Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3637
Табели в район Илинден подсещат стопаните на кучета да бъдат отговорни

Табели в район Илинден подсещат стопаните на кучета да бъдат отговорни

Предупредителни табели, които да подсещат стопаните на кучета, че трябва да бъдат отговорни, бяха поставени в парк „Света Троица“. Дейностите се извършват съвместно между екипи на Столичния инспекторат и районната администрация в „Илинден“. На десет места в парка хората, които разхождат своите четириноги, ще бъдат подсещани да водят животните на повод, както и да почистват след тях. За улеснение на стопаните са поставени и пликове, с които да се извършва почистването. „Да се спазват правилата, когато се извеждат четириногите е израз и на отношението не само към животните, но и към останалите посетители в паркове, градини и други споделени обществени пространства“, коментират от Столичния инспекторат.

comment 0
visibility 2910
Почистиха района около гимназия „Хенри Форд“ в София

Почистиха района около гимназия „Хенри Форд“ в София

Районът около Професионалната гимназия по енергетика и транспорт „Хенри Форд“ в София беше основно почистен днес – 16 март, Столичния инспекторат. Учебното заведение се намира на ул. „Хайдут Сидер“, в столичния район „Илинден“. За почистването са били организирани служители на фирмата по чистота, но в дейностите се включиха и хора от персонала на гимназията. Така само за няколко часа мястото около учебното заведение придоби по-приветлив вид.  

comment 0
visibility 2419
Дезинфекцират контейнерите в столичния район Илинден

Дезинфекцират контейнерите в столичния район Илинден

Служители на Столичния инспекторат извършват почистване и дезинфекция на контейнерите в софийския район „Илинден“. Преди дезинфекциране съдовете за смет се обслужват по предварително установения график. Дейностите ще продължат и в утрешния ден – 16 март, докато не бъдат обработени всички контейнери в района, съобщават от Столичния инспекторат.

Реклама
comment 0
visibility 2705
-

Доброволци почистиха междублоково сметище в "Захарна фабрика"

Доброволци от квартал "Захарна фабрика" в столицата почистиха от насъбралите се отпадъци междублоковото пространство на блоковете 79, 77, 75, 74 и 73, съобщават от Столичен инспекторат.  Почистването е започнало още на 25 февруари, с малко прекъсване заради лошото време е продължило до днес, 1 март. От районния инспекторат "Илинден" са оказали съдействие на хората с чували, ръкавици и организация по разделно събиране на отпадъците, както и с тяхното извозване. Гражданите са изразили своята благодарност към инспекторите, както и желание за участие в следващи инициативи по облагородяване на пространството.  

comment 0
visibility 5858
В "Илинден" започнаха да разчистват старите коли

В "Илинден" започнаха да разчистват старите коли (СНИМКИ)

Леки автомобили и камион бяха принудително премахнати от общински площи в район "Илинден". Превозните средства бяха стикерирани, след като не са движение, но не са отстранени доброволно от собствениците. Това свърши днес общинската администрация и след издадени заповеди автомобилите бяха премахнати от ул. „Божурище“ и в ж. к. "Гевгелийски". Сред леките коли имаше и камион. Всички бяха стикерирани преди 3 месеца. От планираните само двама собственици доброволно са ги махнали, съобщават от "Илинден". Около бл. 1 в "Гевгелийски" има още около 8 коли, които са в процедура и скоро също ще бъдат преместени.  

comment 0
visibility 3090
В „Илинден“ вдигнаха стари автомобили

В „Илинден“ вдигнаха стари автомобили

В столичен район „Илинден“ принудително преместиха стари автомобили, съобщават от Столичен инспекторат. Това е станало, след като собствениците на колите не са ги преместили доброволно след тримесечния срок. Две от колите днес, които са били планирани за принудително вдигане се оказало, че са откарани от собствениците им в частни терени. В район „Илинден“ има още стикирани автомобили, за които тече процедура по вдигане, предупреждават от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 5722
Вече година 10 автомобила със стикери са закотвени в "Гевгелийски"

