Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (11%, 66 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (16%, 102 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (49%, 307 Гласове)
 • Не мога да преценя (9%, 53 Гласове)
Общо гласували: 621 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3508
Ентусиаст гони COVID-19 с чанове в столичния "Илинден"

Столичанин гони COVID-19 с чанове и подкрепя медиците в столичния "Илинден" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Столичанинът Радослав Колев повече от 20 дни обикаля софийските райони и ги оглася с чанове, които са здраво пристегнати на кръста му. Снощи той обиколи и район Илинден. "Къде се дрънка зараза няма да има. Благодарим ви българи на първа линия", написа на профила си в социалната мрежа младежът. Той е фитнес инструктор и издържа на тежеста на чановете и дългите обиколки.  Силният звън е в подкрепа и на хората, които са на първа линия в борбата с епидемията от COVID-19. Чановете снощи огласиха зоната около  бл.114 и бл.64 в район Илинден. Преди дни Радослав звънтя и в Зона Б5 на район "Възраждане" - бл.11 бл.12 бл.13 бл.17. Публикуваното от него видео събра стотици коментари, с които хората му благодарят за смелостта и подкрепата. Вече 21 дни Радослав с чанове и българското знаме в ръце оглася софийските квартали.

comment 0
visibility 3812
След епидемията от COVID19: Ремонтират "Кукуш" и "Щросмайер"

След епидемията от COVID19: Ремонтират "Кукуш" и "Щросмайер"

Епидемията от коронавирус създаде трудности, но в периода на социална изолация Столична община възлага ремонти на районни администрации, за да се започне веднага след отмяната на извънредното положение. Район Илинден получи зелена светлина и финансиране от Московска 33 за дългоочаквания ремонт на ул. “Кукуш” и този на ул. “Йосиф Щросмайер”. Обновяването ще започне веднага след отмяната на пандемията от COVID-19.  Ремонтът е от изключителна важност за гражданите на район “Илинден”, за промишлената зона и за едни от най-големите компании в София. Двете улици са част от основните трасета, а също и свързващи с други улици.  “Кукуш” и  “Йосиф Щросмайер” са ключови за развитието на индустриалната зона в ж. к. “Захарна фабрика”, коментираха от район Илинден. При първа възможност след преминаването на пандемията и отмяната на извънредното положение, работата по обектите поетапно ще започне.  

comment 0
visibility 2025
Благотворителна коледна инициатива в Захарна фабрика

Живеещи в "Захарна фабрика" събраха дрехи за Кризисния център

Живеещите в кв. "Захарна фабрика" и от другите квартали на район "Илинден" организираха благотворителна коледна инициатива за обитателите на Кризисния център в квартала, както и за Центъра за временно настаняване. Преди Коледа хората подеха "Да подарим топли дрехи на бездомните хора", научи Столица.bg. Бяха събрани много дрехи, от които се нуждаят посетителите на Кризисния център на Столична община. С играчки и дрехи бяха зарадвани и децата от центъра за временно настаняване. "Никога не сме искали тези хора да останат на улицата и на студа. Искаме да бъдат настанени на подходящо място и да получават необходимата социална и здравна грижа. Направихме благотворителната акция за събиране на дрехи, защото директорът на Кризисния център ни каза, че хората имат нужда от това", коментираха пред Столица.bg инициаторите на благотворителната инициатива. Преди месец жителите на "Захарна фабрика" изразиха недоволство не срещу бездомниците, а срещу мястото. Обитателите на центъра редовно замърсяват околните пространства и градинки, а също така и около жилищните блокове спят боздомници и ползват входовете за тоалетна.

