен откъм възможност за придвижване до всички части на столицата.

Здравеопазване в район Илинден

Здравеопазване в район Илинден

За здравето на жителите на район Илинден се грижат реномирани лечебни заведения. На територията на район Илинден е разположена Национална кардиологична болница. Лечебното заведение е водещо в областта на диагностиката и лечението на съдово заболявания. Най-добра в страната е в лечението на периферните съдови заболявания. В болницата в район Илинден се намира най-голямата кардиологична клиника в България, както и единствената по рода си детска кардиология и детска кардиохирургия. В болницата е гарантиран спешния денонощен прием на деца и възрастни.

В район Илинден се намира и емблематичната Клиника по сърдечно-съдовата хирургия „Св. Екатерина“ към Медицинска академия. Създадена е през 1977 г. През 1984 г. клиниката в район Илинден поема проф. д-р Александър Чирков. Той успява да модернизира максимално клиниката и през 1986 г се извършва първата сърдечна трансплантация на Балканите. Днес клиниката е водеща нв само в страната, но и в Европа.

На разположение на жителите на район Илинден е ДКЦ 6 и стоматология.

Културни обекти в район Иинден

Културни обекти в район Иинден

В район Илинден функционират 4 читалища.

Читалище „Г.С. Раковски – 1925” в район Илинден е основано през 1925 г. от няколко родолюбци, живеещи в квартал “Захарна фабрика”. То е издигнато от доброволния труд и дарения на съкварталци. Дейностите в читалището се посещават от поне 300 жители на район Илинден. Това са:

 • Китара;
 • Ударни инструменти;
 • Пиано;
 • Народни танци;
 • Изобразително изкуство /рисуване/;
 • Джаз и поп пеене;
 • Класически балет;
 • Спортни танци;
 • Младежка театрална школа.
 • Източни бойни изкуства;
 • Йога;
 • Каланетика /зумба/;
 • Астрономия.

Библиотеката на читалището разполага с електронен каталог.

В пределите на район Илинден действа и Народно читалище "Гоце Делчев - 1927". То е построено с доброволните усилия на родолюбиви нашенци от Солун, Гевгели и Велес. Библиотеката в район Илинден се е обогатявала от средствата, набавяни от организираните вечеринки в читалищния салон. В читалището в район Илинден функционират Клуб „Болярка” - за народни танци за деца и възрастни, Клуб „Македония”, занимаващ се с миналото на квартала, събира исторически данни и разкази за бежанството и живота в България на македонската диаспора, Литературен салон, представящ автори и литературни произведения; Майсторски клас на Милица Божинова, певица от популярната група „Тоника”, Студио „Поп музика” - със Соня Тодорова и Александър Александров – Алекс, Школа по пиано за деца; Школа по английски език за деца.

Доста по-ново читалище в район Илинден е „Епископ Йосип Щросмайер - 2009”. То няма своя собствена сграда, но това не пречи да развива богата културна и просветна дейност.

Народно читалище "Роден край - 1931", разположено в район Илинден, е основано от бежанци от Егейска Македония. Библиотеката стартира с дарени книги.

Днес дейността на читалището в район Илинден е насочена главно към запазване и популяризиране на народните обичаи и традиции. Тук функционират школи по изобразително изкуство и керамика, по пиано и синтезатор, детско студио по анимация, детски модерен балет „Меги денс”, курсове за подготовка на кандидати за училищата по изкуствата, английски език, йога, клуб по народни танци „Беломорие”. Библиотеката в район Илинден разполага с 22 000 тома.

Образование в район Илинден

На територията на район Илинден се намира 33. Езикова гимназия „Света София”. Тя е сред елитните учебни заведения в столицата. В гимназията се преподават като първи чужд език - английски и френски и втори чужд език - испански, немски, руски.

Друго училище, което заслужава уважение в район Илинден, е СУ „Марин Дринов”. То отваря врати през 1928 г. Материалната база на училището в район Илинден е модерна. Разполага с два компютърни кабинета, специални ателиета по изобразително изкуство, ученически стол и бюфет. Зъболекаркси и лекарски кабинет, библиотека и два спортни салона. След 7 и 8 клас учениците кандидатстват за профилираните паралелки „Реклама. Графичен и пространствен дизейн с интензивно изучаване на английски език”, „Реклама. Графичен и моден дизайн”.

В район Илинден се намира и 113. Средно училище „Сава Филаретов”. На разположение на учениците са модерно обзаведени кабинети по всички предмети, три супер модерни компютърни зали, библиотека, два физкултурни салона.

Спорт в район Илинден

Спорт в район Илинден

В район Илинден функционира Спортен клуб VIA TENNIS STAR. Той осигурява квалифирана подготовка в сферата на тениса. Желаещите могат да практикуват спорта за учдоволствие и разтоварване.

Друг популярен спортен клуб, който функционира на територията на район Илинден, е Спортен клуб по самбо и джудо „Илинден – София“. Той е водещ в сферата на тези спортове. Той разполага с голяма зала за тренировки, съблекални и санитарни помещения. Клубът осигурява отлични услови за тренировки на 120 деца.

Забележителности в район Илинден

Забележителности в район Илинден

Архитектурна забалежителност в район Илинден е сградата на Захарна фабрика. Тя е издигната през 1898 г. Със сътроежа се заема белгийската компания Солвей. Тогава тя е най-голямата фабрика в България. В сезона на захарното цвекло във фабриката били наемани 1200 души. За година на пазара фабриката изкарвала 7 000 тона рафинирана захар. Днес сградата в район Илинден е оставена на милостта на времето и на грабителите.

В район Илинден се намира и Паметникът на загиналите Илинденско-Преображенското въстание. Той е открит през 2003 г и представлява камък с черна каменна плоча. Паметникът е посветен на 100 годишнината от избухването на въстанието.

Територия на район Илинден

Транспорт в район Илинден

Здравеопазване в район Илинден

Културни обекти в район Иинден

Образование в район Илинден

Спорт в район Илинден

Забележителности в район Илинден

Прочетете още