Вече година 10 автомобила със стикери са закотвени в "Гевгелийски" (СНИМКИ)

Почти година стари автомобили стоят и заемат паркоместа в столичния квартал "Гевгелийски" в район Илинден. Някои от таралясниците са със свалени регистрационни номера, други без технически преглед, а трети не са в движение. Те отдавна са стикерирани, но собствениците им не са ги премахнали доброволно. Автомобилите са закотвени в междублоковото  пространство до бл. 1 в квартала. Столица.bg писа за тези коли още през август 2021 г. с надеждата, че ще бъдат репатрирани принудително. Вчера отново позвъниха жители на "Гевгелийски" и с възмущение обясниха, че няма къде са паркират колите си, а старите стоят и заемат паркоместа. Столица.bg предаде сигнала в общинската администрация на район "Илинден" и там обещаха, че ще предприемат незабавни действия за отстраняването. "За повечето коли - БМВ-та, не е изтекъл срокът за добровлоно премахване, а зеленото е планувано в четвъртък, 17 февруари, да бъде репатрирано принудително", казаха пред Столица.bg експерти в районната администрация. Както е известно процедурата по Наредбата за стари автомобили  е тромава и 3 месеца след поставянето на стикер се издава заповед. Ако собственикът не я премахне и обжалва заповедта на районния кмет може и още година купчината ламарина да заема паркомясто и да се превърне в развъдник на гадини и сметище.

comment 0
visibility 2595
-

Отрязаха изгнили дървета в "Света Троица"

Три стари липи са били отрязани на ул. "Русе“ в столичния квартал "Света Троица“. Живущите в района са подали сигнал, съмнявайки се, че става въпрос за нарушение. Боряна Христова, еколог на район "Илинден“, обясни пред btv, че дърветата са отрязани след експертна оценка и издадено разрешение от Дирекция "Зелена система“ на Столична община. За съжаление, липите са били стари и изгнили, над 40-годишни, сухи и покрити с гъби. Това ги прави опасни за преминаващите по улицата при буря или тежък сняг, каза екологът. През пролетта на мястото им ще бъдат засадени млади дръвчета от същия вид, увериха от района. През есента на 2021г. в столицата бяха засадени над 2000 дръвчета. От тях 1200 са по улици и булеварди, 600 в училища и детски градини и 350 в паркове и градини. През пролетния сезон в рамките на програмата на Столична община за посаждане на нови дървета ще бъдат засадени още над 2100 фиданки.

comment 0
visibility 2761
-

Протест срещу организацията на движение в квартал „Света Троица” в София

Въвеждането на повече еднопосочни улици в столичния квартал "Света Троица" е предизвикало хаос в трафика, твърдят недоволни жители на района. Живущите настояват част от знаците да бъдат премахнати, защото не могат да стигнат до домовете си - налага се да заобикалят, а много често стигат и до поредния знак за забранено движение по пътя. „Това е пълен хаос. Улица „Русе” донякъде е в едната посока, после става в обратната, а след това отново се обръща. Така е от почти два месеца. Тези знаци са напълно опасни. Преди имаше знаци за предимство, а сега ги няма и е опасно”, сподели Методи Лепоев. "Ставам една сутрин,тръгвам за работа и не зная как да изляза без да съм в нарушение", споделя във Фейсбук Силвия Илиева, която е израснала в квартала. Според нея, знаците са поставени абсолютно безсмислено и принуждават живущите да влизат в нарушение. Новата организация на движение е направена след настояване от граждани за повече места за паркиране, обясняват от район "Илинден". От районната администрация са съобщили още, че знаците са поставени след направена компютърна симулация. Практиката обаче показва, че знаците не се спазват, защото на хората не им се заобикаля, споделят живущи в квартала. Те призовават знаците да бъдат премахнати и да се помисли за друг начин, по който да се уреди проблемът с местата за паркиране. По информация на Нова телевизия, на 12 януари ще се проведе обществено обсъждане и ако живущите не са съгласни, знаците ще бъдат премахнати.