Реклама
comment 0
visibility 3912
Ужас в Захарна фабрика

Смрад, боклуци, бездомници и роми тормозят живеещите в "Захарна фабрика" (СНИМКИ)

Столичният квартал "Захарна фабрика" се е превърнал в градска тоалетна. В зоната около Кризисния център за настаняване на бездомни се носи смрад, разхвърляни са боклучи, а скитници окупират през деня пейки и градинки.  За ужасната гледка и невъзможността да се ползват спокойно и адекватно зелените площи, пейки и градинки алармираха пред Столица.bg представители на Инициативен комитет на жителите на кв. "Захарна фабрика". Най-засегнато е пространството около Кризистния център, където живеещите от блокове 1, 2, 3, 4, 7, 8 са подложени на всекидневен тормоз от бездомници, напуснали сутринта социалното заведение и настанените в другата сграда роми. Пред входовете им редовно има фекалии и мирише ужасно. Потресаваща е гледката и в градинките и детските площадки. А това я прави неизползваема от живеещите и майки с деца. Неспирно роми с по няколко деца обикалят, просят и тормозят кучета. Само прид дни ромчета са душили куче, което е било спасено от неволни свидетели на ужаса. "Искаме да има нормална среда за живеещите в квартала. Организиран бе протест и подписка срещу Кризистните центрове, в които се настаняват хора в период 01.12.2019 г. до 31.03.2020 г. Ние нямаме против хората, но мястото на такъв тип сациолни заведения не е за този квартал. Домът за временно настаняване са 120 човека, от кои 90% са от ромски произход. Там има баща с 10 деца. В дома бяха настанени изгонените от събарянето на незокнните постройки на ул. "Суходолска" през октомври т. г. "Западен парк" беше хубаво място, но вече втора година е затрупан с боклуци и денонощно разхождащи се безддомници. Инициативният комитет търси подкрепа за постигане на една нормална среда за живот в кв. "Захарна фабрика", написаха до Столица.bg от квартала. Според живеещите там капацитетът на кризисният център бил 170 души и още 120 в дома за временно настаняване.

comment 0
visibility 2080
ограда

Надраскаха с вулгарни изрази оградата на 43 ОУ "Христо Смирненски"

Неизвестни злосторници са надраскали с вулгарни изрази оградата на 43 ОУ "Христо Смирненски". Вандализмът е на две места от страната на бул. "Сливница". За съсипията сигнализира в социалната мрежа кметът на "Илинден" Иван Божилов. Той днес е бил на инспекция в района.    С много труд и средства изоставената от години сграда  бе възстановена преди 2 месеца от районната администрация  и Столична община. Кметът моли всеки, които има информация за инцидента, да я съобщи на районната администрация. Ще бъдат проверени и камерите в района, за да бъдат открити виновниците.      

comment 0
visibility 1617
Ремонтираха люлката за деца с инвалидни колички

Ремонтираха люлката за инвалидни колички и поставиха указания за ползване (СНИМКИ)

Оцелялата само няколко часа специална люлка за деца в инвалдни колички в парк "Света Троица" в София е ремонтирана и отново ще има усмивки от удоволствието да се люлеят малчугани. Инициаторът Анна Йончева днес отново беше на площадката заедно с майстора, който направи съоръжението. "Днес за пореден път ремонтирахме люлката! Сменихме заключалките, добавихме и още едни за по-сигурно като решихме да сложим и Указания за ползване!", написа в социалната мрежа Йончева. Люлката беше поставена в събота, а в неделя вече беше разбита вратичката, която се затваря зад инвалидната количка. Сега на люлката има поставени и указания, които обясняват подробно как се ползва. Със сигурност мястото от едната страна на люлката везна е предназначено за инвалидни колички, а не да се качват по няколко деца, а родителите им да гледат тъпо. "С оглед на това, че на тази площадка играят по-големи деца, се постарахме да напишем всичко достатъчно ясно така, че ако случайно родителят не го прочете, то детето да го направи", уточнява Анна Йончева. Тя беше инициатор на кампанията, с която се събраха средствата, за да се изработи и постави тази люлка, която само за борени часове достави невиждана радост и стотици усмивки на дечица с увреждания.

comment 0
visibility 2910
type-photo.svg
люлка

В парк "Света Троица" монтираха люлка за специални деца (СНИМКИ)