comment 0
visibility 2902
-

Почистиха купища отпадъци в ж.к Захарна фабрика и ж.к. Св. Троица

В рамките на двата почивни дни - 27 и 28 ноември, Столичен инспекторат е организирал почистване на терени в ж.к Захарна фабрика и ж.к. Св. Троица в район "Илинден". В съботният ден са били почистени отпадъците от тревните площи между бл. 120, бл. 79, ул. „Билянини извори“ и бул. „Сливница“ . В неделя работата е продължила в ж.к. Света троица. Почистени са били пространства между ул. „Илийчо Илиев“, ул. „Перник“ и ул. „Алдомировска“. Купищата отпадъци, които са дело на недобросъвестни граждани бяха отстранени, а терените отново са върнали чистия си вид, съобщават от инспектората.

comment 0
visibility 2409
-

Данъчната служба в столичния район "Илинден" възобновява дейността си

Отдел "Общински приходи - Илинден" възобновява нормалния си режим на работа от днес, 27 октомври. Това съобщават от дирекция "Общински приходи" на столична община. Ремонтът на сградата на община "Илинден", който започна в средата на септември, вече е приключил и гражданите от района отново могат да получат на място услугите, свързани с местни данъци и такси, подаване на декларации и др.

comment 0
visibility 2350
Район „Илинден” припомня имейла за уникалния код от преброяването

Район „Илинден” припомня имейла за уникалния код от преброяването

Гражданите, които са се преброили електронно и не са посетени от преброител, могат да изпратят уникалния си код на codecensus2021@nsi.bg, съобщават от район „Илинден”. Освен кода, в писмото трябва да се напише също община, населено място, квартал, улица, номер (или квартал, номер на блок, вход, етаж, апартамент), където живее и се е преброило съответното домакинство.

comment 0
visibility 4730
Набират заявления за участие на етажни собствености в саниране

Набират заявления за участие на етажни собствености в саниране

Започва набирането на заявления за участие на етажни собствености в проект „Интегрирани услуги за енергийно обновяване на жилищните сгради – SHEERenov“, съобщават от администрацията на район „Илинден”. От началото на месец юни Столична община изпълнява проект „Интегрирани услуги за енергийно обновяване на жилищните сгради – SHEERenov“, финансиран по Програма „Хоризонт 2020“, в партньорство с Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Българска фасилити мениджмънт асоциация, Българо-австрийска консултантска компания, Клийнтех България, Асоциация за глобален екологичен и социален бизнес (Унгария) и Естонски съюз на жилищните асоциации. Основната цел на проекта е да разработи и тества устойчив модел за предоставяне на интегрирани услуги за жилищно енергийно обновяване на територията на София, като се създадат необходимите предпоставки за енергийно обновяване на многофамилните сгради при съфинансиране от страна на собствениците. В рамките на проекта между 30 – 50 етажни собствености ще бъдат подготвени за енергийно обновяване на техните сгради, като получат безвъзмездно организационна и техническа подкрепа, включително обследване за енергийна ефективност и предписание за пакета от необходими мерки. Общият бюджет на проекта възлиза на 1 399 867,50 евро, като бюджетът на Столична община е 182 530 евро.

comment 0
visibility 2402
Ремонти затварят временно Данъчната служба на столичния "Илинден"

Ремонти затварят временно Данъчната служба на столичния "Илинден"

Данъчната служба в "Илинден" временно няма да работи, съобщиха от Столична община. Причината са наложителните, спешни ремонтни дейности на сградата, в която е разположенa община „Илинден“, съобщиха от Московска 33. Гишето на отдел „Общински приходи-"Илинден“, временно няма да работи и ще е затворено от 17 септември 2021 г., петък. За подаване на декларации или дейности по извършване на услуги, свързани с местни данъци и такси, можете да посетите отдел „ОП – Красна поляна“, намиращ се на адрес: бул. "Възкресение" № 1-а За заплащане на местни данъци и такси столичани, могат ползват всеки удобен отдел Общински приходи в другите райони. Съжаляваме за причиненото неудобство!

comment 0
visibility 4052
Обгорялата кола в "Илинден" е обект на престъпление

Стикерирана и не премахната кола в "Илинден" е обект на престъпление

Изоставената над 6 месеца лека кола, която не е в движение, в столичния район "Илинден" е обект на престъпление. Това отговориха от Столичен инспекторат на запитване на Столица.bg.  Вчера публикувахме материал, че 3 месеца от поставянето на стикер отдавна са изминали и в този срок автомобилът продължава да заема паркомясто и не е премахнат доброволно или принудително. Стикериран таралясник 6 месеца стои и заема паркомясто в "Илинден" (СНИМКИ) Автомобилът е бил запален и е имало образувано следствие за извършеното престъпление. Именно това е забавило дейстивята по премахване . В най-скоро време опожарената кола ще бъде премахната и документите се привижват, отговориха от Столичен инспекторат.

Район Илинден

Територия на район Илинден

Територия на район Илинден

Столичният район Илинден е самостоятелна административна единица от 1988 г. Той е разположен на площ от 3 310 дка с население 36 474 души. В пределите на район Илинден влизат някои от най-старите комплекси в столицата, а именно „Илинден", „Света Троица", „Гевгелийски" и „Захарна фабрика". Столичните паркове „Западен парк" и „Света Троица" също са в границите на район Илинден. Район Илинден се намира недалеч от централната част на столицата.

Името си район Илинден е получил в чест на българите, дали живота си в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Първите заселници в покрайнините на столицата в сегашния район Илинден след Първата световна война са наследници на героични македонски родове.

Транспорт в район Илинден

Транспорт в район Илинден

На разположение на жителите на район Илинден са всички водове градски транспорт. Столичаните, живеещи ан територията на район Илинден могат да разчитат както на метрото, така и на останалите водове транспорт. Район Илинден се обслужва от трамваи № 3, 11, 8, 19, 22, автобуси № 11, 45, 77, 82, 83, 108, 309, 310, тролеи № 6 и 7 и маршрутни линии №: 3, 10, 25 и 47. Район Илинден е отлично пбслужен откъм възможност за придвижване до всички части на столицата.

Здравеопазване в район Илинден

Здравеопазване в район Илинден

За здравето на жителите на район Илинден се грижат реномирани лечебни заведения. На територията на район Илинден е разположена Национална кардиологична болница. Лечебното заведение е водещо в областта на диагностиката и лечението на съдово заболявания. Най-добра в страната е в лечението на периферните съдови заболявания. В болницата в район Илинден се намира най-голямата кардиологична клиника в България, както и единствената по рода си детска кардиология и детска кардиохирургия. В болницата е гарантиран спешния денонощен прием на деца и възрастни.

В район Илинден се намира и емблематичната Клиника по сърдечно-съдовата хирургия „Св. Екатерина“ към Медицинска академия. Създадена е през 1977 г. През 1984 г. клиниката в район Илинден поема проф. д-р Александър Чирков. Той успява да модернизира максимално клиниката и през 1986 г се извършва първата сърдечна трансплантация на Балканите. Днес клиниката е водеща нв само в страната, но и в Европа.

На разположение на жителите на район Илинден е ДКЦ 6 и стоматология.

Културни обекти в район Иинден

Културни обекти в район Иинден

В район Илинден функционират 4 читалища.

Читалище „Г.С. Раковски – 1925” в район Илинден е основано през 1925 г. от няколко родолюбци, живеещи в квартал “Захарна фабрика”. То е издигнато от доброволния труд и дарения на съкварталци. Дейностите в читалището се посещават от поне 300 жители на район Илинден. Това са:

 • Китара;
 • Ударни инструменти;
 • Пиано;
 • Народни танци;
 • Изобразително изкуство /рисуване/;
 • Джаз и поп пеене;
 • Класически балет;
 • Спортни танци;
 • Младежка театрална школа.
 • Източни бойни изкуства;
 • Йога;
 • Каланетика /зумба/;
 • Астрономия.

Библиотеката на читалището разполага с електронен каталог.