Децата от София, които имат по-специални нужди от връстницитe си, вече ще могат да се забавляват като тях. В парк "Света Троица" бе монтирана първата люлка за момчета и момичета с трудности в придвижването.  Инициатор на страхотната идея за люлката е фотографът Анна Йончева. Съоръжението е направено по нейния проект "Различните деца на България". Уникалната люлка е произведена от Георги Пейков, фирма "Екотрайк бг".   Самата Анна не смята да спира с добрите си дела за децата с по-специални нужди. На 11 ноември т. г. тя открива благотворителна изложба "Различните деца на България" в столичния хотел "Будапеща". Средствата от нея ще отидат  за втора такава люлка в Борисовата градина в колелото със слончета.    Йончева стартира проекта си "Различните деца на България" през април т. г. с единствената цел да покаже, че интегрирането на малчугани с увреждания е най-лесното нещо на света и затова е достатъчно само любов. Ани се срещна с десетки деца и ги снима заедно с техни връстници. Заедно играха и се забавляваха в паркове в София, танцуваха и се веселиха, смяха се и бяха щастливи. Това бе и поводът за благотворителната кауза "Да играем заедно", като част от проекта.    

comment 0
visibility 2061
фестивал

"Илинден" кани на Фестивал на приятелството

От "Илинден" канят малките и големи столичани на станалия вече традиционен Фестивал на приятелството. Той е дело на Фондация „Радетели за България“ под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и в партньорство с районна администрация „Илинден“ и Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Събитието ще бъде два дни- на 14 септември / от 17 до 19 часа/ и 15 септември/от 10 до 14 часа/ на откритата сцена в парк "Света Троица". Тогава всички жители и гости на "Илинден" ще си подадат ръка и ще се веселят заедно, пренебрегвайки различията помежду си. За децата има изненади под формата на подаръци, лакомства, напитки и балони. И много нови приятели.    

comment 0
visibility 1515
обработка срещу кърлежи

В район „Илинден“ обработват срещу кърлежи

Предстои обработка на затревените територии срещу популацията на кърлежи в столичния район „Илинден“, информират от районната администрация. Ако съществуват благоприятни метеорологични условия, в понеделник, 2 септември, ще се извърши пръскане срещу кърлежи на всички тревни площи на територията на район „Илинден“.

comment 0
visibility 2591
Кметът на Илинден Иван Божилов

Кметът на "Илинден" амбициран да отвори 110-о училище

Кметът на столичния район "Илинден" Иван Божилов се зарече следващия мандат да отвори затвореното 110-о училище "Проф. Гаврил Кацаров" в квартал Захарна фабрика. В момента в "Илинден" се модернизират и ремонтират детски градини и училища. Той обаче е непримирим към затвореното училище. "Работим и ако съм и следващия мандат ще го отворим това училище. Когато затвориш училище отваряш затвор, а когато отвориш училище затваряш затвор, казва той. В района работим по решаването на проблемите, трупани с години, коментира пред bgonair.bg Иван Божилов. Такъв е и с премахването на незаконните постройки на ул. Суходол. "От 3500 роми сега в ромското гето са останали около 300 души. Откакто съм кмет сме направили над 40 детски площадки", гордее се районният кмет. За решаването на проблемите той получава подкрепа и съдействие на органите на реда, особено преди 2 седмици, когато да пореден път бяха съборени ромски постройки. Всичко премина спокойно и без напрежение.  Божилов смята, че ремонтът на Западен парк ще се случи макар и да продължи по-дълго от пхредвиденото. Особено важно било отводняването, което създавало доста проблеми преди. Кметът припомни, че район "Илинден" е от най-зелените в столицата и благодарение на еколога, които работи с домоуправителите има много финансирани проекти по програмата на Столична община "Зелена София".

comment 0
visibility 2650
type-photo.svg
чешма

Ремонтираха чешмата в парк "Света Троица" (СНИМКИ)

Чешмата в парк "Света Троица" в "Илинден" отново работи. Тя бе възстановена от общински служители, след като преди няколко дни вандали я счупиха. Жителите и гостите на района отново ще имат възможност да я ползват, съобщи в социалната мрежа кметът на района. Той призова този път да няма актове на вандализъм, за да може в горещите летни дни всеки да се разхлади на чешмата.      