В пределите на район Илинден действа и Народно читалище "Гоце Делчев - 1927". То е построено с доброволните усилия на родолюбиви нашенци от Солун, Гевгели и Велес. Библиотеката в район Илинден се е обогатявала от средствата, набавяни от организираните вечеринки в читалищния салон. В читалището в район Илинден функционират Клуб „Болярка” - за народни танци за деца и възрастни, Клуб „Македония”, занимаващ се с миналото на квартала, събира исторически данни и разкази за бежанството и живота в България на македонската диаспора, Литературен салон, представящ автори и литературни произведения; Майсторски клас на Милица Божинова, певица от популярната група „Тоника”, Студио „Поп музика” - със Соня Тодорова и Александър Александров – Алекс, Школа по пиано за деца; Школа по английски език за деца.

Доста по-ново читалище в район Илинден е „Епископ Йосип Щросмайер - 2009”. То няма своя собствена сграда, но това не пречи да развива богата културна и просветна дейност.

Народно читалище "Роден край - 1931", разположено в район Илинден, е основано от бежанци от Егейска Македония. Библиотеката стартира с дарени книги.

Днес дейността на читалището в район Илинден е насочена главно към запазване и популяризиране на народните обичаи и традиции. Тук функционират школи по изобразително изкуство и керамика, по пиано и синтезатор, детско студио по анимация, детски модерен балет „Меги денс”, курсове за подготовка на кандидати за училищата по изкуствата, английски език, йога, клуб по народни танци „Беломорие”. Библиотеката в район Илинден разполага с 22 000 тома.

Образование в район Илинден

На територията на район Илинден се намира 33. Езикова гимназия „Света София”. Тя е сред елитните учебни заведения в столицата. В гимназията се преподават като първи чужд език - английски и френски и втори чужд език - испански, немски, руски.

Друго училище, което заслужава уважение в район Илинден, е СУ „Марин Дринов”. То отваря врати през 1928 г. Материалната база на училището в район Илинден е модерна. Разполага с два компютърни кабинета, специални ателиета по изобразително изкуство, ученически стол и бюфет. Зъболекаркси и лекарски кабинет, библиотека и два спортни салона. След 7 и 8 клас учениците кандидатстват за профилираните паралелки „Реклама. Графичен и пространствен дизейн с интензивно изучаване на английски език”, „Реклама. Графичен и моден дизайн”.

В район Илинден се намира и 113. Средно училище „Сава Филаретов”. На разположение на учениците са модерно обзаведени кабинети по всички предмети, три супер модерни компютърни зали, библиотека, два физкултурни салона.

Спорт в район Илинден

Спорт в район Илинден

В район Илинден функционира Спортен клуб VIA TENNIS STAR. Той осигурява квалифирана подготовка в сферата на тениса. Желаещите могат да практикуват спорта за учдоволствие и разтоварване.

Друг популярен спортен клуб, който функционира на територията на район Илинден, е Спортен клуб по самбо и джудо „Илинден – София“. Той е водещ в сферата на тези спортове. Той разполага с голяма зала за тренировки, съблекални и санитарни помещения. Клубът осигурява отлични услови за тренировки на 120 деца.

Забележителности в район Илинден

Забележителности в район Илинден

Архитектурна забалежителност в район Илинден е сградата на Захарна фабрика. Тя е издигната през 1898 г. Със сътроежа се заема белгийската компания Солвей. Тогава тя е най-голямата фабрика в България. В сезона на захарното цвекло във фабриката били наемани 1200 души. За година на пазара фабриката изкарвала 7 000 тона рафинирана захар. Днес сградата в район Илинден е оставена на милостта на времето и на грабителите.

В район Илинден се намира и Паметникът на загиналите Илинденско-Преображенското въстание. Той е открит през 2003 г и представлява камък с черна каменна плоча. Паметникът е посветен на 100 годишнината от избухването на въстанието.

Територия на район Илинден

Транспорт в район Илинден

Здравеопазване в район Илинден

Културни обекти в район Иинден

Образование в район Илинден

Спорт в район Илинден

Забележителности в район Илинден

Прочетете още