comment 0
visibility 1800
обработка на тревните площи

Пръскат срещу комари в район Илинден

В понеделник, 19 август, тревните площи в район Илинден ще бъдат обработени срещу възрастни комари, съобщават от районната администрация. Обработката ще се извърши от 23 ч., ако метеорологичните условия позволяват. Тази обработка е поредна и е част от мерките, които общината взима срещу голямата популация от комари на територията на столицата това лято.

comment 0
visibility 2397
Спортна площадка в район Илинден

Още 5 спортни игрища за 470 000 лв. ремонтират в район Илинден

Още пет нови спортни площадки ще се ремонтират и обновят в столичния район Илинден. Това заяви местния кмет Иван Божилов пред журналисти. В района днес на проверка бе и кметът на София Йорданка Фандъкова, която се увери в качеството на новоизградените футболно игрище и детска площадка. Спортното игрище е до бл. 135 и е в близост до 3-то училище "Марин Дринов". Ремонтите по новите 5 спортни игрища започват до 2 седмици. 3 от тях са баскетболни и две футболни. Осигурено е финансиране - 470 000 лв. за обновяването на спортните зони. "За футболните игрища на 2 години трябва да се разресва тревата. Не е скъпа поддръжката, въпросът е да се прави на време, а не да се изоставят обектите по 30 -40 години, както виждате", коментира кметът на район Илинден. "Най-важното е, че на хората им харесва. Хората в район Илинден, в този квартал са много инициативни. Благодарение на тях с кмета Иван Божилов можем да свършим повече работа. Това е моделът, начинът хората да дават идеи и иницативи, а ние да си вършим работа. Илинден е от най-зелените райони в София. Наша задача беше да възстановяваме инфраструктурата. През последните години направихме страшно много благоустройствени дейности - ремонт в училище "Марин Дринов", в Професионалната гимназия по хранително-вкусова промишленост, изцяло обновени с европейски средства. Над 4 млн. лв. са дадени в района за образование в Илинден тази година. Нова спортна площадка, две детски и ще има още 5. Божилов непрекъснато иска, а Анатоли Илиев като директор на фондация София - Европейска столица на спорта, осигурява тенис маси и съоръжения за спорт. Децата играят, спортуват и ползват базата. По Зелена София са спечелили проект и ще поставят още нови пейки. Тук е най-високият саниран блок в София, а в района общо са осем. Скоро ще приключат дейностите и по деветия блок", каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че през последните 2 - 3 години са насочени повече средства за кварталите и през следващите години това ще бъде акцентът. "Близо до хората, където живеят  трябва да има детски площадки и паркинги. Имаме идея за два паркинга на общински терени. Знаете, че съм обявила за всички районни кметове да намерят подходящите терени и с публично-частно партньорство да започнем изграждане на паркинги в кварталите, защото това е един от най-тежките проблеми в кварталите на София. Ще продължавам да подкрепям районните кметове. Ролята им е много важна и съм готова да продължавам да подкрепям активните кметове, които идват искат и си защитават си проектите. Тези кметове ги подкрепят и общинските съветници", заяви столичният кмет.  Работа, работа, работа, София има нужда от работа, заяви Фандъкова.

comment 0
visibility 2520
type-photo.svg
Събаряне на незаконни постройки в район Илинден

Разчистват събореното гето в Илинден, 42 души са настанени в приют (ВИДЕО)

Продължава разчистването на останките от незаконни постройки в гетото на столичната улица Суходол 3 в район Илинден. В понеделник там започна премахването на къщите. Процесът стартира през 2017 г. и поетапно се премахваха. Всеки ден недоволни роми са при кмета на района Иван Божилов. Същевременно пък той трябва да следи и за дейностите по разчистването на терена, тъй като е отговорен за премахването на гетото в района му.  Преди събарянето над 140 души са изведени от мястото. "До момента сме настанили 42 души за 3 месеца в приюта. Само те имат лични карти. Оказа се, че повечето  от обитателите от деца не са си извадили лични карти, а вече са на по 30 - 40 години", коментира пред Столица.bg Иван Божилов. Всички, които са живяли в зоната с незаконни постройки са без адресна регистрация в София. Няма напрежение в района.

comment 0
visibility 3577
Събаряне на незаконни постройки в Захарна фабрика

Продължава събарянето на незаконни къщи в "Захарна фабрика"

Продължава събарянето на незаконни постройки в Захарна фабрика, район Илинден в столицата. И днес багерите ще премахват сгради в гетото. Няма напрежение и има засилено полицейско присъствие. Кметът на район Илинден Иван Божилов заяви, че хората са предупредени още през 2017 г. какво ще се случи. Общо незаконните посторйки били 143 и се премахват поетапно още преди две години. Ромите, които отговарят на условията ще бъдат настанени в общинско заведение за 3 месеца. В гетото живеели над 400 души и нито един няма адресна регистрация. Събарянето ще продължи цялата седмица.

Район Илинден

Територия на район Илинден

Територия на район Илинден

Столичният район Илинден е самостоятелна административна единица от 1988 г. Той е разположен на площ от 3 310 дка с население 36 474 души. В пределите на район Илинден влизат някои от най-старите комплекси в столицата, а именно „Илинден", „Света Троица", „Гевгелийски" и „Захарна фабрика". Столичните паркове „Западен парк" и „Света Троица" също са в границите на район Илинден. Район Илинден се намира недалеч от централната част на столицата.

Името си район Илинден е получил в чест на българите, дали живота си в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Първите заселници в покрайнините на столицата в сегашния район Илинден след Първата световна война са наследници на героични македонски родове.

Транспорт в район Илинден

Транспорт в район Илинден

На разположение на жителите на район Илинден са всички водове градски транспорт. Столичаните, живеещи ан територията на район Илинден могат да разчитат както на метрото, така и на останалите водове транспорт. Район Илинден се обслужва от трамваи № 3, 11, 8, 19, 22, автобуси № 11, 45, 77, 82, 83, 108, 309, 310, тролеи № 6 и 7 и маршрутни линии №: 3, 10, 25 и 47. Район Илинден е отлично пбслужен откъм възможност за придвижване до всички части на столицата.

Здравеопазване в район Илинден

Здравеопазване в район Илинден

За здравето на жителите на район Илинден се грижат реномирани лечебни заведения. На територията на район Илинден е разположена Национална кардиологична болница. Лечебното заведение е водещо в областта на диагностиката и лечението на съдово заболявания. Най-добра в страната е в лечението на периферните съдови заболявания. В болницата в район Илинден се намира най-голямата кардиологична клиника в България, както и единствената по рода си детска кардиология и детска кардиохирургия. В болницата е гарантиран спешния денонощен прием на деца и възрастни.

В район Илинден се намира и емблематичната Клиника по сърдечно-съдовата хирургия „Св. Екатерина“ към Медицинска академия. Създадена е през 1977 г. През 1984 г. клиниката в район Илинден поема проф. д-р Александър Чирков. Той успява да модернизира максимално клиниката и през 1986 г се извършва първата сърдечна трансплантация на Балканите. Днес клиниката е водеща нв само в страната, но и в Европа.

На разположение на жителите на район Илинден е ДКЦ 6 и стоматология.

Културни обекти в район Иинден

Културни обекти в район Иинден

В район Илинден функционират 4 читалища.

Читалище „Г.С. Раковски – 1925” в район Илинден е основано през 1925 г. от няколко родолюбци, живеещи в квартал “Захарна фабрика”. То е издигнато от доброволния труд и дарения на съкварталци. Дейностите в читалището се посещават от поне 300 жители на район Илинден. Това са:

 • Китара;
 • Ударни инструменти;
 • Пиано;
 • Народни танци;
 • Изобразително изкуство /рисуване/;
 • Джаз и поп пеене;
 • Класически балет;
 • Спортни танци;
 • Младежка театрална школа.
 • Източни бойни изкуства;
 • Йога;
 • Каланетика /зумба/;
 • Астрономия.

Библиотеката на читалището разполага с електронен каталог.

В пределите на район Илинден действа и Народно читалище "Гоце Делчев - 1927". То е построено с доброволните усилия на родолюбиви нашенци от Солун, Гевгели и Велес. Библиотеката в район Илинден се е обогатявала от средствата, набавяни от организираните вечеринки в читалищния салон. В читалището в район Илинден функционират Клуб „Болярка” - за народни танци за деца и възрастни, Клуб „Македония”, занимаващ се с миналото на квартала, събира исторически данни и разкази за бежанството и живота в България на македонската диаспора, Литературен салон, представящ автори и литературни произведения; Майсторски клас на Милица Божинова, певица от популярната група „Тоника”, Студио „Поп музика” - със Соня Тодорова и Александър Александров – Алекс, Школа по пиано за деца; Школа по английски език за деца.

Доста по-ново читалище в район Илинден е „Епископ Йосип Щросмайер - 2009”. То няма своя собствена сграда, но това не пречи да развива богата културна и просветна дейност.

Народно читалище "Роден край - 1931", разположено в район Илинден, е основано от бежанци от Егейска Македония. Библиотеката стартира с дарени книги.

Днес дейността на читалището в район Илинден е насочена главно към запазване и популяризиране на народните обичаи и традиции. Тук функционират школи по изобразително изкуство и керамика, по пиано и синтезатор, детско студио по анимация, детски модерен балет „Меги денс”, курсове за подготовка на кандидати за училищата по изкуствата, английски език, йога, клуб по народни танци „Беломорие”. Библиотеката в район Илинден разполага с 22 000 тома.

Образование в район Илинден

На територията на район Илинден се намира 33. Езикова гимназия „Света София”. Тя е сред елитните учебни заведения в столицата. В гимназията се преподават като първи чужд език - английски и френски и втори чужд език - испански, немски, руски.

Друго училище, което заслужава уважение в район Илинден, е СУ „Марин Дринов”. То отваря врати през 1928 г. Материалната база на училището в район Илинден е модерна. Разполага с два компютърни кабинета, специални ателиета по изобразително изкуство, ученически стол и бюфет. Зъболекаркси и лекарски кабинет, библиотека и два спортни салона. След 7 и 8 клас учениците кандидатстват за профилираните паралелки „Реклама. Графичен и пространствен дизейн с интензивно изучаване на английски език”, „Реклама. Графичен и моден дизайн”.

В район Илинден се намира и 113. Средно училище „Сава Филаретов”. На разположение на учениците са модерно обзаведени кабинети по всички предмети, три супер модерни компютърни зали, библиотека, два физкултурни салона.

Спорт в район Илинден

Спорт в район Илинден

В район Илинден функционира Спортен клуб VIA TENNIS STAR. Той осигурява квалифирана подготовка в сферата на тениса. Желаещите могат да практикуват спорта за учдоволствие и разтоварване.

Друг популярен спортен клуб, който функционира на територията на район Илинден, е Спортен клуб по самбо и джудо „Илинден – София“. Той е водещ в сферата на тези спортове. Той разполага с голяма зала за тренировки, съблекални и санитарни помещения. Клубът осигурява отлични услови за тренировки на 120 деца.

Забележителности в район Илинден

Забележителности в район Илинден

Архитектурна забалежителност в район Илинден е сградата на Захарна фабрика. Тя е издигната през 1898 г. Със сътроежа се заема белгийската компания Солвей. Тогава тя е най-голямата фабрика в България. В сезона на захарното цвекло във фабриката били наемани 1200 души. За година на пазара фабриката изкарвала 7 000 тона рафинирана захар. Днес сградата в район Илинден е оставена на милостта на времето и на грабителите.

В район Илинден се намира и Паметникът на загиналите Илинденско-Преображенското въстание. Той е открит през 2003 г и представлява камък с черна каменна плоча. Паметникът е посветен на 100 годишнината от избухването на въстанието.

Територия на район Илинден

Транспорт в район Илинден

Здравеопазване в район Илинден

Културни обекти в район Иинден

Образование в район Илинден

Спорт в район Илинден

Забележителности в район Илинден

Прочетете още